Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Biserica si modernitate (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1276)

cristiboss56 15.02.2007 19:17:32

Citat:

În prealabil postat de iosif
Dragii mei,

Va rog sa nu ne indepartam de tema propusa aici. Biserica si modernitate. Ce inseamna modernitate? Care sunt schimbarile aduse de ea? Cum influenteaza acestea locul Bisericii in societatea contemporana? Ce influenta mai are Biserica asupra societatii moderne?

Intr o societate de consum , in tumultul cotidian al zilelor noastre , intr o lume nebuna, nebuna, biserica a ramas singura "oaza de liniste" care ne aduce cu picioarele pe pamint. In societatea noastra "modernista ", biserica poate acum mai mult ca oricind are un rol in readucerea omului la starea lui de normalitate si ii readuce aminte de nimicimea lui in fata Imaratiei Lui Dumnezeu.

cristiboss56 15.02.2007 19:18:21

Citat:

Dragii mei,

Va rog sa nu ne indepartam de tema propusa aici. Biserica si modernitate. Ce inseamna modernitate? Care sunt schimbarile aduse de ea? Cum influenteaza acestea locul Bisericii in societatea contemporana? Ce influenta mai are Biserica asupra societatii moderne?

Intr o societate de consum , in tumultul cotidian al zilelor noastre , intr o lume nebuna, nebuna, biserica a ramas singura "oaza de liniste" care ne aduce cu picioarele pe pamint. In societatea noastra "modernista ", biserica poate acum mai mult ca oricind are un rol in readucerea omului la starea lui de normalitate si ii readuce aminte de nimicimea lui in fata Imaratiei Lui Dumnezeu.

cristiboss56 15.02.2007 19:18:58

Citat:

Dragii mei,

cristiboss56 15.02.2007 19:19:52

Citat:

Dragii mei,

cristiboss56 15.02.2007 19:20:33

Citat:

Dragii mei,

iosif 15.02.2007 22:04:51

Nu e important ce ar putea face Biserica, tema aceasta este foarte concreta....ma gandeam la definirea termenului de modernitate. Indiferent daca vrem sau nu sa acceptam, totusi societatea moderna este o societate schimbata in comparatie cu alte perioade din istorie si e firesc sa fie asa.

Cati oameni crezi, Cristi, ca se itnereseaza de mesajul Bisericii sau cat de mare mai este impactul mesajului ei asupra realitatilor concrete la nivel de individ si la nivel de societate?

cozia 16.02.2007 04:05:23

pentru asta nu trebuie sa ne mai batem noi capul pentru ca exista statistici pe Net

iosif 16.02.2007 10:00:08

Statistici in sensul acesta? M-as bucura sa imi spui exact unde le aflu....oricum statisticile nu vorbesc de la sine intotdeauna.

cristiboss56 16.02.2007 20:01:55

Citat:

Nu e important ce ar putea face Biserica, tema aceasta este foarte concreta....ma gandeam la definirea termenului de modernitate. Indiferent daca vrem sau nu sa acceptam, totusi societatea moderna este o societate schimbata in comparatie cu alte perioade din istorie si e firesc sa fie asa.

Cati oameni crezi, Cristi, ca se itnereseaza de mesajul Bisericii sau cat de mare mai este impactul mesajului ei asupra realitatilor concrete la nivel de individ si la nivel de societate?

In primul rind imi cer scuze pentru repetarea mesajelor mele, dar nu sint din vina mea ci probabil celor de la VODAFON ! Draga IOSIF , ce am constatat si am observat in general impactul mesajului dat de biserica este din ce in ce mai putin perceput asa cum trebuie de cei caruia i se adreseaza. Cu parere de rau multi isi amintesc de biserica decit in momentele dificile ( inundatii, cutremure si alte calamitati). Sarbatorile religioase se rezuma in mare parte la imbuibare, chefuri si distractie in general. Totul pare "diluat" , demodat , perimat. Ma refer la aspectul general .

iosif 16.02.2007 21:48:36

Cristi,

De ce acest mesaj are un impact din in ce mai mic?

ancah 16.02.2007 21:55:18

Am ascultat o predica aseara si aici se afirma posibilitatea innoirii biserici, din doua puncte de vedere.
1. Un element de innoire ar fi tineretul, pe care biserica trebuiesa-l atraga catre ea. Exista un mare potential in copiii si tinerii de azi. Conferintele ASCOR au rolul de a face cunoscuta credinta ortodoxa si de a constientiza tineretul avid de a sti. Personalitatile din lumea ortodoxa au darul de a atrage tot mai multi tineri.
Exista o practica pe internet, de a trimite un mesaj, la sfarsitul caruia e mentionat ca daca il vei trimite la 10 persoane, vei avea parte de...luna de pe cer. Oare metoda nu s-ar putea folosi si in scopuri cu adevarat bune, si anume de trezire a interesului pentru credinta, trimitand in lume Cuvantul lui Dumnezeu si cu trimiteri la Sfintii Parinti sau Parinti contemporani? Si internetul, ca si banul, poate fi ca o scara a Sf. Ion Scararul: daca il folosim in scop bun putem urca, daca il folosim in mod rau coboram "trepte" virtutilor.
2. Liturghia si ea poate fi innoita. Sunt parti vorbite, pe care preotul le spune in taina in timp ce canta corul. Aceste rugaciuni tainice ar putea fi facute cu glas tare, ca sa fie auzite de toti, caci cuprind si rolul credinciosilor in cadrul bisericii (sper ca am inteles bine). Credinciosul are prin prezenta si rugaciunea lui un rol activ. Cum oamenii nu mai accepta sa creada, ca in trecut,cand urmau tradititi bisericii crestine fara multe intrebari, ei bine, acum oamenii vor sa stie inainte de a accepta sa creada . Aceste rugaciuni spuse in taina, auzindu-le, ar putea sa-l lamureasca pe om mai mult in privinta Bisericii si a rolului lui personal in biserica.
(IPS Joanta)
3 As mai adauga si o a treia posibilitate, la nivelul credinciosului, prin marturisire a lui Hristos. Intr-un fel suntem aidoma ca la inceputurile crestinismului, cand Biserica trebuie sa iasa in lume prin marturisirea noastra.

cristiboss56 16.02.2007 22:13:54

Citat:

Cristi,

Nu-mi dau seama exact, cu toate ca mi-am pus si eu aceasta intrebare de nenumarate ori. Mai exista deruta. Da, am scris bine, deruta. Iti dau un exemplu ca sa fiu mai clar. Am patit-o chiar eu la serviciu si nu numai, cind am vrut sa testez daca colegii si nu numai s-au mai spovedit sau daca se mai duc pe la biserica, oricum am abordat mai mult sau mai putin voalat , teme religioase, incercind chiar sa fac, daca pot spune asa, putina propaganda ortodoxa. Multi m-au intrebat daca ma duc la ortodocsi sau la alte culte, secte. Exista o amestecatura de informatii si mesaje din cauza mass media care din pacate in multe cazuri este aservita altor culte , bineinteles ca nu dezinteresat. O alta problema intilnita cu alte ocazii, am trimis prin email , chiar articole aparute chiar de pe ortodox.ro. Le-am recomandat unor prieteni. Reactia lor nu a fost pe masura, spunind ca continutul este greoi, alambicat, abstract, mult prea filozofic. Ar mai fi de spus, dar momentan ma opresc( am cam obosit tastind mesajul pe telefon). Scuze !

Darius 17.02.2007 09:40:24

In general mesajele care parvin pe calea internetului nu pot fi percepute in mod corespunzator. Eu de exemplu citesc Dogmatica lui Sf. Ioan Damaschin si nu mi se pare atat de greoaie ca si un banal articol pe internet. Articolele de pe site-ul crestinortodox sunt foarte bune, dar la un moment dat am zis ca nu le pot citi ca sunt prea greoaie. De fapt cred ca nu le putem percepe noi, nu suntem construiti pentru asa ceva. Comparatia pe care as face-o ar fi cu aceea care omul peste o anumita viteza nu mai face fata informatiei din jur iar reactiile sunt minime, de supravietuire. Puteti sa va uitati peste mesajele dintre voi. Ele nu exprima tonalitatea si nici trairea celui care scrie , de aceea ele sunt percepute de celalalt ca rauvoitoare, cand nici vorba de asa ceva. Acesta e internetul si mesajul electronic. De aceea mesajele care vrem sa influenteze viata cuiva in bine trebuie sa le facem in direct cu persoana. Altfel esuam. Toate acestea sunt facute pentru deruta noastra. O alta treaba e aceea ca prin internet ne pierdem capacitatea de comunicare cu omul. Cand deschidem gura parca n-am citit o carte toata viata.
Doamne ajuta.

iosif 17.02.2007 09:51:38

Intelegerea mesajului crestin tine de mai multi factori. Vointa e foarte importanta, insa si vointa trebuie sa fie determinata de anumiti factori. Credinta vine si ea din auzire. Hristos a adaptat mesajul Sau la capacitatea de intelegere a oamenilor.

Si eu sunt de parere ca tinerii nu inteleg mesajul Bisericii datorita faptului ca limbajul nu este adaptat la puterea lor de intelegere.

Cat despre colegii tai, Cristi, da probabil ca e prea filozofic pentru niste oameni care se ocupa cu lucruri concrete. Hristos dadea nenumarate pilde din viata de zi cu zi. Noi am cam uitat ca asta e prima realitatea a noastra, cea concreta.

Limbajul este deci un aspect care minimalizeaza impactul mesajului.Daca limbajul nu este adaptat la grupul tinta, atunci are mari sanse sa nu fie perceput ca atare, sa ramana fara efect.

cozia 17.02.2007 22:58:43

Citat:

Statistici in sensul acesta? M-as bucura sa imi spui exact unde le aflu....oricum statisticile nu vorbesc de la sine intotdeauna.

Iosif draga,

Statisticile sunt referitoare la bisericile eretice, catolice si neo-protest. insa reflecta o tendinta mai mult sau mai putin generala, adica si pentru noi Ortodocsii.
Statistici Ortodoxe nu stiu daca s-au facut, banuiesc ca da, poate de greci, insa eu nu ma bazez pe ele, pentru ca nu reflecta nimic esential. Domnul nostru Iisus si Sfintii ne-a avertizat de "turmele mici" asa ca fluctuatiile aste sunt in conformitate cu scripturile.
Iar cei care parasesc Ortodoxia si trec la alte confesiuni sunt in ratacire deci nu ne intereseaza prea mult ca statistica decit poate sa simtim in inima noastra mila si iertare.

cozia 17.02.2007 23:27:41

Citat:

În prealabil postat de ancah
Aceste rugaciuni tainice ar putea fi facute cu glas tare, ca sa fie auzite de toti, caci cuprind si rolul credinciosilor in cadrul bisericii (sper ca am inteles bine). Credinciosul are prin prezenta si rugaciunea lui un rol activ. Cum oamenii nu mai accepta sa creada, ca in trecut,cand urmau tradititi bisericii crestine fara multe intrebari, ei bine, acum oamenii vor sa stie inainte de a accepta sa creada. Aceste rugaciuni spuse in taina, auzindu-le, ar putea sa-l lamureasca pe om mai mult in privinta Bisericii si a rolului lui personal in biserica.
(IPS Joanta)

Ma gindeam la ce ai spus si cred ca totusi ca este necesar ca rugaciunea tainica sa ramina spusa in taina ca de aceea se numeste asa. Nu cred ca totul trebuie trimbitat prin megafoane sa auda tot cartierul cum am vazut ca a inceput sa se practice in ultima vreme. Deasemenea rugaciunile nu o sa le intelegi de la altul ci din practica si studiul propriu.
Noi in situatia in care ne aflam de fiinte cazute in pacat nu suntem capabile de intelegere deplina a celor sfinte. Nici apostolii nu erau pina la pogorirea Duhului Sfint asupra lor, de abia atunci li s-au "dat raspunsuri la intrebari".
Tainele nu se pot explica sau intelege chiar daca le auzi spuse cu voce tare. Nu ca m-as pricepe dar se spune ca tainele nu se inteleg cu mintea ci se simt cu toata fiinta. Nefiind acolo, poate, nu ne ramine decit sa avem rabdare, rabdare, rabdare(cum ai spus si tu) si sa credem.

"Biserica trebuie sa iasa in lume prin marturisirea noastra."

Lumea nu mai este ca la inceputuri ca pe vremea raspindirii Apostolilor in toate directiile. satana a inchis, zic eu, aceasta portita prin scirba prozelitismului neo-protestant

ancah 18.02.2007 01:47:14

Cozia, daca ma intrebi pe mine, personal nu vreau sa schimb nimic. Am mai exprimat acest punct de vedere si cu alte ocazii.
IPS Joanta propune schimbarile enumerate de mine, intr- presica de pe internet, care poate fi ascultata de oricine. Ma gandeam ca un episcop, din perspectiva pe care o are, este mai in masura sa aprecieze ce se poate schimba si ce nu in biserica.

cozia 18.02.2007 03:06:20

mda, mi-am adus aminte ce a zis Marius_Daniel:
" pericolul cel mai mare va veni din interior"

omulet 18.02.2007 22:26:42

Citat:

Indraznesc sa spun (sunt parerile unui parinte calugar, prieten al IPS Iosif)... acest mesaj are impact din ce in ce mai mic pentru ca nu mai are in centru Evanghelia si Noul Testament atat de mult cum ar trebui.

Adica nu se mai citeaza cuvintele Mantuitorului sau Epistolele Sf. Ioan, etc., ci foarte des auzim citate din parinti contemporani (care de multe ori se adreseaza anumitor grupuri de oameni, in anumite contexte) sau chiar folclor (a se face diferenta intre folclor si Traditie). Citim epistolii sau cartulii pilduitoare (vezi parerea lui parintelui Steinhardt) dar nu mai cunoastem Evanghelia. Tinem foarte mult la reguli (oricat ar fi ele de necesare) si legalism si uitam de spiritul lor.

Si parintele Calciu-Dumitreasa vorbea de lucrul acesta.

Chiar si intr-o societate moderna, simt cuvintele lui Hristos (din Evanghelii) ca ceva extraordinar, deosebit. Daca nu conving, macar aprind o scanteie...

cozia 18.02.2007 23:47:12

Citat:

În prealabil postat de dannsan
Cand diavolul e peste noi cat casa , noi mai intrebam daca ne-am luat lumanari??

Da frate Dannsan, cu tristete in suflet,dar asta ne intrebam. Asta este situatia, fereasca Dumnezeu de mai rau! Ca poate fi si mai rau

iosif 19.02.2007 00:39:26

Draga Cozia,

Rugaciunea euharistica spusa cu voce tare are un impact mult mai puternic asupra credinciosului. Nu e nevoie sa fie spusa in taina, acum oamenii sunt mult mai capabili sa inteleaga acest mesaj. Da, e foarte bine ca aceste rugaciune sa nu se mai spuna in taina, ca sa participam cu totii la momentul central al Liturghiei, respectiv la rugaciunea de multumire.

Este din ce in ce mai mult practicata aceasta modalitate de spunere a rugaciunii euharistice. Mi se pare exceptional, moment unic.

Hai sa nu ne impiedicam de formalisme si traditii, pentru ca traditia Bisericii noastre este una dinamica, se adapteaza la vremurile in care traim, pastrandu-si insa acelasi continut.

cozia 19.02.2007 00:51:20

da, si preotul de la biserica unde merg o spune cu voce tare, insa nu stiu daca suntem pregatiti..., de multe ori lumea plinge(stiu ca nu este un lucru rau) si intr-un anumit moment al rugaciunii o femeie chiar a tipat

Hartford 19.02.2007 01:01:02

Citat:

E exagerat sa spui ca BOR nu face nimic! Nu uita ca BOR suntem noi toti membrii ei, nu numai capul, desi pestele de la cap se impute si coada isi are rostul ei!

Bravo ...bine ai zis .:)

iosif 19.02.2007 12:29:21

Citat:

În prealabil postat de cozia
da, si preotul de la biserica unde merg o spune cu voce tare, insa nu stiu daca suntem pregatiti..., de multe ori lumea plinge(stiu ca nu este un lucru rau) si intr-un anumit moment al rugaciunii o femeie chiar a tipat

La biserica mergem sa ne pregatim pentru viata vesnica, asa ca ne pregatim din mers. Eu cred ca au fost suficienti anii in care n-am avut parte de aceasta bucurie.

iosif 21.02.2007 16:35:30

Care credeti ca sunt cele mai mari probleme ale societatii romanesti si cum le vine Biserica in ajutor oamenilor in contextul acesta social actual?

cozia 21.02.2007 17:25:29

Plobleme sunt multe si grave insa daca ne luam dupa ce fac ceilalti, celelalte biserici...nu cred ca ajungem nicaieri, poate doar CA EI. S-a dovedit ca problemele sociale nu le-au putut rezolva ci daca ne uitam mai atent, le perpetueaza.
Biserica noastra ajuta enorm chiar prin simpla prezenta a ei si facind exact aceleasi lucruri si lucrind cu oamenii in felul in care a facut-o de 2000 de ani.
Desi viata pare schimbata, eu cred ca nu este, privind global totul este la fel, aceleasi patimi, aceleasi afectiuni sufletesti( tehnologia nu ma intereseaza, nu inseamna nimic), in schimb noi ortodocsii putem sa ne ratacim foarte usor.

Sa ne tinem mintea in Iad(ca nu avem de ales) dar sa nu disperam(adica sa ne ratacim)

iosif 21.02.2007 23:20:25

Probleme multe si grave - termen general!

cozia 22.02.2007 00:40:40

Iosif e usor de enumerat dar imi vine greu sa ma gindesc la ele mai ales ca multe sunt scirbe si uriciuni, esti de acord?. Insa suntem in post si e pacat.

iosif 22.02.2007 13:23:36

Mie nu imi prea place sa vorbim la general....lucrurile trebuie sa fie concrete, sa stim cat mai clar care este situatia. Problemele sociale n-au neaparat legatura cu Biserica, nu trebuie sa vedem totul prin prisma Bisericii,ci pur si simplu sa incercam sa vedem in ce context suntem chemati sa slujim lui Dumnezeu.

Nu puteam doar sta si visa la lucruri frumoase, ideale...ci trebuie sa opunem lucrurile acestea uraciunii care exista. Daca nu identificam dusmanul, adio biruinta!

ancah 22.02.2007 18:28:19

Majoritatea oamenilor se afla intr-o cursa contra cronometru pentru acumulare de bunuri. Viata tot mai scumpa, precum si patronii ii obliga sa munceasca zi lumina. Omul nu mai are timp de altceva. Poate ca a si uitat ca mai exista ceva in afara acestor preocupari, mai important, pe care in mod deliberat il neglijeaza.

Rolul Bisericii ar fi sa le aduca oamenilor aminte de Dumnezeu, de necesitatea de a se ruga, de importanta unei milostiviri; intr-un cuvant sa ne aduca aminte cat mai des ca viata e scurta, timpul s-a micsorat si trebuie folosit in avantajul nostru. Maine, poimaine, nu se stie cand, oricum mai repede decat ne asteptam, vine clipa in care dam socoteala de timpul avut la dispozitie in aceasta viata. Si ce vom zice atunci?

Biserica trebuie sa ne aduca aminte de ceea ce e important si sa ne atentioneze ca facem lucruri de prisos: cand vom face inventarul faptelor noastre sa nu trebuiasca sa enumeram doar: casa, masina, covor, calatorii, placeri, ospete etc.

Biserica nu mai este singurul edificiu din localitatea noastra, ca alta data in satele noastre si cand suna clopotul, toata lumea dadea navala spre biserica. Intre timp statul a avut grija sa ne creze alte griji majore, precum mancarea, imbracamintea, etc.
De aceea Biserica trebuie sa se faca mai vizibila, sa se auda mai bine mesajul ei, chemarea ei. Omul insusi trebuie sa simta ca este chemat, ca este asteptat.

cozia 23.02.2007 17:11:14

Citat:

Problemele sociale n-au neaparat legatura cu Biserica, nu trebuie sa vedem totul prin prisma Bisericii,ci pur si simplu sa incercam sa vedem in ce context suntem chemati sa slujim lui Dumnezeu.

Nu puteam doar sta si visa la lucruri frumoase, ideale...ci trebuie sa opunem lucrurile acestea uraciunii care exista. Daca nu identificam dusmanul, adio biruinta!

1. Departarea de invataturile scolilor bisericesti ortodoxe duce intotdeuna la ratacire si implicit la grave probleme sociale. Nici eu nu credeam in asa ceva inainte, credeam ca moralitatea(cei 7 ani de acasa) este de ajuns, insa dupa ce am studiat mult, si am VERIFICAT cele intelese de mine, am realizat intr-un tirziu ca exista o legatura clara.

2. Idealul ar fi ca toata populatia pamintului sa fie in scoli, sa studieze mintuirea prin Iisus Christos, lucrind puternic cu ei insisi, insa asta ramine un ideal pina nu vor veni timpuri in care vrem ,nu vrem, o sa trebuiasca sa ne smerim.

3. Nici nu trebuie sa fim in imaginatie(frumos, urit, etc), acolo se ascunde dusmanul cel dintii. Sa fim in prezent, in observatie continua si rugaciune.

iosif 23.02.2007 19:09:23

Studiul mantuirii prin Iisus Hristos? La ce te referi?

cozia 23.02.2007 21:11:19

scuze, greseala de exprimare, am vrut sa zic prin drumul aratat de Domnul nostru Iisus

06dec 28.02.2007 20:36:48

Nu stiu ce mesaj primesc elevii,acum in modernism la scoala,când la Biologie li se spune cum a aparut viata intr-un fel,iar la Religie in cu totul altfel.Strabunicii nostri am impresia ca erau invatati despre formarea vietii,intr-un singur fel:acel al Creeatorului,si nu a intâmplarii oarbe,amestecat cu orele cele de Religie.Efectiv,cred ca elevii sunt total dezorientati in acest sens.

iosif 28.02.2007 23:01:01

Crezi ca aceasta dezorientare este una legata de modernism? Totdeauna au fost ispite pentru indepartarea de la credinta. Important este cum ii ajutam pe acesti copii sa vada adevarul!

cozia 01.03.2007 01:32:46

Schimbarile care au loc in prezent sunt fara precedent, si cred ca este o afirmatie bine documentata chiar si cu exemple din forumul nostru.

iosif 01.03.2007 17:44:12

Adica vrei sa cred ca tinerii din perioadele trecute erau mai buni decat cei de astazi? Mie nu imi prea vine sa cred, in ciuda acestor schimbari actuale. De fapt, cred ca multe din aceste schimbari ii ajuta enorm pe tineri si umanitatea in general.

dannsan 03.03.2007 23:41:09

Biserica si.. modernitatea..
Contradictie de termeni! Modernitatea exclude Biserica! Daca noii nascuti (dupa 89) accepta biserica pentru ca asa le spun inaintasii.. atunci inseamna ca Biserica face un pas inainte! Dar in momentul cand inaintasii dispar.. acei fosti copii nu mai dau doi bani pe Biserica! Si cam asta e mersul societatii! Data viitoare nu-mi mai botrez copii la Ortodoxi! Ca astia imi cer bani! O sa mi-i botez la vre=un cult crestin! Ca astia imi DAU bani!

Si iaca-sa se duce diavolului rapita!

iosif 04.03.2007 15:56:37

Eu nu cred ca aceasta motivatie duce la nebotezarea copiilor. Plus de asta, inaintasii nu dispar asa dintr-o data, au suficient timp sa transmita urmasilro ceea ce au de transmis. Moderninatatea nu exclude Biserica, te contrazice insasi realitatea....traim in epoca moderna, ti se pare ca e lipsita de Biserica sau religiozitate?

iosif 07.03.2007 22:35:59

Eu cred ca BO nu a incetat sa isi exercite rolul de a trezi constiinta poporului. La ce folos ca imi este constiinta treaza daca eu efectiv o ignor total? Aici intervine principiul libertatii, oamenii aleg sa traiasca dupa voia lui Dumnezeu sau impotriva Voii Lui si deci impotriva lor proprie.

Nu sunt de acord cu apostrofarea, exista si mijloace mult mai bune de a ajuta tinerii. S-au saturat si ei probabil sa primeasca doar bobarnace si tot felul de reprosuri. Au nevoie de timp pentru a se dezvolta, noi suntem cei care nu avem rabdare si intelegere pentru ei. Tinerii de astazi nu sunt produsul deplin al propriilor lor vointe, ci mai ales al educatiei, al societatii romanesti lipsite de o ierarhie corecta a valorilor. Sunt multi factori, eu nu ii blamez, au motive sa fie asa....insa mai au si posibilitatea sa devina altfel!

Prea cunoscutele tipare?? Care sunt acelea...ca mi se pare ca vorbim generalitati si tindem sa n-avem nicio legatura cu realitate...argumente deci, exemple ca sa vorbim la obiect!

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:20:55.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.