Mihnea Dragomir |
23.04.2010 01:55:03 |
Citat:
În prealabil postat de tigerAvalo9
(Post 238214)
Ce credeti voi ca de obicei conteaza la rugaciune?Cantitatea sau calitatea?Vad pe multi care fac multe rugaciuni(inclusiv eu mai fac din cand in cand multe intr-o zi,adica ,citit acatiste,carticele etc)dar parerea mea e si eu cred ca mai mult calitatea conteaza,poti sa faci si o rugaciune intr-o zi daca o faci din suflet si Ii arati lui Dumnezeu prin toate cele facute ca Il iubesti ai sufletul impacat si Il bucuri pe Dumnezeu.Normal ca acatistele folosesc si ele la ceva,carticelele la fel,dar sa facem o data la ceva timp,rar,sa nu credeti ca zic ca sunt inutile.Doamne fereste!
Cred ca o rugaciune scurta spusa din tot sufletul face cat 10 spuse si uneori ''robotizate''.
Voi ce parere aveti?
Ce conteaza mai mult?Calitatea sau cantitatea?Cate rugaciuni sa facem pe zi?Cat va petreceti intr-o zi facand rugaciuni?Considerati ca este importanta si cantitatea?Dati-va cu parerea va rog despre acest subiect.
Multumesc frumos.
|
Simt că problema e un pic absurd pusă. Asta, fiindcă noțiunea de rugăciune mi se pare antinomică față de cea de cantitate. E ca și când ai măsura înălțimea cu kilogramul. Dar, strict în acești termeni în care e pusă, aș răspunde că cea mai importantă este cantitatea. Să nu ne amăgim cu ideea că o rugăciune pe lună fac cât 10 pe zi dacă e bine spusă, că nu o vom spune bine nici pe aceea.
Eu mă rog cu regularitate în următoarele împrejurări: seara (asta o consider obligație, deși nu face parte din cele 5 porunci ale Bisericii) și la masă. Duhovnicul meu insistă și asupra rugăciunii de dimineață, ceea ce uit frecvent să fac. Acestea sunt rugăciuni mentale când sunt singur, sau vorbite când sunt în familie. Sunt în formă fixă. Mai practic rugăciunile penitențiale, cu precădere în zile de post și în biserică. Mai sunt rugăciuni cu intenție specială (pentru sănătatea cuiva, pentru convertirea altcuiva, etc), care au la început parte fixă iar apoi formă liberă. Tot așa, cu parte fixă urmată de parte liberă, mai mă rog la începtul lucrului, după ce îmi pun halatul: lui Cristos, doctor al sufletelor și a tot trupul, de multe ori și Sf Fecioare și Sf Pantelimon. La sfârșitul Sf Liturghii, obișnuiesc să fac cu copii o decadă de Rozariu la icoana sau statuia Maicii Domnului. Uneori, sâmbăta, fac un Rozariu întreg, cu intenție secretă. Uneori înalț un gând către Domnul de câte ori plec la un drum lung și când întâlnesc o salvare. În sfârșit, mai fac Actul de Căință în zilele care preced împărtășirea și rugăciune pentru amintirea păcatelor la examenul de conșiință, când simt că e ceva de care nu îmi amintesc. Cam astea sunt rugăciunile pe care le fac.
|