Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Dogmatica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5074)
-   -   Cine face parte din Biserica? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16208)

iuliu46 05.03.2013 19:38:10

N. Priceputu, daca Dumnezeu i-ar trimite pe sa zicem japonezii aia buni de care amintea Ioana in iad, l-ai considera un Dumnezeu crud ? Nu te ascunde dupa cuvinte, spune da sau nu.

N.Priceputu 05.03.2013 20:09:51

Nu L-aș considera crud orice ar face pe Dumnezeul meu. Știu că nu e crud, ci că e bun, iubitor până la jertfa de Sine. Așa S-a arătat.
Pe de altă parte nici n-are cum să trimită pe cineva în iad. Tocmai pentru că e bun, nu El trimite pe cineva în iad. Omul singur se duce acolo, alegând liber să se depărteze de Dumnezeu. Adică să trăiască în păcat, care este moarte.

Dacă i-ar trimite, totuși, în iad, cum spui, doar pentru că n-au cunoscut Ortodoxia, cred că n-ar fi vorba de Dumnezeul în care cred. Nu așa Îl cunosc.

Hristos ne-a făcut cunoscut un alt Dumnezeu. Și chiar și cînd va veni în slavă și ne va judeca, o va face cu dreptate, și ne va judeca după faptele pe care ni le-a arătat clar: am fost/n-am fost milostivi, L-am văzut sau nu în semenii noștri.

catalin2 05.03.2013 20:10:51

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 507781)
Ni s-a aratat ca in Biserica te poti mantui, asta e singura cale ce ni s-a descoperit. Desigur, nu limitam noi mila si dragostea lui Dumnezeu spunand "numai in", "altfel nu" , ci spunem ceea ce stim, ca in Biserica te poti mantui, fara a alimenta certitudini privind alte cai, caci acestea nu s-au aratat.

Eu despre asta am scris, despre ce ni s-a aratat. Numai in Sfanta Scriptura Iisus ne spune ca cine nu se boteaza si impartaseste nu se mnatuieste. Nu ne spun ca cine se boteaza se mantuieste, ci despre cei ce nu se boteaza. Asadar ni s-a aratat sau nu? Despre care este mila lui Dumnezeu ne da raspunsul si Sfantul Ignatie:
"Ce zice judecata dumneavoastra, ratiunea dumneavoastra sanatoasa? Ca a recunoaste pieirea unor oameni buni, care nu cred in Hristos este un fapt potrivnic ratiunii dumneavoastra sanatoase! Si nu doar atat! Ci ca o asemenea pieire a oamenilor virtuosi e potrivnica milosteniei unei Fiinte atat de atotbune ca Dumnezeu. Ati avut cumva o revelatie de sus asupra acestui obiect, asupra a ceea ce e contrar si nu e contrar milosteniei lui Dumnezeu? Nu! Insa ratiunea dumneavoastra sanatoasa va spune asta! Ah, ratiunea dumneavoastra sanatoasa! Atunci, cu ratiunea dumneavoastra sanatoasa, de unde ati scos ca puteti intelege, cu patrunderea omeneasca limitata, ce este si ce nu este contrar milosteniei lui Dumnezeu?"

iuliu46 05.03.2013 20:16:59

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 507850)
Nu L-aș considera crud orice ar face pe Dumnezeul meu. Știu că nu e crud, ci că e bun, iubitor până la jertfa de Sine. Așa S-a arătat.
Pe de altă parte nici n-are cum să trimită pe cineva în iad. Tocmai pentru că e bun, nu El trimite pe cineva în iad. Omul singur se duce acolo, alegând liber să se depărteze de Dumnezeu. Adică să trăiască în păcat, care este moarte.

Dacă i-ar trimite, totuși, în iad, cum spui, doar pentru că n-au cunoscut Ortodoxia, cred că n-ar fi vorba de Dumnezeul în care cred. Nu așa Îl cunosc.

Hristos ne-a făcut cunoscut un alt Dumnezeu. Și chiar și cînd va veni în slavă și ne va judeca, o va face cu dreptate, și ne va judeca după faptele pe care ni le-a arătat clar: am fost/n-am fost milostivi, L-am văzut sau nu în semenii noștri.

Hai sa intreb altfel. Citatul din Sf. Ignatie pe care l-a scris Catalin ti se pare incompatibil cu ideea ta despre Dumnezeu ?

catalin2 05.03.2013 20:22:25

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 507836)
Un pasaj din manualul de dogmatică pentru seminarii (ortodoxe):

„Ca energie a Duhului Sfânt și ca har al lui Iisus Hristos după făgăduința Sa. «... iată Eu cu voi sunt până la sfârșitul veacului» (Matei 28, 20), harul divin se manifestă, este prezent și lucrează în Biserică, El fiind constitutiv Bisericii, căci Duhul Sfânt ține de Biserică. Aceasta este modalitatea și forma obișnuită și statornică de prezență, manifestare și lucrare a harului, dar nu înseamnă că puterea dumnezeiască e limitată la această formă, în sensul că în afară de Biserică harul n-ar mai putea lucra sau n-ar lucra, căci Dumnezeu poate da harul Său și în afară de Biserică, pentru că «vântul suflă unde vrea» (Ioan 8, 8), dar modul de manifestare și lucrare constantă a harului este în Biserică. (Teologia dogmatică, manual pt. seminariile teologice, Editura Inst. Biblic, 1991, pg. 263)

Dl. Mihnea a si dat raspunsul, unul partial. Ai spus si tu ca iti place Sfantul Serafim de Sarov, acolo gasesti raspunsurile si la aceasta intrebare. Harul Duhului Sfant S-a pogorat la Cincizecime, acesta e harul interior, din inima, care se dobandeste prin Botez si Mirungere. Dar era o lucrare a harului si in Vechiul Testament si exista si la cei ce se convertesc si vin in Biserica, luminarea adevarului o capata tot prin har. Acest har este un har exterior, care nu e si mantuitor, dovada ca nu s-au putut mantui cei din Vechiul Testament, chiar prooroci fiind.
Iata ce spune Sfantul Serafim: "Totusi aceasta nu inseamna ca Duhul lui Dumnezeu nu era in lume deloc, ci doar ca prezenta Sa nu era atat de vadita. Se manifesta doar exterior, si doar semnele prezentei Sale in lume au fost cunoscute de oameni."
Nu ar putea manualul sa contrazica invatatura ortodoxa din catehism (pentur ca daca o face nu e bun), iar catehismul am arata ce spune, de ce e asa greu sa acceptam ceva atat de simplu, parca ar fi cel mai greu lucrur din lume: "In Biserica, iar nu in afara de ea, Domnul nostru Iisus Hristos impartaseste harul Sau mantuitor, prin Duhul Sfant in Sfintele Taine. De aceea numai in Biserica este sigura mantuirea."
Vedem ca si aici e vorba de harul interior, lucrator, din Sfintele Taine. Dar harul exterior poate fi si in afara, asa se convertesc cei ce vin la ortodoxie, de exemplu. Dar altfel cum ar putea harul, care spune doar adevarul, sa nu le spuna adevarul celor ce sunt pagani? Nu le-ar spune sa creada in Dumnezeu si Iisus, ii ajuta sa se inchine la idoli?

N.Priceputu 05.03.2013 20:22:35

@iuliu46:
Mă provoci să mă pronunț în legătură cu cei care n-au auzit de Hristos. Vrei, parcă, să mă afund mai tare. Am spus mai înainte cu privire la creștini, că nu am certitudini, ci doar speranțe. Și că nu este mântuire în afară de Hristos.
Deci ce să spun despre cei care nu L-au cunoscut? Nu e treaba mea, e peste putința mea de înțelegere.

catalin2 05.03.2013 20:24:48

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 507826)
Catolicism dupa ureche, sau "mai mult N ca Priceputu". In care document ati citit dv ca harul ar fi energie creata ?

Despre asta am lamurit la celalalt topic, catolicii spun ca harul este o energie creata, pentru ca ei cred ca altfel nu ar putea fi despartit de Dumnezeu si astfel am lua si Fiinta divina odata cu harul.

catalin2 05.03.2013 20:27:28

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 507825)
Și mie îmi displace expresia, și o găsesc improprie. Ea derivă, cred, din concepția catolică privitoare la har, conform căreia este o energie creată. Ca ortodocși înțelegem că harul este nedespărțit de persoana Dumnezeirii, cum ar putea să se ramifice?

Teoria ramificarii harului este de sorginte protestanta, ea spune ca harul lucrator nu e doar in Biserica, ci se ramifica in toate cultele. Sfantul Sinod al BO a Georgiei o numeste erezie: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=14964

N.Priceputu 05.03.2013 20:30:20

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 507859)
Vedem ca si aici e vorba de harul interior, lucrator, din Sfintele Taine. Dar harul exterior poate fi si in afara, asa se convertesc cei ce vin la ortodoxie, de exemplu. Dar altfel cum ar putea harul, care spune doar adevarul, sa nu le spuna adevarul celor ce sunt pagani? Nu le-ar spune sa creada in Dumnezeu si Iisus, ii ajuta sa se inchine la idoli?

Împărțirea asta atât de tehnică, între har interior și har exterior eu n-o pot înțelege și îmi pare o influență scolastică. Poate greșesc, însă nu pot înțelege mai mult, cel puțin deocamdată.
Înțeleg că în Botez ne-am îmbrăcat în Hristos și că atunci ne lepădăm de satana. Că atunci începe să crească în noi omul nou, conlucrând cu harul. Și că așa începe unirea tainică cu Hristos cel înviat.
Nu înțeleg, însă, nerecunoașterea botezului celorlalte culte.

N.Priceputu 05.03.2013 20:32:09

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 507862)
Teoria ramificarii harului este de sorginte protestanta, ea spune ca harul lucrator nu e doar in Biserica, ci se ramifica in toate cultele. Sfantul Sinod al BO a Georgiei o numeste erezie: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=14964

Știu că e de sorginte protestantă (tot de la tine am auzit), dar am presupus că ei au preluat de la catolici concepția despre har (grație).

P.S. De altfel, Cătălin, viziunea ta cred că este foarte asemănătoare cu a lui Mihnea Dragomir. Dincolo de diferențele dogmatice: tehnică, sistematică.

iuliu46 05.03.2013 20:42:55

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 507860)
@iuliu46:
Mă provoci să mă pronunț în legătură cu cei care n-au auzit de Hristos. Vrei, parcă, să mă afund mai tare. Am spus mai înainte cu privire la creștini, că nu am certitudini, ci doar speranțe. Și că nu este mântuire în afară de Hristos.
Deci ce să spun despre cei care nu L-au cunoscut? Nu e treaba mea, e peste putința mea de înțelegere.

Nu vreau sa te provoc. Vroiam doar sa-ti demonstrez ca aparenta raceala din mesajul Sf. Ignatie este de preferat unei raceli disimulate in "grija" pentru semenul nostru pe care o afisam fiecare dintre noi cerandu-i si socoteala lui Dumnezeu chiar daca facem asta inconstient.
Cand ne aratam "grija" pentru semenul nostru osandit la iad tot la confortul nostru ne gandim de fapt. Ca daca chiar ne-ar pasa de el pe jos am merge amandoi ca sa-l ajutam sa se ridice. Dar noi suntem comozi si in acelasi timp ii cerem socoteala lui Dumnezeu.
Mesajul Sf. Ignatie este mult mai ziditor decat mesajul celui care-l vede pe cel din afara bisericii in rai pentru ca ne obliga pe fiecare din noi, nu ne lasa sa dormim, ne arata ca avem o datorie fata de semenul nostru.
Uite o sa risc mai mult decat tine si o sa spun ca nu stiu ce se va intampla cu japonezii aia buni, dar stiu sigur ce se va intampla cu noi pentru ca am ales grija de fatada a fariseului in locul grijii adevarate doar pentru a putea dormi linistiti.

N.Priceputu 05.03.2013 20:52:22

Vrei să spui că Sf. Ignatie ne îndeamnă la misionarism?
Pentru mine grija pentru mântuirea altor creștini nu este teoretică. Ei fac parte din familia mea. Însă nu vreau să modific adevărul pentru ei, ca să se poată și ei încadra. Vreau doar să înțeleg ce ne-a dat Dumnezeu să înțelegem cu privire și la ei. El este Adevărul. Dar duhul înțelegerii încă n-a ajuns la mine.

iuliu46 05.03.2013 21:36:53

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 507874)
Pentru mine grija pentru mântuirea altor creștini nu este teoretică. Ei fac parte din familia mea. Însă nu vreau să modific adevărul pentru ei, ca să se poată și ei încadra. Vreau doar să înțeleg ce ne-a dat Dumnezeu să înțelegem cu privire și la ei. El este Adevărul. Dar duhul înțelegerii încă n-a ajuns la mine.

Eu cred ca Sf. Ignatie ne spune ce ne-au spus si altii ca sa nu avem o scuza ca nu am stiut si ca sa nu dormim linistiti. In felul asta ne putem imbunatati si ajuta si pe semenul nostru, nu daca ne plasmuim in minte un dumnezeu care "e si el om".
Astea sunt gandurile mele in care am incercat sa pun si putina inima. Sigur ca eu poate sunt mult mai departe decat multi dintre voi de duhul intelegerii de care pomeneai tu si probabil ar trebui sa citesc mai mult si sa scriu mai putin si mai ales sa pun in practica ceea ce cred. Pentru ca degeaba as lua 8 la teorie daca raman repetent la practica si asta e marele pericol.

cezar_ioan 06.03.2013 00:36:08

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 507863)
Împărțirea asta atât de tehnică, între har interior și har exterior eu n-o pot înțelege și îmi pare o influență scolastică.

Și eu cred la fel.
Cred că Harul e unic, precum Dumnezeu Unul Este. Din Izvorul Dumnezeirii nu pot ieși haruri, ci Har. Dumnezeu este Simplu, De-o Ființă.
Unic Izvor, Primordial.

Așa cum Hristos a fost, Întrupat, Unul și Același
însă oamenii care L-au cunoscut în timpul Întrupării Sale au avut poziții diferite față de El (unii L-au ignorat, alții L-au insultat, alții L-au batjocorit și biciuit, alții L-au răstignit iar alții L-au iubit și L-au urmat), așa e și cu harul: avem reprezentări diferite, varii, multiple. Îl numim, Îl împărțim, Îl clasificăm - nu pentru că Harul e cum înțelegem noi, ci pentru că noi avem înțelegeri și înțelegeri, conceperi și conceperi, re-prezentări și re-prezentări (subiective),
oameni (sufletești) fiind noi.

Harul e Unul, reprezentarea Lui în mintea oamenilor e diversificată.
Așa îmi pare...

cezar_ioan 06.03.2013 00:42:00

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 507864)
De altfel, Cătălin, viziunea ta cred că este foarte asemănătoare cu a lui Mihnea Dragomir. Dincolo de diferențele dogmatice: tehnică, sistematică.

Ceea ce, să recunoaștem, nu-i neapărat un lucru rău. Există, parcă, o disciplină teologică numită chiar așa: Sistematică.....:)

(Mintea omului tinde la sistemă, deh... Până și Blaga a vrut să inventeze una, darmite Nitzsche...)

Mihnea Dragomir 06.03.2013 09:32:13

Citat:

Împărțirea asta atât de tehnică, între har interior și har exterior eu n-o pot înțelege și îmi pare o influență scolastică.

Amuzant este ca, pe alt topic, catalin ne explica, doctoral, ca ortodoxia nu deosebeste mai multe feluri de har, cum ar fi un "har interior" de un "har exterior". Noi, in catolicismul apusean le spunem "Gratie Sfintitoare" / "gratii actuale", respectiv in terminologie catolica rasariteana: "Har Sfintitor" / "haruri lucratoare".

Dar, de fapt, daca Harul e de mai multe feluri sau de un singur fel este, pentru subiectul de fata, irelevant. Relevant este ca oameni aflati in afara Bisericii primesc adesea impulsul convertirii, iar acest lucru este lucrare harica.

catalin2 06.03.2013 09:51:59

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 507942)
Și eu cred la fel.
Cred că Harul e unic, precum Dumnezeu Unul Este. Din Izvorul Dumnezeirii nu pot ieși haruri, ci Har. Dumnezeu este Simplu, De-o Ființă.
Unic Izvor, Primordial.
Îl numim, Îl împărțim, Îl clasificăm - nu pentru că Harul e cum înțelegem noi, ci pentru că noi avem înțelegeri și înțelegeri, conceperi și conceperi, re-prezentări și re-prezentări (subiective),
oameni (sufletești) fiind noi.
Harul e Unul, reprezentarea Lui în mintea oamenilor e diversificată.
Așa îmi pare...

Eu ti-am raspuns exact la aceeasi intrebare cand am mai discutat acum cateva luni: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...tor#post470140
Ca sa nu scriu iar raspunsul redau mesajul: "Asa este, e vorba de acelasi har, nu are cum sa fie ceva diferit, diferenta este ca cel exterior se numeste asa pentru ca nu patrunde in inima, iar cel lucrator patrunde in inima prin Botez si Mirungere."

catalin2 06.03.2013 09:55:13

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 507966)
Amuzant este ca, pe alt topic, catalin ne explica, doctoral, ca ortodoxia nu deosebeste mai multe feluri de har, cum ar fi un "har interior" de un "har exterior". Noi, in catolicismul apusean le spunem "Gratie Sfintitoare" / "gratii actuale", respectiv in terminologie catolica rasariteana: "Har Sfintitor" / "haruri lucratoare".

Dar, de fapt, daca Harul e de mai multe feluri sau de un singur fel este, pentru subiectul de fata, irelevant. Relevant este ca oameni aflati in afara Bisericii primesc adesea impulsul convertirii, iar acest lucru este lucrare harica.

Asta am spus si acum, doar ca nu a inteles exact Cristian. De altfel am vazut acum ca e aceasi invatatura si in catolicism, harul lucrator cred ca e harul exterior si harul sfintitor e cel interior, din Sfintele Taine (la ortodocsi). Din catehismul catolic: http://www.credinta-catolica.ro/cate...le/despre-har/

catalin2 06.03.2013 10:09:30

Citat:

Împărțirea asta atât de tehnică, între har interior și har exterior eu n-o pot înțelege și îmi pare o influență scolastică. Poate greșesc, însă nu pot înțelege mai mult, cel puțin deocamdată.
Înțeleg că în Botez ne-am îmbrăcat în Hristos și că atunci ne lepădăm de satana. Că atunci începe să crească în noi omul nou, conlucrând cu harul. Și că așa începe unirea tainică cu Hristos cel înviat.

Nu aveam cum sa o ia Sfantul Serafim de Sarov de la scolastici, e invatatura dintotdeauna. Cum scriam si in mesajul pentru Cezar, nu e o impartire, harul e acelasi, doar ca numai prin Botez si Mirungere poate patrunde in suflet, altfel e exterior.
Si e o invatatura fireasca, de la inceput a Bisericii, altfel nu se puteau explica multe alte invataturi. De exemplu Pogorarea Duhului Sfant are loc la Cincizecime, cand noi ortodocsii spunem ca s-a infiintat Biserica. Daca ar fi fost deja harul nu ar mia fi avut insemnatate aceasta pogorare. Iar daca nu ar fi fost deloc har pana atunci era iar imposibil, pentur ca nu mai puteau prooroci proorocii, iar sfantul Elisei nu ar mai fi primit harul indoit.
In ortodoxie am citit ca se numeste har chemator cel exterior, iar cel din Sfintele Taine cred ca har mantuitor (aici nu stiu exact). Iar harul acesta interior se poate capata doar la Botez si Mirungere, pomeneam odata de pelagianism, aceasta erezie a aparut in Apus si spunea ca harul se poate capata prin fapte si nega apacatul original si necesitatea botezului.

catalin2 06.03.2013 10:18:24

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 507874)

Nu doar Sfantul Ignatie, intotdeauna Biserica ne indeamna la misionarism, la marturisirea adevarului si chemarea oamenilor in Biserica pentru a se putea mantui. Daca se puteau mantui altfel atunci nu mai avea rost intruparea Mantuitorului si formarea Bisericii Sale, pastratoare a harului din Sfintele Taine, har pogorat la Cincizecime. Sfanta Scriptura spune ca prin har suntem mantuiti (aceasta intelegere o au chiar si protestantii, dar au inteles gresit continuarea, "nu prin fapte"). Tot in Sfanta Scriptura scrie ca faptele Legii nu au mantuit pe nimeni, desi acolo erau si faptele si credinta. Harul ne-a adus mantuirea, iar noi ii adaugam credinta noastra si faptele, pentru ca harul l-am primit gratuit.
Si cea mai buna misiune este cea arata de Sfantul Siluan Athonitul, adica rugaciunea pentru luminarea lor (cum arata un alt sfant doar rugaciune apentru luminare, nu altfel de rugaciune, nu ne rugam pentru pagani ca pentru credinciosi). Asadar cu rugaciune si eventual si cu expunerea adevarului, ca unii sunt receptivi de la inceput.

Decebal 06.03.2013 14:32:10

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 507558)
Cand vad pe japonezi cata dragoste pentru natura au, cum sunt obisnuiti sa traiasca ca o parte a naturii, cat respect pentru semeni, cand vad felul lor de a se ajuta si reface, ma gadesc ca sunt raspunsuri la chemarea Logosului divin la comuniunea cu Sine prin lumea lucrurilor create, iar ei, chiar daca nu constientizeaza, isi lucreaza mantuirea, pentru ca ies de sub robia raului. De aceea nadajduiesc ca nu vor fi pierduti, pentru ca cel putin vor intrezari „casa Tatalui”, caci ei nu s-au scufundat in intunericul individualist.

Te gândești greșit, ca și în alte lucruri, și este simptomatic că ai spus că te gândești, pentru că nu există nimic în credința creștină pe care să se bazeze gândirile dumitale, adică este simptomatic că te bazezi doar pe propria gândire și nu și pe Sfânta Tradiție a Bisericii.

Nu, japonezii ăia la care te referi dumneata nu își lucrează mântuirea, își lucrează doar pe cele ale acestei lumi, iar nu pe cele ale mântuirii. Dealtfel ți-am mai spus odată că nu prea înțelegi cum stă treaba cu mântuirea, și nu îmi aduc aminte să îți fi precizat poziția, așa ca să vedem și noi cât este de ortodoxă. Nu există mântuire în afara lui Hristos și în afara Bisericii. Fapte bune, o viață cu anumite virtuți poate exista, dar nu mântuire. Ceea ce ai afirmat mai sus este erezie și prin astfel de lucruri stai liniștită și nu te mai văicări că "te dă cineva afară din Ortodoxie", că te dai singură și nesilită de nimeni. Că "ies de sub robia răului" și că "își lucrează mântuirea" sunt învățături eretice în contextul de care vorbești, și care pleacă de la ereziile că există mântuire în afara harului, în afara lui Hristos și a Bisericii, că poate exista mântuire numai prin faptele omului, iar nu doar prin harul lui Dumnezeu, și posibil și pe erezia că harul mântuitor există în afara Bisericii; toate acestea sunt erezii, Hristos Iisus a spus foarte clar că "Duhul Adevărului va veni la voi și în voi va fi, pe care lumea nu îl primește și nici nu îl cunoaște" (Ev după Ioan). Data viitoare când mai faci genul acela de afirmații fă efortul și justifică cu ceva din Sfânta Tradiție, altfel știm care este valoarea doctrinară a celor spuse, egală cu zero barat, dar posibil smintitoare pentru cei care nu prea știu cum stă treaba cu Biserica lui Hristos și pot să "pună botul" la orice învățătură umanistă, ecumenistă, eretică, iubiristă, filosofică etc.

"Că nu vor fi pierduți" este cu totul altceva, dar nici cu privire la acest lucru nu se poate cineva pronunța atâta timp cât respectivii nu sunt puși în fața problemei pentru a vedea care este atitudinea și răspunsul lor într-un timp rezonabil, mai lung sau mai scurt, după pronia lui Dumnezeu.

Decebal 06.03.2013 14:50:44

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 507781)
Ni s-a aratat ca in Biserica te poti mantui, asta e singura cale ce ni s-a descoperit. Desigur, nu limitam noi mila si dragostea lui Dumnezeu spunand "numai in", "altfel nu" , ci spunem ceea ce stim, ca in Biserica te poti mantui, fara a alimenta certitudini privind alte cai, caci acestea nu s-au aratat.

Ba acele "numai în", "altfel nu" sunt afirmate de Sfânta Tradiție a Bisericii lui Hristos, nu de un oarecare. Și sunt valabile, cel puțin pentru creștini; pentru cei de alte credințe pot să nu fie valabile, dar aici suntem chit devreme ce nici credințele lor false nu sunt valabile pentru noi.

Decebal 06.03.2013 15:14:41

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 507820)
Dumnezeu e pretutindeni, Duhul Sfant fiind prezent acolo unde e chemat in duh si adevar, insa nu putem specula despre cum lucreaza el in afara Bisericii, cum se daruieste El oamenilor, ci spunem doar ceea ce stim si am fost incredintati: ca in Biserica te pozitionezi pe calea mantuirii, ca Dumnezeu a binevoit sa ni se daruiasca prin Sfintele Taine, prin har fiind pusi in relatie cu el, aceasta putere spirituala schimbandu-l pe om, innoindu-l, salvandu-l, omeneste vorbind. Alte cai nu ni s-a descoperit, deci nu speculam.

O fi Duhul Sfânt prezent peste tot dar asta nu înseamnă că este accesibil peste tot și oricui, oricum și la orice "chemare în duh și adevăr".

Iar noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul cel de la Dumnezeu, ca să cunoaștem cele dăruite nouă de Dumnezeu; pe care le și grăim, dar nu în cuvinte învățate din înțelepciunea omenească, ci în cuvinte învățate de la Duhul Sfânt, lămurind lucruri duhovnicești oamenilor duhovnicești. Omul firesc nu primește cele ale Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt nebunie și nu poate să le înțeleagă, fiindcă ele se judecă duhovnicește. Dar omul duhovnicesc toate le judecă, pe el însă nu-l judecă nimeni;căci "Cine a cunoscut gândul Domnului, ca să-L învețe pe El ?" Noi însă avem gândul lui Hristos. (I Corinteni 2, 12-16)

Duhul Adevărului, pe Care lumea nu-L poate primi, pentru că nu-L vede și nici nu-L cunoaște; Îl cunoașteți voi, de vreme ce la voi rămâne și întru voi va fi. (Ioan 14, 17)

Iar în Biserică nu te poziționezi pe calea mântuirii, ci ești poziționat în primul rând de Dumnezeu prin harul Său pe calea mântuirii, inițiativa mântuirii avându-o Dumnezeu, nu omul.

Decebal 06.03.2013 15:26:34

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 507860)
@iuliu46:

Dacă este peste putința dumneavoastră de înțelegere, atunci nu înțeleg dacă aveți și de unde putința de a înțelege că dumneavoastră sunteți sau nu în harul mântuirii.

N.Priceputu 06.03.2013 15:30:08

Am credința că în Biserică, îndeosebi prin Sfintele Taine, mă apropii și mă ating, chiar, de Hristos cel înviat. Nu prea înțeleg sintagma „harul mântuirii”. Este și altfel de har?

Decebal 06.03.2013 15:32:38

Eu nu mă refeream la ce credință aveți, ci la ce putință de înțelegere.

Decebal 06.03.2013 15:52:36

Citat:

Având în vedere că threadul este despre "cine face parte din Biserică", este evident pentru un ortodox că nu orice "botezat" face parte din Biserica lui Dumnezeu apostolică. Pentru a fi membru adevărat al Bisericii trebuie să Îl ai pe Duhul Sfânt, să primești credința cea adevărată, să faci pocăință și credință, întoarcere la Dumnezeul cel adevărat, să fii în harul lui Dumnezeu, să duci o viață corespunzătoare sub impulsurile sau îmboldurile Duhului Sfânt. Cine nu este în Hristos cu adevărat, nu este în Biserică, iar cine nu are Duhul lui Hristos nu este al lui Hristos și nu este nici în Hristos. Iar cine nu are nașterea și botezul cel adevărat în Duhul Sfânt, nu poate avea în mod autentic Duhul lui Hristos, iar cine nu vădește că are Duhul lui Hristos nu are în mod autentic Duhul lui Hristos și nu este prin urmare în mod autentic al lui Hristos, și deci nici al Bisericii. Cu alte cuvinte, din punct de vedere ortodox problema se pune nu atât a recunoașterii "botezului" în alte culte, ci a recunoașterii sau nu a apartenenței la Biserica lui Hristos, la Trupul mistic al Domnului, pentru că "botezați" de-ăștia mai mult sau mai puțin formal sunt mulți pe fața pământului, dar se vede treaba că nu toți "botezații" ăștia chiar au Duhul lui Hristos, ba dimpotrivă foarte mulți sunt băgați până peste cap în duhul lumii sau al nu știu căror erezii, etc. (Chiar și umblarea multora cu Biblia sub braț este făcută tot în duhul lumii, iar nu în Duhul Bisericii lui Hristos.)

ioanna 06.03.2013 20:46:11

savanarola

Atentie la lectura: vor intrezari “casa Tatalui” nu e totuna cu “vor fi in casa Tatalui”.

catalin2 07.03.2013 14:04:18

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 508080)
Având în vedere că threadul este despre "cine face parte din Biserică", este evident pentru un ortodox că nu orice "botezat" face parte din Biserica lui Dumnezeu apostolică. Pentru a fi membru adevărat al Bisericii trebuie să Îl ai pe Duhul Sfânt, să primești credința cea adevărată, să faci pocăință și credință, întoarcere la Dumnezeul cel adevărat, să fii în harul lui Dumnezeu, să duci o viață corespunzătoare sub impulsurile sau îmboldurile Duhului Sfânt.

Catehismul spune: "Nu numai dreptii ci si pacatosii fac parte din Biserica; dar pacatosii sunt membrii sau madulare bolnave ale Bisericii."

EzioAuditore 07.03.2013 18:13:19

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 508270)
Catehismul spune: "Nu numai dreptii ci si pacatosii fac parte din Biserica; dar pacatosii sunt membrii sau madulare bolnave ale Bisericii."

Cu alte cuvinte din acest pasaj reiese ca trupul mistic al lui Hristos are madulare bolnave, si nu unul ci multe, asa ca intrebarea vine in mod natural:

- mai poate fi numit viu un trup care are multe madulare bolnave sau el se afla deja in pragul mortii?

ps : Bineinteles in cazul in care Hristos este de acord cu catehismul ortodox. Logic

catalin2 07.03.2013 18:56:50

Citat:

În prealabil postat de EzioAuditore (Post 508322)
Cu alte cuvinte din acest pasaj reiese ca trupul mistic al lui Hristos are madulare bolnave, si nu unul ci multe, asa ca intrebarea vine in mod natural:
- mai poate fi numit viu un trup care are multe madulare bolnave sau el se afla deja in pragul mortii?

Desigur, pentur ca pana la urma toti oamenii sunt pacatosi, harul ce ii uneste este sfant si Capul Bisericii, Hristos, oamenii nu sunt sfinti, iar sfintenia Trupului nu depinde de pacatele oamenilor. Probabil aici se refera la cei opriti de la impartasanie.

EzioAuditore 08.03.2013 20:36:26

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 508331)
Desigur, pentur ca pana la urma toti oamenii sunt pacatosi, harul ce ii uneste este sfant si Capul Bisericii, Hristos, oamenii nu sunt sfinti, iar sfintenia Trupului nu depinde de pacatele oamenilor.

Daca lucrurile stau asa atunci pentru ce ii mai venerezi pe sfinti? Din moment ce toti sunt in acelasi har ce ii uneste.
Iar sfintenia este putin sau chiar deloc acceptata ca traire de omul crestin datorita scuzelor aberante promulgate cu multa ravna de intelect pentru firea asta "pacatoasa".

iuliu46 08.03.2013 22:18:48

Citat:

În prealabil postat de EzioAuditore (Post 508534)
Daca lucrurile stau asa atunci pentru ce ii mai venerezi pe sfinti? Din moment ce toti sunt in acelasi har ce ii uneste.
Iar sfintenia este putin sau chiar deloc acceptata ca traire de omul crestin datorita scuzelor aberante promulgate cu multa ravna de intelect pentru firea asta "pacatoasa".

Un sfant nu devine sfant de capul lui, cand venerezi un sfant recunosti in el lucrarea lui Hristos, de asta sfintii au cercul acela galben in jurul capului in icoane. Aceea e lumina lui Hristos care a stralucit in acel om.

EzioAuditore 09.03.2013 15:30:12

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 508549)
Un sfant nu devine sfant de capul lui, cand venerezi un sfant recunosti in el lucrarea lui Hristos, de asta sfintii au cercul acela galben in jurul capului in icoane. Aceea e lumina lui Hristos care a stralucit in acel om.

Nu ai inteles ideea. Intrebarea era daca este posibil ca un "madular" sa fie "bolnav" sau "mort" in situatia in care se afla intr-un har viu, lucrator, sfintitor, hristic, asa cum s-a revelat prin sfinti cu o putere care depaseste orice "bariera" materiala.

iuliu46 09.03.2013 16:55:39

Citat:

În prealabil postat de EzioAuditore (Post 508639)
Nu ai inteles ideea. Intrebarea era daca este posibil ca un "madular" sa fie "bolnav" sau "mort" in situatia in care se afla intr-un har viu, lucrator, sfintitor, hristic, asa cum s-a revelat prin sfinti cu o putere care depaseste orice "bariera" materiala.

Sigur ca da pentru ca harul nu lucreaza singur ci lucreaza impreuna cu vointa noastra. Mort nu stiu, cred ca numai cei anatemizati de Biserica mor.

EzioAuditore 09.03.2013 20:41:09

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 508653)
Sigur ca da pentru ca harul nu lucreaza singur ci lucreaza impreuna cu vointa noastra. Mort nu stiu, cred ca numai cei anatemizati de Biserica mor.

Daca pe dvs va multumeste acest raspuns atunci eu zic : " lasă morții să-și îngroape morții lor"

rainrainbow 09.03.2013 21:57:24

Citat:

În prealabil postat de EzioAuditore (Post 508680)
Daca pe dvs va multumeste acest raspuns atunci eu zic : " lasă morții să-și îngroape morții lor"

nu e frumos sa participi la propria ta inmormantare fiind inca viu cu trupul.
te poti intoarce oricand la Hristos.asta daca ti surade ideea de vesnicie,de tine depinde

EzioAuditore 09.03.2013 22:00:19

Citat:

În prealabil postat de rainrainbow (Post 508698)
nu e frumos sa participi la propria ta inmormantare fiind inca viu cu trupul.

Nu e nici o problema fiindca eu sunt nemuritor cu trupu' , daca nu ma crezi o sa pun o fotografie cu mine iar la judecata ne vedem. OK? 4 ani nu e mult sincer.

rainrainbow 09.03.2013 22:15:54

Citat:

În prealabil postat de EzioAuditore (Post 508534)

oamenii se sfintesc nu se nasc sfinti sau nu sunt doar duhuri sfinte ci si oameni care au devenit sfinti.
exista o venerare,care o poti lua ca pe o supraapreciere si stima,respect pt oameni model si daca se poate dorinta de a le calca pe urme.oamenii aia s au sfintit pt ca au cautat fericirea si au gasit o,prin multe eforturi si necazuri au gasit o intr un final.nu vezi ca oamenii nu mai cred in fericire?se insala amarnic.daca vei trai cu mintea in cer si cu picioarele pe pamant,daca gura ta,gandurile tale vor rosti neincetat sau macar de cateva ori pe zi numele lui Hristos si al Maicii sale(vezi rugaciunea inimii),atunci ochii mintii ti se vor deschide si vei afla fericirea.sfintii sunt singurii pe care trebuie sa i luam drept modele de viata pt ca principiul lor este dragostea,iar superficialitatea lumeasca nu si are locul in acest gen de traire fericita.nu trebuie sa luam exemplu lumea.pt ca majoritatea asta este afectata de indoctrinarea impusa de antihrist,care inca sta la panda.el se bazeaza pe materialism,placeri lumesti si lipsirea de orice sentiment de dragoste fata de aproapele,prefera sa ne rupa de sensul vietii sa nu mai stim incotro s o apucam,asa ne manipuleaza mai usor.exista multi crestini cu numele care se vor lepada la prima amenintare,asculta i pe sfinti nu pe oamenii amagitori ai epocii noastre.

rainrainbow 09.03.2013 22:28:00

Citat:

În prealabil postat de EzioAuditore (Post 508699)
Nu e nici o problema fiindca eu sunt nemuritor cu trupu' , daca nu ma crezi o sa pun o fotografie cu mine iar la judecata ne vedem. OK? 4 ani nu e mult sincer.

revolta nu aduce nimic bun.si in cazul diavolilor si in cazul oamenilor,ea este absurda.
nu as avea cum sa te cred pt ca necuratu nu poate tasta pe net,doar daca omul e stapanit de el.un spirit nu poate atinge ceva material-tastele,doar prin intermediul cuiva.
si daca ar fi asa,s ar face de ras,ar fi un motiv in plus pt crestini sa se distreze putin :)
prezenta diavolului aduce tulburare in om si nu simt nimic de genul asta,asa ca n ai cum :))
"ne am vazut'' mai repede decat te ai asteptat si n ai fost prea politicos,noaptea iti da puteri?ce?ziua nu ti iei vitaminele? :)) :p

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:09:36.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.