![]() |
Citat:
Este loc si de doua mame in viata unui copil. Ai tai au ceva sa-i reproseze ceva real, concret, viitorului tau sot? |
Citat:
Daca erau alte impedimente, trebuia sa i le spuna, nu sa ofere un pretext stupid. Nu m-ar mira sa se cunoasca cu parintii si sa fie influentat de acesta. In cazul asta, se poate spune ca si-a incalcat o datorie sacra. N-ar fi un caz unic. In astfel de cazuri nu doar poate ci e chiar indicat sa-si schimbe duhovnicul. Citat:
Ce ar trebui sa vorbeasca cu duhovnicul? In mod clar, s-a pus de-a curmezisul dintr-un motiv stupid (in cel mai fericit caz). |
Citat:
|
Citat:
Nu de alta, dar am ramas cu impresia si ca o sustii oarecum. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
După atâtea pagini citite eu nu pricep un lucru: bărbatul în cauză ... știe la ce vă gândiți?
Știe că îl iubiți? Știe că vă preocupă gândul de a-i fi soție?... Iar dacă știe: dânsul ce v-a spus? E de acord, nu e de acord, se mai gândește.... etc. Nu ne-ați spus nimic despre opinia domnului. Îmi pot închipui că, pur și simplu, pentru motivul că aveți "o relație" (așa scrieți) cu un bărbat văduv, vă imaginați că ar urma o căsătorie. Așa o fi? Cred, așadar, că ar fi de folos să clarificați și acest aspect: ce vă spune domnul însuși despre perspectiva căsătoriei? Ați discutat clar? Suficient de explicit? (Sper că nu ați purtat doar un dialog imaginar, animat de sentimente, ori, din anumite rezerve, deocamdată doar i-ați sugerat câte ceva pe ici, pe colo............) |
Ioane, are 24, nu e un copil cu fantezii.
Sigur ca au discutat si desi poate nu s-a luat o decizie 100% categorica, ferma in acest sens, ambii se gandesc la aceasta posibilitate. |
Citat:
|
Citat:
Ce are concret sa-i reproseze? Mama lor de cat timp a murit? Din ce cauza? De cat timp il cunosti? Ce iti place la el? Ai putea totusi sa incerci sa cunosti si fetitele, nu ca si "viitoare mamica" ci macar ca o prietena, o colega de servici, sau chiar sa va intalniti "intamplator" in parc, etc. Sa stii ca poti afla multe despre parinti, lucruri care nu ai cum sa le afli usor, doar cunoscand copiii, daca sunt si binenteles la o varsta mai maricica. |
Citat:
Câtă vreme nu știm nimic despre poziția domnului, povestea e cusută cu ață albă și, după gustul meu, e jalnic de miștocărească. Se poartă trollițele la greu în ultima vreme. Tot chestii sentimentale cețoase... Bine însă că s-au găsit deja clienți, dornici de plutit în eventualități și (pre)judecăți moraliste, care să-i anime distracția. Adică, pe scurt, creatori de telenovelă, pardon, forum-novelă... P.S. De unde ești așa sigur că au discutat? Ești îngerul ei păzitor? Din postări nu rezultă că au discutat, ci doar că visează ce ar crede alții (comuniști, cică) și ce ar zice și ar face, vai, cu copilele (pe care le "iubește", nu-i așa?) etc. Și mai rezultă, vai "sentimentele"... Cunoaștem. O, suntem sătui de "sentimentele" astea și de câte o mârâială la adresa unei chestiuni din Biserică... Formula e așa: vine un șmecher care crede că își bate joc de creștini (fără a ști că un creștin adevărat nu intră în jocul ăsta de guguștiuci) și amestecă: - una bucată poveste de "iubire" - musai cu drame, divorțuri, beteșuguri, diferențe mari de vârstă și alte nepotriviri pe post de sos picant, care să suscite curiozitatea și gustul jocurilor psihologice și al zaverei - se trimite ba la un comunist, ba la un legionar, ba la un extraterestru - când nesimțire atinge culmea se invocă și apariția câte unui sfânt - la sfârșit sau printre rânduri se aruncă și câte o hotărâre sinodală în arena miștoului, ca să vedem pe democratici, pe logici, pe adâncii filosofi și pe marii evlavioși cum își bat joc de Biserică și de canoane. Și tot așa... Eventual trecem și la faza cu suicidul demonstrativ etc. etc. Tot nu vă săturați fraților? Chiar așa rău vă plictisiți?..... |
Ioane, iar esti in perioada in care sari calul? :)
|
Citat:
|
:)
Citat:
Mesajul meu nu avea legatura cu intrebarea ei, asa este. Insa eu am vrut sa ii atrag atentia asupra unui alt aspect important, mult mai important decat diferenta de varsta dintre ea si iubitul ei. Poate ca unora nu li se pare importanta problema subliniata de mine. Dar eu stiu din experienta mea, cat este de important sa iei o decizie de acest fel: sa te casatoresti cu un om care are copii in intrtinere dintr-o casatorie anterioara. Daca ar fi fost vorba de un divort, ar mai fi fost cumva... dar cand sotia / sotul a decedat si copii sunt orfani e mult mai complicat. Si eu stiu ce vorbesc pt ca sunt in mijlocul unui asemenea caz. Problema pusa de mine pe tapet, este cu muuuuult mai importanta decat orice altceva. Cum de nu va dati seama, si se pare ca nimeni nu atinge acest subiect, ca binele celor doua fetite este crucial ? Ei doi se iubesc, se doresc si daca in alte cazuri obisnuite, cu El si Ea si atat, ar fi fost suficient, in cazul de fata altceva si altcineva primeaza: fetitele si viata lor. In fine, nu mai zic nimic... si-mi pare rau ca se ignora sau se bagatelizeaza ceva atat de important. Eu mi-am spus parerea, am avertizat, tocmai pentru ca STIU, AM TRAIT o situatie identica, inca o traiesc. Daca spun prostii, imi asum greseala si daca am suparat pe cineva imi cer iertare. |
Citat:
Imi mentin toate cele spuse in posturile anterioare pt ca ceea ce am spus, nu e lucru de gluma, nu-i spus din varful limbii, cum s-ar zice, ci am spus cu gravitate, seriozitate si cu durere in suflet pentru ca stiu ce spun. Ceea ce se pregateste ea sa faca eu am facut deja si stiu mai bine decat oricine de aici ce anume este important, de ce anume trebuie sa tii cont cand iei o decizie de acest fel. Mai mult de atat nu o sa spun pt ca devin ridicola sau pisaloaga si oricum fiecare din noi invata mai bine din greselile lui decat di sfaturile celorlalti. |
Citat:
Oricum, fa cum crezi, cum sti sau cum poti si Domnul sa va ocroteasca de suferinte! Ma retrag de pe acest topic dar daca o sa mai scri ce se intampla cu tine si cu familia pe care ti-o doresti o sa citesc cu interes si o sa ma gandesc la voi. Doamne ajuta! |
Citat:
Citat:
Daca ar spune: nu pot sa va casatoresc ca el e ateu, penticostal, etc. ar fi alta treaba, conflictul de interese este evident. Faptul ca raspunde pentru ce spune si ce face, nu inseamna ca poate indrepta si pagubele care le face daca nu-si respecta meseria. Era un caz pe forum, o persoana pe care duhovnicul a impins-o la avort, avort denumit "medical", "reductie de sarcina". "Mama" la presiunile sotului si cu binecuvantarea duhovnicului (DA!) a omorat 2 din cei 4 bebelusi care urma sa-i aduca pe lume. Pana la urma a ramas cu unul singur, din indiferenta si neglijenta doctorului care i-a spus sa faca "reductia", unul a murit la nastere. Citat:
Citat:
Diferenta de 11 ani, in loc de 10 (chipurile) este un impediment pentru casatorie, sau nu? Punct. |
Citat:
E ceva rau in asta? Citat:
Smecheria este nu sa eviti situatia cu orice pret, ci sa ai atitudinea corecta. |
Citat:
Citat:
De fapt din ce ai scris in acelasi mesaj, deja te-ai grabit sa tragi niste concluzii vizavi de ce ar simti si gandi ea, pe baza unei analize superficiale a ceea ce a scris in 2-3 randuri. Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Pentru ce sa ofensezi gratuit o persoana? Doar in baza unor suspiciuni, paranoia? Nici macar nu e o problema indecenta, daca ar fi fost, topicul era sters, cum s-a mai intamplat. Tu vezi doar certuri, eu vad ca de la problema initiala s-a ajuns la dezbaterea unor idei interesante si poate utile si altora: 1. Duhovnicul este sau nu obligat sa fie sincer cu ucenicii? Poate oferi pretexte in loc de motive, este corect? 2. Duhovnicul poate fi influentat, subiectiv? Poate fi schimbat atunci cand ia decizii care nu le consideri corecte? (s-a mai discutat) 3. Un copil poate avea mai mult de o mama? 4. Cand binecuvantarea parintilor e absolut necesara? (s-a mai discutat) 5. Este corect sa condamni un barbat doar pentru ca a mai fost casatorit (si nici macar nu e divortat!)? etc. |
Citat:
|
Citat:
De unde stim noi ca duhovnicul nu i-a adus in vedere si alte aspecte pe care fata nu le-a considerat importante si de luat in seama. Ea a retinut doua, diferenta de varsta si opozitia parintilor. Nu pot sa cred ca duhovnicul nu a atentionat-o si in alte privinte care sunt la fel de importante (tinand cont de complexitatea situatiei). Cunosc si eu cazuri in care duhovnicul nu a fost de acord cu anumite casatorii si din nefericire s-au terminat cu un divort traumatizant. Din punctul meu de vedere duhovnicul si-a exprimat parerea, daca vrea sa mai mediteze la discutia avuta cu acesta nu greseste. Este libera sa mearga si in alta parte, la alt duhovnic, sa ceara si alte sfaturi. Fiecare raspunde pana la urma pentru deciziile lui. |
Citat:
Poate sa o cunune si altcineva. Citat:
Nu cred ca duhovnicul i-a pus in vedere "opozitia parintilor" ci asa cum a scris, ea s-a gandit deja la asta pentru ca stie cum gandesc. Alte aspecte, daca sunt mai putin importante decat diferenta de 1 an (10 vs. 11) chiar nici nu mai merita puse in discutie. Citat:
Nici asta cu 10 ani nu este macar. Citat:
Poate ca au fost cazuri in care n-a fost de acord dar casatoria a fost si este una functionala? Citat:
Adica tu consideri ca e normal, la o diferenta de 10 ani sa se poata casatori dar la 11 nu? |
Citat:
|
Citat:
(Acum e drept ca sunt si cazuri in care ascultarea de duhovnic poate sa nu fie chip al ascultarii de Hristos deci situatia poate fi mai complicata...) |
Citat:
Stiu un caz concret, in care o familie, cu probleme materiale, a primit de la duhovnic sfatul (porunca?!) ca sotia sa intrerupa alaptarea la copilul care il aveau (nu avea inca 2 ani) si sa mai faca unul. Au cerut binecuvantare sa-si schimbe duhovnicul, au primit-o cu chiu cu vai iar noul duhovnic nu le-a mai cerut astfel de dovezi extreme de credinta. Au 3 copii in prezent si nu le vine chiar usor si nu e vorba neaparat de bani (cine are copii 2-3 copii macar stie de ce) dar se descurca. Desigur, putem sa ne imaginam ca daca faceau ascultare de duhovnic, le-ar fi cazut o avere din cer si le-ar fi fost mult mai usor material, dar realitatea asta este. Deci daca intr-o astfel de chestiune schimba duhovnicul si noul duhovnic nu le cere acelasi lucru controversat, inseamna ca era vorba de ambitia unui om sau Dumnezeu care vorbeste prin gura duhovnicului, s-a razgandit? Sigur, in unele cazuri extreme, duhovnicul poate fi ca spitalul de nebuni, te internezi acolo si te dai 100% pe mana medicilor, acceptand orice tratament, indiferent cat e de traumatizant, sperand ca vor face din tine iarasi om, macar cat de cat. Insa exact ca si in etica asistentei psihologice, in majoritatea cazurilor, cand vorbim de oameni majori, normali in sensul ca nu sufera de patimi sfasietoare, cred ca cea mai buna abordare este ca sa incurajezi omul sa ia decizia cea buna, sa i-o argumentezi, lasandu-i in cele din urma libertatea de alegere, nu sa i-o impui, eventual mascata de pretexte. |
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
La modul general. Parintii nostri eu spus ca o casatorie trebuie sa aiba binecuvantarea parintirlor si binecuvantarea duhovnicului, altfel nu e bine. E vorba de ascultarea fapta de parinti trupesti si duhovnici. Nu stiu sa fi auzit de un Parinte care sa spuna sa nu ascultam de duhovnicul nostru cand nu ne convine. Din moment ce il numim duhovnic, inseamna ca e o legatura intre noi 2 si ne cunoastem de ceva vreme, nu mergem la el doar o data pe an. |
Citat:
Nu stiu cum aveti talentul asta sa va faceti ca nu vedeti. Daca si in viata duhovniceasca sunteti la fel de subiectivi.. Citat:
Citat:
Daca duhovnicul inventeaza un canon adhoc, gen: ai voie sa te casatoresti cu cineva cu 10 ani mai in varsta, dar sa nu fie 11, atunci trebuie sa asculti? Daca duhovnicul iti da binecuvantare pentru avort, trebuie sa faci avort? (am relatat cateva postari mai devreme un caz). |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Fara doar si poate sa iei un copil de la 0 luni pana la 10 ani e mult mai usor decat sa-l crestin avand deja 10 ani. Toti cei care se casatoresc ar trebui sa treaca prin teste dure ca sa dovedeasca ca isi pot asuma acest rol de parinte, in caz contrar trebuind sa li se refuze cununia, explicandu-le ca ortodoxia nu permite casatoria pentru o diferenta mai mare de 10 ani dintre soti (vs.11) sau 3 (vs. 4) sau chiar si un an iar daca au aceeasi varsta..ca nu s-au nascut in aceeasi luna/zi/ora, etc. |
Citat:
dacă te referi la calul de măgării pe care le adresezi preoților și celor hotărâte de Biserică, dacă te referi la iapa de acreală pe care o pui să se tot balige în capul forumiștilor și la armăsarul de orgoliu pe care îl răspândești pe nasul postărilor tale bățoase n-ai băgat de seamă? Tot într-o săritură de cal petrec. Doar nu vrei să-ți hrănesc ție prostioarele... Uite că ți le demontez! Le-arăt cu dejtu nerozia. |
Citat:
Citind mesajul tau nu am putut sa nu observ exagerarile la care ai ajuns si faptul ca ai deviat intentionat lucrurile in alta directie. |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 20:24:13. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.