![]() |
Citat:
Iar în ceea ce privește mușcatul, avem experiențe diferite. Am fost mușcat de două ori de câini vagabonzi, o dată necesitând spitalizare. Fiul meu a fost mușcat și a dezvoltat comportament fobic (evită cele mai scurte drumuri daca sunt caini, evita chiar si sa treaca prin fața gardurilor din curțile cu câini, deși știe că sunt închiși). Culmea este că tatăl meu a fost mușcat cel mai frecvent, fiind singurul din familie care dă de mâncare câinilor vagabonzi. Locuiesc vizavi de Spitalul Colentina: dacă vreți să aflați de există ori nu mușcați de câini în București, cel mai bine este să vă uitați în condica de primiri de la Boli Infecțioase de acolo. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Imi pare rau si pt cei care au fost muscati,cred ca este terifiant,nu trebuie sa experimentezi ca sa realizezi asta. Eu imi doream o solutie lipsita de traumatisme,pacifista,superioara. |
Citat:
Sa-i lasi pe strazi, clar nu e. Sa-i tii 5-10 ani intr-un spatiu de 2m2, iarasi nu cred ca este. Sa fie adoptati - solutia exista de cand lumea, dar nu se intampla. Sa-i duci undeva intr-o padure, cu miile, si sa-i abandonezi acolo si sa-i lasi sa se manince intre ei, ar fi una? |
Uraa...liber la omoruri,paruri in cap,caini arsi in acid sulfuric si care se mananca intre ei de foame...a,pardon,eutanasie am vrut sa spun!A,da si sa nu uit..liber la toti psihopatii sa isi reverse violenta refulata si care se vor simti si mai indreptatiti sa isi arate latura bestialitatii care zace in ei...ura,de trei ori ura!!!Da,ura si intunericul care au pus stapanire pe aceasta tara...
Oare,Doamne,care-i omul si care-i animalul ...? IARTA-ne Tata,ca romanii nu au invatat nimic din trecutul lor,si-au inchis ochii mintii si ai sufletului si nu inteleg jocurile cui le fac cand aplauda frenetic varsarea de sange,care nu va avea ca rezultat decat ingrosarea buzunarelor mafiotilor si nicidecum disparitia cainilor de pe strazi!Vor intelege abia cand dupa caini vor urma ei... Si IERTATI-ne voi,nevinovate necuvantatoare,pe noi,fiintele astea mult prea iubite de Dumnezeu si numite oameni,caci mai avem mult pana sa intelegem ce inseamna sa fii OM si sa traiesti IUBIREA! Tata,ai in paza Ta pe cei nevinovati,iar atunci cand sabia urii se va apleca asupra lor,acopera-i Tata cu mare mila Ta si inmoaie sufletul calailor ori fa ca suferinta sa nu o mai simta!Amin! http://i302.photobucket.com/albums/n...oranimals3.gif |
Bine punctat...sa ii ierte Dumnezeu ca nu stiu ce fac..totul se plateste....
Citat:
|
E cineva din Oradea sa ne spuna ce solutie au gasit acolo?
Citisem undeva ca acolo ii aduna pe toti in centre, ii castreaza si vaccineaza, apoi ii dau spre adoptie iubitorilor de animale, care au unele facilitati daca se ingrijesc de acel animal. Cei ramasi neadoptati parca erau eutanasiati. Iata un articol de acum cateva luni: http://bihorstiri.ro/canii-comunitar...parcul-olosig/ În ciuda vremii destul de răcoroase și cu posibilitate de ploaie, orădenii iubitori de animale s-au adunat în Parcul Olosig cu mult înainte de sosirea cățeilor pe care Fundația SOS Dogs i-a scos spre adopție. Vineri, 10 iunie, în prima zi a Târgului desfășurat în premieră, în mai puțin de o oră de la deschiderea oficială, vreo 10 patrupede și-au găsit stăpâni. De fapt, fanii animalelor au fost atât de nerăbdători încât și-au ochit „victimele” încă din cuștile în care acestea au fost aduse în parc. Directorul SOS Dogs, Carol Lazăr, spune că scopul primordial al acestui târg de adopții este încercarea de a elibera din spațiul destinat câinilor comunitari și asta pentru a face loc altor exemplare adunate de pe străzile Oradiei. Poliția Locală a identitficat în jur de 350 de câini fără stăpân, mai ales în zonele periferice ale urbei, în multe cazuri aceste animale deranjând locatarii și devenind chiar și periculoși. Astfel, prinderea lor și depozitarea la SOS Dogs se tranformă într-o acțiune de binefacere la adresa patrupedelor: acestea sunt spălate, deparazitate, vaccinate și sterilizate. Directorul Lazăr a declarat pentru bihorstiri.ro că printre câinii de adoptat se numără și câteva exemplare de rasă, inclusiv un rottweiler pe care doritorii îl pot vedea la sediul fundației (str. Corneliu Baba). Cât despre stăpânii adoptivi, aceștia primesc gratuit o lesă, carnetul de sănătate completat la zi, dar și un bonus constând într-o coafare. Pe măsură ce cățeii comunitari aduși în Parcul Olosig sunt adoptați, oamenii de la SOS Dogs se angajează să împrospăteze oferta de la târg. De asemenea, cei care azi nu au timp să meargă pe acolo vor putea face acest lucru sâmbătă, 11 iunie. |
Pai cam asta ar trebui sa fie procedura legala doar ca nu vad de ce sa vaccinezi si sterilizezi un caine daca adoptia nu e sigura..costa cateva sute de ron ca pe urma peste 1-2 luni sa-l eutanasiezi.
Si sa nu va faceti iluzii ca cei 350 caini vor fi adoptati, probabil nici 10%. Iar daca legea nu ii obliga sub sanctiuni pe cei care ii adopta sa nu-i lase iar pe strazi si adoptia este degeaba. Asa faceau "iubitorii" de animale pana acum, nu de putine ori, ii "adoptau" ca sa le dea drumul iar pe strazi. |
Citat:
Citat:
Te referi la cei care castiga acum de pe urma vaccinurilor pentru caini, mancarii pentru cainii din adaposturi, sterilizarea cainilor (care e doar pe hartie) si care atat timp cat problema ramane asa cum e acum vor castiga mult si bine in continuare? Nu aplauda, aproba, cu parere de rau pentru ca cei care zic ca is iubitori de caini foarte raman majoritatea la stadiul de vorbe, dar alta solutie nu exista decat ce ai zis tu mai sus, cu imbogatirea mafiotilor si oameni fugariti si mancati in continuare de caini. Citat:
http://i302.photobucket.com/albums/n...oranimals3.gif[/quote] Imaginea asta patetica este cumva si pentru cainii care se maninca intre ei pe strazi si se hranesc din gunoaie si propriile excremente sau traiesc in spatii de 2 m2 cu anii, pentru ca asa cred "fanii" lor ca e mai bine pentru ei? |
asa este ... solutii nu prea exista cel putin pentru noi oamenii de rand ... statul era singurul care putea face ceva ... dar am inteles totusi ca si acolo sunt cheltuieli destul de mari ... si cand tara e inglobata pana in gat si mai mult de datorii ca nici copiii copiiilor copiiilor nostri nu le vor plati, unde sa mai arunci bani pentru caini ?
sauuu... vreun mare afacerist (sau mai multi, ca sunt atatia in tara asta) care ar putea investi in tara in adaposturi pentru caini... dar avand in vedere ca majoritatea se gandesc la propriile afaceri si care mai ales sa fie rentabile nimeni nu da bani pe caini ... macar daca ar da lapte sau branza sau oua sau lana sau sa traga la jug ... sau eventual toate la un loc :P ... ca asa ajunge unu maxim doi la curtea omului ca sa latre ... cine isi permite si ce sa faci cu cate 10 caini ? multi le dau mancare pe strada, hai sa zic in cele mai fericite cazuri adopta vreo unul, doi, dar pe ceilalti ii lasa de izbeliste, oricat s-ar bate ei cu pumnul in piept ca sunt iubitori de animale si acuza pe altii ca fiind asasini ... ce sa faci cu atatia caini? sa iti latre de dimineata pana seara in apartament, pentru cei care nu stau la curte? sa te umpli de nu stiu ce boli si bube? sa te muste cand nici nu te astepti ? pe strada sunt flamanzi, ataca in haita, mutileaza si mai rau omoara batrani, copii, oameni de toate varstele ... pacat ca s-a ajuns la asa ceva ... ca nu s-au luat masuri din timp, masuri reale, cu sterilizarea cel putin ... poate acum erau mai putini si nu se lua aceasta decizie ... oricum pe strazi nu au ce cauta ... sunt extrem de multi si bani pentru ei nu sunt ... si asa cine stie cum o sa fie omorati, ca ma indoiesc ca o sa dea statul prea multi bani pentru eutanasiat in conditii cat mai usoare pt ei ... o sa le dea cate un par in cap la fiecare sau inecati sau otraviti ... sau o sa ii puna la zid si o sa ii impuste cum i-am impuscat noi pe sotii Ceausescu ... daca am sta sa ii numaram, cred ca daca i-am exporta in china, ar ajunge in medie 0.5, 1 caine la cate un copil chinez ... si poate ar fi si ei fericiti si noi impacati cu constiinta ... |
Citat:
|
Citat:
Pe cine vreti sa convingeti ca aveti dreptate ? Eu gasesc acest topic inutil ,daca nu erati de acord sa zicem ca ar fi avut o justificare ,dar asa sunteti de acord ,legea s-a dat ,deci care e problema? Eu nu am cum sa adopt caine ,deoarece stau la bloc ,asa ca nu e de loc simplu. Curti sunt putine ,si aceia care stau la curte au caini |
Citat:
Citat:
Iar daca iti imaginezi ca am de gand sa ma justific pentru faptul ca am postat un mesaj conform cu ceea ce simt,dar mai ales cu lucrurile la care am asistat de ani de zile...esti in eroare. Tu vorbesti...vorbe!Nu ai fost implicat in mod direct pentru a cunoaste dedesubturile murdare ale afacerilor cu cainii maidanezi.Bravezi pe un forum pozand in judecatorul suprem,insa in fapt esti doar o persoana care sta pe margine si tine morala celor care se implica tocmai pentru a nu mai fi animale pe drumuri,influentat fiind probabil de ziarele de can can. A si nu stiu despre ce persoane care tin caini pe 2 m patrati spui...probabil ii confuzi cu hingherii sau cu colectionarii de animale.Cainii pe care eu i-am luat de pe drumuri au fost tinuti in conditii bune,operati daca a fost cazul,vaccinati,dresaj daca au fost probleme de comportament si ulterior plasati in familii adoptive iubitoare,atat in Romania cat si in tari ale Europei.Insa,fiecare are dreptul la parerile sale... PS:Astept sa imi spui dupa varsarea de sange ce va urma,de ce inca se afla caini pe strazi! ;)Desi,cred ca ai putea,daca ai fi mai realist in ceea ce exprimi si de ce dupa ani de ucideri in masa,ei erau inca in numar si mai mare (pana la legea Marinescu) si de ce dupa experimentul de la Pitesti,cand au fost adunati de catre un ong cainii de pe strada,in doi ani erau la loc altii...;) |
uff unii oameni cred ca se trezesc dimineata cu fata la cearsaf :) nu vreau sa conving pe nimeni ca am dreptate, ca nu pot zice ca as avea, ca atat cei care zic ca trebuie omorati cat si cei care zic ca nu trebuie omorati nu gresesc dar nici nu au dreptate din anumite puncte de vedere ...
de ce sa nu dezbatem aceasta tema, mai ales ca e forum ortodox, sa vedem unde se ajunge? se poate gasi o solutie sau nu ? exista idei care sa micsoreze poate impactul acestei decizii? de ex la mine in iasi, este o femeie care ia cainii de pe strada, are un teren in afara iasi-ului unde a adunat vreo 60 de caini si 30 de pisici. mai are cativa voluntari care o ajuta si le da de mancare, ii duce la veterinar, la sterilizat, are grija de ei, si inca tot mai aduna ... vreau si eu sa aud parerile iubitorilor de caini (eu ma exclud pentru ca am zis de la inceput ca nu imi plac cainii si cel mult le-am dat de mancare pe strada, dar mai mult nu) ce au facut din punct de vedere crestin, ortodox, pentru un caine, in afara faptului ca le-au dat de mancare. multi "iubitori "arata cu degetul si judeca pe cei care sunt de accord cu aceasta lege, cand ei insisi nu au facut mai nimic ca sa impiedice acest lucru. sa auzim si noi, da eu am 50 de caini si am grija de ei si le dau de mancare si ma joc cu ei ... sau sa auzim ca eu m-am dus la primarie si am vb cu X, cu Y, cu Z si am vrut sa strangem fonduri pentru padocuri si am realizat lucru A, B, C ... sau eu cunosc pe ruda cutare, sau prietenul cutare care din salariul lui a reusit sa faca un adapost pentru 10 caini ... sa auzim si noi ce fapte bune s-au facut in privinta cu aceste fiinte ... de ex cum a zis Heaven si trebuie felicitata : "Cainii pe care eu i-am luat de pe drumuri au fost tinuti in conditii bune,operati daca a fost cazul,vaccinati,dresaj daca au fost probleme de comportament si ulterior plasati in familii adoptive iubitoare,atat in Romania cat si in tari ale Europei." poate inca se mai poate face ceva, la urma urmei legea e pentru cainii de pe strazi, dar pentru cei care sunt in adaposturi nu e nici o problema ... dar na, daca este un subiect inutil, rugam admin sa il inchida si gata. restul nu va mai certati ca nu e frumos. |
stiu ca pentru unii care se ocupa cu chestiile astea nu le-ar coveni ca nu ar mai fii nevoie de ei,dar de ce nu-i castram si dupa aia le dam drumul?in cativa ani o sa imbatraneasca si o moara.mai vine si legea junglei urbane(ii mai calca o masina,mai patesc ei ceva)si scapam de ei destul de repede.sau daca nu avem bani de toti,macar femelele,sau macar sa ii ,,cruteze'' pe cei frumosi si/sau simpatici(sunt iubitor de caini) daca nu avem bani de toti. :P
|
Bucurati-va ca inca nu au aprobat astia o lege in care sa eutanasieze oamenii...deocamdata! Orice e posibil! Toti urla ca suntem prea multi asa ca nu va mirati daca vor "scapa" astia din mana vreo arma biologica.
Adevarul e ca la ce se intampla in jurul nostru cred ca ar fi multi doritori sa se inscrie ei insisi pentru eutanasiere. |
Solutie este ,s-au adunat semnaturi la primarie pt.a-i salva.
Nu s-a facut nimic cu Rosia Montana ,ce sperante sa am in acest caz ? |
Citat:
Hai să exagerez un pic, cu niște lupi, urși, sau chiar tigri (presupunând că ar rezista la frig) ați fi de acord cu ei pe străzi? |
Citat:
Inteleg ca la un sondaj ,77 % din persoane nu sunt de acord cu eutanasierea cainilor. Dar cine intreaba cand se voteaza o lege ? D-voastra imi dati exemplu de animale salbatice ,cainii sunt buni prieteni ai omului. Mi se pare o dovada de lasitate sa omori un animal fara aparare. Si sotul meu a fost muscat de un caine dar nu vrea uciderea lor. |
Citat:
Aveți impresia cumva că un câine merită mai multă milă decât un lup dacă se întâmplă să se sălășluiască în oraș și să atace oameni ?! Îi este câinele superior cu ceva lupului (nemaivorbind că nu este, în fond, decât o specie de lup) ? |
Citat:
Avem sfinti iubitori de animale, sa ne aducem aminte de Sfantul Dimitrie Basarabov care nu a mai umblat incaltat pentru ca a calcat pe un cuib. Dar in ultimul timp, import probabil din SUA sau din vest a aparut o dragoste obsesiva peste limite fata de animale. Aceasta isi are originea cel mai probabil in imprumutarea ideilor hinduse sau budiste. Cum sa omori un animal cand e poate strabunicul? Si asta probabil o fac cei ce stau la oras, pentru ca la tara cainii stau in custi de cele mai multe ori legati in lant. Taranii nu stau si se uita la gaini, cineva trebuie sa le taie. Mentionez ca si eu din perioada in care aveam conceptii orientale nu mai omor nici macar o musca, doar tantari in ultimul timp ma indur sa mai omor. Cand am fost muscat mergeam la facultate. Am facut injectii iar la spital mi-a spus doctorita ca o gramada de profesori si studenti au venit in acea perioada la injectii, probabil haita aia musca tot ce prindea. Cea mai mare problema e ca cineva le da sa manance. In acel moment ei se simt datori sa apere acel teritoriu, asa ca poate fi tot teritoriul din jurul unei case sau bloc sau o portiune de trotuar. M-am uitat de 2-3 ori la emisiunea cu imblanzitorul de caini, ei sunt totusi niste animale. |
Nu-i mai laudati pe cei de la tara.
Din cauza lor s-au inmultit cainii in orase ,vin si ii lasa pe strazi si din cand in cand mai vedem cate un caine nou pe langa bloc. Daca am fi sfinti ,precum sf.Dimitrie cel Nou nu s-ar mai atinge nici suflare de caine de noi. Nu se inchina nimeni la caini ,nu s-a adoptat cea mai corecta solutie cu eutanasierea. Dar faptul este consumat ,vorbim sa ne aflam in treaba ,vorbaraie goala. |
Inca un motiv de dezbinare pt.romani,aceasta eutanasiere a cainilor...
Apropo de cei de la tara:ce fac (sau cel putin faceau)cei de la tara cand le fata cateaua pe care o aveau in curte,cu cateii rezultati?Ii cresteau pe toti?Nu,dadeau la vecini unul sau doi din ei,(cui voia,ca toata lumea avea caini in curte si nimeni nu prea avea nevoie),si pe restul ii duceau la garla,sau la rapa de la marginea satului.La fel si cu pisoii de la pisica... Acum e modern si uman sa ii aduca la oras, ca de,orasenii au inima buna si nu-i omoara,ci le dau de mancare...pe spatiul public. |
Citat:
|
Citat:
Cainele nu a existat vreodata de la mama natura in salbaticie,ci a fost creat de om pentru a-i servi in diverse scopuri si a trait pe langa el de mii de ani,depinzand de prezenta omului.Prin urmare nu este vina cainelui ca se afla printre oameni,ci a omului,acesta fiind natural sa isi asume responsabilitatea pentru aceste fiinte intr-o maniera care sa dea cinste denumirii de OM. |
Citat:
Iar ceea ce am facut eu,crede-ma ca e putin,foarte putin,pe langa ce fac alti colegi ai mei din protectie si totul cu niste eforturi uriase,pentru ca nimeni nu te sustine din randul autoritatilor si de foarte multe ori ne lovim si de ignoranta oamenilor,care prefera sa lasa sa se inmulteasca haotic animalele din batatura,iar apoi sa lepede puii pe la colturi de strada,de unde vor reiesi,evident,alte siruri de caini,care la randul lor se vor inmulti si tot asa,rezultand un cerc vicios fara de sfarsit. Mai spunea mai sus un coleg de forum,ca la tara se innecau puii...dar Doamne iarta-ma,traim in Evul Mediu?Poate ani de zile in urma nu se auzise de sterilizare,dar acum ce justificare sa mai ai?Si nu tine de saracie,sa nu imi spuneti asta,pentru ca in anii in care m-am ocupat mai intens de animale,am vazut oameni care abia aveau ce se manance,dar animalul din batatura il respectau si persoane care se pretindeau cu o anumita educatie,aveau posibilitati financiare si isi bateau joc. Revenind,este inuman si totodata absolut ineficient sa tot continui sa macelaresti aceste fiinte,in loc sa dai niste legi drastice,pe care sa le si aplici in scopul de a educa proprietarii animalelor de companie,de a-i obliga sa le inregistreze in evidenta primariei si sa le sterilizeze,cipeze ori in caz contrar sa plateasca o taxa .Insa,cum sa dea ei o asemenea lege,cum sa dispara maidanezii,ei cum ar mai rula fonduri din aceste afaceri? Veti vedea ca si dupa acest macel,daca din nefericire va avea loc,nimic nu se va schimba.Veti vedea in continuare caini pe strazi,la fel de multi,poate chiar mai multi decat inainte,in ceva ani si ma intreb cu durere cata varsare de sange mai trebuie sa aiba loc,ca romanul sa inteleaga ca nu asta e solutia?Insa,ca sa cauti raspunsuri,sa vrei sa vezi,e important sa iti trezesti constiinta,sa inceapa sa iti pese,sa cauti sa vezi lucrurile si prin alte fatete ale prismei decat pana acum.Dar,de multe ori ma uit si vad multa indiferenta chiar fata de proprii semeni,oamenii parca s-au impietrit chiar fata de ei insisi si tare ma tem ca daca nu se vor deschide sa invete prin iubire,Dumnezeu va permite atunci suferinta,pentru ca din pacate,de cele mai multe ori e singura care trezeste din acest somn al constiintei... |
Heaven ,nu a zis Hristos ca se va raci iubirea?
Cine iubeste oamenii iubeste si animalele. La noi in oras acum vreo 4 ani a fost un macel asemanator ,au luat cainii sedati ,i-au aruncat intr-o groapa la tara si au aruncat acid peste ei. Atunci a murit si un caine drag mie ,Roscatul il botezasem, foarte inteligent ,urca pana la usa la mine si dormea pe covoras. In scurt timp au aparut caini noi si acum e la fel ca inainte. Macar daca ne-ar lasa sa ii tinem in cusca linga bloc ,legati. |
e trist daca se ajunge sa omoare cainii.....dar Dumnezeu e sus si vede...sa nu regrete mai tarziu...e un prieten al omului....poate fi sterilizat...asta da....dar nu omorat....trebuie sa se mai gandeasca....
|
Sterilizat și lăsat din nou în libertate?
Sau cum? Aveți măcar idee despre amploarea fenomenului? Câte zeci de mii de câini SĂLBATICI sunt într-un oraș de mărime medie? |
Sfintii,prieteni cu animalele salbatice si cu pasarile-Parintele Paisie
Sfinții, prieteni cu animalele sălbatice și cu păsările - Părintele Paisie
[COLOR=#333300]Sfinții, prieteni cu animalele sălbatice și cu păsările - Părintele Paisie[/COLOR] [COLOR=#333300] [/COLOR] [COLOR=#333300] http://img.over-blog.com/187x257/2/2...e-Paisie-2.jpg Mi se pare normal să-ți fie frică de un animal sălbatic. Dar când aflu despre oameni cărora nu le e frică, ci, mai mult, le iubesc și le îmblânzesc, nu pot decât să mă mir și să mă bucur. Așa am auzit despre Părintele Paisie din Grecia, care zicea: „Fiarele sălbatice simt dragostea cea dumnezeiască. O fiară poate deosebi un om care o iubește de un vânător care vrea să o omoare. De omul care o iubește se va apropia, nu se va teme de el."[/COLOR] [COLOR=#333300]Acestea nu erau doar vorbe la părintele, ci el chiar îmblânzea... vipere.[/COLOR] [COLOR=#333300] Cât despre iepuri, ei veneau să stea cu el.[/COLOR] [COLOR=#333300] Iar furnicile... îl ascultau.[/COLOR] [COLOR=#333300]Așa povestesc niște vizitatori ai săi, că au fost odată la el în chilie, unde au fost serviți cu rahat. Dar el era plin de furnici. Atunci părintele Paisie a luat o bucată de rahat, a pus-o deoparte și a poruncit furnicilor să mănânce numai din ea și să lase restul musafirilor. http://img.over-blog.com/217x308/2/2...ele-Paisie.jpg Îndată furnicile au ieșit din cutia cu rahat și s-au strâns numai la bucata permisă.[/COLOR] [COLOR=#333300] Un călugăr povestește că a fost odată la părintele și l-a văzut cum împărțea firimituri păsărilor. Acestea stăteau pe capul lui, pe umeri și pe mâini când le hrănea. Când părintele Paisie le-a poruncit păsărilor să stea și pe călugăr, ele au ascultat și au venit și pe el.[/COLOR] [COLOR=#333300] [/COLOR] [COLOR=#333300]Așa, deci. Am învățat un lucru: cu animalele și păsările te împrietenești dacă le iubești și..., dacă Îl iubești pe Dumnezeu, Creatorul lor. Am învățat din cuvinte și din imagini. Căci astăzi, tehnica ne ajută să aflăm mai multe decât odinioară... [/COLOR] |
Frumoasă istorisire, Yasmina. E adevărat, nu de puține ori am auzit/citit de relația extraordinară dintre sfinți și animale. Cine se apropie de Dumnezeu își îmblânzește inima și cuprinde în dragostea lui toată făptura.
|
Oameni si animale in Imparatie
De Robert Flanagan „Consideratia sfântului se extinde până si asupra animalelor si lucrurilor, pentru că în fiecare creatie el vede un dar al iubirii lui Dumnezeu si nu vrea să-I rănească această iubire tratându-I darurile cu neglijentă sau cu indiferentă.” – Pr. Dumitru Stăniloae („Rugăciune si sfintenie”) Se povesteste despre o călugărită ortodoxă din Rusia secolului al XIX-lea că grădina îi fusese răvăsită de niste animale. „De ce-ar trebui să mă tem? De fiarele sălbatice?” a fost reactia ei. Le-a vorbit animalelor, iar de atunci încolo, nu i-au mai necăjit lotul de legume. Relatări asemănătoare există despre Sf. Serafim, care s-a împrietenit cu un urs, precum si despre alti sfinti din regiunile traditional ortodoxe. În acest articol, ne vom uita la câteva relatări venite din regiuni care nu sunt considerate în mod curent ca fiind traditional ortodoxe: Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda – tările popoarelor celte, care, până în secolul al XI-lea, au făcut parte din Biserica sobornicească ortodoxă si ai căror sfinti si viată spirituală au mult de oferit lumii contemporane. O trăsătură caracteristică sfintilor din regiunile celtilor este faptul că priveau universul real ca pe o unitate, a cărei integralitate fusese sfărâmată prin păcatul lui Adam si apoi restaurată prin actul mântuitor al lui Hristos. În vietile lor, acesti sfinti erau personificarea restaurării acestui întreg al Creatiei, fie prin comunicarea cu îngerii si duhurile, fie printr-o viată de înrudire cu toată lumea naturală. Această trăsătură a sfintilor celti are un caracter cu totul ortodox. În minunatul său tratat „Despre întrupare”, Sfântul Atanasie spune: „(Dumnezeu) a oferit lucrarea Creatiei si ca pe un mijloc de cunoastere a Ziditorului… Astfel, a asternut trei căi înaintea oamenilor, prin care pot dobândi cunoasterea lui Dumnezeu: (mai întâi), pot să privească la imensitatea cerului si, cugetând la armonia Creatiei, să ajungă să-i cunoască Domnul — Cuvântul Tatălui.” Apoi, Sfântul Atanasie spune că această cale nu era suficientă si că „încovoiati sub plăcerile vremelnice si sub înselările si amăgirile duhurilor rele, oamenii nu si-au ridicat capetele către Adevăr”. Însă, chiar dacă lucrurile stau asa, lumea naturală, văzută în lumina lui Hristos, rămâne o cale de a-L cunoaste pe Dumnezeu – si anume, o cale de mântuire. Din lumea naturală face parte, bineînteles, si regnul animalelor. Animalele ne sunt familiare fie ca animale de companie, fie în grădini zoologice, iar întâlnite în sălbăticie, ne pot provoca teama. Reactiile noastre sunt extrem de diverse, în functie de locul în care le întâlnim. Acest fapt este, cu sigurantă, o caracteristică a „lumii acesteia” - un loc în care cel rău, duhul învrăjbirii, este cel care domină. Este izbânda lui de fiecare dată când ne sare inima din piept când un soarece traversează podeaua, când un liliac zboară prea jos, deasupra capului nostru, noaptea, sau când ne ciupeste un tântar. Există o relatare despre Sfântul Kevin din Glendalough. Stând la rugăciune în picioare, într-o pozitie monahală folosită des de călugării celti – cu bratele întinse larg, în formă de cruce, o mierlă a venit si si-a făcut cuib si si-a depus ouăle în el, pe bratul sfântului. Pentru a nu tulbura ouăle, Sfântul Kevin a rămas în această pozitie până când au iesit puii din ele. La un moment dat, un înger a venit la el si i-a poruncit să pună capăt canonului. Sfântul a răspuns: „Nu este o nevointă mare pentru mine să îndur această durere, de a-mi tine mâna sub această mierlă, de dragul Împăratului cerurilor”. Această unitate, acest sentiment de a fi una cu ordinea creată – ordinea creată a lui Dumnezeu – răzbate din multe relatări despre sfintii celti. Este aceeasi unitate care străluceste si în relatarea despre călugărita din Rusia, mentionată la începutul acestui text. http://cuvantdinrasarit.files.wordpr...pg?w=227&h=300Însă aici intră în joc mai mult decât această simplă cooperare cu Creatia. Este vorba si de armonia pe care animalele însele o aduc sferei umane. Sfântul Cuthbert din Lindisfarne avea o altă practică, frecventă printre monahii celti – aceea de a se ruga în apă, până la subtiori, adesea pentru durate mari de timp. Se spune că într-o zi, un alt monah s-a dus să vadă cum anume stătea Sfântul Cuthbert la rugăciune. După ce l-a privit timp îndelungat cum stătea în apă, monahul l-a văzut cum a iesit si s-a întins pe mal – moment în care două foci au iesit din apă, suflându-i la picioare si încălzindu-i trupul cu trupurile lor. Avem aici un semn care marchează începutul restaurării unitătii întregii Creatii căzute. Aceasta este călătoria lui Hristos în pustie: „Acolo stătea împreună cu fiarele sălbatice si-L slujeau îngerii” (Marcu 1:13). Fiintele ceresti si pământesti, menite să devină noua Creatie întru Dumnezeul-Om, Iisus Hristos, sunt adunate în jurul Lui. Există o referite punctuală la această restaurare, în viata Sfântului Isaac Sirul. El scria următoarele: Omul smerit se apropie de animalele sălbatice, iar în clipa în care îl văd, ferocitatea lor e îmblânzită. Ele vin la el si se lipesc de el, ca de Stăpânul lor, dând din coadă si lingându-i mâinile si picioarele. Ele simt un miros pe care-l are el – este aceeasi aromă care venea de la Adam, înainte de cădere, pe vremea când erau toate adunate în fata lui, în rai, iar el le-a dat nume. Această aromă ne-a fost luată, însă Hristos a înnoit-o si ne-a dat-o înapoi, la venirea Lui. Ea este cea care îndulceste mirosul omenirii. Cu alte cuvinte, starea de asemănare cu Dumnezeu, în Hristos, la care se ridicase, i-a permis să fie, în relatia cu animalele sălbatice, întocmai ca Adam, pe vremea când acesta le-a dat fiecăruia nume. Acesta poate fi motivul pentru care animalele de companie sunt atât de importante pentru oameni. Ele sunt un semn al noii Creatii, al restaurării rudeniei dintre două părti diferite ale Creatiei. Cu unul sau două (sau mai multe!) animale în casă, omul are în fată atât o icoană (o reprezentare) a raiului, cât si a Împărătiei lui Dumnezeu, fiecare din noi fiind chemati să ne numim animalele, la fel cum a făcut si Adam si să trăiască în comuniune cu ele, fără frică. Acesta este un mod prin care se poate spune că animalele noastre ne miros în prospetimea – sau, s-ar putea spune, ne simt parfumul – pe care-l avea Adam înainte de cădere. Ca să-l parafrazăm pe Isaia, când omul poate locui împreună cu pisica, sau cu câinele, sau cu hamsterul, sau – Doamne-ajută – cu sarpele, noi ajutăm la înaintarea către Împărătie, cu un pas mic, lucrăm un pic la recrearea raiului si dăm astfel un nou înteles sarcinilor mai putin poetice cum ar fi curătarea tăvitei cu nisip. |
fragment din viata Sf.Fanurie
1 atașament(e)
.................................................. .................................................
Si atata milostenie avea, incat si pe fiarele care se atacau intre ele, le impaca, ingrijindu-le, daca erau ranite si aranjandu-le culcusuri bune, ca nu de putine ori, l-a gasit parintele lui (pustnicul), culcat alaturi de vreun sarpe mare, care in [COLOR=#0000ff]timpul somnului[/COLOR] lui Fanurie il pazea in gura vizuinei ca sa nu-l atace vreo alta fiara. De asemenea, el avea darul, ca cei ce sunt atacati de multe fiare de prin pustietati, sa le certe pe ele si sa le porunceasca lor a se salaslui mai departe intr-o prapastie si sa nu mai supere pe vreun om, incat si fiarele cele mai de temut, cand erau atacate de om sau de alta fiara mai puternica, desi nu aveau grai, intorceau ochii spre coliba lui Fanurie si indata erau scapate. Deci s-a facut iubit de toate pustiile, din imprejurimi si mai departe, iara toti locuitorii pustiului multumeau lui Dumnezeu ca le-a trimis lor pe acel tanar prea imbunatatit, care si fiarele le imblanzeste si pe oameni ii tamaduieste. .................................................. .................................................. fragment din viata Sfantului Fanurie |
Foarte frumos.
Minunat. Înălțător. Mișcător până la lacrimi. Dumnezeiesc. Din păcate, trebuie să ies din casă. Casă din Brăila, România anului 2011. |
Cati dintre voi care sunteti pentru eutanasiere ati asistat vre-odata la o "eutanasiere" reala, tipic romanească, executata de paznicii unui adapost canin, nu ce prezinta americanii pe Discovery. Din moment ce sunteti pentru trebuie sa va asumați si treaba asta, corect? Deci va recomand sa vizionați un asemenea "spectacol" si după aia sa postați impresiile pe acest site.
PS. Totusi persoanele cardiace ar fi bine sa nu vada. |
Am citit toate mesajele...si e usor de facut portretul psihologic al celor care sunt proeutanasiere: crestini plini de ura, ba chiar si MITOCANI! Interesant.
Slava bunului Dumnezeu ca acestia sunt numai exceptii; |
Citat:
i gâtul unei găini care se zbate în mâinile dumneavoastră ? |
Citat:
Iar daca n-au facut-o, sa ramana vegetarieni si dupa ce se termina postul! Peste pot sa manince, banuiesc ca faptura numita peste poate fi macelarita fara ca cineva sa verse neaparat o lacrima. |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 04:18:32. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.