![]() |
N. Priceputu, daca Dumnezeu i-ar trimite pe sa zicem japonezii aia buni de care amintea Ioana in iad, l-ai considera un Dumnezeu crud ? Nu te ascunde dupa cuvinte, spune da sau nu.
|
Nu L-aș considera crud orice ar face pe Dumnezeul meu. Știu că nu e crud, ci că e bun, iubitor până la jertfa de Sine. Așa S-a arătat.
Pe de altă parte nici n-are cum să trimită pe cineva în iad. Tocmai pentru că e bun, nu El trimite pe cineva în iad. Omul singur se duce acolo, alegând liber să se depărteze de Dumnezeu. Adică să trăiască în păcat, care este moarte. Dacă i-ar trimite, totuși, în iad, cum spui, doar pentru că n-au cunoscut Ortodoxia, cred că n-ar fi vorba de Dumnezeul în care cred. Nu așa Îl cunosc. Hristos ne-a făcut cunoscut un alt Dumnezeu. Și chiar și cînd va veni în slavă și ne va judeca, o va face cu dreptate, și ne va judeca după faptele pe care ni le-a arătat clar: am fost/n-am fost milostivi, L-am văzut sau nu în semenii noștri. |
Citat:
"Ce zice judecata dumneavoastra, ratiunea dumneavoastra sanatoasa? Ca a recunoaste pieirea unor oameni buni, care nu cred in Hristos este un fapt potrivnic ratiunii dumneavoastra sanatoase! Si nu doar atat! Ci ca o asemenea pieire a oamenilor virtuosi e potrivnica milosteniei unei Fiinte atat de atotbune ca Dumnezeu. Ati avut cumva o revelatie de sus asupra acestui obiect, asupra a ceea ce e contrar si nu e contrar milosteniei lui Dumnezeu? Nu! Insa ratiunea dumneavoastra sanatoasa va spune asta! Ah, ratiunea dumneavoastra sanatoasa! Atunci, cu ratiunea dumneavoastra sanatoasa, de unde ati scos ca puteti intelege, cu patrunderea omeneasca limitata, ce este si ce nu este contrar milosteniei lui Dumnezeu?" |
Citat:
|
Citat:
Iata ce spune Sfantul Serafim: "Totusi aceasta nu inseamna ca Duhul lui Dumnezeu nu era in lume deloc, ci doar ca prezenta Sa nu era atat de vadita. Se manifesta doar exterior, si doar semnele prezentei Sale in lume au fost cunoscute de oameni." Nu ar putea manualul sa contrazica invatatura ortodoxa din catehism (pentur ca daca o face nu e bun), iar catehismul am arata ce spune, de ce e asa greu sa acceptam ceva atat de simplu, parca ar fi cel mai greu lucrur din lume: "In Biserica, iar nu in afara de ea, Domnul nostru Iisus Hristos impartaseste harul Sau mantuitor, prin Duhul Sfant in Sfintele Taine. De aceea numai in Biserica este sigura mantuirea." Vedem ca si aici e vorba de harul interior, lucrator, din Sfintele Taine. Dar harul exterior poate fi si in afara, asa se convertesc cei ce vin la ortodoxie, de exemplu. Dar altfel cum ar putea harul, care spune doar adevarul, sa nu le spuna adevarul celor ce sunt pagani? Nu le-ar spune sa creada in Dumnezeu si Iisus, ii ajuta sa se inchine la idoli? |
@iuliu46:
Mă provoci să mă pronunț în legătură cu cei care n-au auzit de Hristos. Vrei, parcă, să mă afund mai tare. Am spus mai înainte cu privire la creștini, că nu am certitudini, ci doar speranțe. Și că nu este mântuire în afară de Hristos. Deci ce să spun despre cei care nu L-au cunoscut? Nu e treaba mea, e peste putința mea de înțelegere. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Înțeleg că în Botez ne-am îmbrăcat în Hristos și că atunci ne lepădăm de satana. Că atunci începe să crească în noi omul nou, conlucrând cu harul. Și că așa începe unirea tainică cu Hristos cel înviat. Nu înțeleg, însă, nerecunoașterea botezului celorlalte culte. |
Citat:
P.S. De altfel, Cătălin, viziunea ta cred că este foarte asemănătoare cu a lui Mihnea Dragomir. Dincolo de diferențele dogmatice: tehnică, sistematică. |
Citat:
Cand ne aratam "grija" pentru semenul nostru osandit la iad tot la confortul nostru ne gandim de fapt. Ca daca chiar ne-ar pasa de el pe jos am merge amandoi ca sa-l ajutam sa se ridice. Dar noi suntem comozi si in acelasi timp ii cerem socoteala lui Dumnezeu. Mesajul Sf. Ignatie este mult mai ziditor decat mesajul celui care-l vede pe cel din afara bisericii in rai pentru ca ne obliga pe fiecare din noi, nu ne lasa sa dormim, ne arata ca avem o datorie fata de semenul nostru. Uite o sa risc mai mult decat tine si o sa spun ca nu stiu ce se va intampla cu japonezii aia buni, dar stiu sigur ce se va intampla cu noi pentru ca am ales grija de fatada a fariseului in locul grijii adevarate doar pentru a putea dormi linistiti. |
Vrei să spui că Sf. Ignatie ne îndeamnă la misionarism?
Pentru mine grija pentru mântuirea altor creștini nu este teoretică. Ei fac parte din familia mea. Însă nu vreau să modific adevărul pentru ei, ca să se poată și ei încadra. Vreau doar să înțeleg ce ne-a dat Dumnezeu să înțelegem cu privire și la ei. El este Adevărul. Dar duhul înțelegerii încă n-a ajuns la mine. |
Citat:
Astea sunt gandurile mele in care am incercat sa pun si putina inima. Sigur ca eu poate sunt mult mai departe decat multi dintre voi de duhul intelegerii de care pomeneai tu si probabil ar trebui sa citesc mai mult si sa scriu mai putin si mai ales sa pun in practica ceea ce cred. Pentru ca degeaba as lua 8 la teorie daca raman repetent la practica si asta e marele pericol. |
Citat:
Cred că Harul e unic, precum Dumnezeu Unul Este. Din Izvorul Dumnezeirii nu pot ieși haruri, ci Har. Dumnezeu este Simplu, De-o Ființă. Unic Izvor, Primordial. Așa cum Hristos a fost, Întrupat, Unul și Același însă oamenii care L-au cunoscut în timpul Întrupării Sale au avut poziții diferite față de El (unii L-au ignorat, alții L-au insultat, alții L-au batjocorit și biciuit, alții L-au răstignit iar alții L-au iubit și L-au urmat), așa e și cu harul: avem reprezentări diferite, varii, multiple. Îl numim, Îl împărțim, Îl clasificăm - nu pentru că Harul e cum înțelegem noi, ci pentru că noi avem înțelegeri și înțelegeri, conceperi și conceperi, re-prezentări și re-prezentări (subiective), oameni (sufletești) fiind noi. Harul e Unul, reprezentarea Lui în mintea oamenilor e diversificată. Așa îmi pare... |
Citat:
(Mintea omului tinde la sistemă, deh... Până și Blaga a vrut să inventeze una, darmite Nitzsche...) |
Citat:
Dar, de fapt, daca Harul e de mai multe feluri sau de un singur fel este, pentru subiectul de fata, irelevant. Relevant este ca oameni aflati in afara Bisericii primesc adesea impulsul convertirii, iar acest lucru este lucrare harica. |
Citat:
Ca sa nu scriu iar raspunsul redau mesajul: "Asa este, e vorba de acelasi har, nu are cum sa fie ceva diferit, diferenta este ca cel exterior se numeste asa pentru ca nu patrunde in inima, iar cel lucrator patrunde in inima prin Botez si Mirungere." |
Citat:
|
Citat:
Si e o invatatura fireasca, de la inceput a Bisericii, altfel nu se puteau explica multe alte invataturi. De exemplu Pogorarea Duhului Sfant are loc la Cincizecime, cand noi ortodocsii spunem ca s-a infiintat Biserica. Daca ar fi fost deja harul nu ar mia fi avut insemnatate aceasta pogorare. Iar daca nu ar fi fost deloc har pana atunci era iar imposibil, pentur ca nu mai puteau prooroci proorocii, iar sfantul Elisei nu ar mai fi primit harul indoit. In ortodoxie am citit ca se numeste har chemator cel exterior, iar cel din Sfintele Taine cred ca har mantuitor (aici nu stiu exact). Iar harul acesta interior se poate capata doar la Botez si Mirungere, pomeneam odata de pelagianism, aceasta erezie a aparut in Apus si spunea ca harul se poate capata prin fapte si nega apacatul original si necesitatea botezului. |
Citat:
Si cea mai buna misiune este cea arata de Sfantul Siluan Athonitul, adica rugaciunea pentru luminarea lor (cum arata un alt sfant doar rugaciune apentru luminare, nu altfel de rugaciune, nu ne rugam pentru pagani ca pentru credinciosi). Asadar cu rugaciune si eventual si cu expunerea adevarului, ca unii sunt receptivi de la inceput. |
Citat:
Nu, japonezii ăia la care te referi dumneata nu își lucrează mântuirea, își lucrează doar pe cele ale acestei lumi, iar nu pe cele ale mântuirii. Dealtfel ți-am mai spus odată că nu prea înțelegi cum stă treaba cu mântuirea, și nu îmi aduc aminte să îți fi precizat poziția, așa ca să vedem și noi cât este de ortodoxă. Nu există mântuire în afara lui Hristos și în afara Bisericii. Fapte bune, o viață cu anumite virtuți poate exista, dar nu mântuire. Ceea ce ai afirmat mai sus este erezie și prin astfel de lucruri stai liniștită și nu te mai văicări că "te dă cineva afară din Ortodoxie", că te dai singură și nesilită de nimeni. Că "ies de sub robia răului" și că "își lucrează mântuirea" sunt învățături eretice în contextul de care vorbești, și care pleacă de la ereziile că există mântuire în afara harului, în afara lui Hristos și a Bisericii, că poate exista mântuire numai prin faptele omului, iar nu doar prin harul lui Dumnezeu, și posibil și pe erezia că harul mântuitor există în afara Bisericii; toate acestea sunt erezii, Hristos Iisus a spus foarte clar că "Duhul Adevărului va veni la voi și în voi va fi, pe care lumea nu îl primește și nici nu îl cunoaște" (Ev după Ioan). Data viitoare când mai faci genul acela de afirmații fă efortul și justifică cu ceva din Sfânta Tradiție, altfel știm care este valoarea doctrinară a celor spuse, egală cu zero barat, dar posibil smintitoare pentru cei care nu prea știu cum stă treaba cu Biserica lui Hristos și pot să "pună botul" la orice învățătură umanistă, ecumenistă, eretică, iubiristă, filosofică etc. "Că nu vor fi pierduți" este cu totul altceva, dar nici cu privire la acest lucru nu se poate cineva pronunța atâta timp cât respectivii nu sunt puși în fața problemei pentru a vedea care este atitudinea și răspunsul lor într-un timp rezonabil, mai lung sau mai scurt, după pronia lui Dumnezeu. |
Citat:
|
Citat:
Iar noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul cel de la Dumnezeu, ca să cunoaștem cele dăruite nouă de Dumnezeu; pe care le și grăim, dar nu în cuvinte învățate din înțelepciunea omenească, ci în cuvinte învățate de la Duhul Sfânt, lămurind lucruri duhovnicești oamenilor duhovnicești. Omul firesc nu primește cele ale Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt nebunie și nu poate să le înțeleagă, fiindcă ele se judecă duhovnicește. Dar omul duhovnicesc toate le judecă, pe el însă nu-l judecă nimeni;căci "Cine a cunoscut gândul Domnului, ca să-L învețe pe El ?" Noi însă avem gândul lui Hristos. (I Corinteni 2, 12-16) Duhul Adevărului, pe Care lumea nu-L poate primi, pentru că nu-L vede și nici nu-L cunoaște; Îl cunoașteți voi, de vreme ce la voi rămâne și întru voi va fi. (Ioan 14, 17) Iar în Biserică nu te poziționezi pe calea mântuirii, ci ești poziționat în primul rând de Dumnezeu prin harul Său pe calea mântuirii, inițiativa mântuirii avându-o Dumnezeu, nu omul. |
Citat:
|
Am credința că în Biserică, îndeosebi prin Sfintele Taine, mă apropii și mă ating, chiar, de Hristos cel înviat. Nu prea înțeleg sintagma „harul mântuirii”. Este și altfel de har?
|
Eu nu mă refeream la ce credință aveți, ci la ce putință de înțelegere.
|
Citat:
|
savanarola
Atentie la lectura: vor intrezari “casa Tatalui” nu e totuna cu “vor fi in casa Tatalui”.
|
Citat:
|
Citat:
- mai poate fi numit viu un trup care are multe madulare bolnave sau el se afla deja in pragul mortii? ps : Bineinteles in cazul in care Hristos este de acord cu catehismul ortodox. Logic |
Citat:
|
Citat:
Iar sfintenia este putin sau chiar deloc acceptata ca traire de omul crestin datorita scuzelor aberante promulgate cu multa ravna de intelect pentru firea asta "pacatoasa". |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
te poti intoarce oricand la Hristos.asta daca ti surade ideea de vesnicie,de tine depinde |
Citat:
|
Citat:
exista o venerare,care o poti lua ca pe o supraapreciere si stima,respect pt oameni model si daca se poate dorinta de a le calca pe urme.oamenii aia s au sfintit pt ca au cautat fericirea si au gasit o,prin multe eforturi si necazuri au gasit o intr un final.nu vezi ca oamenii nu mai cred in fericire?se insala amarnic.daca vei trai cu mintea in cer si cu picioarele pe pamant,daca gura ta,gandurile tale vor rosti neincetat sau macar de cateva ori pe zi numele lui Hristos si al Maicii sale(vezi rugaciunea inimii),atunci ochii mintii ti se vor deschide si vei afla fericirea.sfintii sunt singurii pe care trebuie sa i luam drept modele de viata pt ca principiul lor este dragostea,iar superficialitatea lumeasca nu si are locul in acest gen de traire fericita.nu trebuie sa luam exemplu lumea.pt ca majoritatea asta este afectata de indoctrinarea impusa de antihrist,care inca sta la panda.el se bazeaza pe materialism,placeri lumesti si lipsirea de orice sentiment de dragoste fata de aproapele,prefera sa ne rupa de sensul vietii sa nu mai stim incotro s o apucam,asa ne manipuleaza mai usor.exista multi crestini cu numele care se vor lepada la prima amenintare,asculta i pe sfinti nu pe oamenii amagitori ai epocii noastre. |
Citat:
nu as avea cum sa te cred pt ca necuratu nu poate tasta pe net,doar daca omul e stapanit de el.un spirit nu poate atinge ceva material-tastele,doar prin intermediul cuiva. si daca ar fi asa,s ar face de ras,ar fi un motiv in plus pt crestini sa se distreze putin :) prezenta diavolului aduce tulburare in om si nu simt nimic de genul asta,asa ca n ai cum :)) "ne am vazut'' mai repede decat te ai asteptat si n ai fost prea politicos,noaptea iti da puteri?ce?ziua nu ti iei vitaminele? :)) :p |
Ora este GMT +3. Ora este acum 11:09:36. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.