![]() |
Citat:
De ce judeci, lasa-i in pace!...ce ai cu ei? |
Hm... doar o reflectie. Intr-o duminica dimineata, am vazut un calugar (sau era doar ucenic) care avea grija de vacile care pasteau pe campul manastirii. Si ma gandeam eu, cu mintea mea creață, cati mireni participă acum la Liturghie si taman un calugar, rugatorul prin excelenta, nu are timp de rugaciune si de tihna nici macar cand se oficiaza Sf. Liturghia, ca doar nu stiu animalele alea ca e Liturghie, ele stiu numai sa paste. Si dintr-o data mi-am adus aminte de unii care cred ca in manastire e numai tihna si rugaciune si ingerasi peste tot, de parca ar fi un refugiu pentru lenesi, visatori si inadaptati la cerintele din lume. Dar apoi, gandindu-ma mai bine, am realizat ca tot calugarul acela e mai castigat, daca isi face ascultarea cu inima buna. Nu il impiedica absolut nimic sa se roage cat timp se uita dupa vaci si face ascultare, pentru ca e datoria lui, iar mireanul vine la manastire sa se roage pentru ca asa vrea si simte el. De aia nu e de joaca cu lucrurile astea, trebuie sa ai vocatie foarte puternica pentru manastire. Daca nu rezisti in lume, cum oi vrea sa rezisti in manastire?! Dar fiecare are o cruce de dus si eu sper sa ne mantuim cu totii.
|
In apararea lui Jane
De vreo 100 de ani pantalonii nu mai sunt exclusiv barbatesti, dupa cum nici pe vremea Mantuitorului nu se purtau pantaloni. Aici este vorba de "haine barbatesti"- adica de tinuta masculina, cautat masculina si masculinizata; exista munti de pantaloni croiti special pentru femei, care pusi pe barbati ar arata ca "haine femeiesti" 100% (uau- pense, culori, broderii...). Dar unele femei aleg sa poarte haine cat mai aproape de cele barbatesti in mod voit(scuzati pleonasmul), in general si decalara lucrul acesta, o fac dorind sa se indeparteze de aspectul feminin. Ori asta seamana, oricum ai da-o a travesti. Cred ca a include in garderoba si pantaloni nu e un lucru ne-feminin sau ne-potrivit.
Dar barbat imbracat in haine femeisti e chiar fara scuza, nu exista social vorbind nici un precedent acceptabil (va rog pe toti, NU pomeniti de scotieni, aia e alta treaba); cum e aia, vii la biserica imbracat ca in "Colivia cu nebune?" Moare daca isi pune haine sa zicem "asexuate'- jeans si tricou, fara sa se dea in spectacol si sa sminteasca pe altii? Si acasa sa poarte ce vrea el... |
Citat:
|
Citat:
2. Daca sta singur si e liniste acolo, atunci poate sa se roage si pe camp. 3. Eu imi imaginez si am vazut de fapt, ca la manastire exista un timp pentru munca, timp pentru rugaciune, timp pentru odihna. Slujbele si rugaciunea sunt elementul principal al manastirii si scopul ei. Munca in manastire este pentru gospodarirea manastirii. Nu stiu, chiar vreti sa dati acum peste cap totul si sa spuneti ca monahii nu trebuie sa se roage, sa fie ai bisericii si ai lui Dumnezeu, ci se duc sa fie pastori, bucatari, etc.? Doamne Dumnezeule bun, unde am mai ajuns! Indiferent ce fac, cand bate clopotul, monahii trebuie sa fuga la slujba in biserica. Daca e vorbsa numai de munca, atunci de ce trebuie sa plece din lume, de ce sa nu aibe familie? Pot fi exact ca noi. Si am mai intrebat ceva: cand mai citesc ei, cand mai vorbesc cu mirenii, cand isi mai scriu cartile? Daca ziceti ca e numai munca in manastire. Nu spune nimeni ca este usor, sau nu se munceste, dar exista totusi niste reguli si rugaciunea si slujbele in biserica nu pot disparea intr-o manastire. |
Citat:
|
Din pacate, mai toti calugarii/ calugaritele se plang ca sunt supraincarcati cu munca fizica si ca se pune din ce in ce mai putin accent pe participarea la slujbe. Slujbele se tin, intr-adevar, dar numarul de vietuitori care participa este destul de mic. Iar fara o intarire spirituala este intr-adevar f greu sa rezisti.
Monahii/ monahiile mai in varsta care si-au dus viata in manastire din pruncie se plang de aceeasi lucru : sufocarea sufletului cu griji pamantesti in detrimentul preocuparii pt. o imbunatatire sufleteasca. Sunt sigura ca jertfa monahilor este primita ata timp cat fac ascultare, indiferent cum este organizarea manastirii, dar f putini mai reusesc sa reziste pana la capat. Inainte, calugarii aveau de suferit din cauza atacurilor pagane( ale turcilor, de exemplu), din cauza comunistilor, iar in zilele noastre din cauza atacurilor din interiorul manastirii. Viata unui calugar niciodata nu a fost usoara. Din punctul meu de vedere un calugar poate fi comparat cu un geniu, cu un om de exceptie. |
Citat:
|
Citat:
|
Iertare
Imi cer iertare, fiindca am crezut ca poate exista CINEVA ce ar putea avea INTRADEVAR nevoie sa mearga in manastire.
Imi cer iertare ca anuntul meu formulat atat de simplu a fost interpretat in diferite si diverse chipuri si forme: de la ironie la umor de proasta calitate. Imi cer iertare ca am trezit in unii sentimente urate si ca fara sa vreau a trebuit sa-i pun sa arunce cu pietre in oameni nevinovati. Iertati-ma pentru anunt! |
la fix... dar amara precizare !!
Citat:
De dracii, de prostii, de necredinta, de ,,glumite' , de aiureli ideative, de tagaduiri , de dezinteres, de nepricepere, de rastalmaciri , de opinii rele si prost sustinute ... si de multe alte asemenea suntem buni cu totii !! De lucruri serioase , de maturitate, de adevar si de dreptate, de cultura solida si folositoare, de nevointa curata, de marturisirea dreapta... nu ,,prea" suntem in stare cei mai multi !!! Pomul bun se cunoaste dupa roadele bune ... omul bun se cunoaste dupa faptele bune si nu dupa vorbele bune ! De vorbe toti suntem in stare, dar de fapte ... nici pe departe ! Ce frumos spune Mintuitorul si ne invata cum sa cunoastem oamenii buni !! Restul, doar vorbe... multe vorbe si intentii de care ne fringem ca sa parem cineva !!!!! |
vorbe frumoase
|
Citat:
|
Citat:
Doar ce m-am intors din pelerinaj pe la mai multe manastiri din Moldova. Am fost impresionata de trairea maicilor, de suferinta ce se citea pe chipurile unora dintre ele, multe la varste tinere. Am avut, printre altele ocazia de a participa la o priveghere, care a durat pana dimineata. Am avut apoi 2 ore de somn. Ne-am trezit atat de odihnite, de parca dormisem toata noaptea. Si fericite. Zilele petrecute in acest pelerinaj au fost binecuvantate. Ce ne-am face fara manastiri?!? |
Mireasa lui iisus hristos
Mare lucru in ziua de azi cine se face sora si apoi maicuta
din fericire cunosc o fata care o iubesc si acum ela manastire si a ajuns si maicuta desi banuiam ca va ajunge la manastire in ziua de azi f putini oameni se ingramadesc sa traiasca o vita duhovnicea sca mai grea si frumoasa. La manastire te rogi mai mult pacatuiesti mai put in.cu timpul capeti smerenia si umilinta si sa ierti celui ce iti greseste sa o ajute dumnezeu sa se mantuiasca si sa se roage pt mine ca poate ma ui tat. Si eu as vrea intro zi sa raman pt toata viata |
Citat:
Si mormintele sunt frumoase, dar nu ne-am dori sa le dezgropam. Iar ca mirean ( cu atat mai mult daca nu esti tanara ), privilegiul este ca persisti in acest frumos, atata timp cat te manifesti doar ca musafir, oricat de mult ai sta acolo, nu exista comparatie. Oricum, nu-si au rostul patrunderile adanc in acest concept, chiar nu-si au rostul....de la cuvinte la fapte, de la aparente la realitate este o cale lunga si diferita intr-un mod considerabil. Este firesc, pana la urma. Ganditi-va cat de subiectivi suntem, acolo mergem sa ne reculegem, sa ne mangaiem sufletul printr-o atmosfera spirituala deosebita, acolo mergem cand ne rupem de familie, de casa noastra si de toata invalmaseala ei cotidiana, pentru un moment, o zi, o saptamana doar. Dar cei ce traiesc in manastire, nu mai evadeaza in alt loc, nu se mai desprind pentru alt gen de reculegere, isi traiesc drama si frumusetea in acelasi loc, acolo este acasa . Tocmai de aceia apar toate evenimentele la un loc, si bune si rele, exact ca intr-o casnicie, ca intr-o lume plina de dragoste si ura, chiar daca s-ar presupune ca locul in sine trebuie sa inspire doar iubire . Este imposibil asa ceva, suntem doar oameni, iar oamenii sunt cele mai complexe fiinte tocmai fiindca oscileaza permanent intre instinctul animalic, educatie si rationament. Si, de asemenea, ca-n orice casnicie cu bune si cu rele, se pun in balans toate lucrurile si principiile, personalitatea si interesul. astfel se ajunge la decizii insuflate de constiinta, dar si de caracterul individual si deprinderile sociale sau din interiorul colectivului . |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
ok
vizavi de ce s-a spus aici, despre calugari, ca au munci istovitoare si lungi...
acum doi ani aflandu-ma in trecere prin bucuresti, am ajuns obosit intr-o dupa-amiaza tarzie la o manastire celebra, cam la vreo 30 km,in marginea bucurestiului, intr-un fel de sat, cu multi tigani ! vroiam sa raman acolo peste noapte ! acolo m-am imprietenit cu un sas din timisoara,camionagiu iesit la pensie,ce era plelerin si prieten al calugarilor,un om foarte cumsecade, dar cam afectat de probleme personale trecute ! Ce am putut sa vad cu ochii mei, a fost ca trotuarele din curte nu erau prea curate, si manastirea era intr-o anumita stare de neingrijire ! apoi am inteles de la saul batran,ca, manastirea are grajduri cu animale, care sunt insa ingrijite nu de calugari,ci de oameni angajati din afara,special pentru asta ! -apoi spre inserate, a sosit un oaspete special; un calugar mort de beat,de abia se mai putea tine pe picioare ! alt calugar mai tanr l-a ceratat destul de tare, si l-a pus sa-si dea jos haina neagra de calugar,! -dupa mai multe dezbateri, si negocieri, in care au avut un limbaj foarte civilizat(nota bene !),ceea ce mi-a placut ! adica un calugar,chiar si beat crita, ramane calugar ,acesta din urma a acceptat sa-si dea jos hainele, luand unele civile ! -cand a venit ora mesei ,am mers si eu, numai din curiozitate si spirit de aventura, sa vad cum e mancarea calugarilor ( ca eu aveam o droaie de mancare in masina !) ajuns acolo am fost pus sa stau la masa cu niste milogi si ologi,de mi-a fost mai mare greata,grabindu-ma sa termin cat mai repede si sa ies ! ologii fericiti ca le-am dat o pomana mica, m-au invitat apoi sa merg sa ma cazez cu ei ! evident ca am ramas sa dorm in masina ! dar la 2-3 naoptea,am vazut niste calugari ce aruncau cu pietre dupa caini, si tot intrau si ieseau in camara cu alimente a manastirii ! ba unul a venit si in izmene, si au mai stat si de vorba o vreme in fata camarii cu alimente !!! eu nu-i condamn pe acesti oameni, ba chiar mi s-au parut simpatici, asa cu defectele lor omenesti, totul e sa nu fie prea grave ! totusi a sta in manastire nu e lucru usor, cand te gandesti numai la foamea ce o ai de indurat ! macar ,daca muncesti zi de zi, macar sa mananci ca lumea,ca sa ai forta ! |
Radu
De mancat nu se mananca chiar prost , si nu mai rau ca in viata de afara , caci e si dupa cum te gospodaresti ! Oricum se mananca natural si mult mai sanatos , dar de la caz la caz ! Nu putem generaliza !
|
Citat:
|
Citat:
In rest, referitor la ascultare, poate mi-ar fi placut sa fie cum spui tu...dar poate tu stii ceva ce eu nu stiu si ai dreptate....:) |
Mireasa lui Iisus Hristos.....cum ai putea stii sigur 100% ca asta iti doresti si asta poti face?
Am simtit de atatea ori in ultimul an dorinta de a pleca departe de orasul meu,undeva unde sa nu ma cunoasca nimeni,sa nu am telefon cu care sa ia legatura oamenii cu mine,si am auzit un gand "sa fiu intr-o manastire sa ma rog toata ziua pentru toti oamenii din lume,as fi asa linistita,calma,tacuta,fara sa fiu intrebata:<de ce nu spui nimic?de ce taci?>" Imi amintesc in copilarie cand mergeam cu parintii la CAciulata ,parintii mergeau pt apele de acolo si tratamente balneoclimaterice*sau ceva de genul,iar eu abia asteptam sa ajung acolo pt manastirea Cozia din statiune.Adoram cu gandul meu de copil ideea fantanii dorintelor in care arunci bani si iti pui dorinte.Mi-am dorit ca ai mei sa nu divorteze si nu au divortat......oricum indiferent de ce ne dorim noi,Dumnezeu face ce e spre binele nostru.Si pe langa fantana dorintelor mai adoram teaca si clopotul.Si acum mi se cutremura trupul si imi invie sufletul,mi se umple inima de bucurie ascultand teaca. Am fost weekendul trecut la manastiri din Suceava si Neamt si am trecut si pe la o manastire Miclauseni,de care nu ati auzit probabil,dar care m-a impresionat in mod vadit.Am ajuns noaptea la 8,cand ma intorceam de la Iasi,de la Sfanta Parascheva si am intrat in aceasta manastire Miclauseni.Maicile citeau pe rand rugaciuni,iar altele erau in genunchi citind acatistele oamenilor.La alta manastire ,una dintre maici era in incinta manastirii intr-un loc intunecat citind acatiste pe jos.Am vrut sa ii spun ca isi strica ochii citind pe intuneric...dar m-am abtinut sa nu o deranjez.Nu stiu cat de grea o fi viata maicilor,dar sa ne rugam pentru ele sa fie asa cum vrea Domnul sa fie miresele Lui,caci asa cum sfintii se roaga pentru noi,asa si calugarii si calugaritele se roaga pentru noi.Rugaciunile lor sunt mult mai puternice decat ale noastre pt propria noastra persoana.Doamne ajuta! |
Citat:
Referitor la grajduri si cine munceste...sa stii ca in Romania aceasta nu este singura manastire iar ascultarea intr-o manastire nu se rezuma doar la grajd sau munca campului...sunt cateva mii de manastiri si schituri, cu o istorie mai mult sau mai putin bogata, cu o viata administrativa mai mult sau mai putin modernizata. Dar eu iti spun ca proportia celor care se gospodaresc singure este mai mare decat a celor care au angajati pentru ajutor...iar ca sa te convingi te invit sa mergi in pelerinaj la cat mai multe. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 15:22:01. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.