![]() |
Citat:
Cu ce pietre am dat? |
|
Mos Craciun si Thor: exista opinii potrivit carora reprezentarea actuala a lui Mos Craciun isi are originea in cultul zeului nordic Thor.
Acesta era imbracat in rosu, avea ca element focul, cobora pe cos, aducea cadouri copiilor, facea Ho-Ho-Ho (nu sunt experta in mitologie, am citit pe net ca Thor se exprima astfel), zbura in caruta trasa de doua capre etc.. O cautare google Santa Claus and Thor aduce multe informatii. (Thor a fost asimilat lui satan din multe motive, nu detaliez acum) |
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Un articol bun:
http://www.razbointrucuvant.ro/recom...ziarul-lumina/ |
Pai asta este problema: nu gasesc simboluri cu care sa rezonez sau cu care sa ma identific nici in Mos Carciun, nici in brad.
In mod particular "Mos Craciun" este injust, nedrept in distribuirea cadourilor. Povestea cu copiii cuminti (din perspectiva copilului) nu tine. Darnicia mosului este in acord cu buzunarul parintelui. Mi s-ar parea mai firesc sa-i spun copilului ca familia ii face cadouri cu ocazia nasterii Domnului. Altfel Mos Craciun pune in umbra semnificatia crestina a sarbatorii. Am multi vecini evrei. Toti au facut bradul si fac cadouri copiilor de.. Craciun. Citat:
|
Protestantul Luther a fost cel care a introdus acest obicei necrestin al impodobirii bradului.
|
Am vazut numeroase biserici in care preotul paroh si credinciosii imbodobesc bradul de Craciun. De asemenea, exista si biserici unde in ziua Nasterii Domnului, dupa Sfanta Liturghie, "Mosul" ii bucura cu daruri pe copiii prezenti, cuminti sau mai putin cuminti.
Nu cred ca prin aceste gesturi se comite un sacrilegiu, ci, din contra, se arata o "crestinare" a lor. E drept, in societatea secularizata de astazi, este necesara o reevaluare a acestora, spre nu fi vazute in continuare drept simboluri prin excelenta ale Craciunului, spre a nu ne reduce doar la ele. Astfel de traditii nu dau un continut mai bogat vietii Bisericii si nici nu o saracesc. Dar, cu siguranta, ele insele dobandesc o mai mare bogatie si insemnatate in Biserica. |
Citat:
De obicei nu-i dau ca exemplu pe catolici, insa daca insusi Vaticanul impodobeste in fiecare an un pom de Craciun in piata San Pietro, am incredere ca armata de teologi catolici ,toata scoala de gandire catolica a studiat mult mai bine problema "paganismului" decat d-voastra, decat mine sau dna Ana; nu si-ar fi permis o asemenea abatere. Toate sarbatorile crestine se suprapun in calendar peste vechi sarbatori pagane. Faptul ca ziua coincide, nu inseamna ca sarbatoarea e pagana; tot astfel o "forma" este purtatoarea unor semnificatii multiple, in functie de contextul istoric,cultural si social. Citat:
|
Citat:
Daca va intereseaza problema, cautati in cartile de istorie si de istorie a religiilor. Acolo veti gasi si acel "adevar imuabil". |
Citat:
http://www.welcometorome.net/publici...-square(5).jpg |
Citat:
Eu nu am gasit informatii despre aceasta. In plus, nu gasesc un istoric al traditiei "crestine" a bradului.. (decat ce a spus Profetul de carton : Luther). M-ar interesa daca ai astfel de informatii (dar nu pareri personale cu pomul din rai, ca asa pot si eu sa "interpretez" daca ma straduiesc) Cred ca ar fi un pas mai firesc decat sa arat eu ca este simbol pagan. |
Citat:
Dar trebuie sa recunosc faptul ca niciodata nu am privit din aceasta perspectiva bradul de Craciun si podoabele lui. De acum inainte, se pare ca voi avea un gand in plus cu care trebuie sa lupt. Si cred ca sunt multi asemenea mie. Pentru mine lucrurile sunt mai simple. Chiar daca sunt prea impietrit la inima pentru ca prezenta bradului sa ma mai miste, incerc sa ma las miscat macar de bucuria celor mici, pe care inca nu ii lasa indiferenti, prin mirosul sau specific, prin podoabele sale, prin mitul Mosului legat de El. |
Nu cred ca ne instrainam de Hristos daca impodobim bradul de Craciun sau daca le povestim celor mici despre Mosul.
Sa produca oare tuburare in sufletul lor prezenta in casa a bradutului impodobit si asteptarea Mosului? Ma indoiesc. Nu-s de parere ca Il impiedicam pe Hristos sa locuiasca in noi prin aceea ca impodobim braduti. Altele sunt cele ce ne impietresc inimile. |
Santa
anagramat- natas care in spaniola, catalana si portugheza inseamnaaa......smantana! Care e alba ca zapada, pe care ne-o dorim de Craciun! |
Evident este alegerea fiecaruia, dar macar sa fie in cunostinta de cauza.
Deocamdata nimeni nu a adus un argument ca bradul si Mosul ("mitul mosului", cum spunea cineva) sunt crestine. La fel de bine putem sarbatori si Hanukkah pt ca place copiilor (daca acesta este argumentul!) sa se joace cu dreidel (sper ca nu fac confuzii). Sau putem sarbatori Halloween pt ca este tot sarbatoare pagana ca si YULE (- sarbatoare vrajitoreasca din care s-au preluat majoritatea simbolurilor de Craciun !) Cautati Yule pe net ca sa aflati originea bradului impodobit, cadourilor, culorilor (verde, rosu, negru), lumanarilor de Craciun... Aveau si mistletoe, colindat etc... Iar precursorul mosului venind pe cos cu daruri este Thor/Odin.. Deci tot din aceleasi ritualuri provine. Zilele trecute, copilul ma intreba daca este pacat sa sarbatoresti sarbatorile altora (traieste in media multicultural). Eu nu am stiut ce sa-i raspund! In |
Citat:
Ref. la "simbolistica bradului si a coronitelor de Craciun" pe care le-ai decartat aici.. cred ca asa ti-ai mai usurat si tu povara gandurilor, nu-i asa? Bine ca sunt unii la Marius22 si altii ca el, care o sa se lupte de acum (si ei) cu ele! |
Citat:
|
Citat:
Nu le-am inventat eu. Stiu ca sunt ciudate, dar cand am vazut bradul de la rockfeller centre cu prometeu in fata (aka light bearer) si cu simboluri ale sarpelui (acolo in zona)... mi s-a parut f plauzibila explicatia cu ghirlandele -sarpe. (de zeci de ani se impodobeste pomul acela imens in mijlocul simbolurilor pagane de care musteste centrul rockfeller.. sa fie intamplator? Le place lor Craciunul sau sarbatoresc altceva?) Mai ales ca sarpele incolacit este interpretat (nu de mine) ca renastere, in noire, ceea ce in contextul sarbatorii pagane se potriveste f bine. Dar nu mai pun ganduri in capul altora ... Sunt niste decoratiuni acolo.. Si luminite. Sa se bucure copiii. |
In varf la stalpu ala este o cruce.
|
Raoul, stalpul acela este un obelisc.
Un simbol falic in orice religie (mai putin in viziunea "scolii catolice"). Daca as fi vazut oriunde combinatia stea in opt colturi si obelisc, as fi spus ca este vorba de un cult Istar (Astartee) - Baal (simbolul falic). Dar pt ca se afla in piata Sf. Petru.. Nu ma pronunt. Scoala de gandire catolica a dedus cumva ca nu sunt pagane. |
Citat:
PS: eu una n-am vazut niciodata bradul ala, dar asta doar ptr ca's lenesa si :26:nu m-am dus.. |
Citat:
http://img41.imageshack.us/img41/7296/pict00141a.th.jpg Uploaded with ImageShack.us |
Citat:
|
Ma rog,fiecare vede ce vrea. Mie unu chiar nu mi-a atras atentia chestia aia,poate doar prin inaltime,ca-ti "sarea in ochi" :1:
|
Mai stiu eu pe cineva, persona credincioasa, de altfel, care nu sarbatoreste Nasterea Domnului, pentru ca stie ca atunci romanii il celebrau pe Sol invictus.
Ehee, eu cand eram copil de varsta micutilor Annei 21, stiam foarte clar ce e cu bradul si cu Mos Craciun. Aveam o carte cu legende de Craciun (cel mai probabil din apocrife) in care aflasem eu de ce Fecioara Maria a nascut in iesle, pentru ca nu i-a deschis nimeni usa, sa o primeasca in casa. Doar unei batrane i s-a facut mila de ea si a primit-o, de frica sotului ei, Mosul Craciun, intr-o iesle cu animale. Cand a vazut Craciun ce a facut, i-a taiat mainile. Dar Craciunesei, cum s-a atins de Prunc, i-au crescut la loc mainile. Mosul, vazand minunea, s-a cait si a devenit om milostiv, care aduce in fiecare an cadouri copiilor. Imi aduc aminte si acum imaginea, cu Craciuneasa in genunchi, cu mainile stralucitoare si Mosul Craciun, in rosu, cu barba alba, uimit, langa ea. Iar bradul era simbolul vietii vesnice, pentru ca nu ii cadeau acele deloc (plus reprezentarea pomului vietii). Cand am crescut mare, am mai citit si eu alte lucruri, mai mult sau mai putin de felul celor scrise de Anna21, dar tot la credinta din copilarie am ramas... si impodobesc bradul (sau o crenguta de brad) si il astept pe Mos Craciun in fiecare ajun, care vine, intr-o forma sau alta. |
Povesti... Pentru mine ziua de 25 decembrie reprezinta NASTEREA LUI HRISTOS,Domnul si Mantuitorul nostru. Nu prostii de mosi craciuni,brazi,cadouri si alte tampenii. Astea cu impodobitul bradului,cadouri,mos craciun etc. nu mai tin decat pentru copii pana in 10-11 ani maxim. Mai departe... le e gandul la altceva,nu mai crede nimeni in povesti.
|
Citat:
|
Chestia cu bradul este o maxima tampenie,un masacru ecologic.
Unui brad ii ia vreo 10 ani sa creasca de marimea celui pe care il tai,il impodobesti pt 2 saptamani apoi il arunci in strada...Culmea egoismului,culmea superficialitatii,culmea mercantilismului!!!! Daca-mi spuneti care este legatura intre brad si Iisus Cristos v-as ramane profund recunoscatoare! Care-i faza cu"pomul vietii"?si de ar fi nevoie sa aducem pomi in casa?Cu ce ne ajuta spiritualiceste??? |
Si eu sunt de aceeasi parere.
Numai in religiile pagane gen wicca, natura este ridicata la rang de dumnezeu. Wiccanii se inchina naturii, sub o forma sau alta. Se inchina la rauri, la copaci, folosesc plante in vrajile lor. E ceva romantic, de aceea atrag multe persoane mai ales femei. Dar e magie, deci demonism. De ce sa ne asemanam cu ei, luand brazi si impodobindu-i? cinstim bradul? la ce bun? |
Citat:
Aceste "impotriveli" tind sa frizeze ridicolul si sunt cel putin exagerate. Eu am un bradut in ghiveci. Tot anul imi sta in curtea din spate, iar de Craciun, cateva zile e impodobit. De ce? Pentru ca e o traditie de Craciun. Ne face sarbatorile mai frumoase. Nu stiu legatura bradului cu Iisus Cristos. Dar daca imi spui legatura datei de 25 decembrie cu Iisus Cristos si unde anume e specificat in Biblie ca aceasta ar fi data in care s-a nascut, nu mai spun nimic. |
Citat:
Mai astept si alte pareri. Stiu ca data de 25 decembrie este o conventie si ma multumesc cu asta. Asta nu inseamna ca ma multumesc si cu traditia unor salbatici de acum vreo 2 mii de ani care alegau porcul cu toporul si jumuleau brazii ca sa-i impodobeasca in pesteri! |
Citat:
|
Citat:
Contestatarii acestui obicei au posibilitatea legală să înființeze o asociație pentru apărarea drepturilor brazilor. |
Citat:
|
Eu mi-am spus parerea cu privire la acest subiect.Nu doresc lamuriri sau ajutor de a ma converti la acest traditionalism derivat din paganism.
Am folosit si eu o vreme bradutii in ghiveci,si le multumesc celor care ii folosesc.O alternativa inofensiva. |
Citat:
|
Citat:
Si ma bucur ca exagerarile mele voite te-au facut sa zambesti :) |
Ora este GMT +3. Ora este acum 04:12:20. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.