Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Romania. 18300 de biserici, 425 de spitale . (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10292)

Anytza 04.08.2010 19:07:49

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 274846)
Pe aceeași linie, ar trebui văzut raportul dintre numărul de hoteluri și numărul de spitale. Așa-i că sunt mai multe hoteluri ?

cafenele, baruri restaurante in Romania sunt peste 34.000, in 2009.

voxdei55 04.08.2010 19:08:01

Citat:

În prealabil postat de anamaria.petre (Post 274935)
In strainatate enoriasii fac donatii cel putin lunare catre biserica lor. Nu este vorba de sume mari, dar se strang totusi ceva bani, veniturile bisericilor fiind astfel constante.

La noi se strange contributia o data pe an si se mai obtine foarte putin din alte activitati. Ar trebui sa ne dea de gandit.

In strainatate..mai precis Italia nu se da mai nimic la biserica.La slujba se arunca cativa centesimi..eu parca mi-e rusina sa fac ca ei,dar asta e situatia.Nu se umbla cu ajunul,cu postul, cu iordanul..samd..iar anumite servicii..de pilda un botez sau nunta da fiecare cat vrea.La noi...aici e alta treaba,avem mercurial ca la taraba.

voxdei55 04.08.2010 19:09:06

Citat:

În prealabil postat de Anytza (Post 274963)
cafenele, baruri restaurante in Romania sunt peste 34.000, in 2009.

Da ..si platesc taxe catre stat si asigura ceva locuri de munca.Asta e economie..nu insela torie

gabriela8 04.08.2010 19:10:03

Citat:

În prealabil postat de voxdei55 (Post 274964)
In strainatate..mai precis Italia nu se da mai nimic la biserica.La slujba se arunca cativa centesimi..eu parca mi-e rusina sa fac ca ei,dar asta e situatia.Nu se umbla cu ajunul,cu postul, cu iordanul..samd..iar anumite servicii..de pilda un botez sau nunta da fiecare cat vrea.La noi...aici e alta treaba,avem mercurial ca la taraba.

Domnule daca nu vedeti faptul ca prin acea Icoana de la Craciun sau Boboteaza Il primesti in casa pe Hristos, este alta poveste!

voxdei55 04.08.2010 19:10:51

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 274961)
Ce schimbare? Sa inteleg ca dumneata esti printre romanii care s-au trezit din prostie?:39:

Sa zicem ca da ..dar tu nu prea cred ca te vei trezi vreodata

voxdei55 04.08.2010 19:11:49

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 274967)
Domnule daca nu vedeti faptul ca prin acea Icoana de la Craciun sau Boboteaza Il primesti in casa pe Hristos, este alta poveste!

Si de ce trebuie sa platesc pentru asta?Asa a lasat IIsus?

gabriela8 04.08.2010 19:12:40

Citat:

În prealabil postat de voxdei55 (Post 274968)
Sa zicem ca da ..dar tu nu prea cred ca te vei trezi vreodata

Pai la cum sunteti dumneaavoastra de treaz, chiar ca nu vreau sa ma trezesc in acest mod! Din punctul meu de vedere realitatea este cu totul diferita de cum o vedeti!

gabriela8 04.08.2010 19:14:19

Citat:

În prealabil postat de voxdei55 (Post 274969)
Si de ce trebuie sa platesc pentru asta?Asa a lasat IIsus?

Dar cine va pune sa platiti? Va cere cineva bani? Daca sunteti amabil serviti preotul cu o prajitura iar daca nici asta nu va lasa inima nu il serviti cu nimic, oricum el va veni in casele credinciosilor vestindu-L pe Hristos!

anamaria.petre 04.08.2010 19:16:48

Voxdei, desi nu sunt de acord cu tine si cu ce ai scris mai sus, poate ar fi mai bine ca Biserica sa se finanteze exclusiv din contributiile noaste, ca sa nu mai existe discutii.

Cel mai bine ar fi ca Sfantul Sinod sa stabileasca, in functie de nevoile Bisericii si de numarul de enoriasi, o taxa lunara benevola (eventual diferentiata in functie de avere) pe care toti crestinii ortodocsi sa se angajeze sa o plateasca.

Cred ca s-ar strange mai multi bani decat cei primiti acum de la stat si nici nu am mai cheltui din banii ateilor si altor religii care intra la gramada in buget. E biserica noastra, sa o tinem cu banii nostri.

gabriela8 04.08.2010 19:23:13

Citat:

În prealabil postat de anamaria.petre (Post 274972)

Cel mai bine ar fi ca Sfantul Sinod sa stabileasca, in functie de nevoile Bisericii si de numarul de enoriasi, o taxa lunara benevola (eventual diferentiata in functie de avere) pe care toti crestinii ortodocsi sa se angajeze sa o plateasca.

Exista contributia anuala, dar cati dintre noi o platesc? Este o datorie fata de Biserica!

voxdei55 04.08.2010 19:23:45

Citat:

În prealabil postat de anamaria.petre (Post 274972)
Voxdei, desi nu sunt de acord cu tine si cu ce ai scris mai sus, poate ar fi mai bine ca Biserica sa se finanteze exclusiv din contributiile noaste, ca sa nu mai existe discutii.

Cred ca s-ar strange mai multi bani decat cei primiti acum de la stat si nici nu am mai cheltui din banii ateilor si altor religii care intra la gramada in buget. E biserica noastra, sa o tinem cu banii nostri.

Bravo stimata doamna,e o idee buna.Eu spun anumite lucruri aici dar sa stiti ca am dat si eu contibutii la biserica din convingere ,atunci cand chiar am considerat ca trebuie.Nu sant ateu dar sant total impotriva unor aspecte ale preotilor,grandomanie si luxul.Ce imagine..IIsus cala re pe magarus iar preasfintitii nostri in jeepuri,cu lanturi groase la gat,predicand smerenia.Idilic nu?

Anytza 04.08.2010 19:24:12

Citat:

În prealabil postat de voxdei55 (Post 274966)
Da ..si platesc taxe catre stat si asigura ceva locuri de munca.Asta e economie..nu insela torie

"Modernizarea armatei române necesită, în următorii 10 ani, 13 miliarde euro, doar pentru programele mari de înzestrare, planificate atât pentru forțele aeriene, cât și pentru cele terestre și navale."

si Bisericile ofera locuri de munca.

gabriela8 04.08.2010 19:25:02

Citat:

În prealabil postat de voxdei55 (Post 274976)
Bravo stimata doamna,e o idee buna.Eu spun anumite lucruri aici dar sa stiti ca am dat si eu contibutii la biserica din convingere ,atunci cand chiar am considerat ca trebuie.Nu sant ateu dar sant total impotriva unor aspecte ale preotilor,grandomanie si luxul.Ce imagine..IIsus cala re pe magarus iar preasfintitii nostri in jeepuri,cu lanturi groase la gat,predicand smerenia.Idilic nu?

Lasati judecata lui Dumnezeu!

voxdei55 04.08.2010 19:26:27

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 274971)
Dar cine va pune sa platiti? Va cere cineva bani? Daca sunteti amabil serviti preotul cu o prajitura iar daca nici asta nu va lasa inima nu il serviti cu nimic, oricum el va veni in casele credinciosilor vestindu-L pe Hristos!

Nu vine gratis...am vazut cu ochii mei un preot ocolind niste babe amarate cu nu aveau bani..iar casa era la margine de sat prin noroi

gabriela8 04.08.2010 19:28:00

Citat:

În prealabil postat de voxdei55 (Post 274979)
Nu vine gratis...am vazut cu ochii mei un preot ocolind niste babe amarate cu nu aveau bani..iar casa era la margine de sat prin noroi

:17::22: Fara comentariu...

voxdei55 04.08.2010 19:28:21

Citat:

În prealabil postat de Anytza (Post 274977)
"Modernizarea armatei române necesită, în următorii 10 ani, 13 miliarde euro, doar pentru programele mari de înzestrare, planificate atât pentru forțele aeriene, cât și pentru cele terestre și navale."

Cu armata e alta discutie..are alt rol si nu are lagatura cu biserica.Locuri de munca la biserica..?Care..de tarcovnic sau de vandut lumanari?..Deja sant ocupate

sophia 04.08.2010 19:29:18

Citat:

În prealabil postat de Anytza (Post 274977)

In tara, bisericile ortodoxe? Ce locuri de munca ofera?

Anytza 04.08.2010 19:29:32

Citat:

În prealabil postat de voxdei55 (Post 274981)
Cu armata e alta discutie..are alt rol si nu are lagatura cu biserica.Locuri de munca la biserica..?Care..de tarcovnic sau de vandut lumanari?..Deja sant ocupate

atunci spitalele ce legatura au?

voxdei55 04.08.2010 19:30:06

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 274978)
Lasati judecata lui Dumnezeu!

Nu e chiar asa..avem dreptul la a ne spune parerea si asta in toate aspectele.

gabriela8 04.08.2010 19:30:41

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 274982)
In tara, bisericile ortodoxe? Ce locuri de munca ofera?

Cantaret sau dascal, lumanarar, paraclisier etc

sophia 04.08.2010 19:31:30

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 274986)
Cantaret sau dascal, lumanarar, paraclisier etc

Dar astea se platesc? Adica primesc salariu?

anamaria.petre 04.08.2010 19:33:20

Am uitat sa precizez, introducerea acestei taxe ar trebui sa fie imediat cuplata cu renuntarea la orice forma de finantare de la stat (cu exceptia banilor pentru monumentele istorice de patrimoniu).

Gabriela8, exista aceasta contributie anuala, dar este mica, insuficienta.

Sfantul Sinod ar trebui sa spuna, prin preoti: aceasta e taxa, de azi am renuntat la orice ban de stat si NIMIC nu se mai plateste in plus (pomelnice, Boboteaza, nunta, botez, inmormantare, etc.).

Si n-ar mai fi rau sa ni se aminteasca mai des cuvintele Mantuitorului: vinde-ti camasa de pe tine si banii da-i saracilor.

Daca nu suntem in stare sa ne tinem Biserica, atunci ne meritam soarta.

sophia 04.08.2010 19:34:10

Vroiam sa mai spun ca totusi sunt putine spitale si am inteles ca vor sa mai restranga.
Cu ceva ani in urma erau si cate doi in pat (chiar operati) in spital. Acum nu stiu care mai este situatia, dar este o problema mare cu spitalele. N-au de nici unele...
Si este nevoie mare si de centre pentru batrani bolnavi (cu Alzheimer si etc.).

gabriela8 04.08.2010 19:34:57

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 274988)

Pai tu ce credeai? Nu stiu exact daca cel care vinde lumanarile are carte de munca sau il plateste preotul, asta in situatia in care nu face benevol acest job, dar cantaretul sigur are carte de munca la protopopiat si paraclisierul poate fi platit de preot sau cu carte de munca am cunoscut un caz.

sophia 04.08.2010 19:37:52

Citat:

În prealabil postat de anamaria.petre (Post 274990)
Am uitat sa precizez, introducerea acestei taxe ar trebui sa fie imediat cuplata cu renuntarea la orice forma de finantare de la stat (cu exceptia banilor pentru monumentele istorice de patrimoniu).

Sfantul Sinod ar trebui sa spuna, prin preoti: aceasta e taxa, de azi am renuntat la orice ban de stat si NIMIC nu se mai plateste in plus (pomelnice, Boboteaza, nunta, botez, inmormantare, etc.).

Si n-ar mai fi rau sa ni se aminteasca mai des cuvintele Mantuitorului: vinde-ti camasa de pe tine si banii da-i saracilor.

In alte tari asa se face. Se retine o taxa lunara din salariu pentru biserica.
Totusi nu stiu daca nu se merge si cu tavita in biserica. In rest nu stiu ce finantare au.
Dar si cu taxa este o problema: o platesc numai cei care declara apartenenta la biserica. Si nu stiu cum se face cu somerii si pensionarii.

Mihnea Dragomir 04.08.2010 19:38:07

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 274988)

Se platesc de obicei, dar salariu este mult prea mult spus. La catedrală, cei din cor primesc (dacă sunt laici) 30 de lei pe duminică (ambele liturghii).

La mine la bisericuță, în afară de salariul preotului (900 de RON), mai platim paracliserul care e acelasi cu cantorul (300 de RON), contabila (100 de RON) și un om bun la toate, care stă gratis în casa parohială. Cântăreții fac muncă voluntară, dar nici nu vin la repetiții, motiv pentru care e un cor în dorul lelii, spre deosebire de cel de la Catedrală.

gabriela8 04.08.2010 19:41:10

Citat:

În prealabil postat de anamaria.petre (Post 274990)

Ar fi o ideie, sa fie o contributie si serviciile gratis, dar nu prea cred!

sophia 04.08.2010 19:41:36

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 274993)
Pai tu ce credeai? Nu stiu exact daca cel care vinde lumanarile are carte de munca sau il plateste preotul, asta in situatia in care nu face benevol acest job, dar cantaretul sigur are carte de munca la protopopiat si paraclisierul poate fi platit de preot sau cu carte de munca am cunoscut un caz.

Cu carte de munca? Nu prea cred. Si cat sa primeasca? Eu credeam ca le da parintele ceva si gata (periodic).
Pai atunci ar trebui si noi in diaspora sa primim ceva...
Dar noi nu cerem nimic...

Anytza 04.08.2010 19:42:31

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 274997)
Ar fi o ideie, sa fie o contributie si serviciile gratis, dar nu prea cred!

si la noi canteretii, un preot si cel care vinde lumanari nu sunt platiti, nu au carte de munca.

""Sistemul de sanatate din Romania are o mare problema: are 431 de spitale si cheltuieste 85% din bugetul Ministerului Sanatatii. Solutia nu este decat restructurarea. Si lucrul acesta se va intampla. Am promis (...) Romania are nevoie de maxim 150 de spitale", a afirmat Bazac citat de Mediafax"

gabriela8 04.08.2010 19:44:33

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 274998)
Cu carte de munca? Nu prea cred. Si cat sa primeasca? Eu credeam ca le da parintele ceva si gata (periodic).

Cantaretul are sigur carte de munca si primeste in jur de 7 milioane! Si daca nu cereti nimic inseamna ca faceti acest lucru cu dragoste pentru Hristos, insa nu poti tine un om sa iti cante la toate slujbele fara sa il platesti! Le mai da si parintele pentru ca in afara de slujbe mai sunt si servicii religioase la care cantaretul este prezent.

Anytza 04.08.2010 19:44:42

"Romania se situeaza pe locul 11 intr-un clasament al tarilor europene facut pe baza numarului de paturi de spital, cu 658 de paturi disponibile la suta de mii de locuitori.

Potrivit datelor Eurostat, preluate de cotidianul britanic The Telegraph, pe primul loc in clasamentul celor 32 de tari se afla Germania, cu 829 de paturi la suta de mii de locuitori, tara urmata de Cehia (817) si Letonia (801).

Romania este urmata in clasament de tari precum Polonia (647), Bulgaria (621) si Luxemburg (569).

Ultimele trei locuri din clasament sunt ocupate de Suedia, cu 287 de paturi la suta de mii de locuitori, Turcia (241) si Malta (237).
Potrivit datelor Comisiei Europene, Marea Britanie, clasata pe locul 25, are mai putine locuri pe cap de locuitor decat majoritatea tarilor din Europa, chair mai putin decat jumatate din numarul paturilor disponibile in Lituania sau Ungaria."

voxdei55 04.08.2010 19:47:32

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 274995)
Totusi nu stiu daca nu se merge si cu tavita in biserica. In rest nu stiu ce finantare au.
Dar si cu taxa este o problema: o platesc numai cei care declara apartenenta la biserica. Si nu stiu cum se face cu somerii si pensionarii.

de unde scoti chestiile astea,..in care tara din lume se opresc bani pentru biserica?Nici macar in cele islamice nu se indrazneste asa ceva.

gabriela8 04.08.2010 19:48:18

Citat:

În prealabil postat de Anytza (Post 274999)
si la noi canteretii, un preot si cel care vinde lumanari nu sunt platiti, nu au carte de munca.

Mi-e foarte greu sa cred ca preotul nu are carte de munca, si de asemeni cantaretul. Cel din urma daca nu are carte de munca inseamna ca nu are studii de specialitate in rest nu vad cine ar sta asa de pomana, ori are un alt serviciu si canta din placere.

Anytza 04.08.2010 19:51:18

atunci crezi ce vrei...

Hartford 04.08.2010 19:53:19

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 274998)

Las... Sophia ca ne primim plata de la Dumnezeu, eu activez in bis de cel putin 16 ani pe gratis si anul trecut nu mi-am platit membria $200/an si am am fost intrebata hei nu-ti platesti membria? na. Fratilor sa fiti fericiti ca aveti biserici multe mai bine decit crasme pentru betivani. Da este o problema cu asistenta medicala in Rom dar asta nu e vina bisericilor multe,sau a popilor.

gabriela8 04.08.2010 19:53:35

Citat:

În prealabil postat de Anytza (Post 275005)
atunci crezi ce vrei...

Cum zici, dar preotul cand este hirotonit si i se da o parohie nu este platit? Oricum nu ma mai intereseaza.

anamaria.petre 04.08.2010 19:57:06

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 274995)

Pai haide sa calculam :) ca sa iasa bine o sa supralicitam cheltuielile si o sa minimizam veniturile.

Sunt 18.300 de biserici scria mai sus. Sa zicem ca toate cheltuielile (in medie) ale unei biserici sunt 5000 RON/luna.

Asta inseamna 18300 biserici x 5000 x 12 luni = 1.098.000.000 adica putin peste un miliard cheltuieli ANUALE.

Suntem 22 milioane de romani, majoritatea ortodocsi. Sa zicem ca vor plati doar sub jumatate din ei, 10 milioane.

Suma necesara de plata anual ar fi de 109,8 RON sau 9,15 lei pe luna/contributor sau ... 30 de bani pe zi.

Retineti ca am calculat cu jumatate din numarul credinciosilor ... si nu am luat in considerare veniturile proprii ale Bisericii rezultate din administrarea pamanturilor si a padurilor si nici veniturile de la manastiri, prin turism, mici bunuri de vanzare.

Iar cine vrea sa faca milostenie si isi permite poate lua asupra lui plata pentru altii mai amarati.

30 de bani pe zi pentru Biserica NOASTRA e mult ? :)

Anytza 04.08.2010 19:58:54

cum sa fie cheltuielile Bisericii pe luna 5000 ron?

anamaria.petre 04.08.2010 20:02:50

Citat:

În prealabil postat de Anytza (Post 275012)
cum sa fie cheltuielile Bisericii pe luna 5000 ron?

Citeste cu atentie ce am scris: "cheltuielile (in medie) ale unei biserici sunt 5000 RON/luna".

Asta include salariile preotului si ale altor angajati care exista sau nu, dupa cum s-a discutat mai sus si facturile curente.

Plus ca mai poti ajuta biserica ta parohiala prin munca benevola, pentru alte nevoi.

Anytza 04.08.2010 20:04:12

Citat:

În prealabil postat de anamaria.petre (Post 275015)
Citeste cu atentie ce am scris: "cheltuielile (in medie) ale unei biserici sunt 5000 RON/luna".

Asta include salariile preotului si ale altor angajati care exista sau nu, dupa cum s-a discutat mai sus si facturile curente.

Plus ca mai poti ajuta biserica ta parohiala prin munca benevola, pentru alte nevoi.

nu inteleg....

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:06:28.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.