Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Intrebari utilizatori (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5063)
-   -   Dumnezeu nu este autor al raului (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11770)

mihaila_alin 10.01.2011 13:53:37

Citat:

În prealabil postat de alyna26 (Post 321192)
adica melissa? au murit foarte multi copii si foarte multe femei in lagarele de concentrare, foarte multi nevinovati.

de parca,tu ai sti gresalele fiecaruia,Dumnezeu stie tainele fiecaruia.nu pentru ca au fost mai pacatosi decit noi.Cei peste care a cazut turnul siluamului nu au fost mai pacatosi decit voi spunea DL. IIsus. ce vreti voi sa scoateti la lumina sunt niste taine mari ale lui Dumnezeu.

Domnul sa va binecuvinteze.

Carmen FUNIERU 10.01.2011 13:59:14

Citat:

În prealabil postat de alyna26 (Post 321192)
au murit foarte multi copii si foarte multe femei in lagarele de concentrare, foarte multi nevinovati.

Dar cei 14 000 de prunci uciși de împăratul Irod, omorâți cu scopul de a ucide printre ei și pe pruncul Iisus, nu au fost tot suflete nevinovate?
Oare Hristos a fost vinovat de uciderea lor? Desigur că nu. Genocidul a fost produs de ura și invidia lui Irod.

Melissa 10.01.2011 14:08:28

Citat:

În prealabil postat de mihaila_alin (Post 321341)
ce vreti voi sa scoateti la lumina sunt niste taine mari ale lui Dumnezeu.

Pai da, exact ce spuneam si eu in primul mesaj postat pe acest topic.

Melissa 10.01.2011 14:14:14

Citat:

În prealabil postat de Carmen FUNIERU (Post 321344)
Dar cei 14 000 de prunci uciși de împăratul Irod, omorâți cu scopul de a ucide printre ei și pe pruncul Iisus, nu au fost tot suflete nevinovate?
Oare Hristos a fost vinovat de uciderea lor? Desigur că nu. Genocidul a fost produs de ura și invidia lui Irod.

Acum Alyna26 se va intreba si asta: de ce nu a oprit Dumnezeu si aceasta ucidere de prunci?
Ne invartim in jurul cozii.
Am mai spus, ceea ce pentru noi pare cumplit de incorect,pentru Dumnezeu care are motivatie pentru tot ce face,este foarte corect.Deci nu putem noi decripta aceste actiuni dumnezeiesti,oricat am vrea si ne-am stradui, pentru ca nu avem capacitati suficiente pentru a percepe cum functioneaza MINTEA DIVINA!

alyna26 10.01.2011 15:58:36

asta nu este un raspuns cu care sa convingeti pe cineva. motivul pentru care catolicii sunt mai apropiati de preotii lor, este faptul ca acestia discuta cu credinciosii si le explica pe inteles dilemele pe care le au. asta cu mintea noastra nu percepe, a fost tot timpul folosita pentru a evita un raspuns la care poate nu se stie a se raspunde. in loc sa-si apropie oamenii si sa le deschida sufletele, cu astfel de raspunsuri nu se intampla decat contrariul. pana nu o sa ne deschidem mintea si sa ne adaptam secolului in care traim, oamenii in loc sa se apropie de biserica se vor indeparta. daca am pus aceste intrebari a fost tocmai ca vreau sa gasesc raspunsuri potrivite pentru a convinge o alta persoana, credeam ca este posibil sa le gasesc aici dar din pacate in afara de umilinta si dogmatica, un raspuns clar este mai greu de obtinut.

alyna26 10.01.2011 16:10:26

multumesc delia inca o data pentru ca esti aproape singura care ai venit cu argumente concrete, acestea putand fi desprinse din pildele pe care ni le-ai impartasit. aproape tot restul imi pare rau sa va spun, dar daca va-ti afla in fata unui juriu sau a unui judecator, cu astfel de argumente ati pierde din start.
multumesc

alyna26 10.01.2011 16:12:33

Citat:

În prealabil postat de I.Calin (Post 321009)
Sper că suntem de acord că Dumnezeu a creat ființe raționale cu putere de decizie, libere să aleagă ceea ce vor și ce nu. N-a programat roboți sau androizi, destinați să înfăptuiască chiar și dreptatea, binele sau să le impună valorile creștine ca proceduri / rutine în creier. Creierul nu este, totuși, un (micro)procesor.

Doamne ajută!

de acord , multumesc si felicitari pentru ca stiti sa argumentati!

mihaila_alin 11.01.2011 09:56:46

Citat:

În prealabil postat de alyna26 (Post 321451)
asta nu este un raspuns cu care sa convingeti pe cineva. motivul pentru care catolicii sunt mai apropiati de preotii lor, este faptul ca acestia discuta cu credinciosii si le explica pe inteles dilemele pe care le au. asta cu mintea noastra nu percepe, a fost tot timpul folosita pentru a evita un raspuns la care poate nu se stie a se raspunde. in loc sa-si apropie oamenii si sa le deschida sufletele, cu astfel de raspunsuri nu se intampla decat contrariul. pana nu o sa ne deschidem mintea si sa ne adaptam secolului in care traim, oamenii in loc sa se apropie de biserica se vor indeparta. daca am pus aceste intrebari a fost tocmai ca vreau sa gasesc raspunsuri potrivite pentru a convinge o alta persoana, credeam ca este posibil sa le gasesc aici dar din pacate in afara de umilinta si dogmatica, un raspuns clar este mai greu de obtinut.

dute la duhovnic,sau la manastire si vei primi raspunsuri autorizate.de la niste laici nu vei primi decit aprecieri ale lor sau dogmatica cum ai spus.chestia cu "deschiderea mintii" numai Dumnezeu o face nu omul

MariS_ 11.01.2011 11:02:22

Dumnezeu nu este autor al raului

Dumnezeu nu este autor al raului, numai ca VT poate fi citit cu doua chei:
cu o cheie ce pune accent pe dreptate si care foloseste o pedagogie a fricii
si cu o cheie ce pune accent pe mila si care se foloseste de o pedagogie a
iubirii. Exista Sf. Parinti care se folosesc de prima cheie si exista si aceia
care o utilizeaza pe ultima. Insusi Iisus, in predica de pe munte, arata cele
doua chei de interpretare:
38. Ați auzit că s-a zis: "Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte".
39. Eu însă vă spun vouă: Nu vă împotriviți celui rău; iar cui te lovește peste obrazul drept, întoarce-i și pe celălalt.
40. Celui ce voiește să se judece cu tine și să-ți ia haina, lasă-i și cămașa.
41. Iar de te va sili cineva să mergi o milă, mergi cu el două.
42. Celui care cere de la tine, dă-i; și de la cel ce voiește să se împrumute de la tine, nu întoarce fața ta.
43. Ați auzit că s-a zis: "Să iubești pe aproapele tău și să urăști pe vrăjmașul tău".
44. Iar Eu zic vouă: Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestemă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc,
45. Ca să fiți fiii Tatălui vostru Celui din ceruri, că El face să răsară soarele și peste cei răi și peste cei buni și trimite ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți.
46. Căci dacă iubiți pe cei ce vă iubesc, ce răsplată veți avea? Au nu fac și vameșii același lucru?
47. Și dacă îmbrățișați numai pe frații voștri, ce faceți mai mult? Au nu fac și neamurile același lucru?
48. Fiți, dar, voi desăvârșiți, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârșit este.

Matei, 5.

"Ati auzit ca s-a zis ........ Eu insa va spun voua..."
Dinte pentru dinte, sa urasti pe vrajmasul tau sau intoarce si celalalt obraz si iubeste
pe vrajmasul tau. Par a fi doi dumnezei sau macar o contradictie in Dumnezeu. Odata
spune intr-un fel si altadata altfel. Pe multi ii smintesc aceste versete. Cele care arata
cu adevarat caracterul lui Dumnezeu sunt ultimele, dar ambele sunt "bune" ca pedagogie.
Pentru un om care nu stie decat de frica sau pentru un stadiu incipient al omenirii sunt
bune metode ale pedagogiei fricii, in schimb pentru altii si pentru alt stadiu se folosesc
alte metode. Acum, sunt totusi multi care spun asa: daca Dumnezeu nu este manios si
nu omoara atunci de ce Potopul si de ce Sodoma si Gomora. Aici e vorba de altceva,
omenirea de dinainte de potop degenerase la modul extrem, asa cum a fost si pe timpul
Sodomei si Gomorei, cand oamenii nu numai ca luau viciile pe post de virtuti si invers,
dar se coborasera atat de mult si de rau incat au ajuns sub nivelul de animalitate. Chiar
animalele erau mai bune decat oamenii, cei care nu mai stiau decat de violenta si vicii.
Dumnezeu a fost "obligat" sa intrerupa cursul spre degenerare completa si sa inceapa
un nou inceput, luand cateva exmplare dintre oameni, cei ramasi neatinsi. Nu se putea
incepe o lume noua cu oameni degenerati. Dar acestea au fost exceptii si nu regula si se
datorau rautatii oamenilor si nu intentiei lui Dumnezeu care, chiar si asa, i-a tot asteptat
rabdator sa se indrepte.
Har, smerenie si jertfa de sine.

alyna26 11.01.2011 21:40:52

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 321812)
Aici e vorba de altceva,
omenirea de dinainte de potop degenerase la modul extrem, asa cum a fost si pe timpul
Sodomei si Gomorei, cand oamenii nu numai ca luau viciile pe post de virtuti si invers,
dar se coborasera atat de mult si de rau incat au ajuns sub nivelul de animalitate. Chiar
animalele erau mai bune decat oamenii, cei care nu mai stiau decat de violenta si vicii.
Dumnezeu a fost "obligat" sa intrerupa cursul spre degenerare completa si sa inceapa
un nou inceput, luand cateva exmplare dintre oameni, cei ramasi neatinsi. Nu se putea
incepe o lume noua cu oameni degenerati. Dar acestea au fost exceptii si nu regula si se
datorau rautatii oamenilor si nu intentiei lui Dumnezeu care, chiar si asa, i-a tot asteptat
rabdator sa se indrepte.

multumesc MariS, asa se argumenteaza si se sustine o idee, dar mai am o intrebare pentru tine, am inteles cu potopul si sodoma si gomora, dar nu am inteles inca cel de-al doilea razboi mondial, mai exact lagarele de concentrare, gen auschwitz.

andreicozia 11.01.2011 22:55:26

si pentru Melissa - programul

Citat:

În prealabil postat de alyna26 (Post 322208)
am inteles cu potopul si sodoma si gomora, dar nu am inteles inca cel de-al doilea razboi mondial, mai exact lagarele de concentrare, gen auschwitz.

alyna draga, nu este simplu de inteles fenomenul Sodoma si Ghomora sau Potopul deoarece ele fara dovezi arheologice concrete care din pacate nu exista, NU sunt decit alegorii, metafore, fabule, povestioare cu TILC!, pe cind WWII este o istorie dureroasa, cit de poate de REALA extrem de bine documentata " in teren" in toate felurile de media.

Hristos de asemenea cind toti cereau dovezi, verificari, SEMNE si confirmari AR FI AFIRMAT:

" Ca acestui popor necredincios... i se va da doar semnul Proorocului Iona care ar fi fost inghitit de o balena si scuipat dupa trei zile fiind in viata, nedevorat de sucul gastric al balenei sau omorit din lipsa aerului necesar plaminilor omenesti....ihim, hm...) mda,....Cu alte cuvinte la o intrebare CLARA si CORECT DEFINITA SI ARTICULATA in legatura cu semnele date de un Dumnezeu, acela care o fi intocmit acel raspuns...(manipulator) ii trimite pe curiosi la o alta metafora si imposibilitate dpdv al legilor restrictive care guverneaza pamintul nostru, CASA NOASTRA CEA DE TOATE ZILELE!...cu bune si rele.

Repet, nu toata Biblia este asa ci doar parti din ea sunt masluite, iar raspunsul la intrebarea care va macina: Care sunt acele parti? se gaseste in inima voastra!...Omul stie cind SE MINTE PE EL DEOARECE DOARE!...in schimb daca nu mai simtiti nici durerea auotminciunii, a violentei lumii, a agresivitatii impotriva apoapelui, a dispretului prin ce este spus si scris atunci dragilor( nu voi fetelor) nu are nimeni cum sa va mai convinga.

Minciuna doare la propriu! Trebuie doar sa NE observam cu atentie NEDIVIZATA( cuvintul cheie)
Sa NE observam, in opozitie cu SA-I observbam pe altii!!! de acolo incepe TOTUL, de la AUTO-OBSERVARE

Observati dureri in plexul solar, tremur in muschi, in abdomen, in miini, prin gesturi, fiorii, ochi, nas, emotii pe care le simtiti cind diseminati minciuni sau le asimilati!

Exercitiu:

Recunoasterea minciunii!

Deschideti orice ziar si incercati sa subliniati cit mai multe neadevaruri, minciuni voalate, lucruri care nu pot fi dovedite, fara dovezi si demonstratii.
O sa fiti uimiti cit de mult traim in ireal,adica ADORMITI...in stare de moarte clinica duhovniceasca

andreicozia 11.01.2011 23:02:04

Exercitiul #2

Orice este scris in Scripturi, in orice carte sfinta si care CHIAR SI INDIRECT, INTERPRETABIL CHIAR si creaza posibilitatea sa ne duca cu gindul la violenta, razboi, agresiune, ura, dispret, emotii negative de tot felul, reprezinta dovada CEA MAI CLARA ca acel pasaj NU a fost scris de un om superior(sfint, inspirat de Dumnezeu) deoarece in loc sa ne trezeasca ACEL PASAJ NE ADOARME!

Tot ce ne adoarme constiENTA( prin elementele de agresiune psihologica de mai sus) este scris de catre fiinte inferioare, care au o alta agenda decit salvarea sufletelor noastre!

De unde si vorba lui Hristos:

"Nu toti ce-mi vor spune Doamne Doamne" chiar sunt AI MEI!
si asta face referire si la scripturile( doar partile incluse de manipulanti) care au fost scrise dupa moartea si Inaltarea Sa!

alyna26 11.01.2011 23:42:51

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 322260)

Tot ce ne adoarme constiENTA( prin elementele de agresiune psihologica de mai sus) este scris de catre fiinte inferioare, care au o alta agenda decit salvarea sufletelor noastre!

De unde si vorba lui Hristos:

"Nu toti ce-mi vor spune Doamne Doamne" chiar sunt AI MEI!
si asta face referire si la scripturile( doar partile incluse de manipulanti) care au fost scrise dupa moartea si Inaltarea Sa!

da andrei, stiu si am inteles cu mult timp in urma ca Biblia a fost scrisa si ea tot de oameni si nu toti au avut inspiratie divina. mai stiu si ca nu a fost scrisa concomitent, ci dupa ceva timp de la producerea evenimentelor. prin urmare nu stiu daca s-a scris chiar tot ce s-a intamplat sau... chiar evangheliile fiind scrise de apostoli diferiti nu relateaza aceleasi evenimente si este si normal. asta nu mi-a placut mie, sa nu ai curajul sa gandesti sau si mai rau, sa afirmi ceva si sa nu ai argumente, sa nu stii sa lupti pentru ceea ce crezi.mai ales azi cand se vehiculeaza tot felul de.. nu stiu cum sa le spun, anticrestinism oricum, sa nu stii sa vii cu argumente pentru a convinge, pentru a-l face inteles pe Dumnezeu, este o mare pierdere. eu intotdeauna cand m-am contrazis cu cineva pe teme bisericesti, ca respectivul nu credea un anumit lucru, am venit cu argumente pe care nu mi le-a putut contesta. eu nu cred intr-un Dumnezeu care ne-ar pedepsi ca am indrazni sa ne punem anumite intrebari, sa gandim. din contra, un om cand crede atat cu sufletul dar si cu creierul, atunci crede pe deplin.

si inca ceva, oare atunci cand s-au reunit textele sfinte si au fost scrise in biblie asa cum o stim noi astazi, oare de ce nu au fost incluse si evangheliile apocrife, de ce au fost acestea ascunse, pana la urma de ce, daca nu erau bune, nu au fost distruse? nu-i asa ca te face sa-ti pui alte intrebari?

andreicozia 11.01.2011 23:58:26

Dumnezeu este 1 si este guvernat de o singura lege ...EU, cel ce sunt! (unul la numar)

Dumnezeu este inclus in programul scris de El ca fiind I ( Eu unul unic si de nedescris, de nedefinit)

…alte nivele de existenta care pe masura ce se indeparteaza de I(unul) capata forme din ce ince mai restrictive iar legile de guvernare ale cerurilor cresc in numar
(Acestea sunt practic cerurile vazute de Ap. Pavel) dar pe care din motive necunoscute a preferat sa nu le explice mai detaliat?( nu se stie din ce motiv) .... si ca facind parte dintr-un sistem universal al existentei

Programul pus in miscare include mai multe nivele de existenta :
Pamintul, unde ne aflam noi si unde au optat/ales sa traiasca protoparintii nostrii Adam si Eva reprezinta nivelul aproape cel mai inferior.

Dupa pamint vine asa zisul Iad unde brusc legile se inmultesc si mai mult.

Luna care este de fapt o planeta in formare, are ceva de a face cu acest nivel ultim al existentei.

Tot ce se intimpla pe pamint bune rele(mai ales rele) sunt rezultatul programului pus in miscare de Dumnezeu( Dumnezeu luat de unul singur nu are NICI UN AMESTEC IN ASTA ci programul Sau, este ca Windows, odata instalat el ramine acolo si functioneaza la infinit sa zicem).
Cum anume este irelevant( Creationism, Big-Bang, ) insa tot ce se petrece pe pamint ne dovedeste acest mecanism al nivelelor de existenta.

Nenumaratele legi pe care le avem pe pamint elimina posibilitatea supranaturalului, oricit ne-am dori noi acest lucru "din tot sufletul" prin constructia noastra psihologica care este intr-o contradictie si NEGARE CONTINUA a HAOSULUI!.

Cel mai trist este ca desi EXISTA SIGUR UN DUMNEZEU, El nu este ceea ce ne imaginam noi, ci este foarte departe de noi separat de aceste legi restrictive.
Exista totusi posibilitatea ca NOI sa putem sa gasim o cale pentru a-i capta atentia, prin imbunatatirea noastra FIINTIALA si rugaciuni repetative. Anumite persoane , sfinti, au reusit aceasta "performanta" insa sunt cu muuult mai putini decit credem noi.

:) Melissa si alyna ...Sper ca macar in parte v-am clarificat ceea ce am vrut sa spun si ce am invatat eu in teren ortodox si neortodox timp de multi ani!

andreicozia 12.01.2011 00:06:47

Citat:

În prealabil postat de alyna26 (Post 322278)

si inca ceva, oare atunci cand s-au reunit textele sfinte si au fost scrise in biblie asa cum o stim noi astazi, oare de ce nu au fost incluse si evangheliile apocrife, de ce au fost acestea ascunse, pana la urma de ce, daca nu erau bune, nu au fost distruse? nu-i asa ca te face sa-ti pui alte intrebari?

Intradevar se pune problema:

Nu erau bune!
DAR DIN CE MOTIV nu erau bune?
Oare care era frica acelora care le-au reunit, eliminat, editat, corectat, MODIFICAT prin "traducere"?

Melissa 12.01.2011 01:12:02

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 322292)
:) Melissa si alyna ...Sper ca macar in parte v-am clarificat ceea ce am vrut sa spun si ce am invatat eu in teren ortodox si neortodox timp de multi ani!

Eu iti multumesc frumos :11:..Nu incetezi sa ma surprinzi Andrei..pozitiv desigur :5:..ai facut o prezentare a programului divin,totalmente pe gustul meu...Iar pilonii de sustinere prezenti in "pledoaria" ta, ar trebui sa dea de gandit tuturor :
  • Minciuna doare la propriu! Trebuie doar sa NE observam cu atentie NEDIVIZATA( cuvintul cheie)
Sa NE observam, in opozitie cu SA-I observbam pe altii!!! de acolo incepe TOTUL, de la AUTO-OBSERVARE

Observati dureri in plexul solar, tremur in muschi, in abdomen, in miini, prin gesturi, fiorii, ochi, nas, emotii pe care le simtiti cind diseminati minciuni sau le asimilati!
  • CHIAR SI INDIRECT, INTERPRETABIL CHIAR si creaza posibilitatea sa ne duca cu gindul la violenta, razboi, agresiune, ura, dispret, emotii negative de tot felul, reprezinta dovada CEA MAI CLARA ca acel pasaj NU a fost scris de un om superior(sfint, inspirat de Dumnezeu) deoarece in loc sa ne trezeasca ACEL PASAJ NE ADOARME!

• Dumnezeu este inclus in programul scris de El ca fiind I ( Eu unul unic si de nedescris, de nedefinit)

…alte nivele de existenta care pe masura ce se indeparteaza de I(unul) capata forme din ce ince mai restrictive iar legile de guvernare ale cerurilor cresc in numar

• Cel mai trist este ca desi EXISTA SIGUR UN DUMNEZEU, El nu este ceea ce ne imaginam noi, ci este foarte departe de noi separat de aceste legi restrictive.
PS- acum ori nu vom fi intelesi,ori vom fi blamati,ori vom fi ignorati...ca de aplaudat,clar nu o sa ne aplaude nimeni..:-)

MariS_ 12.01.2011 15:21:42

Citat:

În prealabil postat de alyna26 (Post 322208)
... am inteles cu potopul si sodoma si gomora, dar nu am inteles inca cel de-al doilea razboi mondial, mai exact lagarele de concentrare, gen auschwitz.

Razboaiele, in general, nu sunt declansate din initiativa lui Dumnezeu. Ele
au ca si cauza rautatea oamenilor. Dumnezeu ar putea sa le opreasca si
cred ca nedumerirea ta la acest aspect se refera. De ce a LASAT Dumnezeu
sa se produca aceste orori, de ce nu le-a impiedicat? Intrebarea este buna,
ea este sora buna cu intrebarea de ce "permite" Dumnezeu dezastrele si
calamitatile naturale unde mor mii si mii de oameni nevinovati, copii, etc?
Raspunsul e greu de dat, ar trebui sa cunoastem "mintea" lui Dumnezeu
pentru asta, dar putem incerca dupa masura intelepciunii noastre macar o
umbra de raspuns. Prima data trebuie sa specificam ca aceste dezastre si
calamitati se produc pentru ca harul lui Dumnezeu s-a retras si din natura
dupa caderea protoparintilor, nu numai din omenitate. Caderea a afectat
intreaga lume nu numai pe oameni. Ororile sunt consecinte indirecte ale
retragerii harului din lume. Daca Dumnezeu ar interveni, de fiecare data,
pentru ca aceste orori sa nu se mai produca, omenirea n-ar invata nimic.
Ele s-ar inmulti prolific tocmai pentru ca omenirea n-ar afla de imensa
suferinta din spatele lor, iar Dumnezeu ar trebui sa tot intervina la tot
pasul sa le opreasca. Ororile produc cel mai rapid schimbari de atitudine
in mentalitatea popoarelor, desigur, din pacate, nu pentru totdeauna, dar
macar pentru o buna perioada de timp. Alt motiv, ar fi acela ca Dumnezeu
si-a rezervat un domeniu "special", Raiul, unde totul se desfasoara dupa
vointa Sa. Pai, daca ar face din Pamant un Rai, o data ca l-ar face fortat,
si doi, si-ar mai dori atunci oamenii celalalt Rai, din Cer?

Danut7 12.01.2011 15:58:32

Citat:

În prealabil postat de alyna26 (Post 320601)
buna ziua,
referitor la indiferenta lui Dumnezeu si la fatpul ca permite raul in scop pedagogic ca un bisturiu in mana unui chirurg pentru a ne indrepta. de acord cu aceasta afirmatie atunci cand gresim, dar cum ramane atunci cu ceea ce chiar in acest articol se spune legat de indiferenta? cum ramane cu omul bun care are parte de saracie si de amar, pe cand cel rau se bucura si are toate cele trebuincioase? unde este pedagogia aici si indreptarea prin suferinta? ce a gresit cel bun ca doar este bun si de ce cel rau care ar trebui pedepsit si indreptat, are parte de bucurii si de toate cele bune? unde este dreptatea aici? si de ce un copil este bolnav cand el abia s-a nascut, ce se indreapta la el? sau de ce un om care nu are cine stie ce merite sufletesti se naste frumos si este iubit si acceptat de societate, iar altul care desi ar avea merite sufletesti este izolat de societate pentru ca Dumnezeu l-a lasat sa se nasca urat si neplacut vederii? unde este echilibrul aici si dreptatea? eu cred in Dumnezeu dar totusi aceste lucruri nu mi le pot explica, poate reusiti dumneavoastra sa mi le explicati, dar va rog logic si nu prin prisma dogmaticii si a acceptarii fara sa intrebam, totusi Dumnezeu ne-a lasat cu ratiune ca sa o folosim nu ca sa o ignoram. este motivul pentru care multi oameni se indeparteaza pe nedrept de Dumnezeu deoarece multi preoti nu stiu sa explice logic o intrebare sau o dilema. deci va rog argumente logice asa cum sunt cele din restul articolului.
multumesc si sa dea Dumnezeu sa avem un an mai bun cu totii! la multi ani!

Toate astea un om le gandeste din lipsa de cunostinta.. fara sa vada de fapt tot ce se intampla.. "merite sufletesti" .. poate standardul dupa care noi apreciem calitatile sufletesti nu coincide cu standardul lui Dumnezeu.. Apoi.. din punct de vedere ortodox, omul bun sufera nedreptate ca sa primeasca o rasplata sau cununa si mai mare.. Apoi omul cel nedrept primeste cele bune in viata aceasta pentru ca in viata viitoare va primi cele rele.. In acest fel Dumnezeu se milostiveste si de cel rau.. Sunt oameni buni care au parte de o moarte crunta si unii oameni rai care au parte de o moarte linistita.. Asta ca cei buni sa intre in viata de apoi curati, ispasindu-si pacatele prin suferinta traita.. Iar cei rai sa intre necurati primindu-si rasplata si pentru putinul bun facut inainte de moarte... Unul se poate naste cu dizabilitati sau bolnav pentru pacatele stramosilor lui sau pentru pacatele lui dintr-o alta viata.. Exista Dumnezeu si exista dreptate.. Dreptatea guverneaza tot... Exista "karma" cum o numesc unii... Judecatile lui Dumnezeu noi nu le putem stii pe toate.. ele sunt adanci.. atat de diferite de ale noastre pe cat e Cerul de pamant , spune Scriptura..

andreicozia 12.01.2011 16:12:46

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 322516)
Toate astea un om le gandeste
.. fara sa vada

...care noi apreciem
...omul bun sufera nedreptate
...Apoi omul cel nedrept
..
...Sunt oameni buni
...unii oameni rai
...Asta ca cei buni sa intre
... Iar cei rai sa intre necurati
... Unul se poate naste cu dizabilitati

Judecatile lui Dumnezeu
... atat de diferite de ale noastre
..

Danut nu o lua in nume de rau, nu ai nici o vina dar vreau sa le punctez ceva fetelor Melissa si alyna:

Observati cum toate recomandarile de imbunatatire se fac la persoana a doua, a treia singular sau la plural.............aia,.......altii fac si dreg............NU EU!

"unul se naste cu dizabilitati" etc... acesta este un TRUC care ne-o joaca mintea, evitarea atacarii problemei in mod direct prin evitarea asumarii responsabilitatii personale, a actiunilor proprii.

Deci Danut, observatia nu are absolut nimic de a face cu tine, 99.9% vorbesc asa(limbaj de lemn) pentru ca felul asta de exprimare ne absolva de vina si astfel dam vina pe altii CHIAR si fara sa ne dam seama.

costel 12.01.2011 16:50:26

Dumnezeu nu este indiferent de drumul creatiei, nu priveste cu detasare drumul istoriei si asta pentru ca ii pasa de noi. Unele masuri luate sau ingaduite de Dumnezeu, ni se par absurde, dar sunt spre binele nostru.

E dureros ca omul a ajuns sa vorbeasca de Dumnezeu doar cand se intampla ceva rau in lume. Si culmea, de multe ori Il considera chiar pe Dumnezeu autor al raului.

Danut7 12.01.2011 17:33:37

o explicatie rezonabila de ce unul se naste asa sau asa o poti gasi in teoria reincarnarii.. desigur aceasta teorie a fost anatemizata de Biserica..

alyna26 12.01.2011 22:20:39

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 322536)
Dumnezeu nu este indiferent de drumul creatiei, nu priveste cu detasare drumul istoriei si asta pentru ca ii pasa de noi. Unele masuri luate sau ingaduite de Dumnezeu, ni se par absurde, dar sunt spre binele nostru.

E dureros ca omul a ajuns sa vorbeasca de Dumnezeu doar cand se intampla ceva rau in lume. Si culmea, de multe ori Il considera chiar pe Dumnezeu autor al raului.

multumesc pentru raspuns, dar sa stii ca te inselei, nu il consider pe Dumnezeu autor al raului, ci asa cum remarca si andrei, de ce lasa sa se intample unele lucruri, de ce nu le opreste; asta imi era intrebarea.

alyna26 12.01.2011 22:26:12

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 322516)
Unul se poate naste cu dizabilitati sau bolnav pentru pacatele stramosilor lui sau pentru pacatele lui dintr-o alta viata.. Exista Dumnezeu si exista dreptate.. Dreptatea guverneaza tot... Exista "karma" cum o numesc unii... Judecatile lui Dumnezeu noi nu le putem stii pe toate.. ele sunt adanci.. atat de diferite de ale noastre pe cat e Cerul de pamant , spune Scriptura..

Danut tie ti s-ar parea corect sa platesti pentru un pacat facut de un strabunic de-al tau pe care nici macar nu ai apucat sa-l cunosti? mie sincer nu mi se pare. stiu ca asa se spune ca platesti pana la al saptelea neam. a, sa platesc pentru pacatele facute de mine in alta viata cum spuneai si tu, da mi se pare corect. interesant ca ai avut curajul sa afirmi asta cu reincarnarea aici :), si eu cred in teoria asta si cred ca in cazul asta s-ar explica mai bine platitul pacatelor pana la al saptelea neam.

alyna26 12.01.2011 22:31:17

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 322292)
Dumnezeu este 1 si este guvernat de o singura lege ...EU, cel ce sunt! (unul la numar)

Dumnezeu este inclus in programul scris de El ca fiind I ( Eu unul unic si de nedescris, de nedefinit)

da am inteles ce ai vrut sa spui si intradevar universul ar putea, de fapt cred ca intradevar este un program care se conduce dupa propriile legi impuse la creatie. o masinarie pornita care poate continua asa la infinit.
multumesc pentru lamuriri.

Danut7 12.01.2011 22:35:31

Citat:

În prealabil postat de alyna26 (Post 322738)
Danut tie ti s-ar parea corect sa platesti pentru un pacat facut de un strabunic de-al tau pe care nici macar nu ai apucat sa-l cunosti? mie sincer nu mi se pare. stiu ca asa se spune ca platesti pana la al saptelea neam. a, sa platesc pentru pacatele facute de mine in alta viata cum spuneai si tu, da mi se pare corect. interesant ca ai avut curajul sa afirmi asta cu reincarnarea aici :), si eu cred in teoria asta si cred ca in cazul asta s-ar explica mai bine platitul pacatelor pana la al saptelea neam.

Nu am spus neaparat ca eu cred in reincarnare.. ceea ce eu cred este insa ca Dumnezeu e mult mai complex decat noi credem si ca uneori religiile pun limite lui Dumnezeu.. asta cu copiii pedepsiti pentru gresalele parintilor cum sa-ti zic eu.. nu o descalific.. Cred ca Dumnezeu pedepseste trupul si nu sufletul unora pentru pacatele stramosilor sai.. Am sa-ti dau un exemplu la mine in familie.. Eu am un fin care s-a nascut surdo-mut.. Chiar daca s-a nascut surdo-mut e plin de viata, frumos, destept, descurcaret, bun, s.a.m.d.. Tot asa nasterea unora intr-un fel sau altul poate avea loc si din punct de vedere medical si biologic.. datorita genelor.. incompatibilitatii cuplului.. s.a.m.d.. Unii cred ca si din cauza unor blesteme...

alyna26 12.01.2011 22:36:51

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 322503)
Razboaiele, in general, nu sunt declansate din initiativa lui Dumnezeu. Ele
au ca si cauza rautatea oamenilor. Dumnezeu ar putea sa le opreasca si
cred ca nedumerirea ta la acest aspect se refera. De ce a LASAT Dumnezeu
sa se produca aceste orori, de ce nu le-a impiedicat? Intrebarea este buna,
ea este sora buna cu intrebarea de ce "permite" Dumnezeu dezastrele si
calamitatile naturale unde mor mii si mii de oameni nevinovati, copii, etc?
Raspunsul e greu de dat, ar trebui sa cunoastem "mintea" lui Dumnezeu
pentru asta, dar putem incerca dupa masura intelepciunii noastre macar o
umbra de raspuns. Prima data trebuie sa specificam ca aceste dezastre si
calamitati se produc pentru ca harul lui Dumnezeu s-a retras si din natura
dupa caderea protoparintilor, nu numai din omenitate. Caderea a afectat
intreaga lume nu numai pe oameni. Ororile sunt consecinte indirecte ale
retragerii harului din lume. Daca Dumnezeu ar interveni, de fiecare data,
pentru ca aceste orori sa nu se mai produca, omenirea n-ar invata nimic.

Multumesc MariS pentru lamuriri, cred ca ai dreptate, asta am cautat de la inceput.

alyna26 12.01.2011 22:38:12

Citat:

În prealabil postat de alyna26 (Post 322735)
multumesc pentru raspuns, dar sa stii ca te inselei, nu il consider pe Dumnezeu autor al raului, ci asa cum remarca si andrei, de ce lasa sa se intample unele lucruri, de ce nu le opreste; asta imi era intrebarea.

scuze, nu Andrei remarca, ci MariS.

Melissa 13.01.2011 00:40:37

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 322520)
Danut nu o lua in nume de rau, nu ai nici o vina dar vreau sa le punctez ceva fetelor Melissa si alyna:

Observati cum toate recomandarile de imbunatatire se fac la persoana a doua, a treia singular sau la plural.............aia,.......altii fac si dreg............NU EU!

"unul se naste cu dizabilitati" etc... acesta este un TRUC care ne-o joaca mintea, evitarea atacarii problemei in mod direct prin evitarea asumarii responsabilitatii personale, a actiunilor proprii.

Deci Danut, observatia nu are absolut nimic de a face cu tine, 99.9% vorbesc asa(limbaj de lemn) pentru ca felul asta de exprimare ne absolva de vina si astfel dam vina pe altii CHIAR si fara sa ne dam seama.

Da,ar fi bine sa intelegem toti ca asumarea actiunilor proprii,in toate fazele ei : gand,vorba,fapta/actiune, o sa se reflecte imediat in realitatea noastra,incepand sa manifeste binele in toate formele lui. Vecinul n-o sa ni se mai para asa de dubios si ciufut,daca realizam ca noi ne uitam chioras la el si el doar "raspundea" impulsului pe care i-l transmiteam noi..nici parca soacra nu-i asa de acra daca facem noi primul pas,contientizand ca noi i-am provocat multe reactii acre...si chiar colegul de serviciu cel mai introvertit este chiar simpatic daca venim in intampinarea nevoilor lui cu un zambet macar...etc...Ideea este sa incercam sa ne schimbam pe noi ,nu oamenii din jurul nostru..Schimbandu-ne pe noi,inlocuind in noi raul cu binele ii vom "forta" pe cei din jurului nostru sa ne raspunda la fel...
De foarte multa vreme observ roadele zambetului nascut din adancul fiintei mele ,care fiind de o sinceritate debordanta, a reusit intotdeauna sa dezarmeaze chiar si cele mai incrancenate chipuri..Zambetul si privirea...privirea care iti dezvaluie sufletul...Eliberarea sufletului de trairile negative se reflecta in privirile si zambetul nostru...E un pas important ,care "fortzeaza " interlocutorul sa iti raspunda la fel..Vrea,nu vrea..o sa observe ca bunatatea asteapta in sufletul lui,gata sa iasa la suprafata...

MariS_ 13.01.2011 14:13:26

Citat:

În prealabil postat de Danut7
Unul se poate naste cu dizabilitati sau bolnav pentru pacatele stramosilor lui sau pentru pacatele lui dintr-o alta viata.. Exista Dumnezeu si exista dreptate.. Dreptatea guverneaza tot... Exista "karma" cum o numesc unii... Judecatile lui Dumnezeu noi nu le putem stii pe toate.. ele sunt adanci.. atat de diferite de ale noastre pe cat e Cerul de pamant , spune Scriptura..
Citat:

În prealabil postat de alyna26 (Post 322738)

alyna26, incerc sa-ti dau si o alta interpretare la pedeapsa pana la al saptelea neam.
Aceasta formulare poate fi una din cele mai smintitoare pentru crestini si necrestini,
pentru ca te face sa crezi ca Dumnezeu este nedrept si pedepseste fara vreo vina,
doar pentru vina parintilor sau strabunicilor. Citita in cheie a fricii ea poate fi utila
atata timp cat lasi judecata in seama lui Dumnezeu si iti spui ca stie El mai bine ce
face. Dar daca totusi esti nemultumita de raspuns si insisti, atunci un raspuns in cheie
a iubirii mi se pare necesar pentru ca altfel risti sa te smintesti si sa crezi nedrept pe
Cel ce este Dreptatea Insasi. In cheie a iubirii raspunsul suna asa: Dumnezeu permite
copiilor si urmasilor sa lucreze si pentru mantuirea parintilor, dar.. dar.. dar.. prin
suferinta multa. Urmasii sufera, intr-adevar, urmarile pacatelor parintilor, dar in
suferinta este si Hristos cu ei, se mantuiesc pe ei mai sigur si pot fi de ajutor si
parintilor prin aceste suferinte. Nu stiu cum si cat ajuta, numai Dumnezeu stie, dar
cred ca ajuta si am si citit despre aceasta dar n-as sti sa-ti spun acum unde. N-am
fost prea ordonat in aceasta privinta si nu mi-am facut insemnari din tot ceea ce am
citit, ca sa pot da referinte cand mi se cere. Mea culpa.

andreicozia 13.01.2011 20:18:17

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 322787)
..Zambetul si privirea...privirea care iti dezvaluie sufletul...Eliberarea sufletului de trairile negative se reflecta in privirile si zambetul nostru...E un pas important ,care "fortzeaza " interlocutorul sa iti raspunda la fel..Vrea,nu vrea..o sa observe ca bunatatea asteapta in sufletul lui,gata sa iasa la suprafata...

Ma bucur ca zimbesti des. In aparenta este doar un gest nesemnificativ!
In realitate este un mare pas inainte!

alyna26 13.01.2011 21:26:40

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 322897)
alyna26, incerc sa-ti dau si o alta interpretare la pedeapsa pana la al saptelea neam.

chiar imi place cum gandesti!

alyna26 29.01.2011 22:22:55

am primit in sfarsit raspunsul la una din intrebarile mele, trebuie sa spun ca nu ma asteptam sa vina din directia din care a venit si mai trebuie sa spun, foarte bine argumentat. am sa-l redau mai jos pentru toata lumea care ca si mine isi pune intrebari si cauta raspunsuri argumentate:

"Fiica marelui evanghelist nonagenar, Billy Graham, Anne Graham, intr-un
> interviu in emisiunea "Early Show" (Spectacolul matinal), a fost
> intrebata de Jane Clayson, cu privire la atacurile din 11 septembrie
> 2001 si i s-a pus o intrebare la care multi ar fi dat raspunsuri
> nesatisfacatoare:
>>
> "Cum a putut Bunul Dumnezeu sa lase sa se intimple asa ceva si sa
> priveasca atat de nepasator aceasta catastrofa de pe pamantul Americii?"
> Anne Graham, dupa ce a meditat cateva clipe, a dat un raspuns
> magistral, a raspuns cu niste replici foarte logice, profunde si
> inspirate, nepregatite dinainte (se poate vedea pe videoclipul
> inregistrat) . Dansa a precizat foarte calm si explicit, precizand
> urmatoarele:
>
>
> "Si eu mi-am pus deseori aceasta intrebare si mi-am gasit urmatoarele
> raspunsuri.. . Cred - nu cred, dar sunt profund convinsa - ca Dumnezeu
> a fost si ramane adanc intristat de aceasta, la fel ca si noi, numai ca
> noi, de ani de zile, Îi spunem si chiar Ii poruncim sa iasa din
> scolile noastre, din guvernul si din vietile noastre, ca ne descurcam
> si singuri, fara ajutorul Lui...
>
> Si, fiind El un adevarat gentleman, cred ca pur si simplu S-a dat,
> calm, la o parte...
> Cum de mai indraznim noi oare sa-I cerem binecuvintarea, mila si
> protectia Sa, daca Ii cerem sa ne lase in pace? (În lumina recentelor
> evenimente, fiind vorba de atacuri teroriste, atacuri armate in scoli
> etc.)
> Cred ca totul a inceput cind Madeleine Murray O'Hare (doamna care a
> cerut ca America sa devina o tara atee si care a fost ucisa, iar corpul
> ei a fost gasit recent) a afirmat ca nu dorea nici un fel de
> rugaciuni in scolile noastre, iar noi am spus O.K. Cererea ei a fost
> aprobata si a devenit lege obligatorie in SUA...
> Apoi, cineva a spus ca mai bine nu am citi Biblia in scoli (Biblia care
> spune sa nu ucizi, sa nu furi si sa-ti iubesti aproapele ca pe tine
> insuti), iar noi am spus O.K..
> Apoi, dr. Benjamin Spock a spus ca nu ar trebui sa ne plesnim copiii
> atunci cind se poarta urit, pentru ca aceasta le-ar afecta mica lor
> personalitate si stima de sine (fiul dr. Spock s-a sinucis). Iar noi am
> spus ca un expert trebuie sa stie ce vorbeste, asa ca am spus O.K.
> Apoi, altcineva a spus ca profesorii si dirigintii nu ar trebui sa ii
> disciplineze pe copii atunci cind gresesc. Iar conducatorii de scoli au
> spus ca nici un membru al personalului sa nu atinga vreun elev atunci
> cind se poarta urit, pentru ca scolile nu au nevoie de publicitate
> proasta si in nici un caz de procese. (Totusi, exista o mare diferenta
> intre a disciplina si a atinge, a bate, a plesni, a lovi, a umili,
> etc.). Iar noi am spus O.K.
> Apoi, cine stie ce membru inteligent al consiliului de conducere al
> vreunei scoli a spus ca, baietii fiind baieti, vor face dragoste
> oricum, deci ar trebui sa le dam fiilor nostri prezervative. Asa, ei
> vor putea sa se distreze cit vor, iar noi nu vom trebui sa le spunem
> parintilor ca le-au primit de la scoala. Iar noi am spus O.K.
> Apoi, unii dintre alesii nostri de virf au spus ca nu conteaza ceea ce
> fac in viata lor privata atit timp cit isi fac treaba la slujba. De
> acord, a spus fiecare din noi, mie nu-mi pasa de ceea ce face
> altcineva, inclusiv presedintele, in viata sa privata, atit timp cit am
> o slujba si economia merge bine.
> Apoi, niste libertini au cerut sa tiparim cat mai multe reviste cu
> femei goale, in semn de respect si apreciere a frumusetii feminine..
> Iar noi am spus O.K.
> Apoi, altcineva a impins acea apreciere un pas mai departe, publicind
> fotografii cu copii goi, si inca mai departe, afisindu-le pe Internet.
> Iar noi am spus O.K., au dreptul la libera exprimare.
> Apoi, industria show-business- ului a spus: hai sa facem show-uri TV
> si filme care sa promoveze indepartarea de Dumnezeu, violenta si sexul
> ilicit, sa inregistram melodii care sa incurajeze violurile, drogurile,
> crimele,sinuciderea si temele satanice. Iar noi am spus ca nu este
> decit entertainment- amuzament, nu are efecte adverse si oricum nu o ia
> nimeni in serios, asa ca totul a mers inainte.
> Iar acum ne intrebam speriati de ce copiii nostri nu au constiinta, de
> ce nu disting binele de rau, de ce nu ii deranjeaza sa ucida pe
> straini, pe colegii de clasa sau pe ei insisi. Probabil ca, daca ne-am
> gindi mai mult, ne-am da seama de ce.
> Cred ca totul se reduce la faptul ca ceea ce vei semana, aceea vei si
> culege.
> Noi Ii spunem lui Dumnezeu: Draga Doamne, de ce nu ai salvat-o pe acea
> fetita ucisa in clasa? Iar Dumnezeu raspunde: Dragul meu, Eu am fost
> alungat din scoli, nu puteam fi acolo. Cum puteam Eu fi acolo, cind voi
> mi-ati spus sa plec din scoli?
> E ciudat cum oamenii Il dispretuiesc pe Dumnezeu, si apoi se intreaba
> cu naivitate de ce totul merge tot mai prost. Este ciudat cum de credem
> tot ceea ce scriu ziarele, dar noi ne indoim de ceea ce spune Biblia.
> E ciudat cum de toti oamenii vor sa mearga in ceruri, desi nu cred, nu
> gindesc, si nu spun sau nu fac nimic din ceea ce scrie in Biblie.
> Este ciudat cum de unii pot spune: da, eu cred in Dumnezeu si de fapt
> sa il urmeaza pe Satana, care, se stie ca, la randul lui, crede si el
> in Dumnezeu...
> E ciudat cum ne repezim sa judecam, dar nu ne place sa fim judecati. E
> ciudat cum de se pot trimite mii de glume prin e-mail si ele se
> raspindesc precum focul salbatic, dar cind incepi sa trimiti mesaje
> privindu-L pe Dumnezeu, oamenii se gindesc de doua ori inainte de a le
> trimite si altora.
> E ciudat cum de tot ceea ce este vulgar, crud si obscen trece liber
> prin cyberspatiu, dar orice discutie publica despre Dumnezeu este
> impiedicata la scoala si la locul de munca.
> Este, in sfarsit, ciudat cum poate fi cineva atit de inflacarat de
> dragoste pentru Hristos fiind in acelasi timp un crestin invizibil in
> timpul saptaminii."
> (Interlocutoarea a mai venit si cu alte argumente, dar ne oprim aici)."

Doamne ajuta!

renbucuresti 20.01.2013 12:01:25

publicare

Cand si unde a fost publicat acest articol? Multumesc

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:59:51.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.