Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   Planificarea familiala - viziunea ortodoxa (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11782)

Fani71 11.01.2011 17:29:46

Citat:

În prealabil postat de I.Calin (Post 321993)
Te rog să mă ierți că te-am făcut să mă înțelegi greșit. N-am vorbit în batjocură de relația trupească dintre cei doi, am ales acea expresie din obișnuință (e modul meu de a mă exprima cu privire la relația sexuală, poate greșesc, dar cei din imediata mea vecinătate mă cunosc, oricum m-ai făcut "să-mi iau seama": nu toată lumea știe cum vorbesc și mă comport eu). Dar nu ca ironie sau batjocură. Și mie mi se pare la fel de urât și nedemn să batjocorești ceea ce Dumnezeu a unit ("vor deveni un singur trup"). Încă o dată, scuze.

Accept scuzele. ;-)
Sunt sensibilizata pt problema asta pt ca am impresia ca multi de pe acest sit considera crestin sa vezi in unirea trupeasca ceva aproape murdar.

AlinB 11.01.2011 17:29:53

Citat:

În prealabil postat de I.Calin (Post 322005)
Nu știu ce să zic, dar nu mi se pare paradoxal că Dumnezeu nu-mi mai dă.

De ce crezi ca nu-ti mai da atunci?

I.Calin 11.01.2011 17:32:47

Doamne ajută!

George.m 11.01.2011 21:56:11

Nu trebuie sa uitam ca unirea sotilor reprezinta un dar primit de la Dumnezeu. Nu-i bine sa-l desconsidere, ci sa se bucure de el.

Sfantul Maxim Marturisitorul spunea ca cel ce se apropie de femeie fara scopul de a avea copii, desfraneaza. Asta e tinta. Cred ca aici trebuie sa se ajunga in casatorie. Ne casatorim pentru a evita desfranarea si ajungem la unirea conjugala in scopul zamislirii. E un drum anevoios, greu, dar care trebuie parcurs.

Referitor la zamislire, nu Dumnezeu e Cel ce creeaza copilul? Mai mult, El gandeste fiecare copil inainte de a-l crea, nimic nu e intamplator. Inseamna ca El planifica aducerea acestuia la existenta. De ce intervenim noi brutal, socotind ca nu-s bani, nu e spatiu etc.? Cumva, Ii spunem: Doamne, Tu nu prea Te pricepi, lasa-ne pe noi, ca planificam mai bine.

windorin 13.01.2011 14:39:33

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 321953)
A avea mai multi decat cei doi pe care ii avem ar fi iresponsabil.
Sau fie, ar fi o lasare totala in voia lui Dumnezeu, de care nu suntem in stare.
...
Esti foarte idealist, esti casatorit de curand, ai un copil (care inca nu umbla in patru labe).
Asteapta sa ai cativa pana sa judeci.
...
Dar eu am ajuns la convingerea ca este mai degraba o vocatie. Nu o 'obligatie crestina'.

Sa inteleg ca "iresponsabilitatea" este o alta varianta a "lasarii in voia lui Dumnezeu".

Unde am judecat ? Sau... poate te simti judecata ?!

Da, momentan am unul... si dau slava lui Dumnezeu pentru a'mi fi dat sa vad casatoria in lumina harului.
Mandrie ?! Ia'o cum vrei. Insa iti spun, de vrei sa auzi... casatoria nu este departe de monahism.

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 321954)
Ceea ce spuneti e mai mult poezie decat practica.
Dar stiti dvs., genul de poezie romantica care n-are nici o legatura cu realitatea.
Retele propuse de dvs. sunt extraordinare, superbe, dar nerealiste, in sensul ca realitatea de cuplu nu se potriveste intotdeuna cu poezia.

Sa inteleg ca nu iti place poezia... o consideri ireala si ne'practica.
In cartea "Republica", care vorbeste despre orasul ideal, Platon interzice prezenta poetilor. Oare iti dai seama de ce ?

Viata mea este cat se poate de practica, altfel nu mi'as permite sa vorbesc.

"Realitatea de cuplu" suna... bizar, desi inteleg ce spui.
Cuplu implica numai doi, dar vezi tu... casatoria nu este "cuplu", caci ea nu poate implica niciodata doar doi.

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 321959)
Nu scrie nicaieri ca omului nu ii este ingaduit sa hotarasca ce ia din ce i se ofera.

Multe nu sunt scrise pe hartie.

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 321969)
"hâța-hâța" (I.Calin) Asta vezi tu in unirea trupeasca dintre doi oameni casatoriti in fata lui Dumnezeu?
Unire despre care se spune la slujba 'pat neintinat'?

Oare, prezervativul mai pastreaza patul neintinat ?!

Citat:

În prealabil postat de George.m (Post 322219)
Sfantul Maxim Marturisitorul spunea ca cel ce se apropie de femeie fara scopul de a avea copii, desfraneaza. Asta e tinta. Cred ca aici trebuie sa se ajunga in casatorie. Ne casatorim pentru a evita desfranarea si ajungem la unirea conjugala in scopul zamislirii. E un drum anevoios, greu, dar care trebuie parcurs.

Referitor la zamislire, nu Dumnezeu e Cel ce creeaza copilul? Mai mult, El gandeste fiecare copil inainte de a-l crea, nimic nu e intamplator. Inseamna ca El planifica aducerea acestuia la existenta. De ce intervenim noi brutal, socotind ca nu-s bani, nu e spatiu etc.? Cumva, Ii spunem: Doamne, Tu nu prea Te pricepi, lasa-ne pe noi, ca planificam mai bine.

Iti multumesc pentru cuvant. Chiar aveam nevoie de putina "poezie", cum mai sus a fost numita.

Ma iertati ca am varbit "idealist", desi... cuvantul lui Hristos "fiti desavarsiti" (Matei 5, 48) tot idealist o fi ?!

Ma retrag din acest topic.
Pace si bucurie sa ne dea Domnul, tuturor.

Fani71 14.01.2011 09:49:10

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 322907)
Sa inteleg ca "iresponsabilitatea" este o alta varianta a "lasarii in voia lui Dumnezeu".

Unde am judecat ? Sau... poate te simti judecata ?!

Da, momentan am unul... si dau slava lui Dumnezeu pentru a'mi fi dat sa vad casatoria in lumina harului.
Mandrie ?! Ia'o cum vrei. Insa iti spun, de vrei sa auzi... casatoria nu este departe de monahism.

In primul rand, ma mir de tine, windorin. Esti cunoscut pe acest forum pentru echilibru si blandete - dar deodata, la acest subiect, iti iesi din fire.
De ce nu te poti arata si aici la fel de rabdator ca de obicei?

In al doilea, sigur ca m-am simtit judecata, din moment ce ai scris, ca raspuns la argumentele mele despre diverse situatii in care este mai degraba responsabil sa limitezi numarul de copii, ca 'ne ascundem in spatele acestor lucruri' cand nu ne convine. Dar sigur nu ma supar, pentru ca, sigur, ar fi putut fi adevarat. In cazul meu, nu cred ca este.

Citat:

"Realitatea de cuplu" suna... bizar, desi inteleg ce spui.
Cuplu implica numai doi, dar vezi tu... casatoria nu este "cuplu", caci ea nu poate implica niciodata doar doi.

Exista si cupluri mai putin ideal crestine pe lumea asta. Exista multe situatii neideale, chiar si in cuplurile crestine, care il pun pe Dumnezeu la mijloc.

Citat:

Oare, prezervativul mai pastreaza patul neintinat ?!

In anumite situatii, da.

In orice caz, iti doresc sa iti dea Dumnezeu copii pe care sa ii cresti cu dragoste, si sa poti trai ceea ce predici.
Admir oamenii care gandesc ca tine pentru familia lor, si si traiesc asa, insa nu cred ca este bine sa ii judece pe altii.

lore86 14.01.2011 14:31:34

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 321747)
Bine spus, ba avand "ispita" langa tine la o intindere de mana, cei care reusesc sa tina toata lista, cred ca sunt si mai virtuosi decat calugarii la capitolul asta.

Chestia cu posturile ca "planing familial" trebuia sa fie o gluma cu iz ortodox insa se pare ca unii au luat-o in serios.

Este nevoie doar de o singura zi pe an ca sa concepi un copil ce sa mai vorbim de 2-3 in fiecare luna.

Degeaba faci abstinenta 30 zile din 31 (pe luna), pentru un cuplu normal dpdv al fertilitatii este suficient ca intr-un an de zile sa iasa cel putin un copil.

Dar ce faci cand ies 4? Poti sa continuii tot asa?
La intrebarea asta pot sa raspunda cei care au minim doi copii.

pot spune ca ex meu a confirmat regula .e nevoie de o singura zi pe an ca sa apara un copil. si, in caz ca nu eram convinsa am repetat povestea de 3 ori.deci nu are cum sa fie coincidenta.
acum, lasand gluma la o parte, cand iit apar copiii unii dupa altii, iti dai seama ca poate ai o fertilitate crescuta si asta ar insemna copii in fiecare an.As vrea sa vorbeasca vitejii dupa trei copii sau mai mult...

sophia 15.01.2011 14:04:56

1. Nici la cei cu fertilitate normala nu este suficienta ziua si copilul conceput, pentru ca se stie ca femeia are zilele ei de fertilitate si in plus nu fiecare ciclu este fertil (nu intru aici in explicatii de anatomie si fiziologie).

2. Planificarea familiala este ceva complex si sensibil.
Nu stiu unde scrie in scripturi (cele originale de la Iisus citire), despre asta si nu cred ca sunt scrise astfel de norme uz privat si personal (in cuplu).
Nici nu se poate de fapt, pentru ca Dumnezeu nu a creat oamenii la indigo, sau la stanta, ci fiecare suntem altfel.
Ce se potriveste unuia, nu este bun altuia.

3. Religia (Iisus) ne da poate niste reguli generale de bun simt, dar care trebuie si adaptate personal, din motivele scrise mai sus.

4. Incerc sa-i inteleg pe fiecare din cei ce scriu aici. Windorin scrie din experienta lui de proaspat casatorit si tatic. Are abia primul copil. sa vedem ce va scrie dupa al 4-lea, si al n-lea.
Altul care nu vrea copii scrie altfel, altul care vrea si nu poate avea copil scrie si el altfel, altul care este bolnav si amarat si nu poate creste copii, scrie altfel, in fine altul care face copii bolnavi si anormali scrie altfel. Fiecare se ghideaza dupa situatia, sentimentele si experienta de moment, sau in anumite cazuri mai indelunga (aceia fara copii din diverse motive).
Nu vad ce rost are sa ne dam in cap unul altuia aici, fara a cunoaste povestea si necazurile fiecaruia.

5. Ar exista si solutii concrete reale, daca ar participa la asta si biserica (institutie si personal), statul, fie care din noi. Dar asa, numai cu o lege/dogma si aia necunoscuta de fapt in acest domeniu (ca Iisus nu a scris vreo pilda in acest sens, sau altceva in Biblie), nu se poate face nimic.

Eu am concret doua situatii sa va povestesc.

Una este dintr-o revista:
http://www.formula-as.ro/2010/949/sc...e-onoare-13219

Daca s-ar proceda asa si acum, nu ar mai fi case de copii si ar fi toti fericiti si s-ar respecta si legile scrise de voi aici.
Cei care pot sa fac copii, sa-i faca si daca nu-i pot creste, sa-i dea la altii care nu au si se vor bucura si le vor darui familii bune.

O alta situatie, legata de alt aspect:
Ieri am ascultat o discutie la televizor, pe teme medicale de fapt si unul din puncte a fost PID (diagnosticul de preimplantare).
Un preot se opunea impreuna cu alt etician. Argumente cam neclare.
O tanara a spus povestea ( avea o anomalie genetica si pierdea copii, plus ca si cei nascuti nu ar fi avut sanse sa traiasca mai mult de un an). A facut PID, de fapt interzis inca aici, dar aprobat de justitie ulterior.
Rezultatul: o mandrete de fetita.
Un alt domn mai in varsta suferea ddin copilarie de o boala genetica urata. O suferinta continua de aproape 60 ani. Asa ceva nu si-ar fi dorit, ar fi preferat sa nu existe. Nu mai intru in detalii, pe care le-a povestit, mai impresionante.

Din nou spun: trebuie analizat din toate punctele de vedere, adica luat in considerare toate partile implicate si pe urma emis o judecata.

Din discutii lipseste mereu parerea copilului/copiilor. Pe ei nu-i intreaba nimeni daca le place asa cum traiesc, daca sunt fericiti asa, ce si-ar fi dorit mai mult, cati frati/surori, cu boala/handicapt sau nu.
Si sa nu-mi spuneti ca parintii decid pentru copii. Nu este corect. La un moment dat ei dispar si copii raman si adeseori cu traume.
Ei traiesc in lipsuri, sau sunt batuti, abandonati prin orfelinate si in gari, sau nu mai au copilarie ca sa-si creasca fratii mai mici si sa raspunda de ei, nu-si realizeaza propriile visuri.
Ei sunt cei care suporta suferinte indelungate, operatii, tratamente, dureri, spitale (si nu parintii in primul rand), ei sunt cei care nu pot duce o viata normala, se rade de ei, sau sunt marginalizati. Ei si nu parintii.

Cum puteti sa le explicati lor apoi deciziile astea? Ca eu ca parinte, ma intereseaza numai un lucru, si fac copii cu nemiluita ca n-am voie protectie, sau abstinenta, ca nu am voie sa fac tratament la medic sau PID, ca sunt nevoit sa-l nasc bolnav si nenorocit, ca n-am cu ce sa-i cresc.

sophia 15.01.2011 14:20:35

Am uitat sa scriu ceva la inceput.

Sa definim mai intai planificarea familiala.
Dupa parerea mea ea cuprinde asa:

1. Procreere: cati, cand, in ce conditii
Si aici: pentru cei cu fertilitate normala, cei cu supra-fertilitate, cei cu lipsa de fertilitate.
Si: conditii de sanatate (inclusiv dependente, sanatate mintala etc.), sociale(profesie, viata sociala, familie largita, etc.) , materiale.

2. Tratamente medicale, PID si adoptie, pentru cei cu infertilitate, cu boli genetice. Avortul din motive medicale ar intra si el aici.
Si contraceptie pentru cei cu fertilitate normala si supra-fertilitate.

3. Probleme de natura religioasa, fiindca suntem pe acest forum: abstinenta, post, etc.

Intrebarea deschisa (pentru mine cel putin) este cum face Dumnezeu plandificarea asta: cat si cui ii da si de ce asa. De la cine ia inapoi (copii morti)
Si tot El stabileste si limiteaza numarul populatie pana la urma, prin boli, calamitati, moarte, etc.

Inainte vreme se faceau multi copii in familie, dar ramaneau putini in viata (daca ramanea vreunul). Alt semn de intrebare.

Mihnea Dragomir 15.01.2011 18:27:49

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 323776)
Sa definim mai intai planificarea familiala.

Planificarea familială este un ansamblu de procedee și practici care ajută cuplurile să aibă numărul dorit de copii sănătoși, în perioadele dorite.

Mihnea Dragomir
competență certificată în planificare familială.

mirelat 16.01.2011 16:49:49

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 321578)

s-a spus ca trebuie sa-l lasam pe Dumnezeu sa faca el aceasta planificare...
dar eu cunosc familii crestine, autentice, chiar si a unui preot, care nu au putut avea copii. cu toate rugaciunile lor.
si atuncii au apelat la ... stiinta ...la tratamente de specialitate.
unde mai este Dumnezeu in acest fapt?

nu ca as fi o crestina autentica, dar sunt si eu in dilema asta... ce sa faci, daca Dumnezeu nu da? sa tii neaparat sa-i ai prin metode sa le zicem neconventionale, sau sa lasi cum vrea Dumnezeu? sincer, eu inclin spre varianta a doua, ma gandesc ca stie El mai bine de ce nu da.

Dumitru73 16.01.2011 16:59:40

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 324247)
nu ca as fi o crestina autentica, dar sunt si eu in dilema asta... ce sa faci, daca Dumnezeu nu da? sa tii neaparat sa-i ai prin metode sa le zicem neconventionale, sau sa lasi cum vrea Dumnezeu? sincer, eu inclin spre varianta a doua, ma gandesc ca stie El mai bine de ce nu da.

este o dilema intradevar.
daca faci tot ce este crestineste posibil, iar Dumnezeu tot nu da, nu suna a implicare in planul Lui daca apelezi la alte mijloace?

mirelat 16.01.2011 17:14:51

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 324252)
este o dilema intradevar.
daca faci tot ce este crestineste posibil, iar Dumnezeu tot nu da, nu suna a implicare in planul Lui daca apelezi la alte mijloace?

ba da, tocmai de asta nu m-am hotarat sa apelez.

Dumitru73 16.01.2011 17:32:49

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 324259)
ba da, tocmai de asta nu m-am hotarat sa apelez.

mai ai o solutie: adoptia.
e una de compromis, dar poate asta este planul Lui ;)

mirelat 16.01.2011 17:56:34

adoptia

din pacate, adoptia nu este agreata de restul familiei mele.
plus ca este si foarte complicat sa adopti un copil in ziua de azi, birocratia bat-o vina.
asa s-a ajuns sa se faca 'comert' sau tot felul de tranzactii cu bietii copii, trist.

Dumitru73 16.01.2011 18:07:07

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 324277)
din pacate, adoptia nu este agreata de restul familiei mele.
plus ca este si foarte complicat sa adopti un copil in ziua de azi, birocratia bat-o vina.
asa s-a ajuns sa se faca 'comert' sau tot felul de tranzactii cu bietii copii, trist.

eu cunosc, personal, doua cazuri de adoptie.
si ambele familii sunt fericite.
unul dintre cazuri este o fetita, botezata de mine, ce este in noua familie de la 9 luni.
acum are aproape 10 ani :)

mirelat 16.01.2011 18:17:27

Tatal nostru... Faca-se voia Ta

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 324283)
eu cunosc, personal, doua cazuri de adoptie.
si ambele familii sunt fericite.
unul dintre cazuri este o fetita, botezata de mine, ce este in noua familie de la 9 luni.
acum are aproape 10 ani :)

Multumesc, Dumitru, pentru incurajari. :53:
Si sotul meu ar vrea o fetita, dar sa fie "a lui". :25:
Acum, cum o vrea Dumnezeu.
Poate ne mai schimbam noi, poate se mai schimba altii, poate se mai schimba vremurile.
Sunt sigura ca El face cel mai bun planning si are grija de noi toti. Doamne ajuta!

Miha-anca 17.01.2011 13:46:43

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 322014)
Accept scuzele. ;-)
Sunt sensibilizata pt problema asta pt ca am impresia ca multi de pe acest sit considera crestin sa vezi in unirea trupeasca ceva aproape murdar.

Nu ceva murdar, ci ceva pacatos; caci daca nu era pacatos, adica o coborare in animalic, Dumnezeu nu ar fi trebuit sa ne dea Sf. Taina a Cununiei, prin care unirea dintre sot si sotie se sfinteste.
Tu fiind casatorita religios, esti la adapost si nu trebuie sa te simti atinsa. In schimb relatiile extraconjugale, precum si intre parteneri necasatoriti, raman pacatoase.

Fani71 18.01.2011 15:47:39

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 324577)
Nu ceva murdar, ci ceva pacatos; caci daca nu era pacatos, adica o coborare in animalic, Dumnezeu nu ar fi trebuit sa ne dea Sf. Taina a Cununiei, prin care unirea dintre sot si sotie se sfinteste.
Tu fiind casatorita religios, esti la adapost si nu trebuie sa te simti atinsa. In schimb relatiile extraconjugale, precum si intre parteneri necasatoriti, raman pacatoase.

Nu vorbeam aici de relatii extraconjugale, ci de un cuplu casatorit care eventual vrea sa limiteze numarul copiilor.
Nu coborarea la animalic este pacatoasa. Omul este dupa cuvintele sfintilor parinti 'animal indumnezeit'; problema intervine doar cand vrea sa fie doar animal sau mai degraba animal, nu SI animal.

Miha-anca 18.01.2011 21:31:54

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 325064)
Nu vorbeam aici de relatii extraconjugale, ci de un cuplu casatorit care eventual vrea sa limiteze numarul copiilor.
Nu coborarea la animalic este pacatoasa. Omul este dupa cuvintele sfintilor parinti 'animal indumnezeit'; problema intervine doar cand vrea sa fie doar animal sau mai degraba animal, nu SI animal.

Nu coborarea in animalic e pacatosa?!? Cum asa? Atunci de ce avem Sfinta Taina a Cununiei? Atunci de ce trebuie sa tinem post inainte de Sf. Liturghie, inainte de Sf. Impartasanie?
De atata placere uitam lucruri esentiale.

Prin anii '70, dupa Decretul privind interzicerea avorturilor, multa lume considera f normal sa vrei sa scapi de sarcina, nu sa o duci la bun sfarsit. Pe atunci asa gandea multa lume, dar pacatul ramane pacat, oricati ar crede altfel.

La fel si unirea dintre barbat si femeie, este in principiu pacat, pe care Dumnezeu, prin Sf. Taina a Cununiei l-a curatat, cu conditia sa tinem patul curat. Dar cat de curat mai este, daca unirea nu se face cu gandul de a avea copii, indiferent daca copiii apar sau nu? Iar daca unirea se face cu gandul expres de a nu avea copii, concluzia e clara. Nu cred ca ajuta nici o diplomatie in aceasta directie.
Spunand acestea, nu ma bag in viata nimanui; faca fiecare ce vrea. Este totusi important sa stim cand si cum gresim, ca macar sa ne spovedim si sa scapam de povara acestui pacat. Atunci putem spera si in iertare, caci stim ca Dumnezeu ne iarta.

George.m 18.01.2011 22:27:04

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 325206)
La fel si unirea dintre barbat si femeie, este in principiu pacat, pe care Dumnezeu, prin Sf. Taina a Cununiei l-a curatat, cu conditia sa tinem patul curat. Dar cat de curat mai este, daca unirea nu se face cu gandul de a avea copii, indiferent daca copiii apar sau nu? Iar daca unirea se face cu gandul expres de a nu avea copii, concluzia e clara. Nu cred ca ajuta nici o diplomatie in aceasta directie.

Eu nu cred ca unirea dintre barbat si femeie e in principiu pacat. Aceasta constituie un element al hainelor de piele primite de catre primii oameni imediat dupa cadere, din mana lui Dumnezeu. Dumnezeu a randuit acest mod de inmultire al oamenilor in starea lor cazuta, asemanator felului de inmultire al animalelor. Deci nu poate fi pacat, dupa cum nici impreunarea animalelor nu e pacatoasa, ci fireasca.

anna21 18.01.2011 22:44:15

Citat:

În prealabil postat de George.m (Post 325222)
Eu nu cred ca unirea dintre barbat si femeie e in principiu pacat. Aceasta constituie un element al hainelor de piele primite de catre primii oameni imediat dupa cadere, din mana lui Dumnezeu. Dumnezeu a randuit acest mod de inmultire al oamenilor in starea lor cazuta, asemanator felului de inmultire al animalelor. Deci nu poate fi pacat, dupa cum nici impreunarea animalelor nu e pacatoasa, ci fireasca.

Este "fireasca" daca se realizeaza in anumite conditii... nu le mai enumar.

Ca sa facem o paralela cu mancatul.. si a manca este firesc (ba chiar necesar, spre deosebire de unirea trupeasca), dar ajunge f usor pacat daca mananci prea mult, daca nu respecti posturile, daca vrei sa mananci lucruri dreosebite, f gustoase sau rare etc.. Deci daca traiesti ca sa mananci (iar nu mananci pt a trai!)

In starea de pacat se poate cadea f usor.. unirea trupeasca in care eviti sarcina.. ca sa-mi continuu paralela ar fi echivalenta bulimiei, nu?
Parerea mea.

Miha-anca 18.01.2011 23:27:19

Citat:

În prealabil postat de George.m (Post 325222)
Eu nu cred ca unirea dintre barbat si femeie e in principiu pacat.

Daca nu e pacat, de ce a fost nevoie de Sf. Taina a Cununiei? Nepacatoasa este fecioria, doar ca putini o pot duce.

In ceea ce priveste foamea, setea, oboseala, s.a. si acestea sunt pacate datorate tot hainei de piele, dar sunt pacate ireprosabile, niste simple pedepse ale pacatului, ne spune Pr. Staniloae.

Dumitru73 19.01.2011 07:38:11

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 325239)
Daca nu e pacat, de ce a fost nevoie de Sf. Taina a Cununiei? Nepacatoasa este fecioria, doar ca putini o pot duce.

In ceea ce priveste foamea, setea, oboseala, s.a. si acestea sunt pacate datorate tot hainei de piele, dar sunt pacate ireprosabile, niste simple pedepse ale pacatului, ne spune Pr. Staniloae.

mi-a mai zis cineva, mergand pe acelasi principiu ca tine, despre casatorie ca este o curvie legalizata.
nu, nu, nu!
impreunarea nu este pacat daca este facuta in cununie, cu anumite conditii.

Fani71 19.01.2011 09:30:56

Citat:

Nu coborarea in animalic e pacatosa?!? Cum asa? Atunci de ce avem Sfinta Taina a Cununiei? Atunci de ce trebuie sa tinem post inainte de Sf. Liturghie, inainte de Sf. Impartasanie?
De atata placere uitam lucruri esentiale.

Vezi ce a scris george.m. Explicatii mai exacte le gasesti de ex. in cartea lui Panajotis Nellas: Omul, animal indumnezeit (de gaseste pe scribd, a postat cineva pe aici linkul). Sigur, gasesti si la p. staniloae dar este mai greu de inbteles la el.
Parintii au interpretat 'hainele de piele' pe care Dumnezeu le da omului dupa cadere ca o coborare, insa in sensul ca animalicul ia fraiele persoanei umane, in loc de duih; iar omul, in loc sa devina animal indumnezeit, devine rob al 'taranii' din care a fost facut.
Hristos a restaurat aceasta natura cazuta, ne-a dat putinta sa ne indumnezeim, insa trebuie sa facvem si noi un efort.
Tainele le avem exact pentru asta.
Feluml in care prezinti tu lucrurile, aici si mai jos, este de parca trupul omenesc este pacatos in sine. Or Dumnezeu de la inceput l-a facut pe om si cu trup. Tainele nu le avem ca sa scapam de trup, ci ca sa ilindumnezeim si pe el.

Fani71 19.01.2011 09:36:39

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 325285)
mi-a mai zis cineva, mergand pe acelasi principiu ca tine, despre casatorie ca este o curvie legalizata.
nu, nu, nu!

Asa este. Este gresit sa spui ca unire trupeasca este pacat, iar cununia o curata.
Unirea trupeasca in sine nu este pacat, este pacat in conditiile lumii cazute in care devine prilej de uitare de Dumnezeu, de posedare a celuilalt, in conditiile in care este despartita de Dumnezeu. Cum ar fi fost ea fara cadere, nu stim.
Cununia restaureaza (pentru cine incearca, toata viata, sa o traiasca ca atare: nu este un act magic, ci este o samanta) in om starea initiala, decine da popsibilitatea de a trai unirea in felul in care Adam si Eva in rai trebuiau sa traiasca: ca pe un prilej de unire si cu Dumnezeu. Vorbesc aici de unire in general, nu numai de cea trupeasca.

Fani71 19.01.2011 09:38:16

Citat:

Foamea, setea etc nu sunt poacate, sunt urmari ale pacatului.
Daca spunem ca sunt pacate, chiar iresponsabile, din asta ar rezulta ca Hristos a pacatuit???

Citat:

Spunand acestea, nu ma bag in viata nimanui; faca fiecare ce vrea. Este totusi important sa stim cand si cum gresim, ca macar sa ne spovedim si sa scapam de povara acestui pacat. Atunci putem spera si in iertare, caci stim ca Dumnezeu ne iarta.

Totusi, mie imi lasa un gust amar, oarecum, tonul tau moralizator in aceasta chestiune. Nu pot sa nu ma impiedic sa imi amintesc ce iti scria Ory mai demult: este usor sa le faci morala altora cand nu mai esti in situatia periculoasa tu insati. Din cate am inteles, ai 'numai' doi baieti (ca si mine, insa deja adulti), si mai demult, pe acest forum, scriai pozitiv despre 'metoda calendarului' (deci, un fel de planificare familiala alta decat pur dumnezeiasca).
Te rog sa ma ierti daca te supar. Nu de asta scriu. Dar revin ca ideea ca ar fi preferabil sa scrie categoric despre asta cei care au multi copii si nu s-au ferit niciodata; eventual, si in conditii dificile, ca cele pe care le-am enumerat mai sus sau asemanatoare.

Amiunteste-ti de pericopa in care Hristos zice 'cine este fara de pacat sa arunce prima piatra'. Adapoteaz-o la chestiunea de fata si vezi ce este.

Mihnea Dragomir 19.01.2011 11:10:03

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 325310)
Foamea, setea etc nu sunt poacate, sunt urmari ale pacatului.

off-topic: Pe ce argumente vă bazați în a spune că foamea și setea sunt urmări ale păcatului ?

windorin 19.01.2011 12:04:00

Citat:

In ceea ce priveste foamea, setea, oboseala, s.a. si acestea sunt pacate datorate tot hainei de piele,
dar sunt pacate ireprosabile, niste simple pedepse ale pacatului, ne spune Pr. Staniloae.

Nu am intalnit cuvantul "pacat ireprosabil" pana acum. Pacatul este "reprosabil" sau nu este deloc.
Pedeapsa este ca "mancam" si nu ne saturam, caci ni se face iarasi foame, ca "bem" si nu se astamparam setea, decat pe moment.

"A dat apoi Domnul Dumnezeu lui Adam poruncă și a zis: "Din toți pomii din rai poți să mănânci, iar din pomul cunoștinței binelui și răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreșit!" (Facere 2, 16-17)

Adam putea sa manance din toate roadele pamantului, afara de unul singur.
Mancarea este fireasca, nepacatoasa in sine.
Indreptarea ei spre pofta si lipsa de masura aduce pacatul.

Foamea si setea sunt firesti.
Existau si inainte de pacat si vor exista si dupa, intr'o forma duhovniceasca.

"Oricine bea din apa aceasta va înseta iarăși; dar cel ce va bea din apa pe care i-o voi da Eu nu va mai înseta în veac, căci apa pe care i-o voi da Eu se va face în el izvor de apă curgătoare spre viață veșnică." (Ioan 4, 13-14)

Fani71 19.01.2011 13:33:51

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 325344)
off-topic: Pe ce argumente vă bazați în a spune că foamea și setea sunt urmări ale păcatului ?

S-ar putea sa nu am dreptate, dar am pus foamea si setea aici la capitolul slabiciunilor umane. M-am gandit la foame si sete ca forme ale suferintei, pe care le simti cand esti infometat si insetat, nu la foamea si setea care sunt doar un indemn de a bea si a manca, si pot face, intr-adevar, parte si din firea umana necazuta. Asa cum sa zicem posibilitatea dureii, inceputul durerii, poate fi o avertizare de a nu ne apropia de foc, si care la inceput nu este suferinta ci o senzatie, un fel de semnal de alarma.

George.m 19.01.2011 14:57:10

Citat:

Eu sunt de parere ca foamea, setea, oboseala etc. sunt patimi ireprosabile, sau afecte. Ele pot duce la pacate prin vointa omului, dar nu sunt pacatoase in sine.

Parintele Staniloae spune, legat de asta: Afectele Tin cu totul de fire, si nicidecum de vointa, nefiind prin urmare condamnabile. Astfel de afecte sunt: pofta de mancare, frica, intristarea. Mai mult chiar, ele sunt necesare firii noastre, ajutand la conservarea ei.

Afectele nu fac parte din constitutia originara a firii, nefiind create o data cu ea. Ci ele au odraslit in fire dupa caderea omului din starea de desavarsire. Ele au patruns in partea mai putin rationala a firii, accentuand trasaturile irationale ale acesteia [...]. Ele reprezinta aspectul de animalitate al firii noastre, accentuat dupa caderea in viata paradisiaca spirituala, unita cu Dumnezeu [...].

Asa cum animalele sunt nevinovate in manifestarile instinctuale ale organismului lor, asa este si omul, atata vreme cat aceste afecte raman in granitele lor, servind existentei lui biologice.

Dar prin faptul ca omul este si spirit, si deci are o aspiratie ireductibila catre infinit, el isi poate asocia aceasta aspiratie cu afectele de ordin biologic, transformandu-le in patimi, adica in afecte exagerate, strabatute de o sete infinita de satisfacere. Din trasaturi animalice, ele devin trasaturi diabolice, prin elementul spiritual care le coloreaza.

Miha-anca 19.01.2011 15:19:05

Citat:

În prealabil postat de George.m (Post 325398)
Eu sunt de parere ca foamea, setea, oboseala etc. sunt patimi ireprosabile, sau afecte. Ele pot duce la pacate prin vointa omului, dar nu sunt pacatoase in sine.

DA, si eu ami multe pareri; totusi acest lucru exprimat mai sus despre foame si sete, nu constituie o parere personala, caci si eu as crede la fel ca tine, ci e ceea ce spune Pr. Staniloae, mentionand din Sf. Maxim Marturisitorul.

Mihnea Dragomir 19.01.2011 16:17:50

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 325396)
S-ar putea sa nu am dreptate, dar am pus foamea si setea aici la capitolul slabiciunilor umane. M-am gandit la foame si sete ca forme ale suferintei, pe care le simti cand esti infometat si insetat, nu la foamea si setea care sunt doar un indemn de a bea si a manca, si pot face, intr-adevar, parte si din firea umana necazuta. Asa cum sa zicem posibilitatea dureii, inceputul durerii, poate fi o avertizare de a nu ne apropia de foc, si care la inceput nu este suferinta ci o senzatie, un fel de semnal de alarma.

Noi știm că Adam și Eva, înainte de Cădere, au mâncat și au băut. Pentru oameni a făcut Dumnezeu plantele și animalele. Mai știm că Mântuitorul a mâncat și a băut atât în timpul vieții Lui pe pământ cât și după Înviere: preasfântul Său trup dobândise caracteristici noi, dar nu pe aceea de a nu mai bea și a nu mai mânca. El Însuși spune, înviat fiind: "Mi-e foame!"
Deci, aș îndrăzni să spun că trebuie să deosebim între suferințe naturale, consubstanțiale naturii umane nepervertite, așa cum sunt: foamea, setea și oboseala pe de o parte și suferințele care au apărut ca rezultat al Căderii: cele legate de boală, de moarte. De gelozie. De invidie.

Și acum să o aduc din condei ca să revin la subiect: dorința de a fi una cu celălalt, atracția și dorința de unire conjugală, face parte din prima categorie și nu din a doua: deci, nu poate fi considerată păcat și nici consecință a păcatului. Înainte de Cădere, și nu după, Dumnezeu a poruncit primilor noștri părinți: "creșteți, înmulțiți-vă și umpleți pământul". Pentru aceasta, El i-a făcut să se iubească unul pe altul și să dorească să fie un singur trup.

Miha-anca 19.01.2011 16:35:06

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 325406)
DA, si eu ami multe pareri; totusi acest lucru exprimat mai sus despre foame si sete, nu constituie o parere personala, caci si eu as crede la fel ca tine, ci e ceea ce spune Pr. Staniloae, mentionand din Sf. Maxim Marturisitorul.

Scuze, George. Nu citisem cu atentie ceea ce ai scris.

Fani71 19.01.2011 16:35:52

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 325406)

Da, daca te-ai inspirat de la ei (vezi citatul dat de george.m) probabil deci ai citat gresit fara sa iti dai seama si ai zis ca sunt 'pacate' in loc sa zici ca sunt
'patimi ireprosabile, sau afecte'.
Patima nu este tot una cu pacat. Inseamna si ceea ce suferim.

Miha-anca 19.01.2011 17:02:55

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 325433)
Da, daca te-ai inspirat de la ei (vezi citatul dat de george.m) probabil deci ai citat gresit fara sa iti dai seama si ai zis ca sunt 'pacate' in loc sa zici ca sunt
'patimi ireprosabile, sau afecte'.
Patima nu este tot una cu pacat. Inseamna si ceea ce suferim.

Da, intr-adevar, asa este. Eu identificam patima doar cu o multime de pacate repetate. Iata ca asa am invatat si despre acest sens al patimei. Staniloae vorbeste totusi despre patimi.

George.m 19.01.2011 21:26:19

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 325432)
Scuze, George. Nu citisem cu atentie ceea ce ai scris.

Nu-ti face griji, se intampla. :)

Marius22 20.01.2011 16:45:52

Insasi expresia "planificare familiala" este straina duhului ortodox. Mersul societatii ne-a facut sa gandim aproape totul in termeni "manageriali". In acest sens, planificarea familiala o vad aproape sinonima cu "managementul familiei".

Insa o gandire de acest tip nu va fi niciodata compatibila in esenta cu taina familiei crestine. Nu este firesc sa punem in discutie nasterea unui copil, a unei persoane umane, raportandu-ne la "costuri".

Stiu ca, din contra, intr-o lume ca a noastra, poate parea o curata nebunie, acesta perspectiva, dar este singura care tine seama de valoarea persoanei umane si de Dumnezeu.

Miha-anca 20.01.2011 20:26:34

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 325365)
Nu am intalnit cuvantul "pacat ireprosabil" pana acum. (Ioan 4, 13-14)

E vorba de patimi ireprosabile. "Pacate ireprosabile" nu imi suna nici mie bine, dar nu gasisem alt cuvant...

Fani71 20.01.2011 21:08:33

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 325932)
Insasi expresia "planificare familiala" este straina duhului ortodox. Mersul societatii ne-a facut sa gandim aproape totul in termeni "manageriali". In acest sens, planificarea familiala o vad aproape sinonima cu "managementul familiei".

Insa o gandire de acest tip nu va fi niciodata compatibila in esenta cu taina familiei crestine. Nu este firesc sa punem in discutie nasterea unui copil, a unei persoane umane, raportandu-ne la "costuri".

Stiu ca, din contra, intr-o lume ca a noastra, poate parea o curata nebunie, acesta perspectiva, dar este singura care tine seama de valoarea persoanei umane si de Dumnezeu.

Ai dreptate ca termenul suna managerial si pare sa se refere la costuri. Sa nu fie - desi, cine sunt eu sa condamn o familie saraca, cand mie imi merge destul de bine?
Dar faptul de a face un plan, de a planui si (ne)conceperea unui copil (in plus, mai ales, pe langa altii) nu mi se pare incompatibil cu responsabilitatea crestina.
Bineinteles, asta nu include avortul.

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:10:09.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.