Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Stiri, actualitati, anunturi (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=504)
-   -   directionati 2% pentru un clopot (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12472)

ciradu 02.05.2011 08:56:25

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 357817)
Sper ca ati reusit sa strangeti ceva bani pentru clopotul bisericii din Mărcuși. Ma gandeam ca este o binecuvantare sa aveti clopot care sa cheme oamenii la slujba. Noi aici folosim mijloace electronice, in loc de clopot si toaca.

Adevărat a înviat!
Nu știu cât a reușit părintele să strângă până acum, însă era optimist că până la sfârșitul anului va putea cumpăra clopotul. Dacă va fi cazul, voi mai lansa un anunț. Mulțumiri

Mihnea Dragomir 02.05.2011 09:46:22

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 357866)
Aflam si raspunsul exact la intrebarea daca un ortodox trebuie sa mearga intr-o biserica catolica. Evident ca nu, mai ales in timpul unei slujbe catolice. Cel mult sa o viziteze. Pentru ca duhul in care se roaga cei de acolo il face pe acela sa se apropie tot mai mult de catolicism, chiar daca la inceput nu avea deloc aceasta intentie.

Cu alte cuvinte, catolicii practică un fel de Liturghii Negre (Black Mass), astfel încât cel care își manifestă prezența acolo nu este Cristos, ci diavolul ? Am înțeles, oare, bine ?
Dar la ipoteza că cei care intră în contact cu lumea catolică și, mai ales, cu Sf Euharistie în Biserica Catolică ajung la concluzia ca slujesc mai bine ortodoxiei Sfinților Părinți și Cuvântului Viu, v-ați gândit ? La ceea ce a spus Mons Vladimir Ghica (să sperăm, declarat fericit cât mai curând) că "a trecut la catolicism ca să fie un ortodox mai bun", ați reflectat ?

mihaila_alin 02.05.2011 11:24:11

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 357849)
Cred ca prea multa scolastica e de vina. Nici acum nu-mi vine sa cred cum o bucovineanca neaosa, din familie credincioasa (imi aduc aminte ce spuneai de bunica ta) sa ajunga sa treaca de la ortodocsi la catolici. :39:

mirela draga nu te mira, pe cei ce nu au statornicie[intemeiere in credinta]ii paste ratacirea care imbraca mai multe forme: sectara, atee,catolica etc.si acuma fiind vremurile din urma ratacirea creata de inselatorul veacului acestuia va fi mare, fiind-ca timpul este scurtat de Domnul.cele doua biserici surori hm...
Domnul Hristos cel Inviat sa te binecuvinteze.

Doamne intareste sfinta credinta a dreptmaritorilor crestini si sfinta biserica ta o pazeste in viacul viacului.Amin.

catalin2 02.05.2011 12:35:35

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 357888)
Cu alte cuvinte, catolicii practică un fel de Liturghii Negre (Black Mass), astfel încât cel care își manifestă prezența acolo nu este Cristos, ci diavolul ? Am înțeles, oare, bine ?
Dar la ipoteza că cei care intră în contact cu lumea catolică și, mai ales, cu Sf Euharistie în Biserica Catolică ajung la concluzia ca slujesc mai bine ortodoxiei Sfinților Părinți și Cuvântului Viu, v-ați gândit ? La ceea ce a spus Mons Vladimir Ghica (să sperăm, declarat fericit cât mai curând) că "a trecut la catolicism ca să fie un ortodox mai bun", ați reflectat ?

Din moment ce in catolicism nu exista har, Sfinte Taine si mantuire doar daca mai sunt alte judceati ale lui Dumnezeu, cum ar putea sa devina un ortodox mai bun? Un ortodox bun e un sfant, noi toti suntem ortodocsi mai putin buni.
Asta e de fapt o falsa problema, din moment ce acel convertit spune ca ortodocsii si catolici sunt la fel de ce e nevoie sa-si schimbe religia, doar sunt la fel. Iar schimbarea religiei implica si unele mari probleme cu comunitatea din care faci parte, cu familia, etc. Asadar acela nu considera ca ortodoxia e la fel, ci ca la catolici e cel mai bine.
Daca ne uitam chiar pe forum si unde am mai fost majoritatea catolicilor erau cei convertiti de la ortodoxie. De exemplu aici nu sunt din cei care avusesera rude greco-catolice.

In ortodoxie cei care cred ca si catolicii se aseamana cu ortodocsii se numesc filocatolici. Acestia nu sunt majoritari, dar sunt cativa chiar si in randul preotilor si chiar al ierarhilor.
Eu am folosit doar cuvinte alese, ca sa nu supar pe cineva prea mult. Dar sfintii aveau alte cuvinte cand vorbeau de eretici sau schismatici. De exemplu am dat ce spunea sfantul Teodor Studitul despre impartasania ereticilor.
Oricum, sunt catolici mai ortodocsi decat unii ortodocsi. Dar sunt si japonezi care sunt foarte de treaba, si in fiecare religie la fel.

Noesisaa 02.05.2011 13:12:15

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 357849)
Cred ca prea multa scolastica e de vina. Nici acum nu-mi vine sa cred cum o bucovineanca neaosa, din familie credincioasa (imi aduc aminte ce spuneai de bunica ta) sa ajunga sa treaca de la ortodocsi la catolici. :39:

:) Cum adica e de vina scolastica??

Un lucru mai putin stiut despre bucovinenii autentici: NU sunt anti-catolici, dimpotriva. Crescand in Bucovina n-am auzit niciodata nimic rau la adresa (romano-)catolicilor (greco-catolici nu avem) venind din partea unui bucovinean. Anti-catolicii inversunati sunt in general regateni (cei care vin din localitati care inainte de 1918 faceau parte din Regatul Romaniei, nu din Bucovina austro-ungara, adica ne-bucovineni, ne-transilvaneni), sau oricum venetici. Ca veni vorba, bunica nu avea multe cuvinte de lauda la adresa ragatenilor. La adresa "nemtilor," da. :15:

Si inca ceva: stilul moldovenesc, tipic tuturor bisericilor si manastirilor din Bucovina inca din secolul 14, este o imbinatie foarte frumoasa intre stilul gotic (tipic occidental) si cel bizantin. Catedrala catolica de la Baia (langa Siret), astazi in ruine, a fost construita din porunca lui Alexandru cel Bun la inceputul secolului al 15-lea, sotia lui, Margareta, fiind poloneza si catolica. Deci erau casatorii mixte si la acea vreme. :16:

Si nu, a fi ortodox nu inseamna a fi anti-catolic.

catalin2 02.05.2011 15:27:28

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 357952)

Un lucru mai putin stiut despre bucovinenii autentici: NU sunt anti-catolici, dimpotriva. Crescand in Bucovina n-am auzit niciodata nimic rau la adresa (romano-)catolicilor (greco-catolici nu avem) venind din partea unui bucovinean.

Anti-catolici sunt cei care probabil sunt anti mai multor categorii de oameni. Anti-catolicism este altceva. La fel cum anti-hinduism nu inseamna anti-indieni. Sper sa gasesti drumul inapoi, am incredere.

Noesisaa 02.05.2011 16:32:40

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 357986)
Anti-catolici sunt cei care probabil sunt anti mai multor categorii de oameni. Anti-catolicism este altceva. La fel cum anti-hinduism nu inseamna anti-indieni. Sper sa gasesti drumul inapoi, am incredere.

Bun atunci: a fi ortodox nu inseamna sa fii anti-catolicism. :)

Desi suntem foarte, foarte, foarte off-topic! :) Admin poate sa mute mesajele off topic unde se potrivesc mai bine.

cristiboss56 02.05.2011 18:39:56

Citat:

În prealabil postat de ciradu (Post 348702)
pentru cei care doresc sa directioneze 2% din impozitul anual pentru achizitionarea unui clopot la o biserica din Campulung Muscel (cartier Marcusi), pun la dispozitie datele necesare completarii formularul 230:
Denumire entitate nonprofit: PAROHIA MĂRCUȘI
Codul de identificare fiscala: 171 53629
Cont bancar (IBAN): RO83 RZBR 0000 0600 0640 8853 RAIFFEISEN BANK
Este vorba despre o parohie mica, infiintata recent, al carei tanar preot se straduieste mult sa o dezvolte, atat duhovniceste cat si material.
Am adaugat si formularul completat, in atas.

P.S. formularul, completat pt. anul 2010, se trimite sau se depune la organul fiscal aferent domiciliului
http://www.google.ro/imgres?imgurl=h...1t:429,r:2,s:0http://www.google.ro/imgres?imgurl=h...1t:429,r:2,s:0

Parca asta-i tema ! Nu ?

Miha-anca 02.05.2011 22:17:27

Ciudat!

Ce se intampla cu postarile de pe acest topic? Sunt intercalate postari din 20011 cu cele din 2007 si 2008.
Mirela, de exemplu o intreaba in 2011pe Noesis de cand e catolica, iar Noesis ii raspunde in 2008. Ciudat, nu numai ca o ortodoxa a trecut la catolicism ci si faptul ca raspunsul ei a fost dat cu 3 ani inainte de intrebarea pusa de Mirela. Cred ca s-a dat lumea cu fundul in sus, cum se spune!
Multumim Noesisei ca ne-a anuntat si pe noi de schimbare. Si Mirelei, ca a pus intrebarea.

Miha-anca 02.05.2011 22:19:28

Ciudat!

Sper si eu ca se vor strange banii...
"Ciudat" se refera doar la raspunsurile intercalate din diferiti ani.

Melissa 02.05.2011 22:25:50

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 358165)
C
Mirela, de exemplu o intreaba in 2011pe Noesis de cand e catolica, iar Noesis ii raspunde in 2008. Ciudat, nu numai ca o ortodoxa a trecut la catolicism ci si faptul ca raspunsul ei a fost dat cu 3 ani inainte de intrebarea pusa de Mirela. Cred ca s-a dat lumea cu fundul in sus, cum se spune!
Multumim Noesisei ca ne-a anuntat si pe noi de schimbare. Si Mirelei, ca a pus intrebarea.

Draga Miha, cred ai fost atat de surprinsa de discutie, incat n-ai observat ca atunci cand te-ai uitat in dreapta sa vezi daca scrie "catolic" la Noessisa, ai vazut si anul 2008(anul inregistrarii ei pe site) , ramanand cu impresia ca raspunsul a fost dat in acel an.Verifica si ai sa vezi ca raspunsul apare in 2011!
:53:

iana 02.05.2011 22:26:30

Citat:

Ce se intampla cu postarile de pe acest topic? Sunt intercalate postari din 20011 cu cele din 2007 si 2008.

Cred ca te uiti la data inregistrarii lor pe forum, nu la data postarii.:43:

Noesisaa 02.05.2011 22:45:25

Citat:

Schimbarea oficial nu se va intampla decat peste cateva saptamani. De ceva timp nu mai aveam nimic scris in dreptul religiei, initial vroiam sa astept sa fac schimbarea pe forum pana de Pogorarea Sf. Duh (cand voi face in mod oficial profesiunea de credinta in BC), dar pana la urma cererea de intrare in BC am scris-o si semnat-o acum aproape o luna, a fost acceptata de episcop, deci... Tot ce pot spune este: Aleluia! :)

Miha-anca 02.05.2011 23:23:26

Va multumesc ca m-ati luminat! Acum inteleg.

Miha-anca 02.05.2011 23:29:31

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 358178)
Schimbarea oficial nu se va intampla decat peste cateva saptamani. De ceva timp nu mai aveam nimic scris in dreptul religiei, initial vroiam sa astept sa fac schimbarea pe forum pana de Pogorarea Sf. Duh (cand voi face in mod oficial profesiunea de credinta in BC), dar pana la urma cererea de intrare in BC am scris-o si semnat-o acum aproape o luna, a fost acceptata de episcop, deci... Tot ce pot spune este: Aleluia! :)

Presupun ca ai domiciliul in strainatate si de aceea poti intra in BC. Daca erai in Romania, deveneai automat membra a Bisericii Greco-Catolice. Am citit acest lucru pe forumul catolic. Au fost cazuri, in care sotia era catolica, iar sotul, fost ortodox, a devenit greco-catolic.

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 358171)
Draga Miha, cred ai fost atat de surprinsa de discutie, incat n-ai observat ca atunci cand te-ai uitat in dreapta sa vezi daca scrie "catolic" la Noessisa, ai vazut si anul 2008(anul inregistrarii ei pe site) , ramanand cu impresia ca raspunsul a fost dat in acel an.Verifica si ai sa vezi ca raspunsul apare in 2011!
:53:

Cred ca am cazut prada unei naluciri; altfel nu se explica.
Cele discutate nu m-au surprins, caci era de asteptat sa se intample acest lucru.
Dar multumesc de atentionare, draga Melissa. :103:

Noesisaa 02.05.2011 23:40:04

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 358199)
Presupun ca ai domiciliul in strainatate si de aceea poti intra in BC. Daca erai in Romania, deveneai automat membra a Bisericii Greco-Catolice. Am citit acest lucru pe forumul catolic. Au fost cazuri, in care sotia era catolica, iar sotul, fost ortodox, a devenit greco-catolic.

Oricine poate deveni catolic. Biserica Catolica este deschisa pentru orice muritor de pe pamant. Intrebarea este daca devii romano-catolic, greco-catolic, sau alt fel de catolic. Dat fiind ca nu exista parohie greco-catolica in Olanda, ca locuiesc in Olanda, da, voi fi inscrisa intr-o parohie romano-catolica, deci devin romano-catolica. Dar greco-catolicii sunt la fel de catolici si membri ai BC ca si romano-catolicii, doar ca de rit bizantin.

Miha-anca 03.05.2011 01:37:22

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 358203)
Oricine poate deveni catolic. Biserica Catolica este deschisa pentru orice muritor de pe pamant. Intrebarea este daca devii romano-catolic, greco-catolic, sau alt fel de catolic. Dat fiind ca nu exista parohie greco-catolica in Olanda, ca locuiesc in Olanda, da, voi fi inscrisa intr-o parohie romano-catolica, deci devin romano-catolica. Dar greco-catolicii sunt la fel de catolici si membri ai BC ca si romano-catolicii, doar ca de rit bizantin.

Altceva am citit eu pe forumul catolic din Romania; dar asta nu face obiectul discutiei noastre. Ai avut cu siguranta motivele talepe care le acceptam ca exista si nu e cazul sa mai comentam hotararea pe care ai luat-o.

tabitha 03.05.2011 07:40:21

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 357952)
:) Cum adica e de vina scolastica??

Ca veni vorba, bunica nu avea multe cuvinte de lauda la adresa ragatenilor. La adresa "nemtilor," da. :15:

Si nu, a fi ortodox nu inseamna a fi anti-catolic.

Adica de la prea mult studiu, asa-zisa imbinare intre ratiune si credinta, ai ajuns sa nu mai deosebesti adevarul.

Mda, eu una am ceva sange nemtesc in vine, dar asta nu ma face sa ma simt mai bine.

A fi catolic inseamna a NU mai fi ortodox. Trist, dar adevarat.

PS : mi-a sarit in ochi cu ceva timp in urma noua ta semnatura si chiar ma gandeam ca ce mai ortodox e asta care-si "trage" semnatura din Fer. Augustin. Acum deci s-a dat arama pe fata. Si cum a zis si Anca, au mai fost si alte indicii ca ceva nu e in regula, tu planuiai mai de mult renuntarea la ortodoxie. Desi nu te cunosc personal, acest happening m-a intristat foarte tare.

tabitha 03.05.2011 07:59:28

Citat:

În prealabil postat de ciradu (Post 357870)
Adevărat a înviat!
Nu știu cât a reușit părintele să strângă până acum, însă era optimist că până la sfârșitul anului va putea cumpăra clopotul. Dacă va fi cazul, voi mai lansa un anunț. Mulțumiri

Ma bucur sa aud asta. Doamne ajuta! si iertare ca v-am acaparat topicul cu mica noastra discutie despre Noesis. :77:

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 357866)
Aflam si raspunsul exact la intrebarea daca un ortodox trebuie sa mearga intr-o biserica catolica. Evident ca nu, mai ales in timpul unei slujbe catolice. Cel mult sa o viziteze. Pentru ca duhul in care se roaga cei de acolo il face pe acela sa se apropie tot mai mult de catolicism, chiar daca la inceput nu avea deloc aceasta intentie.

Bine zici, Catalin. Desi, dupa mine, nici de vizitat nu-s bune, ca doar nu sunt muzee sau obiective turistice. Sau n-ar trebui sa fie.

Citat:

În prealabil postat de mihaila_alin (Post 357916)
mirela draga nu te mira, pe cei ce nu au statornicie[intemeiere in credinta]ii paste ratacirea care imbraca mai multe forme: sectara, atee,catolica etc.si acuma fiind vremurile din urma ratacirea creata de inselatorul veacului acestuia va fi mare, fiind-ca timpul este scurtat de Domnul.cele doua biserici surori hm...
Domnul Hristos cel Inviat sa te binecuvinteze.

Doamne intareste sfinta credinta a dreptmaritorilor crestini si sfinta biserica ta o pazeste in viacul viacului.Amin.

Multumesc Alin pentru tot ce ai scris. Sa-ti dea Dumnezeu sanatate, mi-ai inseninat un pic ziua. Chiar am pus la suflet tradarea asta a lui Noesis, cum a zis si Cristi.

Erethorn 03.05.2011 07:59:59

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 358216)

Dimpotriva, a fi in comuniune cu urmasul lui Petru inseamna a fi in intregime ortodox.

Mihnea Dragomir 03.05.2011 08:36:05

Citat:

Nici trist, nici adevărat. Trist este să vedem atât de des spiritul schismatic care vâjâie printre clerul și credincioșii care își spun ortodocși. Dacă cineva care are alt calendar din care își face cult și ascultă de "urmașul lui Ghenadie" poate fi considerat ortodox, atunci dați voie și cuiva care sărbătorește Paștele după Echinoxul nou și ascultă de "urmașul lui Petru" să se considere ortodox. Și, dacă atâția "ortodocși" își batjocoresc patriarhul, mitropolitul, pe ceilalți patriarhi și episcopi în frunte cu patriarhul ecumenic, socotindu-i vânduți agenturilor străine, famazoni, pui de vipere, lupi în blană de oaie, etc, care nu cu BOR și cu alte Biserici în comuniune cu ea sunt, ci cu o Biserică imaginară condusă de vreun schimnic Varzuvie pierdut de singurătate prin munți, atunci dați voie și celor care îl iubesc și îl ascultă pe Papa și pe ceilalți episcopi rânduiți să se socotească ortodocși. În sfârșit, dacă prin "ortodoxia credinței" înțelegeți a urma învățătura lui Cristos așa cum o știm de la El Însuși, de la Apostoli și de la Sfinții Părinți și nu a lua numai ce ne convine de la ei, zicând că cele care nu ne convin sunt "păreri personale", atunci noi cu bucurie ne numim ortodocși. Dealtfel, la începutul ei, Biserica mea chiar așa s-a și numit: Biserica ortodoxă unită cu Roma. Nu găsesc nici cea mai mică incompatibilitate între a fi ortodox și a fi unit cu Roma, adică a fi catolic. Suntem mulți cei care ne străduim (cu un succes variabil) să fim foarte ortodocși și foarte catolici.

Citat:

PS : mi-a sarit in ochi cu ceva timp in urma noua ta semnatura si chiar ma gandeam ca ce mai ortodox e asta care-si "trage" semnatura din Fer. Augustin.
Iată, atât de aproape, un exemplu din ce spuneam mai sus ! De când au încetat ortodocșii de a-l mai socoti pe Fer. Augustin printre Sfinții Părinți ? Iată calendarul elaborat de ceea ce ortodocșii ar trebui să considere autoritate legitimă: http://www.calendarortodox2010.ro/calendar_iunie.html

Citiți pe cine vă cer arhiereii rânduiți să pomeniți în curând, în ziua de 15 iunie. Vox clamantis in deserto !

mihaila_alin 03.05.2011 08:36:50

pentru un catolic glumet:

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 358218)
Dimpotriva, a fi in comuniune cu urmasul lui Petru inseamna a fi in intregime ortodox.

pasarea cind sta pe gard la malai viseaza
si tu esti un ortodox, nu cu mintea treaza
oare esti un ortodox precum eu catolic
poate dormi vorbind in somn te iert ca esti comic.

Donul IIsus Hristos cel Inviat din morti sa iti lumineze mintea.Amin.

Erethorn 03.05.2011 09:01:42

Citat:

În prealabil postat de mihaila_alin (Post 358222)
pasarea cind sta pe gard la malai viseaza
si tu esti un ortodox, nu cu mintea treaza
oare esti un ortodox precum eu catolic
poate dormi vorbind in somn te iert ca esti comic.

Donul IIsus Hristos cel Inviat din morti sa iti lumineze mintea.Amin.

Numiti un singur lucru, in materie de credinta, pe care il marturisesc ortodocsii si pe care nu-l marturisesc si catolicii.

N.Priceputu 03.05.2011 09:38:11

Nu credeți că un creștin ar trebui să fie mai mult „pro” și mai puțin „anti”? N-ar fi mai bine să fim cu toții mai buni creștini și să lăsăm problemele care ne deosebesc în seama ierarhilor și a teologilor? Oare Hristos s-a delimitat de cineva? A făcut El deosebirea între iudei și păgâni? Nu S-a jertfit oare pentru toți? E și așa destul de trist că nu putem mărturisi cu toții credința în același mod. Însă mai important este, totuși, ce ne unește decât ce ne dezbină.

Yasmina 03.05.2011 09:47:03

Ma intreb daca pana acum s-au strans ceva banuti pt clopot???
De altfel de aici se pornise threadul...

mihaila_alin 03.05.2011 11:06:07

ce nu marturisesc ortodocsi:

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 358227)
Numiti un singur lucru, in materie de credinta, pe care il marturisesc ortodocsii si pe care nu-l marturisesc si catolicii.

filioque!!! de la catolici.la-so balta.

catalin2 03.05.2011 11:53:17

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 358178)

Poate pe tine te bucura, dar pe noi doar ne intristeaza. Nu prea vad de ce cineva ar veni sa se laude pe un forum ortodox ca a trecut la catolici, doar pentru a marturisi poate ca a gasit adevarul, pentru ca si altii sa urmeze exemplul.

Noesisaa 03.05.2011 12:20:47

Citat:

Adica de la prea mult studiu, asa-zisa imbinare intre ratiune si credinta, ai ajuns sa nu mai deosebesti adevarul.

Adica daca imbini doua dintre darurile pe care ti le-a dat Dumnezeu, mintea si credinta, si le folosesti, ajungi sa nu mai deosebesti adevarul? Dumnezeu nu ne da niciodata daruri care, folosite cum trebuie, ne duc la pierzare...

Citat:

A explicat Dl. Dragomir mai bine. Dimpotriva, a fi catolic inseamna a fi ortodox si mai mult...Nu mi s-a cerut sa renunt la nimic din ceea ce fac ca si ortodox, de exemplu. Dar acum pot sa citesc si Acatistul Maicii Domnului, si sa recit rozariul in romaneste sau latineste sau chiar olandeza, pot sa ascult si Byzantion si Palestrina si Bach, pot sa citesc si pe Sf. Ioan Hrisostomul si pe Sf. Augustin, pot sa imi fac semnul sfintei cruci si de la stanga si de la dreapta, pot sa am pe acelasi perete si icoane in cel mai pur stil bizantin si cel mai latinesc crucifix, fara sa imi spuna careva ca ma indepartez de "traditia stramoseasca"... sau ceva de genul "ce fel de catolic esti tu daca citesti din Ioan Hrisostomul, cand ar trebui sa citesti numai Thomas Aquinas!" Citesc si...si. Si sf. parinti orientali, dar si cei occidentali. Scrierile lui Franciscus de Sales mi-au fost de real folos in viata de zi cu zi. Jesu Dulcis Memoria (melodie, cu versuri scrise de Bernard de Clairvaux, imi mangaie sufletul. La fel cum nu ma satur sa ascult Ingerul a strigat. Si mai mult decat toate, pot sa ma bucur din tot sufletul ca Benedict XVI, urmasul Sf. Petru si piatra pe care sta unitatea si Biserica lui Hristos, este si al meu parinte...si dupa cum spune Sf. Scriptura, dupa fructe ii veti cunoaste, vocea episcopului de la Roma este, pana in ziua de azi, si va fi, cea mai respectata si cea mai ascultata voce a vreunui crestin din toate timpurile si de pe toate continentele.

Citat:

PS : mi-a sarit in ochi cu ceva timp in urma noua ta semnatura si chiar ma gandeam ca ce mai ortodox e asta care-si "trage" semnatura din Fer. Augustin. Acum deci s-a dat arama pe fata. Si cum a zis si Anca, au mai fost si alte indicii ca ceva nu e in regula, tu planuiai mai de mult renuntarea la ortodoxie. Desi nu te cunosc personal, acest happening m-a intristat foarte tare.
Imi pare rau ca te-am intristat. Ai citit vreodata ceva din Sf. Augustin? Nu? A aparut la sfaritul anului trecut o editie minunata a Confesiunilor lui, la editura Nemira, traducere foarte buna, cu foarte, foarte multe explicatii si notatii. O placere de a o citi. Si: Fericitul Augustin a fost Sfantul Augustin in BO pana pe la sfarsitul sec. XiX, inceputul secolului XX. Anastasie Crimca, sfant in calendarul roman-ortodox din sec. XVII, il numeste pe Augustin sfant, nu fericit. La fel cum imaculata (neprihanita) zamislire a Sf. Fecioare Maria, ca si purgatoriul, de altfel, era marturisita de multi ortodocsi fara probleme pana pe la mijlocul sec. XIX.

Citat:

tu planuiai mai de mult renuntarea la ortodoxie.
O decizie de asemenea importanta nu se ia fara rugaciune si cercetare, si nu se ia la inspiratia momentului.

Noesisaa 03.05.2011 12:23:29

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 358283)
Poate pe tine te bucura, dar pe noi doar ne intristeaza. Nu prea vad de ce cineva ar veni sa se laude pe un forum ortodox ca a trecut la catolici, doar pentru a marturisi poate ca a gasit adevarul, pentru ca si altii sa urmeze exemplul.

N-am venit sa ma laud, am fost intrebata...si da, cred ca am gasit adevarul, si de ce sa mint, sper ca si altii imi vor urma exemplul...

Erethorn 03.05.2011 16:09:55

Citat:

În prealabil postat de mihaila_alin (Post 358260)
filioque!!! de la catolici.la-so balta.

Cred ca ati inteles intrebarea exact pe dos. Eu v-am intrebat de un lucru pe care il marturisesc greco-ortodocsii si nu-l marturisesc catolicii, dumneavoastra mi-ati dat exemplu de un lucru pe care il marturisesc catolicii si nu il marturisesc greco-ortodocsii.

Intrebarea ramane deschisa.

catalin2 03.05.2011 18:25:27

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 358289)
N-am venit sa ma laud, am fost intrebata...si da, cred ca am gasit adevarul, si de ce sa mint, sper ca si altii imi vor urma exemplul...

Si intuiam bine ca si catolicii, la fel ca neoprotestantii, incearca de fapt sa converteasca, iar partea cu ortodocsii si catolicii sunt la fel e un fel de praf in ochi pentru cei care nu inteleg prea multe din ortodoxie si pot fi convertiti? De ce sa nu fie convertiti mai mult neoprotestanti, nu ortodocsi?

Noesisaa 03.05.2011 18:35:19

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 358373)
Si intuiam bine ca si catolicii, la fel ca neoprotestantii, incearca de fapt sa converteasca, iar partea cu ortodocsii si catolicii sunt la fel e un fel de praf in ochi pentru cei care nu inteleg prea multe din ortodoxie si pot fi convertiti? De ce sa nu fie convertiti mai mult neoprotestanti, nu ortodocsi?

Stai putin, dar ortodocsii nu (ar trebui) sa conversteasca si ei?? Parca asa stiam eu ca a spus Domnul, mergeti si botezati, etc...Eu asa stiu, daca stii Adevarul, sau de fapt orice adevar, incerci sa il dai si celorlalti, nu? Sau daca stii ca sunt prajituri foarte bune la un magazin din cartierul X, nu le spui prietenilor tai, ci tii pentru tine?

In ceea ce ma priveste, nu s-a dus nici un fel de actiune coordonata din partea BC de a fi convertita, nu mi s-a spus niciodata: vezi ca ar fi bine sa fii catolica. De abia acum, dupa oho timp in care mi-am exprimat dorinta de a deveni catolica mi-a dar preotul o carte sa citesc, in care, printre altele, se vorbeste si despre "greselile grecilor" sau, citez si traduc "acelor crestini din est care se numesc pe ei insisi ortodocsi" :4:

Erethorn 03.05.2011 18:36:41

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 358373)
iar partea cu ortodocsii si catolicii sunt la fel e un fel de praf in ochi pentru cei care nu inteleg prea multe din ortodoxie si pot fi convertiti?

Partea cu "ortodocsii si catolicii sunt la fel" este doar in imaginatia dumneavoastra. Evident ca nu sunt la fel. Biserica Catolica ne invata ca Bisericile rasaritene, desi au succesiune apostolica si sacramente valide, sunt in stare de schisma.

catalin2 03.05.2011 18:46:52

E bine precizat cum ii considera si BC pe ortodocsi, ca unii ortodocsi inteleg altceva. De altfel avem declaratia Papei Benedict legat de acest fapt.

catalin2 03.05.2011 18:50:42

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 358378)
Stai putin, dar ortodocsii nu (ar trebui) sa conversteasca si ei?? Parca asa stiam eu ca a spus Domnul, mergeti si botezati, etc...Eu asa stiu, daca stii Adevarul, sau de fapt orice adevar, incerci sa il dai si celorlalti, nu? Sau daca stii ca sunt prajituri foarte bune la un magazin din cartierul X, nu le spui prietenilor tai, ci tii pentru tine?

In ceea ce ma priveste, nu s-a dus nici un fel de actiune coordonata din partea BC de a fi convertita, nu mi s-a spus niciodata: vezi ca ar fi bine sa fii catolica. De abia acum, dupa oho timp in care mi-am exprimat dorinta de a deveni catolica mi-a dar preotul o carte sa citesc, in care, printre altele, se vorbeste si despre "greselile grecilor" sau, citez si traduc "acelor crestini din est care se numesc pe ei insisi ortodocsi" :4:

Desigur, daca acesta ar fi adevarul, dar nu e. Si apoi ma refeream la convertirea ortodocsilor de pe un forum ortodox, care mi se pare putin ciudata.
Asa se intampla daca cineva nu stie aproape nimic despre ortodoxie si citeste altceva care spune altceva. ce citeste prima data crede ca e adevarul. Altii au devenit budisti sau yogini facand asa.
P.S. Am citit gresit, tu spuneai de ortodocsi care ar trebui sa converteasca, nu sa fie convertiti. Am dat niste explicatii in alt mesaj legat de convertire.
Iar preotul catolic ti-a dat o carte cu intentia evidenta de a te converti. Singura problema e ca era neadevarata, dar cum tu nu stiai prea multe de ortodoxie (sau nu ai dorit sa stii) ai crezut ce ai citit prima data. Pentru ca aflam cam ceea ce dorim sa aflam, nu ceea ce e adevarat neaparat. Adica o persoana pasionata de paranormal e interesata si receptiva doar de aceste lucruri ( ca sa dau un exemplu).

Erethorn 03.05.2011 19:18:30

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 358385)
Pentru ca aflam cam ceea ce dorim sa aflam, nu ceea ce e adevarat neaparat. Adica o persoana pasionata de paranormal e interesata si receptiva doar de aceste lucruri ( ca sa dau un exemplu).

Sau, ca sa dam un alt exemplu, o persoana care doreste cu tot dinadinsul sa afle ca face parte din singura Biserica adevarata, singura care are har, singura care are Taine, va afla... ceea ce doreste sa afle.

Acesta este un argument circular in care va afundati de cate ori vine vorba despre cineva care se converteste de la BO: "S-a convertit pentru ca nu cunostea Ortodoxia, si nu cunostea Ortodoxia, pentru ca daca ar fi cunoscut Ortodoxia, nu s-ar fi convertit".

Cu alte cuvinte, cei care se convertesc sunt nestiutori (in cel mai bun caz), "tradatori" (deja s-a vehiculat acest termen la adresa Noesissei), etc.

Intotdeauna e vina convertitului. Intotdeauna e problema lui. E acuzat ("tradatorule"), sau e luat la misto si tratat cu superioritate ("micuta catolica").

Ideea ca ar trebui, poate, sa cautati probleme in propria dumneavoastra ograda nu va trece prin cap ? Nu neaparat ca nu e adevarata dogma ortodoxa, dar poate ca insasi aceasta atitudine acuzatoare si/sau condescendenta pe care o aveti fata de convertiti si fata de neortodocsi in general, ar putea fi o problema, v-ati gandit ?

cristiboss56 03.05.2011 19:30:52

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 358241)
Ma intreb daca pana acum s-au strans ceva banuti pt clopot???
De altfel de aici se pornise threadul...

Ce mai conteaza clopotul ? Ce mai conteaza de unde s-a inceput , si unde s-a ajuns , pntru ca s-a ajuns oricum mult prea departe spre satisfactia unora de aici ! Pana la urma nu cred ca este de folos a se transforma acest thread cu danganit puternic , intr un thread al judecarii colegei noastre , intr un thread de propaganda catolica , si invers ! Dar , pentru ca tot veni vorba si mai ales ca suntem totusi la noi acasa , am sa postez si aici link-ul dat pe alt thread " Raspunsuri duhovnicesti " ( situat ceva mai jos ) :http://biserica.org/Publicatii/1996/NoVII/08_index.html

arwein 03.05.2011 20:08:34

Off topic, de asemenea!

O, nu e adevarat, asistarea la o Litughie catolica (nu cred ca poti spune participi) nu te converteste! Nici contactul cu scoala de catehizare catolica, nici prietenii de alta confesiune! Parol! Am insa o cunostinta care a devenit greco- catolica inainte de a se casatori, "pentru a nu deruta mai tarziu copii".

P. S. In amintirea acelui fapt si pentru ca mi se pare foaaaarte interesant (un fel de oglinda intoarsa catre noi toti de pe Forum, indiferent de confesiune)- cred ca discutia merita un fir de discutie separat.

Noesisaa 03.05.2011 21:35:18

Continuarea discutiei despre de ce unii ortodocsi vor sa devina catolici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...443#post358443

mihaila_alin 03.05.2011 22:07:10

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 358227)

domnule ce faci te incurci nu mai sti ce spui, aici spuneai de ortodocsi si bietii catolici.
iar raspunsul ce ti-am dat este pentru un catolic asa visator.
trezeste-te ortodocxia nu are nimic cu catolicii,cind se vor impartasii din acelasi potir si rasaritul si apusul, mai discutam pina atunci cum iti spuneam:la-so balta.

Domnul IIsus Hristos cel rastignit si inviat sa te lumineze.Amin.

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:54:20.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.