Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Mari Duhovnici si predicile lor (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5036)
-   -   Ispita de dreapta, ispita de stanga (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9216)

carmina 20.04.2010 18:20:31

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 237276)
Dacă apucăm să mergem, însă, pe un drum bun, diavolul schimbă imediat strategia și începe să ne ofere ispite de dreapta. "Am să-i zădărnicesc urcușul, deviindu-l și lăsându-i impresia că urcă în continuare în vreme ce e alături cu calea și nici nu mai vede ținta" spune urâciosul.

Poti exemplifica, te rog?

Oare putem numi cadere de dreapta atunci cand fugim de mandrie pt. a ne mandri ca am ajuns la smerenie? Sau atunci cand cartim impotriva situatiei grele in care suntem, considerand ca meritam ceva mai bun?

Mihnea Dragomir 20.04.2010 20:12:29

Citat:

În prealabil postat de carmina (Post 237298)

Oare putem numi cadere de dreapta atunci cand fugim de mandrie pt. a ne mandri ca am ajuns la smerenie?

Da ! Exact ! "Prea multă smerenie" e ispită de dreapta. Dacă privim lucrurile cu atenție, vom vedea că nu e vorba (numai) de o eroare de cantitate a smereniei, ci de o deviere a ei. Smerenia creștină nu este smerenie-de-dragul-smereniei, ci golire de noi înșine pentru a-I face loc Domnului.

Numai virtuțile teologale (cele 3) sunt absolute, adică fără factor de limitare. Ele Îl privesc pe Dumnezeu. Celelalte sunt virtuți mediane. Poți greși din prea multă smerenie (eroare de dreapta) sau din prea puțină smerenie (eroare de stânga). Poți greși din prea multă ascultare (eroare de dreapta) ori din prea puțină (eroare de stânga). Poți fi prea bând ori prea aspru, prea prudent ori prea puțin prudent etc.
Dar nu poți greși iubindu-L prea mult pe Dumnezeu, nu poți greși sperând prea mult în Salvare ori crezând prea mult în El.

Citat:

Poti exemplifica, te rog?
Ați exemplificat deja aici:

Dar, pastrand amintirea greselilor noastre, nu ajungem sa cadem in pacatul neincrederii fata de iertarea si dezlegarea ce ne-a fost acordata la sfanta spovedanie?

Caz tipic de ispită de dreapta. Dacă am auzit cu urechile noastre formula de dezlegare, dacă preotul nostru este preot, iar noi am respectat precondiția unei bune spovezi: căința sinceră și hotărârea de a nu mai păcătui, atunci trebuie să fim mai siguri că Dumnezeu nu ne va aminti de acele păcate decât suntem de lumina Soarelui.

carmina 21.04.2010 03:18:02

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 237345)
Smerenia creștină nu este smerenie-de-dragul-smereniei, ci golire de noi înșine pentru a-I face loc Domnului.

Cuvintele aceastea tradeaza omul deprins sa priveasca in interiorul sau. Oriunde s-ar situa.
Multumesc pt.rabdare si raspunsuri. Dar, carmen si nu dv.

carmina 21.04.2010 03:33:20

Citat:

În prealabil postat de TIBS (Post 237160)
Iti recomand sa citesti Razboiul nevazut de Sf. Nicodim Aghioritul sau poate chiar ai citit deja cartea de ai postat un asemenea subiect.

inca nu, dar o voi cauta si o voi citi; iti multumesc pt.sfat.

windorin 21.04.2010 09:45:04

Citat:

În prealabil postat de carmina (Post 237284)
Dar, pastrand amintirea greselilor noastre, nu ajungem sa cadem in pacatul neincrederii fata de iertarea si dezlegarea ce ne-a fost acordata la sfanta spovedanie?

"Chiar daca pacatele ne-au fost iertate, toata viata trebuie sa ne aducem aminte de ele si sa ne intristam, ca sa pazim zdrobirea inimii. (...) Domnului i s-a facut mare mila de mine si mi-a dat sa inteleg ca trebuie sa plang toata viata. Aceasta este calea Domnului. Si iata, acum scriu din mila fata de oamenii care, asemenea mie, sunt mandri si din aceasta pricina se chinuie. Scriu ca ei sa invete smerenia si sa-si gaseasca odihna in Dumnezeu. Unii zic ca aceasta a fost candva, de demult, dar ca acum toate acestea s-au invechit; dar la Domnul, nimic nu trece niciodata, numai noi ne schimbam, ne facem rai si astfel pierdem harul; dar celui ce cere Domnul ii da toate, nu pentru ca am merita aceasta, ci pentru ca El este milostiv si ne iubeste."
(Sfantul Siluan Athonitul)

Carmen FUNIERU 12.02.2011 21:55:14

Dar prea multa întristare și mustrare a conștiinței pentru un păcat deja spovedit cu căință, cred că poate fi o ispită de dreapta.

Mihnea Dragomir 12.02.2011 22:26:33

Citat:

În prealabil postat de Carmen FUNIERU (Post 336840)
Dar prea multa întristare și mustrare a conștiinței pentru un păcat deja spovedit cu căință, cred că poate fi o ispită de dreapta.

Nu neapărat. Mai ales în cazul păcatelor grave, o părere de rău rămâne și este normal să rămână și după spovadă, uneori toată viața. "Știu că Preabunul m-a iertat. Dar cum am putut să fac asta ?". Asemenea gânduri sunt trimise de Cel de Sus pentru ca, realizând răul făcut prin păcatele noastre, să nu îl mai repetăm.

guardian knight 12.02.2011 22:38:20

si totusi !

si totusi cred ca ispita de stanga e mai urata !!!

Marius22 08.06.2012 18:02:00

Fie ele de-a stanga sau de-a dreapta, ispitele vin asupra noastra. Unele vin de la diavol, pe altele ni le intidem singuri prin firea noastra slabanogita de pacat.

Diavolul, in nebunia lui, a incercat sa-L ispiteasca pe Mantuitorul, cum oare se va da el inapoi de la a intinde curse omului?

De aceea, parintii ne spun sa fim mereu atenti, trezvitori, cu gandul la Hristos, uniti cu El, ca niciuna sa nu ne poata lua prin surprindere, ca niciuna sa nu ne doboare.

Daca despicam firul in patru, incercand sa facem, cum am spune azi, "managementul ispitei", vom cadea. Tinta noastra e Hristos, nu ispita. Catre El sa privim ca spre Aparatorul vietii noastre.

Atat timp cat suntem uniti cu El, ne va da gandul cel bun, spre a nu ne intinde singuri curse, dar va zice si "Mergi inapoia Mea, satano", atunci cand diavolul ne ispiteste.

ioan cezar 09.06.2012 00:07:05

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 451347)
Daca despicam firul in patru, incercand sa facem, cum am spune azi, "managementul ispitei", vom cadea. Tinta noastra e Hristos, nu ispita.

Foarte buna remarca, multumesc frate!

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:13:52.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.