Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Reguli generale de utilizare a forumului (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=502)
-   -   Regulile polemicii civilizate / Rules of Civilised Polemics (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15661)

Miha-anca 25.10.2012 02:10:58

Citat:

În prealabil postat de Dalian (Post 478251)
Este un forum crestin - ortodox.

De ce sa fie respectate si aplicate aici niște reguli născocite de niște SECTARI in anul 1890?

Nu ar fi mai bine să aplicam pe forum invatatura Sfintilor Parinti iar regulile sectarilor englezi să le lăsăm protestantilor?

Inteleg ca lumea este impregnata cu idei sectare dar nu ma așteptam ca ortodocsi care nu par atat de ecumenisti sa imbratiseze cu atata drag ideile sectare.

Acest forum a fost crestin-ortodox, este crestin ortodox si ar trebui sa ramana crestin-ortodox!

Fara idei ecumeniste si sectare de la Oxford!

Ideea este, ca ne-am saturat de atata cearta. Nu suntem pentru ideile sectare sau ecumeniste - Doamne apara si pazeste! - dar nu vad cum am putea ajunge la pace fara niste reguli. E vorba de nitica disciplina, nu altceva.

heaven 25.10.2012 09:04:56

Cred ca lucrurile stau mult mai simplu si multe discutii neplacute ar putea fi evitate cu usurinta,daca am invata pur si simplu sa ii acceptam pe ceilalti asa cum sunt,fara a gandi ca le suntem superiori si ca este necesar sa le schimbam modul de a gandi.
Sa putem cauta in noi insine capacitatea de a invata,de a ne completa alaturi de cei care ne sunt diferiti,pentru ca fiecare dintre noi are si multe lucruri pozitive de oferit,chiar si atunci sau mai ales atunci cand exista diferente de opinii.Dumnezeu nu a lasat intamplator ca oamenii sa fie atat de diferiti si totusi,atat de asemanatori...
Nu este nevoie de pomelnice de reguli,ci doar de capacitatea de a accepta.Iar daca in adancul nostru simtim ca ceva din comportamentul celuilalt ne trezeste puternice sentimente de respingere si discomfort,sa ne intrebam daca nu cumva,in anumite momente din viata noastra,chiar si noua ni se intampla sa procedam la fel?Daca nu cumva ceea ce ne este dificil sa acceptam in ceilalti,exista,oare si in noi,insa ne este dificil sa acceptam asta?Pentru ca,poate,nu este doar o simpla vorba ca schimbare incepe in primul rand cu noi insine.

MihaiG 25.10.2012 09:08:33

Citat:

De ce sa fie respectate si aplicate aici niște reguli născocite de niște SECTARI in anul 1890?

Nu ar fi mai bine să aplicam pe forum invatatura Sfintilor Parinti iar regulile sectarilor englezi să le lăsăm protestantilor?

Inteleg ca lumea este impregnata cu idei sectare dar nu ma așteptam ca ortodocsi care nu par atat de ecumenisti sa imbratiseze cu atata drag ideile sectare.

Acest forum a fost crestin-ortodox, este crestin ortodox si ar trebui sa ramana crestin-ortodox!

Vezi că și calculatorul pe care îl folosești tot niște sectari l-au inventat.

antoniap 25.10.2012 10:08:27

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 478280)
Vezi că și calculatorul pe care îl folosești tot niște sectari l-au inventat.

De ce l-au vandut atunci? Si ei s-au folosit de banii nostri, ca doar nu ni l-au dat gratuit. Asadar nu suntem santajabili din acest punct de vedere.
Dupa ce l-am achitat, nu avem obligatii morale sau financiare fata de producatori si inventatori.

Daca vindem cuiva o masina, suntem bucurosi ca ne-a cumparat-o cineva, nu-i mai cerem sa scrie si articole elogioase despre vanzator sau despre producator. Daca masina e buna, acela va lauda masina, nu caracterul ori religia vanzatorului sau a producatorului.

Miha-anca 25.10.2012 12:19:48

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 478279)
Cred ca lucrurile stau mult mai simplu si multe discutii neplacute ar putea fi evitate cu usurinta,daca am invata pur si simplu sa ii acceptam pe ceilalti asa cum sunt,fara a gandi ca le suntem superiori si ca este necesar sa le schimbam modul de a gandi.
Sa putem cauta in noi insine capacitatea de a invata,de a ne completa alaturi de cei care ne sunt diferiti,pentru ca fiecare dintre noi are si multe lucruri pozitive de oferit,chiar si atunci sau mai ales atunci cand exista diferente de opinii.Dumnezeu nu a lasat intamplator ca oamenii sa fie atat de diferiti si totusi,atat de asemanatori...
Nu este nevoie de pomelnice de reguli,ci doar de capacitatea de a accepta.Iar daca in adancul nostru simtim ca ceva din comportamentul celuilalt ne trezeste puternice sentimente de respingere si discomfort,sa ne intrebam daca nu cumva,in anumite momente din viata noastra,chiar si noua ni se intampla sa procedam la fel?Daca nu cumva ceea ce ne este dificil sa acceptam in ceilalti,exista,oare si in noi,insa ne este dificil sa acceptam asta?Pentru ca,poate,nu este doar o simpla vorba ca schimbare incepe in primul rand cu noi insine.

Daca discutam despre lucruri mai mult sau mai putin indiferente, atunci da, ai dreptate. Sa trecem cu vederea. Dar noi vorbim despre credinta noastra. Sa acceptam chiar totul, heaven? Noi oamenii ii acceptam asa cum sunt, dar sa le acceptam si greselile? Nu. Asta nu se poate, caci ceea ce se scrie aici este citit de multa lume si nu vrem sa imprastiem inexactitati despre credinta ortodoxa.

Eugen7 25.10.2012 12:27:03

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 478196)
Acele reguli sunt rezultatul unui lung proces istoric care,pe parcursul sau,nu a fost ferit de momente cand regulile au fost aplicate cu ajutorul fortei coercitive a statului,pentru ca,tipic britanic,unde individul nu intelege spiritul regulii atunci va invata dimensiunea sa exterioara,punitiva.Este rodul abordarii unor oameni(dintr-o tara unde nativii le impun strainilor felul lor de a fi ca etalon,nu invers,ca sa nu ajunga o masa istorica amorfa)care isi iubesc trecutul cu pasiune,valorile sale,specificul lor si mai ales identitatea lor.Nu sunt dispusi sa renunte la ceea ce au castigat cu greu si atunci au ales un cadru politic,legislativ si cultural care sa fixeze in constiinta poporului britanic anumite aspecte.Departe de a fi perfecti sunt foarte perseverenti si mai ales nu sunt dispusi sa capituleze,nici in fata naturii,nici in fata altor popoare si nici in vicisitudinilor istorice.Cu toate erorile lor,deloc putine,au reusit si reusesc cumva nu numai sa-si protejeze cultura,cu regulile ei dar sa si faca din ea un etalon de civilizatie pentru altii.Este o masura a determinarii lor.Acest gen de reguli pot fi intalnite la toate universitatile din Marea Britanie pt ca au realizat ca o polemica distructiva,si ei au cunoscut asa ceva de multe ori,ii poate face sa regreseze atat din punct de vedere social cat si intelectual.Si atunci fixeza civilizatia in reguli cateodata seci si intransigente mergand pe ideea ca un lucru stabilit si aplicat in timp isi va corecta pe parcurs erorile inerente sau cel putin le va limita dar cu siguranta va genera un cadru fix de raportare,formator si modelator.Parerea mea este ca nu s-au inselat.Specificul lor ca popor se preteaza de minune la acest gen de abordare,pragmatica.Dupa cum bine spune un cantec de-al lor:"Rule, Britannia! rule the waves:Britons never will be slaves.".Cine are urechi de auzit sa inteleaga mesajul.

Din punctul meu de vedere acest gen de abordare este inaplicabila in Romania la ora actuala intrucat aici aproape s-a distrus tot ce era mai bun si frumos in acest popor,s-a distrus constiinta sa,pasiunea sa intelectuala si mai ales dorinta de a exista reguli ce trebuie respectate cu orice pret,mergandu-se pe ideea ucigasa ,,las ca merge si asa".Da,merge,direct spre groapa istoriei.Ramine ca generatiile actuale sau viitoare sa redescopere ce este mai frumos in acesta natie a noastra,sa invie valorile noastre traditionale fara a exclude spiritul european dar si fara a ne dizolva in el,si sa ne aducem aminte ca cele mai frumoase reguli,care nu trebuie scrise,sunt cele care se nasc din trairea voii lui Dumnezeu si dragostea fata de aproape,aspecte care au fost mereu in inima acestui neam,pana cand s-a inceput destructurarea spiritului romanesc si transformarea lui in cloaca de societate prezenta,manelizata,indobitocita,parca fara nici o identitate,parca fara trecut si viitor.Eu sper ca Dumnezeu,in marea Sa mila,sa ne ierte greselile si sa ne deschida iar ochii ca sa ne apucam si noi odata sa facem ceva pt natia noastra si tara asta,cat mai exista ceva din ea.Personal sunt satul pana-n gat de generatii de sacrificiu dar pt asa ceva as uita de frustrarea ce se naste-n mine cand aud aceea expresie.

Sper sa intelegem toti ca acele reguli ar trebui sa fie doar baza si nu culmea exprimarii noastre dar simplul fapt ca simtim nevoia lor si nu le subintelegem arata cam unde ne situam in lumea asta mare.Sau mai bine zis unde am ajuns.Parerea mea este ca noi putem mai mult ca ei,si ii cunosc foarte bine,doar ca am uitat cine suntem si ce trebuie sa facem.Poate aceste ultime doua reguli ar trebui sa ni-le amintim primele.Paradoxal aceste doua reguli sunt baza la ceea ce fac ei si spun paradoxal pt ca fara sa vrei,vazand asta,te gandesti la situatia celor din neamul tau.In rest votez pentru aplicarea acestor reguli intrucat le-am trait nu doar la modul teoretic ci si faptic si stiu ca dau rezultate.Dar sper sa adaugam la ele si contributia noastra si sa le punem in forma si spiritul nostru,altfel doar vom imprumuta,lipind iluzii de carton pe apa curgatoare a istoriei.Doamne ajuta!

Multumim pentru mesaj Pelerin Spre Rasarit.
Intocmai cum ne indeamna Sfantul Vasile cel Mare trebie sa fim precum albinele, sa culegem ceea ce este este folositor din literatura, experienta, filozofia, stiinta profana...
Sa ne rugam Domnului sa ne daruiasca harul Duhului Sfant sa ne intelepteasca, si cei dintre noi care au capacitate sprirituale sa urmeze Sfantului Pavel si Sfintilor Parinti in exprimarea Adevarului ortodox in limbajul vremii... si aici vorbim de increstinara lumii contemporane (in acest ses paradigma stiintifica contemporana este "limbajul" cel mai potrivit din punct de vedere social, cultural, filozofic, existential...) asa cum Sfintii Parinti au increstinat elenismul si nicidecum nu a fost vorba de o elenizare a crestinismului.
Doamne ajuta.

Eugen7 25.10.2012 12:44:49

Citat:

Iata ce se intampla cad se "vede" doar litera nu si duhul... o trista insiruire de sofisme. (Niste huligani britanici au... huliganii sunt toti britanici... britanicii sunt oameni... concluzia: toti oamenii sunt huligani :P )

Exista o faclie a ortodoxiei la Oxford:
The Institute for Orthodox Christian Studies
http://www.iocs.cam.ac.uk/people/people_faculty.html

Doamne ajuta.

Eugen7 25.10.2012 12:45:55

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 478218)
A polemiza e totusi ceva frumos ,caci implica sa vorbesti in contradictoriu fara sa te superi pe celalalt.Dar cine se baga la o astfel de intreprindere trebuie sa fie din cei care se stapinesc perfect,care nu se mainie. Caci e f greu sa rezisti ,cand celalalt spune ca nu ai dreptate pe nedrept ,sau ia doar de o parte din ce zici,sau rupe din context. Si atunci raspunzi si tu cam cu aceiasi moneda,si iata,polemica devenita cearta.
Trebuie sa fii foarte tolerant cu parererile celuilalt,si sa nu raspunzi la ce ti se pare nedrept sau jignire,sau macar sa raspunzi f calm si fara a judeca la randul tau.
Eu am facut asta , am raspuns la judecata cu judecata ,si nu m-am simtit deloc bine pt asta
Ca m-am infundat in propria mea parere ca pot invinge orice .
Cine reuseste sa accepte jignirea si nedreptatea,fara a jigni si judeca , este intradevar pregatit pentru polemica .

Sunt de acord cu afirmatiile tale frate Iustin10.
Doamne ajuta.

catalin2 25.10.2012 13:14:01

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 478242)
1. Forumul este totusi elitist, intrucat majoritatea au cunostinte vaste in domeniul ortodoxiei si sunt severi cu cei nestiutori/incepatori. Am deschis un fir pentru nivel de incepatori si n-a avut cautare.

2. Totusi vad multi ortodocsi amestecandu-se la subforumurile dedicate altor confesiuni/religii. Ce-or cauta ei acolo?

3. Eu as mai adauga o regula:
Ori ai ceva concret de raspuns la un subiect, ori nu te bagi.
Ma deranjeaza raspunsuri care nu au de a face cu subiectul, ci sunt doar comentarii rautacioase la adresa autorului.
Intra spun o rautate si atat.

1. De fapt nu sunt cunostinte vaste, sunt si multe pareri personale. Se poate citi catehismul, nu dureaza mult, se capata cunostintele necesare.
2. E firesc sa fie ortodocsi si pe acele subforumuri, acolo se vorbeste despre acel cult, nu e dedicat celor din alte culte. De exemplu e si o sectiune dedicata vrajitoriei, nu inseamna ca acolo se intalnesc vrajitorii si vorbesc intre ei, ci ca noi scriem despre asa ceva. Nici cei din acele culte nu intra pe forumul ortodox doar sa vorbesca intre ei, ci si cu ortodocsi (sau mai ales cu ortodocsi).
3. Foarte bun punctul acesta.

Pelerin spre Rasarit 25.10.2012 13:43:24

Eugen sa stii ca noi,generatiile actuale,traim un moment istoric:lumea pe care o stiam,in care multi am crescut,dispare,cel putin in forma cu care am fost obisnuiti.Este o evidenta pentru oricine merge pe strada sau deschide geamul.O alta lume se naste si precum in cazul oricarei nasteri ce se doreste a fi cumva separata de voia lui Dumnezeu este o nastere in chinuri.Cand spun ca se naste o alta lume nu ma refer la o lume radical diferita in esenta,ci se naste un alt chip al ei,cu un alt alai de sperante si nenorociri omenesti.Este o discutie foarte complicata cu privire la modul de reactie potrivit in fata unui asemenea moment istoric,plin de convulsii si incertitudini, dar eu cred ca ceea ce ar trebui sa primeze este intelepciunea de a observa modul de perceptie al noilor generatii si paradigma potrivita de transmitere a unor adevaruri ce nu si-au pierdut niciodata validitatea.Aici este iarasi o analiza si mai complexa,cu multi factori interdependenti,dar paradigma stiintifica poate fi o modalitate buna de a prezenta intr-un limbaj actual ceea ce trebuie sa nu se piarda.

Ramine ca cei care opteaza pt acesta modalitate sa aiba intelepciunea necesara pt a gasi echilibrul potrivit intre idee si forma ei de prezentare,pt a fi si inteleasa dar si fara a-si pierde identitatea sa.Eu cred ca sunt lucruri extrem de complexe,ce depasesc posibilitatile unei analize pe care as putea sa o fac acum si trebuie luati in calcul mai multi factori.Daca cineva va studia modul cum s-au transmis ideile crestine in perioada de inceput si apoi de-a lungul istoriei va observa cateva aspecte foarte interesante cu privire la diferite contexte istorice si modul cum ideile le-au modelat sau au fost modelate de diferite abordari dar cumva esenta a inaintat ca un navalnic rau de munte care desi trece peste pietre,sau pare a disparea,acoperit de frunze sau limpede,a continuat sa curga pt ca cei insetati sa bea din el si sa nu mai inseteze niciodata.In fine,sunt departe de a fi un analist fin pe aspecte atat de complicate asa ca ma retrag din discutia acesta intrucat am pus mana pe o carte a unui ,,sectar"de la Cambridge despre abordari patristice si vreau sa fac pe albinuta :)

Doamne ajuta!

Eugen7 25.10.2012 13:55:05

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 478338)
Eugen sa stii ca noi,generatiile actuale,traim un moment istoric:lumea pe care o stiam,in care multi am crescut,dispare,cel putin in forma cu care am fost obisnuiti.Este o evidenta pentru oricine merge pe strada sau deschide geamul.O alta lume se naste si precum in cazul oricarei nasteri ce se doreste a fi cumva separata de voia lui Dumnezeu este o nastere in chinuri.Cand spun ca se naste o alta lume nu ma refer la o lume radical diferita in esenta,ci se naste un alt chip al ei,cu un alt alai de sperante si nenorociri omenesti.Este o discutie foarte complicata cu privire la modul de reactie potrivit in fata unui asemenea moment istoric,plin de convulsii si incertitudini, dar eu cred ca ceea ce ar trebui sa primeze este intelepciunea de a observa modul de perceptie al noilor generatii si paradigma potrivita de transmitere a unor adevaruri ce nu si-au pierdut niciodata validitatea.Aici este iarasi o analiza si mai complexa,cu multi factori interdependenti,dar paradigma stiintifica poate fi o modalitate buna de a prezenta intr-un limbaj actual ceea ce trebuie sa nu se piarda.

Ramine ca cei care opteaza pt acesta modalitate sa aiba intelepciunea necesara pt a gasi echilibrul potrivit intre idee si forma ei de prezentare,pt a fi si inteleasa dar si fara a-si pierde identitatea sa.Eu cred ca sunt lucruri extrem de complexe,ce depasesc posibilitatile unei analize pe care as putea sa o fac acum si trebuie luati in calcul mai multi factori.Daca cineva va studia modul cum s-au transmis ideile crestine in perioada de inceput si apoi de-a lungul istoriei va observa cateva aspecte foarte interesante cu privire la diferite contexte istorice si modul cum ideile le-au modelat sau au fost modelate de diferite abordari dar cumva esenta a inaintat ca un navalnic rau de munte care desi trece peste pietre,sau pare a disparea,acoperit de frunze sau limpede,a continuat sa curga pt ca cei insetati sa bea din el si sa nu mai inseteze niciodata.In fine,sunt departe de a fi un analist fin pe aspecte atat de complicate asa ca ma retrag din discutia acesta intrucat am pus mana pe o carte a unui ,,sectar"de la Cambridge despre abordari patristice si vreau sa fac pe albinuta :)

Doamne ajuta!

Multumesc pentru mesaj frate Pelerin spre Rasarit.
Am luat aminte.
Doamne ajuta.
P.S. Iti voi urma exemplul cu retragerea pentru studiu... intrucat am in mana cateva carti de valoare atat patristice cat si... dinacelea unde trebuie sa fim precum albinutele... ele calauzite de "miros" iar noi de "parfumul" harului Duhului Sfant.

heaven 25.10.2012 18:38:04

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 478312)
Daca discutam despre lucruri mai mult sau mai putin indiferente, atunci da, ai dreptate. Sa trecem cu vederea. Dar noi vorbim despre credinta noastra. Sa acceptam chiar totul, heaven? Noi oamenii ii acceptam asa cum sunt, dar sa le acceptam si greselile? Nu. Asta nu se poate, caci ceea ce se scrie aici este citit de multa lume si nu vrem sa imprastiem inexactitati despre credinta ortodoxa.

"Noi oamenii ii acceptam asa cum sunt, dar sa le acceptam si greselile? Nu. Asta nu se poate"...oare,aceasta este acceptarea,draga Miha..."te accept,dar fara greseli!"?Gandind,astfel,probabil si pe tine insati iti este greu sa te accepti,pentru ca eu nu cunosc om sa nu greseasca...tu cunosti?Cu toate ca as prefera sa nu le numesc greseli,ci experiente prin care oamenii invata.Si copilul pana invata sa mearga,cade de multe ori.
Aceasta aparare a ortodoxiei,oare chiar este una autentica?Daca da,ce rezultate are ea?Ce am putut observa personal in urma acestor dispute a fost doar faptul ca oamenii sunt pusi pe goana,mai ales cei care inca nu au niste repere solide pentru a face distinctia dintre persoanele care exprima niste idei si religie.Consecintele sunt de multe ori un dezastru,pentru ca multi dintre cei care sunt la inceputul acestui drum,se afla in cautari si intalnesc astfel de aparatori zelosi stand la panda cu sabia in mana,nici nu mai vor sa auda de crestinism,biserici si ori devin atei ori se arunca in tot felul de alte cautari.
Chiar si cei care par pe moment luptatori inversunati impotriva crestinismului...credeti ca ajung pe un astfel de forum intamplator?Sigur ca nu,ci la randul lor,chiar asa cum se pricep ei,unii mai diplomati,altii mai putin,cauta raspunsuri la niste framantari personale.Uneori nici macar ei nu isi dau seama de asta.Oare ce ii poate misca mai mult si sa ii faca sa se apropie?O vorba taioasa sau blandetea si acceptarea celui care se numeste crestin?
De unde stim noi ce viata a avut acel om,prin ce a trecut el de a ajuns sa gandeasca intr-un mod ori altul?Nu putem sti,ce putem,insa sa facem,este doar sa ne oferim pe noi drept viu exemplu al unei vieti crestinesti si asa,poate,vom reusi sa fim mai de folos credintei ortodoxe...

Yasmina 25.10.2012 18:50:02

Citat:

Scrupulozitate gresit aplicata!
Si daca un pod este facut de protestanti il ocoliti mergand prin apa????!!!

Yasmina 25.10.2012 19:19:15

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 478242)
Mai intai as vrea sa spun ca imi place acest fir, imi plac regulile propuse.

Si am niste observatii la comentariile de mai sus:

1. Forumul este totusi elitist, intrucat majoritatea au cunostinte vaste in domeniul ortodoxiei si sunt severi cu cei nestiutori/incepatori. Am deschis un fir pentru nivel de incepatori si n-a avut cautare.

2. Totusi vad multi ortodocsi amestecandu-se la subforumurile dedicate altor confesiuni/religii. Ce-or cauta ei acolo?

Sunt si eu de parere si am mai spus-o, ca normal este sa combati o opinie, o idee, dar nu pe autor. Si nu trebuie puse etichete si facute generalizari.
Iar opiniile, asa cum sunt ele, trebuie acceptate si respectate, sau combatute cu argumente si la subiect. De aia intram intr-un forum, sa schimbam pareri.

3. Eu as mai adauga o regula:

Ori ai ceva concret de raspuns la un subiect, ori nu te bagi.
Ma deranjeaza raspunsuri care nu au de a face cu subiectul, ci sunt doar comentarii rautacioase la adresa autorului.
Intra spun o rautate si atat.

Sophia,imi place ce ai scris!
Este perfect adevarat,si eu am identificat elitismul cat si narcisismul intelectual.
Totusi,nu este potrivit sa scrii daca nu te simti pregatit in problematica respectiva.Tot mai bine este sa lasi cuvantul celor care se dovedesc mai patrunsi.

In viziunea mea,conflictele apar din lipsa de respect pt anumite genuri de oameni(tu sigur iti faci incadrarile aici).
De la lipsa de respect,apare dispretul,umilirea publica. Cel care este umilit,este lezat si doreste sa plateasca,urmareste aceasi durere si in adversar.

Ar trebui sa ne abtinem de la generalizari,a spune lucruri calamniatoare despre anumite genuri de persoane:toti medicii sunt hoti,toti bucurestenii sunt puturosi,toate femeile sunt slabe etc...
Si aceste generalizari sunt adevarate ocari pentru cei care nu se incadreaza in etichetele puse cu atata ostentatie.

Un alt aspect este invadarea vietii personale in mod viclean.
Sa respectam detaliile intime ale unui membru si numai cu acordul lui sa facem comentarii publice despre anumite aspecte ce-l privesc.
O alta solutie ar fi mesageria privata;de ce oare unii nu o folosesc pt discutiile care ii privesc pe 2 useri si tot forumul trebuie sa asiste la cearta lor???
Aceste"scapari" se privesc ca reale tradari din partea victimei si il vor face ca pe viitor a fie foarte rezervat in relatia cu oamenii,cand vine vb despre sinceritate in cadrul intim.

catalin2 25.10.2012 20:08:26

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 478424)
il vor face ca pe viitor a fie foarte rezervat in relatia cu oamenii,cand vine vb despre sinceritate in cadrul intim.

Parerea mea e ca trebuie sa dai cat mai putine informatii de genul asta pe un forum, in cazul unei dispute acea persoana va aduce in discutie si astfel de lucruri. Pana la urma nici cu oamenii pe care ii intalnim de cateva ori nu discutam lucruri mai intime, pe un forum pot intra tot felul de persoane, nu toate sunt bine intentionate.

sophia 25.10.2012 20:12:52

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 478331)
1. De fapt nu sunt cunostinte vaste, sunt si multe pareri personale. Se poate citi catehismul, nu dureaza mult, se capata cunostintele necesare.
2. E firesc sa fie ortodocsi si pe acele subforumuri, acolo se vorbeste despre acel cult, nu e dedicat celor din alte culte. De exemplu e si o sectiune dedicata vrajitoriei, nu inseamna ca acolo se intalnesc vrajitorii si vorbesc intre ei, ci ca noi scriem despre asa ceva. Nici cei din acele culte nu intra pe forumul ortodox doar sa vorbesca intre ei, ci si cu ortodocsi (sau mai ales cu ortodocsi).
3. Foarte bun punctul acesta.

1. Nu este vorba de catehism. E vorba de mai mult. Sunt multi care vin cu citate si raspunsuri din lucrari teologice grele. Ma uitam si pe firele cu concursuri ce cunostinte au in materie de persoane, de lacasuri.
Si in orice discutie ai senzatia ca ei stiu tot si tu esti undeva mic, mic.

2. Cred ca ori nu inteleg eu la ce te referi, ori tu nu ai inteles la ce ma refeream eu. Mai degraba partea a doua.
Eu vorbeam despre subforumurile dedicate altor confesiuni sau religii (catolica, musulmana, iudaica). Tu vorbesti despre subforumurile de interes general (despre vrajitorie, eutanasie, sarbatori, etc.).
Marturisesc ca m-ai zapacit.
Poate n-am inteles eu bine pentru cine/ce s-au deschis acele subforumuri (catolic, musulman, etc.)
S-o luam de la capat ca sa ne lamurim:

Acesta este un forum care se numeste "crestin-ortodox". In mod normal ar trebuie sa nu se permita decat ortodocsilor sa intre pe el.
Unii chiar asa au inteles si mereu cer sa fie inchise portile si sa fie alungati/opriti cei de alte confesiuni/religii si ateii.
Altii (si eu printre ei) au inteles ca este un forum dedicat ortodocsilor, dar este deschis pentru toti care vin sa cunoasca ortodoxia.
La fel, in acele subforumuri speciale pot si ortodocsii sa cunoasca alte confesiuni/religii.
Deci este dorita comunicarea, deschiderea, sau nu?
Altii spun sa se duca cei de alte confesiuni/religii si sa scrie numai in subforumurile facute pentru ei si sa nu se mai amestece in discutiile ortodocsilor.
Dar eu spuneam ca se intampla mult si invers, adica se duc ortodocsii si se baga in discutiile catolicilor, sau protestantilor, etc. si chiar ii ataca si acolo.
Oare asta este corect?

Deci, va rog sa lamurim mai intai de toate ce fel de forum este acesta si cui este dedicat si pentru ce sunt acele subforumuri pe confesiuni/religii.

Miha-anca 25.10.2012 20:14:15

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 478415)
"Noi oamenii ii acceptam asa cum sunt, dar sa le acceptam si greselile? Nu. Asta nu se poate"...oare,aceasta este acceptarea,draga Miha..."te accept,dar fara greseli!"?Gandind,astfel,probabil si pe tine insati iti este greu sa te accepti,pentru ca eu nu cunosc om sa nu greseasca...tu cunosti?Cu toate ca as prefera sa nu le numesc greseli,ci experiente prin care oamenii invata.Si copilul pana invata sa mearga,cade de multe ori.
Aceasta aparare a ortodoxiei,oare chiar este una autentica?Daca da,ce rezultate are ea?Ce am putut observa personal in urma acestor dispute a fost doar faptul ca oamenii sunt pusi pe goana,mai ales cei care inca nu au niste repere solide pentru a face distinctia dintre persoanele care exprima niste idei si religie.Consecintele sunt de multe ori un dezastru,pentru ca multi dintre cei care sunt la inceputul acestui drum,se afla in cautari si intalnesc astfel de aparatori zelosi stand la panda cu sabia in mana,nici nu mai vor sa auda de crestinism,biserici si ori devin atei ori se arunca in tot felul de alte cautari.
Chiar si cei care par pe moment luptatori inversunati impotriva crestinismului...credeti ca ajung pe un astfel de forum intamplator?Sigur ca nu,ci la randul lor,chiar asa cum se pricep ei,unii mai diplomati,altii mai putin,cauta raspunsuri la niste framantari personale.Uneori nici macar ei nu isi dau seama de asta.Oare ce ii poate misca mai mult si sa ii faca sa se apropie?O vorba taioasa sau blandetea si acceptarea celui care se numeste crestin?
De unde stim noi ce viata a avut acel om,prin ce a trecut el de a ajuns sa gandeasca intr-un mod ori altul?Nu putem sti,ce putem,insa sa facem,este doar sa ne oferim pe noi drept viu exemplu al unei vieti crestinesti si asa,poate,vom reusi sa fim mai de folos credintei ortodoxe...

Intr-adevar nu avem de unde sti ce viata a dus cel, care gandeste intr-un anume fel. Tocmai aici e si raspunsul: nici nu stim cum va gandi de acum inainte: el se poate indrepta, se poate sfinti, iar eu, daca il judec ca om, raman cu judecata si voi fi judecat la randul meu de catre Dumnezeu.
Omul in sine e bun; influentele pot fi rele, adica cele care il fac pe om sa actioneze intr-un anume fel rau. Si atunci ma voi impotrivi doar faptelor, vorbelor lui, nu lui personal.
E f greu sa faci diferenta intre om si faptele lui; dar nu imposibil. Si daca reusesti, nu vei mai urî omul, ci doar pacatele.

catalin2 25.10.2012 20:40:45

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 478429)
1. Nu este vorba de catehism. E vorba de mai mult. Sunt multi care vin cu citate si raspunsuri din lucrari teologice grele. Ma uitam si pe firele cu concursuri ce cunostinte au in materie de persoane, de lacasuri.
Si in orice discutie ai senzatia ca ei stiu tot si tu esti undeva mic, mic.

2. La fel, in acele subforumuri speciale pot si ortodocsii sa cunoasca alte confesiuni/religii.
Deci este dorita comunicarea, deschiderea, sau nu?
Altii spun sa se duca cei de alte confesiuni/religii si sa scrie numai in subforumurile facute pentru ei si sa nu se mai amestece in discutiile ortodocsilor.
Dar eu spuneam ca se intampla mult si invers, adica se duc ortodocsii si se baga in discutiile catolicilor, sau protestantilor, etc. si chiar ii ataca si acolo.
Oare asta este corect?
Deci, va rog sa lamurim mai intai de toate ce fel de forum este acesta si cui este dedicat si pentru ce sunt acele subforumuri pe confesiuni/religii.

1. Acolo multe din raspunsuri erau gasite cu google. Copiezi o parte din citat si o scrii pe google, iti da sursa.
2. Forumul este in intregime ortodox, nu exista subforumuri pentru alte culte. Acolo noi discutam despre protestantism, catolicism, etc. Dar din punct de vedere tot ortodox, de obicei aratam erorile acelor culte. Pentru ca pe forum pot intra si neortodocsi, acestia discuta mai mult despre cultul lor, dar tot cu ortodocsi. De obicei neortodocsii intra pe forum pentru a-si propaga invatatura cultului lor, mai ales neoprotestantii.

iustin10 25.10.2012 21:16:09

Polemicile intrre otodocsi sunt mai putine si mai slabe. Problema cel putin pe acest forum,este la polemica cu cei de pe alte culte.Oare avem dreptul sa vorbim aspru cu ei si pina la ce limita? Un limbaj agresiv si cu jigniri este oare ingaduit ,atunci cand aperi pozitia ortodoxa intr-o astfel de disputa ? Chiar daca ele doar raspund la eventualele jigniri ale celeilalte parti. Sau chiar daca suntem exasperati de reaua intentie sau nestiinta celuilalt.
Sau e doiar o perceptie a mea si a altora, si limbajul folosit de unii ortodocsi mai inversunati,nu e de fapt agresiv ci e just?
Adica intrebarea mea este punctuala : cei care vorbesc asa,considera ca sunt agresivi cu buna stiinta si trebuie sa o faca pentru a apara credinta,sau nu se considera agresivi ?

ovidiu b. 25.10.2012 21:33:50

Cu sectarii nu prea ar trebui să stai de vorbă, mă refer când e vorba de polemici. Îi spui o dată, de două ori, vezi că nu pricepe (adică e încăpățânat), îl lași în pace. Deci nu prea ai nevoie de un limbaj mai dur sau de o formă de adresare altfel decât cel normală.

Dalian 26.10.2012 00:16:41

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 478442)
Cu sectarii nu prea ar trebui să stai de vorbă, mă refer când e vorba de polemici.

Nu doar in polemici. In nici o circumstanta nu stai de vorba cu sectarul eretic.
Chiar daca ti-e frate, tata sau sot.
Nu vorbesti cu el pur si simplu nimic. Nici nu le dai "buna ziua". Taci si gata.

Ne vorbeste Parintele Cleopa:
Cu omul eretic sa nu vorbesti, in casa sa nu-l primesti, la masa sa nu stai cu dansul, buna ziua sa nu-i dai.

ovidiu b. 26.10.2012 00:21:26

Citat:

În prealabil postat de Dalian (Post 478476)
Cu omul eretic sa nu vorbesti, in casa sa nu-l primesti, la masa sa nu stai cu dansul, buna ziua sa nu-i dai.

Cu omul sectar atâta ai voie să vorbești: odată și de două ori (Tit 3, 10) și apoi să-ți fie ca un păgân și vameș. :71:

Miha-anca 26.10.2012 00:48:27

O lectura de folos, care ne ajuta sa intelegem de ce e nevoie sa pastram invatatura curata:
Poate astăzi ceva mai mult ca oricând, Hristos este negat. Atunci era ceva negat din El: nestorienii negau unitatea de persoană, monofiziții au negat umanitatea, arieniiau negat egalitatea cu Tatăl, deci fiecare câte ceva. Dar astăzi se neagă peste tot Hristos. Și asta ne somează să punem și mai mult în lumină adevărurile Lui.” (PărinteleDumitru Stăniloae).
În fața acestor rătăciri contemporane nu avem decât două opțiuni: ori primim învățătura Bisericii și o urmăm pe ea, ori ne formăm o părere personală și, încercând să deosebim ce este bine de ce este rău, riscănd să ne îndepărtăm de Adevăr.
http://www.scribd.com/doc/46005481/i...smuluivatatura

N.Priceputu 26.10.2012 08:29:39

Citat:

În cazul ăsta, cine trăiește în Occident, trebuie să fie mut și surd și să se zăvorască.
Pe de altă parte, noi, ortodocșii obișnuiți, om fi chiar așa lipsiți de erezii, când mulți nu știu în ce sau în cine cred și cine-i mântuiește, și cum? Nici cu aceștia n-ar trebui să vorbim?
Tu, Dalian, pui în practică cuvântul ăsta, pe care-l recomanzi aici? Dacă da, atunci câți sunt cei cu care mai vorbești sau poți sta la masă?

Yasmina 26.10.2012 08:32:20

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 478428)
Parerea mea e ca trebuie sa dai cat mai putine informatii de genul asta pe un forum, in cazul unei dispute acea persoana va aduce in discutie si astfel de lucruri. Pana la urma nici cu oamenii pe care ii intalnim de cateva ori nu discutam lucruri mai intime, pe un forum pot intra tot felul de persoane, nu toate sunt bine intentionate.

Eu nu gasesc eronat modul de a fi deschis cu alte persoane(bineinteles ca o faci pe propria responsabilitate).
Ba chiar apreciez daca cineva imi incredinteaza o problema personala,dilema,lupta interiora.

Insa nu trebuie sa fim atat de vulnerabili vizavi de propriile greseli sau pacate cand vine vb despre public.Ar trebui sa ne impacam cu noi si cu trecutul si sa ne asumam pacatele,viciile,defectele.
De exemplu,daca as avea un istoric ca drogata nu mi-ar fi jena ca cineva cunoscut acum vb pe la colturi cu alte persoane;asta doar arata ce fel de caracter au acele persoane.
Singura jena intervine in raport cu constiinta mea.

heaven 26.10.2012 08:38:48

Citat:

Nu doar in polemici. In nici o circumstanta nu stai de vorba cu sectarul eretic.
Chiar daca ti-e frate, tata sau sot.
Nu vorbesti cu el pur si simplu nimic. Nici nu le dai "buna ziua". Taci si gata.

Nu stiu altii cum sunt,vorba lui Creanga,insa pentru mine cuvantul oricarui parinte,fie el si parintele Cleopa, nu ar trebui sa cantareasca mai mult decat cuvantul si exemplele lasate de Fiul Lui Dumnezeu,iar Hristos cu siguranta nu asa ceva ne-a invatat,ci dimpotriva.
Daca ne amintim,Iisus a stat bucuros la masa si cu vamesi,prostituate,talhari,pagani etc.
Una este sa eviti o polemica prin tacere si alta sa ignori un om doar pentru ca are o alta religie decat a ta.Un exemplu ca cel de mai sus nu este altceva decat o agresivitate mascata,pasiva, indreptata catre cel in cauza,iar astfel se incalca legea iubirii pe care Hristos a lasat-o..."Va dau o porunca noua: Sa va iubiti unii pe altii; cum v-am iubit Eu, asa sa va iubiti si voi unii pe altii. Prin aceasta vor cunoaste toti ca sinteti ucenicii Mei, daca veti avea dragoste unii pentru altii" (Ioan 13:34-35).
Nu am citit nicaieri ca Iisus sa fi specificat cum sa fie acei altii,ce religie sa aiba,ce greseli pe raboj acceptate si care nu.Desigur,nu este cel mai simplu lucru de facut,insa macar sa nu ne ascundem neiubirea de sine si de oameni in spatele cuvantului "ortodoxie".

Yasmina 26.10.2012 08:59:34

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 478504)
În cazul ăsta, cine trăiește în Occident, trebuie să fie mut și surd și să se zăvorască.
Pe de altă parte, noi, ortodocșii obișnuiți, om fi chiar așa lipsiți de erezii, când mulți nu știu în ce sau în cine cred și cine-i mântuiește, și cum? Nici cu aceștia n-ar trebui să vorbim?
Tu, Dalian, pui în practică cuvântul ăsta, pe care-l recomanzi aici? Dacă da, atunci câți sunt cei cu care mai vorbești sau poți sta la masă?

Ce facem cand cineva se ineaca si cere ajutor?
Il intrebam carei religii ii apartine si in functie de acest aspect il salvam sau nu?Pe principiul ca nu avem de-a face cu ereticii...

Dalian 26.10.2012 09:53:13

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 478507)
Ce facem cand cineva se ineaca si cere ajutor?
Il intrebam carei religii ii apartine si in functie de acest aspect il salvam sau nu?Pe principiul ca nu avem de-a face cu ereticii...

Daca stii ca e sectar eretic sari in apa dupa el si il salvezi dar nu-i adresezi nici un cuvant.

Theodor_de_Mopsuestia 26.10.2012 10:04:17

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 478418)
Scrupulozitate gresit aplicata!
Si daca un pod este facut de protestanti il ocoliti mergand prin apa????!!!

Excelent, sora! Subiectivismul orb devine fanatism turbat (si chiar ridicol, rizibil, ca in cazul comentat de tine). Deseori am momente cand ma simt...ateu (si ma simt perfect atunci) si e mult mai bine asa, decat sa ai o credinta fanatica, pagubitor (pentru altii, si in ultima instanta pentru propria mantuire) de fanatica. Off-topic: Cred ca daca traiam pe vremea cruciadelor as fi incercat sa asasinez pe capii cruciadelor, cu Papi si sfinti in frunte, doar ca un rau mai mare sa nu se produca. Se pare ca altii viseaza si astazi la "holy wars"...si nu ma refer doar la islamistii extremisti!

Yasmina 26.10.2012 10:36:48

Citat:

În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia (Post 478514)
Excelent, sora! Subiectivismul orb devine fanatism turbat (si chiar ridicol, rizibil, ca in cazul comentat de tine). Deseori am momente cand ma simt...ateu (si ma simt perfect atunci) si e mult mai bine asa, decat sa ai o credinta fanatica, pagubitor (pentru altii, si in ultima instanta pentru propria mantuire) de fanatica. Off-topic: Cred ca daca traiam pe vremea cruciadelor as fi incercat sa asasinez pe capii cruciadelor, cu Papi si sfinti in frunte, doar ca un rau mai mare sa nu se produca. Se pare ca altii viseaza si astazi la "holy wars"...si nu ma refer doar la islamistii extremisti!

Adevaratii vrajmasi ai nostri nu sunt alti oameni,ci spiritele necurate.

Dalian 26.10.2012 10:45:37

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 478506)
Nu stiu altii cum sunt,vorba lui Creanga,insa pentru mine cuvantul oricarui parinte,fie el si parintele Cleopa, nu ar trebui sa cantareasca mai mult decat cuvantul si exemplele lasate de Fiul Lui Dumnezeu,iar Hristos cu siguranta nu asa ceva ne-a invatat,ci dimpotriva.

Nu pot crede ca Mantuitorul Hristos da o invatatura iar Biserica prin parintele Cleopa porunceste altceva, dimpotriva.

Dalian 26.10.2012 10:48:16

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 478504)
Tu, Dalian, pui în practică cuvântul ăsta, pe care-l recomanzi aici?

Nu este recomandarea mea.

Eu doar am observat cu cat entuziasm au fost imbratisate regulile sectarilor protestanti de la Oxford.

Dar tu ce parere ai drag coleg, ar trebui sau nu respectate si aplicate aceste invataturi ale Bisericii: Cu omul eretic sa nu vorbesti, in casa sa nu-l primesti, la masa sa nu stai cu dansul, buna ziua sa nu-i dai.

N.Priceputu 26.10.2012 10:59:28

Eu stau la masă în fiecare zi cu „omul eretic”. Ba îi mai spun și tată, mamă, frate...

penticostalul 26.10.2012 11:02:12

Daca este asa frate N. Priceputu, te intreb si eu:
Cum implinesti atunci porunca Bisericii:Cu omul eretic sa nu vorbesti, in casa sa nu-l primesti, la masa sa nu stai cu dansul, buna ziua sa nu-i dai.

Theodor_de_Mopsuestia 26.10.2012 11:05:27

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 478524)
Daca este asa frate N. Priceputu, te intreb si eu:
Cum implinesti atunci porunca Bisericii:Cu omul eretic sa nu vorbesti, in casa sa nu-l primesti, la masa sa nu stai cu dansul, buna ziua sa nu-i dai.

Bine ati venit inapoi! :) On-topic: pai dupa mine, s'a trezit si Biserica sa dea "porunci", ca orice organizatie, deh. Eu nu le bag in seama, dovada fiind aceasta postare, si nu numai. Oricum, pentru mine, (neo)protestantii NU sunt "eretici". Adventistii si alti anihilationsitii, sau baha'ii, sau alte exotisme sincretist-aberante, da. Dar tot vorbesc cu ei, la o adica. :)

Yasmina 26.10.2012 11:06:42

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 478522)
Eu stau la masă în fiecare zi cu „omul eretic”. Ba îi mai spun și tată, mamă, frate...

:)
Si eu draga frate,si eu...

penticostalul 26.10.2012 11:24:09

Citat:

În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia (Post 478526)
Bine ati venit inapoi! :) On-topic: pai dupa mine, s'a trezit si Biserica sa dea "porunci", ca orice organizatie, deh. Eu nu le bag in seama, dovada fiind aceasta postare, si nu numai. Oricum, pentru mine, (neo)protestantii NU sunt "eretici". Adventistii si alti anihilationsitii, sau baha'ii, sau alte exotisme sincretist-aberante, da. Dar tot vorbesc cu ei, la o adica. :)

Multumesc frumos Theodor. Am venit inapoi dar deja am facut o gafa punand o intrebare prosteasca pe un ton nepotrivit. Mai bine stateam in banca mea.

Frate N.Priceputul, iarta-mi te rog intrebarea si da un ignore... :)
Urari de bine!

N.Priceputu 26.10.2012 11:25:28

Nicio supărare. N-am mai răspuns, pentru că mi s-a părut redundant.

Theodor_de_Mopsuestia 26.10.2012 11:25:33

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 478528)
Multumesc frumos Theodor. Am venit inapoi dar deja am facut o gafa punand o intrebare prosteasca pe un ton nepotrivit. Mai bine stateam in banca mea.

Frate N.Priceputul, iarta-mi te rog intrebarea si da un ignore... :)
Urari de bine!

Deloc prosteasca; deloc nepotrivit. E normal sa ne punem intrebari privind caracterul oportun sau chiar doza de ridicol a unor anume "reglementari", fie ele inspirate, chipurile, "divino-uman"... Ideea de a "dezumaniza" mental, perceptiv, imaginar, un frate/o sora intru umanitate, doar fiindca are alta credinta, e vecina cu autismul spiritual si incitarea foarte subtila la genocid. De fapt, chiar asta este.

ioanna 26.10.2012 11:55:13

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 478524)
Daca este asa frate N. Priceputu, te intreb si eu:Cum implinesti atunci porunca Bisericii:Cu omul eretic sa nu vorbesti, in casa sa nu-l primesti, la masa sa nu stai cu dansul, buna ziua sa nu-i dai.

Foarte simplu o implineste: aceea nu e porunca a Bisericii, este recomandarea unui om al Bisericii, recomandare oricum scoasa fortat dintr-un context mai amplu. Din moment ce Biblia [ De omul eretic, după întîia și a doua mustrare, depărtează-te! (Tit 3, 10) ], nu o intelegeti la modul superficial, n-ar trebui sa fiti tentat sa ganditi superficial cand vine vorba de un parinte bisericesc, asa cum sunt si unii ortodocsi tentati sa o faca.

Ora este GMT +3. Ora este acum 09:39:18.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.