Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Rugaciuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5048)
-   -   tine mintea ta in iad si nu deznadajdui (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9519)

antoniap 26.05.2010 11:48:13

„Rugaciunea inimii pentru toți“ de Arhimandit Mina Dobzeu

Înscris în: Isihasm — prieteniisfmunteathos @ 8:35 am

Click aici pentru a descărca această carte în format PDF.
De ce isihasmul pentru toți?

anita 26.05.2010 12:17:41

Citat:

În prealabil postat de innocentul (Post 251758)
ma bucur sa citesc mesajul tau Traditie..am postat tema asta pentru ca tot citesc pe aici cum fratii ortodocsi cauta "metode" de a scapa de diferite incercari ceea ce e vechea problema sau vesnica problema ,dar nimeni nu pare sa mai priceapa sau macar sa accepte ca un adevar faptul ca suntem in iad si cu atat mai mult cu cat nu acceptam ca suntem.. cu atat adica e inselarea mai mare.. iar cei ce cauta sa-si scape sufletul lor din acest iad ce se face vadit prin ispitele ce ne vadesc departarea de Dumnezeu, si-l pierd de fapt.. probabil ca si Sfantul Siluan uitase acest lucru.. Sf. Sofronie il traduce bine"unde vrei sa ajungi? esti fiu al iadului, stai aici, asta meriti!".. noi ne raportam sau nu la aceasta realitate crestina? revin cu completari pe masura ce vad reactiile si raspunsurile caci nu am spus inca ce aveam de zis.. asadar curaj fratilor, spuneti-va problema ca va spun-aici e cheia daca poate fi vreuna,e un fel de a spune nu o luati in nume de rau, dar in intelegerea acestei formule sta si pozitia noastra fata de mantuirea sufletului.. o folosim? ca sa se rupa vraja si iluzia iadului? sau zicem io nu sunt in iad si nici nu vreau sa cobor, vreau sa ies ,sa scap si asa facem jocul satanei la infinit "iesind" in taramul sau, in miezul iadului sau mai bine zis in paradisul nebunilor, in "raiul" lui satan, unde omul poate si accepta sa traiasca departe de Dumnezeu..?!

Metode de a scapa din incercari - mai degraba metode de a iesi cu fata curata ,de a nu da frau patimilor...
La sfanta Liturghie e o rugaciune care spune :
"Ziua toată desăvârșită, sfântă, în pace și fără de păcat, la Domnul să cerem"
Sa implinim asta aproape in fiecare zi si ne vom apropia de ce spune sf.Siluan .

anita 26.05.2010 12:21:23

Citat:

În prealabil postat de innocentul (Post 252714)
e cineva aici care a trait efectele acestei stari pe pielea lui?.. adica io stiu care sa fi experiat macar putin in practica sensul acestor cuvinte prin biciuirea mintii cu vederea iadului ca destin apropiat si arderea inimii cu simtirea pacatoseniei..? se produce ceva miraculos (eu de ceva vreme "patesc" ceva cand ma rog astfel.. ), Sfantul Siluan spune atat si anume ca mintea se curateste si impreuna cu ea si inima in care mintea coborata striga rugaciunea..e cineva aici care a trait in practica asta? ca nu e o figura de stil ci e o solutie divina, o cale simpla si sigura de curatire de patimi..nu pot spune prea multe din ce mi se intampla mie dar de multe ori simt cum lovesc in ceva" care pare ca se crapa in mine si apoi ca si cand ar parai inima ,urmat de o eliberare de multe ori insotita de un fum inecacios care uneori poate fi si observat dar in majoritatea cazurilor se simte pret numai de o respiratie..si o tine asa cu orele daca te rogi mai mult si fumul dispare si inima se insenineaza si se incalzeste... dar numai si numai daca rugaciunea e spusa tinand exact dupa indrumarea Sfantului Siluan cuvant cu cuvant mintea in iad.. de fapt ea coboara astfel se adanceste si se uneste cu inima,uneori mintea inima si cuvantul devin aceiasi treaba..

Chiar daca ar simti ,nu cred ca e nimerit sa spuna pentru ca se pierde acest simtamant.
Si apoi nu stiu cui ar folosi asta.
O rugaciune curata ,cu inima la Dumnezeu si Maica Domnului nu are cum sa nu te apropie de cele sfinte.

Rodica50 26.05.2010 13:42:41

Decat sa tin mintea in iad, mai bine ma invalui in Lumina Lui Hristos - pe EL Il vreau tovaras de drum, Lui ma inchin , El este Prietenul meu adevarat, de netagaduit, de nedespartit- Ramai in mine, Doamne, vesnica Iubire!

sophia 26.05.2010 14:41:52

Citat:

În prealabil postat de innocentul (Post 251655)
"tine mintea ta in iad si nu deznadajdui"
mesajul primit dupa cum probabil majoritatea dintre voi stiti, de Sfantul Siluan Athonitul de la insusi Mantuitorul intr-un moment infernal.. cand chilia Sfantului era plina de draci si venea deja dupa 15 ani de astfel de nopti.. asa a fost invatat sa se smereasca.. adica sa nu incerce sa iasa din iad ci sa stea acolo.. cu nadejde in mila Sa.. cum intelegeti voi si cum va raportati la acest indemn caci noi tot dam si noi sa iesim din iad ,nu-l rabdam si a devenit o obisnuinta astazi sa fentam aceste reguli duhovnicesti.. care e calea voastra? spre iad sau spre rai? cum ne raportam fiecare?

+ @Jane

Mai intai am o observatie.
Ma uit ca multa lume citeste lucrari religioase, unele chiar gerele, profund filozofice. Si din intrebari ca acestea de aici se vede ca de fapt ei nu pricep ceea ce citesc. Trebuie cineva care sa le explice, sa leinterpreteze toate acestea.
Mai ales scripturile vechi (Biblie, Evanghelie, Apostol, psaltiri) zic eu ca nu trebuie citite individual ci deslusite de preot. Exista riscul sa pricem gresit si sa ne facem idei si imagini false.
Si asa toate scripturile acestea sunt f.subiective, in sensul ca nu au numai o interpretare unica, asa cum ar fi trebuit si ar fi fost normal, ci fiecare teolog, preot, monah, intelege si interpreteaza altfel.
Si venim pe un forum sau altul si vedem noi singuri cat de diferite cunostinte am dobandit in credinta.
Dar de, da bine sa vii aici si sa spui ca ai citit un listoi de cele mai grozave lucrari.

Eu imi recunosc neputinta deschis.
De ex. acest citat eu nu-l pricep.
Pentru mine iadul este extrema negativa si nu cred ca exista in cineva (ca sa spui cum spunea cineva aici: "iadul din tine, sau din sufletul tau". Una la mana.
Iad este numai in diavol.
Ca sa ai mintea in iad, inseamna sa te gandesti numai la lucruri rele. De ce? Cui foloseste?
Pe urma nu inteleg de ce erau draci in chilia Sf. Siluan? Era intr-o manastire, sau nu? Se ruga, sau nu? Ah, ca avea ispite si incercari. Da, asta inteleg, dar de aici si pana la draci, eu vad o distanta mare.
Si n-am inteles sfatul (ziceti voi de la Dumnezeu). Cum adica, sa stea cu mintea in rau? Sa nu tinda spre bine, sa lupte sa invinga raul? Sa nu se uite spre Dumnezeu, sa se roage? Nu, nu pricep si gata.

Florin-Ionut 26.05.2010 15:02:58

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 252966)
Ma uit ca multa lume citeste lucrari religioase, unele chiar gerele, profund filozofice. Si din intrebari ca acestea de aici se vede ca de fapt ei nu pricep ceea ce citesc. Trebuie cineva care sa le explice, sa leinterpreteze toate acestea.

Sophia,

Uite de ce nu intelegem noi Scripturile desi ne sunt explicate, pentru ca ne indepartam voit de Sfanta Impartasanie:

Luca 24
29. Dar ei Îl rugau stăruitor, zicând: Rămâi cu noi că este spre seară și s-a plecat ziua. Și a intrat să rămână cu ei.
30. Și, când a stat împreună cu ei la masă, luând El pâinea, a binecuvântat și, frângând, le-a dat lor.
31. Și s-au deschis ochii lor și L-au cunoscut; și El s-a făcut nevăzut de ei.
32. Și au zis unul către altul: Oare, nu ardea în noi inima noastră, când ne vorbea pe cale și când ne tâlcuia Scripturile?

Deci, vrei sa ti se deschida ochii inimii si sa intelegi adancul cuvintelor Lui Dumnezeu? Mananca din Painea Vietii cat mai des, spre curatire, indreptare si sanatate!

innocentul 26.05.2010 15:16:36

of..

nu mai sophia.. of, m-am inhamat fara sa ma doara capul ce-i drept.. acum imi pare rau.. a tine mintea in iad inseamna sa zici asa" curand voi muri si ma voi salaslui in focul cel vesnic si in intunericul intunericului caci asta merit pentru pacatele mele si sunt nevrednic sa fiu miluit.. asta pe de-o parte.. iar alta.. sa iesi din boschet, sa arunci frunza si sa iesi spre Dumnezeu infruntand iadul care acum ne desparte de El ca si foc curatitor.. sa traversezi acest foc, sa te curatesti in el fara sa deznadajduiesti atunci cand intri in el.. mai lesnicios eu nu pot sa explic pe scurt.. alta este sa rabzi ispita si sa nu fugi din ea ,sa o accepti si sa o primesti, sa te lasi rastignit(a) adica.. Sfantului Siluan( da de ce nu citesti cartea?se cheama intre iadul deznadejdii si iadul smereniei)Sfantul Siluan, in chilie ii aparusera dracii caci a primit o vedenie de la diavol in timpul liturghiei si s-a mandrit in sinea lui..15 ani a durat starea asta, noapte de noapte pana cand nemaiputand rabda l-a implorat pe Dumnezeu sa-l Jute sa-si curateasca mintea ca sa se roage curat si sa plece demonii care sunt si-n mintile noastre prezenti sub forma de ganduri.. nu e secunda sa nu treaca prin mintile noastre un drac cu o oferta.. in fine Mantuitorul i-a spus ca cei mandri sufera pururea din cauza dracilor .. Sfantul a intrebat ce sa faca sa se smereasca asadar? raspunsul? "tine mintea ta in iad si nu deznadajdui" adica daca vrei sa te curatesti rabda pedeapsa de acum.. foloseste flacarile iadului si arunca-te in ele ca sa te curatesti.. cei trei tineri aruncati in cuptorul de foc l-au perceput ca pe o racoare dar scriptura arata clar ca ei au gandit ca merita acest chin.. faca-se voia Domnului ca asta meritam.. au tinut mintea in iad si... nu au deznadajduit.. iar eu am spus altceva,in timpul rugaciunii daca iti bombardezi mintea cu osandirea de sine nu cu gandirea la lucruri rele ci la pacatosenia ta adica,se intampla niste "Evenimente" supra firesti.. se vadeste lupta, diavolii sunt nevoiti sa plece din inima si plecarea lor are niste simptome.. asta ma interesa.. cineva care le are.. parintele meu duhovnic nu le are si am incercat si eu marea cu degetul dar acum imi pare rau.. e multa bezna si pe aici.. dar totusi nu deznadajduiesc..
Doamne ajuta

sophia 26.05.2010 15:23:25

Un raspuns scurt:
Mi se pare ca am cautat cartea in librarie aceea cu Siluan)si ori n-am gasit-o, ori am gasit-o si rasfoind-o nu m-a atras. Mi-am ales carti pe nivelul meu duhovnicesc.
Am sa ma uit putin pe internet.

anita 26.05.2010 15:56:34

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 252996)
Un raspuns scurt:
Mi se pare ca am cautat cartea in librarie aceea cu Siluan)si ori n-am gasit-o, ori am gasit-o si rasfoind-o nu m-a atras. Mi-am ales carti pe nivelul meu duhovnicesc.
Am sa ma uit putin pe internet.

Te sfatuiesc sa o citesti ,nu o vei mai lasa din mana.
Multa dragoste si incredere in iubirea lui Dumnezeu pentru noi a acestui mare sfant al ortodoxiei.

mihele_m 26.05.2010 16:06:51

tine mintea ta in iad si nu deznadajdui

Nu cred ca este om si crestin care sa doreasca ca la trecerea in nefiinta ,sa mearga in Iad . Noi aici pe pamint nu cred ca suntem demni sa spunem "Doamne eu sunt asa de credincios ca stiu sigur ca voi merge in Rai " Nu noi paminteni suntem supusi mereu pacatelor fiindca ;ne uitam mai strimb la semenul si aproapele nostru si deja am pacatuit ,gindim cum nu trebuie sa gindim si deja am pacatuit , nu mai vorbim de fapte care pe zi ce trece se accentuiaza din rau in mai rau . Noi cu siguranta ca fiecare am dori sa mergem in Rai ,dar asta decide numai Bunul Dumnezeu creatorul si Stapinul nostru .

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:07:33.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.