![]() |
Citat:
Dacă realitatea s-ar reduce doar la norme și de nu ar mai fi și excepții (și aici nu mă mai refer doar la chestiunile lingvistice), atunci totul ar fi lipsit de nuanțe, subtilitități și de suplețe, totul ar fi monoton și obositor, de un cenușiu infernal și fără urmă de speranță. Revenind la exemplele aduse în discuție, repet: se spune doi de "i" pentru a evita orice confuzie; altfel s-ar auzi "doii". De altfel, așa s-a spus întotdeauna până la apariția "noilor norme", impuse de niște persoane obsedate de norme, reguli și altele de același gen, care par a fi plătite pentru a artificializa limba română. |
Coada la o gogoserie. Tipul din fata: - Doamna, dati-mi doi gogose!
Tipul din spate: - Nu-i da domne, ca nu stie sa vorbeste! Vanzatoarea: - Iote cin' se trezaste sa comenteaza! |
vorbitorii limbii
:21::78:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Nimeni nascut in Romania nu fece asemenea greseli, altele da, dar nu de genul acesta! Mdame Petit le Moc ar trebui sa stii ca doar esti profa de limbi straine |
Citat:
Pai insasi initiatorul topicului are o atitudine normativa si prescriptiva gen "nu se spune asa, ci asa". Realitatea arata exact inversul: din moment ce multi oameni folosesc "chineji" in loc de "chinezi", dovedeste ca oamenii spun(adica "se spune") "chineji". La fel, spunea cineva ca se scrie "dimpotriva" si nu "dinpotriva", asta din cauza ca inainte de b sau p se scrie intotdeauna "m" si nu "n", cum se aude; eu sunt pentru schimbarea regulii asteia din cauza ca limba e in primul rand "oralitate" si nu "scriere"; iar in vorbire "m"-ul din fata lui "dimpotriva" devine nazalizat. E mai la indemana sa spui "bonboane", "dinpotriva", inpreuna" decat "bomboane", "dimpotriva" sau "impreuna". |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Pruteanu le-a recomandat celor care nu mai sînt în școală să scrie așa cum au învățat înainte. De remarcat că unele edituri serioase, cum ar fi Humanitas, scriu în continuare cu î, exceptînd familia cuvîntului "român". |
Citat:
Si daca nu poti accepta ca nu toti traiesc in Romania (e si cazul LapetiteMoc), iar calculatorul e folosit (si de altii din familie) pt editare in alta limba, banuiesc ca nu ne ramane decat sa acceptam etichete injuste care sporesc orgoliul altora. |
http://command-n.ro/forum/topic/905-...keyboard-dock/
Ca să citez din link-ul respectiv: Citat:
|
Citat:
Te rog frumos și respectuos să mă scuzi că te-am deranjat. Eu am o tastatură englezească și îmi este destul de greu să caut semnele de punctuație, diacriticele șamd cînd activez tastatura românească. Uneori îmi vine mai ușor să apăs ALT+SHIFT pentru a găsi de exemplu semnul "+". Apoi am probleme să tastez "@"... Da, este un mic act de jertfă să scrii corect în limba proprie, care rămîne principalul lucru care ne definește ca români, indiferent unde trăim. |
Citat:
Important este ca ai inteles. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Dacă tot sîntem la subiectul ăsta, să știi că în cazul de mai sus nu se pune virgulă înainte de sau. Cordialement... |
nu zic nu
E bine sa-ti formezi deprinderea de-a scrie corect oricand,chiar si-n graba.Dara asta nu inseamna sa sarim cum scapa careva vreo greseala sau sa omitem o idee foarte stralucita doar pentru ca formularea nu era cea mai buna.
|
Citat:
|
D'le inginer !
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
De ce nu folosesti prepozitia "pre" in loc de recentul "pe"? |
Citat:
Vezi că sînt din Botoșani și moldovean o să mor, chiar dacă trăiesc pînă una-alta în Banat. ;) Ai aici un răspuns: http://dexonline.ro/ghid-exprimare "Dacă țineți morțiș să vă împotriviți normelor ortografice curente și să scrieți cum ați învățat, scrieți eu sînt. Eu sânt este greșit după ambele seturi de norme." Eu urmez sfatul lui George Pruteanu și exemplul marilor edituri - cum ar fi Humanitas. Aruncă de curiozitate o privire pe respectabilul sait http://www.dilemaveche.ro . |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Si ca sa-i dau raspuns si lui Cristiboss.. telefonul meu nu are butoane. Selectez literele pe (touch)screen si nu exista diacritice. |
Pe iPhone si iPad nu exista toate diacritice din lb romana,ci numai â,ã si î.
Anna21,daca apesi pe touch screen in dreptul lui a iti va deschide o lista cu variante pt caractere cu a(àáâäæãā),la fel cu i si e(daca vreti sa scrieti in franceza),dar cam atat... |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Ai putea să vii cu o referință despre această regulă a virgulei înainte de sau adversativ? Mulțumesc! |
Aș mai adăuga o observație. De multe ori, atunci când scriem cuvinte care se termină în i accentuat o facem greșit, mai adăugând un i. Exemple: „să afli” (nu „să aflii”); „a ști” (nu „a știi”); „a privi” (nu „a privii”).
E valabilă și reciproca: „să știi” (nu „să ști”); „să fii” (nu „să fi”) ș.a.m.d. Atenție și la următoarele forme: Eu (mie) însumi, însămi Tu (ție) însuți, însăți El, ea (lui, ei) însuși, însăși Noi (nouă) înșine, însene Voi (vouă) înșivă, însevă Ei înșiși, ele înseși lor înșile, însele |
Citat:
Ce știu sigur este că la persoana a treia plural există două situații: 1. Cînd e vorba de lucruri, se folosește "ele, lucrurile înseși". 2. În cazul persoanelor, se folosește "ele, doamnele însele". |
surse de informare
Citat:
Theodor Hristea Mioara Avram Petru Zugun Dumitru Irimia Cornel Dumitriu Iorgu Iordan si "Gramatica Academiei" (oricare dintre editii) |
Citat:
Am găsit regulile într-o carte scrisă de Prof. univ. dr. Lucian Chișu, care are la bibliografie "Gramatica Academiei". Cum să înțeleg corect ce scrie mai jos, căci se pare că totuși nu m-am înșelat?... Te rog să mă ajuți să mă lămuresc, pentru că e foarte important pentru mine să mă corectez dacă e cazul. Virgula [, ] * izolează vocative, apoziții, interjecții, cuvinte incidente, de restul propoziției, complemente circumstanțiale și elemente predicative suplimentare situate între subiect și predicat. * desparte complementele circumstanțiale antepuse subiectului; două părți de propoziție diferite care au același regent; atributul explicativ și circumstanțial antepus regentului. * coordonează, prin juxtapunere, elementele componente ale unei părți de propoziție multiple. * în frază, izolează propoziții și fraze incidente, propoziții intercalate într-o altă propoziție sauîntre două coordonate, apozitive. * desparte completivele circumstanțiale cauzale, consecutive, concesive, condiționale, indiferent de poziție, o atributivă explicativă când nu este plasată imediat după termenul regent. * coordonează, prin juxtapunere, propoziții de același fel; prin raportul adversativ și conclusiv (împreună cu conjuncția sau/și copulativ și disjunctiv) dacă este reluată conjuncția. Notă: Nu se pune virgulă ! - între următoarele patru părți de propoziție (indiferent de topică: subiect, predicat, complement directși complement indirect. - între determinant și determinat. - între verbul copulativ și numele predicativ. - între regentă și subiective, predicative, completive directe, completive indirecte, indiferent de poziție. - între regentă și circumstanțiale de timp, loc, mod, scop, dacă sunt postpuse. Mulțumesc! |
surse
Te vei lamuri consultand sursele indicate.
Succes! |
masculin: eu insumi, mie insumi
feminin: eu insami, mie insemi masculin: tu insuti, tie insuti feminin: tu insati, tie inseti masculin: el insusi, lui insusi feminin: ea insasi, ei insesi masculin: noi insine, noua insine feminin: noi insene, noua insene masculin: voi insiva, voua insiva feminin: voi inseva, voua inseva masculin: ei insisi, lor insisi feminin: ele insesi (insele), lor insesi Scuze pentru lipsa diacriticelor. |
Citat:
|
Se scrie corect izbaveste nu isbaveste....apoi izvor nu isvor...apoi va fi si nu v-a fi....se spune si scrie corect doctorita nu doctora....
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 20:31:45. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.