Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Stiri, actualitati, anunturi (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=504)
-   -   Haideti sa luam atitudine! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11253)

FiulRisipitor 24.11.2010 12:47:41

Salutare tuturor,
Ideea topicului este foarte buna, si da, trebuie facut ceva, insa cauza provocatoare este mult mai complexa si greu de eliminat.Sunt departe de a da sfaturi, dar pentru ca si eu m-am simtit de nenumarate ori deranjat de diverse lucruri o sa incerc sa formez o parere. Trebuie sa mentionez ca am fost deranjat uneori de cei care pur si simplu sunt doar fizic la biserica dar si de cei care dintr-un exces de zel trag observatii legate de gesturile altora din biserica - vorbesc aici de absorvatii fara argumente serioase, mai mult chestii babesti.
Citat:

În prealabil postat de Crestin_Simona (Post 307055)
Fac apel ca sa luam atitudine in urmatoarele probleme:
1. Ascultarea fortata a horoscopului in statiile de autobuz sau oriunde in localurile publice!

In Romania am locuit in Timisoara si acolo nu erau, si nu cred ca sunt (asa era ultima data cand am fost acolo) difuzoare in statiile de autobuz sau tramvai. Prima data cand am venit in Germania (2003) erau doar in statiile de metrou muzica si alte informatii vocale. Acum s-au redus la panouri LCD pentru ca mai mult de 50% din oameni au castile in urechi sau citesc. Nu stiu daca populatia a cerut liniste, dar ar fi un pas. Cat despre localurile publice (local public pentru mine nu este tot una cu loc public, local public - cluburi, mall etc, loc public - stadion, spital, parc) este oarecum de inteles, dar nu neaprata de acceptat. Daca noi dorim in biserica cele placute lui Dumnezeu, atunci si potrivnicul isi afiseaza in localurile lui cele placute lui.
Citat:

2. Sa se lucreze sau sa se organizeze orice alta activitate in aproprierea bisericilor in timpul Sfintelor Liturghii!

Poate treburile s-au schimbat si acum oamenii mai lucreaza duminica. De obicei toti asteapta weekendul sau zilele libere. Acum depinde si de ce lucreaza duminica: ca nu au facut treaba la timp si trebuie predata lucrarea, ca vor mai multi bani, sau ca ii obliga angajatorul? In primele 2 cazuri e problema educatiei: obisnuiti sa fie lenesi, nu inteleg ca rostul in viata nu sunt banii. Iar daca pana la o anumita varsta nu au invatat asta e tare greu sa-i schimbi. In ultimul caz se poate discuta cu detinatorul lucrarii ca pe perioada liturghiei sa opreasca lucrarile, mai departe depinde de gradul de intelegere al acestuia care e tot o problema de educatie.De cand sunt in strainatate ma intreb oare de ce aici nu numai de Paste si de Craciun au oamenii zile libere ci se respecta toate sarbatorile mari(aprox 15 zile), sunt ei mai crestini ca noi? Imi place sa cred ca nu, si ca la noi este doar inca o indobitocire ramasa de la comunism care va trece cu timpul.
Citat:

3. Interzicerea si sanctionarea usturatoare a celor care isi fac nevoile si inca cu fata ca sa

nu spun altceva - spre iertare sa-mi fie - spre/langa Sfintele Biserici!

Cum mai spunea cineva, asta e, pe langa lipsa de educatie, o treaba de organizare a politiei, care dupa ce ia mita in loc de amenzi fac si demonstratii ca vor mariri de salarii, iar meseriasii nostri politicieni la negocierile cu demonstrantii uita sa aduca in discutie asta. E un lant al slabiciunilor.....
Citat:

4. Interzicerea fumatului si a vorbitului trivial al muncitorilor care construiesc, repara, etc.

sau orice alt lucru care-l fac in incinta Bisericilor!

Asta inca nu am auzit/vazut si sper ca in cazul in care s-a intamplat este doar un caz izolat. Tatal meu fumator inrait, avea mai mult de 30 de ani de fumat, si ne trecut prea des pe la biserica, chiar cu atitutdine contra preotilor, cand a ajutat la inoirea picturii bisericii nu fuma in biserica - macar din bun simt daca nu din credinta.
Citat:

5. Rugamintea de a se afisa la intrarea in Biserica Ortodoxa a unui afis (cum sunt si cele pentru interzicerea telefoanelor) cu reguli de buna cuviinta in Biserica, cum ar fi de exemplu: barbatii sa se alinieze intr-o parte si femeile in cealalta parte, obligativitatea unei tinute corespunzatoare - poate mai bine zis interzicerea purtarii fustelor mini, de exemplu, care dau motiv de sminteala!

Biserica ortodoxa unde merg eu are astfel de afise la intrare: respectarea linistii, inchiderea telefoanelor mobile, lipsesc cele legate de tinuta dar am aflat ca preotul la spovedanie atrage atentia multora. Cu toate acestea se mai intampla sa fie galagie in biserica pe care dupa caz preotul le sanctioneaza: se opreste din rugaciune si tace pana cand biserica se linisteste complet, si/sau la finalul slujbei tine cate o morala buna cat inca o predica. Imi aduc aminte ca odata slujba s-a prelungit cu mai mult de o ora jumate, iar cei care de nerabdare se agita acum prefera sa faca liniste ca sa se termine mai repede slujba, sau pleaca pur si simplu. Solutii se pare ca sunt, in functie de caz, dar niciodata nu sunt 100%. Doar nu credem ca diavolul va sta pe pace sa se faca liturghia fara nici o abatere!
Citat:

Daca nu cartim cand purtam o anumita tinuta obligatorie la joburile noastre cu atat mai mult sa nu ne deranjeze ca suntem sfatuiti de Biserica spre un mult mai mare folos!

Cred ca in cazul jobului omul a inteles pericolele dar daca nu e educat religios nu stie ca si in cazul rugaciunii poate pierde mult mai mult decat un job - sufletul.
Asa cum s-a mentionat si de alti colegi, ajung si eu la concluzia ca tine cel mai mult de educatie. Cei deja trecuti prin viata e greu sa-i mai schimbi, dar nu inseamna sa stam cu mainile in san. Cred ca trebuie macar sa-i atentionam ca le lipseste ceva. Metoda... e greu de aflat ca nu e intotdeauna aceiasi. Uneori atentionam cu cuvant, dar cum zicea Sf. Teofan Zavoratul - numai daca e dispus sa asculte, uneori prin exemplu. Cred si ca daca pe noi insine ne educam corespunzator, si apoi sa fim exemplu bun copiilor nostri deja am facut mult.
Toate cele bune va doresc.

zaharia_2009 24.11.2010 13:03:48

Citat:

În prealabil postat de Crestin_Simona (Post 307347)
Bine, bine....si mai concret?
Ce crezi tu ca ar trebui sa facem in fapte?

Sa raspundem exact cu fatarnicia celor mai multi : sa nu judecam, cica; cine suntem noi sa judecam pe aproapele ? cine suntem noi sa spunem ca noi suntem mai buni crestini decit altii ? cine suntem noi sa aratam cu degetul? cine suntem noi sa dam sentinte ? Sa il lasam pe D.zeu sa hotarasca el ! Sa stam de o parte cu bratele in sin si sa ne miorlaim ca noi suntem crestini autentici si noi nu judecam nici macar lucrurile proaste si rele ale fratilor nostri si ca D.zeu nu lucreaza prin oameni ci numai si numai el singur si direct!

Vedeti cit de rea este atitudinea prefacuta si mincinoasa a celeor care se dau cu pieptul de pamint cum ca ar fi piosi si mai ortodocsi de cit Hrtistos, netinind cont ca dupa invatatura insasi a Mintuitorului si a sfintilor parinti iubirea si iertarea aproapelui se face dupa anumite rigori si nu de-a valma deoarece insusi Mintuitorul a facut si invatat aceasta cu anumite masuri, cu un anumit tilc, dupa numite rigori .
Eu spun asta de peste un an si jumatate pe acest forum .
Exemplul acesta este in primul rind impotriva ta insati deoarece si tu mult actionezi ,dupa parerea mea, fara frontiere in a iubi si ierta mult, a recomanda cit de mult asta,cit de mult dar fara rigori .

Pt. tine si pt. toti cei ce vor sa ia seama : numai judecind, discriminind, deosebind si comparind faptele oamenilor putem sa deosebim faptele lor ca fiind bune sau rele . Ori de cite ori faptele sunt rele, acest frate al nostru se corecteaza explicindu-i cum este canonic (si nu cum ni se pare noua ca ar fi bine ; daca nu sti raspunsul corect si canonic mai bine renunti !) dar fara a-i si impune obligatoriu parerea noastra . Asa trebuie sa actioneze un crestin drept si nu sa-i fie indiferent aproapele deoarece cu el impreuna ne mintuim . Asa trebuie sa procedeze corect crestinul drept si nu sa se ascunda in spatele tacerii prostesti sau a minciunii ticaloase motivind ca el ,,nu judeca" ci el ,,iubeste" ! Asa trebuie sa procedeze corect un crestin drept pt. a forma o opinie duhovnicesc-sanatoasa , trainica, cuminte si asezata pe canoanele si dogmele bisericii si nu sa fie un ignorant mincinos si ascuns dupa te miti ce sofisme ale diavolului .

Iar de iertat ii iertam pe toti pe care ii iarata si Hristos , adica pe cei care se intorc de la pacatul lor, se pocaiesc si vor sa fie vi !
Noi avem obligatia sa le spunem si sa-i invatam o data iar daca se intorc , se iarta si se reintegreaza in preocuparile bisericii si cele fratesti ale noastre . Daca au aflat parerea noastra dar nu voiesc sa se pocaiasca si sa se intoarca considerind ca defapt ei reprezinta binele (cum avem puzderie de exemple aici pe forum !!!!) se predau bisericii si se lasa in pace de catre noi .

Acesta este nivelul preocuparilor si actiunilor individuale impotriva celor care zic ceva dar fac altceva, adica impotriva celor care au 2 dumnezei . Exista insa si actiuni coordonate de reprezentantii bisericii , preoti si duhovnici , atitudine la care suntem chemati sa raspundem activ doar atunci cind actiunea este fundamentata corect canonic , are un scop sincer si o finalitate precisa si nu echivoca sau ascunsa !
Asta este de facut sora ... desigur dupa parerea mea umila !

Crestin_Simona 24.11.2010 13:08:47

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 307295)
Frumoasa atitudine, insa este nevoie de discernamant.
Dupa parerea mea, a lupta cu lumea este o mare greseala. Noi trebuie sa luptam cu patimile din inima noastra.

Boxele din locurile publice sunt inca abia la inceput. Va fi din ce in ce mai rau, garantat.
Totul tine de manipulare si control.
Ultima si cea mai neinteleapta metoda de a rezista este de a lupta cu fortele lumesti.
Cel mai intelept lucru este de a vietui intr'o continua asceza si rugaciune.
Cel ce a dobandit harul Duhului Sfant nu va mai fi tulburat de zgomotul lumii.

Desi sunt departe de a fi dobandit linistea interioara, zilele trecute mergeam prin piata Unirii, un furnicar nebun de lume, si ma simteam ca in pustie. Mi'am dat seama cat de singur si cat de "in chilie" poate fi omul in mijlocul unui zgomot infernal si a unei multimi de oameni grabiti si neatenti. Tot ce trebuie sa faca e sa fie atent pe unde paseste si sa se roage. Apoi vine odihna.

Iti recomand filmul "1948", lucrat dupa cartea omonima a lui George Orwell.
Vechiul film sau "noua varianta". Eu am vazut'o pe cea noua.

Lumea e necrestina. Lumea nu va fi niciodata crestina.
Nici macar crestinii nu mai se comporta duhovniceste.
Imparatia lui Dumnezeu este in inima noastra. Daca nu vrem, in inima noastra nu vor fi niciodata lucrari si zgomote.

Asta e un caz ciudat. Pe la orase sunt multe lumini, nu stiu daca pot.
Daca preotul ar amenaja o toaleta curata, cu siguranta "nevoiasii" ar merge acolo, mai ales ca ar gasi toate cele de trebuinta.

Vina este a preotilor, care angajeaza necrestini.
Daca ar angaja oameni care vin la biserica, ceva bani ar ajunge in familiile de crestini, iar nu la unii care nu respecta biserica.

Omul s'a saturat de afise. Nu cred ca ar da roade. Cel mai bun mijloc de indreptare este "predica" parintelui.
Cui ii lipsesc cei sapte ani de acasa, cu siguranta nu'i va recupera prin niste afise..

Intr-adevar, asa si este!
A fost o mare placere sa-ti citesc postarea!
Esti un om intelept. Si crede-ma ca sunt foarte constienta ca am o fire mai ,,bataioasa''.
Eu nu stiu mare lucru, dar stiu ca indiferenta nu este buna!
Somnul natiunii naste monstri!
Este rau sa fi patimas, dar la fel de rau este sa inchizi ochii cand altul pacatuieste. Se spune ca daca vezi pe cineva pacatuind, dar nu faci nimic, esti partas la pacatul acela!
In acelasi timp, stiu ca nu poti scoate paiul din ochiul fratelui tau pana nu ai scos barna din ochiul tau.
Ca atare, nu am cerut despatimirea complecta - caci eu insumi sunt atat de departe - si nu o zic ca sa par modesta, ci insasi acest topic spune asta despre mine!

Citat:

Vezi tu, de cele mai multe ori Ortodoxia ne apara pe noi, iar nu noi pe Ea.
Ortodoxia nu are nevoie sa fie aparata prin mijloace lumesti, prin forte, concurente, etc.
A apara Ortodoxia inseamna a fi sfant, a se vedea in tine toate roadele Ortodoxiei.
Sfintii sunt singurii aparatori autentici ai Ortodoxiei, in ei vazandu'se implinite toate aspectele Ei.

FOARTE FOARTE ADEVARAT! Nu am vrut sa sune asa! Graba mea strica treaba si prostia mea omenia!

Crestin_Simona 24.11.2010 13:36:40

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 307374)

Vedeti cit de rea este atitudinea prefacuta si mincinoasa a celeor care se dau cu pieptul de pamint cum ca ar fi piosi si mai ortodocsi de cit Hrtistos, netinind cont ca dupa invatatura insasi a Mintuitorului si a sfintilor parinti iubirea si iertarea aproapelui se face dupa anumite rigori si nu de-a valma deoarece insusi Mintuitorul a facut si invatat aceasta cu anumite masuri, cu un anumit tilc, dupa numite rigori .
Eu spun asta de peste un an si jumatate pe acest forum .
Exemplul acesta este in primul rind impotriva ta insati deoarece si tu mult actionezi ,dupa parerea mea, fara frontiere in a iubi si ierta mult, a recomanda cit de mult asta,cit de mult dar fara rigori .!

Frate Zaharia, tocmai de aceia am si postat pe acest forum Crestin Ortodox pentru ca stiu ca nu stiu! Adica stiu ce ma supara, dar nu stiu daca e bine ca ma supara, stiu ca trebuie sa fac ceva totusi, dar nu stiu cum!
Spune-ne care sunt aceste rigori.
Multe lucruri am invatat din mers, dar unele nu se pot invata asa!

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 307374)
Acesta este nivelul preocuparilor si actiunilor individuale impotriva celor care zic ceva dar fac altceva, adica impotriva celor care au 2 dumnezei . Exista insa si actiuni coordonate de reprezentantii bisericii , preoti si duhovnici , atitudine la care suntem chemati sa raspundem activ doar atunci cind actiunea este fundamentata corect canonic , are un scop sincer si o finalitate precisa si nu echivoca sau ascunsa !
Asta este de facut sora ... desigur dupa parerea mea umila !

NU vreau sa ma repet, dar exact asta dorim sa stim si noi: cum se poate si mai ales inaite de toate DACA se poate face o actiune coordonata de catre reprezentantii bisericii , de preoti si duhovnici , atitudine la care sa fim chemati sa raspundem activ doar atunci cind actiunea este fundamentata corect canonic , are un scop sincer si o finalitate precisa si nu echivoca sau ascunsa!

Zaharia, iarta-ma ca eu nu pot sa ma exprim ca si tine, caci sunt saraca in cuvinte, dar tu ai dat glas gandurilor si dorintelor mele EXACT ASA CUM TREBUIE SI CUM SE CUVINE SA FIE!

amatyyy 24.11.2010 14:42:44

Sunt și eu de părerea că e un topic bun, care merită pus și în acțiune.

Mult depinde de fiecare in parte, cum e ,ce creință și educație are, dar nu în ultimul rând ce iubire are față de Sfânta Treime, față de Sfânta Fecioară Maria, s.a. și față de aproapele.

Căci cu dragoste față de aproapele foarte multe putem face, și cu un cuvânt bun spus la timp si cu o faptă buna ,nobilă ,dar mai ales și cu rugăciunea.

Un mare creștin ortodox a spus:"Dacă voi părinții nu puteți să vorbiți cu copiii voștri despre Dumnezeu, vorbiți cu Dumnezeu despre copiii voștri."

Slavă lui Dumnezeu că mai sunt mari Sfinți care nu au avut in copilărie e educație crestină ,dar au ajuns la cunoașterea adevărului prin dorința lui Dumnezeu si a lor si și-au apărat credința cu prețul vieții.
De ce vă spun asta ,și probabil vă întrebați ce legătura are cu topicul, vă spun asta fiindcă foarte mult contează și educația.
De ce spun anume educatia! fiindcă cu părere de rău, și din păcate ,și aici în Republica Moldova sunt unele din aceset situații.

Sunt de părerea ca fiecare din noi când v-a vedea pe cineva ca face lucrurile care le-ati menționat in topic, sa ne apropiem de el cu dragoste si cu smerenie sa îl îndreptăm corect.

Un om a fost odată la un mare preot și l-a întrebat cum să îl ajut pe apropapele mai mult-
Știți ce a răspuns preotul? Să fii un exemplu bun și demn de urmat pentru toți."
Imi place foarte mult acest sfat. Preotul printr-un scurt răspuns a spus foarte multe.

Ci schimbarea incepe din fiecare din noi înșine!
Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

OmuBun 24.11.2010 15:23:28

Am zis ca n-am sa intru o perioada mai indelungata, dar citind acest topic, nu rezist pacatoasei ispite si cum sunt un om slab, iaca-ta-ma-s si pe mine cu parerea mea. Nu ca ar conta ca oricum am vazut ca ea a fost spusa si de alte persoane pe care le apreciez, dar asa, ca sa intaresc intr-o oarecare masura un... curent de opinie...
Sunt de acord ca "Somnul Ratiunii naste monstri", dar acum nu mai putem vorbi de "nastere" ci de cum sa scapam de invazia monstrilor nascuti cu mult timp in urma?
Vad pe alocuri dandu-se vina pe cei 7 ani de-acasa. Din pacate cadem in aceeasi grava greseala de a invinui ceva sau pe cineva, in loc "Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte, Sfanta jertfa cu pace a o aduce!" Orice atitudine de constrangere si ingradire a libertatii omului, de orice natura ar fi ea, este o ofensa si starneste revolta, cu atat mai mult in mijlocul celor care nu prea au multe in comun cu Biserica. Dar nu numai... Puneti-va oricare de aici, indiferent cat calm credeti ca aveti, cat sunteti de induhovniciti, in situatia jenanta de a vi se atrage atentia (in biserica mai ales) asupra unui aspect (corect sau nu, asta chiar nu conteaza). Atunci sa va vad cat de "intelept" veti raspunde si va veti stapani. Cu atat mai greu sa abordezi pe cineva din afara bisericii.
In ultimul timp, chiar credeam despre mine ca ma pot stapani in astfel de cazuri, dar Dumnezeu mi-a aratat duminica trecuta cat sunt de superficial in credinta mea. Era dupa terminarea Sfintei Liturghii, iar parintele urma sa faca slujbe pentru jertfe la morti, dar si pentru vii. El era inca in Sf. Altar, dupa ce a tinut predica si a miruit, iar diaconul a inceput cantarile atat de cunoscute pentru cei adormiti. Mesele erau pline cu colive si parastase, iar separat erau si pentru vii. Auzind acestea, am mers sa aprind lumanarile, asa cum de altfel procedau si altii. O doamna bine, a venit sa-mi atraga atentia ca sa nu aprind la morti ca parintele face pentru vii intai. I-am zambit si i-am raspuns ca deocamdata eu ascult slujba pentru morti. Sotia mea a incercat sa ma convinga sa nu aprind intrucat doamna era o "persoana importanta" din oras si nu se poate sa nu stie ea... Ei, asta m-a cam scos din sarite si i-am spus ca pentru mine, doamna este o snoaba daca n-are habar ce se canta in strana! (Sotia mea nu vine regulat la biserica si nu am pretentia de la ea sa stie, dar ma deranja ca se alia unei doamne cu shtaif care s-a bagat fara sa-i ceara nimeni). Discutia s-a prelungit si acasa si nu intelegeam cum am putut sa ma tulbur atat de mult pentru o nimica toata, cand puteam sa spun simplu: "Bine!" si sa-mi vad de ale mele, indiferent de comentariile ei de "doamna bine".
Ideea este ca, daca neintelegerea si tulburarea se poate naste si intre doua persoane din aceiasi tabara, care mai au si pretentia ca sunt... induhovnicite, ce sa mai spunem cand conflictul este intre tabere complet diferite? La ce ar trebui sa ne asteptam?
Citat:

În prealabil postat de Crestin_Simona (Post 307383)
NU vreau sa ma repet, dar exact asta dorim sa stim si noi: cum se poate si mai ales inaite de toate DACA se poate face o actiune coordonata de catre reprezentantii bisericii , de preoti si duhovnici , atitudine la care sa fim chemati sa raspundem activ doar atunci cind actiunea este fundamentata corect canonic , are un scop sincer si o finalitate precisa si nu echivoca sau ascunsa!

Nu exista actiune coordonata decat in mintea noastra. Cand gandul a iesit pe gurita, nu putem sa ne asteptam decat la haos si dezbinare. Fiecare om are un caracter extrem de dificil si numai Dumnezeu poate crea imprejurarile prin care sa ajungem cu totii la aceleasi valori morale. Si pentru asta nu putem face nimic decat sa ne rugam. Iar ca sa ne rugam este extrem de important sa incepem cu cea mai de pret schimbare: A NOASTRA

cristiboss56 24.11.2010 15:49:22

Până murim , ne tot schimbăm , iar loc de schimbare e mai tot timpul !

Insist pe cei șapte ani de acasă ! Insist pe o familie sănătoasă și o educație corespunzătoare . În rest constatăm o degradare în toate și mai cu seamă în sistemul de învățământ ! Conceptul de familie creștină a devenit o simplă lozincă, ceva izolat și nu numai . Zaharia de data asta a fost mult mai aproape de Adevăr, a fost mult mai tranșant , dur dar adevărat de astă dată !

anirod 24.11.2010 17:51:50

la punctul 5, referitor la tinuta, am vazut in Mama Rusiei, La Ortodocsi, la intrarea in biserica, sau pe teritoriul manastirilor, exista un pangar, de unde poti inchiria o fusta, un batic, sau alte chestiipt cei care vin si nu stiau care este cererea de tinuta, si prin urmare, nu exista, cum se intampla la noi in romania, vb de manastiri, nu mai zic de biserici, fete cu fusta, care de-abia acopera fundul, sau barbati cu pantaloni mulati si scurti, cu maieuri , etc, nu judec, dar mi-e rusine mie, ca femeie, intr-o manastire de calugasi sa vezi una ca asta. Pai atunci oare ce sa mai faca acei traitori, calugari, unde sa se mai duca, daca si in casa lor, vine ispita, in halul acesta.....

Iertati fratilor, dar e strigator la cer!

Rodica50 24.11.2010 20:02:38

Cineva mentiona foarte corect- sa pornim de la exemplul personal.Este nevoie de atitudine civica, de implicare.

konijiro 24.11.2010 21:01:25

Citat:

1. Ascultarea fortata a horoscopului in statiile de autobuz sau oriunde in localurile publice! In afara ca se incalca flagrant legile lui Dumnezeu, se incalca si cele ale libertatii omului. Cine vrea sa le asculte, spre pieirea lui o face. Eu una nu sunt obligata sa ascult uraciunea asta. M-am saturat!
La fel mi se incalca si mie libertatea (si dreptul la odihna) in fiecare duminica dimineata, cand imi vizitez parinitii (de cele mai multe ori ajung sambata noapte, rupt de oboseala) si trebuie sa ma trezesc la 8:30 in zgomot de clopote, urmat de slujba ortodoxa transmisa prin boxe, cu toate ca biserica e pe jumatate goala.

Si aici nu vorbim de un autobuz unde e volum decent, ci de boxe scoase pe geam, in cel mai manelist mod cu putinta.

Citat:

2. Sa se lucreze sau sa se organizeze orice alta activitate in aproprierea bisericilor in timpul Sfintelor Liturghii! Nu o data am prins firme de constructii sau firme de curatenie deranjand slujbele Bisericesti si inca in zi de duminica sau in zi de sarbatoare!
Ai prins tu firme? In ce calitate le-ai prins? Nu stiam ca exista functia de inspector religios, cu toate ca nu m-as mira, la ce teocratie vad ca avem la orizont. Si despre ce fel de deranj era vorba? Aveau si ei ceva boxe pe dube si pusesera un CD cu Black Sabbath, in timp ce stationau in curtea bisericii?

Treaba e foarte simpla (d.p.d.v. legal): bisericile de care zici tu dispun de o anumita suprafata de teren, care le apartine, si unde pot decide ce se face si ce nu se face duminica. Mai departe de hotarul ala, fiecare face ce vrea. Faptul ca tu crezi ca zeul tau se va supara ca lucrezi duminica, si ti se pare verosimila treaba asta, nu inseamna ca toata lumea trebuie sa creada sau sa actioneze ca tine.

Citat:

3. Interzicerea si sanctionarea usturatoare a celor care isi fac nevoile si inca cu fata ca sa nu spun altceva - spre iertare sa-mi fie - spre/langa Sfintele Biserici! RUSINE! Asa ceva nu se mai poate tolera!
Legea exista deja. Si nu are legatura cu biserica. Avand in vedere ca legile in statul asta sunt (inca) laice, nu stiu exact ce vrei sa faci in legatura cu treaba asta. Iti sugerez un telefon la 112.

Citat:

Dar eu ca si simplu mirean asi dori din tot sufletul ca atunci cand intru intr-o Biserica, sa ma rup total de lumea de afara.
Si cum te impiedica in acest efort cei care asculta horoscopul in tramvai, sau cei care isi curata gradina la o strada distanta, sau cei care fac pipi pe gard la 100 de metri distanta? Nu cumva te intereseaza mai mult cum iti percep altii credinta, decat trairea propriei credinte?

E nostim ca aduci vorba de libertate in primul rand, pentru ca dupa aceea sa vii cu niste sugestii care distrug exact aceeasi libertate, doar ca a altora, aia care nu isi conduc viata dupa credinta ta, si nici nu sunt interesati sa o faca, vreodata in viitor.

Te rog sa observi ca nu ma intereseaza catusi de putin sugestiile legate de ce ar trebui sa se intample in interiorul bisericilor. Atata timp cat regulile alea se applica celor care merg la slujba, si care le accepta implicit, nu am o problema cu asta. Dar am o problema cand faptul ca subscrii unei anume religii te face sa crezi ca ai dreptul sa le spui altora cum si ce ar trebui sa faca.

arwein 24.11.2010 22:06:24

Cred ca pe acest topic ar fi binevenite idei despre cum sa actionam concret pentru o lume mai civiliazata. Eu nu prea am idei, am una singura si dificil de aplicat in practica: am vazut in unele sali de spectacole ca exista ecranare pentru telefoanele mobile; ar fi utile si in biserici asemenea dispozitive, nu stiu insa tehnic ce implica si ce costuri au. Cum mi-e greu sa cred ca putem invata lumea sa isi inchida telefoanele mobile (batranii s-ar putea nici sa nu stie cum se face asta), dar o asemenea masura poate asigura in oarecare masura linistea.
Voi urmari cu interes sugestiile concrete, poate iese ceva de aici.

cristiboss56 24.11.2010 22:21:40

Citat:

În prealabil postat de Rodica50 (Post 307490)
Cineva mentiona foarte corect- sa pornim de la exemplul personal.Este nevoie de atitudine civica, de implicare.

Pai , tocmai aici e buba cea mare ! ! ! Atitudine . . . implicare . . . ! Un exemplu luat aiurea petrecut in statia de metrou Costin Georgian : trei-patru tinerei se manifestau ca niste maimutoi pe peron , faceau ca toate cele ! Toata lumea trecea nepasatoare , dand dovada de " exemplu personal " ! ! ! Pai astfel trebuie sa reactionam ? Le-am atras atentia acestor derbedei , si nu am plecat de langa ei pana nu s-au potolit , cu toate ca in alte situatii riscul de a tabari pe tine este extem de mare , dar indiferenta naste astfel de monstrii ! Am dat acest exemplu pentru a sublinia ca actiunea directa , atitudinea directa , este solutia cea mai buna in multe situatii , caci nu suntem carpe si niste simple babute , ce trebuie doar a ne ruga speriate intr un colt ferit de "primejdii " si ispite !

konijiro 24.11.2010 22:38:46

Citat:

Cred ca pe acest topic ar fi binevenite idei despre cum sa actionam concret pentru o lume mai civiliazata.
Imi pare rau, dar poate nu ai citit primul post din thread.

Interesul initiatoarei topicului nu are legatura cu civilizarea lumii in general, ci cu "civilizarea" atitudinii acestei lumi fata de Biserica. Si cam atat.

A, da, in afara de treaba cu pipi in public. Cu care nu sunt de acord nici eu, decat daca e urgenta maxima:4:

cristiboss56 24.11.2010 23:09:29

Ignor !

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 307543)
Imi pare rau, dar poate nu ai citit primul post din thread.

Interesul initiatoarei topicului nu are legatura cu civilizarea lumii in general, ci cu "civilizarea" atitudinii acestei lumi fata de Biserica. Si cam atat.

A, da, in afara de treaba cu pipi in public. Cu care nu sunt de acord nici eu, decat daca e urgenta maxima:4:

Dumneata nu ești atent , necitind de la cap la coadă , aceasta find a treia intervenție a mea pe tema propusă . Exemplul ultim , avea un alt scop , dar nu te-ai prins ! Ignor mesajele tale în general nefind roditoare și folositoare, așa că ignoră mesajele mele ! Nu înțeleg cu cine vorbești până la urmă , nefind citat și citit mai nicăieri , dar asta-i altă poveste cu altă morală . . . !

cristiboss56 24.11.2010 23:15:28

Deci

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 307539)
Pai , tocmai aici e buba cea mare ! ! ! Atitudine . . . implicare . . . ! Un exemplu luat aiurea petrecut in statia de metrou Costin Georgian : trei-patru tinerei se manifestau ca niste maimutoi pe peron , faceau ca toate cele ! Toata lumea trecea nepasatoare , dand dovada de " exemplu personal " ! ! ! Pai astfel trebuie sa reactionam ? Le-am atras atentia acestor derbedei , si nu am plecat de langa ei pana nu s-au potolit , cu toate ca in alte situatii riscul de a tabari pe tine este extem de mare , dar indiferenta naste astfel de monstrii ! Am dat acest exemplu pentru a sublinia ca actiunea directa , atitudinea directa , este solutia cea mai buna in multe situatii , caci nu suntem carpe si niste simple babute , ce trebuie doar a ne ruga speriate intr un colt ferit de "primejdii " si ispite !

Exemplu personal este foarte bun , dar când nesimțirea unora devine atât de evidentă , atenționarea directă se impune !

konijiro 24.11.2010 23:38:01

Citat:

Dumneata nu ești atent , necitind de la cap la coadă , aceasta find a treia intervenție a mea pe tema propusă . Exemplul ultim , avea un alt scop , dar nu te-ai prins ! Ignor mesajele tale în general nefind roditoare și folositoare, așa că ignoră mesajele mele ! Nu înțeleg cu cine vorbești până la urmă , nefind citat și citit mai nicăieri , dar asta-i altă poveste cu altă morală . . . !
Cine ti-a zis ca am scris ceva la adresa ta? Mai mult decat atat, ia uite citat din postul la care am raspuns, citat care se gaseste si in postul meu:

Citat:

Cred ca pe acest topic ar fi binevenite idei despre cum sa actionam concret pentru o lume mai civiliazata.
Deci, iti apartine citatul ala, sau nu? Nu? Deci nu vorbeam cu tine. Atentie mai mare data viitoare si noapte buna.

Iubirea 25.11.2010 00:07:04

Draga Crestin_Simona, desi am decis sa nu mai intru un timp pe acest forum, la rugamintea ta din mesajul privat am revenit, in primul rand sa vad despre ce este vorba...ce atitudine sa iau!?
OK!!!
Acum m-am lamurit, insa din pacate raspunsul meu atat la mesajul tau cat si la acest subiect lansat de tine , este ca singura atitudine pe care o pot lua este cu mine insami...mai am multe de schimbat la mine, mai am mult de lucru cu mine si pana nu-mi rezolv aceasta problema nu ma pot apuca sa-i schimb pe ceilalti...insa sunt sigura ca mai mult decat as face eu, cu siguranta poate face Dumnezeu, iar toata nadejdea mea la El este.

iustin10 25.11.2010 01:20:03

Faptele pe care le enumeri tu Simona nu sunt nici pe departe cele mai suparatoare. Dar a lua atitudine,este o "atitudine" care ar trebui sa ne caracterizeze
Pana la a face ordine in Biserica ,cred ca mult mai stringent suntem chemati la a ne solidariza in fata nepasarii.
1) Daca cineva e batut sau furat pe strada,sa nu grabim pasul,ci sa luam atitudine
2) Daca un batran neputincios este pe nedrept exploatat,sa luam atitudine
3) Daca un orfan sau un sarac e nedreptatit doar pt ca nu are nici o putere,sa luam atitudine
4) Daca administratorul fura la bloc,si nimeni nu ii zice nimic,sa luam atitudine

Sa fim alaturi de cel exploatat ,nedreptatit,lovit ,si sa nu fim indiferenti .Caci chiar daca nu avem suficienti 'muschi' sa il aparam,simpla vorba si incurajare pt el,pretuieste la fel cum e aerul pentru cineva care se ineaca.

Crestin_Simona 25.11.2010 12:24:02

Bine venita o parere diferita! Totusi...

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 307508)
La fel mi se incalca si mie libertatea (si dreptul la odihna) in fiecare duminica dimineata, cand imi vizitez parinitii (de cele mai multe ori ajung sambata noapte, rupt de oboseala) si trebuie sa ma trezesc la 8:30 in zgomot de clopote, urmat de slujba ortodoxa transmisa prin boxe, cu toate ca biserica e pe jumatate goala.

Si aici nu vorbim de un autobuz unde e volum decent, ci de boxe scoase pe geam, in cel mai manelist mod cu putinta.

Nu vad liberul arbitru care ti se incalca. Iarta-ma!
Eu nu am spus sa nu se difuzeze absolut nimic in statiile de autobuz sau in oricare alt loc public - ar fi o aberatie, deci afirmatia ta cade cand spui ca te trezesti ,,in zgomot de clopote''.

Manele au aparut recent. Slujbele sunt de cand lumea! La sunetele clopotelor sau trezit mosii si stramosii tai, si sunt ferm convisa ca nu la toti i-au displacut asa cum tu ai hotarat sa o faci.
Deci cam neavenita afirmatia cum ca se tin slujbele in mod manelist.
Eu asi afirma ca manelisti se ,,afirma'' cam tare.
DIn slujbele religioase am ce invata, din manele nu!

Citat:

Ai prins tu firme? In ce calitate le-ai prins? Nu stiam ca exista functia de inspector religios, cu toate ca nu m-as mira, la ce teocratie vad ca avem la orizont. Si despre ce fel de deranj era vorba? Aveau si ei ceva boxe pe dube si pusesera un CD cu Black Sabbath, in timp ce stationau in curtea bisericii?

Treaba e foarte simpla (d.p.d.v. legal): bisericile de care zici tu dispun de o anumita suprafata de teren, care le apartine, si unde pot decide ce se face si ce nu se face duminica. Mai departe de hotarul ala, fiecare face ce vrea. Faptul ca tu crezi ca zeul tau se va supara ca lucrezi duminica, si ti se pare verosimila treaba asta, nu inseamna ca toata lumea trebuie sa creada sau sa actioneze ca tine.

Legea exista deja. Si nu are legatura cu biserica. Avand in vedere ca legile in statul asta sunt (inca) laice, nu stiu exact ce vrei sa faci in legatura cu treaba asta. Iti sugerez un telefon la 112.

Da am prins firme, altfel nu mentionam acest aspect. Nici nu ar trebui sa existe un astfel de inspector, dupa parerea mea. Asa este, fiecare face ce vrea pe teritoriul lui, in casa lui si cu persoana lui si tocmai in aceasta sta frumusetea liberului arbitru.

Dar vezi tu, un zeu este un zeu.
Dar eu vorbesc despre Dumnezeul creatiei, Cel care a facut pamantul si cerul si tot ceea ce se vede si ceea ce nu se vede.
Eu vorbesc despre Dumnezeul care te-a creat si pe tine, ti-a dat si posibilitatea de a scrie pe acest topic si ti-a dat-o chiar stiind ca vei vorbi contra Lui!

Sti, dar asta ar fi o discutie separata, deocamdata tu esti doar musafirul Lui pe acest pamant!
Si respectand doar legile omenesti si netinand cont de Dumnezeu - oamenii RESPECTA gazda si regulile casei lui!
Eu una asa am invatat!!!

Citat:

Si cum te impiedica in acest efort cei care asculta horoscopul in tramvai, sau cei care isi curata gradina la o strada distanta, sau cei care fac pipi pe gard la 100 de metri distanta? Nu cumva te intereseaza mai mult cum iti percep altii credinta, decat trairea propriei credinte?

E nostim ca aduci vorba de libertate in primul rand, pentru ca dupa aceea sa vii cu niste sugestii care distrug exact aceeasi libertate, doar ca a altora, aia care nu isi conduc viata dupa credinta ta, si nici nu sunt interesati sa o faca, vreodata in viitor.

Te rog sa observi ca nu ma intereseaza catusi de putin sugestiile legate de ce ar trebui sa se intample in interiorul bisericilor. Atata timp cat regulile alea se applica celor care merg la slujba, si care le accepta implicit, nu am o problema cu asta. Dar am o problema cand faptul ca subscrii unei anume religii te face sa crezi ca ai dreptul sa le spui altora cum si ce ar trebui sa faca.

Discutia asta cu horoscopul este off-topic. Nu este subiectul propus de ce este bun sau nu. Daca vrei, exista, nu unul ci mai multe topicuri pe acest site, si nu doar o persoana ci mai multe cu care ai putea discuta despre acest aspect!
Restul este in legatura directa, cu ce am scris mai sus, respectand omeneste gazda casei in care ai fost primit, nu cu atat mai mult se cuvine, sa respecti pe Cel care ne gazduieste pe toti?

Am observat si ma bucur ca ai facu-o!
Nu, nu am dreptul sa spun altora ce si cum ar trebui sa faca!
Dar pot sa iau atitudine!

E bine ca ai amintit ca exista legi. Ai dreptate, am formulat eu intr-un mod naiv problema (fiecare cu limitele lui) si probabil s-a subanteles si ca legea laica nu este suficienta!
Nici nu mi-a trecut prin cap asa ceva!

In concluzie, este foarte bine venita postarea ta si eu una sincer iti multumesc, caci uite ai descoperit o hiba in abordarea unei probleme!

Crestin_Simona 25.11.2010 12:31:34

Citat:

În prealabil postat de Negroponte (Post 307361)
Simona,ai dreptate in ceea ce spui.Preotii sunt primii chemati sa-i invete pe credinciosi cum trebuie sa stam in fata Domnului.Modul de invatare trebuie sa fie cu multa blandete si mai ales prin exemplu personal.Mai mult cred ochii decat urechile.Preotul si familia lui sunt primul exemplu de urmat.Daca lui i se aude telefonul in timpul slujbei,va fi greu sa-i convinga pe altii.Daca preoteasa nu are capul acoperit,va fi greu sa convinga credinciosii.Noi la biserica invatam si la predica si la cateheza cum trebuie sa ne comportam si in biserica si in societate.Fiecare se afla pe trepte diferite ale credintei si intelegerii.Parintele Arsenie Boca spunea,ca:"mustrarea invinge,dar nu convinge".In cazul necredinciosilor,care tulbura viata liturgica,trebuie sa ne adancim in rugaciune.Povestea parintele Porfirie,care slujea la o biserica din Atena,ca era mult zgomot care-l deranja.S-a dus la cel care daduse muzica foarte tare si l-a rugat sa o dea mai incet.Acela a refuzat motivand ca trebuie sa-si vanda CD-urile cu muzica si fiecare cu treaba lui.Atunci parintele s-a smerit zicandu-si,ca trebuie sa se adancesca in rugaciune ceea ce a si facut.Sa incercam si noi cu exemplul personal si cu rugaciunea si pentru noi si pentru ei.Doamne ajuta!

Va multumesc mult! Doamne ajuta!

Crestin_Simona 25.11.2010 13:32:56

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 307195)
In primul rand, ma alatur si eu celor care spun ca trebuie sa luam atitudine. Da, trebuie. Numai ca trebuie sa ne mai uitam si in ograda noastra:

1. [...] Cand ne vom rezolva aceste probleme, atunci putem pune la index si horoscopul. Scuze, Simona, dar la cate injuraturi sunt pe strada, la cate vorbe rele si pline de amar, un horoscop in plus sau in minus... Cred ca iti poti pune in urechi niste casti si poti asculta ce muzica vrei tu cand calatoresti cu mijloacele de transport in comun.

Esti fortat in general sa asculti multe lucruri care nu-ti convin! Si imi este clar ca nu poti face nimic in legatura cu asta, dar atunci cand aceste lucruri se fac prin mass media se cam schimba situatia!
Mai mult, eu imi pot pune castile pe urechi, pot face abstractie de ce aud, dar ce fac copii si adolescentii?

Uite ce am vorbit recent cu Dumitru73, cu specificatia ca am primit permisiunea lui de a posta pe forum ce vorbim in privat, daca acest lucru este in ideea topiculu:

Dumitru73

,,Poate ai dreptate, poate nu. Poate exagerezi putin.
Nu cred ca horoscopul este cel mai mare dusman al tinerilor si copiilor din ziua de azi.
Si eu, daca as avea puterea, as interzice manelele si telenovelele, probabil. Cel mai sigur nu as face-o, pentru ca este o exagerare.
Ai dreptate cand spui ca sunt impresionabili, poate chiar vulnerabili. Mintea copiilor este ca un burete ce absoarbe orice informatie primita.
Chiar daca informatia nu este retinuta in timp, ea se aseaza in subconstientul copilului si va contribui decisiv asupra comportamentului adultului de mai tarziu.''

Cristiboss a mai amintit foarte bine si de pornografia promovata.

Tu nu crezi ca noi toti avem O MARE SI GREA RESPONSABILITATE fata de ei?
Stim foarte bine cu totii cum s-au degradat lucrurile. Eu nu ma intreb de ce nu s-a facut nimic. Dar ma intreb pe mine zilnic: dar tu ce faci pentru asta? Pai in afara sa ma lamentez de una singura, cam nimic concret!!!

Initiand acest topic, am aflat anumite lucruri pe care am putea sa le facem:
1.RUGACIUNE!
2.SCHIMBAREA MEA IN BINE - EXEMPLUL PERSONAL
, si am pastrat acest minunat citat pe care l-ai postat:

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 307195)
Schimbarea lumii incepe cu iesirea pe usa
Se spune despre un tanar ce avea ravna mare ca venind odata la o renumita manastire si preocupat fiind de un anumit gand, s-a oprit sa se spovedeasca la duhovnicul de acolo. Ajuns in fata batranului duhovnic, tanarul a inceput a isi desfasura gandurile ce il macinau, aproape fara a mai rasufla, zicand:
- Parinte, ce pot face eu pentru ca lumea sa-si gaseasca pacea, sa nu mai existe atat de multe conflicte militare si pentru a nu mai muri atat de multi oameni nevinovati ?
Duhovnicul cel batran, intelegand starea tanarului si cautand a-l face pe acesta sa priveasca spre cele de trebuinta lui si spre cele ce ii erau lui in putere, adica asupra pacatelor si faptelor sale, fara a-l lua catusi de putin in ras, ii zise:
- Pentru pacea lumii tu poti face urmatorul lucru, care este si un lucru de capatai: atunci cand vei iesi din chilia aceasta, sa ai grija sa nu trantesti prea tare usa !

Da, trebuie sa luam atitudine fata de altii, atunci cand nu mai avem ce ne reprosa noua lucrurile care ne deranjeaza la altii!

3.SMERENIE!
4.ASCULTAREA!
Vezi dialogul meu cu zaharia_2009 si concluzia la care s-a ajuns![/b]

Si acestea sunt lucruri duhovnicesti necesare si fara de care este imposibil de a face ceva pe mai departe !
Departe de mine sa ma gandesc cum ca eu asi sta asa de bine la aceste puncte. Dar nu sunt numai eu pe lumea asta - ci si cei care au si putinta si dorinta de a face ceva!
Cu o postare viitoare, am sa incerc sa sintetizez propunerile si posibilitatile de rezolvare propuse de voi pe acest topic.
Doamne Ajuta!

Samy02 25.11.2010 13:37:20

crestin-simona

Sunt de acord cu tine ca trebuie sa avem o anumita atitudine fata de ceilalti si totul incepe cu “va rog frumos”. Incet si cu rabdare , cu multa vorba buna trebuie in masura posibilitatilor sa-I ajutam pe cei din jur care gresesc…..altfel ma duce cu gandul ca multi dintre noi dezvoltam un comportament de tip “autism”…..si asa este o explozie in randul copiilor…..de ce nu ne-am creea o lume a noastra ….cu regullile create de noi…..cu religia care ne convine noua….si tot asa…..ma uit la parintele care slujeste in biserica unde merge eu ….cat se chinuie ….sa-i aseze….sa-i sfatuiasca pe unii enoriasi…….uneori reuseste…..dar alteori nu….si atunci i se citeste tristetea pe chip…..

windorin 25.11.2010 13:49:28

Citat:

În prealabil postat de Crestin_Simona (Post 307375)
Sunt foarte constienta ca am o fire mai "bataioasa".

Nu este lucru rau. Si printre sfinti au fost unii mai "energici", iar altii mai "moi".
Numai atat, sa se simta iubire/caldura in cuvintele noastre, atat in cele de mustrare, cat si in cele de rostire a parerii proprii.

Ai grija ca ravna spre bine sa nu ajunga revolta asupra raului.
Raul nu va disparea niciodata, ba inca s'a inmultit si se va mai inmulti.
Drept aceea, o revolta pe cele rele ale lumii nu face decat sa ne pierdem mintea sau... sa luptam cu morile de vant.

Sa observam cele rele si sa fugim iute in partea opusa, lasand cele rele pe care nu le putem indrepta in pronia lui Dumnezeu.

Sa folosim cuvantul, spre indreptarea celor de langa noi, insa cuvintele curate sunt "margaritare", adica lucruri de mare pret. Dupa cum ne invata Mantuitorul, "margaritarele nu se dau oricui, ca nu cumva in loc sa zidim, mai rau sa daramam.. si pe acela, dar si pe noi". Chiar si intre preoti. Nu tuturor preotilor le putem spune cele pe care, consideram noi, ar trebui sa le indrepte. Deci, ca nu cumva mai mult sa stricam, decat sa zidim, mai bine vedem ce e de facut, in mod tainuit.

zaharia_2009 25.11.2010 14:30:10

Citat:

În prealabil postat de Crestin_Simona (Post 307654)
Esti fortat in general sa asculti multe lucruri care nu-ti convin! Si imi este clar ca nu poti face nimic in legatura cu asta, dar atunci cand aceste lucruri se fac prin mass media se cam schimba situatia!
Mai mult, eu imi pot pune castile pe urechi, pot face abstractie de ce aud, dar ce fac copii si adolescentii?

Uite ce am vorbit recent cu Dumitru73, cu specificatia ca am primit permisiunea lui de a posta pe forum ce vorbim in privat, daca acest lucru este in ideea topiculu:

Dumitru73

,,Poate ai dreptate, poate nu. Poate exagerezi putin.
Nu cred ca horoscopul este cel mai mare dusman al tinerilor si copiilor din ziua de azi.
Si eu, daca as avea puterea, as interzice manelele si telenovelele, probabil. Cel mai sigur nu as face-o, pentru ca este o exagerare.
Ai dreptate cand spui ca sunt impresionabili, poate chiar vulnerabili. Mintea copiilor este ca un burete ce absoarbe orice informatie primita.
Chiar daca informatia nu este retinuta in timp, ea se aseaza in subconstientul copilului si va contribui decisiv asupra comportamentului adultului de mai tarziu.''

Cristiboss a mai amintit foarte bine si de pornografia promovata.

Tu nu crezi ca noi toti avem O MARE SI GREA RESPONSABILITATE fata de ei?
Stim foarte bine cu totii cum s-au degradat lucrurile. Eu nu ma intreb de ce nu s-a facut nimic. Dar ma intreb pe mine zilnic: dar tu ce faci pentru asta? Pai in afara sa ma lamentez de una singura, cam nimic concret!!!

Initiand acest topic, am aflat anumite lucruri pe care am putea sa le facem:
1.RUGACIUNE!
2.SCHIMBAREA MEA IN BINE - EXEMPLUL PERSONAL
, si am pastrat acest minunat citat pe care l-ai postat:

3.SMERENIE!
4.ASCULTAREA!
Vezi dialogul meu cu zaharia_2009 si concluzia la care s-a ajuns![/b]

Si acestea sunt lucruri duhovnicesti necesare si fara de care este imposibil de a face ceva pe mai departe !
Departe de mine sa ma gandesc cum ca eu asi sta asa de bine la aceste puncte. Dar nu sunt numai eu pe lumea asta - ci si cei care au si putinta si dorinta de a face ceva!
Cu o postare viitoare, am sa incerc sa sintetizez propunerile si posibilitatile de rezolvare propuse de voi pe acest topic.
Doamne Ajuta!

Vedeti cine este poporul roman si care este taria si puritatea credintei lui ?
Noi romanii nu suntem buni , de multe zeci de ani sau de decenii, decit de birfa . Sa sucim si sa rasucim o problema pe toate partile nestiind si neputind lua o decizie buna comuna deoarece suntem ca in povestea cu rabinul: si tu ai dreptate, dar si tu ai, si inca si tu ai dreptate, etc. sfirsind exact ca in situatia drobului de sare care in curind va cadea si va omori copilul neavind cine sa-l opreasca .
Ne-au sminti comunistii si ne-au distrus opinia publica sanatoasa si trainica in asa hal incit nu mai exista . Ei ne-au invatat cu mentalitatea : mai, ce te bagi tu in treaba altora, ce ai ? taci din gura si fa-te ca nu vezi, asa iti va fi bine ! Asa de mult ne-au timpit incit nici in ziua de astazi nu putem vedea ca acesta este un lucru tare rau si perfid incit cei mai multi , intorsi pe dos cum suntem, mai blagoslovim si pe altii invatindu-i chipurile virtutea tacerii si a nebagarii in treburile altuia oricit de rele ar fi lucrurile .
Pina cind poporul roman va invata sa mai retraiasca drepti , in picioare, demn si cu credinta starmoseasca tare strinsa in mina , sus si tare , va mai dura mult prea mult vreme, socotind insa ca cei de la care sa invatam nu vor disparea cu totul !
Chiar si varzaria asta de opinii , care mai de care mai pro sau mai contra nu face decit sa arate ca romanul luat singular este un individualist , ca si cum nu ar trai intro societate , nu raspunde si nu contribuie la viata comunitatii cu personalitatea sa . El are cu totul alte treburi, un sustinut dezinteres iar daca incerci sa-l misti si sa-l mustri pt. indolenta si nesimtirea sa o da repede pe formulele magistrale de genul : nu este bine sa judecam , cine suntem noi sa judecam ? Fiecare este zidirea lui D.zeu si are dreptul la viata , la parerea proprie si la replica . Dar viata intr-o comunitate crestina nu inseamna haos,nu inseamna dreptul de a nu mai putea distinge dreptatea si adevarul , nemaivorbind ca toate cele de mai sus nici macar nu le-a pomenit Iisus , dara-mi-te sa le mai si invete, adica dreptul anarhic atit de iubit de fratii multcrestini ai zilelor noastre . Crestinismul inseamna ordine, disciplina , cumintenie,adevar, dreptate, iubire frateasca , daruire si mintuire intru Hristos dempreunelea !

Suntem mult prea departe de Adevar, dar rau este ca in modul cel mai sincer nici nu ne intereseaza Adevarul !
In legatura cu iubirea, marturisirea si cautarea Adevarului am mai scris pe forum cum ca daca am crede cu adevarat si am iubi cu adevarat pe Adevarul absolut care exista in sfintele taine aici cu noi perpetuu pe pamint(caci aceasta este talmacirea zicalei ,,raiul pe pamint" , adica comuniunea noastra cu sfintii cerului in sfinta liturghie, in comuniune unii cu altii si cu Hristos din sfintele taine , supranumite de Ioan Hrisostom si ,,doctoria vietii si a nemuririi" !) atunci nu am vedea la sfinta liturghie imparatasindu-se doar cite 3-4 frati, ci am vedea coada de 400-500 de oameni , in frunte cu preoteasa si copii preotului , cu rudele lui, cu profesorii de religie si nu numai , cu dregatorii si autoritatile si cu tot poporul simplu ! Asta inseamna credinta adevarata si nu credinta drepturilor sociale sau lumesti !
Dar noi avem cu totul si cu totul alte treburi, legate si dictate de dumnezeul cel dedinafara bisericii iar pt. cel din launtrul ei numai vorbe goale (adica minciuni) si replici limbute sau in virful limbii .
Acesta este poporul roman , iar preotii se bucura ca este tare bine in asememenea situatie si ca este bine chiar si asa ca mai mergem pe la biserica . Vorba aceea , orb pe orb calauzind ... nici o data nu vor ajunge in Eden !

Desi exemplul este clar , adica ceea ce spune sora C-S este limpede, rau , dramatic mai ales ca se intimpla in si pe linga biserici (pina cind sa mai asteptam, pina se va manifesta direct in altar , ca sa intelegem si noi ca este un lucru rau ceea ce se intimpla ?) nu toti userii au acelasi ,,chef" sa priceapa realitatea ci mai de graba pun inainte sociologia si umanismul propovadunind relativitatea lui Einstein si in biserica ! Curios lucru . De fapt , acesta este spiritul, interesul si folosul intregului forum numit ,,crestinortodox", de a apara... ghici ce ?!

tigerAvalo9 25.11.2010 15:59:13

Sunt total de acord.Bun subiect.Dar vedeti voi asta tine de bun simt,e un apel la bun simt si cand omul nu are bun simt nicaieri nu va avea nici langa sau in apropiere de Biserica.Tine de educatia fiecaruia.Eu zic ca aceste mici reguli pe care le-ai spus trebuie sa se respecte si la teatru,si la muzeu si la Sf.Biserica ,peste tot.Bunul simt nu trebuie sa fie prezent doar in anumite situatii.Insa raman la parerea ca cine nu are ,nu are si cine are are.Va fi greu sa se realizeze asa ceva,sa fie prezent mai mult bun simt intr-o lume a lipsei de respect fata de celalalt(bineinteles nu toti oamenii sunt asa,desigur.)

Crestin_Simona 25.11.2010 16:46:25

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 307204)

Si mai enervant e atunci cand cunosti un om si imediat te intreaba 'ce zodie esti?'

Exact! Da asa este cica mai ,,trendy''...!

OmuBun 25.11.2010 17:13:56

Citat:

În prealabil postat de tigerAvalo9 (Post 307692)
Sunt total de acord.Bun subiect.Dar vedeti voi asta tine de bun simt,e un apel la bun simt si cand omul nu are bun simt nicaieri nu va avea nici langa sau in apropiere de Biserica.

Hm! Mi-ai amintit de-o melodie:
Cine are noroc (bun simt) are;
Cine n-are, chiar ca n-are!
Imi mentin parerea ca la foarte multi dintre cei certeti cu bunul simt, au existat poate niste foarte buni "7 ani de-acasa", dar in timp au fost mult mai multi ani care i-au indobitocit, (poate anturajul, poate imprejurarile, in nici un caz parintii).

O vreme ma "mancau degetele" sa scriu ca in ultimul timp s-a umplut forumul de "atitudini" si luari de pozitie. Dar am tacut atunci fiindca ar fi parut ca un fluierat in biserica!... Si cum era de asteptat, fratele Zaharia a punctat in stilu-i caracteristic exact ceea ce-mi statea si mie pe limba sa spun.
Nu cred ca e cineva pe acest forum care sa nu se simta indignat de multe dintre acele puncte enumerate de Simona, dar ce facem noi este ceea ce-i spuneam si ei in PM, cand m-a invitat sa ma alatur: "Furtuna intr-un pahar cu apa!" Suntem o mana de oameni (majoritatea dintre noi cvazinecunoscuti si la distante mari unii de altii) izolati de lumea reala, dar cu proiecte marete si cat se poate de... practice. In timp ce, daca privesti atent, descoperi la multi dintre cei de-acord cu atitudinea, mari probleme de socializare!
Fratele Zaharia are dreptate ... cateodata!... Meteahna poporului asta este atitudinea de dincolo de gard! Imi amintesc o scena din tinerete cand in timpul liber eram intr-o trupa de teatru ambiental la Casa Tineretului din Timisoara si jucam o piesa a lui Dumitru Popescu "Femeia cu baloane, sau a opta zi dis de dimineata". Inca si acum mai tin minte inceputul extrem de sugestiv: "O toba-i lucru foaaarte mare!...Daca te ciupeste bacanul, daca te inseala macelarul, daca te injura primarul, daca te amendeaza militianul, taci din gura, nu fi prost! Saruta-i mana, spune-i multumesc, intoarce-te apoi docil acasa si bate-n toba pana dimineata. Loveste-n ea ca-i lasa, mincinoasa! De ce taci, toba mincinoasa? Urla! URLAAAA, NE-NO-RO-CI-TOOO!!!"
Noi aici nu facem decat sa "batem in toba", apoi iesim linistiti si ne vedem de treburile noastre, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Cu totii stim in ce societate infecta traim, dar trebuie sa ne gasim fiecare o "toba", ca altfel ajungem la cimitir sau la "boli nervoase".

Rodica50 25.11.2010 17:26:44

Ca sa fiu sincera, incerc la nivel destul de restrans acest lucru si poate uneori imi si reuseste. Este greu sa schimbi mentalitati- asemenea atitudine poate fi luata drept afront , lovire in demnitatea personala. E greu sa schimbi mentalitati si sa nu doara, chiar la modul prietenesc spus.Oamenii sunt cel mai greu de convins sa urmeze binele- cei sapte ani de acasa isi spun cuvantul.

OmuBun 25.11.2010 17:38:33

Citat:

În prealabil postat de Rodica50 (Post 307719)
(...) cei sapte ani de acasa isi spun cuvantul.

N-am sa inteleg niciodata de ce insistam intr-o abordate total subiectiva, lovind in educatia unor parinti despre care nu stim nimic! Cunosc doua familii care au copii colegi de clasa cu copii mei. La fiecare dintre familii, unul dintre copii este linistit, extrem de silitor si cu mult bun simt, iar celalalt o adevarata calamitate, amenintat de multe ori cu exmatricularea si in pericol evident de a ramane repetent. Pentru acesti copii, parintii nu mai au solutii si nu mai stiu ce atitudine sa adopte, ei insisi fiind ingroziti! NU parintii neaparat sunt de vina! Sau poate indirect, cine stie ce pacate au de platit pe lumea asta.

zaharia_2009 25.11.2010 17:51:27

Citat:

În prealabil postat de Rodica50 (Post 307719)
Ca sa fiu sincera, incerc la nivel destul de restrans acest lucru si poate uneori imi si reuseste. Este greu sa schimbi mentalitati- asemenea atitudine poate fi luata drept afront , lovire in demnitatea personala. E greu sa schimbi mentalitati si sa nu doara, chiar la modul prietenesc spus.Oamenii sunt cel mai greu de convins sa urmeze binele- cei sapte ani de acasa isi spun cuvantul.

Exact Rodica, vezi cit de intoarse sunt lucrurile pe dos , cit de schimonosita este relitatea si adevarul ? Cit de puternic a lucrat si lucreaza ispititorul in niste crestini care mai au in ei doar ,,mindria de crestini" ? si de fapt tinindu-i mult prea departe de adevarata traire a Adevarului ! Starea prezenta in care se afla marea majoritate a crestinilor, mentalitatea si optica lor despre ce este si cum trebuie sa arate viata crestina curata este data de nevointele si curatenia duhovniceasca a fiecaruia . In clipa in care ai inceput sa te binecuvintezi singur si sa te deslegi tu pe tine insuti de la rigorile si canoanele credintei deja viata ta a devenit un fals .
Iar in ziua de astazi , vedem chiar si aici numai pe forum , f multi traitori in buh (asa am vrut sa scriu , buh si nu duh !) singuri deslegindu-se de la toate infrinarile, rigorile, si tariile vietii in duh si adevar in asa fel incit nu li se mai duce duhul rivnitor ca si exemplu printre frati ci din contra, li se duce buhul printre oameni ca de, merge si asa, ca D.zeu ii iubeste pe toti si pe toti ii asteapta sa ii bage cu forta in Rai, ca satana este de mult o poveste si ca noi ne putem destrabala in fel si chip deoarece crestinismul este religia libertinismului in care fiecare face ce vrea dar de mintuit se mintuieste obligatoriu !

Sa fie oare Hristos chiar atit de fraier , sau cum spune Sf. ap. Pavel , sa se lase pacalit chiar in halul acesta si sa umple raiul cu dracusori ?
Eu unul nu cred si temeiul meu este pe cuvintul Mintutitorului si al sfintilor apostoli si parinti ai bisericii explicat si sintetizat in dogmele si canoanele sfintei biserici !

In rest ...fuma-o fiecare cum o vrea si maneliza-se-'or fiecare dupa nevoie ori horoscopindu-se iarasi fiecare dupa curiozitate, ori gata cu postul , cu rugaciunea, cu decenta, cu asceza ... si cu toate celelalte , deoarece ce, nu stie D.zeu ca noi traim in secolele vitezei si ca nu avem timp de toate astea ? Daca ii place asa bine , daca nu , oricum se vor certa oamenii cu el la judet deoarece nu este suficient de iertator si indulgent dupa cum a spus !

Rodica50 25.11.2010 17:57:31

Citat:

În prealabil postat de OmuBun (Post 307721)
N-am sa inteleg niciodata de ce insistam intr-o abordate total subiectiva, lovind in educatia unor parinti despre care nu stim nimic! Cunosc doua familii care au copii colegi de clasa cu copii mei. La fiecare dintre familii, unul dintre copii este linistit, extrem de silitor si cu mult bun simt, iar celalalt o adevarata calamitate, amenintat de multe ori cu exmatricularea si in pericol evident de a ramane repetent. Pentru acesti copii, parintii nu mai au solutii si nu mai stiu ce atitudine sa adopte, ei insisi fiind ingroziti! NU parintii neaparat sunt de vina! Sau poate indirect, cine stie ce pacate au de platit pe lumea asta.

Omule bun, ma lovesc de aceste situatii- nu generalizez.Nimeni nu poate sti ce este dincolo de usa fiecaruia. Eu spun doar ce am constatat in destui ani.Si mai spun un lucru cu toata sinceritatea- sunt atat de curati copiii! Cine-i schimba? E multa neglijenta in educatie- aspecte aparent minore genereaza consecinte nefaste. O spun cu durerea unui om care pune suflet, caruia ii pasa si face tot ce-i sta in putinta sa faca bine in segmentul randuit de cel de Sus. E multa necredinta si nepasare.Oamenii uita ca vor dainui prin copiii lor, ca vor culege ce au semanat. Eu chiar sunt deceptionata.

OmuBun 25.11.2010 18:31:04

Citat:

În prealabil postat de Rodica50 (Post 307725)
Omule bun, ma lovesc de aceste situatii- nu generalizez.Nimeni nu poate sti ce este dincolo de usa fiecaruia. Eu spun doar ce am constatat in destui ani.Si mai spun un lucru cu toata sinceritatea- sunt atat de curati copiii! Cine-i schimba? E multa neglijenta in educatie- aspecte aparent minore genereaza consecinte nefaste. O spun cu durerea unui om care pune suflet, caruia ii pasa si face tot ce-i sta in putinta sa faca bine in segmentul randuit de cel de Sus. E multa necredinta si nepasare.Oamenii uita ca vor dainui prin copiii lor, ca vor culege ce au semanat. Eu chiar sunt deceptionata.

Cine nu este deceptionat? Cine nu vede oare ce se petrece in jur? Dar la fel de sincer spun ca uneori suntem tentati sa credem ca daca un copil vorbeste urat sau nu-stiu-ce face, zicem: " Asa a vazut la ma-sa, acasa!" In timp ce, daca din familii dezorganizate, descoperim copii geniali, nu ni se pare nimic iesit din comun? Undeva, ceva nu e in regula cu pornirile noastre de a pune etichete, oricat am fi de dezamagiti. Mai bine sa spunem "Doamne, fereste-ne!", sau "Multumim, Doamne, ca nu ne-ai pedepsit cu o asa progenitura!"
Moral vorbind, fiecare gand rau adresat parintilor unui om lipsit de bun simt, se duce undeva si nu stiu cum fac, dar iar ajung la vorba lui Zaharia: nu cred ca vom pacali pe cineva acolo sus cu judecatile noastre. E adevarat ca parintii au cea mai mare putere de influenta, asupra viitorului matur, dar nu sunt nici pe departe unicii vinovati. In principiu, fiecare e inzestrat de la Mama-Natura cu mai mult sau mai putin. Si... unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere!

sophia 25.11.2010 22:29:18

Citat:

Fac apel ca sa luam atitudine in urmatoarele probleme:

1. Ascultarea fortata a horoscopului in statiile de autobuz sau oriunde in localurile publice! In afara ca se incalca flagrant legile lui Dumnezeu, se incalca si cele ale libertatii omului. Cine vrea sa le asculte, spre pieirea lui o face. Eu una nu sunt obligata sa ascult uraciunea asta. M-am saturat!

2. Sa se lucreze sau sa se organizeze orice alta activitate in aproprierea bisericilor in timpul Sfintelor Liturghii! Nu o data am prins firme de constructii sau firme de curatenie deranjand slujbele Bisericesti si inca in zi de duminica sau in zi de sarbatoare!

3. Interzicerea si sanctionarea usturatoare a celor care isi fac nevoile si inca cu fata ca sa nu spun altceva - spre iertare sa-mi fie - spre/langa Sfintele Biserici! RUSINE! Asa ceva nu se mai poate tolera!

4. Interzicerea fumatului si a vorbitului trivial al muncitorilor care construiesc, repara, etc. sau orice alt lucru care-l fac in incinta Bisericilor! No comment!!!

5. Rugamintea de a se afisa la intrarea in Biserica Ortodoxa a unui afis (cum sunt si cele pentru interzicerea telefoanelor) cu reguli de buna cuviinta in Biserica, cum ar fi de exemplu: barbatii sa se alinieze intr-o parte si femeile in cealalta parte, obligativitatea unei tinute corespunzatoare - poate mai bine zis interzicerea purtarii fustelor mini, de exemplu, care dau motiv de sminteala! Poate parea exagerata unora aceasta cerere, dar daca toti ar ingenunchia atunci cand trebuie nu ar fi nici o problema si nu-mi voi continua ideea ca sa nu dau motiv de sminteala! (Stiu ca sunt persoane care nu pot, nu au loc sau nu considera ca trebuie - nu despre asta este vorba)

Draga Simona, am intrat si eu sa raspund la topic.
La unele puncte ai dreptate, dar nu putem face nimic.
In general reclamele sunt deranjante, mai ales alea de prin statii si gari, care se si repeta la nesfarsit.
Nu inteleg de ce te deranjeaza tocmai horoscopul, sunt altele mai rele.
Punctul cu nevoile lange biserici- eu nu cred ca exista, n-am vazut.
Am vazut din pacate, dar in alte locuri.
Restul tin de cei 7 ani de acasa, de educatie si in ziua de azi este tot mai rau.
Mai mult nu mai spun.
Si sa-ti mai spun (din experienta proprie) cat rau iti faci daca te amesteci sau vrei sa faci ceva bun?
Sa-ti spun cat de singur ramai sa te lupti, ca nu te ajuta nimeni, ci dimpotriva.
Iti faci numai rau, asa ca nu te mai baga.
Pe oameni nu poti sa-i schimbi. Eu m-am lamurit dupa ce am suferit mult (si mai sufar).
In biserica spun preotii si de celular si de alte cele, dar nu aude nimeni.
Doar daca s-ar da amenzi s-ar rezolva unele probleme.

Cu un punct din lista ta nu sunt de acord:
"5. ... sa se alinieze barbatii intr-o parte si femeile in alta. De ce? De ce te intereseaza unde stau oamenii? Si vorba cuiva care a raspuns inaintea mea: separi sot de sotie, frate de sora, mama de fiu sau invers?
Unde ajungem? Cine ne permite asta? Si pentru ce?
"Sa nu separe omul ceea ce a unit Domnul"!
In biserica ar trebui sa ne intereseze numai persoana noastra, rugaciunea/cantatul si Dumnezeu.
Nu poti sa te rogi daca stai langa sotul, fratele, sora, tata, mama?

zaharia_2009 26.11.2010 09:46:09

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 307759)
In general reclamele sunt deranjante, mai ales alea de prin statii si gari, care se si repeta la nesfarsit.
Restul tin de cei 7 ani de acasa, de educatie si in ziua de azi este tot mai rau.
Mai mult nu mai spun.
Si sa-ti mai spun (din experienta proprie) cat rau iti faci daca te amesteci sau vrei sa faci ceva bun?
Sa-ti spun cat de singur ramai sa te lupti, ca nu te ajuta nimeni, ci dimpotriva.
Pe oameni nu poti sa-i schimbi. Eu m-am lamurit dupa ce am suferit mult (si mai sufar).

"5. ... sa se alinieze barbatii intr-o parte si femeile in alta. De ce? De ce te intereseaza unde stau oamenii? Si vorba cuiva care a raspuns inaintea mea: separi sot de sotie, frate de sora, mama de fiu sau invers?
In biserica ar trebui sa ne intereseze numai persoana noastra, rugaciunea/cantatul si Dumnezeu.

Vai, vai , ce pareri ! Ia sa ascultam cuvintul Domnului, care zice :

Matei 10 :
,,Cel ce iubește pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubește pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine.
Și cel ce nu-și ia crucea și nu-Mi urmează Mie nu este vrednic de Mine.
Cine ține la sufletul lui îl va pierde, iar cine-și pierde sufletul lui pentru Mine îl va găsi. "

Iar noi in timpul sfintei liturghii, si nu numai, suntem chemati sa-l cinstim, sa-l adoram si sa-i multumim Domnului ! Adica un moment exclusiv dedicat Lui.

Ne mai socotind disciplina si bunarinduiala fireasca a bisericii pe timpul slujbelor !

NB : nu cautati sa interpretati voi sfinta Scriptura, deoarece o faceti rau , cind si cum nu trebuie, ci ascultati cuvintele sfintilor parinti care au talmacit ei , cuvintele Domnului !

dorinastoica14 26.11.2010 12:02:03

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 307759)
Mai mult nu mai spun.

Da Sofia ,ai dreptate când spui că atunci când încerci să schimbi ceva sau să faci ceva te lovești ca de un zid și se revarsă asupra ta numai ură.Am trăit și încă mai trăiesc astfel de experiențe.Duhovnicește ar fi să nu te lași doborât de oameni dacă pentru cele ce faci ai binecuvântarea preotului dar din păcate este greu dacă nu imposibil să treci peste acel scut format din veteranii bisericilor fără de care nimic nu se mișcă nici în nici pe lângă acestea care de obicei sunt oameni care au făcut multe pentru sfintele lăcașuri dar care au încremenit în timpul lor și nu-i poți schimba.

În ceea ce privește acțiunea cred că trăim niște timpuri decadente în care orice dorință de a acționa și de a schimba ceva în bine este un risc pe care numai cel care nu cunoaște urmările și-l poate asuma.

În legătură cu locul unde stau bărbații,femeile în funcție de vârstă și de erarhie în apararul de conducere al parohiei...aici sunt niște reguli pe care nu le putem schimba noi căci aparțin Sfintei Tradiții având sunt convinsă și o explicație legată de învățătura bisericii.

Amenzi în biserică???:104:Biserica este locul unde se lucrează cu puterea CUVÂNTULUI nu cu legea omenească.

Dar deja acestea nu mai au legătură cu tema topicului .
Scuze pt.oftopic.

Delirul 26.11.2010 13:27:57

Citat:

Frumoasa atitudine, insa este nevoie de discernamant.
Dupa parerea mea, a lupta cu lumea este o mare greseala. Noi trebuie sa luptam cu patimile din inima noastra.

Foarte adevarat. Daca noi toti am lupta cu patimile din inimile noastre inainte de toate si lumea ar fi mai buna. Nu poti schimba lumea din exterior, schimbarea trebuie sa se produca din interior, de la sursa. Adica nu poti pur si simplu forta pe cineva sa faca ce trebuie sau este cuviincios, atata timp cat el insusi nu intelege sau mai bine spus nu vrea sa inteleaga de ce este necesar acest lucru.Desigur cu forta, prin legi samd poti obtine niste rezultate de suprafata, dar nimic prea trainic atata timp cat majoritatea vor face ceea ce se cuvine nu fiindca au inteles de ce este bine astfel ci din simplul fapt ca asa trebuie. Adica asta ar putea fi mai mult o solutie de compromis, ce merge astazi dar pica maine, decat o solutie in adevaratul sens al cuvantului.

Crestin_Simona 26.11.2010 13:32:56

Citat:

În prealabil postat de OmuBun (Post 307715)

O vreme ma "mancau degetele" sa scriu ca in ultimul timp s-a umplut forumul de "atitudini" si luari de pozitie. Dar am tacut atunci fiindca ar fi parut ca un fluierat in biserica!... Si cum era de asteptat, fratele Zaharia a punctat in stilu-i caracteristic exact ceea ce-mi statea si mie pe limba sa spun.

Din punctul meu de vedere ,fratele Zaharia a punctat a doua oara pe acest topic un aspect important si deosebit de graitor:
[...] ,,(pina cind sa mai asteptam, pina se va manifesta direct in altar , ca sa intelegem si noi ca este un lucru rau ceea ce se intimpla ?)''

Citat:

Fratele Zaharia are dreptate ... cateodata!... Meteahna poporului asta este atitudinea de dincolo de gard!

Este la fel de adevarat in acelasi timp ca trebuie sa fim si prudenti si intelepti!

Ca atare, am mai invatat:
Ca in stransa legatura cu RUGACIUNEA, EXEMPLU PROPRIU, SMERENIE si ASCULTARE, primul pas este atitudinea noastra civica individuala!

sophia 26.11.2010 19:53:01

1. Spuneam de amenzi pe strada, pentru diverse.
Si in biserica se pot da niste pedepse daca altfel nu se poate.
Numai ca ar insemna sa dam afara niste crednciosi, sa-i alungam din biserica si este delicat.
Nu stiu cum s-ar putea face.

2. La fel ca alte reguli absurde, nu o inteleg nici pe asta.
Ce are locul unde stai cu rugaciunea si atentia si iubirea acordata lui Dumnezeu?
Daca stai langa sot/sotie, sau frate/sora, inseamna ca nu esti cu Dumnezeu?
Doar stai langa el si atat. Te rogi, asculti slujba, canti, esti cu Dumnezeu.
Dar fiecare intelege ce si cum poate, cuvantul lui Dumnezeu si a Sf.Parinti.
Unii nu se mai casatoresc, altii se duc la manastire, altii vor sa-si respecte semenii (sot7sotie, frate/sora, mama/tata etc.)

3. Si nu mai cred nici in puterea exemplului. Te stradui sa fii cat mai bun, dar invata cineva de la tine? Nu.
Doar parintii ar putea face asta cu copiii lor. Dara daca nici parintii nu stiu/fac...

cristiboss56 26.11.2010 20:50:53

Deci, Sofia !

Zaharia, a fost foarte clar ! Nu , să nu stai lângă fratele tău , lângă soțul tău, lângă cel ce se roagă , dar să-L iubești pe Dumnezeu mai mult ca pe oricine de pe lumea asta , mai mult și cel mai mult , și pe El Cel dintâi ! Greu , nu ? Știu , dar asta-i porunca , asta-i credința Adevărată, nu-i moftul lui Zaharia sau mai știu eu cui de prin zona asta a forumului de față ! Și fratele, și toți din astă lume pier , ca să ne reântâlnim la El, cu El în veșnicie , iar asta-i posibil prin Mântuirea noastră , iar de-l iubești pe cel de lângă tine, iubindu-L pe cel dintâi și neschimbat ai siguranța reântâlnirii cu cei dragi din lumea asta trecătoare , căci altfel ne separăm drumurile în veșnicie pentru totdeauna, iar tânguirea , regretul și suspinul vor fi de prisos și va fi mult prea târziu pentru mulți dintre cei de aici , din astă lume . Iubirea de Dumnezeu e făr de asemănare , nu are comparație, e unică din toate punctele de vedere . Iubindu-L pe El cel dintâi , îl iubești și îți respecți aproapele ! Iubindu-L pe El cel dintâi, orice regulament, amendă sau sancțiune lumească sunt de prisos , căci Iubirea Adevărată nu cunosc nesimțirea , răutatea , hula și alte cele asemenea lor , deci aici e buba :nu-L iubim pe Dumnezeu cu adevărat , pe Cel Adevărat care este singura Cale și singurul Adevăr, aflându-ne cântăreți la mai mulți stăpâni, la mai multe mese și cu dosul în mai multe luntrii , ori asta nu prea mere chiar deloc, adică credința NU FUNCȚIONEAZĂ !

tigerAvalo9 26.11.2010 21:19:15

Citat:

Hm! Mi-ai amintit de-o melodie:
Cine are noroc (bun simt) are;
Cine n-are, chiar ca n-are!
Imi mentin parerea ca la foarte multi dintre cei certeti cu bunul simt, au existat poate niste foarte buni "7 ani de-acasa", dar in timp au fost mult mai multi ani care i-au indobitocit, (poate anturajul, poate imprejurarile, in nici un caz parintii).

Nu cred ca e cineva pe acest forum care sa nu se simta indignat de multe dintre acele puncte enumerate de Simona, dar ce facem noi este ceea ce-i spuneam si ei in PM, cand m-a invitat sa ma alatur: "Furtuna intr-un pahar cu apa!" Suntem o mana de oameni (majoritatea dintre noi cvazinecunoscuti si la distante mari unii de altii) izolati de lumea reala, dar cu proiecte marete si cat se poate de... practice. In timp ce, daca privesti atent, descoperi la multi dintre cei de-acord cu atitudinea, mari probleme de socializare!
Fratele Zaharia are dreptate ... cateodata!... Meteahna poporului asta este atitudinea de dincolo de gard! Imi amintesc o scena din tinerete cand in timpul liber eram intr-o trupa de teatru ambiental la Casa Tineretului din Timisoara si jucam o piesa a lui Dumitru Popescu "Femeia cu baloane, sau a opta zi dis de dimineata". Inca si acum mai tin minte inceputul extrem de sugestiv: "O toba-i lucru foaaarte mare!...Daca te ciupeste bacanul, daca te inseala macelarul, daca te injura primarul, daca te amendeaza militianul, taci din gura, nu fi prost! Saruta-i mana, spune-i multumesc, intoarce-te apoi docil acasa si bate-n toba pana dimineata. Loveste-n ea ca-i lasa, mincinoasa! De ce taci, toba mincinoasa? Urla! URLAAAA, NE-NO-RO-CI-TOOO!!!"
Noi aici nu facem decat sa "batem in toba", apoi iesim linistiti si ne vedem de treburile noastre, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Cu totii stim in ce societate infecta traim, dar trebuie sa ne gasim fiecare o "toba", ca altfel ajungem la cimitir sau la "boli nervoase".

Da stiu si eu melodia aceea.
Dar eu cred ca cine are bun simt o sa il aiba pe tot parcursul vietii,fericit e si cine nu are nu o sa si-l faca asa usor,BUNUL SIMT nu se formeaza asa usor,intr-un an,o luna sau 2 ani ci in decursul a multi ani,depinzand de crestere si educatie.Ce bine se potrivesc versurile alea care le-ai zis si tu:Cine are noroc are,cine n-are...n-are..si n-o sa aiba parerea mea.Dar asta nu inseamna sa renuntam.Haideti sa transformam ''n-are-ul'' in o sa il aiba.Putem?Suntem in stare ,noi,de asa ceva?

Ora este GMT +3. Ora este acum 23:58:43.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.