![]() |
Am o nedumerire, poate ma lumineaza osutafaraunu... Daca vinul nu este bun atunci de ce Mantuitorul Hristos inmulteste vinul la nunta din Cana Galileii? De ce se consuma vin la Cina cea de Taina?
De ce vinul apare atat de des atat in Noul cat si in Vechiul Testament fiind consumat pentru intarirea trupului si chiar pentru "veselirea" inimii omului (vezi psalmii lui David)? Sa nu ma iei cu abureli de genu: consumau must si nu vin. Cam greu de pastrat mustu' nefermentat de-a lungul anului si cam greu sa 'veselesca' mustul inima omului. Vinul este consumat(in special cel rosu) cu exceptia zilelor de post la fiecare din cele doua mese zilnice din Sfantul Munte Athos. Asta nu inseamna ca monahii de acolo sau pelerinii sunt betivi. Duhovnicul Schitului romanesc Prodromu, parintele Iulian, spunea ca se poate consuma pana in doua pahare de vin(asta depinzand si de persoana) pentru intarire dupa efort sau atunci cand participam la praznice. Chiar si Sfintii Parinti au consumat vin. Un "titan" al Sf. Biserici, Sf. Ioan Gura de Aur, un mare ascet, consuma la singura masa din zi un pahar de vin cu scop terapeutic. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Luca 5, 37: Și nimeni nu pune vin nou în burdufuri vechi, altfel vinul nou va sparge burdufurile; și se varsă și vinul și se strică și burdufurile. |
Nu cred ca ati inteles. Conform doctrinei adventiste, acolo unde Biblia spune "vin", este vorba despre suc de struguri. Preferabil, pasteurizat.
Acolo unde Isus spune "Acesta este sangele meu", de fapt, nu este sangele Lui. Si asa mai departe. |
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
In ce priveste hrana in manastire: - Nu se consuma carne(exceptie face pestele la sarbatori) - In afara posturilor sunt randuite 3 zile de post pe saptamana (o singura mancare in zi – doar produse de origine vegetala dupa vecernie ; pentru pelerini se serveste o masa saraca si dimineata): luni, miercuri si vineri - In posturi(Pastelui, Nasterii, Adormirii Maicii Domnului, Sf. Apostoli)se consuma doar produse de origine vegetala iar vin si ulei atunci cand e dezlegare – marea majoritate mancand o singura data in zi. - In afara posturilor se servesc doua mese pe zi: una dimineata dupa rugaciunea de noapte si una dupa vecernie: se pot consuma produse de origine vegetala, lacatate. Oua, ulei si vin(in cantitati rezonabile dupa firea, starea fizica si sufleteasca a fiecaruia si nu in ultimul rand dupa sfatul duhovnicului ). Masa dureaza foarte putin nu se vorbeste, toata lumea se ridica de la masa atunci cand egumenul da binecuvantare pentru rostirea rugaciunii de multumire. - Atunci cand pelerinul ajunge ostenit de drum si caldura la arhonadaricul unei manastiri schit sau chilii este intampinat de parintele arhondar cu kerasma(tratatie) un pahar mare de apa rece, un paharel mic de ouzo si rahat. Imi cer scuze daca am deviat de la subiect! |
Citat:
Va puteti imagina: abstineti de la carne. De ce oare? E pacat sa mananci carne? Oare calugarii nu stiu ca pacaul e sa te imbuibi cu carne, dar sa mananci carne in cantitati rezonabile e chiar indicat? E recomandat sa mananci carne la fiecare masa de pranz. Are la proprietati, hă, hă... Scrie si in Biblie sa mananci carne. Nu stiti ca peste poporul Israel Dumnezeu a facut sa ploua cu carne ca pulberea si ca nisipul marii? Psalmii 77:31. A spus Mantuitorul sa nu mancam carne? NU. A mancat Isus carne? DA. Si tot asa s-ar putea scrie pagini intregi de bla-bla-uri. Cam cate s-au scris aiurea pe acest topic. Chiar dumneavoastra domnule Cipri va puteti reciti penultima postare si toate argumentele pe care le-ati scris pro-baut-un-pahar-de-vin le puteti adapta in pro-mancat-o-friptura-pe-zi. Veniti la noi sa ne imbiati la un pahar de alcool pe zi abia dupa ce veti merge prin manastiri sa-i imbiati pe calugari la servit carne in fiecare zi. |
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
„Voiești să afli în ce împrejurare vinul este bun? Ascultă Scriptura,care zice: Dati băutură care îmbată celor ce sunt în supărări, și vin să bea celor ce sunt în dureri (Pilde 31, 6), și cu drept cuvânt, căci vinul moaie pe omul aspru și posomorât, și-i împrăștie norii mâniei. Vinul veselește inima omului (Ps., 103, 16).” (Comentariile sau Explicarea Epistolei către Efeseni, omilia XIX) „Vinul face pe cineva a se poticni încoace și încolo, zice, chiar dacă nu s-ar îmbăta, slăbește activitatea sufletului, și sfărâmă soliditatea lui.” (Tâlcuiri la Epistola întâi către Timotei, omilia a XI-a) |
Citat:
Nu peste tot unde Biblia spune "vin" e vorba despre must. Este clar că în Israel se folosea vinul fermentat ca băutură, iar Legea lui Moise (care era în primul rând o lege comunitară, de stat), nu interzicea în mod absolut folosirea vinului, așa cum nu interzicea poligamia, divorțul, alimentația carnată și alte rele tolerabile în religiile monoteiste. Doar beția era condamnată. Pe de altă parte, uzul chiar și moderat al băuturii din strugure era interzis nazireilor pe toată durata votului lor. Chiar și mustul nefermentat, strugurii și stafidele erau interzise nazireilor (Num. 6,3-4.20; Amos 2,12). Mamele nazireilor, de asemenea, nu aveau voie să bea în timpul sarcinii (Jud. 13,4.7; Luc. 1,15). Existau, de asemenea, puternice tradiții care determinau un întreg clan israelit (de exemplu, recabiții) să refuze, nu numai vinul, ci și cultivarea viței (Ier. 35,2-19). Preoților le era interzisă folosirea „vinului" (probabil aici se înțelege sub orice formă) pe toată perioada serviciului la Templu (cam două săptămâni pe an, fiindcă lucrau în 24 de schimburi pe an): Lev. 10,9. În fine, înțelepții Bibliei (evrei sau neevrei) recomandau înțelepților, regilor și conducătorilor (oamenilor cu răspundere) să se abțină total de la băuturile alcoolice (Prov. 23,31-35; 31,4-5). Rămânea, așadar, o tristă toleranță pentru oamenii nenorociți (Prov. 31,6-7) și pentru cei care nu erau nici regi, nici preoți, nici conducători, nici înțelepți. Adică pentru oamenii de rând și pentru oamenii de nimic. Această toleranță a legii israelite nu poate fi luată ca un standard de viață pentru creștin, care nu se compară cu fariseul mulțumit să fenteze litera Legii, ci el este un înțelept, un rege și preot al lui Dumnezeu (1Pet. 2,9; Ap. 5,10; Rom. 14,21). De aceea, în adventism, abstinența totală este determinată ȘI de următoarele considerente pragmatice și morale: - Alcoolul este unul din cei mai mari teroriști ai planetei. Oamenii de treabă nu au nici un amestec cu criminalii în serie. În multe locuri în care “vinul” este recomandat de Biblie (la jertfe, la sărbători, etc.), este vorba, în realitate, de mustul nefermentat (Deut. 14,26). Termenul șekhar, adesea asociat cu yain, este în mod eronat tradus cu “băuturi tari”. Este sigur că anticii nu cunoșteau procesul distilării și nu aveau “băuturi tari”. Vinul, chiar la păgâni (la greci, de exemplu) se bea amestecat cu apă. Cei care îl beau neamestecat erau considerați mitocani, bețivani. Există oarecare nesiguranță cu privire la sensul exact al termenului șekhar (de aceea găsesc salutară formularea "sicheră" la care recurge versiunea ortodoxă). La asirieni și babilonieni, șikaru era un fel de bere, poate și alte băuturi. În ebraica modernă înseamnă bere. În fine, am o întrebare (retorică): există, oare, o poruncă a Scripturii, care să mă oblige să beau alcool, chiar și la Sfânta Împărtășanie? Pentru cei care susțin un creștinism alterat, folosirea vinului fermentat, ca și a pâinii cu aluat, la masa euharistică, este un simbol potrivit. Dar cei care țin atât la ideea de puritate absolută a jertfei lui Iisus, cât și la puritatea doctrinelor biblice cu care se hrănesc, au alte opțiuni. Citat:
din pasajul citat. Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Si iata Cina cea de Taina: la Luca: Și când a sosit ceasul, S'a așezat la masă, și apostolii cu El. 15 Și le-a zis: „Cu dor am dorit să mănânc aceste Paști cu voi mai înainte ca Eu să pătimesc. 16 Că vă spun Eu vouă că de-acum nu le voi mai mânca până când se vor plini întru împărăția lui Dumnezeu“. 17 Și luând paharul, mulțumind, le-a zis: „Luați-l și împărțiți-l între voi; 18 că vă spun: De acum nu voi mai bea rodul viței până ce nu va veni împărăția lui Dumnezeu“. 19 Și luând pâinea, mulțumind, a frânt și le-a dat, zicând: „Acesta este Trupul Meu, cel ce se dă pentru voi; aceasta să faceți întru pomenirea Mea!“ 20 Asemenea și paharul, după ce au cinat, zicând: „Acest pahar este Legea cea Nouă, întru Sângele Meu, cel ce se varsă pentru voi. la Matei: Iar pe când mâncau ei, Iisus, luând pâine și binecuvântând, a frânt și le-a dat ucenicilor, zicând: „Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu“. 27 Și luând paharul și mulțumind, le-a dat, zicând: „Beți dintru acesta toți, 28 că acesta este Sângele Meu, al Legii celei Noi b, carele pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor. la Marcu Și pe când mâncau, Iisus a luat pâine și, binecuvântând, a frânt și le-a dat și a zis: „Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu“. 23 Și luând paharul, mulțumind, le-a dat și au băut din el toți; 24 și le-a zis: „Acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, carele pentru mulți se varsă. 25 Adevăr vă grăiesc că de acum nu voi mai bea din rodul viței până în ziua aceea când îl voi bea, nou, întru împărăția lui Dumnezeu“. 26 Și după ce au cântat imnuri, au ieșit la Muntele Măslinilor. Ce spui se cam aseamana, nu? Impatasirea cu Trupul si Sangele Mantuitorului poate sa ne fie spre mantuire viata vesnica si binecuvantare atunci cand ne impartasim cu vrednicie(vinul este curat si plin de cuviinta) avand sufletul curatit prin Sf. Taina a Spovedanie(Și zicând acestea, a suflat asupra lor și le-a zis: „Luați Duh Sfânt!, cărora le veți ierta păcatele, li se vor ierta; cărora le veți ține, ținute vor fi“. Lc. 20:22 sau 'Adevăr vă grăiesc: Oricâte veți lega pe pământ vor fi legate și în cer, și oricâte veți dezlega pe pământ vor fi dezlegate și în cer' Mt 16:19) sau spre osanda, blestem si moarte sufleteasca atunci cand ne impartasim cu nevredinicie. Sper ca acuma sa fie destul de clar. |
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Recomandarea din legea veche de a consuma paine nedospita nu interzice posesia drojdiei(care are si alte utilizari). Apropo voi adventistii consumati doar paine nedosita? N-ati inteles inca ca "framantatura cea noua" n-are de-a face cu cea veche iar vinul nou nu-si gaseste locul in burdufurile vechi(Luca 5, 37: Și nimeni nu pune vin nou în burdufuri vechi, altfel vinul nou va sparge burdufurile; și se varsă și vinul și se strică și burdufurile. ) Si pentru cultura ta generala: la Cina cea de Taina Mantuitorul a folosit artos(in greceste termenul pentru paine dospita) si nu azima(paine nedospita). Consulta te rog o varianta in limba greaca mai apropiata de original(de dinainte de apritia sectelor precum ciupercile dupa ploaie) si ai sa te convingi. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Ai primit deja citatele respective, vezi postarile mele anterioare, vezi Cina cea de Taina. Se foloseste termenul de vin si nu termenul must sau suc de struguri. Nu exista vin fermentat respectiv vin nefermentat. Exista termenul de vin folosit pentru zeama de struguri ce a trecut prin procesul de fermentatie si termenul must folosit pentru zeama de struguri care n-a fermenatat inca. Daca nu esti convins foloseste niste dictioanare explicative/enciclopedice din cadrul mai multor culturi. Daca mai continui cu aberatia asta nu faci decat sa te adancesti in ridicol. Cum nu-mi place ridicolul am sa incerc ca aceasta sa fie ultima mea postare pe aceasta tema. Citat:
"...că acesta este Sângele Meu, al Legii celei Noi , carele pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor", "Acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, carele pentru mulți se varsă" La fel legea cea veche(a lui Moise) nu are are nici o legatura cu Legea cea Noua dupa cum "framantatura cea veche" nu se amesteca cu framantatura cea noua si nici vinul cel nou nu isi are locul in burduful cel vechi(Luca 5, 37: Și nimeni nu pune vin nou în burdufuri vechi, altfel vinul nou va sparge burdufurile; și se varsă și vinul și se strică și burdufurile. ) Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Referitor la intrebarea ta, Adriana, te rog sa cercetezi daca exista cuvinte diferite pentru vin nou si vin vechi in versiunea originala si sa ne spui si noua. Pentru mine vinul nou e vin nou si nu must. Tulburelul inca nu e vin. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
“Bețivul este un cadavru însuflețit, un diavol prin alegerea sa liberă, un bolnav care nu poate fi iertat, un decăzut care nu merită menajare, el este o rușine pentru neamul nostru.” (Sf. Ioan Gură de Aur) "Vinul arde rațiunea și priceperea; și, în contrast, excită ca un roi de albine pasiuni și pofte" (Sf. Vasile cel Mare) "Băutorul de vin este înaintea lui Dumnezeu o scârbă, pentru îngeri este respingător, pentru oameni este o batjocură, pentru virtuți o pustietate, iar pentru diavol este o jucărie." (Fer. Augustin) |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
În vechime vinul era băut neamestecat cu apă, dar, în perioada elenistică, sub influența grecească, se generalizează consumul vinului diluat cu apă. Cartea Mitna privește ca de la sine înțeles utilizarea în cult a vinului amestecat cu apă iar rabinul Eleazer chiar interzice rostirea binecuvântărilor asupra vinului nediluat. Se pare că dilutia era destul de mare adică 1/3, dar aceasta în condițiile unui vin tare și probabil dulce, în condițiile unui climat cald cum este în Palestina.O serie de afirmații incidentale din Vechiul Testament cum ar fi „nu te uita la vin cum este el de roșu” (Pilde 23, 31) sau expresia „sânge de strugure” (Fac. 49, 11; Deut. 32, 14) folosită pentru vin confirmă preponderența vinului roșu.". Habar nu am ce soi de struguri foloseau evreii,culoarea mustului(?) scurs prin greutatea proprie a strugurilor zdrobiți putand fi diferita in functie de soiul strugurelui.Plus ca nu imi este clara diferenta intre must si suc de struguri in acceptiunea vechilor iudei.Explicatii pls:) Este cineva viticultor antic pe aici? :) Anyway,pe acelasi site exista si o nuanta in ceea ce priveste consumul de vin si excesul de vin: ,,Cunoscut încă din vechime, prima mențiune documentară a vinului o întâlnim în Vechiul Testament, la Facere 9, 20 - 21, unde se arată că, după potop, Noe a sădit vie și a băut vin. Dar al lui Dumnezeu menit să veselească inima omului (Ps. 103, 15), vinul ocupa un loc important în viața de zi cu zi a evreilor fiind înțeles ca o necesitate a vieții și nu ca un lux. Era o parte necesară și a celei mai simple mese (Jud. 19, 19; I Regi 16, 20; Is. 55, 1), o provizie indispensabilă a unei cetăți (II Par. 11, 11), consumat de oameni de toate clasele sociale și de toate vârstele (Plâng. 2:12; Zah. 9:17). Abundența vinului era considerată o expresie a binecuvântării lui Dumnezeu (Fac. 27, 28; Deut. 7, 13; Amos 9, 14) iar deosebita abundență o expresie a epocii mesianice (Amos 9,13; Ioil 3, 18; Zah. 9, 17). În același timp abuzul de vin și beția sunt condamnate cu tărie (Pilde 20, 1; 23, 20 - 35). Vechiul Testament asociază vinul cu pâinea ca alimente de bază (Fac. 27, 28; Deut. 7, 13; 33, 28; Ioil 2, 19) simbolizând întreaga hrană a omului.Datorită importanței care i se acorda, vinul era utilizat și în cultul iudaic ca libație care însoțea jertfele zilnice de dimineată și seară (Ieșire 29, 40 - 41), pârga din roadele pământului adusă Domnului (Lev. 23, 13) precum și felurite alte jertfe (Num. 15, 5, 7, 10)." Mie imi place si vinul&mustul&sucul de struguri&berea asa ca sa dati un anunt public cand clarificati problema.Daca instituiti prohibitia reactionez ca Al Capone :) |
Citat:
În privința deosebirii must-suc de struguri (și aș adăuga eu: "rodul viței") nu este prea mare diferență având în vedere că Biblia numește zeama strugurelui "must", el fiind consumat ca atare (neîndoit cu apă precum vinul alcoolizat). Paharnicii regelui aveau chiar obiceiul să stoarcă strugurii direct în pocalul regesc. Dacă dorești, pot căuta și referințele biblice... |
E diferenta mare intre a consuma vinul ca aliment sau medicament(cum o facea Sf. Ioan Gura de Aur pentru a-si ameliora problemele digestive deosebit de grave - manca intodeauna singur pentru ca deseori i se intampla sa vomite chiar in timpul mesei(chiar daca manca doar niste legume fierte) ) in cantitati care nu ne afecteaza ratiunea, stapanirea de sine si a consuma vinul precum o fac cei impatimiti, betivii ajungand la moleseala la intunecarea mintii etc. La aceasta s-au referit Sfintii Parinti in scrierile lor. Dumnezeu prin venirea Sa in lume le-a curatit pe toate(vezi viziunea Sf Apostol). In Noua Lege avem voie sa mancam si sa bem din toate atat timp cat pastram echilibrul, nu ajungem la patima, ne mentinem integritatea fizica si sufleteasca, atat timp cat ne este de folos trupesc dar in primul rand sufletesc ceea ce consumam. Vezi folosul postului ortodox, ne obligatoriu si adaptat fiecaruia in parte, astfel incat atat sufletul cat si trupul sa primeasca hrana necesara. Daca am fi sa ne luam dupa voi astia care 'strecurati tantarul' n-ar mai trebui sa mancam nimic, sa bem nimic, sa nu mai luam medicamente(ca na vezi Doamne pentru producerea tincturii cutare s-a folosit alcool dublu rafinat), sa ne lasam copii sa moare pentru ca noi orbii si nebunii nu suntem de acord sa li se faca o transfuzie de sange sau un transplant, sa nu ne indeplinim obligatiile civice('Da cezarului ce e a cezarului si lui Dumnezeu ce e a lui Dumnezeu') pentru ca asa i s-a nazarit lui Miller sau White cu 100 si ceva de ani in urma.
Apropo urmatoare Apocalipsa cand vine, sau doar Tatal stie vremea(nici macar Fiul)? Sa stiti ca am stat cu sufletul la gura la ultimele prorocite de White si compania? Cam instabil dumnezeu' asta al sambatarilor... Una zice s-alata face. Apocalipsa placuta! |
Citat:
,,El te va iubi, te va binecuvanta si te va inmulti; va binecuvanta rodul trupului tau si rodul pamantului tau, graul tau, mustul si untdelemnul tau, rodul cirezilor tale de vite si rodul turmelor tale de oi, in tara pe care a jurat parintilor tai ca ti-o va da."(Versiunea Cornilescu) ,,Te va iubi, te va binecuvanta, te va inmulti si va binecuvanta rodul pantecelui tau, rodul pamantului tau, painea ta, vinul tau, untdelemnul tau, pe cele nascute ale vitelor tale mari si ale oilor turmei tale in pamantul acela, pentru care S-a jurat El parintilor tai sa ti-l dea tie.(Ortodoxa) ,,And he will love thee and multiply thee, and will bless the fruit of thy womb, and the fruit of thy land, thy corn, and thy vintage, thy oil, and thy herds, and the flocks of thy sheep upon the land, for which he swore to thy fathers that he would give it thee."(Catolica Douay Reims) ,,And he will love thee, and bless thee, and multiply thee: he will also bless the fruit of thy womb, and the fruit of thy land, thy corn, and thy wine, and thine oil, the increase of thy kine, and the flocks of thy sheep, in the land which he sware unto thy fathers to give thee."(King James Version) |
Citat:
Dar de dame..asa de nostalgia virtutii pierdute cand beau doar must. Citat:
|
Scotty,
Adica matale sugerezi ca nenea Cornilescu o falsat putin la traducere? Nu ca ar fi singurul loc.. |
Pentru ortodocsi betia este un pacat, nu vinul:
„Beția, demon de bună voie, băgat în suflete de către plăcere, beția mamă a păcatului, vrăjmașa virtuții, face fricos pe cel viteaz, desfrânat pe cel înfrânat; nu știe de dreptate, ucide chibzuință. După cum apa stinge focul, tot așa și vinul nemăsurat întunecă mintea". „Beția, distrugere a gândurilor, istovire a puterii, îmbătrânire înainte de vreme, moarte în scurtă vreme". ”Indrăcitul este vrednic de milă; bețivul, însă, care suferă ca și îndrăcitul, nu-i vrednic nici de milă, că se luptă cu un demon pe care singur l-a ales". (Sf. Vasile cel Mare, Omilii și cuvântări, Omil. a XlV-a, VII, în PSB, voi. 17, p. 506) „Intr-adevăr beția este o îndrăcire de bună voie." (Sf. loan Gură de Aur, Omilii la Facere, omil. XXIX, V, în PSB, voi. 21, p. 3 71-3 72) „Chiar dacă Domnul a prefăcut la nuntă apa în vin, totuși n-a îngăduit beția." „Trebuie să vă feriți de beție ca de cucută, că amândouă duc la moarte." (Clement Alexandrinul, Pedagogul, Cartea II, Cap. VII, 56.3., în PSB, voi. 4, p. 263) http://www.ortodoxiatinerilor.ro/fap...i-parinti.html |
Citat:
Citat:
|
Citat:
"Așa zice Domnul: "Ca atunci când găsești must într-un strugure și zici: "Nu-l rupe, că în acesta se află o binecuvântare" (Isaia 65,8) "Și paharul lui Faraon era în mâna mea; și părea că am luat un strugure și l-am stors în paharul lui Faraon și am dat paharul în mâna lui Faraon".(Facerea 40,11) Citat:
|
Citat:
|
Citat:
PS: pt Trice:verific si eu dar KJV a mers pe Textul Masoretic.Este posibil ca initial sa fi fost tradus prin ,,young wine"sau ,,new wine".Research in progress,keep in touch |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 20:34:08. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.