![]() |
Tovarasa, primul tau mesaj din aceasta discutie incita la cenzura, chiar daca nu ai folosit cuvantul asta.
Daca observa doar un user chestia asta, puteai sa spui ca are ala ceva cu tine. Din pacate pentru tine, nu s-a intamplat asa. Esti libera sa citesti fix ce vrei tu, pe forumul asta sau pe altul, nu te obliga nimeni sa dai click unde nu doresti. |
Citat:
|
Ai ajuns tovarasa din cauza subiectului deschis. Mai sunt cativa tovarasi pe aici, nu esti singura.
|
Citat:
Asadar daca intri acolo cu noroi pe picioare, injurand si crezand ca astea sunt drepturile tale si esti dat afara, ce faci? Strigi tot asa "jos cenzura"? |
Mai bine-ar fi sa punem iar la inima
Fratilor si surorilor, dupa turbulenta asta tipic forumiceasca, propun (sa fiu iertat pentru indrazneala), sa punem iarasi la inima Cuvantul:
"Nu tot asa va fi intre voi, ci care intre voi va vrea sa fie mare, sa fie slujitorul vostru, Si care intre voi va vrea sa fie intaiul, sa va fie voua sluga. Dupa cum si Fiul Omului n-a venit sa I se slujeasca, ci ca sa slujeasca El si sa-Si dea sufletul rascumparare pentru altii." (Matei 20, 26-28). Un prieten de pe forum mi-a recomandat sa numar pana la zece inainte sa scriu ceva aici... Poate ca era bine sa numar pana la 1000 inainte sa raspund Anei-Mariei. Ca mie mi-a displacut mereu tendinta unora de a face pe sefii intre forumisti, de a organiza si conduce, asta e una bucata. Ca m-am repezit prea tare (asa incat mereu ma simt necajit pentru asta, intrucat am ranit insasi dragostea pe care le-o port forumistilor pe care i-am criticat), iarasi e adevarat, desi e alta. In definitiv, postarile de aici au aratat cate ceva, printre altele ne cunoastem mai bine, iar cel mai bun folos poate ar fi sa mergem pe partea pozitiva, indiscutabil, din mesajul lui Glykys: anume, cine are ravna si dragoste, este chemat sa activeze mai mult pe anumite topicuri, anume pe cele care tin de miezul unui forum crestin ortodox. Zic oare bine asa? Aeasta insa, cata vreme e vorba de forum, deci de un loc de intalnire pentru dezbateri, fie si in contradictoriu, include si libertatea de opinie a celor care sunt de alte confesiuni (inclusiv atei, agnostici, de alte orientari religioase) sau pur si simplu sunt crestini ortodocsi care au un alt mod de a vedea, simti si trai Ortodoxia. Suntem fiinte unice, fiecare cu Crucea lui. Sa admitem asadar, implicit, o serie de nuante si tuse personale si sa nu pretindem discipoli, clone sau alte filiatii care sunt mai degraba de luat in ras decat de luat in serios. Conformismul si obedienta si-au aratat falimentul cu prisosinta in istoria noastra, nu credeti? Poate ca e vremea sa invatam odata pentru totdeauna sa respectam alteritatea, diferentele dintre noi, cu dragoste, cu exercitii de dragoste macar si sa ne amintim ca aproapele poarta in sine chipul Facatorului, si ca poate fiecare tinde spre asemanarea cu Facatorul, asa cum poate si cum colaboreaza cu harul. Si, cum bine a spus Ory, imi pare nelalocul sau demersul de a transforma forumul in biserica. In sensul ca anumite activitati de aici mai degraba isi au locul in biserica, la slujbele noastre sfinte, decat pe internet. E opinia lui Ory si ma declar intru totul de acord cu ea, chiar daca altii au (si nu vad nici o nenorocire in asta, dimpotriva) cu totul alta preferinta. Imi cer iertare, in primul rand fata de Glykys, pentru excesul meu nabadaios in prezentarea propriei pozitii. Pe care, insa mi-o mentin pana la capat, desi acum as reformula ceva mai precaut si mai domol. Va rog sa ma iertati, forumistilor, pentru iuteala si mandrie prosteasca, acolo unde a fost (si a fost, mult, din pacate). |
Citat:
|
Citat:
Aceasta ispita nu trebuie sa te faca sa parasesti forumul, esti un membru valoros care de multe ori ai facut lucruri concrete de un real folos (reamintesc faptul ca ai mers la Iasi la Sfanta Parascheva cu pomelnicele noastre). Nu vreau sa o iei ca pe o lauda, dar trebuie sa stii ca te apreciem si consideram ca intalnirea cu tine, fie virtuala fie reala ne-a fost de folos si ne-a imbogatit. Si eu am primit o replica la o postare care m-a uimit prin felul in care un user a tinut sa ma indrepte, dar nu am considerat ca trebuie sa ma retrag cu toate ca indirect mi se sugera (spre binele tuturor). |
Ana-Maria nu spune, in pasajul pe care l-ati selectat, ca intentioneaza sa paraseasca forumul (asta nu cred ca se va intampla...vreodata...:))
Dimpotriva, zice ca ramane si continua serios treaba, asa cum dealtfel obisnuieste. Ca multe lucruri minunate ne-a adus, asta e indiscutabil. Ca acuma a dat curs in mod neinspirat (raman la opinia mea) unui sentiment pe care poate ca il impartasesc multi altii (de ce nu eu insumi?), legat de anumite aspecte ale continutului si modului in care dialogam, asta e cu totul alta problema. Si nu cred ca trebuie sa crestem valuri nalte de dolorism in jurul incidentului. Ca doar se vrea o indreptare a lucrurilor, nu o perseverare in conflicte neziditoare. Sunteti de acord, oare? |
Citat:
Ok,de acord!Va repet ce anume deranjeaza in contextul formularii "programului de primenire": 1.idea ca toate elitele forumului s-au retras,ramanand numai indivizii nedemni de luat in seama,cu un comportament dubios si o gandire pe masura(ca as face parte dintre acestia din urma,nu-i mare lucru,caci imi cunosc locul[de aici lungul nasului],insa imi este jena pt ceilalti utilizatori pe care ii pretuiesc si pt care nu as avea asemenea ganduri ). 2.indemnul sa se scrie,sa se urmareasca un anume fir al forumului(este un forum cu MULTE CATEGORII,care inglobeaza intr-un tot unitar credinta ortodoxa)subliniind rugaciunea,pocainta si Vietile Sfintilor de parca un oarecare user care se afla in mocirla si ne cauta pe forum cu intrebari sau o parere,nu este demn de factura forumului fiind mai prejos! Eu am invatat destul de mult in numeroase situatii aici pe forum,nu numai de pe threadurile de copy/paste unde unii useri duplica carti intregi. (Chiar si asa eu le urmaresc fiind binevenite in situatia mea aflata departe fara posibilitatile de a gasi carti in lb romana). Am mai avut o discutie privata si una comuna cu Cristiboss,mai prin iarna cand ii spuneam ca exista destui cititori tacuti si pe topicurile"serioase"dedicate Maicii Domnului,Sfintilor sau rugaciunilor;faptul ca exista mai multa profunzime acolo si unii useri(ca mine)se rezuma doar la citit fara sa lase un feedback,este insasi in natura subiectului,pe un topic dedicat lui Dumnezeu sau Sfintei Maici nu oricine are deprinderea sa adreseze zilnic formule adecvate(deprindere in stilul Greuceanu,nu doar plasat ideile altora de pe alte siteuri de profil). Probabil Cristiboss si Glykys gandesc ca nimeni nu citeste(ia cunostiinta pasiv)topicurile serioase daca nu comenteaza;nimic mai gresit! Butonul ultimele postari arata nr de vizionari al unui thread cat si nr de comentarii si intotdeauna nr de vizionari este net superior celuilalt. |
Sincer va zic ca am citit toate mesajele cu lacrimi in ochi si nu inteleg cum credinciosii pot scoate cuvinte grele sa jigneasca apoapele lui pentu un lucru atit de mic si aruncati cu pietre in fata asta. Va rog din suflet nu va mai certati aici imi gasesc si eu linistea pe forumul asta inainte de a posta ceva cititi de trei ori ce ati scris ca smintiti si pe altii. Vai... bine de cel care tace.
|
Citat:
|
Eu propun administratorului sa inchida rubrica Generalitati.
|
Citat:
|
"Efectul de turma"
M-am straduit sa citesc de la inceput si cu exceptia mesajelor unor anumiti useri pentru care consider ca nu trebuie sa-mi bat capu' cu ei, am inteles in linii largi cum stau lucrurile, si m-am intristat vazand cam cat de mult teren a castigat vrajmasul si pe cati dintre noi ne-a inclus in tabara lui... N-o sa spun ca sunt de partea cuiva anume, fiindca este nedrept. Intr-un fel sau altul fiecare are dreptate dar in acelasi timp... fiecare greseste. O sa spun doar cum odinioara cadeam si eu in aceeasi capcana. Venea, spre exemplu, fratele Zaharia, cu cate un mesaj aproape in totalitate ziditor, dar ca orice om cu scapari si lipsuri, mai strecura niste "fisuri", pe care eu, in naivitatea mea, le abordam frontal, tulburand apele, in loc sa incerc cu rabdare sa scot in evidenta partile bune, si sa maschez discret, micile rautati. Iar din toate, nu eram castigat nici eu, nici el.
Oameni buni, cum gasiti ca este ziditor sa lovim in fratii nostri, numai fiindca la un moment dat cade el insasi in inselare? Criticand in stanga si in dreapta, nu cumva intram pe acelasi domeniu al inselarii. Cine se indreapta si cine ESTE indreptat, cu astfel de mesaje? Nu stiu, poate starea asta politica de rahat e de vina, fiindca ajungem sa ne atacam noi intre noi, de parca ar fi unii mai breji decat ceilalti. Exact ca in reclama aceea cu "taranii": "Ce vrei, ba? N-ai cu cine, ba, n-ai cu cine!..." Asadar, toti cei care, de-a lungul timpului ati venit cu mesaje frumoase si ziditoare, nu faceti jocul vrajmasului si nu va mai duelati. E o risipa de orgolii si nu se cade, credeti-ma. Vorbele grele aduc atat de multa tulburare incat un timp nici la rugaciune nu poti face abstractie de ea. Stiu, toti trecem prin asa ceva din cand in cand, dar tare-i mai bine cand exista cineva in preajma cu cate un sfat mai echilibrat, care sa aduca pacea in sufletele tuturor... Doamne-ajuta si iertati-ma ca am intervenit, dar asa am simtit eu ca e mai de folos... |
Citat:
|
Sa vedem ce au mai cugetat si altii:
,,Câti oameni n-ar ramâne muti daca li s-ar interzice sa vorbeasca bine despre ei si rau despre altii. Mintea ta stie adevarul despre gândurile tale. Nici somn lung fără vise, nici vorbă multă fără ispite. Vorba buna si zambetul si fapta binefacatoare sunt raze ale soarelui rasfrante in sufletul omului. Citat de Nicolae Iorga. Fiule, mănâncă miere, căci este bună, și fagurul de miere este dulce pentru cerul gurii tale.(Proverbele lui Solomon) Nu folosi o spadă ca să-ți gonești musca de pe căciulă.'' (Lao Tse) |
Citat:
Stim cu totii cine este tatal minciunii si al dezbinarii si al invrajbirii... Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul. |
Si iata cum intr-un simplu topic facem un rezumat al starii noastre sufletesti...
Din prisosul inimii, graieste gura....asa spunea Mantuitorul. Si iata cat de valabil e mesajul si astazi. Faptul ca si prin noi se implinesc cuvintele sfintilor parinti, nu ar trebui sa ne mai mire. Ajunge vremea in care:"in manastirea va fi ca-n lume, iar in lume ca-n iad". Ne palce sa ne adormim constiinta de buni crestini...ne place sa ne spunem ortodocsi. In aceeasi masura in care ne plac can-canurile "duhovnicesti", barfele "crestine". Sarim cu topoare daca cineva indraneste sa apinda becul ...ne deranjeaza cumplit sa ni se spuna ca gresim...in vartutea unei asa zise dragoste acceptam o multime de compromisuri, atat in viata reala cat si in cea virtuala. Fara sa ne dam seama, ne instrainam de Dumnezeu... Orice om care ar intra pe acest site, mai ales pe acest topic ar rade amuzat daca i s-ar spune ca topicul apartine site-ului crestin ortodox. Cred ca asta e ortodoxia pe care o marturisim...iar din aceasta marturisire lipseste tocmai Hristos. Biserica este deschisa tuturor, fara a i se cere carnetul de botez.Dar daca un om este primit intr-o comunitate se supune regulilor comunitatii...nu il primim in Biserica si apoi ii permitem sa intrtina cu membrii comunitatii discutii despre politica, depspre ce mai fac vedetele autohtone s.a Omul e primit in Biserica ptr a s e sfinti.Daca merge la Biserica cu alt gand, in afara de a-si schimba viata, de a se indrepta pagubit este.Mai grav e ca devine pricina de sminteala..Si "vai de cel prin care vine ispita". Vai de cel prin care se necinsteste numele Domnului.... Vai de noi, "necomunistii"! Admir atitudinea oamenilor de a face ordine in medii care se vor ortodoxe...dar daca atitudinea majoritatii e contra, singurul loc in care poti face ordine e cel familial. De fapt e si singurul loc in care te poti retrage, te poti linisti. Cred ca solutia echilibrului e sa facem din familia noastra o mica Biserica, sa incercam sa ne schimam intai noi insine. Pacea in lume nu a reusit sa o aduca nici Hristos. Nu ca nu ar fi putut, dar ca un gentalman a respectat liberul albitru al omului. Liber alibtru care ii va fi cel mai aprig judecator. E o risipa inutila de energie sa incerci sa schimbi o comunitate virtuala.Personal, cred ca nu se va realiza niciodata. Cred ca nu mai e vremea razboiului duhovnicesc in sensul acesta.Cred ca ar trebui sa facem o stanga imprejur si sa cautam pacea noastra, lasand lumea sa continue alergarea pana ce va obosi. Topicuri frumoase inca exista, cine vrea sa se foloseasca de acolo o poate face. Cine nu e interesat...e liber la can-can. Uneori cred ca e o isipta si asta, de a incerca sa-i schimbi pe cei din jur. Adica o incercare mascata ptr a te face sa iti consumi enrgia si timpul. Eu vad mai utila consumarea energiei ptr lucruri mais imple si mai marunte.Dar cum fiecaruia ii este dat un alt dar, poate ca sia ceasta este un dar al unora...Domnul stie. M-a bucurat Ana-Maria atitudinea ta, sa dea Domnul sa ramai vesnic asa. Celorlati : dor duhovnicesc si urcus lin spre Inviere. |
Citat:
-una este sa intri pe forum si sa vezi discutii ziditoare,ortodoxe,cu citate din sfinti, pateric etc si alta e sa vezi discutii despre politica etc... -nu poti sa-i impui cuiva ce sa scrie pe forum dar poate el singur sa se gandeasca inainte sa posteze tot felul de nimicuri si politichii ,putem sa ne transformam incet ,incet sau macar sa ne abtinem de a posta tot felul de nimicuri -pe de alta parte eu am zis cu ani in urma chestia asta:nu ne mantuim pe acest forum,dar ne putem folosi de anumite postari mai ales citate din sfinti,mari duhovnici... |
Citat:
Am o problema imensa cu oamenii care se cred indreptatiti/pregatiti/formati sa dea altora lectii despre diverse valori unde ei insasi nu exceleza-de aceia ma intreb intotdeauna daca m-as putea folosi de lectiile lor fariseice sau as inchide ochii la postarile lor si mi-as baga degetele in usa,ca sa nu pot sa mai scriu pe forum o vreme...?!?! Aici nu vb despre tine, fac un ocol dar ai sa vezi unde bat. Eu vad lucrurile mult mai transant,daca mi-as dori un site primenit as cere mai intai schimbarea atitudinii membrilor; unii useri mai slab duhovniceste au reale probleme cu etalarea gradului"inalt" de spiritualitate pe care unii il expun cu ostentatie(tot dintr-o nevoie satanica de superioritate). Imi pare atitudinea lor mult mai smintitoare decat un topic in care lumea se injura! De ce? Pt ca sub masca lor cuvioasa si sub postarile absolut sublime si la zi ,date la subiecte profunde ale ortodoxiei,in alte postari sar calul si devin extrem de toxici si veninosi cand vine vb sa puna la punct pe cineva! Aceste exemple sunt tolerate printre cei buni si sporiti duhovniceste insa cei slabi sau chiar ateii nu sunt stimulati de acest comportament fals,nu pot avansa spiritual in comuniunea cu oameni ipocriti. Stiu ca acesta este un spatiu virtual,insa prin extrapolare aceasta felie de virtual ne ofera imaginea perfecta a realitatii din care vin acesti oameni,toti farisei care vor sa fie cu postul la zi,cu rugaciunea la virgula si cu candela aprinsa neaparat fara a avea intelepciunea si dragostea bunului samaritean. Desigur,se intelege ca nu toti membrii forumului sunt astfel,probabil ca numai aceste exceptii mi-au sarit in fata,in rest nu am probleme cu nimeni pe acest vast forum! Stiu ca nu voi aveti nevoie de mine ci eu am nevoie de acest forum,asa ca voi sta doar ca sa citesc lucruri care ma intereseaza. Ca veni vb despre asta,trebuie sa fiu sincera si sa spun ca nu prea mi-a placut intamplarea care s-a petrecut la grupul de rugaciune nou infiintat.Mi s-a spus ca am primit invitatie,cand de fapt nu am primit iar cand am scris pe forum modul in care as fi disponibila pt rugaciune,nimeni de acolo nu mi-a raspuns cu o sugestie asa cum as fi asteptat. Nici o problema,pot lua decizia sa ma rog pt altii independent de grupul de rugaciune dar vreau sa va arat ca nu dati nici o ceapa degerata pe membrii care nu se afla in bisericuta voastra,care nu scriu pe topicele voastre,care nu sunt la nivelul vostru etc. La fel cum unii mi-au trimis mesajul:"ce mai scrii pe aici,tu nu locuiesti in Romania!" De aici,comparatia cu biserica=forum.La biserica vine intr-adevar oricine,iar faptul ca eu scriu pe forum aflandu-ma foarte departe nu ar trebui sa-mi micsoreze sansele in ochii nimanui,de aici de pe forum,in special in ochii cuviosilor care locuiesc la propriu,in biserica!! PS_despre copy/paste: Am spus ca eu insami valorific acest aspect,deoarece nu gasesc carti pe aici...insa,cred ca atunci cand atingi un nivel deosebit de spiritualitate si intelepciune nu mai folosesti acest obicei. De aici vine confuzia mea,sunt inconjurata de persoane mai intelepte si profunde decat mine insa cand vine vb sa scoata 2 fraze consecutive prefera sa posteze citate. Mi-ai spus ca sunt schimbatoare...nu sunt in asentimentul tau! Ti-am multumit pt acel material pe care l-ai postat pt ca a adus pace si iubire in sufletul meu ;totodata faptul ca-i ironizez pe cei care uzeaza cu superioritate citate atunci cand vor sa minimizeze persoanele cu care au o conversatie,nu se incadreaza in aceasta discutie.Sunt absolut situatii diferite,asa incat acel "multumesc"a fost si ramane cat se poate de sincer!!! Sau alta conditie:topicuri intregi numai de copy/paste unde mi se cere sa particip...pai particip pasiv,adica citind ce se posteaza. |
Citat:
Acesta este numai un exemplu desigur... Daca doriti sincer sa ma ajutati sau va pasa cat de cat de pielea mea,ar fi bine sa-mi vorbiti direct,as aprecia...decat sa ma ocoliti sub motivul unei superioritati reci care nu doreste sa-si amestece energia sfanta pe oameni ca mine! |
Citat:
Îți mărturisesc că citesc cu interes postările tale de fiecare dată și le prețuiesc mai ales datorită sincerității și a francheței de care dai dovadă, precum și a atitudinii; și sunt sigur că nu numai eu. Pentru asta te rog să nu intri în pasivitate, pentru că e nevoie de oameni ca tine. De altfel, eu cred că de toți e nevoie, că forumul (și viața) e mai sărac cu fiecare suflet care pleacă. Cât despre grupul de rugăciune, mă îndoiesc că se dorește a fi un club exclusivist. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine. Trebuie să fie vorba de vreo scăpare, poate n-a citit cine trebuie mesajul tău. Nu știu dacă poate trimite invitații orice membru, sau doar delia. Intru acum să văd dacă îți pot trimite eu. P.S. N-am reușit să-ți trimit invitația. Sper să vadă delia mesajul și să-ți trimită ea. |
Yasmina, cred ca ai avut o zi mai grea ca de obicei... La ce-ti foloseste sa-ti faci atatia dusmani? Poate ca de fapt nici nu-ti pasa... Poate ca de mult asteptai sa "te descarci", iar acum "te-ai racorit"... Doar ca "pretul" consta in zbuciumul celor carora se simt "in corzi"... Daca vor avea destula intelepciune sa treaca peste, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, ar fi foarte bine, dar ma tem ca vor face ca si tine, iar intr-o zi, cand le va veni bine, iti vor face "permanent" ca sa... te invete minte...
Ce vreti voi, mai, oameni buni? Vreti sa gasiti in jur doar sfinti care sa-si aleaga cuvintele, sa nu sminteasca, sa nu alunge pe cineva de la credinta, sa nu supere pe om, dar mai ales pe Dumnezeu?... Nu, fratilor! Suntem o adunatura de "ignoranti", care mai mare decat celalalt, cu unele tendinte de perfectionare si cu o droaie de probleme personale pe cap. Nu avem rabdare, nu prea ne pasa cu adevarat de ceilalti decat prin prisma intelepciunii noastre care are un stadiu mult prea NE-induhovnicit, in ciuda pareriilor noastre personale. Nu trebuie decat sa citim printre cuvinte ca sa intelegem ca TOTI suntem in aceeasi oala, doar ca unii au privilegiul de a "clocoti" mai la suprafata. Nu stiu daca eu personal am avut vreun conflict cu tine (parca zic ca nu) dar cu siguranta am avut cu altii, deci nu sunt scutit de "alunecare". In general am constatat ca TOTI avem tendinta de a "corecta" la altii ceva, nu conteaza ce, iar asta ne da falsa garantie ca ne ajuta la "fapte bune". Dar aceste "fapte bune" vor fi trecute pe plus doar in masura in care cel caruia i-au fost adresate, a inteles din prima, s-a smerit si s-a schimbat. Daca insa a cazut ca nuca in perete, rezultatul este mai mult decat edificator: noua, cei care "vrem sa schimbam" ne lipseste harul, iar efectul este pe dos. Daca am avea har, fiecare ar fi indreptat in felul lui. Dar cine, ce pretentie poate sa aiba pe un forum, fie el si ortodox? Da, trebuie sa fim transanti cu "figurantii" care vin pe-aici de dragul de a tulbura apele si de a se afla in vorba, ei nefacand niciodata altceva decat sa aiba mesaje nu doar neortodoxe, ci si ipocrite. Aici regret lipsa adminului care trebuia demult sa inchida "conversatii" de genul "Doriti ca eu sa plec?" de parca ar fi un personaj "ales"... Faptul ca s-a ajuns deja la 5 pagini, va fac pe toti care i-ati raspuns, vinovati, fiindca l-ati luat in seama. In rest, va rog din suflet: luati-ne asa cum suntem: cu bune si rele. Omul este extrem de sensibil si chiar daca se pretinde ortodox, intelege greu ca smerenia e singura cale ce duce spre mantuire. Lupta asta intre orgolii si asteptarea momentului prielnic cand sa "refulam" ne face rau noua insine in primul rand, mai ales fiindca atragem asupra noastra ganduri urate. Chiar daca nu impartasim de fiecare data aceleasi idei, chiar daca uneori suntem bine-dispusi si avem o initiativa ce suntem convinsi ca va starni oarecari "ropote de aplauze", cand de fapt suntem zguduiti in adancul sufletului de primul "BHUUUU!!!" (am simtit asta si nodul pe care l-am inghitit, mi-a scos ochii din orbite... Dar I-am multumit lui Dumnezeu, fiindca meritam...), TOATE sunt lectii oranduite pentru noi in primul rand si nu trebuie sa asteptam de la altii mai mult decat putem noi insine da... Iertare tuturor!... |
Nu puteti inalta steagul primenirii, si el sa fie de fapt un simplu bat
Nimeni nu va opreste sa gasiti subiecte care sa atraga lumea . Dar nu puteti sa le gasiti , si apoi va plingeti de calitatea forumului. Cei care se cheama "credinciosi",sunt ca niste vase uscate .Ei se usuca de sete ,si de aceea nu au cum sa dea de baut altora. Oamenii ar putea fi atrasi de 3 lucruri : credinta,comunicare si blandete. Dar nu exista nimeni car sa le ofere pe toate 3,si atunci ei ratacesc pe unde pot Isi cauta credinta in topicurile cu citate ,dar nu gasesc comunicarea Isi cauta comunicarea in discutiile libere despre politica si altele,dar nu gasesc credinta Cauta blandetea pe topicurile in care exista dispute ,dar acolo vad ca cei credinciosi nu sunt exemple de blandete |
Citat:
Poate ca nu interesa pe nimeni, mai ales pe cei care nu sunt parinti cum poate cineva creste atatia copii. Ptr mine era insa un sb important. Am impresia ca uneori luati sb prea personal, apoi va pare rau de aciditatea folosita. E firesc. Agitatia care ne inconjoara isi pune amprenta asupra noastra. Cum sa poti ramane calm pe o mare agitata? Daca voi avea vreodata ceva personal cu dvs, veti primi un mesaj pe privat. Dar atata vreme cat vizeaza un sb general il voi posta pe topic. Imi pare rau de cei care se simt lezati.Imi pare rau de cei pe care, fara voia mea, i-am lezat.Iertare. |
Citat:
Pt mine nu conteaza cati dusmani am ci cati prieteni buni care ma accepta asa cum sunt. Nu este o lupta de orgolii intre mine si glykys,nu a avut nici o datorie la mine,nu am urmarit sa-i platesc nimic din urma(cazul cu grupul de rugaciune,nu o viza in mod direct pe glykys),doar am reactionat cam dur la formularea ei in care afirma ca multi membri buni sunt iremediabil plecati din cauza unora care deschid subiecte stupide,intretin discutii acide sau cate altele. Este nedrept sa punem toate consecintele nedorite in spatele unora. Eu mai degraba ii condamn pe membrii ziditori ca au plecat decat pe cei neispraviti ca mine care nu au asa idei bune sa imparta si altora si vb vorbe.Macar in vecinatatea lor mai puteam invata ceva bun... Am avut intr-adevar o zi oribila ieri...M-am intalnit din intamplare cu o cunostiinta,sa tot aibe pana in 30 ani care se intorcea de la doctor cu ambii sani amputati:cancer! Asta raportat si la valul de cazuri de sanatate precara de pe forum,ma fac foarte tematoare pt devenirea mea:as putea sa mor intr-un timp record si sa fac foarte putin pt sufletul meu.Am nevoie de timp! Ma simt revoltata,incurcata. Nu mai am nimic de zis,si n-am sa mai zic pana trece furtuna. Stiu ca am sa sufar ca persoanele implicate nu vor mai vb cu mine,dar imi asum aceste consecinte! Va multumesc ca mi-ati scris cateva randuri legate de acest subiect,pot sa accept niste sfaturi intelepte sau cateva sugestii cand ma inpotmolesc. |
Citat:
@Yasmina , subscriu îndemnului colegului (n)Priceput : "Îți mărturisesc că citesc cu interes postările tale de fiecare dată și le prețuiesc mai ales datorită sincerității și a francheței de care dai dovadă, precum și a atitudinii; și sunt sigur că nu numai eu. Pentru asta te rog să nu intri în pasivitate, pentru că e nevoie de oameni ca tine. De altfel, eu cred că de toți e nevoie, că forumul (și viața) e mai sărac cu fiecare suflet care pleacă." |
Citat:
|
Citat:
Singura care imi mai vine de hac uneori sunt eu insami! |
oare ?
Citat:
Nota Bene: În același sens, a mai avut și Zaharia o intervenție la obiect, pe topicul cu pricina. http://www.crestinortodox.ro/forum/s...810#post457810 |
Citat:
Eu una nu inteleg care este legatura intre viata de calugar si rugaciunea pt altii. Cred ca este bine sa ne rugam unii pt altii,fiind ca sa zic asa o caracteristica in mediul crestin. Eu am discutat asta cu preotul de aici iar dansul chiar a recomandat intregii parohii sa se roage in fiecare zi in postul Pastelui pt cineva,chiar daca nu existau probleme de sanatate ci chiar si asa pt iertarea pacatelor. Banuiesc ca daca ar fi fost interdictii sub acest aspect,nu ne-ar fi recomandat tuturor. Dar astept raspunsul tau(sau al altora). Nota:am inteles acum,caci am citit linkul,tot ce se poate. |
Citat:
|
Citat:
Insa , una este sa facem pomeniri in pravila nostra si alta sa se faca grup de rugaciune si cu toate implicatiile ce decurg de aici. Dar eu am vorbit in nume propriu si nu am nici un gind necurat asupra fratilor care compun grupurile de rugaciune . Fiecare face ce are de facut ! Ba din contra , am o admiratie deosebita fata de cei ce pot duce acesta nevointa ! Tuturor spor binecuvintat ! |
Citat:
Și să știm fiecare cât de tari stăm pe picioarele noastre. Aici nu este vorba numai de discreție. Vezi și Apostolul zilei de azi : http://www.crestinortodox.ro/forum/s...=2129&page=100 Iarăși dau o părere foarte personală : multe din thread-urile de la Umanitare sunt adevărate ispite. Bine este de cel care poate discerne duhurile, ce-l împinge să facă una sau alta. Mie una nu mi-a plăcut din start spiritul heirupist în care s-a plămădit acel topic; am simțit multă răzvrătire (culmea) și slavă deșartă, ca să folosesc un termen "drag" unora de pe aici, cărora le place să se risipească în admonestari dar și in rugăciuni în dreapta și'n stânga. (Întrebare retorică: oare câți din acel grup au luat binecuvântare de la duhovnicii lor pentru ceea ce fac, ca și rugăciune colectivă?) De asta am hotărât (și îmi mențin hotărârea) să nu particip nici la topic, nici la grup. De rugat, mă rog și eu în felul meu, foooarte slab de altfel și nedemn a fi amintit aici. Rămân de asemenea la părerea că rugăciunea pentru toți și pentru toate este job-ul călugărilor, ei știu să facă acest lucru cel mai bine și cel mai cu folos. Cei care aveți probleme, întoarceți-vă cu fața la Dumnezeu, mergeți la mănăstiri, dați pomelnice și faceți danii după putință, iar Dumnezeu se va milostivi de voi. Amin ! |
Citat:
Mai intai ca m-a deranjat ce am vazut pe acest topic. Am ajuns sa nu mai recunosc lumea. Au sarit toti cu gura pe Glykys si cred ca de fapt n-au inteles ideea ei, sensul topicului Si o parte din acestia credeam eu ca sunt de partea ei si o vor sustine. Dar ce ton bataios! Doamne, ce s-a intamplat cu voi: ioan cezar (s-ar putea sa te confund iar cu ovidiu b., ca uneori scrieti cam la fel), lore. Altii nu mai sunt o surpriza pentru mine, asa cum scriu si ataca la persoana. Ca sa intru pe subiect. Glykys incearca sa faca ordine pe forum si nu cred ca va reusi, asa cum n-au reusit nici altii, nici macar adminul. Si exact ea incearca, asa fina si blanda cum este. Problema cu discutiile care se tot deschid pe forum este si pentru mine un semn de intrebare. Tot mai ciudate.Pana si Costel m-a uimit in ultima vreme cu ce subiecte deschide. Eu am mai incercat ceva vreme in urma sa clarific niste probleme, mai ales scopul acestui forum. Fiindca eu cred ca asta nu este nici acum clar. As ruga pe fondatorul/adminul acestui forum sa intre totusi si explice ce doreste cu acest forum, ca sa avem un punct de pornire Ori se doreste un forum la nivel mai general si scolastic, in care lumea sa mai invete ceva, sa intrebe probleme generale (gen pot sa spal, sau sa gatesc in ziua de cutare, sau ce sa fac daca am problema X si Y cu sotul, parintii, copii, etc.), de cateheza, sau reguli de baza de credinta, sau probleme/suferinte personale in care sa cerem sfatul. Pentru omul de rand, fara multe cunostinte de religie. Ori se doreste un forum cu caracter special, gen club, sau cerc de religie la nivel ridicat, pentru preoti, teologi, studenti in teologie. Ceea ce vrea Glykys, tinde sa fie alternativa a doua. Personal sustin prima varianta, pentru ca eu cred ca sunt mult mai multi care au nevoie de sfaturi si lamuriri Sunt multe subiecte la care nu stiu cati inteleg si mai ales cati se pricep sa raspunda. Concret ceva: subiectele pe tema politica nu prea au ce cauta pe un forum de religie, e drept, dar depinde din nou de ce fel de forum se doreste. Din cate am inteles, in tara se intampla lucruri f.deosebite, care creeaza griji si temeri mari oamenilor. Poate ca cei care deschid aceste subiecte chiar sunt speriati. Numai ca sunt facute asa de prost: nici nu intelegi de la ce au pornit, ce s-a intamplat. Deci: trebuie definit ce fel de forum se vrea, niste reguli de urmat. Dar nu reguli in limba engleza (cum sunta cum), generale pentru tot internetul. Poate ca dintre cei care au mai mult timp si intra mai des pe forum sa se formeze un grup de cativa moderatori, la care sa ne putem adresa, sau care sa ia si ei initiativa de a interveni in discutii, de a bloca useri care nu respecta regulile, etc. Intelesesem ca asa ceva este Cristi, dar vad ca abia mai intra pe forum... Pe urma: nu este vorba de o cenzura anume, ci numai de anumite reguli, norme de comunicare respectuoasa pe un forum: fara atacuri la persoana, ci discutat numai pe marginea diverselor opinii (pe care sai dreptul sa le spui si sustii). Daca se doreste se pot exclude si trece in acest sens in reguli, anumite domenii de discutie: politica, subiecte de natura f.personala (cele cu pentru/impotriva avort, copii sau fara copii, mantuire prin copii, boli, etc.). N-am inteles ce este cu acel grup de rugaciune de care se tot discuta. Eu personal nu inteleg un lucru mai intai: trebuie dezlegare de la preot pentru asa ceva? Daca da, de ce? Personal nu prea sunt pentru asemenea mod de rugaciune, dintr-o experienta personala negativa, in urma careia am decretat ca nu ma mai rog pentru o persoana in viata, anume. Mai bine duc sa se roage preotul pentru persoana in cauza. Eu ma rog numai la nivel general pentru toti. Gandesc eu ca un preot este cel mai in masura sa se roage pentru oameni. Noi poate ca nu suntem placuti lui Dumnezeu pentru asa ceva si mai rau facem. Si daca se intampla ca Dumnezeu sa ia totusi alta decizie pentru persoana pentru care ne rugam, poate sa fie un adevarat soc pentru noi, remuscari care ne urmaresc o viata. Sa se roage acel care este fara de prihana, adica preoti, calugari, asa cum stiu ei. Va mai rog o data sa o lasati pe Glykys si sa nu o mai certati. A incercat sa faca un lucru bun. Mai bine sa aducem toti idei si sa faca adminul ceva pentru imbunatatirea forumului. Si acum ma duc sa scriu in alta sectiune, sa intreb ceva legat de biserica. |
Citat:
Eu tot nu inteleg de ce nu ar trebui totusi sa ne rugam pentru altii, mi se pare absurd ce propun unii pe forum, e un trend general, sa ii lasam doar pe preoti sau calugari sa se roage pentru altii, atunci care mai e diferenta intre noi si atei? |
Citat:
Candva s-a inceput pe forum o dezbatere despre ce-ar mai fi de facut pentru salvarea Romaniei si concluzia generala a fost ca cea mai buna solutie ar fi sa ne rugam. Astfel s-a infiintat un grup care (din cate cunosc eu) cu binecuvantarea duhovnicilor fiecaruia dintre participanti, citea pe perioada postului 1-2 poate chiar trei catisme pe zi. Aceasta indelednicire a durat ceva timp, dar intr-un final s-a destramat din motive mai mult sau mai putin subiective. Acum, fiindca au tot venit mesaje cu cereri de ajutor in rugaciune pentru cei aflati in mare nevoie, s-a conturat incet-incet dorinta de a va organiza, pentru a face o treaba cat mai bine pusa la punct. La prima vedere, cineva mai rar dus la biserica ar spune: "Ce oameni buni si ce lucru minunat fac!... Ferice de ei." Dar lucrurile sunt mult mai profunde. Acum... fiecare se roaga in felul lui si sunt convins ca multi dintre voluntari nu duc o viata tocmai curata si nu-i deranjeaza sa se "roage", intre doua telenovele, sau dupa o partida de sex. Viata personala a fiecaruia, nu-i treaba nimanui, dar cand ne implicam in astfel de treburi, situatia devine grava si viata "rugatorului" s-ar putea complica urat de tot. Asta pe de o parte. Iar pe de alta, in afara de fratele Zaharia (care a cazut si el in plasa naivitatii de destule ori), toti cei care se ofera sa se inhame la "rugaciunea pentru altul" nu stiu si nici nu-i intereseaza ce vrea Dumnezeu de la acei oameni. Ei stiu ca vor sa se roage pentru "un caz", UITAND faptul ca, sub nasul lor, poate chiar in familie, poate chiar in vecini, poate chiar la niste prieteni care in timp au facut dovada multor gesturi salvatoare pentru ei, sunt oameni disperati care n-ar indrazni niciodata sa ceara un astfel de ajutor, dar pentru care Dumnezeu ar aprecia mult mai mult plecarea genunchilor in rugaciune. In ce ma priveste, o singura zi m-am dedicat cu toata fiinta in rugaciunea pentru cineva care ceruse ajutorul, iar ce-am simtit pe intreg parcursul acelei zile, n-as vrea sa mai simt niciodata. Am familie si cu voia lui Dumnezeu o ducem cum o ducem. Nu sunt indeajuns de vrednic sa ma rog nici pentru ai mei, dar Dumnezeu vede si intelege. Cand insa trebuie sa ma rog pentru cineva care habar nu am ce pacate duce in spate, mi se pare ca imi bag nasul unde nu-mi fierbe oala, iar asta ma cam sperie. Adica da, ma rog, dar sa stiu ca cei implicati in necaz sunt botezati, spovediti, constienti de puterea lui Dumnezeu si nu pun pe altii sa se roage in timp ce ei isi petrec viata in grele patimi mai departe. Nu vreau sa supar pe nimeni, dar eu asa am simtit in acea zi ca merg de fapt lucrurile si de atunci mi-am promis sa-mi vad de familia mea si de cei pe care-i cunosc indeajuns sa ma pun "chezas" catre Dumnezeu. |
Fratilor, nu mai am internet acasa, asa ca nu am avut acces la internet zilele acestea si intr-un fel, ma bucur ca nu am avut. Nu va speriati, ca sunt aici! Abia acum am citit tot ce s-a scris si ce am primit pe privat. Ma bucur ca lucrurile au revenit pe un fagas normal si ca inimile s-au mai imblanzit. Slava Domnului! :6:
Le multumesc si celor care nu au fost / nu sunt de acord cu mine, si celor care m-au sprijinit, ma bucur ca au revenit Ory si Sophia, eu una m-am folosit foarte mult de trebusoara asta, dupa cum v-am spus. V-as ruga sa nu mutam aici discutia referitoare la grupul de rugaciune si sa incercam sa lamurim in privat sau pe viu aspectele privitoare la persoana. Pentru cine nu stie, grupul de rugaciune de pe forum are binecuvantarea parintelui Negroponte, in rest, este treaba fiecarui membru daca doreste / are o binecuvantare de la duhovnic si ce viata duhovniceasca sau mai putin duhovniceasca duce sau daca vrea sau nu sa participe la rugaciune. Din proprie experienta va zic ca sunt suficiente ispitele si piedicile din viata reala atunci cand vrei sa stai la rugaciune si, in general, cand vrei sa faci o fapta buna, ca sa se mai adauge si ispitele de pe forum, venite de la oameni care se doresc a fi - si sunt - credinciosi. Dar asta e, mantuirea nu e floare la ureche. Va iombratisez pe toti si va doresc spor la rugaciune si in toate! :6::77: |
Citat:
Aceasta este "practica pomenirii la cerere" la sfintele taine. F. multi isi roaga fratii , si nu numai, sa ii pomeneasac la Sf. Liturghie sau Maslu, pt. cine stie ce pricina , fara insa sa dea detalii amanuntite, ca sa zic asa, despre felul de viata pe care o duce . Mi-aduc bine aminte , ca am fost injurat de multe ori cind , mai ales, pt. pomenirea la rugaciune , ceream amanunte despre viata celui care solicita aceasta . Cu atit mai mult pomenirea la Liturghie sau si mai si la Sf. Proscomidie. De departe , cele mai multe pacate ale cuplului ca si ale tinarului f. tinar sunt legate de sex, si care sunt pacate f. grele ! Ori de multe ori nici cuplul si nici tinarul nu stiu in primul rind ce este pacat si ce nu . Nestiind f. bine aceasta , evident ca nici nu se marturiseste de placerile lui trupesti , iar ca o face el (nemarturisit dar trecut pe pomenlnic) este cum este , dar ca sa te faci si tu partas pacatelor lui (prin pomenirea la sfintele taine) pote deveni un lucru periculos . In urma cu vreo 3 ani , adica la putina vreme dupa intrarea mea pe forum , cind activau Fany, Ori, Melisa,Andreicozia, MariS,Noesissa &comp., era asa o emulatie si o forfota prin forum care incuraja faptul de a ne ruga , de a pomeni , de a ajuta cu rugaciunea pe oricine indiferent de credinta iar Fany chiar critica faptul ca ce tot timpul o dam cu duhovnicul in sus si in jos de parca el ar fi elementul esentia pt. viata ortodoxului. Acum lucruruile sunt mai asezate, mai clare , unii chiar patiti cu cite ceva , doctrina mai sigura, astfel incit efortul colectiv de rugaciune are o forma mai duhovniceasca si mai putin de cooperativa. Si probabil ca pe masura ce patimirile vor aparea sau se va constientiza mai bine care este cauza patimirilor indelungate si practica de a ne pomenii unii pe altii la sfintele taine nu se va mai face decit cu mult discernamint . Daca este facuta cum trebuie , conform cartii care conteaza, atunci este de un mare folos dar daca nu se face asa se poate intoarce ca o mare urgie ! De asemenea , a cunoaste intr-atit de bine pe aproapele incit sa il poti pomeni la Sf.Taine insemneaza mare, mare lucru ! |
Se spune ca e bine sa ne purtam sarcinile unii, altora. Si cum sa facem acest lucru, daca nu rugandu-ne unii pentru altii?!?
Nu prea am inteles de ce atata opozitie la a face grup de rugaciune, atata timp cat un duhovnic a binecuvantat initiativa. Inteleg ca pot veni si ispite, dar temandu-ne de ispite, sa renuntam la a ne ruga pentru cei, care au nevoie de ajutor? Teama nu e de la Dumnezeu. In curand vine Postul Craciunului; probabil ca iar vom porni un grup de rugaciune. In anii trecuti unii s-au rugat individual, altii in grup. E un fel de a spune, caci fiecare a stat la el acasa si a spus rugaciunea sau Psalmii stabiliti in asa fel incat sa cititm Psaltirea zilnic. Si ce bucurie, cand am dus la bun sfarsit rugaciunea, pe care ne-am angajat sa o facem. Cei care nu vor sa se roage impreuna cu altii, sa nu o faca; iar cei care au facut acest lucru, sa continue; sau care nu au mai participat la rugaciunea comuna dar doresc sa faca acest lucru, sa se alature. Lumea are nevoie de rugaciune! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 22:11:51. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.