Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Sfanta Scriptura (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5014)
-   -   Dedic la toti cititorii acest minunat (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10313)

penticostalulmantuibil 13.08.2010 15:17:33

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 277407)
In ceea ce priveste celelalte confesiuni, atata timp cat s-au format cu mult dupa aparitia crestinismului, prin scindari si certuri, uneori razboaie religioase, atata timp cat Iisus, in relatarile din Biblie nu spune, iata voi crestinii veti fi protestantii, sau mai stiu ce secta, nu poate sa vina nici un adept al acestor noi, prea noi formate secte, de cand e omul pe pamant, sa spuna iata noi suntem cei adevarati. Iata noi suntem de la Hristos.

Prietene, toate confesiunile crestine din ziua de azi sunt formate la foarta multa vreme dupa aparitia crestinismului. Unele la 500 de ani, altele la 1054 de ani, altele la 1500 de ani.

Macar ca toate ramurile bisericii crestine se revendica a fi Biserica de la inceput, nu exista o confesiune care sa poata sa spuna in adevar: noi suntem Biserica Primara.

Urmasii legitimi ai Bisericii primare sunt cei care in credinta, in vorbire si in fapte traiesc precum a vietuit biserica de la inceput.

dobrin7m 13.08.2010 19:36:19

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 277414)
Prietene, toate confesiunile crestine din ziua de azi sunt formate la foarta multa vreme dupa aparitia crestinismului. Unele la 500 de ani, altele la 1054 de ani, altele la 1500 de ani.

Macar ca toate ramurile bisericii crestine se revendica a fi Biserica de la inceput, nu exista o confesiune care sa poata sa spuna in adevar: noi suntem Biserica Primara.

Urmasii legitimi ai Bisericii primare sunt cei care in credinta, in vorbire si in fapte traiesc precum a vietuit biserica de la inceput.

Deci: toate confesiunile autointitulate crestine sunt formate la foarte multa vreme dupa aparitia crestinismului. Admiti asta. TOATE. Sunt cuvintele tale.
Cum poate atunci oricare din ele sa vina si sa spuna ca e cea adevarata de la Hristos lasata daca s-a infiintat atat de tarziu dupa Hristos? APROAPE TOATE au avut la baza cate o persoana bogata care s-a crezut nu stiu cine si cu averea a intemeiat secta respectiva. Aproape toate vin din America unde se stie ca exista un amalgam de religii si culturi, si care si-au pus amprenta pe traitorii de pe acel continent.
Toate generatiile de oameni de la Hristos pana la aparitia vreunei secte inseamna ca au trait in intuneric fara sa fie pe calea cea buna? Atunci nu renegati voi chiar si Faptele Apostolilor ca neinsemnand nimic in ochii vostrii? Ce au propovaduit ei si ce credinta a ramas dupa Hristos si pana la intemeierea nu stiu carei secte in anul nu stiu care? Cum poate o secta sa vina sa spuna ca noi stim adevarul daca l-a relevat atat de tarziu in istorie, in zilele noastre noastre?
\
Biserica de la inceput nu este cea care se revendica ci cea care este. Si este doar una. Cuvantul orto inseamna vechi si doxa inseamna invatatura. Insasi ortodox inseamna invatatura primara. Este singura care s-a pastrat, atentie, nu s-a revendicat, s-a pastrat neatinsa si a continuat ceea ce au inceput atunci Hristos si Apostolii sai. De aceea este adevarata pentru ca nu a permis niciodata in istorie sa vina cineva si sa schimbe ceva din dorinta de nou. A ramas exact asa cum a fost ea lasata atunci in anul 1 dupa Hristos. Pe teritoriul tarii noastre acum cateva sute de ani, era doar ortodoxie si atat, in secolele 15 - 18 si nu isi puneau problema ca nu cunosc Biserica adevarata. Domnitorii nostrii respectau ortodoxia si ajutau cu tot ce puteau Biserica ortodoxa. Manastirile din Muntele Athos dainuiesc de secole pe munte si sunt ortodoxe si in zilele noastre. Pustnicii retrasi in sihastrie sunt ortodocsi fie in muntele Athos fie in muntii nostrii, fie la Ierusalim. Dintotdeauna au fost pustnici care si-au inchinat viata si existenta lui Hristos dar niciodata nu am auzit de un pustnic penticostal sau baptist, protestant, sau mai stiu eu ce si niciodata nu am vazut un pustnic bogat dar penticostal putred de bogat, sau portestant sau baptist, sau evanghelist am vazut si unul ci multi. Toti sub umbrela credintei invart bani grei, si traiesc pe picior mare. Se folosesc de naivitatea multor oameni pe care ii atrag in asa zisa biserica lor, ii folosesc ca scut ca sa isi faca treburile lor murdare. Aveti idee pe unde calatoreste bunul vostru predicator in timp ce voi va rugati sectantilor? Intr-o adunare penticostala am vazut saraci amagiti cu mantuirea cum dansau si strigau, pe muzica disco, in timp ce predicatorul lor era plecat in Norvegia cica la intalnire confesionala. Si nu are rost sa spunem ce faceau ei acolo. Nu asta este credinta adevarata. Treziti-va sarmani oameni si indreptati-va pasii pe calea cea dreapta. Iar daca nu vreti sa o faceti, atunci macar lasati in pace pe cei care isi doresc sa pastreze calea cea dreapta.
Nu am vazut ortodox sa traga omul pe strada sa il lamureasca sa vina la Biserica in schimb sectant care are ordine precise , sa faca asta am vazut. Li se promit inaintari in sanul confesiunilor lor daca aduc cat mai multi oameni. Seamana urat de tot a Diavol. Unde exista conditionari de acest gen si compromisuri nu poate fi credinta adevarata.

Omul merge pe calea cea buna dar tot timpul trebuie sa fie cineva care sa ii puna piedica. Degeaba o faceti sectantilor ca omul bun se impiedica, dar se ridica si merge mai departe.

penticostalulmantuibil 13.08.2010 20:15:32

Se pare ca va iubiti mult biserica. Acesta este un lucru bun. Foarte bun.
De fapt este si singurul lucru bun care reiese din postarea dumneavoastra.

In rest doar povesti. Multe povesti. Prea multe.
Am sa va raspund doar la una. Daca doriti un raspuns si la celelalte, luati-le pe rand.
Multe binecuvantari.

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 277474)
APROAPE TOATE au avut la baza cate o persoana bogata care s-a crezut nu stiu cine si cu averea a intemeiat secta respectiva.

Credinciosii care au fost considerati fondatorii penticostalismului au fost oameni saraci. Nici Parham si Seymour in America si nici Bradin in Romania nu au stralucit la capitolul bogatie.

Daca ar fi intemeiat ceva cu averea lor ar fi dat faliment imediat.
A fost insa Duhul Sfant care s-a indurat si a produs o mare miscare spirituala.

dobrin7m 13.08.2010 21:16:59

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 277482)
Se pare ca va iubiti mult biserica. Acesta este un lucru bun. Foarte bun.
De fapt este si singurul lucru bun care reiese din postarea dumneavoastra.

In rest doar povesti. Multe povesti. Prea multe.
Am sa va raspund doar la una. Daca doriti un raspuns si la celelalte, luati-le pe rand.
Multe binecuvantari.

Credinciosii care au fost considerati fondatorii penticostalismului au fost oameni saraci. Nici Parham si Seymour in America si nici Bradin in Romania nu au stralucit la capitolul bogatie.

Daca ar fi intemeiat ceva cu averea lor ar fi dat faliment imediat.
A fost insa Duhul Sfant care s-a indurat si a produs o mare miscare spirituala.

Am spus , aproape toate , nu toate. Ca miscarea penticostala a avut sau nu la baza averea unui bogat nu cred ca intereseaza pe nimeni. Eu am vorbit la general, nu am luat fiecare secta in parte sa spun cand cum si cine a infiintat-o. Asta este un alt subiect.
Adevarul e unul. V-ati infiintat tarziu incoace, Parham si Seymour ai vostrii sunt americani contemporani. Iar daca a fost Duhul Sfant care s-a indurat si a produs o mare miscare spirituala, ar fi trebuit sa existe printre proorocirile marilor prooroci din Biblie si acest fapt.
Cam mult a lasat Duhul Sfant poporul in intuneric pana la asa zisa voastra miscare spirituala care a inceput de abia in jurul anului 1900. Care va sa zica 1900 de ani poporul nu a trait in dreapta credinta?
Si de ce vorbiti de faliment? este cumva miscarea dvs penticostala o afacere? De fapt asta si este. Tot ce a inceput tarziu, in zilele noastre contemporane, nu poate fi credinta dreapta, drept inseamna continuu, de la Hristos incoace, la voi e un segment de dreapta de la 1900 incoace. Si tot ce a inceput acum, in zilele noastre, a inceput cu un scop in ceea ce priveste credinta. Nu dezbat aici acest subiect.

Nimic din ce am spus nu este poveste, este istoria noastra a omenirii care poate fi probata prin arhelogie, manuscrise, etc. in muntele Athos exista manuscrise vechi si din sec. 12 care atesta ortodoxia. Sunt zeci de mii de carti acolo care atesta Biserica adevarata. Legat de Domnitorii nostrii, vreti nu vreti au existat in tarisoara asta a noastra, au condus poporul roman in secolele trecute, exista manuscrise care atesta apartenenta la ortodoxie a lor. Multi domnitori romani au ajutat manastirile din Sfantul Munte, si asta este istoria noastra a romanilor. Iar daca dvs contestati istoria acestei tari, ca sunt povesti atunci nu va numiti roman. Si vrem nu vrem istoria tarii noastre este impletita cu credinta. Un popor fara de istorie nu este popor.
Legat de pustnici. In muntele Athos sunt pustnici stiuti doar de Dumnezeu, exista si astazi nu sunt povesti. Traiesc in munte, sunt ortodocsi si se roaga si pentru dvs si pentru mine si pentru toata omenirea si ascultati-ma bine ca stiu ce spun.
Limba greaca nu este o poveste . Ea este reala: orto inseamna vechi si doxa inseamna invatatura. ortodox inseamna invatatura veche, INVATATURA PRIMARA, BISERICA PRIMARA, cum va place sa spuneti. In limba greaca cuvantul in sine: ortodox inseamna dreapta marire.
Marirea pe care o aducem lui Dumnezeu, Fecioarei Maria si lui Iisus este cea dreapta. Dreapta marire - ortodoxia

52ZIZO 13.08.2010 21:34:23

ai analizat dar nu ai raspuns?

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 277410)
Draga mea , mintea ta e un pic incalcita, sau poate doresti sa incalcesti mintile altora.

Spui: cel ce a facut filmul nu era om?
am sa analizez aceasta propozitie.
1. Am spus vreodata eu ca nu era om? Oare de ce pe tine te-a dus gandul la asta? Incep sa cred ca cel care a facut filmul era om, dar saracul nu facea din propria lui vointa asta ci indemnat de Diavol pentru a induce in eroare oamenii crestini buni iar tu fara sa vrei ai pus sub alta lumina acum totul prin intrebarea asta. E adevarat ca toti suntem oameni, dar unii pe cale buna cu ganduri bune si altii pe cale rea cu ganduri rele.
2. Ai scris OM cu litere mari de tot ceea ce se intelege ca omul e mai presus de orice si oricine. E o chestie psihologica. Atunci cand cititorul vede OM cu litere mari e ca si cum ar fi ceva suprem si asa este cel putin in mintea celui care scrie adica a ta. Iata cum esti deja pe calea cea rea si in loc sa te intorci inapoi alergi pe ea. Suprem este Dumnezeu si Domnul Iisus Hristos. Oamenii sunt mici si umili. deci cu litere mici.

Cand am spus ca noi ne spunem unul altuia si incercam sa intelegem fireste ca inseamna si scris, si citit, si spus, dar asa e diavolul ispiteste intotdeauna. Nu conteaza cum te manifesti in credinta, prin scris, citit, cantat, vorbit, ci conteaza daca o faci asta doar pentru a-ti arata iubirea fata de credinta sau o faci pentru a sminti oamenii de pe calea cea buna.

am gresit, voiam sa pin ghilimele. Ai vrea sa raspunzi acum?

penticostalulmantuibil 13.08.2010 21:36:53

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 277496)
Limba greaca nu este o poveste . Ea este reala: orto inseamna vechi si doxa inseamna invatatura. ortodox inseamna invatatura veche, INVATATURA PRIMARA, BISERICA PRIMARA, cum va place sa spuneti.

Domnul meu, limba greaca nu este o poveste. Dumneavoastra spuneti povesti. In limba romana, nu in cea greaca.

Biserica Ortodoxa a aparut in 1054 la marea Schisma. Pana atunci exista doar Biserica.
Numele „ortodox” nu are relevanta in subiectul ridicat de dumneavoastra.

Astfel de argumente va pot aduce si eu: Pentecost inseamna Cincizecime si este ziua de nastere a Bisericii. Prin urmare Biserica Penticostala este Biserica de la Rusalii.

Catolicii pot aduce si ei in favoarea lor astfel de argumente cate vreti.

Insa Biserica Primara, cea care a fost infiintata la Rusalii nu mai exista. Adica nu mai exista in unitate, din nefericire s-a dezbinat. In mai multe denominatii. Fiecare confesiune (incluzand Bisericile Monofizite, BO, BC si NP) afirma ca ea este continuatoarea legitima a Bisericii Primare.
Problema fiecareia este ca nu poate dovedi nicicum aceasta.

Eu cred ca cei care fac parte din Biserica gandesc, vorbesc, cred si actioneaza la fel ca si crestinii Bisericii Primare.

dobrin7m 13.08.2010 22:23:42

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 277506)
Domnul meu, limba greaca nu este o poveste. Dumneavoastra spuneti povesti. In limba romana, nu in cea greaca.

Biserica Ortodoxa a aparut in 1054 la marea Schisma. Pana atunci exista doar Biserica.
Numele „ortodox” nu are relevanta in subiectul ridicat de dumneavoastra.

Astfel de argumente va pot aduce si eu: Pentecost inseamna Cincizecime si este ziua de nastere a Bisericii. Prin urmare Biserica Penticostala este Biserica de la Rusalii.

Catolicii pot aduce si ei in favoarea lor astfel de argumente cate vreti.

Insa Biserica Primara, cea care a fost infiintata la Rusalii nu mai exista. Adica nu mai exista in unitate, din nefericire s-a dezbinat. In mai multe denominatii. Fiecare confesiune (incluzand Bisericile Monofizite, BO, BC si NP) afirma ca ea este continuatoarea legitima a Bisericii Primare.
Problema fiecareia este ca nu poate dovedi nicicum aceasta.

Eu cred ca cei care fac parte din Biserica gandesc, vorbesc, cred si actioneaza la fel ca si crestinii Bisericii Primare.

Fals. La Marea Schisma din anul 1054 s-a scindat crestinismul in doua mari ramuri. S-a scindat, nu s-a infiintat. Si o ramura si alta provin din Biserica crestina. Termenul scindare nu e tot una cu infiintare. Ramura vestica a crestinilor sunt catolicii de astazi si ramura rasariteana sunt ortodocsii. va spuneam mai sus ca istoria este strans impletita cu credinta. Odata cu destramarea imperiului roman au inceput si dispute in sanul Bisericii. Tensiunile dintre est si vest au avut multe cauze. Printre multe, amintesc: dorinta occidentului de a interzice venerarea icoanelor, practici noi liturgice aparute in occident pe care rasaritul nu le-a acceptat. Cum spuneam rasaritul, ortodocsii au dorit pastrarea credintei cea drepte lasate de Iisus fara modificari aduse de-a lungul timpului. Un exemplu: folosirea painii nedospite, celibatul preotilor din occident, dar fireste si dorinta occidentului de plasa puterea unui singur om, numit Papa.

Ortodoxia este cea care si-a pastrat vechea traditie, si nu a facut decat sa continue ce au inceput Iisus si Apostolii.
Nu contest catolicismul, trebuie sa dam Cezarului ce e al Cezarului, adica catolicismul este ramura din Biserica Crestina ca si noi ortodocsii. Mostenim impreuna catolici si ortodocsi aceeasi credinta, dar tot ce au adus nou in sanul lor, a facut ca ramura catolica sa sufere schimbari continue fata de legea lasata de Iisus si Apostoli. De aceea eu spun ca nu mai este credinta lor cea curata, din aceasta cauza.
Daca privim in istorie vom vedea ca ortodoxismul nu s-a mai scindat, din el nu a mai aparut nici o alta ramurica, a ramas dreapta si curata, in schimb catolicismul a suferit schimbari mereu, din ei s-au desprins protestantii, luteranii, etc. sa nu uitam crimele facute in timpul inchizitiei, si gravele erori care au costat foarte multe vieti omenesti si in care a fost implicat catolicismul. Nicaieri in istorie nu spune de razboaie si crime in care a fost implicata ortodoxia.
Legat de pentecost:
πεντηκοστη - din greaca cincizecime - inseamna sarbatoarea de Pogorare a Duhului Sfant de Rusalii si se refera la sarbatoarea crestina prin care s-a pogorat Duhul Sfant asupra Apostolilor. De atunci s-a impamantenit si expresia Pogorarea Duhului Sfant = Ziua de nastere a Bisericii, referindu-se clar la Noua Lege pe care o propovaduiau Apostolii dupa pogorare.
Sa va luati numele de la o sarbatoare crestina si sa spuneti acum in anul 1900 ca voi sunteti credinta cea adevarata este cea mai mare sarlatanie vazuta vreodata.

52ZIZO 13.08.2010 22:57:57

mai varsa-ti veninul si pe altii!

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 277410)
Draga mea , mintea ta e un pic incalcita, sau poate doresti sa incalcesti mintile altora.

Spui: cel ce a facut filmul nu era OM?
am sa analizez aceasta propozitie.
1. Am spus vreodata eu ca nu era om? Oare de ce pe tine te-a dus gandul la asta? Incep sa cred ca cel care a facut filmul era om, dar saracul nu facea din propria lui vointa asta ci indemnat de Diavol pentru a induce in eroare oamenii crestini buni iar tu fara sa vrei ai pus sub alta lumina acum totul prin intrebarea asta. E adevarat ca toti suntem oameni, dar unii pe cale buna cu ganduri bune si altii pe cale rea cu ganduri rele.
2. Ai scris OM cu litere mari de tot ceea ce se intelege ca omul e mai presus de orice si oricine. E o chestie psihologica. Atunci cand cititorul vede OM cu litere mari e ca si cum ar fi ceva suprem si asa este cel putin in mintea celui care scrie adica a ta. Iata cum esti deja pe calea cea rea si in loc sa te intorci inapoi alergi pe ea. Suprem este Dumnezeu si Domnul Iisus Hristos. Oamenii sunt mici si umili. deci cu litere mici.

Cand am spus ca noi ne spunem unul altuia si incercam sa intelegem fireste ca inseamna si scris, si citit, si spus, dar asa e diavolul ispiteste intotdeauna. Nu conteaza cum te manifesti in credinta, prin scris, citit, cantat, vorbit, ci conteaza daca o faci asta doar pentru a-ti arata iubirea fata de credinta sau o faci pentru a sminti oamenii de pe calea cea buna.

Ai dreptate, am gresit scriind cu litere mari. Intentionam doar sa subliniez cuvantul. Nicicand as spune ca omul ar fi ceva, cand in realitate este tarana si atat. Dar ce zici de americani si englezi ca scriu intotdeauna in mod obligatoriu pronumele personal "eu" cu litera mare "I"?

penticostalulmantuibil 13.08.2010 23:17:27

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 277520)
Printre multe, amintesc: dorinta occidentului de a interzice venerarea icoanelor, practici noi liturgice aparute in occident pe care rasaritul nu le-a acceptat.

Printre multe povesti amintiti si aceasta veche poveste: noi suntem cei care au pastrat credinta de la inceput.
Poveste pe care am anticipat ca o veti spune.
Doar un amanunt ati adaugat: ceilalti sunt sarlatani. Trebuia sa-mi imaginez :))
Cele bune...

dobrin7m 14.08.2010 09:32:09

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 277538)
Printre multe povesti amintiti si aceasta veche poveste: noi suntem cei care au pastrat credinta de la inceput.
Poveste pe care am anticipat ca o veti spune.
Doar un amanunt ati adaugat: ceilalti sunt sarlatani. Trebuia sa-mi imaginez :))
Cele bune...

Tipic sectar. rastalmacirea in tot si toate.
Ati zis: ceilalti sunt sarlatani. Cand am afirmat eu asa ceva? Eu am spus ca americanii vostrii au luat numele de la Sarbatoarea noastra crestina si au infiintat in anul 1900 secta voastra si ca asta este sarlatanie.
Acum cei care v-ati pierdut sufletele in sanul acestor secte, nu sunteti sarlatani, Doamne fereste, sunteti pacaliti de Diavol. Atat. V-a pacalit si orbecaiti pe o cale care nu duce nicaieri.
Acum in legatura cu acuzele de povesti. Ce usor incercati sa induceti in eroare oamenii, strecurandu-le in suflet indoiala despre adevarata credinta spunandu-le ca sunt povesti, profitand de faptul ca nu toti au avut posibilitatea sa studieze istoria omenirii, istoria religiilor si deci sunt in necunostinta de cauza. Oameni incercati sa studiati cat mai mult despre toate religiile, cititi tot ce puteti citi, si apoi trageti concluzia singuri care e adevarata credinta. Eu zic ca se poate.

dobrin7m 14.08.2010 09:47:09

Citat:

În prealabil postat de 52ZIZO (Post 277532)
Ai dreptate, am gresit scriind cu litere mari. Intentionam doar sa subliniez cuvantul. Nicicand as spune ca omul ar fi ceva, cand in realitate este tarana si atat. Dar ce zici de americani si englezi ca scriu intotdeauna in mod obligatoriu pronumele personal "eu" cu litera mare "I"?

Draga ZIZO in primul rand nu varz venin pe nimeni, ci spun doar ce am citit, ce am invatat, si ce concluzii am tras eu. Ca asta supara pe unii sectanti , ce pot eu sa fac?
Eu iti dau tie un sfat. Nu fii carcotasa cu religia si credinta, ca e mare pacat. Credinta nu avem voie sa o rastalmacim si nici sa carcotim pe adresa ei. E ca si cum am carcoti la adresa lui Dumnezeu. iti dai seama ce faci? Gandeste-te la sufletul tau.
Acu: cand noi incepem o fraza asa: Eu am fost astazi la Biserica. am scris eu cu litera mare? Da . Asa. Este o regula a gramaticii. Asta inseamna ca eu sunt mai presus de toate? NU. Pronumele personal eu tradus in engleza , ma rog americana este I, de ce cu litera mare? regula a gramaticii, in primul rand ca este o singura litera si poate fi distins in fraza fara confuzii. atat. sa nu crezi ca americanii sau englezii sunt mai presus de restul oamenilor.

Am mai citit postari de -ale tale pe diverse topicuri. te rog sa ma ierti daca te supar dar cand citeam intrebarile carcotase ce le puneai nu vedeam in fata ochilor decat un dracusor mic, si ghidus care incerca sa faca haz de oameni pe seama credintei lor. Cu glas mieros el spunea: Da de ce e asa? va rog mult sa imi explicati ca eu inteleg? da de ce asta? ca tot nu inteleg.
Curata-ti mintea, primeneste-ti sufletul, pune mana si citeste Biblia, apoi citeste Sfintii Parinti, citeste si despre celelalte religii, documenteaza-te, du-te la Preot si cere-i sfatul atunci cand nu intelegi ceva, si vei scapa de indoieli.

Rodica50 14.08.2010 13:59:11

Inima lui Dumnezeu

deVasile Voiculescu

Inima a lui Dumnezeu, Doamne Iisuse Hristoase,

Cel Ce-Ti galgai sangele pana jos, in adancimi,

deschide-Te rugaciunilor noastre sfioase,

dulce miez al misterioasei Treimi!

Floare a cosmosului, Frumusete a Dragostei ne-ncetate

Spic suprem al nestinsei Lumini Dumnezeiesti,

Unic Cuvant, Eternitate in Eternitate,

dulce Fulger care pe nimeni nu orbesti,

nu ne lasa pe noi in bezmetica ceata,

in somnul lumii cu buimace visari:

trece-ne cu Tine din experienta la viata,

sus, in minunea marii Desteptari!

52ZIZO 14.08.2010 23:15:37

e venin, e venin, fara indoiala

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 277577)
Draga ZIZO in primul rand nu varz venin pe nimeni, ci spun doar ce am citit, ce am invatat, si ce concluzii am tras eu. Ca asta supara pe unii sectanti , ce pot eu sa fac?

pentru un cavant scris cu litere mari ai inventat imediat ceva ca sa acuzi. esti plin de venin.

52ZIZO 14.08.2010 23:34:19

ce sfat?

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 277577)
Eu iti dau tie un sfat.

ce sfat poti sa-mi dai cand esti plin de rautate? crezi ca l-as lua in considerare?

dobrin7m 15.08.2010 08:11:37

Citat:

În prealabil postat de 52ZIZO (Post 277749)
ce sfat poti sa-mi dai cand esti plin de rautate? crezi ca l-as lua in considerare?

Asa simti tu? ca sunt plina de rautate?
Sfatul meu catre tine a fost: citeste Biblia, citeste Sfintii Parinti, documenteaza-te , intreaba preotul cand nu stii ceva.
Tu mi-ai raspuns : crezi ca l-as lua in considerare?
Sa inteleg ca nu vrei sa citesti Biblia si Sfintii Parinti? Sa inteleg ca nu vrei sa intrebi preotul cand nu stii ceva? Atunci nici nu e de mirare ca ratacesti pe cai gresite.

Eu te-am tras de maneca, acu totul depinde de tine.
Daca era totul cu rautate cum crezi tu, sfatul meu era: bravo, da-i inainte, nu citi Biblia, nu te du la preot, carcoteste mai departe, razi pe seama credintei, balacareste Sfanta Scriptura, balacareste numele lui Isus mai departe, asa cum ai facut intr-un post pe forumul asta. Asta era rautate.

Dumnezeu sa iti lumineze mintea si sufletul.

dobrin7m 15.08.2010 08:19:15

Citat:

În prealabil postat de 52ZIZO (Post 277504)
am gresit, voiam sa pin ghilimele. Ai vrea sa raspunzi acum?

Si pentru ca esti asa ghidus in intrebari am sa reformulez raspunsul dat deja tie intr-un post anterior.
Cel care a facut filmul era om. Dar incep sa cred ca nu a facut-o din propria convingere ci indemnat de diavol pentru a sminti si induce in eroare oamenii buni , credinciosi.

penticostalulmantuibil 15.08.2010 13:41:47

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 277810)
Cel care a facut filmul era om. Dar incep sa cred ca nu a facut-o din propria convingere ci indemnat de diavol pentru a sminti si induce in eroare oamenii buni , credinciosi.

Cel care a facut filmul a fost calauzit de dragostea lui fata de Dumnezeu.
Dar asta e ceva ce dumneavoastra, datorita ingustimii sectare, nu puteti intelege.

Dar este de inteles. Si ucenicii la un moment dat i-au zis lui Iisus: Învățătorule, am văzut pe cineva scoțând demoni în numele Tău, care nu merge după noi, și l-am oprit, pentru că nu merge după noi.

Trebuie sa fi calauzit de Duhul lui Iisus pentru a fi eliberat de duhul sectar.

52ZIZO 15.08.2010 20:19:14

hai sa vb cu dragoste, sub privirea lui Dumnezeu

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 276953)
Toata Biblia este cuvantul, sau scrisoare, cum vrei tu sa zici, de la Dumnezeu. Clipul da senzatia a altceva, a secta care incearca sa aduca noi membrii prin folosirea textelor din Biblie.

doar sectantii folosesc texte din Biblie?

52ZIZO 15.08.2010 20:25:49

as vrea sa am posibilitatea de a intalni un preot. Din pacate nu exista aceasta posib

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 277809)
intreaba preotul cand nu stii ceva.

Ma aflu in Japonia, aici religia nationala este politeista adica ei sunt devotati si adora mai multi zei mai multe divinitati, egali intre ei. Principalele religii sunt Budismul si Sintoismul (ritualuri inchinate spiritelor). Stiu ca in tara asta sunt cca 9000 ortodocsi la 128.000.000 locuitori, deci va inchipiti ca nu am cunoscut niciunul, daca as merge in capitala ar fi posibil. Catolici crestini sunt un pic mai multi dar sunt concentrati intr-o zona intre insula Horado si vestul orasului Nagasaki. Acum doi ani prin noiembrie am aflat prin minune ca u fost ucisi vreo 200 catolici. Intelegeti ca soarta celor ce cred in Hristos nu e usoara. Aici este valida inca pedeapsa cu moartea!! Eu sunt sincera si caut cu toata inima pe Hristos Mantuitorul. Vreau cu tot sufletul sa ascult de Dumnezeu. Singurul lucru care imi da confort si pace este Cuvantul lui Dumnezeu, adica Biblia de pe site-ul ortodox in limba romana.

52ZIZO 15.08.2010 20:35:45

Sa arunce prima piatra cine e fara pacat

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 276540)
Cuvantul lui Dumnezeu este insasi Biblia. Dar oare ce a urmarit autorul filmuletului alegandu-i acest titlu?

ce a urmarit autorul, numai Dumnezeu stie si il va judeca. Noi trebuie sa cercetam si sa retinem doar ce-i bun pentru noi. Mie mi se parea bun acest film. Daca tie nu ti se parea bun, nu era bun pt tine. Dar nu trebuie sa ocarasti si sa te certi cu cei ce nu gandesc ca tine. Pana si Hristos cand era pe pamant accepta pe cei diferiti di el, sa ne aducem aminte cum statea la masa cu pacatosii, cum a salvat de la moartea acea femeie vinovata de preacurvie ce trebuia omorata cu pietre. Dintre acestia niciunul nu facea parte din Biserica Sa.
"Sa arunce prima piatra cine e fara pacat". Sa punem si noi in practica indemnul Sau.

dobrin7m 16.08.2010 09:13:27

Citat:

În prealabil postat de 52ZIZO (Post 277928)
ce a urmarit autorul, numai Dumnezeu stie si il va judeca. Noi trebuie sa cercetam si sa retinem doar ce-i bun pentru noi. Mie mi se parea bun acest film. Daca tie nu ti se parea bun, nu era bun pt tine. Dar nu trebuie sa ocarasti si sa te certi cu cei ce nu gandesc ca tine. Pana si Hristos cand era pe pamant accepta pe cei diferiti di el, sa ne aducem aminte cum statea la masa cu pacatosii, cum a salvat de la moartea acea femeie vinovata de preacurvie ce trebuia omorata cu pietre. Dintre acestia niciunul nu facea parte din Biserica Sa.
"Sa arunce prima piatra cine e fara pacat". Sa punem si noi in practica indemnul Sau.

Atunci cand exista dialoguri contradictorii, aproape intotdeauna unuia i se pare ca celalalt se cearta sau ocaraste pe cineva. Mie nu mi s-a parut ca ma cert cu nimeni. Am adus doar argumente si atat. Si fireste mi-am spus parerea, ce am simtit chiar daca asta deranjeaza pe unii. Tie nu ti s-a intamplat niciodata sa crezi ca un anumit lucru e bun pentru tine si apoi sa constati ca totusi ai gresit?
Accept persoanele diferite, pentru ca si eu candva am fost diferita , asta referitor la religie. Spre deosebire de tine, care acum cercetezi si doresti sa asculti cuvantul lui Dumnezeu, eu am pornit chiar de la zero, acum vreo 20 ani, in ceea ce priveste credinta. Am crescut in era comunista , si devenisem vasnic ateu. Si crede-ma ca atunci cand am pornit pe drumul cunoasterii am pus pe aceeasi linie in mod egal toate confesiunile din lume. Nu doar sectele cunoscute pe meleagurile noastre, care in esenta sunt crestine, ci si budismul, sintoismul, hinduismul, islamul, tot. Am pornit cu gandirea ca daca exista Dumnezeu cu siguranta el imi va arata care este adevarata credinta. Si mi-a aratat.
In esenta exista un singur Dumnezeu, Unic pentru toti. Adevarata credinta este cea in care te-ai nascut si ai crescut. Dupa mine a-ti schimba religia doar pentru ca te lamureste un alt om sa o faci este cel mai mare pacat. Dumnezeu este acelasi si pentru noi crestinii, dar si pentru musulmani de pilda, chiar daca ii spun Alah, si pentru hindusi, chiar daca ii spun Brahman. si lista poate continua.
Cel mai urat lucru infaptuit de diavol a fost insasi dezbinarea in credinta, si mai ales intre crestini. Asta a fost baza sirurilor interminabile de certuri care au loc si vor avea intre crestini pentru a-si demonstra unul altuia ca el are dreptate. Dezbina si conduce, aceasta este deviza necuratului.
Te-am indemnat sa citesti Biblia, te-am indemnat sa citesti tot nu doar despre crestinism. Dumnezeu ne ajuta dar mai trebuie si noi sa vrem. Sfaturile primite de la un om sau altul aici pe forum, nu sunt poate intotdeauna cele corecte. De acea am spus mergi la preot. Te inteleg ca nu gasesti preot crestin. Dar decat sa risti sa fi informata gresit despre un anumit lucru mai bine noteaza-l in caiet si cand reusesti sa vii in tara discuti cu un preot.
Nu iti schimba religia in care te-ai nascut. Asta este ceea ce am invatat eu din propriile mele experiente.
Sigur te intrebi daca preotul spune corect ceea ce spune. Cu siguranta ca da. Acesta a studiat cativa ani religia si este cel mai documentat si in masura sa iti explice ceva. Noi astia, mirenii, am citit, daca am vrut, daca nu, am luat de bun ce a spus unul sau altul, am interpretat cum am vrut si ce a iesit se vede. Dezbinare.

Sa arunce primul cu piatra cine e fara de pacat.

Din pacate putini astazi se mai gandesc la aceasta fraza. Peste tot in jurul meu vad oameni aruncand cu pietre fara sa se gandeasca la faptele sale.
Daca am trai cu adevarat asa cum ne-a indemnat Iisus nu am fi vazut asa ceva. Multi spun din gura Cuvantul lui Dumnezeu dar putini il aplica in fapt.

Menirea fiecarui om pe pamant este sa se ingrijeasca de calea proprie spre mantuire si nu de convertirea cat mai multi altor oameni in nu stiu ce secta. Cel care nu s-a mantuit pe el nu poate ajuta pe nimeni sa se mantuiasca.

dobrin7m 16.08.2010 09:23:14

ZIZO iata ce spune Sfantul Ignatie Briancianov despre pocainta si ce sa intelegem cu adevarat pri pocainta.

Sfantul Ignatie Briancianov
Despre pocainta

``Atunci, în vremea propovaduirii Sale pe pamânt, Domnul i-a chemat la tamaduire pe toti cei bolnavi de pacat si n-a recunoscut nici un pacat ca fiind de netamaduit. Si acum continua sa-i cheme pe toti; fagaduieste si daruieste iertarea oricarui pacat, tamaduirea oricarei boli a pacatului. Voi, care pribegiti pe acest pamânt, voi toti, care nazuiti sau sunteti trasi spre calea cea larga în zarva care nu mai amuteste a grijilor, distractiilor si veseliilor lumesti, prin flori amestecate cu spini, care grabiti pe acest drum catre un sfârsit pe care toti îl cunosc si pe care toti îl uita, catre mormântul întunecos, catre o vesnicie si mai întunecoasa si cumplita, opriti-va! Dezmeticiti-va din vraja lumii, care va tine fara contenire în robie! Plecati-va urechea la ceea ce graieste Mântuitorul, luati aminte cum se cuvine la cuvintele Lui! Pocaiti-va si credeti în Evanghelie, va spune El, pocaiti-va: ca s-a apropiat Împaratia cerurilor. Foarte mare nevoie aveti voi, care pribegiti pe pamânt, sa luati deplin aminte la acest îndemn cu adevarat folositor, mântuitor; altminteri, veti ajunge la mormânt, veti ajunge la pragul si la portile vesniciei fara a fi dobândit nici o farâma de întelegere adevarata nici despre vesnicie, nici despre îndatoririle celui ce intra în ea, pregatindu-va în ea doar îndreptatite le pedepse pentru pacatele voastre.

Numai un singur bun vesnic si nemincinos poate omul sa dobândeasca pe pamânt: adevarata cunostinta a lui Dumnezeu, împacarea si unirea cu Dumnezeu care ne sunt daruite de Hristos; însa pentru primirea acestor bunatati neîntrecute trebuie sa lasam viata pacatoasa, trebuie s-o urâm. Pocaiti-va! Pocaiti-va! Ce înseamna a te pocai? Înseamna a-ti da seama de pacatele tale, a te mâhni pentru ele, a le parasi, iata raspunsul dat de un mare sfânt parinte la aceasta întrebare, si a nu te mai întoarce la ele. În acest chip multi pacatosi s-au prefacut în sfinti, multi nelegluiti au devenit drepti. Pocaiti-va! Lepadati de la voi nu doar pacatele învederate, omorul, furtul, desfrânarea, clevetirea, minciuna, ci si distractiile cele pierzatoare, ci si închipuirile nelegluite, ci si gândurile cele fara de lege, tot, tot ce este oprit de Evanghelie. Viata pacatoasa dinainte spalati-o cu lacrimile pocaintei nefatarnice.

dobrin7m 16.08.2010 09:49:28

Despre mantuire
Sfantul Ignatie Briancianov

Pentru a sti în ce consta mântuirea noastra se cuvine a sti mai înainte în ce consta pieirea noastra, fiindca mântuirea este de trebuinta doar pentru cei pieriti. Cel ce cauta mântuire prin însusi acest fapt se recunoaste pierit: altfel de ce sa caute mântuire? Pieirea noastra s-a savârsit prin nimicirea împartasirii noastre cu Dumnezeu si prin intrarea în împartasire cu duhurile cazute si lepadate. Mântuirea noastra sta în ruperea împartasirii cu satana si refacerea împartasirii cu Dumnezeu.

Virtutile, atât de obste cât si aparte, care îsi au izvorul în firea cazuta, si-au pierdut însemnatatea dupa înomenirea lui Dumnezeu: ele sunt înlocuite de marea lucrare Dumnezeiasca: cred în Cel pe Care L-a trimis Dumnezeu (ln. 6, 29). În aceasta mare lucrare Dumnezeiasca e cuprinsa si mântuirea, asa cum a marturisit Mântuitorul Însusi: Si aceasta este viata vesnica: sa Te cunoasca pe Tine, Singurul Dumnezeu Adevarat, si pe Cel pe Care L-ai trimis, Iisus Hristos (In. 17, 3). Virtutile crestinului trebuie sa izvorasca din Hristos, din firea omeneasca cea înnoita de El, nu din firea cazuta. Întrucât caderea noastra sta nu în nimicirea binelui din firea noastra, aceasta este însusirea caderii îngerilor lepadati, ci în amestecarea binelui nostru firesc, cu raul care nu ne e firesc, firea noastra cazuta are faptele bune si virtutile sale proprii. Pe acestea le savârsesc pagânii, mahomedanii si toti cei straini de Hristos. Faptele bune si virtutile lor, fiind spurcate de amestecul raului, sunt nevrednice de Dumnezeu, împiedica împartasirea cu El, lucreaza împotriva mântuirii noastre. Sa lepadam acest bine parut, sau, mai bine zis, cât se poate de mare rau! Sa lepadam lucrarea firii cazute! Sa ne încredintam trezviei pe care ne-o porunceste Credinta în Hristos! Sa încetam a ne duce viata asa cum ne arata întelegerea noastra cazuta, asa cum ne trage inima noastra cazuta! Sa începem a ne duce viata asa cum ne arata poruncile evanghelice, asa cum cere voia lui Dumnezeu. Vietuind astfel, ne vom mântui.
Cei care dau faptelor bune ale firii cazute un pret mare pe care acestea nu îl merita cad în cât se poate de mare pacatosenie sufleteasca. Ei cad, fara sa o priceapa, în defaimarea si lepadarea lui Hristos. Adesea se aude din partea lor întrebarea: „De ce sa nu se mântuiasca pagânii, mahomedanii, luteranii si toti cei asemenea lor, vrajmasii pe fata sau ascunsi ai crestinismului? Printre ei sunt multi oameni dintre cei mai împodobiti cu virtutile”. Este limpede ca aceasta întrebare si obiectie apar din desavârsita necunoastere a ceea ce alcatuieste pierzania si mântuirea omului. Este limpede ca prin aceasta întrebare si obiectie e desfiintat Hristos, este exprimata ideea ca Rascumpararea si Rascumparatorul nu sunt ceva neaparat trebuincios pentru oameni, ca pentru mântuirea lor oamenii pot face îndeajuns cu propriile mijloace. Pe scurt: prin aceasta întrebare si obiectie este lepadat crestinismul. Virtutile firii omenesti cazute si-au avut pretul lor, la fel ca rânduielile Vechiului Legamânt, mai înainte de venirea lui Hristos; ele l-au adus pe om în stare de a-L primi pe Mântuitorul.

Faptele mântuirii sunt faptele Credintei, faptele Legamântului celui Nou. Prin aceste fapte e împlinita nu întelegerea omeneasca, nu voia omeneasca, ci voia Atosfântului Dumnezeu, descoperita noua în poruncile Evangheliei. Crestinul ce doreste sa mosteneasca mântuirea este dator a savârsi urmatoarele fapte:
1) A crede în Hristos asa cum porunceste Dumnezeu sa credem în El, adica sa primeasca învatatura despre Dumnezeu cea descoperita (revelata) de Dumnezeu, sa primeasca crestinismul pazit în toata curatia si plinatatea în sânul Bisericii Ortodoxe celei sadite de Dumnezeu-Omul în Rasarit, raspândite din Rasarit în lume, si care pâna acum numai în Rasarit a ramas întreaga si tine Învatatura crestina cea predanisita de Dumnezeu nesmintita, fara s-o schimbe si fara sa amestece în ea învataturi omenesti si dracesti. Cel ce se apropie de Dumnezeu, spune Apostolul, trebuie sa creada cum ca El este, si ca celor ce-L cauta pe Dânsul e Datator de plata (Evr. 11, 6). […]
2) Cel ce a crezut este dator sa aduca prinos de pocainta pentru viata sa cea de bunavoie pacatoasa dinainte si sa aiba hotarâre neclintita de a duce viata placuta lui Dumnezeu. Dupa Sfântul Ce v-a chemat pe voi, porunceste crestinilor Sfântul Apostol Petru, si voi fiti sfinti întru toata petrecerea, ca fii ai ascultarii, nepotrivindu-va poftelor de mai înainte ale necunostintei voastre (1 Pt. 1, 15, 14). Nu este cu putinta nici a ne împropria lui Dumnezeu, nici a ramâne în aceasta stare, daca ramânem si petrecem cu statornicie în viata pacatoasa. […]
3) Cei ce au crezut în Dumnezeu, care au lepadat viata pacatoasa pentru a intra în împartasire cu Dumnezeu, intra în aceasta împartasire prin mijlocirea tainei crestinesti începatoare: Sfântul Botez. Botezul este nastere în viata Dumnezeiasca. Este cu neputinta a intra în fiintarea cea dupa fire fara a te naste dupa legea firii; este cu neputinta a intra în împartasire cu Dumnezeu, împartasire în care sta adevarata noastra viata sau altfel spus mântuirea noastra, fara a intra în crestinism prin mijlocirea Sfântului Botez. Asa a rânduit Dumnezeu. Prin botez, intram în cea de-a doua fiintare (Tit 3, 5), adica în aceea sfânta fiintare care i-a fost daruita lui Adam la facerea lui, pe care el a pierdut-o atunci când a cazut si care ne-a fost înapoiata de catre Domnul nostru Iisus Hristos. Daca nu se va naste cineva de sus, a grait Domnul, nu va putea vedea Împaratia lui Dumnezeu. De nu se va naste cineva din apa si din Duh, nu va putea sa intre întru Împaratia lui Dumnezeu (In. 3, 3, 5). […] Sfântul Botez este pecetluit de alta taina, ce îi urmeaza în chip nemijlocit: Sfânta Mirungere. Pe buna dreptate este numita aceasta taina pecete, la fel cum Sfântul Botez pe buna dreptate poate fi numit legamânt între Dumnezeu si om. Pecetea ce pecetluieste legamântul acesta este Sfânta Mirungere.
4) Ramânerea întru înfierea de catre Dumnezeu pe care ne-o aduce Sfântul Botez este sprijinita de vietuirea dupa poruncile evanghelice; ramânerea întru aceasta înfiere este pierduta prin abaterea de la vietuirea dupa poruncile evanghelice. Amândoua aceste lucruri au fost marturisite de Domnul Însusi: Daca veti pazi poruncile Mele, a grait El, veti ramânea întru Mine. De nu ramâne cineva întru Mine, e scos afara ca vita si se usuca: si o aduna pe ea, si în foc o arunca, si o arde (In. 15, 10, 6). Pentru mântuire e de neaparata trebuinta ca cel botezat întru Hristos sa vietuiasca dupa asezamântul de lege al lui Hristos.
5) Dumnezeu-Omul, dupa ce ne-a nascut întru mântuire prin Sfântul Botez, ne aduce în cea mai strânsa împartasire cu Sine prin alta mare si nepatrunsa taina: taina Euharistiei, prin mijlocirea careia unim si amestecam trupul si sângele nostru cu trupul si sângele Dumnezeu-Omului. Cel ce manânca trupul Meu si bea sângele Meu, a grait Domnul, petrece întru Mine si Eu în el. Cel ce manânca trupul Meu si bea sângele Meu are viata vesnica. De nu veti mânca trupul Fiului Omului si nu veti bea sângele Lui, nu veti avea viata întru voi (ln. 6, 56, 54, 53). […]
6) Pentru sprijinirea neputintei noastre, pentru tamaduirea ranilor pricinuite noua de pacatele pe care le-am savârsit dupa Botez, pentru pastrarea în întregime a sfinteniei cu care am fost pecetluiti prin Sfântul Botez, Dumnezeu ne-a daruit taina Marturisirii. Prin taina aceasta e înnoita si refacuta starea dobândita prin Sfântul Botez. La taina Marturisirii trebuie sa alergam cât se poate de des: sufletul omului ce are obiceiul de a-si marturisi pacatele adesea este oprit de la pacate de gândul la spovedania care îl asteapta; dimpotriva, pacatele nemarturisite se înnoiesc lesne, ca si cum ar fi savârsit în loc întunecos ori în vremea noptii.

52ZIZO 16.08.2010 11:47:14

multumesc

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 278042)
Atunci cand exista dialoguri contradictorii, aproape intotdeauna unuia i se pare ca celalalt se cearta sau ocaraste pe cineva. Mie nu mi s-a parut ca ma cert cu nimeni. Am adus doar argumente si atat. Si fireste mi-am spus parerea, ce am simtit chiar daca asta deranjeaza pe unii. Tie nu ti s-a intamplat niciodata sa crezi ca un anumit lucru e bun pentru tine si apoi sa constati ca totusi ai gresit?
Accept persoanele diferite, pentru ca si eu candva am fost diferita , asta referitor la religie. Spre deosebire de tine, care acum cercetezi si doresti sa asculti cuvantul lui Dumnezeu, eu am pornit chiar de la zero, acum vreo 20 ani, in ceea ce priveste credinta. Am crescut in era comunista , si devenisem vasnic ateu. Si crede-ma ca atunci cand am pornit pe drumul cunoasterii am pus pe aceeasi linie in mod egal toate confesiunile din lume. Nu doar sectele cunoscute pe meleagurile noastre, care in esenta sunt crestine, ci si budismul, sintoismul, hinduismul, islamul, tot. Am pornit cu gandirea ca daca exista Dumnezeu cu siguranta el imi va arata care este adevarata credinta. Si mi-a aratat.
In esenta exista un singur Dumnezeu, Unic pentru toti. Adevarata credinta este cea in care te-ai nascut si ai crescut. Dupa mine a-ti schimba religia doar pentru ca te lamureste un alt om sa o faci este cel mai mare pacat. Dumnezeu este acelasi si pentru noi crestinii, dar si pentru musulmani de pilda, chiar daca ii spun Alah, si pentru hindusi, chiar daca ii spun Brahman. si lista poate continua.
Cel mai urat lucru infaptuit de diavol a fost insasi dezbinarea in credinta, si mai ales intre crestini. Asta a fost baza sirurilor interminabile de certuri care au loc si vor avea intre crestini pentru a-si demonstra unul altuia ca el are dreptate. Dezbina si conduce, aceasta este deviza necuratului.
Te-am indemnat sa citesti Biblia, te-am indemnat sa citesti tot nu doar despre crestinism. Dumnezeu ne ajuta dar mai trebuie si noi sa vrem. Sfaturile primite de la un om sau altul aici pe forum, nu sunt poate intotdeauna cele corecte. De acea am spus mergi la preot. Te inteleg ca nu gasesti preot crestin. Dar decat sa risti sa fi informata gresit despre un anumit lucru mai bine noteaza-l in caiet si cand reusesti sa vii in tara discuti cu un preot.
Nu iti schimba religia in care te-ai nascut. Asta este ceea ce am invatat eu din propriile mele experiente.
Sigur te intrebi daca preotul spune corect ceea ce spune. Cu siguranta ca da. Acesta a studiat cativa ani religia si este cel mai documentat si in masura sa iti explice ceva. Noi astia, mirenii, am citit, daca am vrut, daca nu, am luat de bun ce a spus unul sau altul, am interpretat cum am vrut si ce a iesit se vede. Dezbinare.

Sa arunce primul cu piatra cine e fara de pacat.

Din pacate putini astazi se mai gandesc la aceasta fraza. Peste tot in jurul meu vad oameni aruncand cu pietre fara sa se gandeasca la faptele sale.
Daca am trai cu adevarat asa cum ne-a indemnat Iisus nu am fi vazut asa ceva. Multi spun din gura Cuvantul lui Dumnezeu dar putini il aplica in fapt.

Menirea fiecarui om pe pamant este sa se ingrijeasca de calea proprie spre mantuire si nu de convertirea cat mai multi altor oameni in nu stiu ce secta. Cel care nu s-a mantuit pe el nu poate ajuta pe nimeni sa se mantuiasca.

multumesc pentru cuvintele tale, acum e ca si cum te-as fi cunoscut deja:). Vezi, asa ar trebui sa se inceapa orice discutie pe forum, cu frumoasele experiente traite deja despre cunoasterea lui Dumnezeu si cat de mult ne-a schimbat aceasta cunoastere.

52ZIZO 16.08.2010 12:16:19

nu exista secte care incearca sa ma atraga, sunt eu care cercetez

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 278054)
3) Cei ce au crezut în Dumnezeu, care au lepadat viata pacatoasa pentru a intra în împartasire cu Dumnezeu, intra în aceasta împartasire prin mijlocirea tainei crestinesti începatoare: Sfântul Botez. Botezul este nastere în viata Dumnezeiasca. Este cu neputinta a intra în fiintarea cea dupa fire fara a te naste dupa legea firii; este cu neputinta a intra în împartasire cu Dumnezeu, împartasire în care sta adevarata noastra viata sau altfel spus mântuirea noastra, fara a intra în crestinism prin mijlocirea Sfântului Botez. Asa a rânduit Dumnezeu. Prin botez, intram în cea de-a doua fiintare (Tit 3, 5), adica în aceea sfânta fiintare care i-a fost daruita lui Adam la facerea lui, pe care el a pierdut-o atunci când a cazut si care ne-a fost înapoiata de catre Domnul nostru Iisus Hristos. Daca nu se va naste cineva de sus, a grait Domnul, nu va putea vedea Împaratia lui Dumnezeu. De nu se va naste cineva din apa si din Duh, nu va putea sa intre întru Împaratia lui Dumnezeu (In. 3, 3, 5).

Foarte frumos scrie acest Sfant, Ignatie Briancianov. Multumeswc ca ti-a venit in minte sa-mi trimiti aceste citate. Am sa incerc sa-l caut pe internet sa citesc toate scrierile sale.
Draga mea, daca ai citit postarile mele ai vazut ca am dubii despre botezul ce l-am primit cand eram mica. Crede-ma ca nu vreau sa rastalmacesc nimic absolut dar vad ca acest Sfant scrie ca "Cei ce au crezut în Dumnezeu, care au lepadat viata pacatoasa intra în împartasire cu Dumnezeu prin Taina Sfantului Botez". Iarta-ma, iarta-ma, iarta-ma dar eu aici inteleg la fel ca-n Scriptura si anume ca o persoana trebuie mai intai sa creada in Dumnezeu, sa se lepede de obiceiul de a trai in pacat ca sa poata fi botezat. Ca acestea sunt condittile esentiale fara de care unul nu poate fi botezat. Un nou nascut nu poate credere in Dumnezeu nici nu poate hotari sa se lepede de pacat si sa traiasca cum vrea Dumnezeu. Si sunt sigura ca nasii nu puteau face aceasta in locul meu, alfel Sfantul ar fi specificat aceasta in explicatiile sale. Iti spun adevarul, eu am putin timp de cand am hotarat sa fac voia lui Dumnezeu, de cand asa cum zice Sfantul "m-am pocait" de pacatele mele si nu vreau sa mai traiesc in pacat. Din acest motiv cred ca botezul meu nu e valabil, pt ca prima conditie era sa cred apoi sa ma lepad de pacate sa nu mai vreau sa pacatuiesc si abia dupa e botezul. Sper ca intelegi ce e in capul meu, te rog sa tii cont de situatia mea si sa incerci sa intelegi ca eu caut raspunsuri doar in Biblia Ortodoxa, pe siteul catehismului ortodox si pe forumul acesta. Cand nu vor mai exista contradictii inseamna ca am gasit raspunsul din partea lui Dumnezeu. Te rog mult de tot sa-mi raspunzi iar raspunsul tau sa fie cu privire la citatul Sfantului Ignatie Briancianov despre Botez adica acesta
"3) Cei ce au crezut în Dumnezeu, care au lepadat viata pacatoasa pentru a intra în împartasire cu Dumnezeu, intra în aceasta împartasire prin mijlocirea tainei crestinesti începatoare: Sfântul Botez."
p.s. nu intelege ca nu vreau sa aud altceva, vreau doar sa nu fac confuzie in mintea mea. Intai acest text despre subiectul Botezului si apoi va veni randul la altele si la alte scrieri..etc

Dumnezeu sa te ilumineze ca sa ma poti ilumina si pe mine.

dobrin7m 17.08.2010 08:58:00

Citat:

În prealabil postat de 52ZIZO (Post 278086)
multumesc pentru cuvintele tale, acum e ca si cum te-as fi cunoscut deja:). Vezi, asa ar trebui sa se inceapa orice discutie pe forum, cu frumoasele experiente traite deja despre cunoasterea lui Dumnezeu si cat de mult ne-a schimbat aceasta cunoastere.

Putini sunt oamenii pe care ii vei intalni care sa fie cinstiti cu tine. Pe multi ii rusineaza experientele avute. Stii tu cati au curajul sa se uite inapoi la faptele lor? Dar sa le mai expuna si lumii intregi?
Stiu ce zici, asa este, acesta este si motivul pentru care eu rar intru pe forumuri si scriu. Si aici m-am intrebat de o suta de ori , daca are vreun rost sa ma implic. Eu intotdeauna am spus ce am gandit, si intotdeauna a deranjat pe cineva , desi eu nu am vrut asta. Dar acum am raspuns la intrebarea mea: daca are rost implicarea. Stii care e? Da, are rost, pentru ca acum vorbesc cu tine. Daca un singur om intelege ce spun inseamna ca implicarea mea a avut rost. Mai am multe de invatat. Pe masura ce invat descopar ca stiu putin si ca mai am multe de descoperit.

Mai am doar 5 minute timp acum. Dar dupa masa, sau maine dimineata am sa raspund si la intrebarea ta in legatura cu botezul. Am sa iti arat cum vad eu lucrurile, cum le inteleg eu.
Si nu uita ca toate cate le citesti aici sunt pareri ale unor oameni ca tine, care au capacitatea mai mare sau mai mica de intelegere.
Ortodoxia este cea mai profunda dintre toate. Daca ai sa citesti si despre celelalte religii ai sa poti face comparatia. Cel putin asa o vad eu.
Multitudinea de secte care se invart in jurul crestinismului, sunt ca niste copii, mai proaste decat originalul. Originalul este desavarsit.

52ZIZO 17.08.2010 14:13:31

ai alte citate?

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 278411)
Mai am doar 5 minute timp acum. Dar dupa masa, sau maine dimineata am sa raspund si la intrebarea ta in legatura cu botezul. Am sa iti arat cum vad eu lucrurile, cum le inteleg eu.

ms pt raspuns, astept sa-mi scrii cum vezi tu botezul dar ma intereseaza mult de tot sa faci referire la citatul acestui Sfant Parinte. Ma intereseaza mult cum crezi tu ca vedea EL botezul de s-a exprimat in acel mod. Daca ai si alte texte de ale lui, mai clare despre botez, cand o sa ai timp trimite-mi. multumesc, Violeta

Rodica50 17.08.2010 15:17:07

In loc de multumire

De cate ori in casa ti-am venit,
De cate ori cu zambet m-ai primit,
Am auzit cuvintele divine:
Strain am fost si m-ai primit la tine !

De cate ori la masa ta m-ai pus,
Cu noi a stat si Mirele Iisus,
Si El cu glasul bland a cuvantat:
Flamand am fost si tu m-ai ospatat !

De cate ori vreo haina mi-ai cusut,
Surioara, mie iarasi mi-a parut,
C-aud cum zice-al nostru Imparat:
Eu gol am fost si tu m-ai imbracat !

Si cand in boala mea ma ingrijesti,
Cu mila si cu drag cand ma-ncalzesti,
Aud acelasi glas printre suspine:
Bolnav am fost si ai venit la Mine !

De aceea zelul tau e sfant si bun
Surioara mea, si adevar iti spun:
De cate ori cu dragoste-mi slujesti
Pe dulcele Iisus Il odihnesti !

Zorica Latcu - Maica Teodosia

52ZIZO 17.08.2010 16:29:44

de ce nu faci o postare doar cu aceste poezii?

Draga Rodica50, poeziile sunt foarte frumoase si imi da mult de meditat. Nu ar fi mai bine sa le postezi undeva unde sa le gasim pe toate la un loc? sunt f.f.f bune pt sufletele noastre, multumim. Violeta

Rodica50 17.08.2010 19:57:19

Multumesc, Violeta, erau cu dedicatie pentru toti cititorii!

52ZIZO 17.08.2010 20:38:02

ce zici de ideea mea?

Citat:

În prealabil postat de Rodica50 (Post 278767)
Multumesc, Violeta, erau cu dedicatie pentru toti cititorii!

Rodica, ce zici de ideea mea? As vrea sa mai citesc din poezii si nu imi mai amintesc pe unde le-am vazut....

Rodica50 17.08.2010 20:52:28

Cred ca exista deja un topic deschis!

dobrin7m 18.08.2010 09:44:38

Citat:

În prealabil postat de 52ZIZO (Post 278589)
ms pt raspuns, astept sa-mi scrii cum vezi tu botezul dar ma intereseaza mult de tot sa faci referire la citatul acestui Sfant Parinte. Ma intereseaza mult cum crezi tu ca vedea EL botezul de s-a exprimat in acel mod. Daca ai si alte texte de ale lui, mai clare despre botez, cand o sa ai timp trimite-mi. multumesc, Violeta

Violeta, Sfantul Ignatie si Sfintii Parinti, se adresau in primul rand calugarilor, sau celor care doreau sa se calugareasca. Ca sa intelegem concret contextul cuvintelor spuse. Acum incoace , in anii de pe urma au inceput si mirenii sa citeasca Sfintii Parinti. Crede-ma ca parintii nostri si bunicii nostri nu au citit Sfintii Parinti. Pe vremuri acestea erau accesibile doar calugarilor sau publicului avizat. De abia acum in ultimii 20 ani au inceput sa se publice carti cu Vietile Sfintilor sau texte din cugetarile Sfintilor Parinti. Iar Sfintii Parinti stiau ca in primul rand se adreseaza calugarilor. Dupa cum se stie in manastire are loc un fel de al doilea botez al omului care vrea sa intre in calugarie. In special pentru acestia Sfantul Ignatie a spus `` Cei ce au crezut în Dumnezeu, care au lepadat viata pacatoasa pentru a intra în împartasire cu Dumnezeu, intra în aceasta împartasire prin mijlocirea tainei crestinesti începatoare: Sfântul Botez. ``
Violeta, un copil nu leapada viata pacatoasa, el abia s-a nascut si nu are pacate facute de el ca sa le lepede. Din aceste cuvinte ``care au lepadat viata pacatoasa`` se intelege clar ca facea referire la cei care intra in calugarie.

citeste aici predica Parintelui Cleopa la calugaria parintilor Damaschin si Vitalie
http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/nou7.htm
Crede-ma ca parintele Cleopa a fost un duhovnic exceptional. Sora mea l-a cunoscut, a stat de vorba cu el.

Acum hai sa facem o incursiune in istorie si sa vedem. Dupa cum stim , incontestabil, istoria si traditia unui popor iti spune multe despre acel popor. Fara traditie si istorie poporul nu exista. Tu te-ai nascut in casa tatalui tau. Si fara voie anumite lucruri sunt facute de tine pentru ca asa ai invatat de la mama si tata ta. Iar mama si tata ta au invatat la randul lor de la parintii lor. Astea sunt traditiile. Sunt cele mai vii mosteniri, pentru ca sunt transmise de la o generatie la alta, multe raman neschimbate de veacuri si diferentiaza un popor de altul. Traiesti in Japonia. Imposibil sa nu fi vazut traditii japoneze, care ii face atat de diferiti de noi. Ai vazut cultura lor, mentalitatea lor, si toate au radacini adanci in traditie. Nu poti contesta istoria si traditia unui popor pentru ca prin asta exista personalitatea acelui popor. Asa este si in crestinism. Crestinismul dainuieste de 2010 ani de la Hristos incoace. Istoria dar si traditia ne spune multe despre crestinism. Amintesteti de lectiile de istorie unde obligatoriu aveai capitol referitor la traditii si obiceiuri. Primul prunc botezat, atestat in istorie, a fost in anul 200 dupa Hristos deci acum 1810 ani. Arheologia a descoperit , asa numitele Marturii de botez. Cruciulite diferite cu un snurulet care erau legate la manuta copiilor. Deci exista dovezi ca botezul pruncilor era facut imediat dupa Hristos. daca primul prunc botezat atestat istoric a fost in anul 200 asta nu inseamna ca fix in anul 200 a aparut obiceiul botezului la prunci. Cu siguranta ca asta sa intamplat cu ceva timp inainte imediat dupa Hristos.
Acum sa vedem de ce oamenii inca de la Hristos acum 2000 ani au decis sa boteze pruncii.
Daca probabil ai citit despre mai multe religii atunci ai vazut ca toate pecetluiesc apartenenta prin botez. Ba mai mult aceasta practica s-a extins si la grupuri de alta factura (francmasoneria de exemplu). Deci necesitatea botezului este recunoscuta de toata lumea. Dar sa vedem in crestinism ce inseamna. Omul cand se naste in trup, poarta in el doua pacate: pacatul stramosesc pe care unii il contesta si pacatul trupesc al parintilor sai. Sa vedem primul: pacatul stramosesc: este pacatul savarsit de Adam si Eva prin neascultare de Dumnezeu si gustarea din fructul oprit. Oricat l-ar contesta unii el exista in Biblie, si este un pacat. Pacat care i-a costat mult pe proto-parintii nostrii Adam si Eva. Al doilea pacat este cel al parintilor care au zamislit acel prunc. Caci zice psalmistul: intru faradelegi m-a zamislit si in pacate m-a facut maica mea. Deci cele doua pacate exista clar in trupul celui nou nascut. Este bine sa lasam copilul sa creasca cu cele doua pacate nesterse prin Botez? Daca se intampla ceva brusc cu copilul si moare , se mantuie el daca are aceste doua pacate? Oare el nu are dreptul la mantuire? Acestea au fost intrebarile pe care oamenii si le-au pus atunci cand au decis sa boteze copiii de prunci. Nu are nici o legatura cu invatarea credintei, asta o va face mai tarziu: va invata, va intelege, si va practica. Dar botezul este altceva: este stergerea celor doua pacate si intrarea in viata a copilului, crestin, curat si fara de pacat. Din aceasta cauza omenirea s-a grabit sa isi boteze pruncii, sa ii stie crestinati si intrati in viata fara de pacat. pentru ca le vrea binele si ii vrea ocrotiti. Apoi el incepe sa pacatuiasca incet incet. Nu are nici 6 luni cand apare notiunea de negatie, care este tot neascultare, la inceput de parinte. Tu ii dai cu lingurita mancare si el intoarce capul si nu vrea. La un an stie sa minta. Ai facut asta copile? si el spune nuuu. inconstient dar deja incepe sa pacatuiasca.
Tu stii de la mama ta , de la bunica ta, de la cunostiinte si prieteni, din propria experienta ca laptele este bun copilului mic pentru a creste in primele luni de viata. Nu ii dai lapte ca nu stii daca el e constient ca e bun? astepti sa creasca sa constientizeze el ca laptele e bun? Contesti ce a invatat mama ta, bunica ta, oamenii dinaintea ta cand au spus laptele e bun? Asa si cu botezul. Oare sa contestam noi tot ce au invatat inaintasii nostrii? oare daca am face asa omenirea ar mai fi evoluat?
Eu Violeta, am facut o analiza a botezului, am stat sa pun in balanta argumentele pro si contra botezarii pruncilor si am ajuns la concluzia ca nu mi-as lasa copiii nebotezati pana la varsta adulta pentru nimic in lume oricat de mult ar spune unul sau altul din nu stiu ce secta ca nu e bine. Nu pot sa dau la o parte experienta omenirii de 2000 de ani si sa iau de buna ce zice un om sau altul acum in ultima suta de ani.
Nu stiu daca ai vazut cazul de la Maternitatea Giulesti de ieri. Acei copilasi , din vina omului, (si spun asta pentru ca am auzit ieri o replica a unei cunostiinte de a mele: ``asa a vrut Dumnezeu``, nu exista, din vina omului) deci din vina omului sufera. 4 au murit si 7 sunt in stare grava. Ce se intampla cu copilasii morti daca nu au fost botezati? se mantuie ei daca au murit cu cele doua pacate nesterse prin botez? Stii cine poarta pacatul mortii lor? Fals cand spunem asa a vrut Dumnezeu. NU. Cel care a facut greseala la maternitate, la reteaua electrica, la faptul ca nu a fost nimeni in salon cand a izbugnit incendiul, etc acela va raspunde in fata lui Dumnezeu. Si cu siguranta ca Dumnezeu stie cine. Deci dupa tine,pe cei 7 copilasi care se zbat sa traiasca acum, ar trebui sa ii boteze? sau nu? sa ii lasam cu cele doua pacate in ei? sa creasca pacatosi din start?
Tu ce zici? Cum simti tu ca trebuie facut?
Sfanta Scriptura a fost scrisa in vremurile acelea. Iarasi sa nu uitam contextul. Crestinismul era la inceput, normal ca se adresau in special adultilor, dar nu spune nicaieri ca e interzis botezarea pruncilor. Ba din contra in unele locuri specifica a fost botezat cutare si toata casa lui. Toata casa lui, se subantelege cine. Oare sa credem ca in casa lor nu erau copiii? Daca nu spune nimic, intelegem prin toata casa lui , toate sufletele de orice varsta ar fi ele. Existau atunci multe case fara copii? Sa nu uitam ca pe vremea aceea nu existau mijloacele contraceptive de astazi, atunci nu faceau copii doar cei cu probleme medicale. In rest in toate casele existau copii.
Eu zic sa nu ne mai lasam amagatiti de interpretari voit gresite de unii sau altii ci sa analizam corect si impartial adevarul.

52ZIZO 18.08.2010 12:22:09

multumesc

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 278969)
Violeta, Sfantul Ignatie si Sfintii Parinti, se adresau in primul rand calugarilor, sau celor care doreau sa se calugareasca.

am citit din fuga, intru in graba astazi pe net din pacate. Voi reveni a ceea ce mi-ai scris acum cu siguranta si inca de multe ori. Pentru ca vreau sa inteleg. Mai intai trebuie sa ma conving ca Sfintii Parinti nu se adresau tuturor persoanelor. O sa continui sa citesc scrierile lor chiar daca tu zici ca se adresau celor ce vor sa se calugareasca si asta nu se refera la mine :)
Te rog, daca ai timp cauta "DUBII!!! botezul in Catehismul Crestin Ortodox", e intrebarea mea despre botez. Vei gasi clar acolo care sunt intrebarile mele despre aces subiect si care sunt textele biblice care m-au condus la aceasta idee ca botezul nu se practica la nou nascuti. O sa revin pe site imediat ce voi avea posibilitatea.

dobrin7m 18.08.2010 15:35:46

Citat:

În prealabil postat de 52ZIZO (Post 279059)
am citit din fuga, intru in graba astazi pe net din pacate. Voi reveni a ceea ce mi-ai scris acum cu siguranta si inca de multe ori. Pentru ca vreau sa inteleg. Mai intai trebuie sa ma conving ca Sfintii Parinti nu se adresau tuturor persoanelor. O sa continui sa citesc scrierile lor chiar daca tu zici ca se adresau celor ce vor sa se calugareasca si asta nu se refera la mine :)
Te rog, daca ai timp cauta "DUBII!!! botezul in Catehismul Crestin Ortodox", e intrebarea mea despre botez. Vei gasi clar acolo care sunt intrebarile mele despre aces subiect si care sunt textele biblice care m-au condus la aceasta idee ca botezul nu se practica la nou nascuti. O sa revin pe site imediat ce voi avea posibilitatea.

Violeta fii atenta bine la cele spuse de mine. Am spus: se adresau in primul rand calugarilor. Asta nu inseamna : se adresau doar calugarilor. Oricine vrea sa citeasca si sa inteleaga poate sa o faca. Te rog, inca odata, curata-ti mintea si inima de vorbele altor sectari, care au obiceiul de a rastalmaci totul, si mai ales Biblia. Ei au darul de a lucra mintea omului si al face sa gandeasca doar cum vor ei. Sfintii Parinti nu sunt egoisti. Oricine poate sa beneficieze de invataturile lor. Eu am vrut sa iti explic un context dat. Intreaba bunica ta si mama ta daca a citit Sfintii Parinti si daca a avut in casa acum 50 ani o carte din scrierile Sfintilor Parinti. Si vei intelege de ce am spus ca se adreseau in primul rand calugarilor. In primul rand lor si in al doilea rand tuturor care vor sa isi indrepte viata pe cararea cea buna.
Am sa caut ceea ce mi-ai zis si am sa revin cu ceea ce eu inteleg. Dar dupa mine, cele doua pacate , avute la nastere, ar trebui sterse prin botez atunci cand pruncul se naste, nu vad rostul de a tine copilul nebotezat, necrestinat, pana la varsta adulta, cand oricum se va boteza. Se stie ca un pacat atrage dupa sine altul. te nasti in pacat, cresti in pacat si mai adaugi si tu alte pacate de-a lungul vietii pana reusesti tu sa intelegi ceva ce e clar si de netagaduit. oare ce se va intampla cu sufletul acela? dar daca moare subit printr-un concurs de imprejurari? ce se intampla cu sufletul lui pacatos? Pacatos prin nastere, pacatos prin fapte? nefiind botezat? se va mantui el? Nu spune in Biblie sa fim pregatiti in orice ceas? Cum e pregatit copilul meu daca nu e botezat? si ce piatra grea de moara atarna de gatul meu, parintele, stiind ca eu de buna voie nu l-am botezat? Te-ai pus vreodata in sufletul unui om caruia i-a murit copilul? ce se intampla daca nu e botezat copilul ce moare? ce are pe suflet parintele stiind ca copilul lui nu se va mantui? ca doar zice in Biblie ca fara botez nu exista mantuire.

52ZIZO 18.08.2010 15:55:28

ai dreptate,

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 279167)
Violeta fii atenta bine la cele spuse de mine. Am spus: se adresau in primul rand calugarilor. Asta nu inseamna : se adresau doar calugarilor. Oricine vrea sa citeasca si sa inteleaga poate sa o faca.

eram in mare graba cand am citit mesajul tau.

52ZIZO 18.08.2010 16:02:00

Sfantul Ignatie afirma ca

Citat:

Dar dupa mine, cele doua pacate , avute la nastere, ar trebui sterse prin botez atunci cand pruncul se naste, nu vad rostul de a tine copilul nebotezat, necrestinat, pana la varsta adulta, cand oricum se va boteza. Se stie ca un pacat atrage dupa sine altul. te nasti in pacat, cresti in pacat si mai adaugi si tu alte pacate de-a lungul vietii pana reusesti tu sa intelegi ceva ce e clar si de netagaduit. oare ce se va intampla cu sufletul acela? dar daca moare subit printr-un concurs de imprejurari? ce se intampla cu sufletul lui pacatos? Pacatos prin nastere, pacatos prin fapte? nefiind botezat? se va mantui el? Nu spune in Biblie sa fim pregatiti in orice ceas? Cum e pregatit copilul meu daca nu e botezat? si ce piatra grea de moara atarna de gatul meu, parintele, stiind ca eu de buna voie nu l-am botezat? Te-ai pus vreodata in sufletul unui om caruia i-a murit copilul? ce se intampla daca nu e botezat copilul ce moare? ce are pe suflet parintele stiind ca copilul lui nu se va mantui? ca doar zice in Biblie ca fara botez nu exista mantuire.

"Cei ce au crezut în Dumnezeu, care au lepadat viata pacatoasa intra în împartasire cu Dumnezeu prin Taina Sfantului Botez" este ceea ce a scris Sfantul Parinte.

Mai sus ai scris ceea ce crezi TU despre botez dar ma intereseaza mult de tot sa faci referire la citatul acestui Sfant Parinte. Cum crezi tu ca vedea EL botezul de s-a exprimat in acel mod? Mai ai alte citate deale sale despre botez?

52ZIZO 18.08.2010 16:07:04

nici acum nu are

[quote=dobrin7m;279167]Intreaba bunica ta si mama ta daca a citit Sfintii Parinti si daca a avut in casa acum 50 ani o carte din scrierile Sfintilor Parinti. [/QUOTE
bunici nu mai am de mult iar parintii mei nu au carti deale Sfintilor Parinti, nu au avut niciodata, cred ca acum intelegi si tu de ce nu cunosc Traditia. Pt ca nu m-au invatat de nimic despre aceasta tot timpul cat am fost langa ei. Preotul din bise nu vorbea despre traditie, ca doar mergeam si eu in Biserica si as fi auzit?!

52ZIZO 18.08.2010 16:15:47

este sau nu si pentru mine aceasta scriere?

Citat:

Violeta fii atenta bine la cele spuse de mine. Am spus: se adresau in primul rand calugarilor. Asta nu inseamna : se adresau doar calugarilor. Oricine vrea sa citeasca si sa inteleaga poate sa o faca.

ai spus: "Sfantul Ignatie si Sfintii Parinti, se adresau in primul rand calugarilor, sau celor care doreau sa se calugareasca." Iar acum spui ca ORICINE vrea poate sa citeasca. Sa inteleg atunci ca aceasta carte e scrisa ca sa citesc si Eu din ea? Da sau nu?

dobrin7m 19.08.2010 09:17:02

[quote=52ZIZO;279185]
Citat:

Intreaba bunica ta si mama ta daca a citit Sfintii Parinti si daca a avut in casa acum 50 ani o carte din scrierile Sfintilor Parinti. [/QUOTE
bunici nu mai am de mult iar parintii mei nu au carti deale Sfintilor Parinti, nu au avut niciodata, cred ca acum intelegi si tu de ce nu cunosc Traditia. Pt ca nu m-au invatat de nimic despre aceasta tot timpul cat am fost langa ei. Preotul din bise nu vorbea despre traditie, ca doar mergeam si eu in Biserica si as fi auzit?!

Cum puteau parintii tai, sau bunicii tai sa te invete ceva ce nici ei nu au auzit? Dar sunt ei oare vinovati? Vezi de ce spun ca intru inceput Sfintii Parinti erau cititi doar de calugari sau de cei avizati? Doar in ultimii 20 ani au inceput sa tipareasca scrierile pentru publicul larg. Scrierile lor, le gaseai doar in bibliotecile manastiresti. Acesta este motivul pentru care logica spune ca se adresau in primul rand calugarilor si in al doilea rand celorlalti. Asta nu inseamna ca nu poti sa citesti sau ca nu ai voie. Sa nu interpretam gresit nimic si nici sa nu pornim cu idei preconcepute, induse de cineva. Acum 20 ani am primit un volum din Filocalia si a fost atunci pentru mine ca o revelatie. Eu zic ca nu are rost sa te cramponezi in aprofundarea intelegerii credintei in acest subiect botezul. Te-a botezat parintele tau cand ai fost mica si nu stiai. Foarte bine. Daca simti ca tu nu esti crestina, ca locul tau e alaturi de alta religie mare , necrestina, fioarte bine. Du-te la ei daca asa simti. Dar eu iti spun ca daca Dumnezeu a vrut sa te nasti in sanul unei familii crestine, atunci apartii neamului crestin. Altfel vei fi o dezradacinata, nu iti vei gasi locul in sanul altui neam. Nu juca sah intre crestini, ca il inseli pe insusi Dumnezeu. Dar oare secta asta crestina e buna? dar oare secta asta crestina e mai buna? Nu e bine. Cauta radacina, citeste si vezi, cea care s-a pastrat de la Hristos incoace neschimbata, aceea e adevarata. In anul 200 cand e datat istoric primul botez de prunc nu exista nici protestantism, nici baptism, nici penticostalii, nici neoprotestantii, nimic. Existau doar crestini. Dupa marea schisma din anul 1054 cand crestinismul s-a scindat, cei care au dorit sa pastreze neschimbata credinta au fost ortodocsii, insusi numele orto-dox spune asta. vechea invatatura. Ceilalti, care au dorit modificari in sanul bisericii au devenit catolici. Acum sa privim in istorie si sa vedem ca noua ramura catolica s-a scindat repetat, s-a faramitat in mii de secte. A ramas din ea ramura veche catolica si restul: zeci de secte. Cei care au ramas cu vechea traditie mostenita de la Hristos, ortodocsii, s-au pastrat pana astazi intacti. Nu s-a desprins nici o ramura , nici o faramita. Acum, pe langa aceste biserici, catolici cu faramitele si ortodocsii, apare un nou fenomen. Din vointa unor oameni, care au gasit chichite Bibliei, pe tema acestora, (ca de exemplu botezarea pruncilor) au infiintat noi culte si au pornit lupta pentru a converti cat mai multi oameni dintre catolici, ortodocsi, si sectele desprinse din catolicism. Pot ei sa spuna ca sunt adevaratii? Ei care s-au format acum in anii de pe urma prin amagirea crestinilor catolici sau ortodocsi pot fi ei Biserica lui Hristos? Insasi baza infintarii lor este o rastalmacire a Bibliei, si stii bine ca nu avem voie sa schimbam cu nimic Biblia.
Inainte de a purcede la citirea Bibliei si a Sfintilor Parinti, tu trebuie neaparat sa studiezi Istoria religiilor. Sa vezi care din care se trage, care , cum s-a format si de ce, sa vezi ca exista elemente importante care se regasesc la toate religiile (de exemplu trinitatea din ortodoxie se regaseste in forma de trinitate si la hindusi, si la budisti si la musulmani) si sa vezi ca multele secte aparute acum in anii de pe urma nu isi gasesc radacini in istoria veche a religiilor. De abia dupa ce vei fi studiat toate acestea poti sa vezi unde se gaseste ortodoxia , si unde se gasesc ceilalti pe axa religiei. Vei vedea atunci cu alti ochi totul.
Fiecare mare biserica, sau religie, si acum ma refer la tot, hindusi, budisti, musulmani, crestini, s-au dezvoltat diferit in miile de ani de cand e omul pe pamant, dar au in esenta aceeasi baza. Credinta intr-un zeu suprem, Chrisna, Budha, Alah , Dumnezeu. In ceea ce priveste religiile politeiste, sa nu uitam ca si pe teritoriul tarii noastre, in vremea geto-daca exista. Geto-dacii credeau in mai multi zei. Pe glob , in unele teritorii a ramas aceasta credinta sa se dezvolte in continuare. Civilizatia japoneza este una dintre ele. Conditiile geografice in primul rand a facut ca , crestinismul de exemplu sa patrunda tarziu acolo.
Dar hai ca asta este alt subiect. In esenta vreau sa spun ca nu merita sa te cramponezi de subiecte ca botezul ca sa poti sa vezi exact unde e locul tau in credinta. ortdocsii boteaza si copii si adulti, nu numai copii. Oricine din alte religia care se regaseste in religia ortodoxa poate sa se boteze.
Si in final vreau sa iti spun o fraza care vine din filozofia hindusa, referitor la religie. Nu porni pe drumul cunoasterii singur fara mentor ca risti sa te pierzi pe drum.
Este drumul atat de greu si de intortocheat incat iti risti mantuirea.
daca vrei sa studiezi ortodoxia fa-o alaturi de un duhovnic, de un mentor ortodox.
Daca vrei sa studiezi catolicismul fa-o alaturi de un mentor catolic.
Nu poate un protestant sa te invete ce e ortodoxia , dupa cum nici un ortodox ce este budismul. In primul rand ca nu sunt obiectivi. Fiecare isi sustin cauza proprie.

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:09:46.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.