![]() |
Citat:
"Dupa ce ati spus mai inainte tote cele de mai sus botezati in numele Tatalui si al Fiului si al Sfintului Duh." Citat:
Constantin este muuuult supraestimat in importanta si inteligenta teologica ca personaj. El nu stia exact ce s-a stabilit la Niceea, sau care e marea disputa in general. In plus, s-a botezat la arieni, in final. Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
da, e fals, a aparut prima oara chiar inainte de niceea. apostolii au botezat numai in numele lui Hristos, ma mir ca nu stii asta. Citat:
|
Citat:
Acum, ca ai vazut ca Iisus a spus ca e Dumnezeu, treci la altceva, la faptul ca n-ar scrie de Sfanta Treime. Dupa ce ai vazut ca scrie o dai ca au corupt unii Sfanta Scriptura. Toate argumente false, ai spune orice impotriva crestinismului. Tu altceva nu ai de facut pe acasa? Nu stii nimic nici despre cum a aparut erezia monofizita, o mai si confunzi cu arianismul. |
Citat:
2.repet, primul a fost tertulian, anul 200. habar n-avea de pasajul din matei, nu fusese scris inca. apoi origen, asta a fost un geniu, ala a scris cat nu vom putea citi toti forumistii in 10 vieti, habar n-avea de pasajul din matei, etc. etc etc, nimeni nu stie de pasajul din matei pana dupa 300... 3.atat de slaba va este credinta incat aveti impresia ca v-o atac scriind niste chestiuni reale. 4.m-am referit la monofiziti si la duofiziti stiind ca au respins conciliul de la calcedon. istoria lor este fenomenala si vina pentru disparitia bisericii orientale apartine bizantinilor. am spus-o ca un exemplu concret de intoleranta a bisericii de stat. monofizitii si duofizitii au reusit singuri, fara amestecul vreunui imparat atotputernic. 5.e posibil ca tu sa fi stiut ca apostolii nu botezau decat in numele lui Iisus, dar ai "ales" sa ascunzi asta, iorest cred ca nu a stiut. |
|
Citat:
Flying a scris:"Noi stim ca pentru tine ceea ce nu cunosti ,nu exista.Pentru tine ignoranta ta e "sursa adevarului" si cand afli o informatie noua ,te duci cu informatia la sfanta ta ignoranta si o intrebi daca e adevarata informatia si desigur ,ignoranta ta iti spune ca nu e adevarata aceasta informatie si tu vii pe forum si ne anunti care e ...adevarul.Acum imi explic de ce esti atat de sigur pe tine,desi nu stii nimic." El(Ali ) face un "amestec", ii da cu Origen,Tertulian, spune ca Biblia a mai fost modificata de-a lungul timpului vreo 2 secole, DUPA CE de fapt a fost scrisa. In Noul Testament sunt date clar destule referinte la Sfanta Treime, a mentionat o parte Iorest nu mai adaug. |
Hmmm....Dar oare in VT nu avem prefigurări ale trinitatii?Stejarul Mamvri,Avraam si superba pictură a lui rubliov...Sau putin mai clare in NT:Mergeti si învățați....botezandu-i in numele Tatalui,Fiului si Sf Spirit...sau...Harul d lui Isus Hristos,dragostea lui d-zeu Tatăl si împărtășirea Sf Spirit.....Dar aceste învățături despre Duh sau pnevma,respectiv thion pnevma despre care vorbea platon,si aghion pnevma cum e regasibil in evanghelii,sau ruah elohim ,respectiv duhul lui dumnezeu ce umbla peste ape in geneza.E clar asa cum am dat surse mai sus in postare ca aproape toate religiile isi bazeaza divinitatea pe trei piloni care de fapt sunt unul si acelasi insa ramanand fiecare distincți.
|
vrajeli, jonny. citatele lui iorest nu-s despre trinitate, pasajul din matei este o adaugire ulterioara dovedita de 1500 de ani, apostolii botezau numai in numele lui Iisus, dar si dupa ei inca vreo 200 de ani tot asa a fost.
i-am pomenit pe tertulian si pe origen pentru ca ei vorbesc explicit despre consubstantialitate, in linkurile puse de seraphim chiar explica cum si de ce s-a ajuns la sfanta treime, mereu si peste tot se spune clar ca in scripturi nu exista referiri la asa ceva. eu stiu ca nu exista nicio posibilitate sa ajungem la o intelegere oarecare, voi nu acceptati nimic, oricat de evident ar fi. si asta pentru ca voi credeti ca daca scoatem o caramida se prabuseste intreaga constructie. dar credinta nu tine de material. ps.P&C, se pare ca monofizitii n-ar fi trinitarieni. |
Citat:
Ca uite ce scrie aici: http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=28 "18. Și apropiindu-Se Iisus, le-a vorbit lor, zicând: Datu-Mi-s-a toată puterea, în cer și pe pământ. 19. Drept aceea, mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, 20. Învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, și iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului. Amin." Vezi Ali Baba, spune, tot ce v-am poruncit voua , nu tot ce vreti voi, dupa capul vostru! |
Citat:
Legat de Matei 28, evident ca nu e nimic corupt, doar niste martori si adventisti spun asta pe net. Singurul lor argument este ca Eusebiu de Cezareea ar fi citat altfel. Daca la acest pasaj se referea Eusebiu si nu la altul, e simpla explicatia. Acesta a fost partizan al lui Arie si arianismului, iar dupa primul Sinod a fost impotriva invataturii ortodoxe despre Sfanta Treime. E firesc sa fie partizanul acestor conceptii arianiste. Iti scriu fiind constient ca pe tine nu te intereseaza aceste lucruri, tu ai o singura ideea, sa fii impotriva crestinismului, iar asta nu concorda cu ceea ce crezi tu. Spui apoi "mai sus strigai ca eu si seraphim contestam existenta lui Iisus, acum strigi altele...". Eu ti-am mai spus ca tu nu citesti mesajele, la acest mesaj am raspuns: https://www.crestinortodox.ro/forum/...9&postcount=21 in care Seraphim7 se indoieste ca Iisus a fost o persoana reala. Iar in mesajul tau am crezut ca tu contesti ca Iisus a spus ca e Dumnezeu, din cate inteleg tu contestai partea a doua, Sfanta Treime. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
eu ti-am mai spus de cateva ori, de data asta este ultima oara, 90% din ceea ce scriu aici nu este de pe net, tu esti cel influentat 100% de internet, tu nu ai alte surse de informatii. |
Citat:
oricum, ma mir foarte tare de faptul ca nu stiati ca apostolii botezau numai in numele lui Iisus si asta a fost practica pana tarziu de tot. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
:24: Mi-e si mila de Ali Babu cate scatoalce logice si-a luat. Bai, Ali Babu ai ochii tumefiati .Cineva sa arunce prosopul! |
Scurta istorie a creștinismului primar....Undeva pe la prima jumatate a secolului 1 un grup de evrei inchegau o mică comunitate care il identificau pe Yeshoua sau Isus cu Hristosul sau Mesia.Ziua de,naștere a Bisericii si implicit a creștinismului a fost la 50 de zile de la presupusa inviere a lui Isus,unde coborând Duhul Sfant peste apostoli acestia au plecat să convertească neamurile la noua credința.Cei mai prolifici apostoli au fost Simon Petru si Paul din Tars,ultimul fiind roman,convertit ulterior dupa moartea lui hristos la credința,cel mai vechi papirus cu scrieri de ale lui este din sec 3.Ca punct de inceput pt crestinism putem vorbi despre ierusalim,apoi orientul mijlociu unde a devenit religie de stat in Armenia,Etiopia,Georgia si finaly in Imperiul Roman prin 380.Bineînțeles,inainte de aceasta crestinii au fost puternic persecutați de imparatii romani ca Nero,Domitian,TraianDioclestian etc.In secolul 2 ,ca urmare a altor tipuri de atacuri asupra creștinismului,apar asa numitii apologeti sau scriitori bisericești,care au formulat opinii care sa apere fragedul creștinism de atacurile paganilor si autorităților.Odată cu răspîndirea sa creștinismul ,desi era propagat de aceeasi esență s-a divizat teritorial in 3 mari zone:Europa apuseană,sub autoritatea papei sau patriarhul romei,Europa răsăriteană si asia mica sub autoritatea patriarhului constantinopolului sau ecumenic si orientul mijlociu si palestina cu patriarhatele antiohiei,alexandriei si ierusalimului.Iar începând cu sec 2-3 apar si probleme in cadrul Bisericii,sau asa numitele dispute teologice.Avem probleme de natura trinitara,modul de facere a crucii,purcedera sf Duh sau filioque,si probleme cristologice sau probleme legate de,natura si firea lui Hristos.Prima mentiune legată de această problemă o face arie din alexandria care spune ca isus nu este acelasi cu tatăl ci este o creatura ca oricare om,neavand decat latura umană,nu si cea divina asa cum considerau crestinii pana atunci.Iar,in anul 325 la niceea s-a intrunit prinmul conciliu ecumenic incare s-a stabilit că isus este de o fire cu tatăl si cu duhul sfant aici formandu-se dogma sf treimi,tot aici arie si doctrina sa au fost considerati eretici....Va urma:)
|
am scris:
Citat:
paragraf diferit, referitor la subiectul trinitatii si la biserica orientala ale carei vestigii se descopera si astazi prin deserturile mongoliei, dar voi habar n-aveti. la un moment dat este capabil, la catalin ma refer, chiar sa conteste ce au facut bizantinii bisericii orientale, dar nu ma mai obosesc, n-o fi gasit prin filmele lui referinte: Citat:
Citat:
|
Citat:
baga la cap, de fapt bagati toti la cap, apostolii botezau NUMAI in numele lui Hristos! |
Citat:
:24: Stai linistit nu te baga nimeni in seama...Eu citesc comentariile tale doar ca ma fac sa rad. Adevarul Bisericii il aflam de la Biserica ,nu de la sectanti sau troli. |
chiar as fi curios daca biserica e capabila sa spuna altceva despre asta. ;) nu cred ca e posibil asa ceva, probabil o balmajesc, asa cum se procedeaza in toate controversele.
|
Citat:
4. Iar Pavel a zis: Ioan a botezat cu botezul pocăinței, spunând poporului să creadă în Cel ce avea să vină după el, adică în Iisus Hristos. 5. Și auzind ei, s-au botezat în numele Domnului Iisus. Iar Petru a zis către ei: Pocăiți-vă și să se boteze fiecare dintre voi în numele lui Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre, și veți primi darul Duhului Sfânt. 48. Și a poruncit ca aceștia să fie botezați în numele lui Iisus Hristos. Atunci l-au rugat pe Petru să rămână la ei câteva zile. |
Citat:
Matei Cap.28 18. Și apropiindu-Se Iisus, le-a vorbit lor, zicând: Datu-Mi-s-a toată puterea, în cer și pe pământ. 19. Drept aceea, mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, 20. Învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, și iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului. Amin. Pe vremea aia oamenii erau de cuvant, daca le spunea cineva ceva, asa ramanea. Cu atat mai mult daca le-a zis Iisus. Tu cred ca ai niste surse "pocaistice" ptr ideile tale. A existat un crez apostolic inainte de crezul pe care il rostim duminca la Liturghie. Si in acela spune ca credem in Tatal ,Fiul si Duhul Sfant. Ma gandesc tu cu povestile tale, ce ai cladit aici pe Forum? Cine s-a ajutat de ce ai spus? Sau sunt doar vorbe in vant? ... |
:2:
Citat:
Ali Babu,poate inveti si tu ceva daca tot te-ai ratacit pe un forum ortodox: Biserica a creat Biblia,deci Biserica contine mai multe adevaruri de credinta decat contine Biblia .Biblia nu se poate explica singura cum fac sectarii. Ce faci tu (si alti troli sau/si sectanti) e sa te impusti singur in picior :sa crezi ca Biserica e sursa credibila cand creaza Biblia si imediat dupa aia devine mincinoasa ca sa se potriveasca oricarei naratiuni sectare care are nevoie de Biblie dar nu recunoaste Biserica autentica ,tocmai ca sa poata justifica crearea sectei x sau y:24: |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
crezi ca ma mai mir cum de nu ti se par aberante chestiuni care se bat cap in cap? crezi ca ma mir ca nu sunteti capabili sa intelegeti ca daca ar fi existat pasajul din matei oameni geniali, cum au existat purtini in istoria omenirii, s-ar fi referit la el inainte de niceea? crezi ca ma mai mira ceva? crezi ca ma mir ca sunteti capabili sa contraziceti cuvintele lui Hristos doar pentru ca biserica v-a invatat gresit? nu ma mira nimic, jonny! zici ca iti raspund la o intrebare prin alta? pai ti-am citat cuvintele lui Hristos! DAR! pasajul din matei este o adaugire demonstrata cu mult timp in urma. la niceea au fost multe discutii in contradictoriu, adeptii trinitariarismului au "descoperit" taman atunci pasajul respectiv. nu are nicio legatura cu protestantismul, dar daca asta face protestantismul inseamna ca au dreptate! daca protestantii elimina minciunile bisericilor de stat, foarte bine ca o fac! inca o data, eu nu contest consubstantialitatea sau sfanta treime, este o alta demonstratie despre cum a "evoluat" biserica. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
2. Se pare ca nu stii, la primul Sinod s-a dezbatut arianismul, adica o contestare a divinitatii lui Iisus. La Sinodul II s-a dezbatut erezia lui Macedonie, care aparuse dupa aceea, contestarea divinitatii Duhului Sfant. Abia acum se completeaza Crezul cu invatatura despre Duhul Sfant. Doctrina despre Duhul Sfant exista deja in Sfanta Scriptura, in Didahia si in scrierile tuturor sfintilor de pana atunci. Referiri la Sfanta Treime sunt si in Vechiul Testament, ai scris si tu cateva (de exemplu in Facerea spune ""Să facem om după chipul și după asemănarea Noastră", foarte clar). |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Botezul crestin mai era numit Botez in numele lui Iisus, diferentiindu-se de botezul lui Ioan Botezatorul. Iar botezul se facea sa cum le-a spus Iisus, in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh. Un exemplu, Faptele Apostolilor, cap.19: "2. A zis către ei: Primit-ați voi Duhul Sfânt când ați crezut? Iar ei au zis către el: Dar nici n-am auzit dacă este Duh Sfânt. 3. Și el a zis: Deci în ce v-ați botezat? Ei au zis: În botezul lui Ioan. 4. Iar Pavel a zis: Ioan a botezat cu botezul pocăinței, spunând poporului să creadă în Cel ce avea să vină după el, adică în Iisus Hristos. 5. Și auzind ei, s-au botezat în numele Domnului Iisus." |
Citat:
|
am obosit, sunteti capabili de orice...
|
Nasulia e că și tu, ba mai dihai!
|
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 08:28:17. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.