Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Reguli in Biserica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5027)
-   -   Dogme babesti (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12279)

camy_d 22.02.2011 16:53:57

Citat:

În prealabil postat de Hartford (Post 340623)
Cica e mare pacat sa te duci la impartasanie fara batic pe cap. Eu nu folosesc batic. M-am impartasit intr-un an in Canada si acolo patru babe au alergat la mine cu batic sa imi acopere capul. Am intrebat multi preoti care e adevarul cu batic sau fara. Toti mi-au zis cum simti. Voi va acoperiti capul?

Pavel la I Corinteni, cap. 11, spune:

1 Corinteni 11:5 Dimpotrivă, orice femeie care se roagă sau prorocește cu capul dezvelit, își necinstește capul ei, pentru că este ca una care ar fi rasă.

1 Corinteni 11:6 Dacă o femeie nu se învelește, să se și tundă! Iar, dacă este rușine pentru o femeie să fie tunsă ori rasă, să se învelească.

1 Corinteni 11:7 Bărbatul nu este dator să-și acopere capul, pentru că el este chipul și slava lui Dumnezeu, pe când femeia este slava bărbatului.

1 Corinteni 11:8 În adevăr, nu bărbatul a fost luat din femeie, ci femeia din bărbat;

1 Corinteni 11:9 și nu bărbatul a fost făcut pentru femeie, ci femeia pentru bărbat.

1 Corinteni 11:10 De aceea femeia, din pricina îngerilor, trebuie să aibă pe cap un semn al stăpânirii ei.

1 Corinteni 11:11 Totuși, în Domnul, femeia nu este fără bărbat, nici bărbatul fără femeie.

1 Corinteni 11:12 Căci dacă femeia este din bărbat, tot așa și bărbatul prin femeie, și toate sunt de la Dumnezeu.

1 Corinteni 11:13 Judecați voi singuri: este cuviincios ca o femeie să se roage lui Dumnezeu dezvelită?

1 Corinteni 11:15 pe când pentru o femeie este o podoabă să poarte părul lung? Pentru că părul i-a fost dat ca învelitoare a capului.

Ca să nu crezi că ai găsit răspunsul, mai pun și asta:21::

1 Corinteni 11:14 Nu vă învață chiar și firea că este rușine pentru un bărbat să poarte părul lung,

Asta n-am putut pricepe niciodată, dacă e rușine ca bărbatul să poarte părul lung, de ce mulți sfinți și chiar Iisus au purtat părul lung? De asta nici nu știu cât trebuie să luăm în serios treaba cu acoperitul capului, că-i în același capitol cu ideea încălcată de sfinți, că bărbatul nu trebuie să poarte păr lung.

Noesisaa 22.02.2011 17:15:39

Oh, nu, razboiul baticului reincepe! :4:

cristiboss56 22.02.2011 19:15:52

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 340851)
Oh, nu, razboiul baticului reincepe!

Nu-i de ras ! Unii pricep mai greu :18:, altii nu au citit , sau refuza sa o faca:15: , altii nu suporta acasta regula atat de simpla:13: , altii vor s-o schimbe , altii nu vor sa mai fie ortodocsi , sau . . .:2:

Fani71 22.02.2011 19:47:28

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 340839)
Pavel la I Corinteni, cap. 11, spune:

1 Corinteni 11:5 Dimpotrivă, orice femeie care se roagă sau prorocește cu capul dezvelit, își necinstește capul ei, pentru că este ca una care ar fi rasă.

1 Corinteni 11:6 Dacă o femeie nu se învelește, să se și tundă! Iar, dacă este rușine pentru o femeie să fie tunsă ori rasă, să se învelească.

1 Corinteni 11:7 Bărbatul nu este dator să-și acopere capul, pentru că el este chipul și slava lui Dumnezeu, pe când femeia este slava bărbatului.

1 Corinteni 11:8 În adevăr, nu bărbatul a fost luat din femeie, ci femeia din bărbat;

1 Corinteni 11:9 și nu bărbatul a fost făcut pentru femeie, ci femeia pentru bărbat.

1 Corinteni 11:10 De aceea femeia, din pricina îngerilor, trebuie să aibă pe cap un semn al stăpânirii ei.

1 Corinteni 11:11 Totuși, în Domnul, femeia nu este fără bărbat, nici bărbatul fără femeie.

1 Corinteni 11:12 Căci dacă femeia este din bărbat, tot așa și bărbatul prin femeie, și toate sunt de la Dumnezeu.

1 Corinteni 11:13 Judecați voi singuri: este cuviincios ca o femeie să se roage lui Dumnezeu dezvelită?

1 Corinteni 11:15 pe când pentru o femeie este o podoabă să poarte părul lung? Pentru că părul i-a fost dat ca învelitoare a capului.

Ca să nu crezi că ai găsit răspunsul, mai pun și asta:21::

1 Corinteni 11:14 Nu vă învață chiar și firea că este rușine pentru un bărbat să poarte părul lung,

Asta n-am putut pricepe niciodată, dacă e rușine ca bărbatul să poarte părul lung, de ce mulți sfinți și chiar Iisus au purtat părul lung? De asta nici nu știu cât trebuie să luăm în serios treaba cu acoperitul capului, că-i în același capitol cu ideea încălcată de sfinți, că bărbatul nu trebuie să poarte păr lung.

Cum ziceam mai sus, daca aceste cuvinte ale sfantului Pavel trebuie luate ad literam, apoi sa se tunda toti calugarii si sfintii de pe icoane.

Melissa 22.02.2011 20:10:01

Alte babisme..

Am sa postez aici ceva de pe alt topic, pentru ca intra in aceasta categorie...
E vorba despre femeile insarcinate care daca fura se vor naste copiii cu pete.I-am spus Mariei ca e un babism clasic,nu e de acord si ne mai spune unul( chestia cu "doi suntem doi vedem"-pe care eu nu o pricep)

Citat:

În prealabil postat de maria40 (Post 340789)
Nu e nici un babism clasic eu am in familie pe cineva marcat pe piept cu o floare. Tigancile nu stiu dar femeile care sunt sau au fost insarcinate candva 90% dintre ele isi spun sau au spus in gand cand vedeau ceva ma ciudat "Doi suntem doi vedem"

Mihnea Dragomir 22.02.2011 20:16:28

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 340933)
Cum ziceam mai sus, daca aceste cuvinte ale sfantului Pavel trebuie luate ad literam, apoi sa se tunda toti calugarii si sfintii de pe icoane.

Fani, v-ați gândit că acei sfinți de pe icoane, precum și călugării și preoții au acoperământ ritual al capului ? I-ați văzut cuminecându-se cu căciula pe cap ? Dar pe măicuțe cum le-ați văzut la biserică, aveau capul acoperit ori descoperit ?

Pe urmă, dacă vorbim de iconografie: în ceea ce o privește pe Maica Domnului, unul dintre criteriile de deosebire dintre o icoană ortodoxă și una catolică este acela că în icoanele catolice, de multe ori parcă-parcă i se vede o șuviță de păr, pe când în cele ortodoxe are capul complet acoperit. Ideea de a o înfățișa cu pletele în vânt încă nu a trecut prin capul niciunui iconograf (mă refer la cei care pictează în manieră tradițională).

În sfârșit, să obervăm că Apostolul nu spune nicăieri, în canonul său, cuvântul "batic". Este vorba de acoperământ al capului. El poate fi, după timp și modă: șal, căciulă, pălărie, tocă etc.

Cele ce scriați, anume că baticul vă deranjează și vă împiedică să vă concentrați, îmi amintesc de faptul că fiică-mea, pe la 8 ani, când încă nu discutasem cu ea anumite aspecte ale războiului nevăzut, reclama faptul că se sufocă de fiecare dată când Sf Liturghie înaintează spre momentul împărtășirii. O clarificare dogmatică și câteva rugăciuni au ajutat-o să surmonteze acest obstacol, încât acum nu mai are acest gen de probleme.

glykys 22.02.2011 20:39:15

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 340946)
Am sa postez aici ceva de pe alt topic, pentru ca intra in aceasta categorie...
E vorba despre femeile insarcinate care daca fura se vor naste copiii cu pete.I-am spus Mariei ca e un babism clasic,nu e de acord si ne mai spune unul( chestia cu "doi suntem doi vedem"-pe care eu nu o pricep)

Mai, babism, nebabism, nici bunica mea nu credea in chestia asta, pana i s-a nascut un copil cu o pata rosie pe burta, iar ea si-a adus aminte ca atunci cand era gravida, a rupt o floare din parc si cand a vazut ca vine cineva, a pus mana cu floarea, instinctiv, la burta...

De unde rezulta ca nu e bine sa furi sau sa rupi florile din parc.

Melissa 22.02.2011 20:42:46

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 340958)

De unde rezulta ca nu e bine sa furi sau sa rupi florile din parc.

Asta e clar! Si e valabil pentru toata lumea, nu doar pentru femeile gravide!

Melissa 22.02.2011 20:45:31

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 340958)
Mai, babism, nebabism, nici bunica mea nu credea in chestia asta, pana i s-a nascut un copil cu o pata rosie pe burta, iar ea si-a adus aminte ca atunci cand era gravida, a rupt o floare din parc si cand a vazut ca vine cineva, a pus mana cu floarea, instinctiv, la burta...

Mai repet si aici: daca ar fi asa,iti dai seama cum ar arata copiii de rromi? Ca dalmatienii,nu?:-)) Ca doar nu se abtin de la furat tigancile cand sunt insarcinate!

glykys 22.02.2011 20:47:17

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 340962)
Mai repet si aici: daca ar fi asa,iti dai seama cum ar arata copiii de rromi? Ca dalmatienii,nu?:-)) Ca doar nu se abtin de la furat tigancile cand sunt insarcinate!

Eu nu stiu asta, am scris numai ce isi amintea bunica mea, care nici ea nu dadea crezare babismelor, cel putin pana la proba contrarie...

anna21 22.02.2011 22:09:20

Citat:

În prealabil postat de Hartford (Post 340623)
Cica e mare pacat sa te duci la impartasanie fara batic pe cap. Eu nu folosesc batic. M-am impartasit intr-un an in Canada si acolo patru babe au alergat la mine cu batic sa imi acopere capul. Am intrebat multi preoti care e adevarul cu batic sau fara. Toti mi-au zis cum simti. Voi va acoperiti capul?

Eu imi acopar capul si imi place sa fac asta.

De altfel de cand eram necredincioasa, dar totusi uneori ma rugam (cu cuvintele mele, nu stiam de existenta cartilor de rugaciuni) imi acopeream capul cu o esarfa mare, un fular etc.. (ca atunci nu aveam baticuri).

Chiar duminica aceasta, cand in fata mea erau mai multe femei cu parul desfacut pe umeri, observam ca un batic este totusi mai frumos, mai firesc..

Si daca vrei sa stii ce parere au preotii..eu nu mi-am intrebat duhovnicul, dar o data era la biserica un calugar care a petrecut mult timp la muntele Athos iar acum calatorea sa-si vada familia.. Cand am mers la el sa-i cer binecuvantare s-a bucurat si m-a laudat pentru cap acoperit :). (unde merg eu putine femei poarta batic)
Asa ca am luat-o ca un raspuns, venind de la el.

(sper ca nu va ingrozesc daca afirm ca am in vedere ca undeva in timp, in viitor, daca ma tine Dumnezeu, sa ajung sa port batic tot timpul.)

florinbrasov0 22.02.2011 23:03:13

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 340216)
”Cel ce a primit Sfanta impartasanie se cuvine sa nu mai sarute icoane sau mana cuiva..”
.

Cine ne garanteaza ca am inghitit toata Sf Impartasanie si nu ne-a ramas o particula care nu se vede cu ochiul liber si care totusi este din Trupul sau/si Sangele Mantuitorului?

Noesisaa 22.02.2011 23:56:36

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 341008)

(sper ca nu va ingrozesc daca afirm ca am in vedere ca undeva in timp, in viitor, daca ma tine Dumnezeu, sa ajung sa port batic tot timpul.)

N-as fi surprinsa. Am vazut quite a few bloguri de americance ortodoxe care si-au pus in cap chestia asta. :106: Se pare ca e ultima moda prin parohiile ortodoxe din America. :D

Mihnea Dragomir 23.02.2011 00:14:51

Observ un lucru interesant. Prin comparație cu tot felul de practici de domeniul ignoranței sau chiar al magiei, care nu au nici cea mai mică susținere scripturistică, patristică, liturgică sau magisterială, cel mai mult s-a vorbit la topicul "Dogme băbești" despre...acoperirea capului la femei, susținută de toate cele patru surse. Chiar așa, o femeie cu capul acoperit vi se pare o babă ?

Melissa 23.02.2011 00:27:44

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 341072)
Chiar așa, o femeie cu capul acoperit vi se pare o babă ?

Tie Mihnea,ca barbat,cum ti se pare ?:4:

anna21 23.02.2011 00:33:07

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 341062)
N-as fi surprinsa. Am vazut quite a few bloguri de americance ortodoxe care si-au pus in cap chestia asta. :106: Se pare ca e ultima moda prin parohiile ortodoxe din America. :D

Eu nu am citit.. cred ca intru pe destule (prea multe) situri deja.
Dar am observat ca la biserica americana baticul e regula (cu putine exceptii), iar pantaloni nu am vazut la femei (cel putin unde am mers eu). Cel putin, femeile convertite de la protestanti ( sau alte secte) la ortodoxie sunt f stricte in ce priveste aspectul.

Acum merg la biserica ortodoxa romaneasca unde f multe femei au capul descoperit si poarta pantaloni, sunt rujate (mai ales femei mai in varsta 40+ se rujeaza..de ce? .. am ajuns sa identific rujul cu batranetea) etc..

Noesisaa 23.02.2011 00:53:25

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 341087)
Eu nu am citit.. cred ca intru pe destule (prea multe) situri deja.
Dar am observat ca la biserica americana baticul e regula (cu putine exceptii), iar pantaloni nu am vazut la femei (cel putin unde am mers eu). Cel putin, femeile convertite de la protestanti ( sau alte secte) la ortodoxie sunt f stricte in ce priveste aspectul.

Acum merg la biserica ortodoxa romaneasca unde f multe femei au capul descoperit si poarta pantaloni, sunt rujate (mai ales femei mai in varsta 40+ se rujeaza..de ce? .. am ajuns sa identific rujul cu batranetea) etc..

Cred ca idealul este undeva la mijloc. Din fericire ortodocsii nu sunt nici menoniti, nici New Age hippies.

Melissa 23.02.2011 00:54:48

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 341087)

Pai macar cele de 40+ care fac asta, sa zicem ca au o scuza,fortzeaza anotimpul ( vor sa fie tot vara,cand de fapt se apropie toamna sau iarna vietii chiar), dar aici in Romania, mai rujate si fardate sunt cele tinerele tare.Ma intreb deseori ce fac in biserica,fardate/rujate tare si cu fusta scuuurta,scuuurta??!Cred ca se roaga sa le iasa in cale vreun lamborghini, ca altfel nu-mi explic..

PS- si apropos de infatisare, poate te razgandesti cu baticul permanent.Ce-i frumos nu trebuie acoperit tot timpul.:3::53:

Mihnea Dragomir 23.02.2011 01:08:00

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 341080)

Eu, după baticuri nu mă dau în vânt. Nu că ar îmbătrini chipul unei femei, dar îi dau un aspect mai rural și (veți râde !) mai ...musulman. Pesemne din cauză că am văzut mai mult țărănci și iranience purtând batic, decât românce de la oraș. De aici, asocierea.
În schimb, pălărioarele și, mai ales, tocile care stau într-o parte, îmi par tare chic.

Reamintesc: canonul nu este despre baticuri. Se referă la acoperământ al capului. Între catolicele tradiționaliste, acum e la modă mantilla, un fel de maramă din material împletit și care, de regulă, se poartă cu colțurile libere, în dreptul perciunilor. A venit pesemne sub influență sud-americană. Acum 50 de ani, catolicele tradiționaliste purtau pălărioare cu boruri, după moda franțuzească. Acum 100 de ani purtau pălării cu boruri mici spre inexistente, după modă habsburgică. Dar de acoperit capul, și l-au acoperit mereu. Primul semn văzut al deosebirii dintre catolicele tradiționaliste și cele feministe acesta este: dacă își acoperă capul sau nu.

Melissa 23.02.2011 01:24:03

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 341099)
Între catolicele tradiționaliste, acum e la modă mantilla, un fel de maramă din material împletit și care, de regulă, se poartă cu colțurile libere, în dreptul perciunilor. A venit pesemne sub influență sud-americană.

Arata superb.La limita intre chic si sexy zic eu..:3:
Dar e clar ca depinde si de cine le poarta..si cum le poarta( nu modul de asezare pe cap ci atitudinea avuta).:-)

andreicozia 23.02.2011 01:28:37

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 341080)

Baba, m-ar speria si m-ar inhiba.
Si asa ca barbati avem frica de femei si drepturile lor de a te face praf dtpdv...asta ar fi cireasa de pe tort
In ziua de azi, femeia si casatoria este o maaaaaare loterie!
Multi prefera ,cum zicea cineva mai sus in mod comic...sa se autoexcite :)))

Melissa 23.02.2011 01:38:39

Mi-ai adus aminte de ceva:

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 341102)
Baba, m-ar speria si m-ar inhiba.
Si asa ca barbati avem frica de femei si drepturile lor de a te face praf dtpdv...asta ar fi cireasa de pe tort
In ziua de azi, femeia si casatoria este o maaaaaare loterie!
Multi prefera ,cum zicea cineva mai sus in mod comic...sa se autoexcite :)))

Un simpatic mosneag ardelean zicea unui pustan : maahh, apoi cand vrei sa te insori, sa nu te uiti la ea ca ii boita( vopsita/fardata), ca nu stii ce iei.Tra`(trebuie) neaparat sa o vezi dimineata cand canta cucosul si sa-i pui si un batic pe cap.Apoi daca nu te-oi speria,si n-oi crapa,poti de`acu` s-o iei acasa...:-)))

florinbrasov0 23.02.2011 07:50:02

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 341008)
Chiar duminica aceasta, cand in fata mea erau mai multe femei cu parul desfacut pe umeri, observam ca un batic este totusi mai frumos, mai firesc..

Sa stiti ca si mie mi se pare mai firesc o femeie cu batic, iar cele tinere sunt si ele mai frumoase cu batic in cap, (sa nu imi sariti in cap ca nu pun pe nimeni sa poarte batic in afara cand sunt la slujbe sau rugaciune :4:)

Iuliana_crestina 23.02.2011 09:50:34

Sfinta Impartasanie si sarutul

Doamne ajuta!
Din cite am aflat eu de la fratele meu de botez, care este preot, "interdictia" de a saruta dupa Impartasanie, ca si aceea de a te atinge de persoane/lucruri sfinte/sfintite in timpul menstruatiei nu sunt interdictii propriu zise, ci niste recomandari care, pentru ca suntem ortodocsi, trebuiesc respectate cu duiosie si reverenta duhovniceasca. Ele nu sunt din pricina ca sarutul (intre anumite limite) sau singele menstrual ar fi spurcate sau ar spurca Impartasania, icoanele etc. Ci motivatia este subtila si minunata. In cazul sarutului dupa Sfinta Impartasanie, daca Il ai pe Hristos in tine, primit sub forma Impartasaniei, esti momentan mai mare decit icoanele, prin urmare nu mai saruti nimic din ce puteai saruta ca semn de respect si de inchinare; de la sine inteles ca nici sarutarea data celor dragi nu mai are sens in acele clipe, pentru ca semnifica recoborirea prematura in lumesc-pentru citava vreme dupa ce primesti Impartasania esti "rupt" din Imparatia Cerurilor... Iar in ce priveste recomandarea de a nu te atinge de sfinte/sfintite in timpul menstruatiei, ea se explica prin aceea ca Jertfa nesingeroasa a Liturghiei nu permite amestecarea cu nimic singeros; din acest unghi, nu numai femeile la menstruatie nu pot primi Sfintele Taine sau saruta icoanele, ci si barbatii care au curgere de singe (singerari ale aparatului digestiv, ale rinichilor etc). In rest, femeile pot merge la biserica si pot participa fara probleme la Sfinta Liturghie...

In privinta baticului..ce sa va spun...fiecare cum simte si cum doreste... Eu port, pentru ca asa mi s-a recomandat de catre parintele duhovnic, dar asta e pentru ca eu am nevoie de aceasta modalitate de smerire; nu este obligatoriu ca toata lumea sa poarte, daca port eu. Dealtfel, si eu port batic foarte subtire, si nu-l pun "pina-n dinti", nici nu-l leg strins cu o mie de noduri, pentru ca un acoperamint gros imi da mincarimi la pielea capului, si pe termen lung face sa-mi cada parul cam tare. Si apoi, eu sunt vietate de clima rece, si am nevoie sa respir in voie; cred ca multa lume raceste pentru ca se supraimbraca in mod constant. Daca ar fi dupa mine, mai n-as purta, pentru ca mi-e mai bine fara nimic pe cap. Dar mi-e rusine sa refuz pe parintele duhovnic; m-am gindit ca macar acest efort sa-l fac, ca poate eforturi mai mari, ca sa evit alte pacate, mai mari si mai ademenitoare, mi-e greu sa le fac...

De fapt, ideea de acoperamint al capului nu-mi displace, pentru ca am citit o carte minunata a lui Pavel Evdokimov, Femeia si mintuirea lumii; Evdokimov spune ca recomandarile Sfintului Apostol Pavel nu trebuie luate ad-literam, ci femeile sa fie constiente ca acoperamintul capului nu este pentru a ascunde ceva obscen, ci pentru a cinsti feminitatea, care este subtila, delicata, tainica, si demna de a fi protejata prin ascundere; mai spune el, minunat, ca feminitatea este construita dupa Chipul feminin/matern al Sfintului Duh. Si cum Sfintul Duh este discret si gingas si ascuns, tot asa si femeia trebuie sa fie...

Sper sa fie de folos ce am scris. Doamne ajuta si sa avem un Post mare prin roade!

camy_d 23.02.2011 14:44:07

Citat:

În prealabil postat de florinbrasov0 (Post 341043)
Cine ne garanteaza ca am inghitit toata Sf Impartasanie si nu ne-a ramas o particula care nu se vede cu ochiul liber si care totusi este din Trupul sau/si Sangele Mantuitorului?

Și dacă au rămas particule, se duc cu vinul și anafura.

glykys 23.02.2011 21:05:01

Nu ati vrea, totusi, sa ramanem on topic? Nu de alta, dar sa nu inteleaga careva ca purtatul baticului ar fi o dogma babeasca!

O dogma babeasca este ca nu se mananca pepene sau varza de ziua Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul, pentru ca, vezi Doamne, ar semana cu un cap...

cristinadaciana 23.02.2011 21:10:12

Totusi daca ai un copi mic pe care-l pupi tot timpul..si dintr-odata nu-l mai pupi ca cica te-ai impartasit. Nu crede ca-l respingi ? Indiferent unde si cine a scris eu consider asta ca fiind o aberatie! "Nu te pupa mama ca s-a impartasit"

Mihnea Dragomir 23.02.2011 21:11:58

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 341378)
O dogma babeasca este ca nu se mananca pepene sau varza de ziua Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul, pentru ca, vezi Doamne, ar semana cu un cap...

Da ! Da ! Da ! Pe asta o uitasem ! Am auzit-o cu urechile mele și mi s-a părut uluitoare ! E de tip "să nu minți de Sf Foca fiindcă ai să mori în foc (Foca-foc). Din aceeași categorie: dacă faci un păcat de Sfinții Trei Ierarhi ai să suferi de un accident la membre (Grigore Teologul = te ologul). Ce haz au, dom'le ! Astea eresuri adevărate !

arwein 23.02.2011 21:14:43

Da' aia cu "sa nu manaci urzici in Saptamana Mare"? Asta chiar ma intereseaza, ca urzicile sunt asa de buuuuune!

Melissa 23.02.2011 21:16:36

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 341378)

Eu o stiam pe asta : in aceasi zi despre care vorbesti, nu se foloseste cutitul (taierea capului).Daca ai ceva de taiat, NU TAI ,ci rupi!:4:

camy_d 23.02.2011 21:19:59

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 341384)
Eu o stiam pe asta : in aceasi zi despre care vorbesti, nu se foloseste cutitul (taierea capului).Daca ai ceva de taiat, NU TAI ,ci rupi!:4:

Parcă erau și niște restricții legate de culoarea roșie.

glykys 23.02.2011 21:21:03

Citat:

În prealabil postat de arwein (Post 341383)
Da' aia cu "sa nu manaci urzici in Saptamana Mare"? Asta chiar ma intereseaza, ca urzicile sunt asa de buuuuune!

Eu nu pot sa le sufar, dar iata ce zice aici:
Considerată ca o plantă sacră, urzica vie se consumă pe toată durata Postului Mare, în mod obligatoriu în ziua Dochiei, în săptămâna Patimilor și în Sâmbăta Paștelui.
http://www.ziarullumina.ro/articole;...rimaverii.html

glykys 23.02.2011 21:22:20

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 341387)
Parcă erau și niște restricții legate de culoarea roșie.

Dar babismul cu ata rosie la manuta copilului sau cu funda rosie la cap, sa nu se deoache... :28:

camy_d 23.02.2011 21:28:08

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 341389)
Dar babismul cu ata rosie la manuta copilului sau cu funda rosie la cap, sa nu se deoache... :28:

E și asta. Dar ziceam de Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul, erau niște restricții cu roșu.

Templier Knight 23.02.2011 22:00:33

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 340172)
Unele babe au răspândit anumite canoane greșite în biserică, iar mulți nu ne dăm seama de aceasta. De aceea am deschis acest topic, să postăm astfel de exemple.

Încep eu cu ideea greșită că n-avem voie să pupăm nimic după ce ne împărtășim, nici măcar icoane, parcă ele ar spurca Sf. Împărtășanie. Trebuie să evităm să scuipăm, însă putem pupa orice și pe oricine. Treaba asta poate duce și la mândrie, când te întâlnești cu cineva, trâmbițezi că nu-l pupi pentru că te-ai împărtășit. Și apoi tot lași mai multă salivă pe linguri și pahare. :21:

:6: :53:

Stiu si eu aceste ''reguli'' ciudate

Miha-anca 24.02.2011 00:08:07

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 340172)
Unele babe au răspândit anumite canoane greșite în biserică, iar mulți nu ne dăm seama de aceasta. De aceea am deschis acest topic, să postăm astfel de exemple.

Încep eu cu ideea greșită că n-avem voie să pupăm nimic după ce ne împărtășim, nici măcar icoane, parcă ele ar spurca Sf. Împărtășanie. Trebuie să evităm să scuipăm, însă putem pupa orice și pe oricine. Treaba asta poate duce și la mândrie, când te întâlnești cu cineva, trâmbițezi că nu-l pupi pentru că te-ai împărtășit. Și apoi tot lași mai multă salivă pe linguri și pahare. :21:

:6: :53:

Mie mi-a spus acest lucru, pe care tu il numesti "dogma babeasca", Parintele Papacioc dupa Sf. Impartasanie, cand am vrut sa-i sarut mana la plecare si nu m-a lasat. Sa fie chiar o "dogma babeasca", sau incepem sa incurcam borcanele, indoindu-ne de lucruri pe care nu le intelegem?!?

Miha-anca 24.02.2011 01:45:08

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 340697)
Nu.
Eu nu cred ca trebuie luate cuvintele sfantului Pavel ad litteram. Este vorba si de simbolistica.
Intre timp, portul femeilor s-a schimbat. Daca nu este dezonorant si indecent sa umbli fara batic pe strada sau sa ai parul scurt (cum spune el), nu este nici in Biserica.
De altfel, ma deranjeaza si ma impiedica sa ma concentrez.

Cum ideea aceasta este frecvent imbratisata de unii dintre noi, precum ca Sf. Apostol Pavel vine cu pareri proprii, care nu ne obliga la nimic, fiind idei proprii si nimic altceva, voi da glas unei pareri autorizate, si anume Sf. Ioan Gura de Aur, care are ceva de spus in privinta modului in care se exprima Sf. Apostol Pavel:

"Va dau un sfat ca unul care am fost miluit de Domnul ca sa fiu credincios". (I Cor. 7.25)
Cu prilejul rostirii acestor cuvinte merita sa admiram dibacia si intelepciunea fericitului Pavel. Se gasea intre doua situatii constrangatoare si contrarii: una, de a se da pe el insusi ca exemplu, pentru ca sfatul sau sa fie bine primit de credinciosii din Corint, iar alta, de a nu se lauda pe sine pentru ca sa nu piarda meritul virtutii practicate de el. Prin cateva cuvinte bine alese, a iesit din aceasta incurcatura. Prin cuvintele "ca unul care am fost miluit", se da oarecum pilda pe sine insusi, dar in acelasi timp se si smereste si se injoseste, caci nu da sfatul invocand in sprijinul sau meritele lui de apostol.

Pavel nu a spus:
"Dau sfatul acesta ca unul caruia mi s-a incredintat propovaduirea Evangheliei, ca unul care am fost invrednicit a fi predicatorul neamurilor, ca unul caruia mi s-a inmanat puterea de a va conduce si a va apara, ca unul ce sunt dascalul si invatatorul vostru".
- Dar ce a spus Pavel?
- Iata ce spune el:
"Ca unul ce am fost miluit".

Prin aceste cuvinte, pune inaintea credinciosilor sai cel mai mic merit al sau, deoarece ca simplu credincios este mai putin decat a fi dascalul credinciosilor.
Dar Pavel scoate la iveala si in alt chip smerenia sa:
- Cum?
- N-a spus: "Dau sfat ca un om care este credincios", ci: "ca unul ce am fost miluit sa fiu credincios".

Pavel spune: "Sa nu socotiti ca este un dar al lui Dumnezeu numai apostolia sau numai predicarea cuvantului sau numai invatatura. Nu! Insasi credinta mea este un dar al milei lui Dumnezeu revarsate asupra mea. Am fost invrednicit cu credinta, nu pentru ca am fost vrednic, ci numai pentru ca am fost miluit de Dumnezeu. Iar mila este o urmare a harului, si nu a meritului. Prin urmare, daca Dumnezeu n-ar fi fost milostiv fata de mine, n-as fi putut ajunge niciodata nu numai apostol, dar nici credincios.".

Ai vazut cat de recunoscator este slujitorul lui Dumnezeu, Pavel? Ai vazut ce inima zdrobita are? Nu-si atribuie nici un merit mai mare decat al celorlalti credinciosi. Dimpotriva, chiar ceea ce le era comun si lui, si ucenicilor sai, credinta, spune ca nu o are datorita unor merite personale, ci datorita milei si harului lui Dumnezeu.

Acest lucru il scoate la iveala prin cuvintele sale, ca si cand ar spune: "nu ma socotiti nevrednic de a primi de la mine un sfat, caci nici Dumnezeu nu m-a socotit nevrednic de mila Lui."

Si in continuare ne spune Sf. Ioan Gura de Aur, ca intentionat ne vorbeste astfel Sf. Apostol Pavel, nu pentru ca ar avea vreo indoiala cu privire la sfaturile pe care le da, ci ca noi sa alegem in deplina libertate; ca hotararea in urma sfatului sa fie luata de cei care au auzit sfatul. (Sf. Ioan Gura de Aur "Despre feciorie", pg. 74-76)

Sa luam deci aminte, atunci cand suntem inclinati a nesocoti sfatul apostolesc, considerandu-l simpla parere, ce poate fi neglijata.

Melissa 24.02.2011 10:47:06

Ce ti-e si cu oamenii...

Daca iti spune cineva sa imbratisezi un copac, sa saluti soarele, sa trimiti iubire semenilor prin ganduri, sa tii in casa un ametist sau sa gandesti pozitiv, zice ca esti new age....dar toate tampeniile astea ale babelor, le practica multi ortodocsi! Foarte interesant..

camy_d 24.02.2011 11:51:38

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 341453)
Mie mi-a spus acest lucru, pe care tu il numesti "dogma babeasca", Parintele Papacioc dupa Sf. Impartasanie, cand am vrut sa-i sarut mana la plecare si nu m-a lasat. Sa fie chiar o "dogma babeasca", sau incepem sa incurcam borcanele, indoindu-ne de lucruri pe care nu le intelegem?!?

Sigur de asta nu te-a lăsat? Mulți mari duhovnici se feresc uneori, din smerenie, să le săruți mâna.

glykys 24.02.2011 20:30:15

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 341532)
Sigur de asta nu te-a lăsat? Mulți mari duhovnici se feresc uneori, din smerenie, să le săruți mâna.

Tu ai citit aici, in linkul dat de DianaGroza? http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism20.html De pe site-ul PATRIARHIEI! Nu e babism. Si mie mi-a spus parintele meu.

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:54:06.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.