Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Catedrala Mantuirii Neamului pentru ce? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13145)

IonelS 23.06.2011 13:59:15

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 371159)
Sectantii au macar bunul simt sa le faca pe banii lor, intelegi?

85% din populatia acestei tari este ortodoxa, deci acestia au dreptul sa-si finanteze catedrala, chiar si indirect, prin stat, politicieni, primarii, etc.
Daca o minoritate ca tine spune NU, atunci si noi putem cere retrocedarea averilor monastiresti si bisericesti, de la Cuza in coace , si s-a rezolvat si dilema ta.

Citat:

Va oferi sanatate? Serios? Pai ia sa vedem, de 20 de ani incoace tot facem biserici. Unde e efectul, in planul sanatatii? Prespun ca putem sa renuntam la spitale, de pe acum. Si la medici, ca doar suntem sanatosi tun, doar de la biserici. Sau nu?

Arata-mi, te rog, studiul care dovedeste ca exista o corelatie intre numarul de biserici si sanatatea populatiei. Ca daca un asemenea studiu nu exista, tocmai ai scos o afirmatie din burta, ca asa crezi tu.?

Sanatate ia omul de apeleaza la Biserica si la slujbe, cu credinta ca va fi ajutat. Nu ceri , nu primesti. Oricum nu geaba se spune "unde dispare o biserica, apar 100 de spitale de nebuni "

Citat:

Da? Cum? Ia explica cum pot sa nu contribui cu nimic, daca nu vreau. Chiar sunt interesat.

Iti imaginezi psihologic ca partea ta se duce unde vrei tu , iar ce se duce la Catedrala este partea noastra, a celor 85% crestini ortodocsi ai acestei tari.

Citat:

Vorbeste in numele tau, te rog.

Vorbesc in numele crestinilor ortodocsi.

Citat:

Adica acum lipsa bisericilor e motivul pentru care unii nu se mantuiesc? Sau sansele de mantuire sunt direct proportionale cu marimea edificiului care vinde mantuirea? Sau cum?

Hristos ne-a adus legea, a cladit si Biserica, dar ca oameni materiali ce suntem avem nevoie si de edificiul unde noi crestinii ortodocsi sa se ne putem intalni . " Cand doi sau trei se roaga in numele meu la Tatal,..., rugaciunea lor va fi implinita " AI vrea sa iti oferim tie confort psiho si sa ne adunam in poieni ?
Catedrala implica o arhitectura superioara celei simple, bisericesti. Toate patriarhiile au o catedrala ! De ce nu te duci tu in tara altora sa tipi ca nu vrei catedrale ?

Citat:

Totul prespune cheltuiala. Una e, insa, sa cheltui pe ceva care aduce un beneficiu concret, si alta e sa cheltui pe ceva care capitalizeaza pe frica oamenilor de moarte, promitandu-le o viata viitoare, mai buna. Asta, bineinteles, doar daca cotizeaza la BOR fara sa cracneasca.

Cu Dumnezeu nu faci afaceri ! Tot credinciosul (musulman, crestin, evreu, budist)stie ca o constructie dedicata Domnului aduce beneficii inzecite. Tu practic ai o problema legata de acceptarea dumnezeirii. Esti ateu ! Fiind atat de minoritar, de ce te pui in poarta cu majoritatea ? Ai sa mori luptandu-te fara folos !

Megalomania nu-mi place nici mie si ma rog ca viitoarea Catedrala a Neamului sa nu fie asa ceva. Poate fi mare, ca-i catedrala, poate fi un monument de arta crestin-ortodoxa, insa nu poate fi o constructie paranoica..Si , la harul Bisericii Ortodoxe, nu cred ca va deveni asa ceva.

mihailt 23.06.2011 17:12:42

Numele e tare ciudat,se mantuieste un neam daca isi contruieste o catedrala?
Eu nu cred.

Noi,romanii din aceasta tara,mi se pare ca ne aflam sub influenta unor idei dracesti si ne auto-distrugem tara cu oamenii de aci.
In loc sa vedem cum ne distrugem noi insine,vedeti de exemplu ce se intampla cu salariile proaste date medicilor ,profesilor,etc care sunt si datorita deciziilor luate in Parlamentul actual,dar si datorita coruptiei din Romania,ca datorita acelei coruptii sunt bani putini la buget,dam vina pe altii.Ba pe UE,ba pe Rusia,ba pe SUA,ba pe FMI etc.
Care mai e diferenta intre Iran si Romania,din punctul asta de vedere nu se zice parca si prin Iran tot asa ca merge treaba rau sau din cauza SUA,Rusiei,UE etc si in Romania mi se pare a inceput sa se intample la fel.

Catedrala "mantuirii neamului"?
Cred ca neamul romanesc ar putea mai intai sa inceapa sa se mantuiasca cu ajutorul lui Dumnezeu lasandu-se ca un inceput de coruptie (care include si hotia) adica.
Nu cred ca se mantuieste un neam construindu-se o catedrala.

Nu ii construim noi casa lui Dumnezeu,ca Dumnezeu e fara sfarsit si Dansul tine toate,El iti face tie casa...
Biserica e lacas unde sa fie credinciosii protejati de vant,de ploaie,de soare,de galagie sa asiste la Sfintele Slujbe,lacas de inchinare.

konijiro 23.06.2011 18:01:47

Citat:

85% din populatia acestei tari este ortodoxa, deci acestia au dreptul sa-si finanteze catedrala, chiar si indirect, prin stat, politicieni, primarii, etc.
Foarte bine, atunci BOR sa faca bine si sa se rezume la banii alocati cultelor, din care ia 85%. De ce ii mai trebuie suplimentari de fonduri? Daca tot bateti moneda pe partea cu 85% ortodocsi.

Si ia zi, nu zicea Patriarhul ca nu va lua un ban de la Stat pentru catedrala? Cand a mintit? Atunci sau acum?

Citat:

Daca o minoritate ca tine spune NU, atunci si noi putem cere retrocedarea averilor monastiresti si bisericesti, de la Cuza in coace , si s-a rezolvat si dilema ta.
Niste istorie nu vrei sa citesti, inainte sa vorbesti prostii? Hai sa iti spun care e treaba cu secularizarea:

1. BOR nu exista in momentul secularizarii. Asa ca si daca am avea sa dam ceva inapoi, nu am avea de dat la BOR.

Averile manastiresti din Tarile Romane nici macar nu apartineau romanilor, ci Patriarhiei de la Constantinopole, care dispunea de ele dupa bunul plac.
Conducatorii Bisericii din epoca aia nici macar nu erau romani.

2. Legea secularizarii data de Cuza prevedea o compensatie unica de 82 milioane piastri turcesti (o suma imensa pentru vremea aia), platita catre Constantinopol.

In plus, Statul roman se angaja sa investeasca 10 milioane de piastri in construirea unui spital si a unei scoli laice, tot la Constantinopol

3. Manastirile romanesti erau atat de patriote, ca timp de sute de ani, aproximativ jumate din veniturile lor s-au scurs catre Atos. Apropo, vrei sa va dam inapoi si sclavii manastiresti si clacasii? Sau va multumiti doar cu bani?

Compensatia nu s-a mai platit pana la urma, pentru ca Carol I s-a saturat de pretentiile aberante ale clericilor si i-a trimis la plimbare. Nu le-a ajuns suma propusa in lege, au cerut cam de 4 ori mai mult cat a platit SUA pentru Alaska (echivalentul a 9 tone de aur).

In concluzie, drag ortodox, Statul nu datoreaza nimic unei institutii careia nu i-a luat nimic, avand in vedere ca la momentul in care secularizarea a avut loc, institutia respectiva nu exista.

Asa ca nu mai crede pe nemancate comunicatele BOR, si pune mana pe niste carti de istorie. Ai mare nevoie.

Citat:

Sanatate ia omul de apeleaza la Biserica si la slujbe, cu credinta ca va fi ajutat. Nu ceri , nu primesti. Oricum nu geaba se spune "unde dispare o biserica, apar 100 de spitale de nebuni "
Lasa-ma cu "credinta ca va fi ajutat". Eu vreau sa vad studii stiintifice, din alea cu dublu-orb, care arata ca bisericile chiar ajuta la sanatate. Pana atunci, vorbim vorbe. Stiu ca va place, dar nu inseamna ca sunt si adevarate.

Si nu, un proverb nu e un argument. Au vad oameni care se calca in picioare pentru moaste sau apa sfintita. Sa inteleg ca ala e exemplu de sanatate mintala?

Citat:

Iti imaginezi psihologic ca partea ta se duce unde vrei tu , iar ce se duce la Catedrala este partea noastra, a celor 85% crestini ortodocsi ai acestei tari.
Serios? Imi imaginez? Psihologic? Nu fizic? Esti sigur? Si asta inseamna ca se si intampla in realitate?
Pai hai, facem un exercitiu: ia imagineaza-ti tu ca de maine populatia lumii devine ortodoxa, si pe deasupra, si romani. Ia vezi, se intampla?

Citat:

Hristos ne-a adus legea, a cladit si Biserica, dar ca oameni materiali ce suntem avem nevoie si de edificiul unde noi crestinii ortodocsi sa se ne putem intalni . " Cand doi sau trei se roaga in numele meu la Tatal,..., rugaciunea lor va fi implinita " AI vrea sa iti oferim tie confort psiho si sa ne adunam in poieni ?
Adica daca nu aveti unde sa va adunati in prezent, si va trebuie fix mastodontul ala? La fiecare colt dai de o biserica.

De ce sunt secte care nu iau un ban de la Stat, dar tot sunt in stare sa construiasca biserici? Sau a zis Iisus ca trebuie construite neaparat cu bani de la Stat?

Citat:

Catedrala implica o arhitectura superioara celei simple, bisericesti. Toate patriarhiile au o catedrala ! De ce nu te duci tu in tara altora sa tipi ca nu vrei catedrale ?
Patriarhia are deja catedrala. Iti desenez o harta sa afli si tu unde e?

Pai nu stiu. Sa fie oare pentru ca platesc taxe in Romania? Taxe din care ma astept sa se construiasca scoli si spitale, cu profesori si medici platiti decent? Nu de alta, dar prefer sa merg la medic daca sunt bolnav, nu la popa.

Citat:

Cu Dumnezeu nu faci afaceri !
Zi-le asta si la popi, ca ei in numele Domnului tot cer.

Citat:

Tu practic ai o problema legata de acceptarea dumnezeirii. Esti ateu ! Fiind atat de minoritar, de ce te pui in poarta cu majoritatea ? Ai sa mori luptandu-te fara folos !
Calitatea de adevarat/fals al unei afirmatii nu se stabileste prin vot popular.
Si nu am o problema cu Dumnezeu pe acest thread, am o problema cu cei care imi baga mana in buzunar in numele lui Dumnezeu. Intelegi diferenta?

Citat:

Megalomania nu-mi place nici mie si ma rog ca viitoarea Catedrala a Neamului sa nu fie asa ceva. Poate fi mare, ca-i catedrala, poate fi un monument de arta crestin-ortodoxa, insa nu poate fi o constructie paranoica..Si , la harul Bisericii Ortodoxe, nu cred ca va deveni asa ceva.
Sa inteleg ca te certi pe aici cu mine si nici macar nu ai vazut macheta, si nu stii dimensiunile? Esti cam neinformat, pentru cineva care s-a implicat intr-o discutie pe tema asta.

N.Priceputu 23.06.2011 18:24:08

Faptul că se ridică această Catedrală se datorează în mare parte energiei și tenacității Patriarhului, care și atunci când a fost mitropolit a finalizat multe proiecte. Nu numai de ridicare de biserici (necesare), ci și de asistență socială ș.a. Și pentru asta merită toată stima.

A spune că din cauză că se face catedrala nu avem noi bani de spitale... drumuri, educație ș.a.m.d. mi se pare incorect. De fapt, dacă și în domeniile astea am avea oameni ca patriarhul, horătărâți și dornici să finalizeze astfel de proiecte, cinstit, fără șpăgi și licitații trucate, bani s-ar găsi. Știm bine cât de puțin se accesează din fondurile europene.

konijiro 23.06.2011 22:21:18

Citat:

A spune că din cauză că se face catedrala nu avem noi bani de spitale... drumuri, educație ș.a.m.d. mi se pare incorect. De fapt, dacă și în domeniile astea am avea oameni ca patriarhul, horătărâți și dornici să finalizeze astfel de proiecte, cinstit, fără șpăgi și licitații trucate, bani s-ar găsi. Știm bine cât de puțin se accesează din fondurile europene.
Un om intreprinzator si capabil, fara indoiala.

Problema nu e ca din banii alocati cultelor 85% merg la BOR, care face ce vrea cu ei. Asta e legea, asa se face.

Problema e ca pe langa banii astia, se dau bani cu nemiluita pentru biserici, cel mai des din fondul de urgenta. Ala care ar trebui sa acopere inundatii, cutremure, etc. Ti se pare OK? Mai mult, ce spune asta despre BOR, care accepta banii astia, desi stie foarte bine de unde vin?

In plus, BOR are o multitudine de afaceri, infloritoare si ele, datorita capacitatilor manageriale ale lui Daniel si a celor cu care lucreaza. De ce nu foloseste banii aia pentru Catedrala? Oricum nu ii ia nimeni un ban impozit pe ei.

Cat despre opera sociala a BOR, e o gluma, daca ne uitam la cifre. Pe 2010, BOR, care acceseaza 85% din banii pentru culte, a cheltuit pe caritate fix cat a cheltuit si Biserica Catolica din Romania. Asta ar trebui sa iti dea o idee despre opera sociala a BOR.

N.Priceputu 23.06.2011 22:31:57

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 371575)
Problema e ca pe langa banii astia, se dau bani cu nemiluita pentru biserici, cel mai des din fondul de urgenta. Ala care ar trebui sa acopere inundatii, cutremure, etc. Ti se pare OK? Mai mult, ce spune asta despre BOR, care accepta banii astia, desi stie foarte bine de unde vin?

Nu mi se pare OK, dacă ăsta e adevărul. Pari a fi foarte bine informat în privința asta. Dar atunci când judeci, corect este să asculți și partea acuzată; care nu e prezentă și nu are cum se apăra.

konijiro 24.06.2011 01:24:42

Citat:

Nu mi se pare OK, dacă ăsta e adevărul. Pari a fi foarte bine informat în privința asta. Dar atunci când judeci, corect este să asculți și partea acuzată; care nu e prezentă și nu are cum se apăra.
Pai am auzit-o. Ca s-a discutat treaba asta cu reprezentanti BOR de fata, de mai multe ori.

Raspunsurile au fost toate demagogie pura: ba ca e in contul secularizarii (istoric incorect, si ei stiu asta, deci mint cu buna stiinta), ba ca "lumea" asa isi doreste de fapt, ba ca e vorba de mostenirea "spirituala" a poporului.

Crede-ma, au avut ocazia, de nenumarate ori, sa vina cu o explicatie care are sens. Nu au facut-o.

Daca eram ortodox, mi-ar fi fost rusine in fiecare moment in care cineva de la BOR spunea ca vorbeste in numele meu.

ai2 24.06.2011 10:43:40

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 371575)
Cat despre opera sociala a BOR, e o gluma, daca ne uitam la cifre. Pe 2010, BOR, care acceseaza 85% din banii pentru culte, a cheltuit pe caritate fix cat a cheltuit si Biserica Catolica din Romania. Asta ar trebui sa iti dea o idee despre opera sociala a BOR.

Apropo de caritatea BOR-ului, citisem pe undeva ca anul trecut suma echivalenta ajutoarelor date persoanelor nevoiase de catre BOR a fost de 30 de lei. Intrebare pentru clasa a parta: cat se poate deplasa un Audi daca in rezervor se pune benzina de 30 de lei?

PS CMN este absolut necesara. Trebuie sa prindem Grecia din urma! Acolo sunt biserici peste tot!

ai2 24.06.2011 10:49:34

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 371579)

Pe de alta parte tu votezi pentru desi esti destul de dezinformat! Ce s-ar face BOR-ul fara ignoranta enoriasilor? Fara pretentii prea mari, zi-ne cate biserici au dat faliment pe timp de criza. Eventual poti sa faci un calcul cate becuri trebuie sa fie intr-o biserica pentru a justifica taxele percepute fara discutie pentru botezuri nunti sau inmormantari.

ai2 24.06.2011 10:55:46

Va tot plangeti ca averile manastiresti au fost secularizate fara sa stiti ca n-au apartinut BOR, ba chiar au fost date cadou si nu mai apartineau "Romaniei". In fine! Detalii istorico-religioase. Cum explicati totusi ca dupa asemenea act de agresiune la adresa bisericii care nu exista, romanii au dus-o mult mai bine?

N.Priceputu 24.06.2011 10:56:15

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 371683)
Apropo de caritatea BOR-ului, citisem pe undeva ca anul trecut suma echivalenta ajutoarelor date persoanelor nevoiase de catre BOR a fost de 30 de lei.

Oare pe unde citisei?
Dacă vrei să afli despre asistența socială oferită de Biserică pe 2010, uite aici informații detaliate: http://docs.google.com/viewer?url=ht...2011.pdf&pli=1

Dumitru73 24.06.2011 19:05:03

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 371579)

asta este adevarul.
ti se pare ca guvernul ar avea un excedent de lichiditati si nu ar sti pe ce sa-i cheltuiasca?

IonelS 24.06.2011 22:17:55

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 371627)
pai am auzit-o. Ca s-a discutat treaba asta cu reprezentanti bor de fata, de mai multe ori.

Raspunsurile au fost toate demagogie pura: Ba ca e in contul secularizarii (istoric incorect, si ei stiu asta, deci mint cu buna stiinta), ba ca "lumea" asa isi doreste de fapt, ba ca e vorba de mostenirea "spirituala" a poporului.

Crede-ma, au avut ocazia, de nenumarate ori, sa vina cu o explicatie care are sens. Nu au facut-o.

Daca eram ortodox, mi-ar fi fost rusine in fiecare moment in care cineva de la bor spunea ca vorbeste in numele meu.

dar tu te-ai intrebat, la modul cel mai profund, ce cauti printre crestini ortodocsi ?
Ne reeduci ?

konijiro 25.06.2011 22:38:14

Citat:

dar tu te-ai intrebat, la modul cel mai profund, ce cauti printre crestini ortodocsi ?
Dar tu te-ai intrebat, la modul cel mai profund, de ce la tot ce am scris mai sus, asta e tot ce ai de zis?

cocacoc 31.07.2011 12:01:27

http://www.adevarul.ro/actualitate/e...527347271.html

Deutsche Welle: "Guvernul dă bani pentru Catedrala Neamului și închide spitale și școli

nouă catedrală este construită în centrul Bucureștiului, iar costurile sunt de 600 milioane de euro. În timp ce Guvernul sprijină financiar construcția, multe spitale și școli se închid din cauza lipsei banilor, se arată într-un documentar realizat de Deutsche Welle despre viitorul lăcaș de cult.

"Banii par să nu fie o problemă pentru ridicarea Catedralei. Biserica și Guvernul cheltuie împreună 600 milioane de euro pentru construcție... Banii pe care Biserica îi primește de la stat sunt de două ori mai mulți decât cei alocați culturii sau cercetării științifice", se arată în documentar.

Construcția Catedralei Mântuirii Neamului se face rapid pentru ca edificiul să fie gata în următorii trei ani. Va fi situată pe un teren donat de stat, la circa 125 metri de Casa Poporului, construită de Nicolae Ceaușescu. Dictatorul a distrus numeroase biserici în anii 1980, însă guvernul actual are relații apropiate cu Biserica Ortodoxă, se mai spune în documentar.

Credința joacă un rol important în societatea românească și reprezintă un mare suport pentru viața mizeră a multor oameni, mai spun jurnaliștii de la Deutsche Welle."

DragosP 31.07.2011 12:56:19

Un reportaj facut cu reavointa si plin de neadevaruri.

cocacoc 31.07.2011 13:16:15

Care sunt neadevarurile ? Reavointa din partea cui ? A celor de la Deutsche Welle ? Cred ca glumesti...

DragosP 01.08.2011 07:22:44

Da, din partea DW.
Ce legătură are închiderea spitalelor și a școlilor cu construcția Catedralei? Nu e reavoință să asociezi astea în aceeași frază?
În plus, cea mai mare parte a banilor pentru ridicarea edificiului vine din donații și din credite.

cocacoc 01.08.2011 08:43:13

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 384471)
Da, din partea DW.
Ce legătură are închiderea spitalelor și a școlilor cu construcția Catedralei? Nu e reavoință să asociezi astea în aceeași frază?

Nu e reavointa, e descrierea realitatii .

DragosP 01.08.2011 08:59:20

O descriere făcută cu reavoință, inducând în mintea cititorului/spectatorului ideea că din cauza construirii Catedralei se închid școli și spitale.

claudiuremus 01.08.2011 09:10:44

Re.

Realitatea este ca articolul din DW, este scris de colaboratori romani pentru ziarul respectiv, si anume dl. Horatiu Pepine ,cu aprobarea sau la indemnul d-lui redactor sef DW Romania Petre M. Iancu.Ce sa-i faci, sunt si ei pe statul de plata . N-au treaba nemtii cu noi,ci ca de fiecare data noi singuri ne furam caciula.
Si ca o concluzie,toate atacurile murdare la adresa Bisericii drept maritoare,apar in momentele cheie de pe prcursul anului: Pastile, Craciunul, Sf. Maria.

catalin2 01.08.2011 09:13:15

Citat:

În prealabil postat de cocacoc (Post 384165)
http://www.adevarul.ro/actualitate/e...527347271.html

Deutsche Welle: "Guvernul dă bani pentru Catedrala Neamului și închide spitale și școli

nouă catedrală este construită în centrul Bucureștiului, iar costurile sunt de 600 milioane de euro.

Este o neinformare si lipsa de profesionalism din partea ziaristilor, pentru ca ei au crezut ca acesti bani ii va da statul. Guvernul a alocat vreo 2 mil. euro, iar primaria capitalei tot atat. Restul de 596 mil. sunt contributii particulare, in general ale credinciosilor.
Chiar eu merg de multe ori la o biserica in constructie, statul nu da niciun ban, banii sunt dati de credinciosi si din donatii ale unor oameni de afaceri.
Dar pe unii nu-i intereseaza adevarul, asa ca degeaba discutam.

philalex 01.08.2011 09:16:25

fiecare da cat poate....dar nu stiu de ce trebuie o cladire asa mare...trebuia una mai mica....in fine....Domnul hotaraste..

ioanna 01.08.2011 16:06:03

Citat:

În prealabil postat de Robertworld (Post 370923)
In timp ce verificam noutatile de azi, am dat si peste site-ul asta, de unde am aflat ca primaria capitalei doneaza 10 milioane pentru constructia Catedralei Mantuirii Neamului. Si eu sunt revoltat in aceasta privinta, pentru ca nu ii vad rostul acum. Impart aceiasi idee cu tipul care a scris articolul ala si ma bucur ca el a incercat sa apere biserica, dar degeaba daca presa ataca zilnic Biserica Ortodoxa. Totusi, revenind la subiect, ce parere aveti voi despre Catedrala Mantuirii Neamului ?

La noi Biserica a fost (si) un motor al propagarii ideii nationale, menite sa unifice si sa omogenizeze asperitatile statului national, de aceea Catedralele nu sunt doar Case ale Domnului cat si monumente ale unei identitati nationale. Ideea construirii unei Catedrale a Neamului- chintesenta a unei etnicitati nascute intru ortodoxie,care sa revitalizeze viata comunitara si sa conduca la o renastere spirituala, nu-mi displace, insa materializarea acestei „identitati” ar fi trebuit sa vizeze eternitatea, sa fie convertibila intr-o valoare a patrimoniului universal. Identitatea nationala nu poate fi privita decat in interiorul binomului identitate-universalitate, deci din aceasta perspectiva, in opinia mea ,proiectul e un esec al arhitecturii eclesiastice.

ai2 01.08.2011 16:09:30

Citat:

În prealabil postat de philalex (Post 384498)
fiecare da cat poate....dar nu stiu de ce trebuie o cladire asa mare...trebuia una mai mica....in fine....Domnul hotaraste..

Si daca D-zeu nu exista, n-am pierdut nimic plus 600 de milioane care anul trecut erau 400!

DragosP 01.08.2011 16:11:06

@ai2: offtopic, ce părere ai de construcția stadionului național?

ai2 01.08.2011 16:12:57

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 384495)
Este o neinformare si lipsa de profesionalism din partea ziaristilor, pentru ca ei au crezut ca acesti bani ii va da statul. Guvernul a alocat vreo 2 mil. euro, iar primaria capitalei tot atat. Restul de 596 mil. sunt contributii particulare, in general ale credinciosilor.

Ce faci tu personal daca afirmatia de mai sus se dovedeste a fi o minciuna ordinara? BOR a cersit nonstop fonduri de la stat pentru ca stie prea bine ca din donatii nu face mare branza de catedrala.

Citat:

Chiar eu merg de multe ori la o biserica in constructie, statul nu da niciun ban, banii sunt dati de credinciosi si din donatii ale unor oameni de afaceri.
Dar pe unii nu-i intereseaza adevarul, asa ca degeaba discutam.
Cum te mint pe tine preotii e alta poveste. Sau poate or fi si preoti cinstiti, cine stie? Statul aloca sume imense in fiecare an pentru constructia sau renovarea de biserici. Asta inclusiv pe timp de criza daca te intereseaza adevarul.

Scotland The Brave 01.08.2011 16:15:21

Conform acestei poze,in care este prezentata macheta Catedralei,totul seama izbitor cu Piata Sfantul Petru de la Vatican.Nu sunt arhitect dar mi-se pare ca seamana extrem de mult,cu diferentele de rigoare.

Hector 01.08.2011 16:38:39

Ipocrizie.
Noul Stadion National de 50.000 de locuri a fost construit in intregime din bani publici, si nu a mai zis nimeni ca e criza, ca sunt spitale si scoli cu probleme sau ca romanii sunt saraci.
Stadionul de fotbal este ok sa fie construit, biserica, nu. Aici este adevarata problema.
PS: Catedrala nu este construita in intregime din bani publici, iar contributia guvernului este infima fata de costurile ei de constructie

DragosP 01.08.2011 16:41:05

Asta am vrut să arăt și eu!

ai2 01.08.2011 16:49:30

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 384718)
@ai2: offtopic, ce părere ai de construcția stadionului național?

Aici trebuie sa avem in vedere cateva aspecte. Statul roman se pretinde laic, fapt contrazis de finantarea unei catedrale ortodoxe. Sportul, prin ministerul aferent, primeste bani exact pentru construirea/renovarea de stadioane. Construirea de stadioane, nu este neconstitutionala, oricat de inutila ar parea pe timp de criza.
BOR umbla prin primarii cu cersitul desi pretinde ca se descurca din sponsorizari. O atitudine extrem de lipsita de onestitate din partea celor care trambiteaza ca au monopolizat moralitatea. Anul trecut catedrala costa 400 de milioane, acuma sunt 600. Sa facem pariu ca trece de un miliard? Indiferent cat costa, daca e pe bani privati de ce nu au inceput constructiile? Stadionul macar de bine de rau mai are o utilitate. Daca CMN ar avea una atat de evidenta, BOR ar aduna banii imediat de la enoriasi. Exista unii entuziasmati de constructia megalomanica dar cei 85% ortodocsi nu sunt nici pe departe convinsi de utilitatea unei astfel de piramide. BOR nu beneficiaza de o imagine prea buna tinand cont de averile preotilor care mai bat enoriasi din cand in cand, au maseratti la poarta sau eventual club de noapte si mai si apar in productii gay si au montat clopotul langa vreun bloc. Iar BOR intelege foarte bine aceste aspecte. De aceea nu se bazeaza pe donatii.

GLAdoS 01.08.2011 16:58:45

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 384736)
Anul trecut catedrala costa 400 de milioane, acuma sunt 600. Sa facem pariu ca trece de un miliard?

Au uitat sa spele 200... nu face nimic, romanul e deja obisnuit de la afacerile cu autostrazi, borduri etc.

konijiro 01.08.2011 17:40:40

Citat:

La noi Biserica a fost (si) un motor al propagarii ideii nationale, menite sa unifice si sa omogenizeze asperitatile statului national, de aceea Catedralele nu sunt doar Case ale Domnului cat si monumente ale unei identitati nationale.
Cum a facut BOR asta, in cei aproximativ 140 de ani de existenta? Exemple concrete, te rog.

Citat:

Ideea construirii unei Catedrale a Neamului- chintesenta a unei etnicitati nascute intru ortodoxie,care sa revitalizeze viata comunitara si sa conduca la o renastere spirituala, nu-mi displace, insa materializarea acestei „identitati” ar fi trebuit sa vizeze eternitatea, sa fie convertibila intr-o valoare a patrimoniului universal.
Cum va revitaliza Catedrala "viata comunitara"? Concret, te rog.

La fel, ce intelegi prin "renastere spirituala"?

Inca ceva: avem mii de biserici construite in ultimii 20 de ani. Au avut ele vreun efect asupa "vietii comunitare"? Dar asupra "renasterii spirituale"? Da sau nu? Daca nu, de ce? Sa inteleg ca e o problema care tine strict de marimea edificiului?

Citat:

Este o neinformare si lipsa de profesionalism din partea ziaristilor, pentru ca ei au crezut ca acesti bani ii va da statul.
Neinformare? Pai si atunci afiramtiile contradictorii ale Patriarhului cum se pot califica? Ca dezinformare?

Anul trecut spunea ca nu ia un ban de la Stat. Anul asta umbla cu palaria in mana. Unde e verticalitatea?

Citat:

Noul Stadion National de 50.000 de locuri a fost construit in intregime din bani publici, si nu a mai zis nimeni ca e criza, ca sunt spitale si scoli cu probleme sau ca romanii sunt saraci.
Noul Stadion National e o cladire de interes public. De interes major, as spune, intr-o tara unde nu se face sport aproape deloc. Nu avem nici un stadion care sa se ridice la standarde internationale, in cazul in care trebuie sa organizam o competitie de anvergura.

Biserici avem, o gramada. Si inca se construiesc. De ce mai e nevoie de inca una?

Citat:

PS: Catedrala nu este construita in intregime din bani publici, iar contributia guvernului este infima fata de costurile ei de constructie
Pana una alta, Patriarhul se lauda anul trecut ca nu va folosi bani publici deloc. Intre timp, s-a razgandit. Deci, de unde stii tu cat de infima va fi contributia Statului?

Dumitru73 01.08.2011 18:46:01

Citat:

În prealabil postat de philalex (Post 384498)

pare ca Domnul nu prea are legatura cu aceasta afacere.

Dumitru73 01.08.2011 18:56:05

Citat:

În prealabil postat de Hector (Post 384727)
Ipocrizie.
Stadionul de fotbal este ok sa fie construit, biserica, nu. Aici este adevarata problema.

din cat am intele, stadionul a costat vreo 146 milioane de euro.
pana la 600 e o diferenta ...

uezenmud 01.08.2011 22:37:44

Stadionul are o utilitate practica si se castiga bani de pe urma lui.
Din partea mea, BOR poate sa isi faca si statie spatiala, atat timp cat nu stoarce banii de la buget, ci doar banii credulilor intru Credinta Stramoaseasca®.

ioan_strainul 01.08.2011 23:19:17

Citat:

În prealabil postat de horatiu.miron (Post 371058)
cum pentru ce? Trebuie s-avem si noi o cladire megalomanica in slujba bisericii. Fratii nostri ortodocsi sarbi au una masiva, a noastra trebuie sa fie mai mare si mai tare. Oricum nu e pe banii bisericii, ci pe banii prostilor care contribuie la bugetul de stat si cel local.

Cum zicea cineva, banul public e ca si cum n-ar apartine nimanui.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ++++++++++++++++++++++

ba da apartin celor care stiu sa minta si sa fure cu legile facute sa-i apere si cu ajutorul prostimi care-i voteaza la fiecare alegere ,,,,
lumineazane doamne cu lumina cunostintei ca sa nu mai ratacim ca orbi si sa facem ceia ce este bine si placut naintea ta amin amin amin

adrian010155 02.08.2011 00:24:32

Poate ca nu este necesara atata agitatie. Sfanta Catedrala a mantuirii neamului romanesc va fi construita atunci cand se va implini timpul ridicarii ei, nu acum cand, orbiti de BANI, nu mai vedem ce este sfant, luminator de suflet.

ai2 02.08.2011 09:13:39

Citat:

În prealabil postat de ioan_strainul (Post 384864)
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ++++++++++++++++++++++

ba da apartin celor care stiu sa minta si sa fure cu legile facute sa-i apere si cu ajutorul prostimi care-i voteaza la fiecare alegere ,,,,
lumineazane doamne cu lumina cunostintei ca sa nu mai ratacim ca orbi si sa facem ceia ce este bine si placut naintea ta amin amin amin

Dulce ironie!
Prostimea care voteaza este prostimea care voteza cum zice popa. De aceea politicienii se pun bine cu biserica desi este cat se poate de ilegal si mai ales imoral. Politicienii au plans de mila mamelor ramase fara alocatii dar s-au ingramadit sa aloce sume imense bisericii indiferent de coloratura politica. Crezi ca prostimea va mai tine cont de reducerile de salarii daca popa politicus ii va "sugera" cu cine sa voteze?

Theodor_de_Mopsuestia 02.08.2011 09:17:16

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 384939)
Dulce ironie!
Prostimea care voteaza este prostimea care voteza cum zice popa. De aceea politicienii se pun bine cu biserica desi este cat se poate de ilegal si mai ales imoral. Politicienii au plans de mila mamelor ramase fara alocatii dar s-au ingramadit sa aloce sume imense bisericii indiferent de coloratura politica. Crezi ca prostimea va mai tine cont de reducerile de salarii daca popa politicus ii va "sugera" cu cine sa voteze?

Bine zis! Subiectivismul desantat al omului simplu, care nu poate concepe sa conteste autoritatea puterii...si, in general, sa creada si sa gandeasca cu capul propriu... Animale umane subiective si limitate...care cred in autoritate si mai ales in sediul (cu sau fara cruce pe acoperis), mijloacele si puterea ei (de care, evident, se tem ca prostii). Ca sa citez pe cineva "ce vrei!...niste maimute, doar cu putin mai evoluate!"...

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:06:46.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.