Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Mortii (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9660)

vasinec65 07.06.2010 16:10:13

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 257143)
De ce oare crezi ca ii spune Hristos talharului: "AZI vei fi cu mine in rai"? Azi, nu maine, nu la sfaristul veacurilor.

Domnul Iisus Hristos ii promite talharului de pe cruce: "Adevarat iti spun ca astazi vei fi cu Mine in rai" (vers 43). Inseamna aceasta ca talharul a ajuns in rai, in aceeasi zi, din punct de vedere cronologic? Nu. Dupa trei zile de la discutia cu talharul, Domnul Iisus Hristos inca nu se inaltase: "Nu ma tinea, i-a zis Iisus, caci inca nu M-am suit la Tatal Meu."(Ioan 20:17)

Cum se explica aceasta aparenta neconcordanta intre promisiunea facuta de Mantuitorul si ceea ce s-a intamplat de fapt? Sfanta Scriptura ne spune ca in moarte "nu este nici lucrare, nici chibzuiala, nici stiinta, nici lucrare"(Eclesiastul 9:10 - am dat doar un singur exemplu). Cel ce moare nu are constienta timpului. Talharul mantuit stie doar ca a inchis ochii si, in clipa urmatoare i-a deschis in fata Mantutorului (la invierea mortilor), chiar daca intre aceste doua momente au trecut mii de ani. "Astazi vei fi cu Mine in rai" se implineste pentru talharul mantuit.

Dumneata ai o alta explicatie la faptul ca Domnul Iisus Hristos spune, intr-o zi, "astazi vei fi cu Mine in rai", iar peste trei zile spune "inca nu M-am suit la Tatal"? Daca insisti pe teoria sufletului nemuritor, Il faci mincinos pe Mantuitorul. Sau, poate vei vrea sa spui ca de fapt Mantuitorul a fost in rai cu talharul (in aceeasi zi in care a fost rastignit), dar Tatal nu era acolo.

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 257143)
Sfintii Parinti nu au avut pareri diferite, exista un consens al lor. Te-as ruga sa imi spui unde anume spune Sf. Iustin Martirul ceea ce afirmi. Din intamplare, am cartea lui chiar in fata mea.

Iata ce spune si Sfantul Iustin Martirul, in lucrarea "Dialog cu iudeul Tryphon", cap. 80.
"Daca intalnesti persoane care isi zic crestini, dar care neaga invierea mortilor si sustin, dimpotriva, ca sufletele lor vor fi luate la cer de indata ce mor, pe acestia sa nu-i socotesti crestini".

Si, tot din scrierile Sfantului Iustin Martirul:

"Asadar sufletul se impartaseste de viata, de vreme ce Dumnezeu vrea ca el sa traiasca, Apoi cand Dumnezeu nu vrea ca el sa mai traiasca, el nu se va mai impartasi de ea. Fiindca a trai nu este o insusire a lui asa cum este insusirea lui Dumnezeu; ci dupa cum un om nu traieste totdeauna si sufletul lui nu este pentru totdeauna asociat cu trupul, intrucat oridecateori aceasta armonie trebuie intrerupta, sufletul paraseste trupul si omul nu mai exista; da, oridecate ori sufletul trebuie sa-si inceteze existenta, spiritul de viata ii este luat si nu mai exista sufletul, ci merge inapoila locul de unde a fost luat." Dialogul cu Trifon cap.6

Jane Says 07.06.2010 16:12:06

In Mormant cu Trupul, in iad cu sufletul ca un Dumnezeu, in Rai cu talharul si pe Scaun ai fost Hristoase, cu Tatal si cu Duhul, toate umplandu-le, Cel ce esti de necuprins.

anita 07.06.2010 16:18:20

Citat:

În prealabil postat de vasinec65 (Post 257137)
Interesant. Lazar cel inviat a povestit multe despe viata lui din timpul mortii, dar Biblia nu consemneaza nimic, ca sa poata altii veni cu teorii pagane (despre fantome).

Esenta Scripturii nu e sa aflam ce a facut Lazar pe lumea cealalta.
Stiut este ca sf.Duh a vorbit prin scrierile sfintilor Apostoli Evanaghelisti ,deci atentie ce trebuie sa aflam din Scripturi ,nu fapte senzationale.
Cat despre viata de dincolo ,e foarte clar ce a spus Mantuitorul despre pilda lui Lazar si a bogatului cel nemilostiv.

vasinec65 07.06.2010 16:18:41

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 257107)

Dar vezi ce ne spune Insusi Hristos, despre un om care se numeste tot Lazar si care a trait in vremuri de demult si care, mort fiind, a vorbit cu fostul sau vecin bogat:

Luca 16

Ce infatiseaza pilda bogatului nemilostiv, din Luca 16? Ca nu se vorbeste despre sufletele nemuritoare ale celor doi morti. Vedem ca bogatul si Lazar erau in trup. Cum se explica aceasta? Nu murisera cu adevarat? Fusesera inviati?

Sau, pilda nu trateaza problema omului in timpul mortii, ci are un cu totul alt mesaj si invatatura?

vasinec65 07.06.2010 16:24:55

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 257198)
Esenta Scripturii nu e sa aflam ce a facut Lazar pe lumea cealalta.
Stiut este ca sf.Duh a vorbit prin scrierile sfintilor Apostoli Evanaghelisti ,deci atentie ce trebuie sa aflam din Scripturi ,nu fapte senzationale.

Daca Lazar (cel inviat) ar fi marturisit ce a vazut pe lumea cealalta, se chema ca este fapt senzational, iar Biblia nu are voie sa se ocupe cu asa ceva. Este treaba altora sa vina cu povesti senzationale, despre peripetiile mortului, cum ar fi acestea:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/drumul.htm. Merita citit. Sunt invataturi ale parintelui Cleopa. Gasim aici tot ce ne trebuie (suflete intinse de draci, scene infricosatoare, un rai in care nu-L gasim pe Hristos, etc.)

anita 07.06.2010 16:32:51

Citat:

În prealabil postat de vasinec65 (Post 257202)
Daca Lazar (cel inviat) ar fi marturisit ce a vazut pe lumea cealalta, se chema ca este fapt senzational, iar Biblia nu are voie sa se ocupe cu asa ceva. Este treaba altora sa vina cu povesti senzationale, despre peripetiile mortului, cum ar fi acestea:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/drumul.htm. Merita citit. Sunt invataturi ale parintelui Cleopa. Gasim aici tot ce ne trebuie (suflete intinse de draci, scene infricosatoare, un rai in care nu-L gasim pe Hristos, etc.)

Tu crezi ca oricine sta cu Hristos la masa ?
Unii abia daca trec de poarta raiului.
Par.Cleopa a fost cu adevarat sfant ,desi in smerenia lui nu s-a descoperit decat unora foarte putini.

eclesiastul 07.06.2010 16:51:38

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 257208)
Tu crezi ca oricine sta cu Hristos la masa ?
Unii abia daca trec de poarta raiului.
Par.Cleopa a fost cu adevarat sfant ,desi in smerenia lui nu s-a descoperit decat unora foarte putini.

Toti vom sta cu El, ma refer la cei care vor ajunge in cer. Nu exista Cer fara Hristos.

anita 07.06.2010 16:54:44

Citat:

În prealabil postat de eclesiastul (Post 257215)
Toti vom sta cu El, ma refer la cei care vor ajunge in cer. Nu exista Cer fara Hristos.

Si totusi nu este asa ,nu toti vom fi prietenii Lui.
Asta cred ca revine sfintilor.
"In casa Tatalui meu multe locasuri sunt"

eclesiastul 07.06.2010 16:59:12

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 257217)
Si totusi nu este asa ,nu toti vom fi prietenii Lui.
Asta cred ca revine sfintilor.
"In casa Tatalui meu multe locasuri sunt"

pai numai sfintii vor intra in Cer. Dar vezi ca Sf Scriptura spune ca sunt sfinti toti cei ce s-au increzut in Hristos.

anita 07.06.2010 17:07:18

Citat:

În prealabil postat de eclesiastul (Post 257218)
pai numai sfintii vor intra in Cer. Dar vezi ca Sf Scriptura spune ca sunt sfinti toti cei ce s-au increzut in Hristos.

Bine ar mai fi.
Hristos spune sa implinim ce zice Tatal Lui :
"Nu tot cel ce zice "Doamne ,Doamne " va vedea pe Dumnezeu"

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:10:44.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.