![]() |
Impotriva razboaielor si uciderilor
Citat:
In intreaga istorie moderna a Romaniei (de dupa 1860-1862), armata romana a purtat numai razboaie drepte, de aparare ori de reintregire a teritoriului national: al doilea razboi balcanic (1912-1913), primul razboi mondial (1916-1918), participarea la campania din Ungaria in alianta cu Cehoslovacia (daca Bela Kun ar fi vrut numai sa instaureze un regim comunist pe teritoriul national al Ungariei, atunci Romania nu s-ar fi amestecat in treburile interne a unui alt stat. Insa armata comunista maghiara a atacat armata romana si pe cea cehoslovaca, iar in aceste conditii o riposta era necesara si legitima), eliberarea Basarabiei si Bucovinei de elemente anarhice si turbulente (resturi din armata tarista, indivizi fanatizati de propaganda bolsevica ori criminali si talhari de drept comun) (de remarcat ca Romania nu s-a amestecat in razboiul civil din Rusia si nu a sustinut elementele albagardiste, asa cum au facut atunci marile puteri din vest. Pentru pastrarea acestei neutralitati, I.V.Lenin ar fi trebuit sa ne fie recunoscator. Ba mai mult, unirea Basarabiei cu Romania s-a facut prin vointa liber exprimata a populatiei basarabene, plecand chiar de la principiul enuntat in teorie de Lenin- "fiecare popor are dreptul de a-si hotara singur soarta, pe baza principiului autodeterminarii popoarelor si a eliminarii exploadarii omului de catre om"), participarea la al doilea razboi mondial, pentru eliberarea teritoriilor ocupate de catre URSS. Singurul episod mai controversat din intreaga istorie militara moderna a Romanie este continuuare razboiului dincolo de Nistru! |
Doamne ajută.
Frate Florine, iartă-mă, tu și alții, dar nu mai am ce să mai spun, ce să mai răspund. Chiar am spus tot ce trebuia spus. Și nu eu am răspuns vouă, ci Domnul Dumnezeu, prin Sfânta Scriptură. Bucurii tuturor. Fie ca Hristos să învie în fiecare zi în inimile noastre ale tuturor. Amin. |
Citat:
Desi sunt de acord cu non-violenta pana la un punct, ideea pe care ai oferit-o tu pe forum e non-violenta totala si abolirea fortelor armate si ideii de popor. Eu de alta parte nu am fost de acord cu aceasta idee, deoarece desi conflictul armat e o tragedie umana imensa, este necesara in anumite cazuri(cazuri definitivate de ceea ce se cheama azi "razboi just", idee dezvoltata de Fericitul Augustin de Hippo, unul din Parintii Bisericii), iar neamul, desi facem parte cu totii din rasa umana, e o consecinta logica a dezvoltarii umane si un ansamblu cultural , a carui disparitie de obicei e urmata de impunerea unei alte culturi si identitati(inclusiv religioase, vezi Transilvania sau Orientul Mijlociu in secolul X). Iar armata, necesara in acest scop, am argumentat ca e imperios necesara pt o tara de dimensiuni mai mari decat Lichtensteinul si Andorra, cum ar fi celelalte aprox. 200 de tari. Acum, eu nu pot fi deacord cu tine, daca tu nu ai putut sa iti argumentezi pozitia in mod practic. Astfel, cateva citate din Biblie, care arata ce ai inteles TU din ea, nu ma pot convinge. |
Mântuire! Theosis, metanoia! IUBIRE!
Iertați. Hristos a înviat. |
Și totuși, Daniel Ortodox:
Care personalitate a matale a renunțat la forum și care continuă să scrie, încă? Ne poți lămuri? Te poți hotărî, oare? În ce raport te afli cu propria semnătură? Care îți e adevărata identitate? (Dincolo de faptul că te delectezi fără reținere cu stârnirea de provocări și furtuni, cu demonizarea unor persoane, popoare, religii și cu desființarea livrescă a națiunilor, familiei etc.) |
Neamurile sunt create de Dumnezeu!
La Judecata vom merge tot ca neam! Noi trebuie sa formam o unitate in diveristate(etnica,nu religioasa). Niciodata nu o sa se certe ortodocsul rus, cu ortodocsul bulgar, grec, roman si asa mai departe. Defiintarea granitelor, desfiintarea armatelor, amestecarea religiilor duce mai mult cu o ordine mondiala si nu are nimic ortodox in ea. Avem tot dreptul sa ne aparam asa cum si altii au dreptul sa ne atace. Tare ma bucur ca inaintasii nostrii nu au avut aceasta mentalitate, ci au aparat cu pretul vietii lor neamul si pamantul romanesc. Altfel, eram turci sau rusi acum. *** Sunt curioasa, voi ce faceti cand vedeti o satra de huligani care ataca un om sau niste violatori? Nu sariti in aparare ptr. a nu lovi? |
Există o teamă morbidă față de propria agresivitate. Aceasta înseamnă nu doar că nu o cunoști, că nu o conduci, că nu o stăpânești. Ci, lucru mai puțin înțeles, înseamnă că ea te stăpânește de fapt pe tine, că îți tăvălește voința și rațiunea.
A te elibera de agresivitate înseamnă a o lua în stăpânire, înțelept și curajos, atât cât îți stă în putere. Cu voia lui Dumnezeu. Dar nu poți face aceasta dacă o negi, fariseu, atribuind-o exclusiv altora. |
Doamne ajută.
Să vezi ce "agresivitate" avea Sfântul Apostol Pavel, sau Sfântul Ioan Gură de Aur, sau Sfântul Vasile cel Mare, sau Sfântul Maxim Mărturisitorul sau alții ca ei. Morbidă sau nu, la ei mi-a plăcut cel mai mult. Oh, de-aș avea măcar unu la sută agresivitatea lor, și înțelepciunea lor și devotamentul lor... În rest, cuvinte în vânt, probleme personale, de caracter sau alegere, mă privesc personal, voi răspunde pentru ele, la fel cum cu toții, pe întreg pământul, vom da răspuns în fața Dreptului Judecător pentru fiecare cuvânt scris, spus, chiar și aici pe forum și în glume sau nu în viața reală, fie că ne place sau nu, fie că vrem sau nu, fie că credem sau nu. Iar pentru a-ți da viața pentru niște granițe teritoriale, puse de om, pentru un petec de pământ, oriunde ar fi ele, și nu doar atât, dar a ucide și pe alții pentru o bucată de pământ, e nebunie, am spus tot ce era de spus. Iertați-mă dacă v-am greșit. Bucurii. |
Citat:
Atitudinea e doar un pic data in extrem. O singura intrebare am, nu ca sa te tulbur si sa fiu rautacios, ci doar ca sa stiu. Cum impaci asta cu textele din Liturghie? Pe binecredinciosul poporul român de pretutindeni, pe cârmuitorii țării acesteia, pe mai marii orașelor și satelor și pe iubitoarea de Hristos oaste, să-i pomenească Domnul Dumnezeu întru Împărăția Pe fericiții întru adormire eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, căzuți pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, pentru libertatea și demnitatea noastră, să-i pomenească Domnul Dumnezeu întru Împărăția Sa. Desi ne rugam pentru "Pentru pacea a toată lumea", ne rugam si pentru popor si oaste. Asta cred ca spune ceva. |
Dar milioanele de romani care ar fi exterminati pe bucata aia de pamant?! Ei nu merita aparare? Sunteti in stare sa va dati fratii pe mana dusmanilor? Romanii din Sarbia,Bucovina de Nord (Ucraina), Basarabia nu o duc prea bine printre straini!
Granitele nu sunt puse doar de oameni. Nici un neam nu cade sau se ridica fara ingaduinta sau binecuvantarea Domnului ! Dumnezeu ne-a pus in tara asta, nu altcineva. Este datoria noastra sa ne aparam tara, neamul, limba, traditiile si Biserica. |
Doamne ajută.
Deci dragilor, eu degeaba vă explic, că voi nu vă dați nici un interes să acceptați, să aflați și să cunoașteți, eu degeaba vă vorbesc, o să călcați în picioare cuvintele ce vă spun, cum a-ți călcat în picioare și versetele, Cuvântul lui Dumnezeu ce vi-am dat adineaori. Orice vi-aș explica, oricât de frumos, oricât de duhovnicește, oricât de Adevărat, voi tot pe a voastră o țineți. Nu am decât să las Sfinții lui Dumnezeu să vă vorbească. Dacă pe Dumnezeu nu îl ascultați, oare pe ei îi veți asculta? Așadar citiți VĂ ROG, înainte de orice, în acest subiect ACTELE MARTIRICE, sau PSB vol. 11: http://images3.okr.ro/auctions.v3/21...14-215_300.jpg http://images6.okr.ro/auctions.v3/70...77-700_700.jpg O găsiți aici, în format pdf : http://www.misiune-ortodoxa.ro/downl...martirice.html Vă dau doar un pasaj de acolo: Sfântul Irineu de Sirmium, Actele Martirice, pagina 219 : "Cel ce jertfește zeilor și nu lui Dumnezeu, va fi șters din numărul celor aleși. (Ieș.22,20) Mi s-a poruncit să primesc mai degrabă chinurile, decât să sacrific demonilor, negînd pe Dumnezeu. (adaog eu: oare ucigînd alt om, nu jertfim demonilor?) (...) Mă bucur de-aș fi chinuit, de vei face-o, ca să fiu părtaș la suferințele Domnului meu. Jertfesc prin bună mărturisire Dumnezeului meu, căruia i-am jertfit întotdeauna". Atenție! "Venind, însă, părinții lui și văzând că este chinuit, îl rugau să jertfească zeilor. Iar copiii lui, îmbrățișîndu-i picioarele, îi ziceau: ai milă de tine și de noi tată. Erau de față și femeile, soția și rudeniile, care plîngînd pentru tinerețea și frumusețea lui, îl rugau să jertfească." (...) "Fie-ți milă de floarea tinereții tale, strigau toți." (...) "Dar el vedea porunca lui Dumnezeu: dacă cineva Mă va tăgădui în fața oamenilor, și Eu îl voi tăgădui în fața Tatălui Meu Care este în ceruri (...) n-a răspuns nimănui" (...) Guvernatorul Probus i-a spus: caută să scapi de moarte. Irineu a răspuns: SUNT FERIT ÎNCONTINUU DE MOARTE, cînd, prin chinurile pe care crezi că mi le-ai făcut, dar pe care nu le simt, primesc pentru Domnul viața cea veșnică." "Guv. Probus întreabă: soția ai? Irineu: nu am. Copii ai? Nu am. Părinți ai? Nu am. Dar aceia care au fost în ședința trecută și plîngeau cine erau? Irineu: "Cel ce iubește pe tată, ori pe mamă, ori pe soție, ori pe fii, sau pe frați, mai mult decît pe Mine, nu este vrednic de Mine (Matei 10,37; Luca 14,36)" (...) "Jertfește măcar pentru copii. Irineu: copiii mei au același Dumnezeu pe care-L am și eu, care poate să-i mîntuie. Tu însă, fă ceea ce ți s-a poruncit. Probus: Te sfătuiesc, tinere, jertfește. Irineu: Fă ceea ce vrei. Vei vedea chiar acum cîtă putere de răbdare, îmi va da Domnul Hristos față de cursele tale." Și Sfântul Policarp al Smirnei și Sfântul Emilian din Durostorum, și Sfintele Agapi, Irina și Hiona și Sfintele Perpetua și Felicitas, CITIȚI; iubiții mei, frați, citiți-le mucenicia, în Actele Martirice. Vă ROG. Îmi amintesc că am citit, în actele martirice, dar nu mai stau să caut acum, spunea: "Dați-mă să mă clănțănească dinții leilor, ca pe niște grâu ales, ca să fac roadă înmiită, să fiu bineplăcut Domnului, căci și eu vreau să mă jertfesc, precum Domnul." Oare ce înțelegeți de aici? A ridicat arma să-și apere familia? Au fost familii întregi băgate în Coloseum, plecau cu bucurie, nici gând de răzvrătire, de "apărare", de aceea izvorau mir. NU VĂ FIE FRICĂ DE MOARTE. Nu vă fie frică că mor soțiile, copiii, că nu trebuie să-i iubiți pe ei mai mult decât pe Dumnezeu, altfel nu vedeți Cerurile. De ce vă e atît de tare frică de moarte? NU VĂ FIE FRICĂ DE MOARTE și NU UCIDEȚI PE NIMENI. Iar pentru a înțelege mai bine de ce se roagă Biserica lui Hristos să fie pomeniți întru Împărăția Cerurilor, oastea, poftim, cea mai bună carte pentru asta: http://www.libris.ro/img/pozeprod/59/1001/D3/316210.jpg Explicare Dumnezeieștii Liturghii, Editura Bizantină, București, 2005, 528 pagini. Dar am îndoieli că veți citi vreo-una din aceste două cărți. De aceea vorbesc în zadar și voi tot în nebunie și întuneric vă învîrtoșați inimile. Să nu fie. Închei cu cuvântul lui Dumnezeu: "Vă îndemn, deci, fraților, pentru îndurările lui Dumnezeu, să înfățișați trupurile voastre ca pe o jertfă vie, sfântă, bine plăcută lui Dumnezeu, ca închinarea voastră cea duhovnicească, Și să nu vă potriviți cu acest veac, ci să vă schimbați prin înnoirea minții, ca să deosebiți care este voia lui Dumnezeu, ce este bun și plăcut și desăvârșit." (Romani 12, 1-2) Bucurii. |
Cărțile merită citite, mulțumim de îndrumare, cu siguranță e o carte de folos duhovnicesc.
Cât despre concluziile pe care le tragem după citirea unei cărți, aici avem mai mult de discutat. Interpretarea unui text se face în funcție de multe, precum bine știi, iar în Teologie problema e cu totul specială. Pentru mine, argumentul tău nu e convingător. Problema războiului de apărare a țării, a nației, a familiei se rezolvă luînd în calcul datoria creștinului, slujirea lui de cetățean și cap al familiei. Cred că procedezi prea radical, pătimaș, fără nuanțe. Și, în orice caz, împotriva discernământului sobornicesc al Bisericii care nu a fost niciodată ruptă de patrie. Biserica luptătoare este intim sudată cu patria, iar a-ți face datoria față de strămoșii neamului tău și față de viitorul celor care le vei fi tu însuți strămoș: este lucrare creștinească. În concluzie, modul cum interpretezi pasajele Sfintei Scripturi eu îl găsesc aflîndu-se în duh străin de Tradiția Ortodoxă. Eu mă opresc aici. Dumnezeu să ne miluiască pe toți cu harul Său! |
Citat:
Argumentul meu nu este decât biblic. Și va fi mereu, împreună cu tot ce spun, cu mila lui Dumnezeu. Și al Sfinților Părinți. Nu e deajuns? Dar ce îți mai trebuie? Un par în cap, consecința îndepărtării tale de Dumnezeu, ca apoi să-L poți acuza pe EL? Niciunde, repet, niciunde, niciunde în întreaga Biblie, nu cheamă Dumnezeu să ucidem alt om, ca să ne apărăm familia și țara. Înțelegi? Tu respingi mîntuirea întrun mod barbar. Și toți care cred același lucru. Interpretarea unui text, nu o facem tu și eu, în primul rînd, ci Duhul Sfînt, prin Sfinții Părinți, în Duhul Sfînt din mădularele lor, că uite de ce: "Cum vorbește despre acestea, în toate epistolele sale, în care sunt unele lucruri cu anevoie de înțeles, pe care cei neștiutori și neîntăriți le răstălmăcesc, ca și pe celelalte Scripturi, spre a lor pierzare." (2 Petru 3, 16) Vorbești de datoria creștinului, dar ești în întuneric și nu o aplici. Uite datoria creștinului: "El i-a răspuns: Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău. Aceasta este marea și întâia poruncă. Iar a doua, la fel ca aceasta: Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți." (Matei 22,37) Nu zice pe cei care vin și te atacă să nu-i mai iubești, înțelegi? Vrei să înțelegi? Vrei? Spune, vrei? Iar dacă nu asculți aceste cuvinte, nu iubești pe Dumnezeu și nu vei moșteni Cerurile. Teme-te de cuvintele astea. "Iisus a răspuns și i-a zis: Dacă Mă iubește cineva, va păzi cuvântul Meu, și Tatăl Meu îl va iubi, și vom veni la el și vom face locaș la el. Cel ce nu Mă iubește nu păzește cuvintele Mele." (Ioan 14,23) Păzește cuvintele Domnului și NU UCIDE pe nimeni, ci iubește pe aproapele tău, ca pe tine însuți. Cine e aproapele tău ? Orice om, uite: "Căci dacă iubiți pe cei ce vă iubesc, ce răsplată veți avea? Au nu fac și vameșii același lucru?" (Matei 5, 46) Cel ce nu te iubește, pe acela să-l iubești cel mai mult. E poruncă, copile. Doamne ferește, de nebunie. Ce nu e aici în Sfînta Tradiție, cezare? CE ? Nebunia minții tale și a tuturor celor ca tine. Aia nu e în Sfînta Tradiție. Vorbești nebunii, cezare, din mintea care îți este înnebunită. Biserica Luptătoare este intim sudată cu Biserica Biruitoare, nu cu nicio patrie, cu absolut nici un neam. Biserica vrea toate patriile pământului, toate neamurile să se mîntuiască, de acea nu ține cont de nici o patrie, niciodată. Hristos a venit pentru toți. Deci, Biserica Luptătoare este radicală. Iubirea este radicală. Așa trebuie să fim și noi, nebuni pentru Hristos, cum spune Scriptura. Cum au fost și cei din actele martirice. De aceea nu se împuținau creștinii în cei 313 ani de prigoană și ucidere a lor, ci din contră, se înmulțeau. Datorită iubirii, care în vremurile din urmă se va răci, și se vor ucide frate cu frate, spune Scriptura, adică cine sunt frații? Toți oamenii, frați în Hristos Iisus, prin Adam. În ultima sută de ani, ne-am omorît mai mult, decît toate crimele împreună adunate de la înființarea lumii. Oare atît de orbi sunteți cu toții ? Dacă și Sfântul Apostol Pavel, și prin el Duhul Sfânt Dumnezeu a fost fără nuanțe, atunci sunt și eu fără nuanțe. Tu ești cel care înțelege greșit Scripturile, omule rătăcit ! Tu ! Vino acasă. Te așteaptă Hristos. Nu mai gîndi la uciderea altui om pentru apărarea unei bucăți de pământ. Așa au făcut martirii primelor veacuri creștine? Strigă la fiecare om ce ucide alt om, strigă la ei din Ceruri, amintindu-le jertfele lor din coloseum. Dar diavolul ține mințile lor, spune Scriptura și continuă să ucidă. Oh, vai vouă tuturor, care acceptați pe diavol și slujitorii lui să vă depărteze de mîntuire și de Preadulcele Hristos. Iubire ! |
Daniel, se prea poate să vorbesc nebunii, că nu susțin cum că mintea mea ar fi deplin sănătoasă, nici pe departe. Cât despre mintea din adâncul inimii mele... Dumnezeu să mă ierte și să mă miluiască, întru mântuire.
Dar metanoia, Daniel, nu e așa treabă ușoară pe care să o diagnosticăm și să o etichetăm la iuțeală. Dumnezeu a pus și în mine, ca și în tine, fermentul îndreptării. De ce te grăbești să lucrezi cu măsura ta părelnică și oțărâtă acolo unde Domnul Însuși lucrează cu atâta gingășie și răbdare? Uite, dovadă că mă îngrijesc și eu, ca tot creștinul, de mântuire, mai întâi te rog să mă ierți că te-am stârnit să scrii vorbe grele și apoi te rog să te ții la moderație, tocmai pentru a nu ne pricinui unul altuia poticniri pe drumul fără de asemănare de dificil al despătimirii. Hristos în mijlocul nostru! |
Doamne ajută.
Și tu să mă ierți. Dar mă doare știi? Să văd oamenii cum se ucid între ei, pe tot pămîntul. Mă doare cumplit. Că nu vor, pur și simplu nu vor să asculte de Dumnezeu. De Iubire. Să se iubească. Curat. Se ucid din cauza celor mai banale motive, și alții îi ucid, cică că se apără, apără interese, bla bla-uri, dar Dumnezeu? Unde lăsăm esența tuturor lucrurilor? Iartă-mă, frate iubite. Te iubesc în Domnul, nespus de mult. Dacă Sfîntul Apostol Pavel spune că se face și anatema pentru Hristos, cu atît mai mult, și noi, urmînd exemplul vrednic de urmat, al slujitorului lui Hristos, pe Pavel, dacă pe Hristos nu Îl putem lua de exemplu. Mă fac și anatema pentru tine, iubitul meu, doar să te dobîndesc, pe tine și pe cei ca tine. Pe toți. Nu că sunt eu vrednic, nu sunt, că dacă Sfîntul Apostol Pavel s-a numit pe sine stîrpitură, cu atît mai mult eu sunt mai prejos. Schimbă-ți firea. Cu adevărat, este nevoie de schimbarea firii. Este nevoie de metanoia, cum prea bine spui. Să ne iubim. Și să nu ucidem nici-un om vreodată, pentru nici un motiv. Doamne ajută la aceasta. Este și va fi, totdeauna acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. Bucurii. |
Citat:
|
Doamne ajută.
Uite, îți promit, frate Dalian, nu doar atît, îți jur pe Domnul Dumnezeul meu, Dumnezeu Treime, Savaot Iubire, încălcînd porunca de a nu jura nici pe cer nici pe pămînt (și ziua aceasta mi-o va aminti Domnul), că dacă mie îmi va da Dumnezeu Cerurile, și ție iadul, îi voi cere încontinuu, să vii tu în Raiul meu și să merg eu în iadul tau. Așa să-mi ajute Dumnezeu, precum spun Adevărul. Iar dacă tu moștenești Raiul și eu iadul, ei bine, bucură-te, slavă Domnului. Amintește-mă și pe mine în rugăciunile tale. Iar dacă mergem amîndoi în iadul cel gătit diavolului și îngerilor lui, măcar să ne lase pe amîndoi să îi aducem slavă numelui Său Celui preadulce. Dar cred cu tărie că Dumnezeu are mai multă iubire, El fiind izvorul ei, și nu ne va lăsa așa ușor în iad, că Raiul s-a deschis cu un tîlhar, cel răstignit lîngă Hristos. Îmi doresc însă pentru amîndoi, Raiul, Împărăția Cerurilor, care trebuie să o avem înăuntrul nostru, încă de aici, pentru a o moșteni cu adevărat, cînd va să fie. Bucurii, suflete iubit. |
Citat:
2) Daca ar fi Sfanta Traditie, tu ai putea da exemple din Patristica care sa sustina asta. 2)Tu spui ca Biserica transcede neamurile. Corect. Dar Ea este organizata in Biserici Nationale. Te rog mediteaza. |
In ceea ce priveste istoria armatei si violentei in Biserica, uite iti copiez partile relevante ale interviului cu Parintele Mihai-Andrei Aldea postat de colega noastra Parascheva pe un alt thread.
Dar avem vreun temei in istoria Bisericii pentru ceea ce spuneti(folosirea armelor)? Avem pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, avem pe Sf. Mare Mc. Dimitrie, avem pe Sf. Teodor Stratilat, avem pe Sfantul Andrei Stratilat, avem pe Sfantul Mc. Dasius, si nenumarati alti sfinti militari, unii dintre ei purtand armele chiar in ziua in care au fost martirizati, fiind martirizati cu armele la brau. Si toti acestia ua luptat cu arma in mana, au ucis, au ranit si sunt sfinti. Constantin cel Mare, cel intocmai cu Apostolii, nu numai ca a luptat cu arma in mana, a condus armate in nenumarate batalii si Biserica il lauda pentru lucrul acesta. Nu zice “vai, nemernicule care ai luat arma”. Zice “Slava tie, Sfinte Constantin, care ai biruit in batalii pe dusmanii lui Dumnezeu”. Troparul Sfintei Cruci, in forma sa originala, zicea catre Dumnezeu „biruinta binecredinciosilor imparati asupra barbarilor daruieste”. Azi s-a schimat textul, dar istoria nu se schimba. Si ea marturiseste acest lucru pe care autoritatile anti-crestine si anti-nationale vor sa-l ascunda. Deci iata ca ideea acesta ca nu are voie crestinul sa foloseasca forta in nicio imprejurare este o idee necrestina, satanica. De fapt crestinul are chiar obligatia de a folosi forta atunci cand este de la Dumnezeu a folosi forta, atunci cand trebuuie. Insusi Scripturile poruncesc acestea. Pana si Sfantul Apostol Pavel spune limpede “De aceea dregatoria poarta sabie, ca sa pedepseasca.” Ori vedeti, de la dregatori Sfantul Apostol Pavel a primit 40 de bete pe spinare! Deci dregatoria avea si toiag cu care pedepsea, avea si bici, avea si pisica cu noua cozi, avea tot felul de unelte de pedepsire. Dar dintre toate, in Duhul Sfant fiind, Sfantul Apostol Pavel alege sabia! Ea nefiind instrument de pedepsire cu bataia la palma sau pe spinare, ci fiind instrument de moarte. Aratand Duhul Sfant prin aceasta ca exista imprejurari in care de la Dumnezeu este lasata chiar si pedeapsa cu moartea. Cu care eu personal nu sunt de acord, o privesc plin de teama pentru ca nu poate fi schimbata daca a fost gresit aplicata, dar pe care iata, Dumnezeu prin gura Sfantului Apostol Pavel o incuviinteaza in anumite imprejurari. Pe mine ma cutremura ideea pedepsei cu moartea, dar Dumnezeu o incuviinteaza, iar prin gura Sfantului Apostol Petru o si da. Pentru ca atunci cand Anania si Safira au mintit Duhul Sfant, au fost pedepsiti cu moartea. Dar nu au fost pedepsiti cu moartea pur si simplu, ci prin gura Sfantului Apostol Petru, el a fost cel care a dat osanda de moarte asupra lor si au murit. La fel de bine putem spune ca Sfantul i-a ucis cu gura lui, prin puterea Duhului Sfant. Nu vad care e deosebirea in a ucide cu sabia si a ucide cu puterea gurii. Cine are puterea gurii ucide numai cu cuvantul, dar cine nu are puterea gurii dar trebuie sa o faca va ucide cu sabia, cu pusca sau cu ceea ce are. Nu acest lucru este esential, mijlocul prin care s-a facut uciderea, ci daca Dumnezeu a ingaduit sau nu ca un om sa rosteasca osanda de moarte asupra altui om si aceasta sa fie indeplinita. Si raspunsul este cutremurator pentru omul de astazi. Da, Dumnezeu a ingaduit si ingaduie acest lucru. |
Sunt invataturi bisericesti sau Sfinti Parinti care propovaduiesc impotriva practicarii artelor martiale(subiectul era despre artele martiale, dar ideea ramane)?
Nu, nu exista asa ceva. Dimpotriva, Sf. Ioan Gura de Aur ii lauda pe osteni pentru ostenirile lor, la fel Sf. Vasile cel Mare si alti Sfinti Parinti. Sunt dati ostenii drept pilda si de Sf. Ap. Pavel si de multi altii, pentru crestinii care vor sa duca lupta cea buna. Pentru ca toti crestinii care vor sa duca lupta cea buna trebuie sa o duca asemenea ostasilor. Sf. Clement Romanul ii da ca pilda pe ostasi. Sf. Ignatie Teoforul si multi alti sfinti ii dau ca pilda pe ostasi, in cele bune, desigur. Sf. Ioan Botezatorul atunci cand este intrebat de ostasi ce trebuie sa facem ca sa ne mantuim, nu le spune “renuntati la arme”. Ci le spune “nu nedreptatiti pe nimeni, nu jefuiti pe nimeni, fiti multumiti cu solda voastra”. Vedeti, aici e un cuvant ingrozitor pentru cei care cred ca orice folosire a fortei, a violentei, este rea. Sf. Ioan Botezatorul cel mai mare nascut din femeie, dupa cum spune Insusi Mantuitorul, nu le spune soldatilor sa renunte la solda, nu le spune sa se lase de meseria armelor, ci le spune dimpotriva, sa fie multumiti cu solda lor. Deci ii indeamna practic sa ramana in armata fiind multumiti cu solda lor. Supunandu-se comandantilor, dar ferindu-se a nedreptati pe cineva, ne jefuind pe cineva. Facandu-si meseria de ostasi cu dreptate. Deci Sf. Ioan Botezatorul ii indeamna pe ostasi sa ramana asa mai departe dar sa nu savarseasca nedreptati din starea in care sunt. Canonizarea unor sfinti care au fost ostasi pana la sfarsitul vietii lor, ca Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir, Sfantul Andrei Stratilat, Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si altii asemenea arata si ea faptul ca Biserica a primit ostasia ca o cale de mantuire. Iar ostasie fara pregatire de lupta nu exista. Aceasta pregatire de lupta este cea numita adesea, astazi, arte martiale. Dar, intorcandu-ma la intrebare, vedem ca in realitate niciunul dintre Sfintii Parinti nu a osandit niciodata folosirea fortei, a violentei, decat daca a fost facuta cu nedreptate. Acesta este “punctul pe i”, aici este locul in care se aluneca fie intr-o parte, fie in alta. Pentru ca unii spun “nu este voie deloc sa folosesti forta”, ceea ce este o minciuna, este o incalcare a cuvantului lui Dumnezeu, iar altii spun “foloseste forta cand vrei tu”, eventual „persecuta pe cei din alta natie sau de alta credinta”, ceea ce iarasi este o minciuna si o incalcare a cuvantului lui Dumnezeu. Exista o dreapta socoteala, o deosebire a duhurilor de care trebuie sa dam dovada in aceasta privinta. Sf. Ioan Gura de Aur spune ca Dumnezeu nu a lasat trupului omenesc arme, in sensul armelor pe care le au fiarele – coarne, colti, ghiare si altele asemenea – pentru ca exista vreme in care sa iei armele si exista vreme in care sa le lasi. Acest cuvant al Sf. Ioan Gura de Aur este potrivit cu cel al Ecleziastului care spune ca este vreme pentru toate lucrurile de sub cer; este vreme de pace si este vreme de razboi. Lucrurile nu se interpreteaza numai duhovnicesc. Ca daca este s-o luam duhovnicesc extrem de rar este vreme de pace, ca dracul ne ataca neincetat. Este vreme de pace si este vreme de razboi in viata de toate zilele. Este vreme in care sa iei armele si sa le folosesti si este vreme in care sa nu le iei. Dar! Cum ai putea sa iei armele sa le folosesti cand tu nu le stii, nu le cunosti, sau cu atat mai putin stii sa le folosesti? Si daca nu stii sa iei armele si nu stii sa le folosesti ai incalcat cuvantul lui Dumnezeu care spune ca este vreme de pace si este vreme de razboi. Ai incalcat cuvantul lui Dumnezeu care spune ca de aceea poarta stapanirea sabie, ca sa pedepseasca. __________________ |
Dar noi nu suntem stapanire. Sau ce inseamna stapanire, de fapt?
Aici sunt doua trepte deosebite. Exista in primul rand dregatoriile oficiale ale unui stat. Dar atunci cand statul respectiv este sub ocupatie straina exista doua stapaniri. Cea straina si stapanirea nationala. Stapanire nationala care se autoproclama. Sau exista dinainte, dupa caz. In clipa in care japonezii au invadat insulele Ryu- Ryu numite astazi Okinawa, populatia de acolo avea propriile capetenii si aceste capetenii au condus rezistenta impotriva ocupatiei japoneze; sau a ocupatiei chineze atunci cand chinezii au ocupat insulele. Chiar daca pe fata ei se prefaceau a se supune ocupantilor, pe ascuns ei conduceau rezistenta si era firesc intra-devar ca bastinasii din Ryu- Ryu sa faca aceasta rezistenta, sa lupte impotriva ocupantilor. Deci atentie, ca exista doua situatii foarte deosebita, atunci cand o tara are conducatorii sai si atunci cand o tara are conducatori straini, ocupanti. Cand are ocupanti, are datoria de a lupta impotriva ocupantilor. |
Oare nu se cuvine sa ne supunem ocupantilor, sa ii socotim ca stapanire de la Dumnezeu?
La fel cum era firesc ca evreii sa nu ramana supusi egiptenilor care ii indemnau la nelegiuiri, sau filistenilor care ii indemnau la nelegiuiri si asa mai departe, la fel nu este firesc sa ne supunem nici noi. Desigur, ca sa lungim aici paranteza, lupta impotriva ocupatiei se realizeaza pe doua planuri. Planul material si planul duhovnicesc. Planul duhovnicesc este de fapt primul! Pentru ca, e bine sa stim asta, ocupatiile se datoreaza pacatelor si se inving pe plan material prin izbanda dovedita mai inainte pe plan duhovnicesc. Lupta impotriva ocupatiei incepe cu lupta impotriva propriilor patimi. Cu incercarea de a te intoarce cu adevarat catre Dumnezeu, de a fi un om si un popor bun, crestin, iubitor de Dumnezeu. Si abia apoi cu armele. Atunci cand un popor se ridica duhovniceste apoi se poate ridica si militar, sau economic, sau cultural sau alt fel, incat sa poata sa biruiasca, sa poata sa se ridice. Voi da un exemplu nu foarte duhovnicesc, dar care in anumite limite, desigur, ne poate ajuta sa intelegem despre ce vorbim. Polonezii erau sub ocupatie straina. O parte din Polonia era ocupata de germanici, iar cealalta parte era ocupata de Imperiul Tarist. Erau destul de prost tratati polonezii de partea germana si ingrozitor de prost tratati in partea ruseasca. Multi dintre polonezi, numai pentru ca erau polonezi erau bagati in puscarie, in lagare rusesti. Si polonezii erau resemnati si dezbinati, multi dintre ei ajungeau sa emigreze, exista pana astazi comunitati poloneze in Brazilia, Argentina, Uruguai, Paraguai, formate atunci. Polonezi care au emigrat in aceste tari si care pana astazi au acolo comunitati. Si parea ca Polonia va disparea de pe harta Europei, dar au fost un Sienkiewicz si alti cativa care le-au adus aminte ca ei au evlavie la Maica Domnului, le-au adus aminte ca ei sunt uniti dincolo de dezbinarea lor, pentru ca polonezii erau extrem de dezbinati, prin evlavia pe care o au la Maica Domnului. Aici sigur, nu facem paranteza la paranteza cat de corecta era aceasta evlavie, asta este alta problema, pe o semnalam doar ca sa nu se caute degeaba nod in papura. Ideea este ca aducandu-si aminte ca ei sunt uniti prin acest punct au reusit pas cu pas sa se uneasca si prin celelalte si pana la urma a reaparut Polonia pe harta lumii, desi disparuse. Si exista pana astazi, desi intre timp hotarele ei s-au tot schimbat. Dar a reusit sa reziste pana astazi pentru ca multa vreme si-au adus aminte ca exista ceva care ii uneste. Deci a fost intai o ridicare spirituala, chiar daca neorientata corect din punct de vedere ortodox, dupa care a putut sa existe sa zicem asa si ridicarea materiala. Cu atat mai mult la noi, cei care suntem din poporul lui Dumnezeu, fara o indreptare interioara, sufleteasca si de aceasta data corecta, nu poate exista ridicarea materiala. De ce spun cu atat mai mult, pentru ca in vreme ce ereticii stiu putin si gresit, ortodocsii sunt oameni care trebuie sa stie mai multe, sa stie Adevarul. Iar sluga care stie multe, mult va fi batuta. Mai mult se cere de la un popor ortodox, decat de la un popor neortodox. Inaintea lui Dumnezeu o greseala facuta de ortodocsi este pedepsita mult mai aspru decat o greseala facuta de eretici sau pagani, pentru ca ei, saracii, sunt in ratacire, pe cand ortodocsii au Adevarul la indemana. Deci, ca sa ne intoarcem la intrebare, aceste doua tipuri de razboi, duhovnicesc si material, merg mana in mana, pentru ca noi, oamenii, suntem si suflet si trup. Nu putem sa dam deoparte nici sufletul, nici trupul, si sa zicem ca omul e numai una dintre ele. Asa incat si rezistenta impotriva ocupantilor, despre care am tot vorbit pana acum, se desfasoara pe aceste doua planuri, duhovnicesc si material, material si duhovnicesc, nelasand deoparte planul material cum din pacate fac multi, nici cel duhovnicesc, dupa cum fac altii. Asa incat trebuie un crestin ortodox sa fie pregatit, daca nu este calugar sau cleric, trebuie sa fie pregatiti sa poata lupta cu arma in maini pentru a-si apara familia, Tara, Neamul, Credinta, pentru a-si face datoria. Si atunci cand este sub ocupatie este obligat sa lupte, e de datoria lui de a lupta. Face parte de datoria lui fata de stapanirea reala, pentru ca stapanirea reala a unei tari nu este cea a ocupantului, ci este cea pe care o are cand este liber. Pe de alta parte exista si stapanirea propriu-zisa a unei tari. Si acesteia trebuie sa ne supunem, sa o slujim in tot ceea ce ne cere, in tot ce nu este impotriva poruncilor lui Dumnezeu. Deci fie intr-un fel, fie intr-altul, exista o anumita legatura foarte directa intre crestinul obisnuit si stapanire asa incat obligatia noastra de a putea folosi armele este extraordinar de mare. Cand spun a noastra ma refer la noi crestinii in general, pentru ca eu, de pilda, ca preot, nu am voie sa folosesc armele si niciun fel de violenta fizica. Un monah nu are voie sa foloseaca armele si niciun fel de violenta fizica. Arma noastra trebuie sa fie arma Duhului si a Cuvantului lui Dumnezeu. In vreme ce pentru mireni, pe langa aceasta arma a Duhului si a Cuvantului lui Dumnezeu, care se presupune ca la ei nu este atat de bine stapanita ca la clerici sau la monahi, trebuie sa existe armele fizice simbolizate in Sfanta Scriptura prin sabie. |
Citat:
|
Citat:
Sfintii au fost impotriva folosirii fortei impotriva paganilor sau ereticilor, aici ma refer la represiuni. Chiar articolele catolice spun aceste lucruri la subiectele despre inchizitie. In cazul apararii nu stiu exact, nu scriu acum. |
Citat:
apropo, uite ce am gasit: http://orthodoxwiki.org/Just_war e interesant de citit. |
Doamne ajută.
Tu chiar ești pornit împotriva Iubirii, împotriva Mielului, așa-i "patrie și credință"? Te-ai cam ostenit puțin să scrii acolo atîtea rînduri. Nu sunt ironic, doar îngrijorat. Întîi spune-mi te rog cu ce am greșit, în versetele, cuvîntul lui Dumnezeu, care le-am amintit în celălalte posturi. Fac rău că vorbesc de Sfînta Tradiție? Cred că nu. Da, este Sfînta Tradiție, și am dat exemple din Patristică, Actele Martirice, care susțin ce am spus eu, susțin iubirea, susțin a nu ucide pe nimeni, sub nici un motiv, susțin mărturisirea lui Hristos în orice condiții. Vorbești de filosofia războiului just ? Care Sfînt Părinte a "dezvoltat" filosofia războiului just, precum tu spui? Uite, față de acea filosofie, ce îți răspunde Însuși Dumnezeu, iarăși: "Luați aminte să nu vă fure mințile cineva cu filozofia și cu deșarta înșelăciune din predania omenească, după înțelesurile cele slabe ale lumii și nu după Hristos." (Coloseni 2,8) Ce ai de spus față de acest cuvînt al lui Dumnezeu din Sfînta Scriptură? Ești oare după Hristos? Dacă ești, de ce lupți împotriva Lui? Da, Biserica e organizată în Biserici naționale. Dar nu știi de ce. Ca să vorbească aceași limbă cu oamenii ce locuiesc în acele granițe. Ca ei să poată înțelege mesajul Sfintei Evanghelii. Preotul Mihai Andrei-Aldea, dacă spune ce ai scris tu, a greșit. Da, au fost sfinți care au luptat împotriva altor oameni, ucigîndu-i, dar asta înainte de a deveni sfinți, înainte de a conștientiza că nu e bine ce fac. La fel ca Sfîntul Ștefan cel Mare, la fel ca Sfînta Maria Egipteanca, care au fost foarte păcătoși, înainte de a ajunge la sfințenie, la neprihănire, la despătimire, la îndumnezeire, la fel și Sfîntul Constantin cel Mare, care deși a fost ostaș și a murit în erezia ariană, sunt convins, împreună cu Biserica lui Hristos, că pentru că a eliberat-o, a făcut mai mare fapta asta bună, împreună cu multe altele, ce va înclina greu în balanța judecății sale, de Mîntuitor, la Judecată și moștenește Cerurile. Cu rugăciunile Sfîntuli Constantin, acum, că vede că arianismul este greșit, vede Calea, Adevăril și Viața, să ne mîntuiască Domnul Dumnezeu. Iar acolo unde spui de Troparul Crucii vechi, tu sau preotul Mihai Andrei-Aldea, nu cred așa ceva, e o prostioară. Ar fi împotriva Scripturii, ori Duhul Sfînt nu a revelat astfel de rugăciuni. Nu sunt anti-național. Îmi iubesc neamul. Sunt romîn și mă bucur, îi mulțumesc Domnului, nu că sunt romîn, ci că sunt creștin, că sunt, ca om, că exist, că sunt în viață, că mi-a dat să înțeleg creștinismul, să îl trăiesc. E minunat. Doamne Iisuse... Nu sunt anti-național, sunt doar anti oricărui om care vrea să ucidă alt om, sub indiferent care motiv. Și cînd spun anti, nu mă refer, la violență. Niciodată. Ci la războiul întru cuvînt. Singurul război care îl poate purta cel ce iubește. Singura armă și cea mai puternică, este Cuvîntul. Și sunt și anti păcatului, anti-patimi. Unde spune în viețile Sfîntului Mucenic Gheorghe, Sfîntului Mucenic Dimitrie, sau alții că ar fi ucis alt om? Din contră, Sfîntul Mucenic Emilian de la Durostorum, a refuzat să mai lupte, deși era cel mai apreciat soldat din regiune, căpetenie. Necreștin și satanic este ce spui tu, că un creștin ar trebui să omoare un alt om. Și dacă mai spui că învățătura creștină de a nu ucide nici un om, și a ne iubi vrăjmașii este necreștină și satanică, nici nu te mai bag în seamă, te las în nebunia minții tale, conform Cuvîntului lui Dumnezeu din Scriptură. Nu este de la Dumnezeu a folosi forța niciodată. Este de la Dumnezeu, exact invers, să nu folosească forța niciodată, că trebuie să ne iubim și dușmanii. Și tu aluneci în minciună frate, ia aminte, că greșești. Anume: De aceea dregătoria poartă sabie, ca sa pedepsească." așa ceva nu spune Sfîntul Apostol în Scriptură și nu doar atît. ACESTE CUVINTE NU EXISTĂ în Sfînta Scriptură. Ia seama că ești înșelat de diavol. Singura dregătorie despre care se vorbește în Noul Testament este la I Timotei 5,17, unde zice: "Preoții, care își țin bine dregătoria, să se învrednicească de îndoită cinste, mai ales cei care se ostenesc cu cuvântul și cu învățătura." Mai departe. Ferească Dumnezeu, niciunde, absolut niciunde nu există în învățătura desăvîrșită a Noului Testament și nici în Vechiul Testament, pedeapsa cu moartea. E nebunie ce spui, ca să nu spun erezie. Ești sigur că asta spune părintele Mihai Andrei-Aldea? Sau asta spui tu... Doamne ferește: unde încuviințează Dumnezeu, prin gura Sfîntului Apostol Pavel, pedeapsa cu moartea? Uau... E prostie frate așa ceva. Să nu crezi așa ceva. Tîlcuirea protestantă, poate, tot ce-i posibil acolo să existe orice, aflîndu-se în erezie. Doamne ferește. La Sfîntul Apostol Petru, cu Anania și Safira ca și la Proorocul Ilie, cînd spune să se pogoare foc din cer asupra ostașilor, Dumnezeu a permis asta ca să-i mîntuie prin moarte năprasnică, nicidecum ca să dea dezlegare la pedeapsa cu moartea. Doamne ferește. Aceia au fost oameni Sfinți, care vindecau oamenii numai cu umbra trecînd peste ei, cu discernămîntul Duhului Sfînt. Exemplele au o cu totul altă dimensiune decît pedeapsa cu moartea. Citește tîlcuirile Sfinților Părinți la Faptele Apostolilor. Nu există puterea gurii, decît dată de Dumnezeu, în scopul propovăduirii Evangheliei Dreptății, la neamuri, asta dacă omul vrea să fie vas ales al lui Dumnezeu, în care El să lucreze. "cine nu are puterea gurii dar trebuie sa o faca va ucide cu sabia, cu pusca sau cu ceea ce are" - ești sigur că asta a spus părintele Mihai Andrei-Aldea? Cred că ar trebui să reconsidere, dacă ar fi să repete asta în fața unui ierarh. Sau minți tu, mai strecori cîte una alta din burtica ta. Mai departe. Da. Foarte bine fac Sfinții Ioan Gură de Aur și Vasile cel Mare că laudă pe cei ce se ostenesc pentru ostenelile lor. Un om care a făcut arte marțiale, are toate șansele pentru Ceruri. El învață să se apere, nu învață să omoare. Îmi amintesc de pilda din pateric cu trubadurul. O știi? Ți-o scriu pe scurt. O caravană de circ, în fața mănăstirii, se odihneau. Un trubadur noaptea, intră în Biserică. Un monah îl vede. Merge să vadă ce face. Ajunge, se ascunde. Și trubadurul, după ce termină rugăciunea, ia cele 3 mingi și începe să le învîrtă în fața Sfintei Icoane cu Mîntuitorul și Preacurata Sa Maică, în timp ce Mîntuitorul, prunc, aplauda și Preasfînta îi ștergea cu o batistă albă sudoarea trubadurului de pe fața zîmbitoare. Minunat, nu? |
Da, sunt dați oștașii drept pildă, dar pildă creștină, așa-i, nu împotriva altor oameni. Că spune Sfîntul Apostol Pavel: "Căci lupta noastră nu este împotriva trupului și a sângelui, ci împotriva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății, care sunt în văzduh." (Efeseni 6,12)
Ce face un ostaș? Ucide? NU! Suferă. Uite: "Suferă împreună cu mine, ca un bun ostaș al lui Hristos Iisus. Nici un ostaș nu se încurcă cu treburile vieții, ca să fie pe plac celui care strânge oaste." (!!!) (2 Timotei 2, 3-4) Să folosesc înțelepciunea ta, sau a preotului Andrei-Aldea, dacă el spune asta: vezi? aici e un cuvînt îngrozitor pentru cei ce spun să ucidă alt om. Sfîntul Ioan Botezătorul nu spune să ucidă alt om, apărînd țara, ci din contră: pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția Cerurilor. Ce este pocăința? Uciderea altuia? Să-ți mai arăt ce spun Scripturile? Mai tare vei fi osîndit la Judecată, dacă fac asta. Ți-am arătat suficient. Mai departe. Asta a spus Părintele Mihai Andrei-Aldea? Că "Sfintii Parinti nu a osandit niciodata folosirea fortei, a violentei, decat daca a fost facuta cu nedreptate"? Dar îi dau zeci de pasaje din Patristică și îi dovedesc lui că Sfinții Părinți osîndesc vilența. Oh, vai și-amar. Cum cad și preoții, chiar și cei aleși, cum spune Scriptura. Și nu cad numai ei, smintesc și pe alții. Dar mai este timp de pocăință și pentru preotul respectiv, că nici nu știu cine-i preotul Mihai Andrei-Aldea. Slavă Domnului oricine ar fi preotul Mihai. Există doar mînie sfîntă, ca și neascultare sfîntă, despre care am vorbit în alt post. Care e cu totul altceva și în niciun caz nu duce la uciderea altui om, sub nici un pretext. Iar Sfîntul Ioan Gură de Aur se referea la armele Duhului Sfînt de care spune și Sfîntul Apostol Pavel, nicidecum la a ucide o altă persoană. Da este vreme de război, dar la care să NU participe creștinii. Exact, acela e adevăratul război. Împotriva demonilor, împotriva sinelui și a lumii, spun Sfinții Părinți. Nu se referă la folosirea armelor de fier, ci la cele nevăzute, căci războiul nostru e împotriva întunericului. Dacă ce ai scris a scris preotul Mihai-Andrei Aldea, oricine ar fi acel preot, a greșit amarnic. Stăpînirea pedepsește? Nimeni nu pedepsește, decît Dumnezeu. Și nici El, în mod direct. E ce alegem noi. Oh vai. Și din nou greșit. Există doar două stăpînii: cea de pe pămînt, care pedepsește încălcare legilor puse de acea stăpînire pe pămîntul conduc de acea stăpînire și stăpînirea din ceruri, conform Cuvîntului Mîntuitorului: da-ți cezarului ce-i al cezarului și lui Dumnezeu ce-i a lui Dumnezeu. Din nou greșit: ocupanții ce au "datoria" să lupte împotriva ocupanților? Poate alți oamenii, dar nu creștinii. Lumea, ce iubește ce este al lumii, dar noi, pentru că nu suntem ai lumii, spune Scriptura (!) nu facem cele ale lumii. "Dacă ați fi din lume, lumea ar iubi ce este al său; dar pentru că nu sunteți din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăște." Ioan 15, 19. Lasă morții să-și îngroape morții lor. Lasă japonezii din ryu ryu, să-și îngroape japonezii lor, lasă asiatici-ce-nu-vor-să-urmeze-luminii, să-și îngroape morții lor. Creștinii să stea în lumină, la Lumină, Hristos. Amin. Întocmai, preotule Mihai Andrei Aldea: Israel S-AU supus egiptenilor, atîta amar de ani, iar cînd a venit Moise să-i scoată din Egipt, nu a instigat la rebeliune și la ură împotriva egiptenilor, oh vai nouă, vai. Ei au vrut, conform poruncii Dumnezeiești, care nici ea, nu instigă la ură și violență, să plece pe cale pașnică, precum au și venit. Cum au fost acceptați, așa să se și ducă. Și nici cînd au ieșit din Egipt, nu s-au răsculat împotriva egiptenilor. Și pe filisteni și moabiți și alții i-au ucis poporul evreu, împotriva poruncii lui Dumnezeu: SĂ NU UCIZI: De aceea s-a întristat Dumnezeu pe ei, și din pricina depărtării lor de dragostea lui Dumnezeu, au ajuns robi la egipteni, robi la babilonieni, și-așa mai departe. Oh, vai nouă. Lupta împotriva ocupației, nu se realizează decît (!) în planul duhovnicesc, împotriva demonilor, care au luat mințile celor ce vor să asuprească alți oameni. Niciodată cu alte arme, decît cele duhovnicești, cele de la Duhul Sfînt. Nici nu avem nevoie de altele. NU avem nevoie să ne ridicăm militar, sau economic, sau cultural. Cînd ne ridicăm duhovnicește, ne ridicăm pentru tot ce avem nevoie. Restul, toate vor veni de la sine. E ca și cum, după cum spune preotul Mihai Andrei-Aldea, ca și cum ridicîndu-ne duhovnicește li eșuând, nereușind nimic, ne gîndim apoi că poate dacă ne ridicăm și în alte planuri, reușim, acolo unde nu am reușit duhovnicește. Complet greșit. Mai departe. Și suflet și trup. Da, trupul este templul Duhului Sfînt, nu este pentru a ucide alt om, sub nicio formă. Cum va putea un om, plin de Duhul Sfînt, să înceapă să omoare oameni, numai că cică își apără țara? E o minciună. Duhul Sfînt nu ucide oamenii. Este Dumnezeu vieții nu al morții. Dumnezeu nu vrea moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu. Rezistența împotriva ocupanților, nu trebuie să fie sub nici o formă ce învață preotul Mihai Andrei-Aldea, -să-l ierte Dumnezeu pentru prostiile cu care a smintit pe cei mai mici, și să nu-și lege totuși piatra de moară de gît, cum Spune Scriptura, ci să se pocăiască-, ci trebuie să fie după cum învață Însuși Dumnezeu prin Sfîntul Apostol Pavel, că războiul nostru nu este împotriva trupului și a sîngelui, ci împotriva întunericului și a demonilor. Amin. Să ia arma în mîini? Și să omoare? A spus așa ceva un preot al lui Hristos? Pocăință. Atunci vai lui, cît de mult greșește, vai lui. Să ia arma în mînă să-și apere familia? De ce? Iubește pe mamă, pe tată, pe soție, pe frați mai mult decît pe Hristos? Atunci nu este vrednic de Hristos, după cum spune Scriptura. Iar dacă iubește mai mult pe Hristos decît pe familie, Hristos nu are nevoie de apărare, ci de mărturisire, iar asta, după cuvîntul Lui, în iubire, și iubirea vrăjmașilor, așa cum ne-a iubit El pe noi. Cum? Dîndu-se pe Sine jertfă, pe Sfînta Cruce. Cum? Pentru cîțiva? Nu. Pentru toți. Atunci cînd este sub ocupație, creștinul, biblic (!) are două soluții. Să se supună stăpînirii sau să fugă. ATÎT ! Oh, vai nouă. Obligația noastră de a folosi arme de fier NU EXISTĂ ! Biblic vorbesc ! Asta-i datoria lui, nu de-a ucide. Pe nimeni. VAI ȘI-AMAR ! Toți creștinii sunt slujitorii lui Dumnezeu, prin faptele, cuvintele lor, credința lor, iubirea lor, nu doar preoții și monahii. Și așadar, toți creștinii trebuie să NU pună mîna pe nici o armă ce ar putea ucide un alt om, nu numai preoții și monahii. Conform învățăturii creștine. Am vorbit destul. Vai nouă de vom ucide alt om, vai nouă. O viață, dacă ne pocăim pentru uciderea altui om, și poate nu e de-ajuns, după pildele din Pateric. Vai nouă. Bucurii. P.S.: frate Dalian, nu trebuie să demonstrez nimănui nimic, dragul meu. Îți place sau nu, nu te împiedică la mîntuire semnătura mea, din contră ajută. Gîndește-te la lucruri mai mari. Iar eu sunt creștin. Ortodox, se înțelege, singura Biserică Creștină rămasă pe pămînt. Liniștește-te. Doamne ajută. P.S.2: patrie și credință, șterge satana aia de la poza de avatar. |
Citat:
Actele Martirice=/=Patristica. Citat:
O analiza mai amanuntita cu mai multe exemple, gasesti pe linkul de la orthodoxwiki. Citat:
Citat:
Citat:
a) e diferit; b)nu exista; Altfel comiti eroarea logica numita argumentul din lipsa de incredere. Citat:
Citat:
Si vezi ce zici. Inteleg ca esti zelos in ceea ce crezi, dar cand incepi sa ii faci pe toti care nu sunt de acord cu tine, in stanga si dreapta si fara discernamant, luptatori impotriva lui Hristos si inselati de diavol, esti pe o cale cam alunecoasa. Citat:
In ceea ce priveste Noul Testament, da, sunt de acord ca pedeapsa juridica cu moartea nu isi mai are rostul. Citat:
Eu doar am copiat interviul. Vezi threadul despre arte martiale daca nu ma crezi. Citat:
Frumoasa pilda. |
Doamne ajută.
(...) it has nevertheless always considered killing even in such cases to be a sin. In St. Pauls epistle to the Romans, God is referred to as a "God of peace" (Romans 15:33). The development of a war is a result of a separation from God, which is also a separation from peace and love. Since God is the source of our existence, separation from God leads to chaos and destruction. "If you are willing and obedient, you shall eat the good of the land; but if you refuse and rebel, you shall be devoured by the sword" (Isaiah 1:19-20). "for all who take the sword will perish by the sword" (Matthew 26:52). "for the authority (civil) does not bear the sword in vain! It is the servant of God to execute wrath on the wrongdoer" (Romans 13:4). Christians are focused on peace and must work towards preserving a loving attitude that is not separate from God. "My kingdom is not from this world. If my kingdom were from this world, my followers would be fighting to keep me from being handed over to the Jews" (John 18:34). "I give you a new commandment, that you love one another. Just as I have loved you, you also should love one another" (John 13:34). "Blessed are the peacemakers, for they will be called children of God" (Matthew 5:9). The Church during the first centuries was very negative towards the participation of Christians in war. Origen was completely against the idea of Christians participating in any form of military duty. Neither St. Ambrose nor St. Augustine accept the "just war" theory but recognized the reasons that lead to it the defense of those unjustly treated. Never has the Church presented nor accepted a theory of "just war". According to Fr. Stanley Harakas, there is no ethical reasoning for war in the writings of the Greek Fathers. Fr. Harakas states that the fathers wrote that only negative impacts arise from war. Even in unavoidable circumstances, Fr. Harakas mentions that the fathers thought of war as the lesser of greater evils, but none the less evil. Fr. Harakas declares that the term "just war" is not found in the writings of the Greek Fathers. The stance of the Fathers on war is pro-peace and an Orthodox "just war" theory does not exist. St. John Chrysostom "Christians above all men are not permitted forcibly to correct the failings of those who sin. Secular judges indeed, when they have captured malefactors under the law, show their authority to be great, and prevent them even against their will from following their own devices: but in our case the wrong-doer must be made better, not by force, but by persuasion" (St. John Chrysostom, "On the Priesthood"). The Canonical Tradition of the Orthodox Church Any act of violence contradicts the ethics and principles of the Kingdom of God. St. Basil states that although the act of violence may be required for the "defense of the weak and innocentit is never justifiable." Canon 83 of the Holy Apostles "If any Bishop, or Priest, or Deacon is engaged in military matters, and wishes to hold both a Roman (i.e.; civil) and a holy office, let him be deposed. For "render unto Caesar the things that are Caesars; and unto God the things that are Gods" (Matthew 22:21). Church and State Christianity is responsible for first introducing the belief of non-violence. A true Christian would rather be killed than to kill. However, it is the civic duty of a Christian to obey the civil authority, not only because of fearing punishment, but since it is ethically and honorably conscience. It is inevitably understood that the will of the civil authority will conflict with Gods will over time, and its important to understand that "we must obey God rather than any human authority" (Acts 5:29). The Church and the Roman (Byzantine) Empire "How could they be regarded as martyrs or equal to the martyrs those who kill others or die themselves at war, when the divine canons impose a penalty on them, preventing them from coming to Divine Communion for three years." Most Happy, Ecumenical Patriarch Bartholomew I Address in Athens, Greece on May 24, 1999 As declared by Patriarch Bartholomew, "...the irrationality of war is evident from its effect on humanity and on the natural environment." Patriarch Bartholomew references St. Paul's epistle to the Romans, "Do not be overcome by evil, but overcome evil with good" (Romans 12:21). E destul de clar, cred. Bucurii. |
Citat:
Ai dat din Scriptura si martirologie. Nu intra la patristica. Citat:
Citat:
Da, Dumnezeu a pedepsit intrebuintarea armatei in mod non-defensiv(cum ar fi acel recensamant), nu prin existenta ei. Citat:
Citat:
Citat:
|
Doamne ajută.
Nu, dragul meu, Actele Martirice, martiriologia, este încadrată întro ramură a patristicii. Întreabă un profesor din facultatea de teologie, de patristică preferabil, dacă pe mine nu mă crezi. Mi-am dat licența din Patristică, dar să nu-mi fie a mă lăuda decît întru crucea Domnului, cum spune Sfîntul Apostol Pavel. Întocmai ăsta este singurul motiv pentru care este nevoie de o Biserică națională, și nu doar națională, ci mai ales locală, reprezentată prin episcop. Exemplul biblic: epistolele: către Biserica din Corint, Tesalonic, către romani, evrei, deci pe regiuni, pe Biserici, pe națiuni. Oh, de-ai înțelege. Sfîntul Gheorghe decînd a devenit creștin nu a mai ucis nici un om. Pardon? Dragul, tu să dovedești, tu ai spus primul protioara aia mare. Tu să dovedești că Troparul Sfintei Cruci, cel care susții tu că e vechi, acela greșit, e adevărat. Ucenicul Nestor, e la fel ca Sfântul Petru și Sfîntul Ilie Tesviteanul, în însemnătatea și dimensiunea faptei sale. Rare, extrem de rare, cu o însemnătate extrem de înaltă teologică, acțiunile lor, care nicidecum nu dă dezlegare la uciderea altui om. În Levitic, și niciunde în Biblie, nu există, niciun loc unde Dumnezeu cheamă oamenii la a merge și a ucide alt om. Da, un singur canon, bagă războiul în altă pedeapsă decît crima, Canonul 13 al Sfîntului Vasile cel Mare, anume îi dă soldatului o pedeapsă mai ușoară decît criminalului, 3 ani, în loc de 7 ani, de oprire de la Sfînta Împărtășanie, dar în niciun caz nu spune că e bine ce a făcut, nu încurajează războiul și uciderile sub nici o formă, din contră, le osîndește. Chiar trebuie să reamintesc că evreii au cucerit Canaanul militar, împotriva cuvîntului lui Dumnezeu: SĂ NU UCIZI și că asta a fost consecința pentru care ei au ajuns robi 400 de ani în Babilon, și pînă în 1956 nu au avut o patrie a lor ? Chiar trebuie ? De care dezvoltare ai nevoie? Ce dacă ești sub ocupație străină? Și evreii au fost și nici nu au avut țară a lor, mii de ani. Oare atît de orbi acceptăm să fim? Ce dezvoltare îți trebuie? Pe Dumnezeu să-L ai, Lui să I te închini, Lui să-i slujești și de nimic, absolut nimic nu mai ai nevoie. Despre monahi, mireni și preoți am răspuns deja. Citește cu atenție, nu o spun cu aer de superioritate, ci pentru că îmi pasă, nu vreau să te pierzi. Te rog eu frumos, șterge satana aia de la poza de profil. Bucurii. |
Dragul meu coleg Daniel,
Sa fie clar, nu ma opun tie de indaratnic ce sunt. Ma opun fiindca ceea ce spui contrasteaza in mod fatis cu realitatea istorica atat bisericeasca cat si laica. Ma opun fiindca ceea ce spui nu poti justifica, decat cu intelegerea ta proasta si sectara a Biblia, fara alte surse, fara citate ale Sfintilor Parinti, fara baza in canonul bisericesc. Ma opun fiindca ignori alte surse pe care le zic(macar te-ai obosit cu interviul). Fiindca singurul tau mod de a raspunde parerilor contrare e un apel la emotie si viziunea ta, in care iti pui fustele in cap si sa ne faci antihristi, cu o atitudine de copil razgaiat. Uite cum vine treaba, pe forumuri se dezbat probleme si se schimba idei. Daca tu vrei sa ne convingi, trebuie sa faci ca la tribunal. Sau poti sa te aperi singur, sau iti iei avocat. Acum, ca sa arati ca ai dreptate intr-un tribunal, aduci dovezi in sprijinul afirmatiei tale(citate ale unor mari teologi, dovezi din canon, etc.), arati ca asa s-a procedat si in procese trecute(o fituica in care un consiliu ecumenic sau ceva aproximativ in care s-a condamnat violenta de orice fel), sau martori(mari teologi, Sfinti Parinti). Nu tipi ca "ASA STIU EU CA E CODUL PENAL, CRIMINALILOR" ca daca era un judecator de fata, te ruga sa parasesti sala. |
Da, in mod evident cucerirea s-a facut impotriva vointei divine.
Dar Domnul mi-a zis: Nu te teme de el, căci îl voi da în mâinile tale pe el și tot poporul lui și tot pământul lui, și vei face cu el ce-ai făcut cu Sihon, regele Amoreilor, care a trăit în Heșbon. 3. Domnul Dumnezeul nostru a dat în mâinile noastre și pe Og, regele Vasanului, cu tot poporul lui, și noi l-am bătut, încât nimeni de la ei n-a rămas viu. 4. În vremea aceea am luat toate cetățile lui, că n-a fost cetate pe care să n-o luăm de la ei. Am luat șaizeci de cetăți, toată latura Argob, țara lui Og al Vasanului. 5. Toate cetățile acestea erau întărite cu ziduri înalte, cu porți și cu încuietori, afară de cetățile neîntărite care erau foarte multe. 6. Și le-am nimicit, cum făcusem și cu Sihon, regele Heșbonului, pierzând fiecare cetate cu bărbați, femei și copii. 7. Iar toate vitele și cele jefuite prin cetăți ni le-am luat ca pradă. 8. Am luat în vremea aceea din mâinile celor doi regi amorei pământul acesta care este dincoace de Iordan, de la râul Arnon până la muntele Hermon. 9. (Sidonienii numesc Hermonul, Sirion, iar Amoreii îl numesc Senir). 10. Am luat adică toate cetățile din șes, tot Galaadul și tot Vasanul, până la Salca și Edrei, cetățile din țara lui Og al Vasanului. |
Doamne ajută.
Dragul meu frate "patrie și credință", (șterge satana aia de la poza de profil) Să fie clar, nu mă opun ție de îndărătnic ce sunt. Mă opun ție fiindcă ceea ce spui contrastează în mod fățiș cu realitatea Sfintei Scripturi și Sfinților Părinți. Mă opun fiindcă ceea ce spui nu poți justifica biblic, decît cu înțelegerea ta proastă și sectară tîlcuirea Adevărului, fără nicio sursă, nici biblică, nici patristică, că e voie să ucizi un alt om, fără citate ale Sfinților Părinți, fără bază în canonul bisericesc. Absolut nimic. Numai nebunia minții tale. Mă opun fiindcă ignori sursa principală, Scriptura (măcar te-ai obosit să citești răspunsul la interviu). Fiindcă singurul tău mod de a răspunde Adevărului Scripturistic, e un apel la întunericul și minciunile dăruite ție de diavol, în care îți pui fustele în cap și mă faci cu ou și cu oțet, (nu pe mine, pe tine, dragul meu, ție îți atragi osîndă) cu o atitudine de copil rîzgîiat. Aduc și voi aduce singurele, unicele două surse Adevărate și vrednice de toată crezarea. Singura Înțelepciune. Adevărul Scripturistic, Cuvîntul lui Dumnezeu și tîlcuirea lui, unde sunt lucruri cu anevoie de înțeles, din Sfinții Părinți, Patristica, oameni peste care s-a oglindit și odihnit Duhul Sfînt Dumnezeu. Atît. Nu-i suficient pentru tine? Și-atunci dacă te mustru, nu-ți convine. Bucurii. |
Citat:
Nu ai zis nicaieri, "iar la acest citat, Sfantul acesta a zis:......, fapt care imi sustine punctul de vedere". Tu doar iti impui viziunea scripturistica ca un neo-protestant. In al doilea rand, eu nu pot purta aceasta discutie. Nu pot sa vorbesc cu un om care isi face din 3 in 3 randuri partenerii de discutie satanisti si antihristi. Iar folosirea acestor apelative cu atata usurinta este un pacat foarte mare. Dar stiu, stiu sistemul de troll si mare artist pe net. Stai liniștit. Știu că nu am cum să penetrez coconul tău de autosuficiență. Știu sistemul. Dacă cineva te critică, înseamnă că nu înțelege Adevarul. Ce faci tu e marturisirea Ortodoxiei, bla bla bla. Tu educi oamenii, tu ii insulti ca sa se trezeasca. Dar stai linistit. Asta cred toti. Ca toti arata cum trebuie facut pt binele umanitatii. De la cel mai enervant evanghelic baptist, pana la cel mai furios ateu, toti vor binele mai mare si sa convinga lumea. Dar, surpriza, nu merge. Dar acum, lasa, ca nu ai timp de pierdut cu slujitorul intunericului de mine. |
Doamne ajută.
(frate, șterge te rog frumos, satana aia de la poza de profil, te rog.) Am adus citate din Actele Martirice, din Canoane, și Sfinții Părinți. Nu doar în răspunsuri către tine, ci în topic. Toate, sunt patristică. Nu la toate versetele e nevoie de tîlcuire, ci doar la acele locuri "cu anevoie de înțeles". Dacă ai fi citit, vreo tîlcuire a unei cărți din Sfînta Scriptură a vreunui Sfînt Părinte, ai fi văzut că nu tîlcuiește verset cu verset. Bine. Nu purta această discuție, dragul meu. Sănătate, să trăiești. Mîntuire să-ți dea Dumnezeu. Cocon de autosuficiență? Auzi acolo. Nu, nu așa, că e prea frumos, e și fonic, îmi place, sună pompos și ornat. Sau turnul de fildeș, mai era expresia. Zi și tu, prostia mea. Că sunt prost grămadă. Dar nu pe mine și neputințele mele să le iei în seamă, ci dulceața fără margini a Cuvîntului lui Dumnezeu. Dar critică-mă dragul meu, că am atîtea de învățat, sunt topicuri în care îmi prin urechile de nu mă văd, și deci așadar nu intru acolo. Întru numai unde mai știu cîte ceva... și poate pot să ajut, să fiu de folos. Nu, aici nu ai dreptate. Nu insult. Mustru. Cîteodată prea aspru, ai dreptate, dar trebuie, cînd trebuie, cu tot dragul. Și tot ce fac e Scripturistic, cu mila Domnului, în neputințele mele, uite: "Săgeată înfiptă în coapsele trupului, așa e cuvântul în inima nebunului. Mustră pe prieten, ca nu cumva să fi făcut aceea și, dacă a făcut, să nu mai facă. Mustră pe prieten, ca nu cumva să fi zis și, de a zis, să nu mai zică. Cercetează pe prieten, că de multe ori este năpăstuit, și nu crede tot cuvântul. Este câte unul care alunecă, dar nu din suflet, și cine n-a greșit cu limba sa? Dojenește pe prietenul tău, mai înainte ca să-l înfricoșezi, și dă loc legii Celui Preaînalt. Toată înțelepciunea este în frica Domnului, și în toată înțelepciunea este împlinirea legii." (Înțelepciunea lui Isus fiul lui Sirah 19, 12-18) Valabil și cu frații creștini, care au nevoie de îndreptare, și cu frații apostaziați, și cu frații eretici, și cu frații necredincioși, și și cu mine, că am și eu nevoie. Toți suntem frați, dacă nu în Hristos, în Adam, fie că ne place sau nu. Că e frate eretic, apostaziat, sau necredincios, e partea a doua, dar e frate. Și dacă are nevoie de ajutor, de îndreptare, acolo știi ce să răspunzi, sărim și ajutăm. Bucurii. |
Citat:
Actele martirice nu intra la Patristica. uite defintia Patristicii de pe wikipedia si orthodoxwiki. Patristica sau Patrologia este disciplina teologică care studiază istoria și conținutul doctrinei Părinților Bisericii, doctrină închegată ca tradiție, acceptată în comun de întreaga Biserică într-o perioadă a istoriei bisericești, în care s-a transmis și asimilat învățătura apostolică într-o formă autentică și normativă. Patristica se referă la contribuțiile literare ale Sfinților Părinți. Sub titlul de Părinți apostolici intră scriitorii creștini din a doua jumătate a sec. I și prima jumătate a sec. II, care au fost ucenici ai Sfinților Apostoli ori i-au cunoscut pe aceștia. Astfel, Barnaba, Clement Romanul, Ignatie Teoforul (episcop al Antiohiei), Policarp al Smirnei, Herma, Papias sunt doar cei cunoscuți, existând și o serie de anonimi, precum autorul Epistolei către Diognet. Deci, actele martirice nu indeplinesc conditiile pentru asta. Citat:
Citat:
Nu. Arogant? Da. Citat:
Eu nu ii insult, eu le arat adevarul. De ce sunt enervant cand fac asta? Pentru binele lor. De ce ce supara? Pentru ca ei nu pot suporta adevarul si ca ei gresesc(din nou, am mai auzit-o de prea multe ori de la atei si neo-protestanti ca sa nu imi dau seama ca o tactica proasta si o scuza pentru a arunca insulte catre cei care nu sunt de acord cu tine). |
Doamne ajută.
Adevărul este cu totul Altul, față de cel care l-ai arătat tu. Sunt mai rău decît un arogant notoriu. Roagă-te și pentru mine. Ți-am adus exemplele Scripturistice care nu mai ai nevoie de tîlcuiri. Bucurii. |
Dacă dorești să ți se șteargă contul trebuie să trimiți un e-mail (sau PM) către admin. Nu este sigur că el (sau ei) vede tot ce se scrie pe forum.
Însă eu îți sugerez să renunți mai degrabă la ce ai scris în semnătură și să te mai gândești dacă e inutil sau nu să mai rămâi pe forum. |
Citat:
"Neither St. Ambrose nor St. Augustine accept the "just war" theory but recognized the reasons that lead to it – the defense of those unjustly treated. Never has the Church presented nor accepted a theory of "just war," but it has tolerated it to protect greater standards." Spune ca au fost doar tolerate, desi e mai mult parerea autorului. Cred ca articolul e facut probabil de ortodocsii din America, am mai intalnit la teoria evolutionista un articol scris exclusiv de cei din SUA, care era complet gresit. Daca citim si discutia pe marginea articolului, cineva spune ca "just war" e o teorie de la catolici: http://orthodoxwiki.org/Talk:Just_war Chiar si cel ce comenteaza e din OCA (BO din SUA). Avem un exemplu chiar la noi, Sfantul Stefan cel Mare facea penitenta inainte de o lupta si mai ales dupa, pentru iertarea pacatelor. In articol se mai dau exemple destul de clare, "The stance of the Fathers on war is pro-peace and an Orthodox "just war" theory does not exist." Ba chiar se pune problema ca unii sfinti spun ca un crestin nu trebuie sa faca serviciul militar, adica sa lupte in razboi (ca acum se face doar armata, nu e razboi). |
Ora este GMT +3. Ora este acum 20:18:32. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.