Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Intrebari utilizatori (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5063)
-   -   Cultul crestin baptist (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14038)

ioanna 26.10.2011 13:42:15

Daca tot s-a deschis un topic despre cultul baptist, nu vreti sa discutam despre el, despre principiile sale fundamentale (dogmatica), mai ales ca nu exista un topic similar? (sau nu l-am descoperit eu). Eu sunt printre cei care nu stiu foarte multe despre cultul baptist, insa mi-ar place sa cunosc, pentru cultura generala si intelegerea mentalitatii lor, doar sunt semenii nostri.

Tot ce stiu despre baptisti se poate rezuma la o fraza, daca gresesc ma corectati: recunosc invatatura crezului niceano-calcedonian, sunt inconoclasiti (resping cultul icoanelor si al moastelor), nu recunosc preotia sacramentala (de hirotonie), cred doar in preotia imparateasca (universala) a tuturor crestinilor, n-au Sfinte Taine (botez,mirungere, euharistie, maslu) ci “randuieli” cu valoare simbolica: Botezul- practicat la adulti si Cina Domnului, cu caracter comemorativ. De asemenea, tin Ziua Domnului Duminica.

In rest, nu mai stiu nimic :) Nu-mi dau seama care e pozitia lor exacta fata de predestinarea calvina, fata de mantuire, viata de dupa moarte si multe altele.

spre_rasarit 26.10.2011 13:52:01

BAptistii cred din cauza iunselarii ca copiii si cei bolnavi ce nu au discernamant nu se pot boteza deci mantui Ioan 3:3. sa treci la ei insemna sa-i pui pe copii in grava primejdie si la fel pe cei bolnavi.

Pana in 1700+ toti CRESTINII din toata lumea s-au botezat, 1700 de ani de la IIsus. In 1700+ intr-o tara unii s-au botezat tarziu ca sa nu plateasca taxele ce erau datorate de cei botezati si asa a aparut aceasta idee cu botezul tarziu. Fara nici o legatura cu religia ci cu taxele. Si apoi unele versuri au fost scoase din context si asa am ajuns la baptisti. Trecerea de la ortodoxie la baptisti insemna departarea de Dumnezeu si poate fi considerata pacat si pentru ca baptistii au renuntat la spovedire ce sterge pacatele ce te facik? Ortoidocsii au o sansa sa ajunga in iad pentru trecerea la baptisti. Nevand sfanta Liturghie pentru viata vesnica, baptistii ce nu au luat sfanta Impartasanie probabil nu au viata vesnica fiind ca mortii ce-si ingroapa mortii. Sa ramanem ortodcsi sa se poata boteza si copii, sa se poata mantui si cei bolnavi si sa ,luam in continuare viata vesnica prin sfanta Impartasanie Ioan 6:53-54.

ioanna 26.10.2011 15:15:09

Citat:

În prealabil postat de spre_rasarit (Post 407971)
Baptistii, cred din cauza inselarii ,ca copiii si cei bolnavi ce nu au discernamant nu se pot boteza ,deci mantui Ioan 3:3. sa treci la ei insemna sa-i pui pe copii in grava primejdie si la fel pe cei bolnavi.

Nu cunoastem sigur soarta copiilor nebotezati , stim doar ca mila Lui Dumnezeu este mare :
Lăuda-Te-voi între popoare, Doamne, cânta-voi ție între neamuri,
Că mai mare decât cerurile este mila Ta și până la nori adevărul Tău. (Psalm 107:3,4)

ovidiu b. 26.10.2011 15:44:17

Citat:

În prealabil postat de sebislider (Post 407941)
Cred ca am explicat mai inainte cu cateva post-uri de ce. Lucrurile merg in aceasta ordine deoarece au fost cazuri cand unii copii au fost botezati la gramada impreuna cu parintii lor fara acordul lor, al copiilor. Si cand zic copii ma refer la 12-13 ani cand incepi sa gandesti un pic mai mult decat jucarii si desene animate. Si de asemenea s-au intamplat cazuri cand oamenii au avut motive ascunse pentru a face aceste lucruri. Vroiau sa se boteze pt ca sa devina membri intr-o biserica sau alta unde cautau anumite avantaje sau ca sa se poata apropia de nu stiu ce fata de care-i placea lui. In concluzie: Lucrurile merg asa pt a afla motivatia cu care se face botezul. Ce sta in spatele acestei decizii de a te boteza? Nu te gandi ca este un fel de interogatoriu - dimpotriva lucrurile merg destul de frumos. Nimeni nu face acest pas decat dupa o perioada dupa ce a mers la o biserica sau alta si s-a imprietenit cu oamenii de acolo, inclusiv cu cei mai mari de pe acolo; a inteles cum stau lucrurile sau cum credem noi, iar acest lucru s-a vazut cat de cat in viata lui. Nu o sa fim pusi niciodata sau aproape niciodata in situatia in care o sa vina o persoana de pe strada pe care nu o cunoastem si nu ne cunoaste si sa ceara sa fie botezata iar noi sa fim pusi in situatia de a spune ca nu se poate. Sper ca am fost destul de explicit. Toata stima.

Din păcate pentru mine nu sunteți destul explicit. O dată afirmați citez "persoana trebuie sa treaca inainte de botez prin niste intalniri cu unul din liderii bisericii iar apoi printr-o intalnire cu cei din comitet" iar apoi primesc un răspuns citez "Nu te gandi ca este un fel de interogatoriu - dimpotriva lucrurile merg destul de frumos". Nimic concret, dar observ că totul este frumos.

Repet întrebările cu rugămintea de veni cu răspunsuri concrete și la subiect (dacă nu puteți susține un răspuns nu este problemă - accept și lipsa unui răspuns concret).

1.De ce trebuie să treacă acea persoană prin mai multe întâlniri cu liderii bisericii? Unde avem vreo dovadă în istoria creștinismului de aceste relatări?
2.Pe ce se bazează această idee că înainte de botez o persoană trebuie treacă prin analiza unui comitet? (cu ce argumente susțineți această idee - argumente biblice sau din istoria creștinismului)

ioanna 26.10.2011 16:57:03

Din ce a spus domnul Sebislider se deduce ca etapa premergatoare botezului, acea “testare” facuta de liderii bisericii, e o randuiala stabilita in sanul comunitatilor religioase baptiste, tine de traditia lor. Bisericile in cadrul carora se face botezul copiilor de mici, considera ca parintii si nasii au obligatia morala fata de copil de a-l initia in Crestinism, prima etapa fiind botezul, la fel cum era taierea imprejur in Vechiul Testament, un legamant intre om si Dumnezeu. Botezul e un ritual de initiere, „deschiderea cugetului bun către Dumnezeu, prin invierea lui Iisus Hristos”. Un copil , ce are cugetul curat (bun) , va simti imensa forta a iubirii divine , care patrunde in spatiul constiintei sale. Botezul se face la o varsta frageda, tocmai pentru ca se are in vedere responsabilitate parintilor fata de copilul lor, caci nu poate sa exista o iubire mare fara o responsabilitate corespunzatoare.

osutafaraunu 26.10.2011 16:57:30

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 407960)
Nu stiu din ce zona sunteti, insa chiar am sa-i intreb pe adventistii din orasul meu, ca tot incepe “festivalul de tineret” saptamana viitoare, care e pozitia lor fata de “prozelitismul online”, daca vi se impune in mod expres sau e optiunea fiecaruia si de ce tendinta de a denigra cultul crestin-ortodox, in schimb ce relatiile sunt cordiale cu ceilalti. Imi veti servi ca exemplu.

Intrarea mea pe acest forum este o inițiativă personală, nu se impune niciun fel de "prozelitism online" de sus. Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă s-ar da o astfel de "directivă", să posteze zilnic în loc de 2-3 adventiști 2.000-3.000 de tineri adventiști (că tot ați amintit de Festivalul de Tineret. Nu sunt din București)...
Iar dacă doriți exemple de "prozelitism online" și încă prozelitism violent, vă pot da 2-3 linkuri ortodoxe (chiar recente) în care nu sunt implicați mireni ca mine, ci preoți și călugări, deci Biserica prin reprezentanții ei.

Nu înțeleg de ce postarea unor adevăruri e receptată ca "denigrarea cultului creștin-ortodox", în schimb etichetarea în toate felurile a neoprotestanților e ptivită ca un lucru normal.

ioanna 26.10.2011 17:23:31

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 407988)
Nu înțeleg de ce postarea unor adevăruri e receptată ca "denigrarea cultului creștin-ortodox", în schimb etichetarea în toate felurile a neoprotestanților e ptivită ca un lucru normal.

Tocmai acest lucru ii voi intreba (festivalul e la Cluj), daca etichetarile de genul “hulitori de Duh Sfant” si multe altele, pe care le-ati adus ortodocsilor, fac parte din dogmatica adventista. Ne-ati catalogat in fel si chip, in sute de postari , pline de persiflari la adresa Ortodoxiei, ironizari ale practicilor confesionale. Daca un ortodox aminteste de eresurile doctrinei advente, sariti 15m in sus, pentru ca a folosit cuvantul “eres”, dar acesta este un ADEVAR, e marturisirea noastra de credinta, nu putem crede in ceea ce interpretati dmv., sunt conceptii false dpdv ortodox. Insa noi trebuie sa acceptam tacit toate ironiile dmv, nu? Dmv. nu puteti sa va prezentati crezul, fara sa aruncati cu "sageti otravite" in noi, de genul celei amintite la inceputul postarii. La aspectul acesta m-am referit cand am spus "denigrarea credintei crestin-ortodoxe". Nu intamplator ati fost banat de o multime de ori, dar se pare ca n-ati invatat nimic, ati revenit de fiecare data, pastrand aceeasi atitudine provocatoare.

osutafaraunu 26.10.2011 17:52:12

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 407996)
Tocmai acest lucru ii voi intreba (festivalul e la Cluj), daca etichetarile de genul “hulitori de Duh Sfant” si multe altele, pe care le-ati adus ortodocsilor, fac parte din dogmatica adventista.

Puteți s-o faceți, dar să dați și linkurile respective pentru ca mărturia dumneavoastră să nu fie catalogată drept mincinoasă.
Și pentru că s-a lămurit acest aspect spre liniștea dumneavoastră, puteți reveni la topic.

ioanna 26.10.2011 18:07:41

Stati linistit, ati oferit atata material, incat o sa mi se termine cartusul la imprimanta. Daca n-ati fi adus din nou pe tapet acest subiect, nu se devia de la topic. Inchei off topicul aici.

osutafaraunu 26.10.2011 18:17:09

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 408003)
Stati linistit, ati oferit atata material, incat o sa mi se termine cartusul la imprimanta. Daca n-ati fi adus din nou pe tapet acest subiect, nu se devia de la topic. Inchei off topicul aici.

Vă fac cadou un refill de cartuș.:1:
Și acum revenind la problema baptismală: considerați că baptiștii (împreună cu ceilalți neoprotestanți) greșesc administrând botezul după comandamentul hristic "cine va crede[1] și se va boteza[2]"?

ioanna 26.10.2011 18:23:36

Dintre protestanti, doar baptistii fac botezul la adulti, asa cum o fac si cultele neoprotestante. Nu consider ca e o gresala, atata timp cat Biblia nu specifica in mod explicit varsta minima la care sa se savarseasca, (unii s-ar putea sa-i spuna neglijenta pt. ca se amana) consider insa ca dmv. gresiti atunci cand acuzati bisericile traditionale (catolica,ortodoxa) si cele protestante , ca fac botezul la copii.

Cand spun neglijenta, am in vedere (Ioan 3 :5) Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu. Parintii au o obligatie morala fata de copii, nu credeti? Ce se intampla cu copii care trec in nefiinta inainte de a fi botezati la 18 ani? Versetul din Ioan e explicit, exista o conditionare clara.

Pestisorul de Aur 26.10.2011 18:34:28

Citat:

În prealabil postat de sebislider (Post 407919)
Dar cine iti spune sa fii baptist? Nu se face nimic cu de-a sila. In general nu sunt de acord cu luarea cu japca. Fiecare este liber sa aleaga acolo unde crede ca este cel mai bine pentru el, acolo unde crede ca se pliaza pe el ca persoana. Problema nu este ca trebuie sa fii ortodox, catolic, baptist, penticostal, evanghelist .... etc... Problema este daca esti un crestin adevarat si nu doar de Paste sau de Craciun. Daca ai o relatie cu un Dumnezeu viu si nu doar asa ca sa zici ca apartii de o religie sau alta. (Cand vorbeam la per tu - vorbeam de un "tu" generic nu de cineva de pe aici care poate se duce in fiecare duminica la biserica - asa cum ar trebui nu?)
Stima.

Ce are mai bun cultul baptist decat cultul ortodox?Sau ce are cultul baptist si nu are cultul ortodox?

catalin2 26.10.2011 18:59:18

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 408005)
Și acum revenind la problema baptismală: considerați că baptiștii (împreună cu ceilalți neoprotestanți) greșesc administrând botezul după comandamentul hristic "cine va crede[1] și se va boteza[2]"?

Nu, nu gresesc. Cum nu au har lucrator, la fel ca si ceilalti neoprotestanti, nu are importanta cand se face acest lucru. Parca parintele Cleopa numea botezul eterodox "spalare pe cap". Asadar acest ritual al spalarii pe cap numit impropriu de neoprotestanti botez, poate avea loc oricand, nu are importanta.

Scotland The Brave 26.10.2011 20:01:02

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 407970)
Nu-mi dau seama care e pozitia lor exacta fata de predestinarea calvina, fata de mantuire, viata de dupa moarte si multe altele.

Nu este neaparat nevoie de o disociere totala intrucat in Anglia cel putin,intre 1771-1892 a fost perioada unor celebri baptisti calvinisti precum John Gill,Andrew Fuller,William Gadsby dar mai ales Charles Haddon Spurgeon.In plus Marturisirea de Credinta de la Londra din 1689 este una baptist-calvinista,avandu-si originea in cea de la Westminster.

osutafaraunu 27.10.2011 07:51:55

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 408008)
consider insa ca dmv. gresiti atunci cand acuzati bisericile traditionale (catolica,ortodoxa) si cele protestante , ca fac botezul la copii.

N-am acuzat așa ceva, ba chiar am spus că și adventiștii efectuează botez la copii. În definitiv, la 12-13-14 ani tot copii se numesc. Sebislider ne confirmă că și în Biserica Baptistă există asemenea cazuri (și probabil și în alte biserici neoprotestante).

Citat:

Cand spun neglijenta, am in vedere (Ioan 3 :5) Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu. Parintii au o obligatie morala fata de copii, nu credeti?.

Obligația morală a părinților constă în a educa pe copiii lor în spiritul credinței creștine. Astfel, cu timpul, copiii vor ajunge să îndeplinească prima condiție a mântuirii. Urmează doar ca ei să solicite botezul:

"Cel ce va crede și se va boteza se va mântui; iar cel ce nu va crede se va osândi." (Marcu 16,16)

Citat:

Ce se intampla cu copii care trec in nefiinta inainte de a fi botezati la 18 ani?

Exact ce se întâmplă cu copiii care mor la naștere: Dumnezeu în marea Lui înțelepciune are grijă de toate ființele umane și nu este constrâns în deciziile Lui de prezența ori absența "apei magice".

Ce se întâmplă cu primul creștin nebotezat care deși a îndeplinit doar prima condiție a mântuirii, a primit confirmarea ei chiar din gura Mântuitorului:

"Și Iisus i-a zis Adevărat grăiesc ție astăzi vei fi cu Mine în rai" (Luca 23,43 am eliminat semnele de punctuație, acestea oricum nu există în textul original)

Dar ce se întâmplă cu copiii morți în timpul sarcinii? Aceștia nu sunt tot ființe umane? Cum rezolvă Biserica Ortodoxă această problemă? Atenție ce răspundeți, căci s-ar putea să dați argumente celor ce susțin avortul.

osutafaraunu 27.10.2011 08:02:57

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 408018)
Parca parintele Cleopa numea botezul eterodox "spalare pe cap". Asadar acest ritual al spalarii pe cap numit impropriu de neoprotestanti botez

Baptiștii și toți neoprotestanții consideră botezul ca un act sfânt, nu doar un simplu "ritual", căci participă la el cu toată ființa lor. Putem vorbi de o asemenea angajare plenară a bebelușului? Nicidecum! Mai degrabă aceasta ar putea fi numită "spălare pe cap", ori "băiță".
Apropos, cum se face că deși bebelușii se bucură când li se administrează băița zilnică, în cristelniță de obicei țipă și se zbat? Să fie un semn al dezacordului lor în fața unui act religios forțat?:106:

ioanna 27.10.2011 08:31:52

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 408067)
Baptiștii și toți neoprotestanții consideră botezul ca un act sfânt, nu doar un simplu "ritual"

Doctrina baptista va contrazice, chiar si cea a Martorilor lui Iehova. Nu e un act sfant, e un act cu valoare de simbol, de altfel ei nici nu considera ca Duhul Sfant coboara la botez, ca primesc Duh Sfant, e un ritual cu apa. Penticostalii insa il privesc ca pe o taina, considerand ca primesc pe frunte pecetea Duhului Sfant in chip nevazut si banuiesc ca e la fel si la adventisti.

Vreau sa va intreb: se practica al doilea botez in biserica AZ7? Sa presupunem ca un crestin penticostal trece la adventisti. Se repeta botezul sau se tine cont ca a fost botezat odata, in rit penticostal? Se face botez doar daca ai fost botezat in numele Lui Hristos atunci cand ai fost copil sau care e practica botezului la AZ7? Botez la adulti am vazut doar la cultul Martorilor lui Iehova, insa din grupul neoprotestant ei sunt mai "aparte", deci nu-i pot lua ca reper pentru ceilalti, nu se boteaza in numele Sf. Treimi, nu se rosteste numele celui botezat, e total diferita practica lor confesionala de a altora.

nutucutu 27.10.2011 08:38:16

Citat:

Baptiștii și toți neoprotestanții consideră botezul ca un act sfânt, nu doar un simplu "ritual", căci participă la el cu toată ființa lor. Putem vorbi de o asemenea angajare plenară a bebelușului? Nicidecum! Mai degrabă aceasta ar putea fi numită "spălare pe cap", ori "băiță".
Apropos, cum se face că deși bebelușii se bucură când li se administrează băița zilnică, în cristelniță de obicei țipă și se zbat? Să fie un semn al dezacordului lor în fața unui act religios forțat?:106:

Poate neoprotestantii asa il considera, insa elementele aferente ma fac sa cred cei care organizeaza aceste botezuri nu il considera asa. O cunostinta mi-a spus ca atunci cind s-a botezat au inchiriat un bazin de inot de la un hotel, au sarit cu totii in bazin si asta a fost botezul lor. Ideea de a arunca apa in care s-au botezat la canal mi se pare groaznica. Iar "amintirile" legate de acest eveniment le consider putin propaganda indusa de pastorii dumneavoastra. Acelasi lait motiv si aceleasi stereotipuri la toate cultele neoprrotestante; toti neoprotestantii isi amintesc LA FEL despre acest eveniment.

Iar referitor la asocierea cu baita: de multe ori botezul se face in biserici reci care nu au nici o legatura cu caldurica si jucariile de acasa, stiti prea bine acest lucru. Insa, asa cum dumneavoastra, atunci cind aveti copilul bolnav, ii dati un medicament amar fara sa il intrebati daca-l doreste sau nu, tot asa si crestinii responsabili isi boteaza copiii de mici, pentru ca stiu ca acest lucru le face bine. Asa ne indeamna si Sfinta Scriptura care ne relateaza mai multe cazuri de convertiti care s-au botezat imediat "ei si casa lor" si asa procedam si noi.

Dumneavoastra va botezati copiii la maturitate fara sa aveti o baza scripturistica in acest sens, iar in acest fel va jucati cu mintuirea copiilor dumneavoastra.

Mihailc 27.10.2011 08:42:38

Citat:

Baptiștii și toți neoprotestanții consideră botezul ca un act sfânt, nu doar un simplu "ritual", căci participă la el cu toată ființa lor.

Una e ce consideri tu sfânt și alta ce este cu adevărat sfânt. E plin youtube-ul de ”sfințenie” prin autosugestie, exemple clare de isterie colectivă cu substrat patologic.

Citat:

Putem vorbi de o asemenea angajare plenară a bebelușului? Nicidecum!
Dacă îți place să vorbești singur de ce nu-ți faci un blog?

Citat:

Mai degrabă aceasta ar putea fi numită "spălare pe cap", ori "băiță".
Oricum ai lua-o, tot e mai bună decât o spălare în cap, din care rezultă creier curățat de orice urmă de inteligență și gândire critică. Trices, tu ești cel mai bun exemplu în acest sens...

Citat:

Apropos, cum se face că deși bebelușii se bucură când li se administrează băița zilnică, în cristelniță de obicei țipă și se zbat?
Bebelușul botezat se leapădă de satana de-aia țipă și se zbate, spre deosebire de sectari care-l primesc în acorduri de șlagăre lăcrămoase.

Citat:

Să fie un semn al dezacordului lor în fața unui act religios forțat?
Nu, e un semn al dezacordului tău cu gândirea adultă, stai liniștit.

ioanna 27.10.2011 08:47:01

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 408072)
Poate neoprotestantii asa il considera, insa elementele aferente ma fac sa cred cei care organizeaza aceste botezuri nu il considera asa. O cunostinta mi-a spus ca atunci cind s-a botezat au inchiriat un bazin de inot de la un hotel, au sarit cu totii in bazin si asta a fost botezul lor. Ideea de a arunca apa in care s-au botezat la canal mi se pare groaznica. Iar "amintirile" legate de acest eveniment le consider putin propaganda indusa de pastorii dumneavoastra. Acelasi lait motiv si aceleasi stereotipuri la toate cultele neoprrotestante; toti neoprotestantii isi amintesc LA FEL despre acest eveniment.

Si pe mine m-a surprins botezul martorilor lui Iehova, mi-a dat senzatia usoara de strand. Eu am asistat la unul facut vara, pe stadion, multa lume in tribune, iar tinerii care asteptau sa se boteze erau pe pista de atletism, incolonati in sir indian, fetele in costum de baie, iar baietii in sort (existau totusi si doi, trei mai in varsta care si-au pus un tricou peste costum) si rand pe rand au intrat intr-un bazin transparent cu apa pana la brau, unde erau flancati de doi martori, imbracati cu un tricou alb, care-i lasau pe spate, integral si-i ridicau in aplauzele multimii; atmosfera festiva, multe poze etc. Simpatic mi s-a parut ca unii stateau la rand cu umbreluta de soare in mana. Nu m-am asteptat sa fie asa botezul lor. Cred totusi ca in bazin mai era inca o persoana, in afara de cei doi care-i sustineau si care probabil rostea ceva. (oricum din tribuna nu puteai auzi) La un momment dat era cam aglomeratie, unii coborau mai repede in apa, ca n-aveau rabdare si trebuiau sa astepte ca sa iasa ceilalti dupa imersiunea facuta:)

osutafaraunu 27.10.2011 09:18:12

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 408070)
Doctrina baptista va contrazice, chiar si cea a Martorilor lui Iehova. Nu e un act sfant, e un act cu valoare de simbol, de altfel ei nici nu considera ca Duhul Sfant coboara la botez, ca primesc Duh Sfant, e un ritual cu apa. Penticostali insa il privesc ca pe o taina, pentru ca primesc pe frunte pecetea Duhului Sfant in chip nevazut

M-ați pus în încurcătură, eu știam puțin altfel. Dar să lăsăm mai bine să răspundă un penticostal, un baptist și un martor al lui Iehova...

Citat:

si banuiesc ca e la fel si la adventisti.

"Concluzii dogmatice
Prin botez noi mărturisim credința în moartea și învierea Domnului Isus Hristos și dovedim moartea noastră față de păcat și hotărârea de a umbla într-o viață înnoită. Astfel noi Îl recunoaștem pe Hristos ca Domn și Mântuitor, devenim poporul Lui și suntem primiți ca membri ai bisericii Lui. Botezul este simbolul unirii noastre cu Hristos, al iertării păcatelor noastre și al primirii Duhului Sfânt. El se face prin scufundare în apă și este condiționat de mărturisirea credinței în Isus și o dovadă a căinței de păcat. El urmează după instruirea din Scripturi și acceptarea învățăturilor acestora.

Concluzii etice
Evenimentul spiritual cunoscut prin legământul botezului are trei faze importante: pocăința sau procesul de pregătire al legământului, crucificarea omului vechi, care este momentul crucial al evenimentului, și învierea omului nou, ceea ce este începutul unui lung proces de transformare.

Pocăința este minunea harului divin, care începe prin trezirea conștiinței asupra căreia acționează Cuvântul lui Dumnezeu și imboldul Spiritului Sfânt. Scopul și conținutul trezirii este întoarcerea, acea decizie care schimbă radical direcția de mers în viață.

Crucificarea omului vechi este rezultatul unei adânci păreri de rău de păcatele săvârșite, o autocondamnare din cauza păcatelor săvârșite în trecut și o hotărâre de a nu mai continua păcătuirea. În această stare deznădăjduită, păcătosul vede goliciunea sa morală și neputința de a se îndrepta singur, ceea ce îl determină să se predea fără rezervă și necondiționat harului divin. Rezultatul este înfrânarea de către Duhul Sfânt a pasiunilor și pornirilor firii pământești și instituirea unui control sensibil al conștiinței asupra firii crucificate.

Învierea omului este schimbarea autonomiei sau dependenței de sine cu theotomia sau dependența totală de Dumnezeu. Învierea omului nou are trei semne de recunoaștere: a) lepădarea de sine; b) o dorință fierbinte de a trăi o viață sfântă; c) supunerea necondiționată față de voința lui Dumnezeu și o încredere nezdruncinată în puterea ocrotitoare de păcat a lui Dumnezeu.

Botezul nu este un act cultic care operează singur chiar și în condițiile unui legământ formal, fără conținutul credinței. Ca oricare legământ, și botezul este condiționat de loialitatea părții contractante, și în cazul întoarcerii în stare durabilă de trăire voită în păcat, legământul își pierde valabilitatea (Evrei 6,4-6)." (Manualul Doctrinelor Biblice AZȘ p.228-229)

Citat:

Vreau sa va intreb: se practica al doilea botez in biserica AZ7? Sa presupunem ca un crestin penticostal trece la adventisti. Se repeta botezul sau se tine cont ca a fost botezat odata, in rit penticostal?

De regulă se respectă dorința celui ce se botează. La mine în comunitate am văzut trei primiri (prin vot) a unor foști credincioși penticostali cărora li s-a socotit valid botezul efectuat în Biserica Penticostală. Bineînțeles că un botez efectuat forțat ori fără adeziunea credinciosului nu poate fi considerat valid și necesită rebotezarea.

osutafaraunu 27.10.2011 09:21:29

Citat:

O cunostinta mi-a spus ca atunci cind s-a botezat au inchiriat un bazin de inot de la un hotel, au sarit cu totii in bazin si asta a fost botezul lor.

Cunoștința dv. e sigură că n-a participat la un ritual hindus? Deși ei sar în apa Gangelui nu în bazine de înot... Încă n-am auzit de asemenea "botezuri" la neoprotestanții (cel puțin din România).

Citat:

Ideea de a arunca apa in care s-au botezat la canal mi se pare groaznica.

Iertați-mă că vă întreb, la dvs. ce se face cu apa din cristelniță? Sper că nu se duce acasă pentru a se bea (cu înghițituri mici)... Aș spune ce mi-a povestit odată nașu', dar mai bine nu...

Citat:

Iar referitor la asocierea cu baita: de multe ori botezul se face in biserici reci

Aici aveți dreptate, probabil aceasta e una din diferențele majore între bisericile noastre.

Citat:

Dumneavoastra va botezati copiii la maturitate fara sa aveti o baza scripturistica in acest sens

Baza scripturistică constă tocmai în maturitatea copiilor noștri, căci doar un copil matur poate avea o credință personală, poate lua decizia lepădării de păcatele lui și poate mărturisi public această decizie. Un bebe poate face aceste lucruri? Hotărât nu!

osutafaraunu 27.10.2011 09:22:55

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 408073)
Bebelușul botezat se leapădă de satana de-aia țipă și se zbate

Aveți un dezvoltat simț al umorului, de aceea vă apreciez atât de mult...:1:

Mihailc 27.10.2011 10:07:00

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 408081)
Aveți un dezvoltat simț al umorului, de aceea vă apreciez atât de mult...:1:

Deși știu că-mi tocesc tastatura degeaba, te informez totuși că înainte de botez catehumenul este exorcizat, practică atestată încă din primele secole creștine.
Dar dacă ții neapărat să te distrezi, enjoy....

nutucutu 27.10.2011 10:07:28

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 408080)
Cunoștința dv. e sigură că n-a participat la un ritual hindus? Deși ei sar în apa Gangelui nu în bazine de înot... Încă n-am auzit de asemenea "botezuri" la neoprotestanții (cel puțin din România).

Sint sigura ca s-a intimplat la Pascani insa nu stiu din ce secta faceau parte. Oricum, unul din membrii era obsedat ca numai 144000 persoane intra in Imparatia cerurilor, poate asa va dati seama mai bine din ce secta faceau parte
Citat:

Iertați-mă că vă întreb, la dvs. ce se face cu apa din cristelniță? Sper că nu se duce acasă pentru a se bea (cu înghițituri mici)... Aș spune ce mi-a povestit odată nașu', dar mai bine nu...

Se arunca intr-un loc sfint: pe pamint curat

Citat:

Aici aveți dreptate, probabil aceasta e una din diferențele majore între bisericile noastre.

Forma fara fond, ca de obicei. Nu o biserica rece ne va desparti de dragostea lui Hristos, sper ca puteti sa realizati acest lucuru. Si nu ar trebui sa va desparta nici pe dumneavoastra

Citat:

Baza scripturistică constă tocmai în maturitatea copiilor noștri, căci doar un copil matur poate avea o credință personală, poate lua decizia lepădării de păcatele lui și poate mărturisi public această decizie. Un bebe poate face aceste lucruri? Hotărât nu!

De cind va citesc postarile am vazut de nenumarate ori ca ati luat in deridere marturiile unor sfinti. Iar acum denumiti marturia unor adolescenti "baze scripturistice". Si conform marturiilor sfintilor nostri un bebe se poate lepada de satana. Duhul sau o face pentru fiinta lui intreaga, care cuprinde duh, suflet si trup.

ioanna 27.10.2011 10:09:58

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 408073)
Bebelușul botezat se leapădă de satana de-aia țipă și se zbate.

La fel se intampla si in cazul "botezului" la vechii evrei. Botezul crestin e prefigurat in Vechiul Testament de legamantul lui Avraam cu Dumnezeu, circumcizia facandu-se la 8 zile de la nastere si de trecerea evreilor prin Marea Rosie. Logica ne spune ca existau si copii in poporul Lui Israel, nu doar adulti. In Noul Testament se precizeaza valoarea de botez a legamantului si a trecerii:

În El ați și fost tăiați împrejur, cu tăiere împrejur nefăcută de mână, prin dezbrăcarea de trupul cărnii, întru tăierea împrejur a lui Hristos.
Îngropați fiind împreună cu El prin botez, cu El ați și înviat prin credința în lucrarea lui Dumnezeu, Cel ce L-a înviat pe El din morți. (Coloseni 2:11,12)
„Și toți, întru Moise, au fost botezați în nor și în mare(I Corinteni 10, 2)

Cu alte cuvinte, botezul copiilor este biblic, permis de Dumnezeu.

ovidiu b. 27.10.2011 10:13:29

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 408066)
Obligația morală a părinților constă în a educa pe copiii lor în spiritul credinței creștine. Astfel, cu timpul, copiii vor ajunge să îndeplinească prima condiție a mântuirii. Urmează doar ca ei să solicite botezul:

"Cel ce va crede și se va boteza se va mântui; iar cel ce nu va crede se va osândi.[/i]" Marcu 16,16

Din nou rupi din context versete și le schimbi sensul. Uite ce spune la Marcu 16, 15 :
15. Și le-a zis: Mergeți în toată lumea și propovăduiți Evanghelia la toată făptura.

Sfântul Apostol Pavel spune: "Căci, câți în Hristos v-ați botezat, în Hristos v-ați îmbrăcat." (Galateni 3, 27). La botez, omul se leapădă de Satan și se îmbracă cu Adevăratul Stăpân Hristos.

"Dumnezeu a dat primilor zidiți, lui Adam și Evei, marea binecuvântare de a deveni împreună-creatori cu El. În continuare părinții, bunicii, etc. sunt și ei împreună-creatori cu Dumnezeu, pentru că dăruiesc trupul.
Dumnezeu, într-un anumit fel, este obligat să se intereseze de copii. Atunci când copilul se botează, Dumnezeu îi pune la dispoziție un înger pentru a-l apăra. Așadar copilul este ocrotit de Dumnezeu, de îngerul păzitor și de părinții lui. Îngerul păzitor este întotdeauna lângă el și îl ajută. Cu cât crește copilul, cu atât părinții sunt eliberați de responsabilități. Dacă părinții mor, atunci Dumnezeu de sus și de aproape, precum și îngerul păzitor de aproape, continuă să-l ocrotească necontenit pe copil.

Părinții trebuie să-i ajute duhovnicește pe copiii lor încă de când sunt mici, pentru că atunci metehnele lor sunt mici și ușor se pot tăia. Sunt precum cartoful proaspăt, care se cojește ușor, atunci când îl razi puțin. Căci dacă se va învechi trebuie să iei cuțitul pentru a-l curăța, iar dacă este și puțin stricat, trebuie să tai mai în adânc. Atunci când copiii sunt ajutați de mici și se umplu de Hristos, vor fi lângă El totdeauna. Și chiar dacă ar devia puțin atunci când vor crește, datorită vârstei sau a unei rele prietenii, pe urmă iarăși se vor întoarce la El. Pentru că frica de Dumnezeu și evlavia care au adăpat inimile lor încă din vârsta copilăriei nu este cu putință să fie uitate vreodată.

Apoi, în perioada adolescenței, care este vârsta cea mai grea, grija părinților pentru copiii lor este mai mare, până ce îi vor ține la școală și îi vor căsători. Atunci părinții să facă tot ceea ce pot pentru a-i ajuta, iar ceea ce nu pot face, pentru că întrece puterile lor, să o încredințeze Atotputernicului Dumnezeu. Când părinții își încredințează copiii lor lui Dumnezeu, atunci El este obligat să-i ajute în lucrurile care nu se pot face omenește. Dacă, de pildă, copiii nu ascultă, să-i încredințeze lui Dumnezeu, iar nu să caute diferite moduri de a-i constrânge. Mama să-i spună lui Dumnezeu: "Dumnezeul meu, copiii mei nu mă ascultă. Eu nu pot face nimic. Ai grijă Tu de ei!".

Alaltăieri, la priveghere mi-a făcut o deosebită impresie o mamă pe care o cunoșteam de multă vreme. A venit să ia binecuvântare. Dar văd că are cu ea numai pe copiii cei mai mari. "Unde sunt cei mici?" o întreb. "Acasă, Părinte, îmi răspunde. Fiind o zi așa de mare am vrut să venim la priveghere și m-am sfătuit cu soțul: Deoarece mergem la priveghere și nu la distracții, Dumnezeu va trimite un înger să-i păzească pe micuții noștri»". Rar mai întâlnești astăzi o astfel de încredere în Dumnezeu, pentru că acum, așa cum a dispărut încrederea copiilor în părinți, tot astfel a dispărut și încrederea părinților în Dumnezeu. Și auzi adeseori pe mulți părinți spunând: "De ce tocmai copilul nostru să apuce pe un drum rău? Doar noi mergem regulat la biserică". Și aceasta se întâmplă pentru că părinții nu-I dau lui Hristos șurubelnița ca să le strângă puțin copiilor lor vreun șurub slăbit, ci vor să le facă ei singuri pe toate. Și cu toate că există Dumnezeu, Care ocrotește copiii, și îngerul lor păzitor este mereu lângă ei, ocrotindu-i și el la rândul său, părinții se neliniștesc până se îmbolnăvesc. Și deși sunt oameni credincioși, se comportă ca și când nu ar exista Dumnezeu și înger păzitor, împiedicând astfel intervenția dumnezeiască. În timp ce ar trebui să se smerească și să ceară ajutor de la Dumnezeu și atunci Bunul Dumnezeu le va ocroti copiii lor." - Viața de Familie Părintele Paisie Aghiorâtul

ioanna 27.10.2011 10:23:53

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 408084)
Iar acum denumiti marturia unor adolescenti "baze scripturistice". Si conform marturiilor sfintilor nostri un bebe se poate lepada de satana. Duhul sau o face pentru fiinta lui intreaga, care cuprinde duh, suflet si trup.

Aici va dau dreptate: botezul e deschiderea cugetului bun către Dumnezeu, prin invierea lui Iisus Hristos” , deci o initiere pe calea credintei. Cine are un cuget mai curat decat copilul? Scufundandu-se copilul la Botez in apa, se intalneste in ea cu Hristos, se personalizeaza deplin incadrandu-se in Persoana Lui si se umple de energiile Duhului Sfant ce iradiaza din El. Taina Botezului reprezinta prima unire a sufletului cu Hristos, introducerea copilului in sfera Duhului, iar prin Taina Mirungerii se pogoara peste el harul Duhului Sfant, actualizandu-se harurile botezului. Din ce am sesizat la unele culte neoprotestante, ei vor ca tu deja sa conlucrezi cu harul la un anumit nivel, atunci cand te botezi (te supun unui test, se voteaza daca te primesc), sarind peste aceasta etapa de "introducere" in sfera Duhului,care la noi se face la copii, iar apoi, treptat, copilul este educat, refacerea chipului Lui Dumnezeu in om fiind un proces de durata.

ovidiu b. 27.10.2011 11:14:54

Citat:

Poate face ceste lucruri prin TAINA SFÂNTULUI BOTEZ.

Sfântul Botez este întâia dintre Tainele Sfintei Biserici; este ușa prin care se intră în Sfânta Biserică. Si numai ajungând membri ai Bisericii lui Hristos ne putem învrednici și de primirea celorlalte Sfinte Taine.

Taina Sfântulul Botez a fost așezată de Mântuitorul Iisus Hristos prin cuvintele : "Mergând, învătați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh" (Matei 28, 19). Acestea le-a grăit după învierea Sa din morți.

Dar Taina Sfântului Botez nu este numai usa prin care se intră în Sfânta Biserică a lui Hristos, ci si pentru câstigarea impărătiei lui Dumnezeu, asa cum ne încredintează însusi Mântuitorul, zicând : "De nu se va naste cineva din apă si din Duh, nu va putea să intre în împărătia lui Dumnezeu." (Ioan 3, 5).

Chiar din timpul sfintilor apostoli se săvârsea botezul copiilor : Lidia si casa ei (Fapte 16, 15) ; temnicerul si casa lui (Fapte 16, 33) ; Crispus si casa lui (Fapte 18, 8) ; Stefanas si casa lui (1 Cor. 1, 76).

Botezul ne curătește în primul rând de păcatul strămoșesc, iar copiii se nasc cu acest păcat. Știm ce spune psalmisitul: "Intru fărădelegi m-am zămislit si în păcate m-a născut maica mea" (Ps. L, 6). Știm ce spune și sfântul apostol Pavel : "De aceea, precum printr-un om a intrat păcatul în lume și prin păcat moartea, așa moartea a trecut la toti oamenii, prin acela în care toti au păcătuit" (Rom. 5, 12).

În ceea ce privește faptul că pruncii nu pot să-și mărturisească credința creștină, Biserica are ca garant pe nașii care-i primesc la botez, care mărturisesc pentru aceștia credința creștină rostind Crezul și care își iau îndatorirea ca finii lor să fie crescuți de ei în credința Bisericii.

De altfel, noi cunoaștem tot din Sfintele Scripturi atâtea cazuri când pentru credința cuiva Dumnezeu S-a îndurat de cel pentru care acesta se ruga. Să ne amintim că Mântuitorul a vindecat pe sluga sutașului din Capernaum pentru credința stăpânului său ; a vindecat pe fiica femeii canaanence pentru credința mamei sale, și a înviat pe fiica lui Iair pentru credința tatălui său, și pe fiul văduvei din Nain pentru credința mamei sale. Și atunci să nu credem noi că botezul poate fi săvârșit pruncilor pe temeiul credinței nasilor lor?

ioanna 27.10.2011 11:33:26

„Pilda navodului”ne atrage atentia asupra faptului ca nu tot ce se prinde in navodul Imparatiei va ajunge in ea, dupa cum nu orice samanta a Imparatiei ajunge la rodire, desi fiecare samanta este a Imparatiei. Botezul este o conditie de a intra in Imparatie, insa nu-ti asigura mantuirea. De aceea, parintele, pentru ca isi iubeste copilul, face acest gest de a-l lua alaturi de el in navodul Imparatiei pe copil inca de la nastere, nu se desparte de el, insa depinde doar de copil, daca se va mantui la final. Mantuirea este si lucrarea Lui Dumnezeu, dar si a noastra.

catalin2 27.10.2011 12:03:14

Citat:

Eu voiam sa spun ca de fapt nu este un Botez, ci o baie rituala, fara vreo semnificatie din punct de vedere religios. Desigur, pentru acel cult este, ei considera ca e botezul din Sfanta Scriptura. De aceea spuneam ca e doar o baie, cum facem fiecare constant. Botezul e doar in Sfanta Biserica fondata de Mantuitor. Exista si o posibilitate ca un laic sa poata boteza in forma simpla, dar e doar pentru cineva care este in Biserica Ortodoxa si a fost Botezat aici, deci nici macar ca un botez facut de un membru al Bisericii care nu e preot nu se pune.
Biserica Ortodoxa considera si a considerat dintotdeauna ca nu exista Sfinte Taine in afara ei, deci nici botez, asadar toti cei ce nu fac parte din Sfanta Biserica Ortodoxa nici macar nu sunt botezati, cu atat mai mult sa aiba si altceva.

Gasim referiri despre aceasta in Sfanta Scriptura? Harul e primit de sfintii Apostoli la Cincizecime sub forma unor limbi de foc, pana atunci nimeni nu boteza, era cel mult botezul sf. Ioan Botezatorul.
Iar dupa aceea cine boteza? Toti la gramada, oricine credea in Iisus incepea sa boteze? Nu, mai intai au fost Apostolii, apoi toti cei botezati de ei, dar care au fost randuiti de ei (adica preoti si episcopi).
Aceasta era Biserica, iar din ea faceau parte doar cei botezati in ea. Simon Magul a vrut si el puterea asta, chiar era dispus sa plateasca pentru ea. Dar nu s-a putut.
In plus cei ce fusesera in Biserica, dar se despartisera, sfintii si Biserica spun ca isi pierd harul pe care il aveau. Asa s-a intamplat cu monofizitii, arienii sau catolicii mai tarziu.
Asadar cei ce nu sunt botezati pot avea parte doar de legile din Vechiul Testament, neavand parte si de Noul Testament.

catalin2 27.10.2011 12:05:50

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 408085)
La fel se intampla si in cazul "botezului" la vechii evrei. Botezul crestin e prefigurat in Vechiul Testament de legamantul lui Avraam cu Dumnezeu, circumcizia facandu-se la 8 zile de la nastere si de trecerea evreilor prin Marea Rosie. Logica ne spune ca existau si copii in poporul Lui Israel, nu doar adulti. In Noul Testament se precizeaza valoarea de botez a legamantului si a trecerii.

E buna observatia asta. Si harul ni s-a dat tot in dar.

catalin2 27.10.2011 12:17:26

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 408090)
Botezul ne curătește în primul rând de păcatul strămoșesc, iar copiii se nasc cu acest păcat. Știm ce spune psalmisitul: "Intru fărădelegi m-am zămislit si în păcate m-a născut maica mea" (Ps. L, 6). Știm ce spune și sfântul apostol Pavel : "De aceea, precum printr-un om a intrat păcatul în lume și prin păcat moartea, așa moartea a trecut la toti oamenii, prin acela în care toti au păcătuit" (Rom. 5, 12).

O mica observatie, am aflat si eu nu de mult timp. Doar catolicii spun ca mostenim pacatul stramosesc, ortodocsii spun ca mostenesc doar urmarile pacatelor. Si scrie in Sfanta Scriptura ca pacetele parintilor nu le mostenesc copiii. In acel pasaj vedem ca mostenim urmarea pacatului adamic, adica moartea.

Erethorn 27.10.2011 12:26:06

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 408097)
O mica observatie, am aflat si eu nu de mult timp. Doar catolicii spun ca mostenim pacatul stramosesc, ortodocsii spun ca mostenesc doar urmarile pacatelor. Si scrie in Sfanta Scriptura ca pacetele parintilor nu le mostenesc copiii. In acel pasaj vedem ca mostenim urmarea pacatului adamic, adica moartea.

Făcând abstracție de anumite deosebiri terminologice se poate observa că, în fond, abordarea este și trebuie să fie aceeași.

In the theology of the Catholic Church, original sin is regarded as the general condition of sinfulness, that is (the absence of holiness and perfect charity) into which humans are born, distinct from the actual sins that a person commits. This teaching explicitly states that "original sin does not have the character of a personal fault in any of Adam's descendants". In other words, human beings do not bear any "original guilt" from Adam's particular sin, which is his alone. The prevailing view, also held in Eastern Orthodoxy, is that human beings bear no guilt for the sin of Adam.

ioanna 27.10.2011 12:44:44

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 408095)
Biserica Ortodoxa considera si a considerat dintotdeauna ca nu exista Sfinte Taine in afara ei, deci nici botez, asadar toti cei ce nu fac parte din Sfanta Biserica Ortodoxa nici macar nu sunt botezati, cu atat mai mult sa aiba si altceva.

BC nu are har deloc sau ca nu e incorporata pe deplin in trupul Lui Hristos? (cu har mai putin) Totusi si catolicii au avut succesiune apostolica, preotie si sfinti- persoane inzestrate cu har care au facut minuni.Probabil BC priveste BO ca fratele risipitor, in timp ce pentru noi crestinsimul rasaritean e fratele cuminte, in timp ce crestinismul apusean e cel rispitor. Care e pozitia oficiala a BO fata de BC? ca despre bisericile protestante desprinse din BC,iar mai confesiunile neoprotestante desprinse din ele e clara, in privinta harului.

osutafaraunu 27.10.2011 13:56:57

Citat:

Sint sigura ca s-a intimplat la Pascani insa nu stiu din ce secta faceau parte. Oricum, unul din membrii era obsedat ca numai 144000 persoane intra in Imparatia cerurilor, poate asa va dati seama mai bine din ce secta faceau parte

Probabil făceau parte din Asociația Martorilor lui Iehova, însă mă îndoiesc ca chiar ei de ar fi fost, "au sărit cu toții în bazin" la grămadă fără a avea personal cultic specializat care să rostească o formulă baptismală, ceva acolo...

Citat:

Se arunca intr-un loc sfint: pe pamint curat

Nu cunosc să fie o asemenea indicație în Scriptură cu privire la apa botezului. Apa în care a fost botezat Domnul Iisus s-a vărsat în cea mai "murdară" mare de pe pământ: Marea Moartă (nu de geaba se numește astfel).

Citat:

Nu o biserica rece ne va desparti de dragostea lui Hristos, sper ca puteti sa realizati acest lucuru.

Aici rostiți al doilea mare adevăr și vă dau dreptate. Nu Biserica ne mântuiește (ori ne desparte de Cer), ci harul lui Dumnezeu și acceptarea lui în viața noastră prin credință.

Citat:

De cind va citesc postarile am vazut de nenumarate ori ca ati luat in deridere marturiile unor sfinti. Iar acum denumiti marturia unor adolescenti "baze scripturistice".

Aceasta este o interpretare originală - ca să zic așa- a ceea ce am scris eu. Recitiți vă rog mesajul meu și postarea dumneavoastră la care răspundea mesajul.

Citat:

Si conform marturiilor sfintilor nostri un bebe se poate lepada de satana.

O face (mai exact: n-o face -căci nu o poate face) prin intermediul nașului. Mulțumesc, nu aceasta era întrebarea pe care v-am pus-o. O repet: Poate avea un bebe o credință personală (cerută de Scriptură), se poate lepăda el de păcatele săvârșite (cerute de Scriptură) și poate da o mărturie personală publică despre credința lui (cerută de Scriptură) cu ocazia botezului? Dacă nu puteți da un răspuns, mai bine lăsați-o baltă!

osutafaraunu 27.10.2011 13:59:27

Citat:

Botezul crestin e prefigurat in Vechiul Testament de legamantul lui Avraam cu Dumnezeu, circumcizia facandu-se la 8 zile de la nastere

Faptul că e prefigurat, nu înseamnă că se aplică aidoma la 8 zile de la naștere.

Citat:

Logica ne spune ca existau si copii in poporul Lui Israel, nu doar adulti.

Evidența ne spune că existau și fetițe în poporul Israel, nu doar adulți. Conform logicii de aplicare a botezului, ar însemna că fetițele creștine nu trebuie botezate. V-ar surâde o asemenea perspectivă în care să pierdeți mântuirea deoarece sunteți femeie?

ioanna 27.10.2011 13:59:56

Unde scrie EXPLICIT in Biblie de marturisirea publica (nu interpretari si reinterpetari) si unde scrie explicit, daca trebuie sa treaca omului de votul unui comitet, asa cum se face in cadrul unor bisericilor neoprotestante? Daca nu-mi indicati versetul in care scrie explicit asta, lasati-o balta! Apoi am o nedumerire, marturisirea in ce limbaj trebuie facuta? se accepta prin semne sau trebuie sa fie viu grai? Dumnezeu intelege orice, oamenii mai putin. Botezul il faci pentru ca sa te vada vecinul si liderii comunitatii care "ti-au dat voie" sa-l accepti pe Hristos in urma votului ? Daca acestea sunt randuieli in cadrul unor biserici, nu mai spuneti ca sunt cerute explicit in Sfanta Scriptura.

osutafaraunu 27.10.2011 14:00:14

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 408086)
Atunci când copilul se botează, Dumnezeu îi pune la dispoziție un înger pentru a-l apăra.

Eu cred că face acest lucru încă de la naștere. Și probabil chiar înainte de a se naște.
E puțin cam deformată imaginea aceasta a Bunului Dumnezeu care ar ocroti doar copiii botezați; copiii musulmanilor ori ai budiștilor lăsându-i pradă arhivrășmașului.

osutafaraunu 27.10.2011 14:08:30

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 408090)
Poate face ceste lucruri prin TAINA SFÂNTULUI BOTEZ.

Sper că n-aveți pretenția să accept formulări de genul "Fiule, aceasta e o taină!", când e lucru unanim acceptat și demonstrat că bebelușul nu are nici discernământul acceptării unei filozofii de viață (cum e creștinismul), nici puterea de a da mărturie despre aceasta...

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:10:58.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.