Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   Ce credeti despre diferenta de varsta? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14859)

simona_fidela 30.04.2012 00:48:17

Nu e deloc, dar deloc bine sa ai o relatie (cu atat mai putin casatorie) cu o persoana cu 24 de ani mai in varsta. De ce? Simplu. Pentru ca persoana respectiva ti-ar putea fi parinte. Cat timp persoana mai in varsta este inca in putere, va incerca tot timpul sa-si impuna punctul de vedere pe motiv ca are mai multa experienta de viata. De ce sa fii tot timpul dadacit cand poti invata lucrurile impreuna cu persoana iubita? De ce sa te privezi de placerea de a descoperi lumea si viata alaturi de omul de langa tine? O asemenea relatie cu diferenta atat de mare de varsta nu poate duce la nimic bun. Daca vrei ceva trecator, hai, treaca- mearga(desi nu prea e bine nici pentru o relatie sa te incurci cu cineva atat de batran fata de tine pentru ca te va marca negativ), dar pentru toata viata, mai gandeste-te de 1000 de ori. Ca vor veni vremuri cand tu vei fi inca tanara, iar el un batran fara chef de viata si te va trage dupa el, distrugandu-ti viata. Ce chef de viata are un pensionar de 60 de ani fata de o femeie de 36 de ani? Mai gandeste-te inainte de a lua decizii pripite. Din punctul meu de vedere, intr-o relatie sanatoasa, diferenta de varsta ar trebui sa fie in intervalul 1-6 ani, iar barbatul sa fie mai in varsta.
Citat:

În prealabil postat de Sonrisa (Post 440311)
O diferenta de 24 de ani intre o pereche cat e de grav?

Ekaterina 30.04.2012 01:27:52

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 440991)
Cu ocazia asta am vazut in Pravila altceva, mult mai drastic sanctionat acolo. Se pare ca a doua casatorie se poate face doar daca cineva a ramas vaduv (si se recomanda ca sa fie tanar, nu batran). Practic nu exista o a doua casatorie daca fostul partener traieste. Probabil preotii dau niste dezlegari, dar a doua casatorie a devenit ceva obisnuit, cand Pravila ne spune altceva. Stie cineva mai multe despre acest lucru?

A doua si a treia casatorie sunt acceptate in Biserica Ortodoxa numai din intelegere fata de slabiciunile omului. Din cate stiu cei ce se casatoresc a doua sau a treia oara sunt opriti o perioada de timp de la Sfanta Impartasanie. Am gasit la Parintele Cleopa, acelasi lucru pe care l-ai scris si tu. Acestea sunt de fapt canoanele stabilite, peste care se trece de multe ori, ca si in cazul diferentei de varsta.

Biserica Ortodoxa ingaduie cu pogoramant trei casatorii, insa in anumite conditii. Sfantul Vasile cel Mare, in canonul 87, spune despre a doua nunta : " Casatoria a doua este ingaduita de Biserica, numai celor ce au ramas vaduvi de tineri prin deces si n-au copii " . Iar Sfantul Apostol Pavel, sfatuieste la vaduvie in castitate, dar cine nu poate " mai poate sa se casatoreasca, decat sa arda " ( I Corinteni 7, 39 ) . " Casatoria a doua nu se binecuvanteaza cu cununie, ci se canoniseste doi ani sa a nu se impartasi, iar a treia casatorie trei ani " , zice Sfantul Nichifor in canonul 2. Daca cei ce se casatoresc a doua oara sunt batrani, " unii ca aceia manie pe Dumnezeu, sa aiba pocanie trei ani si metanii cate 24 pe zi " ', zice Pravila Bisericeasca de la Govara, cap. 109. " Cel casatorit a doua oara nu mai poate fi hirotonit " ( Apostolic 17; VI Ecumenic, 3; Sfantul Vasile, 12 ) . Slujba cununiei a doua se face simpla si fara fast, iar preotul nu are voie sa ia parte la masa lor ( Neocezareea, 7 ) . Preotul, daca ramane vaduv, nu are voie sa se casatoreasca a doua oara. Daca totusi indrazneste la a doua casatorie, pierde preotia si nu mai are voie sa savarseasca nimic din cele ale preotiei ( Sfantul Vasile, 6 ) .

Casatoria a treia se ingaduie de Biserica " numai de mare nevoie, acelora care nu au copii, pana ls varsta de 40 de ani " . Sfantul Vasile zice ca " la trigami sa se aplice afiurisire ( oprim de la Sfanta Impartasanie ) cinci ani, fara a-i opri cu totul de la Biserica. " ( Canon 4 ) . " Nunta cea dintai este lege, a doua iertare, iar cea de-a treia este calcare de lege " , zice Indreptarea Legii de la Targoviste, cap. 205. Casatoria a patra este oprita cu desavarsire de Biserica. Cel vinovat este " afurisit si lipsit de toata slujba Bisericii " pana se desparte de acea persoana si se pocaieste opt ani.

"Daca o femeie sau barbat moare si sotul ramas se casatoreste, nu pacatuieste ... dar daca ramane vaduv ( pana la moarte ) isi agoniseste mai multa slava la Dumnezeu " ( Pastorul lui Herma ) . Iar Sfantul Iustin Martirul si Filosoful, in cartea sa Apologia, spune despre a doua casatorie : "Dupa Dascalul nostru, cei ce s-au casatorit a doua oara dupa legea omeneasca sunt pacatosi, precum si cei ce cauta la femeie spre a o pofti. Ca nu numai cel ce preacurveste cu fapta este preacurvar, ci si cel ce voieste a preacurvi, fiindca nu numai faptele ci si gandurile sunt vazute la Dumnezeu... " . Iar pe cei ce fac mai multe casatorii, Sfintii Parinti ii numesc poligami. Deci, dupa a doua nunta nu mai este nunta, ci poligamie. De aceea a zis Domnul samarinencei care pacatuise cu cinci barbati : " Pe care il ai, nu-ti este tie barbat " ( Ioan 4, 18 ) . "Cei ce au trecut peste a doua nunta, nu merita sa fie numiti barbati si soti " , zice Sfantul Vasile cel Mare, in canonul 4. Tot el spune pentru a treia nunta : "Sfinti Parinti au trecut sub tacere nunta a treia ( poligamia ) si au socotit-o ca pe o pofta dobitoceasca si straina de vrednicia omului crestin. Noua ni se pare ca acest pacat este mai mare decat curvia... " ( Canonul 80 )

philalex 03.05.2012 14:07:15

adica eu sa ma insor cu una ca mama mea?.....never...ever....si de ce sa ma insor?...avem perspective optimiste? la ce haos e in lumea asta....e mai bine lonely...dar langa Dumnezeu:103:

AlinB 04.05.2012 15:53:06

Citat:

În prealabil postat de simona_fidela (Post 442209)
Ce chef de viata are un pensionar de 60 de ani fata de o femeie de 36 de ani?

Chef de viata insemnand ..ce de fapt? :21:

Ai putea fi surprinsa..sunt tot felul de extreme oricum ideea e alta, persoane care s-au gasit in astfel de circumstante au probleme de o anumita natura, 24 de ani e practic distanta dintre doua generatii, intrebarea corecta este despre motivele care stau in spatele unei astfel de relatii si cine abuzeza de cine de fapt.

De fapt de multe ori este vorba de un interes reciproc, de fapt o combinatie de interese si atat timp cat ambii sunt satisfactuti..

Iar asta se intampla nu doar la diferente mari de varsta, deci problema care e de fapt oare?

AlinB 04.05.2012 15:53:46

Citat:

În prealabil postat de philalex (Post 442743)
adica eu sa ma insor cu una ca mama mea?.....never...ever....si de ce sa ma insor?...avem perspective optimiste? la ce haos e in lumea asta....e mai bine lonely...dar langa Dumnezeu:103:

Stai calm ca nu era vorba de tine.

moldoveanu 17.07.2012 13:14:10

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 440332)
Adica , defapt , dumneata pui problema ...

Inteleg ce spui si de unde vine hotararea ta. Exista limite si particularitati biologice pentru care ar trebui sa sa gandeasca de 10 ori cineva in aceasta situatie.
Doar ca in toata aceasta luare a ta de pozitie parca lipseste iubirea. Acest tip de condamnare inversunata mi se pare total in contradictie cu ce spune traditia sfintilor parinti. Odata ca hotarasti tu sau altcineva ceva ce ar trebui sa tina de Dumnezeu. Daca un barbat poate perfect procrea la 44 de ani e pentru ca asa a vrut Dumnezeu. Daca era ceva rau se gandea Creatorul si limita cumva acest lucru.
Eu asta vad in primul rand din mesajul tau: judecata, judecata, judecata. O inversunare care pare sa-si gaseasca cu greu explicatia.

Ai pus si pe doctori intr-o pozitie de oameni rai care nu mai stiu cum sa-si ucida pacientii etc. Invatatorii care traumatizeaza copii pe viata. Probabil ca stii ca omaneii vad doar ce e si in sufletul lor. Strambul vede totul stramb. Un mesaj profund anti-crestin.

Iar aia cu limita de 10 ani nici macar nu merita comentata...:33:

tabitha 12.10.2012 06:27:05

Citat:

În prealabil postat de Mosh-Neagu (Post 440521)
Nonsalant, camaradul il intreaba pe tata: "Cine-i doamna? Mama ta?"
Oare ce-ar mai fi de spus?

Pai, ar mai fi de spus concluzia : o diferenta de 7-10 ani e chiar recomandabila!
Si in plus, sa nu ne omoram cu munca ;)

Am dat peste topicul asta din intamplare, si chiar a fost interesant de citit !

Fani71 12.10.2012 20:26:50

Nu ca argument, ci ca exemplu, Dostoievski a fost casatorit, a doua oara (prima sotie murise) cu o femeie cu 25 de ani mai tanara. A fost o casnicie foarte fericita, ea l-a sustinut in munca lui si l-a ajutat sa se dincece de patima jocului la ruleta.

zaharia_2009 12.10.2012 20:54:15

Nu trebuie sa ne mire asemenea exemple si sa le credem ca ele sunt chiar potrivite pt. un ortodox .
Potrivit pt. un ortodox este invatatura bisericii (in care se include Scriptura, Sf. Traditie, Sf. canoane)si exemplele personale de vietuire ale sfintilor .

Si in vremurile noastre, in Romania, televiziunile ne-au aratat cu 5 ani in urma ca s-a gasit un episcop care sa sfinteasca , pe euroi, la cererea lui Becali , stadionul Steaua .
Tot televiziunea ne-a aratat ca s-au gasit preoti care sa sfinteasca cabinete de ginecologie in care se facea planing familial si intreruperi de sarcini .
Tot televiziunile ne-au aratat ca s-au gasit preoti care sa sfesteasca magazine sex-shop.
Tot televiziunea ne-a arata ca exista un preot, doctor in teologie, si care in prezent este tot in schema Arhiepiscopiei Bucurestilor (menajat cu grija de arhiepiscopul Bucurestiului)si are functia de inspector eparhial (din rusine de rusinea lui nu ii dau numele)care la botez fiind si facind exorcizarile nu a spus o data : "Te lepezi de satana... ? " ci a repetat de 3 ori , ca si un patefon stricat : "Te lepezi de Hristos ? " . Iar cind televiziunea a dat filmul si a aparut scandalul , nu a recunoscut nimic, si mai ales domnul doctor nu si-a trait inmarmurit colosala greseala si sa recomande de urgenta repetarea exorcizarilor , ci s-a scuzat politicos, chiar malitios ca era luat in balon de catre mama pruncului care intelegind in cele din urma ce facuse doctorul slujitor al lui Hristos nu vroia sa se ostoiasca.

Si astfel , exemple cu amariti , carpanosi si ciacanai (vorba gheronului Cleopa) sunt multe pe fata pamintului , ba inca exsita si preoti si inca si ierarhi care pt. sutele multe asteptate le ingaduie orice cerinta , extravaganta si pacat , dar asta nu insemneaza ca aceasta este si invatatura bisericii,.
Iar daca asemenea exemple nu sunt din cele ingaduite de biserica , nu are nici un temei de a zabovi asupra lor si de a le scormoni minati de speranta bolnava ca doar-doar vom gasi vreun folos in ele .
Singurul folos cu care ne "alegem", indeletnicindu-ne cu astfel de persoane cunoscute, nume celebre ori exponenti famati , nu este decit clevetirea .
Scopul crestinului nu este viciul , caderea, pseudonormalul, praful, milul si namolul, ci din contra, virtutea !

Dar tinind cont de principiul ca "oamenii e diferiti" desigur ca si aici , pe acest subiect, lucrurile vor suporta dihotomizare .
Sunt deja mult prea multi oameni care stiu sa-si sustina dreptul la pacat , aruncind cu cele mai teribile argumente , numai, numai sa te faca sa crezi ca chiar daca albul nu este negru , macar gri poate fi !

Yasmina 12.10.2012 21:54:46

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 476163)
Nu ca argument, ci ca exemplu, Dostoievski a fost casatorit, a doua oara (prima sotie murise) cu o femeie cu 25 de ani mai tanara. A fost o casnicie foarte fericita, ea l-a sustinut in munca lui si l-a ajutat sa se dincece de patima jocului la ruleta.

Editat........

Yasmina 12.10.2012 22:09:27

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 476165)
Sunt deja mult prea multi oameni care stiu sa-si sustina dreptul la pacat , aruncind cu cele mai teribile argumente , numai, numai sa te faca sa crezi ca chiar daca albul nu este negru , macar gri poate fi !

Editat........

Demetrius 12.10.2012 23:37:41

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 476179)
...Daca acesta era un mod ideal de asociere pentru casatorie,atunci ar fi fost majoritar;insa psihologii ne avertizeaza ca aceste unuini in care diferenta de varsta este mare intre parteneri vizeaza probleme ale psihicului.

Depinde care e scopul "uniunii".

Acela a fost modelul traditional de asociere pana au intervenit "problemele" psihice in urma carora barbatul s-a "defectat" si astfel a afectat familia intreaga; acelasi mod de asociere este si astazi valabil la unele popoare cu o traditie puternica.

Ar fi ideal sa nu uitam ca Sf Iosif era vaduv, iar Sf Fecioara inca nu a terminat gimnaziul; e drept ca ei au trait in orient, nu by the ocean.

zaharia_2009 12.10.2012 23:46:01

Un proverb spune ca "linguseala este hrana prostului , dar ca uneori si desteptul isi inmoaie buzele in ea ! "
Ei, tot asa se intimpla si cu cei care in mod sincer nu doresc sa intre in polemica cu altii dar care spunindu-si pur si simplu parerea sau chiar evidentiind ori aparind un aspect cert de credinta sfirsesc tot prin a polemiza macar putin cu "adversii".
De aceea este bine, asa cred, sa evitam exemplele, situatiile sau personajele/oamenii extreme si sa nu ne preocupam decit de ceea ce este vrednic de discutat .
Asa de exemplu , nu ne este de nici un folos sa ne aducem aminte si sa tot pendulam pe faptul ca nu stiu care sfint a facut si unele greseli , sau ca intr-un exemplu opus, un mare invatat , un savant al credintei , un teoretician desavirsit , a ajuns in cele din urma sa fie declarat eretic .
Pai viata sfintului a avut nenumarate , dar nenumarate, elemente de tarie a sfinteniei care la- si consacrat , astfel incit greselile palesc pe linga sfintenia sa si nu are nici un rost sa le cautam noi si sa le tot instrumentam , ca sa ce ...? Numai ca sa fim in contra altora la care nu ne place mutra ... sau numele ... sau aplombul cu care vorbeste ... sau care ne pune la zid folosind propriile noastre cuvinte sau vicii sau lipsa de virtute , ori comoditate, confort sau ideatie abstracta , pe care noi insine le divulgam !
Pe cita vreme , savantul cit ar fi el de savant , sau de patriarh, sau de episcop , daca nu se poate rupe de mizeria lui si ajunge sa fie anatemizat , la ce i-a mai folosit atita productie intelectuala , daca productia lui este intunecata ?
Pai Arie era retor de rupea ... pina l-a rupt Dumnezeu pe el in doua !
Origen era atit de invatat pina ce a ajuns sa se scopeasca singur , sa se automutileze ! Nestorie , asijderea si citi si mai citi invatati si retori deprinsi cu mestesugul cuvintului , iuti la minte , uneori sclipitori dar care pt. mindria lor (pe care nu au banuit-o nici o data)fara margini a ingaduit Dumnezeu sa piara in gheena!

In concluzie , de ce sa stam si sa rastalmacim oameni , fapte , intimplari , apucaturi si idei pe care le stim fiecare in sinea noastra ca nu sunt din matca ortodoxiei ci sunt de pe malurile ei sau chiar mai indepartate ?
De ce ? Ca sa zicem ca facem ce ? Discutie smerita si fructuoasa intre noi si ca in felul acesta ce mai luminam noi pe altii cu ne/stiinta noastra ?

Rareori mi-a fost dat sa vad un soi de discutie de genul : eu in vinerea aceasta am mincat doar o felie de piine ... iar alt frate sa raspunda : eu fiind ticalos si pacatos invechit , mindru si nesupus , m-am chinuit si am mincat doar o jumatate . Daca altceva bun nu voiesc sa fac macar sa vada ceva Hristos si la mine, in cele din urma !
Asemenea discutii rar am vazut ! Dar am vazut de fiecare data : da de ce draga sa fi asa habotnic , pai ce , mincarea nu este rea in sine... habotnici dintr-acestia duc de ripa ortodoxia... ce, nu sti ca a spus Pavel apostolul, ca cel care nu maninca sa nu il socoteasca pe cel care maninca si si invers ?!

Adica discutii , pareri si argumente , prin care intotdeauna se pune mai intii omul si apoi Dumnezeu ! Argumente in care omului sa ii fie citusi de putin bine, caldicel, sa fie putin favorizat, menajat , protejat , sa nu se chinuiasca vreun pic , sa nu suporte vreo infringere , vreo durere, vreun suspin, vreo renuntare, vreo lacrima ...
Luarea crucii lui Hristos pe spate si ducerea ei prin viata insemneaza cu totul si cu totul altceva decit "putina caldurica sufleteasca" omului !

Si daca acest comportament si mod de a gindi credinta este evident pt. cei mai multi ortodocsi romani traitori in Occident (cautati in limba latina si vedeti cam cum se traduce cuvintul "occidere" si incercati de curiozitate sa ghiciti de unde aceasta asociere) si oarecum explicabil (sinistrul fotbalist dinamovist Florin Raducioiu , dupa 3 ani de Italia nu mai stia sa vorbeasca limba romana la reintoarcerea in tara ! cred ca uitase sa mai si bea apa sau sa tremure romaneste !) uimirea atrage atentia ca chiar aici , in inima ortodoxiei romane sunt oameni culti , dupa actele de scoala, dar care sunt mai degraba jongleuri de viata in duh si adevar si nu traitori puternici (de unde stiu eu asta ? din gura lor ! ei singuri se lasa cititi pe indelete din mindrie intelectuala, numa' sa ii poftesti la discutie).
Poate ca acestia din urma ar trebui sa ne intristeze cel mai mult dar aduncindu-ne aminte de faptul ca desi a trait in preajma Mintuitorului si ca era singurul cult, cu scoala, Iuda, din dorinta ecumenista nestavilita , a parasit prostimea apostolilor punindu-si singur streangul de git , luindu-si astfel plata stiintei lui ... sau mai bine zis a necredintei lui !

Deci fratilor, sa nu ne ocupam cu lucruri slabe crezind ca cemai discutii frumoase si folositoare facem unii cu altii ! Caci in sinea noastra a fiecaruia , discernem bine ce este rau si ce nu . Ce este reprezentativ si de urmat , fata de ceea ce este exceptia nesemnificativa !

Este doar o propunere !

Yasmina 13.10.2012 00:01:44

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 476198)
Depinde care e scopul "uniunii".

Acela a fost modelul traditional de asociere pana au intervenit "problemele" psihice in urma carora barbatul s-a "defectat" si astfel a afectat familia intreaga; acelasi mod de asociere este si astazi valabil la unele popoare cu o traditie puternica.

Ar fi ideal sa nu uitam ca Sf Iosif era vaduv, iar Sf Fecioara inca nu a terminat gimnaziul; e drept ca ei au trait in orient, nu by the ocean.

Numai faptul ca nu aveti nimic de spus despre subiectul de fata nu va da nici un drept sa va legati de lucruri lipsite de insemnatate,cum ar fi locatia pe care o am momentan.

Definitia cuvantului"vaduv"nu desemneaza o varsta anume,ci doar statusul unei persoane care a fost casatorita anterior dar si-a pierdut sotul/sotia prin deces.
Si tinerii casatoriti pot fi vaduvi,daca se intampla...

Oricum,multumesc pt interventie.
Ati reusit sa-mi amintesc de ce nu mai intrasem pe forum pt o perioada mai buna de timp.
Ramaneti cu bine!

tabitha 13.10.2012 00:52:04

Yasminuta, unde pleci ? Păi așa ușor dai tu bir cu fugiții, nu știi povestea biblica cu drepții care salvează cetatea? Așa și cu forumul ăsta... dacă mai găsești vreunul vrednic să-l citești, eu zic să nu te autoexilezi ... please.

Yasmina 13.10.2012 01:01:08

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 476215)
Yasminuta, unde pleci ? Păi așa ușor dai tu bir cu fugiții, nu știi povestea biblica cu drepții care salvează cetatea? Așa și cu forumul ăsta... dacă mai găsești vreunul vrednic să-l citești, eu zic să nu te autoexilezi ... please.

M-am cam saturat sa iau bobarnace in multe discutii pt lucruri lipsite de importanta.
Si daca mi-am aratat sincera apreciere/simpatie pt scrisele unui membru,am fost taxata de"lingusire".
De ce sa nu-mi vad de treburi? Azi m-am intristat aiurea cand puteam sa stau departe de forum si sa evit tristetea!

tabitha 13.10.2012 01:21:21

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 476219)
M-am cam saturat sa iau bobarnace in multe discutii pt lucruri lipsite de importanta.
Si daca mi-am aratat sincera apreciere/simpatie pt scrisele unui membru,am fost taxata de"lingusire".
De ce sa nu-mi vad de treburi? Azi m-am intristat aiurea cand puteam sa stau departe de forum si sa evit tristetea!

Răbdare, răbdare și iarăși răbdare... e valabil și la forum !

Aici facem exerciții de răbdare :) de clarificare a neînțelegerilor, mai ales !

Demetrius 13.10.2012 05:41:50

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 476204)
Numai faptul ca nu aveti nimic de spus despre subiectul de fata nu va da nici un drept sa va legati de lucruri lipsite de insemnatate,cum ar fi locatia pe care o am momentan.

Definitia cuvantului"vaduv"nu desemneaza o varsta anume,ci doar statusul unei persoane care a fost casatorita anterior dar si-a pierdut sotul/sotia prin deces.
Si tinerii casatoriti pot fi vaduvi,daca se intampla...

Ati reusit sa-mi amintesc de ce nu mai intrasem pe forum pt o perioada mai buna de timp.
Ramaneti cu bine!

Atata ati inteles?

-Eu am facut referire la "by the ocean" pentru ca orientul(rasaritul) are orientare spre spiritualitate, spre lumina(rasaritul soarelui), spre viitor, pe cand apusul se orienteaza spre trecut, materie, trup, bani.

-Vaduv nu se poate referi la tineri de gimnaziu sau liceu, referitor la varste apropiate intre sot si sotie. Sfatul batranilor l-a propus pe vaduvul Iosif ca sot potrivit pentru tanara Fecioara Maria, nu pentru ca era tanar, ci pentru ca era harnic si intelept.

-Diferenta de varsta dintre soti e necesar sa fie mare, mai precis sotia sa fie tanara pentru a se dedica eclusiv spre a naste si creste copii sanatosi, si nu pentru a se "virusa" cu altfel de cunostinte; daca tanara isi pierde timpul pe bancile universitatii, va invata sa discute cu sotul(colegul de grupa) teme de specialitate, uitand cum se face o supa, sau cum se spala trei "Pampersi".

-Arabii, tiganii au traditii destul de puternice in materie de casatorie(ca diferenta de varsta).

-Barbatii aveau nevoie de la bun inceput de psihologi pentru a nu cadea in pacat:
2. Fiii lui Dumnezeu, văzând că fiicele oamenilor sunt frumoase, și-au ales dintre ele soții, care pe cine a voit.(Fac6,2)

Yasmina 13.10.2012 09:02:16

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 476232)
Atata ati inteles?

-Eu am facut referire la "by the ocean" pentru ca orientul(rasaritul) are orientare spre spiritualitate, spre lumina(rasaritul soarelui), spre viitor, pe cand apusul se orienteaza spre trecut, materie, trup, bani.

-Vaduv nu se poate referi la tineri de gimnaziu sau liceu, referitor la varste apropiate intre sot si sotie. Sfatul batranilor l-a propus pe vaduvul Iosif ca sot potrivit pentru tanara Fecioara Maria, nu pentru ca era tanar, ci pentru ca era harnic si intelept.

-Diferenta de varsta dintre soti e necesar sa fie mare, mai precis sotia sa fie tanara pentru a se dedica eclusiv spre a naste si creste copii sanatosi, si nu pentru a se "virusa" cu altfel de cunostinte; daca tanara isi pierde timpul pe bancile universitatii, va invata sa discute cu sotul(colegul de grupa) teme de specialitate, uitand cum se face o supa, sau cum se spala trei "Pampersi".

-Arabii, tiganii au traditii destul de puternice in materie de casatorie(ca diferenta de varsta).

-Barbatii aveau nevoie de la bun inceput de psihologi pentru a nu cadea in pacat:
2. Fiii lui Dumnezeu, văzând că fiicele oamenilor sunt frumoase, și-au ales dintre ele soții, care pe cine a voit.(Fac6,2)

Atat am inteles,deoarece nu ati dezvoltat ideea prea mult si oricum mergeti pe principiul ca daca locuiesc in Occident am o filozofie si niste principii de viata alterate,ca majoritatea celor de aici.

Tocmai,ca in general barbatii in varsta sunt cautati de fetele care vor sa parvina social si care sunt interesate sa urmeze o casatorie din interes material;in acest fel barbatii batrani isi cumpara cu bani dreptul la dragoste trupeasca,casatorindu-se cu june care-i stimuleaza trupeste si nu cu batrane de varsta lor,cum ar fi firesc.
Insa in toata aceasta poveste exista si o parte buna in sensul ca unii saraci pot fi salvati de la muritul de foame la propriu,si prin casatorie(cunosc cazuri de tinere thailandeze sarace casatorite cu americani batranei instariti,astfel ele si familia saraca din Thailanda,sunt cu totii salvati,momentan de partea pragmatica a vietii).

Pana la urma nu este treaba mea ce este intre ei,iubire,interes reciproc...ii priveste,eu nu pot sa raspund decat pt faptele mele...
Insa eu am comentat ca nu sunt in asentimentul unei asemenea uniuni,deoarece nu am complexe legate de copilarie si nu-mi doresc sa am langa mine o figura paternala!!!
Dar toti suntem diferiti...

anisoara 13.10.2012 16:00:34

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 476242)
Atat am inteles,deoarece nu ati dezvoltat ideea prea mult si oricum mergeti pe principiul ca daca locuiesc in Occident am o filozofie si niste principii de viata alterate,ca majoritatea celor de aici.

Tocmai,ca in general barbatii in varsta sunt cautati de fetele care vor sa parvina social si care sunt interesate sa urmeze o casatorie din interes material;in acest fel barbatii batrani isi cumpara cu bani dreptul la dragoste trupeasca,casatorindu-se cu june care-i stimuleaza trupeste si nu cu batrane de varsta lor,cum ar fi firesc.
Insa in toata aceasta poveste exista si o parte buna in sensul ca unii saraci pot fi salvati de la muritul de foame la propriu,si prin casatorie(cunosc cazuri de tinere thailandeze sarace casatorite cu americani batranei instariti,astfel ele si familia saraca din Thailanda,sunt cu totii salvati,momentan de partea pragmatica a vietii).

Pana la urma nu este treaba mea ce este intre ei,iubire,interes reciproc...ii priveste,eu nu pot sa raspund decat pt faptele mele...
Insa eu am comentat ca nu sunt in asentimentul unei asemenea uniuni,deoarece nu am complexe legate de copilarie si nu-mi doresc sa am langa mine o figura paternala!!!

Niciodata nu am fost deacord cu diferenta mare de varsta .
Acum cand incerc sa ma apropii de Dumnezeu vad ca barbatii credinciosi prefera fetele mai tinere pentru asi lua o femeie "fara pacate" ,pentru a putea avea o mama tanara la copii ...

Cornel Urs 13.10.2012 16:03:28

Citat:

În prealabil postat de anisoara (Post 476292)
Acum cand incerc sa ma apropii de Dumnezeu vad ca barbatii credinciosi prefera fetele mai tinere pentru asi lua o femeie "fara pacate" ,pentru a putea avea o mama tanara la copii ...

treaba asta merge daca diferenta de varsta este compensata de niscaiva conturi grase prin banci.

anisoara 13.10.2012 20:46:02

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 476294)
treaba asta merge daca diferenta de varsta este compensata de niscaiva conturi grase prin banci.

Nu stiu ce le atrage pe ele poate pozitia sociala,experienta ,el la 40 de ani nu cred sa fie cu "mai putine pacate".
Totusi un om credincios se gandeste la mantuire ,cum se poate realiza si un trai linistit material si scopul vietii unui crestin care e mantuirea?

catalin2 13.10.2012 20:59:24

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 476204)

Ramaneti cu bine!

E un user catolic, nu e nevoie sa iei in seama parerile care nu sunt ortodoxe.

catalin2 13.10.2012 21:05:24

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 476165)
Nu trebuie sa ne mire asemenea exemple si sa le credem ca ele sunt chiar potrivite pt. un ortodox .
Potrivit pt. un ortodox este invatatura bisericii (in care se include Scriptura, Sf. Traditie, Sf. canoane)si exemplele personale de vietuire ale sfintilor.

Cum am mai mentionat, nu e ceva normal si e rau sa devina o regula. Dar am mai mentionat ca pot fi si cazuri speciale, avem ca exemplu Fecioara Maria si dreptul Iosif, despre care se spune ca era in varsta.

zaharia_2009 13.10.2012 21:19:36

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 476347)
Cum am mai mentionat, nu e ceva normal si e rau sa devina o regula. Dar am mai mentionat ca pot fi si cazuri speciale, avem ca exemplu Fecioara Maria si dreptul Iosif, despre care se spune ca era in varsta.

Confundati problema dintre Fecioara Maria si dreptul Iosiv .
Am vazut ca s-a mai facut aceasta afirmatie dar va aruncati singuri intr-o capcana usurica .
Relatia , raporturile Preacuratei cu Iosif este cu totul si cu totul altceva !
Cum puteti lua acest exemplu in discutie ?
Pt. aceasta indrasneala ar trebui macar sa va taiati unghiile prin carne o data , in semn de resemnare, de parere de rau sau orice alta penitenta serioasa !

Sau , in sfirsit , poate nu inteleg eu ce voiti sa spuneti !

catalin2 14.10.2012 00:29:58

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 476349)

Da, probabil nu ai inteles ce doream sa spun. Nu am spus decat ce stiti si dvs., ca daca ar fi fost o regula stricta si generala in privinta asta nu S-ar mai fi putut naste Mantuitorul, femeile in acele timpuri sufereau o pedeapsa. Sper ca intelegeti, ca nu vreau sa dezvolt subiectul.
Asadar, nu e dogma, nu e pacat, este un canon.

Demetrius 14.10.2012 05:25:04

Citat:

Atat am inteles,deoarece nu ati dezvoltat ideea prea mult si oricum mergeti pe principiul ca daca locuiesc in Occident am o filozofie si niste principii de viata alterate,ca majoritatea celor de aici....

Aveti perfecta dreptate, merg pe acel principiu mai ales pentru ca mai apoi ati confirmat prin aceasta "perla":
"Insa in toata aceasta poveste exista si o parte buna in sensul ca unii saraci pot fi salvati de la muritul de foame la propriu,si prin casatorie(cunosc cazuri de tinere thailandeze sarace casatorite cu americani batranei instariti,astfel ele si familia saraca din Thailanda,sunt cu totii salvati,momentan de partea pragmatica a vietii)."

Oare vreti sa spuneti ca e mai ortodox(indicat) sa se casatoreasca pentru a nu muri de foame decat sa munceasca sau sa sufere? Catolic nu e, Cataline.

Citat:

...barbatii batrani isi cumpara cu bani dreptul la dragoste trupeasca,casatorindu-se cu june care-i stimuleaza trupeste si nu cu batrane de varsta lor,cum ar fi firesc...

Fiecare raspundem pentru faptele noastre, iar daca acestea afecteaza si pe altii, vom da socoteala suplimentar.
Spui ca nu-ti doresti langa tine(probabil ca sot, ma gandesc) o figura paternala, pentru ca te pui pe tine in topul preferintelor, nu pe copiii tai; te gandesti ce-ti place tie, nu la ce e mai bun pentru copiii tai, iar acest punct de vedere evidentiaza ca tu nu ai ceva de oferit pentru ca astepti sa primesti, sa fi dezmierdata si rasfatata de sotul tau, ca de aceea vrei sa fie tanar; la fel gandesc si unii dintre barbati care vor sa discute, sa stea de vorba cu sotiile lor despre vecini sau teme politice actuale, sa afle ultima barfa, dar si zilele "favorabile"(infertile) si multe alte nimicuri importante ale vietii "conjugale".

Nu e deloc firesc ca femeia si barbatul sa aiba varste apropiate, chiar daca asa se practica astazi. Am mai spus pe acest topic ca barbatul are un "mesaj" ereditar tot mai bogat(complet) cu cat e mai in varsta, pe cand femeia e cu atat mai capabila sa intrupeze acel mesaj fara prihana cu cat e mai tanara(nepatata). Ce alt sens are casatoria?

Citat:

În prealabil postat de Zaharia_2009;
Confundati problema dintre Fecioara Maria si dreptul Iosiv .
Am vazut ca s-a mai facut aceasta afirmatie dar va aruncati singuri intr-o capcana usurica .
Relatia , raporturile Preacuratei cu Iosif este cu totul si cu totul altceva !
Cum puteti lua acest exemplu in discutie ?
Pt. aceasta indrasneala ar trebui macar sa va taiati unghiile prin carne o data , in semn de resemnare, de parere de rau sau orice alta penitenta serioasa !

Cred ca intelegi bine, Zaharia, dar e o capcana usurica si poti iesi usor din ea fara sa-ti tai unghiile in carne.

Relatia si raporturile Preacuratei cu Iosif au fost dinainte analizate si aprobate de sfatul batranilor lui Israel nu asa cum s-au desfasurat in realitate, ci asa cum erau in obiceiul poporului; au fost binecuvantate de Dumnezeu si respectate de primii parinti crestini.
Din orice punct devedere privesti(chiar si ortodox) au fost ideale; exceptie face "vederea" d-lui Hefner.

Laura19 14.10.2012 08:22:48

În ceea ce privește condițiile de vârstă pentru primirea cununiei, în plus față de cele presupuse de căsătorie, canoanele bisericești aduc completări cu privire la vârsta maximă pentru căsătorie și la diferența de vârstă dintre soți. Astfel, potrivit canoanelor 24 și 88 ale Sfântului Vasile cel Mare, bărbatul ajuns la vârsta de 70 de ani și femeia ajunsă la vârsta de 60 de ani nu ar trebui să aibă dreptul de a se cununa. În ceea ce privește diferența de vârstă, Pravila Mare, în Glava 198, precizează:

Afară de dreptate este [...] să fie bărbatul bătrân și muierea tânără, sau muierea bătrână și bărbatul tânăr; care lucru nu este numai cum nu se cade, ci încă e rușine, dosadă, imputare și batjocură [...] să se păzească cum se cade de vârstă, să nu fie bărbatul bătrân și muierea tânără, nici muierea bătrână și bărbatul tânăr; ci să fie amândouă părțile deopotrivă de ani…

În acest sens, profesorul Constantin Erbiceanu afirmă că unirea dintre bărbat și femeie, care nu respectă cerința cu privire la diferența de vârstă, nu poate fi considerată căsătorie, „ci o speculă rușinoasă, de interes, iar viața lor casnică este un iad pentru una din părți”.

[sursa: Căsătorie și cununie în dreptul bisericesc român]

Cand preotul trebuie sa i-a declaratie scrisa cu privire la: a). Consimtamantul absolut liber al logodnicilor, verificat intr-un timp mai indelungat; b). Varsta barbatului trebuie sa fie intre 18 si 70 ani, iar a femeii intre 16 si 60 ani, nu cum se prevede in vechile legi pagane varsta minima a barbatului de 14 ani si a femeii de 12 ani (I Tim. 5, 9-14; Clement Alexandrinul Pedagogul II, 10). c).

Varsta intre logodnici sa nu varieze prea mult decat intre 8 si 10 ani;

[sursa: Casatoria - Pravila Bisericeasca, Ieromonah Nicodim Sachelarie]

Raoul 25.10.2012 02:28:59

Pana in 8 ani eu zic ca e ok. Dar nu mai mult. Bine, si aici depinde de circumstante, uneori si 8 fiind chiar foarte mult.

Yasmina 25.10.2012 08:49:05

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 476389)
Aveti perfecta dreptate, merg pe acel principiu mai ales pentru ca mai apoi ati confirmat prin aceasta "perla":
"Insa in toata aceasta poveste exista si o parte buna in sensul ca unii saraci pot fi salvati de la muritul de foame la propriu,si prin casatorie(cunosc cazuri de tinere thailandeze sarace casatorite cu americani batranei instariti,astfel ele si familia saraca din Thailanda,sunt cu totii salvati,momentan de partea pragmatica a vietii)."

Oare vreti sa spuneti ca e mai ortodox(indicat) sa se casatoreasca pentru a nu muri de foame decat sa munceasca sau sa sufere? Catolic nu e, Cataline.
.

In goana dvs nebuna de a-mi face discursul praf,ati omis sa urmariti datele problemei pe care am expus-o:familii formate din americani si thailandaze,adica protestanti(sau catolici) si budisti.
Dupa cum bine observati,persoanele in cauza nu sunt ortodoxe!

Am mai observat ceva la biserica ortodoxa de aici: toate familiile ortodoxe sunt formate din soti care sunt apropiati ca varsta.Toate fara exceptie!

AlinB 25.10.2012 11:32:20

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 478277)
Am mai observat ceva la biserica ortodoxa de aici: toate familiile ortodoxe sunt formate din soti care sunt apropiati ca varsta.Toate fara exceptie!

Si o astfel de observatie se vrea argument-norma in sine? :)

Siugur ca exista o norma, dar eu cred ca este o recomandare pentru ca de altfel n-am auzit de un singur caz macar in care Biserica Ortodoxa sa refuze Taina Cununiei pe motive de diferenta de varsta.

catalin2 25.10.2012 13:18:23

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 476389)

Yasmina e o fata, ai raspuns mesajului ei si din greseala m-ai amintit pe mine. :)

catalin2 25.10.2012 13:21:58

Asadar normal este ca sa fie de varste apropiate, dar daca se intampla sa nu fie asa nu o sa fie trimisi in localitati diferite (si li se ia si telefonul mobil), ca sa le treaca.

Yasmina 25.10.2012 17:56:20

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 478295)
Si o astfel de observatie se vrea argument-norma in sine? :)

Siugur ca exista o norma, dar eu cred ca este o recomandare pentru ca de altfel n-am auzit de un singur caz macar in care Biserica Ortodoxa sa refuze Taina Cununiei pe motive de diferenta de varsta.

Pai tocmai asta este idea,generalizand un pic,practicantii ortodocsi doresc sa se casatoresca feciori si aceasta este mult mai realizabil cand esti tanar.
Amintesc,ca nu numai femeia trebuie sa-si pastreze fecioria ci si barbatul! Oare o femeie de 20 de ani fecioara,va gasi un fecior pe la 45-50 de ani????

Apoi,daca casatoria este calea spre mantuire dispar celelalte tentatii frivole(casatoria pt bani la femei si casatoria motivata de ego,la barbati).

In viziunea asta,tinerii se unesc in casatorie pentru atingerea mantuirii urmand o cale spirituala sinoasa impreuna.Cresc spiritual si imbatranesc impreuna.
Daca o tanara de 20 de ani se casatoreste cu un barbat pe la 45-50(varsta tatalui ei) va ramane vaduva pe la 40 de ani si va dori sa se casatoreasca a doua oara sau va divorta,fiind sfasiata intre ingrijirea unui batran si copii;sotul trebuie sa fie un real suport in familie nu numai donator de material genetic de cea mai buna calitate(colegul Demetrius spunea ca batranii au cel mai bun material genetic...)
Iar a creste o familie este mai potrivit cand esti tanar,plin de entuziasm si de energie.
De ceas biologic ati auzit?

AlinB 26.10.2012 00:31:25

Ce ai scris tu despre caracterul barbatilor/femeilor nu este neaparat conditionat de diferenta de varsta.
Cei doi se pot abuza in diverse feluri si fara sa fie cine stie ce diferenta de varsta.

Majoritatea care se casatoresc, chiar in biserica, si cu diferente de varsta "in parametri", nu au in vedere cine stie ce scopuri spirituale.

Consider ca e o prostie sa conditionezi alegerea partenerului de viata in functie de feciorie care de cele mai multe ori este strict de ordin fizic si nu spune neaparat mare lucru despre restul aspectelor care trebuie luate in considerare.

Deci, ca sa nu se grabeasca unii sa inteleaga gresit, nu fecioria e o prostie, ci fecioria ca si criteriu primar.

La fel, este o prostie sa legi "inocenta" de varsta.

N-ai de unde sa stii cat o sa traiasca un om.
Materialul genetic masculin se degradeaza si el o data cu varsta, dar probabil ca riscurile sunt mai mici decat in cazul femeii.

La fel "realul suport", varsta, energia, nu cred ca depinde de varsta.
Si daca vorbim de cresterea copiilor, maturitatea si rabdarea sunt mai importante decat entuziasmul (care de multe ori se frange in fatza realitatii) si energia (care cade in urma rabdarii).

Demetrius 26.10.2012 06:26:13

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 478480)
...Consider ca e o prostie sa conditionezi alegerea partenerului de viata in functie de feciorie care de cele mai multe ori este strict de ordin fizic si nu spune neaparat mare lucru despre restul aspectelor care trebuie luate in considerare.

Vrei sa spui ca tu nu ai fost prost? Sau ai fost?
Eu am fost; si mai sunt(nu m-am schimbat).

Citat:

Deci, ca sa nu se grabeasca unii sa inteleaga gresit, nu fecioria e o prostie, ci fecioria ca si criteriu primar...
Adica e mai importanta functia "socrului", averea fetei, sau "dotarile" ei?
Astea n-au legatura cu catehismul ei.

Citat:

Materialul genetic masculin se degradeaza si el o data cu varsta, dar probabil ca riscurile sunt mai mici decat in cazul femeii...
Poate materialul genetic propriu, spre deosebire de cel transmisibil(informatie) prin samanta, care e cu atat mai valoros.

kikyo_ea 26.10.2012 12:59:47

Eu stiu de la parintele Arsenie Boca de faptul ca diferenta cea mai sanatoasa intre parteneri este de 7 ani... Sunt niste probleme psihologice dupa parerea mea la o asemenea diferenta... O persoana care sa se indragosteasca de alta persoana mai mare cu 24 de ani... Poti fi persoane care n.au avut un parinte si vor sa se simta protejati sau simt un atasament care dureaza doar o perioada... Sunt multi factori care ar putea determina pe cineva sa nu vada diferenta atat de mare...

Raoul 26.10.2012 21:17:13

Citat:

În prealabil postat de kikyo_ea (Post 478550)
Eu stiu de la parintele Arsenie Boca de faptul ca diferenta cea mai sanatoasa intre parteneri este de 7 ani...

Mie mi se pare cam la limita. De ce zici ca e "cea mai sanatoasa"? Sau de ce e mai buna diferenta de 7 ani decat cea de 2 sau 3?

AlinB 26.10.2012 22:07:38

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 478502)
Vrei sa spui ca tu nu ai fost prost? Sau ai fost?
Eu am fost; si mai sunt(nu m-am schimbat).

Fiecare cu alegerile lui.
La mine raspunsurile nu sunt atat de simple. :)

Citat:

Adica e mai importanta functia "socrului", averea fetei, sau "dotarile" ei?
Astea n-au legatura cu catehismul ei.
Daca asa crezi tu, pentru tine probabil ca da.

Citat:

Poate materialul genetic propriu, spre deosebire de cel transmisibil(informatie) prin samanta, care e cu atat mai valoros.
Nu prea am inteles la ce te referi.
Dpdv biologic se degradeaza.

Calitatile umane, pot sa fie mai valoroase, sau nu - nu toti imbatranesc frumos.

AlinB 26.10.2012 22:08:08

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 478640)
Mie mi se pare cam la limita. De ce zici ca e "cea mai sanatoasa"? Sau de ce e mai buna diferenta de 7 ani decat cea de 2 sau 3?

7 e o cifra frumoasa:)

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:13:25.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.