Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Ce intelegeti dumneavoastra prin desfranare? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14900)

Demetrius 20.01.2024 21:24:27

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009, (post 16) (Post 441762)
Am citi threadul si am observat citeva aspecte particulare pe care le voi ,,povesti" pe aici ...

Vorbind de desfrinare si ajungind la divort, biserica (canoanele de vietuire dreapta, ortodoxa) spune ca o casatorie se desface numai in 3 cazuri :
- decesul unuia dintre soti , dar acest pogoramint este pt. a se preveni desfrinarea , si spune Pavel apostolul ca ,,... bine le este acestora sa fie ca si mine , dar pt. a nu cadea in desfriu , atunci mai bine sa se casatoreasca..." si nu regula de baza a trairii de dupa divort .
- apoi , se desface o casatorie in situatia caderii de la dreapta credinta a unuia dintre soti , lucru care face imposibila vietuirea impreuna a celor 2;
- in al treilea rind , se desface o casatorie in caz de adulter, dar biserica este f. riguroasa la acest aspect, deoarece avind la baza Sf. Evanghelie si invatatura lui Hristos care ne spune clar ca ,,ochii inseala, caci vezi si nu deslusesti , iar auzul asemenea , caci auzi si nu pricepi" , astfel incit adulterul este considerat astfel doar in situatia in care l-ai prins pe celalalt , cu martori , direct in fapt . Orice alte ,,dovezi" despre desfrinarea partenerului nu sunt luate in calcul .

In rest nici o alta situatie nu duce la divort autentic ...

Ba da, si anume la cererea oricaruia dintre soti in situatia in care in cadrul casatoriei nu se nasc copii, deoarece acesta este scopul/sensul casatoriei.

RappY 21.01.2024 16:00:05

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 675288)
Ba da, si anume la cererea oricaruia dintre soti in situatia in care in cadrul casatoriei nu se nasc copii, deoarece acesta este scopul/sensul casatoriei.

N-am mai auzit asta sa primești dezlegare de divorț că e femeia stearpă. Dacă Dumnezeu nu-ți dă copii nu înseamnă că ai voie să mai încerci în altă parte, se rezolvă cu rugăciunea nu cu divorțul. Poate în cazuri excepționale după discuții cu duhovnicul și cu soția, dar n-am auzit să fie asta vreodată regulă.

Iar căsătoria are mai multe scopuri, nu doar nașterea care nu e întotdeauna posibilă.

Demetrius 22.01.2024 05:39:41

Citat:

În prealabil postat de RappY (Post 675294)
N-am mai auzit asta sa primești dezlegare de divorț că e femeia stearpă. Dacă Dumnezeu nu-ți dă copii nu înseamnă că ai voie să mai încerci în altă parte, se rezolvă cu rugăciunea nu cu divorțul. Poate în cazuri excepționale după discuții cu duhovnicul și cu soția, dar n-am auzit să fie asta vreodată regulă.

Episcopul insusi anuleaza cununia ne-roditoare.

Citat:

Iar căsătoria are mai multe scopuri, nu doar nașterea care nu e întotdeauna posibilă.

N-am cum sa te contrazic din moment ce chiar apostolul scrie negru pe alb ca si pentru desfranare oamenii se pot casatori:
2. Dar din cauza desfrânării, fiecare să-și aibă femeia sa și fiecare femeie să-și aibă bărbatul său.(1Cor7,2)

Sau casele regale, ca sa elimine razboaiele, fac "cununii ragale" binecuvantate chiar de patriarhi(nu de Dumnezeu) etc.

RappY 22.01.2024 10:30:40

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 675310)
Episcopul insusi anuleaza cununia ne-roditoare.

Conform cărui canon? Ai vreo sursă?

Matei 5, 32
Citat:

Eu însă vă spun vouă: Că oricine va lăsa pe femeia sa, în afară de pricină de desfrânare, o face să săvârșească adulter, și cine va lua pe cea lăsată săvârșește adulter.
Canonul 9 al lui Vasile cel Mare pe seama acestui verset:
Citat:

Hotărârea Domnului este că nu-i iertat nimănui a desface căsătoria afară de motivul de adulter

Demetrius 30.01.2024 07:32:00

Citat:

N-am mai auzit asta sa primești dezlegare de divorț că e femeia stearpă...

Citat:

În prealabil postat de RappY (Post 675313)
Conform cărui canon? Ai vreo sursă?

Am stiut de un caz particular, in care sotia (nu stiu daca era sau nu stearpa, insa nu a reiesit asta de la analizele medicale prenuptiale) nu voia sa faca copii.
Mai multe informatii am aflat acum cand m-am interesat mai exact despre detalii si mi s-a spus ca divortul civil a mers simplu deoarece cununia nici nu avusese loc, insa interventia episcopului a venit abia atunci cand a fost nevoie de anularea cununiei vechi a urmatoarei sotii, care se despartise din pricina de desfranare a fostului sot.
De aici, de la aceste informatii pe care le-am receptat cam neglijent, am avut eu impresia gresita ca episcopul a anulat cununia neroditoare.
Imi cer iertare!

Citat:

În prealabil postat de RappY (Post 675313)
Canonul 9 al lui Vasile cel Mare pe seama acestui verset:
Citat:

Hotărârea Domnului este că nu-i iertat nimănui a desface căsătoria afară de motivul de adulter

Hm, foarte "curat-murdara" aceasta... "porunca/hotarare" a Domnului (oare?), care binecuvanteaza cununia unor desfranati conf.(1Cor7,2), si e impotriva despartirii lor... din alt motiv.

Rezulta limpede ca motivul principal de cununie in Scriptura este desfranarea daca pentru refuzul de a face copii nu exista canon de despartire, dar pentru desfranare, da.
Adevarat spun voua, aceasta e o revelatie!

Penticostalul Traditional 30.01.2024 08:18:16

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 675409)
De aici, de la aceste informatii pe care le-am receptat cam neglijent.
Imi cer iertare!

Rezulta limpede ca motivul principal de cununie in Scriptura este desfranarea daca pentru refuzul de a face copii nu exista canon de despartire, dar pentru desfranare, da.

Se pare că ai receptat neglijent și ultima revelație.
În sensul că în loc să fie de la Domnul pare a fi de la satana.

Motivul căsătoriei nu este desfrânarea ci tocmai invers: să nu ajungi să desfrânezi. Relațiile sexuale în afara căsătoriei sunt desfrânare, în căsătorie sunt sfinte.

Ai vrea să detaliezi ce ai vrut să spui?

RappY 30.01.2024 12:08:21

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 675409)

Desfrânarea este rea că te îndepărtează de Dumnezeu prin păcat, deci motivul principal al cununiei este apropierea de Dumnezeu împreună a două persoane care se iubesc.

Putem să consultăm și surse de încredere precum:
  • Dogmatica Sfântului Ioan Damaschin
  • Mărturisirea Ortodoxă a Sfântului Petru Movilă
  • Moltifelnicul
  • Manual pentru seminariile teologice de Isidor Todoran și Ioan Zagrean.
  • Teologia Dogmatică a lui Dumitru Stăniloae

De exemplu, Pr. Stăniloae o numește „legătura naturală pe viață între un bărbat și o femeie”, adăugând:

Citat:

Viețuind împreună, cele două persoane se configurează una după cealaltă, încât bărbatul se completează și ca persoană prin femeie, și invers. Fiecare devine un fel de co-persoană și amândoi o unitate co-personală. De aceea, bărbatul care ar trece de la o femeie la alta nu se mai realizează ca persoanã, definită prin conviețuirea cu o singură persoanã ca femeie. Trăsăturile lui personale vor deveni fluide, nedefinite.
Pr. Todoran descrie Cununia ca:

Citat:

Taina prin care un bărbat și o femeie, care s-au hotărât în mod liber să trăiască împreună întreaga lor viață, în scopul de a se ajuta reciproc, a naște și crește copii și a se feri de desfrânare, primesc, prin rugăciunile preotului, harul divin care sfințește legătura lor și îi ajută la împlinirea scopului ei.
În Molitfelnic spune:

Citat:

binecuvântează și pe robii Tăi aceștia, povățuindu-i pe dânșii spre tot lucrul bun (...) binecuvântează logodna aceasta; unește și păzește pe robii Tăi aceștia în pace și într-un gând. (...) veți păzi legătura dragostei și a unirii între voi până la mormânt, curată, neîntreruptă, dreaptă și cinstită, și că nu vă veți abate de la datoriile voastre nici unul, nici altul, urmând ce este bineplăcut lui Dumnezeu și oamenilor.
Sf. Ioan Damaschin spune:

Citat:

Bună este nașterea de copii, pe care o aduce căsătoria! Bună este căsătoria din pricina destrăbălărilor! Căsătoria le curmă pe acestea și nu îngăduie furiei poftei să fie mânată spre fapte nelegiuite, din pricina împreunării legale din căsătorie.
Sf. Petru Movilă spune că roadele cununiei sunt:
Citat:

întâi că omul, odată cu nunta, se îndepărtează de la orice primejdie de curvie și neînfrînare, fiindcă cinstita nuntă de aceea a fost orânduită, ca să stingă pofta trupească, precum grăiește Pavel (...) În al doilea rând fiindcă se dă cinste facerii de copii, prin naștere cinstită. În al treilea rând, când se întâmplă vreo boală sau altă primejdie, bărbatul se dăruiește soției sale ca tovarăș credincios, și soția, bărbatului, pentru dragostea cea mare și legătura de prietenie care se naște între ei.
Poți găsi multe alte resurse aici:

https://drive.google.com/drive/folde...n1Xl4UymjAGrya

Dar în orice caz, ne spune cel mai clar Sf. Pavel că taina cununiei este o mare taină precum relația dintre Hristos și Biserică deci este ceva ce va trebui înțeles cu duhul și cu inima, nu prin cugetul dialectic.

Penticostalul Traditional 30.01.2024 19:05:10

Citat:

În prealabil postat de RappY (Post 675412)
motivul principal al cununiei este apropierea de Dumnezeu împreună a două persoane

Astea sunt aiureli antibiblice, antihristice si antiapostolice.
Apostolul spune exact invers: daca vrei să te apropii de Dumnezeu si să-l slujesti cat mai mult, NU te casatori!

Casatoria nu are drept motivatie principala faptul ca un barbat nu mai poate de dor dupa Dumnezeu. Ci ca arde de pofta dupa o femeie. De aia trebuie sa se casatoreasca. Barbatul de pofta femeii iar femeia de pofta barbatului. Pricepi? Nu ca nu mai pot aia de dorinta de a se apropia de Domnul si fiindca nu stiu cum sa se apropie mai tare de Dumnezeu, hop, se casatoresc. Nicidecum.

Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel 7:9
Dacă însă nu pot să se înfrâneze, să se căsătorească. Fiindcă mai bine este să se căsătorească, decât să ardă.

Demetrius 31.01.2024 02:40:53

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 675410)
Citat:

În prealabil postat de Demetrius;

Se pare că ai receptat neglijent și ultima revelație.
În sensul că în loc să fie de la Domnul pare a fi de la satana.

Motivul căsătoriei nu este desfrânarea ci tocmai invers: să nu ajungi să desfrânezi. Relațiile sexuale în afara căsătoriei sunt desfrânare, în căsătorie sunt sfinte.

Ai vrea să detaliezi ce ai vrut să spui?

Asta-i o mare pacaleala pentru ca nu ti-o face altul, ci chiar tu fara sa vrei si nu mai cauti sa te verifici.
Asa este cand privesti cu un singur ochi(pentricostal) si vezi cuvintele scrise pe un singur plan(hartie), in loc sa citesti cu 2(doi) ochi pentru a vedea profund, mai multe planuri, in spatele cuvintelor.
Adevarat spun tie: nu este mai mare desfranare decat in cadrul casatoriei.

Vezi aici ( https://www.dex.ro/desfranare ) ca sa te lamuresti ca nu scrie nimic de casatorie in dictionar referitor la definitia desfranarii.

Aproape toata lumea confunda desfranarea strict cu adulterul, mai ales ca adulterul este desfranare si nu neaparat invers.

P.S. Cu scuze incep sa fac o observatie: sa aplici marci de bold sau italic pe textul citat de la cineva nu schimba cu nimic mesajul, insa aplicarea ghilimelelor pe textul altcuiva ii modifica intelesul; oare o fi un obicei traditional penticostal? Se cuvine, deci, sa corectezi; multumesc!

Demetrius 31.01.2024 03:09:16

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 675417)
Astea sunt aiureli antibiblice, antihristice si antiapostolice.
Apostolul spune exact invers: daca vrei să te apropii de Dumnezeu si să-l slujesti cat mai mult, NU te casatori!

Casatoria nu are drept motivatie principala faptul ca un barbat nu mai poate de dor dupa Dumnezeu. Ci ca arde de pofta dupa o femeie. De aia trebuie sa se casatoreasca. Barbatul de pofta femeii iar femeia de pofta barbatului. Pricepi? Nu ca nu mai pot aia de dorinta de a se apropia de Domnul si fiindca nu stiu cum sa se apropie mai tare de Dumnezeu, hop, se casatoresc. Nicidecum.

Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel 7:9
Dacă însă nu pot să se înfrâneze, să se căsătorească. Fiindcă mai bine este să se căsătorească, decât să ardă.

Ce-am boldat eu este o surpriza placuta, mai ales ca, intr-o maniera clara, contrazice "mascat" postul tau anterior, in care spui ca ceea ce in afara casatoriei e desfranare, in cadrul casatoriei e sfant; e unul si acelasi lucru.
Mai sunt muuulte versete care sustin aceeasi patima ascunsa in casatorie.

Totusi, ca sa inchei cat de cat frumos acest post, adaug un link despre puritatea unei cununii: https://www.crestinortodox.ro/forum/...nat#post664615

Demetrius 31.01.2024 04:24:33

Sa fie clar: orice neinfranare este desfranare.

Citat:

În prealabil postat de RappY (Post 675412)
Desfrânarea este rea că te îndepărtează de Dumnezeu prin păcat, deci motivul principal al cununiei este apropierea de Dumnezeu împreună a două persoane care se iubesc.

Daca ar fi cat de cat apropiat de adevar ceea ce spui, atunci n-ar fi interzisa casatoria dupa hirotonire.

Casatoria este interzisa dupa hirotonire fiindca prin hirotonire sufletul adopta juramantul transcendentei, adica "mersul" deasupra apei marii, in aceasta (mare) inotand, traind sau inecandu-se cei casatoriti, cum a fost in pericol si Petru. Altfel spus, cel hirotonit (incepand cu diaconul...) nu mai poate aspira la obiectivele acestui plan lumesc in care s-a nascut, ci la cele superioare din punct de vedere duhovnicesc.

Citat:

Pr. Todoran descrie Cununia ca:
Citat:

Taina prin care un bărbat și o femeie, care s-au hotărât în mod liber să trăiască împreună întreaga lor viață , în scopul de a se ajuta reciproc, a naște și crește copii și a se feri de desfrânare,

Tocmai ca nu s-au hotarat in mod liber fiindca s-au indragostit (s-au "impatimit") unul de altul, adica nu mai au liberul arbitru si astfel nu-L mai urmeaza pe Hristos, sa se infraneze ca El, dupa cum au promis la botez.

Citat:

Sf. Petru Movilă spune că roadele cununiei sunt:
Citat:

întâi că omul, odată cu nunta, se îndepărtează de la orice primejdie de curvie și neînfrînare, fiindcă cinstita nuntă de aceea a fost orânduită, ca să stingă pofta trupească...

Nu ca s-o stinga, ci ca s-o satisfaca.

Citat:

Dar în orice caz, ne spune cel mai clar Sf. Pavel că taina cununiei este o mare taină precum relația dintre Hristos și Biserică deci este ceva ce va trebui înțeles cu duhul și cu inima, nu prin cugetul dialectic.
Adevarat spui, cu duhul si cu inima am inteles, la fel cum e relatia lui Hristos cu Biserica, nu invers.

RappY 31.01.2024 10:45:40

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 675453)
Daca ar fi cat de cat apropiat de adevar ceea ce spui, atunci n-ar fi interzisa casatoria dupa hirotonire.

Căsătoria e obligatorie înainte de hirotonire în majoritatea cazurilor, asta o ignori că nu-ți convine? Căsătoria după hirotonire înseamnă recăsătorire de regulă. Dacă căsătoria ar fi rea nu ar fi regulă ca preoții să fie deja căsătoriți.

Citat:

Casatoria este interzisa dupa hirotonire fiindca prin hirotonire sufletul adopta juramantul transcendentei, adica "mersul" deasupra apei marii, in aceasta (mare) inotand, traind sau inecandu-se cei casatoriti, cum a fost in pericol si Petru. Altfel spus, cel hirotonit (incepand cu diaconul...) nu mai poate aspira la obiectivele acestui plan lumesc in care s-a nascut, ci la cele superioare din punct de vedere duhovnicesc.

Ce prostie. Clerul nu are voie să disprețuiască căsătoria și aproape toți sunt căsătoriți deja oricum. Preoții celibatari au nevoie de permisiunea episcopului explicit și o fac ca să devină mai târziu ieromonahi.

Canonul 51 apostolic interzice disprețuirea Tainei Cununiei:

Citat:

Dacă vreun episcop sau presbiter sau diacon, sau oricine din catalogul (cinul) preoțesc, se ține departe (s-ar abține) de nuntă și de cărnuri și de vin, nu pentru înfrânare, ci din scârbă, trecând cu vederea (uitând) că toate sunt foarte bune și că bărbat și femeie i-a făcut Dumnezeu pe om, ci hulind, ar cleveti făptura, ori să se îndrepte, ori să se caterisească și să seîndrepteze din Biserică (să se afurisească). Asemenea și laicul.
Citat:

Tocmai ca nu s-au hotarat in mod liber fiindca s-au indragostit (s-au "impatimit") unul de altul, adica nu mai au liberul arbitru si astfel nu-L mai urmeaza pe Hristos, sa se infraneze ca El, dupa cum au promis la botez.

Nu ca s-o stinga, ci ca s-o satisfaca.

Am uitat că tu știi mai bine ca toată lumea, ca toți teologii și ca toți sfinții Bisericii că ai primit revelație de la nu știu ce înger căzut.

Citat:

Adevarat spui, cu duhul si cu inima am inteles, la fel cum e relatia lui Hristos cu Biserica, nu invers.

Duhul mândriei, da.

Demetrius 31.01.2024 20:21:54

Citat:

În prealabil postat de RappY (Post 675456)
Căsătoria e obligatorie înainte de hirotonire în majoritatea cazurilor, asta o ignori că nu-ți convine? Căsătoria după hirotonire înseamnă recăsătorire de regulă. Dacă căsătoria ar fi rea nu ar fi regulă ca preoții să fie deja căsătoriți.

Casatorie(sau recasatorire) dupa hirotonire nu exista. Asa scrii de parca ai stii tu un asemenea caz inexistent. Habar n-am(nu ma duce mintea) ce argumentatie ar fi inventata de episcop pentru o astfel de "cununie".

Casatoria preotilor a fost adoptata nu pentru ca n-ar fi rea ci fiindca e necesara precum hainele de protectie pentru activitate intr-un mediu "viciat si toxic"(societatea), iar nevasta il "trateaza" pe preot daca acesta se "contamineaza", nu ca la catolici, unde Iisus Hristos a fost adoptat si ca model de celibat.

Citat:

Ce prostie.
Imi pare rau pentru tine.

Citat:

Clerul nu are voie să disprețuiască căsătoria și aproape toți sunt căsătoriți deja oricum. Preoții celibatari au nevoie de permisiunea episcopului explicit și o fac ca să devină mai târziu ieromonahi.
Eu credeam ca celibatarii tintesc Imparatia cerurilor, nu vre-o manastire, dar (desi nu ma gandisem)e foarte, foarte posibil sa fie asa cum zici tu: moca investitie si cheltuiala familiala, echipa de lucru percutanta, gratuita si smerita(fara pretentii), vanzare de "marfa" fara concurenta la pangar...

12. Că sunt fameni care s-au născut așa din pântecele mamei lor; sunt fameni pe care oamenii i-au făcut fameni, și sunt fameni care s-au făcut fameni pe ei înșiși, pentru împărăția cerurilor. Cine poate înțelege să înțeleagă.(Mt19.12)

RappY 31.01.2024 20:32:38

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 675463)
Casatorie(sau recasatorire) dupa hirotonire nu exista. Asa scrii de parca ai stii tu un asemenea caz inexistent. Habar n-am(nu ma duce mintea) ce argumentatie ar fi inventata de episcop pentru o astfel de "cununie".

Păi n-am zis că ar fi astfel de caz. Ziceam că tu ai zis „atunci n-ar fi interzisa casatoria dupa hirotonire” și îți spuneam că aici e vorba de interzicerea recăsătoriei de regulă fiindcă preoții sunt deja căsătoriți. E normal să nu fie permisă, în mod normal nu era permisă nici mirenilor dar se fac excepții și se dă voie deși e descurajat.

Citat:

Casatoria preotilor a fost adoptata nu pentru ca n-ar fi rea ci fiindca e necesara precum hainele de protectie pentru activitate intr-un mediu "viciat si toxic"(societatea), iar nevasta il "trateaza" pe preot daca acesta se "contamineaza", nu ca la catolici, unde Iisus Hristos a fost adoptat si ca model de celibat.
Asta știu că tu crezi mereu că lumea înconjurătoare e toxică, de parcă Dumnezeu ar fi creat ceva rău. Dar asta nu e și gândirea ortodoxă după cum am arătat anterior.

Citat:

Eu credeam ca celibatarii tintesc Imparatia cerurilor
Asta o fac toți ortodocșii, cler sau nu, căsătoriți sau nu.

Penticostalul Traditional 01.02.2024 00:28:33

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 675452)
Ce-am boldat eu este o surpriza placuta, mai ales ca, intr-o maniera clara, contrazice "mascat" postul tau anterior
[/url]

Contrazice complet "mascat" si susține deschis, clar și nemascat.

Biblia e clară: în căsătorie relațiile intime sunt sfinte în căsătorie. Punct.

Poatele alea cu "căsătoria albă" e sfântă, "relațiile intime în căsătorie sunt murdare" și alte astfel de deviații eretice propovăduite pe după colt, sunt de la satana.

Penticostalul Traditional 01.02.2024 00:34:58

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 675452)
Mai sunt muuulte versete care sustin aceeasi patima ascunsa in casatorie.

Asa de muuulte incat le tii secrete pe toate :1:
Versetele alea multe sunt din Biblia Satanică a lu Anton LaVey, mai Demetrius.

In Biblia crestina nu exista nici un verset care să-ți spună că relațiile sexuale în familia creștină reprezinta un pacat. Dar chiar niciunul.

Penticostalul Traditional 01.02.2024 00:40:59

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 675451)
P.S. Cu scuze incep sa fac o observatie: sa aplici marci de bold sau intalic pe textul citat de la cineva nu schimba cu nimic mesajul, insa aplicarea ghilimelelor pe textul altcuiva ii modifica intelesul; oare o fi un obicei traditional penticostal? Se cuvine, deci, sa corectezi; multumesc!

Nu stiu cum am reusit "performanta"
Dar ai dreptate, imi cer iertare!

Am corectat.

Demetrius 01.02.2024 05:17:53

Citat:

În prealabil postat de RappY (Post 675464)
Păi n-am zis că ar fi astfel de caz. Ziceam că tu ai zis „atunci n-ar fi interzisa casatoria dupa hirotonire” și îți spuneam că aici e vorba de interzicerea recăsătoriei de regulă fiindcă preoții sunt deja căsătoriți. E normal să nu fie permisă, în mod normal nu era permisă nici mirenilor dar se fac excepții și se dă voie deși e descurajat.

Sa fim sinceri, tu ai deviat argumentarea dupa ce ai fost taxat pentru "perla" ca "motivul principal al cununiei este apropierea de Dumnezeu împreună a două persoane" si o "intorci ca la Braila" ca tu ai zis ca eu zisesem...

Citat:

În prealabil postat de RappY (Post 675464)
Asta știu că tu crezi mereu că lumea înconjurătoare e toxică, de parcă Dumnezeu ar fi creat ceva rău. Dar asta nu e și gândirea ortodoxă după cum am arătat anterior.

Primul lucru creat de Dumnezeu a fost mantuirea, adica scopul intregii creatii ulterioare si primii 2 oameni ajunsi in "pragul mantuirii" au cazut 100% din prima. Gandirea pseudo-ortodoxa (de care tu n-ai pomenit nimic anterior) ne invata sa aruncam vina pe ei ca noi din cauza lor(!!!) in aceeasi proportie pacatuim si murim. Deci Dumnezeu nu pe noi ne-a facut asa, ci pe ei.

Demetrius 01.02.2024 06:06:58

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 675469)
In Biblia crestina nu exista nici un verset care să-ți spună că relațiile sexuale în familia creștină reprezinta un pacat. Dar chiar niciunul.

1. Cât despre cele ce mi-ați scris, bine este pentru om să nu se atingă de femeie.(1Cor7,1)

Adr.iu91 01.02.2024 08:58:59

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 675468)

Biblia e clară: în căsătorie relațiile intime sunt sfinte în căsătorie. Punct.

Adevărat. pai sunt 2 cai spre mântuire:

1. Călugăria (celibatul, abstinenta sexuala) care e grea.
2. Căsătoria, unde ai voie desfrâul dar sa fie cu scopul pentru făcut copii.

In plus la noi sunt anumite zile pentru căsătoriți unde ai voie desfrâul, adică doar Marți și Joia.

Luni e ziua Sfinților Ingeri, Miercurile (Începutul Patimilor lui Iisus) și Vinerile (Sfânta Cruce) sunt de post, clar nu ai voie aici, Sâmbătă e zi de pomenire a morților, sau se zice Sâmbătă mortilor, iar Duminica pentru că e ziua Domnului , de odihna. Deci doar Marți și Joi. Și mie mi s-au părut ciudat când am aflat că există și asemenea restricții pe zile, cu desfrâul.

Am citit undeva dar am uitat de cartea aceea. Cred că "Pelerinul" scris de un părinte, am uitat cum se numea.

RappY 01.02.2024 10:33:10

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 675474)
Sa fim sinceri, tu ai deviat argumentarea dupa ce ai fost taxat pentru "perla" ca "motivul principal al cununiei este apropierea de Dumnezeu împreună a două persoane" si o "intorci ca la Braila" ca tu ai zis ca eu zisesem...

Motivul principal al tuturor Sfintelor Taine este apropierea de Dumnezeu, tu cam vorbești singur despre ce-i în capul tău și cam atât.

Penticostalul Traditional 01.02.2024 23:31:53

Citat:

În prealabil postat de Adr.iu91 (Post 675477)
In plus la noi sunt anumite zile pentru căsătoriți unde ai voie desfrâul, adică doar Marți și Joia.

Se pare că la voi, la sectarii ortodocsi, ai voie desfrâu. Cât cuprinde. Si martea si joia, toata ziulica. La noi, la creștini, nu ai voie desfrâu. Deloc. Punct.

Sunteți cu capu', babaieti! Voi nu aveți nimic de-a face cu ortodoxia, sunteți pe câmpii. Adevărații ortodocsi nu au voie la pacat in nicio zi. Dar voi nu aveti de unde sa stiti decat tot felul de invataturi deocheate de prin canalizarile pretins ortodoxe.

Penticostalul Traditional 01.02.2024 23:42:06

Citat:

În prealabil postat de Adr.iu91 (Post 675477)
Deci doar Marti si Joi. Si mie mi s-au părut ciudat când am aflat că există si asemenea restrictii pe zile, cu desfrâul.

Nu e doar ciudat, e demonic.
Sunt invataturi dracesti.

Nu ai cum sa fii crestin si sa-ti planifici zile cu desfrau si zile fara desfrau.

Adr.iu91 02.02.2024 09:09:46

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 675490)
Se pare că la voi, la sectarii ortodocsi, ai voie desfrâu. Cât cuprinde. Si martea si joia, toata ziulica. La noi, la creștini, nu ai voie desfrâu. Deloc. Punct.

Sunteți cu capu', babaieti! Voi nu aveți nimic de-a face cu ortodoxia, sunteți pe câmpii. Adevărații ortodocsi nu au voie la pacat in nicio zi. Dar voi nu aveti de unde sa stiti decat tot felul de invataturi deocheate de prin canalizarile pretins ortodoxe.

Am vorbit de mere, si tu ai înteles de usturoi, mă faci să râd :))) =)))). Asta ai înteles dumneata? Sa vorbesc ca la grădinită sa întelegeti? Alea sunt zilele unde poti face copii (una e sa faci copii pentru că e de BINE, alta e desfrâul de distractie care e pacat). Practic din ce spune preotul calugar pe nume Gheorghe Babut in cartea "Pelerinul Roman" (am gasit cartea cum se numea), prin zilele sfinte de miercuri, vineri, sâmbătă si duminică are sens sa NU FACI desfrâu, că practic îti bati joc de Iisus Hristos si tot ce e sfânt , dar poate acesta e un subiect de controversă cu cei ca dvs, ca poate la voi nu tineti post Miercuri si Vineri, sau pentru voi Duminica e o Duminica oarecare. Poti face copii chiar daca faci desfrau in alte zile de cele recomandate, dar se pot intampla multe cand copii se nasc sau cand cresc mari: probleme de sanatate, copii obraznici/neascultatori, etc...

Pai da mai, doar ce am pomenit călugăria, cei care nu au voie la păcat o zi . Dar dumneata sunteti însurat, nu aveti copii? Cu ce faceti copii, nu prin desfrâu? Sau faceti copii prin fertilizare in vitro (asexual)? A face copii e sfânt. Taina Căsătoriei asta E la ORTODOXI, trebuie sa mergi sa ti se facă slujba la biserica. Preotul prin slujba cere Harul Domnului, iar Dumnezeu binecuvanteaza mirii. Ceea ce înseamnă că mirii au voie să facă desfrânare doar între ei doi pentru făcut copii, nu sa se însele unu pe altu cu alti parteneri. Domnul binecuvântează legăturile trupesti dintre cei doi, dar si sufletesti, asta trebuie sa vina si de la ei. Degeaba unii se însoară doar pentru bani de exemplu, daca ei nu se iubesc, aceia nu prea vor primi Duhul Sfant si relatiile se strica repede.

Nu sunt eu cu capul, acel preot călugăr spunea treabă asta. Sunt multe lucruri foarte exigente pe care le-am citit si pot fi adevarate, de fapt sunt adevarate. Calea Ortodoxiei e foarte grea pentru ca este Adevarata, comparativ cu anumite denominatii sectare din America care cred ca, doar daca crezi in Iisus si nu faci fapte bune, vei intra in Rai. Nu e asa de usor. E foarte greu drumul catre Sus!

De exemplu:

- pentru un an de zile esti oprit de la Împărtăsanie daca faci Malahie. Pentru 20 de ani esti oprit de la Împărtăsanie daca faci sodomie, etc. , mai multe lucruri am citit acolo in "Pelerinul Roman", dar nu s-a mentionat faptul ca fiecare om are greutatea lui, sau depinde cata ravna are sa se pocaiasca, ca poate nu asteapta 1 an de zile sa se impartaseasca iar, ci primeste canon de 40 - 80 de zile , de exemplu la malahie, si imediat in 2-3 luni se impartaseste daca isi indeplineste Canonul, nu asteapta 1 an de zile. Dar cu conditia sa nu mai repeti pacatul, bineinteles.

Penticostalul Traditional 02.02.2024 13:32:36

Citat:

În prealabil postat de Adr.iu91 (Post 675495)
alta e desfrâul de distractie care e pacat

Tie, la 16 ani cat probabil ai împlinit luna trecuta, ti se pare ca doar "desfrâul de distractie" este păcat. Dar te înseli, orice desfrau este pacat si in crestinism nu exista desfranare sfanta. Aia e doar in capu' tau.

Citat:

Dar dumneata sunteti însurat, nu aveti copii?

Adutule, eu am copii mai mari decat tine.

Citat:

Cu ce faceti copii, nu prin desfrâu?

NU, nu prin desfrau.
Îi facem asa cum a randuit Dumnezeu insusi, prin relatii sexuale sfinte, in cadrul casatoriei.

Citat:

Dumnezeu binecuvanteaza mirii. Ceea ce înseamnă că mirii au voie să facă desfrânare. Domnul binecuvântează legăturile trupesti dintre cei doi

Dumnezeu nu binecuvanteaza desfranarea, ai probleme grave la mansarda.

Citat:

Practic din ce spune preotul calugar pe nume Gheorghe Babut in cartea "Pelerinul Roman", poti face desfrau...
Nu sunt eu cu capul, acel preot călugăr spunea treabă asta.

Da, calugarul ala e cu capul daca te invata sa desfranezi.
Dar esti si tu vinovat daca-i crezi bazaconiile.

Sper totusi ca spui minciuni, nu cred ca exista calugari care indeamna lumea sa se desfaneze.

Adr.iu91 02.02.2024 13:43:38

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 675496)
Tie, la 16 ani cat probabil ai împlinit luna trecuta, ti se pare ca doar "desfrâul de distractie" este păcat. Dar te înseli, orice desfrau este pacat si in crestinism nu exista desfranare sfanta. Aia e doar in capu' tau.

Sper totusi ca spui minciuni, nu cred ca exista calugari care indeamna lumea sa se desfaneze.

Domnule, chiar nu intelegi ce vorbesc. Copii intotdeauna se fac prin relatie sexuala dintre un barbat si o femeie. Ce e asa greu de inteles din ce am scris? Si ca asta este binecuvantata de Dumnezeu atunci cand se casatoresc. Prin slava lui Dumnezeu, este permisa impreunarea intre cei 2, si poti face copii fara sa pacatuiesti, dar sa fie cu scopul de facut copii. Asta e "desfranarea" din contextul meu, relatie sexuala pentru nastere de prunci.

Nu stiu ce intelegi cand iti zic de desfranare.

Nu a indemnat nici un calugar la desfranare, asta ai inteles tu. Am zis ca desfranarea la distractie este pacat, si se numeste CURVIE (mai ales celor care sunt in afara casatoriei). Nu vorbesc de curvii, vorbesc de nastere de prunci.

Cum vrei sa se perpetueze specia umana daca nu prin relatie sexuala?

Poate eu nu am folosit cuvantul cum trebuie de ai inteles altceva, cand am zis "desfranare", dar eu m-am referit la relatii sexuale pentru nastere de prunci.

Adr.iu91 02.02.2024 13:57:11

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 675496)
NU, nu prin desfrau.
Îi facem asa cum a randuit Dumnezeu insusi, prin relatii sexuale sfinte, in cadrul casatoriei.

Ai inteles aici, ce ziceam....greseala mea ca am folosit cuvantul "desfrau" ca fiind sinonim pentru "relatie sexuala" si s-a interpretat altceva. Si da, Dumnezeu binecuvanteaza legaturile trupesti intre cei 2: sot si sotie pentru nastere de copii.

Sper ca ai inteles ideea la ce m-am referit, facand exceptia de cuvantul "desfrau", ca tot de sex e vorba. Na am folosit cuvantul "sex" in loc de "desfrau"....ai inteles ce am zis aici in toate comentariile din threadul asta pana la urma?

Penticostalul Traditional 02.02.2024 15:35:02

Am inteles ca te-ai pocait.
Si asta e bine.

Deci relațiile sexuale în cadrul familiei sunt pe deplin acceptate și poruncite de Dumnezeu, NU sunt desfranare. Da, dintr-un punct de vedere, pot deveni desfranare și acelea, daca treci la perversiuni, silindu-l pe celalalt, etc. Însă relatiile sexuale in casatorie sunt randuite de Dumnezeu, nu-s desfranare.

OK, acum trecem la
punctul 2: relatiile sexuale in casatorie NU sunt doar pentru a face copii.

Relatiile sexuale au loc din placere. Uneori rezulta copii, alteori nu.
Placerea a fost creata de Dumnezeu, iar nu de diavol. Placerea a fost creata de Dumnezeu spre odihna si bucuria omului, insa diavolul a cautat neincetat sa o perverteasca, facand din aceasta un ambalaj de suprafata al tuturor ispitelor sale.

Placerea inca mai este vazuta, de catre unii, drept opera a diavolului, cautand astfel sa-si refuze orice placere, oricat de fireasca si nevinovata ar fi. Astfel, nu de putine ori s-a ajuns la groaznice exagerari de tot felul, chiar si in randul unor duhovnici, care au supus mustrarii placeri dintre cele mai normale, ingaduite si poruncite de Dumnezeu.

Dumnezeu a creat relataia sexuala, de asemenea El a creat placerea sexuala. Voia Lui Dumnezeu este ca oamenii casatoriti să guste placerea sexuala ai să fie multumitori Domnului, pentru aceasta binecuvantare.

Nu calugarul de la nu stiu ce schit ci Domnul și cei doi soți hotărăsc cate acte sexuale sa aiba într-un anumit interval de timp. Bineinteles ca atunci cand e post, e post. Adica abstinenta. Dar cand nu e post barbatul crestin se bucura de nevasta tineretii lui. In masura in care si ea se bucura.

Adr.iu91 02.02.2024 15:58:30

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 675500)
Am inteles ca te-ai pocait.
Si asta e bine.

Deci relațiile sexuale în cadrul familiei sunt pe deplin acceptate și poruncite de Dumnezeu, NU sunt desfranare. Da, dintr-un punct de vedere, pot deveni desfranare și acelea, daca treci la perversiuni, silindu-l pe celalalt, etc. Însă relatiile sexuale in casatorie sunt randuite de Dumnezeu, nu-s desfranare.

OK, acum trecem la
punctul 2: relatiile sexuale in casatorie NU sunt doar pentru a face copii.

Relatiile sexuale au loc din placere. Uneori rezulta copii, alteori nu.
Placerea a fost creata de Dumnezeu, iar nu de diavol. Placerea a fost creata de Dumnezeu spre odihna si bucuria omului, insa diavolul a cautat neincetat sa o perverteasca, facand din aceasta un ambalaj de suprafata al tuturor ispitelor sale.

Placerea inca mai este vazuta, de catre unii, drept opera a diavolului, cautand astfel sa-si refuze orice placere, oricat de fireasca si nevinovata ar fi. Astfel, nu de putine ori s-a ajuns la groaznice exagerari de tot felul, chiar si in randul unor duhovnici, care au supus mustrarii placeri dintre cele mai normale, ingaduite si poruncite de Dumnezeu.

Dumnezeu a creat relataia sexuala, de asemenea El a creat placerea sexuala. Voia Lui Dumnezeu este ca oamenii casatoriti să guste placerea sexuala ai să fie multumitori Domnului, pentru aceasta binecuvantare.

Nu calugarul de la nu stiu ce schit ci Domnul și cei doi soți hotărăsc cate acte sexuale sa aiba într-un anumit interval de timp. Bineinteles ca atunci cand e post, e post. Adica abstinenta. Dar cand nu e post barbatul crestin se bucura de nevasta tineretii lui. In masura in care si ea se bucura.

Am inteles. Da.

Moroco 02.02.2024 17:53:30

N-ati inteles nimic. Nu putem intelege fiindca nu vrem.

Practic orice relatie sexuala (flirtul, o privire intamplatoare, o atingere, o dorinta de revedere, o visare, o miscare in inchipuire, o pofta, o dorire, o pismuire, o ravna, un dor, o voire, o milostivire pro pacat, o inlacrimare, o plangere, o pipaire, o sarutare, o pupare, o lingere, o sugere, o frecare, o scarpinare, o intepare, o strapungere, o magnetizare, o electrizare, o strafulgerare, o curentare, o incarcare-descarcare, o iluminare, o energizare, o iradiere, o explodare, o lipire, o sudare, o taiere, o consumare, o mangaiere, o shantajare, o ispitire, o sulimenizare, o dezbracare, o vanzare, o comercializare, o incruntare, o contradictie, o cearta, o curatire, o indreptare, o intreptatire, o judecata, o dresare, o silnicire, o inteleptire, o vrajeala, o zeificare, o zânificare, o glorificare, o daruire coplesitoare, o deochere, o mosmondeala, o incantare, o inaltare, o ironizare, un sarcasm, o gluma, un paroxism, o criza, o sarire in aparare, o provocare la duel, un lesin, o disperare, o deznadajduire, o speranta inselatoare, un triumfalism, o grozavie, o ascultare pripita, o asemanare gresita, o inchinare vicleana, o slujire patimashe), in casatorie sau in afara ei, orice unire a barbatului sau a femeii cu altcineva decat cu Domnul Hristos este lume, faradelege si pacat, placere, cunoastere interzisa, stiinta desarta, intelepciune a pierzarii, blestem. Iar unirea cu Hristos se face prin iubire nepacatoasa, prin ascultare, prin credinta, prin aplecare si inchinare, prin cuviintza si seriozitate cuvioasa, prin umilinta si prin smerenie, auzind Cuvantul cu bucurie, rugandu-te in Har, pocaindu-te in Duhul, indreptandu-te in Hristos, impartasindu-te de sfintele Taine, mancand si band sangele si trupul Sau prin impartasire si urmand sfintilor spre Rai, spre fericirea vesnica vesela-bucuroasa in comuniune virtuoasa cu Dumnezeu.

In Imparatia Cerurilor vor fi toti ca ingerii adica fara nicio relatie sexuala intre ei, nici macar pentru facere de copii... cu iubita sau cu nevasta.

Exista si interpretarea data de sf. Apostol Pavel, prin care barbatul si femeia lui formeaza prin iubire o unitate, un singur trup, un singur om nou in Hristos astfel ca uniti fiind de iubirea curata dintre ei, binecuvantata de Dumnezeu prin casatorie sau fara casatorie, asa cum s-a putut, fara ritual religios caci iubirea e insasi casatoria lor, acel om-inger (barbat-femeie) casatorit sau necasatorit, continunad impreuna drumul cununiilor feciorelniciei lor, va fi ca un singur om-inger dublu, cand barbatul apartine femeii sale si femeia apartine barbatului sau si ambii apartin Domnului, relatie in care femeia trebuie sa asculte de barbat, capul ei, in masura in care si el asculta de Domnul Iisus, capul sau, deci doar astfel e permisa relatia dintre barbat-femeie, nu pentru pofte si placeri ci pentru iubire, pentru adevarata iubire, si mai bine le este lor sa-si implineasca iubirea dintre ei decat sa arda, unindu-se si departandu-se unul de altul pentru sfintenie si apoi iar unindu-se, asa ca fiecare barbat sa aiba femeia lui daca nu se face calugar, preot, caci omul singur, celibatar, va arde imputzit si puturos si va suferii din iubire sau va cadea in desfranari ca intro malashtiiiina (sexy, curiozitati, barfe, malahie, sex, videopornografie, perversiuni, preadesfranare sodomo-gomorica, sadomatzochism, trenulete homosexuale, LGBTisme, pofte idolesti cu inchinaciuniuni, slujire la patimi si rautati, ale lui sau ale altora, pisme, parvenitism, inselari, vampirisme, violuri, rapiri, pedofilii, spurcari si pangariri, mandrie si iubire de sine insusi)

Nu sustin ca io am inteles, pentru ca a intelege inseamna sa nu fii ipocrit iar eu pacatuiesc si am placeri-orgasmice blestemate in tot ceasul, insa nu putem sa lasam, sa sustinem ca am inteles, in sensul ca cica s-a dat liber la placeri in crestin-ortodoxie, ca cica daca esti casatorit atunci e voie orice, asa cum sustin erecticii de serviciu, pacalind crestin-ortodocsii, dupa ce au invatat de la paastorii lor sa rastalmaceasca scripturile, in ceea ce priveste fecioria, spre a lor pierzare dupa care ii trag pe multi naivi afara din Duhul, afara din tot adevarul, spre pripeala si tzepuiala, sa mearga dupa eresurile lor erectice, vrednice de anatema caci nu au iubire si nu sunt in iubire de Iisus, Mesia, Mantuitorul, Hristosul, unsul si Trimisul Lui Dumnezeu.

Cand vine vreamea Domnului si casatoria Lui cu mireasa Sa care s-a pregatit, acolo nu mai este nici elin nici iudeu, nici rob nici slobod, nici casatorit nici necasatorit, nici parinte nici fiu, ci toti sunt frati si fiii ascultarii de Dumnezeu, Tatal lor, care este haina de nunta cea mai aleasa si stralucitoare, din interior, si toti sunt una, uniti in Hristos, nascuti din nou din apa si din Duh si botezati mereu in Cuvant pana la innoire inclusiv, alegand mereu sfintenia si slava lui Dumnezeu pentru a implini iubirea Lui, din care si ei traiesc si lucreaza cu intelepciune, ca niste fapturi noi, ca niste drepti seriosi care vor mostenii pe toate cele facute de Dumnezeu pentru ei si pentru fericirea lor vesnica.

Deci sa fim seriosi cand vorbim despre desfranare si cand interpretam texte sfinte si ”cine este fara de pacat sa ridice primul piatra!” (piatra, nicidecum bolovanii)

In concluzie ca o morala la o fabula cred ca e bine sa credem ca doar de Iisus ar fi bine sa-ti placa... la ceea ce este de folos si placut spre mantuirea aproapelui astfel incat sa nu te risipesti sau sa te pierzi nici tu sacrificandu-te in desert ca prostul pripit, caci la ce-ti foloseste, de ai castiga toata lumea daca sufletul tau ti-l vei pierde?... in sateism ca nebunul caruia i-a rodit tarina din belshug, dovada a vredniciei sale si a dat sa-si mareasca depozitele, sa beie si sa manance, fara masura si cu nepasare de timp, idolizandu-si sufletul si bucuria sufletului, cu care vorbea ca si cu un dumnezeu vrednic de a i se aduce jertfe (potol cu turnaciuniuni dansante pe melodii antrenante) si slava?

Penticostalul Traditional 03.02.2024 00:23:03

Citat:

În prealabil postat de Moroco (Post 675502)
Nu putem intelege fiindca nu vrem.

Eu pacatuiesc si am placeri-orgasmice blestemate in tot ceasul

Doar de Iisus ar fi bine sa-ti placa...

Da bah Morocenkule, cred ca tu nu intelegi pentru ca nu vrei.

Si tu ai vrea poate dar nu te lasa tush-ta Virginica Pucioshica care iti tot suna din trambita să umbli cu felurite blestematii si spurcaciuni placut-orgasmice iar altora le dai lectii cum sa le placa numai si numai de Iisus in timp ce tu te desfeti în tot ceasul cu malahia, autosexualitatea, videopornografia, perversiunile si preadesfranarea singuratica.

Bravo tie frumos iti mai sade.
Hai mai scrie un Psalm!

Moroco 05.02.2024 18:09:21

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 675508)
Citat:

În prealabil postat de Moroco
Nu putem intelege fiindca nu vrem.

Eu pacatuiesc si am placeri-orgasmice blestemate in tot ceasul

Doar de Iisus ar fi bine sa-ti placa...
Da bah Morocenkule, cred ca tu nu intelegi pentru ca nu vrei.

Si tu ai vrea poate dar nu te lasa tush-ta Virginica Pucioshica care iti tot suna din trambita să umbli cu felurite blestematii si spurcaciuni placut-orgasmice iar altora le dai lectii cum sa le placa numai si numai de Iisus in timp ce tu te desfeti în tot ceasul cu malahia, autosexualitatea, videopornografia, perversiunile si preadesfranarea singuratica.

Bravo tie frumos iti mai sade.
Hai mai scrie un Psalm!

Cati ani ai? :71: (retoric intreb si cu subanteles, am auzit ca ai copii mari)

Adr.iu91 09.02.2024 14:52:37

Citat:

În prealabil postat de Moroco (Post 675528)
Cati ani ai? :71: (retoric intreb si cu subanteles, am auzit ca ai copii mari)

Nu mai da si tu lemne pe foc. Lasa-l in pace. S-a racit focu, nu il mai aprinde. Noi vorbeam de acelasi lucru, de asta am incheiat discutia cu "Am inteles". Numai ca eu foloseam cuvinte precum "desfrau" in loc de "relatii sexuale sfinte" cum s-a referit Penticostalul. Dar eu tot la aia m-am gandit cand am scris, la procreere, si din greseala am scris "desfrau".

De asta am si fost DE ACORD IN PRIMA FAZA cu penticostalul traditional, cand i-am raspuns prima oara aici pe thread-ul asta, de relatiile sfinte din casatorii, dar eu am venit cu lucruri in plus auzite de alti diaconi ortodoxi care spuneau, ca in anumite zile ai voie sa faci "relatii sexuale sfinte" (ca sa pastrezi acele zile, cum sunt zilele de post, sa nu faci "relatii sexuale sfinte" cu aleasa ta prin cununie in aceste zile de post).

Penticostalul Traditional 09.02.2024 21:14:51

Citat:

În prealabil postat de Adr.iu91 (Post 675687)
De asta am si fost DE ACORD IN PRIMA FAZA cu penticostalul traditional, cand i-am raspuns prima oara aici pe thread-ul asta, de relatiile sfinte din casatorii, dar eu am venit cu lucruri in plus auzite de alti diaconi ortodoxi care spuneau, ca in anumite zile ai voie sa faci "relatii sexuale sfinte" (ca sa pastrezi acele zile, cum sunt zilele de post, sa nu faci "relatii sexuale sfinte" cu aleasa ta prin cununie in aceste zile de post).

Dar aici sunt absolut de acord cu tine si cu diaconii despre care vorbesti: bineinteles ca in ziua de post nu faci sex cu nevasta.

Singurul subiect cu care nu am fost de acord este unul care mai circula prin anumite cercuri, cum ca relatiile sexuale sunt murdare si pacatoase oricand.

NU. Relatiile sexuale sunt pacatoase in afara cadrului stabilit de Dumnezeu, respectiv in afara casatoriei. In casatorie ele sunt curate si bineplacute lui Dumnezeu. Asa ne-a faurit si a stabilit Creatorul.

Demetrius 09.02.2024 22:27:00

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 675712)
Dar aici sunt absolut de acord cu tine si cu diaconii despre care vorbesti: bineinteles ca in ziua de post nu faci sex cu nevasta.

Singurul subiect cu care nu am fost de acord este unul care mai circula prin anumite cercuri, cum ca relatiile sexuale sunt murdare si pacatoase oricand.

Sunt cercuri inalte, unde locuieste Duhul Sfant, de unde a coborat Iisus si unde nu apar nici ganduri despre relatii trupesti.

Citat:

NU. Relatiile sexuale sunt pacatoase in afara cadrului stabilit de Dumnezeu, respectiv in afara casatoriei. In casatorie ele sunt curate si bineplacute lui Dumnezeu. Asa ne-a faurit si a stabilit Creatorul.

Asa a facut si stabilit Creatorul lumea animala in care nu este casatorie, deasupra careia Adam si Eva n-au reusit sa se ridice.

Casatoria a fost inventata si bagata pe gat lui Hristos aici pe pamant pentru ca oamenii sa aiba un "alibi" pentru desfranarea lor.

Cina are loc in ceruri, insa omul nu se uita la ceruri, el se uita "orizontal", in jurul lui.

17. Și a trimis la ceasul cinei pe sluga sa ca să spună celor chemați: Veniți, că iată toate sunt gata.
20. Al treilea a zis: Femeie mi-am luat și de aceea nu pot veni.(Lc14,17.20)

Penticostalul Traditional 09.02.2024 23:21:23

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 675714)
Sunt cercuri inalte, unde locuieste Duhul Sfant, de unde a coborat Iisus si unde nu apar nici ganduri despre relatii trupesti.

Da, este scris si în Biblie despre cei douazeci si patru de batrani:

Cap. 4: 4,10 Și douăzeci și patru de scaune înconjurau tronul și pe scaune douăzeci și patru de bătrâni, șezând, îmbrăcați în haine albe și purtând pe capetele lor cununi de aur. Atunci cei douăzeci și patru de bătrâni, căzând înaintea Celui ce ședea pe tron, se închinau Celui ce este viu în vecii vecilor și aruncau cununile lor înaintea tronului

Penticostalul Traditional 09.02.2024 23:24:46

Citat:

Uite aici Adutzule, a si aparut din iad o dubioshenie intunecata tocmai din cercurile despre care-ti vorbeam:
Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 675714)
Casatoria a fost inventata si bagata pe gat lui Hristos aici pe pamant pentru ca oamenii sa aiba un "alibi" pentru desfranarea lor.

Moroco 12.02.2024 15:05:08

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional Vezi mesajul
Citat:

Uite aici Adutzule, a si aparut din iad o dubioshenie intunecata tocmai din cercurile despre care-ti vorbeam:
Citat:

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul

Cine s-a gasit sa apere sfanta taina a cununiei...:71:

Tot de la acest coleg gasesc scris pe threadul purtatorului de Cuvant referitor la subiectul Teodosie:

Citat:

Citat:

În prealabil postat de Moroco
A te razvrati tulburand pacea Bisericii si a tarii spre slava lui Dumnezeu
Nu exista razvratire spre slava lui Dumnezeu. Se pare că în curand vei afirma ca si feluritele spurcaciuni placut-orgasmice pe care ai mărturisit că ti le provoci sunt tot spre slava lui Dumnezeu.

Razvrătirile și pacatele impotriva lui Dumnezeu nu pot fi spre slava Lui.
O, nu, nicidecum!
Deci iata, asta scrie, cine credeti?... culmea, un penticostal! :21:

Ma intreb de ce nu se numesc ei penticostari?
Sau poate ca asa s-au numit ei de la palintele lor, paastolul lor chemandu-se mic fiindca nu putea sa zica r decat l, ma gandesc ca de acolo li se trage numele de penticostali, a cincea coasta cum s-ar traduce, coasta luata din Adam din care Domnul a facut-o pe Femeie... un fel de a cincea loata la carutza.

”Lica nu stia sa zica lau latusca lamulica,
Dar de cand a invatat Rica se crede barbat
Si acuma stie sa zica rau ratusca ramurica
I s-a tras de la-nsurat si se crede numai de laudat!”

Si de cand a tooot aprofundat penticostalul a devenit tladitional! :16:

Penticostalul Traditional 13.02.2024 23:29:54

Te-ai imbatat, Morocenkule?
Sau ce e cu hlizeala aia fara nicio noima la tine?

Ti se pare de ras faptul ca eu apar institutia casatoriei sau supunerea fata de autoritate? Pai astea sunt din Biblie, mey prietene.

Demetrius 14.02.2024 06:15:10

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 675776)
Ti se pare de ras faptul ca eu apar institutia casatoriei sau supunerea fata de autoritate? Pai astea sunt din Biblie, mey prietene.

Ia arata-ne noua unde este in Biblie aparata casatoria, respectiv relatiile sexuale "curate si bineplacute lui Dumnezeu"?

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:58:27.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.