Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   Postul copiilor (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13020)

Mihnea Dragomir 03.06.2011 23:04:20

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 366343)
Adevărat. Eu nu văd o opoziție, nici nu cred că putem face abstracție de cuvântul ortodox. A fi un creștin bun înseamnă a fi un creștin ortodox. Însă, atunci când pui accent pe canoane, pe norme, riști să ajungi să uiți tocmai de Hristos cel milostiv, Cel care a atras de nenumărate ori atenția cu privire la mulțimea regulilor puse de farisei pe umerii oamenilor. Nu cred într-un creștinism fără reguli. Consider postul ca fiind o binecuvântare; și celelalte învățături ale Bisericii. Dar trebuie păstrată o măsură. Una este să crești copiii într-o familie normală, unde nu sunt lipsiți de nimic și atunci postul are rostul de a învăța copilul să se abțină, să se disciplineze, să se stăpânească, și altul este cazul unor copii sărmani, care n-au ce mânca. Ca doctor știți mai bine decât mine că nu se dă același regim tuturor bolnavilor, ci fiecăruia după boala sa.

Ce știu eu este că există boli în care mâncărurile cu carne nu fac bine. Există și boli în care lactatele nu sunt binevenite. Dar de boli în care mâncarea de post nu face bine, eu nu am auzit: dv cunoașteți ?
Din faptul că un canon lasă la latitudinea părinților (aparținătorilor, custozilor) dacă să țină sau nu post copiii sub 7 ani, dv cum ați ajuns la concluzia că e bine să nu țină post ? Cine e mai ortodox ca Sinodul ? Deci, Sinodul vă lasă libertate de alegere: de ce să alegeți varianta "fără post" și nu varianta "cu post" ? Nu cumva, zicând că ceilalți sunt dogmatici (asta e, invariabil, ceva de rău) ați ajuns dv servul dogmei care nu de la Dumnezeu vine, potrivit căreia o masă trebuie să conțină musai "alimentație echilibrată" ? Și pe ce bază susțineți că o masă echilibrată presupune carne ?

Ce mai știu eu este că, în ultimele decenii, consumul de carne a crescut ENORM. Ceai cu pâine și gem a fost, secol după secol, micul dejun standard al copilului. Scovarga era bonus. Obiceiul de a mânca jamboane și omlete cu cârnați în compoziție dimineața este ceva foarte nou și e foarte greu să găsiți un medic pe care să îl convingeți că e lucru bun. Nu numai că a crescut consumul de carne de la 20 și ceva de kilograme pe an de persoană la peste sută, dar am ajuns să facem și apologia șuncii ca fiind lucru sănătos și spre echilibrul nostru.

Dar să lăsăm teoriile alimentare de o parte. Din punct de vedere creștin, faptele bune ale sufletului: rugăciunea, postul și caritatea este bine a fi deprinse de timpuriu. Așa cum învață să meargă un copil, tot așa învață să fie și creștin. Sigur că se poate și mai târziu, dar mai anevoie.

Yasmina 03.06.2011 23:17:16

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 366334)
La cat de superficiali suntem, nu e de mirare ca ateii ne joaca pe degete.

Daca citeam cu atentie ce este scris la inceput, vedeam ca acei copii primesc mai multe mese pe zi, mai multe zile pe saptamana.

Dintre care, vezi Doamne, problema cea mai mare si cheia sanatatii lor sta in masa de vineri dimineata ca nu se poate si nu se poate sa fie de post si singura solutie de 6 lei este painea cu gem.

Nu va aruncati atat de tare sa puneti etichete,nu in superficialitate isi au resursele posturile mele!Dar in fine,credeti ce va convine!

Copii de 4-6 ani,malnutriti supusi vinerea la post?Repet,4-6 ani...
Mai ganditi-va!
Imi puteti spune dvs la ce le foloseste?Constientizeaza ei importanta sacrificiului personal al postului pt Cristos?Nu se intampla asta mai tarziu,incepand cu 7 ani?

N.Priceputu 03.06.2011 23:19:02

Nu sunt un fan al cărnii, nici nu sunt dintre cei care au o deosebită grijă pentru echilibrul nutrițional. Și sunt de acord că postul e bine să fie deprins din copilărie. M-am referit strict la acești copii, care am înțeles că sunt flămânzi. Iar unui flămând eu nu îi cer să mai și postească.
Citat:

Nu cumva, zicând că ceilalți sunt dogmatici (asta e, invariabil, ceva de rău) ați ajuns dv servul dogmei care nu de la Dumnezeu vine, potrivit căreia o masă trebuie să conțină musai "alimentație echilibrată" ? Și pe ce bază susțineți că o masă echilibrată presupune carne ?
În al doilea rând, dogma e una, canonul e altceva. Nu am acuzat pe nimeni de dogmatism. Nu sunt împotriva dogmelor. Chiar le susțin. Nici împotriva canoanelor nu sunt. Consider că rolul lor e să ne ghideze în viața duhovnicească. Sunt, însă, împotriva unui rigorism prin care nu mai transpare dragostea de om.

Melissa 04.06.2011 01:13:20

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 366355)
Iar unui flămând eu nu îi cer să mai și postească.

Foarte corect!
Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 366355)
Sunt, însă, împotriva unui rigorism prin care nu mai transpare dragostea de om.

Frumos!:1:

daniil96 04.06.2011 02:07:32

un nebun arunca o piatra si zece intelepti se chinuie sa o scoata

Yasmina 04.06.2011 05:34:11

din ce scriu altii:
"De asemenea, până la 7 ani, copiii sunt dispensați de la obligativitatea postirii în zilele de miercuri și de vineri și în perioadele de post de peste an, din pricina faptului că ei se află într-un proces de creștere și de dezvoltare biologică, ceea ce necesită o alimentație pe măsură, așa încât ei pot primi Sfânta Împărtășanie și fără să postească în prealabil."

http://www.ziarullumina.ro/articole;...igatorii!.html

Sau aici:
http://www.parohiamacin4.org/post.htm

LaReine 04.06.2011 10:39:04

Postul la copii include si faptul de a nu bea apa pana la 12 ?

mmzmmz 04.06.2011 19:02:31

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 366349)
Ce știu eu este că există boli în care mâncărurile cu carne nu fac bine. Există și boli în care lactatele nu sunt binevenite. Dar de boli în care mâncarea de post nu face bine, eu nu am auzit: dv cunoașteți ?

Da. Diabetul zaharat este una din aceste boli.

Am o mare nedumerire, adresata domnului AlinB : Chiar va pasa atat de putin de niste copii, pe care vad ca-i consideratia "paria" din nastere, de nu vreti le dati dreptul sa creasca intregi si sanatosi si sa aiba o sansa in viata ? Chiar atat de important este pentru un copil de 5 ani sa tina un post DIN CARE NU INTELEGE NIMIC ?
Spuneti-mi, va rog, ce anume intelegeati dvs din notiunea de post la varsta de 5 ani ! Mie mi-e neclar si mi se pare o condamnare inutila. Incercati sa ignorati faptul ca nu vorbim de niste copii sanatosi si bine hraniti, ci de niste COPII TARATI, CU PROBLEME NUTRITIONALE, din cate vad eu, doar pentru a impune un precept pe care sunteti incapabil de a-l justifica.

Biserica ortodoxa scuteste de post batranii si bolnavii. Am putea incadra acesti copii la categoria "bolnavi". Ce bine trebuie sa fie sa-ti permiti a fi mai catolic decat papa si a incerca sa impui un precept care nu isi are locul in anumite conditii doar pentru ca "se poate". Sigur ca "se poate', ca doar nu dvs. o sa le platiti ingrijirea medicala, nu dvs. veti incerca sa ii sustineti prin scoala sau sa le gasiti serviciu dupa aceea. Dupa cum este bine stiut, nutritia afecteaza nu doar cresterea, cat si intelectul. Ce vina au acesti copii ? E foarte usor sa arunci cuvinte goale, domnule AlinB !

Atunci cand tii post lunea, miercurea, joia, sambata si duminica (pentru ca nu ai altceva), e chiar absolut necesar sa tii si vinerea ? Ce anume face aceasta zi de vineri sa fie atat de speciala ?

Cu ocazia asta, poate imi explicati si pe cine si cu ce anume am pacalit, domnule AlinB ! Cu o intrebare la care nici macar nu ati putut raspunde ? O repet, ca sa nu va mai ascundeti dupa visin ; DE LA CE VARSTA CERE BISERICA ORTODOXA ROMANA SA SE TINA POST LA COPII ? Raspunsul e o cifra, nimic mai mult. Mi-e teama ca v-ati pacalit singur....

PS scuze pentru majuscule, as fi preferat litere ingrosate, dar nu am reusit.

mmzmmz 04.06.2011 19:04:50

Multumesc mult, Yasmina, imi sunt de folos linkurile !

arwein 04.06.2011 19:35:54

Citat:

În prealabil postat de mmzmmz (Post 366516)

Am o mare nedumerire, adresata domnului AlinB : Chiar va pasa atat de putin de niste copii, pe care vad ca-i consideratia "paria" din nastere, de nu vreti le dati dreptul sa creasca intregi si sanatosi si sa aiba o sansa in viata ? Chiar atat de important este pentru un copil de 5 ani sa tina un post DIN CARE NU INTELEGE NIMIC ?
Spuneti-mi, va rog, ce anume intelegeati dvs din notiunea de post la varsta de 5 ani ! Mie mi-e neclar si mi se pare o condamnare inutila. Incercati sa ignorati faptul ca nu vorbim de niste copii sanatosi si bine hraniti, ci de niste COPII TARATI, CU PROBLEME NUTRITIONALE, din cate vad eu, doar pentru a impune un precept pe care sunteti incapabil de a-l justifica.

Biserica ortodoxa scuteste de post batranii si bolnavii. Am putea incadra acesti copii la categoria "bolnavi". Ce bine trebuie sa fie sa-ti permiti a fi mai catolic decat papa si a incerca sa impui un precept care nu isi are locul in anumite conditii doar pentru ca "se poate". Sigur ca "se poate', ca doar nu dvs. o sa le platiti ingrijirea medicala, nu dvs. veti incerca sa ii sustineti prin scoala sau sa le gasiti serviciu dupa aceea. Dupa cum este bine stiut, nutritia afecteaza nu doar cresterea, cat si intelectul. Ce vina au acesti copii ? E foarte usor sa arunci cuvinte goale, domnule AlinB !

Atunci cand tii post lunea, miercurea, joia, sambata si duminica (pentru ca nu ai altceva), e chiar absolut necesar sa tii si vinerea ? Ce anume face aceasta zi de vineri sa fie atat de speciala ?

Cu ocazia asta, poate imi explicati si pe cine si cu ce anume am pacalit, domnule AlinB ! Cu o intrebare la care nici macar nu ati putut raspunde ? O repet, ca sa nu va mai ascundeti dupa visin ; DE LA CE VARSTA CERE BISERICA ORTODOXA ROMANA SA SE TINA POST LA COPII ? Raspunsul e o cifra, nimic mai mult. Mi-e teama ca v-ati pacalit singur....

PS scuze pentru majuscule, as fi preferat litere ingrosate, dar nu am reusit.

De fapt dumeavoastra aveti chef de cearta, cautati probleme, nu solutii!
Iar ca sa intorc intrebarea- credeti ca mancarea de frupt in zilele de vineri le rezolva copiilor problemele nutritionale? Sau ca un copil de 9 sau 10 ani nu se incadreaza tot aici? Putem extinde derogarile cat vrem cu justificari de toate felurile.
Solutiile oferite de ceilalti sunt urmatoarele:
- extinderea ofertei la micul dejun si cu alte alimente de post;
- compensarea in alte zile a deficientelor prin oferirea de carne, lactate;

Dumneavoastra le multumiti pentru raspunsuri numai celor care va intaresc in convingerile dumneavoastra (si anume ca nu trebuie sa le dati micutilor post vinerea), ceea ce dovedeste ca nu ati venit pentru dialog, ci pentru ca ati cautat justificari suplimentare; ati auzit/vazut numai ce v-a convenit. Ar fi trebuit sa multumiti celor care au si alte pareri, macar pentru ca s-au ostenit sa va explice ceea ce, ca angajata a unei cantine a bisericii- trebuia sa stiti deja.

Mihnea Dragomir 04.06.2011 23:11:36

Citat:

Acuma, să presupunem că diabetul zaharat ar fi, într-adevăr, o boală la care postul este contraindicat. Spuneți-mi: aveți multe cazuri de copii cu diabet zaharat la cantina dv ?

Doamnă, creștinii sunt chemați să dea ascultare superiorilor lor. Mai puțin în cazurile când aceștia le-ar cere să facă un păcat sau le-ar cere ceva incompatibil cu demnitatea lor.

Aplicați această teorie generală la cazul dv concret: este un păcat să dați copiilor hrană de post ? Este incompatibil cu demnitatea dv să le pregătiți asemenea hrană ? Dacă nu, atunci pentru ce nu îi ascultați pe superiorii dv ?

Melissa 05.06.2011 01:20:04

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 366349)
Dar de boli în care mâncarea de post nu face bine, eu nu am auzit: dv cunoașteți ?

Citat:

Daca pina recent se recomanda diabeticilor o dieta bogata in grasimi si proteine animale (carne, oua, lactate), in paralel cu controlul strict al consumului de carbohidrati, astazi recomandarile s-au schimbat radical din cauza ca aceasta dieta, desi reuseste sa mentina nivelul glucozei sangvine sub control, accelereaza aparitia complicatiilor si favorizeaza decesele premature.

Asociatia americana de diabet recomanda adoptarea unei diete care sa respecte principiile piramidei alimentatiei sanatoase.

In principiu, o dieta vegetariana variata, bazata pe cereale integrale, legume, fructe, verdeturi, leguminoase (familia fasolei), nuci si seminte este optima pentru controlul zaharului din singe si pentru evitarea complicatiilor de temut ale diabetului.

Exista suplimente nutritionale al caror continut de fitosteroli (uleiuri esentiale extrase din coaja grinelor cum sint griul, orezul si soia) favorizeaza o functionare corecta a membranei celulare la toate nivelele. Permite totodata o admisie corecta a nutrimentilor si evacuarea reziduurilor astfel incit sa aiba loc reglarea functiilor metabolice, esentiala in cazul persoanelor cu diabet.

Aceste suplimente asigura necesarul de cereale integrale aflat la baza piramidei alimentatiei echilibrate, pe care de altfel nu il putem acoperi in cadrul alimentatiei zilnice datorita rafinarii si prelucrarii industriale a alimentelor (ex: piinea alba, orezul si soia decorticate etc).

Articolul integral despre diabet aici:
http://www.farmaciata.ro/nutritie/it...u-fizic-zilnic

mmzmmz 05.06.2011 11:07:04

Citat:

În prealabil postat de arwein (Post 366520)
De fapt dumeavoastra aveti chef de cearta, cautati probleme, nu solutii!.

Nu, arwein, nu am chef de cearta. Am "chef" de a obtine un raspuns clar si concis. Am cerut o informatie, si, dupa bunul obicei al celor care doresc sa-si ascunda nestiinta, dar doresc sa para docti, ati inceput, prosteste, sa ma acuzati de tot felul de lucruri.
Repet si pentru tine :

DE LA CE VARSTA TREBUIE SA TINA POST COPIII, CONFORM BISERICII ORTODOXE ROMANE ? Si unde anume e scris acest lucru ?

V-ati intins pe 6 pagini si nu ati spus nimic de interes pentru subiectul topicului, care nu e "cum sa facem sa tina post toata omenirea", ci "de la ce varsta tinem post". Pentru "de ce tinem post in cunostinta de cauza", si "ce boli impiedica sau nu postirea" chiar o sa va rog sa deschideti alte topice de discutii, pentru ca aici sunt offtopic.
Tot ce ati avut de spus nici nu a justificat postul copiilor inainte de varsta intelegerii (daca obligi pe cineva sa renunte la ceva, fara sa inteleaga si sa accepte motivele, acest lucru, in dictionarul meu, se numeste abuz si ar trebui sa se pedepseasca prin lege, in niciun caz nu e renuntare benevola), si nici nu ati dat cifra care ma interesa, adica exact varsta de la care se tine post.

Melissa, studiul acesta american e putin interesant pentru subiectul nostru, in conditiile in care vorbim de un popor la un continent departare de noi, cu alte obliceiuri alimentare. La fel de bine am putea spune "coreenii spun ca e de post carnea de caine". Nici americanii, nici coreenii nu sunt orctodocsi, care ortodocsi au cel mai drastic post dintre toti crestinii. Dar sa nu ne pierdem in amanunte despre boli metabolice (caz in care medicul hotaraste regimul alimentar, nu un forum de discutii), cata vreme nu despre asta e vorba.

arwein 05.06.2011 11:52:22

Va enervati si mai tare ca nu obtineti ceea ce doriti de fapt: incurajari pentru neascultare. DE ce nu il intrebati pe pr. paroh de la ce varsta se tine post? A, sau ati intrebat si nu ati obtinut raspunsul dorit si atunci ati facut un fir de discutie special, doar- doar va reconfirma lumea ce doriti. si Ne-am intins pe 6 pagini si surpriza, majoritatea v-au raspuns ca se poate si ca trebuie tinut post. Asimilati sfaturile sau cautati in alta parte, deschideti un topic pe un forum ateist sau protestant si veti avea aprobari cu duiumul.

Si "Tot ce ati avut de spus nici nu a justificat postul copiilor inainte de varsta intelegerii (daca obligi pe cineva sa renunte la ceva, fara sa inteleaga si sa accepte motivele, acest lucru, in dictionarul meu, se numeste abuz si ar trebui sa se pedepseasca prin lege, in niciun caz nu e renuntare benevola), si nici nu ati dat cifra care ma interesa, adica exact varsta de la care se tine post" - asta nu inseamna, pe aceeasi logica, ca trebuie sa nu ii spalam - pentru ca nu au ajuns la varsta intelegerii si nu inteleg utilitatea spalatului.

Dumitru73 05.06.2011 14:24:25

Citat:

În prealabil postat de arwein (Post 366694)
Va enervati si mai tare ca nu obtineti ceea ce doriti de fapt: incurajari pentru neascultare. DE ce nu il intrebati pe pr. paroh de la ce varsta se tine post? A, sau ati intrebat si nu ati obtinut raspunsul dorit si atunci ati facut un fir de discutie special, doar- doar va reconfirma lumea ce doriti. si Ne-am intins pe 6 pagini si surpriza, majoritatea v-au raspuns ca se poate si ca trebuie tinut post. Asimilati sfaturile sau cautati in alta parte, deschideti un topic pe un forum ateist sau protestant si veti avea aprobari cu duiumul.

Si "Tot ce ati avut de spus nici nu a justificat postul copiilor inainte de varsta intelegerii (daca obligi pe cineva sa renunte la ceva, fara sa inteleaga si sa accepte motivele, acest lucru, in dictionarul meu, se numeste abuz si ar trebui sa se pedepseasca prin lege, in niciun caz nu e renuntare benevola), si nici nu ati dat cifra care ma interesa, adica exact varsta de la care se tine post" - asta nu inseamna, pe aceeasi logica, ca trebuie sa nu ii spalam - pentru ca nu au ajuns la varsta intelegerii si nu inteleg utilitatea spalatului.

asta ai inteles tu? ca postul e pe acelasi nivel cu igiena personala?

Melissa 05.06.2011 14:39:01

Citat:

În prealabil postat de mmzmmz (Post 366692)

Melissa, studiul acesta american e putin interesant pentru subiectul nostru, in conditiile in care vorbim de un popor la un continent departare de noi, cu alte obliceiuri alimentare. La fel de bine am putea spune "coreenii spun ca e de post carnea de caine". Nici americanii, nici coreenii nu sunt orctodocsi, care ortodocsi au cel mai drastic post dintre toti crestinii. Dar sa nu ne pierdem in amanunte despre boli metabolice (caz in care medicul hotaraste regimul alimentar, nu un forum de discutii), cata vreme nu despre asta e vorba.

Deci problema ta nu este postul copiilor, ci ortodoxia.Clar!

Si sa stii ca este o imbecilitate sa crezi ca un diabetic american trebuie sa tina un regim alimentar diferit de un diabetic roman, pentru ca au alte obiceiuri alimentare! Sau crezi ca diabetul in SUA se tine in frau cu fasole si in Romania cu carne?? Nu mai dezvolt, ca nu e cazul..

arwein 05.06.2011 18:56:49

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 366716)
asta ai inteles tu? ca postul e pe acelasi nivel cu igiena personala?

Postul ne este dat ca intarire in lupta impotriva patimilor si ca forma de manifestare a dragostei si de ascultare. Aceasta suna ca disciplinare spirituala. Ca igiena spirituala. Ne curatam prin post- poate nu trupeste (desi aici sunt pareri si pareri, in orice caz scopul postului ortodox nu este detoxifierea)- dar ne curatam spiritual.
Spalandu-ne corpul- ne curatam numai o parte a alcatuirii noastre omenesti. Postul are rolul de a curata o alta parte. Ce e asa de greu de inteles? Ce e asa de nepotrivit?
Apropo- nu am zis ca e la "acelasi nivel"....ce-o fi insemnand pentru Dumitru73 acelsi nivel....ci am zis ca adesea copii invata lucruri indispensabile prin constrangeri.

LaReine 05.06.2011 19:12:08

Exces de zel

La o adica, fa ce ti se cere. Asta vor- asta dai. Prestezi un serviciu, iti iei banii pentru asta si dupa Dumnezeu cu mila! Ca doar nu esti Captain Planet sa trebuiasca sa salvezi tu lumea.

AlinB 06.06.2011 10:34:00

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 366657)
In principiu, o dieta vegetariana variata, bazata pe cereale integrale, legume, fructe, verdeturi, leguminoase (familia fasolei), nuci si seminte este optima pentru controlul zaharului din singe si pentru evitarea complicatiilor de temut ale diabetului.
[/url]

Confirm.

Cunosc personal un astfel de caz al unei fetite in jur de 7 ani care e bolnava de diabet si cu un regim de genul asta diabetul e tinut sub control cu doze de insulina mult, mult sub alte cazuri de genul ei.

AlinB 06.06.2011 10:39:30

Citat:

În prealabil postat de arwein (Post 366694)

Nu stiu daca aceasta comparatie este cea mai inspirata dar este o ocazie pentru a sublinia alt aspect si anume un aspect fundamental din educatia unui copil despre care se vorbeste foarte des, si anume "cei 7 ani de acasa".

La care varsta se refera acei 7 ani? Cumva de la 7 la 14? de la 11 la 18?
NU, se refera la PRIMII 7 ANI de viata.

Adica acea parte fundamentala din educatia fiecarui om incepe din ziua in care s-a nascut.

Cumva parintii nu-si educa copiii pana la varsta de 7 ani? Sau ii lasa sa faca ce vor si sa manince ce vor cand vor pana la 7 ani?
Sa fim seriosi.

Nici macar ateii sau ereticii nu procedeza asa.
Dar in schimb sunt foarte scandalizati de botezul crestin, postul crestin, etc.

"Patimile noastre cele mai mari incep din cea mai frageda copilarie, iar indrumarea de capetenie a noastra e in mainile mamei." (Montaigne)

AlinB 06.06.2011 10:44:42

Citat:

În prealabil postat de mmzmmz (Post 366692)
Nu, arwein, nu am chef de cearta. Am "chef" de a obtine un raspuns clar si concis. Am cerut o informatie, si, dupa bunul obicei al celor care doresc sa-si ascunda nestiinta, dar doresc sa para docti, ati inceput, prosteste, sa ma acuzati de tot felul de lucruri.
Repet si pentru tine :

DE LA CE VARSTA TREBUIE SA TINA POST COPIII, CONFORM BISERICII ORTODOXE ROMANE ? Si unde anume e scris acest lucru ?

Ti s-a raspuns dar nu vrei sa vezi pentru ca nu primesti raspunsul pe care il vrei.
Mandatoriu este de la varsta de la 7 ani.
Mai devreme, este lasat la latitudinea parintilor, iar in cazul tau a indrumatorului spiritual.
Daca el decide ca un copil de 3 ani are nevoie de post, inseamna ca are nevoie de post. Punct.
Ca sa nu mai vorbim ca o zi pe saptamana, ba nu, o masa dintr-o zi in care acesta tine un post "mai subtire" nu este un dezastru.

Si "mai subtire" culmea, nu pentru ca n-ar putea primi o masa mai consistenta, ci persoana care ar trebui sa faca asta e prea pornita impotriva postului ca atare ca sa se mai gandeasca ce le-ar putea da de mancare decat paine cu gem de 6 lei (apropo, cata paine cu gem poate manca un copil? de 6 lei indopi doi adulti).

Dar daca tot iti place sa raspunzi la intrebari, ne spui si noua de ce lucrezi la o cantina crestina?
E munca voluntara sau contracost?

Citat:

Tot ce ati avut de spus nici nu a justificat postul copiilor inainte de varsta intelegerii (daca obligi pe cineva sa renunte la ceva, fara sa inteleaga si sa accepte motivele, acest lucru, in dictionarul meu, se numeste abuz si ar trebui sa se pedepseasca prin lege, in niciun caz nu e renuntare benevola), si nici nu ati dat cifra care ma interesa, adica exact varsta de la care se tine post.
Serios?
Ce inseamna la tine "varsta intelegerii" si cum o argumentezi?

Cumva daca un parinte ia nu vrea sa-i dea dimineata la pranz si seara copilului de 3 ani ciocolata cu toate ca asta este ceea ce el cere cu insistenta, este un abuz?

AlinB 06.06.2011 10:52:51

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 366354)
Nu va aruncati atat de tare sa puneti etichete,nu in superficialitate isi au resursele posturile mele!Dar in fine,credeti ce va convine!

Copii de 4-6 ani,malnutriti supusi vinerea la post?Repet,4-6 ani...
Mai ganditi-va!
Imi puteti spune dvs la ce le foloseste?Constientizeaza ei importanta sacrificiului personal al postului pt Cristos?Nu se intampla asta mai tarziu,incepand cu 7 ani?

Mancarea de post poate fi la fel de consistenta ca cea de "nepost" ba chiar mai sanatoasa.
Folosul? Postul ca obisnuinta, postul care ii face sa inteleaga si sa aprecieze ceea ce au cand nu e post, si chiar si postul ca act de credinta, compasiune si jertfa.

Oare cum se face ca un copil la 3 ani poate fi indopat cu tot felul de desene animate si povesti de la Fat Frumos la Mos Craciun si altele care le poate intelege f. bine si culmea, nu poate sti si intelege nimic despre Hristos si Dumnezeu pana la varsta de fix 7 ani..

Amanati si tot amanati, dar sa nu va minunati de roade.
Credeti ca dupa ce veti umple copilul cu tot ce ofera societatea de acum, pana la 7 ani, de la 7 ani va mai fi cu adevarat loc si pentru Dumnezeu. Poate va mai fi, dar pe undeva pe langa Mos Craciun de care se va lepada oricum cativa ani mai tarziu.
Daca doriti sa va asumati riscul..

AlinB 06.06.2011 11:04:06

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 366378)
din ce scriu altii:
"De asemenea, până la 7 ani, copiii sunt dispensați de la obligativitatea postirii în zilele de miercuri și de vineri și în perioadele de post de peste an, din pricina faptului că ei se află într-un proces de creștere și de dezvoltare biologică, ceea ce necesită o alimentație pe măsură, așa încât ei pot primi Sfânta Împărtășanie și fără să postească în prealabil."

http://www.ziarullumina.ro/articole;...igatorii!.html

Sau aici:
http://www.parohiamacin4.org/post.htm

Nu scrie acolo ceea ce ar vrea mmzmmz sa scrie, si anume ca inainte de 7 ani postul se interzice cu desavarsire.

Si sa fim seriosi, 2 zile de post pe saptamana n-au nici o legatura cu "procesul de creștere și de dezvoltare biologică".
Poate ar avea vizavi de postul Sf. Pasti care este mai lung, dar nici atunci, o alimentatie vegetariana diversificata poate asigura tot ce este nevoie pentru crestere.

Ah, daca ii dai doar cartofi, orez si paine, asta nu se poate numi "alimentatie vegetariana diversificata".

De curiozitate dna, mmzmmz puteti sa ne spuneti daca in postul Sf. Pasti parintele obliga copii la mese de post 7 zile din 7?

Dar fara sa mintiti, ca Dumnezeu in care nu credeti totusi exista.

Dumitru73 06.06.2011 19:36:43

Citat:

În prealabil postat de arwein (Post 366757)
Postul ne este dat ca intarire in lupta impotriva patimilor si ca forma de manifestare a dragostei si de ascultare. Aceasta suna ca disciplinare spirituala. Ca igiena spirituala. Ne curatam prin post- poate nu trupeste (desi aici sunt pareri si pareri, in orice caz scopul postului ortodox nu este detoxifierea)- dar ne curatam spiritual.
Spalandu-ne corpul- ne curatam numai o parte a alcatuirii noastre omenesti. Postul are rolul de a curata o alta parte. Ce e asa de greu de inteles? Ce e asa de nepotrivit?
Apropo- nu am zis ca e la "acelasi nivel"....ce-o fi insemnand pentru Dumitru73 acelsi nivel....ci am zis ca adesea copii invata lucruri indispensabile prin constrangeri.

tu ai fost aceea ce a plasat postul oe acelasi palier cu igiena, dand acel exemplu.

"lupta impotriva patimilor" si "disciplinare spirituala" zici ... la copii de 5-6 ani?!

arwein 06.06.2011 19:54:13

Ce ti se pare asa de nepotrivit? Crezi ca daca au sub 7 ani copii nu pot avea deprinderi rele? Exemple: injuratul, tendinta la fi egoisti, de a vorbi urat cu parintii, de a chinui animale... astea numai din cele comune; dar copii de 5-7 ani care fumeaza sau fura n-ai vazut? Crezi ca le prinde rau disciplina in educatie?
Concret: vine copilasul la biserica; iti dai seama din ce strat social- daca nu are dimineata casa nimic de mancare si cam ce educatie primeste in familie si ce vede. Ce capata? Un loc in care i se acorda atentie, i se vorbeste de ceea ce trebuie sa faca si i se da o masa; invata ca vinerea se manaca de post si la pachet si altele legate de o viata normala. Poate ca se se spele pe maini; sau sa nu vorbeasca cu gura plina, sau sa nu vorbeasca urat. Nu cred ca sta nimeni in fata spunan: acum tinem post ca sa ne intarim impotriva patimilor:24:. Lucrurile pot decurge normal- nu cred ca intentioneaza nimeni sa ii duca la o manastire.....

mmzmmz 14.06.2011 20:04:13

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 366873)
Ti s-a raspuns dar nu vrei sa vezi pentru ca nu primesti raspunsul pe care il vrei.
Mandatoriu este de la varsta de la 7 ani.

Cunosti intelesul cuvantului "mandatoriu" ?
Inseamna "obligatoriu".
Postul se tine asa cum Isus a postit 40 de zile pentru pacatele omenirii (si doar o data, nu in mod repetat, si doara vorbim de o omenire intreaga), ca PENITENTA.
Daca nu il tii ca penitenta pentru un pacat pe care consideri ca l-ai savarsit, postul este o timpenie pe care o faci ca sa te iei, ca gisca, dupa card, fara sa intelegi sensul si rostul actiunii tale. Inseamna exact acelasi lucru daca te duci intr-o tara mahomedana si te rogi in felul lor, ca asa i-ai vazut pe aceia ca fac. Adica NIMIC, doar un ritual prostesc din care n-ai priceput nimic. Mai exact, care zici ca era diferenta intre tine si un companzeu ?

Acu' explica-mi si mie ce pacate poate avea un copil de 5 ani de simte nevoia sa faca penitenta postind, si, mai ales, cum ii explici si cum intelege notiunea de penitenta.

Drept sa spun, m-am lamurit. Destul de multe raspunsuri au venit de la o adunatura de bigoti care nu inteleg ce si de ce fac, doar maimutzaresc pe altii pentru ca doresc sa faca parte dintr-o comunitate, oricare ar fi aceea si sa gaseasca acceptare cu orice pret, iar in alta parte nu au gasit-o.
Sincer, credinta NU aveti, doar enorm de multa ipocrizie si lipsa de logica, intelect, credinta si intelegere a acesteia..

Sanatate si la mai mare ! M-am lamurit si inchid subiectul. Nu aveti raspunsuri, ci doar consideratiuni personale, gindite cu ajutorul unei singure circumvolutiuni.

PS AlinB, nu am cerut interzicerea a nimic, doar ti-am cerut niste raspunsuri. Iarasi le-ai evitat, ca sa pari ca ai dreptate. Ei bine, nu ai dreptate, esti un altul dintre bigotii care nu inteleg ce si de ce fac. Pacat, speram la un raspuns competent. Dar competenta asta, fir-ar sa fie, se obtine cu cunoastere, nu cu pumnu-n gura. Ghinion curat.

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:31:39.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.