Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   "Lui Hristos ii plac oamenii delicati" (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11886)

Pippo_ 17.01.2011 23:39:22

Citat:

În prealabil postat de o nestiutoare_ (Post 324883)
Sa inteleg ca am ajuns la o idee comuna?:)

Ai nevoie de confirmare? :) Confirmat. Dar pentru a intelege bine toate situatiile, trebuie recitita intreaga discutie.

Cand ne gandim la lucrurile astea, trebuie sa ne intrebam "care este cea mai altruista solutie?" - aia sigur e pe placul lui Dumnezeu.

o nestiutoare_ 17.01.2011 23:43:06

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 324887)
Ai nevoie de confirmare? :) Confirmat. Dar pentru a intelege bine toate situatiile, trebuie recitita intreaga discutie.

Cand ne gandim la lucrurile astea, trebuie sa ne intrebam "care este cea mai altruista solutie?" - aia sigur e pe placul lui Dumnezeu.

Multumesc de confirmare:)...trebuie recitita,dar am impresia ca vorbeam cam de doua situatii in paralel,care mai apoi s-au amestecat:)),mie mi se tot intampla.
Multumesc si pentru timpul alocat raspunsurilor pentru postarile mele;).

iustin10 18.01.2011 00:36:17

Citat:

În prealabil postat de VladCat (Post 324666)
Exista printre noi de multe ori, chiar si printre cei care se chestioneaza permanent asupra propriilor actiuni, ori poate mai ales printre acestia, un scurt dialog cu propria constiinta, in care replica noastra suna cam asa : "- II va face bine sa ii mai taie cineva din orgoliu", ori "- Nu e datoria mea sa ii menajez lui mandria" ori "- Chiar daca se ataca ii va face bine", etc.

Stiu sigur ca si altii gandesc treaba asta (si ca nu sunt singurul care o mai da in bara) fiindca adesea astfel de rationamente sunt chiar exprimate pe post de justificari ale unor replici mai "taioase".........cei care gandesc in maniera aceasta se folosesc adesea de citate precum "pui de vipere" ori "neam de naparci" ca sa isi legitimeze tonul de calau.
Tinand cont ca aceste exemple oferite mai sus sunt reale nu e greu sa realizezi ca in anumite situatii, in speranta de a trezi constiinta celor vizati de repros, aceste tehnici sunt recomandabile DAR sunt doua chestiuni care trebuie luate in considerare :

1. Aceste situatii sunt rare, in general lipsa de menajere a orgoliului celui caruia i te aderesezi soldindu-se cu cele mai urate si patimase reactii din partea sa (fie ca nu si le exprima), si neavind pe termen lung decat un efect de indepartare a aceluia fata de tine si ideile tale.

2. Cei care au folosit acest procedeu cu succes erau fie de o smerenie desavarsita (Hristos), fie de o smerenie care tindea catre acest punct (Ioan Botezatorul, Vasile cel Mare etc.)

Tinind cont de acestea, insuficienta atentie pt orgoliul celor din jur, pe temeiul faptului ca "ii face bine" imi apare ca un "procedeu" profund anticrestin. Avand in considerare poruncile evanghelice, atat luate ca atare cat si explicate de patristica,cred ca este datoria oricarui crestin ca in marea majoritate a cazurilor, sa menajeze pe cat posibil orgoliul celor din jur, sa aiba grija cum se exprima astfel incat ei sa nu "se atace", cu alte cuvinte sa fie delicat.
Daca sunt dimensiuni pe care considerati ca nu le-am luat in considerare apasati pe "post reply" :D...acelasi lucru faceti-l si daca stiti din cine este citatul pe care l-am folosit ca titlu fiindca eu am uitat complet....Doamne ajuta!

Fericiti cei blanzi,ca aceia vor mosteni pamantul
Exista oameni care in permanenta atrag atentia celorlalti,din dorinta de a ii indrepta,sau de a afirma mereu adevarul,de a judeca ei ce e bine.
Si exista altii,care ii observa pe cei care judeca,si spun:noi nu suntem asa,noi nu ne luam de nimeni.
In ambele atitudini exista orgoliu.Atitudinea corecta este sa iti vezi pacatele si greselile tale ,sa lupti pt desavarsirea ta,si doar cand esti desavarsit sa faci observatie celorlalti.
Ti se par cusurgii,bagaciosi,judecatori,atoatestiutori? Si tu esti ca ei . Chiar si numai daca te aperi de ei,le-ai si dat dreptate.
Dar daca nu intervii in nici un fel cum ii mai indrepti pe ceilalti?Prin puterea exemplului.Caci daca te vor vedea ca zici si si faci binele,mai mult se vor indrepta ceilalti,decat daca ii toci in permanenta cat de mare e binele,si cat de departe sunt ei de el.
Deci in ce situatie avem voie sa facem observatie celorlalti?In nici o situatie .Decat cand noi insine nu suferim de acel pacat si nici de altele,dar a considera asta,deja e lipsa de smerenie.
Dar ce vom face totusi cu multitudinea de rataciti,de oameni aflati in ratacire si cautare,certati cu propriul lor suflet,cu adevarul,cu Dumnezeu? Nu le vom atrage atentia?
Cred ca ar fi suficient sa afirmam adevarul,acela in care credem,fara sa le zicem neaparat lor cat de mult gresesc,sau ca gresesc.Caci mereu trebuie sa ne gandim ca poate si noi gresim.Daca nu in dogme,caci sunt copiate de la sf Parinti,macar in atitudinea fata de ceilalti

Melissa 18.01.2011 00:47:04

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 324874)
Si bag mana in foc ca majoritatea cred de frica, iar acolo unde este frica, nu este Dumnezeu.

Am observat si eu ca frica ii motiveaza pe majoritatea.De frica fac toate cele bisericesti...nu din iubire...

antoniap 18.01.2011 00:49:51

[COLOR=#800000]“Când credința dreptslăvitoare este în primejdie, întâietate duhovnicească are apărarea ei, lupta, susținerea tuturor celor ce se războiesc, dorința de a vărsa sângele și chiar de-a muri pentru ea; toate celelalte îndatoriri duhovnicești trec pe planul al doilea. Toți cei ce fac sau sfătuiesc altcumva caută să-și îndreptățească lașitatea și lipsa de voință, făcându-se dascăli și învățători ai nelucrării și fățărniciei“.[/COLOR]

Melissa 18.01.2011 00:51:47

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 324916)
Fericiti cei blanzi,ca aceia vor mosteni pamantul.
Exista oameni care in permanenta atrag atentia celorlalti,din dorinta de a ii indrepta,sau de a afirma mereu adevarul,de a judeca ei ce e bine.
Si exista altii,care ii observa pe cei care judeca,si spun:noi nu suntem asa,noi nu ne luam de nimeni.
In ambele atitudini exista orgoliu.Atitudinea corecta este sa iti vezi pacatele si greselile tale ,sa lupti pt desavarsirea ta,si doar cand esti desavarsit sa faci observatie celorlalti.
Ti se par cusurgii,bagaciosi,judecatori,atoatestiutori? Si tu esti ca ei . Chiar si numai daca te aperi de ei,le-ai si dat dreptate.
Dar daca nu intervii in nici un fel cum ii mai indrepti pe ceilalti?Prin puterea exemplului.Caci daca te vor vedea ca zici si si faci binele,mai mult se vor indrepta ceilalti,decat daca ii toci in permanenta cat de mare e binele,si cat de departe sunt ei de el.
Deci in ce situatie avem voie sa facem observatie celorlalti?In nici o situatie .Decat cand noi insine nu suferim de acel pacat si nici de altele,dar a considera asta,deja e lipsa de smerenie.
Dar ce vom face totusi cu multitudinea de rataciti,de oameni aflati in ratacire si cautare,certati cu propriul lor suflet,cu adevarul,cu Dumnezeu? Nu le vom atrage atentia?
Cred ca ar fi suficient sa afirmam adevarul,acela in care credem,fara sa le zicem neaparat lor cat de mult gresesc,sau ca gresesc.Caci mereu trebuie sa ne gandim ca poate si noi gresim.
Daca nu in dogme,caci sunt copiate de la sf Parinti,macar in atitudinea fata de ceilalti

Foarte frumos...

Pippo_ 18.01.2011 01:00:03

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 324918)
Am observat si eu ca frica ii motiveaza pe majoritatea.De frica fac toate cele bisericesti...nu din iubire...

Unde apare o senzatie de frica, ceva nu-i in regula, trebuie identificata cauza. Frica provine intotdeauna din egoism.

Ideea e de fapt putin mai complicata. Deoarece in mod normal fiecare ar trebui sa fie constient ca "intamplarea" NU EXISTA. Si tot ceea ce experimentam in jurul nostru, toate lucrurile si oamenii cu care interactionam, tot ceea ce se manifesta ESTE STRICT CONTROLAT DE DUMNEZEU. Deci nu exista intamplare. Ar tribui sa-l simtim in mod constient pe Dumnezeu. Deci ar trebui de fapt sa-i simtim prezenta. Dar nu o simtim din anumite motive. Unul dintre obiectivele noastre pe drumul spre sfintenie, ar trebui sa fie raspunsul la intrebarea "DE CE NU SIMT DIRECT PREZENTA LUI DUMNEZEU?". Este o intrebare foarte importanta. Si cine ii cauta raspunsul cu gandul de a-l gasi, merge spre sfintenie.

Melissa 18.01.2011 01:12:35

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 324841)
Melissa draga, parintii nu numai picioarele ne-au spalat ci si fundul si nu o data ci ani de-a rindul , ca sa nu mai vorbim cum ne stergeau la fund, deci aia ce mai este?...o lectie in SUPER-SMERENIE?:))),
Iar daca eu sunt sanatos si pot sa-mi spal singur picioarele, gestul lor NU M-AR SMERI ci m-ar soca si m-ar pune pe ginduri sa-i intreb ce-i cu ei, daca se simt bine, de ce fac acest lucru?,... ca doar pot si eu sa-mi spal picioarele.
Da, cind un copil este handicapat, da parintii ii spala picioarele, altfel, ..TU PERSONAL ai auzit depsre asa ceva?
Tie iti spala mama ta picioarele ca sa-ti dea o lectie?
Eu am studiat multa pedagogie la viata mea insa aceasta "strategie" imi este necunoscuta, si ne-aplicabila.

Papa de la Roma, crezi ca-i smereste pe episcopii lui cind le spala picioarele de Pasti?(ca de ai nostri nici nu poate fi vorba, in Balcani lumea este asa de "smerita" A.K.A incrincenata ca nici nu avem obiceiul asta la Patriarhie/BOR... oricum,mie personal mi se pare o aberatie!

Andrei?Vrei sa spui de fapt ca Hristos a spalat degeaba picioarele apostolilor si ca nu le-a dat nici o lectie sau doar vrei sa spui ca gestul facut de Hristos,transpus in zilele noastre,nu are acelasi efect?

Melissa 18.01.2011 01:26:26

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 324923)
Unde apare o senzatie de frica, ceva nu-i in regula, trebuie identificata cauza. Frica provine intotdeauna din egoism.

..si mai imbolnaveste si rinichii...:4:
Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 324923)

Ideea e de fapt putin mai complicata. Deoarece in mod normal fiecare ar trebui sa fie constient ca "intamplarea" NU EXISTA. Si tot ceea ce experimentam in jurul nostru, toate lucrurile si oamenii cu care interactionam, tot ceea ce se manifesta ESTE STRICT CONTROLAT DE DUMNEZEU. Deci nu exista intamplare. Ar tribui sa-l simtim in mod constient pe Dumnezeu. Deci ar trebui de fapt sa-i simtim prezenta. Dar nu o simtim din anumite motive. Unul dintre obiectivele noastre pe drumul spre sfintenie, ar trebui sa fie raspunsul la intrebarea "DE CE NU SIMT DIRECT PREZENTA LUI DUMNEZEU?". Este o intrebare foarte importanta. Si cine ii cauta raspunsul cu gandul de a-l gasi, merge spre sfintenie.

Eu am o alta parere aici..E clar ca nimic nu e intamplator si nu exista coincidente...Cred ca noi singuri provocam situatiile in care ne aflam,noi atragem persoanele cu care interactionam..Noi avem o mare contributie in ceea ce ni se intampla....De exemplu,exista ceva gresit la mine, care a determinat intalnirea mea aici cu tine si ne-a facut "sa ne gratulam" un pic...:5:...acel ceva trebuie corectat..Ma ajut mereu de situatiile"ciudate" ca sa ma corectez...sa cresc...sa evoluez
PS 1-Iar eu simt prezenta lui Dumnezeu mereu cu mine...
PS 2- sper ca am fost coerenta,sunt f obosita,am sa merg sa dorm:103:

iustin10 18.01.2011 01:59:47

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 324927)

Eu am o alta parere aici..E clar ca nimic nu e intamplator si nu exista coincidente...Cred ca noi singuri provocam situatiile in care ne aflam,noi atragem persoanele cu care interactionam..Noi avem o mare contributie in ceea ce ni se intampla....De exemplu,exista ceva gresit la mine, care a determinat intalnirea mea aici cu tine si ne-a facut "sa ne gratulam" un pic...:5:...acel ceva trebuie corectat..Ma ajut mereu de situatiile"ciudate" ca sa ma corectez...sa cresc...sa evoluez

PS 3 -Noapte buna

Pippo_ 18.01.2011 02:03:48

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 324927)

Exista o interactiune directa si continua intre noi si Dumnezeu. Cum noi suntem cazuti in greseala, din motivul asta nu o percepem, nu-l percepem pe Dumnezeu. In Realitate noi suntem invaluiti de Dumnezeu caruia nu-i scapa absolut nimic din vedere, si nimic nu exista sau se manifesta in afara legilor Lui. Conform legilor lui Dumnezeu, noi suntem pusi in diverse situatii, toate CALCULATE fara greseala. TOTUL E PERFECT, nu exista greseala din perspectiva lui Dumnezeu. Dar TOTUL PE PAMNT ESTE RELATIV, deci doar noi oamenii avem perceptia BINELUI si RAULUI. Deasupra nivelului decazut numit "dualitate" trebuie sa ne ridicam.

Fiecare ar trebui sa priveasca lumea ca fiind doar EL SI DUMNEZEU. Adica nu eu si tu. Eu si Dumnezeu si tu si Dumnezeu. Adica interactiunea dintre noi doi a fost strict planuita si controlata de Dumnezeu. Bineinteles ca facem si noi anumite alegeri, dar in realitate sunt foarte limitate. Vorba unui sfant: "Liberul arbitru este doar in ceruri". Deci cu cat te elevezi mai mult, cu atat iti creste liberul arbitru. Senzatia ca am avea deplin control asupra vietilor noastre este o iluzie. De asta noi pentru a-i ajuta pe ceilalti, trebuie in primul rand sa ne elevam pe noi insine.

Noapte buna :)

Karine 18.01.2011 02:23:52

[
Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 324933)
Conform legilor lui Dumnezeu, noi suntem pusi in diverse situatii, toate CALCULATE fara greseala. TOTUL E PERFECT, nu exista greseala din perspectiva lui Dumnezeu. Dar TOTUL PE PAMNT ESTE RELATIV, deci doar noi oamenii avem perceptia BINELUI si RAULUI. Deasupra nivelului decazut numit "dualitate" trebuie sa ne ridicam.

Sper ca maine dimineata sa imi dati si mie niste raspunsuri:
1. daca evenimentele sunt calculate, noi suntem predestinati? eu as cam agreea cu ideea ca noi contribuim f mult la destinul nostru si ca situatiile sunt "calculate" doar ca ... consecinte; adica apesi tasta X (faci un anumit lucru), Dzeu a calculat ca pe ecran va apare X (consecinta acelui lucru). Sau vrei sa spui ca Dzeu a calculat/ predeterminat ca eu la 72 de ani am sa apas tasta X pt ca mai am eu si inca o persoana implicata sa invatam o anumita lectie, sa ne folosim cumva de acel eveniment?
2. zice Rumi;
"Exista un loc dincolo de bine si rau.
te astept acolo."

Am intalnit ideea cu separarea in bine si rau la o exegeza a gustarii, in Rai, din copacul cunostintei binelui si raului, unde imprtant nu era ata ca omul a introdus in el cunoasterea a ceea ce e BINE si RAU ci ca a introdus in Unitate, SI-ul, dualitatea, destept-urat, bogat-sarac samd. Poate daca cunostem binele cu/impreuna cu raul ajungem la alta concluzie. Poate ca porunca "nu judecati" se refera si la nu impartiti, nu divizati, nu pierdeti Unitatea, caci nu exista lumia si intuneric ci lumina cu intuneric si de fapt lumina cu lipsa luminii.

Lumina si dragoste va doresc si astept, cu multumiri, raspunsuri.

Pippo_ 18.01.2011 02:34:29

Citat:

În prealabil postat de Karine (Post 324935)
[
1. daca evenimentele sunt calculate, noi suntem predestinati?

DESTINUL NU EXISTA. Sunt calculate doar interactiunile dintre Noi si Dumnezeu, iar finalitatea depinde de noi in masura liberului arbitru de care dispunem (dumnezeu ne calculeaza circumstantele favorabile pentru evolutia noastra). Deci ce facem, ne-o facem noi cu mana noastra in limitele in care Dumnezeu ne pune la dispozitie scenariul care este dinamic. Deci daca noi facem ce trebuie, cand trebuie, scenariul se modifica, finalitatea se schimba, totul se recalculeaza. Deci destinul nu exista.

Pippo_ 18.01.2011 02:47:43

Citat:

În prealabil postat de Karine (Post 324935)
2. zice Rumi;
"Exista un loc dincolo de bine si rau.
te astept acolo."

Am intalnit ideea cu separarea in bine si rau la o exegeza a gustarii, in Rai, din copacul cunostintei binelui si raului, unde imprtant nu era ata ca omul a introdus in el cunoasterea a ceea ce e BINE si RAU ci ca a introdus in Unitate, SI-ul, dualitatea, destept-urat, bogat-sarac samd. Poate daca cunostem binele cu/impreuna cu raul ajungem la alta concluzie. Poate ca porunca "nu judecati" se refera si la nu impartiti, nu divizati, nu pierdeti Unitatea, caci nu exista lumia si intuneric ci lumina cu intuneric si de fapt lumina cu lipsa luminii.

Lumina si dragoste va doresc si astept, cu multumiri, raspunsuri.

Iesirea din dualitate o putem face cu ajutorul reconstructiei conceptelor mentale. Despre asta putem vorbi pe un topic dedicat, in timpul liber. De exemplu, conceptul mental de "intamplare" ar trebui complet eliminat din mintea noastra. Este o inventie. Si multe altele complet false sau partial gresite. Conceptele astea gresite ne tin mintea in intuneric. Iesirea cu mentalul din dualitate inseamna reconstructia gandurilor (conceptelor mentale) conform cu Realitatea.

Multumesc. Noapte buna :)

Melissa 18.01.2011 10:25:49

Citat:

Exista o interactiune directa si continua intre noi si Dumnezeu. Cum noi suntem cazuti in greseala, din motivul asta nu o percepem, nu-l percepem pe Dumnezeu. In Realitate noi suntem invaluiti de Dumnezeu caruia nu-i scapa absolut nimic din vedere, si nimic nu exista sau se manifesta in afara legilor Lui. Conform legilor lui Dumnezeu, noi suntem pusi in diverse situatii, toate CALCULATE fara greseala. TOTUL E PERFECT, nu exista greseala din perspectiva lui Dumnezeu. Dar TOTUL PE PAMNT ESTE RELATIV, deci doar noi oamenii avem perceptia BINELUI si RAULUI. Deasupra nivelului decazut numit "dualitate" trebuie sa ne ridicam.

Primii care au avut perceptia binelui si raului au fost Adam si Eva.Pai aceasta "dualitate" exista,ne-a fost "implementata" chiar de Dumnezeu..Nu o putem nega.Orice parte pozitiva are si una negativa iar orice parte negativa are si una pozitiva.Altfel spus,in tot raul e si un bine/in tot binele este si un rau.Dualitatea nu suntem in masura sa o controlam.Trebuie sa o acceptam, ca existenta in tot ce ne inconjoara.
Citat:

Fiecare ar trebui sa priveasca lumea ca fiind doar EL SI DUMNEZEU. Adica nu eu si tu. Eu si Dumnezeu si tu si Dumnezeu. Adica interactiunea dintre noi doi a fost strict planuita si controlata de Dumnezeu. Bineinteles ca facem si noi anumite alegeri, dar in realitate sunt foarte limitate. Vorba unui sfant: "Liberul arbitru este doar in ceruri". Deci cu cat te elevezi mai mult, cu atat iti creste liberul arbitru. Senzatia ca am avea deplin control asupra vietilor noastre este o iluzie. De asta noi pentru a-i ajuta pe ceilalti, trebuie in primul rand sa ne elevam pe noi insine.

Liberul arbitru este instrumentul divin care ni s-a dat spre evolutia noastra!Mereu suntem pusi in situatia de a alege intre bine si rau.

Florin-Ionut 18.01.2011 13:22:06

Citat:

În prealabil postat de VladCat (Post 324666)
"Lui Hristos ii plac oamenii delicati"

Eu numai delicat nu sunt. Nici tact nu am, nu stiu cum sa vorbesc cu oamenii mai dificili. Si totusi, uneori trebuie sa o fac, pentru ca e pacat sa nu atragi atentia cuiva pe care-l vezi zilnic ca persista in pacat.

Am un coleg de birou care sufera de nervozitate. Imediat iti sare la gat, cand nu te-astepti. Problema e ca injura constant si asta ma deranjeaza. Intr-o zi, m-am decis sa indraznesc o scurta conversatie pe tema asta. Am pandit momentul, dupa ce am asteptat destul, si i-am zis, pe un ton glumet, zambind, ca parca vorbeste cam vulgar... Nu mai stiu exact cum am formulat, insa omul nu s-a enervat si mi-a raspuns ca intr-adevar, ar fi ceva daca ar mai renunta la una-doua prostii. Eu am rasuflat usurat ca nu s-a enervat, insa dupa aceea a uitat complet si scurtul nostru dialog, si gandul lui bun.

antoniap 18.01.2011 13:49:28

Sa nu uitam ca Iisus Hristos nu a propovaduit delicatetea. Nu aceasta este cea mai importanta virtute pentru mantuire. Politetea poate fi si o arma, deorece slabeste vigilenta adversarului.

A spune cuvantul potrivit la momentul potrivit si a fi sinceri cu noi insine si cu altii cred ca e mai important decat a fi delicati pentru a seduce, afisand un zambet comercial tuturor. Delicatetea poate fi reala sau falsa.

Dupa judecatile lumesti, nici Iisus nu e prea delicat:

Evanghelia dupa Matei,capitolul 7

• 1. Nu judecati, ca sa nu fiti judecati

• 2. caci cu judecata cu care judecati, cu aceea veti fi judecati; si cu masura cu care masurati, cu aceea vi se va masura.

• 3. Cum de vezi paiul din ochiul fratelui tau, dar barna din ochiul tau nu o iei in seama?

• 4. Sau cum ii vei zice fratelui tau: Lasa-ma sa-ti scot paiul din ochi!, si iata ca'n ochiul tau este barna?

• 5. Fatarnicule, scoate mai intai barna din ochiul tau si numai atunci vei vedea sa scoti paiul din ochiul fratelui tau.

• 6. Nu dati cele sfinte cainilor, nici nu aruncati margaritarele voastre inaintea porcilor, ca nu cumva sa le calce in picioare si, intorcandu-se, sa va sfasie.

• 7. Cereti si vi se va da; cautati si veti afla; bateti si vi se va deschide;

• 8. ca oricine cere, primeste; cel ce cauta, afla; si celui ce bate i se va deschide.

• 9. Cine oare este omul acela dintre voi caruia fiul sau ii va cere paine si el ii va da piatra?;

• 10. sau, de-i va cere peste, el ii va da sarpe?

• 11. Deci, daca voi, rai fiind, stiti sa dati daruri bune fiilor vostri, cu cat mai mult Tatal vostru Cel din ceruri va da cele bune celor care cer de la El!

• 12. Asadar, pe toate cate vreti sa vi le faca voua oamenii, intocmai faceti-le si voi lor; ca aceasta este legea si profetii

• 13. Intrati pe poarta cea stramta; ca larga este poarta - si lat este drumul ce duce la pieire si multi sunt cei ce intra prin el;

• 14. si stramta este poarta - si ingust este drumul ce duce la viata si putini sunt cei ce il afla.

• 15. Feriti-va de profetii mincinosi, care vin la voi in haine de oi 4, iar pe dinlauntru sunt lupi rapitori.

• 16. Dupa roadele lor ii veti cunoaste. Au doara se culeg struguri din spini sau smochine din maracini?

• 17. Asa ca orice pom bun face roade bune, iar pomul rau face roade rele.

• 18. Nu poate pomul bun sa faca roade rele, nici pomul rau sa faca roade bune.
  • 19. Iar orice pom care nu face roada buna se taie si se arunca in foc.

• 20. De aceea, dupa roadele lor ii veti cunoaste.

• 21. Nu tot cel ce-Mi zice: Doamne, Doamne! va intra in imparatia cerurilor, ci acela care face voia Tatalui Meu Celui din ceruri.

• 22. Multi Imi vor spune in ziua aceea: Doamne, Doamne, oare nu in numele Tau am profetit? si nu in numele Tau demoni am scos? si nu in numele Tau multe minuni am facut?
  • 23. Si atunci le voi marturisi: Niciodata nu v'am cunoscut pe voi. Departati-va de la Mine, voi, cei ce lucrati faradelegea!

• 24. De aceea, tot cel ce aude aceste cuvinte ale Mele si le plineste , i se va asemana barbatului intelept care si-a cladit casa pe stanca.

• 25. Si a cazut ploaia si au venit puhoaiele si au suflat vanturile si au izbit in casa aceea, dar ea n'a cazut, fiindca era intemeiata pe stanca.

• 26. Dar cel ce aude aceste cuvinte ale Mele si nu le plineste, i se va asemana barbatului nechibzuit care si-a cladit casa pe nisip.

• 27. Si a cazut ploaia si au venit puhoaiele si au suflat vanturile si au izbit in casa aceea si ea a cazut. Si mare i-a fost caderea!"

• 28. Iar cand Iisus a sfarsit cuvintele acestea, multimile erau uimite de invatatura Lui,

• 29. ca ii invata ca unul care are putere iar nu cum ii invatau carturarii lor.

Melissa 18.01.2011 14:00:13

Multumesc Antonia

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 325008)
Evanghelia dupa Matei,capitolul 7

• 1. Nu judecati, ca sa nu fiti judecati

• 2. caci cu judecata cu care judecati, cu aceea veti fi judecati; si cu masura cu care masurati, cu aceea vi se va masura.

• 3. Cum de vezi paiul din ochiul fratelui tau, dar barna din ochiul tau nu o iei in seama?

• 4. Sau cum ii vei zice fratelui tau: Lasa-ma sa-ti scot paiul din ochi!, si iata ca'n ochiul tau este barna?

• 5. Fatarnicule, scoate mai intai barna din ochiul tau si numai atunci vei vedea sa scoti paiul din ochiul fratelui tau.

• 6. Nu dati cele sfinte cainilor, nici nu aruncati margaritarele voastre inaintea porcilor, ca nu cumva sa le calce in picioare si, intorcandu-se, sa va sfasie.

• 7. Cereti si vi se va da; cautati si veti afla; bateti si vi se va deschide;

• 8. ca oricine cere, primeste; cel ce cauta, afla; si celui ce bate i se va deschide.

• 9. Cine oare este omul acela dintre voi caruia fiul sau ii va cere paine si el ii va da piatra?;

• 10. sau, de-i va cere peste, el ii va da sarpe?

• 11. Deci, daca voi, rai fiind, stiti sa dati daruri bune fiilor vostri, cu cat mai mult Tatal vostru Cel din ceruri va da cele bune celor care cer de la El!

• 12. Asadar, pe toate cate vreti sa vi le faca voua oamenii, intocmai faceti-le si voi lor; ca aceasta este legea si profetii

• 13.Intrati pe poarta cea stramta; ca larga este poarta - si lat este drumul ce duce la pieire si multi sunt cei ce intra prin el;

• 14. si stramta este poarta - si ingust este drumul ce duce la viata si putini sunt cei ce il afla.

• 15. Feriti-va de profetii mincinosi, care vin la voi in haine de oi 4, iar pe dinlauntru sunt lupi rapitori.

• 16. Dupa roadele lor ii veti cunoaste. Au doara se culeg struguri din spini sau smochine din maracini?

• 17.Asa ca orice pom bun face roade bune, iar pomul rau face roade rele.
  • 18. Nu poate pomul bun sa faca roade rele, nici pomul rau sa faca roade bune.
  • 19. Iar orice pom care nu face roada buna se taie si se arunca in foc.

• 20. De aceea, dupa roadele lor ii veti cunoaste.

• 21. Nu tot cel ce-Mi zice: Doamne, Doamne! va intra in imparatia cerurilor, ci acela care face voia Tatalui Meu Celui din ceruri.

• 22. Multi Imi vor spune in ziua aceea: Doamne, Doamne, oare nu in numele Tau am profetit? si nu in numele Tau demoni am scos? si nu in numele Tau multe minuni am facut?
  • 23. Si atunci le voi marturisi: Niciodata nu v'am cunoscut pe voi. Departati-va de la Mine, voi, cei ce lucrati faradelegea!

• 24. De aceea, tot cel ce aude aceste cuvinte ale Mele si le plineste , i se va asemana barbatului intelept care si-a cladit casa pe stanca.

• 25. Si a cazut ploaia si au venit puhoaiele si au suflat vanturile si au izbit in casa aceea, dar ea n'a cazut, fiindca era intemeiata pe stanca.

• 26. Dar cel ce aude aceste cuvinte ale Mele si nu le plineste, i se va asemana barbatului nechibzuit care si-a cladit casa pe nisip.

• 27. Si a cazut ploaia si au venit puhoaiele si au suflat vanturile si au izbit in casa aceea si ea a cazut. Si mare i-a fost caderea!"

• 28. Iar cand Iisus a sfarsit cuvintele acestea, multimile erau uimite de invatatura Lui,

• 29. ca ii invata ca unul care are putere iar nu cum ii invatau carturarii lor.

Vezi Pippo, ca nu e cum spui tu? Spui ca doar noi oamenii avem perceptia binelui si raului pe pamant si trebuie sa ne ridicam deasupra acestei dualitati.
Uite cum Antonia a postat exact ceea ce trebuie tu sa citesti acum: Cum Dumnezeu prin Iisus NE INDEAMNA SA DISTINGEM BINELE DE RAU si sa alegem BINELE INTOTDEAUNA!Deci asa cum am spus, liberul arbitru ne-a fost lasat ca "instrument" pentru desavarsirea noastra!De noi depinde ce alegem si noi vom culege roadele atitudinii noastre!

VladCat 18.01.2011 15:25:54

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 324916)
Fericiti cei blanzi,ca aceia vor mosteni pamantul
Cred ca ar fi suficient sa afirmam adevarul,acela in care credem,fara sa le zicem neaparat lor cat de mult gresesc,sau ca gresesc.Caci mereu trebuie sa ne gandim ca poate si noi gresim.Daca nu in dogme,caci sunt copiate de la sf Parinti,macar in atitudinea fata de ceilalti

ai dreptate...ii rog sa ma ierte pe cei pe care i-am vizat (eventual si nedreptatit) prin mesajele mele de pe threadul asta.

Doamne ajuta!

p.s. : chestia cu delicatetea ramane un principiu si o dimensiune esentiala a ortodoxiei in ceea ce ma priveste dar asta e alta poveste.

andreicozia 18.01.2011 15:34:40

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 324924)
Andrei?Vrei sa spui de fapt ca Hristos a spalat degeaba picioarele apostolilor si ca nu le-a dat nici o lectie sau doar vrei sa spui ca gestul facut de Hristos,transpus in zilele noastre,nu are acelasi efect?

Melissa, cred ca Hristos le-a dat o lectie insa sigur nu este cea care ne-o imaginam noi. o fii altceva de care inca nu ne-am dat seama ca umanitate, suntem inca mici.. Spun asta pentru ca dupa cum vezi in practica(testul FINAL) si dupa multe generatii apostolice obiceiul acesta a prins in biserica noastra ca nuca-n perete. Poate sunt doar eu cel "orb" care nu a vazut ca un preot la biserica nu spala niciodata pe nici un diacon sau cantor sa zicem pe picioare pentru a-i smeri si a se smeri.

Poate ca ca tu ai vazut de aceea intrebi.

Melissa 18.01.2011 21:28:21

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 325059)
Melissa, cred ca Hristos le-a dat o lectie insa sigur nu este cea care ne-o imaginam noi. o fii altceva de care inca nu ne-am dat seama ca umanitate, suntem inca mici.. Spun asta pentru ca dupa cum vezi in practica(testul FINAL) si dupa multe generatii apostolice obiceiul acesta a prins in biserica noastra ca nuca-n perete. Poate sunt doar eu cel "orb" care nu a vazut ca un preot la biserica nu spala niciodata pe nici un diacon sau cantor sa zicem pe picioare pentru a-i smeri si a se smeri.

Poate ca ca tu ai vazut de aceea intrebi.

In primul rand acesta nu este un obicei Andrei.In al doilea rand, nu inteleg de ce te astepti sa il vezi practicat in ziua de azi.Cand Iisus a spalat picioarele apostolilor a aratat lumii cel mai mare exemplu de smerenie.Pentru ca El era FIUL LUI DUMNEZEU.Deci in ziua de astazi, este INIMITABIL gestul, pentru ca fiul lui Dumnezeu nu este acum pe pamant!Orice incercare la propriu de a-l imita pe Iisus in acest gest, ar fi esuata din start!Noi trebuie sa-i imitam gestul la figurat,adica sa fim smeriti!Cu acest mesaj ar trebui sa ramanem dupa gestul lui Iisus.Nicidecum cu "obiceiul" de a spala picioarele celor din jur!

andreicozia 18.01.2011 22:21:06

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 325204)
Orice incercare la propriu de a-l imita pe Iisus in acest gest, ar fi esuata din start!Noi trebuie sa-i imitam gestul la figurat,adica sa fim smeriti!!

Imitarea la figurat da foarte usor in ipocrizie si in ridicol. Papa care nu-i tocmai un oarecare si totusi incearca sa imite cu precizie spalatul picioarelor.

Citeste daca ai timp:
Imitatio Christi scrisa de Thomas a Kempis , vezi ca este tradusa si in limba romana.

Sigur o sa-ti placa!

Melissa 19.01.2011 00:25:52

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 325217)
Imitarea la figurat da foarte usor in ipocrizie si in ridicol. Papa care nu-i tocmai un oarecare si totusi incearca sa imite cu precizie spalatul picioarelor.

Citeste daca ai timp:
Imitatio Christi scrisa de Thomas a Kempis , vezi ca este tradusa si in limba romana.

Sigur o sa-ti placa!

Si tie,sincer,cum ti se pare????Papa se crede omologul lui Iisus, pe pamant....

Melissa 19.01.2011 00:35:04

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 325217)

Citeste daca ai timp:

Sigur o sa-ti placa!

Ai dreptate! M-am exprimat gresit :"Noi trebuie sa-i imitam gestul la figurat,adica sa fim smeriti!!"
Corect este: sa asimilam din gestul lui Iisus, doar mesajul,adica smerenia.Nu sa il imitam la propriu!

andreicozia 19.01.2011 04:05:17

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 325253)
Papa se crede omologul lui Iisus, pe pamant....

Nu-i adevarat, Melissa, nu asculta ce spun gurile rele. Tot ce auzi despre papa de pe aici vine din invidie. Papa este un om inzestrat, extrem de induhovnicit si inteligent, crescut in credinta, expus la cultura universala cum nici un preot ortodox nici nu viseaza, este inconjurat de arta superioara, este initiat in misterele crestinismului, cunoaste toate secretele mistice ale paleocrestinilor si nu se crede nici un loctiitor ci un reprezentant a lui Hristos.
La ei el singur se considera reprezentant a lui Hristos iar restul catolicilor sunt slugi a le Mintuitorului pe cind in ortodoxie toti preotii daca-i intrebi sunt precum Papa, reprezentanti a lui Hristos si nici unul sluga...deci trage singura concluziile!

Papa o data pe an spala picioarele slugilor, ai nostrii se uita de sus si dau comenzi!

mirelat 19.01.2011 04:54:55

Papa - ca om si institutie

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 325281)
este initiat in misterele crestinismului, cunoaste toate secretele mistice ale paleocrestinilor !

care ar fi acelea? sa ni le spuna si noua, sa nu murim prosti.

Papa ca om este probabil okay. dar nu neaparat mai ceva decat oricare preot ortodox.

Oricum, cea care lasa de dorit este Institutia Papala, nu omul-papa.

KANDIA 19.01.2011 08:55:35

indreptare

Sunt destul de noua si putin cunoscatoare in invataturile ortodoxe dar am citit cele ce ati scris pe acest subiect...si -trecand peste relativitatea notiunilor de bine si rau-inteleg ca sunt doua cai propuse pentru a lupta cu raul: exemplul curateniei,blandetei si pocaintei personale sau atentionarea ceva mai incisiva,mai taioasa a celui ce greseste.Cei mai multi dintre noi alegem calea a doua care-i mai la indemana firii omenesti desi exemplul blandetii sugereaza o stapanire de sine si are o putere mai mare cred de a schimba ceva in ceilalti.Undeva intre aceste doua extreme se situeaza majoritatea actiunilor noastre si numai Bunul Dumnezeu ne poate lumina sa alegem calea care este mai potrivita intr-o anumita imprejurare in care ne aflam.Important este ca totul sa fie facut cu dragoste,poate asta-i singura constanta care nu trebuie sa lipseasca din noi niciodata.

Melissa 19.01.2011 15:51:01

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 325281)

Papa o data pe an spala picioarele slugilor, ai nostrii se uita de sus si dau comenzi!

Acum incep eu ..:5:...orice zici tu, mie NU mi se pare in regula, SA PROGRAMEZI o SEMRENIE...adica 1 data pe an, speli picioarele slugilor...( eu sper totusi ca papa nu ii considera slugile lui)..De ce sa o faci? Gasesc un singur raspuns!Pentru ca te compari cu Iisus! Ceea ce face papa ,nu mi se pare un gest de smerenie,mai mult un gest de maimuta...pentru ca imita ceva ,care ar trebui sa vina din interior! Spontan! Gesturile de smerenie,cat si cele de milostenie, trebuie sa vina din inima, instantaneu.Pentru ca asa simti, nu pentru ca asa a facut Iisus sau pentru ca asa e bine sau asa trebuie,sau asa scrie undeva.
Ai vazut fotografia unde cersetorul Dobri Dobrev, pupa mana unui copil????????Acel gest, vine spontan,fara programare si vine direct din sufletul lui scaldat in lumina! Are mult mai multa dragoste si smerenie decat acea zi 1 data pe an, cand papa spala picioarele slugilor.
Parerea mea!

andreicozia 19.01.2011 16:13:22

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 325283)
care ar fi acelea? sa ni le spuna si noua, sa nu murim prosti.

.

Mirela, noi oamenii simplii ne dam in cap unii la altii de sute de ani, din discutii pe baza unei Biblii deja "dramuite" si "aranjate" pentru mintea noastra simpla. Tu realizezi ce s-ar intimpla daca am afla adevarul.

Papa a vorbit bine prin gura unui actor intr-un film spunind:

"You want he Truth???, ....YOU CAN'T HANDLE THE TRUTH"!!!"

traducere:
Vrei sa stii adevarul... Tu nu esti pregatit pentru a auzi adevarul!

andreicozia 19.01.2011 16:28:49

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 325414)
Ai vazut fotografia unde cersetorul Dobri Dobrev, pupa mana unui copil????????Acel gest, vine spontan,fara programare si vine direct din sufletul lui scaldat in lumina! Are mult mai multa dragoste si smerenie decat acea zi 1 data pe an, cand papa spala picioarele slugilor.
Parerea mea!

Melissa, nu esti un copil ca sa fii asa de usor influientata de imagini.
Da, este impresionant de face Bunul Dobri, insa nu uita ca tu nu cunoasti intreaga poveste a acestui om ci judeci dupa imagini.
Poti tu oare sa spui ca-l cunosti cu adevarat?..Nu! In aceste cazuri este mai bine pentru suflet sa ne abtinem.
In privinta Papei, nu cred ca ai dreptate, el macar prin fapta reaminteste intregii lumi, prin televiziune, despre PRACTICALITATEA acestui gest care este unul de smerenie. La noi totul se face din vorbe...la capitolul fapte suntem nu ca in urma ci ani lumina in urma catolicilor si a celor ce fac ei pentru omenire. Revenind insa la Papa, ceea ce este in sufletul lui, smerit sau nu , nu este de competenta noastra sa ne imaginam. Nu ai cum sa stii tu ce este in sufletul lui sau daca are o inima buna sau de fiara. Eu tind sa spun ca are o inima buna deoarece pentru ca Dumnezeu sa te unga in pozitia aceea trebuie sa lucrezi mult la fiinta ta, zeci de ani... sa-i prezinti o fiinta schimbata, renascuta, imbunatatita, deci SUPERIOARA

Melissa 19.01.2011 20:14:00

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 325429)
Melissa, nu esti un copil ca sa fii asa de usor influientata de imagini.

Ba da Andrei, copilul din mine imi face figuri deseori...:5: dar eu il las sa zburde pana la sfarsit...chiar am grija sa ii mentin inocenta..
Citat:

Da, este impresionant de face Bunul Dobri, insa nu uita ca tu nu cunoasti intreaga poveste a acestui om ci judeci dupa imagini.
Poti tu oare sa spui ca-l cunosti cu adevarat?..Nu! In aceste cazuri este mai bine pentru suflet sa ne abtinem.

Nu il analizez dupa imagine, ci dupa gest.Continutul ma intereseaza,nu forma.Cum nici pe papa nu il analizez dupa imagine ,ci dupa gest.
Nu ma intereseza sa ii cunosc povestea batranului Dobri,gestul a ajuns la inima mea.Simplu,curat,plin de iubire si smerenie.El n-are nevoie sa demonstreze nimanui nimic.El practica iubirea,nu vorbeste despre ea.

Citat:

In privinta Papei, nu cred ca ai dreptate, el macar prin fapta reaminteste intregii lumi, prin televiziune, despre PRACTICALITATEA acestui gest care este unul de smerenie. La noi totul se face din vorbe...la capitolul fapte suntem nu ca in urma ci ani lumina in urma catolicilor si a celor ce fac ei pentru omenire. Revenind insa la Papa, ceea ce este in sufletul lui, smerit sau nu , nu este de competenta noastra sa ne imaginam. Nu ai cum sa stii tu ce este in sufletul lui sau daca are o inima buna sau de fiara. Eu tind sa spun ca are o inima buna deoarece pentru ca Dumnezeu sa te unga in pozitia aceea trebuie sa lucrezi mult la fiinta ta, zeci de ani... sa-i prezinti o fiinta schimbata, renascuta, imbunatatita, deci SUPERIOARA

Nu am chiar nimic cu catolicii.Dar imi mentin ideea de falsitate si de imitatie nereusita a gestului facut de papa cu spalatul picioarelor.
Adica pe batranul Dobri nu il cunosc si nu am de unde sa stiu care e povestea lui, deci poate fi ceva suspect in gestul lui,dar in ceea ce il priveste pe papa,nu e de compententa mea sa gandesc ce suflet are, ce poveste are, ce se ascunde in mintea lui???De ce,pentru ca face apel la mass-media sa predea "smerenia"???Sau de ce Andrei? Pe unul sa-l suspicionez si pe altul nu!?Ca unul e cersetor si altul e papa???Masoara cu aceiasi masura daca tot o faci si s-ar putea sa obtii alte rezultate.:11:

andreicozia 19.01.2011 22:34:45

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 325574)
Nu am chiar nimic cu catolicii.Dar imi mentin ideea de falsitate si de imitatie nereusita a gestului facut de papa cu spalatul picioarelor.
Adica pe batranul Dobri nu il cunosc si nu am de unde sa stiu care e povestea lui, deci poate fi ceva suspect in gestul lui,dar in ceea ce il priveste pe papa,nu e de compententa mea sa gandesc ce suflet are, ce poveste are, ce se ascunde in mintea lui???De ce,pentru ca face apel la mass-media sa predea "smerenia"???Sau de ce Andrei? Pe unul sa-l suspicionez si pe altul nu!?Ca unul e cersetor si altul e papa???Masoara cu aceiasi masura daca tot o faci si s-ar putea sa obtii alte rezultate.:11:

Melissa, dupa cum vezi si Hristos a facut uz de mass-media cind a spalat picioarele ucenicilor Sai. altfel nu ai fi auzit acum despre acest gest...si daca este sa analizam acest gest a lui Hristos a devenit cel mai mediatizat DIN LUME. A batut toate recordurile de publicatie si nu pentru o generatie ci pentru mii de generatii.
In rest ai dreptate insa eu nu vad nici o diferenta intre cine si cui spala picioarele pentru a sugera o lectie

In privinta lui Dobri Dobre, experienta mea de multi ani in lucrul cu oamenii iclusiv batrini imi permite sa vad ceva mai mult decit altii.
Sunt foarte multi oameni bolnavi, Melissa, bolnavi psihic, sufleteste, foarte multi au schizofrenie pentru care nu exista leac, doar prin drogare cu medicamente si ca urmare foarte multi umbla pe strazi ne-medicamentati, vorbesc de unii singuri, gesticuleaza, au diverse fixatii...samd
Eu iti inteleg tresarirea inimii si este ok, este bine sa o avem insa trebuie sa fim si realisti, si stii de ce?
Pntru a putea ajuta pe acesti oameni la modul comcret, medical, social, pensie, casa, masa, acoperis.
In aceste cazuri cind vrei sa ajuti trebuie sa-ti pastrezi singele rece nu sa dezvolti la TV povestea asta si asa destul de trista, in fata reporterului. In loc sa te gindesti cum sa-l ajuti sa vezi ce-i trebuie, ca poate omul doarme prin cotloane si maninca din gunoaie tu ca preot bulgar faci comparatie de sume donate de el cu ce au donat nu stiu ce propietari de magazine si cit de putin au donat bogatii in compartie cu el.
Pai asta-i omenie, sa-l folosesti pe un eventual om bolnav, dupa toate indiciile shizofrenic( am lucrat cu citiva si sunt documentat) drept aspirator de euro pentru biserica care oricum parea a fi centrala, plina de bani.

andreicozia 19.01.2011 22:41:37

Nici o grija ca de tratat pe toti tratam cu aceeasi masura, insa de analizat nu poti analiza pe un bolnav la fel cu un om sanatos.

Daca o sa ai vreodata ocazia , neaparat sa te duci sa vizitezi muzeele Vaticanului, plimba-te pe acolo, incearca sa simti pulsul local....si te asigur ca o sa vezi lucrurile altfel...astea nu-s lucruri de comentat aici..ele trebuiesc simtite.... Nu te limita la perspectiva pe care o ai privind din Ardeal sau de pe Forum.

Melissa 19.01.2011 22:54:19

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 325643)
Nici o grija ca de tratat pe toti tratam cu aceeasi masura, insa de analizat nu poti analiza pe un bolnav la fel cu un om sanatos.

Daca o sa ai vreodata ocazia , neaparat sa te duci sa vizitezi muzeele Vaticanului, plimba-te pe acolo, incearca sa simti pulsul local....si te asigur ca o sa vezi lucrurile altfel...astea nu-s lucruri de comentat aici..ele trebuiesc simtite.... Nu te limita la perspectiva pe care o ai privind din Ardeal sau de pe Forum.

Intradevar, nu mi-a permis limita pe care o am, sa imi dau seama ca acel batranel e schizofrenic cum spui tu...sunt atat de limitata,incat l-am vazut chiar plin de lumina,m-a coplesit privirea lui....Ce sa faci Andrei, mai tre sa existe pe lume si d`astia limitati ca mine,nu putem fi toti la fel..ca am fi chinezi...:71:

iustin10 19.01.2011 23:40:06

Citat:

În prealabil postat de KANDIA (Post 325294)
Sunt destul de noua si putin cunoscatoare in invataturile ortodoxe dar am citit cele ce ati scris pe acest subiect...si -trecand peste relativitatea notiunilor de bine si rau-inteleg ca sunt doua cai propuse pentru a lupta cu raul: exemplul curateniei,blandetei si pocaintei personale sau atentionarea ceva mai incisiva,mai taioasa a celui ce greseste.Cei mai multi dintre noi alegem calea a doua care-i mai la indemana firii omenesti desi exemplul blandetii sugereaza o stapanire de sine si are o putere mai mare cred de a schimba ceva in ceilalti.Undeva intre aceste doua extreme se situeaza majoritatea actiunilor noastre si numai Bunul Dumnezeu ne poate lumina sa alegem calea care este mai potrivita intr-o anumita imprejurare in care ne aflam.Important este ca totul sa fie facut cu dragoste,poate asta-i singura constanta care nu trebuie sa lipseasca din noi niciodata.

Atentionarea incisiva a celorlalti ,de cele mai multe ori e inutila.Pentru ca ea sa aiba efect,trebuie sa ai un ascendent asupra celuilalt,sa stie ca tu esti mai bun,mai credincios,si mai ales ca faci cele ce ii atragi lui atentia.Si nu numai acelea...Daca ii zici:nu fura! nu e suficient ca tu sa nu furi.Caci el se va lua de orice defect care il ai.Tre sa fi aproape sfant,macar in ochii lui,ca intradevar sa aiba efect indemnul tau.
Altfel,daca nu are roade,atentionarea asupra celuilalt,e simpla satisfacere a orgoliului propriu,ceva in genul "i-am zis-o!"
Exemplul propriu,blandetea,daruirea fata de celalalt au roade mult mai mari,si putere mult mai mare de a schimba pe celalalt.Problema nu este insa care din aceste atitudini le alegem,ci,daca suntem in stare si stim sa avem acea blandete si lumina ,care atrage ca un magnet sufletele cele mai pacatoase. Caci orice vorbe mestesugite am avea,sufletul ne tradeaza...

KANDIA 20.01.2011 12:04:52

amintiri

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 325662)
Atentionarea incisiva a celorlalti ,de cele mai multe ori e inutila.Pentru ca ea sa aiba efect,trebuie sa ai un ascendent asupra celuilalt,sa stie ca tu esti mai bun,mai credincios,si mai ales ca faci cele ce ii atragi lui atentia.Si nu numai acelea...Daca ii zici:nu fura! nu e suficient ca tu sa nu furi.Caci el se va lua de orice defect care il ai.Tre sa fi aproape sfant,macar in ochii lui,ca intradevar sa aiba efect indemnul tau.
Altfel,daca nu are roade,atentionarea asupra celuilalt,e simpla satisfacere a orgoliului propriu,ceva in genul "i-am zis-o!"
Exemplul propriu,blandetea,daruirea fata de celalalt au roade mult mai mari,si putere mult mai mare de a schimba pe celalalt.Problema nu este insa care din aceste atitudini le alegem,ci,daca suntem in stare si stim sa avem acea blandete si lumina ,care atrage ca un magnet sufletele cele mai pacatoase. Caci orice vorbe mestesugite am avea,sufletul ne tradeaza...

Mi-a venit in minte acum inca o cale de face pe cineva sa stie ca greseste: pildele.Poate daca-i spui o poveste despre cineva care facea aceeasi greseala si care a suferit dupa aceea poate ca ceva ceva se poate indrepta.Dar asta presupune o oarecare bunavointa a celui ce greseste de a te asculta pana la capat si o oarecare intelepciune de a analiza povestea.

Este si o vorba despre asta: cei intelepti invata din greselile altora,oamenii obisnuiti invata doar din greselile proprii iar...prostii...nu invata niciodata...

Rodica50 20.01.2011 14:04:11

Spune N Steindhart:"Hristos este boier". Spune mult :marinimie.

Marius22 20.01.2011 16:16:09

Propriu crestinului este a mustra pe celalalt cu "duhul blandetii". Ce e mai putin sau mai mult decat atat, tinde fie spre indiferenta, fie spre exagerare.

tabitha 05.09.2011 07:14:19

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 325662)
Atentionarea incisiva a celorlalti ,de cele mai multe ori e inutila. [..]

Mi-a placut foarte mult ce ai scris pe acest subiect. Tu si alti cativa. E greu de dobandit acea blandete launtrica, mai ales in lumea asta moderna in care ne facem viata. Rugaciunea este pana la urma cea care ne modeleaza sufletul, si ce pacat ca nu ii acordam timpul pe care il merita. Sa ne ajute Dumnezeu sa fim mai buni.

tabitha 18.06.2012 18:04:20

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 324704)
Unii asculta mai usor de mustrare, altii de vorba buna, iar altii nu asculta nimic, orice le-ai zice. Trebuie tact in dialog, trebuie sa cunosti omul putin, ca sa stii ce metoda sa abordezi cu el. Nu este peste tot o regula. Si apoi, intentia este ziditoare.

Un subiect de actualitate... da, intenția poate fi ziditoare; dar e o vorbă care zice că "drumul spre iad e pavat cu intenții bune". Fiecare citește (și înțelege) cum dorește! (ca să parafrazez un bun coleg de forum :)).

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:08:50.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.