Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Depresia-abordare religioasa (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16575)

sophia 19.08.2013 20:38:55

Eu stiu ca exista forme diferite de boli psihice.
Si depresia este de mai multe feluri. Exista de exemplu manici-depresivi (tulburari bipolare, daca nu gresesc). Am inteles ca faza manica este urata si trebuie tratata in spital.
La fel formele mai grave de depresie, sau alte probleme psihice.

Eu as vrea sa se se faca totusi o diferenta intre schizofrenie si depresie.
Nu stiu, nu sunt medic, dar stiu ca sunt clase diferite de boli. Stiu ca schizofrenia impreuna cu alte boli (paranoia, parafrenia si etc.) fac parte dintr-o grupa aparte, imi scapa acum numele.

Si mai stiu ca sunt boli la care oamenii trebuie internati, pentru ca pot fi pericol public.

Acum nu stiu daca un om cu depresie (fara manie) ar trebui internat in spital pentru terapie. Nu stiu daca spitalul nu face mai mult rau.
Dar se poate ca persoana sa se simta foarte rau si sa aibe nevoie de ingrijire speciala. Forme mai grave.

Cea mai buna solutie este o cura la anumite intervale in centre speciale (sanatorii se numeau) undeva la munte, natura.

Depresia se asociaza cel mai adesea cu burn-out, adica acea oboseala cronica psihica (uneori si fizica). O epuizare dupa traume, sau chiar dupa prea multa munca, stres, poate duce la depresie. Mi-am adus de termenul medical: astenie, sau psihastenie.

Am inteles ca multi medici deja spun ca nu exista burn-out ci doar depresie.
Eu inclin sa cred ca exista amandoua si adeseori se combina. Cumva rezultatul asteniei este depresia.

Am observat ca in tara depresia este pusa la un loc cu schizofrenia si altele din grupa acesteia si oamenii suferinzi nici nu se duc la terapie, de rusine mai ales. Lumea ii ia in ras considerandu-i nebuni.
Dar depresia nu este nebunie si se poate trata. E mai rau sa nu te tratezi si sa o duci pe picioare.

Inca n-am inteles cum poate trata un preot depresia, concret.

DragosP 19.08.2013 20:40:21

M A N I A C A L, nu manic.

cezar_ioan 20.08.2013 01:47:22

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 530923)
Ar fi primul spital de psihiatrie de care am auzit, unde oamenii ajung din proprie initiativa, eventual dintr-o necesitate pe care o admit personal.
Ce diagnostic au mai exact?

Spre deosebire de psihotici și de mulți dintre caracteropați, nevroticii, în general (precum poate știi bine) au conștiința bolii lor,
își dau seama că sunt tulburați și că au nevoie de ajutor specializat.
Problema lor e că nu pot face față acțiunii covârșitoare/coercitive (cel puțin în unele momente, în unele situații de viață) ale nucleului lor morbid, intrapsihic. Nu pot reprima tendința morbidă (spre insomnie, dezordine, varii conduite compulsive, tristețe, furie etc.).

Situație similară cu a credinciosului obișnuit: îmi dau seama că păcătuiesc, nu pot opri păcatul, fac răul deși voiesc binele (Apostolul Pavel), așadar cer ajutor: "Doamne....", respectiv merg la slujbe, mă spovedesc etc.

Ce este oare un creștin care se spovedește și care se roagă, dacă nu unul care conștientizează limitele condiției sale umane căzute și care zice "Cred, Doamne, ajută necredinței mele!..."?
Ce era vameșul, spre deosebire de fariseu?

La fel și cu nevroticii, Aline...

Vino cu mine, ca să terminăm cu tărășenia asta penibilă! Pune mâna pe telefon și contactează-mă, ne vedem la spital și te introduc eu să cunoști singur: cel puțin jumătate din pacienții de pe secție (și e una dintre cele mai mari din Obregia) sunt pacienți internați la cerere. Au nevoie de asta, pentru sănătatea lor și a familiilor lor și a oamenilor din jur - serviciu etc. Vei afla din ce motive, dacă ai dispoziția să vorbești cu ei.

cezar_ioan 20.08.2013 01:53:00

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 530970)
Inca n-am inteles cum poate trata un preot depresia, concret.

Prin tot ce se petrece în Biserică.
Prin absolut tot ce ține de demnitățile preoțești.
Prin fiecare din cele liturgice. Poartă ori "robinet" de har pentru tot omul credincios.

Problema e: crede bolnavul în Hristos? Participă la cele sfinte? Conlucrează cu harul?
Se vrea oaie cu Păstor? (sau, mai degrabă, rămâne capră râioasă cu capul sus....)
This is the question!!!

Dacă nu crede, poate veni Dumnezeu Însuși și tot în depresie rămâne.
(vezi dialogul lui Dostoievski - "Marele inchizitor" din Frații Karamazov)

sophia 20.08.2013 13:55:48

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 531005)
Prin tot ce se petrece în Biserică.
Prin absolut tot ce ține de demnitățile preoțești.
Prin fiecare din cele liturgice. Poartă ori "robinet" de har pentru tot omul credincios.

Problema e: crede bolnavul în Hristos? Participă la cele sfinte? Conlucrează cu harul?
Se vrea oaie cu Păstor? (sau, mai degrabă, rămâne capră râioasă cu capul sus....)
This is the question!!!

Dacă nu crede, poate veni Dumnezeu Însuși și tot în depresie rămâne.
(vezi dialogul lui Dostoievski - "Marele inchizitor" din Frații Karamazov)

Partial de acord.
Problema nu este la cel bolnav, sau nu numai.
In mod normal ar trebui sa fie asa si preotul, comunitatea, sa duca omului acolo liniste, sa-l invete si sa-l ajute sa traiasca si el credinta, sa-l invete sa umble cu lumea, sa-i aline suferintele.
Dar practic depinde de preot, de comunitate, de biserica. Sunt cazuri in care iti face mai mult rau biserica: preoti care gresesc, lipsa de organizare, tulburari in biserica, lipsuri materiale care duc la acestea (vezi bisericile din diaspora), lipsa de preoti care duce si asta la tulburari.

Cred ca nu s-a inteles bine ce am spus eu: nu inteleg mecanismul prin care un preot poate vindeca o tulburare psihica. Ah, stiu o exceptie. Parintele Galeriu. El stia sa umble cu omul, stia sa se roage cu el intr-un fel anume, sa discute cu el, stia ce are nevoie concret. Dar el a fost si este unul singur...

Si mai sunt traumele din afara: din familie, de la serviciu (sau lipsa lui), boli fizice etc. Ca sa te vindeci sufleteste trebuie mai intai rezolvate aceste cauze. Cum te ajuta preotul in aceste cazuri, concret. Aceasta este intrebarea mea.

Si inca ceva: sa nu confundam credinta, cu preotul si cu biserica (comunitatea formata din oameni). Ca un om poate avea destula credinta si vointa sa faca lucrurile pe care le spui tu, dar poate nu stie preotul sa-l ajute.
Preotii nu au pregatire psihologica (din cate am inteles eu nu fac asa ceva in facultate), iar harul nu o poate inlocui, sau nu intotdeauna.

cezar_ioan 20.08.2013 15:33:01

Sophia, voi încerca să-ți descriu, cât pot mai concis, o situație din propria mea experiență de viață ca fiu duhovnicesc și ca pacient suferind de depresie.

Cu ani în urmă am trecut printr-un șir de evenimente despre care, noi psihologii, spunem că sunt "traumatice", fiind experiențe ale unor pierderi majore. În acest caz al pierderilor, oamenii trăiesc de obicei așanumitele stări de stres la cote foarte înalte, înregistrînd scoruri severe la scalele de stres. Iar stresul, de la un nivel al intensității încolo, induce boala (fizică și psihică) și uneori moartea.
Cele mai severe experiențe generatoare de stres sunt: moartea unei persoane (sau a mai multora) foarte semnificative în plan afectiv; separarea (de exemplu, divorțul sau pierderea unui copil sau a mai multora, pierderea colegilor sau prietenilor etc.); eșec în încercări importante pentru persoană (de exemplu ratezi examenul de licență sau ți se respinge dosarul pentru ocuparea unui loc de muncă la care țineai foarte mult); pierderea unui ideal (poftim: s-a măritat cu altul fata pe care o iubea Vasile de ani buni și pe care nădăjduia s-o ia de nevastă) sau chiar pierderi ale unor componente care țin de imaginea de sine (credeam că sunt valoros și am descoperit că sunt mediocru, credeam că sunt prost și am descoperit că sunt... genial! - vei râde, însă nu-i de glumă cu modificările imaginii de sine, unde nu contează întotdeauna sensul abaterii cât mai mult intensitatea/gradul modificării); pierderea unei funcții a corpului (am orbit, mi-am pierdut o mână); pierderea libertății personale (am ajuns la pușcărie) etc. etc.

Oamenii puternici și bine educați să facă față pierderilor trec cu brio peste altfel de încercări, însă, când ele se cumulează într-un timp relativ scurt, Iov de-ai fi și tot te zguduie nițel...

Eu am experiementat vreo 4-5 ani succesivi, poate chiar mai mulți, pierderi majore pe toate planurile vieții mele. Cele enumerate mai sus, aproape toate, plus altele la care aș adăuga instabilitatea unui loc de muncă și lipsa unui domiciliu unde să mă simt cât de cât în siguranță, acasă. Nu de puține ori am dormit în stradă, în bar sau în gări, de jenă să mai deranjez încă o noapte pe unul dintre bunii mei prieteni care mă găzduiau cu schimbul. Cu ocazia acestor ture de noapte prin baruri, unde mă aciuam ca să pot pune câteva ore capul pe o masă, am deprins și băutul constant. Nu beam mult, ci constant, iar asta m-a adus, cu anii, în condiția de dependent de alcool. O bere, două, de obicei (rar exageram și niciodată singur ci cu amicii, luîndu-ne la vorbă, la mici turnee de șah etc.), dar nu puteam traversa o zi să nu beau bere. Devenisem dependent. Și e foarte periculos ca un om aflat în stări ale depresiei să mai și bea, fie chiar cât și cum beam eu, adică puțin ori moderat. Treptat, mintea se rătăcește, apărîndu-se de durere, în castele de iluzii, nu neapărat frumos colorate...

În acest context al condiției mele de viață ajunse la un punct extrem, au apărut primele gânduri cu totul paralizante - pe scurt, ele sunau cam așa:
1) nimic nu are sens, omul trăiește o mare cacialma numită viață;
2) zădărnicie e totul, nu durează nimic oricât te-ai strădui și oricât de bun ar fi ce faci, nu durează nimic, totul e praf și pulbere; so, nu merită să faci nimic, nici măcar să petreci;
3) nu poți avea încredere în oameni; vine o clipă când cel mai bun prieten te drădează;
4) religiile sunt o adunătură de tâmpenii al căror singur rost e unul consolator, o vreme; eventual niște șmecheri mai scot un ban de pe urma prostiei și credulității semenilor;
5) viitorul nu poate fi decât îngrozitor, unul al sfâșitului, al destrămării; sfârșitul lumii nu e o metaforă, vine cu certitudine și apoi se instalează nimicul, nimicnicia;
6) așteaptă-te la tot ce e mai rău; bucură-te de ziua de azi, oricum ar fi fost ea, pentru că mâine va fi și mai rău;
7) ferește-te de oameni; de la ei nu te poți aștepta decât la rău.

Și așa mai departe, gânduri pe care le găsești (desigur, în alt context și în cu totul alt sens) și în Ecclesiastul, în Iov, în alte cărți din Biblie.

Având experiența unor ani de lucru cu depresivii, cu toate soiurile de dependenți și cu sinucigașii, mi-am dat seama, din vreme, că începusem să devin ca ei... Că nu întâmplător mă pusese Domnul, atâția ani, să le fiu opreliște și-întoarcere din drumul spre pierzare...
Dar nu știam ce să fac! Eu, care am dres pingelele altora ani și ani, ajunsesem, vai, desculț... Îmi trebuia un pantofar sau o pereche nouă de sandale...:) Un puternic și profund refresh (ori, mai degrabă, un apăsat reset!)...
Așa am ajuns la medicul psihiatru (pe care de obicei îl vizitam pentru a discuta despre evoluția pacienților noștri comuni), cerînd de data asta, cu ultimele puteri, ajutor. Am solicitat internare de urgență. Eram sfârșit.

cezar_ioan 20.08.2013 16:08:20

Sophia,
după câteva zile despre care nu îmi mai amintesc nimic (eram la primul tratament cu psihotrope și creierul meu a reacționat prin somn la greu și prin uitare, parcă totu-i șters, aproape totul, mici fuioare de lumină a conștiinței îmi brăzdează uneori cerul minții când mă întorc acolo, la primele zile ale internării), am început să fac primii pași ai noii mele vieți sau ai intrării într-o nouă viață.
Fiindu-mi dor de oameni, medicul m-a sfătuit să merg la întrunirile AA (care se țineau și încă se mai țin, laudă Domnului, în incinta secției), să mai ascult, să mai schimb o vorbă de mângâiere... Am început să frecventez, internat fiind, AA-ul (cu vremea s-au strâns peste 1500 de prezențe). Mare bucurie și mângâiere, mai ales că acolo erau și câțiva oameni credincioși, mult recuperați din boală, unii de-a dreptul minunați. Să le dea Dumnezeu sănătate și viață veșnică, fericită, lor și familiilor lor greu încercate, pentru ajutorul pe care l-am primit de la ei, prin simpla lor prezență, deseori.

În AA am aflat că Dumnezeu nu a murit, cum credeam eu luat de oceanul depresiei, ci că Este Pururi Viu și Se manifestă în mod evident și statornic în viața noastră, în varii chipuri, prin harul Lui, prin oameni ș.a.m.d.
Am aflat că nu El, ci doar eu murisem nițel, o vreme...:)

Aflînd vestea asta bună, adică Evanghelia, am purces deîndată la o biserică. Nu spun care e, întrucât ducîndu-mă acolo să mă spovedesc (așa mă sfătuiseră frații din AA și medicul), preotul m-a repezit, m-a dat practic afară din lăcaș dar, cu o ultimă brumă de omenie și de aducere aminte de preoție a zis că totuși, să mai trec pe-acolo într-o zi, poate mai vorbim, vedem noi... în fine, să revin.
Nu am mai revenit și, pentru o clipă, iarăși mi s-a părut că nu poți avea încredere în nimeni, că Dumnezeu e mort ș.a.m.d. M-am speriat și, dărâmat de vinovăție, nu am mai ieșit din cameră câteva zile bune.
Atunci m-au vizitat câțiva frați de orientare nu știu care - baptiști, iehoviști, ceva de genul... Amabili, s-au străduit să îmi dea nădejde și, desigur, câteva repere ale adevăratei credințe... Slavă lui Dumnezeu, i-am ascultat politicos și i-am rugat să nu mai vină. Și nu au mai venit.
La externare, după vreo 3 săptămâni, am intrat în prima biserică de care mi-am amintit: biserica de lângă chiar blocul unde locuisem cu soția și copiii. Ani de zile o avusesem sub ochi, îi auzeam (ca și acum) clopotele care cheamă pe credincioși la slujbe, dar pentru mine totul se oprea la a vedea și auzi. Mai departe nu făceam click, nu procesam nimic. Ba, uneori, procesam invers..., amuzat mai ales..., foarte rar chiar și ironic ori dușmănos. Foarte rar, mulțumesc lui Dumnezeu!
Am intrat, am rugat preotul să mă spovedesc, părintele m-a ajutat prompt să înțeleg cum e cu spovedania și m-a chemat a doua sau a treia zi, dîndu-mi să citesc până atunci o carte mică de catehism și o cărticică ajutătoare pentru spovedanie.

Și uite, Sophia, pe scurt ce s-a întâmplat: mergeam mereu la slujbe, aproape la toate; ascultam cu toată atenția și cu inima deschisă fiecare cuvânt al preotului, fiecare ton și nuanță a rugăciunii și a cântării; făceam tot ce îmi zicea părintele; mă spovedeam des, cât de des mă putea primi părintele; citeam zilnic Scriptura și toate cărțile care mă puteau lămuri (Filocalia, cărțile noastre de prin pangare, ziditoare de suflet); primisem pravilă de rugăciune, dimineața, la prânz și seara și mi-o urmam cu bucurie și cu strictețe; mă rugam aproape neîncetat, după modelul din "Pelerinul rus", "Rugăciunea lui Iisus" - părintele Cleopa, Sbornicul (mai târziu), capete din Filocalia etc.
De la post eram oprit de părinte, care, în acord cu medicul, mi-a spus că postul trupesc nu e pentru mine (evident nu mai puneam gura pe alcool, 3 ani nu am atins picătură de alcool, prin har iar nu prin voința mea inexistentă), în schimb mă învăța ce înseamnă postul sufletesc. Uneori am ținut și post, cu oprire de la hrană și celelalte și, treptat, modul de a mânca și conținutul hranei s-au schimbat, iar postul s-a întărit reciproc cu rugăciunea și cu faptele de milostenie; spoream în toate acestea întrelaolaltă, văzînd cu ochii.
Ani de mare bucurie am trăit astfel. Bucurii în biserică, la slujbe; bucurii acasă, la școală, peste tot; bucurii ale familiei, indiferent că uneori aveam diverse neînțelegeri cu soția și copiii - bucurii ale credinței, ale rugăciunii, ale cântării din mine care mergea singură, ale iertării aproapelui și ale căinței, da, bucurii de nespus ale căinței (cine are urechi de auzit a auzit deja și, încă, îmi mai poate spune și mie, că-s dornic încă să mai aud din acestea, chipurile, paradoxale).

Sophia,
Preotul:
1) rostește Cuvântul (citind Evanghelia), dîndu-ne prirn această rostire, nouă celor însetați și flămânzi, harul Duhului lui Hristos;
2) cântă, rugîndu-se iar prin această cântare la care participăm și noi, sufletul nostru se curățește și se gătește, se înalță și se mlădiază frumos, cum șade bine la întâlnirea cu Mirele Ceresc;
3) sfințește și stropește capul, corpul, casa noastră;
4) pune mâinile pe capul nostru, rostind cuvântul de îndreptare și dezlegarea de păcate, de toate păcatele noastre;
5) povățuiește, îndeamnă prin cuvânt;
6) însărcinează, dînd credinciosului o demnitate nouă, în Casa Domnului și în lume;
7) lămurește, prin predică și cateheză, desnodînd ițele încurcate ale sufletului fiecărui credincios prezent la slujbă;
8) discerne și comunică nouă gândul nostru bun de gândul nostru înșelător;
9) ascultă mărturisirea și se căiește cu noi, pentru noi, puindu-se garanție lui Hristos pentru noi;
10) se roagă fierbinte pentru noi, precum și noi ne rugăm fierbinte pentru el;
11) ne laudă pentru fapte bune și ne certă pentru cele rele, orientîndu-ne astfel, pe Cale, de câte ori binevoim să-i arătăm cum stăm și să-i cerem ajutorul;
12) ne ține vie nădejdea în Mila Domnului, în viața veșnică lângă Hristos, în urcușul sufletului deseori hărțuit și obosit, către Acasă;
13) ne dă Pâinea și Vinul care alungă tulburarea minții și a inimii, care dă putere de a îndura cele ale vieții omenești în trup;
14) primindu-ne darurile pentru morții noștri și pomenindu-i pe cei răposați la rugăciune, ne dă și nouă, celor ce le-am rămas pe pământ, nădejdea că dragii noștri, cei de dincolo, sunt bine și că vor avea și ei parte de Tatăl nostru Cel din Ceruri. Iar această mângâiere a noastră ne face bine și nouă, în credința noastră, sporindu-ne bucuria și pacea și puterea spre alte făptuiri vrednice de făptura umană re-alipită de Inima Domnului.
15) ne învață recunoștința față de Dumnezeu; iar unde e recunoștință, Sophia, iată nu-i depresie.

Așa lucrează preotul pe cele dinlăuntrul nostru, pe cele ale depresiei, vindecîndu-ne, treptat, prin harul Domnului, de toată suferința înșelării și de cursele care ne răpesc libertatea - doar de voim și noi aceasta, doar de voim, doar așa, ajută nouă, Hristoase Dumnezeule! AMIN+

laurastifter 20.08.2013 17:27:14

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 531053)
Sophia,
după câteva zile despre care nu îmi mai amintesc nimic (eram la primul tratament cu psihotrope și creierul meu a reacționat prin somn la greu și prin uitare, parcă totu-i șters, aproape totul, mici fuioare de lumină a conștiinței îmi brăzdează uneori cerul minții când mă întorc acolo, la primele zile ale internării), am început să fac primii pași ai noii mele vieți sau ai intrării într-o nouă viață.
Fiindu-mi dor de oameni, medicul m-a sfătuit să merg la întrunirile AA (care se țineau și încă se mai țin, laudă Domnului, în incinta secției), să mai ascult, să mai schimb o vorbă de mângâiere... Am început să frecventez, internat fiind, AA-ul (cu vremea s-au strâns peste 1500 de prezențe). Mare bucurie și mângâiere, mai ales că acolo erau și câțiva oameni credincioși, mult recuperați din boală, unii de-a dreptul minunați. Să le dea Dumnezeu sănătate și viață veșnică, fericită, lor și familiilor lor greu încercate, pentru ajutorul pe care l-am primit de la ei, prin simpla lor prezență, deseori.

În AA am aflat că Dumnezeu nu a murit, cum credeam eu luat de oceanul depresiei, ci că Este Pururi Viu și Se manifestă în mod evident și statornic în viața noastră, în varii chipuri, prin harul Lui, prin oameni ș.a.m.d.
Am aflat că nu El, ci doar eu murisem nițel, o vreme...:)

Aflînd vestea asta bună, adică Evanghelia, am purces deîndată la o biserică. Nu spun care e, întrucât ducîndu-mă acolo să mă spovedesc (așa mă sfătuiseră frații din AA și medicul), preotul m-a repezit, m-a dat practic afară din lăcaș dar, cu o ultimă brumă de omenie și de aducere aminte de preoție a zis că totuși, să mai trec pe-acolo într-o zi, poate mai vorbim, vedem noi... în fine, să revin.
Nu am mai revenit și, pentru o clipă, iarăși mi s-a părut că nu poți avea încredere în nimeni, că Dumnezeu e mort ș.a.m.d. M-am speriat și, dărâmat de vinovăție, nu am mai ieșit din cameră câteva zile bune.
Atunci m-au vizitat câțiva frați de orientare nu știu care - baptiști, iehoviști, ceva de genul... Amabili, s-au străduit să îmi dea nădejde și, desigur, câteva repere ale adevăratei credințe... Slavă lui Dumnezeu, i-am ascultat politicos și i-am rugat să nu mai vină. Și nu au mai venit.
La externare, după vreo 3 săptămâni, am intrat în prima biserică de care mi-am amintit: biserica de lângă chiar blocul unde locuisem cu soția și copiii. Ani de zile o avusesem sub ochi, îi auzeam (ca și acum) clopotele care cheamă pe credincioși la slujbe, dar pentru mine totul se oprea la a vedea și auzi. Mai departe nu făceam click, nu procesam nimic. Ba, uneori, procesam invers..., amuzat mai ales..., foarte rar chiar și ironic ori dușmănos. Foarte rar, mulțumesc lui Dumnezeu!
Am intrat, am rugat preotul să mă spovedesc, părintele m-a ajutat prompt să înțeleg cum e cu spovedania și m-a chemat a doua sau a treia zi, dîndu-mi să citesc până atunci o carte mică de catehism și o cărticică ajutătoare pentru spovedanie.

Și uite, Sophia, pe scurt ce s-a întâmplat: mergeam mereu la slujbe, aproape la toate; ascultam cu toată atenția și cu inima deschisă fiecare cuvânt al preotului, fiecare ton și nuanță a rugăciunii și a cântării; făceam tot ce îmi zicea părintele; mă spovedeam des, cât de des mă putea primi părintele; citeam zilnic Scriptura și toate cărțile care mă puteau lămuri (Filocalia, cărțile noastre de prin pangare, ziditoare de suflet); primisem pravilă de rugăciune, dimineața, la prânz și seara și mi-o urmam cu bucurie și cu strictețe; mă rugam aproape neîncetat, după modelul din "Pelerinul rus", "Rugăciunea lui Iisus" - părintele Cleopa, Sbornicul (mai târziu), capete din Filocalia etc.
De la post eram oprit de părinte, care, în acord cu medicul, mi-a spus că postul trupesc nu e pentru mine (evident nu mai puneam gura pe alcool, 3 ani nu am atins picătură de alcool, prin har iar nu prin voința mea inexistentă), în schimb mă învăța ce înseamnă postul sufletesc. Uneori am ținut și post, cu oprire de la hrană și celelalte și, treptat, modul de a mânca și conținutul hranei s-au schimbat, iar postul s-a întărit reciproc cu rugăciunea și cu faptele de milostenie; spoream în toate acestea întrelaolaltă, văzînd cu ochii.
Ani de mare bucurie am trăit astfel. Bucurii în biserică, la slujbe; bucurii acasă, la școală, peste tot; bucurii ale familiei, indiferent că uneori aveam diverse neînțelegeri cu soția și copiii - bucurii ale credinței, ale rugăciunii, ale cântării din mine care mergea singură, ale iertării aproapelui și ale căinței, da, bucurii de nespus ale căinței (cine are urechi de auzit a auzit deja și, încă, îmi mai poate spune și mie, că-s dornic încă să mai aud din acestea, chipurile, paradoxale).

Sophia,
Preotul:
1) rostește Cuvântul (citind Evanghelia), dîndu-ne prirn această rostire, nouă celor însetați și flămânzi, harul Duhului lui Hristos;
2) cântă, rugîndu-se iar prin această cântare la care participăm și noi, sufletul nostru se curățește și se gătește, se înalță și se mlădiază frumos, cum șade bine la întâlnirea cu Mirele Ceresc;
3) sfințește și stropește capul, corpul, casa noastră;
4) pune mâinile pe capul nostru, rostind cuvântul de îndreptare și dezlegarea de păcate, de toate păcatele noastre;
5) povățuiește, îndeamnă prin cuvânt;
6) însărcinează, dînd credinciosului o demnitate nouă, în Casa Domnului și în lume;
7) lămurește, prin predică și cateheză, desnodînd ițele încurcate ale sufletului fiecărui credincios prezent la slujbă;
8) discerne și comunică nouă gândul nostru bun de gândul nostru înșelător;
9) ascultă mărturisirea și se căiește cu noi, pentru noi, puindu-se garanție lui Hristos pentru noi;
10) se roagă fierbinte pentru noi, precum și noi ne rugăm fierbinte pentru el;
11) ne laudă pentru fapte bune și ne certă pentru cele rele, orientîndu-ne astfel, pe Cale, de câte ori binevoim să-i arătăm cum stăm și să-i cerem ajutorul;
12) ne ține vie nădejdea în Mila Domnului, în viața veșnică lângă Hristos, în urcușul sufletului deseori hărțuit și obosit, către Acasă;
13) ne dă Pâinea și Vinul care alungă tulburarea minții și a inimii, care dă putere de a îndura cele ale vieții omenești în trup;
14) primindu-ne darurile pentru morții noștri și pomenindu-i pe cei răposați la rugăciune, ne dă și nouă, celor ce le-am rămas pe pământ, nădejdea că dragii noștri, cei de dincolo, sunt bine și că vor avea și ei parte de Tatăl nostru Cel din Ceruri. Iar această mângâiere a noastră ne face bine și nouă, în credința noastră, sporindu-ne bucuria și pacea și puterea spre alte făptuiri vrednice de făptura umană re-alipită de Inima Domnului.
15) ne învață recunoștința față de Dumnezeu; iar unde e recunoștință, Sophia, iată nu-i depresie.

Așa lucrează preotul pe cele dinlăuntrul nostru, pe cele ale depresiei, vindecîndu-ne, treptat, prin harul Domnului, de toată suferința înșelării și de cursele care ne răpesc libertatea - doar de voim și noi aceasta, doar de voim, doar așa, ajută nouă, Hristoase Dumnezeule! AMIN+

Minunată mărturisire de credință, minunată și dătătoare de nădejde și bucurie și credință!
Este povestea unei convertiri, a unei învieri sufletești întru lumina lui Hristos, întru bucuria Duhului Sfânt!
Mi-ați umplut inima de bucurie cu aceste rânduri!!!

sophia 20.08.2013 18:27:12

Si iti multumesc pentru marturisire.
Uite, exact asemenea exemple sunt bune pe asa un forum si unii tot nu sunt de acord.

Din exemplul tau se desprinde clar ceea ce spuneam si eu: depinde de preot.
Primul preot la care te-ai dus nu a stiut ce trebuie sa faca, nu ti-a inteles situatia.
Si-a luat o mare raspundere alungandu-te. Nu stiu de ce a facut-o.
Dar se putea intampla ca din cauza lui sa te intorci din nou de unde ai plecat, la bautura, ba chiar mai rau.
In situatii ca astea cel mai important pentru omul in cauza este sa fie primit undeva, sa fie prins ca sa nu cada.

Al doilea preot a procedat bine si te-a salvat. Si chiar oamenii aceia de alta credinta, dar care totusi ti-au venit in ajutor in felul lor, au avut partea lor.
Spuneam ca al doilea preot te-a primit in biserica lui in primul rand, ti-a dat orientare, s-a ocupat de tine. Si te-a salvat si te-a readus in viata, pe drumul cel bun. A colaborat si cu medicul tau si nu te-a lasat sa postesti, ceea ce pentru tine nu ar fi fost atunci benefic.

Asa imi imaginez si eu ajutorul din partea unui preot.
Si un preot nu poate sa rezolve traumele, afectiunile psihice (nu poate invia pe cel drag mort, sau sa-ti faca rost de bani sau serviciu etc.). Poate sa te ajute in alt fel, sa te prinda sa nu cazi "in prapastie", sa-ti dea putina putere sufleteasca, pace. Nu stiu, asa cred.

AlinB 20.08.2013 23:42:55

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 531004)
Vino cu mine, ca să terminăm cu tărășenia asta penibilă! Pune mâna pe telefon și contactează-mă, ne vedem la spital și te introduc eu să cunoști singur: cel puțin jumătate din pacienții de pe secție (și e una dintre cele mai mari din Obregia) sunt pacienți internați la cerere. Au nevoie de asta, pentru sănătatea lor și a familiilor lor și a oamenilor din jur - serviciu etc. Vei afla din ce motive, dacă ai dispoziția să vorbești cu ei.

Nevrotici nu stiu daca am avut ocazia sa cunosc.
Nu se ia medicamentatie, abulatoriu, in aceste cazuri?
Care e rolul internarii?
Un fel de vacanta cu program fix? Sedinta la psiholog? Medicamentatie de soc, injectabila?

Nu, nu ma pot deplasa doar pentru atat. :)

AlinB 20.08.2013 23:46:48

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 531049)
....
Așa am ajuns la medicul psihiatru (pe care de obicei îl vizitam pentru a discuta despre evoluția pacienților noștri comuni), cerînd de data asta, cu ultimele puteri, ajutor. Am solicitat internare de urgență. Eram sfârșit.

Aha, ceva de genul asta, am inteles..
M-as mira sa fie multi cu capacitatea asta de constientizare, cred ca mai degraba sunt adusi de prieteni, rude..

Intrebare: care au fost rolul psihotropelor in cazul tau? Au ajutat la ceva? Cum?

dobrin7m 21.08.2013 00:13:48

Va multumesc

cezar_ioan 21.08.2013 02:21:46

Dobrin subliniază ce cunoaște, deh: perspectiva mizerabilă.
Eu întinsesem un arc de boltă spre alte orizonturi și tării, cu mult mai ample, perspective varii....
Dar ce poți face? Fiecare cu stofa și pingeaua lui.

cezar_ioan 21.08.2013 02:24:54

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 531099)
Aha, ceva de genul asta, am inteles..
M-as mira sa fie multi cu capacitatea asta de constientizare, cred ca mai degraba sunt adusi de prieteni, rude..

Intrebare: care au fost rolul psihotropelor in cazul tau? Au ajutat la ceva? Cum?

Ești curios, ori ce?

AlinB 21.08.2013 03:06:01

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 531103)
Dobrin subliniază ce cunoaște, deh: perspectiva mizerabilă.
Eu întinsesem un arc de boltă spre alte orizonturi și tării, cu mult mai ample, perspective varii....
Dar ce poți face? Fiecare cu stofa și pingeaua lui.

Nu mai fii asa negativist/agresiv, cred ca e bine sa cunosti toate aspectele realitatii.
Crezi ca printre cei de acolo nu sunt si unii care s-ar incadra in definitia de mai sus.

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 531104)
Ești curios, ori ce?

Da, din fire, sunt tare strangator in general, cu informatia in special. :)

cezar_ioan 21.08.2013 03:14:55

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 531106)
Da, din fire, sunt tare strangator in general, cu informatia in special. :)

O fi bine, o fi foarte bine... Nu știu ce să zic.
Informavor, ai?..:)

heaven 21.08.2013 13:19:10

Din practica pe care am efectuat-o la spitalul de nevroze Predeal,dar mai ales la cel de psihiatrie din Sibiu,toti pacientii pe care i-am vazut au fost adusi fie la cererea familiei ori cu politia atunci cand ajungeau sa comita vreo boacana,de genul sa dea foc casei,sa isi atace familia cu toporul s.a.m.d.
Am mai vazut si cazul unui batranel,care suferea de dementa si care ratacea amaratul pe strazi de niste ani buni,dupa ce si-a pierdut si familie si tot.Era internat pentru investigatii,iar paralel fundatia cauta sa ii gaseasca o solutie pentru a avea un acoperis deasupra capului...in rest,personal nu am vazut pacienti prezentandu-se de buna voie.Or exista,probabil,insa cred ca totusi sunt destul de rare cazurile.
Asta,in primul rand,pentru ca oamenii ajung acolo cand boala este destul de avansata, in plina criza psihotica ori in urma unui furor maniacal in care au devenit agresivi cu cei din jur,cand au existat tentative de suicid sau depresia a avansat in asa masura incat intreaga viata sociala,ocupationala si personala a celui in cauza este pe butuci si sunt adusi de cineva.Consumul de alcool si substante este iarasi un factor pentru care unii pacienti ajung sa aiba reactii psihotice s.a.m.d.
Constiinta bolii este de cele mai multe ori inexistenta.Din punct de vedere psihoterapeutic,nici nu ai ce lucra cu un om in starea aceasta,intai este nevoie sa ii faci investigatiile necesare,inclusiv neurologice,daca este cazul,iar apoi farmacoterapie.Abia dupa ce omul este stabilizat cat de cat, se poate discuta si de anumite terapii specifice acestor cazuri clinice.
Avand in vedere ca,totusi,arar,o tulburare psihica ajunge sa ia amploare peste noapte si ca,de regula,exista o etapa premergatoare,uneori de ani , in care niste simptome pot fi sesizate,uneori de catre cel in cauza,dar mai ales de catre persoanele apropiate,este important sa depasim aceast blocaj de mentalitate si sa apelam la ajutorul psihologului (sau sa indrumam persoana respectiva) in prima etapa,iar daca este nevoie de mai mult,acesta va fi cel care ne sugera sa consultam in paralel si un psihiatru.
Este o vorba haioasa,insa pe atat de adevarata : "Mai bine plangi la psiholog,decat sa razi mai tarziu la psihiatru!" :)
Am observat ca acum cateva postari Laurastifter relata despre o cunostinta care este schizofrenica si nu intelegea pentru ce a fost nevoie sa fie privata de libertate....Laura,te asigur,ca daca doctorii au apelat la aceasta masura ei au facut-o din doua motive: fie aceasta fata devenise un pericol pentru ea,fie pentru cei din jur.Iar pentru asta nu este necesar sa ai 1,90 inaltime si 100 de kg...Madalina Manole era o faptura firava,la fel si Malina Olinescu si totusi s-au sinucis.Ori cazul in care o femeie din Brasov si-a ucis bebelusul in plina criza psihotica decapitandu-l,pentru ca vocile ii spuneau ca este fiul diavolului, caz petrecut chiar in februarie,anul trecut.Dar si cate alte nenorociri...
Ar fi bine,totusi,daca am intelege ca oamenii aceia care sunt medici si psihologi clinicieni iau niste hotarari nu din vreo pornire de sadism,ci pentru ca pur si simplu masurile de siguranta pentru pacient si pentru cei din jurul sau sunt o chestiune de cele mai multe ori chiar de viata si de moarte...

heaven 21.08.2013 14:11:48

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 531049)
Sophia, voi încerca să-ți descriu, cât pot mai concis, o situație din propria mea experiență de viață ca fiu duhovnicesc și ca pacient suferind de depresie.

Cu ani în urmă am trecut printr-un șir de evenimente despre care, noi psihologii, spunem că sunt "traumatice", fiind experiențe ale unor pierderi majore. În acest caz al pierderilor, oamenii trăiesc de obicei așanumitele stări de stres la cote foarte înalte, înregistrînd scoruri severe la scalele de stres. Iar stresul, de la un nivel al intensității încolo, induce boala (fizică și psihică) și uneori moartea.
Cele mai severe experiențe generatoare de stres sunt: moartea unei persoane (sau a mai multora) foarte semnificative în plan afectiv; separarea (de exemplu, divorțul sau pierderea unui copil sau a mai multora, pierderea colegilor sau prietenilor etc.); eșec în încercări importante pentru persoană (de exemplu ratezi examenul de licență sau ți se respinge dosarul pentru ocuparea unui loc de muncă la care țineai foarte mult); pierderea unui ideal (poftim: s-a măritat cu altul fata pe care o iubea Vasile de ani buni și pe care nădăjduia s-o ia de nevastă) sau chiar pierderi ale unor componente care țin de imaginea de sine (credeam că sunt valoros și am descoperit că sunt mediocru, credeam că sunt prost și am descoperit că sunt... genial! - vei râde, însă nu-i de glumă cu modificările imaginii de sine, unde nu contează întotdeauna sensul abaterii cât mai mult intensitatea/gradul modificării); pierderea unei funcții a corpului (am orbit, mi-am pierdut o mână); pierderea libertății personale (am ajuns la pușcărie) etc. etc.

Oamenii puternici și bine educați să facă față pierderilor trec cu brio peste altfel de încercări, însă, când ele se cumulează într-un timp relativ scurt, Iov de-ai fi și tot te zguduie nițel...

Eu am experiementat vreo 4-5 ani succesivi, poate chiar mai mulți, pierderi majore pe toate planurile vieții mele. Cele enumerate mai sus, aproape toate, plus altele la care aș adăuga instabilitatea unui loc de muncă și lipsa unui domiciliu unde să mă simt cât de cât în siguranță, acasă. Nu de puține ori am dormit în stradă, în bar sau în gări, de jenă să mai deranjez încă o noapte pe unul dintre bunii mei prieteni care mă găzduiau cu schimbul. Cu ocazia acestor ture de noapte prin baruri, unde mă aciuam ca să pot pune câteva ore capul pe o masă, am deprins și băutul constant. Nu beam mult, ci constant, iar asta m-a adus, cu anii, în condiția de dependent de alcool. O bere, două, de obicei (rar exageram și niciodată singur ci cu amicii, luîndu-ne la vorbă, la mici turnee de șah etc.), dar nu puteam traversa o zi să nu beau bere. Devenisem dependent. Și e foarte periculos ca un om aflat în stări ale depresiei să mai și bea, fie chiar cât și cum beam eu, adică puțin ori moderat. Treptat, mintea se rătăcește, apărîndu-se de durere, în castele de iluzii, nu neapărat frumos colorate...

În acest context al condiției mele de viață ajunse la un punct extrem, au apărut primele gânduri cu totul paralizante - pe scurt, ele sunau cam așa:
1) nimic nu are sens, omul trăiește o mare cacialma numită viață;
2) zădărnicie e totul, nu durează nimic oricât te-ai strădui și oricât de bun ar fi ce faci, nu durează nimic, totul e praf și pulbere; so, nu merită să faci nimic, nici măcar să petreci;
3) nu poți avea încredere în oameni; vine o clipă când cel mai bun prieten te drădează;
4) religiile sunt o adunătură de tâmpenii al căror singur rost e unul consolator, o vreme; eventual niște șmecheri mai scot un ban de pe urma prostiei și credulității semenilor;
5) viitorul nu poate fi decât îngrozitor, unul al sfâșitului, al destrămării; sfârșitul lumii nu e o metaforă, vine cu certitudine și apoi se instalează nimicul, nimicnicia;
6) așteaptă-te la tot ce e mai rău; bucură-te de ziua de azi, oricum ar fi fost ea, pentru că mâine va fi și mai rău;
7) ferește-te de oameni; de la ei nu te poți aștepta decât la rău.

Și așa mai departe, gânduri pe care le găsești (desigur, în alt context și în cu totul alt sens) și în Ecclesiastul, în Iov, în alte cărți din Biblie.

Având experiența unor ani de lucru cu depresivii, cu toate soiurile de dependenți și cu sinucigașii, mi-am dat seama, din vreme, că începusem să devin ca ei... Că nu întâmplător mă pusese Domnul, atâția ani, să le fiu opreliște și-întoarcere din drumul spre pierzare...
Dar nu știam ce să fac! Eu, care am dres pingelele altora ani și ani, ajunsesem, vai, desculț... Îmi trebuia un pantofar sau o pereche nouă de sandale...:) Un puternic și profund refresh (ori, mai degrabă, un apăsat reset!)...

M-a impresionat ceea ce ne-ai povestit despre aceasta perioada de incercare din viata ta,Cezar si cred ca esti un om cu o structura interioara puternica,daca,desi,astfel ingenunchiat de viata,ai reusit sa cauti ajutor.Un om aruncat in haul depresiei,in general,nici forta de a cere sprijin sau de a lua o decizie, nu si-o mai gaseste de multe ori.Probabil,experienta ta ca si psiholog a fost pe langa aceasta un atu: ai inteles ce se intampla cu tine si decat sa alegi sa te prabusesti cu totul in aceasta noapte neagra a sufletului,ai intins cu ultimele forte o mana spre un om care putea si stia cum sa te ajute...eu una te admir si te felicit!
Si apropo de pantofi...chiar si cel mai iscusit pantofar,are uneori nevoie de un alt coleg de breasla pentru a-i repara pingelele! :)

cezar_ioan 21.08.2013 14:42:01

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 531129)
Din practica pe care am efectuat-o la spitalul de nevroze Predeal,dar mai ales la cel de psihiatrie din Sibiu,toti pacientii pe care i-am vazut au fost adusi fie la cererea familiei ori cu politia atunci cand ajungeau sa comita vreo boacana,de genul sa dea foc casei,sa isi atace familia cu toporul s.a.m.d.
Am mai vazut si cazul unui batranel,care suferea de dementa si care ratacea amaratul pe strazi de niste ani buni,dupa ce si-a pierdut si familie si tot.Era internat pentru investigatii,iar paralel fundatia cauta sa ii gaseasca o solutie pentru a avea un acoperis deasupra capului...in rest,personal nu am vazut pacienti prezentandu-se de buna voie.Or exista,probabil,insa cred ca totusi sunt destul de rare cazurile.
Asta,in primul rand,pentru ca oamenii ajung acolo cand boala este destul de avansata, in plina criza psihotica ori in urma unui furor maniacal in care au devenit agresivi cu cei din jur,cand au existat tentative de suicid sau depresia a avansat in asa masura incat intreaga viata sociala,ocupationala si personala a celui in cauza este pe butuci si sunt adusi de cineva.Consumul de alcool si substante este iarasi un factor pentru care unii pacienti ajung sa aiba reactii psihotice s.a.m.d.
Constiinta bolii este de cele mai multe ori inexistenta.Din punct de vedere psihoterapeutic,nici nu ai ce lucra cu un om in starea aceasta,intai este nevoie sa ii faci investigatiile necesare,inclusiv neurologice,daca este cazul,iar apoi farmacoterapie.Abia dupa ce omul este stabilizat cat de cat, se poate discuta si de anumite terapii specifice acestor cazuri clinice.
Avand in vedere ca,totusi,arar,o tulburare psihica ajunge sa ia amploare peste noapte si ca,de regula,exista o etapa premergatoare,uneori de ani , in care niste simptome pot fi sesizate,uneori de catre cel in cauza,dar mai ales de catre persoanele apropiate,este important sa depasim aceast blocaj de mentalitate si sa apelam la ajutorul psihologului (sau sa indrumam persoana respectiva) in prima etapa,iar daca este nevoie de mai mult,acesta va fi cel care ne sugera sa consultam in paralel si un psihiatru.
Este o vorba haioasa,insa pe atat de adevarata : "Mai bine plangi la psiholog,decat sa razi mai tarziu la psihiatru!" :)
Am observat ca acum cateva postari Laurastifter relata despre o cunostinta care este schizofrenica si nu intelegea pentru ce a fost nevoie sa fie privata de libertate....Laura,te asigur,ca daca doctorii au apelat la aceasta masura ei au facut-o din doua motive: fie aceasta fata devenise un pericol pentru ea,fie pentru cei din jur.Iar pentru asta nu este necesar sa ai 1,90 inaltime si 100 de kg...Madalina Manole era o faptura firava,la fel si Malina Olinescu si totusi s-au sinucis.Ori cazul in care o femeie din Brasov si-a ucis bebelusul in plina criza psihotica decapitandu-l,pentru ca vocile ii spuneau ca este fiul diavolului, caz petrecut chiar in februarie,anul trecut.Dar si cate alte nenorociri...
Ar fi bine,totusi,daca am intelege ca oamenii aceia care sunt medici si psihologi clinicieni iau niste hotarari nu din vreo pornire de sadism,ci pentru ca pur si simplu masurile de siguranta pentru pacient si pentru cei din jurul sau sunt o chestiune de cele mai multe ori chiar de viata si de moarte...

Sigur, dacă ne referim la astfel de situații-limită, la destructurări ale personalității atât de avansate (cu tulburări majore ale identității, cu delir sistematizat, cu "voci" ș.a.m.d.), implicit vedem ca unică soluție intervenția în forță a familiei, cunoscuților, poliției etc.
Totuși, în multe clinici (și îmi vine în minte acum, prin asociere cu Predealul, clinica de la Câmpina) vin oameni cu tulburări cronice, care își cunosc boala, care au un contract al lor cu psihiatrul, contract/înțelegere pe care le respectă.
Spitalul nu e mereu doar un așezământ pentru urgențe majore. Se petrec și lucruri mai așezate, mai cuminți.
La spitalul Fundeni nu se internează oamenii doar când îi omoară ulcerul, pancreatita hemoragică și infarctul miocardic. Se internează mulți încă din vreme, dacă vor să-și trateze debutul unei boli și să încerce să influențeze evoluția spre un prognostic favorabil.
Dacă un spital este plin doar cu pacienți psihotici sau cu oameni năruiți de demența senilă, aceasta arată cel puțin trei lucruri:
a) educația catastrofală a publicului, care așteaptă ultimul moment pentru a merge la doctor, așadar lipsa măsurilor profilactice sau ale intervenției timpurii - vechea balcanică tărășenie
b) neîncrederea în medic
c) ineficiența intervenției medicale de-a lungul evoluției bolii, poate și din pricina faptului că pacienții nu sunt complianți, nu cooperează adecvat cu medicul în efortul curativ.

Cu cât spitalele vor avea mai mulți clienți aflați în stadiile incipiente ale bolii, iar nu aproape de exitus, cu atât vom înțelege că am avansat în prosperitate, pe toate planurile.
Deocamdată în spitalul Obregia, repet, situația e chiar roz: puțini "nebuni", slavă Domnului! Se confirmă că uneori Capitala își merită numele și renumele.

Florinvs 21.08.2013 15:40:28

Felicitari domnului "Cezar-Ioan""- intradevar se vede ca intradevar cunoasteti problemele de natura psihologica si mentalitatea umana!

fallen 21.08.2013 20:25:35

Doamne ajuta!
am citit cu interes aproape tot topicul si probabil il voi citi pe tot in cele din urma, nu am prea mult timp sa caut acum toate punctele la care vreau sa ma lamuresc mai bine, insa o sa incerc cu cele pe care mi le amintesc:
1. referitor la situatia cand bolnavul se duce singur la psihiatru/psiholog: de cele mai multe ori acest lucru nu se intampla in momentul cand se afla "in plina criza"(de panica, furie, depresie, disperare, etc) ci la interval de cateva ore/zile dup[a aceasta, cand s-a mai adunat. Astfel, patologia povestita, relatata de el insusi pare mai putin credibila, mai ales daca intre timp s-a mai calmat si e aparent normal; poate chiar sa dea impresia ca ar cauta o scuza de la un comportament necuviincios, sau o "scutire medicala" de la niste responsabilitati??? ar fi mai edificator daca ar veni insotit de martori oculari eventual ai incidentului, evenimentului? (unii spun "ar trebui sa iti filmeze/inregistreze cineva iesirile")
2. m-ar interesa sa partcip si eu, daca se poate, la vizita cu studentii la spital (acum mi-a venit ideea chiar sa ma interes daca m-as putea inscrie si eu la psihologie, cat m-ar costa, daca se mai poate face la frecventa redusa, etc);
3. am auzit si eu, si bune si rele, pe langa legendele cu persoane inchise la psihiatrie fara voia lor, si de persoane care au beneficiat de tratament medicamentos fara rezultate favorabile (ia pastilele astea si du-te acasa, ne vedem peste o luna), si de medici care sustin ca psihotropele nu ar avea capacitatea (chimica ) de a reprima (inhiba ) selectiv doar procesele patologice din mintea omului, si ca nu toate manifestarile psihice, emotionale sunt neaparat dereglari chimice, ci pot fii si urmari ale interactiunilor sociale (uneori "gresite") pe care le are individul cu familia in prima instanta, apoi cu restul lumii, si care nu intodeauna se rezolva (doar) "chimic", insa cred ca daca partea de terapie si consiliere ar fii accesibila pentru toti cei vizati, ar putea face minuni ( bineinteles, cum spunea un parinte, cuvantul nostru, oricat ar fii de bine "plasmuit" nu are putere deplina prin el insusi, daca nu este intarit de Harul divin, acesta fiind de fapt cel care convinge si totodata tamaduieste).

antiecumenism 23.08.2013 08:54:18

Despre Bolile Psihice. Sfaturi de la Părintele Serghie Șevici

http://lataifas.ro/gaduri-idei-citat...erghie-sevici/

"Mulți bolnavi psihici sunt atrași de religie. Simțindu-se pierduți pe acest pământ, caută ceva de care să se lege. Și pentru că în lumea asta, întunecată pentru ei, nu-și află rost și leac, își caută scăparea și viața în lumea de dincolo.
La baza bolilor mintale nu stă sexualitatea, cum zice Freud, ci Centrarea pe sine este începutul bolii mintale. Boala mintală se întemeiază pe socotirea propriei persoane drept centru al lumii întregi.
Boala minții vine așadar din mândrie.
Cel cu mințile rătăcite se crede centrul întregii lumi. Asta nu înseamnă însă că bietul om e vinovat de boala sa. Pentru că mândria nu ține numai de voia omului, ci ea se mai și moștenește. Mai ține și de creșterea primită, de tovarășii și de întâmplările vieții.
Psihanaliza și toate celelalte psihoterapii sunt terapeutici potrivite pentru omul firesc. Om firesc e omul care nu știe de cer, ci e cu totul pământesc, lipit de această lume. Ferecat în sine, omul firesc n-ajunge la plinătatea ființei sale. Și acest om firesc, chip al normalității pentru psihiatrie, e de fapt un om bolnav, cu duhul pietrificat.
Omul firesc are pământul drept hotar, lipsit de zare. E numai trup. El are duh, dar duhu-i dormitează. Omul duhovnicesc, în schimb, e plin de duh treaz, e ager, pătrunzător, cu multe laturi și e viu.
Catolicii adepți ai psihanalizei spun că în viața duhovniceacă e nevoie de un psihic sănătos și deci, pentru ca omul duhovnicesc să se poată dezvolta, trebuie mai întâi restabilită sănătatea și normalitatea psihică. Or, ideea unui om sănătos psihic e o idee falsă. Omul sănătos psihic, adică omul firesc, este în stare de boală prin simplul fapt că nu este duhovnicesc. Numai devenind duhovnicesc, printr-o terapeutică duhovnicească; el se poate tămădui. Normal și firesc pentru duh este să trăiască în unire cu Dumnezeu.
Duhovnicul e și psihiatru. Până la urmă, rădăcina bolii mintale e o neputință a sufletului. Totul are un sens duhovnicesc, duhovnicescul le curpinde pe toate. Și tratamentul duhovnicesc poate tămădiui, adesea, boala mintală. Un psihiatru care nu-i și om duhovnicesc poate să aline boala, îl poate aduce pe om din nou în lume pe bolnav, îl poate face să trăiască alături de ceilalți oameni. Dar n-are ce-i da sufletului său, nu-i poate arăta sensul existenței sale. Asta numai duhovnicul poate s-o facă.Nu-i om pe lume cu psihic sănătos. Tot omul are în el toate bolile. Cel care pare sănătos și normal, este cel care ajunge să-și stăpânească boala și s-o țină în frâu. Bolnavul mintal însă nu-și mai poate controla boala, și ea iese la iveală.Toți sunt bolnavi. Nu-i nici unul teafăr cu sufletul. Că tot păcatul e boală. Și chiar de par voioși și zdraveni, în fața veșniciei sunt toți niște betegi, că nu știu de Dumnezeu.”

Jean-Claude Larchet, ” Ține candela inimii aprinsă. Învățătura părintelui Serghie “

cezar_ioan 24.08.2013 02:15:21

Antiecumenism: deși suntem amândoi credincioși, deși suntem mădulare ale Bisericii, tu faci constant o mișcare care pe mine mă miră și mă supără chiar: nesocotești specificul fiecărui domeniu în parte și reduci totul, absolut totul, la un singur domeniu. Ignori complexitatea lucrurilor. Și cauți să distrugi ceea ce nu cunoști, de fapt.

Or, dragă Antiecumenism, îți atrag iarăși atenția că realitatea nu constă în stăpânirea despotică a unui domeniu peste toate celelalte ci, așa cum se poaet lesne constata, în con-viețuirea tuturor nivelelor și formelor realității, toate avînd însă o ierarhie (atât înlăuntrul domeniilor cât și între ele).
Sunt paliere și paliere, fiecare cu nivelul lui.
Una e durerea de unghie, alta e durerea de cap, una e sfințirea apei, alta e sfințirea credincioasului....

"La baza bolilor mintale nu stă sexualitatea, cum zice Freud" - scrie acolo în textul la care ai trimis.
Mai întâi, atrag respectuos atenția, că Freud NU ZICE NICĂIERI CĂ BAZA BOLILOR MINTALE ESTE SEXUALITATEA. Aceasta este o vulgarizare a teoriei psihanalitice.

Acum, dacă ar fi adevărat că toate bolile sufletești (psihice și comportamentale) vin din mândrie (teorie spre care, mărturisesc, eu însumi înclin cu putere),
va trebui să explicăm cel puțin următoarele:

a) de ce uneori copiii mici, de 2-3 anișori, sunt autiști, depresivi, psihotici, epileptici etc. Din mândrie? Au ei mândrie, micuții care abia au învățat să meargă și să gângurească?...
b) de ce oameni foarte smeriți, unii chiar cuvioși de-a dreptul, au suferit în timpul vieții de unele sau altele dintre cele pe care le numim tulburare psihică, de un fel sau altul;
c) de ce după tratamentul corect, psihologic și/sau psihiatric o mulțime de oameni care mai înainte fuseseră chiar exorcizați (fără folos) s-au făcut bine și chiar au practicat mult mai profund viața de credință (unii dintre ei fiind chiar preoți, eu cunosc pe câțiva și îi poate cunoaște oricine ține morțiș să afle - să caute și va afla)

Cât privește treaba cu sexualitatea ca origine a bolilor psihice, orice persoană care se încumetă să dea disprețuitor la o parte un material uriaș adunat în ultima sută de ani pe această temă - ar trebui să își facă o analiză mai serioasă la capitolul Frica de Dumnezeu.
Nu putem minți cu ușurătate o lume întreagă doar pentru că ni se pare nouă, în cămara minții noastre, că suntem pricepuți la tot ce mișcă sub soare.

A hotârât vreun sobor bisericesc, sinodal sau nu, spunînd "Părutu-ni-s-a nouă și Duhului Sfânt" că opera lui Freud este mincinoasă și că trebuie să ne ferim de ea? Ne învață Biserica să fugim de psihoterapeuți și de psihanaliști atunci când avem anumite probleme sufletești? Unde? Cine? Când?

Nu voiesc să contrazic nici o față bisericească legat de etiologia bolilor mintale. Din dragoste pentru sfințiții slujitori, mai întâi, precum și din frică de Dumnezeu.
Dacă m-aș întâlni cu vreun autor bisericesc și ar afirma că Freud a mințit atunci când a tratat nevrozele cu etiologie sexuală infantilă, aș dialoga atunci cu persoana respectivă și sper că ne vom lămuri cumva.

Dar aici discut cu tine.
Și îți voi spune ție câteva lucruri de care sunt sigur, atât cât poate fi un om sigur de ceva:

1) Toți practicanții psihoterapiei ortodoxe (Avdeev, Larchet etc. - sunt mulți azi în lume care sunt terapeuți ortodocși) dau mare atenție unui amănunt crucial în diagnosticul și tratamentul afecțiunii sufletești. Acesta se numește "diagnostic diferențial".
Ei fac cu grijă deosebire între etiologia care ține de mândrie, demonizare etc., pe de o parte și etiologia strict naturală, provenind din funcționarea complexă a corpului (printre ale cărui organe se numără și creierul).

2) Unele boli sunt de origine demoniacă; altele nu (țin de zeci și sute de factori naturali, biologici și psiho-sociali, de obicei co-intricați în sisteme complexe de factori cu acțiune morbidă, pe care îi vei cunoaște doar când vei pune mâna serios pe carte, pe foarte multe cărți grele, deloc comode).

3) În timpul lui Freud, mare parte din nevrozele isterice se datorau educației foarte stricte, pline de tabuuri, ale societății austriace și europene (precum și americane), cu influență religioasă din partea BC și mai ales din partea modului defectuos în care lumea răstălmăcea învățătura BC (precum și la noi mulți rătălmăcesc învățătura BO).

4) Freud a făcut distincție clară și extrem de fină (nu pricepe chiar oricine) între, de exemplu, paralizia cu etiologie organică și paralizia isterică cu origine în sexualitatea infantilă a pacienților. În "Omul cu șobolani", vei afla chiar cum e cu nevroza obsesională generată de o proastă dezvoltare în stadiul numit "anal" (pe care l-ai traversat și tu, sper, cu succes, deși nu știi despre ce-i vorba și dealtfel nici nu e obligatoriu să cunoști pentru a fi un om sănătos - merge de la sine, dacă l-ai traversat corect când erai micuț).

5) Freud și-a revizuit teoriile într-un sens ascendent: a adus tot mai multe argumente aasupra ravagiilor pe care le face sexualitatea neconștientizată și prost interpretată, luptînd toată viața să elibereze pe oameni de sub influența duhului sexualității morbide și încercînd să arate că omul e o ființă culturală care își poate controla frumos, între anumite limite, natura. Doar că nu știe s-o facă, mai întâi pentru că se ține la ignoranță și superstiție.

6) Arătînd fără putință de tăgadă că el însuși, mai întâi, își controlează libidoul sexual (și încă în limitele ascultării de Biserică!), Freud:
a) nu a avut relații sexuale cu logodnica lui, deși logodna a durat mulți ani, din motive expuse pe larg în cărțile cu caracter biografic;
b) după oficierea căsătoriei a avut mai mulți copii, fiind un înverșunat luptător împotriva utilizării prezervativului și a altor contraceptive (a arătat mereu cât este de nesănătos prezervativul, prin influență atât asupra psihicului bărbatului cât și asupra femeii);
c) după ce soția lui a născut ultimul copil, Freud și soția au stabilit de comun acord să se abțină de la relațiile sexuale. Și așa au făcut, până la sfârșitul vieții, trăind zeci de ani în curăție, în dragoste sufletească.

Cine mai face azi, fie și în țara cu atâta dispreț pentru Freud, ceea ce a făcut el în timpul Logodnei? Câți tineri mai fac azi logodna și câți ascultă de cele bisericești în timpul logodnei? Cugetă singur, de voiești...
Cine mai practică azi abstinența, deși a făcut deja 4-5 copii, deși e încă tânăr și sănătos, deși e căsătorit, deși îi iubește soția etc. Cu renunțare clară la prezervativ și orice alt mijloc contraceptiv. Cugetă singur, de voiești....

Așadar, Freud nu a fost un adept al libertinajului sexual, nici un obsedat sexual, cum cu nerușinare spun ignoranții și cei cu probleme sexuale evidente
ci, dimportivă, a fost un om care, prin geniul lui și cu harul lui Dumnezeu, a făcut lumină asupra sexualității, arătînd cum poate fi corect dirijată pentru a nu conduce la boli, arătînd cum poate ea îmbolnăvi pe oameni și cum trebuie tratate bolile care au origine sexuală (întrucât nu toate tulburările sufletești au etiologie sexuală), arătînd că abstinența poate fi practicată fără probleme, arătînd că spiritul omenesc poate și trebuie să se elibereze de seducția uneori morbidă a sexualității, arătînd că omul poate sublima energia sexuală pentru a-și atinge alte scopuri, mai înalte, în familie, cultură, societate etc.
Freud nu a robit pe om sexualității, cum spun detractorii și ignoranții, ci i-a arătat omului cum să fie liber față de pulsiunile sexuale, pentru a nu deveni cu totul pământ ci, cu sau fără viață sexuală, să devină om.

Psihoterapia ortodoxă este un domeniu de graniță, interdisciplinar, care cere un mare simț al discernământului la cel care o practică. Precum și la cei care o comentează.
Realitatea, așa cum o crează și cum o îngăduie Bunul Dumnezeu în toată marea ei complexitate, nu permite nimănui să dea mereu cu barda, retezînd după plac și eliminînd ce vrea și cum i se pare.
Puțină prudență, totuși...

cezar_ioan 24.08.2013 03:03:12

"Psihanaliza și toate celelalte psihoterapii sunt terapeutici potrivite pentru omul firesc."
Scrie în textul care l-ar avea ca autor pe Părintele.

M-aș bucura să-i pot spune Părintelui:
1) Așa este, sfinția voastră, și tocmai din acest motiv vă rugăm să îi ajutați pe unii dintre detractorii domeniilor psi să lase pe oamenii firești, cum sunt majoritatea pe pământ, să traiască și ei sănătoși, așa firești cum sunt. Ne e mai de folos să trăim printre oameni firești sănătoși, decât printre oameni firești dar bolnavi. Nu de alta, dar unii dintre oamenii firești ne sunt profesori ai copiilor noștri, doctori, șoferi, constructori de mașini și de case (chiar și de biserici) etc.
Cum e mai bine, oare? Să trăim (cei care sunt înduhovniciți, suprafirești) printre oameni firești bolnavi, deși tratabili, ori să trăim printre oameni firești sănătoși pe căi firești?
Apoi, să nu uităm că până și cei înduhovniciți aleargă uneori la doctor.

2) Fiecare om poartă în el un om firesc (exceptînd pe cel cu totul și cu totul înduhovnicit, cum se considera - și cred că și era - Apostolul Pavel). Pe acela, firescul din noi, nu e folositor să-l tratăm? Când ne doare stomacul sau suntem miopi, ce facem? Nu mergem la doctor? Nu primim ochelari? Durerea de stomac, miopia, amețeala, visul urât, insomnia etc. se vindecă doar duhovnicește? Nu și firește?

3) Dacă un om firesc are să zicem o boală grozavă (de pildă este violator de copii sau chiar ucigaș), cum vom face: îl vom lăsa în ale lui, așteptînd să treacă la pocăință? Pe câți să nenorocească? Sau mai bine, deoarece nu ascultă de Biserică și întrucât pe de altă parte astfel de boli sunt azi tratabile, îl vom ajuta să se vindece de nebunie și astfel, însănătoșindu-se omul firesc, ulterior poate se va pocăi cu adevărat de multele grozăvii (precum de multe ori se și întâmplă, din fericire).

4) Uneori, e lucru dovedit, psihanaliza și celelalte terapii nu sunt potrivite ... tocmai pentru omul firesc! Prin minune Dumnezeiască mulți oameni firești beneficiază, de fapt, de ajutorul inegalabil al Sfintei Biserici.
Multe exemple găsim, de voim.

cezar_ioan 24.08.2013 04:01:22

Ce este depresia?

Am recitit topicul și aș vrea să ridic o serie de întrebări tuturor:
Poate careva, fără să deschidă vreo carte sau să utilizeze altă sursă de informații decât propriile cunoștințe:

a) să definească depresia, precizînd cel puțin 3 caracteristici definitorii (esențiale, care țin de toate formele sub care se manifestă depresia) și minim 2 secundare?

b) să distingă depresia de tristețe, deprimare, akedia? (sau, poate, considerați că sunt același lucru....)

c) să precizeze clar legătura dintre depresie și factorii declanșatori ai ei?

d) să enumere principalele consecințe ale netratării tulburării atât în planul vieții sufletești subiective cât și în planul relațiilor interumane? (eventual să schițeze principalele complicații)

e) să arate legătura dintre religie și depresie?

f) să arate cum vindecă Biserica pe oamenii care nu fac terapie medicamentoasă ori psihoterapie dar suferă de depresie?

g) să descrie propria tulburare depresivă (dacă a experimentat)?

h) să facă diagnostic diferențial între depresie și alte tulburări (care au și o componentă "depresivă" sau care mimează depresia)?

i) să precizeze comorbiditatea dintre depresie și: stres, tulburare anxioasă, varii dependențe (alcoolism, droguri etc.), șoc posttraumatic, doliu, tulburări apărute în cursul gravidității, nașterii și alăptării, demență senilă (Alzheimer) etc.etc.

Eu cred că dacă nu putem răspunde la aceste întrebări, măcar la acestea elementare, ar fi foarte folositor, pentru fiecare și pentru toți, să fim mai atenți cum selectăm propriile afirmații și citatele.
S-au strâns foarte multe neadevăruri și învățături înșelătoare pe topic.
Din păcate, au apărut iarăși muguri de dispută sterilă și de opoziție între psihoterapie și Biserică, luptă care nu aduce nimic bun.

De ce or fi unii atât de conflictuali acolo unde nu e de fapt conflict?
Între Biserică și medicină (ori științe ori alte domenii profesionale umane) nu trebuie să fie o luptă și dispută pentru supremație.
Ci o conlucrare pentru sănătatea sufletească și trupească a omului, cu sens ascendent spre mântuire și desăvârșire.

sophia 24.08.2013 13:13:03

mesaj sters la cererea lui cezar, desi nu am scris nimic rau inainte.

dobrin7m 24.08.2013 16:03:23

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 531493)

1. Nu cred ca exista opozitie, sau conflict intre psohoterapie si Biserica. Lumea nu este lamurita. Biserica nu explica clar cum poate sa ajute concret. In plus ele nu se pot si nu trebuie sa fie inlocuite una cu alta, ci ar trebui sa conlucreze. Si ar trebui ca preotii sa capete in facultate si o pregatire psihologica.

2. Ca sa mai lamurim putin. O lista cu anumite cauze concrete al depresiei:

- traume: deces de persoane apropiate, boli grave ale acestora, catastrofe, accidente, sperieturi grave, razboi, viol, etc.
- boli organice grave ale persoanei in cauza
- pierderea locului de munca, somaj indelungat
- mobbing (probleme la locul de lucru cu colegi, sau sefi)
- nereusita profesionala, neimplinire, lipsa de satisfactie la locul de munca (nu ai profesia/meseria pe care ti-ai dorit-o, pentru care esti bun/talentat, sau locul de munca potrivit)
- saracie (nu-ti poti permite lucruri de baza, materiale si sufletesti)
- astenie psihica, fizica
- lipsa de copii (daca iti doresti si nu poti sa faci)
- singuratatea (lipsa de partener(a), prieteni, rude
- probleme familiale: divort, conflicte puternice, asupriri/umiliri indelungate
- cauze genetice, dereglari de metabolism a unor substante (necesita lamuriri) Exista ele intr-adevar?

Si acum, avand lipsa, daca poate cineva sa ne explice cum poate rezolva biserica aceste cauze. Boala se vindeca numai daca dispar cauzele.
Biserica poate in schimb sa ajute la stabilizarea bolii, sau cum sa spun, la in tarirea psihicului, la linistire.
Nici medicul nu poate rezolva aceste cauze, ci ajuta prin terapie la intarire psihica (cu medicamente eventual) prin semnale de alarma catre societate (de ex. angajare in actiuni impotriva somajului, a saraciei etc.), discutii cu membrii familiei implicati.
Medicul te poate ajuta, mai ales in cazurile de astenie puternica prin oprire de la munca, trimitere la cure speciale in sanatorii, concedii medicale prelungite (pentru terapie si refacere corporala).

Si mai spuneam ca preotul, comunitatea din biserica sau chiar credinta in sine pot face si rau, pot accentua o depresie sau alta boala psihica. Asa cum au spus si altii: daca exista conflicte in biserica, daca preotul nu stie sa lucreze cu omul, sa-l "prinda" la pragul prapastiei si in schimb il alunga, daca nu are rabdarea sau timpul sa lucreze cu acel om, sau daca se poarta rau cu el, atunci omul se va imbolnavi mai rau si va si evita biserica.
La fel unele aspecte din credinta care nu sunt suficient lamurite sau adaptate la o persoana si problematica ei, de catre un preot/duhovnic, pot face rau: postul in anumite situatii patologice, fortarea la anumite lucruri, pedepse/canoane mari (nepotrivite), excluderi de la impartasit, anumite aspecte din scripturi etc.

De ex. acele rugaciuni puternice cu blesteme, cu tot felul de ispite insiruite, extremism (habotnicie) (vai, vezi ca aia e pacat si totul e pacat si rau si nu care cumva si autoflagelari si nu stiu mai ce). Sau pedeapsa cu iadul, cu mai stiu e, ca Dumnezeu este rau si te pedepseste rau si nu mai stiu.
Mie de ex. imi fac foarte rau la predici discutiile despre moarte.

Trebuie multa grija cu omul in biserica in general, ca nu stii ce poarta in el (in suflet) si mai ales daca stii ca este bolnav.

Sophia, eu nu intru in amanunt acolo unde nu ma pricep.
Fraza de mai sus ce am ingrosat-o, m-a facut sa scriu.
Problema nu este in a disparea cauzele ca sa te poti vindeca ci in a schimba mintea si felul cum privesti si cum te raportezi la aceste cauze. Asa poti preveni si boala.
Eu nu am suferit niciodata de depresie. Nu stiu cum este exact, sau ce simti.

Privind in urma pot vorbi despre doua perioade a vietii: cea inainte de dorinta de cunoastere de Dumnezeu si cea de dupa , cand am dorit cu tot sufletul sa il gasesc pe Dumnezeu.

Inainte de a ma indrepta spre Dumnezeu am avut un fel de sistem de aparare impotriva acestor boli, acum privind in urma imi dau seama. Intotdeauna cand am fost intru-un mare impas, (exemplu, pierderea casei, lipsa unei locuinte, sau furtul masinii, sau pierderea serviciului tinand cont ca ai copiii de crescut) am simtit alunecarea spre deznadejde, si cand simteam ca nu vad solutie concreta, si ma invarteam cu mintea zile in sir, spuneam singura: stop, nu ma mai gandesc de loc acum la aceste probleme, am nevoie de odihna si de linistirea mintii. Si abandonam cu voie a ma mai gandi la solutii , dormeam mult, si imi acordam cateva zile de pauza totala. Dupa aceea simteam limpezirea mintii si vedeam clar calea si ma avantam pe ea cu multa speranta si determinare. Cred ca Dumnezeu lucra indirect. Ai mei stiau deja: si intotdeauna la momente dificile ma lasau sa ma odihnesc . De multe ori parintii imi spuneau, tu intodeauna te descurci, nu imi fac griji pentru tine. Poate si acest indemn a lucrat inconstient - eu intotdeauna trebuie sa ma descurc. In tinerete ma revoltam si spuneam parintilor, uite cat ajutor daruiti fratilor mei iar mie mai putin. Iar ei imi spuneau: nu vezi ca nu se descurca, tu te descurci intotdeauna, ei au nevoie de ajutor , nu sunt ca tine.

Dupa ce am decis sa imi indrept pasii spre Dumnezeu am descoperit ca nimic pe acest pamant nu este fara solutie, daca ai nadejde in Dumnezeu. Si astfel la momente grele, (exemplu moartea tatalui) mi-am indreptat mintea la Dumnezeu. Doamne sunt la pamant, stiu ca exista cale dar nu o vad eu, ajuta-ma. Si asa am putut sa trec peste singurul gand care de fapt atunci , ex . moartea tatalui , ma macina. Gandul ca nu am sa il mai vad, sa il mai aud in aceasta viata, ca omul care ma iubea a murit. Tot prin schimbarea gandurilor si a mintii, acceptarea situatiei si gandul ca toti trecem prin asta, ca asta este ceva normal ce face parte din insasi viata noastra. Toti urmam mai devreme sau mai tarziu.
Poate si firea conteaza, mostenirea genetica, eu sunt o fire saritoare, adica in situatii tragice nu imi pierd cumpatul si judec lucid ce e de facut. Niciodata nu am ajuns la starea aceea in care sa simt ca am nevoie de doctor. Astazi sunt sigura ca orice porblema, de orice natura , are rezolvare, si cale de iesire daca crezi cu adevarat in Dumnezeu.

Sunt de acord ca multe cauze vin din mandrie, insa nu chiar toate, dar majoritatea da.
exemplu: decadere pe plan material sau al carierei. Daca suferi din mandrie , aceasta situatie te va termina psihic. Nu suporti decaderea lumeasca. Ex. mi-am dat demisia din functia de director economic la o firma , din propria alegere si am ales sa plec in strainatate. Primul job, spalator de vase intr-o taverna in Grecia. A fost o decadere si am simtit o suferinta din mandrie. A venit gandul , cine am fost si ce-am ajuns. Am lucrat insa cu mintea. Primele zile au fost foarte grele. Dar apoi mi-am schimbat mintea si gandurile. Munca nu este injositoare, am spus, oamenii toti au suflet deci si spalatorul de vase are un suflet, iata ca iti castigi existenta. in final de ce am nevoie>? de apreciere sau de a trai decent pe pamant? caci si in primul caz si in al doilea imi castigam existenta doar ca in primul caz aveam in plus apreciere , iar in al doilea nu.
E vorba de cum gandesti si cum te raportezi la situatia data. Iar rezolvarea este schimbarea mintii si a gandurilor, din negative in pozitive.

Discutia despre moarte este foarte importanta. Caci asa poti realiza ca nu ai nevoie de aprecieri lumesti. Chiar nu ai nevoie. maine poti muri, ceasul urmator poti muri si nu ajuta aprecierea oamenilor la nimic. Asa intelegi ca e suficient sa castigi cat ai nevoie sa nu doresti mai mult, ca si aceasta este o cauza de depresie, dorinta de a avea mai mult. Gandul la moarte te ajuta sa fi multumit cu ce ai si cu ce ti-a dat Dumnezeu. Daca nu ai copii, schimba mintea , poate asa trebuie sa fie, bucura-te de copiii din jur, ai altora. Poti sa te bucuri de ei si fara sa ii fi nascut tu. Zambetul de copil si fericirea din ochi e la fel indiferent al cui e copilul.

Deci Biserica poate ajuta omul sa previna, sa se vindece sau sa accepte o anumita situatie, prin schimbarea mintii si a gandurilor din negative in pozitive si bineinteles dobandirea credintei si nadejdii in Dumnezeu. daca crezi cu adevarat in Dumnezeu si ai nadejde in ajutorul Lui nu poti fi depresiv. orice s-ar intampla exista solutii si Dumnezeu ti le va arata, prin alti oameni, prin ganduri bune, etc.

Cezar are totusi dreptate ca este un domeniu complex ce nu poate fi tratat chiar simplist.

Uneori poate este prea tarziu. Se intervine prea tarziu. cand mintea nu mai poate fi schimbata din diferite cauze. Nu vorbim acum de vindecari miraculoase, caci acestea sunt doar anumite cazuri caci nu toata lumea se vindeca miraculos.

sa nu sariti acum, ca am spus de la inceput ca nu ma pricep indeajuns.

dobrin7m 24.08.2013 16:17:43

absolut tot ce ni se intampla in viata are o cauza. Nimic nu este din senin.
Nasterea unui copil cu probleme. Desigur nu mandria este cauza, la acesti copilasi, insa daca te duci in familie, pe arbore, chiar si pana la 8 generatii gasesti cauza. Mi-a placut mult aici, pe acest subiect, cuvintele Par. Arsenie Boca. Merita citit. Pe blogul lui Cristi a fost postat cam acum un an parca, intregul text. Foarte folositor.

sophia 24.08.2013 16:50:02

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 531506)
absolut tot ce ni se intampla in viata are o cauza. Nimic nu este din senin.
Nasterea unui copil cu probleme. Desigur nu mandria este cauza, la acesti copilasi, insa daca te duci in familie, pe arbore, chiar si pana la 8 generatii gasesti cauza. Mi-a placut mult aici, pe acest subiect, cuvintele Par. Arsenie Boca. Merita citit. Pe blogul lui Cristi a fost postat cam acum un an parca, intregul text. Foarte folositor.

Ma refer acum la ambele postari de acum ale tale.
In prima postare tu ai cumva dreptate, dar vezi lucrurile prin prisma ta, asa cum eu o vad prin a mea, si altul prin a lui. Incearca insa sa te pui si in pielea altuia.

Tu se pare (asa cum spui) ca esti un om foarte puternic si psihic si fizic. De aceea tu te descurci intotdeauna si mai ales nu ajungi la faze de depresie.

Eu cel putin, nu sunt ca tine, sunt mai slaba, mai sensibila sufleteste si de aici mai vulnerabila spre probleme sufletesti.

Dar! Si eu sunt mai puternica decat unul care ajunge sa se sinucida din depresii si alte boli sufletesti. Si eu gandesc despre ei, cam cum gandesti tu acum despre alti..
Cum?! Daca tu esti cu Dumnezeu nu poti sa te prabusesti. Vai, cum sa ajungi sa te sinucizi?

Si este asa. Credinta iti da puteri mari si este exact ce spuneam si eu. Cu ajutorul credintei si a unui preot bun, capeti putere si poti trece peste multe greutati si probleme.
Dar problema in sine nu se rezolva. Capeti putere, nu te macini poate as atare, stiu eu, este un sprijin moral.
Sunt cazuri cand Dumnezeu te ajuta si iti rezolva niste probleme: de sanatate, iti da copil sau mai stiu eu. Dar nu intotdeauna.
El are Voia lui si deciziile lui.
Sunt oameni care sunt amarati si saraci toata viata, sau care nu au copii toata viata, cu toata credinta. Este un plan al lui Dumnezeu.

Eu spuneam ca nu este asa simplu, ca te duci la biserica si preotul gata te ajuta si capeti de lucru, sau un copil, sau iti invie vreun parinte.
Doar te intareste, sau te face sa vezi altfel lucrurile, sa te linistesti.

Medicul (terapeutul) te mai ajuta si in alt fel. Vorbind cu el poti sa gasesti niste cauze lumesti poate la problemele tale, sa intelegi niste lucruri mai bine, sau chiar cu ajutorul unor medicamente te face sa te simti mai bine, iti indreapta un echilibru in organism. Sau te invata cum sa actionezi in anumite imprejurari (frica, panica, manie etc.).

Fiecare din cei doi (preot si terpeut) te ajuta intr-un anume fel.

Si asa cum am spus eu (nu stiu de ce nu intelegi, sau nu esti de acord): daca dispar cauzele te faci si bine. Daca tratezi o boala, cauzele ei, se vindeca.
Te doare o masea si te simti rau. Daca te duci la dentist sa ti-o trateze nu te mai doare si te simti mai bine.

Sau: ai un serviciu potrivit, unde te duci cu drag, ai asigurata o situatie materiala, te simti si sufleteste mai bine. Poti face fericita si familia, poti sa-ti faci niste hobbiuri, sa mergi la biserica, sa vizitezi ceva, sa ai prieteni (ca si pentru ei iti trebuie o bruma de bani ca sa intertii niste relatii) etc. Te simti bine sufleteste intr-un cuvant.

Nu ai serviciu - te parasesc prietenii (esti un ratat pentru ei), ai griji de viitor, pierzi casa, n-ai cu ce sa-ti iei medicamente, materiale medicale (ochelari, proteze etc.), n-ai cu ce sa-ti iei o carte sau sa mergi la un teatru, n-ai haine, te apasa si presiunea din partea celor de la "fortele de munca".
Si intri in depresie, te afunzi tot mai rau.

Si crede-ma ca nici WC-uri sau farfurii in alte tari nu poti spala toata viata. Nu este o solutie pe termen lung. Ca nu-ti asiguri o pensie, o familie si ai lispuri, la un moment dat nu te mai ajuta nici sanatatea.

Si mandria. Partial de acord, dar dupa ce ai muncit o viata si ai renuntat la multe ca sa faci o facultate, sa lucrezi pe un post potrivit, nu se mai cheama mandrie cand iti doresti sa nu mai speli WC-uri si vase.
Pana la urma iti bati joc si de talentul dat de Dummezeu, ca el ti-o fi dat sa fii actor, sau inginer priceput, sau scriitor si nu spalator de WC-uri si vase.
Sigura ca si aia este o munca pe care cineva trebuie s-o faca.
Eu am facut si asta la un moment dat si ma gandesc si acum ca ori aceste munci le fac oameni care nu pot mai mult, ori le pot face toti combinat. De ex. cel care lucreaza la birou poate sa-si faca curat la locul lui, sa faca si el cu randul curat la WC (la serviciu). Si atunci nu mai tinem numai pe unii la facut munci murdare. Le facem cu totii.
Nu e vorba de mandrie, ci ca toate sunt munci si activitati respctabile, dar trebuie masura in toate. Fiecare are o menire pe lumea asta, si daca unul este trimis in lume sa vindece oameni de ex., sau sa fie preot, atunci nu va avea de ce sa spele WC-uri sau vase prin cantine.

Problema cu lipsa de copii, sau nasterea unuia cu probleme, sau chiar pierderea lui, nu o inteleg si nu-ti dau dreptate.
Este voia Lui, e drept si nu o stim noi. Dar ca sa spui din cauza unei rude la a nu stiu cata spita nu e corect.
Undeva (mi se pare ca la pilda cu orbul), ca el nu sufera pentru pacatele altora dinainte, deci este clar. Copiii nu au pacatele lor proprii. Si atunci?
Platesc ei pentru altii? Eu nu stiu si nici care ar fi sensul.

Tot ceea ce se intampla in viata are un sens, o explicatie, nu o cauza. Este o diferenta. Si eu am ajuns la concluzia ca nimic nu este intamplator in viata si nici persoanele care iti ies in cale. Numai ca nu stim noi intotdeauna, sau poate nu imediat motivul, fiindca nu putem vedea in viitor.

cezar_ioan 24.08.2013 18:26:08

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 531493)

1. Nu cred ca exista opozitie, sau conflict intre psohoterapie si Biserica. Lumea nu este lamurita. Biserica nu explica clar cum poate sa ajute concret. In plus ele nu se pot si nu trebuie sa fie inlocuite una cu alta, ci ar trebui sa conlucreze. Si ar trebui ca preotii sa capete in facultate si o pregatire psihologica.

2. Ca sa mai lamurim putin. O lista cu anumite cauze concrete al depresiei:

- traume: deces de persoane apropiate, boli grave ale acestora, catastrofe, accidente, sperieturi grave, razboi, viol, etc.
- boli organice grave ale persoanei in cauza
- pierderea locului de munca, somaj indelungat
- mobbing (probleme la locul de lucru cu colegi, sau sefi)
- nereusita profesionala, neimplinire, lipsa de satisfactie la locul de munca (nu ai profesia/meseria pe care ti-ai dorit-o, pentru care esti bun/talentat, sau locul de munca potrivit)
- saracie (nu-ti poti permite lucruri de baza, materiale si sufletesti)
- astenie psihica, fizica
- lipsa de copii (daca iti doresti si nu poti sa faci)
- singuratatea (lipsa de partener(a), prieteni, rude
- probleme familiale: divort, conflicte puternice, asupriri/umiliri indelungate
- cauze genetice, dereglari de metabolism a unor substante (necesita lamuriri) Exista ele intr-adevar?

Si acum, avand lipsa, daca poate cineva sa ne explice cum poate rezolva biserica aceste cauze. Boala se vindeca numai daca dispar cauzele.
Biserica poate in schimb sa ajute la stabilizarea bolii, sau cum sa spun, la in tarirea psihicului, la linistire.
Nici medicul nu poate rezolva aceste cauze, ci ajuta prin terapie la intarire psihica (cu medicamente eventual) prin semnale de alarma catre societate (de ex. angajare in actiuni impotriva somajului, a saraciei etc.), discutii cu membrii familiei implicati.
Medicul te poate ajuta, mai ales in cazurile de astenie puternica prin oprire de la munca, trimitere la cure speciale in sanatorii, concedii medicale prelungite (pentru terapie si refacere corporala).

Si mai spuneam ca preotul, comunitatea din biserica sau chiar credinta in sine pot face si rau, pot accentua o depresie sau alta boala psihica. Asa cum au spus si altii: daca exista conflicte in biserica, daca preotul nu stie sa lucreze cu omul, sa-l "prinda" la pragul prapastiei si in schimb il alunga, daca nu are rabdarea sau timpul sa lucreze cu acel om, sau daca se poarta rau cu el, atunci omul se va imbolnavi mai rau si va si evita biserica.
La fel unele aspecte din credinta care nu sunt suficient lamurite sau adaptate la o persoana si problematica ei, de catre un preot/duhovnic, pot face rau: postul in anumite situatii patologice, fortarea la anumite lucruri, pedepse/canoane mari (nepotrivite), excluderi de la impartasit, anumite aspecte din scripturi etc.

De ex. acele rugaciuni puternice cu blesteme, cu tot felul de ispite insiruite, extremism (habotnicie) (vai, vezi ca aia e pacat si totul e pacat si rau si nu care cumva si autoflagelari si nu stiu mai ce). Sau pedeapsa cu iadul, cu mai stiu e, ca Dumnezeu este rau si te pedepseste rau si nu mai stiu.
Mie de ex. imi fac foarte rau la predici discutiile despre moarte.

Trebuie multa grija cu omul in biserica in general, ca nu stii ce poarta in el (in suflet) si mai ales daca stii ca este bolnav.

Eu nu am sa vorbesc aici despre problemele mele. Totusi as vrea sa intreb ceva legat de o alta persoana, in varsta, din familia mea.
Exista simptome care ma fac sa o "diagnostichez" cu depresie grava. Mi-e teama ca se abandoneaza si asta duce la sfarsit.
Exista cauze suficiente. Este asta o depresie de batranete? Se mai poate face ceva? Exista la batrani si alte mecanisme care pot duce la asa simptome, sau la depresie?

Te rog frumos să separi postarea mea CU NUMĂRUL 65, care îmi poartă numele
de postarea ta, cu numărul 66. Ai pus în postarea mea, sub numele meu, cuvinte care îți aparțin (cu bold).
Separă te rog, nu suntem una și aceeași persoană!

Dă, te rog, edit și șterge din postarea pe care ai pus-o cu numele meu TOATE ADĂUGIRILE CARE ÎȚI APARȚIN.
Dacă nu reușești, întreabă, te rog, adminul forumului.

dobrin7m 24.08.2013 18:40:51

Sophia.
Eu spuneam de schimbarea mintii. Poti fii sensibila, sau mai slaba cum spui tu, insa asta nu te impiedica sa schimbi mintea. Nu poti singura, sa faci asta. Adevarat. Toate gandurile bune vin de la Dumnezeu.
E nevoie si de vointa.

Nu m-ai inteles pe deplin, poate iarasi e saraca exprimarea mea.
E nevoie sa schimbi modul cum privesti, cum gandesti , cum te raportezi fata de o anume situatie ce o traiesti. Deci nu inlaturarea cauzei, caci uneori e imposibil, e solutia ci felul cum gandesti si cum te raportezi la ceea ce traiesti.
Pierderea unui parinte, cum te raportezi la aceasta situatie, cum intelegi moartea, cum accepti asta si cum trebuie sa gandesti ca sa depasesti aceasta situatie. Pierderea unui copil, caci e foarte dureros insa cum accepti si in cat timp accepti noua situatie depinde tocmai de schimbarea mintii. Inima tresalta , gandurile vin, insa cum te pozitionezi tu e important.

Nu te duci la Biserica ca sa capeti inapoi parintele pierdut, sau sa primesti copilul ce nu il ai, sau sa primesti jobul dorit. te duci la Biserica sa te invete Dumnezeu sa accepti ceea ce traiesti. Sa accepti viata ta asa cum e. Si asta o poti face doar schimband mintea. Asa devii fericit si daca esti sarac, sau singur. Accepti totul ca pe voia Domnului, intelegi ca asa este viata ta, sigur nu te lasi de izbeliste, asta este si nu mai fac nimic. Ci toata viata te zbati, alergi insa sufleteste si emotional accepti ceea ce traiesti.

Nimic din aceasta lume nu poate sa te darame daca iubesti pe Dumnezeu. Nu ai prieteni adevarati? cauta cauza, poate tu esti de vina, schimba ce gresesti, daca nu esti de vina accepta ceea ce traiesti, aceia nu erau prietenii tai. Nu trebuie sa cazi in depresie ca un prieten pe care il considerai bun te-a parasit cand ai devenit sarac.
Acum incep sa inteleg ca depresia apare atunci cand nu acceptam ceea ce suntem sau ceea avem, sau ceea ce traim.

Sigur ca nu speli farfurii o viata intreaga sau WC cum zici. Dumnezeu iti randuie insa si tu trebuie sa te zbati. Zbatandu-te nu iti bati joc de talentul tau.
Desi eu mereu am in minte calugaritele din Ormilia. Trei sferturi dintre ele au facultati, masterate, in arta, muzica, medicina, au propriul spital in incinta manastirii si medicul lor calugarita din randul lor. Si fac ascultari pe rand la bucatarie, la bai, la gradini, se ajuta reciproc traiesc afara din lume si sunt fericite. Majoritatea picturii din Biserica din incinta manastirii este facuta de doua calugarite care picteaza absolut superb. Si spala si wc si bai, si spala vase si isi slujesc semenii la locul unde sunt.

Legat de mandrie, si dorinta cum ziceai sa nu speli Wc toata viata, mandria intervine atunci cand ceea ce faci , chiar si a dori sa inaintezi in cariera , o faci ca sa fi aplaudata, adulata si laudata de semeni. Deci nu te opresti in a lupta sa iti valorifici talentele si doar iti schimbi mintea si gandesti ca nu conteaza ce zic ceilalti , ca ma lauda sau nu, ci conteaza ce reusesc sa fac eu pentru mine si pentru ceilalti din jurul meu. Cine se plafoneaza la un nivel, acela sufera deja. Plafonarea vine din suferinta, din abandonul luptei.

Legat de exemplul tau cu medicii. Am nenumarate exemple de oameni , care au pornit din nou la drum in Canada , America si au pornit din nou de jos. Spalat WC in sali de clasa si in acelasi timp studii din nou ca apoi sa ajunga din nou un medic care salveaza vieti. Cred ca ce randuie Dumnezeu si toate cu iconomie ca o pedagogie, aceasta este ceea ce traim in viata noastra.

Cu lipsa de copii, sau copii bolnavi, sau "pacatul se mosteneste?" citeste totusi pe Arsenie Boca. Roaga pe Cristi sa iti dea textele caci au fost publicate pe blogul lui. Explica atat de frumos Par. Arsenie Boca, nu te lipsi de cuvintele lui.

dobrin7m 24.08.2013 19:02:49

Imi vine acum in minte , ca am cunostiinte care au plecat in Canada si Australia si care nu au putut suporta gandul ca din nou trebuie sa porneasca la drum de jos. Si s-au chinuit ani multi, ingrozitor. Inapoi nu puteau sa se mai intoarca ca niste invinsi iar acolo nu puteau inainta.
Sigur eu cred ca multe sunt ingaduite de Dumnezeu si ca o incercare pentru noi, aceea de a invinge pacatul din noi. Unii reusesc altii nu.
Cine se sfinteste sa se mai sfinteasca, cine se spurca sa se mai spurce.

Poate gresesc dar eu asa vad lucrurile.

Florinvs 24.08.2013 19:12:05

Asa devii fericit si daca esti sarac, sau singur""

Cu partea de saracie- daca esti sanatos si ai putere de munca (si bineinteles sa vrei sa muncesti, nu sa fii un betivan de ala care sta toata ziua la birtu' din sat si se plange ca se darama casa pe el!) tot gasesti de munca!

Insa cu partea de singuratate aici e mai greu- nu poti fi fericit daca esti singur!

dobrin7m 24.08.2013 19:40:54

Citat:

În prealabil postat de Florinvs (Post 531517)
Asa devii fericit si daca esti sarac, sau singur""

Cu partea de saracie- daca esti sanatos si ai putere de munca (si bineinteles sa vrei sa muncesti, nu sa fii un betivan de ala care sta toata ziua la birtu' din sat si se plange ca se darama casa pe el!) tot gasesti de munca!

Insa cu partea de singuratate aici e mai greu- nu poti fi fericit daca esti singur!

da.
Insa credinta te face sa vezi ca nu esti singur. La asta m-am referit cu fericirea si cand esti singur.
Ai sa remarci prieteni buni pe care inainte nu i-ai vazut, oameni minunati . Si desigur Dumnezeu.

Calugarul monah in chiliuta lui nu duce viata in doi , aceasta din lume. Dar nu e singur.
Noi oamenii in lume uneori, nu acceptam viata asa cum e, si atunci nu vedem ca langa noi sunt si oameni minunati, nu , noi ramanem agatati, cu o oarecare doza de razvratire in idea si gandul ca nu am pe nimeni langa mine.
Insa oare totul se rezuma la aceasta?

Cunosc o doamna aici, e profesoara, are in jur de 35 ani si e singura. dar e fericita, am vazut, are viata plina, prieteni si nepoti pe care ii iubeste. Acum in vara asta s-a dus in India, sa ajute la o scoala copiii de acolo.
Nu sta si plange ca nu are pe nimeni ci se uita in jur la oamenii de langa ea.

dar nu stiu ce sa zic, nu vreau sa judec pe nimeni.

Consider ca poti sa nu cazi in depresie pentru ca nu esti casatorit. Te gandesti ca golul de langa tine nu este unic, adica doar un anumit gen de om poate sa il umple, sot sau sotie, ci poti sa umpli casa de prieteni, de oameni minunati. sa te bucuri de viata si de oamenii din jurul tau.

cezar_ioan 24.08.2013 20:18:09

O abordare cu mult umor a suferinței

Iată cum se lamentează un pacient binecunoscut nouă, românilor:

Stimate Domnule Doctor,
Am fost tare suferind - o maladie curioasă. Pe cât am putut lua seama, căci această afecțiune debilitează între altele și puterea de observație - iată simptomele și fazele ei:
O pierdere mereu crescîndă a tonicității mușchilor supuși voinței; treptat îi scad pacientului forțele picioarelor, brațelor și cerbicei, încât ajunge să nu mai poată sta decât lungit, fără să se mai întoarcă pe altă parte, ceasuri întregi.
Cufundat într-un fel de toropeală (assoupissment), care nu se poate numi somn, dar nici atâta stare de trezie, omul așteaptă, calm, să dispară lumina zilei spre a gusta binefacerile somnului reparator.
Somnul lui e profund; nici un vis frumos sau cauchemar.
A doua zi se deșteaptă foarte târziu; cască întruna, producînd, prin mișcarea articulațiunilor maxilare, un fel de zgomot ce seamănă mult cu acel produs de spargere a unei alune verzi.
Să pună bucățele de zahăr, să toarne în ceașcă, să-nvârtească lingurița - nu poate. Trebuie altcineva să se ocupe de toate acestea; astfel, dacă dispune de avere și de libertate, își ia o soră de caritate sau mai multe, după mijloace; dacă nu, atunci se mulțumește ca mine, cu ajutorul familiei.
Toate obiectele îi par cu mult mai grele decât îi păreau în starea normală; papucii, de exemplu, i se par niște ghiulele de forcat. Simte apoi că toate articulațiunile i se-nmoaie, până i se desprind de tot; iar membrele, ca independente, nu mai vor să răspundă la palidele deziderate ale conștiinței, care d-abia mai are curajul a face din când în când apel la concursul lor, și asta numai în momente de nevoi absolut imperioase.
O alterare remarcabilă se face și-n psihicul și intelectul pacientului. El cade într-un fel de apatie, o completă lipsă de iritabilitate și de inițiativă față de non-eul: nu se mai apără nici de muște; apoi, cele mai grave chestiuni, politice, etice, estetice îl lasă indiferent; cele mai zguduitoare împrejurări ale vremii lui, de pildă reabilitarea comandantului Dreyfus, dizolvarea Dumei, succesul Expoziției jubiliare daco-române și altele, nu-l mai pot mișca.
Pare că nu mai e în stare a fixa în focar obiectele. Ai crede, văzîndu-i privirea, că el, uitîndu-se de-a-ndărătele înăuntru-i, caută ceva ascuns departe în magaziile memoriei, ori flanează prin grădinile imaginației. Nu! Nu se uită nicăieri, nu caută nimic, nici înăuntru ca nici în afară.
Devine din ce în ce mai puțin exigent cu cei cari și cu ceea ce îl înconjură. Incapabil de vreo pretențiune, care ar trebui formulată măcar printr-un gest, renunță la cerințele strictului necesar, chiar la satisfacerea vițiilor sale; de exemplu, nu mai e-n stare să spună ce i-ar plăcea și ce nu să mănânce - noțiunea de plăcere și de neplăcere este stinsă.
În fine,
nu se vaită, gniși tânjeașke,
numa zașe și boleașke!

Iată ce am suferit! Familia, pe drept cuvânt alarmată, a trimis după d. Arzt al Bezirkului, care, venind îndată, m-a turmentat cu fel-de-fel de examinări, palpări, auscultări.
M-am lăsat să mă-ntoarcă (neputînd-o face singur) cum i-a plăcut; mi-a pus felde fel de întrebări absurde, între altele, dacă noaptea dorm bine
la care d-abia am putut răspunde: nu știu.

D. Arztul a spus că:
"... nu vede nimica grav. Este o maladie clasică. Hippocrates nu vorbește nimica despre ea; desigur din cauza benignității ei, ilustrul părinte al Iatriei a socotit de prisos a o mai pomeni în vasta lui operă; e însă probabil că era cunoscută cu multe veacuri înaintea lui, încă de la clădirea Ninivei.
Această urâtă maladie își atacă victima pe furiș.
După primele simptome pacientul cade la pat sau la canapea.
Temperatura și numărul pulsațiilor sunt normale, uneori chiar scad puțin sub normal. Tocmai pentru asta maladia prezintă ceva cu totul particular, anume subiectul nu simte, ca în genere la maladiile invazive, vreo durere. Nu e cuprins de acea abatere sufletească numită angoisse; din contră, e foarte liniștit și încrezător; simte chiar, dacă ne putem exprima astfel, un fel de bien-etre indicibil.
Despre jugularea maladiei nici nu poate fi vorba. Răul e lăsat să își facă evoluțiunea, caredureză 9 zile la subiecții adulți și 9 săptămâni la cei de vârstă înaintată.
Din norocire, lucrul nu e deloc primejdios; niciodată pân-acuma, nu s-a înregistrat în analele savante vreun caz mortal.
Maladia apare spontaneu la om (foarte rar la occidentali și la nordici) și la vitele bătrâne, mai cu seamă la bovine. Poate deveni cronică - așa cum din nenorocire este la mine.

WilmersdorfBerlin, miercuri, 1.07.1906

Ghiciți care este maladia? Cine-i ilustrul pacient?
Sănătate!

sophia 24.08.2013 20:21:38

@cezar_ioan - te rog sa te linistesti. Nu suntem aceeasi persoana si tocmai de aceea am bolduit raspunsurile mele. Asa am vazut ca se procedeaza.
Nu am mai stat sa copiez intrebarile tale la care eu am raspuns.
Si se vede ca am raspuns eu, pentru ca este o postare cu numele meu.
Eu am raspuns cu frazele bolduite.

@dobrin7m - am inteles ideea ta. Spunem amandoua acelasi lucru, dar cu alte formulari.
Exemplul acelor maici este tot ceea ce spuneam si eu. Fac de toate, nu-si neglijeaza activitatile intelectuale, placerile, talentele. Plus ca ele o fac din alegere proprie si obligate in vreun fel. Ele si-au ales acel drum, stiind bine ce le asteapta.
Sunt insa omanei care se duc cu ideea ca isi gasesc alt loc de munca mai bun decat ceea ce au avut in tara, sau ma rog pleaca din diverse motive si sunt convinsi ca se vor descurca si vor obtine un job pe masura pregatirii lor, sau ce le place, ce pot ei sa faca bine si cu placere. Si se trezesc in alta tara ca nu sunt acceptati decat ca maturatori de strada, sau femei de serviciu. Si nu pot sa scape pe urma de etichete, nu pot avansa, nu au alte sanse.
Este cumplit, te darama. Si te vezi ca nu ai alta sansa. Sunt tari in care asa traiesc romanii de ani de zile...

Si nu e vorba de cum ii vad altii. Aici vorbim fiecare de altceva. E vorba de cum te vezi si te simti tu, de ceea ce-ti doresti tu pentru tine. Deci nu este mandrie, asa cum spui tu.

Exemplul cu femeia aceea singura - nu e chiar asa. In afara nu este singura, dar nu stii ce este in sufletul ei cum este cand este singura acasa. Crede-ma ca nu e acelasi lucru. Poti sa te dedublezi cumva si sa te daruiesti si lumii si totusi sa fii nefericit. Oamenii din afara, strainii, copii sau adulti nu-ti pot inlocui pe deplin ceea ce-ti lipseste, pentru ca te intorci acasa si o gasesti goala si atunci este cel mai rau.

Cu saracia (ce spunea Florinv) - daca esti sanatos si puternic poti munci orice (macar o vreme) si te descurci. Si daca nu poti? Daca nu ai putere, sau esti bolnav, sau batran? Si daca totusi nu gasesti de munca?

cezar_ioan 24.08.2013 20:24:59

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 531528)
@cezar_ioan - te rog sa te linistesti. Nu suntem aceeasi persoana si tocmai de aceea am bolduit raspunsurile mele. Asa am vazut ca se procedeaza.

Te rog frumos să modifici postarea. Textul la care ai răspuns poartă numele meu dar în el sunt incluse/interpolate cu bold cuvintele tale.
Te rog încă o dată, frumos și respectuos, șterge adaosul tău din textul meu pe care l-ai citat.
dacă citai doar textul care îmi poartă semnătura, era în regulă.
Dar ai citat amestecul dintre textul meu plus textul tău, ambele sub numele meu.
Te rog repară greșeala! Poți s-o faci. Ai doar puțină bunăvoință, te rog.

dobrin7m 24.08.2013 20:31:11

Lene, glumesc. Dar totusi nu e lene? Cred ca din lene se poate ajunge la depresie. Sa iti fie atat de lene incat sa nu mai vrei sa faci nimic dar totusi sa te consumi si sa iti plangi de mila.

cezar_ioan 24.08.2013 20:31:19

Sophia, ți-am vorbit frumos, te-am rugat frumos să-ți repari greșeala.
E o eroare pardonabilă, nu e deocamdată nici o problemă.
Dar dacă nu faci ce te-am rugat, după atâtea rugăminți, eroarea ta devine impardonabilă. Agresiune intenționată, intri în postarea mea ca și cum ai face parte din persoana mea....

Încă și iară și iară te rog: modifică postarea! O poți face.

Te rog frumos!

cristiboss56 24.08.2013 20:41:31

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 531528)

Nu se procedeaza astfel ! ! !
Nu amesteci cuvintele lui Ioan cu ale tale , caci este o "modificare" voita a textului original scris de Ioan , ori nu se procedeaza astfel nicaieri pe nici un forum , fie el crestin sau nu !

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:58:50.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.