Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Esecul (prea mare) distruge omul (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16691)

andrei_elena 07.08.2013 11:20:57

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 529419)
Intelepciunea incepe doar atunci cand realizam ca functionam ca niste mici robotei.

Toate "originalitatile" noastre sunt simple subrutine.

Chiar si acest zambet...

Cunosc "intelepciunea" asta.. dracul stie sa confectioneze robotei si "indivizi" nivelati la rutine si subrutine.
Dumnezeu in schimb, este persoana si ne-a dat daruri personale, ne cere sa fim persoane "originale".

Jamaica 07.08.2013 11:27:46

Nu am fost locul 1 , si contrar opiniei majoritare ca parintii il favorizeaza pe cel slab , fratele meu( mai mare si mult mai capabil intelectual recunosc) este favorit si privilegiat. M-au protejat nu neg si ma protejeaza si acum dar intr-o maniera bolnavicioasa - igonra problemele , fac totul in locul meu chiar fortat pt ca eu aparent nu ma pot descurca singura, iar trendul e "las-o ca e mica si proasta" , si chiar am ajuns sa nu pot face cele mai banale taskuri de una singura, si sunt terorizata de gandul la esec.
Nu pot comunica cu duhovnicul si nu din cauza lui, eu nu pot sa vorbesc cu el , am impresia ca o sa ma trimita la plimbare ca spun prostii, sau ca ma va crtica- daca ma mai critica cineva cred ca sar sa il bat, nu doresc decat sa fiu lasata in pace, si prefer sa fiu ignorata decat sa mi se mai reproseze ceva.

Demetrius: Sunt constienta ca vad deformat, dar CUM fac sa ies din acest cerc vicios? Macar pana ma mut.

adam000 07.08.2013 11:48:03

In primul rand roaga-l pe Dumnezeu ca sa iti scoata in cale un preot pe inima ta cu care sa poti discuta problemele tale. Iar intre timp cauta un astfel de preot - unul pe care sa il simti ca e atat de bland si intelegator incat nu te va judeca; unul care sa simti ca ii pasa in mod real de tine si de problemele tale si caruia sa ii poti spune tot si sa primesti sfat cu blandete. Pt ca pe linga sfat vei primi si rugaciunea lui, iar asta e chiar mare lucru!
Si cauta si un psiholog bun cu care sa faci psihoterapie, dar avand intelegerea ca rezolvarea problemelor tale va luat timp, nu va fi asa, ca reusesti "pina te muti", ci poate lua chiar timp mult (nimeni nu poate stii cat timp decat Dumnezeu), deci renunta la nerabdarea aceasta cu "repede-repede ca nu mai pot", ci fa pasi reali si concret spre rezolvare, iar acei pasi sa iti fie satisfactie si multumire ca esti pe drumul cel bun.

stireana 07.08.2013 12:40:36

Citat:

În prealabil postat de adam000 (Post 529493)

Nu e corect sa o acuzi de egoism, caci nu egoismul (cred) ca nu o lasa sa ii priveasca pe ceilalti cu deschidere,

Ca sa reusesti tu sa faci ceva (mai mult/diferit) din ceea ce au reusit ei sa faca din tine, trebuie sa ai modele alternative, modele reale, concrete, care sa te invete sa se poate si altfel si sa inveti noi modele de relationare si pozitionare. Intrebarea este: sintem noi modele mai bune pt ea? sau doar dam sfaturi? sau mai rau, o troznim subliminal sau pe sub centura cu micile noastre rautati fara sa vrem/constientizam cand acestea ne dau pe dinafara?

Dacă o să căutăm în viață numai recompensele, mileurile, bibelourile, bombonicile și drăgălitura, ascunzându-ne de partea trudnică - munca simțurilor, efortul despătimirii, osteneala conștientizării, strădania de-a armoniza lăuntrul cu exteriorul -, normal că orice spusă o să pară acuză.

Spusa mea nu coincidea cu învinuirea, mi-am permis prin acea construcție verbală s-o înștiințez că egoismul conține 100% AUTOegoism, așadar, este o formă automutilantă, autosabotantă, autolimitantă, automărginitoare, autostăvilitoare și alte asemenea "autovehicule" care duc omul pe un drum înfundat, coborându-l în hăul personal fără întoarcere dacă nu e zgâlțâit la timp de nimeni.

E ușor să rămânem mereu COPII, bunica să-și ofere genunchii făcând din ele leagăne vii, tătuțu' să ne mângâie pe creștet, mămuța ne coace alivenci în cuptor, poveștile se deapănă singure, gura sobei făurește tăciuni, nestematele sclipesc în sipeturi, ala-bala-portocala se rostogolește pe dușumele... și pentru orice neajuns al nostru nu ne rămâne decât să ridicăm degetul arătător: "Ceilalți sunt de vină! Eu n-am greșit cu nimic."

Asta înseamnă rămânerea-n stadiu infantil: neasumare, lipsă de inițiativă, culpabilizarea celorlați, goana după confort personal care să nu implice responsabilități de ADULT, cu alte cuvinte devii eșafod-gâde pentru tine, cât și pentru cei pe care-i culpabilizezi.

Ce ar fi larva-copil să dea vina pe fluturele-mamă că i-a adus gene proaste și-i înceată-n mișcări, se vede hâdă-n oglindă, n-are împliniri văzduhești și se târâie pe pământ? Nu mai bine, înainte de a-și blama "antecesorii", larva să aștepte trecerea prin ciclurile de autodefinire care o duc spre poziția de fluture?

În continuare nu știu la ce te-ai referit, la ce sfaturi și modele te-ai gândit. :)

Marimira 07.08.2013 12:51:49

Citat:

În prealabil postat de Jamaica (Post 529502)
Nu am fost locul 1 , si contrar opiniei majoritare ca parintii il favorizeaza pe cel slab , fratele meu( mai mare si mult mai capabil intelectual recunosc) este favorit si privilegiat. M-au protejat nu neg si ma protejeaza si acum dar intr-o maniera bolnavicioasa - igonra problemele , fac totul in locul meu chiar fortat pt ca eu aparent nu ma pot descurca singura, iar trendul e "las-o ca e mica si proasta" , si chiar am ajuns sa nu pot face cele mai banale taskuri de una singura, si sunt terorizata de gandul la esec.
Nu pot comunica cu duhovnicul si nu din cauza lui, eu nu pot sa vorbesc cu el , am impresia ca o sa ma trimita la plimbare ca spun prostii, sau ca ma va crtica- daca ma mai critica cineva cred ca sar sa il bat, nu doresc decat sa fiu lasata in pace, si prefer sa fiu ignorata decat sa mi se mai reproseze ceva.

Demetrius: Sunt constienta ca vad deformat, dar CUM fac sa ies din acest cerc vicios? Macar pana ma mut.

? MIE MISE PARE CA TE EXPRIMI COERENT, CLAR, LIMPEDE.

Daca si cu el vei vorbi ca si cu noi, de ce sa nu crezi ca va intelege?

Ei sunt slujitori ai lui Dzeu si prin Harul cu care au fost investiti in momentul hirotoniei ca preoti si duhovnici, in timpul Sf.Spovedanii vei primi cel mai bun sfat, pe care il poti lua ca fiind mesajul lui Dzeu pentru tine.

Trebuie sa ai credinta si nadejde, multa speranta! Oamenii nu sunt toti asa de rai...!!!

Uite i-am ti-am dat un sfat...sa mai reflectezi la modul in care, cu multa rabdare si atentie, ai sa-i spui preotului...despre cele ce te ranesc.Mai intai faptele/situatiile care preced in sufletul tau un asa deznodamant...si mai precis impactul pe care il au asupra ta...gandeste-te un pic....de ce ti se pare ca te-ar certa , s-au respinge?

Eu/Noi nu te-am respins, nu te-am certat, nu te-am judecat, eu doar te rog sa reflectezi asupra modului in care te exprimi si iti expui problemele mai ales in fata celor care au o putere, o specializare sa te ajute, preotul duhovnic si respectiv un psiholog ...dar tu faci asa cum poti si cum crezi de cuviinta, probabil in interiorul tau vei simti care cale sa o urmezi.

Dar orice vei hotari, mai intai roaga-te, un acatist sau orice forma de rugaciune si apoi hotaraste ce drum sa urmezi.

Iti doresc numai bine!

Doamne ajuta!

Jamaica 07.08.2013 13:05:30

Citat:

În prealabil postat de stireana (Post 529508)
Spusa mea nu coincidea cu învinuirea, mi-am permis prin acea construcție verbală s-o înștiințez că egoismul conține 100% AUTOegoism, așadar, este o formă automutilantă, autosabotantă, autolimitantă, automărginitoare, autostăvilitoare și alte asemenea "autovehicule" care duc omul pe un drum înfundat, coborându-l în hăul personal fără întoarcere dacă nu e zgâlțâit la timp de nimeni.

nu ma refeream la tine sau la ceilalti de pe forum cand vorbeam despre critica, nu o lua personal

stireana 07.08.2013 13:20:28

Citat:

În prealabil postat de Jamaica (Post 529511)
nu ma refeream la tine sau la ceilalti de pe forum cand vorbeam despre critica, nu o lua personal

Mulțumesc mult pentru precizare. Și dacă vorbele mele au avut o duritate pe care nu mi-aș fi dorit să le-o imprim - dar probabil mi-a scăpat -, îmi cer iertare!

heaven 07.08.2013 16:31:24

Citat:

Buna Jamaica!Am citit tot ce ai scris.Este de inteles cum de porti cu tine povara sentimentelor de rusine,inadecvare sau frica de esec,atata vreme cat singurul filtru prin care tu te poti percepe pe tine si tot ceea ce te inconjoara este cel pe care ti l-au transmis parintii tai,cele mai importante modele in raport cu care un om isi cladeste intreaga personalitate.De aici,totul se construieste precum variatiunile aceleiasi teme.Difera contextele,persoanele,abordarile tale,insa cauzele,precum si rezultatele sunt aceleasi...
Faptul ca te vei muta,poate fi un mic ajutor,insa,daca aceste lucruri din tine nu le vei vindeca,le vei purta oriunde te vei duce.Vor trai vii in mintea si sufletul tau,punandu-si amprenta asupra modului in care vei relationa cu cei din jur si a intregii tale existente.Putem fugi de oricine si orice pe lumea asta,mai putin de noi insine...
Pe langa sprijinul duhovnicului,psihoterapia este singura metoda pe care o cunosc si care te poate ajuta sa iesi din cercul vicios in care te invarti acum.
Am citit ca ai scris cum ca nu abordezi duhovnicul si psihologul pentru ca nu doresti sa mai vorbesti despre problemele tale.Cu toate acestea,cu noi ai vorbit...apoi,ai mentionat,ceea ce este, cel mai probabil, principala ta temere in raport cu aceasta si anume aceea ca nu mai suporti sa fii cricata,respinsa,neacceptata.De inteles,dealtfel,dupa tot ceea ce povestesti ca ai trait si inca traiesti in familia ta...
Despre duhovnic nu pot vorbi,pentru ca nu sunt in masura,insa un psihoterapeut bun te sprijina,te incurajeaza,te ajuta sa ajungi la constientizare,la activarea resurselor interioare,redefinirea propriului sine (in momentul de fata iti este greu sa iti dai seama si cine esti cu adevarat,pentru ca singurul mod prin care te poti vedea si cu care te identifici este viziunea pe care familia ta te-a invatat sa o ai despre tine) si la transformarea vietii tale intr-o maniera empatica,suportiva,obiectiva si bazata pe acceptare.
Stiu ca primul pas in directia aceasta este cel mai greu de facut,insa schimbarea pe care ti-o doresti presupune in primul rand dorinta de a o face,ceea ce din ce citesc o ai,iesirea din zona de comfort,acel loc in care preferi sa fii lasata in pace,insa in care nici vindecarea si evolutia nu se produc si curajul de a-ti asuma si a face efectiv acest pas.
Eu iti doresc sa gasesti in tine acest curaj,sa il inviti sa faca parte din viata ta,iar schimbarea pe care acum o vezi prin prisma fricii de esec,sa o poti vedea ca pe o frumoasa provocare pe drumul devenirii tale ca si om...

Demetrius 08.08.2013 06:44:04

Citat:

În prealabil postat de adam000 (Post 529493)
Frumos si pertinent mesajul tau Stireana, pina aici. De aici nu mai sint de acord.

Nu e corect sa o acuzi de egoism, caci nu egoismul (cred) ca nu o lasa sa ii priveasca pe ceilalti cu deschidere, ci felul in care a fost invatata (inca de copil) sa se raporteze la ceilalti...

Orgoliul este o formă exacerbată de egoism; nu s-a raportat la ceilalți, ci(mai grav) mereu la sine și de aceea e ”terorizată” de fratele ei fiindcă-i stă în cale.

Ar fi mai bine, deci, să începi să fii de acord.

Citat:

Nu am fost locul 1 , si 1)contrar opiniei majoritare ca parintii il favorizeaza pe cel slab , fratele meu( mai mare si 2)mult mai capabil intelectual recunosc) este favorit si privilegiat. M-au protejat nu neg si ma protejeaza si acum dar intr-o maniera bolnavicioasa - igonra problemele , fac totul in locul meu chiar fortat pt ca 3)eu aparent nu ma pot descurca singura, iar trendul e "las-o ca e mica si proasta" , si chiar 4)am ajuns sa nu pot face cele mai banale taskuri de una singura, si sunt terorizata de gandul la esec.
5)Nu pot comunica cu duhovnicul si nu din cauza lui, eu nu pot sa vorbesc cu el , 6)am impresia ca o sa ma trimita la plimbare ca spun prostii, sau ca ma va crtica- 7)daca ma mai critica cineva cred ca sar sa il bat, nu doresc decat sa fiu lasata in pace, si 8)prefer sa fiu ignorata decat sa mi se mai reproseze ceva.

Am numerotat din mesajul tău câteva compoziții care dovedesc un mod orgolios de gândire:
1) un clișeu verbal pe care-l aud pentru prima oară; pe cel mai mic, pe mezinul familiei, am mai auzit să fie favorizat, dar tu aici te pui pe tine ca să evidențiezi că pe tine nu te favorizează deși așa s-ar cuveni(dptdv); nici tu nu ai favoriza pe nimeni dintre cei slabi, dar aici o spui ca să stârnești considerație.

2)recunoști că e mult mai capabil când te iei pe tine drept etalon; altfel spus, negreșit că ești capabilă, dar el e muuult mai capabil. Nu spui că e foarte capabil, ci îl compari cu tine, nu pe tine cu el, ci pe el cu tine, tu fiind unitatea de măsură.

3)tu nu te poți descurca singura numai aparent fiindcă la o adică te descurci cu brio, numai că refuzi un statut activ în familie fiindcă primordial nu primești considerația dorită, așa cum(dptdv) ți s-ar cuveni.

4)cele mai simple lucruri nu ți le asumi fiindcă orgoliul tău te terorizează că s-ar putea să râdă ceilalți de tine.
...
7)acest punct dovedește că tu nu ești depresată, ci rănită în amorul tău propriu, în considerația pe care o pretinzi tu referitoare la tine și pentru care ești dispusă să sari la bătaie ca un cocoș.

8)la fel ca la pct 7) nu suporți reproșul și de aceea nu accepți nicio provocare fiindcă teroarea unui reproș e infinit mai mare ca o mulțumire.

Aici le postez pe cele care amintesc de duhovnic, 5) și 6) fiindcă tu îl consideri pe el la fel ca pe oricare dintre oameni, ceea ce arată cam cum te raportezi pe tine la Dumnezeu; nicicum, deoarece tu te raportezi pe tine la tine. Nu mai e loc în inima ta decât pentru tine.
Tu nu vrei să-ți cureți inima la duhovnic, ci cauți să nu cumva să râdă de tine.

Sincer îți spun că mă mâhnești; oare de ce după ce ți-am spus ce e de făcut tu mă întrebi CUM fac sa ies din acest cerc vicios?
E simplu: pe tine nu te interesează rugăciunea fiindcă nu pui preț pe ea, nu consideri că e folositoare și, deci, n-o iei în calcul.

Am folosit ceva timp ca să scriu acest mesaj și mă bucur că am reușit, deși nu cunosc destule lucruri pentru că nu ne-ai spus mai nimic; ar trebui să citesc toate posturile tale ca să văd credința ta mai limpede.

Situația ta e gravă de tot și te sfătuiesc să mergi de îndată, altfel spus, URGENT, la o mănăstire și să ceri un duhovnic care să-ți curețe inima; lui să-i spui tot, absolut tot. Acordă pentru asta un timp nedefinit, dar mergi devreme fiindcă în mănăstire ziua de lucru e scurtă(zi-lumină) dacă va fi nevoie vei innopta acolo. Nu uita să duci niște daruri sau bani.
Altă soluție nu văd.

Doamne ajută!

P.S. Psiholog? Povești.

Jamaica 08.08.2013 09:13:55

Ai scos din context tot ce ai putut .
Eu la manastire am duhovnic, iar rugaciunea e in programul zilnic......
Iar daca a dori afectiune din partea familiei este un lucru atat de rau imi cer iertare.

AlinB 08.08.2013 11:01:31

Citat:

Ai incercat sa spui aceste lucruri si oamenilor in cauza?

AlinB 08.08.2013 11:02:49

Citat:

În prealabil postat de Jamaica (Post 529580)
Ai scos din context tot ce ai putut .
Eu la manastire am duhovnic, iar rugaciunea e in programul zilnic......
Iar daca a dori afectiune din partea familiei este un lucru atat de rau imi cer iertare.

Nu lua in seama pe Demetrius.
Are el niste probleme ale lui pe care nu le poate depasi, dar asta nu-l impiedica sa dea sfaturi la altii, chiar daca este total pe langa problema.

Jamaica 08.08.2013 11:33:06

am incercat in repetate randuri fara succes. In cazul in care nu ma ignora total si se refugiaza la tv, ei zic ca mi se pare si ca sunt rea (mai ales in relatia cu fratele meu pt ca ii refuz mereu cand imi zic sa il ajut sa ii calc haine, sa ii strang rufele etc in conditiile in care locuieste altundeva cu prientena lui dar tot ai mei ii fac menajul). Cand ma duc in vizita la el imi zice sa ii spal vasele... Anyway

Cu vorba in cazul acesta sunt absolut sigura ca nu se rezolva nimic, evita orice problema si nu ii intereseaza

Florinvs 08.08.2013 13:02:47

Acuma nu stiu ce varsta are fratele tau, dar daca deja locuieste cu prietena lui mi se apare un pic ciudat sa-i faca altcineva "menajul""! De obicei baietii de la 16-17 ani cauta sa fie cat mai independenti si au mai mult orgoliu!

Iar in legatura cu ce ai zis despre tine nu vreau sa ma dau "mare"" sau sa ma laud, insa ce pot spune sigur cum as proceda daca as intalni o situatie similara: intai daca vad ca-i femeie mai retrasa sau mai timida cu vorba, discutam despre una sau despre alta (un film, o carte sau orice alte subiecte sau o plimbare, un cinematograf), incerc sa-mi dau seama care e nemultumirea sau supararea, si apoi sa identific solutiile concrete! Oricum, daca exista bunavointa si rabdare la orice problema exista solutii! Doar vorba aia suntem oameni si putem discuta si analiza la o masa!
Iar apoi dupa ce se mai linistesc lucrurile si tristetea mai dispare, mergem la o terasa cu formatie muzicala, chem lautaru si-i zic sa inceapa cu o sarba sau hora asa ca la Moldova, si dupa ce te ïncingi"" la un dans sa vezi cum uiti de suparare!

Asta din punct de vedere al unui barbat! Din punct de vedere al unei femei n-as putea sa-ti spun.

Demetrius 09.08.2013 04:30:19

Citat:

În prealabil postat de Jamaica (Post 529580)
Ai scos din context tot ce ai putut . . .

Oare te-a deranjat ce am scris? Încă dinainte ți-am spus ce s-ar putea întâmpla:
Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 529484)
...Încă nu sunt lămurit de motivul pentru care ai scris aici. Dacă ai scris din insatisfacția orgoliului care te stăpânește atunci te vei supăra și mi se va da dreptate, iar dacă nu te vei supăra atunci rugăciunea(fără economie) te va îmbuna și vei începe să dai celor din jur măcar atenție și considerație, ceea ce înseamnă că ești capabilă de iubire...

În final eu n-am nici un folos dacă am dreptate; ”eniuei”(vorba ta) ar fi spre bucuria ta dacă eu greșesc, dar concret nu e nici atunci(din păcate).

-Irina- 09.08.2013 09:41:52

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 529576)
Orgoliul este o formă exacerbată de egoism; nu s-a raportat la ceilalți, ci(mai grav) mereu la sine și de aceea e ”terorizată” de fratele ei fiindcă-i stă în cale.

Ar fi mai bine, deci, să începi să fii de acord.

Am numerotat din mesajul tău câteva compoziții care dovedesc un mod orgolios de gândire:
1) un clișeu verbal pe care-l aud pentru prima oară; pe cel mai mic, pe mezinul familiei, am mai auzit să fie favorizat, dar tu aici te pui pe tine ca să evidențiezi că pe tine nu te favorizează deși așa s-ar cuveni(dptdv); nici tu nu ai favoriza pe nimeni dintre cei slabi, dar aici o spui ca să stârnești considerație.

2)recunoști că e mult mai capabil când te iei pe tine drept etalon; altfel spus, negreșit că ești capabilă, dar el e muuult mai capabil. Nu spui că e foarte capabil, ci îl compari cu tine, nu pe tine cu el, ci pe el cu tine, tu fiind unitatea de măsură.

3)tu nu te poți descurca singura numai aparent fiindcă la o adică te descurci cu brio, numai că refuzi un statut activ în familie fiindcă primordial nu primești considerația dorită, așa cum(dptdv) ți s-ar cuveni.

4)cele mai simple lucruri nu ți le asumi fiindcă orgoliul tău te terorizează că s-ar putea să râdă ceilalți de tine.
...
7)acest punct dovedește că tu nu ești depresată, ci rănită în amorul tău propriu, în considerația pe care o pretinzi tu referitoare la tine și pentru care ești dispusă să sari la bătaie ca un cocoș.

8)la fel ca la pct 7) nu suporți reproșul și de aceea nu accepți nicio provocare fiindcă teroarea unui reproș e infinit mai mare ca o mulțumire.

Aici le postez pe cele care amintesc de duhovnic, 5) și 6) fiindcă tu îl consideri pe el la fel ca pe oricare dintre oameni, ceea ce arată cam cum te raportezi pe tine la Dumnezeu; nicicum, deoarece tu te raportezi pe tine la tine. Nu mai e loc în inima ta decât pentru tine.
Tu nu vrei să-ți cureți inima la duhovnic, ci cauți să nu cumva să râdă de tine.

Sincer îți spun că mă mâhnești; oare de ce după ce ți-am spus ce e de făcut tu mă întrebi CUM fac sa ies din acest cerc vicios?
E simplu: pe tine nu te interesează rugăciunea fiindcă nu pui preț pe ea, nu consideri că e folositoare și, deci, n-o iei în calcul.

Am folosit ceva timp ca să scriu acest mesaj și mă bucur că am reușit, deși nu cunosc destule lucruri pentru că nu ne-ai spus mai nimic; ar trebui să citesc toate posturile tale ca să văd credința ta mai limpede.

Situația ta e gravă de tot și te sfătuiesc să mergi de îndată, altfel spus, URGENT, la o mănăstire și să ceri un duhovnic care să-ți curețe inima; lui să-i spui tot, absolut tot. Acordă pentru asta un timp nedefinit, dar mergi devreme fiindcă în mănăstire ziua de lucru e scurtă(zi-lumină) dacă va fi nevoie vei innopta acolo. Nu uita să duci niște daruri sau bani.
Altă soluție nu văd.

Doamne ajută!

P.S. Psiholog? Povești.

Am citit tot topic-ul dar aici cred c-as putea sa zic ceva. Deci, parerea mea:

Fata asta incearca sa vada DE CE este in situatia asta.

1) Daca fratele ei ar fi mai slab decat ea (sau, ok, ea ar fi mai puternica decat el), atunci ar intelege de ce-l favorizeaza, dar asa nu vede (*). Eu am urmarit asa ceva intr-o familie cu doi baieti, in care cel mai mic e favorizat, iar cel mai mare chiar sufera. Gandeste-te ca poate, chiar daca asta ar fi din orgoliu, persoana respectiva nu are cum sa-si dea seama de asta, pentru ca nu a vazut niciodata alternativa.

2) Normal ca-l compara cu ea, ca doar din punctul ei de vedere vede problema. Asta se leaga cu (*) dupa cum vad eu situatia. A si zis:

Citat:

3) Daca nu ti se da voie, nu ai cum sa te descurci, pentru ca nu esti lasat sa incerci. De unde sa afli tu daca reusesti sau nu, de unde sa treci peste teama de a nu reusi (orgoliu sau nu), daca nu te lasa nimeni sa incerci sa faci asta? Aici trebuie sa recunosti ca ai nevoie, totusi, de experienta: incerci, mai incerci, nu merge, mai incerci o data etc.

4) Pai daca nu ai incercat nici nu ai reusit. Ori, daca-i vezi pe ceilalti ca le reuseste perfect, fara sa fi vazut si momentele in care n-au reusit, care sa te asigure ca nu sunt nici ei perfecti, pentru ca nimeni nu e, atunci nu prea-ti vine sa incerci cu ei uitandu-se la tine. Totusi, trebuie.

5) si 6) Pai, pt. ca si ei i se pare aiurea situatia, vede ca ar trebui sa se descurce mai bine pana acum si sa nu aiba teama asta, fie ea si provenita dintr-un orgoliu poate nedepasit la timp (daca vezi ca e nevoie de mai multe incercari ca sa reusesti ceva bine si mai ales daca are cine sa te indrume ca sa sari peste teama sau orgoliu, dupa caz, atunci nu mai pornesti niciodata cu ideea ca tu poti orice=orgoliu. Nici nu mai eviti sa faci ceva daca nu este laudat, ca vezi ca trebuie oricum si nu e cazul sa astepti laude. Dar asta cere experienta, pe care ea nu o are.). Deci, normal, daca intrebi pe cineva ceva care ti se pare ridicol, normal ca te astepti sa te trimita la plimbare si nu prea-ti vine sa intrebi. Apoi, nici ea nu vede clar problema, din ce inteleg, cum sa creada ca poate sa i-o explice altcuiva, daca i se mai si pare ridicol?

7) si 8) Se poate si ce-ai zis tu (fara sa-si dea seama), dar se poate si sa fi atins o limita. Daca nu te apreciaza nimeni niciodata si nu se bucura familia ta cu tine niciodata (hai, elimina toate episoadele astea din memorie + momentele in care poate te-au ajutat sa-ti revii si zi-mi cum te simti.) cand reusesti ceva (ceva mic, intai), exista un moment in care cedezi: asta nu e orgoliu, cred ca e nevoia normala de a nu fi tot timpul in tensiune, de a nu te simti respins in continuu. Pai ce si cum sa faci, daca tu oricum tremuri?

Vorbesc si din experienta proprie si din ce am vazut la altii si chiar nu cred ca sursa problemei e orgoliul, decat in masura in care trebuie sa realizezi ca nu are cum sa fie doar vina lor si ca, pana la urma, tu raspunzi de ceea ce faci cu viata ta. Uite, incearca sa faci lucruri marunte, de tipul celor mentionate aici:

Citat:

M-au protejat nu neg si ma protejeaza si acum dar intr-o maniera bolnavicioasa - igonra problemele , fac totul in locul meu chiar fortat pt ca eu aparent nu ma pot descurca singura, iar trendul e "las-o ca e mica si proasta" , si chiar am ajuns sa nu pot face cele mai banale taskuri de una singura, si sunt terorizata de gandul la esec.

cand ceilalti nu sunt prin preajma. Atunci n-o sa mai ai de ce sa te temi (ca nu te vad ei daca gresesti si poate vei putea sa decizi de ce nu incerci: daca iti inspira ei anxietatea ca un gen de reflex conditionat (?) sau din orgoliu. Pur si simplu, incearca ceva pe cont propriu. Ideea mea nu e sa te ascunzi de ei, ci sa faci ceva fara ca ei sa incerce sa te ajute. Poate sunt bine intentionati, dar nu-si dau seama de imaginea pe care si-au format-o despre tine si atunci ei chiar cred ca te ajuta. Numai sa nu dai in mandrie. Daca ai posibilitatea, discuta ideea asta cu duhovnicul inainte sa incerci, ca poate n-ajungem in situatia in care se chinuie 10 intelepti sa scoata piatra aruncata de mine. Ducandu-te cu o solutie, poate iti va fi si tie mai usor sa vorbesti: nu te duci sa zici ceva ce poate doar ti se pare tie, ci cu observatia obiectiva ca tu nu prea faci nimic (ca nu te lasa, ca ti-e teama sa incerci) si poate asa se rezolva. Pt. ca daca teoria mea cu lipsa de experienta pe care altii o dobandesc treptat e adevarata, poate asta e un punct de plecare. Bine, poate gresesc, dar cred ca daca discuti cu duhovnicul posibilitatea asta si te fortezi macar o data sa treci peste teroarea cu privire la esec, se poate sa mearga mai usor de acolo si ai tai sa te lase sa te descurci si tu. Dar, inca o data, mai intai cu rugaciune catre Dumnezeu si Maica Domnului sau Sfinti la care poate ai evlavie si la duhovnic, pentru eventualitatea in care gresesc eu.

Altceva nu vad, sincera sa fiu, si nu vreau sa presupun mai mult decat am facut-o deja.

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 529706)
Oare te-a deranjat ce am scris? Încă dinainte ți-am spus ce s-ar putea întâmpla:
În final eu n-am nici un folos dacă am dreptate; ”eniuei”(vorba ta) ar fi spre bucuria ta dacă eu greșesc, dar concret nu e nici atunci(din păcate).

Mi-e teama ca solutia ta sa nu dupa la rezolvarea aparenta ca se va apuca sa se descurce singura si va reusi, considerand ca din orgoliu nu a facut-o pana atunci, dar fara sa treaca prin adevarata problema pe care poate niciunul din noi nu o vede. Uite: s-ar putea ca eu sa nu lucrez la o tema. Cauze posibile: lene, orgoliu (nu-i de mine), parintii care-mi stau in spate si din cauza carora nici nu pot sa vad foaia limpede, cu atat mai putin sa rezolv problema, (4)lipsa de experienta (pana atunci nu am lucrat, din diverse motive, dar acum vreau sa ma apuc si constat ca-mi lipsesc armele: "fundatia" nu exista si nu am pe ce sa construiesc), oboseala, (6)nu-mi place materia sau nu inteleg (nu pricep desi dar fac tot ce pot), vreun motiv medical si poate si altele. Dar nu doar lenea si orgoliul, desi poate daca le consider pe astea cauze si (4) nu e valabil rezolv oricum problema, ocolind (6) prin faptul ca vad aplicarea directa a unei formule si iese. Dar scopul meu era sa inmultesc talantii si ocolind (6) poate i-am ratat (nu am stat sa vad ce-mi place de fapt si pentru ce domeniu m-a inzestrat Dumnezeu si n-am facut nimic: am gresit drumul, considerand ca nu mergea din lene/orgoliu).

Jamaica 09.08.2013 11:19:26

cand sunt singura mai fac anumite lucruri ca sa ma simt utila , dar aceleasi lucruri nu le pot face cand sunt oameni in jurul meu. devin agitata imi scapa din maini, se vede clar ca sunt neindemanatica si din cauza asta prefera altii sa le faca in locul meu.

-Irina- 09.08.2013 11:35:43

Citat:

În prealabil postat de Jamaica (Post 529733)
cand sunt singura mai fac anumite lucruri ca sa ma simt utila , dar aceleasi lucruri nu le pot face cand sunt oameni in jurul meu. devin agitata imi scapa din maini, se vede clar ca sunt neindemanatica si din cauza asta prefera altii sa le faca in locul meu.

Deci cand le faci singura iti reusesc? Daca erai neindemanatica nu insemna ca ti-ar fi scapat si de una singura? Ma gandesc ca mai degraba, avand experienta anterioara, te concentrezi mai greu daca se uita si ceilalti la tine, iar ei se uita conform aceleiasi experiente, ca sa te ajute.
Uite, mi-a venit un gand, dar nu garantez pt. el: ai incercat sa te oferi tu sa faci ceva, sau in general iti cer ceilalti ajutorul/contributia? Ca daca ceri tu, ma gandesc ca nici nu se vor mai uita asa intens la tine, ca nu te vor mai astepta sa termini ca sa continue ce era de facut.

stireana 09.08.2013 18:20:07

Citat:

În prealabil postat de Jamaica (Post 529588)
am incercat in repetate randuri fara succes. In cazul in care nu ma ignora total si se refugiaza la tv, ei zic ca mi se pare si ca sunt rea (mai ales in relatia cu fratele meu pt ca ii refuz mereu cand imi zic sa il ajut sa ii calc haine, sa ii strang rufele etc in conditiile in care locuieste altundeva cu prientena lui dar tot ai mei ii fac menajul). Cand ma duc in vizita la el imi zice sa ii spal vasele... Anyway

Cu vorba in cazul acesta sunt absolut sigura ca nu se rezolva nimic, evita orice problema si nu ii intereseaza

Spui că nu mai suporți reproșurile, criticile, admonestările, da' ai tăi cât le-or mai răbda? :) Că n-o fi ușor nici pentru ei să-nceapă zorile-n sunet de buze bătute mărunțel: "Mie nu mi-ați făcut, nu mi-ați dres, cu el vă purtați așa, cu mine altfel.", apoi să vină istoviți pe la amurg și s-audă aceleași imputări și căutări de pricini.

Sunt convinsă că ai dreptate, da' iartă-i, păsuiește-i de amăreala vorbei, roagă-te spre luminarea minții tuturor, s-aveți deschideri de inimă unii spre ceilalți și să sălășluiți armonios.

Ș-apoi, or mai fi câteva chestiuni asumate nițeluș hâit: am văzut o tendință de segregare a bunăstării fizice de bunăstarea emoțională, de parcă funcția de "vistier" al familiei e una lesne de înfăptuit și nu necesită sleiri și epuizări cât țin orele de muncă, încasări poate-n neconcordanță cu efortul depus, repartizări în funcție de nevoi (hrană, educație, cheltuieli-de-coș-zilnic versus plăți neprevăzute, dajdii statale, întreținerea unui loisir etc.), administrare optimă și multe altele.

Poate n-or fi știut c-o îmbrățișare face cât zece bomboneturi și scofeturi, o pupătură pe frunte cât toate taftalele și paftalele din șifonier, o dezmierdare cât stelele și Luna și ceru' la un loc, însă toate gesturile care țin de umplerea teșcherelei înseamnă și ele un "a da", o generozitate parentală convertită-n sudoare, zile de muncă, sforțări, îngrijorări, silințe... acestea toate făcute din drag de voi, copiii lor.

Așa au știut ei că-nseamnă "a da dragoste", așa or fi văzut la părinții lor, or fi prins vremuri grele, de foamete și neajunsuri de așa au știut ei să-și manifeste dragostea către voi, cei atât de dragi lor.

Iartă-i, așa vor începe schimbările.

Jamaica 09.08.2013 18:33:28

stireanca nu am zis ca i-am cicalit cu aceste lucruri dar evident ca am vrut sa discut despre ele. dar NU despre cele materiale! , si sunt ani de zile dencad nu am mai adus in discutie aceasta tema. poate tu treci sau ai trecut prin reprosuri de la copii tai, iarta-ma daca gresesc.
Niciodata nu le-am reprosat parintilor ca de ce celalat are mai multe jucarii- nimicuri

stireana 09.08.2013 18:37:07

Citat:

În prealabil postat de Jamaica (Post 529776)
stireanca nu am zis ca i-am cicalit cu aceste lucruri dar evident ca am vrut sa discut despre ele. dar NU despre cele materiale! , si sunt ani de zile dencad nu am mai adus in discutie aceasta tema. poate tu treci sau ai trecut prin reprosuri de la copii tai, iarta-ma daca gresesc.
Niciodata nu le-am reprosat parintilor ca de ce celalat are mai multe jucarii- nimicuri

Citat:

În prealabil postat de Jamaica (Post 529450)
mi-au facut poftele materiale, altceva imi lipseste ....

La aceste vorbe mai sus-citate mă refeream, însă n-am reușit să mă fac înțeleasă. Nu am vrut să spun că le faci reproșuri financiare, ci că ai tendința de-a separa "a da"-ul părintesc în: material și afectiv, pe când el este un TOT.

Dacă ți-au făcut poftele materiale înseamnă A DA DRAGOSTE, așa cum au știut ei, în felul lor.

Nu am copii, da' am părinți și mă pot pune-n locul lor.

Tomita 09.08.2013 19:39:11

Citat:

În prealabil postat de Jamaica (Post 529271)
Nu am realizari in viata asa cum au cei din familia mea, nu am posibilitatile intelectuale, fizice sau de adaptare ca ei. Nu am reusit sa ma integrez niciodata langa ei si am fost mereu in cel mai bun caz tolerata. Poate si din cauza aceasta nu am reusit sa ma integrez nici in societate, nu am avut niciodata prieteni, prieten, oamenii in general ma resping si dau rateuri dupa rateuri social si profesional.

Alor mei le e rusine cu mine , nu vorbesc niciodata despre mine altora (se lauda numai cu fratele meu care este intr-adevar foarte reusit) si cu fiecare vorba care mi-o arunca ma ranesc de ma baga in depresii si cu fiecare privire vad numai dezamagirea lor, iar eu nu stiu cu ce gresesc.
Nu seman deloc cu familia mea nici macar fizic, mama saraca ca sa scape zice ca seman cu soacra ei , soacra zice ca seman cu mama, toti arunca vina de la unul la altul de ce sunt cum sunt : proasta, urata, neindemenatica si saraca. Nu ma mai suport nici eu pe mine, mi-e scarba de propria persoana, din prea multe esecuri si batai de joc am devenit anxioasa, depresiva cu tot tacamul de probleme de socializare.
Mi s-a zis destul de vag ca nu am fost un copil dorit pt ca sunt fata, si ca am fost blestemata la nastere de cei din familie (nu parintii ).
Nu ies cu mine in lume, in casa abia schimba 2 cuvinte cu mine, daca e vorba prea "lunga" ma gonesc, iar cand vine fratele in vizita se strang in jurul lui si-l servesc, il pupa il lauda si ma ofilesc cand vad cum le sclipesc ochii de bucurie.
Nu stiu cum sa ies din situatia aceasta, sunt bolnava sufleteste , cu fiecare vorba a lor picura otrava in inima mea, oricine ar veni in vizita ma inchid in alta camera de rusine si nu ies pana nu pleaca . Uneori simt ca imi urasc familia, si am excese de furie de as putea sa o lovesc pe mama cand imi vorbeste. Nu mai suport critica si ma simt ca o handicapata. Nu stiu ce am de ce ma resping toti incepand cu familia si terminand cu vanzatoarea de la colt. As vrea sa schimb ceva dar nu stiu ce, si nimeni nu imi zice, toti ma evita.
CE sa fac ca sa scap de sentimentul de rusine, de scarba de propria persoana si sa ma simt ca un om normal??????

Nu conteaza realizarile profesionale sau integrarea pe cat de mult conteaza sa devii o persoana mai buna.
Daca vezi ca parintii tai il iubesc pe fratele tau mai mult..asta e...nu e o intrecere in sentimente ..Ii ajuti cand ti se cere si pe fratele tau cand poti...sa faci ceva util si sa-i ajuti, cand poti, ar trebui sa te bucure in loc sa te intristeze (poti chiar sa-i faci sa fie veseli cu o stire sau gluma..si daca te simti obosita poti foarte bine sa-i refuzi si sa argumentezi de ce...iar la fratele tau puteti spala vesela cu randul cand mananci la el....sau poti sa spui "azi nu e ziua potrivita pentru vesela"...dar te revansezi eventual cu altceva).
Nu trebuie sa te simti handicapata pentru ca nu esti iubita. Gandeste ca Cineva Sus ne iubeste pe toti. Viata poate avea perioade foarte grele, care nu trebuie sa ne darame.
Incearca sa schimbi ceva: un job daca nu ai (incearca si ceva ce nu ti se potriveste si nu prea-ti place pana gasesti altceva), o forma de studiu (fac, master, cursuri, etc.)..sa te relationezi cu o prietena sau fa un efort sa te intelegi bine cu cumnata ta (o activitate comuna)..daca ai drumul tau si faci ce e bine (deci putina independenta) si incerci sa aduci in familie un elemen de noutate sau de bucurie.. relatia cu familia ta se va imbunatati in vizibil. Succes!

adam000 09.08.2013 20:25:33

Citat:

În prealabil postat de stireana (Post 529778)
Dacă ți-au făcut poftele materiale înseamnă A DA DRAGOSTE, așa cum au știut ei, în felul lor.

Aceasta este o intelegere foarte gresita a notiunii de dragoste.

Exista parinti care nu prea au chef de copii lor (copii nedorit, etc), sint deranjati de nevoile/solicitarile copiilor si ca sa ii faca sa taca sau sa fie lasati in pace, pur si simplu mituiesc poftele copilul cu diverse chestii materiale. Si il mint pe copil (pe fatza) ca il iubesc (de fapt poate ca nici ei nu isi dau seama ca mint, ca aceea nu este dragoste, ci poate chiar ei au o intelegere incorecta a notiunii de dragoste). Se ajunge mai tarziu ca si copilul ii santajeaza sentimental cu poftele lui materiale (caci invata repede slabiciunile parintilor), iar in final acel copil ramane cu o lipsa: inca nu stie ce este dragoste si o confunda cu mita si manipularea.

Iarasi exista parinti care au fost ei insisi invatati de catre parintii lor sa confunde dragostea cu alte substitute care de fapt satisfac niste pofte (uneori materiale). Sint parinti de exemplu care dau copiilor lor bomboane in loc de dragoste. In final copii aceia ajung ca adulti obezi, cu tot soiul de boli legate de alimentatie si tot cu o lipsa: nici ei nu stiu ce inseamna dragostea (si o vor tot cauta in surogate), pentru ca parintii nu i-au invatat corect. La randul lor vor face la fel cu copii lor (intrucat confunda si cauta dragostea in surogate)

Asa isi pot invata parintii pe copii diferite patimi fara sa fie constienti poate de ce consecinte lasa in urma (pe urma tot ei se mira de ce a iesit copilul asa...

Jamaica 09.08.2013 20:44:04

tomita ,nu am mancat niciodata la el :) , si ma deranjeaza ca el sta pe canapea cu prietena dar eu trebuie sa ii fac curat.

adam000 09.08.2013 20:52:20

Citat:

În prealabil postat de Jamaica (Post 529450)
Le sunt recunoscatoare parintilor pentru faptul ca m-au tinut si mi-au facut poftele materiale, altceva imi lipseste ....

Faptul ca tu constientizezi ca "altceva" iti lipseste, arata ca tu ai avut candva parte de acel "altceva", ca altfel nu ai fi stiut ca iti lipseste ceva.

Cand si de la cine ai avut tu parte de acel "altceva" de la care ai aflat/invatat ca acel altceva exista si ti-ai format o reprezentare/intelegere a acelui "altceva" ?

stireana 09.08.2013 21:13:24

Citat:

În prealabil postat de adam000 (Post 529783)
Aceasta este o intelegere foarte gresita a notiunii de dragoste.

Exista parinti care nu prea au chef de copii lor (copii nedorit, etc), sint deranjati de nevoile/solicitarile copiilor si ca sa ii faca sa taca sau sa fie lasati in pace, pur si simplu mituiesc poftele copilul cu diverse chestii materiale. Si il mint pe copil (pe fatza) ca il iubesc (de fapt poate ca nici ei nu isi dau seama ca mint, ca aceea nu este dragoste, ci poate chiar ei au o intelegere incorecta a notiunii de dragoste). Se ajunge mai tarziu ca si copilul ii santajeaza sentimental cu poftele lui materiale (caci invata repede slabiciunile parintilor), iar in final acel copil ramane cu o lipsa: inca nu stie ce este dragoste si o confunda cu mita si manipularea.

Iarasi exista parinti care au fost ei insisi invatati de catre parintii lor sa confunde dragostea cu alte substitute care de fapt satisfac niste pofte (uneori materiale). Sint parinti de exemplu care dau copiilor lor bomboane in loc de dragoste. In final copii aceia ajung ca adulti obezi, cu tot soiul de boli legate de alimentatie si tot cu o lipsa: nici ei nu stiu ce inseamna dragostea (si o vor tot cauta in surogate), pentru ca parintii nu i-au invatat corect. La randul lor vor face la fel cu copii lor (intrucat confunda si cauta dragostea in surogate)

Și mie mi se pare extrem de greșit să nu luăm învățătura din Cuvântul lui Hristos, ci din psihologia vremurilor din urmă și din cărțuliile tarabelor, cărțulii cu pagină ieftină, copertă amăgitoare și slovă aiuritoare, prin care suntem îndemnați să ne cerem drepturile-n fața părinților cu vorba răspicată și pumnul ridicat, că doar... merităm, suntem îndreptăți și avem toate legile acestei lumi de partea noastră.

Nu vorbesc de cazurile "bolnăvicoase" când copilul e ghiftuit și îmbuibat cu fel de fel de lucruri netrebuincioase sufletului, acestea ținând loc de gratificații afective ori răsplăți emoționale, ci mă refeream la acele povești de viață în care părinții, din dragoste pentru copiii lor și spre a-i menaja, muncesc spre a le oferi acestora tot ce au nevoie. Ei, aici e aici!

Într-un asemenea caz, în mintea copiilor se pot declanșa idei de - "eu merit! mie mi se cuvine! sunt copil, ei sunt părinți, normal să mi se dea!" -, iar trecerea de la răsfăț la responsabilitate și de la răzgâială la răspundere nu mai are loc chiar dacă, stadial, vârsta e măricică și cei din jur li se adresează la rând la pâine cu: "Domnule/doamnă".

Să fii copil nu e un merit nici personal, nici al părinților, e darul lui Dumnezeu, e voia Sa, e împlinire Cerească și sfântă. Așadar, cinstirea părinților e drumul spre inima acestora, după cum nezădărârea copiilor e poteca spre sufletul lor, iar rugăciunea unora pentru ceilalți aduce echilibrul casnic și concordia familială.

Demetrius 10.08.2013 04:28:30

Citat:

În prealabil postat de -irina- (Post 529714)
...
numai sa nu dai in mandrie.
...
Altceva nu vad, sincera sa fiu, si nu vreau sa presupun mai mult decat am facut-o deja.

Adică tu presupui că Jamaica nu a dat deja în mândrie?

Pe de altă parte, care e presupunerea ta despre orgoliu? Dar despre mândrie?

-Irina- 10.08.2013 14:17:37

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 529876)

Numai sa nu dea in mandrie vazand ca reuseste desi parintii in general nu o lasa sa incerce si il apreciaza mult pe fratele ei. Mi se pare un pericol real.

Da, presupun ca nu e deja. Rasfatul, daca asta e cauza starii ei, poate duce la nerecunostinta, lipsa de responsabilitate si neputinta de a te descurca singur (fara ajutorul expres al oamenilor apropiati adica, nu fara Dumnezeu, a nu se intelege altfel), dar nu vad de ce ar duce la mandrie. Poate duce la deznadejde cand esti pus in situatia de a nu reusi nimic (salt prea mare nimic -> tot) si asta mi se pare periculos, dar la mandrie chiar nu vad de ce. Poate doar la ingamfare de tipul "uite cate am eu fara sa muncesc" sau "toate mi se cuvin", dar chiar nu vad cum ar fi cazul aici. Explica mai clar, ca nu inteleg, sincer. Nu vad (nu glumesc aici.).

Pe scurt: vad unde bati, dar nu se confirma, pentru ca ea incearca sa se simta utila si inteleg ca ar vrea sa ajute, dar nu stie cum: faptul ca pana acum nu au lasat-o inteleg ca o duce la un gen de blocaj cand trebuie sa faca ceva cu ei acolo. Adica, n-ar trebui sa nu se mai ofere daca ar fi mandrie? Cu fratele si menajul cred ca e ca-n topicul cu milostenia: daca respectivul face din cersit meserie, ii mai dau?

Cred ca am facut-o caz teoretic deja, asa ca daca vrei sa despicam firul in 14 trimite-mi un PM. Nu de alta, dar la cat am scris eu, s-a dat mai devreme o replica mai buna dacat toate sfaturle si presupunerile mele incalcite si gandite in toate directiile, asa ca trebuie sa recunosc ca sunt altii mai in masura decat mine sa vorbeasca si sa nu parazitez inutil topic-ul. Sau, in orice caz, sa ma mai gandesc o data daca ce scriu ajuta.

fallen 10.08.2013 17:52:55

Cred ca de cele mai multe ori, oricat am astepta ca ceilalti sa ne recunoasca meritele, si orice am face in acest scop, acest lucru nu se va intampla. Insa se pare ca atata timp cat solicita ajutorul nostru, inseamna ca au nevoie de noi, asa "handicapati" cum suntem...

Demetrius 11.08.2013 04:44:28

Citat:

În prealabil postat de -Irina- (Post 529891)
Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 529891)

Numai sa nu dea in mandrie vazand ca reuseste desi parintii in general nu o lasa sa incerce si il apreciaza mult pe fratele ei. Mi se pare un pericol real.

Da, presupun ca nu e deja. Rasfatul, daca asta e cauza starii ei, poate duce la nerecunostinta, lipsa de responsabilitate si neputinta de a te descurca singur (fara ajutorul expres al oamenilor apropiati adica, nu fara Dumnezeu, a nu se intelege altfel), dar nu vad de ce ar duce la mandrie.

Cred ca am facut-o caz teoretic deja, asa ca daca vrei sa despicam firul in 14 trimite-mi un PM...

Nu dezbat subiectele din topic ”pe la spate”(în MP)!

Pe de altă parte, ți-am pus întrebările de mai sus pentru că am observat că faci confuzie între mândrie și orgoliu și e de înțeles (uneori), dacă și în DEX sunt explicate împreună.

Mândria este un sentiment de conștiință deplină pentru onoare și demnitate; însă orgoliul este o impresia nejustificată pentru aceleași valori morale generate de conștiința de ”buric al pământului”, însă această patimă atinge în societate,mai mult sau mai puțin, pe aproape orice om; de aceea unii călugări se izolează în schituri.
Un caz celebru de mândrie(ca să înțelegem despre ce vorbim) găsești aici: https://ro.wikipedia.org/wiki/Mucius_Scaevola .

Jamaica 12.08.2013 00:20:05

http://www.doxologia.ro/terapie-pent...ti-psihologice

-Irina- 12.08.2013 11:18:44

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 529987)
Nu dezbat subiectele din topic ”pe la spate”(în MP)!

Pe de altă parte, ți-am pus întrebările de mai sus pentru că am observat că faci confuzie între mândrie și orgoliu și e de înțeles (uneori), dacă și în DEX sunt explicate împreună.

Mândria este un sentiment de conștiință deplină pentru onoare și demnitate; însă orgoliul este o impresia nejustificată pentru aceleași valori morale generate de conștiința de ”buric al pământului”, însă această patimă atinge în societate,mai mult sau mai puțin, pe aproape orice om; de aceea unii călugări se izolează în schituri.
Un caz celebru de mândrie(ca să înțelegem despre ce vorbim) găsești aici: https://ro.wikipedia.org/wiki/Mucius_Scaevola .

Iertare! Intentia mea era sa nu blocam topic-ul cu comentarii care mie mi se pare ca nu aduc niciun folos Jamaicai, nicidecum sa o vorbim pe la spate. Deci nu vroiam sa va (te?) iau de maneca intr-un colt, "la barfa" cum s-ar putea zice.

Trebuie sa-mi explici mai pe larg, pentru ca tot nu pricep. Deci, mandria = onoare si demnitate pana la extrem, iar orgoliul = momentul in care treci de la dorinta de onoare si demnitate proprii la ideea ca ai fi deasupra tuturor celorlalti?

Sa nu ia nimeni de bun ce-am scris! Cum am zis, nu cred ca e ok.

Annyta 13.08.2013 02:58:11

Pentru Jamaica

Dragă Jamaica,

Iată ce am citit ieri în cartea arhimandritului Sofronie, "Rugăciunea, experiența Vieții Veșnice", și m-am gândit la tine, căci mi se pare un fragment dătător de nădejde:

"Experiența străveche a vieții în Biserică a dovedit fără greș faptul că pentru rugăciune - adică pentru Dumnezeu - nicio boală a duhului nu este incurabilă. Putem să ne naștem în cele mai nefavorabile împrejurări. Putem crește în medii ignorante, dure și chiar criminale, putem să fim atrași de exemplele de viețuire generale din jurul nostru. Putem suferi orice fel de lipsuri, ocări, pierderi. Putem fi diformi din naștereși putem ști ce înseamnă a fi disprețuiți, răniți, respinși. Tot ceea ce e nenorocire în lumea de astăzi își poate lăsa amprenta asupra noastră. Dar, din clipa în care ne întoarcem la Dumnezeu, din clipa în care ne-am hotărât să urmăm poruncile Lui, începe un proces de tămăduire fundamentală. Și nu numai că suntem vindecați de rănile sau patimile noastre, dar chiar și înfățișarea noastră exterioară se poate schimba. [...] Dacă vreunul din cititorii mei suferă de vreo rană psihologică prilejuită de un eșec în viață, el poate atinge o libertate împărătească a duhului schimbându-și radical întreaga viață, dacă se adresează în fiece zi lui Dumnezeu cu o rugăciune personală ca aceasta, de exemplu:

Doamne Cel veșnic și Făcătorule a toate, Care în bunătatea Ta cea nepătrunsă m-ai chemat în această viață, Care ai revărsat peste mine harul Botezului și pecetea Duhului Sfânt, Care ai sădit în mine dorința de a Te căuta pe Tine, singurul adevăratul Dumnezeu, ascultă rugăciunea mea.

N-am viață, nici lumină, nici bucurie, nici înțelepciune, nici tărie fără numai în Tine, Dumnezeule. Din pricina fărădelegilor mele nu îndrăznesc să-mi ridic ochii mei spre Tine. Dar Tu ai spus ucenicilor Tăi: „Tot ce veți cere în rugăciune cu credință, veți primi” și: „orice veți cere în numele Meu, voi face vouă”. De aceea, îndrăznind să Te chem: Păzește-mă de orice prihană a trupului și a duhului. Învață-mă să Te rog cum se cuvine. Binecuvintează această zi pe care ai dat-o slugii Tale nevrednice.

Cu puterea binecuvântării Tale fă-mă în stare să grăiesc și să lucrez în toată vremea spre slava Ta cu duh curat, cu smerenie, răbdare, dragoste, blândețe, pace, curaj și înțelepciune, dându-mi de-a pururea seama de prezența Ta.

Doamne Dumnezeule, în necuprinsa Ta bunătate, arată-mi calea voii Tale, și dă-mi să umblu în fața Ta fără păcat.Tu Doamne, Tu știi cele de care am nevoie. Cunoști orbirea și neștiința mea, cunoști neputința și stricăciunea sufletului meu, dar nici durerea și întristarea mea nu-ți sunt ascunse Ție. De aceea, Te rog, ascultă rugăciunea mea și prin Duhul Tău Cel Sfânt învață-mă calea pe care să merg; iar atunci când voința mea ticăloasă mă va conduce pe alte cărări nu mă cruța, Doamne, ci silește-mă să mă întorc la Tine.

Prin puterea iubirii Tale, fă-mă să mă țin cu tărie de ceea ce este bine. Păzește-mă de tot cuvântul sau fapta care strică sufletul; de orice porniri care nu găsesc bună plăcere înaintea Ta și-l rănesc pe semenul meu. Învață-mă ce trebuie să spun și cum trebuie să vorbesc. Dacă e voia Ta să nu răspund, fă-mă să tac în duh de pace, să nu întristez, nici să-i rănesc pe semenii mei.

Așează-mă în calea poruncilor Tale și până la ultimea mea răsuflare să nu mă lași să rătăcesc departe de lumina îndreptărilor Tale, ca poruncile Tale să fie singură lege a ființei mele pe acest pământ în veci.
Doamne, rogu-Te, ai milă de mine. Păzește-mă în întristarea și nenorocirea mea și nu ascunde calea mântuirii de la mine. În nebunia mea, Dumnezeule, cer de la Tine lucruri multe și mari. Dar îmi aduc pururea aminte de răutatea mea, de ticăloșia și josnicia mea.

Miluiește-mă! Nu mă depărta de la fața Ta din pricina nevredniciei mele. Ci sporește în mine conștiința acestei nevrednicii și dă-mi mie, celui mai rău dintre oameni, să te iubesc pe Tine așa cum ai poruncit: din toată inima mea și din tot sufletul meu și din tot cugetul meu și cu toată tăria mea: din toată ființa mea.

Da, Doamne, prin Duhul Tău Cel Sfânt, învață-mă dreapta judecată și conștiință. Dă-mi să cunosc adevărul Tău înainte de a intra în mormânt. Ține-mă în viață în această lume ca să-ți pot aduce pocăință după vrednicie. Nu mă lua la jumătatea zilelor mele, nici când mintea mea e oarbă încă.

Când Îți va bineplăcea să pui capăt vieții Mele, dă-mi de veste dinainte ca să-mi pot pregăti sufletul să vină înaintea Ta. Fii cu mine, Doamne, în acel ceas înfricoșător și dă-mi bucuria mântuirii Tale. Curățește-mă de toate gândurile tainice, de toată răutatea ascunsă întru mine; și dă-mi răspuns bun la scaunul Tău de judecată.
Doamne, în mare mila Ta și necuprinsa Ta dragoste de oameni, ascultă rugăciunea mea!
"

Marimira 13.08.2013 13:01:07

Multumesc!

Citat:

În prealabil postat de Annyta (Post 530182)
Dragă Jamaica,

Iată ce am citit ieri în cartea arhimandritului Sofronie, "Rugăciunea, experiența Vieții Veșnice", și m-am gândit la tine, căci mi se pare un fragment dătător de nădejde:

"Experiența străveche a vieții în Biserică a dovedit fără greș faptul că pentru rugăciune - adică pentru Dumnezeu - nicio boală a duhului nu este incurabilă. Putem să ne naștem în cele mai nefavorabile împrejurări. Putem crește în medii ignorante, dure și chiar criminale, putem să fim atrași de exemplele de viețuire generale din jurul nostru. Putem suferi orice fel de lipsuri, ocări, pierderi. Putem fi diformi din naștereși putem ști ce înseamnă a fi disprețuiți, răniți, respinși. Tot ceea ce e nenorocire în lumea de astăzi își poate lăsa amprenta asupra noastră. Dar, din clipa în care ne întoarcem la Dumnezeu, din clipa în care ne-am hotărât să urmăm poruncile Lui, începe un proces de tămăduire fundamentală. Și nu numai că suntem vindecați de rănile sau patimile noastre, dar chiar și înfățișarea noastră exterioară se poate schimba. [...] Dacă vreunul din cititorii mei suferă de vreo rană psihologică prilejuită de un eșec în viață, el poate atinge o libertate împărătească a duhului schimbându-și radical întreaga viață, dacă se adresează în fiece zi lui Dumnezeu cu o rugăciune personală ca aceasta, de exemplu:

Doamne Cel veșnic și Făcătorule a toate, Care în bunătatea Ta cea nepătrunsă m-ai chemat în această viață, Care ai revărsat peste mine harul Botezului și pecetea Duhului Sfânt, Care ai sădit în mine dorința de a Te căuta pe Tine, singurul adevăratul Dumnezeu, ascultă rugăciunea mea.

N-am viață, nici lumină, nici bucurie, nici înțelepciune, nici tărie fără numai în Tine, Dumnezeule. Din pricina fărădelegilor mele nu îndrăznesc să-mi ridic ochii mei spre Tine. Dar Tu ai spus ucenicilor Tăi: „Tot ce veți cere în rugăciune cu credință, veți primi” și: „orice veți cere în numele Meu, voi face vouă”. De aceea, îndrăznind să Te chem: Păzește-mă de orice prihană a trupului și a duhului. Învață-mă să Te rog cum se cuvine. Binecuvintează această zi pe care ai dat-o slugii Tale nevrednice.

Cu puterea binecuvântării Tale fă-mă în stare să grăiesc și să lucrez în toată vremea spre slava Ta cu duh curat, cu smerenie, răbdare, dragoste, blândețe, pace, curaj și înțelepciune, dându-mi de-a pururea seama de prezența Ta.

Doamne Dumnezeule, în necuprinsa Ta bunătate, arată-mi calea voii Tale, și dă-mi să umblu în fața Ta fără păcat.Tu Doamne, Tu știi cele de care am nevoie. Cunoști orbirea și neștiința mea, cunoști neputința și stricăciunea sufletului meu, dar nici durerea și întristarea mea nu-ți sunt ascunse Ție. De aceea, Te rog, ascultă rugăciunea mea și prin Duhul Tău Cel Sfânt învață-mă calea pe care să merg; iar atunci când voința mea ticăloasă mă va conduce pe alte cărări nu mă cruța, Doamne, ci silește-mă să mă întorc la Tine.

Prin puterea iubirii Tale, fă-mă să mă țin cu tărie de ceea ce este bine. Păzește-mă de tot cuvântul sau fapta care strică sufletul; de orice porniri care nu găsesc bună plăcere înaintea Ta și-l rănesc pe semenul meu. Învață-mă ce trebuie să spun și cum trebuie să vorbesc. Dacă e voia Ta să nu răspund, fă-mă să tac în duh de pace, să nu întristez, nici să-i rănesc pe semenii mei.

Așează-mă în calea poruncilor Tale și până la ultimea mea răsuflare să nu mă lași să rătăcesc departe de lumina îndreptărilor Tale, ca poruncile Tale să fie singură lege a ființei mele pe acest pământ în veci.
Doamne, rogu-Te, ai milă de mine. Păzește-mă în întristarea și nenorocirea mea și nu ascunde calea mântuirii de la mine. În nebunia mea, Dumnezeule, cer de la Tine lucruri multe și mari. Dar îmi aduc pururea aminte de răutatea mea, de ticăloșia și josnicia mea.

Miluiește-mă! Nu mă depărta de la fața Ta din pricina nevredniciei mele. Ci sporește în mine conștiința acestei nevrednicii și dă-mi mie, celui mai rău dintre oameni, să te iubesc pe Tine așa cum ai poruncit: din toată inima mea și din tot sufletul meu și din tot cugetul meu și cu toată tăria mea: din toată ființa mea.

Da, Doamne, prin Duhul Tău Cel Sfânt, învață-mă dreapta judecată și conștiință. Dă-mi să cunosc adevărul Tău înainte de a intra în mormânt. Ține-mă în viață în această lume ca să-ți pot aduce pocăință după vrednicie. Nu mă lua la jumătatea zilelor mele, nici când mintea mea e oarbă încă.

Când Îți va bineplăcea să pui capăt vieții Mele, dă-mi de veste dinainte ca să-mi pot pregăti sufletul să vină înaintea Ta. Fii cu mine, Doamne, în acel ceas înfricoșător și dă-mi bucuria mântuirii Tale. Curățește-mă de toate gândurile tainice, de toată răutatea ascunsă întru mine; și dă-mi răspuns bun la scaunul Tău de judecată.
Doamne, în mare mila Ta și necuprinsa Ta dragoste de oameni, ascultă rugăciunea mea!
"

Foarte frumoasa aceasta rugaciune! Foarte folositoare aceasta postare!

Multumesc!
:53:

Florinvs 13.08.2013 19:23:04

Intradevar- foarte utila postarea!

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:01:51.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.