Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Influente ortodoxe in gandirea penticostala romaneasca (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14511)

osutafaraunu 11.02.2012 15:22:07

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 428856)
Caut pe forum unde s-a dezbatut "problema harului", pentru ca heterodocsii sa inteleaga clar la ce ne referim noi cand spunem har lucrator. Am senzatia ca vedem din puncte diferite. Revin cu un link.

În sfârșit a pus cineva punctul pe i (pe haș)! Căci există o deosebire fundamentală între cum percep Harul ortodocșii și neoprotestanții. Îmi explica (pe un alt forum) o soră ortodoxă cum harul se revarsă prin "țevile" preoților indiferent că acestea sunt curate ori ruginite...

ucenic 11.02.2012 15:46:44

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 428862)
Îmi explica (pe un alt forum) o soră ortodoxă cum harul se revarsă prin "țevile" preoților indiferent că acestea sunt curate ori ruginite...

Si tu ai crezut asa ceva?

Profetul de carton 11.02.2012 15:52:34

Citat:

În sfârșit a pus cineva punctul pe i (pe haș)! Căci există o deosebire fundamentală între cum percep Harul ortodocșii și neoprotestanții. Îmi explica (pe un alt forum) o soră ortodoxă cum harul se revarsă prin "țevile" preoților indiferent că acestea sunt curate ori ruginite...

harul trebuie sa se vada: vindecari, exorcizari.

osutafaraunu 11.02.2012 16:44:47

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 428870)
Si tu ai crezut asa ceva?

Bineînțeles că nu! Acel răspuns contrazicea flagrant Sfânta Scriptură care ne prezintă "uleiul" Duhului Sfânt ce se scurge prin țevi de aur, nu ruginite... Zaharia 4.

Lucian008 11.02.2012 18:10:35

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 428845)
Nu cred ca te-ai rugat mai inainte sa dai acest raspuns categoric. Domnul Dumnezeu sa te ierte, caci nu stii ce spui. Cine te-a invatat asa, sa se pocaiasca de asemenea.

Sa ma ierte Dumnezeu intr-adevar, dar pentru greselile facute nu pentru ca marturisesc invatatura Bisericii, chiar cu pretul de a-i deranja pe cei care nu sunt de acord.

Lucian008 11.02.2012 18:14:10

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 428847)
Pentru Lucian, iata raspunsul la intrebarea care te chinuie:

"In zilele de pe urma, zice Dumnezeu, voi turna din Duhul Meu peste orice faptura; feciorii vostri si fetele voastre vor proroci, tinerii vostri vor avea vedenii, si batranii vostri vor visa vise!
Da, chiar si peste robii Mei si peste roabele Mele voi turna, in zilele acelea, din Duhul Meu si vor proroci.

Proorocia se refera la alte daruri. Nu la impartasirea harului vital pentru mantuire. In versetele de fata este vorba despre "daruri speciale" pentru cei care sunt deja in Biserica. Proorocia este pentru toti cei din Biserica nu pentru cei din afara ei.
Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 428847)
Atunci oricine va chema Numele Domnului va fi mantuit." (Fapte 2:17,18,21)

"Nu oricine Imi zice: Doamne, Doamne, va intra in imparatia cerurilor".

ioanna 11.02.2012 18:38:30

Citat:

„Frumoasa” generalizare. Inteleg ca la ora 17.00 vi s-a incheiat Sabatul si acum aveti liber la a lua in deradere credinta ortodoxa, asa cum ati facut-o de altfel constant pe acest forum. Va las atunci cu fratele penticostal si cu cel evanghelic sa discutati in continuare. Eu ma retrag definitiv din sectiunea "secte si culte". Pregatisem un material despre "harul lucrator", asa cum apare in teologia ortodoxa, insa din moment ce gustati mai mult ce spune lelea Ana, exista riscul ca mesajul sa devina tern, din cauza profilului d-voastra,dezinteresat de adevarul ortodox, doar distorsionarile lui satisfacandu-va.

Nicu5166 11.02.2012 18:44:27

...Frati crestini ortodocsi !...de cand manifestati domniile voastre atata interes pentru ereziile protestante ?Nu va amintiti cum ne spune parintele Arsenie Papacic ... ,,cu dracu nu se sta de vorba " !...iar daca cumva dintre cei ce postati pe aici faceti parte dintre acei eretici v-am fi profund recunoscatori daca nu ne-ati mai tulbura cu ,,babiloniile" voastre !
...Iertati-ma daca v-am suparat !

osutafaraunu 11.02.2012 19:59:21

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 428896)
„Frumoasa” generalizare. Inteleg ca la ora 17.00 vi s-a incheiat Sabatul si acum aveti liber la a lua in deradere credinta ortodoxa, asa cum ati facut-o de altfel constant pe acest forum. Va las atunci cu fratele penticostal si cu cel evanghelic sa discutati in continuare. Eu ma retrag definitiv din sectiunea "secte si culte". Pregatisem un material despre "harul lucrator", asa cum apare in teologia ortodoxa, insa din moment ce gustati mai mult ce spune lelea Ana, exista riscul ca mesajul sa devina tern, din cauza profilului d-voastra,dezinteresat de adevarul ortodox, doar distorsionarile lui satisfacandu-va.

Nu e cazul să vă supărați pe mine, supărați-vă pe [lelea] Ana, eventual pe părintele Cleopa care pare-se e autorul acelei "derâderi a credinței ortodoxe". Am transcris și eu ce am auzit din respectivele surse ortodoxe, îmi pare rău...

ioanna 11.02.2012 20:26:03

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 428904)
Nu e cazul să vă supărați pe mine, supărați-vă pe [lelea] Ana, eventual pe părintele Cleopa care pare-se e autorul acelei "derâderi a credinței ortodoxe". Am transcris și eu ce am auzit din respectivele surse ortodoxe, îmi pare rău...

Domnule adventist, veti primi report din partea mea de fiecare data cand faceti afirmatii defaimatoare la adresa Ortodoxiei sau a parintilor ortodocsi, acuze de “luare in deradere a credintei” fara acoperire si distorsionare deliberata a mesajului lor. Atat am avut de completat.

catalin2 11.02.2012 20:48:12

Citat:

În sfârșit a pus cineva punctul pe i (pe haș)! Căci există o deosebire fundamentală între cum percep Harul ortodocșii și neoprotestanții.

Foarte corect, exista aceasta deosebire fundamnetala. Pentru ca neoprotestantii nici nu inteleg ce este harul si nu il cunosc pentru ca nu il au in denominatiunea lor. Ei au doar o filozofie despre crestinism. Cum era filosofia lui Aristotel, Socrate, etc., poate exista si o filozofie despre crestinism.
Harul se poate observa fizic in Sfanta Scriptura este lumina cu care stralucea Iisus dupa schimbarea la fata pe Muntele Taborului, si se mai poate observa la sfinti si calugarii imbunatatiti care uneori lumineaza in acest fel (a se citi de exemplu despre Sf. Serafim de Sarov. Apare ca o aura in toate icoanele in jurul capului sfintilor. Unde au vazut neoprotestantii toate acestea? Nu au cum sa vada, doar daca se uita in icoanele ortodoxe.

ucenic 11.02.2012 21:05:05

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 428920)
Harul se poate observa fizic in Sfanta Scriptura este lumina cu care stralucea Iisus dupa schimbarea la fata pe Muntele Taborului, si se mai poate observa la sfinti si calugarii imbunatatiti care uneori lumineaza in acest fel (a se citi de exemplu despre Sf. Serafim de Sarov. Apare ca o aura in toate icoanele in jurul capului sfintilor. Unde au vazut neoprotestantii toate acestea? Nu au cum sa vada, doar daca se uita in icoanele ortodoxe.

Draga Catalin, cu asta esti tu amagit despre Harul lui Dumnezeu???

Harul (gr. haris) este nici mai mult nici mai putin decat "BunaVoia", "Darul" de buna voie - nemeritat al lui Dumnezeu pentru om.

"Prin har ati fost mantuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu. (Efes.2:8)

"...cu mult mai mult harul lui Dumnezeu si darul pe care ni l-a facut harul acesta intr-un singur Om, adica in Isus Hristos, s-au dat din belsug celor multi." (Rom.5:15)

El S-a dat pe Sine pentru a te mantui pe tine si pe mine, Cataline. Nici unul din noi nu a meritat asa jertfa... Fiul lui Dumnezeu. Si totusi, in nemasurata sa iubire El a hotarat sa ne faca acest Dar nemeritat. Hristos.

"Si Cuvantul S-a facut trup si a locuit printre noi, plin de har si de adevar." (Ioan1:14)

"Caci Legea a fost data prin Moise, dar harul si adevarul au venit prin Isus Hristos." (Ioan.1:17)

osutafaraunu 11.02.2012 21:22:15

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 428911)
Domnule adventist, veti primi report din partea mea de fiecare data cand faceti afirmatii defaimatoare la adresa Ortodoxiei sau a parintilor ortodocsi, acuze de “luare in deradere a credintei” fara acoperire si distorsionare deliberata a mesajului lor. Atat am avut de completat.

Este pentru a doua oară că mă amenințați cu "report"*-ul și fără motiv. Îmi pare rău pentru turnura pe care a luat-o atitudinea dumneavoastră, dar n-am ce vă face...:106: dacă așa înțelegeți dumneavoastră un dialog bine "argumentat"...

ioanna 11.02.2012 21:34:39

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 428934)
Este pentru a doua oară că mă amenințați cu "report"*-ul și fără motiv. Îmi pare rău pentru turnura pe care a luat-o atitudinea dumneavoastră, dar n-am ce vă face...:106: dacă așa înțelegeți dumneavoastră un dialog bine "argumentat"...

Domnule osutafaraunu, ati demonstrat ca nu aveti cultura dialogului, iar daca doar prin "report post" vi se poate cultiva, atunci asta si fac. Nu amenint, doar v-am spus cand am dat report mesajelor d-voastra. Mi s-a parut onest sa va spun. V-am dat report post pentru afirmatia defaimatoare la adresa Ortodoxiei de pe topicul "despre suflet su starea omului in moarte", cand ati insinuat ca credinta noastra e insuflata de diavol. Motivele le-am expus in acel report post pe care-l citeste administratorul forumului. In privinta "harului", n-am vazut niciun dialog argumentat, doar o generalizare in ceea ce-i priveste pe ortodocsi, copiind o informatie de pe un site cu profil penticostal. V-am spus, ne-ati obisnuit cu ironiile si persiflarile d-voastra, dar totul are o limita. Imi pare si mie sincer rau ca afisati un asemenea comportament si nu se poate avea o discutie constructiva cu d-voastra.

ucenic 11.02.2012 21:58:04

Cu un "Iarta-ma!" din inima se rezolva. De ambele parti. Destul este internetul plin de mizerii.
Daca "osutafaraunu" nu este pe site-uri cu obscenitati si daca"ioanna" nu face shopping online sau nu atarna pe site-uri de fitze si amandoi au ales sa "rascumpere vremea" pe un forum crestin... asta spune multe despre chemarea care Le-a facut-o Dumnezeu.
Sa ne bucuram impreuna ca Hristos S-a dat pentru fiecare. Stim ca acum este la dreapta Tatalui si mijloceste pentru noi. Sa aratam Domnului nostru ca marturia noastra este vie.

Si intrucat atarna de noi, sa traim in pace unii cu altii. Va rog, in Numele Domnului Iisus, impacati-va.

Fiti binecuvantati!

osutafaraunu 11.02.2012 22:08:03

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 428936)
Domnule osutafaraunu, ati demonstrat ca nu aveti cultura dialogului, iar daca doar prin "report post" vi se poate cultiva, atunci asta si fac.

Sunteți liberă să acționați după cum vă îndeamnă cugetul să mă "cultivați". Eu unul dezavuez asemenea mijloace de educare care țin mai mult de metoda celui numit "pârâșul fraților noștri" (Apoc. 12,10). Poftim! V-am mai dat un "motiv" să mă "reportați"...

Citat:

V-am dat report post pentru afirmatia defaimatoare la adresa Ortodoxiei de pe topicul "despre suflet su starea omului in moarte", cand ati insinuat ca credinta noastra e insuflata de diavol. Motivele le-am expus in acel report post pe care-l citeste administratorul forumului.

Dacă și-n "report" ați raportat ce-ați postat pe topic, e clar... din nefericire (pentru dumneavoastră) topicul a fost închis și nu vă mai puteți edita postarea cum ați făcut-o de 6-7 ori (le-am pierdut șirul tot numărându-le) pe aceasta ultima.

Citat:

In privinta "harului", n-am vazut niciun dialog argumentat, doar o generalizare in ceea ce-i priveste pe ortodocsi, copiind o informatie de pe un site cu profil penticostal.

Site-ul respectiv este cu profil multiconfesional, iar informația e preluată de la un user (Ana) ortodox, aș spune chiar ultra-ortodox. Dumneavoastră ortodocșii puteți verifica cât e de reală informația cu "țeava ruginită" în opera părintelui Cleopa.

Citat:

Imi pare si mie sincer rau ca afisati un asemenea comportament si nu se poate avea o discutie constructiva cu d-voastra.

OK, atunci dați-i înainte cu discuția distructivă... Succes!

ioanna 11.02.2012 22:12:03

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 428942)
OK, atunci dați-i înainte cu discuția distructivă... Succes!

Multumesc. Formul este al d-voastra, domnule adventist. Prefer sa ma retrag.

Patrie si Credinta 11.02.2012 22:17:33

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 428940)
Si intrucat atarna de noi, sa traim in pace unii cu altii. Va rog, in Numele Domnului Iisus, impacati-va.

Fiti binecuvantati!

subscriu la aceasta initiativa

grasu77 12.02.2012 08:02:26

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 428945)
Multumesc. Formul este al d-voastra, domnule adventist. Prefer sa ma retrag.

Noi nu ne-am suparat (chiar v-am apreciat) cand ati avut o "atitudine defaimatoare" la adresa bisericii adventiste, folosind surse adventiste. Acum, dvs. va suparati pentru ca s-a facut o referire la o invatatura ortodoxa? Daca nu va convine, fiti suparata pe acea invatatura si respingeti-o.

Dar, subiectul discutiei este altul (nu supararea noastra).

catalin2 12.02.2012 20:07:10

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 428927)
Draga Catalin, cu asta esti tu amagit despre Harul lui Dumnezeu???

Harul (gr. haris) este nici mai mult nici mai putin decat "BunaVoia", "Darul" de buna voie - nemeritat al lui Dumnezeu pentru om.

"Prin har ati fost mantuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu. (Efes.2:8)

"...cu mult mai mult harul lui Dumnezeu si darul pe care ni l-a facut harul acesta intr-un singur Om, adica in Isus Hristos, s-au dat din belsug celor multi." (Rom.5:15)

El S-a dat pe Sine pentru a te mantui pe tine si pe mine, Cataline. Nici unul din noi nu a meritat asa jertfa... Fiul lui Dumnezeu. Si totusi, in nemasurata sa iubire El a hotarat sa ne faca acest Dar nemeritat. Hristos.

"Si Cuvantul S-a facut trup si a locuit printre noi, plin de har si de adevar." (Ioan1:14)

"Caci Legea a fost data prin Moise, dar harul si adevarul au venit prin Isus Hristos." (Ioan.1:17)

Multumesc ca mi-ai si argumentat ceea ce scrisesem in mesajul precedent, eu as fi parut doar subiectiv fara arguementatia ta "Pentru ca neoprotestantii nici nu inteleg ce este harul si nu il cunosc pentru ca nu il au in denominatiunea lor. Ei au doar o filozofie despre crestinism."
Acum, ca sa intelegi mai bine, fac o comparatie, eu am spus ca o camila are patru picioare, tu spui ca nu e adevarat, o camila are doua cocoase. Iar adevarul e ca o camil are si patru picioare si doua cocoase, dar tu nu stii asta pentru ca stii doar filozofia cultului tau. Pana acum eu am intalnit doar convertiti care inainte de a se lepada de ortodoixie nu stiau apropae nimic din credinta ortodoxa, iar apoi au inavatat doar dogma cultului in care s-au dus, fara sa isi foloseasca si ratiunea, doar o repeta.
Daca vrei sa afli adevarul si esti in cautarea lui e un lucru bun, daca doar repeti dogmele cultului e o pierdere de vreme dialogul.
Acele citate din Sfanta Scriptura sunt corecte, dar nu le-ai inteles. Tu asociezi un atribut al harului cu harul, darul gratuit al harului e un atribut al harului.
Iata adevarul: harul este o energie necreata ce izvoraste din Dumnezeu. Ne-a fost dat gratuit, fara vreun merit al nostru, ca sa ne putem mantui. Pana la venirea lui Iisus nu exista decat har exterior, Adam pierzand harul, de aceea nu se putea mantui nimeni. Cum am primit harul? Prin limbile de foc trimise Apostolilor. Apoi Apostolii au transmis mai departe harul celor botezati, prin punerea mainilor. La inceput primirea harului se manifesta prin vorbirea in limbi a celui ce primea harul. Azi primirea harului se face prin Taina Mirungerii, de care neoprotestantii nu au auzit. Pentru neoprotestanti e o notiune filozofica de care au auzit citind in Sfanta Scriptura. Ortodocsii sunt madulare ale lui Hristos prin acest har pe care il primesc la Mirungere si apoi prin celelalte Taine, in special Sfanta Impartasanie. Noi nu avem doar o filozofie crestina, ci ortodoxia spune de indumnezeirea prin har.

catalin2 12.02.2012 20:15:47

Citat:

Domnule osutafaraunu, ati demonstrat ca nu aveti cultura dialogului, iar daca doar prin "report post" vi se poate cultiva, atunci asta si fac. Nu amenint, doar v-am spus cand am dat report mesajelor d-voastra. Mi s-a parut onest sa va spun. V-am dat report post pentru afirmatia defaimatoare la adresa Ortodoxiei de pe topicul "despre suflet su starea omului in moarte", cand ati insinuat ca credinta noastra e insuflata de diavol. Motivele le-am expus in acel report post pe care-l citeste administratorul forumului. In privinta "harului", n-am vazut niciun dialog argumentat, doar o generalizare in ceea ce-i priveste pe ortodocsi, copiind o informatie de pe un site cu profil penticostal. V-am spus, ne-ati obisnuit cu ironiile si persiflarile d-voastra, dar totul are o limita. Imi pare si mie sincer rau ca afisati un asemenea comportament si nu se poate avea o discutie constructiva cu d-voastra.

Interesant e ca osutafaraunu e unul din putinii useri eterodocsi care nu m-au deranjat atat de tare si cel putin fata de mine nu am vazut ca vrea sa isi impuna cu agresivitate invatatura lui. De exemplu nu acelasi lucru s-a intamplat cu celalalt user adventist, grasu, precum si cu alti multi useri eterodocsi. Cam aceeasi poveste a fost si la mine cu userul Erethorn, cred ca am dat peste zece reporturi sa il tempereze adminul, de-a lungul unui an. Eu de exemplu nu sunt deranjat daca un user eterodox vrea sa-si expuna ratacirea, ci doar cand vrea sa si-o impuna si devine agresiv (asta s-a intamplat de obicei cu userii care erau si ecumenisti). Greseala pe care o putem face e sa credem ca ei nu stiu adevarul ortodox, de aceea spun aceste lucruri, iar noi daca stam sa le explicam vor intelege. O data trebuie spus, a doua oara trebuie explicat si apoi cam gata, daca nu vrea sa auda.

ucenic 12.02.2012 22:37:33

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 428927)

Eu am scris ceea ce am citit, si am inteles din Biblie. Iata sursa intelegerii mele.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Acum iata ceea ce ai inteles tu:

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 429072)
Iata adevarul: harul este o energie necreata ce izvoraste din Dumnezeu. ... Cum am primit harul? Prin limbile de foc trimise Apostolilor. Apoi Apostolii au transmis mai departe harul celor botezati, prin punerea mainilor. La inceput primirea harului se manifesta prin vorbirea in limbi a celui ce primea harul. Azi primirea harului se face prin Taina Mirungerii, de care neoprotestantii nu au auzit. Pentru neoprotestanti e o notiune filozofica de care au auzit citind in Sfanta Scriptura. Ortodocsii sunt madulare ale lui Hristos prin acest har pe care il primesc la Mirungere si apoi prin celelalte Taine, in special Sfanta Impartasanie. Noi nu avem doar o filozofie crestina, ci ortodoxia spune de indumnezeirea prin har.

Deci, care este sursa ta?

osutafaraunu 13.02.2012 06:41:19

Așa cum am mai spus, de multe ori disputele noastre se învârt în jurul unor noțiuni insuficient definite, fiecare apărându-și "adevărul" propriu, ajungându-se uneori chiar la jigniri și "reporturi"; când în realitate adevărul ar putea consta într-un simplu și umil dromader olog... ce ziceți domnule Cătălin 2?

Profetul de carton 13.02.2012 11:26:31

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 427110)
In nici o confesiune crestina, nici in cea rarariteana sau apuseana nu se slujeste serviciul liturgic ca in biserica primara.

exact, primii crestini puneau accent pe despatimire, pe lupta contra pacatului si implicit contra demonilor, fastul si ceremonialul le era ceva strain.

catalin2 15.02.2012 19:54:59

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 429119)
Eu am scris ceea ce am citit, si am inteles din Biblie. Iata sursa intelegerii mele.

Acum iata ceea ce ai inteles tu:
Deci, care este sursa ta?

Cum am spus in mesajele precedente, sursa invataturii ortodoxe e ceea ce nu au inteles neoprotestantii din Sfanta Scriptura sau ceea ce au lasat deoparte, luand doar ceea ce era conform cu doctrina lor.
Intelegerea ta se bazeaza pe ceea ce ai auzit la penticostali, intelegerea mea se bazeaza pe invatatura BO. La ortodocsi sfintii au aceasta talmacire, daca nu stiai (ma indoiesc ca mai marii v-au spus) cultul penticostal a fost fondat la inceputul sec. XX de un pastor care apoi a fost acuzat de homosexualitate si exclus chiar din cultul pe care l-a fondat. Tot in surse neoprotestante (nu ortodoxe) am gasit si ce parere aveau la inceput membrii altor culte protestante din America, ii comparau pe penticostali cu manifestarile demonice.

In Sfanta Scriptura cand e vorba de primirea Duhului Sfant e vorba de har, de aceasta energie necreata. Noi nu putem primi chiar pe Duhul Sfant, pentru ca devenim dumnezei si noi, la fel ca Sfanta Treime. Asadar Apostolii au primit la Cincizecime harul Duhului Sfant, prin punerea mainilor transmiteau harul, tot timpul e vorba de har. La fel la luminarea la fata a lui Iisus.

ucenic 15.02.2012 23:02:52

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 429834)
In Sfanta Scriptura cand e vorba de primirea Duhului Sfant e vorba de har, de aceasta energie necreata. Noi nu putem primi chiar pe Duhul Sfant, pentru ca devenim dumnezei si noi, la fel ca Sfanta Treime. Asadar Apostolii au primit la Cincizecime harul Duhului Sfant, prin punerea mainilor transmiteau harul, tot timpul e vorba de har. La fel la luminarea la fata a lui Iisus.

Iarta-ma, dar nu recunosc sursa unei astfel de invataturi despre Duhul Sfant. Iata ceea ce ne spune si mie si tie, insusi Domnul Iisus Hristos, privitor la Duhul Sfant al lui Dumnezeu:

"Si Eu voi ruga pe Tatal, si El va va da un alt Mangaietor, care sa ramana cu voi in veac; si anume Duhul adevarului, pe care lumea nu-L poate primi, pentru ca nu-L vede si nu-L cunoaste; dar voi Il cunoasteti, caci ramane cu voi si va fi in voi. (Ioan 14:16,17)

"Daca Ma iubeste cineva, va pazi Cuvantul Meu, si Tatal Meu il va iubi. Noi vom veni la el si vom locui impreuna cu el. (Ioan 14:23)

"Ramaneti in Mine, si Eu voi ramane in voi." (Ioan 15:4)

"Cine ramane in Mine si in cine raman Eu aduce mult rod; caci despartiti de Mine nu puteti face nimic. (Ioan 15:5)

"Cand va veni Mangaietorul, Duhul adevarului, are sa va calauzeasca in tot adevarul; caci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi auzit si va va descoperi lucrurile viitoare. El Ma va proslavi, pentru ca va lua din ce este al Meu si va va descoperi. Tot ce are Tatal este al Meu; de aceea am zis ca va lua din ce este al Meu si va va descoperi. (Ioan 16:13-15)

------------------------------------------------------------------------------------------------------

In loc de epilog:

"Te laud, Tata, Doamne al cerului si al pamantului, pentru ca ai ascuns aceste lucruri de cei intelepti si priceputi, si le-ai descoperit pruncilor. Da, Tata, Te laud, pentru ca asa ai gasit Tu cu cale!" (Mat.11:25,26)

penticostalul 16.02.2012 08:16:49

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 429834)
Noi nu putem primi chiar pe Duhul Sfant, pentru ca devenim dumnezei si noi, la fel ca Sfanta Treime.

Este o doctrina oficiala a bisericii ortodoxe, este convingerea vreunui sfant sau sunt concluziile tale?

Profetul de carton 16.02.2012 10:07:20

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 429904)
Este o doctrina oficiala a bisericii ortodoxe, este convingerea vreunui sfant sau sunt concluziile tale?

sunteti de atata timp pe acest forum si inca nu stiti care sunt invataturile bisericii ortodoxe? dumneavoastra probabil credeti ca aveti Duhul Sfant, adica persoana divina locuieste de-a dreptul in trupul dumneavoastra, nu?

Mihnea Dragomir 16.02.2012 11:10:17

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 429912)
sunteti de atata timp pe acest forum si inca nu stiti care sunt invataturile bisericii ortodoxe? dumneavoastra probabil credeti ca aveti Duhul Sfant, adica persoana divina locuieste de-a dreptul in trupul dumneavoastra, nu?

Probabil că neoprotestanții, sau cel puțin penticostalii, nu operează cu distincția dintre Harul Duhul Sfânt și Duhul Sfânt Însuși. Dacă ar exista o Sf Taină echivalentă Confirmării (Mirungerii), probabil că "preoții" protestanți ar spune "Duhul Sfânt" în loc de "pecetea Duhului Sfânt".
Probabil că ei iau literal citatul "trupul este templu al Duhul Sfânt". În general, interpretările protestante ale Bibliei sunt mai literale decât interpretările din Bisericile Apostolice. Desigur, mai puțin când vine vorba de "tu ești piatra și pe această piatră voi întemeia Biserica Mea", sau când vine vorba de "acesta este Trupul Meu". Atunci, Isus nu a mai vorbit pe bune, ci a folosit metafore.

osutafaraunu 16.02.2012 11:30:35

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 429926)
Probabil că neoprotestanții, sau cel puțin penticostalii, nu operează cu distincția dintre Harul Duhul Sfânt și Duhul Sfânt Însuși. Dacă ar exista o Sf Taină echivalentă Confirmării (Mirungerii), probabil că "preoții" protestanți ar spune "Duhul Sfânt" în loc de "pecetea Duhului Sfânt".
Probabil că ei iau literal citatul "trupul este templu al Duhul Sfânt". În general, interpretările protestante ale Bibliei sunt mai literale decât interpretările din Bisericile Apostolice. Desigur, mai puțin când vine vorba de "tu ești piatra și pe această piatră voi întemeia Biserica Mea", sau când vine vorba de "acesta este Trupul Meu".

Ne-ați pus în mare încurcătură... Exemplele acestea mari și late (πέτρα și σώμά μου) demonstrează tocmai reversul afirmației dumneavoastră. Care ar fi totuși exemplele de interpretare literalistă a Scripturii la protestanți?

Mihnea Dragomir 16.02.2012 11:33:56

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 429929)
Care ar fi totuși exemplele de interpretare literalistă a Scripturii la protestanți?

Răpirea este exemplul care îmi vine primul în minte.

Să aveți 1000 de ani pace !

iuliu46 16.02.2012 11:34:32

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 429926)
Probabil că ei iau literal citatul "trupul este templu al Duhul Sfânt". În general, interpretările protestante ale Bibliei sunt mai literale decât interpretările din Bisericile Apostolice. Desigur, mai puțin când vine vorba de "tu ești piatra și pe această piatră voi întemeia Biserica Mea", sau când vine vorba de "acesta este Trupul Meu". Atunci, Isus nu a mai vorbit pe bune, ci a folosit metafore.

Dar cand spune "iti voi da cheile imparatiei " ce inteleg protestantii ?Primeste fiecare cate o cheie ? :1:

ucenic 16.02.2012 11:41:04

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 429930)

Subscriu. Multi interpreteaza literar.

Apropos`. Stiti ca acum (concret intre prima venire a Domnului si a doua venire) ne aflam in anul de indurare al Domnului? (Isaia 61:1,2)

osutafaraunu 16.02.2012 11:52:02

Citat:

E adevărat că "răpirea" e o temă favorită printre neoprotestanți (deși termenul e folosit o singură dată în Scriptură), mai puțin la adventiști. Aceștia din urmă, folosesc termenul "revenirea Domnului" mult mai bine reprezentat în Noul Testament și care de fapt e evenimentul central din care și "răpirea" face parte. Sper că nu aveți pretenția că și revenirea Domnului Cristos trebuie interpretată simbolic (ca la martorii lui Iehova)...

Citat:

Dacă e o aluzie la Mileniul din Apoc.20, iarăși ați greșit exemplificarea. Dacă interpretăm [doar] simbolico-profetic această mie de ani, rezultatul va fi 365.000 de ani!!

P.S.1. "1.000 de ani de pace" e tematica preferată a martorilor lui Iehova, nu a [neo]protestanților.
PS.2. Poate găsiți totuși niște exemple reale... am răbdare...

osutafaraunu 16.02.2012 11:53:00

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 429931)
Dar cand spune "iti voi da cheile imparatiei " ce inteleg protestantii ?Primeste fiecare cate o cheie ? :1:

Și acesta e un exemplu de interpretare simbolico-metaforică, nu literalistă.

Mihnea Dragomir 16.02.2012 12:07:55

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 429934)
P.S.1. "1.000 de ani de pace" e tematica preferată a martorilor lui Iehova, nu a [neo]protestanților.

Păi ce, pe iehoviști i-ați exclus dintre neoprotestanți ? Iar milenarismul nu este întâlnit numai la Martorii lui Iehova, deși de aceștia ne împiedicăm mai des în țara noastră. Iată câte ceva despre milenariști de descendență penticostală, sau care nu au, în niciun caz, nici cea mai mică legătură cu Martorii (în afară de spiritul schismatic, care e comun tuturor comunităților ecleziale neoprotestante):
http://en.wikipedia.org/wiki/Shakers

Profetul de carton 16.02.2012 12:08:10

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 429934)

PS.2. Poate găsiți totuși niște exemple reale... am răbdare...

o mie de ani au toti neoprotestantii, va rog nu induceti in erorare

osutafaraunu 16.02.2012 12:27:29

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 429936)
Păi ce, pe iehoviști i-ați exclus dintre neoprotestanți ?

Personal da, îi exclud din rândul cultelor neoprotestante. De fapt, ei înșiși nu se consideră cult/religie, ci asociație religioasă. Unii nu-i socotesc nici măcar în rândul creștinilor, având în vedere faptul că nu-l consideră Dumnezeu pe Domnul Hristos.

Citat:

milenarismul nu este întâlnit numai la Martorii lui Iehova

Milenarismul este întâlnit în Biblie, deci e normal să fie întâlnit la neoprotestanții ce o consideră sacră (Sola Scriptura). Faptul că e interpretat simbolic de bisericile istorice, poate are de-a face cu stâlcita traducere "miile de ani" a textului Revelației. Însăsi Biserica Catolică în recenta traducere a Scripturii în limba română o relevă ca fiind "o mie de ani" și nu "miile de ani".

Citat:

spiritul schismatic, care e comun tuturor comunităților ecleziale neoprotestante):

Nu știu dacă putem trage această concluzie, deoarece acest "spirit schismatic" îl întâlnim în ultima vremeși în bisericile ortodoxe.

osutafaraunu 16.02.2012 12:29:39

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 429937)
o mie de ani au toti neoprotestantii, va rog nu induceti in erorare

Nu am scris "o mie de ani", ci "1.000 de ani de pace", adică exact ce propovăduiesc Martorii lui Iehova: 1.000 de ani de pace și prosperitate pe pământ. Deci...

Profetul de carton 16.02.2012 12:30:31

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 429941)
Personal da, îi exclud din rândul cultelor neoprotestante. De fapt, ei înșiși nu se consideră cult/religie, ci asociație religioasă. Unii nu-i socotesc nici măcar în rândul creștinilor, având în vedere faptul că nu-l consideră Dumnezeu pe Domnul Hristos.
.

iara vorbiti prostii, va rog nu va mai bateti joc de alte religii, ca sa o scoateti pe a dvs. mai cu motz, martorii lui Iehova considera pe Isus ca fiind Dumnezeu! de ce sa veniti cu minciuni? pentru dezinformare? credeti ca asa veti atrage ucenici la religia dvs?

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:54:29.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.