![]() |
Citat:
|
Citat:
[quote=zorobabel;270686] Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
În prealabil postat de heorhe http://www.crestinortodox.ro/forum/i...s/viewpost.gif De acord ca adevarul e unul singur, numai ca noi nu stim care e acela. Cum adica nu stim care e adevarul, oameni buni?! Daca spunem asta, inseamna ca Hristos a venit pe pamant in zadar... Le avem pe toate, si Biserica, Scriptura, si Traditia, si dogmele ... si tot nu stim, pentru ca ne lipseste credinta. |
Citat:
|
Citat:
Nu , stai putin asa... Asta ce zici tu o credem , nu o stim. Credem, ca de aia e religie, ca altfel s-ar chema stiinta. si mai sunt si alte religii care cred altceva. deaia adevarul nu-l stie nimeni. fiecare il crede pe al lui. |
Citat:
Creatia a fost perfecta. A decazut dupa Adam si Eva, cel putin asa zice Biblia, dupa ce oamenii au dobandit cunoasterea binelui si a raului. Apoi, deoarece am liber arbitru si daca eu aleg sa omor un frate, atunci creatia nu poate fi perfecta deloc. Dumnrezeu mentine aceasta cadere a creatiei nu stim de ce, pentru ca ar putea intr-o secunda sa refaca totul perfect. Dar, dupa cum zic parintii si Biblia omul trebuie sa lupte pentru curatirea sufletului. Pai de ce toate astea ? Nu ar putea dumnezeu da un simplu click pe butonul din stanga pe meniul New... si apoi click pe World ? |
Citat:
Nu stiu de ce unora li se pare ca e atat de facil sa crezi. E foarte greu, cumplit de greu sa crezi ca ceva in care crezi si exista de fapt. Dar e si credinta un dar de sus. Si de unde nu e,nici Dumnezeu nu cere. |
Citat:
pandion, sper sa nu aflam pe viu niciodata. starea de fiasco existential, de rateu ontologic, starea sufletului rupt de Cel care l-a creat pentru fericirea vesnica, focul cel vesnic gatit diavolilor si ingerilor lui, ,,locatia,, ermetica, in care-si petrec vesnicia cei care l-au exclus pe Dumnezeu, fie prin sfidare, nepasare, neconlucrare, toate pacatele etc., chinul vesnic al constiintei ca ar fi putut fi in alt loc si alta stare daca ar fi urmat scopul pentru care a fost creat - acela de a raspunde cu iubire la iubirea lui Dumnezeu. insuportabila durere absurda a intregii fiinte ca doar el singur e vinovat de starea in care se afla, chinul patimilor care l-au inrobit si care nu mai pot fi implinite, durerea crunta de a nu-si fi cerut iertare macar inainte de moarte daca tot si-a ratat intervalul vietii, pt. ca Dumnezeu ar fi putut sa-l ierte, locatia in care toate ororile demonice, torturile fizice si spirituale depasesc orice apogeu imaginar. asta asa, doar o incercare fragmentara de a descrie prin cuvinte ceva ce nu poate fi supus descrierii decat prin termeni inexistenti inca in limbaj. |
Citat:
"Căci Scriptura zice lui Faraon: "Pentru aceasta chiar te-am ridicat, ca să arăt în tine puterea Mea și ca numele Meu să se vestească în tot pământul". Deci, dar, Dumnezeu pe cine voiește îl miluiește, iar pe cine voiește îl împietrește. " Citat:
Citat:
1)Iosif 2)Daniel si prietenii lui. Ar fi avut toate scuzele sa pacatuiasca(Iosif cu nevasta lui Potifar) iar Daniel sa se inchine la chipul de aur ca sa isi scape viata. Dar nici unul din ei nu a facut-o. Citat:
Credinciosul lupta impotriva pacatului, necredinciosul gaseste placere in pacat. Ti-am dat exemplul lui Iosif, iti amintesti ce a zis cand nevasta lui Potifar a vrut sa curveasca cu el? Uite ce-a zis: "În casa aceasta nu-i nimeni mai mare decât mine și de la nimic nu sunt oprit decât numai de la tine, pentru că tu ești femeia lui. Cum dar să fac eu acest mare rău și să păcătuiesc înaintea lui Dumnezeu?" Intelegi ce inseamna sa fii credincios? |
O cantare din slujba inmormantarii spune "Plang si ma tanguiesc cand gandesc la moarte si vad in morminte toata frumusetea noastra...". Pe drept cuvant moartea celor de langa noi, aduce plans si tanguire in sufletele noastre, pentru ca aduce totodata gandul la propria moarte. Dar plansul si tanguirea nu este dupa lume si cele ale ei, ci este o urmare a constatarii vremelniciei ei.
In acest sens, gandul la moarte naste pocainta, plansul si tanguirea pentru pacate, ca descoperitoare a acelei frumuseti interioare care nu sfarseste in moarte si pe care o vom purta cu noi in vesnicie. Sufletul uratit prin feluritele pacate, se cere in viata aceasta curatit prin lacrimi de pocainta si impodobit cu virtuti. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
"Și aceasta este mărturia, că Dumnezeu ne-a dat viață veșnică și această viață este în Fiul Său. Cel ce are pe Fiul are viața; cel ce nu are pe Fiul lui Dumnezeu nu are viața. Acestea am scris vouă, care credeți în numele Fiului lui Dumnezeu, ca să știți că aveți viață veșnică. " Vezi ce zice Ioan? "ca sa stiti ca aveti viata vesnica". Tu nu ai inteles faptul ca mantuirea e un har, si ca nu prin osteneala o capeti. Poti sa te ostenesti oricat, daca nu te increzi in Hristos, nu ai facut nimic. Osteneala nu te mantuie ci Hristos. In schimb, pentru cei mantuiti, osteneala le aduce o rasplata in cer. Citat:
Regele David spune asa intr-unul din psalmi(121): "Mă bucur când mi se zice: ’Haidem la Casa Domnului!’.” Citat:
Asta cu ingerul convingator e poveste pentru copii, problema e ca tu ai fost mai receptiv la mesajul lui Dumnezeu, iar ei nu. Nu tine de nici un inger raportarea noastra la Dumnezeu, ci de noi insine. Citat:
"Sufletul care păcătuiește va muri. Fiul nu va purta nedreptatea tatălui, și tatăl nu va purta nedreptatea fiului. Celui drept i se va socoti dreptatea sa, iar celui rău, răutatea sa." - Iezechiel 18:20 "În zilele acelea nu vor mai zice: "Părinții au mâncat aguridă și copiilor li s-au strepezit dinții". Ci fiecare va muri pentru fărădelegea sa; cine va mânca aguridă, aceluia i se vor strepezi dinții." - Ieremia31:29-30 TI-am redat 2 pasaje in care se spune clar ca fiecare va raspunde pentru pacatele PROPRII si nu ale strabunilor. Si in plus de asta, daca Hristos m-a iertat, a luat pacatele mele asupra Lui.... Citat:
Si inca o data repet, daca Hristos m-a mantuit pacatele mele sunt luate asupra Lui. Dar se pare ca tu nu ai inteles deloc mesajul Evangheliei. Citat:
|
Vai, Zorobabel, ce mai despici firul in patru:71: Spune-ne si nou de ce cult apartii?:1:
|
Citat:
|
Citat:
Ok, de fapt discutia este pe marginea notiunii de perfect aici. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Versetul din Ioan 3: 16." Caci Dumnezeu asa a iubit lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica." e intr-adevar foarte important. De aceea el trebuie inteles in dimensiunea sa spirituala. E vorba de mantuire, desigur, dar conditia "ca oricine crede in El" nu trebuie luata la timpul prezent, ci trebuie inteleasa la un prezent etern. Adica, nu la modul ca eu acum cred in Hristos si asta ma face mantuit, ci eu voi fi mantuit daca voi crede neclintit, pana la sfarsitul vietii, in Hristos. Conditia nu e pentru momentul respectiv, ci incepand cu acel moment si pana la sfarsitul vietii trebuie respectata acea conditie. Daca eu azi o respect si maine nu o mai respect iar poimaine o respect din nou inseamna ca ne jucam cu mantuirea. Dar increderea neclintita nu e in puterea omului, caci omul e slab si nestatornic, tocmai de aceea se si spune rugaciunea: "cred, Doamne, ajuta necredintei mele". Si atunci pentru ca omul sa creada neclintit are nevoie de ajutorul Duhului ca sa realizeze metanoia, schimbarea mintii. Vedeti cum se leaga toate! Dar chiar si metanoia nu garanteaza ca nu voi putea cadea, caci vointa mea ramane libera chiar daca e sustinuta de har. Deci eu nu pot avea garantia necaderii din credinta nici dupa ce s-a obtinut harul, osteneala mea ramane, nu pot sta cu burta la soare ca gata sunt mantuit. Rugaciunea aceea cu necredinta inca trebuie spusa, ba chiar eu cred ca trebuie spusa pana in ultima clipa din viata noastra. Or garantia mantuirii e data doar aceluia ce da garantia ca va crede neclintit in jertfa lui Hristos. Cine are aceasta garantie ca nu va cadea din credinta pana la sfarsitul vietii, acela poate sa spuna ca este mantuit. Dar eu ma tem ca nici un om nu poate garanta asa ceva. Iertare inca o data. Har, smerenie si jertfa de sine. |
Citat:
Asta imi ridica un nou semn de intrebare. Ce inseamna a crede in Isus ? Adica a crede ca a existat, sau a crede ce scrie in Biblie ca a zis, sau a crede ca e fiul lui Dumnezeu, ce mai exact ar trebui sa cred ? |
Citat:
mantuirea mea si a tuturor oamenilor. Si ca fara jertfa Sa mantuirea e imposibila omului. Har, smerenie si jertfa de sine. |
Citat:
|
Inca de pe pamant, sufletul isi pregateste locul unde va merge cand va veni vremea.
|
Citat:
Iesirea 7:22 "Dar vrăjitorii Egiptului au făcut și ei la fel prin vrăjitoriile lor. Inima lui Faraon s-a împietrit, și n-a ascultat de Moise și de Aaron, după cum spusese" Iesirea 8:15 "Faraon, văzând că are răgaz să răsufle în voie, și-a împietrit inima, și n-a ascultat de Moise și de Aaron, după cum spusese Domnul." Iesirea 8:19 "Și vrăjitorii au zis lui Faraon: “Aici este degetul lui Dumnezeu!” Dar inima lui Faraon s-a împietrit, și n-a ascultat de Moise și de Aaron, după cum spusese Domnul." Exemplele continua la mai toate urgiile care se abat asupra Egiptului dar ce e interesant apare la sfarsit: Iesirea 9:12 "Domnul a împietrit inima lui Faraon, și Faraon n-a ascultat de Moise și de Aaron, după cum spusese Domnul lui Moise. Dupa cum vezi la un moment dat Dumnezeu a fost cel care l-a impietrit pe faraon, dar asta dupa ce faraon a avut sansele lui la pocainta, dar a preferat sa se impietreasca si sa nu se pocaiasca. Din pacate asta se intampla cu f multi oameni, resping pocainta si la un moment dat Dumnezeu ii impietreste si nu se mai pot pocai. Citat:
Citat:
Cine si cum l-a jignit pe Dumnezeu? Citat:
"Iar el n-a voit, ci a zis către femeia stăpânului său: "De când sunt aici, stăpânul meu nu poartă grijă de nimic în casa sa, ci toate câte are le-a dat pe mâna mea. In casa aceasta nu-i nimeni mai mare decât mine și de la nimic nu sunt oprit decât numai de la tine, pentru că tu ești femeia lui. Cum dar să fac eu acest mare rău și să păcătuiesc înaintea lui Dumnezeu?" Din cauza lui Dumnezeu nu s-a culcat cu ea, nu din cauza lui Potifar. Daca ar fi fost necasatorita tipa la fel ar fi facut, ca e pacat sa te culci cu o persoana fara sa fii casatorit cu ea. Deci chiar daca erau sute disponibile Iosif ar fi facut la fel. Citat:
Sunt oameni care lupta sa nu mai bea/fumeze stiind ca asta le face rau, dar asta nu inseaman ca lupta impotriva pacatului. Ma indoiesc ca necredinciosii se lupta cu pacatul, lupta cu pacatul implica dragoste de Dumnezeu, ori un necredincios nu are asa ceva. Citat:
Ce intelegi prin a fi om?Am senzatia ca mergi pe ideea de moralitate, asta nu inseamna credinciosie. Poti sa fii un exemplu de moralitate, asta nu te face credincios. Cunostintele teologice nu schimba omul, doar Hristos il poate schimba. |
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Dumnezeu poate impietri omul, daca acesta respinge iertarea lui Dumnezeu si alege propria cale. Citat:
Citat:
Citat:
Și de aceea, Dumnezeu le trimite o lucrare de amăgire, ca ei să creadă minciuni, Ca să fie osândiți toți cei ce n-au crezut adevărul, ci le-a plăcut nedreptatea. Zi-mi si mie de ce le-ar trimite Dumnezeu necredinciosilor care nu vor sa se pocaiasca o lucrare de amagire? Astept o explicatie plauzibila, nu filozofii. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Daca nu te pocaiesti nu intri in imparatia lui Dumnezeu, oricat de moral ai fi. Asa ca pocaieste-te si lasa filozofiile ieftine, care incearca sa iti spuna ca omul e suficient de bun(moral) pentru a putea intra in cer. Nu poate, doar prin curatirea de pacate pe care o poate face doar pocainta. Postmodernismul asta ieftin pe care incerci tu sa il promovezi nu te va mantui. |
Citat:
Citat:
Citat:
Daca iti amintesti pilda semanatorului , se vorbeste acolo despre unii oameni care primesc cuvantul cu bucurie dar pana la o perioada. Hristos nu vorbeste despre acei oameni ca ar fi credinciosi deoarece spune despre ei ca "nu aveau radacina". Singurii care sunt considerati crestini sunt cei care au ascultat cuvantul, l-au inteles si aduc rod. Asta e dovada faptului ca cineva e credincios, ca aduce rod. In 1 Ioan 2:19 se spune asa: "Dintre noi au ieșit, dar nu erau de-ai noștri, căci de-ar fi fost de-ai noștri, ar fi rămas cu noi; ci ca să se arate că nu sunt toți de-ai noștri, de aceea au ieșit." Mediteaza asupra acestui verset si asupra afirmatiei lui Ioan "daca ar fi fost de-ai nostri ar fi ramas cu noi". Asta spune clar ca cei ce sunt crestini raman alaturi de Dumnezeu. Cei care sunt credinciosi, sunt protejati de Dumnezeu. Dupa cum afirmi si tu omul e slab si fara puterea lui Dumnezeu nu poate rezista. Uite ce afirma Iuda in epistola sa: "Iar Celui ce poate să vă păzească pe voi de orice cădere și să vă pună înaintea slavei Lui, neprihăniți cu bucurie mare, Singurului Dumnezeu, Mântuitorul nostru, prin Iisus Hristos, Domnul nostru, slavă, preamărire, putere și stăpânire, mai înainte de tot veacul și acum și întru toți vecii. Amin!". Ceea ce spun aceste versete f clar este faptul ca orice crestin e pazit de puterea lui Dumnezeu si lucru asta e cat se poate de incurajator. Daca ne-am bizui doar pe puterile noastre am fi pierduti, dar slava lui Dumnezeu, ca prin puterea lui suntem paziti. Faptul ca un credincios e mantuit nu inseamna ca sta cu burta la soare, cum afirmi tu, ci inseamna ca Dumnezeu lucreaza in el si-l face roditor. Omul nascut din nou e un om care asculta de Dumnezeu, nu care sta cu burta la soare. |
Chinurile iadului sunt vesnice. O spune foarte clar Hristos Domnul:
"Atunci va zice și celor de-a stânga: Duceți-vă de la Mine, blestemaților, în focul cel veșnic, care este gătit diavolului și îngerilor lui. ... Și vor merge aceștia la osândă veșnică, iar drepții la viață veșnică. " Matei 25,41,46. |
Citat:
El se refera la antihristi, care au iesit si ies din mijlocul celor credinciosi. Se stie ca antihristul lucreaza si crede la inceput in Hristos. El cade apoi, fiind inselat de satana, dar la inceput crede cu sinceritate in Hristos. Dar chiar un credincios sadea, ce lucreaza sincer la mantuirea sa, poate la un moment dat sa cada inselarii satanice. Si atunci afirmand ca e deja matuit nu ar insemna ca spune el "hop" inainte de-a sari "parleazul"? Citat:
bratele lui Hristos. Dumnezeu ne protejeaza ATATA TIMP cat ne predam LUI. Cine ne garanteaza ca vom dori pana la sfarsitul vietii acest lucru? Nimeni. Citat:
doar a noastra si mai e si libera! Apostolul Pavel, cel care spune la un moment dat ca nu el traieste, ci ca Hristos traieste in el, totusi nu spune ca este mantuit, ci subliniaza ca se simte ultimul pacatos. Mi se pare mai lucratoare aceasta stare pentru mantuire decat aceea de a sustine tu ca esti mantuit. Sigur, poti crede in tine ca se va intampla acest lucru, dar a-l afirma cu certitudine mi se pare putin imprudent. E mult mai bine sa cred eu ca nu sunt inca mantuit si Hristos sa ma aibe, de fapt, scris in cartea vietii decat sa fie invers. Asta nu inseamna sa nu-L cred pe Hristos, ci inseamna sa ma mobilizez pe mine ca sa raman treaz si sa nu las garda jos in fata vrajmasului. Caci vrajmasul nu sta cu burta la soare! Iertare daca am suparat cu ceva. Har, smerenie si jertfa de sine. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Pavel era bolnav , si spune ca de 3 ori i-a cerut Domnului sa indeparteze tepusul si Domnul nu a voit ci a zis "Puterea Mea in slabiciune este facuta desavarsita". |
Citat:
exact asa cum zici, MariS NP nu fac distinctia intre mantuirea obiectiva facuta de Hristos pentru toti si mantuirea subiectiva. ei confunda momentul convertirii cu mantuirea adica cu unirea cu Hristos si devenirea noastra drept madulare ale Trupului al carui cap e Hristos. in ortodoxie, noi intelegem mantuirea, in sens dinamic, e un drum lung de parcurs impreuna cu Hristos. convertirea ( hotararea de a nu te mai abate din drum) e doar primul pas al drumului. ei exact asta fac: zic hop inainte de a sari parleazul, spun ca au ajuns la capatul drumului inainte de a-l parcurge. au facut primul pas(convertirea) si afirma ca sunt deja mantuiti doar prin credinta. In BO, la unirea cu Hristos nu se ajunge decat prin HAR (sf. taine), CREDINTA SI FAPTELE CREDINTEI. asta asa pe scurt de tot. |
Citat:
Sau un alt exemplu ar fi cei care merg duminica la biserica si in timpul saptamanii traiesc in pacat. Citat:
Daca un om cade inselat de satana atunci inseamna ceea ce spune pilda semanatorului: "Voi, deci, ascultați pilda semănătorului: De la oricine aude cuvântul împărăției și nu-l înțelege, vine cel viclean și răpește ce s-a semănat în inima lui; aceasta este sămânța semănată lângă drum." Intelegi?Un om care zice ca e credincios dar care e inselat de satana se identifica cu samanta cazuta langa drum, adica acel om nu era credincios. Un om afirma ca e mantuit deoarece se increde in promisiunea lui Dumnezeu care spune ca oricine crede in Hristos e mantuit. Mantuirea e prin credinta. Si nu zici hop pana nu ai sarit parleazul ca nu tu il sari, nu poti, Hristos e cel ce te trece parleazul(Ca sa folosesc expresia ta). Citat:
Dumnezeu imi garanteaza ca voi dori pana la sfarsitul vietii sa stau langa El. Eu te intreb altfel, de ce n-ar mai dori cineva sa stea langa El?As vrea sa imi raspunzi daca poti. Citat:
Faptul ca afirm ca sunt mantuit nu inseamna ca sunt vrednic de mantuire si ca sunt cu motz, ci inseamna ca m-am increzut in promisiunea lui Hristos care afirma ca oricine crede in El e mantuit. Siguranta mea e Hristos. Inca o data repet, faptul ca ma consider mantuit nu inseamna ca las garda jos, din contra, inseamna ca lupt. Pavel scrie f frumos in Efeseni cap 6 cand ne indeamna sa luptam impotriva celui rau. A fi mantuit nu inseamna a nu mai lupta cum gresit inteleg unii. |
Citat:
Ti-am spus ca tu faci niste confuzii mari intre mantuire si sfintire. Sfintirea dureaza toata viata credinciosului insa mantuirea e un dar de la Dumnezeu pe care il primesti prin credinta. |
Hristos a vindecat firea omeneasca prin nasterea, moartea, invierea si inaltarea Sa. Ca omul sa treca in cele vesnice cu o fire vindecata, trebuie sa se impartaseasca cu Trupul si Sangele lui Hristos. Asa isi va insusi vindecarea adusa de Hristos.
|
Citat:
Citat:
ce a facut. Ca sa fiu mai clar: Iuda credea ca ceea ce face el e bine pentru Iisus, el nu vroia sa-l vanda ci vroia ca batranii sinedriului sa-L recunoasca si ei ca Mesia. Desigur, gandul acesta a venit de la diavol, asta e clar, dar el nu stia acest lucru. Asa va fi si cu antihristul, el la inceput crede in Hristos, adica vreau sa spun ca lui i se pare ca e credincios. Insa numai Hristos e cel ce poate face diferenta intre o credinta autentica si una neautentica. Iuda era sigur ca are o credinta autentica, dar Hristos stia ca nu e autentica. Noi, oamenii, suntem subiectivi cand vine vorba de credinta noastra, suntem convinsi ca e autentica, desi ea ar putea sa nu fie. Doar Hristos poate fi obiectiv in evaluarea credintei noastre. Iar ca antihristul iese dintre noi o spune chiar versetul de mai sus, desigur nu la modul specific, dar mi se pare foarte credibil tocmai pentru ca ii va fi mai usor sa ne insele. Citat:
ca El respecta libertatea omului. Dumnezeu garanteaza numai ca va avea grija de mantuirea mea daca fac toata VOIA SA. Nu i-a garantat nici lui Lucifer care era ingerul cel mai apropiat de Dumnezeu. Unul dintre raspunsurile la ultima intrebare e cel dat chiar de Lucifer. Iata un inger care a stat langa Dumnezeu, si totusi la un moment dat s-a departat de El. Sunt diverse motive care te pot determina la un moment dat sa te departezi de Dumnezeu: curiozitatea, egoismul, mandria, plictiseala, autonomia, fronda, etc. Sigur, imi puteti reprosa ca cele enumerate nu sunt conforme cu o credinta autentica. Sunt de acord cu acest lucru, dar omul poate fi usor indus in eroare si sa creda ca, de fapt, el are o credinta autentica. Asa a fost indus in eroare Iuda, pentru ca el s-a sinucis cand si-a dat seama ca a facut o imensa eroare de evaluare. Daca ar fi dorit de la inceput vinderea lui Iisus ar fi trebuit sa se bucure de reusita, nu sa cada in disperare si sa nu mai vada nici o solutie decat sinuciderea. De asta e bine sa fim rezervati atunci cand ne autoevaluam ca nu stim daca picam pe aceasi evaluare ca si Hristos. Har, smerenie si jertfa de sine. |
Citat:
putin pentru noi. Desi am vazut ca ei fac diferenta intre mantuire si sfintire, ultima se deruleaza si la ei pe toata durata vietii, totusi la mantuire mi se pare ca evaluarea este subiectiva. A afirma inainte de Judecata ca sunt deja mantuit cred ca e o imprudenta. Daca ar afirma Hristos acest lucru atunci as fi de acord. Sau daca ar garanta cineva nestramutarea vointei mele in a face doar voia Domnului, atunci ar fi altceva, dar si atunci as considera ca e mai bine sa ma smeresc chiar si pentru motivul de nu provoca mandria sa sape la mantuirea mea. Starea de asteptare a mantuirii e mai buna decat starea ca as fi deja mantuit. Te mobilizeaza mai bine, te face sa ramai treaz, sa lucrezi cu mai multa tenacitate la mantuirea ta. Har, smerenie si jertfa de sine. |
Citat:
"Dintre noi au ieșit, dar nu erau de-ai noștri, căci de-ar fi fost de-ai noștri, ar fi rămas cu noi; ci ca să se arate că nu sunt toți de-ai noștri, de aceea au ieșit." Ioan firma f clar ca acei antihristi nu au fost dintre credinciosi. Erau impreuna cu ei dar nu erau dintre ei. Citat:
Daca citesti antent in Evanghelii ai sa vezi ca Iuda il numeste pe Hristos "Invatatorule" dar nu "Doamne" ceea ce denota faptul ca pt Iuda Hristos era doar un invatator si nu Domnul. Citat:
Apostolul Pavel spune in 2 Corinteni cap 13 f clar urmatorul lucru: "Cercetați-vă pe voi înșivă dacă sunteți în credință; încercați-vă pe voi înșivă. Sau nu vă cunoașteți voi singuri bine că Hristos Iisus este întru voi? Afară numai dacă nu sunteți netrebnici." Vezi?Pavel afirma clar ca putem vedea daca suntem in credinta. Citat:
Ai dreptate, acele lucruri nu sunt conforme cu o credinta autentica. Omul cand se increde in Hristos incepe schimbarea in viata lui. Nu se schimba brusc, insa mintea lui va fi cu totul alta(metanoia). Omul credincios poate avea caderi dar asta nu inseamna ca Dumnezeu il paraseste si-l lasa de izbeliste. Tu daca ai un copil il lasi sa faca ce vrea? Daca vrea sa se apuce de droguri il lasi? Ii respecti "liberul arbitru"? Sau fiind copilul tau il educi si ii arati ce e rau si ce e bine?Daca tu ca om stii sa ai grija de copii tai si nu ii lasi sa faca ce vor, ce te face sa crezi ca Dumnezeu ar face-o? Crezi ca esti un parinte mai bun decat e Dumnezeu? Tu trebuie sa intelegi un lucru, ca cei care sunt credinciosi sunt copii lui Dumnezeu si El se ingrijeste de ei asa cum un tata are grija de copii lui. Citat:
Ti-aas sugera sa citesti 1 Ioan eu iti dau niste versete care prezinte niste teste ale credintei: "Cel ce zice: L-am cunoscut, dar poruncile Lui nu le păzește, mincinos este și întru el adevărul nu se află. Iar cine păzește cuvântul Lui, întru acela, cu adevărat, dragostea lui Dumnezeu este desăvârșită. Prin aceasta, cunoaștem că suntem întru El." "Nu iubiți lumea, nici cele ce sunt în lume. Dacă cineva iubește lumea, iubirea Tatălui nu este întru el; Pentru că tot ce este în lume, adică pofta trupului și pofta ochilor și trufia vieții, nu sunt de la Tatăl, ci sunt din lume. " "Cine săvârșește păcatul este de la diavolul, pentru că de la început diavolul păcătuiește. Pentru aceasta S-a arătat Fiul lui Dumnezeu, ca să strice lucrurile diavolului. Oricine este născut din Dumnezeu nu săvârșește păcat, pentru că sămânța lui Dumnezeu rămâne în acesta; și nu poate să păcătuiască, fiindcă este născut din Dumnezeu. " Toate exemplele sunt din 1 Ioan. |
Citat:
Nu e vorba de mandrie, pentru ca mantuirea e prin meritele Lui nu ale mele. Daca as zice ca eu sunt mantuit ca am facut fapte vrednice ca sa fiu mantuit atunci ar fi mandrie, dar in momentul in care afirm ca meritul este al lui Hristos unde e pricina de mandrie? |
Citat:
Cred ca intelegem diferit termenul de MANTUIT. In BO prin mantuit se intelege trecerea de la moarte la VIATA, adica trecerea de la viata aceasta marcata de moarte, viata efemera si trecatoare, la Viata cea vesnica, Raiul sau Imparatia Lui Dumnezeu. Si noi spunem ca acest lucru nu se intampla in timpul vietii unui om pentru ca atunci el ar trebui sa traiasca vesnic. Dumneavoastra spuneti ca sunteti mantuit dar acceptati ca o sa muriti. Sper sa nu gresesc. Sa ma corectati daca gresesc. Iar daca sunteti muritor inseamna, dupa viziunea BO, ca inca nu sunteti mantuit. Daca totusi sustineti ca sunteti mantuit atunci aveti o alta viziune asupra acestui statut de mantuit. E cumva acela ca sunteti "indreptatit" sa credeti ca veti avea viata vesnica? Sau care e acel statut la dvs? Iar testele pe care mi le-ati exemplificat pentru edificarea unei credinte adevarate sunt de acord ca sunt valabile cu conditia sa le trec nu doar la momentul prezent ci pana cand inchid ochii. Eu pot sa am acum o credinta foarte corecta si totusi sa cad la un moment dat. Dvs sustineti ca daca un om trece acele teste el sigur nu mai poate cadea? La noi in ortodoxie s-au vazut si cazuri de calugari foarte inaintati in sfintenie si care au cazut inselati de satana prin asa numitele ispite de-a dreapta. Ispitele de-a dreapta le numim acele ispite care te provoaca sa te crezi deja mantuit. Patericul are multe pilde de acest fel. Oricate teste am face tot nu putem scapa de subiectivism in aprecierea noastra si atunci preferam sa lasam in seama lui Hristos marea si finala evaluare. Dar noi speram ca ne vom mantui si chiar trebuie sa speram acest lucru. Nadejdea este o virtute care trebuie pastrata impreuna cu credinta si iubirea pana cand trecem la cele vesnice. Har, smerenie si jertfa de sine. |
| Ora este GMT +3. Ora este acum 14:37:53. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.