![]() |
Citat:
|
Citat:
Si apoi iarasi cand am spus eu ca o alta femeie sa te placa? Doamne fereste, nimic nu ai inteles din ce am postat. absolut nimic. |
In primul rand as vrea sa stiu si eu daca vreuna dintre persoanele care mi-a raspuns mie este: preot, calugar, diacon sau orice altceva din interiorul unei biserici? In al doilea rand vreau sa spun ca imi pare rau ca a trebuit sa dau si exemple negative si ca sunt convinsa ca exista si oameni ai bisericii care sunt profund dedicati lui Dumnezeu. Iar in cele din urma vreau sa va spun ca respectiva persoana nu era calugar, monah cum se spune ci m-am exprimat eu gresit. Nu am stiut la momentul respectiv ca nu este.
|
Citat:
In al doilea doilea rand noi trebuie sa invatam smerenia si sa practicam virtutile care le avem , atat cat le avem. Daca vroiai sa primesti raspunsuri strict de la preoti, atunci era bine totusi sa fii cerut asta de la inceput. Exemplul pe care ti l-am dat eu, cu preotul si preoteasa este exemplul fostului meu duhovnic din Grecia eu aflandu-ma acum la Londra. Daca cumva te-am necajit cu raspunsurile mele, eu o simpla femeie pacatoasa te rog sa ma ierti. Doamne ajuta Mihaela! PS. Eu ma gandesc ca tu poti fi aceea fata cuminte pe care un viitor preot o poate cauta sa ii fie alaturi. Sau ma insel? Inca odata sa ma ierti daca te-am suparat. |
Citat:
P.S: Eu imi cer scuze pentru ca tot timpul eu am crezut ca sunteti un domn si nu o doamna. Poate de aceea nici nu vedeam ce scrieti dvs. |
Citat:
Trebuie sa invatam sa privim toti oamenii la fel, indiferent de statutul lor, de sex, de rasa, de religie. Toti au o inima in piept, toti sufera la fel, toti plang la fel, se bucura la fel. Nu te uita la fata omului cand vorbeste cu tine ci uita-te la faptele lui, aici pe forum , cuvintele lui. Sa incercam sa fim asemenea Lui, pentru ca atunci cand ajungem in fata Domnului, Acesta Se va uita la faptele noastre nu la fata noastra. Daca ne gandim bine, toti suntem pacatosi, fie barbati, fie femei. Nu e femeia mai presus ca barbatul. Ca zis este 3. Bărbatul să-i dea femeii iubirea datorată, asemenea și femeia bărbatului. (I Cor. Cap.5). Si iarasi 7. Căci bărbatul nu trebuie să-și acopere capul, fiind chip și slavă a lui Dumnezeu, iar femeia este slava bărbatului. 8. Pentru că nu bărbatul este din femeie, ci femeia din bărbat. 9. Și pentru că n-a fost zidit bărbatul pentru femeie, ci femeia pentru bărbat. 10. De aceea și femeia este datoare să aibă (semn de) supunere asupra capului ei, pentru îngeri. 11. Totuși, nici femeia fără bărbat, nici bărbatul fără femeie, în Domnul. 12. Căci precum femeia este din bărbat, așa și bărbatul este prin femeie și toate sunt de la Dumnezeu. (I Cor. Cap.11) Caci noi femeile trebuie sa invatam smerenia mai intai si mai intai, si atunci bucurie va fi in casa noastra. Smerenia este virtutea ce se lucreaza si cu casnicii nostri, tati, frati, soti, mame, surori, copiii dar si cu aproapele nostru barbat sau femeie. Domnul sa te aiba in paza Sa! |
Doamne ajuta Ana !
Cred ca ai procedat bine cind ai inteles ca trebuie sa renunti la a fi mofturoasa si capricioasa ca un copil mic si sa te superi in mare viteza . A discuta pe forum nu presupune a avea idei identice . Putem avea fiecare ideile noastre si sa discutam duhovniceste f. bine , fara sa ne necajim in mod fals . Discutiile sunt constructive si acceptate pina in clipa in care adevarul evident este refuzat . Dupa aceea nu mai urmeaza nimic folositor . Cum dealtfel nici un interlocutor care iti da dreptate fara judecata sau cunostinta ci asa , dintr-o consideratie incerta, nu este placut . Daca speri, pe un forum, sa auzi doar ce iti doresti tu , nu este bine ! Sunt multi useri aici care nu pot dialoga folositor mai cu nimeni decit in aceste conditii : sa auda ce voiesc si sa fie indreptatiti de toti . Acestia isi intaresc alegerile si afirmatiile motivind tot timpul : nu ma cunoasteti cu adevarat, in amanunt , cine sunt , ca atunci nu ati mai formula astfel . Sunt de acord ca relativismul poate cuprinde multe lucruri din lume dar el este mereu stopat , sau mai corect inlaturat, de existenta unui singur Adevar nediscutabil . Mai departe de acest adevar nu mai avem ce discuta . Discutam pina ajungem la el , dar mai mult inseamna deja alt ceva. Deci , bine ai revenit si incearca sa treci peste particularitatea majora a comunicarii in scris (este mult limitata fata de vorbirea fata catre fata) si slabiciunile curente ale firii. Nu stiu cit te intereseaza dar eu , de exemplu, nu sunt nici preot, nici calugar, si nici alt invatat in ceva, iar ce stiu despre credinta este invatat de la altii . Asa ca sunt atit de "nimic" incit nu merita sa te impiedici cu minie in mine ! Ai sa vezi, peste citiva ani vei vedea totul cu alti ochi . Conteaza sa ramii in ortodoxia vie si sa fi mai mult decit un crestin botezat ! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Tot citesc la acest topic , ca si la altele pe care le tot lecturez de ani de zile si mereu am fost surprins de rasvratirea ortodocsilor la a respecta indemnurile Domnului , poruncile Domnului relevate in Scriptura , in Sf. Traditie si in Sf. Canoane .
Stau si ma gindesc ce invata marea mare a duhovnicilor pe enoriasi si cum le cere sa respecte aceste porunci . Mare durere este cind vezi un crestin botezat care se razboieste mereu cu Dumnezeu . Care in loc de semrenie si umilinta el ii slujeste lui Dumnezeu cu multa mindrie , care in loc sa se asemenea ingerilor , ei se aseamana mai degraba ispititorului , ca in loc mamele si femeile toate sa urmeze exemplul Maicii Domnului si sa stea inaintea Lui marturisindu-se : iata roaba Domnului, ele aleg de departe sa se impotriveasca precum Irodiada, incilcindu-se in pacate ! Dumnezeu a dat oamenilor poruncile sale nu in mod magistral , nu de genul : bai sa le faceti intocmai si pe toate ca daca nu va maninc cu fulgi cu tot ! Izvorul iubirii nu putea sa se comporte astfel cu omul pe care il iubeste netarmurit . Nu putea gindi si actiona in felul acesta ! Poruncile lui Dumnezeu se numesc porunci dar El ni le-a dat ca pe niste indemnuri , sfaturi de bine : faceti astfel ca sa fiti vii ! Omul este total nestiutor si nepriceput cu realitatea lumii acesteai si cu stapinitorul ei . Ca sa nu se vatame , fie chiar si de moarte, Dumnezeu le-a dat sfaturi ca sa procedeze anume , ca sa scape astfel din cursele vrasmasului , ca sa nu se vadeasca de pacat , ca sa nu capete de la acesta lovituri si rani de moarte . Dumnezeu stie cit de grea este mintuirea in aceasta lume si de aceea a dat poruncile/indemnurile sale . Ca sa scapam vii si sa ajungem la mintuire . Daca nu ascultam sfaturile incet -incet ne lovim de pacate , din ce in ce mai mari pina vom capata rani trupesti si sufletesti . Acestea ne pot cauza moartea duhovniceasca deoarece vrasmasul cind te-a prins ca esti dispus sa faci un pacat , cit de mic (ca asa incepe totul, asa intra din nou moartea in om !) te mai invata si altul si va sta de capul tau mereu , de atunci in colo, ca sa mai faci , ca sa sporesti in pacate , ca sa ajungi sa i te supui , ca sa fie stapin peste tine iar pe Dumnezeu sa il strecori dupa propriile pareri ! Daca nu faci ascultare de indemnurile, de poruncile lui Dumnezeu, mai ai o sansa , cea a duhovnicului tau . Acesta trebuie sa iti arate ranile lasate de pacate si pe care le porti, sa ti le lege ca sa nu singerezi si sa mori duhovniceste si trupeste, sa te invete cum sa lupti si sa te conduca iarasi pe drumul mintuirii . Legaturile puse omului , pe sufletul lui , sunt de 2 feluri : cele de la diavol prin tot felul de facaturi/magie (ca si prin pacatele mari pe care le faci si astfel deschizi singur poarta de intrare a duhurilor in tine ) si cele puse de duhovnic . Unele sunt spre maorte iar altele spre viata ! Dar daca duhovnicul nu iti pune legaturi , ca sa te insanatosesti, tu nici nu sti ca esti bolnav de moarte , tu nici habar nu ai pe ce lume esti . Legaturile duhovnicului sunt canoanele/epitimiile la care te supune . Nu ca sa te batjocoreasca , ci ca sa te indrepti, ca sa renunti la pacate, ca sa prinzi curaj si putete in lupta duhovniceasca , ca sa-ti vindeci ranile, ca sa te mintuiesti . Dar astazi rari sunt duhovnicii care mai dau canoane asa cum scrie la carte , rar sunt cei care sunt intr-adevar doctori de suflete si cunoascatori buni ai luptei duhovnicesti . Astfel stind lucrurile nici de poruncile lui Dumnezeu nu asculti tu cu de la tine smerenie, nici duhovnic-doctor nu ai ... vai de noi ! Ca traim cu impresia ca de, facem si noi ce trebuie , dar defapt nici nu stim cit de departe suntem de Adevar si de mintuire. Iar Hristos sta si bate la usa fiecarui suflet asteptind sa te induri si sa il primesti asa cum este El cu toata invatatura Lui . Fara a-i spune : nu imi place haina ta , ca prea esti habotnic ! Nu imi plac sandalele tale , ca prea aduc a habotnic, ce vrei sa arati cu asta !? Ce este acela fratilor si surorilor un habotnic ? Cel care face toate, toate poruncile Domnului ? Cel care nu poate trai fara Dumnezeu si in tot timpul liber este prezent la toate slujbele bisericii ? Cel care primeste cu iubire fiasca si supunere toti copii pe care ii trimite Domnul ? Cel care nu il intereseaza sa se suleimeneasca cu nimic deoarece este clar convins ca mai frumos decit l-a lasat Dumnezeu el nu se poate face mai mult nici in ruptul capului ? Cel care are unul si acelasi Dumnezeu si in Sf. Biserica dar si inafara ei ? Cine sunt habotnicii ? Cei care fac tot, tot ce trebuyie sa faca din poruncile Domnului ? Dar voi surorilor care nu sunteti habotnice de ce nu procedati la serviciul vostru sau la scoala in felul acesta : mai directore , vezi ca eu nu sunt de acord cu biroul pe care mi l-ai dat si eu nu am sa vreaus a stau in el ! Deasemnea, vezi ca eu nu am sa muncesc ca habotnicii astia ai tai 8 ore de program pe zi deoarece sunt harnic si eu imi termin treaba in 6 ore de lucru dupa care am sa plec acasa ! Si mai vezi ca saptamina aceasta nu am sa vin decit joi la lucru deoarece am niste probleme de ale mele familiale si trebuie sa le rezolv . De ce pe directorul tau , pe profesorul tau , pe vecinul tau cind ii vezi il saluti cu respect , le vorbesti frumos si asculti ce iti spune iar de Dumnezeul tau nu vrei nici sa auzi cind te roaga sa nu faci cutare si cutare pacat deoarece te vei inbolnavi si vei muri ? De ce inaintea a tot ceea ce este profan , lumesc, trecator, finit si de multe ori vicios tu ai respect si ascultare si supunere iar de Domnul Domnilor nu vrei sa asculti decit daca si ce iti convine tie ? Nu ne spune Sf. Vasile cel mare la inceputul molitvei a II ca Dumnezeu este " Dumnezeul dumnezeilor "? De ce cirtim inaintea Lui? Nu ne spune psalmistul David ca nimic din ce a poruncit Domnul direct sau prin apostolii si sfintii lui ("...mergind, invatati neamurile sa pazeasca toate cite v-am poruncit voua"!) nu este mincinos sau intimplator ori la cheremul fiecaruia : " Cuvintele Domnului, cuvinte curate , argint lamurit in foc , curatat de pamint , curatat de sapte ori "! Si atunci , dupa ce ca sunteti cu rani multe pe voi, netratati prin proprie vointa, razvratiti, mindrii s.a.m.d. , ce aveti cu cei care sunt diferiti in bine de voi ? Singurul tratament al mindriei este crucea lui Hristos care se ia pe umeri pt. a ne jerfi pe ea . A ne jerfi si nu a glumi si a selecta ce voim noi sa facem cu aceasta cruce . Hristos bate la poarta oricarui suflet , dar nu intra decit daca este lasat ! Si o ultima intrebare : la ce ne foloseste fratilor si surorilor multa carte si instructie pe care am facut-o daca ea nu ne duce sigur la mintuire . Daca ea nu ne ajuta sa fim si mai smeriti pe zi ce trece, mai intelepti, mai cu frica si cu rusine de Dumnezeu, sa fim si mai umiliti decit ieri , sa ne deschidem cu totul sufletul si sa il curatim de toate ragaliile si palamizile pregatindu-l pt. Hristos si sa ajungem sa spunem ca Maica Domnului : iata roaba Domnului ! Avem o marturisire tare adevarata si veche de mii de ani despre un asmenea suflet si de aceea habotnicii adevarati il cauta necontenit : " Duhul umilit , inima infrinta si smerita , Dumnezeu nu o va urgisi !" Doar pe acestea nu le va urgisi, pe celalte ... poate le va duce la coafor, la manichiura,la discoteca , la teatru, la conferinte, la congrese, la reuniuni,in excursii si vacante prin lumea ... Credeti ca asa este sufletul celui care face ce vrea din poruncile Domnului si care se incununeaza cu minciuna zicind intelectual si in virful limbii : eu nu sunt habotnic !? Exact la fel spuneau la RomaniaTV si cuplul de actori Cristina Deleanu si Eugen Cristea , despre subiectul " Sergiu Nicolaescu" : noi suntem credinciosi, credem in Dumnezeu , cred si in reincarnare , sunt ortodox, cred si am citit despre persoanele deosebite ale bisericii (sfinti) dar nu inteleg ce are Biserica cu mine daca vreau sa ma incinerez si sa imi faca slujba de inmormintare. In sfirsit, subiectul poruncilor si ascultarii fata de Dumnezeu este mare si geu de lamurit aici pe un forum iar in ziua de astazi el este tulburat chiar din interiorul bisericii prin preotii nevrednici care neinvatind cum trebuie in scoala si neavind ei insisi o viata de sfintenie conduc poporul in ce directii vor ei , desi calea mintuirii este extrem de ingusta iar imparatia cerurilor se ia cu multa jertfa , iar aceste cuvinte nu sunt metafore si arata un adevar mult mai crud decit pare la prima vedere . Dar soarta acestor preoti este pecetluita de gheronii Cleopa si Boca . |
Citat:
Un duhovnic mi-a explica cat e de important sa ne smerim in fata ingerilor care ne duc rugaciunile noastre spre ceruri. E mai de folos sa te rogi cu capul acoperit acasa si la biserica. Hai, lasa mandria la usa bisericii si ia-ti si tu o esarfa si pune-o pe cap. Te vei simt mai bine, te asigur. Te vei simti mai protejata de ispite, caci in biserica mergi in primul rand sa te rogi. Am vazut duhovnici care au refuzat sa spovedeasca femei care aratau ,,prea bine''. Ti se pare absurd? Stai de vorba cu un barbat si intreaba-l ce simte cand vede o femeie frumoasa. Noi, evele, ii acuzam imediat ca ne privesc insistent pentru ca sunt patimasi, dar uitam sa ne intrebam de ce. Nu cumva chiar noi ii smintim? Daca merge baiatul la biserica, vrea si el sa se roage. Daca vede o fata in blugi, fara batic careia atunci cand saruta icoana i se vede spatele descoperit, uita de slujba... Sa nu crezi ca numai el e vinovat. Daca i-au navalit in cap alte ganduri din cauza unei femei care nu s-a imbracat corespunzator, e vinovata si aceasta, deoarece a smintit. Se poate sa aiba chiar si fusta lunga care ii vine impecabil asortata cu o bluza decoltata sau mulata pe corp! Barbatii din biserica sunt in general oameni obisnuiti, nu sunt calugari sporiti care sa se bucure ca a lasat Dumnezeu frumusete pe pamant si atat. De aceea, o tinuta decenta in biserica pentru femei si barbati e necesara. Nici ei nu vin in panaloni scurti, nici noi nu ne imbracam provocator. Iar baticul este necesar pentru o tinuta decenta in biserica. Incet-incet, imi vei da dreptate. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Iată ce spunea Părintele Cleopa Ilie despre idolul Noroc:
“Am văzut pe unele pomelnice pe care le aduceți, că pomeniți de dracul Noroc, zicând:<<pentru norocul fetei, pentru norocul băiatului, pentru norocul familiei>>. Ce mi-ai pus pe dracul pe pomelnic? Voi știți cine a fost noroc? Cel mai mare demon, care a secerat milioane de suflete. Voi vedeți că până la venirea lui Iisus Hristos, China se închina la idoli, India și Japonia și Insula Java și atâtea state care se închinau încă la diavoli, lui Brahma, lui Buda, lui Krishna, lui Zoroastru și la toți dracii? Moloh era zeul fericirii, la romani, la sumerieni și la cartaginezi. Cum era acest zeu Moloh sau Noroc, cum îi zicem astăzi? Îi purtau statuia într-o căruță cu două roți, făcută din aramă sau din argint. În spatele zeului Noroc era un cuptor din aramă și în fața lui o tigaie de aramă; și-i dădea foc lui Noroc pe la spate, până se înroșea și tigaia și el. Popii (popii erau slujitori ai idolilor în Vechiul Testament) lui purtau în mâini niște securi mari, ascutite. Ce jertfă primea Noroc? Numai copii sugari de la mamele lor. Veneau în satul tău, de unde ești tu. Trăgeau căruța lui Noroc cu tigaia roșie, înfierbântată și strigau, bătând din palme: <<Cine vrea să aibă noroc, să aducă jertfă lui Noroc!..>> Auzi nebunele de femei, ziceau una alteia: <<Cumătră îți dai copilul?>>. <<Îl dau, ca să am noroc!>>. Lua mama copilul de la tatăl lui, îl dădea în mâna slujitorului idolesc, îl tăia bucăti și îl punea în tigaia lui Noroc să se frigă. Până la 40-50 de copii punea odată în tigaia aceea. Mirosea în urma lui numai a friptura de copii proaspeți. Așa a secerat dracul Noroc milioane de copii. S-au dus mamele lor în fundul iadului! Acolo stau în vecii vecilor că au dat jertfă lui Noroc. Voi nu vedeți ce zice proorocul Isaia? <<Vai de cei ce fac masă dracilor și aduc jertfă lui Noroc>>(Isaia 65,11:12). Și voi, creștinilor, scrieți noroc pe pomelnic. Vai de mine! Mare nebunie, mare rătăcire! N-ai pe Dumnezeu? Pui pe dracul Noroc pe pomelnic? Numai ce auzi pe bețivi la crâșmă zicând:<<Hai noroc, cumetre!>>. Uneori vezi creștini pe drum că se salută: <<Hai noroc, vecine!>>. Dacă l-ai întreba cine-i Noroc, nu stie, dar știe să-l pomenească. Mai chemi pe dracul Noroc, după atâtea mii de ani? Te închini la satana? Vă rog să nu-l mai puneți pe pomelnicele voastre și nici să nu-l mai pomeniți pe idolul Noroc!”.
|
Citat:
In cartea ,,Mantuirea pacatosilor'' de Agapie Criteanu multe aspecte duhovnicesti sunt lamurite foarte transant, cu exemple pozitive si negative. Aceasta carte schimba suflete, zideste. Este cartea despre care se vorbeste si in ,,Pelerinul rus''. Eu am spus de ce e bine sa purtam batic la rugaciune pentru oricine va citi, deci si pentru mine, caci asa am gasit scris. Femeia trebuie sa se rada in cap sau sa umble cu capul acoperit. Iarta-ma ca m-am adresat la persoana a doua singular. Desigur ca, pentru mantuire, pe langa batic, mai sunt necesare si alte ,,ingrediente''. |
Citat:
Apoi, treaba asta cu femeia si capul acoperit in Sf.Biserica si la rugaciune, nu este inventie facuta de unu si altul. Ai citit Evanghelia? Scrie acolo ca femeia trebuie sa aibe capul acoperit in Sf.Biserica si la ruga. Ai citit Sf.Canoane? Scrie acolo la fel, ca femeia trebuie sa isi tina capul acoperit in Sf.Biserica. Ai vazut cum e la manastire? Ai vazut cum e in Rusia,Ucraina,Moldova? Toate femeile isi acopera capul. Deci nu este o chestiune inventata de un terchea berchea care doreste sa ia libertatea omului. Asta e o porunca, o mica parte din invatatura ortodoxa. Daca dorim sa o urmam, f.bine. Dar daca nu, sa nu spunem ca nu este asa, cand Biserica spune f.clar ce si cum. Nu schimbam invatatura Bisericii dupa cum ne taie noua capul. Vad ca scrie acolo ca esti din Transilvania. Bun. si eu sunt. Si am vazut femei cu capul acoperit in Transilvania. Deci nu e treaba ca asa e prin Moldova. Tine de persoana si de preotul Bisericii. Noi trebuie sa avem grija sa fim respectuosi in Casa Domnului. Cand intri in casa straina, te scuturi de praf, iti stergi papucii, dai buna ziua si ti cont de regulile casei in care te aflii. Exact asa este si in Sf.Biserica, Biserica Lui Hristos. Doar la Sf.Liturghie vin si ingerii sa slujeasca. Cum sa nu ii respectam?! Nu conteaza ce fac alte femei si nu cred ca nu ti cont de ce ar zice altele. Consider ca te-ai simti prost ptr. ca celelalte nu le poarta si vei crede ca ele gandesc ca esti nu stiu cum. Stiu sentimentul, l-am simtit si eu. Nu am cunoscut inca persoana care sa nu tine cont de ce spune altii despre ea. (ma refer la mireni si mai ales la tineri) Spovedania se face cat mai des. Eu stiu, cam o data la 40 de zile. Sau cel putin in cele 4 posturi, dar daca suntem ortodocsi ravnitori, se poate si mai des. Deobicei cam asa stiu ca este in cazul in care cineva doreste sa se spovedeasca mai des--o data la 40 de zile. Nu stiu cazul acelei femei, nu stiu de ce se spovedea asa de des. Nu este pacat in sine sa te spovedesti cand vrei. Dar nu cunosc eu direct cazul, deci nu ma pot pronunta. ps. Nu te ia nimeni la cearta. Discutam. |
Cum adica crestinii adevarati au fost acum 2000 de ani?
Nu este adevarat! Daca sustinem acest lucru, cu crestinii de acum 2000 de ani, ar inseamna sa negam faptul ca timp de 2000 de ani in Biserica nu s-a mantuit nimeni! Sa negam ca prin sinoadele ecumenice nu a lucrat Dumnezeu, sa negam canoanele cum ca nu ar fi inspiratie divina, sa negam Sf.Moaste etc. Sa nu uitam ca Biserica s-a organizat in timp. Ori asta nu inseamna ca doar cei de acum 2000 de ani erau crstini adevarati. Eu nu as vrea sa fiu ca primii crestini de acum 2000 de ani, as vrea sa am puritatea lor, dar nici decum organizarea lor. Crestini adevarati vor fi pana la sfarsitul lumii. Chiar si in secolul nostru avem oameni care s-au sfintit, avem chiar si mucenici! Unde se gaseste aceasta invatatura, aceasta randuiala in sf.Biserica ca noi trebuie sa facem cum vrem noi, sa ne rugam cum vrem noi etc? Unde? Eu nu stiu de asa ceva in ortodxie; la protestanti da. Se poate f.bine sa fim in biserica si sa fim pierduti. Sa avem grija la treburile acestea. Cum zicea Batranul Cleopa cu un picior in Biserica si cu celalat la sectari. Calugaria a fost cam la fel si acum 200 de ani. Tot ascultarea era cea mai importanta. Citit ce a scris Pr.Arsenie Papacioc despre calugarie. Daca tot esti din Transilvania, citeste ce a spus Sfantul Ardealului, Pr.Arsenie Boca. :) Poate te va ajuta. |
Citat:
|
Citat:
In sudul tarii , chiar judetele de la Dunare , credinta omului de rind este f. slaba . Eu vorbesc in general si fara dorinta a genera polemici . Sigur ca in toata aceasta mare de indiferenta exista rivnitori, exista imbunatatiti, exista sfinti, exista minastiri in care mintuirea este luata f. in serios , dar sunt putine in raport cu numarul populatiei declarate ortodoxe . Deci in sudul tarii , taranul roman mai degraba isi pune sapa pe umar duminica si merge la cimp decit la biserica motivind sus si tare ca toate sunt de la Dumnezeu iar Dumnezeu este in toate . Pe deasupra au pretentia ca monahii sa se roage si pt. ei deoarece asta le este meseria si ca altceva nu au de facut , ca ei au treaba nu gluma ! Mai rar vezi icoane prin casele lor si si mai rar vezi o candela pe un perete, un ceaslov sau o biblie pe vreo polita , iar cind exista candela aceasta este soioasa si stinsa deoarece nu se aprinde decit duminica . In schimb ii apreciaza mult pe adventisti (neoprotestanti , in general) , ca ce bine este la ei : cum se ajuta acestia intre ei nu se ajuta nimeni si ca la ei simbata este sfinta , nu muncesc orice ar fi ! De parca pe ei ii imbrinceste cineva duminica la cimp sau sa nu-si ajute semenul. In schimb tin toate sarbatorile paginesti cu mare sfintenie , crezind cu tarie in dracii lor locali : - nu spala , nu fierb apa si nu aprind decit cu mare grija focul in soba , in ziua sf. Spiridon , deoarece este rau de arsuri si opareli ; - tin joimarele de dupa Pasti cu mare sfintenie, ca sa nu te scoata noaptea la joc in curte sau pe cimpii ; - tin calusul , tot in cincizecime , ca sa "nu ii ia din calus" si sa damblageasca ; - simbetele nu spala ca sa nu dea laturi la morti ; - in ajun de boboteaza nu spala , ca sa nu spurce apele cu laturile aruncate, dar in zilele notate cu cruce neagra (in zilele noastre sunt notati astfel multi sfinti romani) fac ce vor ; - cind este zi de pomenirea mortilor si merg la biserica mai intii inchina ei luminarile si apoi le pun in colive iar cind impart la oameni nu da din mina pomana pina nu inchina ei , pina nu fac ei semnul sfintei cruci pe prinoase... ce a facut popa la slujba nu este nimic pe linga ce trebuie sa faca ei ; - de f. multe ori , cind sunt aceste pomeniri de obste ale mortilor in BOR nu merg la biserica , nu au treaba ce face preotul in ziua aceea la biserica ci fac ei acasa diverse mincaruri (gris cu lapte, sarmale,orez cu lapte, fasole batuta sau frecata, etc) , le binecuvinteaza ei pe acestea si le impart , ca ce, fara slujba la biserica nu se poate imparti ? Popa este cu treaba lui , iar ei cu treaba si mortii lor ! - s.a.m.d. fiind insa si multe alte aspecte legate de modul de a posti , a te ruga sau a-ti face canonul (cind taranul a auzit de asa ceva), a creste copii cu strictete in frica si rusinea lui Dumnezeu ... etc, etc Cunosc obiceiurile (desigur , nu in amanunt ca un profesor universitar de folclor ... sau poate mai bine ca el !) deoarece am mai multe resedinte (in mai multe judete) in sudul tarii si locuiesc in ele, vorbind astfel in cunostiinta de cauza ! Dar cu toate aceste aspecte trebuie tinut seama de un lucru f. important : sa nu incerci vreodata sa le spui ca nu au o credinta buna , sa nu incerci ca atunci cind mergi tu la biserica sa ii chemi si pe ei mustrindu-i astfel ca sunt slab credinciosi , sa nu incerci sa le arati formalismul credintei lor , ca din clipa aceea ti-ai pus foc pe casa . Cum te vor ridiculiza si cum te vor birfi si te vor judeca si iti vor vorbi ... sa nu intrebati ! In Ardeal lucrurile stau cu totul si cu totul altfel . Un rind din bunicii mei sunt ardeleni si pot spune ca iarasi cunosc bine obiceiurile acestei zone . Aici oamenii au icoane in casa , una sau doua, candela numai rareori si care este aprinsa cind si cind . Obiceiul citirii din Ceaslaov este extrem de rar, aproape necunoscut, dar citesc din orice Biblie pe care o prind, cind le este greu in viata . Nu au obiceiul sa isi sfesteasca casa si fintinile dar au obiceiul sa sfinteasca in fiecare an clopotele bisericii, holda (cimpurile) in fiecare primavara, noua recolta din an aducind prinoase la altar apoi. Nu cunosc produsul "coliva" (desigur ca in aceste timpuri moderne au ajuns sa cunoasca si coliva, dar nu o folosesc , o desconsidera, ei avind alte obiceiuri ! Oare preotii , in prima simbata din marele post nu ii invata despre coliva Sf. Teodor Tiron ? Sau, ii invata despre colacii sfintilor de la brutarie ?) iar pomenirea de obste a mortilor , desi se tine , este mult mai rece, mai putin importanta . Se axeaza mai mult pe morminte (citiri la mormintele celor care doresc asta , dupa liturghie si parastusul din biserica), pe ingrijirea lor, pe estetica lor si a cimitirului . - respecta sarbatorile , fata de sudul tarii; - insa problema credintei este la fel de slaba ca si in sud : merg la biserica cu mic cu mare , fiind o rusine pt. ei sa nu mearga, dar rareori au treaba cu ce se intimpla acolo . Nu cunosc, aproape in corpore, ce semnifica gesturile si ritualurile savirsite de preot, rostesc rugaciuni in cor (atunci cind este cazul) dar nu stiu de ce fac asta si ce senificatie are ceea ce spun, nu inteleg, nu stiu si nu inteaba despre bucatile din Evanghelie citite , astfel incit daca la masa de prinz , de dupa liturghie, intrebi ce s-a citit din Evanghelie si ce a insemnat rareori pot spune . Nu retin nimic sau mai nimic din predica (deobicei sunt plictisiti si neatenti)iar pina duminica viitoare mica bruma de amintire se sterge complet . - isi permit deobicei ca obstea si batrinii sa exercite un bun control asupra preotului si sa il chestioneze despre slujirea lui. Adica , este o cinste sa mergi la biserica , dar ce se intimpla acolo trece pe linga ei de numa-numa. In f. multe cazuri , mai totul este o aparenta . Singura aparenta neaparenta este cintarea de pricesne (pe timpul impatasirii preotului) care place mult . Daca un preot scolit in sud scoate aceste pricesne si le inlocuieste tot cu cintari ale Maicii Domnului dar din manualele de psaltica , atunci lucrurile pot capata si o alta turnura . Priceasna este eticheta Ardealului in materie de liturgica ! De asemenea , datorita specificului ardelenesc (contactul strins cu multe alte culte) imprumuta si practica cu placere o serie de obiceiuri fie catolice (luminatia, udatul fetelor) fie protestante, mergind chiar atunci cind au ocazia la slujbe si la alte biserici , fiind f. intilnita ideea ca Dumnezeu este unul si acelasi si la catolici , si la protestanti si la ortodocsi . Asta ca sa nu se lase mai prejos de sudistii care stau strinsi de paginatate. Au o credinta mai putin bazata pe canoane si mai mult pe pareri, considerind pacate doar sa ucizi, sa avortezi, sa furi si uneori sa curvesti . De aceea , in totdeauna cind am discutii cu prietenii mei din Ardeal sau cind vad aici pe forum ardeleni stiu ca la un moment dat vor avea pareri absolut personale despre ortodoxie, inafara dogmelor sau a canoanelor. Stiu ca o vor zbircii , la un moment dat, in ceea ce priveste dreapta credinta si vietuirea in duh si adevar, si uneori chiar ii inteleg . Insa mare imi este bucuria cind vad un ardelean (vorbind in general , dar aici introduc si banatenii si maramuresenii ...) care marturisesc drept Adevarul . Ca om de rind nu trebuie sa sti multe despre credinta (nu este insa deloc rau daca se intimpla astfel) ci trebuie sa sti lucruri corecte si sa practici doar ce este binecuvintat si nu ce vrei tu si cum iti vine tie . Ca atitudine , daca spui ca esti ardelean (de frunte, adica te mindresti cu asta) si ca esti ortodox, pai cind iti demonstreaza cineva un lucru legat de credinta ca fiind adevarat, tu te pui in unghii si refuzi sau dupa ce ceri lamuriri si vezi realitatea ii multumesti celui care a facut milostenie cu tine si te-a luminat aprinzindu-ti inca un becusor in intunericul propriei tale credinte iar de atunci incolo incepi si tu sa faci intocmai ? Asta ca vorbim de credinta si de mindria ardeleanului de a merge la biserica si de a se da supus credincios ! Cu populatia oraselor lucrurile se modifica putin capatind un aspect mai mult elitist, intelectual , mai rafinat si mai important decit ce este la tara . Dar ideea generala , aspectul general , este acelasi . In Moldova, credinta omului de rind este mult mai mare decit in restul tarii . Dar asta este alta poveste . Poate alta data . |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Eu nu sunt de acord cum ati tratat comparativ ca dintr-o anumita zona sunt mai credinciosi si din alta, altele nu. Pentru mine credincios nu e omul care merge la biserica in fiecare zi si atunci cand iese ii da in cap cu toporul, sapa, parul vecinului. Iar cat despre ultima parte Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Iar cei care cunosc putina istorie, o tin si mai si. (mai ales partea cu unitatia). |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Adevarul este ca coliva nu ar trebui sa fie pe zone, ci peste tot. Este o randuiala ortodoxa. Si e buna tare. :D
Oricum, Brasovul si Fagarasul s-au rupt de mitropolia Ardealului cand au vazut ca preotii tot trec la greco-catolicism. Au cerut sa fie luati sub Tara Romaneasca. Poate din acest motiv unele obiceiuri s-au pastrat in Brasov, iar in zonele de nord, unde a fost o maghiarizare puternica, s-au mai pierdut. Vorbesc de vremea cand Transilvania era sub Imp.Austro-Ungar. |
Citat:
|
Daca Luminatie este ce banuiesc eu si anume obiceiul acela de 1 noiembrie, aceea e "sarbatoare" catolica si "adoptata" de ortodocsii din Ardeal...
Eu nu cred ca daca cineva nu ingrijeste mormintele, inseamna ca nici nu se roaga pentru cei raposati. Oricum, pe cineva drag il porti mereu in gandurile si rugaciunile tale, fara sa fie nevoie sa mergi la mormant. |
Citat:
|
Nu am dorit cu postul meu sa necajesc pe careva , ori sa partinesc pe careva dintre romani . Nu am dorit si nu doresc sa nasc o polemica . Daca am reusit asa ceva insemneaza in mod sigur ca sunt un pacatos si un mincat de mindrie (chiar si fara sa imi dau bine-bine seama) si pt. asta imi cer iertare .
Mama mea este ardeleanaca si inca de mic am fost obisnuit cu rinduiala crestina . Dar de mic copil am trait si traiesc in sudul tarii. Acest lucru a facut ca mama mea , in rimp , sa sufere anumite modificari, indreptari , in ceea ce priveste dreapta vietuire , o imbunatatire fata de ceea ce era ea obisnuita. Eu, dupa ce mi-am terminat scoala (prima mare etapa) am inceput sa fiu din ce in ce mai preocupat de existenta lui Dumnezeu . O profesoara din liceu, de fizica, a fost prima care atunci cind am incheiat de studiat la clasa capitolul termodinamicii (iar acesta era un capitol care intra in materia de admitere la medicina) ne-a facut sub forma unei recapitulari de capitol o demonstratie din care a razultat clar existenta lui Dumnezeu . Dupa aceasta demonstratie , pt. citeva secunde si-a schimbat tonul si intensitatea vocii, si cu o voce joasa ne-a spus : Dumnezeu exista, si se lasa descoperit chiar si prin stiinta ! Asa am intrat in facultate, cu gindul de a-l descoperi si mai mult pe Dumnezeu . Si am ajuns pina in situatia in care eram ferm convins ca exista . La citiva ani buni de la absolvbire am ajuns sa am un duhovnic calugar iar acesta m-a invatat sa il descopar pe Dumnezeu dar nu pe calea stiintei . Au fost cei mai folositori ani ai mei , cei mai dragi si poate ca si cei mai fericiti . Au fost incercari mari , chiar schimbare completa a modului de a trai , renuntari si infringeri mari , lacrimi si dureri incit ma intrebam daca asa va fi toata viata, daca astfel se poate trai pina la batrinete, daca mai poate urma ceva si mai rau , dar mereu eram alaturi de duhovnic , cind cu burie si din vointa mea , cind din nevoie si frica pt. a putea striga dupa ajutor. Dar in tot acest timp au fost si bucurii neimaginate, nesperate , bucurii care inundau intreaga fiinta trezindu-ma iarasi la viata cu mult dor si nadejde multa , plingind de bucurie ca exista Dumnezeu si imboldit in asa hal de fericire incit as fi iesit pe strada si sa opresc trecatorii povestindu-le ca Hristos este viu si adevarat . Din dorinta de a cunoaste si mai mult am urmat teologia dar la sfirsitul ei mi-am dat seama de cit de mare diferenta este intre stiinta despre/lui Dumnezeu (adica Teologia) si cunostinta sau mai corect cunoasterea Lui(adica viata intru Hristos ). La scoala inveti lucruri minunate despre cine este si ce vrea sa fie Dumnezeu , cum se slujeste si cum se inchina lui , cum se fabrica preotii si cum se zidesc bisericile . Dar nici cel mai iscusit profesor de la teologie nu te poate invata cunoasterea lui Dumnezeu . Aceasta latura a dumnezeirii nu te poate invata decit calugarii si f. rar preotii mireni imbunatatiti. In acest fel si in multi ani am sesizat diferentele de evlavie, de smerenie si de mindrie , de practica corecta liturgica , de staruinta necontenita in credinta ta materna si de viata intima si personala duhovniceasca a romanilor din diferite regiuni/provincii ale tarii . Eu am vorbit in postul meu anterior despre lucruri generale ale credintei si despre aspectul general al intregii populatii din zone diferite . Mindria ardeleanului (cit de ocos este el ...) si meseria mersului duminica de duminica la biserica este arhirecunoscuta in Romania, si el insusi isi trimbita aceasta , dar daca ii iei la scuturat bine prin sita deasa a vietii in duh si adevar ... putin... putin , ramine de ei ! Si acel putin este fruntit de mindrie . Doua lucruri , spunea badea Anonimus de pe valea Murăsului , ca are orice ardelean : brisca lui si mindria ca-i din Ardeal . Daca nu le are pe ăstea doua , atunci nu-i ardelean . In orasele mari ale Ardealului , acolo unde sunt facultati de teologie , sigur ca se cunoaste coliva (liturgica este una singura in toata tara) si in general slujirea bisericeasca seamana cu cea din celelalte orase ale tarii , dar la tara preotii sunt luati de valul obiceiurilor locale dar care isi gasesc multa corespondenta in lipsa lor de invatatura temeinica din timpul scolii (dar temeinica , nu jumatati de masura !) si atunci o dau asa in indiferenta , care formal se cheama cultivarea valorilor locale (parca ar fi la tesut de covoare sau la impletit de cergi), dar care defapt il tine pe crestin la o anumita distanta de ceea ce este cultul si slujirea oficiala ortodoxa . Probabil ca daca ar fi citit postul meu si un sudist si el s-ar fi suparat si ar fi adus o multime de argumente ca nu este asa, desi eu stiu bine , din propriile observatii, din propriile discutii, ca realitatea este inca ceva mai dura decit am scris . Despre Moldova nu mi-a mai ajuns hirtia de scris si am renuntat sa merg mai departe (peste 10.000 de caractere nu se accepta intr-un singur post) dar obiceiuri ca in Moldova inca nu am vazut nicaieri . Ei sunt cei care in primul rind cerceteaza minastirile si duhovnicii si si pustnicii in mod regulata . In minastirile lor nu ai loc de pelerinii simplii, sateni sau din micile orase , care sunt prezenti duminica de duminica si la marile sarbatori, veniti din imprejurimile minastirilor sau chiar de la distanta . Ei , acesti pelerini, sunt cei care solicita tot felul de molitve dupa Sf. Liturghie, care se intereseaza de pustnicii din imprejurul minastirilor, care stau la slujba smirna si in diverse pozitii si posturi de rugaciune sau de traire launtrica, care nu si-au "impodobit" bisericile cu banci pt. odihna si stau fie in genunchi toata slujba fie in picioare drepti ca luminarile uneori tinind in brate si prunci , de la mosnegelul cu barba si par retezat la umeri pina la flacaii de 14-15 ani. Imi este f. greu (si pe unii banuiesc ca de atita dragoste de ortodoxie nici nu ii intereseaza altceva mai mult decit ce este in strana stinga din biserica lor ) sa vorbesc in amanunt dar cu putine cuvinte despre lucrurile minunate ale Moldovenilor in ale credintei . Dar din toate pelerinajele si concediile petrecute in Moldova am adus in casa si in obiceiurile mele citeva din lucrurile bune care m-au impresionat . In special aspecte legate de profunzimea trairii dumnezeirii , fara fandoseli si mindrii pierzatoare ci simplu si in chipul cel mai sincer . Dar in Moldova exista insa si paradoxuri absolut notabile . Cel care m-a frapat cel mai mult este cumplita antiteza dintre credinta adinca a celor multi si magia neagra a unor oamneni de mult rupti de Dumnezeu . Cele mai ciudate facaturi , cele mai neinchipuite urzeli ale intunericului in Modova le-am auzit . Dar eu am aceiasi bucurie, la fiecare pelerinaj, de a ma intoarce in tara lui Stefan, de a descoperi oameni imbunatatiti si de a sta de vorba cu ei , de a participa la slujbe minastiresti dumnezeisti , de a sta citeva zile intro minastire si inclusiv a minca minacre minastireasca binecuvintata . Sigur, toate zonele tarii sunt frumoase in felul lor iar oamenii, cu bunele si relele lor fac gustul acestor locuri . De la unii inveti sa faci ceva , de la altii inveti sa nu faci ceva , la altii te reintorci iar cu altii trebuie sa traiesti ! Din fiecare pamint omul isi trage plasma ca sa poata sa se mintuiasca ! Vorba gheronului mult iubit in Roamnia : cine vrea sa se mintuiasca , cu intrebarea sa calatoreasca ! Iertati-ma daca prin vorbele mele am suparat pe cineva , caci nu asta ma voit . Si ma iertati ca m-am intins mult la vorba . Desi nu sunt moldovean (aceasta a dat cel mai mare povestitor al tarii) imi place sa stau la povesti ! Sa fiti cu totii binecuvintati oriunde ati trai si ati vorbi in grai romanesc si sa aveti spor in faptele mintuirii ! |
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Oricum si eu sunt din Ardeal, dar pot recunoaste ca, din pacate, dl. Zaharia are dreptate. |
Din fericire si eu recunosc ca Zaharia are dreptate!
Sa ne traiesti, frate Zaharia si sa ne ierti si tu pe noi! |
Citat:
Ca imagine absolut generala despre sud inchipuiti-va ca duminica dvs. mergeti intr-o minastire de la marginea unui sat iar pe drum vedeti multa lume cu sapa pe umeri indreptindu-se spre cimp ! Ca opriti masina si ca ii strigati sa va raspunda de ce nu merg la biserica iar ei va raspund : da ce ba ! holda nu este a lui Dumnezeu ? Cind muncesc pe holda Lui , nu il slujesc , nu ii slujesc ca unui stapin !? Dupa ce parintii mei s-au stabilit in orasul sudist mama a cautat sa ia legatura cu o biserica dar cit mai dosita pt. a nu ii face rau tatalui meu intr-un fel sau altul daca ar fi fost vazuta ca merge impreuna cu copii ei . Asa a ajuns in unica minastire de la marginea orasului pe care a frecventat-o zeci de ani ! Mergind intr-o minastire a avut ocazia sa cunoasca toata slujirea , tot tipicul si liturgica corecta . De atunci, si inca si in ziua de astazi, mama mea afirma mereu : la noi sti cum este...? De aproape 10 ani tot discut cu mama si analizam cum si care este slujirea corecta si cine greseste practicind obiceiuri ramase necorectate in popor pina in ziua de astazi . Chiar se intimpla, cind un strain de Regat ajunge in biserica noastra, sa nu procedeze canonic mama obisnuieste dupa slujba sa recomande : frate , cel mai bine este sa intrebi cum este corect sa procedezi , altminteri poti avea surprize . In acest sens am facut afirmatiile .` Nu am dorit sa va supar si va rog sa-mi iertati exprimarea incilcita , cu perdea . Dar decit sa va necajesc , considerati mai bine ca nici nu am postat nimic astazi ! |
Nu ati suparat pe nimeni, dl.Zaharia. :)
Personal am spus cum am vazut ca e prin Brasov. In rest, recunosc nu am prea fost prin tara sa observ cu ochii mei obiceiurile oamenilor. Nu am apucat. :( Chiar sper sa ajung sa dau si eu turul Romaniei. :)) |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 06:26:24. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.