Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Morala Crestina (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5076)
-   -   Ce parere aveti de fertilizarea in vitro? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13739)

Adanna 11.09.2011 13:42:40

Citat:

În prealabil postat de teodoraianys (Post 398981)
Sa presupunem ca tanara domisoara, inca necasatorita, a primit confirmarea medicala ca are putine sanse, daca nu nule chiar, sa ramana insarcinata. Deci ma refer nu la o persoana deja casatorita, care are nesansa sa-si descopere problema dupa ce deja a facut pasul, ci la o persoana singura, care gandeste, doar, la casatorie.
In cazul acesta mai sunt valabile cuvintele lui Mihnea?

Dumnezeu e mare! Cate femei au ramas insarcinate chiar daca au primit verdictul din partea medicilor ca sunt infertile?

sophia 11.09.2011 15:58:13

Citat:

În prealabil postat de teodoraianys (Post 398981)
Sa presupunem ca tanara domisoara, inca necasatorita, a primit confirmarea medicala ca are putine sanse, daca nu nule chiar, sa ramana insarcinata. Deci ma refer nu la o persoana deja casatorita, care are nesansa sa-si descopere problema dupa ce deja a facut pasul, ci la o persoana singura, care gandeste, doar, la casatorie.
In cazul acesta mai sunt valabile cuvintele lui Mihnea?

Nu stiu motivul care a determinat-o sa mearga la medic, dar este mai bine ca a descoperit problema inainte sa se casatoreasca.
Si nu stiu exact ce doreste domnisoara. Lipsesc date.
Inteleg totusi ca domnisoara cauta acum un drum in situatia ei.
Pentru o femeie deja casatorita care a aflat asa un diagnostic, este f. greu.
Ar avea sanse numai daca sotul ei ar intelege-o si ar gandi/simti la fel. Numai atunci ar putea actiona impreuna si gasi o solutie.
Se poate ca asa cum am spus mai sus, printr-o interventie, sa aibe copii.
Pot sa infieze, daca indeplinesc cerintele legale, au bani si doresc asta amandoi.
Daca sotul nu este de partea ei, nu o intelege, ea singura nu poate face nimic si va suferi toata viata.

Pentru o persoana necasatorita situatia este mai usoara, caci poate sa-si aleaga partenerul care sa o inteleaga si sa o sustina in problema ei.
Ori lupta impreuna sa aibe un copil (pe cale medicala, sau prin infiere, ca mai sus), ori daca se invoiesc, raman impreuna fara copii toata viata.

Dar in ambele cazuri solutia optima este legata de ambii parteneri. Daca nu, va fi suferinta.
La persoana necasatorita sunt sanse mai mari spre implinire.

De aceea eu spun ca e mai bine ca aceste lucruri sa fie descoperite si discutate cu partenerul inainte de casatorie. Dupa casatorie nu mai este cale de intoarcere, in afara divortului.

Infertilitatea, sau dorinta unilaterala de copil, sunt adeseori cauze de nefericire si destramare a cuplului.

Sonia19 11.09.2011 17:01:34

Parerea mea este ca problema pusa de Teodora era una ipotetica. Asa cum s-a afirmat pe acest forum de un triliard de ori (afirmatie sustinuta de diverse citate din Sfintii Parinti), scopul principal al casatoriei este nasterea de copii. Or, in masura in care fata respectiva afla ca nu poate avea copii, scopul unei eventuale casatorii este compromis, asa incat casatoria in sine nu mai are sens din punct de vedere crestin ortodox.
Totusi, ce ne facem daca fata se indragosteste...lucru cat se poate de firesc. Si cred ca suntem cu totii de acord ca cea mai frumoasa incununare a iubirii dintre doi oameni este nunta.
In fine, problema, desi este foarte delicata, este interesant de dezbatut.

Solveig 11.09.2011 18:12:15

Citat:

În prealabil postat de Sonia19 (Post 399020)
Parerea mea este ca problema pusa de Teodora era una ipotetica. Asa cum s-a afirmat pe acest forum de un triliard de ori (afirmatie sustinuta de diverse citate din Sfintii Parinti), scopul principal al casatoriei este nasterea de copii. Or, in masura in care fata respectiva afla ca nu poate avea copii, scopul unei eventuale casatorii este compromis, asa incat casatoria in sine nu mai are sens din punct de vedere crestin ortodox.
.

Nu e adevarat, sa nu facem afirmatii aiurea!
Scopul casatoriei este AJUTORUL RECIPROC PENTRU MANTUIRE.
Daca scopul casatoriei ar fi nasterea copiilor, atunci cuplurile casatorite care nu pot avea copii isi rateaza casnicia din start?

teodoraianys 11.09.2011 19:17:16

Fata cu pricina afla de problema inainte de casatorie. In cazul acesta mai are sens casatoria? Cale spre mantuire ar fi si calugaria..

Sonia19 11.09.2011 19:26:36

Citat:

În prealabil postat de Solveig (Post 399041)
Daca scopul casatoriei ar fi nasterea copiilor, atunci cuplurile casatorite care nu pot avea copii isi rateaza casnicia din start?

"129. Care este scopul evanghelic al nuntii crestine ?

Scopul principal al nuntii crestine, dupa porunca lui Dumnezeu ( Facere 1, 28; 2, 18-24 ) si dupa invatatura Bisericii Ortodoxe, este unirea prin iubire a celor doi soti in numele Domnului pentru nasterea de copii, spre inmultirea neamului omenesc. " (citat din Parintele Cleopa- http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/convorbiri6.htm)

Mihnea Dragomir 11.09.2011 19:28:28

Citat:

În prealabil postat de teodoraianys (Post 399054)
Fata cu pricina afla de problema inainte de casatorie. In cazul acesta mai are sens casatoria? Cale spre mantuire ar fi si calugaria..

Infertilitatea nu este impediment la căsătorie. Cel puțin în codurile canonice ale BC, din câte știu. Desigur, un astfel de diagnostic, dacă este cunoscut, trebuie comunicat viitorului soț.

Calea călugăriei, desigur că este și ea mîntuitoare, ca și calea căsătoriei. Dar, la călugărie trebuie să vină persoanele care simt chemare la călugărie, așa cum la căsătorie trebuie să vină cele care simt chemare la căsătorie. Nu se poate trage concluzia că cineva are chemare la călugărie numai din...infertilitate: este necesară o motivație pozitivă.

Solveig 11.09.2011 19:31:10

Citat:

În prealabil postat de teodoraianys (Post 399054)

Nu cred ca e un motiv bun pentru a alege calugaria, totusi.

Solveig 11.09.2011 19:55:21

Citat:

În prealabil postat de Sonia19 (Post 399055)
"129. Care este scopul evanghelic al nuntii crestine ?

Scopul principal al nuntii crestine, dupa porunca lui Dumnezeu ( Facere 1, 28; 2, 18-24 ) si dupa invatatura Bisericii Ortodoxe, este unirea prin iubire a celor doi soti in numele Domnului pentru nasterea de copii, spre inmultirea neamului omenesc. " (citat din Parintele Cleopa- http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/convorbiri6.htm)

Sf Vasile cel Mare, Sf Ioan Gura de Aur spun ca scopul primordial al casatoriei este infranarea (opusul desfranarii) si implinirea prin iubire a celor doi, cresterea lor intru Domnul.
Asta ce sustine parintele Cleopa aduce mai degraba cu gandirea iudaica. In NT nu exista referire la scopul casatoriei ca fiind nasterea de copii.

Adanna 11.09.2011 19:57:05

Si batranii se casatoresc.

Mihnea Dragomir 11.09.2011 20:25:53

Citat:

În prealabil postat de Adanna (Post 399067)
Si batranii se casatoresc.

Foarte bună observație. Deci, dacă infertilitatea ar fi impediment matrimonial, atunci orice femeie aflată după menopauză nu s-ar putea căsători.

teodoraianys 11.09.2011 22:39:44

Ma intreb atunci de ce sunt interzise relatiile sexuale in timpul sarcinii..Nu-i cam acelasi lucru?

Adanna 11.09.2011 22:51:37

Mai simte cineva miros de troll pe aici sau doar mi se pare mie?

teodoraianys 12.09.2011 07:27:22

Multumesc tuturor pentru raspunsuri si iertare daca am suparat!

lore86 14.09.2011 14:57:02

Citat:

Ce dragut, fiecare stie cate un scop al casniciei si sustine ca acela e singurul.
Potrivit invataturii sfintei Scripturi, scopurile casatoriei sunt3:ferirea de desfranare, nasterea de prunci si intrajutorarea reciproca.
Iar toate sunt in stransa legatura. doar impletirea lor aduce armonie si binecuvantare in casnicie.

Odinsson 16.01.2012 09:44:19

Da ,e permisa din punctul meu de vedere.Cine suntem noi sa zicem ca nu ,de ce sa ii luam fericirea unui om?

Mihnea Dragomir 16.01.2012 11:43:20

Citat:

În prealabil postat de Odinsson (Post 422263)
Da ,e permisa din punctul meu de vedere.Cine suntem noi sa zicem ca nu ,de ce sa ii luam fericirea unui om?

Nu există un drept la fericire. Cel puțin, nu în morala creștină. N-am auzit de așa ceva nici în Biblie, nici în scrierile sfinților. Bănuiesc că aiureala asta e luată din alte surse.

fallen 25.01.2012 11:30:29

S-a scris undeva ca la fertilizarea in vitro mor embrioni. Dar as vrea sa subliniez si eu un aspect.
Principalele motive din care un cuplu nu poate concepe pot fi :1) el nu produce spermatozoizi/ea nu produce ovule (mai rar); 2) ovulul si spermatozoidul nu se intalnesc (daca de ex. femeia are trompele infundate) : 3) cei doi se intalnesc, se formeaza embrionul, dar sarcina nu se poate instala in uter din varii motive (endometrita, insuficienta de progesteron, etc), si atunci apare ceea ce se chiama avort embrionar, care de cele mai multe ori trece neobservat, fiind confundat cu .. ceea ce se intampla in mod normal; doar daca intarzie cateva zile si femeia e "pe faza" si face un test de sarcina poate depista ce se intampla de fapt.
Deci, ceea ce vroiam sa spun e ca un numar mare de embrioni sunt si pierduti pe cale naturala. Atunci ce ar trebui sa facem, sa-i interzicem cuplului care stie ca are problema asta sa mai incerce?

lore86 25.01.2012 11:43:32

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 399079)
Foarte bună observație. Deci, dacă infertilitatea ar fi impediment matrimonial, atunci orice femeie aflată după menopauză nu s-ar putea căsători.

foarte corect.
Canoanele ii dau voie femeii sa se casatoreasca pana la 60 de ani.(un pic dupa instalarea menopauzei).

lore86 25.01.2012 11:51:36

Citat:

În prealabil postat de teodoraianys (Post 399149)
Ma intreb atunci de ce sunt interzise relatiile sexuale in timpul sarcinii..Nu-i cam acelasi lucru?

Din punct de vedere medical: daca micutul este deranjat, acest lucru se poate traduce prin avort spontan sau nastere prematura.
din punct dde vedere duhovnicesc: copilasul atunci se formeaza, intreaga lui fiinta e ca un burete care absoarbe orice traiere a mamei, orice simtamant. el se afla intr-o stare de liniste, bucurandu-se in sanurile maicii sale de dragoste de caldura, de linistea cugetului sau, de rugaciune, de armonie. Cand aceasta stare e tulburata de un intrus, poducand si o tulburare fizica, plus ca simtamintele mamei se schimba, toate caeste lucruri il bulverseaza pe bebelus. plus ca buretelul fiintei lui absoarbe si e firesc ca el sa dezvolte o precocitate sexuala.

oare fiinta cea mai minunata din lume merita acest tratament? ne stresam sa facem analize, sa face eco, sa manacam sanatos dar in acelasi timp tulburam bebelusul.
Vrem sa facem din ei sfinti, dar le transmitem toate patimile noastre. unde e curatia ta, o mama crestina?

lore86 25.01.2012 11:56:52

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 424684)
S-a scris undeva ca la fertilizarea in vitro mor embrioni. Dar as vrea sa subliniez si eu un aspect.
Principalele motive din care un cuplu nu poate concepe pot fi :1) el nu produce spermatozoizi/ea nu produce ovule (mai rar); 2) ovulul si spermatozoidul nu se intalnesc (daca de ex. femeia are trompele infundate) : 3) cei doi se intalnesc, se formeaza embrionul, dar sarcina nu se poate instala in uter din varii motive (endometrita, insuficienta de progesteron, etc), si atunci apare ceea ce se chiama avort embrionar, care de cele mai multe ori trece neobservat, fiind confundat cu .. ceea ce se intampla in mod normal; doar daca intarzie cateva zile si femeia e "pe faza" si face un test de sarcina poate depista ce se intampla de fapt.
Deci, ceea ce vroiam sa spun e ca un numar mare de embrioni sunt si pierduti pe cale naturala. Atunci ce ar trebui sa facem, sa-i interzicem cuplului care stie ca are problema asta sa mai incerce?

avortul spontan tot avort se numeste.Fie ca e din voia mamei sau din motive independente de ea. Femeia e oprita de la impartsania, chiar si in caz de avort spontan. Din fericire, exista tot felul de tratamente ptr sustinerea sarcinii, printre care si aportul de progesteron suplimentar administrat oral sau vaginal.

E o mare diferenta intre a pierde un embrion din nestiinta, din probleme ale organismului, in mod nevoit comparativ cu a pierde cativa embrioni, uneori pana la 10 in chip voit. E cum s-ar numi in sistem juridic, multipla crima cu premeditare.

fallen 25.01.2012 13:02:00

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 424693)
avortul spontan tot avort se numeste.Fie ca e din voia mamei sau din motive independente de ea. Femeia e oprita de la impartsania, chiar si in caz de avort spontan. Din fericire, exista tot felul de tratamente ptr sustinerea sarcinii, printre care si aportul de progesteron suplimentar administrat oral sau vaginal.

E o mare diferenta intre a pierde un embrion din nestiinta, din probleme ale organismului, in mod nevoit comparativ cu a pierde cativa embrioni, uneori pana la 10 in chip voit. E cum s-ar numi in sistem juridic, multipla crima cu premeditare.

Am si eu o nelamurire. Daca o femeie e oprita de la Sf. Impartasanie pt avort (spontan sau nu) pt. o perioada de vreme (ani) si intre timp ramane din nou insarcinata (si nu mai avorteaza), se poate impartasi atunci?

lore86 25.01.2012 14:34:43

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 424707)
Am si eu o nelamurire. Daca o femeie e oprita de la Sf. Impartasanie pt avort (spontan sau nu) pt. o perioada de vreme (ani) si intre timp ramane din nou insarcinata (si nu mai avorteaza), se poate impartasi atunci?

indiferent ce pacate grave ar avea femeia, inainte de a naste ea se poate impartasi oricum. Aceasta nu se face ptr ea, ci se face ptr pruncul care se slasluieste intransa si pentru ca nasterea, este o intalnirea a vietii cu moartea. Daca trece cu bine de acest hotar, femeia isi reia vechiul canon.

luciand 29.01.2012 12:59:51

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 424724)
indiferent ce pacate grave ar avea femeia, inainte de a naste ea se poate impartasi oricum. Aceasta nu se face ptr ea, ci se face ptr pruncul care se slasluieste intransa si pentru ca nasterea, este o intalnirea a vietii cu moartea. Daca trece cu bine de acest hotar, femeia isi reia vechiul canon.

Aproape exact, cu precizarea că împărtășirea femeii înaintea nașterii se face chiar pentru ea! Întru adevăr, pentru a putea trece cu bine pragul nașterii într-unul din cele două cazuri: ori are parte de o naștere ușoară, ori dacă femeia moare, să moară împărtășită. Copilul, nefiind născut, beneficiază doar indirect de împărtășirea mamei - împărtășania are sens doar pentru un creștin botezat! Iar cum pruncul nenăscut nu e botezat, el nu se împărtășește în mod direct.
Iartă-mă că am intervenit, sper să nu te superi...

lore86 29.01.2012 17:53:25

Citat:

În prealabil postat de luciand (Post 425697)
Aproape exact, cu precizarea că împărtășirea femeii înaintea nașterii se face chiar pentru ea! Întru adevăr, pentru a putea trece cu bine pragul nașterii într-unul din cele două cazuri: ori are parte de o naștere ușoară, ori dacă femeia moare, să moară împărtășită. Copilul, nefiind născut, beneficiază doar indirect de împărtășirea mamei - împărtășania are sens doar pentru un creștin botezat! Iar cum pruncul nenăscut nu e botezat, el nu se împărtășește în mod direct.
Iartă-mă că am intervenit, sper să nu te superi...

Foarte corect si utile completarile.:)

Noesisaa 29.01.2012 20:12:02

O prietena, casatorita de ceva ani, a renuntat la ideea de a avea copii. Au incercat ani de zile, i s-a spus ca nu se poate. La fertilizare in vitro nu au apelat, ambii fiind catolici devotati. Si...surpriza, acum este insarcinata in aproape 10 saptamani si se pregateste sa fie mamica, cand credea ca ei nu i se va intampla asa ceva niciodata.

Solveig 30.01.2012 17:27:33

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 425769)
O prietena, casatorita de ceva ani, a renuntat la ideea de a avea copii. Au incercat ani de zile, i s-a spus ca nu se poate. La fertilizare in vitro nu au apelat, ambii fiind catolici devotati. Si...surpriza, acum este insarcinata in aproape 10 saptamani si se pregateste sa fie mamica, cand credea ca ei nu i se va intampla asa ceva niciodata.

Foarte fain! ma bucur pentru ea!

claudiu_s 30.01.2012 18:02:34

Citat:

În prealabil postat de Solveig (Post 425927)
Foarte fain! ma bucur pentru ea!

Nu doar ca este pacat sa recurgi la asa ceva,dar Biserica lui Hristos niciodata nu va recunoaste acesti copii.Nu avem dreptul sa ne impotrivim si sa fim incapatanati in fata lui Dumnezeu.Eu cred ca daca stilul de viata al fiecaruia ar fi adaptat la conditiile puse de Mantuitorul nostru,fara doar si poate oricine si oricand ar putea sa aiba copii.Iti trebuie doar credinta...

Dumitru73 30.01.2012 18:05:27

Citat:

În prealabil postat de claudiu_s (Post 425939)
Nu doar ca este pacat sa recurgi la asa ceva,dar Biserica lui Hristos niciodata nu va recunoaste acesti copii.Nu avem dreptul sa ne impotrivim si sa fim incapatanati in fata lui Dumnezeu.Eu cred ca daca stilul de viata al fiecaruia ar fi adaptat la conditiile puse de Mantuitorul nostru,fara doar si poate oricine si oricand ar putea sa aiba copii.Iti trebuie doar credinta...

s-a pronuntat BO in acest caz si a spus ca este pacat?

lore86 30.01.2012 18:10:58

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 425941)
s-a pronuntat BO in acest caz si a spus ca este pacat?

Da, si-a afirmat clar pozitia prin scririle patristice(nu pozitia sinodului actual), le regasesti in tratatele de morala.
Singura noutate si ciudatenie din post e ca biserica nu recunoaste acesti copii. fertilizati in vitro.de unde si pana unde ideea aceasta? :O

Dumitru73 30.01.2012 18:16:25

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 425942)
Da, si-a afirmat clar pozitia prin scririle patristice(nu pozitia sinodului actual), le regasesti in tratatele de morala.
Singura noutate si ciudatenie din post e ca biserica nu recunoaste acesti copii. fertilizati in vitro.de unde si pana unde ideea aceasta? :O

ce legatura are fertilizarea in vitro cu scrierile patristice?

daca esti bolnava si mergi la Maslu, renunti la medic?

ovidiu b. 30.01.2012 18:25:53

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 397521)
Nu e chiar asa...
1. Exista oameni (inlcusiv barbati) care nu pot avea copii din cauza uinor boli sau anomalii din nastere. N-are nici o legatura cu pacatul

Si cu are legatura?

ovidiu b. 30.01.2012 18:48:21

Citat:

Nu isi rateaza casatoria ci trebuie sa nadajduiasca in ajutorul lui Dumnezeu. Sa staruiasca in rugaciune, post, spovedanie, infranare in ziele de post, impartasanie deasa si nu se poate sa nu se poata.

Scopul casatoriei este nasterea de prunci, chiar nasterea de prunci este o conditie a mantuirii femeii si prin sprijin si ajutor reciporc de asemenea si a barbatului. Bineinteles daca ei staruie cu deplina intelepciune in credinta, in iubire si sfintenie.
Unde chiar nu se poate...atunci cuplul poate infia un copil sau poate sa se ingrjeasca de un copil orfan sau necajit cu mancare, haine etc pana cand acest copil isi poate castiga singur existenta.

lore86 30.01.2012 19:12:14

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 425945)
ce legatura are fertilizarea in vitro cu scrierile patristice?

daca esti bolnava si mergi la Maslu, renunti la medic?

Nu, bineinteles, dar daca ptr a avea un copil ucizi 10 e o problema grava. Se numeste crima.Si e de datoria Bisericii, ca aparatoare a vietii sa aiba un cuvant de spus. De aceea spuneam ca e o problema de morala, si etica totodata.

maria32 31.01.2012 16:07:57

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 425954)
Scopul casatoriei este nasterea de prunci, chiar nasterea de prunci este o conditie a mantuirii femeii si prin sprijin si ajutor reciporc de asemenea si a barbatului.

Bineinteles ca nu doar acesta este singurul scop al casatoriei si nici conditia nasterii de prunci nu este singura pentru mantuirea femeii. Sa fim mai atenti la formulari ca sa nu inducem lumea in eroare.
Pentru lamuriri suplimentare a se citi Omiliile la casatorie ale Sfantului Ioan Gura de Aur.

Yasmina 01.02.2012 01:28:42

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 425954)
chiar nasterea de prunci este o conditie a mantuirii femeii

Poate fi o conditie la femeile sanatoase si la acelea care si-au ales sa traiasca o viata de familie.
Dupa enuntul dvs generalizat se poate intelege ca nu va exista mantuire pt calugarite si nici pt femeile inapte procreerii.

Yasmina 01.02.2012 01:39:38

Crestineste ar fii sa vrei si sa poti adopta un copil,doi daca nu ai resurse fizice sa poti avea urmasi!

AlinB 01.02.2012 01:46:59

Citat:

În prealabil postat de claudiu_s (Post 425939)
Nu doar ca este pacat sa recurgi la asa ceva,dar Biserica lui Hristos niciodata nu va recunoaste acesti copii.

Bati campii fara absolut nici o gratie.

N.Priceputu 01.02.2012 08:45:05

Bine ai revenit, AlinB!

ovidiu b. 01.02.2012 09:31:14

Citat:

În prealabil postat de maria32 (Post 426200)
Bineinteles ca nu doar acesta este singurul scop al casatoriei si nici conditia nasterii de prunci nu este singura pentru mantuirea femeii. Sa fim mai atenti la formulari ca sa nu inducem lumea in eroare.
Pentru lamuriri suplimentare a se citi Omiliile la casatorie ale Sfantului Ioan Gura de Aur.

An precizat foarte clar "chiar nasterea de prunci este o conditie a mantuirii femeii" si nu SINGURA cum ai dedus. Apoi am mai precizat ca ei (adica sotii) "sa staruie cu deplina intelepciune in credinta, in iubire si sfintenie. Pai ce insemana SFINTENIE, IUBIRE, CREDINTA? - nu sunt si astea niste scopuri ale casatoriei?

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:35:29.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.