Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   Avortul in BC (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12107)

dianagroza 04.02.2011 20:06:12

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 333032)
Întrebare: ortodocșii care sunt opriți de la Sf Împărtășanie se pot căsători ?
Dacă da, înseamnă că oprirea de la Sf Împărtășanie este același lucru cu excomunicarea. Dacă nu, înseamnă că sunt două lucruri fără legătură.

Cu o saptamana inainte de cununia religioasa, preotul spovedeste viitoarea familie. In urma acesteia preotul ii dezleaga, ca sa ii poate casatori. Daca acestia nu se casatoresc in feciorie, preotul ar trebui sa nu le puna cununiile pe cap, ci mirii sa le tina in mana.
Nu reusesc sa va inteleg, explicati va rog ce intelegeti dvs. prin excomunicare.

Erethorn 04.02.2011 20:09:06

Citat:

În prealabil postat de dianagroza (Post 333048)
Daca acestia nu se casatoresc in feciorie, preotul ar trebui sa nu le puna cununiile pe cap, ci mirii sa le tina in mana.
.

Aoleu, păi eu am văzut mirese cu cununia pe cap si cu burta la gură.....

dianagroza 04.02.2011 20:09:54

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 333053)
Aoleu, păi eu am văzut mirese cu cununia pe cap si cu burta la gură.....

Da stiu, dar asa ar trebuie, sa tina cununiile in mana. Acum ca mireasa ce faci, sa tragi preotul de mana?

Erethorn 04.02.2011 20:21:45

Citat:

În prealabil postat de dianagroza (Post 333055)
Da stiu, dar asa ar trebuie, sa tina cununiile in mana. Acum ca mireasa ce faci, sa tragi preotul de mana?

Nu se poate, că nu ies bine pozele. Dar pe câți îi spovedește preotul înainte ? Eu știu că pe mine m-a însurat nespovedit. Spre lauda lui, totuși, a bătut niște apropouri în predică la acest subiect.

dianagroza 04.02.2011 20:34:14

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 333073)
Nu se poate, că nu ies bine pozele. Dar pe câți îi spovedește preotul înainte ? Eu știu că pe mine m-a însurat nespovedit. Spre lauda lui, totuși, a bătut niște apropouri în predică la acest subiect.

Nu am o statistica. De exemplu, la Mitropolie am vazut un cuplu care au fost refuzati sa fie casatoriti. Fata plangea si-i povestea mamei ca nu ii poate dezlega. Acum nu stiu pe ce motiv, sa nu fi fost rude.
Ar trebui facuta si logodna la preot, mai ales spovedania. Dar...
Oricum am deviat de la subiect, avortul duce la excomunicare in BC, dar nu si in BO.

Noesisaa 04.02.2011 21:23:48

Citat:

În prealabil postat de dianagroza (Post 333094)

Oricum am deviat de la subiect, avortul duce la excomunicare in BC, dar nu si in BO.

Deci concluzia ar fi ca in BO avortul este un lucru mai putin grav decat in BC?

Erethorn 04.02.2011 21:29:47

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 333159)

Impresia mea este ca da. In BO, este vazut ca un foarte mare pacat. In BC, este vazut ca fiind aproape cel mai mare pacat, apropiindu-se in gravitate, sau chiar echivaland, apostazia.

Pentru ca, in fond, cand avem ocazia sa ne asemanam cel mai mult cu Tatal nostru ? Atunci cand suntem si noi mame si tati.

Dumnezeu a murit pentru copii Sai. A-ti omori copilul nu inseamna a spune - vreau sa fiu opusul lui Dumnezeu ?

dianagroza 04.02.2011 21:43:23

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 333159)

Nu ofer circumstante atenuante pacatului, dar excomunicarea nu presupune si intoarcerea pacatosului la credinta. Nu acuz pe nimeni, dar ar exista multi excomunicati.
Cunoasteti cazuti de excomunicare pe motiv de avort in BO?
Eu stiu persoane care au avortat si nu sunt excomunicate, au canon, il fac, dar merg la Biserica. Si asa sta deasupra lor pacatul asta, sa mai fie excomunicate cad de tot in deznadejdea (cei care s-au trezit, partasi la acest pacat nu sunt doar mamele ci toti care au fost de acord cu el, nu mai vb de medic.), ca cele care au astfel de pacate si mai si le zic, sunt total rupte de Dumnezeu.
In acest sens, putem preciza si pozitia BO fata de cea de-a doua casatorie, fata de BC, care am inteles ca nu o accepta. Sa ma contrazica cineva daca gresesc.
P.S. O curiozitate off-topic, cei de danseaza in biserica, in special negrii, sunt catolici??

dianagroza 05.02.2011 00:37:50

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 333161)
Dumnezeu a murit pentru copii Sai. A-ti omori copilul nu inseamna a spune - vreau sa fiu opusul lui Dumnezeu ?

Pai sper sa nu ma insel, dar avortul condamna sufletul copilului nenascut, copil care la judecata finala se va ridica impotriva mamei.
"Sfântul Ioan Gură de Aur consideră avortul ca o infracțiune mai mare decât crima,
aruncând vina pentru păcat atât asupra femeii, cât și asupra bărbatului"
Sinodul de la Elvira (305-306) hotărăște excomunicarea femeii care și-a avortat copilul, ea
putând să se împărtășească abia pe patul de moarte.
· Sinodul de la Ancira – la fel.
· Sinodul Trulan (Quinisext, 692) dă formula canonică definitivă de condamnare a avortului,
can. 91 hotărând: „pe cele care dau doctorii provocatoare de avort și pe cele care primesc otrăvuri pierzătoare
de prunci la supunem pedepsei ucigașului” adică cel puțin 10 ani de excomunicare.
Acum nu cred ca mai are aplicare, la acea vreme existand excomunicarea. Dar totusi, nu era asa de des intalnita.

dianagroza 05.02.2011 00:45:08

Avortul chirurgical este la fel de condamnat ca si cel prin utilizarea "pilulei de control al nasterii", care habar nu am la cat timp poate fi luata dupa contact. Dar e un altfel de avort, ca duce la distrugerea "embrionului", ca nu stiu cum sa zic.

Mihnea Dragomir 05.02.2011 00:59:52

Citat:

În prealabil postat de dianagroza (Post 333302)
Avortul chirurgical este la fel de condamnat ca si cel prin utilizarea "pilulei de control al nasterii", care habar nu am la cat timp poate fi luata dupa contact. Dar e un altfel de avort, ca duce la distrugerea "embrionului", ca nu stiu cum sa zic.

Din păcate, de multe ori avortul, chimic sau chirurgical, duce nu numai la distrugerea copilului (numit nici măcar "embrion", ci "produs de concepție"), ci și la distrugerea sănătății mamei.

Ar fi comic, dacă de fapt nu ar fi tragic, să vedeți câte cupluri vor copii și umblă după fertilizare in vitro la 35 de ani, după ce și-au omorât "produșii de concepție" la 25 de ani...

dianagroza 05.02.2011 01:05:13

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 333306)
Din păcate, de multe ori avortul, chimic sau chirurgical, duce nu numai la distrugerea copilului (numit nici măcar "embrion", ci "produs de concepție"), ci și la distrugerea sănătății mamei.

Ar fi comic, dacă de fapt nu ar fi tragic, să vedeți câte cupluri vor copii și umblă după fertilizare in vitro la 35 de ani, după ce și-au omorât "produșii de concepție" la 25 de ani...

Va cred pe cuvant, mai ales ca am vazut ca sunteti doctor.
Este foarte mediatizat avortul chirurgical, mai putin acesta "chimic", atat prin aceasta pilula cat si prin alte metode gen diafragma, sterilet si anticonceptionale cred. Sunt familiarizata doar cu denumirile, ce fac exact nu stiu.
Lasati, ca sunt altii la 23 de ani, care vor copii si nu au, fara distrugerea acestor produsi prin utilizarea unor astfel de metode...
Sper sa nu zic vreo prostie, dar paca la a 3a zi de la concepere, coboara duh sfant asupra lui.
Aceasta fertilizare in vitro nu este contra invataturii bisericesti in general?

dianagroza 05.02.2011 12:16:35

1 atașament(e)
«Toate păcatele sunt păcate, dar pruncuciderea (avortul) este mai mare decât toate. O femeie care a făcut un singur avort, este oprită de la Sfânta Împărtășanie 20 de ani. Este ucidere de om.

Să nu‑mi spui mie, cum venise o femeie: „Da, părinte, dar era numai de o lună”. O lună? Auzi ce spun Sfinții Părinți? „Precum când tună și fulgeră odată ai văzut lumina fulgerului, odată auzi tunetul așa este și zămislirea pruncului”. Dacă Dumnezeu vrea atunci să zămislească un copil, în aceeași clipă se zămislește și trupul și sufletul. În aceeași clipă. Și dacă după împreunare ai încercat să împiedici nașterea și să faci vreun avort, și după un ceas după ce te‑ai împreunat, ucigaș de om ești. (Parintele Cleopa)

Dumnezeu Atotcreatorul creează, cum zice proorocul: „Eu creez duhul omului în pântecele maicii lui”. Și de aceea e o urgie mare pe poporul nostru român și pe alte popoare; în Franța, în Germania, în Anglia și în America mai tare se practică avorturile, mai mare urgie, și de aceea focul acesta când începe va arde fără cruțare toate popoarele lumii» (Parintele Cleopa)

camy_d 05.02.2011 12:30:38

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 333306)

Nu știu dacă ar trebui să fie comic pentru noi, deși cam este, dar sigur e comic pentru draci, sunt convinsă că se tăvălesc de răs când se uită la acești oameni, că dracul râde de omul păcătos.

camy_d 05.02.2011 12:37:53

Citat:

În prealabil postat de dianagroza (Post 333397)

Să nu‑mi spui mie, cum venise o femeie: „Da, părinte, dar era numai de o lună”. O lună? Auzi ce spun Sfinții Părinți? „Precum când tună și fulgeră odată ai văzut lumina fulgerului, odată auzi tunetul așa este și zămislirea pruncului”. Dacă Dumnezeu vrea atunci să zămislească un copil, în aceeași clipă se zămislește și trupul și sufletul. În aceeași clipă. Și dacă după împreunare ai încercat să împiedici nașterea și să faci vreun avort, și după un ceas după ce te‑ai împreunat, ucigaș de om ești. (Parintele Cleopa)

Asta că dacă imediat după împreunare iei ceva să împiedice sarcina, e păcat la fel de mare ca avortul, n-am știut. O puneam în aceeași oală, cu cele care se iau dinainte, care sunt și ele păcat, dar mai mic. Bine de știut.;) Cred că atunci când o să mă mărit, o să-l întreb pe preot, tot ce este păcat legat de viața sexuală, ca să n-am surprize neplăcute după.

dianagroza 05.02.2011 12:42:39

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 333409)
Asta că dacă imediat după împreunare iei ceva să împiedice sarcina, e păcat la fel de mare ca avortul, n-am știut. O puneam în aceeași oală, cu cele care se iau dinainte, care sunt și ele păcat, dar mai mic. Bine de știut.;) Cred că atunci când o să mă mărit, o să-l întreb pe preot, tot ce este păcat legat de viața sexuală, ca să n-am surprize neplăcute după.

Pai da, e la fel.
Pai ideea e ca orice act sexual sa se faca fara nici un mijloc de prevenire a sarcinii, indiferent de metoda. Utilizarea altor metode decat cele medicamentoase, desi nu duc la sarcina, inseamna tot o impotrivire... ca se evita.

Mihnea Dragomir 05.02.2011 12:46:20

Citat:

În prealabil postat de dianagroza (Post 333308)
Aceasta fertilizare in vitro nu este contra invataturii bisericesti in general?

Împotriva învățăturii Bisericii Catolice, cu certitudine.

dianagroza 05.02.2011 12:50:04

"Biserica Ortodoxă este categoric împotriva fertilizării in vitro!"

camy_d 05.02.2011 12:54:43

Citat:

În prealabil postat de dianagroza (Post 333417)
"Biserica Ortodoxă este categoric împotriva fertilizării in vitro!"

Parcă am citit undeva că fertilizarea in vitro înseamnă formarea mai multor membrioni, dintre care doar unul supraviețuiește. Așa e?

dianagroza 05.02.2011 12:57:44

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 333420)
Parcă am citit undeva că fertilizarea in vitro înseamnă formarea mai multor membrioni, dintre care doar unul supraviețuiește. Așa e?

Nu stiu. Nu m-a preocupat acest subiect.
Dar cred ca aceasta metoda face ca o femeie sa aiba 4- 6 copii deodata. Spunea cineva de pe forum ca a facut o "reductie embrionara", adica avort, ca organismul nu suporta un numar asa mare de copii.

Erethorn 05.02.2011 13:09:45

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 333420)

Exact. Acesta e si motivul pentru care Bisericile noastre sunt impotriva. Practic, ca sa se nasca un copil, sunt ucisi mai multi.

camy_d 05.02.2011 13:32:05

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 333427)
Exact. Acesta e si motivul pentru care Bisericile noastre sunt impotriva. Practic, ca sa se nasca un copil, sunt ucisi mai multi.

E oribil ce pot face unii oameni.

dianagroza 05.02.2011 14:49:59

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 333439)
E oribil ce pot face unii oameni.

Esti drastica! Saracii vor copii cu orice pret, poate unii care nu au practicat metode de contraceptie. Acum decizia le apartine daca apeleaza sau nu la aceasta metoda.

Noesisaa 05.02.2011 15:09:05

Citat:

În prealabil postat de dianagroza (Post 333489)
Esti drastica! Saracii vor copii cu orice pret, poate unii care nu au practicat metode de contraceptie. Acum decizia le apartine daca apeleaza sau nu la aceasta metoda.

In traducere: decizia le apartine daca pentru a avea un copil omoara 5. :7:

Scopul vietii nu este a avea copii cu orice pret. De fapt esti pe drumul gresit cand vrei ceva (in afara de mantuire) cu ORICE pret.

dianagroza 05.02.2011 15:11:46

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 333500)
In traducere: decizia le apartine daca pentru a avea un copil omoara 5. :7:

Scopul vietii nu este a avea copii cu orice pret. De fapt esti pe drumul gresit cand vrei ceva (in afara de mantuire) cu ORICE pret.

Pai nu? Nu-i judec eu. Habar nu am daca e o regula ca sa aiba unul, omoara 5. Ma gandesc la dorinta de a fi mama, unele cred ca isi pierd capul. Vorbesc din proprie experienta, adica dorinta de a fi mama, dar nu as apela la asa metode, merg pe ideea traditionala.

Corect.

camy_d 05.02.2011 18:42:49

Citat:

În prealabil postat de dianagroza (Post 333501)
Pai nu? Nu-i judec eu. Habar nu am daca e o regula ca sa aiba unul, omoara 5. Ma gandesc la dorinta de a fi mama, unele cred ca isi pierd capul. Vorbesc din proprie experienta, adica dorinta de a fi mama, dar nu as apela la asa metode, merg pe ideea traditionala.

Corect.

Sincer, când am zis asta, m-am gândit la medicii care fac fertilizarea in vitro.

dianagroza 05.02.2011 18:57:10

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 333575)
Sincer, când am zis asta, m-am gândit la medicii care fac fertilizarea in vitro.

Esti o scumpa, dar cand doctorii fac un avort la 3 luni, sau pana, cand e format considerabil copilul... Cu ce inima poti tine in mana bucati rupte dintr-un copil.
Cand eram in scoala generala, in clasa a 6-a cred, ne-au adus la ora de biologie un filmulet cu copii avortati si cum se face un avort. Am ramas marcata!
Abia acum stau si ma gandesc ca nu i-a ajutat capul prea mult pe profesorii aia de ne-au aratat asa ceva...

camy_d 05.02.2011 19:17:08

Citat:

În prealabil postat de dianagroza (Post 333591)
Esti o scumpa, dar cand doctorii fac un avort la 3 luni, sau pana, cand e format considerabil copilul... Cu ce inima poti tine in mana bucati rupte dintr-un copil.
Cand eram in scoala generala, in clasa a 6-a cred, ne-au adus la ora de biologie un filmulet cu copii avortati si cum se face un avort. Am ramas marcata!
Abia acum stau si ma gandesc ca nu i-a ajutat capul prea mult pe profesorii aia de ne-au aratat asa ceva...

E o melodie care începe cu o poveste. Un copil vede niște poze cu embrioni, fără să știe despre ce era vorba, și a întrebat "Cine a rupt copilul?". De aici reiese faptul că aveau deja formă umană, dacă și un copil și-a dat seama că erau copii. Reiese și cruzimea avortului.

Vă avertizez că acest videoclip are poze cu embrioni avortați:
http://www.youtube.com/watch?v=zqVYh...eature=related

dianagroza 05.02.2011 19:22:55

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 333609)
Vă avertizez că acest videoclip are poze cu embrioni avortați:
http://www.youtube.com/watch?v=zqVYh...eature=related

Nu m-as mai uita la un asa filmulet. Mi s-ar rupe inima...

calator prin ploaie 05.02.2011 19:39:28

Este extrem de dureros sa-ti vezi copil avortat spontan, intr-o caserola....Sa-l vezi aproape format, cu caputul mare, manute micute, cu locul ochisorilor vizibil.....Te doare, si te doare atat de tare incat....se poate intampla sa nu mai vrei o noua experienta....in incercarea de a fi mama...Se intampla...

dianagroza 05.02.2011 19:41:32

Citat:

În prealabil postat de calator prin ploaie (Post 333632)
Este extrem de dureros sa-ti vezi copil avortat spontan, intr-o caserola....Sa-l vezi aproape format, cu caputul mare, manute micute, cu locul ochisorilor vizibil.....Te doare, si te doare atat de tare incat....se poate intampla sa nu mai vrei o noua experienta....in incercarea de a fi mama...Se intampla...

Te referi la cineva anume?

calator prin ploaie 05.02.2011 19:52:54

Da....ma refer la cineva anume....

Iulita 05.02.2011 19:55:55

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 332562)
Nu fiti rautacioasa :) Ce, sunteti chiar atat de nestiutoare ? Ortodocsilor le fug ochii dupa sexul opus mai putin decat catolicilor ?

Ma iertati ca intervin, nu sa fiu rautacioasa, dar chiar ati facut o statistica? Stiu ca va aparati religia dar Papa, chiar la un moment dat, a spus ca se pot folosi perzervativele. Asa ca nici nu ma mai mira sa aud alte lucruri, cum de altfel sunt multe lucruri stupide care le fac si preotii ortodocsi. Sa mergeti in Italia, de exemplu, care este o tara catolica, sa vedeti ce linistiti sunt "baietii" catolici italieni acolo. Si aia care par a fi linistiti, apeleaza la metode neortodoxe de a-si satisface fanteziile, dar ei tot virgini se numesc.

Erethorn 05.02.2011 20:12:29

Citat:

În prealabil postat de Iulita (Post 333650)
Ma iertati ca intervin, nu sa fiu rautacioasa, dar chiar ati facut o statistica? Stiu ca va aparati religia dar Papa, chiar la un moment dat, a spus ca se pot folosi perzervativele. Asa ca nici nu ma mai mira sa aud alte lucruri, cum de altfel sunt multe lucruri stupide care le fac si preotii ortodocsi. Sa mergeti in Italia, de exemplu, care este o tara catolica, sa vedeti ce linistiti sunt "baietii" catolici italieni acolo. Si aia care par a fi linistiti, apeleaza la metode neortodoxe de a-si satisface fanteziile, dar ei tot virgini se numesc.

Nu-i nimic, a fost o neintelegere. Statisticile sunt periculoase. Eu pot sa produc date statistice care arata ca in Romania se avorteaza mult mai mult decat, de exemplu, in Polonia. Dar nu m-as incumeta sa sustin ca romanii sunt mai pacatosi decat polonezii. Pana la urma, cu totii suntem prea pacatosi, iar cel dintai sunt eu.

Noesisaa 05.02.2011 20:19:58

Citat:

În prealabil postat de Iulita (Post 333650)
Ma iertati ca intervin, nu sa fiu rautacioasa, dar chiar ati facut o statistica? Stiu ca va aparati religia dar Papa, chiar la un moment dat, a spus ca se pot folosi perzervativele.

Da, dar nu asta a spus. Interesant este ca imediat, sau chiar in timpul povestii cu papa si prezervativele Biserica Ortodoxa Rusa a dat un comunicat cum ca prezervativele si metodele anti-conceptionale ne-abortive pot fi folosite de crestinii ortodocsi, atata timp cat nu sunt folosite in mod egoist si cu sfatul duhovnicului. :4:

dianagroza 05.02.2011 20:23:48

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 333673)
Da, dar nu asta a spus. Interesant este ca imediat, sau chiar in timpul povestii cu papa si prezervativele Biserica Ortodoxa Rusa a dat un comunicat cum ca prezervativele si metodele anti-conceptionale ne-abortive pot fi folosite de crestinii ortodocsi, atata timp cat nu sunt folosite in mod egoist si cu sfatul duhovnicului. :4:

Nu am cunostinte despre un astfel de comunicat. Il puteti expune? M-ati facut curioasa.
Stau si ma intreb cum anticonceptionalele nu provoaca avort.
Prezervativele, desi nu implica un avort, este tot o impotrivire...

Iulita 05.02.2011 20:25:02

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 333673)

Sa ne fereasca Sfantul! Suntem in vremurile Apocalipsei, cand si pastorii s-au smintit.

Noesisaa 05.02.2011 20:27:29

Citat:

În prealabil postat de dianagroza (Post 333677)
Nu am cunostinte despre un astfel de comunicat. Il puteti expune? M-ati facut curioasa.

http://www.interfax-religion.com/?act=news&div=7945

Este in engleza.

Mihnea Dragomir 05.02.2011 20:32:38

Citat:

În prealabil postat de dianagroza (Post 333677)
Stau si ma intreb cum anticonceptionalele nu provoaca avort.

Există două clase cu anticoncepționale:
1. Anticoncepționale orale combinate, care sunt combinații de estrogen și progesteron. Ele au un mecanism principal de acțiune: inhibarea ovulației, și două mecanisme secundare de acțiune, dintre care unul este avortiv: îngreunează încuibărirea embrionului în peretele uterului.
2. Anticoncepționale numai cu progesteron (minipilula, există și forme injectabile, implantabile sau inelul vaginal Nuvaring). Mecanismul lor de acțiune este, cel puțin teoretic, non-avortiv.

Bineînțeles că, în practică, se folosesc cele din prima categorie mai mult.

dianagroza 05.02.2011 20:34:10

"Preotii pot permite mirenilor utilizarea prezervativelor", dar totusi nu este acceptata "orice decizie egoista a sotilor de a nu face copii".
Vad ca atat Papa, cat si Biserica Rusa, s-au bazat in primul rand pe promovarea prezervativului ca o masura de prevenire a HIV.
Ciudat...

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:03:03.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.