Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   botez (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11512)

inasandu 04.05.2012 09:31:33

Citat:

În prealabil postat de Mirela0110 (Post 442889)
nu sunteti cununati religios adica doar civil? sau nici una nici alta? cu toate ca cea mai importanta e cea religioasa ...

este foarte bine de a boteza pe cineva, chiar daca este casatorita sau nu persoana respectiva ... dar cred ca ultimul cuvant il are preotul cum va lasa el...

de ex uite la copiii mei preotul nu a acceptat sa fie nasi de botez un cuplu necasatorit, dar nu aveau nici civil nici religios, deci nimik, pentru ca a zis ca daca ei boteaza devin nu stiu cum cumnati, rude nu stiu de care, ceva de genu, si nu se mai pot casatori ... chiar daca, (prin reducere la absurd :P), se presupunea ca traiesc in curatenie ... cred ca ideea ascunsa e ca se stie ca acum majoritatea cuplurilor traiesc in pacat si de asta nu ar fi permis ...

pe de alta parte preotul care traia cand am fost eu botezata a permis ca sa nasii mei sa nu fie casatoriti cand m-au botezat ... si s-au casatorit apoi peste vreun an 2 ... poate pe atunci nu era asa mare destrabalare ...

deci trebuie sa vorbiti cu preotul si el va zice ultimul cuvant ... eventual puteti sugera sa botezati unu pe un copil si celalt pe cel de al doilea copil, ca si cum ati fi nasi singuri ... si tot asa daca accepta preotul ...

oricum este un lucru foarte mare a boteza, chiar daca persoana care boteaza este sau nu casatorita. mult succes

Iti multumesc frumos Mirela pentru ajutor.
Eu si sotul meu suntem casatoriti civil, iar anul viitor urmeaza sa facem si cununia religioasa.
Cunosc foarte multe cupluri care boteaza si ascund faptul ca nu sunt cununati. De exemplu preotul la care am mers sa programam botezul nici macar nu ne-a intrebat daca suntem cununati sau nu...
Intrebarea mea ar fi fost daca ceea ce urmeaza sa facem ar aduce vreun pacat asupra copiilor (cum am tinut sa mentioneze si domnii de mai sus eu sunt si asa un exemplu negativ de credinta).

De asemenea as vrea sa stiu daca este cineva avizat pe acest forum (preferabil cu studii teologice) care sa imi spuna daca in Sfanta Scriptura este mentionat faptul ca nasii trebuie sa fie obligatoriu cununati.

Multumesc anticipat!

O zi minunata tuturor!

DragosP 04.05.2012 11:17:08

Nu toată învățătura ortodoxă e în Sfânta Scriptură, nu pricepeți?
După părerea mea e un mare păcat al Dvs să ascundeti faptul că nu sunteți cununati.

inasandu 04.05.2012 12:36:26

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 442916)
Nu toată învățătura ortodoxă e în Sfânta Scriptură, nu pricepeți?
După părerea mea e un mare păcat al Dvs să ascundeti faptul că nu sunteți cununati.

Nu chiar nu pricep....daca nu este in Scriptura inseamna ca este inventata de oameni. Cuvantul lui Dumnezeu e lege, nu?

Si daca citeati cu atentie ati fi inteles ca NU ASCUND faptul ca nu suntem cununati ci doar ca nici macar nu am fost intrebati.

Si intr-o alta ordine de idei, stiam ca doar Dumnezeu are dreptul sa judece si nu oamenii. Dvs ma judecati si trageti concluzii. De aceea vroiam sa stiu ce scrie in Biblie.

Eu am gasit pe acest site urmatorul articol:

http://www.crestinortodox.ro/botez/n...tez-96961.html

Multumesc oricum!

DragosP 04.05.2012 15:18:33

Citat:

În prealabil postat de inasandu (Post 442943)
Nu chiar nu pricep....daca nu este in Scriptura inseamna ca este inventata de oameni. Cuvantul lui Dumnezeu e lege, nu?

Și eu ce vină am că dumneata nu pricepi? Ce, Sfânta Scriptură nu e scrisă tot de oameni? Dar mai era și Duhul Sfânt pe acolo, ca și pe la Sfinții care au scris Sfânta Predanie.

Citat:

Si daca citeati cu atentie ati fi inteles ca NU ASCUND faptul ca nu suntem cununati ci doar ca nici macar nu am fost intrebati.
Ei, acu' că nu numai eu v-am spus că e păcat să ascundeți acest lucru, sunt convins că o să conștintizați că TREBUIE să-i spuneți părintelui că nu sunteți cununați în fața lui Dumnezeu.

Citat:

Si intr-o alta ordine de idei, stiam ca doar Dumnezeu are dreptul sa judece si nu oamenii. Dvs ma judecati si trageti concluzii.
Ei aș! Nu vă judec, doar judec.

Citat:

De aceea vroiam sa stiu ce scrie in Biblie.

Eu am gasit pe acest site urmatorul articol:

http://www.crestinortodox.ro/botez/n...tez-96961.html

Multumesc oricum!
Ce citești dumneata în acel articol se referă la un creștin care trăiește SINGUR, nu în curvie.

lore86 04.05.2012 15:56:18

Citat:

În prealabil postat de inasandu (Post 442895)
Iti multumesc frumos Mirela pentru ajutor.
Eu si sotul meu suntem casatoriti civil, iar anul viitor urmeaza sa facem si cununia religioasa.
Cunosc foarte multe cupluri care boteaza si ascund faptul ca nu sunt cununati. De exemplu preotul la care am mers sa programam botezul nici macar nu ne-a intrebat daca suntem cununati sau nu...
Intrebarea mea ar fi fost daca ceea ce urmeaza sa facem ar aduce vreun pacat asupra copiilor (cum am tinut sa mentioneze si domnii de mai sus eu sunt si asa un exemplu negativ de credinta).

De asemenea as vrea sa stiu daca este cineva avizat pe acest forum (preferabil cu studii teologice) care sa imi spuna daca in Sfanta Scriptura este mentionat faptul ca nasii trebuie sa fie obligatoriu cununati.

Multumesc anticipat!

O zi minunata tuturor!

Draga mea, hai sa-ti spun cum sta treaba.
1. Din punctul de vedere al Bisericii, tu si sotul tau traiti in desfranare, daca nu sunteti casatoriti religios(asta e, legile bisericesti difera de legile civile.)
2.Si acum vine partea cea mai importanta, pe care unii preoti o neglijeaza din...ignoranta.

Daca tu si partenerul tau botezati un copilas/cununati o familie de tineri deveniti rude spirituale de gradul 3! Asadar, orice relatie ulterioara intre voi va fi interzisa deoarece...sunteti rude! Daca preotul nu confirma cele spuse de mine, rugati-l sa verfice in hotararile sinodului Trulan.

Nu cred ca vrei sa iti asumi acest lucru, nu?

Ce sa intampla cand oamenii de buna voie incalca aceste hotarari? Cred ca raspunsul il vezi
in jurul tau: casatorii care se destrama, copii bolnavi, femei cu chipurile incercanate de suferinta, tineri bolnavi...si lista poate continua. Toate acestea sunt urmarile pacatului, ale neascultarii.

Gandul tau e bun si intentia ta este frumoasa, dar pana nu te pui in randuiala cu legile lasate de Dumnezeu si relevate fie direct, fie indirect prin Apostoli si urmasii acestora, lucrurile nu pot sa mearga bine

inasandu 04.05.2012 16:02:46

Sunt total dezamagita.

Ma adresasem acestui forum in speranta ca voi gasi o persoana avizata sa imi dea un sfat documentat. In schimb am fost pusa la zid si facuta (printre raduri ce-i drept) imbecila de alde neica-nimeni inginer-electronist... Foarte urat!

Parca era o vorba "Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintâi piatra"

Oricum am ajuns la o concluzie. Si Dumnezeu si Biserica sunt doar in sufletul si in constiinta mea. Si am suficiente valori spirituale pe care le pot impartasi viitorilor mei fini. Atat timp cat sunt preoti care in pargul casei unui mort injura ca la usa cortului, sau care in Postul Pastelui te intreaba la pomana de ce nu are ciorba carne,cei care isi umplu buzunarele si isi ridica palate pe banii sarmanilor, cei care cu adevarat preacurvesc....nu pot sa cred ca ei propovaduitorii lui Dumnezeu! "Pacatele" mele palesc simtitor pe langa toatea astea.

Este important cum ma prezint eu in fata lui Dumnezeu nu cum ma vede un muritor care ma judeca.

lore86 04.05.2012 16:04:52

Citat:

În prealabil postat de inasandu (Post 442943)

Cuvantul lui Dumnezeu e lege, dara cesta poate sa se reveleze direct, prin invatatura directa a Mantuitorului sau a lui Dumnezeu Tatal, in vt sau indirect prin profeti, apostoli, episcopi s.a
Daca nu gasiti tot in Scriptura inseamna ca doar o parte din Invatatura Biserici e descoperita direct in Scriptura.Restul e revelata in mod indirect oamenilor alesi:apostoli,episcopi , preoti s.a

Nu vei gasi in scriptura ca nasii trebuie sa fie cununati, cum nu vei gasi randuiala botezului si a altor slujbe religioase, prezenta nasilor la Botez/cununie; rolul acestora si ale lucruri care sunt parte integranta a cultului Bisericii. Toate acestea fac parte din Sfanta Traditie, care in conceptia Bisericii Ortodoxe are aceeasi valoare ca Sfanta Scriptura.
Citat:

Greseala nu e a vostra , ci a preotului. Dar asta nu va da dreptul sa fiti nasi, chiar daca preotul nu v-a intrebat daca sunteti cununati.

inasandu 04.05.2012 16:06:58

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 443010)
Draga mea, hai sa-ti spun cum sta treaba.
1. Din punctul de vedere al Bisericii, tu si sotul tau traiti in desfranare, daca nu sunteti casatoriti religios(asta e, legile bisericesti difera de legile civile.)
2.Si acum vine partea cea mai importanta, pe care unii preoti o neglijeaza din...ignoranta.

Daca tu si partenerul tau botezati un copilas/cununati o familie de tineri deveniti rude spirituale de gradul 3! Asadar, orice relatie ulterioara intre voi va fi interzisa deoarece...sunteti rude! Daca preotul nu confirma cele spuse de mine, rugati-l sa verfice in hotararile sinodului Trulan.

Nu cred ca vrei sa iti asumi acest lucru, nu?

Ce sa intampla cand oamenii de buna voie incalca aceste hotarari? Cred ca raspunsul il vezi
in jurul tau: casatorii care se destrama, copii bolnavi, femei cu chipurile incercanate de suferinta, tineri bolnavi...si lista poate continua. Toate acestea sunt urmarile pacatului, ale neascultarii.

Gandul tau e bun si intentia ta este frumoasa, dar pana nu te pui in randuiala cu legile lasate de Dumnezeu si relevate fie direct, fie indirect prin Apostoli si urmasii acestora, lucrurile nu pot sa mearga bine

Multumesc Lore pentru informatii. In cazul acesat vom boteza separat, eu un copil si sotul meu un copil, si asa nu ne vom inrudi.

Toate cele bune!

lore86 04.05.2012 16:14:22

Citat:

În prealabil postat de inasandu (Post 442766)
Buna ziua,

Eu si sotul meu am fost rugati de niste vechi prieteni sa le botezam gemenii luna aceasta si as vrea sa stiu daca eu si sotul meu nu suntem cununati este un pacat sa botezam? Sau putem boteza separat eu un copil si sotul meu pe celalalt?

Multumesc anticipat!

Daca botezati fiecare cate un copil, atunci intre voi se creaza o relatie de rudenie spirituala de gradul patru!
Biserica opreste casatoriiile intre rude spirituale pana la gradul al treilea, inclusiv!

Un document foarte frumos depsre ce presupune relatia nas-fin si cine poti fi nasi, precum si raspunderile lor.
http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/convorbiri6.htm

inasandu 04.05.2012 16:40:50

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 443025)
Daca botezati fiecare cate un copil, atunci intre voi se creaza o relatie de rudenie spirituala de gradul patru!
Biserica opreste casatoriiile intre rude spirituale pana la gradul al treilea, inclusiv!

Un document foarte frumos depsre ce presupune relatia nas-fin si cine poti fi nasi, precum si raspunderile lor.
http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/convorbiri6.htm

Deci, ca sa inteleg corect, este ok sa ii botezam separat. Nu este nicio problema ca fiecare copil va avea un singur nas, nu?

Iti multumesc!

DragosP 04.05.2012 16:43:47

Citat:

În prealabil postat de inasandu (Post 443022)
Multumesc Lore pentru informatii. In cazul acesat vom boteza separat, eu un copil si sotul meu un copil, si asa nu ne vom inrudi.

Toate cele bune!

Eu nu am făcut imbecil pe nimeni, dar prin postarea pe care am citat-o dumneata cum te caracterizezi? :10:

Adriana Cluj 04.05.2012 16:53:55

Citat:

În prealabil postat de inasandu (Post 443017)
Sunt total dezamagita. In schimb am fost pusa la zid si facuta (printre raduri ce-i drept) imbecila de alde neica-nimeni inginer-electronist... Foarte urat!

Si noi!
Sunteti cumva ministru?
Citat:

"Pacatele" mele palesc simtitor pe langa toatea astea.

Ehehe! Greu de spus, nu cunoastem noi masura lui Dumnezeu!!!!

Citat:

Este important cum ma prezint eu in fata lui Dumnezeu

Foarte important. Capital.

inasandu 04.05.2012 17:00:54

[quote=Adriana Cluj;443045]Si noi!
Sunteti cumva ministru?QUOTE]

Adriana, nu ma intelege gresit. Eu am cerut o parere avizata. In schimb am avut niste reply-uri jignitoare din partea unei persoane care nu a dat o explicatie pe mai putin de jumatate. Daca cineva nu este capabil sa duca o explicatie pana la capat nu are dreptul sa ma jigneasca!

Atata tot!

Multumesc

inasandu 04.05.2012 17:41:04

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 443038)
Eu nu am făcut imbecil pe nimeni, dar prin postarea pe care am citat-o dumneata cum te caracterizezi? :10:

Multumesc inca o data pentru subtilitatile frumoase.

Toate cele bune!

DragosP 04.05.2012 19:01:03

Să știi si dumneata: 'curvie' nu e jignire.
Si nu, pentru că mă consideri 'neica-nimeni', nu mă superi, mă întristezi.

Yasmina 04.05.2012 20:12:36

Citat:

În prealabil postat de inasandu (Post 442789)
Cu tot respectul cuvenit, m-am adresat acestui forum cu o chestiune concreta. Se poate sau nu se poate boteza impreuna.

Motivele pentru care eu si sotul meu nu suntem (inca!) cununati nu cred ca au vreo legatura cu topicul in cauza.

Motivul pentru care ne dorim sa botezam acesti copii sunt pentru ca parintii lor ne sunt foarte buni prieteni si ne considera propriviti pentru a deveni parintii spirituali ai copiilor lor.

Draga doamna,v-ati adresat acestui forum cu o intrebare concreta...

Probabil ca aveati un raspuns deja formulat,care se dorea de urmarit,drept urmare ati dezvoltat o oarecare iritare daca raspunsurile celor de pe forum nu s-au potrivit cu raspunsul pe care il doreati dvs!!!!

Asta nu ar fi prea grav,se mai intampla sa fim dezamagiti de unele aspecte de care nu aveam cunostiinta,ceea ce este intr-adevar grav este atitudinea dvs de la final.
L-ati jignit gratuit pe colegul de forum DragosP,dar ma intreb eu daca sunteti atat de spiritualizata pe cat spuneti,v-ati marturisit la spovedanie sentimentele pe care le incercati pt anumite categorii de oameni?
De exemplu:ingineri=neica nimeni,spalatorese=??(probabil gandaci numai buni de strivit),vanzatori=(idem),mecanici auto(idem)...

Probabil ca intamplarae face ca sa nu fiti cea mai buna oferta si candidata pt crestinarea unui copil(deocamdata).

Yasmina 04.05.2012 20:37:16

[quote=inasandu;443049]
Citat:

În prealabil postat de Adriana Cluj (Post 443045)
Si noi!
Sunteti cumva ministru?QUOTE]

Adriana, nu ma intelege gresit. Eu am cerut o parere avizata. In schimb am avut niste reply-uri jignitoare din partea unei persoane care nu a dat o explicatie pe mai putin de jumatate. Daca cineva nu este capabil sa duca o explicatie pana la capat nu are dreptul sa ma jigneasca!

Atata tot!

Multumesc

Si dvs ati inteles tot gresit!
Cred ca impactul intelegerii,precum ca uniunea dvs actuala se numeste"curvie"v-a creat aceste neplaceri.
Nimeni nu spune de la el asta,ci o spune Traditia.
Oricine stie ca traieste necununat(nu vb despre cazul dvs)stie ca este inafara Bisericii,inafara Traditiei.De aceea sunt opriti de la toate lucrurile care intra in rostul Bisericii,desigur nu esti oprit sa intri in biserica dar nu iti este cuvenit rolul de a crestina pe altii sau (ce ironie)de a-i casatori,deoarece nu esti un bun exemplu pt ei.

Nu trebuie sa va infuriati,asa sunt regulile;puteti lasa aceasta oportunitate sa treaca acum,apoi dupa ce va casatoriti si traiti comform traditiei crestine banuiesc ca vor mai apare destule oportunitati!
Sper sa intelegeti diferenta intre adresare subiectiva, personala si adresare obiectiva.
Numai bine.

Mirela0110 05.05.2012 10:12:28

da intr-adevar, daca nu exista casatoria religioasa preotii considera ca acel cuplu traieste in pacat ... apropo' de asta as avea si eu o intrebare daca stie cineva ... cunosc pe cineva care nu au casatoria civila dar zic ei ca au casatoria religioasa, adica facuta acum vreo 20 de ani ... adica preotul i-a cununat religios fara sa ceara actul civil ... cel putin asa zic ei ... asta cum se cheama? mai traiesc in pacat? nu e mai mult ca o logodna?

referitor la subiect, cred ca ar fi bine toate astea de discutat cu preotul, pentru ca zic eu ca el decide ce mai bine ce accepta sau nu in biserica lui. de exemplu baiatul meu a fost botezat de un frate si o sora, deci nasii erau frati intre ei si intreband pe mai multi inainte mi-au spus ca nu ar fi voie, dar uite ca preotul a admis ... si cred ca ar fi bine de spus inainte ca nu aveti casatoria religioasa si vedeti ce zice el ....

cat despre pacatul adus asupra copilului... nu stiu ce sa spun, cand vroiam sa duc un copil la impartasit, mi s-a atras odata atentia sa fiu curata din toate punctele de vedere ...

acum eu stiu ... in primul rand a boteza un copil, a crestina un suflet mi se pare un lucru foarte bun si foarte important ... nu vad ce pacat ar putea aduce asupra copilui.... ca asa toti avem pacate, doara pacatele nasilor nu se rasfrang asupra copilului ... si oricum daca o persoana sa zic ca nu ar fi curata nu ar avea voie sa intre in Biserica ... ce face persoana respectiva cu 2 3 zile inainte sau de o viata intreaga, are grija Dumnezeu sa judece ... ce nasa fetei , pe care nu a lasat-o preotul sa boteze cu prietenul, traia in curatenie cu el? nu a intrebat-o nimeni inainte de botez da aseara ai facut ceva cu prietenul tau? sau esti in perioada aia a lunii? pur si simplu nu a lasat-o sa boteze impreuna cu prietenul ca a zis ca devin rude, cumnati nu stiu cum si apoi nu mai pot face casatoria religioasa ... de aceea cel mai bine e sa vb cu preotul ... ii spuneti ca nu sunteti cununati religios, si de asta cred eu ca s-ar putea sa nu va lase sa cununati impreuna ... si sa il intrebati daca puteti boteza fiecare cate un copil, si daca ar exista vreun pacat asupra copilului ... preotul decide ... el stie legile in biserica lui ... voi doar sa fiti sinceri si sa nu ascundeti nimic.

stiu ca e bine si de spovedit cu o seara inainte de botez ...

DragosP 05.05.2012 10:31:18

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 443128)
L-ati jignit gratuit pe colegul de forum DragosP,dar ma intreb eu daca sunteti atat de spiritualizata pe cat spuneti,v-ati marturisit la spovedanie sentimentele pe care le incercati pt anumite categorii de oameni?

Ei lasă, nu a jignit pe nimeni, pur și simplu n-a știut ce înseamnă termenul folosit de mine.
Și-mi cer scuze pentru că nu i-am explicat ce și cum, presupunând că are curiozitatea să vadă ce înseamnă înainte de a se înfuria pe mine.
Încă odată: scuze.

N.Priceputu 05.05.2012 13:20:02

Citat:

În prealabil postat de Mirela0110 (Post 443209)
cunosc pe cineva care nu au casatoria civila dar zic ei ca au casatoria religioasa, adica facuta acum vreo 20 de ani ... adica preotul i-a cununat religios fara sa ceara actul civil ... cel putin asa zic ei ... asta cum se cheama? mai traiesc in pacat? nu e mai mult ca o logodna

Bineînțeles că nu e păcat dacă sunt cununați doar în biserică, pentru că numai acolo se săvârșește taina căsătoriei. Căsătoria civilă e doar un contract laic, n-are nimic sfânt, nu desăvârșește în niciun fel căsătoria religioasă. De altfel, cea din urmă e un obicei destul de recent, din vremuri străvechi făcându-se căsătoria numai în biserică.

Demetrius 05.05.2012 15:33:20

Citat:

acum eu stiu ... in primul rand a boteza un copil, a crestina un suflet mi se pare un lucru foarte bun si foarte important ... nu vad ce pacat ar putea aduce asupra copilui.... ca asa toti avem pacate,

A încreștina un copil este o imensă răspundere și trebuie să reflecte curățenia nașului.
Cum poate sădi (la vremea potrivită) inasandu în sufletul copilului pe care este chemat să-l boteze preocuparea de a se cununa la Biseică, dacă pentru ea nu e important?

inasandu 07.05.2012 10:42:55

1. nu termenul "curvie" m-a jignit, pentru ca, datorita faptului ca nu m-am nascut azi-dimineata STIU ce inseamna. M-am simtit jignica cand mi s-a spus in mod repetat ca nu pricep cand nu mi s-a dat o exoplicatie pana la capat...
2. Eu nu am jignit pe nimeni. termenul de "neica-nimeni inginer electronist" nu a fost folosit in mod peiorativ, ci ca neica-nimeni in ceea ce priveste datul de sfaturi. Eu am specificat in nenumarate randuri ca doresc o parere AVIZATA, a unei persoane cu studii teologice. Daca dansul s-a simtit ofensat, imi cer iertare.
3. in ceea ce priveste ce voi insufla eu din punct de vedere spiritual este sa creada in Dumnezeu si atat. Dumnezeu ne-a dat liberul arbitru si tocmai de aceea avem dreptul de a alege credinta pe care vrem sa o urma in viata. In acest moment copiii nu pot alege credinta asa ca o fac pentru ei parintii si nasii, care vor incerca de-a lungul vietii sa le explice de ce este corecta. In final tot ei aleg.
4. Din nou, nu simt nevoia sa ma justific, mai ales in fata dvs., de ce eu si sotul meu nu suntem inca cununati. In viata toate se intampla atunci cand trebuie sa se intample.
5. Am discutat si cu preotul care urmeaza sa oficieze botezurile care, ne-a explicat ce se poate si ce nu se poate si ca este dreptul nostru de a alege cum dorim sa botezam: impreuna sau separat (inca o data, liberul arbitru). Am decis sa botezam separat, sa devenim rude de gradul IV cu posibilitatea de a ne cununa ulterior. De asemenea ni s-a spus ca ne poate face logodna inainte de botez si ca asa am putea sa botezam impreuna.

Le multumesc tuturor celor care m-au ajutat.

Toate cele bune!

lore86 07.05.2012 11:13:02

Citat:

În prealabil postat de inasandu (Post 443665)
3. in ceea ce priveste ce voi insufla eu din punct de vedere spiritual este sa creada in Dumnezeu si atat. Dumnezeu ne-a dat liberul arbitru si tocmai de aceea avem dreptul de a alege credinta pe care vrem sa o urma in viata. In acest moment copiii nu pot alege credinta asa ca o fac pentru ei parintii si nasii, care vor incerca de-a lungul vietii sa le explice de ce este corecta. In final tot ei aleg.

Iertare, dar imi facet impresia ca nici dvs nu stiti ce inseamna ortodoxie. Oare cm veti reusi sa insuflati finilor valorile ortodoxe, daca nici macar nu le cunoasteti?
Citat:

4. Din nou, nu simt nevoia sa ma justific, mai ales in fata dvs., de ce eu si sotul meu nu suntem inca cununati. In viata toate se intampla atunci cand trebuie sa se intample.
De multe ori nu e asa. De multe ori noi hotaram ce sa se intample si cand. Multe famiili nu se cununa religios zicand ca inca nu a randuit Dumnezeu. Oare Dumnezeu randuieste ca tinerii sa traiasca in desfranare ? asta e voia Domnului? Sau multi oameni cu putini copii spun ca nu le vin copii ca nu e voia Domnului(dar in acelasi timp folosesc anticonceptionale sau prezervativ). asadar voia Domnului nu e oprirea nasterii de pruncii, in particluar sau practicarea pacatului, in general, ci asta e intotdeauna alegerea omului. Asadar, haideti sa nu mai aruncam vina pe Domnul ptr alegerea decizilor noastre!
Citat:

5. Am discutat si cu preotul care urmeaza sa oficieze botezurile care, ne-a explicat ce se poate si ce nu se poate si ca este dreptul nostru de a alege cum dorim sa botezam: impreuna sau separat (inca o data, liberul arbitru). Am decis sa botezam separat, sa devenim rude de gradul IV cu posibilitatea de a ne cununa ulterior. De asemenea ni s-a spus ca ne poate face logodna inainte de botez si ca asa am putea sa botezam impreuna.
raman din nou consernata... Of, Doamne!
Logodna nu are rolul de a uni tinerii!, are doar rol de garantie, de promisiune. Va rog sa nu va amagiti considerand ca daca sunteti logoditi sunteti si cununati. Doar casatoria inainte va uneste, va leaga pe totdeauna in fata lui Dumnezeu.

Ieri am avut parte de inca un dus rece. Cautam de zor in Pidalion(e cartea ce cuprinde canoanele BO - se mai numeste si carma Bisericii ortodoxe) niste canoane, la care un preot din incapere imi spune: Canoanele nu sunt treaba femeii. Ce te intereseaza pe tine canoanele, daca preotii nu se preocupa atata de ele? asta ca sa nu zic ca cu cateva minute inainte imi marturisise ca in urma cu ceva vreme botezase un tanar penticostal, iar nasa fusese viitoarea lui sotie! I-am zis Parinte, stii ce ai facut?Ai cununat finul cu nasa!! Si raspunsul stiti care a fost? Tu nu vezi partea buna a lucrurilor. Tanarul s-a botezat la ortodoxie.

Asadar, pe buna dreptate sunt socata. Si intristata de cat de superficial sunt tratate aceste lucruri atat de importante de insusi slujitorii Bisericii

P.s parerea mea e puteti faceti cununia religioasa acum, inainte de botez iar la anul, cand va ies socotelile sa continuati cu masa sau ce doriti.
Am cunoscut un caz, in care s-au cununat religios in tinuta eleganta, iar peste o vreme(cateva luni) tanara s-a imbracat in mireasa si au facut petrecerea.
Eventual puteti merge la biserica si in tinuta de la anul si rugati preotul sa va faca o slujba de multumire
E o varianta mai nonconformista, dar mai placuta lui Dumnezeu.

Adriana Cluj 07.05.2012 12:14:36

.................................................. ..

Mirela0110 07.05.2012 14:15:44

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 443271)
A încreștina un copil este o imensă răspundere și trebuie să reflecte curățenia nașului.
Cum poate sădi (la vremea potrivită) inasandu în sufletul copilului pe care este chemat să-l boteze preocuparea de a se cununa la Biseică, dacă pentru ea nu e important?

este adevarat ca ideal ar fi ca un cuplu sa aiba pe langa casatoria civila si cea religioasa. asta e cea mai importanta. ca altfel se considera ca traisc in pacat.

acum, nu stiu, poate gresesc, dar nu prea cred ca nasii au asa foarte mare influienta in educatia finilor, cu toate ca stiu ca asa ar trebui sa fie, ca nasii si de botez si de cununie sa vegheze mereu asupra finilor, sa ii indrume, sa le dea sfaturi, asa zice preotul de fiecare data la botez sau la cununie. "de acu daca i-ati cununat/botezat nu inseamna ca misiunea voastra s-a terminat ci din contra, de abia incepe". nasii trebuie sa vegheze in permanenta asupra cresterii copilului sau e evolutiei cuplului.

asta teoretic ... practic, hai sa fim seriosi, cati nasi se baga in viata finilor ? or fi nu zic, depinde foarte mult si cat de apropriati sunt, dar de cele mai multe ori, fiecare e cu viata lui, cu familia lui, ne vedem la Pasti, Craciun, eventual de 2 3 ori in timpul anului ne dam cadouri, ne pupam, iesim la un gratarel sau o plimbarica si gata. ei ce poti insufla unui copil cu care te vezi de 10 ori pe an maxim? bineinteles, repet, depinde cat de apropiati sunt familiile, cat de aproape stau unii de altii, de asta trebuie foarte mare atentie in alegerea nasilor.

cand am botezat fata si parintele nu a lasat ca o nasa sa boteze copilul cu prietenul ei, asa de mult m-am bucurat, chiar nu vroiam sa boteze nefiind casatoriti religios. la baiat au botezat frate si sora.

in mare parte eu zic ca valorile spirituale tot parintii si Dumnezeu le insufla, nu neaparat nasii ... adica stiu ca ideal ar fi si nasii sa aiba infuienta dar cum stau lucrurile in ziua de azi... de asta parintii trebuie sa fie cei care sa aiba grija sa le insufle valoril spirituale copiilor, sa ii indrume pe calea cea buna, cea dreapta si Dumnezeu va avea grija ca sa nu se abata de la ea. si daca si nasii isi fac datoria atunci e si mai bine.

PS:eu personal, pana la varsta de vreo 17 18 ani nu am stiut ca am nasi. a venit o data nanul meu la mine m-a scos o dat la plimbae si gata. pauza iar ... apoi am inceput eu sa ma duc la nasi, ca sa tin legatura. tot pe ei i-am pus si nasi de cununie si sincer imi cam pare rau pentru ca ei nu suna absolut niciodata, numai noi ii sunam, si de ziua lor si de sarbatori, ei absolut deloc. si na, in respect, ii sun de ziua lor in continuare, cu toate ca ei de ziua mea nu ma suna niciodata, si vb ceia, m-au botezat, si nici pe sot, fiind si nasii nostri de cununie, si de sarbatori, ca na cica ar fi se de datoria noastra ... dar ei niciodata nu suna. si mai cunosc cazuri ...

darrr cunosc si cazuri fericite, de ex al sotului, nasii lui de botez fiind si unchii lui, nasa lui fiind sora mamei. si au tinut permanent legatura, a simtit ca are nasi cu adevarat. si acei nasi sunt cu frica de Dumnezeu, sunt oameni la casa lor, in banca lor. si cu toate acestea iaca la copii nu le-a mers asa bine. baiatul lor e divortat si acum traieste cu o fata in anglia, fara sa fie casatoriti, si fata lor traieste de vreo 4 5 ani cu un baiat si nu are nici cea mai mica intentie sa se casatoreasca .... deci.... toate tin de Dumnezeu ...

de asemenea, e o idee foarte buna de a va cununa religios inainte de botez. stiu un preot care refuza sa boteze copilul, daca parintii nu erau cununati religios si pur si simplu ii obliga sa faca cununia inainte de botez. asa preoti sa mai tot fie. si nu le cerea bani.

Annyta 08.05.2012 05:06:18

Impresii

Si am botezat si eu pentru prima data in viata, o fetita. Asa cum va spuneam in mesajele anterioare. Evenimentul a decurs in general bine, dar am ramas si cu un gust amar, de care as vrea sa scap cat mai repede. Probabil voi deschide cutia Pandorei, dar m-am intristat tare mult, din cauza organizarii de la biserica.
Botezul s-a tinut la biserica unde merg eu de mai bine de 10 ani, prin urmare acolo unde ma cunosteam cu preotii, cantaretii si ceilalti. Surpriza neplacuta a fost ca s-au desfasurat doua botezuri in acelasi timp, fara sa fiu cel putin anuntata dinainte. Stiu ca se practica acest lucru, am vazut si cinci copii botezati o data, dar m-am simtit cumva tradata, pentru ca nimeni nu a pomenit NIMIC, pur si simplu ne-am pomenit cu celalalt grup de oameni acolo. Apoi, atunci cand m-am programat eu, din agenda administratorului am inteles ca nu mai era alt eveniment programat in ziua de 6 mai. La biserica am ajuns primii si cumva eram primii la rand... In schimb, cand a venit momentul scufundarii in cristelnita, ceilalti se pare ca au cerut sa fie ei primii, si atunci ordinea s-a schimbat!
Referitor la bani, eram foarte bucuroasa pentru ca in momentul programarii mi s-a spus ca nu mi se percepe taxa, pentru ca (asa am inteles eu) parintii fetitei au o situatie materiala foarte proasta, eu luandu-mi astfel o responsabilitate... pe viata... Ideea este ca bani mi s-au cerut oricum, adevarat ca nu cu pretentii de suma, ci cu formula "atat cat pot"... Eu inteleg ca si preotul/ cantaretii/ femeia cu apa au "prestat un serviciu" si trebuie sa fie recompensati pentru asta, dar nu mi-a placut formula in care s-au desfasurat lucrurile. Referitor la scurtirea de taxa, am vazut in registrul de botez ca la mai toate liniile era trecut "gratuit". Asta inseamna de fapt ca toate evenimentele se platesc direct in buzunarele lor. As prefera o taxa cu chitanta!! Si uite asa ajung la vorba colegilor mei atei, care tuna si fulgera impotriva preotilor si a pretentiilor lor materiale! Cu tristete recunosc ca si ei sunt foarte mult/ usor influentati de cei care platesc mai mult. Cel putin asa mi se pare... As vrea doar sa fie totul mai transparent. E normal sa platim ceva, dar nu mi s-a spus adevarul de la inceput. Recunosc, nici eu nu am mai cerut informatii, din moment ce mi s-a spus cu emfaza ca "pentru mine" e gratuit. Nici eu nu am intrebat daca va mai fi vreun botez in acelasi timp, pentru ca nu m-am gandit. Nici eu nu am intrebat care preot va oficia ceremonia (tare as fi vrut sa fi unul anume), pentru ca nu am indraznit. Initial m-am dus sa vorbesc cu duhovnicul meu despre botez, si m-a trimis la administratorul-cantaret din biserica. Iar acesta nici nu m-a intrebat, nici nu a specificat cine va oficia botezul.
Si uite asa m-am pricopsit si cu pacatul "judecarii fetelor bisericesti", pe care ma tot gandesc cum sa-l spovedesc...
Partea buna este ca voi avea experienta in viitor, daca voi mai avea evenimente la biserica, sa stabilim toate detaliile, clar, de la inceput. Daca vor vrea sa stea de vorba cu mine!! :-(((

DragosP 08.05.2012 07:15:56

Citat:

1...
Toate cele bune!

Nu pot să zic decât atât: "of Doamne!"

Demetrius 08.05.2012 21:13:45

Cristos a înviat!
Citat:

De asemenea ni s-a spus ca ne poate face logodna inainte de botez si ca asa am putea sa botezam impreuna.

Toate cele bune!

Cele mai bune, toate vouă!

Ne veți face amândoi o bucurie dacă ne anunțați și când vă veți cununa.
Doamne ajută!

Yasmina 08.05.2012 23:14:10

Citat:

cat despre pacatul adus asupra copilului... nu stiu ce sa spun, cand vroiam sa duc un copil la impartasit, mi s-a atras odata atentia sa fiu curata din toate punctele de vedere ...

acum eu stiu ... in primul rand a boteza un copil, a crestina un suflet mi se pare un lucru foarte bun si foarte important ... nu vad ce pacat ar putea aduce asupra copilui.......

observati 2 fraze prin care va contraziceti cu propriile opinii!

Intr-adevar a crestina un suflet este o treaba f importanta de aceea se face cu luarea tuturor precautiilor si nu oricum,la gramada.Adica in primul rand calitativ nu cantitativ.

Mie imi vine greu a crede ca nu mai exista persoane disponibile care sa indeplineasca conditiile curateniei trupesti si a iubirii de Hristos,de trebuie sa se tina cu dintii de cei care sunt doritori dar nu indeplinesc conditiile??

Yasmina 08.05.2012 23:35:52

Citat:

1. nu termenul "curvie" m-a jignit, pentru ca, datorita faptului ca nu m-am nascut azi-dimineata STIU ce inseamna. M-am simtit jignica cand mi s-a spus in mod repetat ca nu pricep cand nu mi s-a dat o exoplicatie pana la capat...
2. Eu nu am jignit pe nimeni. termenul de "neica-nimeni inginer electronist" nu a fost folosit in mod peiorativ, ci ca neica-nimeni in ceea ce priveste datul de sfaturi. Eu am specificat in nenumarate randuri ca doresc o parere AVIZATA, a unei persoane cu studii teologice. Daca dansul s-a simtit ofensat, imi cer iertare.

Toate cele bune!

Nu trebuie sa va justificati in fata nimanui de aici sau din alta parte,care sunt motivele pt care nu sunteti casatorita,nu cred ca intereseaza pe nimeni.Nu intra in preocuparea forumului si dupa cum observati,nimeni nu a cerut detalii in acest sens.
De primit,ati primit sfaturi folositoare de la altii mai experimentati,chiar daca dvs ati sperat ca veti intalni preoti online care sunt dispusi sa faca pe"preotul de serviciu"(am avut un preot activ pe forum dar nu pt mult timp).

Sper sa reveniti printre noi cu prietenie,chiar daca nu aveti intrebari,ci doar asa...pt impartasirea unei experiente sau unei opinii.

lore86 09.05.2012 14:36:18

o intamplare interesanta

Citat:

În prealabil postat de Mirela0110 (Post 443730)

de asemenea, e o idee foarte buna de a va cununa religios inainte de botez. stiu un preot care refuza sa boteze copilul, daca parintii nu erau cununati religios si pur si simplu ii obliga sa faca cununia inainte de botez. asa preoti sa mai tot fie. si nu le cerea bani.

Ideea asta imi aduce aminte de o intamplare petrecuta intr-o localitate unita cu Tm.

Se programeaza ptr cununie 2 tineri. Bun...iata vine si ziua nuntii, preotul in biserica, intampina mirii, nasii, nuntasi. Dar ptr ca nu ii cunostea si pe nasi, poarta o mica discutie cu miri-nasi inainte de a incepe. Preotul strecoara o intrebare fireasca: nasii sunt cununati? La raspunsul ca nu, preotul exclama:"o...o.., atunci avem o problema...Trebuie mai intai sa cununam nasii! " apoi zise cu voce tare de rasuna BisericaCine sa ofera sa fie nasii nasilor?.
Sa vedeti ciudatenie...In biserica erau vreo 8 familii de nuntasi: mirii, nasii, socrii mari, socrii mici, matusi...etc Si nimeni nu era cununat! In final, se gaseste o familie de nuntasi cununati. Cu acordul nasilor, acestia devin nasii nasilor. Iar apoi nasii devin nasii tuturor celolrlate familii. Si in ziua aceea, parintele Vasile a cununat 7 familii!

Amanunte despre cum s-au desfasurat cununiile nu cunosc, aceasta a fost relatarea preotului despre care va vorbeam. Asadar, se poate si altfel!

Mirela0110 09.05.2012 15:43:19

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 444079)
observati 2 fraze prin care va contraziceti cu propriile opinii!

unde ma contrazic??

am spus ca mi s-a atras atentia (parerea, corecta de altfel, a unei alte persoane) ca sa fiu curata din toate punctele de vedere, si parerea mea personala e ca nu stiu ce pacat al nasilor ar putea sa se rasfranga asupra copilului... in mod normal, omul stie ca daca nu este curat nu are voie sa intre in biserica, deci tine de constiinta lui, este pacatul lui, Dumnezeu il va judeca, dar asta nu inseamna ca se va rasfrange si pacatul asupra copilului ... nu ar avea de ce copilul sa plateasca pentru pacatele nasilor, oricare ar fi ele, facute de acestia inainte cu o zi, doua, o luna, un an inainte de botez ...

deci, ca sa fiu clara, consider ca oricare ar fi pacatele nasilor, ca traiesc in desfrau sau nu, ca sunt curati sau nu cu o zi inainte si in ziua botezului, sau cu nu stiu cat timp in urma sa zicem ca nasa ar fi facut vreun avort, sau sotul cine stie ce o mai fi facut, nu vad de ce aceste pacate ale nasilor s-ar rasfrange asupra copilului. sunt pacate, Dumnezeu le va judeca, fiecare om isi va avea soarta meritata iar copilul sa fie sanatos, fiecare cu viata lui sau cu pacatele lui.

si din contra, stiu ca prin a boteza un copil se mai sterg din pacate. de ce la femeile care au facut avort parintele le spune sa boteze un copil, ca sa fie iertate 1% ? sau nu sunt femei care iaca in ziua botezului sau a nuntii se nimeresc a fi in perioada x a lunii ? si ce nu mai boteaza sau nu se mai marita din cauza asta? bineitneles, ca sa fie treaba buna, trebuie sa spuna asta parintelui si sa ceara dezlegare, dar multe tac de frica sa nu li se refuze dezlegarea. eu de ex la nunta, iaca eram in perioada aia si inainte de ziua nuntii ne-am dus amandoi la spovedit la parintele care a oficiat cununia si cu toata frica, ca si mie mi-a fost foarte frica, ma gandeam ca nu ma mai marita, i-am spus si iaca mi-a dat dezlegare si a fost totul bine. cred ca asta conteaza cel mai mult, sinceritatea ...

inasandu 09.05.2012 16:38:13

Citat:

În prealabil postat de Mirela0110 (Post 444276)
unde ma contrazic??

am spus ca mi s-a atras atentia (parerea, corecta de altfel, a unei alte persoane) ca sa fiu curata din toate punctele de vedere, si parerea mea personala e ca nu stiu ce pacat al nasilor ar putea sa se rasfranga asupra copilului... in mod normal, omul stie ca daca nu este curat nu are voie sa intre in biserica, deci tine de constiinta lui, este pacatul lui, Dumnezeu il va judeca, dar asta nu inseamna ca se va rasfrange si pacatul asupra copilului ... nu ar avea de ce copilul sa plateasca pentru pacatele nasilor, oricare ar fi ele, facute de acestia inainte cu o zi, doua, o luna, un an inainte de botez ...

deci, ca sa fiu clara, consider ca oricare ar fi pacatele nasilor, ca traiesc in desfrau sau nu, ca sunt curati sau nu cu o zi inainte si in ziua botezului, sau cu nu stiu cat timp in urma sa zicem ca nasa ar fi facut vreun avort, sau sotul cine stie ce o mai fi facut, nu vad de ce aceste pacate ale nasilor s-ar rasfrange asupra copilului. sunt pacate, Dumnezeu le va judeca, fiecare om isi va avea soarta meritata iar copilul sa fie sanatos, fiecare cu viata lui sau cu pacatele lui.

si din contra, stiu ca prin a boteza un copil se mai sterg din pacate. de ce la femeile care au facut avort parintele le spune sa boteze un copil, ca sa fie iertate 1% ? sau nu sunt femei care iaca in ziua botezului sau a nuntii se nimeresc a fi in perioada x a lunii ? si ce nu mai boteaza sau nu se mai marita din cauza asta? bineitneles, ca sa fie treaba buna, trebuie sa spuna asta parintelui si sa ceara dezlegare, dar multe tac de frica sa nu li se refuze dezlegarea. eu de ex la nunta, iaca eram in perioada aia si inainte de ziua nuntii ne-am dus amandoi la spovedit la parintele care a oficiat cununia si cu toata frica, ca si mie mi-a fost foarte frica, ma gandeam ca nu ma mai marita, i-am spus si iaca mi-a dat dezlegare si a fost totul bine. cred ca asta conteaza cel mai mult, sinceritatea ...

Buna Mirela,

Am si eu o intrebare. De ce nu are voie femeia in Biserica daca este in "acea" perioada a lunii?Si de asemenea de ce nu ai voie daca nu esti curat (aici presupun ca te referi la faptul ca persoanele in cauza au facut dragoste cu o zi inainte)?

Multumesc!

Demetrius 09.05.2012 18:00:53

Citat:

În prealabil postat de Mirela0110 (Post 444276)
unde ma contrazic??
...
deci, ca sa fiu clara, consider ca oricare ar fi pacatele nasilor, ca traiesc in desfrau sau nu, ca sunt curati sau nu cu o zi inainte si in ziua botezului, sau cu nu stiu cat timp in urma sa zicem ca nasa ar fi facut vreun avort, sau sotul cine stie ce o mai fi facut, nu vad de ce aceste pacate ale nasilor s-ar rasfrange asupra copilului. sunt pacate, Dumnezeu le va judeca, fiecare om isi va avea soarta meritata iar copilul sa fie sanatos, fiecare cu viata lui sau cu pacatele lui. ...

Sănătatea copilului(și tot destinul lui) e influențată de ”fiecare cu viața lui și cu păcatele lui”. Toți copiii vor dobândi calități și metehne de la cei apropiați și de la cei între care crește(neamuri, vecini, grădiniță, anturaj...)

Deduc din mesajul tău din care am citat mai sus(nu le-am citit pe toate câte le-ai scris) că nu poți înțelege că gândurile, vorbele și faptele oamenilor au o anumită valoare spirituală în fața lui Dumnezeu și care trebuie să se armonizeze cu Voia Lui pentru a primi binecuvântarea Iubirii Lui; astfel stau lucrurile în Împărăția lui Dumnezeu.

Acum și aici suntem în Împărăția lui Dumnezeu și fără să bănuim ne supunem Legilor Împărăției Lui prin toate ideile, gândurile, vorbele și faptele noastre, care, dacă sunt rele(dacă intră în contradicție cu Voia Lui) ne vor face viața grea și rea pentru că autorii, tocmai prin acestea, nu se păzesc să fie mereu sub protecția binecuvântarii divine.

Am citit că o țărancă s-a dus la o văzătoare(cu duhul) să o întrebe de ce fiica sa suferea la pat de mai multe săptămâni, iar văzătoarea a ”văzut” și i-a spus că dacă laptele (de vacă) pe care-l vinde nu-l va mai ”îndoi”(măslui) cu apă, fata ei se va însănătoși: a treia zi fata s-a sculat din pat.
Faptele tuturor celor din jur se răsfrâng asupra copilului cum nici nu bănuim. De aceea e bine ca mama(la fel și nașa) să nu fie niciodatî supărată, să vorbească frumos cu copilul chiar înainte de a-l concepe, sau din faza intrauterină: orice gând și vorbă au putere, darămite faptele.
Dacă o viitoare mamă și-ar căuta nașă înainte de a naște, ar dovedi cât este de preocupată de binecuvântarea copilului în Cristos.
Dumnezeu binecuvântează numai pe cei care I se închină; ceilalți își irosesc ”creditul” până la soroc și totuși, cu toate astea, oricine se poate îndrepta.

Yasmina 09.05.2012 18:25:06

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 444268)
Sa vedeti ciudatenie...In biserica erau vreo 8 familii de nuntasi: mirii, nasii, socrii mari, socrii mici, matusi...etc Si nimeni nu era cununat! In final, se gaseste o familie de nuntasi cununati. Cu acordul nasilor, acestia devin nasii nasilor. Iar apoi nasii devin nasii tuturor celolrlate familii. Si in ziua aceea, parintele Vasile a cununat 7 familii!

Cu parere de rau pot spune ca nu suna a ciudatenie ci a realitate!

Demetrius 09.05.2012 18:57:49

Citat:

În prealabil postat de inasandu (Post 444280)
Buna Mirela,

Am si eu o intrebare. De ce nu are voie femeia in Biserica daca este in "acea" perioada a lunii?Si de asemenea de ce nu ai voie daca nu esti curat (aici presupun ca te referi la faptul ca persoanele in cauza au facut dragoste cu o zi inainte)?

Multumesc!

În acea perioadă a lunii femeia nu e destul de ”curată” pentru că trebuie să lepede din uter ”patul” vechi și să aștepte până se formează cel nou pentru a fi gătită de ”rolul” ei de mamă.
Vorba vine că nu are voie să intre în Biserică, mai corect este: nu se recomandă deoarece(din punct devedere ezoteric) este mai sensibilă; mergând până la absurd s-ar considera că are în sine ”țesuturi” necurate care vor fi distruse de rugăciunile din Biserică.
Mai bine este să aștepte pentru că toate vin la vremea lor.

Dacă nu sunt curat pot suferi unele probleme datorită apropierii de zonele curate care au protecție împotriva relelor. Relele sunt distruse; IUBIREA nu piere.
Sunt lucruri care nu au explicație științifică, dar sunt lucruri adevărate, se întâmplă aievea.

Mirela0110 10.05.2012 09:31:15

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 444310)

În prealabil postat de inasandu
Buna Mirela,

Multumesc!

În acea perioadă a lunii femeia nu e destul de ”curată” pentru că trebuie să lepede din uter ”patul” vechi și să aștepte până se formează cel nou pentru a fi gătită de ”rolul” ei de mamă.
Vorba vine că nu are voie să intre în Biserică, mai corect este: nu se recomandă deoarece(din punct devedere ezoteric) este mai sensibilă; mergând până la absurd s-ar considera că are în sine ”țesuturi” necurate care vor fi distruse de rugăciunile din Biserică.

Dacă nu sunt curat pot suferi unele probleme datorită apropierii de zonele curate care au protecție împotriva relelor. Relele sunt distruse; IUBIREA nu piere.
Sunt lucruri care nu au explicație științifică, dar sunt lucruri adevărate, se întâmplă aievea.

sincer chiar habar nu am .. stiu ca femeia nu are voie sa intre in Biserica in acea perioada, decat doar cu dezlegare si nimeni nu are voie sa intre in Biserica daca cu o seara inainte a fost cu sotul/sotia ... stiu ca scrie si prin Biblie ceva de genu ca daca femeia nu e curata sa nu intre in Biserica ... asta e legea, o respectam ...

Citat:

gândurile, vorbele și faptele oamenilor au o anumită valoare spirituală în fața lui Dumnezeu și care trebuie să se armonizeze cu Voia Lui pentru a primi binecuvântarea Iubirii Lui; astfel stau lucrurile în Împărăția lui Dumnezeu.

Acum și aici suntem în Împărăția lui Dumnezeu și fără să bănuim ne supunem Legilor Împărăției Lui prin toate ideile, gândurile, vorbele și faptele noastre, care, dacă sunt rele(dacă intră în contradicție cu Voia Lui) ne vor face viața grea și rea pentru că autorii, tocmai prin acestea, nu se păzesc să fie mereu sub protecția binecuvântarii divine.

este foarte adevarat, de asta suntem ceea ce gandim, avem parte de ceea ce meritam. dar nu stiu cum sa ma exprim, consider ca in momentul in care este botezat un copil nu se rasfrang pacatele nasilor asupra copilului ...

da, modul de gandire al mamei cat este insarcinata, faptele ei, cum se comporta, ceea ce face ea in timpul sarcinii, asta stiu ca influienteaza copilul, mai ales daca este suparata, stiu ca copilul simte tot. si apoi de asemenea, dupa nastere educatia pe care o primeste copilul, mediul in care creste, iubirea pe care o primeste si care este invatat sa o dea, frica de Dumnezeu, toate astea influienteaza copilul in bine sau in rau. dar nu pacatele nasilor pe care le au la botez, nu cred ca are de ce copilul sa plateasca pt pacatele altora ... nu stiu, asa cred eu, refuz sa cred ca Dumnezeu ne pedepseste pentru pacatele altora ... poate gresesc, doar Dumnezeu stie, El judeca si pedepseste ...

inasandu 10.05.2012 10:34:12

Citat:

Multumesc Demetrius.

Mihnea Dragomir 10.05.2012 10:49:19

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 444268)

Multe se pot face, dar nu toate sunt cu folos. Sunt rezervat în privința felului de a proceda al acestui preot. După părerea mea, Sf Taine au nevoie de o perioadă de pregătire. Iar primirea Sf Căsătorii (ca și a Sf Hirotonii) mai mult decât oricare.

Demetrius 10.05.2012 11:05:03

Citat:

În prealabil postat de Mirela0110 (Post 444405)
...

este foarte adevarat, de asta suntem ceea ce gandim, avem parte de ceea ce meritam. dar nu stiu cum sa ma exprim, consider ca in momentul in care este botezat un copil nu se rasfrang pacatele nasilor asupra copilului ...

da, modul de gandire al mamei cat este insarcinata, faptele ei, cum se comporta, ceea ce face ea in timpul sarcinii, asta stiu ca influienteaza copilul, mai ales daca este suparata, stiu ca copilul simte tot. si apoi de asemenea, dupa nastere educatia pe care o primeste copilul, mediul in care creste, iubirea pe care o primeste si care este invatat sa o dea, frica de Dumnezeu, toate astea influienteaza copilul in bine sau in rau. dar nu pacatele nasilor pe care le au la botez, nu cred ca are de ce copilul sa plateasca pt pacatele altora ... nu stiu, asa cred eu, refuz sa cred ca Dumnezeu ne pedepseste pentru pacatele altora ... poate gresesc, doar Dumnezeu stie, El judeca si pedepseste ...

Toate energiile care se manifestă în jurul copilului îl influențează pentru că din conștiința lui lipsește orice experiență; nu i s-a sădit în ea nicio poruncă, obicei sau principiu, e goală complet. La aceasta se adaugă legătura sfântă de sânge.
Nașul este un părinte duhovnicesc, care, prin acordul inițial de botez, devine rudă de sânge cu familia finului.

7. Cel ce pazeste dreptatea si face mila cu mii si mii, Cel ce sterge faradelegile si nedreptatile si pacatele, dar nu-l lasa nepedepsit pe cel vinovat, faradelegile parintilor tinandu-le asupra copiilor si asupra copiilor copiilor, asupra celui de al treilea si al patrulea neam!" (IES 34:7)

Ora este GMT +3. Ora este acum 09:25:38.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.