![]() |
Partea amuzantă a situației în care s-au pus Pomohaci și Pustan, e aceea că fiecare și-a ridicat în cap radicalii din propria tabară.
Pomohaci a provocat grețuri mentale și colici sufletești ortodocșilor ”înrăiți” cu coregrafia lui evlavioasă împrumutată de la neoprotestanți și transmisă soborului prezent la ”manifestare”, iar Puștan a scandalizat aripa dură a neoprotestanților făcându-și, stângaci, semnul crucii! Dacă pentru un ortodox e penibil să maimuțărească exaltările pietiste cu iz pseudocarismatic ale NP, pentru un strănepot de-a lui Luther sau Calvin semnul crucii n-are în niciun fel de-a face cu ”idolatria” decât pentru creierele spălate până la distrugerea ireversibilă a țesăturii neuronale ce face parte din procesul gândirii. În realitate, semnul Crucii este rugăciune prin gest, doxologia mică, adică ”Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh”. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Dar atâta timp cât ne referim strict la praxă și nu la aspecte care țin de harul primit la hirotonire (iertarea păcatelor, invocarea Spiritului Sfânt la Euharistie etc.), de ce ar fi greșit să facem ce zice "popa protestant", atâta timp cât nu zice rău, adică nu învață erezii ? Eu aș fi vrut să văd că pastorul Pustan a învătat erezii sau neadevaruri în biserică, nu doar că a vorbit acolo, dacă tot e să-l înjurăm pe preotul ortodox care l-a chemat. Cu alte cuvinte: E rău că a vorbit, sau e rău ce a vorbit ? |
Citat:
|
Citat:
"Dacă din cuvintele fratelui nostru întru Cristos dar despărțit întru Biserică ați înțeles, de pildă, că sunteți în păcat, vă aștept mâine la spovadă, pentru că, oricât de nevrednic și păcătos aș fi, și chiar dacă am mai puțin talent oratoric decât fratele Pustan, totuși Domnul Dumnezeul nostru, în înțelepciunea lui, a găsit potrivit să mă delege să vă dezleg păcatele în numele Lui, conform Scripturii care zice "câte veți dezlega pe pământ etc....". |
Citat:
Ca pastorul Vladimir Pustan nu e nici sectant, nici ratacit in invatatura si nici nu a predicat rataciri. :106: El a venit in biserica la invitatia unui preot si a predicat pocainta. Atunci de ce oare se scandalizeaza si unii ortodocsi si unii penticostali? Nu cumva fiindca ei insisi sunt departe de pocainta? |
Citat:
Am intrat intr-un an nou, ai de gand sa te tanguiesti la nesfarsit? |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Inca o data eu nu am sustinut ca a predicat rataciri. Nu am vazut filmuletul si nici nu ma intereseaza sa il vad. Doar ca din punct de vedere al canoanelor si al riscului a ceea ce ar putea intelege credinciosul din biserica nu trebuie sa fie invitat respectivul pastor. Despre asta e vorba. |
Citat:
|
Citat:
Dar, să vorbească în biserică, să zicem după Liturghie, nu cred că ar fi interzis. Uitați, este un protestant care vorbește mult prin bisericile catolice, îl cheamă Bach.... |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Biserica învață, pentru că are autoritatea, și i-a fost dat, că dacă în ultimele momente ale vieții mai sus arătații nu s-au pocăit, se află sigur în iad. Cine știe dacă ? Dumnezeu. |
Citat:
|
Citat:
dupa care a sunat ceasul...te-ai trezit si ai vazut ca e dimineata nu? Doamne ajuta! |
Citat:
|
[quote=Mihnea Dragomir;419602]Nu cred că greșeala ține de flexiunea gramaticală. Ce-ar fi să-i spunem "penticostal" și nu "sectar" și nici măcar "sectant", atâta vreme cât nu a făcut nimic rău ? Înțeleg că eroarea canonică este a ortodoxului care l-a invitat și nu a penticostalului care a răspuns invitației. Omul predică ceea ce știe el: chestii din religia lui, doar nu era de așteptat și nici nu a fost invitat ca să abjure și să devină ortodox.
Dealtfel, mulți predicatori ar avea ceva de învățat de la Vladimir Puștan. Eu l-am ascultat în câteva rânduri cu mult folos. Am ascultat înregistrări pe net, îmi dau seama ce efect pot avea cuvintele lui față către față. Omul stăpânește o admirabilă oratorie omiletică, așa cum era o dată, îm vremurile vechi. Începe de obicei normal, domol, apoi se aprinde pe măsură ce vorbește. Predica lui este un crescendo. Dar ce discutam noi aici? Oratoria e importanta sau Adevarul si credinta adevarata, dreapta? Ma scuzati, dar orator poate fi oricine asta inseamna sa il chemam sa predice in biserica chiar daca credinta sa este gresita? Si este sectant, oricat incercati sa il scuzati. Acest om este un fariseu care merge pe la diverse culte nu stiu ce interes are ,dar faptul ca isi face cruce in biserica ortodoxa desi nu crede in ea, il face automat un ipocrit. Din nou imi cer scuze dar eu nu vad absolut nici o diferenta intre acest pastor, desi penticostal si predicatorii mormoni, Martori ai lui Iehova sau chiar secta aceea a doamnei Desanca, nu stiu daca ati auzit de ea, toti sunt sectanti. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Domnule, eu înțeleg că protocronismul e boală grea care produce idei sucite, dar nu mi-am imaginat că afectează și matematicile elementare, alea predate în clasa I-a..... |
Citat:
|
Adică Dece Baal! :21:
|
Citat:
|
canoanele bisericesti nu se incalca indiferent de parerea unor preoti!
Citat:
|
sa nu uiti darie!
Citat:
|
Citat:
Doi la mână, niciunul dintre noi nu poate dovedi că este "român" de mai mult de, să zicem, 4 sau 5 generații (caz super fericit), și că strămoșul său, sau mai mulți strămoși, de acum 1000 de ani nu a venit de pe undeva din afara actualului teritoriu al României. Iar a susține că "românii sunt ortodocși de 2000 de ani" nu este respect, ci lipsă de respect pentru istorie în general (poporul român nu există de 2000 de ani), și pentru istoria Bisericii în special, pentru că nici Biserica nu există de 2000 de ani. |
Citat:
|
Citat:
|
Ma scuzati, e vorba de un eveniment petrecut acum un an in duminca de dupa Botezul Domnului? Sau s-a mai repetat de atunci? Cine stie, poate a devenit un obicei, ca si in alte parti, sa mai vina si alti parinti din cand in cand sa slujeasca si sa tina predici.
Sincer, nici nu am stiut ca acel predicator nu era ortodox; intr-adevar atmosfera facuta de enoriasi era cam ciudata, oarecum isterica, as putea spune, caracteristica, intr-adevar, sectantilor, dar cred ca asa e acolo de obicei, poate dinainte sa vina parintele Pomohaci (sau mai bine zis dinante de a veni acei enoriasi la el, ca din cate am auzit, in acel sat sunt doar o mana de ortodocsi, restul sunt "vizitatori"). Si cred ca, intr-adevar, acea biserica e o sursa buna de venituri pentru cei cativa romani de-acolo din sat, care fac si vand prescuri si gazduiesc turistii, si din cate am inteles, parintele are si o mica ferma din care "mananca" multi oameni. In orice caz, cat am reusit sa ascult, nu am auzit nici o erezie "grava" (ma rog,mai grava decat aud de obicei in stanga si in dreapta); ca de exemplu, cum ca "Isus Cristos nu e fiul lui Dumnezeu, ci un om ca oricare dintre noi, dar mult mai credincios"- cred ca asta e cea mai grava pe care am auzit-o, nu are rost sa mai imi amintesc acum altele. Si apoi, fiecare are libertatea sa cugete, sa cerceteze si sa decida ce crede si ce nu crede, ce face si ce nu face, pe cine asculta si pe cine nu. Daca "vrei" sa te smintesti, n-ai decat sa deschizi televizorul sau sa asculti muzica la radio. Ceea ce nu-mi place insa la sectanti este ca sunt ceva mai impertinenti, "ii dai pe usa afara si intra pe fereastra", si nu iti dau ragazul sa cugeti si sa iei o decizie, fac oarecum presiuni; iti serves niste "franturi" din Biblie drept argumente irefutabile, samd. ( O "tehnica" si cei de la Amway sau alte retele similare de vanzari "din usa in usa"). Ideea in sine de a aduce un predicator de alta confesiune nu mi se pare rea, dar cu conditia sa se adreseze unui auditoriu suficient de "open minded". Probabil parintele l-a adus pentru ca l-a mai ascultat si a fost de acord cu o parte din ideile lui, sau daca nu ar fi fost, el ar fi putut cu siguranta sa le scoata din capul enoriasilor cu usurinta (asta daca ar fi intrat ceva, dar eu cred ca cei mai multi care au fost de fata n-au inteles nimic, i-a entuziasmat doar atmosfera, cine stie, poate la sfarsit le-au impartit si sarmale). Ce sa spun, as incerca sa ascult cap-coada ca sa pot spune daca sunt de acord sau nu, dar se aude foarte prost si sincer "tonalitatea" mi se pare oarecum a unui om care nu are nimic interesant de spus, dar s-ar putea sa ma insel. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
propunere
definiti termenul "erezie" si dati exemple
|
Citat:
Dumneavoastră puteți să-mi demonstrați că strămoșii d-vs au fost daci ? De unde știți că pe la a șaptea sau a opta spiță nu vă trageți dintr-un ungur sau un turc sau un slav ?! Citat:
Citat:
Asta e una la mână, iar a doua la mână este că naționalitatea, așa cum este înțeleasă de către unii tributari ai naționalismului fanatic, n-are nicio importanță și nicio valoare pentru mine. Eu sunt timișorean de etnie română. Ceea ce contează este apartenența mea la un spațiu civilizațional specific, în contextul mai larg al spațiului civilizațional al Europei centrale. Am o mulțime de prieteni, de etnie maghiară, germană, sârbă, cu rădăcini austriece, rusești, macedonene, grecești, dar pentru fiecare dintre ei este infinit mai important că fac parte din civilizația central europeană (cât a mai rămas din ea) și din cea timișoreană și bănățeană (cât a mai rămas din ele) decât etnia din care fac parte. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 03:01:59. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.