Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Sfintele Pasti - Invierea Domnului (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5070)
-   -   Lumina de la Ierusalim (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12830)

AdrianAamz 27.05.2011 18:01:40

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 364378)
sa inteleg ca in chimie conteaza si cum este denumita substanta?! reactioneaza diferit daca este denumita altfel?!

Adica ?

Poate ca stiti cum se spunea la fosfor inainte de a se numi fosfor ?

Limbajul chimic actual este unul unitar si universal valabil, iar bazele lui au fost puse odata cu nasterea si cu evolutia stiintei chimiei.

Sa zicem ca in limbile vorbite pe vremea cand spuneti dvs. ca s-ar fi cunoscut fosforul, el se numea "hrdks".
Ca sa se poata stabili o identitate intre "hrdks" si fosfor, trebuie ca proprietatile sale sa fie descrise in mod identic, indiferent de limba folosita.
Numa ca ma indoiesc oamenii de stiinta antici foloseau vreo scala de temperatura, sau c au descris toata gama de transformari prin care trece "hrdks" , in asa fel incat prin compararea rezultatelor sa rezulte ca "hrdks"-ul lor este elementul cunoscut azi drept "fosfor".

Eu am impresia ca sunteti cam certat nu doar cu logica stiintifica...

Dumitru73 27.05.2011 18:08:11

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 364383)
Ma ocup eu de partea tehnica.La faza cu tinut flacara pe fata/par va rog sa apelati la un fachir, pe mine nu m-a nascut mama din azbest si prin urmare nu ma risc.Da sunt dispus sa filmez pe orice entuziast doritor.Oricine doreste sa vina in acele zile acolo>propun sa stabilim spre finele anului toate detaliile.

eu sunt de acord, chiar si fara sponsorizare.
am spus o data pe forum ca vreau sa merg de Paste la Ierusalim ...

Dumitru73 27.05.2011 18:10:13

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 364384)
Adica ?

Poate ca stiti cum se spunea la fosfor inainte de a se numi fosfor ?

Limbajul chimic actual este unul unitar si universal valabil, iar bazele lui au fost puse odata cu nasterea si cu evolutia stiintei chimiei.

Sa zicem ca in limbile vorbite pe vremea cand spuneti dvs. ca s-ar fi cunoscut fosforul, el se numea "hrdks".
Ca sa se poata stabili o identitate intre "hrdks" si fosfor, trebuie ca proprietatile sale sa fie descrise in mod identic, indiferent de limba folosita.
Numa ca ma indoiesc oamenii de stiinta antici foloseau vreo scala de temperatura, sau c au descris toata gama de transformari prin care trece "hrdks" , in asa fel incat prin compararea rezultatelor sa rezulte ca "hrdks"-ul lor este elementul cunoscut azi drept "fosfor".

Eu am impresia ca sunteti cam certat nu doar cu logica stiintifica...

eu am dat doar un citat, nu ma cert cu nimeni.

AdrianAamz 27.05.2011 18:14:06

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 364382)
asta o zici asa ... sa daio explicatie.
cred ca nici nu ai vazut filmul. e cam mult de trucat.

Ce e atat de mult de trucat ?

Nu ati vazut filmul in care presedinti autentici ai SUA dau mana cu un soldat pe nume Forrest Gump ?
Sau filme in care dinozaurii fugaresc oameni ai secolului 21 si le inghit masinile si telefoanele mobile ?
Eu cred ca faze dintr-astea sunt mult mai greu de trucat, si totusi au fost puse pe ecran.

Explicatie.

Proiectati-i unui om care nu stie ce este acela trucaj cinematografic si nici efecte speciale o bucatica din filmul "Jurassic Park", una cu imagini in care oamenii sunt fugariti de dinozauri.
Cel care va viziona bucatica respectiva va concluziona usor ca undeva in lume exista niste reptile gigantice urate, care fugaresc si mananca oameni. Spuneti-i ca toate astea se intampla pe insula Madagascar, care trebuie evitata.

Si el va evita Madagascarul , ramanand in credinta lui, cum ca dinozaurii sunt contemporani cu noi.

Pana una alta, asa cum girafa mea nu exista pentru dvs., nici girafa dvs. nu exista pentru mine.

AdrianAamz 27.05.2011 18:23:58

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 364388)
eu am dat doar un citat, nu ma cert cu nimeni.

Eu am dat citate din surse solide, nu din opiniile postacilor de pe net care dispretuiesc stiinta adevarata si in schimb inventeaza o noua "stiinta": cea a senzationalului ieftin sustinut cu vorbe fara acoperire drept argumente stiintifice.

Oricum, in afara de faptul ca am studiat stiinta chimiei, am avut ocazia sa asist si la ore de chimie tinute in scoli. Erau elevi care dupa 2 ani de chimie habar nu aveau diferenta dintre H si He... nu mai spun ca pentru ei, cuvantul "formula" era ceva lipsit de sens...

horatiu.miron 27.05.2011 18:41:58

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 364383)
Ma ocup eu de partea tehnica.La faza cu tinut flacara pe fata/par va rog sa apelati la un fachir, pe mine nu m-a nascut mama din azbest si prin urmare nu ma risc.Da sunt dispus sa filmez pe orice entuziast doritor.Oricine doreste sa vina in acele zile acolo>propun sa stabilim spre finele anului toate detaliile.

Sunt sigur ca din moment ce aici vorbim despre cea mai mare minune a ortodoxiei se vor gasi destui credinciosi care sa aiba habar despre aceasta proprietate miraculoasa a flacarii. Sper ca printre acestia se vor gasi in continuare destui care sa fie dispusi sa "faca un show" pentru camera dumneavoastra de luat vederi.

Asa ca nu aveti nevoie de mine acolo. De fapt, nici nu e nevoie sa va duceti si sa filmati, este de ajuns sa imi indicati sutele si miile de filmulete de pe YouTube unde altii au facut deja acest lucru. Doar se duc in fiecare an mii de pelerini la Ierusalim, nu? Doar nenumarati credinciosi sustin ca flacara e miraculoasa si nu arde, nu? In consecinta, o minune de genul asta s-ar valida singura, prin demonstratiile clare ca lumina zilei puse de martori pe YouTube. Problema e ca eu sunt incompetent cand vine vorba de cautari online si nu sunt in stare sa gasesc filmulete explicite si de calitate.

Poate ma puteti ajuta.

Dumitru73 27.05.2011 18:46:48

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 364389)
Ce e atat de mult de trucat ?

Nu ati vazut filmul in care presedinti autentici ai SUA dau mana cu un soldat pe nume Forrest Gump ?
Sau filme in care dinozaurii fugaresc oameni ai secolului 21 si le inghit masinile si telefoanele mobile ?
Eu cred ca faze dintr-astea sunt mult mai greu de trucat, si totusi au fost puse pe ecran.

Explicatie.

Proiectati-i unui om care nu stie ce este acela trucaj cinematografic si nici efecte speciale o bucatica din filmul "Jurassic Park", una cu imagini in care oamenii sunt fugariti de dinozauri.
Cel care va viziona bucatica respectiva va concluziona usor ca undeva in lume exista niste reptile gigantice urate, care fugaresc si mananca oameni. Spuneti-i ca toate astea se intampla pe insula Madagascar, care trebuie evitata.

Si el va evita Madagascarul , ramanand in credinta lui, cum ca dinozaurii sunt contemporani cu noi.

Pana una alta, asa cum girafa mea nu exista pentru dvs., nici girafa dvs. nu exista pentru mine.

filmul nu e trucat, asta e clar.
in schim tu nu aduci nici un argument logic, decat marturii gen "mi-a povestit mie cineva" plus niste clipuri de caliate deplorabila.

Erethorn 27.05.2011 18:47:42

Toata povestea cu fosforul este irelevanta, deoarece, daca este vorba despre o inselatorie, nu este obligatoriu ca aceasta sa se intample la fel pe tot parcursul istoriei.

Nu vad de ce acum 600 de ani nu s-ar fi aprins lumanarea de la o candela ascunsa, acum 1000 de ani de la amnar etc.

Pe de alta parte, un argument de alt ordin care pledeaza in favoarea autenticitatii miracolului este cel moral.

Nu stiu daca realizati, dar in ipoteza in care totul e o facatura, decurge cu necesitate logica ca toti, dar absolut toti Patriarhii Ierusalimului, de mai mult de un mileniu incoace, au fost niste talhari.

Dumitru73 27.05.2011 18:58:18

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 364399)
Toata povestea cu fosforul este irelevanta, deoarece, daca este vorba despre o inselatorie, nu este obligatoriu ca aceasta sa se intample la fel pe tot parcursul istoriei.

Nu vad de ce acum 600 de ani nu s-ar fi aprins lumanarea de la o candela ascunsa, acum 1000 de ani de la amnar etc.

Pe de alta parte, un argument de alt ordin care pledeaza in favoarea autenticitatii miracolului este cel moral.

Nu stiu daca realizati, dar in ipoteza in care totul e o facatura, decurge cu necesitate logica ca toti, dar absolut toti Patriarhii Ierusalimului, de mai mult de un mileniu incoace, au fost niste talhari.

nu as folosi cuvantul "talhari".
dar ei aveau in fata ce ar urma daca ar da pe fata aceasta inselaciune. destramarea, poate chiar distrugerea crestinismului.
personal, cred ca la inceput totul se desfasura ca intr-o biserica de la noi de Paste.
apoi lumea a inceput sa dea proprietati divine acestei lumini.

catalin2 27.05.2011 19:31:40

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 364404)
nu as folosi cuvantul "talhari".
dar ei aveau in fata ce ar urma daca ar da pe fata aceasta inselaciune. destramarea, poate chiar distrugerea crestinismului.
personal, cred ca la inceput totul se desfasura ca intr-o biserica de la noi de Paste.
apoi lumea a inceput sa dea proprietati divine acestei lumini.

E rau sa te chinui sa explici ceva impotriva logicii, nu-i asa?
Nu numai Patriarhii ar fi trebuit sa minta, ci si toti credinciosii care s-au perindat de un mileniu (sau poate doi) pe acolo. Sa spunem ca in trecut nu prea existau mijloace de comunicare, dar azi oricine poate afla sau spune orice si se afla in cateva zile in toata lumea.
Dar nu exista nicio marturie de acest gen impotriva a cuiva care a fost acolo, acele experimente sunt de fapt ale unor atei din Grecia si Rusia.
Iar la minune ajung nu numai ortodocsi, dar si catolici si alte denominatii, ba chiar si musulmani sau evrei. Ca nu exista un buletin de ortodox ca sa-l prezinti la intrare. Pare ca toti oamenii iubesc ortodoxia si s-au hotarat sa nu spuna nimic. Mai mult, pare o conspiratie mondiala. :)

Revenind la fosfor, nu stiu daca ai inteles ca de fapt nici ateii sau cine prezinta acele dovezi nu spun ca aceasta explica minunea, ci doar o consecinta a minunii, aprinderea lumarilor. Pentru fiecare parte exista o explicatie.
De exemplu pentru partea care e de fapt minunea prorpiu-zisa, aparitia unor fulgere sau lumini, am citit ca explicatia este (sau era) ca aproape de tavan este asezata o sarma si se produce electricitate pe acea sarma. E tot ilara explicatia, nu?
Apoi pentru partea cu lumina cu care iese Patriarhul, s-a spus ca in incapere exista o lampa ascunsa de la care Patriarhul ia lumina. Bineinteles ca lampa nu au gasit-o pana acum musulmanii sau evreii, care verifica in fiecare an Mormantul si apoi sigileaza incaperea. Chiar in imaginile facute in acest an se vede cum fortele de ordine sigileaza cu sigiliu incaperea.
Pentru partea cu lumina nu arde exista explicatia aceea data de rusul ateu. Nu ne spune si cum ar face asta cu fosforul in loc de flacara normala.
Pentru partea cu coloana crapata din timpul armenilor nu mai stiu ce explicatie era ca nu am citit mai departe.

Iar daca pui tu toate explicatiile astea la un loc ca sa se intample in acelasi timp o sa iasa o varza, nu o lumina.
In primul rand fosforul acela se aprinde dupa un anumit timp si nu cred ca exista un interval de timp fix in care se aprinde. Asadar ar trebui sa se aprinda exact cand apare acea lumina, fulger, nu inainte, sau dupa vreo 5 minute. Iar Lumina apare exact dupa ce se roaga Patriarhul, toata treaba ar trebui sa fie orchestrata la secunde.
Ute, ca ma apuca si pe mine rasul cand scriu toate astea. :)

Scotland The Brave 27.05.2011 20:03:13

Citat:

În prealabil postat de horatiu.miron (Post 364395)
Sunt sigur ca din moment ce aici vorbim despre cea mai mare minune a ortodoxiei se vor gasi destui credinciosi care sa aiba habar despre aceasta proprietate miraculoasa a flacarii. Sper ca printre acestia se vor gasi in continuare destui care sa fie dispusi sa "faca un show" pentru camera dumneavoastra de luat vederi.

Asa ca nu aveti nevoie de mine acolo. De fapt, nici nu e nevoie sa va duceti si sa filmati, este de ajuns sa imi indicati sutele si miile de filmulete de pe YouTube unde altii au facut deja acest lucru. Doar se duc in fiecare an mii de pelerini la Ierusalim, nu? Doar nenumarati credinciosi sustin ca flacara e miraculoasa si nu arde, nu? In consecinta, o minune de genul asta s-ar valida singura, prin demonstratiile clare ca lumina zilei puse de martori pe YouTube. Problema e ca eu sunt incompetent cand vine vorba de cautari online si nu sunt in stare sa gasesc filmulete explicite si de calitate.

Poate ma puteti ajuta.

Nu prea stiu ce film sa va indic pentru ca nu pot spune ca m-a preocupat pana acum subiectul in mod deosebit.Dar,din moment ce voi ajunge acolo,nu vad de ce nu as profita de oportunitate sa vad cu ochii mei.Nu contest ce afirma altii pe acest subiect, plec de la un rezonabil ,,fifty fifty" la bursa credibilitatii.In plus sunt de acord cu domnul Adrian,daca tot merg acolo de ce sa nu vad cu ochii mei si sa apelez la intermediari?Teoretic, o experienta directa poate fi edificatoare.

cristiboss56 27.05.2011 21:39:52

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 364428)
plec de la un rezonabil ,,fifty fifty" la bursa credibilitatii.

Admir sinceritatea dumneavoastra , dar aici este marele dezastru , in a-L socoti pe Hristos "fifty fifty " in credinta noastra , dar la dvs. este de inteles . . . ! Oricum , calatorie placuta . . . !

Scotland The Brave 27.05.2011 22:09:47

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 364450)
Admir sinceritatea dumneavoastra , dar aici este marele dezastru , in a-L socoti pe Hristos "fifty fifty " in credinta noastra , dar la dvs. este de inteles . . . ! Oricum , calatorie placuta . . . !

Nu admirati nimic la persoana mea,fiti sincer.O sa va spun la intorcere ce am vazut,atat cat poate intelege unul ca mine,probabil ultimul din coada pacatosilor cu sanse de redresare.Va multumesc pentru urare,sper sa nu cada avionul cu mine la cata dragoste simt venind in directia mea.

cristiboss56 27.05.2011 22:54:22

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 364457)
Nu admirati nimic la persoana mea,fiti sincer.O sa va spun la intorcere ce am vazut,atat cat poate intelege unul ca mine,probabil ultimul din coada pacatosilor cu sanse de redresare.Va multumesc : pentru urare,sper sa nu cada avionul cu mine la cata dragoste simt venind in directia mea.

Vorbeste gura fara tine , ca de obicei ! Vezi ca neseriozitatea asta tipic protestanta , duce pana la urma la mari depresii si caderi psihice , inchipuindu-ti numai ura si vrajmasi in jurul tau. E bine sa te echilibrezi si sa nu treci de la o stare la alta , caci e extrem de daunator ! Sincer : calatorie cu rod in Tara Sfanta !

AdrianAamz 27.05.2011 23:12:45

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 364398)
filmul nu e trucat, asta e clar.
in schim tu nu aduci nici un argument logic, decat marturii gen "mi-a povestit mie cineva" plus niste clipuri de caliate deplorabila.

Baiatule corigent la multe materii, inclusiv la minimul bun simt,

Poate nu ai dedus din modul in care am incercat sa-ti vorbesc ca nu agreez sa fiu luat la per-tu de un necunoscut , care nu e doar mai tanar decat mine, ci si intr-un stadiu cultural si intelectual net inferior.

Am sa incerc sa-ti vorbesc pe limba pe care reusesti cat de cat sa o pricepi.

Pana una alta, argumentele tale sunt tot niste marturii de genul ''altii au vazut, altii au facut", plus clipurile de calitate deplorabila pe care le invoci.

Am vrut sa te fac sa intelegi ca iti aplic aceeasi metoda de a pune la indoiala marturiile celuilalt, si ca nu ai cum sa iesi din acest gen de cerc vicios.

Tu negi ce afirmam noi si spui ca sunt trucaje si sarlatanii _ si noi, cei de pe forum, nu avem altfel de argumente deocamdata, decat marturia celor care au trait evenimentul, precum si credinta noastra ca ei au dreptate.

In acelasi registru, si eu neg ce afirmi tu si spun ca dovezile tale sunt trucaje si sarlatanii, si nici tu nu ai alt argument decat afirmatiile unora care au facut niste experiente ( pe care eu le pot analiza, fiindca am stiinta de carte necesara _ dar tu, nu !), precum si credinta ta ca ei au dreptate.

Suntem exact in aceeasi situatie: orice poate fi trucat, orice cauza poate fi sustinuta de unii si combatuta de altii.

Cand ajungi in fata stiintei pure, te repliezi cu viclenie; si cu totala ignorantza.
( Iertata sa-mi fie trufia intelectuala de practicant al stiintei aplicate.)

Aceia in filmul cu demonstratia spun ca ei au folosit fosfor, caci se potriveste cu teoria lor. Cand eu am spus ca se poate contesta ca ar fi folosit fosfor cu adevarat, ci alte substante, tu spui ca nu mai conteaza, fiindca de fapt ei demonstreaza ca ortodocsii triseaza.
Dar ... faptul ca ei mint in argumentarea lor, si ca de fapt ei folosesc un amestec piroforic care nu are nici o treaba cu fosforul, nu este tot trisat ? Nu e dovada de totala rea intentie si de minciuna ordinara ??

Pana una -alta, ideea este ca smecheriile chimice de aprins foc "cu mainile goale", fara chibrit, bricheta, cremene si amnar, au aparut cu multe secole mai tarziu decat insasi minunea pogorarii sfintei lumini.

Apropos de cremene si amnar, care se foloseau in vechime pentru a aprinde un foc. Ai incercat vreodata sa folosesti asa ceva ca sa faci focul ?
Eu , da. Si garantez ca in primul rand face un zgomot care, intr-o incinta de zid, suna percutant. In al doilea rand, ai de muncit un timp semnificativ pana reusesti sa dai foc la ceva prin aceasta metoda.
Intr-una din afirmatiile detractoare se spunea ca s-ar folosi fosfor fiindca umiditatea din atmosfera sf. mormant favorizeaza aprinderea instantanee. DAR...inainte de era fosforului, pe vremea cremenei si a amnarului, umiditatea era un factor care ingreuna si mai mult aprinderea focului.

In alta ordine de idei : mai pune mana si citeste ceva istorie si mai ales ce procedura se aplica (nu de ieri, de zi, ci de foaaaarte mult timp !) de catre ne-crestini in legatura cu pregatirea pentru intampinarea sfintei lumini la mormantul Domnului din Ierusalim.
Caci nu se rezuma totul la un mos patriarh care intra si iese de undeva...

Scotland The Brave 27.05.2011 23:15:23

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 364483)
Vorbeste gura fara tine , ca de obicei ! Vezi ca neseriozitatea asta tipic protestanta , duce pana la urma la mari depresii si caderi psihice , inchipuindu-ti numai ura si vrajmasi in jurul tau. E bine sa te echilibrezi si sa nu treci de la o stare la alta , caci e extrem de daunator ! Sincer : calatorie cu rod in Tara Sfanta !

Motto: ,,Simeon L-a luat in brate, a binecuvantat pe Dumnezeu si a zis: "Acum, sloboade in pace pe robul Tau, Stapane, dupa cuvantul Tau. Caci au vazut ochii mei mantuirea Ta, pe care ai pregatit-o sa fie inaintea tuturor popoarelor, lumina care sa lumineze Neamurile si slava poporului Tau, Israel." (Luca 2:28-32)

Am citit recent o povestea reala.In al doilea razboi mondial,Germania a invadat Polonia.Armata polonez,desi viteaza pana la nebunie,marturie fiind o sarja de cavalerie impotriva unor transportoare blindate,a fost invinsa rapid.Ulterior germanii au inceput un atroce demers de epurare a tot ce insemna evreu in Polonia.Intr-o localitate micuta, doi tineri casatoriti evrei au reusit sa scape ascunzandu-se intr-un cimitir.Era singurul loc unde nu ii cauta nimeni.Paznicul era tot un evreu batrin dar care reusise pana atunci sa-si ascunda si el originea.

Cand nemtii s-au apropiat cu cautarea i-a ascuns intr-un mormant proaspat sapat si a pus o lespede ca sa nu caute nimeni.Venea noaptea si le aducea mancare.Fata era insarcinata.Intr-o dimineata a nascut si fiindca nu mai avea apa,de frica sa nu fie prinsi si ucisi,a plans in hohote de frica pt ca micutul incepuse sa planga,afara fiind cald iar in mormant fiind zapuseala.Cand evreul batrin a auzit plansetul a venit repede cu ce i-a picat in mana,paine si o sticla de apa.Dand lespedea la o parte a vazut pe mama cum isi stergea lacrimile si cu degetul le punea pe buzele micutului ca sa nu-i fie sete.Atunci evreul a spus: ,,Doamne,daca ai ingaduit sa se nasca o viata,cand moartea ne cauta,intr-un mormant,si sa bea lacrimi de mama atunci inseamna ca Mesia a invins moartea cu adevarat si eu pot sa mor linistit".

Poate o sa am si eu parte,in neseriozitatea,depresia si caderea mea,de un miracol precum i-a dat Domnul acelui batrin evreu,ca sa ma duc si eu in pace in viata mea.Va multumesc pentru bunatatea dvs.

cristiboss56 27.05.2011 23:23:32

Sa nu-l suparam , totusi , pe admin si asa mult prea ingaduitor , si sa respectam tema threadu-lui : Lumina de la Ierusalim !

cristiboss56 27.05.2011 23:25:28

Citat:

În prealabil postat de Carmen FUNIERU (Post 360584)
"Lumina Sfântă este un miracol al Ortodoxiei, care se întamplă în fiecare an de Paștele Ortodox la Ierusalim, când în timpul Vecerniei Mari din Sâmbata Mare, între orele 12.30-14.30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde Sfânta Lumină, un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an și care în primele minute nu arde.

Suntem inconjurati de minuni venite de Sus , dar oare mai conteaza ?

Dumitru73 28.05.2011 12:37:23

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 364491)
Baiatule corigent la multe materii, inclusiv la minimul bun simt,

Poate nu ai dedus din modul in care am incercat sa-ti vorbesc ca nu agreez sa fiu luat la per-tu de un necunoscut , care nu e doar mai tanar decat mine, ci si intr-un stadiu cultural si intelectual net inferior.

Am sa incerc sa-ti vorbesc pe limba pe care reusesti cat de cat sa o pricepi.

Pana una alta, argumentele tale sunt tot niste marturii de genul ''altii au vazut, altii au facut", plus clipurile de calitate deplorabila pe care le invoci.

Am vrut sa te fac sa intelegi ca iti aplic aceeasi metoda de a pune la indoiala marturiile celuilalt, si ca nu ai cum sa iesi din acest gen de cerc vicios.

Tu negi ce afirmam noi si spui ca sunt trucaje si sarlatanii _ si noi, cei de pe forum, nu avem altfel de argumente deocamdata, decat marturia celor care au trait evenimentul, precum si credinta noastra ca ei au dreptate.

In acelasi registru, si eu neg ce afirmi tu si spun ca dovezile tale sunt trucaje si sarlatanii, si nici tu nu ai alt argument decat afirmatiile unora care au facut niste experiente ( pe care eu le pot analiza, fiindca am stiinta de carte necesara _ dar tu, nu !), precum si credinta ta ca ei au dreptate.

Suntem exact in aceeasi situatie: orice poate fi trucat, orice cauza poate fi sustinuta de unii si combatuta de altii.

Cand ajungi in fata stiintei pure, te repliezi cu viclenie; si cu totala ignorantza.
( Iertata sa-mi fie trufia intelectuala de practicant al stiintei aplicate.)

Aceia in filmul cu demonstratia spun ca ei au folosit fosfor, caci se potriveste cu teoria lor. Cand eu am spus ca se poate contesta ca ar fi folosit fosfor cu adevarat, ci alte substante, tu spui ca nu mai conteaza, fiindca de fapt ei demonstreaza ca ortodocsii triseaza.
Dar ... faptul ca ei mint in argumentarea lor, si ca de fapt ei folosesc un amestec piroforic care nu are nici o treaba cu fosforul, nu este tot trisat ? Nu e dovada de totala rea intentie si de minciuna ordinara ??

Pana una -alta, ideea este ca smecheriile chimice de aprins foc "cu mainile goale", fara chibrit, bricheta, cremene si amnar, au aparut cu multe secole mai tarziu decat insasi minunea pogorarii sfintei lumini.

Apropos de cremene si amnar, care se foloseau in vechime pentru a aprinde un foc. Ai incercat vreodata sa folosesti asa ceva ca sa faci focul ?
Eu , da. Si garantez ca in primul rand face un zgomot care, intr-o incinta de zid, suna percutant. In al doilea rand, ai de muncit un timp semnificativ pana reusesti sa dai foc la ceva prin aceasta metoda.
Intr-una din afirmatiile detractoare se spunea ca s-ar folosi fosfor fiindca umiditatea din atmosfera sf. mormant favorizeaza aprinderea instantanee. DAR...inainte de era fosforului, pe vremea cremenei si a amnarului, umiditatea era un factor care ingreuna si mai mult aprinderea focului.

In alta ordine de idei : mai pune mana si citeste ceva istorie si mai ales ce procedura se aplica (nu de ieri, de zi, ci de foaaaarte mult timp !) de catre ne-crestini in legatura cu pregatirea pentru intampinarea sfintei lumini la mormantul Domnului din Ierusalim.

se pare ca jignirea este un argument foarte puternic, mai ales pentru o persoana ce se crede culta si inteligenta.
refuz sa mai discut cu tine.

tabitha 28.05.2011 17:42:24

asta asa este, dar totusi

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 364491)

Chiar daca ati dat dovada ca sunteti documentat pe subiect, asta nu justifica modul depreciativ in care va adresati lui Dumitru.
Ca si crestin, buna masura in toate este cea mai indicata, caci :

" De aș grăi în limbile oamenilor și ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare și chimval răsunător.
Și de aș avea darul proorociei și tainele toate le-aș cunoaște și orice știință, și de aș avea atâta credință încât să mut și munții, iar dragoste nu am, nimic nu sunt." (Corinteni I, 13)

ptr Scotianul : Mi-a placut foarte mult ultima ta postare, multumim ca ne impartasesti si noua ce mai citesti tu.
Iata ce frumos, cum cele scrise in carti ajung sa se implineasca si in viata noastra cea de toate zilele.
On the other hand, esti de admirat pentru faptul ca nu iti pierzi niciodata cumpatul ! :41:

AdrianAamz 28.05.2011 19:13:33

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 364592)
Chiar daca ati dat dovada ca sunteti documentat pe subiect, asta nu justifica modul depreciativ in care va adresati lui Dumitru.
Ca si crestin, buna masura in toate este cea mai indicata

Doamna Mirela,

Imi pare sincer rau pentru reactia mea lipsita de sentimente crestinesti, dar plina de trufie si de mandrie (bazata pe competenta profesionala), insa pur si simplu m-a scos din sarite faptul ca , dupa ce explic cu argumente solide problema fosforului in legatura cu insinuarea ca lumina de la Ierusalim este un trucaj, dl. Dumitru vine cu urmatoarea asertiune:

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 364398)

Nu stiu daca ati citit tot ce am postat eu la acest subiect, dar nu cred ca am afirmat pe undeva ca mi-a povestit mie cineva cum e cu lumina sfanta; si nici nu am adus argumentul imaginilor filmate de pelerini ca sprijin pentru argumentarea mea. Pur si simplu am demontat ipoteza fosforului cu argumente stiintifice, bazate inclusiv pe experienta mea personala, nemijlocita.
Si imi spune ca nu aduc nici un argument logic !

Puteam sa spun ca am fost eu insumi si am vazut _ atunci ce ar mai fi spus ?
Ca de fapt sunt un mincinos, sau ca am avut halucinatii... caci ce altceva i-ar mai fi ramas ?

Si cand l-am pus in fata propriei logici, nu i-a mai ramas de facut decat sa spuna ca vorbesc "pe langa".

Ideea de baza era aceasta: asa cum dansul neaga buna credinta a martorilor fenomenului de la Sf. Mormant si spune ca totul este trucaj, fara sa aiba alta baza decat propria convingere, exact in acelasi mod neg si eu buna intentie a celor care au emis ipoteza folosirii fosforului si au facut "demonstratii" intr-un studiou de televiziune, avand si eu ca baza propria mea convingere.
Iata insa ca, in afara de propria mea convingere, chiar am avut argumente obiective, si nu doar m-am pus "contra"" de dragul de a face in ciuda cuiva.

Mi-am pierdut pur si simplu rabdarea cand, dupa ce eu am adus argumente stiintifice obiective prin care combat ipoteza folosirii fosforului, dansul vine si imi spune cu tupeu: "Nu esti valabil, caci ai adus ca argumente povestirile altora si niste clipuri deplorabile".

Nu stiu daca stiti, dar dumnealui a mai avut postari diversioniste pe site. Ma refer la aceea in care cultiva confuzia intre Cinstitele Daruri si Sfintitele Daruri.

cristiboss56 28.05.2011 20:31:44

Draga Adrian

Iti multumim pentru explicatile tale , ele sunt un raspuns bine venit si bine documentat , de folos celor ce cauta in a lamuri pe cei mai sceptici dintre noi , un raspuns bine venit , pertinent si la obiect . Ca in orice discutie apar si mici neantelegeri , dar sa arunce piatra cel fara nici un pacat , acela sa judece si sa ne puna la colt ! Fiecare sa-si stapaneasca gandurile , mandria si trufia , si totu va fi perfect , dar oare exista perfectiune ? Multumim inca odata pentru postarile dvs. !:1:

cristiboss56 28.05.2011 20:37:34

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 364592)

ptr Scotianul : Mi-a placut foarte mult ultima ta postare, multumim ca ne impartasesti si noua ce mai citesti tu.
!

Pentru a fi cu adevarat de folos , se putea infinta un thread : " Din cele citite " sau se putea posta la threadul deschis de tine : " Cuvinte de folos " , altfel facem o mare ciulama si nimic mai mult ! O duminica luminata !:25:

IonelS 28.05.2011 21:14:19

Baieti, biserica lui Hristos lucreaza de 2000 de ani ! Avem sfinti, avem minuni, avem mantuiri, avem o relatie concreta cu El ! Nu-mi pasa daca este negata lumina de la Ierusalim ! Sa afirmi ca de 2000 de ani patriarhii intra cu o combinatie de substante care iau foc ..., este un pretext jenant pt refuzul de a-ti lua crucea. Pune-te in genunchi frate si ai sa vezi lume nevazuta la GREU ! Nu mai filozofa stand pe bara !

Yasmina 28.05.2011 21:37:31

doar o mica observatie de pe margini

Am urmarit si eu comentariile domnului Adrian si mi-au parut obiective,de bun simt si sustinute de baza stiintifica a pregatirii dansului.
Faptul ca si-a iesit din pepeni in ultima parte este pe deplin justificat de comentarii absolut impertinente,in care argumentul"eu nu cred"este majoritar!Atunci cand lipsesc argumentele ,dialogul nu mai este constructiv,poate deveni chiar pierdere de vreme...

AdrianAamz 28.05.2011 22:12:22

Imi cer iertare pentru iesirea pe care am avut-o si pentru modul dur in care m-am exprimat.

Uneori si Hristos s-a mai rastit si a folosit calificative dure. Iar EL chiar era iubitor de oameni... nu ca mine...

tabitha 29.05.2011 06:18:17

a gresi e omeneste

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 364628)
Imi cer iertare pentru iesirea pe care am avut-o si pentru modul dur in care m-am exprimat.

Uneori si Hristos s-a mai rastit si a folosit calificative dure. Iar EL chiar era iubitor de oameni... nu ca mine...

Iar eu va multumesc atat in numele meu cat si al lui Dumitru, atat pentru explicatiile oferite referitor la fosfor, cat si pentru acest gest atat de frumos, acela de a cere iertare. Doamne ajuta!

tabitha 29.05.2011 06:35:49

Cristi, nu prea te mai recunosc in ultima vreme

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 364613)
Pentru a fi cu adevarat de folos , se putea infinta un thread : " Din cele citite " sau se putea posta la threadul deschis de tine : " Cuvinte de folos " , altfel facem o mare ciulama si nimic mai mult ! O duminica luminata !:25:

Ce-ai zice sa mergem si noi la anu', de Paste, la Ierusalim.
Sa luam Lumina, si poate sa ne intalnim la o agapa cu Scotianul si cu Dumitru. :))

cristiboss56 29.05.2011 13:05:36

Mirela , nu prea te mai recunosc in ultima vreme !

Daca tot vrei sa faci "cinste":5:, ce ar fi sa-i inviti si pe Mihnea , Nutucutu , Noesisaa , Tuty2010 , Erethorn si alti membrii valorosi precum ei ! Ar fi un gest de buna vointa , de intelegere si dragoste crestina . Deci la lista propusa de tine , te rog sa-i adaugi si pe ei , bineanteles daca-ti permite bugetul :1:, ! O saptamana linistita si frumosa sa ai !:6:

tabitha 30.05.2011 00:05:27

Ha, ha, n-am zis ca fac cinste!

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 364689)
Daca tot vrei sa faci "cinste"

Asta de unde ai mai scos-o? Cred ca ma confunzi....
Oricum, vad ca basca vorbim, basca ne intelegem.
Din aceasta cauza, consider subiectul inchis ca vorba lunga, saracia omului.
La buna vedere !

MartaP 30.05.2011 11:23:39

Citat:

În prealabil postat de IonelS (Post 364614)
Baieti, biserica lui Hristos lucreaza de 2000 de ani ! Avem sfinti, avem minuni, avem mantuiri, avem o relatie concreta cu El ! Nu-mi pasa daca este negata lumina de la Ierusalim ! Sa afirmi ca de 2000 de ani patriarhii intra cu o combinatie de substante care iau foc ..., este un pretext jenant pt refuzul de a-ti lua crucea. Pune-te in genunchi frate si ai sa vezi lume nevazuta la GREU ! Nu mai filozofa stand pe bara !

Bravo, IonelS !!!!! ai pus punctul pe i...oamenii astia nu or sa creada minunea asta cu sfanta Lumina nici daca vad cu ochii lor...eu nu stiu ce cauta "rataciti" de genul lor pe aici !!!

MartaP 30.05.2011 11:43:08

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 364318)
"Este interesant cum un experiment de care spui ca nu poate avea loc in aer la temperatura ambianta, este totusi la indemana unui elev de clasa a 7a!" - aceasta era dilema mea.

Intrebarea nu este daca vreau sau nu vreau. Ci daca vine sau nu vine.
Si nu prea vine. Sau cel putin nu se poate demonstra, decat pe marturii gen "mi-a povestit mie cineva".
Atat si nimic mai mult.

Maicutele de la Sf Mormant au vazut cu ochii lor producerea minunii inclusiv faptul ca Lumina nu arde in primele secunde.....(ele sunt de peste 20 de ani acolo !!!)...de luminile de deasupra Muntelui Tabor o sa zici ca sunt lasere ???!!!!...iar intoarcerea cursului apei Iordanului, iluzie optica?....etc

costel 30.05.2011 12:23:29

Daca a fost contestata Invierea lui Hristos, nu vad de ce nu ar fi contestate si alte fapte minunate. Lumea nu mi se pare mai bogata fara aceste minuni, ci mai saraca. Minunile nu se cuprind cu mintea, indiferent cat de mult am incerca noi.

DragosP 30.05.2011 12:48:38

Citat:

În prealabil postat de MartaP (Post 364892)
eu nu stiu ce cauta "rataciti" de genul lor pe aici !!!

Eu știu. Caută și ei adevărul. Să sperăm că bunul Dumnezeu se va milostivi și de ei.

MartaP 30.05.2011 13:03:55

5 atașament(e)
Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 364920)
Eu știu. Caută și ei adevărul. Să sperăm că bunul Dumnezeu se va milostivi și de ei.

Se va milostivi pana la urma....ca si pe ei ii iubeste bunul Dumnezeu !!!! Am atasat niste poze din pelerinajul meu, macar in ele sa vada acele locuri sfinte !!!

Dumitru73 30.05.2011 16:58:46

Citat:

În prealabil postat de MartaP (Post 364926)
Se va milostivi pana la urma....ca si pe ei ii iubeste bunul Dumnezeu !!!! Am atasat niste poze din pelerinajul meu, macar in ele sa vada acele locuri sfinte !!!

"macar in ele sa vada ..." chiar ca sunt venit cu pluta si aterizat direct aici pe forum?
Am mai vazut si eu cate ceva la viata mea, chiar daca uneori las alta impresie.

Dumitru73 30.05.2011 17:07:47

Citat:

În prealabil postat de MartaP (Post 364898)
Maicutele de la Sf Mormant au vazut cu ochii lor producerea minunii inclusiv faptul ca Lumina nu arde in primele secunde.....(ele sunt de peste 20 de ani acolo !!!)...de luminile de deasupra Muntelui Tabor o sa zici ca sunt lasere ???!!!!...iar intoarcerea cursului apei Iordanului, iluzie optica?....etc

... dar de calugarii tibetani ce leviteaza deasupra pamantului ce zici?
Trebuie sa cred sau nu? Sunt multi care jura ca i-au vazut intr-o asemenea stare.
Sa ma bazez pe juramintele lor si sa-i cred?
Si de ce nu i-as crede?

Ilinca 30.05.2011 19:18:00

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 364250)
Am mai scris pe un topic despre teoria fosforului, dar reiau cu placere.

Fosforul a fost descoprit (din greseala) in 1669, de catre un alchimist german _ Hennig Brand _ care cauta sa obtina "piatra filozofala". Detalii in cartea lui Axente Sever Baciu : "Din istoria descoperirii elementelor chimice", Editura Albatros , 1981.
L-a descoperit distaland urina umana, in care credea el ca va gasi esenta acelei "pietre filozofale". Timp de 100 de ani, toti cei cativa chimisti care au obtinut fosforul, au trebuit sa distileze zeci de litri de urina pentru un gram de fosfor. Costa 16 ducatzi de aur uncia (vreo 30 de grame).

Abia dupa fix 100 de ani, in 1769, un chimist suedez identifica prezenta semnificativa a fosforului in oasele umane si animale. Cativa ani mai tarziu, s-a inventat un procedeu de a obtine fosforul din oase, mai ieftin, mai rapid si cu randament mai bun. In secolul 19 s-au inventat chibriturile.

Problema nr. 1 este ca lumina de la Ierusalim se pogoara cu multe, multe secole inainte de Brand. Sper ca nu veti sustine ca fosforul fusese descoperit de crestinii din antichitate, care au pastrat secretul chiar mai bine decat Brand (care pana la urma l-a vandut pe 200 de taleri).
Intrebare : Pana la punerea fosforului in circulatie, ce teorie exista cu privire la lumina sfanta ?

A doua problema: fosforul alb se auto-aprinde in aer la temperatura de 44 grade Celsius. Celalalte variante de fosfor se aprind la temperaturi si mai ridicate. Oricum, nu cred ca veti sustine ca in Sf. Mormant cineva aduce aerul la 44 de grade, ca sa se aprinda fosforul.

Trei: fosforul e periculos de manipulat. El se pastreaza sub apa. Daca e luat cu mana, provoaca arsuri chimice grave. N-a fost prins nimeni venind cu borcanul in Sfantul Mormant.

Patru: lumina se pogoara din tavanul incaperii, iar nu din podea. Chiar daca cineva ar unge cu fosfor tavanul, cum se explica faptul ca acea lumina efectiv umbla prin incinta si aprinde (selectiv!) lumanarile tinute in mana de catre unii dintre pelerini ?

Cinci: o "ploaie" de fosfor aprins ar avea urmari dintre cele mai grave. Dar nimeni nu pateste nimic atunci cand lumina se pogoara si umbla prin incinta.

Sase: experimentul ala... il poate face orice elev de clasa a 7-a. Numai ca nu la Sfantul Mormant.

Sapte: daca faceti cerere din timp, sigur vi se va permite sa verificati si dvs. la Sf. Mormant faptul ca nu se utilizeaza nimic pentru aprinderea vreunui foc.
Deschid o subscriptie pentru finantarea pelerinajului dvs. de Pasti la Sf. Mormant, oferind 100 de euro.
Rog binevoitorii sa completeze pana la suma necesara voiajului si sederii in Ierusalim a surorii Ilinca. In felul acesta, va fi martora directa la minunea respectiva. Multumesc.

Nu multumesc,nu doresc sa se completeze nici o suma pentru plecarea mea la Ierusalim.Ma pot descurca si singura.

Ilinca 30.05.2011 19:29:31

Citat:

În prealabil postat de georgeta florica (Post 363962)
Interesanta e reactia asta, se produce exact de inviere!

Da,normal ca de inviere,doar atunci se fac ``minuni``,nu?

Ilinca 30.05.2011 19:43:59

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 364250)
Am mai scris pe un topic despre teoria fosforului, dar reiau cu placere.

Fosforul a fost descoprit (din greseala) in 1669, de catre un alchimist german _ Hennig Brand _ care cauta sa obtina "piatra filozofala". Detalii in cartea lui Axente Sever Baciu : "Din istoria descoperirii elementelor chimice", Editura Albatros , 1981.
L-a descoperit distaland urina umana, in care credea el ca va gasi esenta acelei "pietre filozofale". Timp de 100 de ani, toti cei cativa chimisti care au obtinut fosforul, au trebuit sa distileze zeci de litri de urina pentru un gram de fosfor. Costa 16 ducatzi de aur uncia (vreo 30 de grame).

Abia dupa fix 100 de ani, in 1769, un chimist suedez identifica prezenta semnificativa a fosforului in oasele umane si animale. Cativa ani mai tarziu, s-a inventat un procedeu de a obtine fosforul din oase, mai ieftin, mai rapid si cu randament mai bun. In secolul 19 s-au inventat chibriturile.

Problema nr. 1 este ca lumina de la Ierusalim se pogoara cu multe, multe secole inainte de Brand. Sper ca nu veti sustine ca fosforul fusese descoperit de crestinii din antichitate, care au pastrat secretul chiar mai bine decat Brand (care pana la urma l-a vandut pe 200 de taleri).
Intrebare : Pana la punerea fosforului in circulatie, ce teorie exista cu privire la lumina sfanta ?

A doua problema: fosforul alb se auto-aprinde in aer la temperatura de 44 grade Celsius. Celalalte variante de fosfor se aprind la temperaturi si mai ridicate. Oricum, nu cred ca veti sustine ca in Sf. Mormant cineva aduce aerul la 44 de grade, ca sa se aprinda fosforul.

Trei: fosforul e periculos de manipulat. El se pastreaza sub apa. Daca e luat cu mana, provoaca arsuri chimice grave. N-a fost prins nimeni venind cu borcanul in Sfantul Mormant.

Patru: lumina se pogoara din tavanul incaperii, iar nu din podea. Chiar daca cineva ar unge cu fosfor tavanul, cum se explica faptul ca acea lumina efectiv umbla prin incinta si aprinde (selectiv!) lumanarile tinute in mana de catre unii dintre pelerini ?

Cinci: o "ploaie" de fosfor aprins ar avea urmari dintre cele mai grave. Dar nimeni nu pateste nimic atunci cand lumina se pogoara si umbla prin incinta.

Sase: experimentul ala... il poate face orice elev de clasa a 7-a. Numai ca nu la Sfantul Mormant.

Sapte: daca faceti cerere din timp, sigur vi se va permite sa verificati si dvs. la Sf. Mormant faptul ca nu se utilizeaza nimic pentru aprinderea vreunui foc.
Deschid o subscriptie pentru finantarea pelerinajului dvs. de Pasti la Sf. Mormant, oferind 100 de euro.
Rog binevoitorii sa completeze pana la suma necesara voiajului si sederii in Ierusalim a surorii Ilinca. In felul acesta, va fi martora directa la minunea respectiva. Multumesc.

Referitor la problema nr 1:As zice ca da,crestinii stiau demult aceasta stiinta,in Antichitate era cel mai mult folosita stiinta,ba dealtfel eu nu sunt o pierduta cum scriu unii ci sunt in cautarea adevarului si include stiinta in ea,nicidecum pe dumnezeu ca si crestinii stiau multa stiinta asta e altceva dar nu vi s-a fost spus asa ceva.
Pb.nr 2:Ba da,sustin asta...ma puteti contrazice?Aveti dovezi?
Pb nr 3::))Cam asta e si chestia da,este pus in apa normal ca nu adus in borcan :)) nici macar luat in mana.
Pb nr 4:Pentru ca unele dintre lumanari sunt unse cu acest fosfor la intamplare pana sa le ia oamenii
Pb. nr 7:Vedeti dumneavoastra s-or permite niste verificari dar asta este INAINTE !!!Totul este facut in mare secret,sub nici o forma nu va puteti da seama cum,nici nu va imaginati.Va recomand sa vedeti cu alti ochi aceasta asa zisa minune,si cand gasiti voi crestinii niste atei ca noi ar fi bine si necesar sa ne vorbiti altfel si sa stiti cum sa ajungeti la inima noastra caci noi nu suntem pierduti...as vrea sa va intreb oare cine e mai pierdut dintre atei si crestini?Oare cine?Si va spun asta cu tot respectul de care sunt in stare si cu toata ratiunea mea.Daca vreti sa intelegeti crestinismul ar trebui sa-i cunoasteti si pe pe atei,nu credeti?Si repet ganditi-va de 2 ori pana sa ne faceti pierduti.Oare ce stiti concret despre aceasta minune ma intreb.
P.S.Oamenii rareori observa cu adevarat lucrurile ce se afla in fata lor...LA ADEVARATUL LOR SENS daca ma intelegeti...nu trebuie sa ma ascultati,nici macar sa cititi acest mesaj din partea unei ``pierdute``dedicata stiintei,dar macar ganditi-va de 2 ori.....
Cu stima

Ora este GMT +3. Ora este acum 20:12:50.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.