Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Poti sa ai o masina scumpa ? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12947)

Florin-Ionut 27.05.2011 17:00:26

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 364274)
Treaba lor, nu se cade noi sa ii judecam daca sunt buni crestini sau nu, pentru ca ii vedem cu masina de lux, cu iaht sau cu mii de euro in buzunar. Tot asa cum nu putem afirma ca X e un bun crestin pentru ca il vedem noi cum umbla in negru in fiecare zi la biserica si da de pomana la saracii de pe strada. Sa ii ajute Dumnezeu pe toti sa foloseasca cu cap ce le-a dat El! Daca nu avem si noi asa ceva, nu trebuie sa ne simtim complexati sau invidiosi, ca de ce ala are si de ce eu nu! Stie Dumnezeu ce sa ii dea fiecaruia.

Nimeni dintre bogați nu poate fi un bun creștin. Dacă el ar crede asta despre sine s-ar înșela.

Noi trăim într-o lume tristă și săracă, în care oamenii suferă de frig și de foame. Nu își permit tratamentul necesar supraviețuirii - și mă refer la cei gravbolnavi, nu la cei care sînt abonați la farmacii speriați de doctori. Cum deci să-ți cumperi iaht sau mașină de lux cînd omul de lîngă tine suferă de foame? Cum să cheltuiești banii de aiurea cînd ai putea să ajuți atîția sărmani cu ei? Iaca de-aia n-or să între bogații în Împărăția Cerurilor, pentru că dau dovadă de lipsă crasă de dragoste.

Nu-i judecă nimeni, dar oricine îi poate critica. Dacă propria lor conștiință a murit, ce să le mai facă Dumnezeu, cum să-i mai salveze de mamona? Iahtul și căsoaca și garajele vor mărturisi pentru ei la Judecata de Apoi.

horatiu.miron 27.05.2011 17:03:06

mika are dreptate. In numele crestinismului, de-a lungul timpului, s-au facut tot felul de "derogari". Averile obscen de mari sunt compatibile, se pare, cu notiunea de bun crestin, la fel cum si unele razboaie au fost compatibile cu crestinatatea.

N.Priceputu 27.05.2011 17:17:18

Citat:

În prealabil postat de mika (Post 364362)
Citind mesajele voastre, ale forumistilor, multe din ele, imi cer scuze.
Pare se ca majoritatea sunteti sfinti sau aproape de sfintenie, va puteti lafai in merzane si sa ramaneti la fel de smeriti si iubitori de saraci si de leprosi si de toti spurcatii lumii, de mine.
Eu scumpilor, nu pot!

Totuși, chiar dacă faci parte dintre cei cărora le pasă și fac ceva pentru sărmani, nu trebuie să-i judecăm pe cei care sunt mai bogați. Oricum, nimeni nu s-a bătut cu pumnul în piept că moare de mila nevoiașilor. Bine este să vorbim doar de păcatele noastre.

mirabela 27.05.2011 17:23:04

Daca unul are mai mult decat celalalt, numai Bunul Dumnezeu stie de ce, pt ca Bunul Dumnezeu e drept in dreptatea Lui!

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 364365)
Nimeni dintre bogați nu poate fi un bun creștin. Dacă el ar crede asta despre sine s-ar înșela.

Noi trăim într-o lume tristă și săracă, în care oamenii suferă de frig și de foame. Nu își permit tratamentul necesar supraviețuirii - și mă refer la cei gravbolnavi, nu la cei care sînt abonați la farmacii speriați de doctori. Cum deci să-ți cumperi iaht sau mașină de lux cînd omul de lîngă tine suferă de foame? Cum să cheltuiești banii de aiurea cînd ai putea să ajuți atîția sărmani cu ei? Iaca de-aia n-or să între bogații în Împărăția Cerurilor, pentru că dau dovadă de lipsă crasă de dragoste.

Nu-i judecă nimeni, dar oricine îi poate critica. Dacă propria lor conștiință a murit, ce să le mai facă Dumnezeu, cum să-i mai salveze de mamona? Iahtul și căsoaca și garajele vor mărturisi pentru ei la Judecata de Apoi.

Florin-Ionut 27.05.2011 17:29:44

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 364372)
Totuși, chiar dacă faci parte dintre cei cărora le pasă și fac ceva pentru sărmani, nu trebuie să-i judecăm pe cei care sunt mai bogați. Oricum, nimeni nu s-a bătut cu pumnul în piept că moare de mila nevoiașilor. Bine este să vorbim doar de păcatele noastre.

Ascultă și cîntărește ce spune Domnul în Psalmul 140, 4: "Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele". Nu căuta deci să-i dezvinovățești pe cei bogați. Oare nu știi că începutul relelor stă în iubirea de arginți și că nimeni nu poate sliji și Lui Dumnezeu, si lui mamona (adică banului)?

Pe bogați nu-i condamnă nimeni la întuneric decît numai dreptul Judecător. Căci asta înseamnă a judeca pe cineva: a condamna sau a osîndi.

Cine îi împiedică să-și înmulțească talantul, dacă au de la Dumnezeu talentul de a face bani, ajutîndu-i pe cei care nu au? De ce nu deschid o firmă, creînd locuri de muncă? De ce nu sponsorizează la modul serios orfelinate, spitale, aziluri, școli? Nu-i obligă nici un Sfînt să devină săraci pentru a se mîntui, dar de ce să abuzeze de bani lăcomindu-se mereu și gîndindu-se numai la copiii lor și la cîinii lor de lux?

Nici nu trebuie să se bată cineva cu pumnul în piept că face milostenie. Dar sînt 400% sigur că orice ortodox care frecventează biserica și forumul ăsta a făcut milă cu aproapele său săptămîna asta.

Florin-Ionut 27.05.2011 17:38:47

Citat:

În prealabil postat de mirabela (Post 364374)
Daca unul are mai mult decat celalalt, numai Bunul Dumnezeu stie de ce, pt ca Bunul Dumnezeu e drept in dreptatea Lui!

Eu am o vorbă: banii trebuie mutați de la cei ce au la cei ce nu au.

Și mai am una: Dă Doamne ca să-Ți dau înapoi! sau "Domnul a dat, Domnul a luat și Domnul va mai da!"

Și "Ale Tale dintru ale Tale"...

Spunea Arsenie Boca, parafrazez: de aia ne mai rabdă Dumnezeu pe noi, românii, că sîntem un popor de oameni milostivi. Sper să aibă dreptate.

Dumitru73 27.05.2011 17:48:49

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 364377)
Eu am o vorbă: banii trebuie mutați de la cei ce au la cei ce nu au. ...

cam comunista afirmatia ...

mirabela 27.05.2011 18:02:38

"Sfantul si dreptul Iov a trait in Avsitida, teritoriu intre Arabia si Idumeea. Tatal sau se numea Zaret, iar mama sa, Vosora. Persoana lui Iov este una istorica, nu este o legenda sau un mit. Despre existenta istorica a lui Iov ne certifica Iezechiel care il aminteste pe Iov drept unul dintre cei mai mari drepti ai Vechiului Testament, alaturi de Noe si Daniel; Isus, fiul lui Sirah - Iov a tinut fara abatere toate caile dreptatii; Iacob - Iov este un model de rabdare pentru cei credinciosi.

Sfantul si dreptul Iov a fost un barbat cinstit, drept si temator de Dumnezeu, si foarte bogat.

Cand a implinit 70 de ani, Dumnezeu a ingaduit sa cada asupra lui cumplite ispite aduse de diavol. Intr-o singura zi, Iov si-a pierdut toata averea, si in aceeasi zi i-au murit toti fiii si fiicele. Dupa aceea el insusi a cazut in niste boli cumplite, trupul lui prefacandu-se tot intr-o rana din cap pana in picioare. Dar Iov nu a grait nimic rau impotriva lui Dumnezeu, ci a indurat tot chinul cu rabdare pana la sfarsit. De amintit sunt si cuvintele lui: "Gol am iesit din pantecele mamei mele si gol ma voi intoarce in pamant".

Dupa toate cele indurate, Dumnezeu i-a intors deplin sanatatea, i-a dat bogatii mai mari decat avusese inainte, si i-a daruit alti sapte fii si trei fiice, tot atatia copii cati ii murisera. Sfantul si dreptul Iov a trait inca 170 dupa aceasta mare incercare, ajungand pana la varsta de 248 de ani. In toti anii vietii lui pe pamant dreptul Iov a adus neincetat slava lui Dumnezeu.

Sfantul si Dreptul Iov este socotit de toata crestinatatea ca fiind pilda de rabdare in incercarile ingaduite de Dumnezeu."

http://www.crestinortodox.ro/calenda...ov-118954.html

Citat:

Și mai am una: Dă Doamne ca să-Ți dau înapoi! sau "Domnul a dat, Domnul a luat și Domnul va mai da!"

Spunea Arsenie Boca, parafrazez: de aia ne mai rabdă Dumnezeu pe noi, românii, că sîntem un popor de oameni milostivi. Sper să aibă dreptate.

anna21 27.05.2011 18:18:38

Citat:

Cred ca te inseli. Romanii nu sunt mai milostivi ca altii.
Sa-ti dau un singur exemplu. Cand a fost tragedia in Haiti, un post de radio in orasul meu a strans bani de la ascultatori... In jumatate de zi ajunsesera la 8 milioane usd (nu stiu cat au strans in total ca in general nu ascult radio, am auzit intamplator). Asta doar in orasul meu pana la ora pranzului.

Si in general, strangerea de fonduri/ alimente / obiecte este comuna, des intalnita. Si cred ca majoritatea oamenilor participa.
Pana si la scoala fiului meu sunt des astfel actiuni.

Yasmina 27.05.2011 18:57:05

Romanii milostivi?da se prea poate,insa nu DOAR romanii!
Am mai spus pe forum,ca am ramas uimita sa intalnesc atatia americani care si-au donat timpul si banii ,facand voluntariat in orfelinatele din Romania !
Am vazut de multe ori oameni cazuti pe jos in Romania,care nu au atras milostenia nimanui,fara ca sa se cerceteze,lumea facea afirmatii de genul:lasa-l in pace ca este beat sau drogat!!
Si cei beti si drogati pot avea nevoie de ajutor(au cazut,sunt loviti la cap,coma alcoolica-se pot ineca cu propria voma).

N.Priceputu 27.05.2011 19:05:14

Fraților, singura schimbare poate veni de la noi înșine. Degeaba ne apucăm să-i criticăm pe alții. Dacă nu pun eu mâna să fac tot ceea ce pot pentru ca lucrurile să se schimbe, nu am dreptul să zic de altcineva. Dacă vezi un om căzut la pământ și tu îl iei acasă și te îngrijești de el, îi mulțumești lui Dumnezeu că ți-a dat inima și posibilitatea să faci o astfel de faptă. Tot criticând pe unii și pe alții lumea va deveni mai acră, mai rea, gata oricând să dea replici. Dar dacă tu vei avea inimă bună, și alții din jurul tău vor deveni mai buni.

Yasmina 27.05.2011 19:37:33

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 364407)
Fraților, singura schimbare poate veni de la noi înșine. Degeaba ne apucăm să-i criticăm pe alții. Dacă nu pun eu mâna să fac tot ceea ce pot pentru ca lucrurile să se schimbe, nu am dreptul să zic de altcineva. Dacă vezi un om căzut la pământ și tu îl iei acasă și te îngrijești de el, îi mulțumești lui Dumnezeu că ți-a dat inima și posibilitatea să faci o astfel de faptă. Tot criticând pe unii și pe alții lumea va deveni mai acră, mai rea, gata oricând să dea replici. Dar dacă tu vei avea inimă bună, și alții din jurul tău vor deveni mai buni.

ati inteles gresit mesajul meu!
era vb despre milostenia din romania VS alte natiuni;daca ai sansa sa cunosti si alte natii,vei realiza ca milostenia nu s-a nascut neaparat in romania!
Am vb despre oamenii cazuti,ca o comparatie de situatii,trebuia sa vin cu un exemplu concret nu?

Stiu ca nu convine nimanui aici pe forum sa recunoasca ca SUNT SI OAMENI NEORTODOXI CARE SUNT MAI BUNI DECAT NOI,dar este un fapt obiectiv care nu a trecut neobservat!!!!

N.Priceputu 27.05.2011 19:46:02

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 364417)
ati inteles gresit mesajul meu!

răspunsul meu nu a fost la mesajul dv. Nu mă număr printre cei care cred că numai românii sunt milostivi sau că ar fi cei mai milostivi.

Yasmina 27.05.2011 20:21:01

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 364407)

Citat:

În prealabil postat de Liviu33 (Post 364289)
Toate la timpul lor! In functie de starea ta materiala, de ascensiunea ta in societate iti cumperi ceea ce ai nevoie. Daca esti un tanar student, ai un job part time si parintii nu te pot sustine dar ai nevoie de o masina, iti iei una pe masura posibilitatilor. Daca castigi normal, ai familie, copii iti iei una sa-ti satisfaca nevoile de transport. Dar daca deja ai o functie, conduci o firma si ai intrevederi cu persoane importante deja nevoiei de mijloc de transport se suprapune nevoia de a-ti arata prestigiul. La o intalnire de afaceri totul conteaza, imbracamintea, accesoriile, discursul, mesajul si adaugam aici si masina. O masina de prestigiu dovedeste ca cel care circula cu ea e un om de calibru, prezinta garantia ca poate garanta potenta financiara. Asta in teorie ca in practica, in scumpa noastra tara o masina de prestigiu transporta poate un student sau om fara cap care si-a amanetat viitorul la banca pentru a parea ceea ce nu este!
Daca ai nevoie de o masina de 20000 euro si ti-o permiti in sensul ca nu periclitezi nimic altceva prin achizitia ei ia-o fara regrete! Dar daca esti tanar, nu te-ai casatorit inca cu iubita, stai cu chirie si trebuie sa te imprumuti la banca pentru ca sa o cumperi inseamna ca nu esti in toate mintile!

A fost minunat sa descoper ca exista bogati ca Warren Buffett;crede-ma el a reusit "performanta" de a-si impresiona partenerii de afaceri si cu un trai modest,fara case-masini-haine-accesorii scumpe!

Ani de zile am lucrat pt compania unui om de afaceri,pe care l-am indragit f mult pentru modestia sa;nu vb doar despre un simplu om de afaceri care conduce o afacere de familie,ci despre o persoana care se mentine in topul 100 al celor mai bogati afaceristi din romania.
Si el,precum Warren Buffett face fata intalnirilor de afaceri imbracat modest,ajunge la intalniri intr-o masina obisnuita si locuieste intr-o casa obisnuita.Eu si alti angajati am beneficiat de ajutoarere banesti pt studii(donatii),scoala de soferi precum si alte imprumuturi pt uz personal!Domnul sa-I rasplateasca inima buna a acestei persoane!

Modestia este o virtute,pe care cei mandri sau cu probleme de ego, nu o cunosc!

Ilinca 27.05.2011 21:10:01

Citat:

În prealabil postat de Daniel_7 (Post 364265)
Ma intreb daca un crestin ar trebui sa aiba o masina scumpa,sa spunem de la 20.000 euro in sus. Nu este o sfidare la adresa celor care nu isi permit sa cumpere o paine? Sau cata milostenie ar trebui sa faca un crestin care isi poate permite o masina de lux?

Nu este o sfidare,fiecare cat isi permite,dar intrebarea esentiala este:cum de isi permit mai mult?Nu putem stii cum au fost capatati acei bani...desigur depinde de la om la om:unii au facut fapte necurate altii i-au capatat cinstit.Exista si asemenea exceptii fericite cand oamenii muncesc pe branci pentru un scop,un vis :)

guardian knight 27.05.2011 21:23:33

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 364434)
A fost minunat sa descoper ca exista bogati ca Warren Buffett;crede-ma el a reusit "performanta" de a-si impresiona partenerii de afaceri si cu un trai modest,fara case-masini-haine-accesorii scumpe!

Ani de zile am lucrat pt compania unui om de afaceri,pe care l-am indragit f mult pentru modestia sa;nu vb doar despre un simplu om de afaceri care conduce o afacere de familie,ci despre o persoana care se mentine in topul 100 al celor mai bogati afaceristi din romania.
Si el,precum Warren Buffett face fata intalnirilor de afaceri imbracat modest,ajunge la intalniri intr-o masina obisnuita si locuieste intr-o casa obisnuita.Eu si alti angajati am beneficiat de ajutoarere banesti pt studii(donatii),scoala de soferi precum si alte imprumuturi pt uz personal!Domnul sa-I rasplateasca inima buna a acestei persoane!

Modestia este o virtute,pe care cei mandri sau cu probleme de ego, nu o cunosc!

Nu purta cumva...si pantofi gauriti ???

Yasmina 27.05.2011 21:28:30

Citat:

În prealabil postat de guardian knight (Post 364443)
Nu purta cumva...si pantofi gauriti ???

=ironii ieftine!

Daniel_7 27.05.2011 21:36:07

Ii spune Iisus bogatului din Evanghelie,care indeplinea perfect cele 10 porunci: Un lucru iti mai lipseste: da averile tale saracilor si urmeaza-mi Mie.

Se pare ca trebuie sa-I urmam Domnului pe jos ,si nu in masina.
Adica vinde-ti masina,sau da-o unui sarac si urmeaza-mi Mie.

Masina este o necesitate in ziua de azi,insa aceasta necesitate ne ofera confort si lux implicit,care ne afecteaza sufletul.

Poti sa intrebi pe orisicare :altfel gandeste cand merge pe jos zilnic,si altfel cand merge cu masina.

Cand mergi pe jos,parca poti admira natura mai pe indelete,sau poti spune rugaciunea lui Iisus;cand mergi cu masina ,te "relaxezi",unii pun muzica etc,te rasfeti....,insa sufletul sufera fara sa ne dam seama..

Florin-Ionut 27.05.2011 21:44:43

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 364390)
Cred ca te inseli. Romanii nu sunt mai milostivi ca altii.
Sa-ti dau un singur exemplu. Cand a fost tragedia in Haiti, un post de radio in orasul meu a strans bani de la ascultatori... In jumatate de zi ajunsesera la 8 milioane usd (nu stiu cat au strans in total ca in general nu ascult radio, am auzit intamplator). Asta doar in orasul meu pana la ora pranzului.

Si in general, strangerea de fonduri/ alimente / obiecte este comuna, des intalnita. Si cred ca majoritatea oamenilor participa.
Pana si la scoala fiului meu sunt des astfel actiuni.

La modul general vorbind, americanii și alte popoare înstărite dau din prisosul lor, pe cînd românii și alte națiuni sărace dau din puținul lor. Cei doi bani ai văduvei sînt o jertfă infinit mai mare ca sutele de dolari ale altora.

cristiboss56 27.05.2011 21:48:40

Citat:

În prealabil postat de Daniel_7 (Post 364449)

Masina este o necesitate in ziua de azi,insa aceasta necesitate ne ofera confort si lux implicit,care ne afecteaza sufletul.

Daniel777 , te contrazici , caci necesitatea nu-i egal cu confort si lux , caci altfel nu mai vorbim de necesitate ! Deci , te rog sa te gandesti cand esti tu mai linistit , in mersul pe jos , ce necesitati ai tu zilnice si ce confort si lux iti dau ele .

Florin-Ionut 27.05.2011 21:50:59

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 364403)
Romanii milostivi?da se prea poate,insa nu DOAR romanii!
Am mai spus pe forum,ca am ramas uimita sa intalnesc atatia americani care si-au donat timpul si banii ,facand voluntariat in orfelinatele din Romania !

Poate. Sper că erau dezinteresați, nu ca americanii care vin an de an în România ca să organizeze "tabere de limba engleză" cu studiu biblic ca să ni-L facă cunoscut pe Isus.

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 364403)
Am vazut de multe ori oameni cazuti pe jos in Romania,care nu au atras milostenia nimanui,fara ca sa se cerceteze,lumea facea afirmatii de genul:lasa-l in pace ca este beat sau drogat!!
Si cei beti si drogati pot avea nevoie de ajutor(au cazut,sunt loviti la cap,coma alcoolica-se pot ineca cu propria voma).

Și tu ce ai făcut cînd i-ai văzut căzuți pe jos?

Daniel_7 27.05.2011 21:51:30

Se spune ca Fostul Patriarh al Serbiei nu mergea niciodata cu masina,decat in situatii urgente,deplasandu-se in general pe jos sau cu mijloacele de transport in comun.

El era cred in situatia de a considera masina o necesitate,si totusi se ferea sa o foloseasa,desi o avea la dispozitie oricand.

cristiboss56 27.05.2011 21:55:48

Citat:

În prealabil postat de Daniel_7 (Post 364454)
Se spune ca Fostul Patriarh al Serbiei nu mergea niciodata cu masina,decat in situatii urgente,deplasandu-se in general pe jos sau cu mijloacele de transport in comun.

El era cred in situatia de a considera masina o necesitate,si totusi se ferea sa o foloseasa,desi o avea la dispozitie oricand.

Deci , care este legatura dintre necesitate -lux si confort , precum afirmi dumneata ? Netul il consideri o necesitate ? Trenul . tramvaiul , troleibuzul . . . , le consideri o necesitate ? Radioul , il consideri o necesitate ? Becul , il consideri o necesitate . . . , putem continua pana la banala hartie igienica , si retur !

Daniel_7 27.05.2011 22:00:47

Orice confort,definit de societatea moderna drept necesitate,ar trebui eliminat,daca ne dorim o viata cat mai desavarsita.
Daca vrem sa fim "normali",sa traim ca toata lumea,atunci da,luxul este o necesitate,in orice forma a lui,mai opulenta sau mai putin opulenta.

Yasmina 27.05.2011 22:13:38

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 364453)
Poate. Sper că erau dezinteresați, nu ca americanii care vin an de an în România ca să organizeze "tabere de limba engleză" cu studiu biblic ca să ni-L facă cunoscut pe Isus.

Și tu ce ai făcut cînd i-ai văzut căzuți pe jos?

Intr-o tara cu oameni puternic spiritualizati,care ipotetic vb deja il cunosc pe Iisus ce rost ar mai avea sa vina altii sa-ti faca cunostiinta cu El?Daca faptele noastre ar oglindi si teoriile crestine nu cred ca dorinta altora de a ne face cunoscut crestinismul,ar mai avea logica!

Implicit discutia m-ar pune pe mine in centrul atentiei si nu asta este rostul exemplului dat!

cristiboss56 27.05.2011 22:16:31

Citat:

În prealabil postat de Daniel_7 (Post 364456)
Orice confort,definit de societatea moderna drept necesitate,ar trebui eliminat,daca ne dorim o viata cat mai desavarsita.
Daca vrem sa fim "normali",sa traim ca toata lumea,atunci da,luxul este o necesitate,in orice forma a lui,mai opulenta sau mai putin opulenta.

Iertare , dar le balmajesti rau ! Vrei cu adevarat o astfel de viata , te retragi in pustie sau la o Manastire , caci altfel ne acoperim de cuvinte si nimic mai mult , transformand frustrarile si saracia noastra lucie , in reguli si virtuti , iar orice exagerare nu-i de folos , ci dinpotriva . Dreapta socoteala , chibzuinta , bunul simt , sunt cu adevarat necesare , caci altfel suntem niste simplii farisei , trambitatori , judecatori de ocazie , si alte cele , foarte daunatoare imaginii si credintei noastre . Poti fi extrem de normal in ambele situatii , fie ca ai sau nu masina , dar astea sunt simple refulari ale saraciei noastre , ori nu vrem sa ne imbatam cu apa rece , sau cel putin nu asta cred ca doresti pana la urma , sau poate da , asa ca simpla consolare si nimic mai mult ! Discernamant !

Daniel_7 27.05.2011 22:24:00

Daca Cioran spunea ca cravata ne face sa ne credem nemuritori,as putea parafrazandu-l sa zic ca masina ne da impresia ca suntem vesnici.

Da,nu mai suntem smeriti in masina,pentru ca deja privim lumea "de sus".

cristiboss56 27.05.2011 22:27:21

Citat:

În prealabil postat de Daniel_7 (Post 364465)

Da,nu mai suntem smeriti in masina,pentru ca deja privim lumea "de sus".

Pai , si de pe cal , magar , bicicleta , privim lumea de sus , poate doar de pe trotineta sa fim ceva mai "smeriti ". . . !

Yasmina 27.05.2011 22:28:15

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 364455)
Deci , care este legatura dintre necesitate -lux si confort , precum afirmi dumneata ? Netul il consideri o necesitate ? Trenul . tramvaiul , troleibuzul . . . , le consideri o necesitate ? Radioul , il consideri o necesitate ? Becul , il consideri o necesitate . . . , putem continua pana la banala hartie igienica , si retur !

Cred ca suntem destul de maturi sa facem deosebirea intre necesitate si lux.
Un banal bec care ne foloseste la iluminatul unor activitati nelipsite nu poate fi pus pe acelasi nivel cu sute de becuri aprinse,intr-o proprietate de multimiliardari unde luminile ard chiar si cand nu este locuita.
Idem masina,idem locuintele,idem hainele;de la necesitate la lux este o cale lunga.

Daniel_7 27.05.2011 22:30:31

Iisus a intrat in Ierusalim ,nu pe un cal ,asa cum se cuvenea ,ci pe un asin.

cristiboss56 27.05.2011 22:38:19

Citat:

În prealabil postat de Daniel_7 (Post 364470)
Iisus a intrat in Ierusalim ,nu pe un cal ,asa cum se cuvenea ,ci pe un asin.

Deci , continuand pe linia ta stupida , de ce nu a mers pe jos si a privit lumea de sus de pe asin ? Daniele , Daniele , neschimbat ai ramas in perioada de C.O. de pe forum , dar te inteleg !:76:

eu-cristina83 27.05.2011 22:43:55

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 364460)
Iertare , dar le balmajesti rau ! Vrei cu adevarat o astfel de viata , te retragi in pustie sau la o Manastire , caci altfel ne acoperim de cuvinte si nimic mai mult , transformand frustrarile si saracia noastra lucie , in reguli si virtuti , iar orice exagerare nu-i de folos , ci dinpotriva . Dreapta socoteala , chibzuinta , bunul simt , sunt cu adevarat necesare , caci altfel suntem niste simplii farisei , trambitatori , judecatori de ocazie , si alte cele , foarte daunatoare imaginii si credintei noastre . Poti fi extrem de normal in ambele situatii , fie ca ai sau nu masina , dar astea sunt simple refulari ale saraciei noastre , ori nu vrem sa ne imbatam cu apa rece , sau cel putin nu asta cred ca doresti pana la urma , sau poate da , asa ca simpla consolare si nimic mai mult ! Discernamant !

Cristi ai spus totul, scurt si la obiect doar ca unii nu prea vor sa inteleaga. Cand cineva are mai mult ca noi automat ne spunem ca a furat deoarece prin munca cinstita nu se poate, smerit nu este pt. ca este imbracat de firma si conduce o masina luxoasa, credincios nu este pt. ca bogatii nu cred in Dumnezeu, etc. Dar stau si ma intreb, oare stim noi ce face omul acela in viata de zi cu zi, de cate ori isi imprumuta masina scumpa prietenilor care nu au masina dar au nevoie de ea, cate ore munceste pe zi si ajuta dand de lucru altora, sau cate pers. imbraca dandu-le hainele lui de firma purtate de doua ori unor oameni care nu au?

LapetiteMoc 27.05.2011 23:02:31

paiul si barna

Citat:

În prealabil postat de eu-cristina83 (Post 364479)
Cristi ai spus totul, scurt si la obiect doar ca unii nu prea vor sa inteleaga. Cand cineva are mai mult ca noi automat ne spunem ca a furat deoarece prin munca cinstita nu se poate, smerit nu este pt. ca este imbracat de firma si conduce o masina luxoasa, credincios nu este pt. ca bogatii nu cred in Dumnezeu, etc. Dar stau si ma intreb, oare stim noi ce face omul acela in viata de zi cu zi, de cate ori isi imprumuta masina scumpa prietenilor care nu au masina dar au nevoie de ea, cate ore munceste pe zi si ajuta dand de lucru altora, sau cate pers. imbraca dandu-le hainele lui de firma purtate de doua ori unor oameni care nu au?

Cristina, si inca multe altele pot face oamenii in ascuns. Cu adevarat, doar Domnul cunoaste deslusit virtutile si neputintele noastre.

Sa cautam a subtia barna din ochii nostri, fara a arata cu degetul spre paiul din ochiul aproapelui! De ale noastre vom da socoteala, nu de ale altora. Si pana la urma datoria crestinului ortodox este aceea de a se ruga, nu de a privi iscoditor si acuzator spre ceilalti! Si ... vorba lui MariS: "Har, smerenie si jertfa de sine!"

Yasmina 27.05.2011 23:04:36

Citat:

În prealabil postat de eu-cristina83 (Post 364479)

Acum cativa ani,cand eram f impatimita de moda(m-am vindecat incepand cu 2009)duceam la biserica hainele care-mi prisoseau(nu ca as vrea sa ma laud);sa fi vazut tu fata unei femei amarate,cu o droaie de copiii in jurul ei la primirea unei genti LV...la ce ii ajuta ei?Atunci nu am inteles de ce nu s-a bucurat de o geanta atat de scumpa,acum imi vine sa rad de asemenea prostii!

Eu nu vreau sa acuz pe nimeni,ci vreau sa demonstrez ca intre necesitate si lux sunt diferente mari,cine vrea intelege,cine nu nu-i problema!Nici eu nu am inteles lucrul asta mult timp

claudiu-marius 27.05.2011 23:06:24

Citat:

În prealabil postat de Daniel_7 (Post 364265)
Ma intreb daca un crestin ar trebui sa aiba o masina scumpa,sa spunem de la 20.000 euro in sus. Nu este o sfidare la adresa celor care nu isi permit sa cumpere o paine? Sau cata milostenie ar trebui sa faca un crestin care isi poate permite o masina de lux?

In primul rand o masina pana la 32 35 000 de euro nu e o masina de lux,eventual e o masina confortabila cu dotari mai multe unele de siguranta altele de confort ,o poti considera de clasa buisness dar nu de lux .Nu uita ca ca 30 000 de euro inseamna aproximativ 1 miliard si ceva in bani vechi si daca o astfel de masina e lux atunci o un apartament garsoniera ma rog in zonele din tara unde inca mai sunt astfel de preturi ar fi si acela un lux deci hai sa traim in colibe sau ca maimuta in copac ... si mai uiti ca o masina de 30 000 de mi de euro in patru cinici ani isi pierde valoarea pana la 12000 9000 de euro .Iti spunm eu ce inseamna masina de lux Jaguar care are valoare de 100 000 de euro si la mana a doua din 2009 costa 60 000 de euro asta e lux,Wolkswagen phaeton care sare de 150 de mii pna la 200 mercedes clasele cu capacitate mare a motorului S classe . Si mai e ceva atunci cand urci pe scara sociala dupa o facultate terminata dupa un job bine platit atunci nu iti permiti sa mergi cu o dacie sau mai stiu eu ce,masina ieftina si sa nu mai existi si sa iti arunci familia in epoca de piatra .Mai mult poti usor ca traind la un nivel de la mediu in sus sa iti permiti asa ceva o masina de 20 30 000 euro si sa duci o viata decdenta si sa iti cresti copii resposabil si cu credinta si decenta ca tu esti cel ce iei deciziiile privind viata ta nu masina sau bani ci doar tu de aceea si dai sema in fata Domnului.Dar atunci cand faci parte dintr-o societate sau grup social trebuie sa te prezinti ca atare nu te poti duce cu haine de orice fel sau sa te prezinti oricum .Daca vrei sa traiesti simplu de tot mergi in monahism .Daca nu exagerezi in ceea ce faci in cum traiesti nu gresesti .

LapetiteMoc 27.05.2011 23:09:04

hi hi hi !

Citat:

În prealabil postat de claudiu-marius (Post 364488)
In primul rand o masina pana la 32 35 000 de euro nu e o masina de lux,eventual e o masina confortabila cu dotari mai multe unele de siguranta altele de confort ,o poti considera de clasa buisness dar nu de lux .Nu uita ca ca 30 000 de euro inseamna aproximativ 1 miliard si ceva in bani vechi si daca o astfel de masina e lux atunci o un apartament garsoniera ma rog in zonele din tara unde inca mai sunt astfel de preturi ar fi si acela un lux deci hai sa traim in colibe sau ca maimuta in copac ... si mai uiti ca o masina de 30 000 de mi de euro in patru cinici ani isi pierde valoarea pana la 12000 9000 de euro .Iti spunm eu ce inseamna masina de lux Jaguar care are valoare de 100 000 de euro si la mana a doua din 2009 costa 60 000 de euro asta e lux,Wolkswagen phaeton care sare de 150 de mii pna la 200 mercedes clasele cu capacitate mare a motorului S classe . Si mai e ceva atunci cand urci pe scara sociala dupa o facultate terminata dupa un job bine platit atunci nu iti permiti sa mergi cu o dacie sau mai stiu eu ce,masina ieftina si sa nu mai existi si sa iti arunci familia in epoca de piatra .Mai mult poti usor ca traind la un nivel de la mediu in sus sa iti permiti asa ceva o masina de 20 30 000 euro si sa duci o viata decdenta si sa iti cresti copii resposabil si cu credinta si decenta ca tu esti cel ce iei deciziiile privind viata ta nu masina sau bani ci doar tu de aceea si dai sema in fata Domnului.Dar atunci cand faci parte dintr-o societate sau grup social trebuie sa te prezinti ca atare nu te poti duce cu haine de orice fel sau sa te prezinti oricum .Daca vrei sa traiesti simplu de tot mergi in monahism .Daca nu exagerezi in ceea ce faci in cum traiesti nu gresesti .

Ma simt informata cu piata masinilor in Romania ! :16:

Salutare, Claudiu, ce mai faci ?

cristiboss56 27.05.2011 23:11:44

hi , hi , hi

Citat:

În prealabil postat de claudiu-marius (Post 364488)

A mea de 7500 euro , nu-i deci masina ! M-am linistit !:9:

Florin-Ionut 27.05.2011 23:27:32

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 364486)
Sa cautam a subtia barna din ochii nostri, fara a arata cu degetul spre paiul din ochiul aproapelui! De ale noastre vom da socoteala, nu de ale altora.

De ale noastre vom da socoteală, dar și de ale altora:

Iezechiel 33

8. Când Eu voi zice păcătosului: "Păcătosule, vei muri", și tu nu-i vei grăi nimic, ca să vestești pe păcătos să se abată de la calea lui, atunci păcătosul acela va muri pentru păcatele sale, iar sângele lui îl voi cere din mâna ta.
9. Iar dacă tu ai vestit pe păcătos să se abată de la calea lui și să se întoarcă de la ea, și el nu s-a abătut de la calea lui, atunci el va muri pentru păcatele lui, iar tu ți-ai scăpat viața.

glykys 27.05.2011 23:29:37

Poate ca trebuia sa postez asta la topicul despre averile Bisericii, dar cu totii stim un episcop batran si bogat, care isi putea permite ca trei nopti la rand sa arunce o punga de galbeni pe fereastra unui amarat cu fete de maritat. Si saracul nu i-a scos ochii: de ce ai, ma, tu bani, ca esti calugar si eu n-am, ca am trei fete?...

LapetiteMoc 27.05.2011 23:31:08

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 364500)
De ale noastre vom da socoteală, dar și de ale altora:

Iezechiel 33

8. Când Eu voi zice păcătosului: "Păcătosule, vei muri", și tu nu-i vei grăi nimic, ca să vestești pe păcătos să se abată de la calea lui, atunci păcătosul acela va muri pentru păcatele sale, iar sângele lui îl voi cere din mâna ta.
9. Iar dacă tu ai vestit pe păcătos să se abată de la calea lui și să se întoarcă de la ea, și el nu s-a abătut de la calea lui, atunci el va muri pentru păcatele lui, iar tu ți-ai scăpat viața.

Ma refeream la averi, pt ca aceasta este tema topicului. (care e un fel de purtat de grija de capra vecinului in timp ce a ta e la reanimare ...)

In rest, prefer Cuvantul viu al Noului Testament.

Ora este GMT +3. Ora este acum 09:14:35.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.