Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   Ati fi dispusi sa postiti continuu pentru Impartasirea de fiecare data? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16733)

AlinB 27.08.2013 14:53:37

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 531691)
O perceptie duhovniceasca au mai multi ,dar viata in "lume" cu ispitele care sunt ne poate schimba perceptia asupra acestui eveniment ,adica sa gandim ca ar fi ceva obisnuit .Asta in situatia cand ne impartasim des.

Aiurea.
Perceptia duhovniceasca nu e ca marca preferata de ciocolata care consumata in exces produce saturatie.
La un om care se hraneste duhovniceste, apetitul se deschide spre tot mai mult.

Bagatelizarea se produce exclusiv din cauza pacatului.

Citat:

Ma gandeam ca intervine oarecum rutina ,stiu ca saptamanal trebuie sa fac acest lucru.
Daca e un gest cvasi-formal, da.

Citat:

Poate sunt persoane ,asa cum spune Antonia care sunt permanent cu gandul la Dumnezeu si in acest caz nu cred ca ar fi o problema ,se pot impartasi saptamanal.
Pai nu toti ar trebui sa fim asa?

AlinB 27.08.2013 14:54:27

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 531706)
Ekaterina,

Rezultă implicit că orice preot care recomandă aceste perioade postesc în mod necesar tot atît înainte de fiecare Liturghie pe care o săvîrșesc.

Oare așa fac?

E o logica eronata.
Nu toti au aceeasi boala deci nu necesita acelasi tratament.

Poti sa o iei in felul asta: preotul datorita misiunii, harului, slujirii Sf. Liturghii, nu are nevoie de acelasi "tratament" ca mireanul pentru care 3 zile de mancare vegetariana (pe saturate!) reprezinta o incercare duhovniceasca (si nu doar) iesita din comun.

AlinB 27.08.2013 14:56:28

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 531709)
Sfînta Împărtășanie e ceea ce este mai sfînt în Biserica Ortodoxă. Cine dintre creștinii serioși are tendințe de bagatelizare?

Cei care nu reusesc sa perceapa semnificatia profund duhovniceasca a gestului sau mai bine zis cei la care gestul nu a trecut peste forma lui ritualica.

Ex. o persoana care se impartaseste de ani de zile si (relativ) brusc, intr-o zi, crede ca a descoperit "lumina" la neoprotestanti.

Poti spune ca in persoana respectiva Sf. Impartasanie a trezit vreo perceptie duhovniceasca?

AlinB 27.08.2013 14:58:17

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 531724)
Pe mine nu numai că mă privește, dar mă și doare. Ceea ce e valabil pentru mireni e valabil și pentru preoți. Altfel se numește tehnica dublului standard.

Democratia si duhovnicia casa buna nu fac.
Este un iz de "neo" aici.
Ca maine o sa ai pretentia sa slujesti si tu Sf. Liturghie ca doar ai preotie "universala" iar universal > particular, logic, nu?

AlinB 27.08.2013 15:01:10

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 531786)
Nu vreau să fac altceva decât spun.
Te rog, roagă-te pentru mine să reușesc!
.

Sa reusesti, ce?

AlinB 27.08.2013 15:03:27

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 531741)
Nu văd nici un motiv ca să ne oprim de unirea în scopul facerii de copii cînd e zi de post. Da, înainte de Împărtășire e necesară măcar o zi de curăție și după aceea la fel - aici văd sensul, înțeleg și sînt de acord.

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 531779)
Care greșeală?

Cine scrie, Gabriela Tudor? :)

”Pentru cei căsătoriți sau nu, există marele "pericol " să apară o sarcină, ca urmare a săvârșirii păcatului.”

Deci care păcat în cazul celor căsătoriți?

Pai n-ai scris si tu ca termenul de "curatie" (fara pacat?) nu e compatibil cu ideea de act sexual, chiar si in cadrul casatoriei, chiar si avand ca scop conceperea de copii?:)

sophia 27.08.2013 15:24:37

@Florin-Ionut

1. Cred ca cel mai bine ar fi sa vorbesti cu un preot despre aceste intrebari ale tale. Poate gasesti unul (nu stiu daca te afli in tara) care sa aibe timp si sa te lamureasca. Si asculti de el.

2. Eu spuneam mai sus ca exista oameni care trebuie sa tina anumite diete. N-am spus ca ei trebuie sa manance numai carne.
Stiu, tu si altii ca tine nu accepta asta, dar exista medici care recomanda anumite diete.
Un diabetic trebuie sa stie exact ce mananca, la ce ora si cat mananca. Sunt produse, inclsuiv legume si fructe pe care nu are voie sa le manance.
Altul nu suporta legume si fructe, are probleme digestive. Nu-l poti obliga.
Altul trebuie sa aibe o alimentatie completa (pentru calciu, anemii etc.)

Si da, am citit si despre un caz al unui tanar care are o intoleranta grava. El nu poate mananca decat produse din carne. Medicii n-au gasit inca o solutie mai buna. Altceva organismul lui nu poate prelucra si este alergic.

3. Femeile gravide, cele care alapteaza si copiii mici, pana la 7 ani, nu postesc. Nici nu au voie. Preotii insisi recomanda sa nu se tina post asa aiurea.

4. Nu cred ca exista un standard in ortodoxie. Exista mai multe trepte: la manastiri este cel mai sever. Este alegerea lor.
Preotii de mir au si ei canoanele si prescriptiile lor. Nu stiu ce fac cei care sunt bolnavi. Probabil ca au dezlegare de la duhovnicul lor, sau de la episcop.
S-ar putea ca unii sa posteasca mereu.
Mirenii au reguli mai putin aspre. In plus, in caz de boala sau alte situatii speciale, primesc dezlegari.

Eu una mai am o problema: nu inteleg de ce postul trebuie sa fie pentru toti la fel si in acelasi timp. Citeam undeva (chiar aici pe site), ca la inceputuri nu a fost asa. Fiecare postea cum putea si considera pentru credinta lui. Unul o zi, altul 10. Unul renunta la un aliment, altul la altceva.
Fiecare om trebuie sa poata sa-si ordoneze viata si credinta.
Important este s-o faca la anumite perioade si sa mearga pregatit la Sfanta Impartasanie.
De ce sa ii punem pe toti in aceeasi oala? Unul e bolnav si nu poate posti intr-o perioada, dar daca se face bine, poate posti in alta. Altul are o munca speciala, o deplasare mai lunga, in alta tara, altul are sesiune si trebuie sa munceasca mai mult. Femeile au si ele necesitatile lor (ciclu, sarcina, alaptat, hormoni etc.).
Adica daca eu (indiferent cine) de ex. nu pot posti 40 zile ci 10, sau nu pot posti in luna martie ci in mai, inseamna ca-l iubesc mai putin pe Dumnezeu, sau sunt mai putin credincioasa? Unde scrie asta?

Unul poate ca intr-o perioada (cand nu este post mare) poate si vrea sa tina un post special (chiar negru) , sau se nevoieste oricum in alt mod (are de tinut un regim special). Este el mai putin credincios?

De ce sa sunam clopotelul si toti sa manancam acelasi lucru si in aceleasi zile?
Si Sfanta Impartasanie o putem luam in atatea altea zile din an. Important este felul in care o luam, motivul si pregatirea.
Ca si daca te duci la fiecare slujba s-o iei, nu inseamna ca esti neaparat pregatit, sau mai bun decat altul.

5. Cred ca gresesti putin socoteala cu postul trupesc (3 zile inainte si 3 dupa). Daca tu tii post de joi, vineri si sambata ca sa te impartasesti duminica si mai tii apoi si duminica, luni si marti, atunci cand te mai duci la sotie? Mai tii si miercuri si vineri, ca sunt zile de post si s-a dus saptamana.

antoniap 27.08.2013 15:25:41

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 531779)
Care greșeală?

Cine scrie, Gabriela Tudor? :)

”Pentru cei căsătoriți sau nu, există marele "pericol " să apară o sarcină, ca urmare a săvârșirii păcatului.”

Deci care păcat în cazul celor căsătoriți?

Nu vreau sa te superi pe mine, ca eu nu ma duc sa te trag de urechi. Eu doar spun ce-am auzit de pe la altii. Si mie mi s-a intamplat sa cred ca procedez corect si sa nu fie chiar asa.

,,Se intelege, insa, de la sine ca postul, ca abtinere de la mancare, bautura si pofte trupesti, nu este singurul mijloc de desavarsire si cea mai importanta datorie crestineasca. Postul trupesc trebuie dublat negresit de cel sufletesc, de rugaciune, de milostenie si de orice fapta de caritate. Numai asa el este un post deplin. Din acest punct de vedere, putem spune ca postul are o importanta sociala, constituind un mijloc si o forta de progres, de intrajutorare. Sub aceasta forma el este strans legat de o alta virtute si anume de cumpatare, care cere omului sa foloseasca din bunurile pe care Dumnezeu i le da, numai atat cat ii trebuie. Prin intrebuintarea rationala si echilibrata a bunurilor materiale, prin renuntarea de buna voie la consumarea indreptatita a lor, crestinul poate oferi si celui care nu are posibilitatea de intretinere si de existenta."

Sursa: http://www.crestinortodox.ro/biseric...lui-99629.html

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=10451

anita 27.08.2013 15:48:15

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 531830)
Aiurea.
Perceptia duhovniceasca nu e ca marca preferata de ciocolata care consumata in exces produce saturatie.
La un om care se hraneste duhovniceste, apetitul se deschide spre tot mai mult.

O spui din proprie experienta ?
Dupa cum arunci sageti in drepata si in stanga ,nu prea as crede.
Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 531830)
Pai nu toti ar trebui sa fim asa?

Si suntem ?
Esti ?

Dar cu preotii iti dau dreptate

AlinB 27.08.2013 16:20:51

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 531841)
O spui din proprie experienta ?
Dupa cum arunci sageti in drepata si in stanga ,nu prea as crede.

Faina intrebare capcana.
Daca spun nu, cad drept pacatos, daca spun da, drept fundul :21:

P.S. Cred ca ai observat ca n-am dat o nota personala discutiei, asa ca incearca si tu sa te controlezi in sensul asta.

N.Priceputu 27.08.2013 17:11:45

Oricât ai vrut s-o eviți, tot în ea ai nimerit: Tocmai ne-ai spus că nu ești păcătos. :)

Florin-Ionut 27.08.2013 17:32:23

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 531788)
Florin -Ionut ,de ce vrei sa te impartasesti saptamanal?
Daca ti-a recomandat duhovnicul ,foarte bine
Noi avem duhovnici si ascultam de ei
Parintele meu duhovnic recomanda spovedanie deasa si impartasanie mai rar ,cam la 40 zile.
Nu inteleg de ce atata suspiciune in legatura cu preotii ,de ce ii judeci ?

Anita,

E obligatoriu să ne împărtășim săptămînal. Nu e opțiunea mea sau a ta sau a altuia. Așa trebuie să facem, de asta participăm la Liturghie. Preotul săvîrșește Jertfa tainică pentru noi toți, nu numai pentru el și copiii prezenți. Apostolii și Însuși Hristos au hotărît așa.

Da, am binecuvîntarea duhovnicului. Mi-a fost greu să accept ceea ce mi-a tot repetat de ani de zile: împărtășește-te, împărtășește-te! Dar, în sfîrșit, am înțeles că asta e normalitatea.

Știu că există opinii divergente la noi la ortodocși. Fiecare va da răspuns pentru ceea ce face, atît preoții, cît și noi.

Singur Hristos ne va judeca pe toți. Noi avem voie doar să criticăm constructiv, fără să condamnăm pe nimeni pentru nimic. Cînd se va trage linie, atunci vom fi condamnați sau mîntuiți.

Florin-Ionut 27.08.2013 17:38:00

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 531831)
E o logica eronata.
Nu toti au aceeasi boala deci nu necesita acelasi tratament.

Poti sa o iei in felul asta: preotul datorita misiunii, harului, slujirii Sf. Liturghii, nu are nevoie de acelasi "tratament" ca mireanul pentru care 3 zile de mancare vegetariana (pe saturate!) reprezinta o incercare duhovniceasca (si nu doar) iesita din comun.

Alin,

Discutăm la modul general, dacă e obigatoriu sau nu să postim 3 zile înainte. Dacă da, atunci trebuie să fie valabil pentru absolut toată lumea.

În cazul particular cînd preotul hotărăște pentru un anume mirean să postească 3 zile înainte, de exemplu în cazul unuia care se împărtășește din an în Paști, atunci creștinul trebuie să facă ascultare. Dar acest lucru nu poate fi generalizat pentru mirenii sau preoții care se împărtășesc săptămînal sau chiar mai des.

Florin-Ionut 27.08.2013 17:39:50

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 531832)
Cei care nu reusesc sa perceapa semnificatia profund duhovniceasca a gestului sau mai bine zis cei la care gestul nu a trecut peste forma lui ritualica.

Ex. o persoana care se impartaseste de ani de zile si (relativ) brusc, intr-o zi, crede ca a descoperit "lumina" la neoprotestanti.

Poti spune ca in persoana respectiva Sf. Impartasanie a trezit vreo perceptie duhovniceasca?

De asta avem duhovnic cu care trebuie să fim, vorba ta, sinceri. El să ne supravegheze și să ne îndrume, ca să rămînem pe calea corectă.

Florin-Ionut 27.08.2013 17:49:32

În prealabil postat de Florin-Ionut http://www.crestinortodox.ro/forum/i...s/viewpost.gif
Nu văd nici un motiv ca să ne oprim de unirea în scopul facerii de copii cînd e zi de post. Da, înainte de Împărtășire e necesară măcar o zi de curăție și după aceea la fel - aici văd sensul, înțeleg și sînt de acord.

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 531836)
Pai n-ai scris si tu ca termenul de "curatie" (fara pacat?) nu e compatibil cu ideea de act sexual, chiar si in cadrul casatoriei, chiar si avand ca scop conceperea de copii?:)

Am anticipat că voi primi mesajul ăsta, cel mai probabil de la tine. :)

Oamenii au impresia că postul presupune neapărat și curăție. De post vorbim, strict. Or abstinența e o alegere de comun acord cu consoarta, nimeni nu ar trebui să îndrăznească să spună ceva aici, cum nici Pavel nu a dat norme în privința asta. Dacă un cuplu încearcă să facă copii, ce treabă are asta cu postul? E o mare diferență între satisfacerea unor pofte și încercarea de a procrea. Totul se desfășoară sub acoperămîntul Tainei Căsătoriei, deci avem binecuvîtarea de Sus.

Pe de altă parte, înainte de a primi Euharistia și după aceea ni se cere o scurtă perioadă minimală de curăție. Aici nu vorbim de orice perioadă de post stabilită de Biserică care cică trebuie să corespundă cu abstinența, ci de pregătirea trupului de a-L primi pe Hristos. Sînt lucruri diferite, nu se contrazic.

AlinB 27.08.2013 17:52:09

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 531848)
Oricât ai vrut s-o eviți, tot în ea ai nimerit: Tocmai ne-ai spus că nu ești păcătos. :)

Unde? Ca n-am zis nici da, nici ba.

AlinB 27.08.2013 17:53:43

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 531850)
Anita,

E obligatoriu să ne împărtășim săptămînal. Nu e opțiunea mea sau a ta sau a altuia. Așa trebuie să facem, de asta participăm la Liturghie. Preotul săvîrșește Jertfa tainică pentru noi toți, nu numai pentru el și copiii prezenți. Apostolii și Însuși Hristos au hotărît așa.

Da, am binecuvîntarea duhovnicului. Mi-a fost greu să accept ceea ce mi-a tot repetat de ani de zile: împărtășește-te, împărtășește-te! Dar, în sfîrșit, am înțeles că asta e normalitatea.

Știu că există opinii divergente la noi la ortodocși. Fiecare va da răspuns pentru ceea ce face, atît preoții, cît și noi.

Singur Hristos ne va judeca pe toți. Noi avem voie doar să criticăm constructiv, fără să condamnăm pe nimeni pentru nimic. Cînd se va trage linie, atunci vom fi condamnați sau mîntuiți.

Deci ai ajuns la concluzia asta ca o necesitate justificata rational, sau din experienta duhovniceasca vizavi de aceasta practica?

AlinB 27.08.2013 17:55:38

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 531851)
Alin,

Discutăm la modul general, dacă e obigatoriu sau nu să postim 3 zile înainte. Dacă da, atunci trebuie să fie valabil pentru absolut toată lumea.

Sunt canoane obligatorii cum sunt posturile stabilite de Biserica si altele care sunt in functie de starea duhovniceasca a omului.

La asta m-am referit, daca ai inteles altceva.

Citat:

În cazul particular cînd preotul hotărăște pentru un anume mirean să postească 3 zile înainte, de exemplu în cazul unuia care se împărtășește din an în Paști, atunci creștinul trebuie să facă ascultare. Dar acest lucru nu poate fi generalizat pentru mirenii sau preoții care se împărtășesc săptămînal sau chiar mai des.
Depinde ce fel de post, depinde de om.
Uite tu ti-ai luat canon nu de 3 zile ci de 7 din 7 :)
Pe unul ca tine ar trebui sa-l puna sa tina post negru o zi macar poate chiar doua pe saptamana :)

AlinB 27.08.2013 17:56:20

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 531852)
De asta avem duhovnic cu care trebuie să fim, vorba ta, sinceri. El să ne supravegheze și să ne îndrume, ca să rămînem pe calea corectă.

Persoana de care vorbeam avea duhovnic.
Cata ascultare o fi facut, partea a doua, dar din moment ce primea dezlegare..

Desi sunt oameni care stiu sa induca in eroare duhovnicul, poate nu 100% constient - e o mare problema sinceritatea, chiar fata de tine insuti incepand ca de acolo de obicei incepe sas se imputa treaba.
Duhovnicul judeca in general pe baza a ceea ce i se spune, f. putini sunt "vazatori cu duhul" ca sa te prinda cu minciuna cu care te minti si sa te forteze in felul asta sa renunti la ea, multi cred ca daca l-au dus pe duhovnic de nas, sunt ok si cu Dumnezeu.
E bolnav, stiu, dar SUNT oameni care gandesc asa si ma tem ca nu putini.

Nu degeaba se spune ca trebuie sa fim atenti cand ne impartasim, ca impartasanie + nevrednicie duce pe om la boala si nu cred ca e vorba doar de boala trupeasca.

Stiu, a fost logica aia "misto": "daca mergep pe ideea ca atunci cand ne impartasim suntem vrednici, asta duce la mandrie" dar eu cred ca e un fals sofism si o logica viciata.

Trebuie sa depasesti un anumit nivel moral, sa te invrednicesti de o anumita stare duhovniceasca, pentru a putea primi pe Hristos in trupul tau, altfel nu faci decat sa-l rastignesti iar, de data asta nu pe cruce ci chiar in trupul tau.

Daca nu percepi Sf. Impartasanie efectiv ca o hrana spirituala dupa care sa fii flamad si o iei pentru ca ai ajuns la concluzia ca "asa trebuie", si te impartasesti mai des decat te poti pregati si asimila, este destul de riscant si in cazul asta ii dau dreptate anitei, se poate ajunge la plictiseala si inca in forme f. grave, insotite de deviatii de la dreapta credinta.

Florin-Ionut 27.08.2013 18:02:11

Sophia,

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 531839)
3. Femeile gravide, cele care alapteaza si copiii mici, pana la 7 ani, nu postesc. Nici nu au voie. Preotii insisi recomanda sa nu se tina post asa aiurea.

Nevastă-mea alăptează de 2 ani, copilul nostru e sănătos deși a mîncat strict vegetale, slavă Domnului pentru mare mila Lui. De ce să nu aibă voie?

Preoții au falsa impresie că, dacă nu bei lapte nu poți alăpta, dacă nu consumi carne nu ai putere sau mituri de genul ăsta. De aia femeile au dezlegare în posturi.

Citat:

5. Cred ca gresesti putin socoteala cu postul trupesc (3 zile inainte si 3 dupa). Daca tu tii post de joi, vineri si sambata ca sa te impartasesti duminica si mai tii apoi si duminica, luni si marti, atunci cand te mai duci la sotie? Mai tii si miercuri si vineri, ca sunt zile de post si s-a dus saptamana.
Să presupunem că ar trebui să ținem post conjugal 3 zile înainte de Împărtășire. Adică joi, vineri și sîmbătă. De duminică pînă luni seara e perioadă de abstinență, fără discuție. Apoi miercuri e zi de post. Deci rămîne o zi, de luni seara pînă marți seara cînd cică ai voie să încerci să aduci pe lume un copil. Asta dacă nu e perioadă de post lung, dacă femeia nu e în acea perioadă a lunii, dacă femeia nu alăptează, dacă doarme copilul, dacă nu sîntem prea obosiți și multe alte condiții intersectate.

Rămîne să așteptăm barza, poate va trece și pe deasupra case noastre. Sau să nu ne mai împărtășim pînă rămîne soția însărcinată. Hm...

AlinB 27.08.2013 18:04:57

Deci vreti copil dar intarzie?
Hm. :)

AlinB 27.08.2013 18:06:51

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 531853)
În prealabil postat de Florin-Ionut http://www.crestinortodox.ro/forum/i...s/viewpost.gif

Am anticipat că voi primi mesajul ăsta, cel mai probabil de la tine. :)

Oamenii au impresia că postul presupune neapărat și curăție. De post vorbim, strict. Or abstinența e o alegere de comun acord cu consoarta, nimeni nu ar trebui să îndrăznească să spună ceva aici, cum nici Pavel nu a dat norme în privința asta. Dacă un cuplu încearcă să facă copii, ce treabă are asta cu postul? E o mare diferență între satisfacerea unor pofte și încercarea de a procrea. Totul se desfășoară sub acoperămîntul Tainei Căsătoriei, deci avem binecuvîtarea de Sus.

Pe de altă parte, înainte de a primi Euharistia și după aceea ni se cere o scurtă perioadă minimală de curăție. Aici nu vorbim de orice perioadă de post stabilită de Biserică care cică trebuie să corespundă cu abstinența, ci de pregătirea trupului de a-L primi pe Hristos. Sînt lucruri diferite, nu se contrazic.

Deci pana la urma, pentru tine curatie = absenta relatiilor sexuale chiar si care au ca scop procreerea?
Atunci inseamna ca ele sunt ne-curate?
Asta era dilema, si ori n-ai perceput-o, ori nu te-ai invrednicit deocamdata cu un raspuns. :)

Florin-Ionut 27.08.2013 18:07:31

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 531861)
Deci vreti copil dar intarzie?
Hm. :)

Vrem gemeni, dar nu hotărîm noi asta. :)

AlinB 27.08.2013 18:09:15

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 531863)
Vrem gemeni, dar nu hotărîm noi asta. :)

Cu rabdare si putin mai mult chin, vin si (inca) doi, chiar daca nu in acelasi an :)
Stii cum se zice, cu rabdarea trecem marea (vietii) si cu barca plina cu copii, desigur :D

Florin-Ionut 27.08.2013 18:09:45

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 531840)
,,Se intelege, insa, de la sine ca postul, ca abtinere de la mancare, bautura si pofte trupesti, "

Sursa: http://www.crestinortodox.ro/biseric...lui-99629.html

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=10451

Antonia,

Nu vorbim de pofte, ci de a procrea. Pentru cine înțelege, e și asta e nevoință.

arwein 27.08.2013 18:20:01

"Oamenii au impresia că postul presupune neapărat și curăție. De post vorbim, strict. Or abstinența e o alegere de comun acord cu consoarta, nimeni nu ar trebui să îndrăznească să spună ceva aici, cum nici Pavel nu a dat norme în privința asta. Dacă un cuplu încearcă să facă copii, ce treabă are asta cu postul? E o mare diferență între satisfacerea unor pofte și încercarea de a procrea. Totul se desfășoară sub acoperămîntul Tainei Căsătoriei, deci avem binecuvîtarea de Sus.

Pe de altă parte, înainte de a primi Euharistia și după aceea ni se cere o scurtă perioadă minimală de curăție. Aici nu vorbim de orice perioadă de post stabilită de Biserică care cică trebuie să corespundă cu abstinența, ci de pregătirea trupului de a-L primi pe Hristos. Sînt lucruri diferite, nu se contrazic."

Cam neclara diferentierea intre cele doua feluri de a trai viata conjugala- adica in scopul procreearii sau fara scopul expres al procreearii; aveti ceva temei scripturistic sau in scrierile Sfintilor Parinti? Ca eu nu prea inteleg , si atunci voi intreba si eu ca Sophia (no offense, Sophia):
- si daca unul din soti se gandeste atunci la copii si celalalt nu,
- si daca se gandesc in principiu ca ar fi bine si un bebelus , dar nu neaparat etc? Astea in ce categorie intra in legatura cu asa zisul post? Sunt sau nu sunt permise?

In rest, dupa ce am citit si restul raspunsurilor la intrebarea -titlu a topicului- cam suna a propaganda vegana, varianta ortodoxa.

Florin-Ionut 27.08.2013 18:28:42

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 531862)
Deci pana la urma, pentru tine curatie = absenta relatiilor sexuale chiar si care au ca scop procreerea?
Atunci inseamna ca ele sunt ne-curate?
Asta era dilema, si ori n-ai perceput-o, ori nu te-ai invrednicit deocamdata cu un raspuns. :)

Vrei să detalii tehnice vizavi de ce se întîmplă după?... Nu se cade, nu aici.

Florin-Ionut 27.08.2013 18:31:14

Citat:

În prealabil postat de arwein (Post 531866)
Cam neclara diferentierea intre cele doua feluri de a trai viata conjugala- adica in scopul procreearii sau fara scopul expres al procreearii; aveti ceva temei scripturistic sau in scrierile Sfintilor Parinti? Ca eu nu prea inteleg , si atunci voi intreba si eu ca Sophia (no offense, Sophia):
- si daca unul din soti se gandeste atunci la copii si celalalt nu,
- si daca se gandesc in principiu ca ar fi bine si un bebelus , dar nu neaparat etc? Astea in ce categorie intra in legatura cu asa zisul post? Sunt sau nu sunt permise?

In rest, dupa ce am citit si restul raspunsurilor la intrebarea -titlu a topicului- cam suna a propaganda vegana, varianta ortodoxa.

Dacă vreți să discutăm în continuare pe tema asta, repostați mesajul pe unul din multele topicuri deja deschise exact la subiect. Acolo voi veni și cu argumente scripturale.

Oricum, regula nescrisă niciunde că orice post presupune automat abstinență e o altă piedică în calea împărtășirii de fiecare dată și de aceea am acceptat pe moment să răspund aici. Dar, dacă discuția avansează, să continuăm unde îi este locul.

valentin.viliga 28.08.2013 00:39:14

Fratilor, "patul e curat si nunta cinstita" si "din pricina desfranarii fiecare sa-si aibe femeia sa", apostolul Pavel recomanda ca cei ce pot sa-i ia exemplul adica sa fie celibatari, cei care nu pot urma calea celibatului sa-si aibe femeia sa. Atentie! Sa-si aibe femeia sa, nu pt a suprapopula pamantul ci pt a nu desfrana! Printre alte canoanele nu contin indicatii despre cand si cum s-o faci! Se recomanda insa abstinenta, cu consimtamantul ambilor soti! Pana una alta Taina Cununiei este taina postul nu!
Desigur doi soti crestini nu vor avea probleme in a se abtine in perioadele de post! Iar daca ajungi sa "te impreunezi"(jalnica exprimare!) doar pt a inmulti specia umana, atunci intre om si animalul care se imperecheaza doar cand e "in rut"(calduri) nu mai e nicio diferenta.

Florin-Ionut 28.08.2013 01:18:40

Citat:

În prealabil postat de valentin.viliga (Post 531901)
Fratilor, "patul e curat si nunta cinstita" si "din pricina desfranarii fiecare sa-si aibe femeia sa", apostolul Pavel recomanda ca cei ce pot sa-i ia exemplul adica sa fie celibatari, cei care nu pot urma calea celibatului sa-si aibe femeia sa. Atentie! Sa-si aibe femeia sa, nu pt a suprapopula pamantul ci pt a nu desfrana! Printre alte canoanele nu contin indicatii despre cand si cum s-o faci! Se recomanda insa abstinenta, cu consimtamantul ambilor soti! Pana una alta Taina Cununiei este taina postul nu!
Desigur doi soti crestini nu vor avea probleme in a se abtine in perioadele de post! Iar daca ajungi sa "te impreunezi"(jalnica exprimare!) doar pt a inmulti specia umana, atunci intre om si animalul care se imperecheaza doar cand e "in rut"(calduri) nu mai e nicio diferenta.

Valentin,

Mai e pînă la suprapopulare, nu pleca urechea la ce se minte prin media. Pînă una-alta, a avea copii e una dintre cele mai bune fapte pe care o poate face omul. Vorbim despre noi existențe veșnice, despre faptul de a crea asemenea Creatorului! Cum rămîne ”cu creșteți și vă înmulțiți„ și cu ”lăsați copiii să vină la Mine”?

Împreunarea are scopul de a nu desfrîna?! Ăsta e scopul pentru care cei doi sînt cununați de Hristos? :13:

Împreunarea este un termen potrivit, vine de la împreună. Cei doi devin una, după cum Domnul zice:

”De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu femeia sa și vor fi amândoi un trup.”

Demetrius 28.08.2013 03:48:11

Citat:

În prealabil postat de valentin.viliga (Post 531901)
Fratilor,
...
cei care nu pot urma calea celibatului sa-si aibe femeia sa. Atentie! Sa-si aibe femeia sa, nu pt a suprapopula pamantul ci pt a nu desfrana...

... decât cu femeia lui.

anita 28.08.2013 09:11:07

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 531850)
Anita,

Ionut ,noi ascultam de sfintii parinti si par.Cleopa spunea ca la sf.Liturghie ne impartasim in mod tainic .La un moment dat se spune "harul Domnului nostru Iisus Hristos ,dragostea lui Dumnezeu Tatal si impartasirea Sfantului Duh sa fie cu voi cu toti "
Nici par.Cleopa nu era pt impartasania deasa ci cu vrednicie.
Sa stii ca nu imi fac griji pt par.meu duhovnic ,nu ajung eu nici la sfertul masurii lui ,Dumnezeu il binecuvanteaza cu har peste har ,chiar daca are aceste principii , dupa tine gresite.
Bine ar fi sa nu mai pacatuim numai ca ne impartasim des . Speram de la tine mai multa tevzie ,dar vad ca te iei de preoti.

anita 28.08.2013 09:13:29

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 531860)
Sophia,

Nevastă-mea alăptează de 2 ani, copilul nostru e sănătos deși a mîncat strict vegetale, slavă Domnului pentru mare mila Lui. De ce să nu aibă voie?

Preoții au falsa impresie că, dacă nu bei lapte nu poți alăpta, dacă nu consumi carne nu ai putere sau mituri de genul ăsta. De aia femeile au dezlegare în posturi.

Să presupunem că ar trebui să ținem post conjugal 3 zile înainte de Împărtășire. Adică joi, vineri și sîmbătă. De duminică pînă luni seara e perioadă de abstinență, fără discuție. Apoi miercuri e zi de post. Deci rămîne o zi, de luni seara pînă marți seara cînd cică ai voie să încerci să aduci pe lume un copil. Asta dacă nu e perioadă de post lung, dacă femeia nu e în acea perioadă a lunii, dacă femeia nu alăptează, dacă doarme copilul, dacă nu sîntem prea obosiți și multe alte condiții intersectate.

Rămîne să așteptăm barza, poate va trece și pe deasupra case noastre. Sau să nu ne mai împărtășim pînă rămîne soția însărcinată. Hm...

Par.Arsenie Boca recomanda abstinenta trupeasca atunci cand femeia alapteaza.
Pentru copil.
Nu am auzit sa alpatezi un copil pana la 2 ani .

anita 28.08.2013 09:18:05

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 531844)
Faina intrebare capcana.
Daca spun nu, cad drept pacatos, daca spun da, drept fundul :21:

P.S. Cred ca ai observat ca n-am dat o nota personala discutiei, asa ca incearca si tu sa te controlezi in sensul asta.

Nici vorba sa dau o nota personala ,am spus ceea ce cred ca au observat si altii.
Raspunsul tau seamana cu ce au facut fariseii cand i-a intrebat Hristos de unde e botezul lui Ioan.

antoniap 28.08.2013 09:49:02

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 531865)
Antonia,

Nu vorbim de pofte, ci de a procrea. Pentru cine înțelege, e și asta e nevoință.

Daca iti doresti un copil si insisti constant, se poate sa obtii exact efectul invers. In schimb, daca mai faci si pauze, flacara e mai puternica si-l concepe si pe bebe! Asa ca Dumnezeu iti va rasplati nevointa de a te abtine.

Theodore_of_Mopsuestia 28.08.2013 13:46:17

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 531917)
Pentru copil.

Prea multa autoritate acordata cuiva care NU a fost, inca cel putin, canonizat. Un bun amic de-al meu, ortodox practicant, il defineste scurt ca vrajitor. Si, oricum, "chiar" sfintii fac greseli. Deci...

AlinB 28.08.2013 14:04:45

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 531918)
Nici vorba sa dau o nota personala ,am spus ceea ce cred ca au observat si altii.

Ceea ce crezi ca au observat altii, ce?
Sa inteleg ca acum te ascunzi in spatele "altora"?

Citat:

Raspunsul tau seamana cu ce au facut fariseii cand i-a intrebat Hristos de unde e botezul lui Ioan.
Daca n-ai observat si totusi stapanesti cat de cat limba romana, te lamuresc eu: n-am dat nici un raspuns.

AlinB 28.08.2013 14:05:45

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 531917)
Pentru copil.

E o parere personala, nu exista canoane in acest sens.

Citat:

De ce, e o imposibilitate fizica in acest sens?
O interdictie medicala?

AlinB 28.08.2013 14:08:06

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 531867)
Vrei să detalii tehnice vizavi de ce se întîmplă după?... Nu se cade, nu aici.

Nu am inteles dar daca ti-e jena sa ma lamuresti public, atunci P.M. :)

anita 28.08.2013 14:18:39

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 531955)
Ceea ce crezi ca au observat altii, ce?
Sa inteleg ca acum te ascunzi in spatele "altora"?

Ai dreptate ,nu trebuia sa fac aceasta remarca referitor la altii.
Nicidecum sa ma ascund in spatele lor .

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 531955)
Daca n-ai observat si totusi stapanesti cat de cat limba romana, te lamuresc eu: n-am dat nici un raspuns.

Nici fariseii nu au dat un raspuns pentru ca si ei trebuiau sa aleaga una din cele doua variante ,nu sa prefere ambiguitatea.

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:08:45.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.