Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Banii si Biserica (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12929)

Dumitru73 25.05.2011 18:47:49

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 363877)
Analog. Cati bani dai pe sicriu, cruce, imbalsamare, transport etc si cat dai la preot?! Hai ca stiu, ca am avut si eu o inmormantare in familie! Taxa e mult mai mica decat pentru o cununie. Si nu am pus la socoteala cat costa un loc de veci! Oricum, pentru morti e mai simplu, pentru ca mai plateste si CAR ul (sau o alta organizatie?) din cheltuieli.

Cultul mortilor nu inseamna doar inmormantari ...
Mai sunt si multe alte parastase, zeci de pomelnice, plus pomenirea de fiecare an ...

Pr. Gheorghe 25.05.2011 19:44:19

Iubitilor,
Biserica nici va saraci, nici se va imbogati cu averi lumesti! Biserica noastra saraceste sau se imbogateste cu sfintenia sufletelor noastre! Foarte "frumos si profund" ne punem problema celor lumesti in analiza vietii Bisericii. "Am cerut", "am luat", "am dat"... bani! Mai ceva ca la piata! Pestera de talhari!!! Preotul lacom este talhar! Lacomia il face sa fie talhar, nu o anumita valoare materiala ce trece dintr-o parte in alta. Credinciosul zgarcit, "nedarnic", este talhar cand vrea sa primeasca de la Dumnezeu Har dar calculeaza mai intai cat face, dupa un mercurial imaginar! Biserica devine pestera de talhari cand accepta ca duhovnicia sa fie masurata in aur sau argint!

Cine este judecatorul Bisericii? In toata "discutia" acestui thread, unde este Hristos? Am citit si nu L-am gasit! Hristos pe care eu il cinstesc se cheama Domnul Puterilor si este dintru inceput Iubire desăvârșită.

Mai intreb inca: ce este pentru voi Biserica lui Hristos? Dar slujirea preotului in Biserica aceasta? Este exact ceea ce dati fiecare din voi: ori iubire, ori dreptate, ori poate si una si cealalta, ori poate nici una nici cealalta! Sfintenia o veti gasi doar prin iubire. Iar cine nu cauta sfintenia aici cu toate puterile lui, nu va intra in rai!

Biserica va dainui oricum, cu bani sau fara bani acceptati ori ceruti, daruiti ori platiti. Cine cere ori plateste spre a lui osanda o face!

Liviu33 25.05.2011 20:50:37

Citat:

În prealabil postat de Pr. Gheorghe (Post 363900)
Iubitilor,
Biserica nici va saraci, nici se va imbogati cu averi lumesti! Biserica noastra saraceste sau se imbogateste cu sfintenia sufletelor noastre! Foarte "frumos si profund" ne punem problema celor lumesti in analiza vietii Bisericii. "Am cerut", "am luat", "am dat"... bani! Mai ceva ca la piata! Pestera de talhari!!! Preotul lacom este talhar! Lacomia il face sa fie talhar, nu o anumita valoare materiala ce trece dintr-o parte in alta. Credinciosul zgarcit, "nedarnic", este talhar cand vrea sa primeasca de la Dumnezeu Har dar calculeaza mai intai cat face, dupa un mercurial imaginar! Biserica devine pestera de talhari cand accepta ca duhovnicia sa fie masurata in aur sau argint!

Cine este judecatorul Bisericii? In toata "discutia" acestui thread, unde este Hristos? Am citit si nu L-am gasit! Hristos pe care eu il cinstesc se cheama Domnul Puterilor si este dintru inceput Iubire desăvârșită.

Mai intreb inca: ce este pentru voi Biserica lui Hristos? Dar slujirea preotului in Biserica aceasta? Este exact ceea ce dati fiecare din voi: ori iubire, ori dreptate, ori poate si una si cealalta, ori poate nici una nici cealalta! Sfintenia o veti gasi doar prin iubire. Iar cine nu cauta sfintenia aici cu toate puterile lui, nu va intra in rai!

Biserica va dainui oricum, cu bani sau fara bani acceptati ori ceruti, daruiti ori platiti. Cine cere ori plateste spre a lui osanda o face!

Foarte bine punctat si foarte frumos ati spus! Sper sa nu mi-o luati in nume de rau dar cuvintele dumneavoastra imi sunt extrem de cunoscute! Parca ar fi cuvintele preotului la care ar trebui sa merg la biserica si care a savarsit niste nereguli(mari) cu banii enoriasilor si ai unor institutii. Au fost anchete, ziarele au scris si totul s-a linistit. El e bine merci si nu s-a schimbat sub nici o forma. Iertati-mi comparatia si sper sa credeti ce spuneti.
Din pacate banii sunt o necesitate ce nu poate fi ignorata!

cristiboss56 25.05.2011 21:04:56

In atentia Admin !

Citat:

În prealabil postat de Liviu33 (Post 363915)
cuvintele dumneavoastra imi sunt extrem de cunoscute! Parca ar fi cuvintele preotului la care ar trebui sa merg la biserica si care a savarsit niste nereguli(mari) cu banii enoriasilor si ai unor institutii. Au fost anchete, ziarele au scris si totul s-a linistit. El e bine merci si nu s-a schimbat sub nici o forma!

Domnule Liviu , mi se pare mult prea josnic unde ai ajuns ! Este un atac grosolan la persoana , indiferent cine este pana la urma , mai ales la adresa unui preot !

N.Priceputu 25.05.2011 21:11:39

și eu sunt surprins de răspunsul lui Liviu, care exprimă o bănuială ce jignește. Mai ales după niște cuvinte atât de înțelepte ale părintelui.
Citind însă din nou răspunsul său, cred că nu asta a fost intenția.

antoniap 25.05.2011 21:23:21

Si eu cred ca ar trebui sa spunem lucruri care sa zideasca, nu sa darame. E vorba despre Biserica lui Hristos, din care facem parte si noi. Biserica e a noastra, cu bune si cu rele. Biserica suntem si noi. Noi, cei din interiorul Ortodoxiei, ne alaturam celor care vor s-o darame din exterior?

Trebuie sa ne punem problema si ce facem noi pentru Biserica. Am crescut un preot servindu-i drept model de viata cumpatata si corectitudine?

Liviu33, rufele murdare se spala in familie cu grija, nu se acopera de funingine! Si apoi cine suntem noi? Ia asa niste oameni care adaugam pacate peste pacate judecandu-le pe ale altora. Tie ti-ar placea daca, de exemplu, ti s-ar spune intr-un anume fel pentru ca ai o anumita profesie?

Pr. Gheorghe 25.05.2011 21:31:10

Citat:

În prealabil postat de Liviu33 (Post 363915)
Foarte bine punctat si foarte frumos ati spus! Sper sa nu mi-o luati in nume de rau dar cuvintele dumneavoastra imi sunt extrem de cunoscute! Parca ar fi cuvintele preotului la care ar trebui sa merg la biserica si care a savarsit niste nereguli(mari) cu banii enoriasilor si ai unor institutii. Au fost anchete, ziarele au scris si totul s-a linistit. El e bine merci si nu s-a schimbat sub nici o forma. Iertati-mi comparatia si sper sa credeti ce spuneti.
Din pacate banii sunt o necesitate ce nu poate fi ignorata!

Dragul meu frate in Domnul, adevarat iti spun ca sigur eu am pacate mai mari ca ale acelui preot din pricina caruia marturisesti ca te-ai smintit. Poti fi sigur insa, ca pacatele mele nu-mi intuneca credinta ce a izvorat cuvintele pe care mai inainte le-am spus.

Totusi, mai incerc o data: Biserica este sfanta iar fratia ta si noi toti suntem Biserica. Dar eu sunt pacatos, deci sfintenia Bisericii nu-i de la mine. Crezi ca poti sa intelegi o astfel de stare? Eu spun ca nu inca! Asta pentru ca fratia ta te afli (de voie ori de nevoie) in afara Bisericii. Ma vei judeca, poate, cu siguranta pe care ti-o da dreptatea ce o ai; eu te sfatuiesc insa, sa te asezi cu rabdare spre aflarea iubirii pe care ne-a lasat-o mostenire Domnul nostru Iisus Hristos. Cand o vei afla, vei imbratisa omul cazut ca pe un frate drag, indiferent de caderea lui. Atunci vei fi in Biserica! Sa dea Domnul sa apuci clipa aceasta de iubire! Asta doresc eu si fratiei tale si tuturor celor ce vor sa vada raiul!

P.S. Acelasi lucru dar mai pe scurt si in limbaj mai "forumistic": nu este de folos pentru mantuire acest thread. Problemele enuntate exista, dar nu sunt definitorii pentru Biserica si preotie. Ele trebuiesc rezolvare local, in mod concret si nu prin generalizare rautacioasa ci cu discernamant crestin si dragoste reala. Peste toate acestea,eu nu ma simt atat de curat incat sa pun la zid Biserica lui Hristos. Fratia ta?

Pr. Gheorghe 25.05.2011 21:40:02

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 363923)
Si eu cred ca ar trebui sa spunem lucruri care sa zideasca, nu sa darame. E vorba despre Biserica lui Hristos, din care facem parte si noi. Biserica e a noastra, cu bune si cu rele. Biserica suntem si noi. Noi, cei din interiorul Ortodoxiei, ne alaturam celor care vor s-o darame din exterior?

Trebuie sa ne punem problema si ce facem noi pentru Biserica. Am crescut un preot servindu-i drept model de viata cumpatata si corectitudine?

Liviu33, rufele murdare se spala in familie cu grija, nu se acopera de funingine! Si apoi cine suntem noi? Ia asa niste oameni care adaugam pacate peste pacate judecandu-le pe ale altora. Tie ti-ar placea daca, de exemplu, ti s-ar spune intr-un anume fel pentru ca ai o anumita profesie?

Un Duh, o Slujire, acelasi Cuvant! Domnul sa te binecuvanteze!

Pr. Gheorghe 25.05.2011 21:48:17

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 363918)
Domnule Liviu , mi se pare mult prea josnic unde ai ajuns ! Este un atac grosolan la persoana , indiferent cine este pana la urma , mai ales la adresa unui preot !

Nu te tulbura frate! Eu am "tradus" cuvantul fratelui Liviu prin filtrul vorbei intelepte din popor: "cine a fost muscat de sarpe se teme si de funie". Real, starea aceasta este doar o fobie conditionata. oamenii acestia nu sunt rai, sunt neputinciosi. Domnul sa ne intareasca pe toti si sa ne ridice din neputintele noastre!

antoniap 25.05.2011 22:02:34

Citat:

În prealabil postat de Pr. Gheorghe (Post 363929)
Un Duh, o Slujire, acelasi Cuvant! Domnul sa te binecuvanteze!

Sarut mana, parinte. Dumnezeu sa va ocroteasca.

windorin 25.05.2011 22:21:49

Citat:

În prealabil postat de Liviu33 (Post 363747)
Eu consider ca legile economice trebuie sa functioneze si in Biserica.
Ca simplu credincios caut un preot care sa imi satisfaca nevoile.
Preotul trebuie sa stie sa satisfaca nevoile credinciosilor.
Atunci credinciosii il cauta pe preot iar acesta are credinciosi.
Dar astfel incepe lupta intre preoti care i-a furat credinciosii cui.

Biserica nu e piata comerciala, iar credinciosii nu sunt potentiali clienti. Biserica e trupul lui Hristos.
Concurenta intre preoti este o lucrare diavoleasca de inselare si intunecare a mintii. Sa ne fereasca Domnul !
Credinciosii au "nevoi" diferite, iar nu toate sunt nevoi bune.
Preotul trebuie sa arate Calea cea stramta, care duce in Imparatie, fara sa caute la fata omului.

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 363890)
Vrem preoti mai altruisti? In ce scop? Ca sa mai economisim noi mai mult, sa mai petrecem o seara la cafenea, sa mai cumparam un pachet de tigari, sa mai mergem la un film?

Preotul n-are decat sa moara de foame, ca de-aia s-a facut preot: sa ne asculte toate pasurile zi si noapte, sa se roage pentru noi gratuit si sa vina si acasa sa ne sfinteasca locuinta tot gratuit. Iar noi sa-l privim eventual cu dispret.

Pai, cam asta a ajuns preotul in ziua de astazi.
Daca slujeste insa fara cartire si cu statornica dragoste, fiecare preot se arata vrednic urmator Apostolilor.
Bunul simt, respectul si credinciosia inimii credinciosilor nu tine de preot, care este dator numai a sluji.
Cand preotul nu pune inainte trupul si bunastarea, Domnul ii da intotdeauna mai mult decat are nevoie.

Liviu33 25.05.2011 22:52:07

Imi cer iertare pentru ca am avut acea reactie dar mi s-au intamplat acele lucruri si imi e greu sa trec peste ele. Poate va par mai scormonitor in cele ale Bisericii dar pur si simplu vreau sa inteleg fenomenul! La ora actuala Biserica si slujitorii ei m-ai mult m-au dezorientat. Faptul ca vin in contact cu unele realitati ale ei m-au bulversat de-a dreptul. Era mai simplu cand nu stiam nimic.

Pr. Gheorghe 25.05.2011 23:02:07

Iata cum prezenta fratele Liviu, intr-un alt thread, situatia unei parohii la tara referitor la venitul preotului:

Citat:

În prealabil postat de Liviu33 (Post 363745)
Eu merg deseori la biserica la tara. Si pentru faptul ca am o casa acolo si pentru ca-mi place preotul, atmosfera, am ajutat la constructia bisericii etc. Nu ma implic in activitatea parohiei pentru ca nu locuiesc acolo si nici timp nu am. Dar pot observa ca intr-un sat de 700 locuitori vin duminica la slujba 40-50 persoane care cotizeaza la pomelnice cu 1-2 lei. Estimez cam 10-15 mormantari pe an x 200 lei, 4-5 botezuri x 100 lei si 1-2 cununii x 200-300 lei. Banii acestia daca i-ar lua integral preotul si tot nu-i ajung sa traiasca. Mai sunt alte slujbe, sfestanii, parastase cu maxim 50 lei si tot nu ar putea spune cineva ca preotul ca traieste decent din preotie. Hai sa zicem ca nu duce lipsa de nimic, gaini, lapte, oua etc. dar eu tot nu vad bunastarea unui astfel de preot.
Atunci, daca sistemul actual nu poate sustine traiul unui preot, nu mai vorbim de bani de constructii si reparatii nu trebuie schimbat ceva? In satul acela daca nu se gaseau cativa fii ai satului cu stare si cu influenta, nu se mai baga politicul in seama, credeti ca se mai construia vreo biserica? Putea preotul sa aibe vreo realizare slujind, predicand si facand misiune printre credinciosi? De asta zic ca sistemul e prost si Biserica trebuie sa ia taurul de coarne sa faca ceva.

Daca i-as spune ca sumele pentru inmormantare, botez sau cununie nu au depasit niciodata 100 de lei, garantand pentru aceasta, sigur nedumerirea fratiei sale referitoare la "cum oare poate trai preotul cu acest venit" ar fi si mai mare. Si ar avea mare dreptate!

La aceste venituri se poate adauga (acolo unde exista salarizare de la stat) o cota lunara intre 600 pana la 800 lei. Aceasta cota intra in alcatuirea salariului preotului (aprox. 1000 lei) si apoi se calculeaza impozitele aferente acestui salariu (aprox, 50-60%) ce se vireaza inapoi la stat (deci peste 500 lei). Iata (pentru cei care spun ca statul ingrasa preotii) ca nu ramane mai nimic! Daca nu exista cota de la stat pentru acea parohie (sunt si astfel de cazuri) salariul preotului se alcatuieste doar din fonduri proprii, adica se face stat de plata, ca la orice institutie, in functie de grila de salarizare si parohia trebuie sa plateasca, din incasari salariul. Daca incasari nu sunt, nu se poate plati salariu; se plateste doar impozitul pe salariu aferent, urmand ca restul de plata sa se cumuleze ca datorie a parohiei catre preot. Daca pana la sfarsitul anului preotul nu ia salariul, prefera sa taie o chitanta prin care se incarca in contabilitate cu suma datorata (ca si cum ar fi luat salariul si mai apoi l-a donat parohiei) ca sa inchida anul fara datorii. Si uite-asa s-a mai imbogatit un pic (aici nu sunt sarcastic!)!

Stiti insa de ce am scris toate acestea? Pentru ca eu personal slujesc in aceste conditii de peste 20 de ani (mai intai cantaret de strana si apoi preot) si va spun ca familia mea nu a flamanzit nicicand! Este minunea casei mele de zi cu zi! Sotia mea crede in aceasta, copiii mei cred la fel, eu uneori ma mai tulbur dar minunea se intampla in fiecare luna! Spun acestea tocmai pentru a raspunde, eu, preotul, afirmatiei fratelui Liviu ("De asta zic ca sistemul e prost si Biserica trebuie sa ia taurul de coarne sa faca ceva"): sistemul asta "prost" este un sistem ce functioneaza de 2000 de ani si naste sfinti! Daca Biserica se numea Microsoft, ori Coca-Cola, ori McDonalds ar fi nascut magnati! Dar ea se numeste Biserica Sfanta.

Bine ar fi (vorbesc lumeste) daca preotului i s-ar putea asigura traiul decent astfel ca el sa se poata concentra doar la slujire! Da' ia stai un pic! Noi trebuie sa vorbim duhovniceste nu lumeste, nu-i asa? Pai atunci zic eu (duhovniceste) stie Domnul si stapanul meu ce-mi trebuieste, ca doar El este si Bun si Cinstit si ma mai si iubeste, asa ca zic saru'mana Doamne pentru tot ce-mi dai, ca atat imi trebuieste aici ca sa nu pierd prin placeri si lacomie raiul cel vesnic! Faca-se voia Ta Doamne!

Vezi frate Liviu, ca oricum am incerca sa privim Biserica, daca devenim duhovnicesti vedem ca trebuincioase lucrurile cele duhovnicesti si la final raiul, dar daca ramanem lumesti, ne legam de lume si ramanem in ea! Mie mi-e drag traiul bun si masinile luxoase, nu zic nu, dar parca mai drag mi-e raiul, asa ca strig: Doamne, fa ce stii dar mantuieste-ma! Din acest motiv subiectul thread-ului acesta, privit asa ca o... fatalitate, mi se arata ca o piedica in buna intelegere a lucrarii Bisericii, deci o ispita. Si, "vai de cel prin care vine ispita".

George.m 25.05.2011 23:04:11

Citat:

Iubitilor,

Multumim pentru cuvant, Parinte.
Intr-adevar, daca ajungem sa vorbim despre Biserica avand in vedere banii si facand abstractie de Hristos, suntem de plans.
Mantuirea nu poate fi obtinuta contra cost. Dar credinciosul stie ca lucratorul e vrednic de plata sa. Si nu e lipsit de bun simt si de dragoste fata de preotul sau. El nu cotizeaza din obligatie, ci din bun simt, din dragoste pentru cel ales de Hristos sa-I fie slujitor.

Si preotul stie ca e slujitor al lui Dumnezeu, nu al lui Mamona; stie ca enoriasii sai nu sunt simpli platitori de taxe si impozite, ci persoane chemate in Imparatia lui Dumnezeu, persoane carora Mantuitorul Se ofera spre hrana. Adevaratul preot nu-i traficant de Hristos, ci persoana prin care Hristos Se daruieste credinciosilor.

Pr. Gheorghe 25.05.2011 23:11:21

Citat:

În prealabil postat de Liviu33 (Post 363947)
Imi cer iertare pentru ca am avut acea reactie dar mi s-au intamplat acele lucruri si imi e greu sa trec peste ele. Poate va par mai scormonitor in cele ale Bisericii dar pur si simplu vreau sa inteleg fenomenul! La ora actuala Biserica si slujitorii ei m-ai mult m-au dezorientat. Faptul ca vin in contact cu unele realitati ale ei m-au bulversat de-a dreptul. Era mai simplu cand nu stiam nimic.

Iarta-ma si tu frate drag, ca poate in graba mea am spus ceva necuvenit! Ai mare dreptate in ceea ce observi; dar in Biserica noastra domneste Iubirea nu dreptatea! Iar cine iubeste cu adevarat nu va fi in veci nedrept! La iubire se ajunge prin rabdare si ascultare. Fii rabdator si ascultator si te vei mantui!

Roaga-te si pentru mine! Domnul sa te apere de ispita dreptatii fara iubire!

Mihnea Dragomir 25.05.2011 23:23:06

Am auzit de oameni care să cheltuiască o avere cu onorariile la avocați. Am mai auzit de oameni care au sărăcit de cât au plătit ca să dea la doctori. Am mai auzit (frecvent !) de oameni aduși la sapă de lemn de dobânzile și spezele bancare. Dar, de cineva care să ajungă sărac fiindcă i-au cerut preoții taxă, eu nu am auzit.

Ceea ce am observat eu este că se plâng de scumpetea serviciilor religioase cei care nu prea dau pe la biserică. Aceștia nici taxă anuală nu plătesc, dar nici servicii nu vor să plătească. Dimpotrivă, cei care se străduiesc să țină poruncile lui Isus, țin și poruncile Bisericii și nu am auzit să se plângă cât de scumpă e viața de credincios: ei sunt bucuroși când pot să dea un ban și peste minimul care ar trebui, că banul dat la biserică este ban dat lui Cristos.

Liviu33 25.05.2011 23:48:59

Citat:

În prealabil postat de Pr. Gheorghe (Post 363953)
Iarta-ma si tu frate drag, ca poate in graba mea am spus ceva necuvenit! Ai mare dreptate in ceea ce observi; dar in Biserica noastra domneste Iubirea nu dreptatea! Iar cine iubeste cu adevarat nu va fi in veci nedrept! La iubire se ajunge prin rabdare si ascultare. Fii rabdator si ascultator si te vei mantui!

Roaga-te si pentru mine! Domnul sa te apere de ispita dreptatii fara iubire!

Nu ati spus nimic necuvenit, doar eu am sarit asa... Insa eu vad iubirea ca pe o lupta, cand cineva nu primeste iubirea trec mai departe pentru ca altcineva are nevoie de iubire. Eu nu sunt Hristos, sunt doar un om. Nu am timp sa fac toate cate trebuie sa fac. Biserica e facuta din oameni pentru oameni. Oamenii se duc daca nu se face ceva. Eu sunt satul de lancezeala Bisericii dar si a societatii-de fapt cele doua se aseamana. Ca fapt divers IPS Teodosie (ca tot sunteti din eparhia sa) este pentru mine un model de actiune, controversat dar extrem de activ. Daca era comod nici nu isi atragea atatea oprobii si nici nu gresea. Dar per ansamblu eparhia sa s-a facut cunoscuta si a iesit din anonimatul in care se scalda. Sunt mai convins ca Hristos va trece cu vederea greselile celor care lupta sa faca ceva decat rabdarea si ascultarea celor care nu intreprind nimic.
Imi cer iertare daca vi s-a parut ca v-am judecat, nu va cunosc si asta ma impiedica sa o fac! Rugati-va si dumneavoastra pentru mine si chiar daca numai smerit nu sunt sa stiti ca IUBIREA este si fundamentul conceptiilor mele!

Pr. Gheorghe 26.05.2011 00:31:30

Citat:

În prealabil postat de Liviu33 (Post 363956)
Biserica e facuta din oameni pentru oameni.

Nu, crestine! Biserica e facuta din oameni pentru Rai!

Citat:

În prealabil postat de Liviu33 (Post 363956)
Oamenii se duc daca nu se face ceva

Intre noi fie vorba (:76:) asa s-a dus vorba prin targu' meu ca si eu sunt tot cam asa, iute spre actiune! Da' sa stii ca si aflarea virtutilor si insusirea lor este tot o actiune. Cine nu poate sa omoare un om? Orice prost cu un pistol o poate face intr-o clipa! Cine poate sa zideasca propria sa fiinta astfel incat aceasta sa devina Templu in care Duhul Sfant sa-si gaseasca odihna? Doar omul bland si intelept! Cat de usor este sa "sari la beregata" umbrelor pe care nestiinta si tineretea noastra duhovniceasca le arunca asupra noastra stii prea bine; cu asta esti indemnat (de catre cine?) sa te ocupi. Asta insa este vanare de vânt! Cat de greu este sa te privesti in oglinda constiintei tale cautand Lumina vei afla daca vei urma calea ascultarii prin iubire in Biserica. Insa daca vei cauta Lumina, o vei gasi! Apoi vei fi si tu lumină! Trebuie doar sa alegi! Intr-o zi vei intelege de la sine ca lupta fara "smerita cugetare" nu te duce spre lumina. Eu nu spun sa nu lupti, dar trebuie sa lupti dupa reguli si cu armele corecte. In Biserica lui Hristos toti crestinii sunt ostasi, pentru ca toti luptă. Dar mercenari sau freelanceri nu exista! Cu rabdare vei invata cum trebuie sa lupti nu cum sa devii inert. Vai de crestinul care nu mai luptă; dar mai vai de cel care luptă gresit!

ioan_strainul 26.05.2011 00:54:42

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 363954)
Am auzit de oameni care să cheltuiască o avere cu onorariile la avocați. Am mai auzit de oameni care au sărăcit de cât au plătit ca să dea la doctori. Am mai auzit (frecvent !) de oameni aduși la sapă de lemn de dobânzile și spezele bancare. Dar, de cineva care să ajungă sărac fiindcă i-au cerut preoții taxă, eu nu am auzit.

Ceea ce am observat eu este că se plâng de scumpetea serviciilor religioase cei care nu prea dau pe la biserică. Aceștia nici taxă anuală nu plătesc, dar nici servicii nu vor să plătească. Dimpotrivă, cei care se străduiesc să țină poruncile lui Isus, țin și poruncile Bisericii și nu am auzit să se plângă cât de scumpă e viața de credincios: ei sunt bucuroși când pot să dea un ban și peste minimul care ar trebui, că banul dat la biserică este ban dat lui Cristos.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ +++++++++++++++++++++
Bine puntat ca banul dat la biserica se da lui HRISTOS.
Insa Hristos nu ia cu forta nici nu fixeaza o taxa ca sa ne MINTUIASCA sau sa ne ierte, sau pentru tot binele cel revarsa peste noi, Insa pe noi ne caracterizeaza MIndria si lacomia si fala ca am facut sau am dres una si alta , Avem nevoie de Biserica , Insa Dumnezeu nu va locui In case zidite de mIna omeneasca El vrea sa locuiasca in ceia ce el a zidit si sfintit si Inzestrat In om pe care v la cinstit cu chipul cel Dumnezeiesc si a suflat in el suflare a duhului de viata purtator.
Ete calar ca spune Biblia ca acei ce slujesc altarului sa traiasca din jertfa adusa la altar, Insa acea jertfa trebuie sa fie adusa de buna voie si far de obligatie din constiinta curata.
Sa se inteleaga bine ca nu cu Sf. Biserica se lupta cineva , nu ce cu mentalitatea si trufia ce caracterizeaza pe uni care fac servici si care cred ca daca au facut o scoala au un servici si se pot folosi de el ca de or care altul.
Sa se Ia bine aminte ca Biserica si Sfintele slujbe nu au nimic de a face cu comportamentul LUMNESC al unora si al altora si nu va ramIne neplatit de Hristos truda sau jertfa , dar nici batjocora nu va ramIne, amin
S L A V I T sa fie D O M N U L AMIN

ioan_strainul 26.05.2011 15:52:45

@ Pr.Gheorghe

Iartama Parinte ca intervin si eu desi ar fi mai bine sa tac pt. ca vorbele le dce vIntul si asa cum nu se vede de unde vine si incotro se indreapta vintul asa nu sa vede nimic Infaptuit din ceia ce spun eu si alti .
Eu recunosc ca este greu sa slujesti Intro parohie si neajunsurile sunt multe (lumeste vorbind) ca duhovniceste Dumnezeu ne stie si ne cunoaste pe toti, El cunoaste toate cele care noi nu le aratam ca sa fie vazute din diferite motive care vrInd sau ne vrInd la vremea hotarIta de Dumnezeu vor fi scoase la lumina .
Parinte sa nu ma Intelegi gresit dar eu am o nelamurire care nu o pot intelege , dela inceputurile crestinismului a fost o singura Biserica , iar cu scurgerea timpului sau rupt cIte putini cIte putini si asa au rasarit aceste lastare salbatice care tind sa sufoce vita tulpina din care iau viata pentru ca or cIt ar nega ei radacina o au tot In Sf. Biserica.
Atunci eu Intreb ca un nestiutor si spun cu sufletul curat lipsit de duhul mIndriei si al trufiei care o fi fost motivul ruperi sau a neascultari , or fi numai acesti sarmani far de minte sau avem o problema si de alta natura .
Parinte eu cred ca pricina potigniri si a rataciri acestora ar trebui sa o recunoastem ca parte si a noastra a celor din Sf. Biserica Ortodoxa si sa nu osIndim numai pe cei osinditi si perduti.

S L A V I T sa fie D O M N U L HRISTOS in veacul veacului amin amin amin

Nu numai cu pIine se satura omul ce cu or ce cuvInt iesit din gua Lui Dumnezeu

Pr. Gheorghe 26.05.2011 17:39:38

off-topic
@ioan_strainul

Citat:

În prealabil postat de ioan_strainul (Post 364091)
Iartama Parinte ca intervin si eu desi ar fi mai bine sa tac pt. ca vorbele le dce vIntul si asa cum nu se vede de unde vine si incotro se indreapta vintul asa nu sa vede nimic Infaptuit din ceia ce spun eu si alti .
Eu recunosc ca este greu sa slujesti Intro parohie si neajunsurile sunt multe (lumeste vorbind) ca duhovniceste Dumnezeu ne stie si ne cunoaste pe toti, El cunoaste toate cele care noi nu le aratam ca sa fie vazute din diferite motive care vrInd sau ne vrInd la vremea hotarIta de Dumnezeu vor fi scoase la lumina .
Parinte sa nu ma Intelegi gresit dar eu am o nelamurire care nu o pot intelege , dela inceputurile crestinismului a fost o singura Biserica , iar cu scurgerea timpului sau rupt cIte putini cIte putini si asa au rasarit aceste lastare salbatice care tind sa sufoce vita tulpina din care iau viata pentru ca or cIt ar nega ei radacina o au tot In Sf. Biserica.
Atunci eu Intreb ca un nestiutor si spun cu sufletul curat lipsit de duhul mIndriei si al trufiei care o fi fost motivul ruperi sau a neascultari , or fi numai acesti sarmani far de minte sau avem o problema si de alta natura .
Parinte eu cred ca pricina potigniri si a rataciri acestora ar trebui sa o recunoastem ca parte si a noastra a celor din Sf. Biserica Ortodoxa si sa nu osIndim numai pe cei osinditi si perduti.

S L A V I T sa fie D O M N U L HRISTOS in veacul veacului amin amin amin

Nu numai cu pIine se satura omul ce cu or ce cuvInt iesit din gua Lui Dumnezeu

Nene Ioane, nene Ioane! Frate Ioane! Omule drag! Domnul sa ne ierte si pe fratia ta si pe mine! Cunosti pilda semanatorului, nu-i asa? Multe seminte sunt; nici pamantul nu-i la fel. De ce vrei sa dai, acum la batranete, pamantul cel bun pentru pamant pietros? Esti suparat pe preotul din parohia dumitale!? Poate ai si motive, cred ca ai, banuiesc ca ai, fiidca prea esti tulburat. Da' cu Biserica ce ai? Cu mine ce ai? Daca nu-s vrednic sa mai pun epitrahilul pe grumaz dovedeste-o, dar daca nu ai dovezi pentru ce ma palmuiesti?

Am fost la un pas sa ma urc in avion si sa vin la fratia ta. Dar am primit sfat sa mai astept. Daca-i de la Domnul va dainui, daca nu, se va pierde, mi s-a spus. Ti-am dat timp sa dovedesti prin ascultare ca esti madular al Bisericii si nu ramura franta; personal urma sa merg la Madrid la Episcopie, la parintele Timotei, spre a verifica la fata locului cele ce spui. Nu ca as fi eu cineva, dar stiam ca Domnul ma va calauzi. Cu toate acestea, am facut ascultare si am mai asteptat un timp. De ce oare ti-ai schimbat atitudinea? De ce acum te arati dornic a scoate in evidenta, pe baza unei situatii foarte vag precizata din parohia dumitale, ca Biserica nu mai este buna? "Lucrarile mari anevoie se gatesc si cu mare rabdare se lucreaza" mi-a zis cel ce m-a pus la ascultare. La fel iti zic si eu acum! Si-ti mai zic: iarta-ma de "ne-graba" pe care am aratat-o. Dar ce crezi ca lucrarea lui Hristos se face pe odihna? Nu, se face pe osteneala, iar osteneala in ortodoxie incepe cu ascultarea! Intelege asta! Nu parul alb sau anii multi inseamna ceva la Domnul, ci duhovnicia cu rabdare si consecventa pana la moarte.

Ce fel de preot ar cere omul neascultator? Un preot slab, ce poate fi folosit dupa voile proprii si nu dupa voia lui Hristos. Eu nu's asa! Nu sunt aspru, ci doar cinstit in cele ce am mostenit: daca fiul nu vrea sa asculte atunci nici nu iubeste; si daca nu iubeste nu-mi este fiu! Am crezut, un timp, ca fratia ta nu esti un crestin ce nu vrea sa asculte, ci doar unul ce nu poate sa o faca fiindca lucrarea constiintei sale ii spune asa. Acum, dupa ce vad ca ai ales mai bine sa dai cu piciorul in Biserica decat sa te jertfesti, imi vine sa-ti strig: omule, trezeste-te, ca te pierzi! Ai fost ispitit si esti in pericol sa cazi foarte urat, dar stii (citeste primele mesaje pe care le-ai primit) ca asa m-am rugat, dupa cererea ta: sa fii ostas vrednic al Bisericii; credeai ca vei lupta cu soareci sau cu râme? Dracii nu sunt râme, frate, chiar de nu au mai multa putere; au multa viclenie!

Lasa lupta pentru o vreme, imbraca-te cu rugaciunea si cu rabdarea si cauta lucrul Celui care zideste nu pe al dezbinatorului si vrasmasului Bisericii! Daca nu poti aceasta, macar cere ajutor si asculta in smerenie, altfel cu mine nu ai partasie!

Ma voi ruga Domnului, si de ma va asculta inca, poate te va slobozi de tulburarea ce te-a cuprins. Ma simt vinovat caci m-am facut partas cu voia mea! Stiu insa ca daca vei face pocainta in Biserica, vei reusi, ca si Petru, nu doar sa fii iertat ci sa termini ce ai inceput.

Ostas este nu cel ce spune cu gura "slavit sa fie Domnul!" ci cel care marturiseste cu fapta, din inima lui, "Binecuvantat esti Doamne!". Fii ostas al Bisericii Ortodoxe, cea una, sfanta si soborniceasca, prin dragoste, ascultare si blandete!

Domnul sa fie cu tine si cu toata casa ta!

Dumitru73 26.05.2011 18:59:52

Citat:

Iubitilor,

nu l-ati gasit pe Hristos, poate pentru ca nu se discuta despre preoti adevarati, ci despre acei "talhari" de care pomeniti.
personal am intalnit preoti ce la un botez mi-au zis "da si tu cat vrei".
iar cand se strangeau liturghiile pentru tot anul, preotul spunea in biserica "important este sa fiti pomeniti. nu va intristati ca nu aveti bani da-ti pomelnicul sa fiti pomeni. dati cand aveti, cat puteti".
tocmai de aceea acest gen de pomelnice, care de obicei sunt contabilizate foarte bine si au tarife foarte clare, se depuneau intr-o cutie, anonim.
acesta este un preot ce slujeste cu adevarat.

Pr. Gheorghe 26.05.2011 19:29:21

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 364118)
nu l-ati gasit pe Hristos, poate pentru ca nu se discuta despre preoti adevarati, ci despre acei "talhari" de care pomeniti.
personal am intalnit preoti ce la un botez mi-au zis "da si tu cat vrei".
iar cand se strangeau liturghiile pentru tot anul, preotul spunea in biserica "important este sa fiti pomeniti. nu va intristati ca nu aveti bani da-ti pomelnicul sa fiti pomeni. dati cand aveti, cat puteti".
tocmai de aceea acest gen de pomelnice, care de obicei sunt contabilizate foarte bine si au tarife foarte clare, se depuneau intr-o cutie, anonim.
acesta este un preot ce slujeste cu adevarat.

Si cand discuti despre talhari, trebuie sa fie si Hristos "de fata". Nu este Hristos acolo unde doi, sau trei, sau mai multi crestini se aduna in numele altcuiva decat Hristos; acolo Hristos nu este!

Poate eu sunt un caz special, dar in douazeci de ani de slujire nu am intalnit un preot care sa ceara o suma anume sau sa impuna un tarif, chiar si in bisericii din centrul orasului. De altfel, incasarile fiind mai mari la aceste biserici, sunt sanse mai mici ca un preot sa nu se multumeasca cu ceea ce primeste benevol. Chiar credeti ca asa de multi preoti ajung la preotie (Dumnezeu face totusi o selectie, nu) fiind hotarati sa mulga si sa jupoaie oile cuvantatoare? Nu este mai plauzibil ca sunt multi care sunt chemati la preotie si unii asculta de chemarea aceasta, devin preoti prin numirea ce o primesc de la Dumnezeu si apoi lucreaza cu dragoste ca sa implineasca, dupa a lor putere, dar cu timp si fara timp, lucrarea lui Hristos? Unde sunt astfel de preoti? In tot locul unde crestinii ii primesc cu iubire, credinta, blandete si ascultare smerita. Daca un preot nu este potrivit de la inceput - cine stie judecatile lui Dumnezeu? - sau devine pe parcurs impropriu slujirii Harului, oare nu are Domnul putere sa-l taie?

Dar intreb iar, lumeste, cati astfel de preoti rai exista oare si cati preoti buni? Dar intreb si duhovniceste: cine calculeaza corect vrednicia sau nevrednicia slujitorului lui Dumnezeu? De foarte multe ori, Insusi Hristos priveste cu mila si blandete parinteasca si asupra celui mai rau preot, dar oile, de cele mai multe ori, musca si pe cel mai bun preot.

Asa se intampla si in discutiile de aici, de pe forum, de multe ori. Mare pacat! Asta si pentru ca se pune la indoiala, de aceiasi, insasi Biserica. Sa ne dea Domnul minte, ca nebuni ne-am facut singuri!

ioan_strainul 26.05.2011 23:15:55

@ Pr. Gheorghe

Parinte iartama dar vad ca nu ai inteles nimic din ce am spus si la ce mam referit si intrebat . Daca eu am facut ceva cu gind viclean si dusmanos sau urInd Sf. Biserica atunci rog pe Dumnezeu sa faca el L U M I N A, si sa nu lase ca omul sa terfeleasca In mocirla Biserica pentru care Hristos sa jertfit pe lemnul Cruci.
Nu ma desvinovatesc dar nu nici nu am sa tac vazInd cum se Interpreteaza si cum se ascunde dupa Sfintenia Sf. Biserici Interese vrajmase Lui Hristos.
Acum Inchei aici spunInd ca nu voi mai deschide gura ca sa ma apar de judecatile oamenilor , iar daca Dumnezeu va dori am sa si parasec acest forum nu fugind de lupta ce lasInd sa lucreze Dumnezeu .
Sa stii dumneata ca eu stiu mai multe de cIte tisa spus dumitale si stiu si care sunt interesele aici in aceasta zona ,am sa spun asa cum dumneata ai spus ca dac este de la Dumnezeu va dainui iar daca este de la oameni se va perde odata cu cei care leau facut.
Inaintea oamenilor nu am ce sa fac ca sa ma creada ca am dorit si doresc binele si propasirea Sf. Biserici . sunt o mIna de tarIna si un praf In vInt Insa Dumnezeul meu aceluia caruia slujesc din toata inima si din tot cugetul meu si caruia ma rog sa ma ierte si pe mine si mai ales pe acei carora lise pare ca iam nedreptait cu cuvIntul sau cu altceva si sa trimita Darul Duhului Sfint sa sfinteasca si sa curateasca toata rautatea din suflete de la noi toti si sa fim smeriti si umuli asa cum trebue sa fie cei care se numesc OSTASI AI LUI HRISTOS .
Parinte Inca o data spun ceia ce doresc cuiva raul sau binele sa mil dea mie Bunul Dumnezeu , acum Intelege fratia ta ceia ce doresti si ceia ce vrei sa Intelegi si iarta pe un netrebnic si un ratacit ca mine ca si Bunul Dumnezeu sa ma ierte, nu sunt un bun orator nici mincinos pentru ca nu pe oameni ias minti dac as minti ce pe Hristos care nu accepta minciuna si stie tot adevarul inainte sa se spuna sau sa se Infaptuiasca amin amin amin,
Dumnezeul meu Dumnezeul meu sa nu lasi sa se cuibareasca in inima mea si in sufletul meu mIndria si hula si pizma si trufia , ce sa ma feresti de lucrarea vrajmasului amin amin amin

Pr. Gheorghe 26.05.2011 23:57:49

Citat:

În prealabil postat de ioan_strainul (Post 364183)
Parinte iartama dar vad ca nu ai inteles nimic din ce am spus si la ce mam referit si intrebat . Daca eu am facut ceva cu gind viclean si dusmanos sau urInd Sf. Biserica atunci rog pe Dumnezeu sa faca el L U M I N A, si sa nu lase ca omul sa terfeleasca In mocirla Biserica pentru care Hristos sa jertfit pe lemnul Cruci.
Nu ma desvinovatesc dar nu nici nu am sa tac vazInd cum se Interpreteaza si cum se ascunde dupa Sfintenia Sf. Biserici Interese vrajmase Lui Hristos.
Acum Inchei aici spunInd ca nu voi mai descHide gura ca sa ma apar de judecatile oamenilor , iar daca Dumnezeu va dori am sa si parasec acest forum nu fugind de lupta ce lasInd sa lucreze Dumnezeu .
Sa stii dumneata ca eu stiu mai multe de cIte tisa spus dumitale si stiu si caresunt interesele aici in aceasta zona ,am sa spun asa cum dumneata ai spus ca dac este de la Dumnezeu va dainui iar dac este de la oameni se va perde odata cu cei care leau facut.
Inaintea oamenilor nu am ce sa fac ca sa ma creada ca am dorit si doresc binele si propsirea Sf. Biserici . sunt o mIna de tarIna si un praf In vInt Insa Dumnezeul meu aceluia caruia slujesc din toata inima si din tot cugetul meu si caruia ma rog sa ma ierte si pe mine si mai ales pe acei carora lise pare ca iam nedreptait cu cuvIntul sau cu altceva si sa trimita Darul Duhului Sfint sa sfinteasca si sa curateasca toata rautatea din suflete de la noi toti si sa fim smeriti si umuli asa cum trebue sa fie cei care se numesc OSTASI AI LUI HRISTOS .
Parinte Inca o data spun ceia ce doresc cuiva raul sau binele sa mil dea mie Bunul Dumnezeu , acum Intelege fratia ta ceia ce dorest si ceia ce vrei sa Intelegi si iarta pe un netrebnic si un ratacit ca mine ca si Bunul Dumnezeu sa ma ierte, nu sunt un bun orator nici mincinos pentru ca nu pe oameni ias minti dac as minti ce pe Hristos care nu accepta minciuna si stie tot adevarul inainte sa se spuna sau sa se Infaptuiasca amin amin amin,
Dumnezeul meu Dumnezeul meu sa nu lasi sa se cuibareasca in inima mea si in sufletul meu mIndria si hula si pizma si trufia . ce sa ma feresti de lucrarea vrajmasului amin amin amin

Domnul sa te ierte frate Ioane. Chiar de vei fi neincrezator cuvantului meu, ia aminte la ceea ce ti-am spus, si nu te tulbura peste masura. Ce mi-ar fi fost mie mai usor a zice: "frate Ioane, lasa, nu te tulbura si roaga-te inca" sau "vezi frate Ioane ca esti in sminteala"? Nu pe fratia ta am certat ci pe duhul dezbinarii care te bantuie si te loveste peste fata. Ce-mi era de folos mie si de-ti spuneam intr-un fel, si de-ti spuneam altfel? Dar fratiei tale de folos iti este acum sa primesti cearta duhovniceasca, fiindca esti in pericol sa pui la indoiala Biserica. Lasa sa fii mahnit pe mine pentru cuvant dar sa vezi maine ratacirea diavoleasca si sa fugi de ea! Ti-am scris in public si nu in privat, iarta-ma de durerea ce ti-am pricinuit. A fost din graba si fara sa gandesc bine la urmari. Un cuvant iti mai spun: ceea ce azi pare rau si intunecat prin inselarea vrasmasului, maine pentru rugaciune Domnul il va arata asa cum este de fapt: bun si luminos!

Iarta-ma si sa ramai credincios, asa cum, din mila lui Dumnezeu, te-am cunoscut eu ! Pacea Domnului nostru Iisus Hristos sa fie cu sufletul tau, frate Ioane.

alinnasser2010 27.05.2011 17:49:13

Bun dar pe langa discutia despre talhari acest topic l-am facut pentru ca sa incercam sa eliminam pe cat se poate aceste "principii" .. Nici un preot nu te poate fura, exista arhierei de care toti preotii se tem ... Nu zic asta ca sa incepem cu amenintarile dar daca stiti astfel de preoti mai bine discutati cu ierarhul locului .. nah eu asa gandesc pacat ca nu si practic ..

ioan_strainul 27.05.2011 18:56:39

Biserica lui Hristos

Iertatima toti si sa nu credeti ca cineva din aceste timpuri si mai ales eu netrebnicul si pacatosul as avea curajul sa ma compar cu cel mai mic al Imparatiei cerurilor .

Intreb Insa si va intreb si pe voi fratiile voastre credeti ca SFINTI SI MARTIRI LUI DUMNEZEU AU AJUNS SFINTI PENTRU CA AU TACUT SI SAU SUPUS si lea fost frica de amenintarile si de ocarile aduse de conducatori vremelnici ai timpurilor acelea In care ei au trait ???
Eu cred ca ei atIt de mult au iubit BISERICA LUI HRISTOS ca nu au acceptat sa stie ratacire si alte pedici In fata ceor pe care ia dat Dumnezeu In paza lor, ca nu ia interesat nici daca ia chinuit si ia torturat si omorIt, Ei find uni pusi In scaune de mari dregatori ai biserici dar nu ia interesat dregatoriile cele vremelnice date de om ia intersat ca Ei Sfintiti de DUNEZEU si Inzestrati cu rabdarea sa Infrunte cu tarie si or ce risc toate, ca sa nu pearda pe nici un suflet care lea fost incredintat spre paza lor.
Eu asa vad lucrurile si le Inteleg si cred ca nu prin tacere si supunere orbeasca au ajuns sa fie Sfintiti si sa faca minunile care Dumnezeu lea savIrsit prin Ei,
Asa vine si anticristul si spune cum nu te supui omule nu vezi ca si sfinti spune sa taci si sa nu cIrtesti sa asculti si sa te Insemnezi cu semnul fearei, asa ca mare paza ca timpurile sunt tulburisi de multi ne Intelese.
Doamne Dumnezeule In Numele Prea SfIntului Tau Fiu cu Umilinta si Smerenie si cu toata Dragostea de Tine si de aproapele meu te rog sa ne maresti credinta si Indrazneala ca sa nu ne fie frica nici de moarte nici de vrajmasul acestui veac de tatal minciuni deavolul ce sa stam tare si de va fi sa rabdam moarte pentru dragostea de Tine sa nu ne fie frica stind care este plata ce o primesccei ce te Iubesc pe Tine,
Putem sa perdem trupul acesta din lut dar Sufletul sa fie curat primit In cerul Tau cel SfInt amin amin amin

S L A V I T sa fie D O M N U L amin In veacul veacului

N.Priceputu 27.05.2011 19:16:35

Citat:

În prealabil postat de ioan_strainul (Post 364402)
Intreb Insa si va intreb si pe voi fratiile voastre credeti ca SFINTI SI MARTIRI LUI DUMNEZEU AU AJUNS SFINTI PENTRU CA AU TACUT SI SAU SUPUS si lea fost frica de amenintarile si de ocarile aduse de conducatori vremelnici ai timpurilor acelea In care ei au trait ???

Aș îndrăzni să spun că, în ce privește greșelile fraților noștri avem, într-adevăr, datoria să nu tăcem. Însă e o datorie din iubire și față de ei, nu numai față de Biserică. Pentru aceasta spune Sf. Pavel ca pe cel ce ți-a greșit mai întâi să-l iei deoparte și să stai de vorbă cu el, arătându-i în ce constă greșeala lui. Apoi, dacă nu se va îndrepta, să-l spui Bisericii (înțeleg prin asta mai-marilor săi). Iar dacă nici atunci nu se va îndrepta, să-ți fie ție ca un păgân și vameș (înțeleg să nu mai ai comuniune cu el). Însă cred că este greșit a exprima public niște critici înainte de a parcurge aceste etape. Mai ales că informațiile de multe ori nu sunt verificate sau sunt prezentate tendențios.
Eu cred că de folos ne este să ne ducem cu încredere la orice om al Bisericii, fără să iscodim, fără să fim bănuitori.
Atunci când relele făcute sunt clare, dovedite, e treaba superiorilor ierarhic să se ocupe de curățenie. Iar dacă totuși nu o fac... poate că știu ei de ce. Încrederea în preoți și episcopi, chiar presupunând că nu ar merita-o, ne face nouă bine. Altfel, ne vătămăm.
Lumea va fi mai bună nu când ceilalți vor fi mai buni, ci când noi vom fi buni.

ioan_strainul 28.05.2011 00:08:21

"@ N. Priceputul

Multumesc fratiei tale de indemn si de Invatatura ,Domnul Dumnezeu sa ne ajute la toti la Infaptuirea Poruncilor Lui amin.
Eu nu mam referit la conducatori Biserici sau cel putin nu asa am vrut sa se Inteleaga , am vrut sa arat ca oameni vremelnici si lumesti ( poitici) si de alte spete nu au de ce sa fie ascultati si nici dreptul sa se amestece In conducerea biserici si In rInduiala celor care se fac In sf. Biserica , si am vrut sa mai scot In evidenta ca Biserica ar trebui sa fie Independenta de Stat si sa nu fie plaritoare de taxe si Impozite catre stat asta ar trebui sa fie rezolvata crestinestesi cu buna Intelegere si nu ar fi atIta desbinare si ratacire in Sf. Biserica .
Ma veti Intreba de ce?
Pentru ca nu sa vazut vreodata sa se dea ceva de catre un politruc su de catre stat ca sa nu se ceara ceva In schimb sau ca sa nu fie cedat ceva ce la inceput pare ne insemnat dar pe urma se vede ce mare gresala sa facut si este greu de reparat si de multe ori ireparabila .
De aceia trebuie sa fie biserica Independenta si a politica cu or care ar fi riscul .
ete parerea unui nepriceut si slab de minte adica eu.
Doamne ajuta neputintei mele amin amin amin

S L A V I T sa fie D O M N U L In veacul veacului amin

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:49:47.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.