Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   Postul meu ? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12378)

Theodore_of_Mopsuestia 31.05.2013 23:08:37

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 520937)
Doamna Hartford stiti ca imaginea pe care o aveti drept avatar este o imagine pietist-catolica a Maicii Domnului care,dpdv ortodox,nu are nici o treaba cu iconografia ortodoxa? :) Stiti ce mi-se pare nedrept? Daca Mihai a fost banat pentru un citat despre un fost patriarh,considerandu-se ceva jignitor,atunci,intreb si eu,de ce nu au fost suspendati si cei care,direct,l-au facut pe actualul patriarh in toate felurile(mason,ecumenist)fara ca cineva sa fi stabilit asta?Sau cei care,mai ales fata de penticostali,au avut atacuri direct la familiile acestora cand asa ceva este clar in afara regulilor forumului?Si as mai avea destule.Daca tot se aplica o masura atunci judecata sa fie la fel,asta este tot.Cat timp ai un forum deschis este evident ca vor veni si cei cu pareri contrare,la fel cum alti ortodocsi merg pe forumuri catolice,de exemplu.Daca nu vrei pareri diferite atunci faci forum cu circuit inchis doar pt ortodocsi,precizand clar asta si nu te va mai deranja nimeni.Mie mi-se par lucrurile foarte simple.

EXACT, scotiene!
Stii cum numesc eu, mai ales in lumina stiintei etologiei, acest comportament, gen de a crede, penibil de monologal, subiectiv si agresiv? "Latratul automotivant al subiectivismului confesional narcisist".
Cei care isi proclama credinta/ideologia in felul asta, fie ei crestini sau nu, catolici, ortodocsi, (neo)protestanti, etc., sunt pentru mine niste fiinte care latra, intru supunere si coeziune fata de cainele alpha. La aceeasi categorie intra si minciunile calomnioase despre alte credinte: cei care le-au lansat, fie si de la amvon, stiau perfect adevarul. Fac parte din strategia politica, veche decind regatele si cetatile, de stringere a rindurilor in jurul conducatorilor, impotriva "al;ora rai din afara". Ca aia din sectele exotice care pretind ca toti profanii sunt dusmani, si ce bine este "acasa", in turma. Pe astfel de believeri ii consider animale, iar credinta si mai ales modul lor de a crede, bune de aruncat la gunoi. Chiar daca, prin absurd, respectiva credinta poate fi cea mai aproape de Adevar, sau chiar Adevarul. Punct.

Pelerin spre Rasarit 31.05.2013 23:24:40

Theo,stiti ceva?Au fost lasate zile-n sir topice in care oamenii,chiar ortodocsi intre ei,s-au spintecat in cuvinte si jigniri,in atacuri la persoana,cu detalii personale sau din trecut.Daca aplici strict regulile forumului foarte bine,este dreptul admin dar atunci nu lasati deschise topice care evident ca nu vor aduce nimic bun,sau macar daca dupa ceva timp se transforma in altceva atunci inchideti-le.Cand a fost ales noul papa pe acest forum a fost ceva ce nici pe site-uri neoprotestante nu am vazut.De ce s-a lasat topicurile deschise cand era evident ce se va intimpla,a fost bine,a adus ceva bun?Putea sa se explice celui ce le-a deschis ratiunea inchiderii lor si cred ca intelegea.Se taia germenele conflictului de la radacina.Topice cuminti sunt ignorate in timp ce la prima samanta de scandal se umplu pagini intregi.

Comparati sectiunea de patrologie cu sectiunea dedicata vrajitoriei ca sa vedeti interesul oamenilor.M-am rugat de dvs,toti,ca un idiot,sa ajutati rubrica de patristica pe care toti o doreati.Nu imi faceati mie un bine,eu am programul meu disciplinat de studiu,dvs va faceati un bine.Nu pe mine sa ma ajutati ci pe cei care posteaza acolo.Nu a interesat aproape pe nimeni.Oameni buni habar nu am,sincer,ce va intereseaza pe voi dar foarte greu de inteles,eu nu imi dau seama ce va doriti.Uitati-va in ultimii trei ani cati dintre cei care postau pe forum aproape au disparut,din diferite cauze,pt nici nu au timp.Este locul vostru,restul suntem doar in trecere,faceti-l dupa sufletul si credinta voastra,sa fie frumos,luminos,sa te bucuri cand intri pe el.Ajutati pe aceia dintre dvs,ortodocsi,care se straduiesc.Asa mare piatra de poticnire suntem ceilalti pt dvs?Uite ca nu prea vom mai fi pe aici,acum puteti transforma acest loc in ceea ce va doriti,nimic nu va impiedica.Sa va ajute Dumnezeu.

Theodore_of_Mopsuestia 31.05.2013 23:38:57

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 520956)
Theo,stiti ceva?Au fost lasate zile-n sir topice in care oamenii,chiar ortodocsi intre ei,s-au spintecat in cuvinte si jigniri,in atacuri la persoana,cu detalii personale sau din trecut.Daca aplici strict regulile forumului foarte bine,este dreptul admin dar atunci nu lasati deschise topice care evident ca nu vor aduce nimic bun,sau macar daca dupa ceva timp se transforma in altceva atunci inchideti-le.Cand a fost ales noul papa pe acest forum a fost ceva ce nici pe site-uri neoprotestante nu am vazut.De ce s-a lasat topicurile deschise cand era evident ce se va intimpla,a fost bine,a adus ceva bun?Putea sa se explice celui ce le-a deschis ratiunea inchiderii lor si cred ca intelegea.Se taia germenele conflictului de la radacina.Topice cuminti sunt ignorate in timp ce la prima samanta de scandal se umplu pagini intregi.

Comparati sectiunea de patrologie cu sectiunea dedicata vrajitoriei ca sa vedeti interesul oamenilor.M-am rugat de dvs,toti,ca un idiot,sa ajutati rubrica de patristica pe care toti o doreati.Nu imi faceati mie un bine,eu am programul meu disciplinat de studiu,dvs va faceati un bine.Nu pe mine sa ma ajutati ci pe cei care posteaza acolo.Nu a interesat aproape pe nimeni.Oameni buni habar nu am,sincer,ce va intereseaza pe voi dar foarte greu de inteles,eu nu imi dau seama ce va doriti.Uitati-va in ultimii trei ani cati dintre cei care postau pe forum aproape au disparut,din diferite cauze,pt nici nu au timp.Este locul vostru,restul suntem doar in trecere,faceti-l dupa sufletul si credinta voastra,sa fie frumos,luminos,sa te bucuri cand intri pe el.Ajutati pe aceia dintre dvs,ortodocsi,care se straduiesc.Asa mare piatra de poticnire suntem ceilalti pt dvs?Uite ca nu prea vom mai fi pe aici,acum puteti transforma acest loc in ceea ce va doriti,nimic nu va impiedica.Sa va ajute Dumnezeu.

Frate, hai ca ma bag eu la Patristica. Nu pleca, te rog. Bineinteles ca voi posta despre Parintii Asirieni, acei crestini pe care ii simpatizez. Voi incepe de poimaine (daca nu sun banat pina atunci).
Hai ca e tare: un pagin si un calvinist vor sa aniume sectiunea patrsitica, ceea ce altii, mai in drept, teoretic, au ...lene.

catalin2 31.05.2013 23:42:24

Citat:

În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia (Post 520864)
Mihnea, contributia ta face cit jumatate de forum.

Mai ramanea sa spui ca insasi ortodoxia are de pierdut din aceasta cauza si acum ortodocsii nu mai pot fi luminati. Cand pleaca un eterodox sau un ortodox cu vederi moderniste se aduna cativa cu aceleasi conceptii sa il boceasca, in schimb nici nu se observa ortodocsii care pleaca de pe forum, mai ales daca nu impartasesc fratietatea ecumenista.
Dl. Mihnea am vazut ca in ultimele zile avusese o discutie in contradictoriu cu tine si cu celalalt user catolic, el sustinand o pozitie traditionalista, voi una modernista a credintei. E posibil sa fi contribuit si asta la decizia sa de a pleca? Apoi, pe forumul catolic a fost banat o data (atat stiu eu, eu ajunsesem acolo dupa ceva timp), pe forumul acesta nu a fost niciodata. Desi nu de putine ori a facut afirmatii denigratoare la adresa ortodoxiei, un joc cu focul. Dar acestea pe mine nu ma deranjeaza prea mult, in schimb celalalt user catolic nu se referea doar la ortodoxie, ii batjocorea si pe userii ortodocsi care nu erau de acord cu el nu de putine ori. Si nu a patit nimic mult timp, abia a venit intr-un tarziu o banare (ma refer la cea dinainte). De exemplu du-te tu in vizita la cineva si incepe sa ii persiflezi si insulti sa vezi ce se intampla. Sau, ca sa fii mai riguros, adopta si tu aceeasi pozitie si limbaj pe forum si vezi daca vei primi laude din partea adminului.
Sunt useri chiar neoprotestanti care nu au fost banati (Dorina), altii care spune ceva diferit de ortodoxie, tu nu ai fost, dl. Mihnea nu a fost, etc. Dar cei care ii ataca si pe userii care nu impartasesc credinta lor gresita nu spun ca nu merita sa fie banati, mai ales daca nu vor sa se schimbe. Tu il lauzi pentru ca esti subiectiv, esti in aceeasi tabara.

Theodore_of_Mopsuestia 31.05.2013 23:52:25

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 520964)
Mai ramanea sa spui ca insasi ortodoxia are de pierdut din aceasta cauza si acum ortodocsii nu mai pot fi luminati. Cand pleaca un eterodox sau un ortodox cu vederi moderniste se aduna cativa cu aceleasi conceptii sa il boceasca, in schimb nici nu se observa ortodocsii care pleaca de pe forum, mai ales daca nu impartasesc fratietatea ecumenista.
Dl. Mihnea am vazut ca in ultimele zile avusese o discutie in contradictoriu cu tine si cu celalalt user catolic, el sustinand o pozitie traditionalista, voi una modernista a credintei. E posibil sa fi contribuit si asta la decizia sa de a pleca? Apoi, pe forumul catolic a fost banat o data (atat stiu eu, eu ajunsesem acolo dupa ceva timp), pe forumul acesta nu a fost niciodata. Desi nu de putine ori a facut afirmatii denigratoare la adresa ortodoxiei, un joc cu focul. Dar acestea pe mine nu ma deranjeaza prea mult, in schimb celalalt user catolic nu se referea doar la ortodoxie, ii batjocorea si pe userii ortodocsi care nu erau de acord cu el nu de putine ori. Si nu a patit nimic mult timp, abia a venit intr-un tarziu o banare (ma refer la cea dinainte). De exemplu du-te tu in vizita la cineva si incepe sa ii persiflezi si insulti sa vezi ce se intampla. Sau, ca sa fii mai riguros, adopta si tu aceeasi pozitie si limbaj pe forum si vezi daca vei primi laude din partea adminului.
Sunt useri chiar neoprotestanti care nu au fost banati (Dorina), altii care spune ceva diferit de ortodoxie, tu nu ai fost, dl. Mihnea nu a fost, etc. Dar cei care ii ataca si pe userii care nu impartasesc credinta lor gresita nu spun ca nu merita sa fie banati, mai ales daca nu vor sa se schimbe. Tu il lauzi pentru ca esti subiectiv, esti in aceeasi tabara.

Cata, care aceeasi tabara? Sunt ceea ce si tu si Mihnea ati numi "apostat", si sunt fericit si mandru cu asta. Pot fi, acum, extrem de obiectiv in privinta certurilor voastre denominationale. :)
Inca ceva: daca Mihnea in ciuda, dezacordului cu Mihai, a luat pauza ca forma de protest pentru ca Mihai a fost banat, cu atit mai mare e nobletea sa. Pentru mine, intre edictul de la Tessalonic si "marea epurare" dictata de Stalin nu e e vreo deosebire. Dar chiar si asa, stiu sa apreciez nobletea. Indiferent de credinta sau necredinta purtatatorului. Uite, apreciez la tine ca nu te-ai purtat ca subomul de neica, care ne-a atacat pe multi, si personal, si spiona aipiurile. (Daca il vad vreodata pe el sau pe porcul de popa al sectei sale pe strada, o sa ii resetez manual nitel. Just for the fun of revenge). Tu esti, ca fel de a crede, practic imaginea in oglinda a lui Mihnea. :P :))

Theodore_of_Mopsuestia 01.06.2013 00:14:03

precizare

M-am gindit mai bine: dupa ce postez ce i-am promis Scotianului, voi face si eu ca Mihnea si d-na nutucutu.
Sunt solidar cu Mihai, dar alesem alta cale de a o exprima, si anume prostestul explicit. Se pare insa ca retragerea/tacerea sunt mai graitoare. Asa e.
Oricum, ca pagin nu prea mai am ce spune pe un forum crestin, oricum nu as fi ascultat, mai ales de latraii confesionali de serviciu. Voi posta despre parintii asirieni, strict ca informatie pura, apoi voi lua o pauza pe durata nedeterminata (dar va zic ca va fi mai mare de un an).
Zeii sa ne dea intelepciune tuturor!

N.Priceputu 01.06.2013 07:41:10

Eu n-am văzut citatul din semnătura lui MihaiG pentru care se presupune că a fost banat. Însă am înțeles că toată lumea e de acord că a fost ofensator și că n-ar fi trebuit să facă acest gest.

Dar dacă el a făcut o greșeală, nu este un gest de noblețe să te solidarizezi cu cineva în greșeala lui.

Dacă alții au avut abateri cel puțin la fel de grave și n-au fost sancționați, nu știu. Probabil depinde și dacă au fost raportate.

catalin2 01.06.2013 15:43:35

Citat:

În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia (Post 520968)
M-am gindit mai bine: dupa ce postez ce i-am promis Scotianului, voi face si eu ca Mihnea si d-na nutucutu.
Sunt solidar cu Mihai, dar alesem alta cale de a o exprima, si anume prostestul explicit. Se pare insa ca retragerea/tacerea sunt mai graitoare. Asa e.
Oricum, ca pagin nu prea mai am ce spune pe un forum crestin, oricum nu as fi ascultat, mai ales de latraii confesionali de serviciu.

Unii s-au solidarizat cu Luther, altii cu Hitler, altii cu Ellen White, altii cu Arie, altii cu sfintii, etc. Sa urmezi pe cineva e usor, e efectul de turma, nu e mai bine sa il urmezi pe Hristos?
Am intalnit mai multi catolici care dupa ce s-au covertit la catolicism ca urmare a unei intelegeri ecumeniste a crestinismului (adica toate cultele sunt la fle de bune, sau macar ortodoxia si catolicismul) si-au diluat tot mai mult credinta. Cineva ajunsese sa se indoiasca de crestinism si incepuse sa fie atrasa de hinduism si religiile orientale.
Sfantul Ignatie Briancianinov avea dreptate:
"Evanghelia ne invata ca prin cadere noi ne-am agonisit o ratiune pervertita, ca ratiunea firii noastre cazute, oricat de valoroasa ar fi prin natura, oricat de ascutita ar fi prin invatatura lumeasca, isi pastreaza caracterul capatat prin caderea in pacat, continua sa ramana o ratiune pervertita. Trebuie sa o lepezi, sa te dai pe mana calauzitoare a credintei si, sub aceasta conducere, la timpul sau, dupa o insemnata nevointa intru evlavie, Dumnezeu daruieste robului Sau credincios ratiunea Adevarului sau Judecata Duhovniceasca.
Ceea ce numiti dumneavoastra ratiune sanatoasa noi, crestinii, cunoastem ca este o ratiune atat de bolnavicioasa, atat de intunecata si ratacita, incat vindecarea ei nu poate avea loc decat prin retezarea cu palosul credintei a tuturor stiintelor si cunostintelor care o compun, si prin lepadarea lor. Daca insa vom socoti ratiunea ca sanatoasa, considerand-o astfel pe baza a ceva necunoscut, sovaielnic, nedeterminat, mereu schimbator, atunci ea, ca "sanatoasa", va renega neaparat pe Hristos. "

cezar_ioan 01.06.2013 18:44:35

O mică observație: când ai început să îți dai seama că e ceva nesănătos în mintea ta, e tentant să îți imaginezi (apărîndu-ți boala, în loc să o tratezi smerit la doctor) că ai aceeași nesănătate ca orice om, fiind căzut prin Adam și Eva ca tot omul.
Și totuși, sunt căderi și căderi...
Unii oameni sunt mai puțin (sau mai mult) sănătoși la minte decât alții...
Altfel spus, suntem toți bolnavi, dar în grade/măsuri/forme de manifestare diferite. Ca urmare și tratamentul are alte priorități, variante etc.

Este iluzie să mă ascund după faptul că toți oamenii sunt bolnavi și astfel să lenevesc, surîzînd, în netratarea bolii mele. Chipurile, eu fiind creștin.
Creștinismul nu e un paravan unde coc bolile, ci dimpotrivă: o bolniță.
Nu îmi scuz boala pe motiv că sunt creștin. Ci mă grăbesc să o identific cu precizie și trec la tratament. Creștinește, doftoricește.

Printre altele, se poate ridica și o problemă de igienă. Publică. Adică una care ne interesează pe toți.
Iar de aici până la etică și morală nu mai e decât un pas...

Asta cred că e valabil așa, în general...

Theodore_of_Mopsuestia 01.06.2013 21:10:13

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 521004)
O mică observație: când ai început să îți dai seama că e ceva nesănătos în mintea ta, e tentant să îți imaginezi (apărîndu-ți boala, în loc să o tratezi smerit la doctor) că ai aceeași nesănătate ca orice om, fiind căzut prin Adam și Eva ca tot omul.
Și totuși, sunt căderi și căderi...
Unii oameni sunt mai puțin (sau mai mult) sănătoși la minte decât alții...
Altfel spus, suntem toți bolnavi, dar în grade/măsuri/forme de manifestare diferite. Ca urmare și tratamentul are alte priorități, variante etc.

Este iluzie să mă ascund după faptul că toți oamenii sunt bolnavi și astfel să lenevesc, surîzînd, în netratarea bolii mele. Chipurile, eu fiind creștin.
Creștinismul nu e un paravan unde coc bolile, ci dimpotrivă: o bolniță.
Nu îmi scuz boala pe motiv că sunt creștin. Ci mă grăbesc să o identific cu precizie și trec la tratament. Creștinește, doftoricește.

Printre altele, se poate ridica și o problemă de igienă. Publică. Adică una care ne interesează pe toți.
Iar de aici până la etică și morală nu mai e decât un pas...

Asta cred că e valabil așa, în general...

Aveti dreptate, ca idee, domnule profesor. Insa, daca doriti, puteti dezvolta? Va referiti la mine? Daca da, afirm ca nu am de explicat "pentru ce" sau "cum" am facut "apostazie". Totul se reduce la asta: ideea de turma, fie ea urmatoare unui adevar sau, ipotetic, chiar si Adevarului (adevarul complet), imi este straina. O resimt ca un claustrofob un lift blocat. Sau, pur si simplu, cum priveste orice om normal care doreste sa fie liber, lovitura de stat a unei junte oarecare. Cum bine ati punctat pe acest forum, e un razboi stupid intre subiectivismul lui X si Y, unde fanatismul este marlanul care se impune cu pumnul in masa si palma peste gura. Evident, din perspectiva fanatica, "ai celorlalti" prin definitie nu au calitati; sunt nu-tocmai-oameni. Cel putin, spre asta tinteste peisajul dezolant al majoritatii postarilor. Nu ma deranjeaza....pina la un punct. Acel punct la care aderenta-confesionala-practicata-ca-galerie-de-meci dezumanizeaza. Atunci, da, ii consider pe believeri animale.
Cu stima.

cezar_ioan 01.06.2013 21:50:03

Nu. categoric nu. Ce-ți veni? (parcă ai mai zis ceva asemănător și zilele trecute, la treaba cu sărăcia; de ce?)
Doar scrisei că zic așa (meditînd la om, la omul căzut, la omul ecumenist) în general...:)

laurastifter 02.06.2013 15:24:24

Citat:

În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia (Post 521029)
Aveti dreptate, ca idee, domnule profesor. Insa, daca doriti, puteti dezvolta? Va referiti la mine? Daca da, afirm ca nu am de explicat "pentru ce" sau "cum" am facut "apostazie". Totul se reduce la asta: ideea de turma, fie ea urmatoare unui adevar sau, ipotetic, chiar si Adevarului (adevarul complet), imi este straina. O resimt ca un claustrofob un lift blocat. Sau, pur si simplu, cum priveste orice om normal care doreste sa fie liber, lovitura de stat a unei junte oarecare. Cum bine ati punctat pe acest forum, e un razboi stupid intre subiectivismul lui X si Y, unde fanatismul este marlanul care se impune cu pumnul in masa si palma peste gura. Evident, din perspectiva fanatica, "ai celorlalti" prin definitie nu au calitati; sunt nu-tocmai-oameni. Cel putin, spre asta tinteste peisajul dezolant al majoritatii postarilor. Nu ma deranjeaza....pina la un punct. Acel punct la care aderenta-confesionala-practicata-ca-galerie-de-meci dezumanizeaza. Atunci, da, ii consider pe believeri animale.
Cu stima.

Puteți cădea dvs în apostazie cât poftiți... că tot nu-L veți convinge pe Hristos să înceteze de a vă mai iubi!
Oamenii da, vă vor acuza, vă vor judeca, vor încerca să vă evalueze potrivit ideilor lor despre Dumnezeu (pentru că, vorba Sfântului Grigorie al Nyssei: "conceptele creează ideoli despre Dumnezeu; doar uimirea pricepe ceva"), dar El nu va face asta niciodată!
Personal n-am de gând să vă conving să vă întoarceți la confesiunea x sau y, nici n-aș avea dreptul de a încerca (chiar dacă să presupunem că mi-ar sta în putință) să vă influențez în vreun fel credința.
Aș vrea doar să vă împărtășesc un gând personal, pe care i l-am scris, acum câteva luni, domnului Mihai G, atunci când își punea întrebări legate de eshatologie:
să nu confundăm niciodată creștinismul cu "creștinismul", creștinismul autentic cu ideologiile omenești desemnate cu același nume, pentru a fi mai ușor acceptate. Să încercăm a-L înțelege pe Hristos Dumnezeu așa cum este El de fapt, nu așa cum ne imaginăm noi că ar fi. Hristos n-a venit în lume pentru a propovădui doctrine și ideologii religioase, nici pentru a întemeia instituții care să-I revendice Evanghelia drept proprietate personală, nici pentru a crea 30000 de grupări mai mult sau mai puțin creștine!
Hristos, Dumnezeul nostru, a venit în lume ca să ne spună și să ne arate (prin sacrificiul Său suprem pentru fiecare dintre noi) că El ne iubește, că El este unicul Adevăr absolut (Adevăr viu și ipostatic, nu ideologic și instituționalizat). El a venit tocmai pentru a aduce libertatea spirituală și de conștiință, gândirea neîngrădită de prejudecăți, definiții și reguli arhaice. Hristos a răsturnat toate prejudecățile fariseilor și - așa cum atât de convingător arăta domnul Andrei Pleșu în lucrarea sa consacrată "Parabolelor lui Iisus" - Și-a rostit mesajul divin în așa fel încât să nu poată fi transformată în ideologie.
V-au dezamăgit actele reprobabile comise, de-a lungul timpurilor, în numle credinței?
Și pe Hristos L-au dezamăgit!
Să nu asociem niciodată fanatismul cu adevărata credință, fiindcă cel mai cunoscut Adversar al fanatismului și dogmatismului teologic (atenție: n-am spus dogmatică, ci dogmatism!) este Însuși Domnul nostru Iisus Hristos, Dăruitorul și Apărătorul suprem al libertății noastre!
Domnul să vă ocrotească!

Isaia55, 8-9:
8.Căci gândurile Mele nu sunt ca gândurile voastre și căile Mele ca ale voastre, zice Domnul.9.Și cât de departe sunt cerurile de la pământ, așa de departe sunt căile Mele de căile voastre și cugetele Mele de cugetele voastre.

laurastifter 02.06.2013 19:29:44

Să ne revedem, cu bine, pe 28 mai 2014!

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 520380)
Avand in vedere procedeul administratiei forumului, procedeu prin care musafirii sunt dati afara fara avertisment, fara sa stie pentru ce nici eu insisi, nici ceilalti musafiri, practica ce o fi conforma cu regulamentul, dar o gasesc neconforma cu regulile convietuirii civilizate si filantropiei,
anunt intrarea mea intr-o perioada de tacere de un an. Sa dea Domnul ca, peste un an, sa fim cu totii mai atenti cu aproapele nostru, mai putin iuti in mania contra lui, dar mai iuti la a pune in aplicare in viata de zi cu zi ceea ce Cristos Domnul nostru ne-a invatat.

Sa ne vedem, cu bine, pe 28 mai 2014!

Aștept cu bucurie să reveniți pe forum, domnule doctor, fiindcă apreciez în mod deosebit mesajele dumneavoastră!
Fraternaliter in Christo,
Laura Stifter

catalin2 02.06.2013 19:48:25

Citat:

În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia (Post 520967)
Sunt ceea ce si tu si Mihnea ati numi "apostat", si sunt fericit si mandru cu asta.

Am vazut ca ai scris ceva de apostat data trecuta, probabil influentat de discutia ta cu dl. Mihnea. Daca te ajuta cu ceva "apostat" din punct de vedere ortodox e si cel ce se converteste la alt cult, nu doar cel ce devine pagan sau ateu. Asadar erai apostat si inainte, si la fel si dl. Mihnea, daca te consoleaza cu ceva. :) Numai daca revii la ortodoxie nu mai esti apostat, adica ti se iarta. Apostat nu e cel care s-a nascut pagan si nu a fost botezat ortodox, de exemplu.
Pravila: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...lui-81876.html
"Apostasia mireanului este lepadarea de credinta, inlocuind-o cu alta credinta desarta sau eretica, ca un revoltat. (Fac. 14, 4; II Cor. 13, 6; F. Ap. 5, 37; 21,21; Tes. 2,3; I Tini. 4,1)."

laurastifter 02.06.2013 19:52:59

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 520589)
Și iată, vine vara, cu soare și cu ploi, iar forumul își relansează tenta ortodoxistă împănată cu atei mascați. De ce spun asta?

1. Ortodoxul nu vede un dușman în catolici, protestanți etc., ci un partener de dialog. Iar dacă dialogul merge prost, și drept e că merge deseori, aceasta ar trebui să dea de gândit ortodoxului, în primul rând. Dar nu-i dă, că ortodoxistul știe de la început de unde vine necazul: de la ceilalți, niciodată de la noi.

2. Unul a plecat că se săturase să fie luat mereu peste picior ca ecumenist și iubirist (după mintea ortodoxistului de serviciu). Altul pentru că i se taxa fiecare abatere, fie ea și din iuțeală, în timp ce ortodocși cu ghilimele deformau vădit, sub scutul unei semnături false, însăși învățătura ortodoxă. Altul care încerca să pună dreapta învățătură în topicuri, sătul de lingușeli și înțepături aberante, a tras discret pe dreapta.

3. Sunt pagini întregi cu aberații și cu inovații stupide care aparțin unor semnatari așazis ortodocși. Și acești oameni, care o comit de ani de zile fără rușine, susțin ba voalat ba direct adulterul, avortul, eutanasierea, drepturile homosexualilor, feminismul, uciderea reflecției personale, retezarea imaginației și a cugetării (așa au priceput ei textele Părinților despre imaginație și gândire), belirea țării și a neamului. Adică exact invers decât a făcut Mihnea.

4. În loc să se ceară argumente și să se arate contraargumentele, critica ortodoxistă bagă pumnu-n gură legîndu-se ba de apartenența confesională a interlocutorului, ba de mărturisirea lui, ba de semnătură, ba de nume. O agresivitate primară.

Mihnea Dragomir, care nu s-a sfiit să prezinte și să laude confesiunea de care aparține, fiind de multe ori acuzat de prozelitism, a fost un model pentru mine în câteva privințe:
a) o gândire limpede și bine organizată, un spirit informat, uneori la detaliu de finețe;
b) un om liber de compromisurile cu mediocritatea și prejudecata; un adversar consecvent al băbismelor și misticismelor;
c) un spirit ludic, lucru rar în lumea tolomacă și crispată în care trăim;
d) un doctor care și-a expus cunoștințele în dar, fără să facă valuri pentru serviciul gratuit;
e) un excelent condeier, capabil să dea lecții despre scrisul limpede și curgător, plin de viață, sugestiv și pe alocuri fermecător;
f) un bun creștin, care a ajutat pe unii aflați la necaz, fără să pretindă nimic în schimb, nimic necuviincios sau mercantil;
g) în fine, un bun cunoscător al Scripturii și al Bisericii, mai bun ca majoritatea celor care au scris pe aici.

Sunt multe calitățile evidente ale acestui om. Că uneori pare lăudăros și încrezut, treacă-meargă. O iau ca opțiune de stil literar, pur și simplu. Apoi să ne reamintim că în afară de cei curățiți întru totul, mai tot omul bogat are oareșce mândrie care-l urmează ca umbra. Și cred că Mihnea este conștient de asta și lucrează, în felul lui, să-și sporească noblețea. Harul Domnului fie cu el!

Urât îmi e de săracii care se laudă cu sărăcia lor, de parcă-ar fi virtute, iar nu beteșug. Iar Mihnea, pentru câtă sclipire a lăsat pe forum, merita măcar o vorbă de compasiune, de înțelegere omenească măcar. A primit ironie și reproș. Răzbunări personale de la pravoslavnici.

Nu comentez banarea lui Mihai, a dorit-o cumva, se pare. Semnătura aceea a fost o mare gafă, impardonabilă, cred eu. M-am alăturat lui Dragoș, deunăzi, iar Mihai a schimbat semnătura. Dar găsesc că atitudinea lui Mihnea, catolicul și semenul nostru, e justificată. Ca om vorbesc, dacă mi se permite această îndrăzneală în aerul ortodoxist și făuritor de acatiste al acestui forum.

Exact, subscriu întru totul atât în privința calităților domnului doctor pe care le-ați evidențiat (se vede că sunteți psiholog), cât și în privința ideilor exprimate de dvs referitor la antiteza dintre Ortodoxie și ortodoxism, dintre creștinii ortodocși și duhul intoleranței habotnice ortodoxiste, bun colaborator cu fratele său din cealaltă extremă, duhul relativizării credinței.
Cu atâta intoleranță, în curând, se vor retrage cei mai inteligenți și bine informați useri de pe forum... păcat.

catalin2 02.06.2013 19:56:52

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 521072)
să nu confundăm niciodată creștinismul cu "creștinismul", creștinismul autentic cu ideologiile omenești desemnate cu același nume, pentru a fi mai ușor acceptate.

Sper si eu ca nu te referi si la ortodoxie, ca o ideologie omeneasca intre alte ideologii omenesti.
Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 521072)
Hristos n-a venit în lume pentru a propovădui doctrine și ideologii religioase, nici pentru a întemeia instituții care să-I revendice Evanghelia drept proprietate personală, nici pentru a crea 30000 de grupări mai mult sau mai puțin creștine!

Corect, a venit ca sa instituie Biserica Sa, ca oamenii sa se poata mantui cu ajutorul Sfintelor Taine. Din pacate de-a lungul timpului unii au tot parasit Biserica luandu-se dupa initiatorii cate unei ideologii omenesti, facand la randul lor o grupare pe care au denumit-o apoi biserica crestina, astfel ca unii nu mai stiu unde e adevarul, ajungand in timpurile moderne sa creada ca e peste tot, si acolo unde e adevar, si unde e neadevar. Majoritatea celor convertiti de la ortodoxie pe care i-am cunoscut plecasera datorita unor conceptii ecumeniste pe care le avusesera inainte.

laurastifter 02.06.2013 20:07:25

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 521084)
Am vazut ca ai scris ceva de apostat data trecuta, probabil influentat de discutia ta cu dl. Mihnea. Daca te ajuta cu ceva "apostat" din punct de vedere ortodox e si cel ce se converteste la alt cult, nu doar cel ce devine pagan sau ateu. Asadar erai apostat si inainte, si la fel si dl. Mihnea, daca te consoleaza cu ceva. :) Numai daca revii la ortodoxie nu mai esti apostat, adica ti se iarta. Apostat nu e cel care s-a nascut pagan si nu a fost botezat ortodox, de exemplu.
Pravila: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...lui-81876.html
"Apostasia mireanului este lepadarea de credinta, inlocuind-o cu alta credinta desarta sau eretica, ca un revoltat. (Fac. 14, 4; II Cor. 13, 6; F. Ap. 5, 37; 21,21; Tes. 2,3; I Tini. 4,1)."

1. Considerați că l-ați convins în acest mod?...
2. Erezia și apostazia sunt două păcate diferite. Scurt și simplist spus, erezia este pervertirea credinței, iar apostazia este negarea ei în mod public.
Cu alte cuvinte, a cădea în apostazie înseamnă a te converti la ateism sau la o altă religie, a te lepăda de credința în Dumnezeul Cel adevărat - Tatăl, Fiul și Sfântul Duh.
Erezia și apostazia sunt păcate împotriva credinței (încadrate, așadar, în aceeași categorie), dar între ele există diferențe semnificative.
Doamne ajută!

laurastifter 02.06.2013 20:11:09

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 521088)
Sper si eu ca nu te referi si la ortodoxie, ca o ideologie omeneasca intre alte ideologii omenesti.

Corect, a venit ca sa instituie Biserica Sa, ca oamenii sa se poata mantui cu ajutorul Sfintelor Taine. Din pacate de-a lungul timpului unii au tot parasit Biserica luandu-se dupa initiatorii cate unei ideologii omenesti, facand la randul lor o grupare pe care au denumit-o apoi biserica crestina, astfel ca unii nu mai stiu unde e adevarul, ajungand in timpurile moderne sa creada ca e peste tot, si acolo unde e adevar, si unde e neadevar. Majoritatea celor convertiti de la ortodoxie pe care i-am cunoscut plecasera datorita unor conceptii ecumeniste pe care le avusesera inainte.

1. Nu m-am referit nicidecum la Ortodoxie!
2. Probabil că dvs. înțelegeți prin "ecumenism" ceea ce eu aș denumi mai degrabă "relativism religios". Dacă-i așa, sigur că nu pot fi de acord cu o astfel de ideologie, cu relativizarea credinței noastre.

catalin2 02.06.2013 20:30:27

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 521091)
1. Nu m-am referit nicidecum la Ortodoxie!
2. Probabil că dvs. înțelegeți prin "ecumenism" ceea ce eu aș denumi mai degrabă "relativism religios". Dacă-i așa, sigur că nu pot fi de acord cu o astfel de ideologie, cu relativizarea credinței noastre.

1. Daca te referi la miile de culte crestine inseamna ca suntem de aceeasi parere.
2. Ti-am scris si data trecuta la ce ma refer. Daca nu ai reusit sa citesti atunci , reiau fraza: "Dupa acel raspuns m-am si ghidat, din cate imi dau seama tu crezi ca ecumenismul ar insemna doar un sincretism, o amestecare a invataturii, dar poate doar la inceput s-au gandit si al asta, acum este unitate in diversitate. Adica fiecare cult sa isi pastreze invatatura, dar toate sunt la fel de bune. Sau un ecumenism mai moderat, ca ortodoxia e cea mai buna, dar si celelelalte sunt bune, chiar daca nu la fel ca ortodoxia. La aceste conceptii ma refer cand spun de ecumensim."

catalin2 02.06.2013 20:40:24

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 521089)
1. Considerați că l-ați convins în acest mod?...
2. Erezia și apostazia sunt două păcate diferite. Scurt și simplist spus, erezia este pervertirea credinței, iar apostazia este negarea ei în mod public.
Cu alte cuvinte, a cădea în apostazie înseamnă a te converti la ateism sau la o altă religie, a te lepăda de credința în Dumnezeul Cel adevărat - Tatăl, Fiul și Sfântul Duh.
Erezia și apostazia sunt păcate împotriva credinței (încadrate, așadar, în aceeași categorie), dar între ele există diferențe semnificative.
Doamne ajută!

1. Eu i-am spus adevarul, consider ca fiecare om are dreptul sa stie adevarul, as face un pacat daca nu l-as spune. De convins nu ai cum sa convingi pe nimeni, pentru ca e o usa care se deschide din interior, nu din exterior. Dar daca le spunem etrodocsilor ca si cultul lor e la fel de bun cine mai vine la ortodoxie si de ce sa o faca?
2. Eu am dat ce scrie invatatura ortodoxa din Pravila, iar acolo scrie si de adoptarea unei credinte eretice. Din aceasta definitie poate vei intelege ce ti-am tot scris eu in mesaje pana acum. Convertirea la alt cult inseamna lepadarea de ortodoxie, considerata si ca o lepadare de Hristos. Biserica este Trupul lui Hristos.

Theodore_of_Mopsuestia 03.06.2013 12:06:36

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 521037)
Nu. categoric nu. Ce-ți veni? (parcă ai mai zis ceva asemănător și zilele trecute, la treaba cu sărăcia; de ce?)
Doar scrisei că zic așa (meditînd la om, la omul căzut, la omul ecumenist) în general...:)

Va rog sa ma scuzati pentru greseala. Era legat de faptul ca eu condamn bogatia, anume cea nedrept agonisita, si ca prefer saracia relativa, saracia decenta. O spusesem si public si privat.

DragosP 03.06.2013 12:10:53

"Bogăția,, anume cea nedrept agonisita" e clar ce înseamnă. Sau aproape, pen'că ar trebui să ne lămurim ce înseamnă "nedrept": nedrept că mi se pare mie, sau nedrept că respectivul bogătan a supt sângele poporului?

Dar pe bune dacă înțeleg ce-i aia "saracia decenta".:39:

Hartford 03.06.2013 12:48:10

Citat:

Doamna Hartford stiti ca imaginea pe care o aveti drept avatar este o imagine pietist-catolica a Maicii Domnului care,dpdv ortodox,nu are nici o treaba cu iconografia ortodoxa? :) Stiti ce mi-se pare nedrept? Daca Mihai a fost banat pentru un citat despre un fost patriarh,considerandu-se ceva jignitor,atunci,intreb si eu,de ce nu au fost suspendati si cei care,direct,l-au facut pe actualul patriarh in toate felurile(mason,ecumenist)fara ca cineva sa fi stabilit asta?Sau cei care,mai ales fata de penticostali,au avut atacuri direct la familiile acestora cand asa ceva este clar in afara regulilor forumului?Si as mai avea destule.Daca tot se aplica o masura atunci judecata sa fie la fel,asta este tot.Cat timp ai un forum deschis este evident ca vor veni si cei cu pareri contrare,la fel cum alti ortodocsi merg pe forumuri catolice,de exemplu.Daca nu vrei pareri diferite atunci faci forum cu circuit inchis doar pt ortodocsi,precizand clar asta si nu te va mai deranja nimeni.Mie mi-se par lucrurile foarte simple.

Nu sint in masura sa va raspund intrebati administratorii acestui forum, ideaia mea este ca daca te primesc in casa la mine nu te apuca sa ma judeci sau mai rau sa ma jignesti ca te dau afara.

lore86 03.06.2013 14:02:22

Citat:

În prealabil postat de Hartford (Post 521174)
Nu sint in masura sa va raspund intrebati administratorii acestui forum, ideaia mea este ca daca te primesc in casa la mine nu te apuca sa ma judeci sau mai rau sa ma jignesti ca te dau afara.

Doamna Vasi, "scotianu" pune problema foarte bine.
Cel mai mare rau care exista in Biserica suntem noi insine. Ptr ca daca indrazneste careva sa ne faca o mustrare sarim ca arsi si dam cu el de pamant...in numele si vartutea staturii de crestin.

Cat priveste jignirile, ni le facem noi in sine.Cand noi, ca si ortodocsi dam cu pietre si blamam pe cel pe care Dumnezeu l-a pus si l-a ingaduit sa pastoreasca Biserica sa, numindu-l mason si eretic--auzi ce nebunie, Biserica lui Hristos sa ajunga a fi condusa de masoni si eretici?--, blamam pe cei pe care o intreaga tara ii cinsteste ca sfinti, incercand prin fel si chip sale intinam memoria..iata, asadar, doar o minuscula particica prin care am vrut sa arat ca diavolul lucreaza cu mult mai mult succes prin a dezbina biserica lui Hristos, prin ortodocsi decat prin neortodocsi. asadar, raul cel mare ne vine din interior.

cezar_ioan 03.06.2013 14:14:32

Așadar, răul cel mare ne vine din interior. - afirmați, cu drept cuvânt, după opinia mea părelnică.

Cred că e adevărat ce spuneți, pentru că în interior sunt văzduhuri cu mult mai populate și disputate decât pe cerul de deasupra capului,
unde abia dacă se ciocnesc două avioane sau două ciori amețite odată pe an...:)

Se pare că neglijăm cu putere abisul, cosmosul, tăriile lăuntrice din fiecare om...

(Dacă în psihopatologie ne temem uneori de ceea ce se numește "introversie marcată", în lumea ruptă de Biserică sau formal alipită eu mă tem tocmai de contrariu: de extroversia marcată, nesfârșit întreținută și foarte febrilă. Printre altele, acest lucru cred că se datorează și mișcării de luare în derâdere a psihologiilor abisale, care ar fi putut avea rolul de lansator incipient al necredincioșilor către lucrarea duhovnicească de sine, o desțelenire pe urma căreia ar fi putut să prindă mai lesne sămânța Cuvântului, mai apoi. Dar oamenii, incomodați de descoperirile nu prea măgulitoare ale putregaiului interior omenesc, s-au repezit să arunce cu piatra în cercetătorii adâncurilor sufletești și iată urmarea: o lume extrovertă, dăruită cu toată energia atențională și volitivă unui spectacol extern tot mai spumos și mai ruinător pentru omul lăuntric.)

Theodore_of_Mopsuestia 03.06.2013 23:58:45

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 521172)
"Bogăția,, anume cea nedrept agonisita" e clar ce înseamnă. Sau aproape, pen'că ar trebui să ne lămurim ce înseamnă "nedrept": nedrept că mi se pare mie, sau nedrept că respectivul bogătan a supt sângele poporului?

Dar pe bune dacă înțeleg ce-i aia "saracia decenta".:39:

"Saracie decenta" = a avea strictul necesar pentru nevoi de trai sanatos si perfectionare profesionala, nothing more. Capisci? Daca eu am chef sa traiesc modest, cineva isi pierde linistea pe chestia asta? Ma indoiesc.
Prima datorie a unui om, crestin sau nu, religios sau nu, este cunoasterea de sine. Daca nu stiu ca trebuie sa ma opresc cu nazuintele si straduintele la un anume nivel, atunci risc sa imi rup gitul. La figurat, desigur, dar desori se ajunge la implinisrea si a sensului propriu al acestei expresii. Si ar fi aiurea.

DragosP 04.06.2013 07:30:08

Păi tocmai conform definiției tale, omul respectiv nu-i deloc sărac. Și nici decent că doar are tot ce-i trebuie.:21:

Theodore_of_Mopsuestia 04.06.2013 16:36:28

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 521261)
Păi tocmai conform definiției tale, omul respectiv nu-i deloc sărac. Și nici decent că doar are tot ce-i trebuie.:21:

Hai braileanule, e logic ce am zis: daca am cum sa ma hranesc, imbrac, sa imi platesc facturi&impozite, si am divaisuri pe care sa imi scriu programele, atunci am strictul necesar, si nu ma intereseaza, de exemplu, sa am masina sau enpse case, sau enspe proprietati, sau maaaari sume de bani, de-a dreptul ametitoare. Ce sa fac eu cu, sa zicem, zece la a sasea euroi? Mi-as trage un server ca lumea, ceva tablete facute la comanda, si restul as da la saraci. Nu sunt nici dendi, nici ghei, sa alerg dupa tzoale, nici afemeiat, sa arunc banii pe curve. Mincarea e mica mea pasiune non-profesionala, dar nu in sensul ca halesc o piata agroalimentara pe saptamina.

Dumitru73 04.06.2013 19:19:38

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 521261)

dacă ai tot ce îți trebuie, ești indecent?
nu este vorba de tot ce vrei, ci de tot ce îți trebuie.

Hartford 04.06.2013 19:27:55

Citat:

Uite ca am schimbat avatarul daca asa e vorba,eu nu critic credinciosii catolici si nici nu fac diferenta intre icoane, eu critic pe capii lor care isi fac de cap.(preotii si bishopii catolici). Si da am avut ocazia sa vad si un dosar al unui preot ortodox care a malestat copii, asa ca dracu umbla peste tot.Nu stiu de ce a fost banat Mihnea adevarul e ca in nenumarate rinduri am fost jigniti de un fost ortodox.

laurastifter 04.06.2013 19:45:59

Citat:

În prealabil postat de Hartford (Post 521319)
Uite ca am schimbat avatarul daca asa e vorba,eu nu critic credinciosii catolici si nici nu fac diferenta intre icoane, eu critic pe capii lor care isi fac de cap.(preotii si bishopii catolici). Si da am avut ocazia sa vad si un dosar al unui preot ortodox care a malestat copii, asa ca dracu umbla peste tot.Nu stiu de ce a fost banat Mihnea adevarul e ca in nenumarate rinduri am fost jigniti de un fost ortodox.

Domnul M. Dragomir nu a fost banat, ci a hotărât să se retragă pentru 1 an de pe forum, în semn de solidaritate cu domnul Mihai G care a fost banat.

DragosP 04.06.2013 20:38:27

Măi Teddy tu nu ești român? Dacă ai tot ce-ți trebuie nu ești sărac. Poate modest în comparație cu alții, dar nu sărac decent. Hai să nu inventăm noi aiurea expresii fără logică.

laurastifter 04.06.2013 21:34:10

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 521094)
1. Daca te referi la miile de culte crestine inseamna ca suntem de aceeasi parere.
2. Ti-am scris si data trecuta la ce ma refer. Daca nu ai reusit sa citesti atunci , reiau fraza: "Dupa acel raspuns m-am si ghidat, din cate imi dau seama tu crezi ca ecumenismul ar insemna doar un sincretism, o amestecare a invataturii, dar poate doar la inceput s-au gandit si al asta, acum este unitate in diversitate. Adica fiecare cult sa isi pastreze invatatura, dar toate sunt la fel de bune. Sau un ecumenism mai moderat, ca ortodoxia e cea mai buna, dar si celelelalte sunt bune, chiar daca nu la fel ca ortodoxia. La aceste conceptii ma refer cand spun de ecumensim."

Doamne ajută!
1. M-am referit la diverse ideologii infiltrate, de-a lungul vremii, în creștinism (inclusiv în Ortodoxie), ideologii străine de credința creștin-ortodoxă autentică, dar strecurate în gândirea unor credincioși... Cum? "prin înșelăciunea oamenilor, prin vicleșugul lor spre uneltirea rătăcirii", ne-ar răspunde, poate, Sfântul Apostol Pavel.
De exemplu, colegul de forum cu pseudonimul theodor_de_mopsuestia scria că nu mai poate fi creștin și, între alte argumente, menționa și faptul că, în numele credinței, s-au comis crime și alte silnicii. De aceea i-am spus că toate acele fapte reprobabile NU pot fi asociate cu creștinismul, ci țin de anumite ideologii omenești ai căror inițiatori, pentru a se impune, au invocat credința creștină în sprijinul opiniilor și acțiunilor lor.
Dacă, totuși, insistați să menționez exemple pentru ceea ce consider a fi ideologii infiltrate în mintea unor creștini, aș putea enumera, între multe altele: sincretismul religios specific mișcării New Age, etno-filetismul (condamnat ca erezie la un Sinod panortodox, în anul... cred că 1874, în orice caz în a doua jumătate a sec. al XIX-lea), anumite idei străine de duhul evanghelic despre relația lui Dumnezeu cu noi (de exemplu, raportarea la Dumnezeu ca la un Stăpân și Judecător Care ne-ar contabiliza orice abatere nesemnificativă de la regulile bisericești etc) ș. a. Am menționat aceste exemple nu în funcție de gravitatea lor, ci în ordinea în care mi-au venit în gând. :)
Alte exemple de idei observabile la mulți creștini, pe care personal le consider pur omenești, fără vreo legătură cu Evanghelia (poate mă înșel...):
a. doar creștinii ortodocși se vor mântui, toți ceilalți semeni ai noștri (semeni pentru care S-a sacrificat Hristos) urmând să meargă în iad (pentru că așa am stabilit noi);
b. gândirea liberă, simțul critic, voința proprie și imaginația sunt de la dracu' și trebuie numai decât anihilate;
c. copiii morți nebotezați, deși nu au păcate personale, ratează mântuirea (ca și cum Hristos n-ar putea face o excepție în cazul lor, în sensul de a-i mântui fără Sfânta Taină a Botezului, luând în considerare moartea lor prematură și, mai ales în cazul pruncilor avortați, incapacitatea lor de a-și conștientiza situația și de a se apăra);
d. Biserica este o instituție divino-umană;
e. învățătura Bisericii ne mântuiește (când, în realitate, ne mântuiește doar Persoana lui Hristos! Învățătura Bisericii este corectă, revelată, dar nu ne mântuiește o învățătură, ci o Persoană, Cel Care a transmis învățătura);
f. înțelegerea relației cu Dumnezeu în termeni juridici (specifică teologiei catolice și diferită de perspectiva ortodoxă, care este una terapeutică, nu juridică);
g. ideea că dialogul cu semenii noștri care nu ne împărtășesc convingerile ar constitui, pentru noi, un pericol spiritual etc.
Am fost obiectivă, menționând, în lista de idei... proscrise, mai multe idei preluate din dialogurile cu ortodocșii și doar câteva (poate doar una singură) din alte confesiuni creștine.
În orice caz, cercetând "sine ira et studio", vom observa că toate ideile enumerate mai sus (faptul că Dumnezeu i-ar arunca în iad pe toți cei care nu gândesc exact ca noi, înțelegerea Bisericii strict în sens instituțional etc etc) sunt clar contrazise de Evanghelie și de scrierile din epoca Bisericii primare.
Cred că, dacă vom căuta răspunsuri pentru căutările noastre spirituale în istoria primelor trei secole creștine, vom spori duhovnicește enorm... Citiți măcar "Canonul Ortodoxiei" de diac. prof. dr. Ioan I. Ică Jr și-mi veți înțelege punctul de vedere, veți înțelege de ce m-am îndrăgostit atât de mult de gândirea primelor generații de creștini și am tendința de a verifica orice idee teologică, experiență duhovnicească etc cu ceea ce știu despre gândirea și viața spirituală a acelor creștini.
Cred că cel mai bine mă înțelege Pelerin Spre Răsărit... Am avut noi recent, la un alt topic, o scurtă, dar constructivă discuție pe această temă. :)
Doamne ajută și numai bucurii!

laurastifter 04.06.2013 21:35:53

Tot pentru Cătălin2

Am citit ambele mesaje, dar acum trebuie să fug... Nu voi uita să vă răspund. :)
Doamne ajută!

cezar_ioan 05.06.2013 00:32:46

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 521344)
Doamne ajută!
1. M-am referit la diverse ideologii infiltrate, de-a lungul vremii, în creștinism (inclusiv în Ortodoxie), ideologii străine de credința creștin-ortodoxă autentică, dar strecurate în gândirea unor credincioși... Cum? "prin înșelăciunea oamenilor, prin vicleșugul lor spre uneltirea rătăcirii", ne-ar răspunde, poate, Sfântul Apostol Pavel.
De exemplu, colegul de forum cu pseudonimul theodor_de_mopsuestia scria că nu mai poate fi creștin și, între alte argumente, menționa și faptul că, în numele credinței, s-au comis crime și alte silnicii. De aceea i-am spus că toate acele fapte reprobabile NU pot fi asociate cu creștinismul, ci țin de anumite ideologii omenești ai căror inițiatori, pentru a se impune, au invocat credința creștină în sprijinul opiniilor și acțiunilor lor.
Dacă, totuși, insistați să menționez exemple pentru ceea ce consider a fi ideologii infiltrate în mintea unor creștini, aș putea enumera, între multe altele: sincretismul religios specific mișcării New Age, etno-filetismul (condamnat ca erezie la un Sinod panortodox, în anul... cred că 1874, în orice caz în a doua jumătate a sec. al XIX-lea), anumite idei străine de duhul evanghelic despre relația lui Dumnezeu cu noi (de exemplu, raportarea la Dumnezeu ca la un Stăpân și Judecător Care ne-ar contabiliza orice abatere nesemnificativă de la regulile bisericești etc) ș. a. Am menționat aceste exemple nu în funcție de gravitatea lor, ci în ordinea în care mi-au venit în gând. :)
Alte exemple de idei observabile la mulți creștini, pe care personal le consider pur omenești, fără vreo legătură cu Evanghelia (poate mă înșel...):
a. doar creștinii ortodocși se vor mântui, toți ceilalți semeni ai noștri (semeni pentru care S-a sacrificat Hristos) urmând să meargă în iad (pentru că așa am stabilit noi);
b. gândirea liberă, simțul critic, voința proprie și imaginația sunt de la dracu' și trebuie numai decât anihilate;
c. copiii morți nebotezați, deși nu au păcate personale, ratează mântuirea (ca și cum Hristos n-ar putea face o excepție în cazul lor, în sensul de a-i mântui fără Sfânta Taină a Botezului, luând în considerare moartea lor prematură și, mai ales în cazul pruncilor avortați, incapacitatea lor de a-și conștientiza situația și de a se apăra);
d. Biserica este o instituție divino-umană;
e. învățătura Bisericii ne mântuiește (când, în realitate, ne mântuiește doar Persoana lui Hristos! Învățătura Bisericii este corectă, revelată, dar nu ne mântuiește o învățătură, ci o Persoană, Cel Care a transmis învățătura);
f. înțelegerea relației cu Dumnezeu în termeni juridici (specifică teologiei catolice și diferită de perspectiva ortodoxă, care este una terapeutică, nu juridică);
g. ideea că dialogul cu semenii noștri care nu ne împărtășesc convingerile ar constitui, pentru noi, un pericol spiritual etc.
Am fost obiectivă, menționând, în lista de idei... proscrise, mai multe idei preluate din dialogurile cu ortodocșii și doar câteva (poate doar una singură) din alte confesiuni creștine.
În orice caz, cercetând "sine ira et studio", vom observa că toate ideile enumerate mai sus (faptul că Dumnezeu i-ar arunca în iad pe toți cei care nu gândesc exact ca noi, înțelegerea Bisericii strict în sens instituțional etc etc) sunt clar contrazise de Evanghelie și de scrierile din epoca Bisericii primare.
Cred că, dacă vom căuta răspunsuri pentru căutările noastre spirituale în istoria primelor trei secole creștine, vom spori duhovnicește enorm... Citiți măcar "Canonul Ortodoxiei" de diac. prof. dr. Ioan I. Ică Jr și-mi veți înțelege punctul de vedere, veți înțelege de ce m-am îndrăgostit atât de mult de gândirea primelor generații de creștini și am tendința de a verifica orice idee teologică, experiență duhovnicească etc cu ceea ce știu despre gândirea și viața spirituală a acelor creștini.
Cred că cel mai bine mă înțelege Pelerin Spre Răsărit... Am avut noi recent, la un alt topic, o scurtă, dar constructivă discuție pe această temă. :)
Doamne ajută și numai bucurii!

Iată o postare pe care aș trece-o, elogios, în contul anului, nu al zilei!
O nedumerire, totuși: în ce sens Biserica nu este divino-umană? Am nevoie de o explicare, te rog frumos. Doamne ajută!

DragosP 05.06.2013 07:58:25

Altă nedumerire: dacă drepții Vechiului Testament, toată omenirea, era-n iad până la Jertfa Mântuitorului (fiind nevoie ca El să sfărâme porțile iadului), de ce ar trebui să ne așteptăm la excepții DUPĂ aceasta? Uităm oare că starea actuală a omului este căzută tocmai păcatului originar? De ce n-ar fi făcut Fiul o excepție și ÎNAINTE de întruparea Sa? :39:

lore86 05.06.2013 09:13:07

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 521364)
Iată o postare pe care aș trece-o, elogios, în contul anului, nu al zilei!
O nedumerire, totuși: în ce sens Biserica nu este divino-umană? Am nevoie de o explicare, te rog frumos. Doamne ajută!

Cred ca raspunsul e tot in mesaj. In sensul ca unii privesc Biserica strict institutional. Or Biserica este o comunitate vie alcatuita din membrii care se straduie sa urmeze poruncile lui Hristos, care sunt condusi de aceeasi dragoste si au aceeai idealuri.
Caci ce ar fi Biserica fara credinciosi? Or o institutie poate sa existe chiar daca nu are nici un membru- e suficient un fondator. Pe cand Biserica Lui Hristos este cu mult mai mult decat o institutie ,este o comunitate activa, mereu in cautarea de adevar, o comunitate unita in jurul Jertfei Euharistice.

lore86 05.06.2013 09:26:24

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 521380)
Altă nedumerire: dacă drepții Vechiului Testament, toată omenirea, era-n iad până la Jertfa Mântuitorului (fiind nevoie ca El să sfărâme porțile iadului), de ce ar trebui să ne așteptăm la excepții DUPĂ aceasta? Uităm oare că starea actuală a omului este căzută tocmai păcatului originar? De ce n-ar fi făcut Fiul o excepție și ÎNAINTE de întruparea Sa? :39:

Ma tem ca n-ati aprofundat sensul Intruparii Mantuitorului.
Apogeul dragostei Domnului este atins tocmai prin Intrupare si respectiv prin Moarte si inviere.
Aceasta dragoste isi avea temei in dorinta de a-l readuce pe om in stare initiala, ba mai mult decat atat de a-l aduce la stare ptr care a fost creatasemanarea cu Dumnezeu.
Ei, aceasta dragoste doreste ca toti oamenii sa se mantuiasca, aceeasta dragoste e cea care stabilestii ca paganii care nu il cunosc pe Hristos vor fi judecati in baza legii morale(deci daca vor fi judecati si vor fi gasiti ca pastratori ai legii morale, din cauza imprejurarilor neavand acces la invatatura de credinta adevarata- vor fi mantuiti). Asadar, daca Domnul da posibilitatea paganilor sa se mantuiasca, doar in baza tinerii legii morale, oare nu cu atat mai mult va mantui pe acele suflete care nu au apucat sa se bucure de lumina zilei, fiind ucisi miseleste de parintii lor?
E drept ca in rai multe lacasuri sunt. Si in functie de vrednicia lor, unii vor sta in mai multa lumina. Dar cei care nu vor lua locurile fruntase, nu inseamna ca nu vor fi in rai.

Lucrurile/ evenimentele din Vt nu se pot compara cu cele din Nt si mai departe tocmai datorita acestui apogeul al dragostei divine concretizat: Intruparea-Moartea si Invierea.

DragosP 05.06.2013 09:46:22

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 521389)
Ma tem ca n-ati aprofundat sensul Intruparii Mantuitorului.

Posibil. Să fiu eu singurul care e aiurea!

Theodore_of_Mopsuestia 05.06.2013 11:56:37

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 521316)
dacă ai tot ce îți trebuie, ești indecent?
nu este vorba de tot ce vrei, ci de tot ce îți trebuie.

Exact; multumesc, Dumitru, ai spus-o cum nu se putea mai limpede.
Dragose, tu esti ami sarac decit Tiriac, eu mai sarac decit tine; un tip dintr-un camin muncitoresc, mai sarac decit mine, iar decit toti, la nivel de saraqcie absoluta, e un aurolac. Cu exceptia ultimului caz, toate sunt saracii/bogatii relative.
De la un programator de elita ma asteptam la o logica mai rapida. :P

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:12:19.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.