Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Dragostea dintre un Ortodox si un ateu (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16909)

Barsaumas 10.11.2013 22:10:27

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 539791)
Si ca sa fiu rau pana la capat o sa spun si ca impresia mea e urmatoarea: ca multi ortodocsi de-aia se si grabesc cu casatoria: ca urla hormonii in ei.
Am vazut multi ortodocsi care se casatoresc la cateva luni dupa ce le-a facut duhovnicul cunostinta sau alte rude. Cu alte cuvinte, casatoria devine un fel de acoperire pentru relatii sexuale.

Ai perfecta dreptate. E multa ipocrizie si fariseism cit cuprinde, Alin nu are dreptate. In trecut, casatoriile aranjate erau cele mai stabile. Acum, din cauza nenorocitei "emacipari" feminine, mai ales cu altoiul habotniciei peste, se duc de ripa rapid.
Incep sa invidiez structura sufleteasca a unor atei echilibrati.

DragosP 11.11.2013 06:54:04

Citat:

În prealabil postat de Barsaumas (Post 539847)

Crezi că e cineva mirat de asta?:26:

Corinusha 11.11.2013 08:54:15

La cati oameni ortodocsi fac casatoria religioasa doar de forma nu v-ati gandit?!
Macar tipul, chiar si asa ateu cum este, e dispus sa faca un sacrificiu pentru femeia pe care o iubeste. E ca si cum ati face voi, crestinii ortodocsi sacrificiul sa treceti la alta religie (cel putin formal) pentru persona iubita. Dar voi n-ati face-o nici in ruptul capului, pentru ca aveti impresia ca sunteti in religia perfecta, in religia cea adevarata, ca vai, restu-s niste erezii si n-aveti ce discut cu ei. Ati fi dispusi sa renuntati la o relatie de iubire care chiar poate fi aproape de perfetiune. Preferati sa renuntati la un om bun (da, poate fi ateul sau neortodoxu ala un om mai bun ca multi pe care i cunoasteti si sunt ortodocsi) pentru ca aveti impresia ca religia voastra e cea adevarata, pe cand nici de asta nu puteti fi 100% siguri orice ar fi (idee neacceptata de voi din start).
Nu mai sfatuiti lumea la despartre, pentru ca habar nu aveti cum e omul ala. Poate fi exact ca in exemplul meu ipotetic. Si va zic ca un ateu nu face compromisuri din astea de dragul cuiva decat daca e vorba de ceva foarte serios.
Si cat timp nu are nimic impotrivafaptului ca tipa crede, nu vad problema.
Ca vor fi probleme cand apar copiii? Pot fi botezati ortodox, si nu prea gred ca tipul ar avea ceva impotriva asta si impotriva faptului ca femeia le v spune copiilor de credinta.

Corinusha 11.11.2013 08:57:19

Copilul ala poate deveni oricum ateu, sau poate deveni credincios practicant, sau alege varianta demijloc, si asta nu tine prea mult de parerea parintilor dupa o anumita varsta. Si ei cresc, si se documenteaza, si trag concluzii singuri.

Sau voi cei practicanti, sunteti practicanti doar pentru ca asa v-au invatat parintii? Nu cred. Cred ca v-ati si documentat in privinta crestinismului si a ortodoxiei. La fel si ateii, si cei care sunt ortodocsi, dar nu li se par in regula anumite lucruri(aici ma incarez si eu).

Si vorgind de a judeca. Voi ortodocsii care ii blatai pe cei e alta reigie sau nu ii aceeptati tot asta faceti, poate fara sa va dati seama.

AlinB 11.11.2013 09:25:00

Citat:

În prealabil postat de Barsaumas (Post 539847)
Ai perfecta dreptate. E multa ipocrizie si fariseism cit cuprinde, Alin nu are dreptate. In trecut, casatoriile aranjate erau cele mai stabile. Acum, din cauza nenorocitei "emacipari" feminine, mai ales cu altoiul habotniciei peste, se duc de ripa rapid.

Se pare ca admiratia pentru atei ti-a afectat nitelus judecata.
Ce urmeaza dupa aconfesional? Ateu? Rimeaza, sa stii.

Daca ai sa citesti cu atentie, ai sa vezi ca bogdan este tocmai, impotriva "casatoriilor aranjate" care zice el, sunt una din cauzele raului.

Eu nu sunt pentru cele "aranajate" (foarte relativa de altfel treaba) ci am incercat sa semnalez judecata pripita a lui bogdan, probabil prin prisma unor naivitati si patimi personale.

Si dupa cum vezi, nu feminismul este neaparat cauza tuturor relelor, si barbatii se pot dovedi handicapati in iubire, asa cum pentru o casatorie este nevoie de doi oameni, si ca sa se destrame este totusi nevoie de doi oameni.
Ca o fi unul vinovatul principal in unele cazuri, este partea a doua.

AlinB 11.11.2013 09:35:51

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 539871)
La cati oameni ortodocsi fac casatoria religioasa doar de forma nu v-ati gandit?!

Relevanta fiind care?

Citat:

Macar tipul, chiar si asa ateu cum este, e dispus sa faca un sacrificiu pentru femeia pe care o iubeste.
Pentru un ateu, ipocrizia nu e un sacrificiu, e a doua natura.
Nu ca n-ar fi si credinciosi in situatia asta.
Tu de exemplu.

Citat:

E ca si cum ati face voi, crestinii ortodocsi sacrificiul sa treceti la alta religie (cel putin formal) pentru persona iubita. Dar voi n-ati face-o nici in ruptul capului, pentru ca aveti impresia ca sunteti in religia perfecta, in religia cea adevarata, ca vai, restu-s niste erezii si n-aveti ce discut cu ei. Ati fi dispusi sa renuntati la o relatie de iubire care chiar poate fi aproape de perfetiune. Preferati sa renuntati la un om bun (da, poate fi ateul sau neortodoxu ala un om mai bun ca multi pe care i cunoasteti si sunt ortodocsi) pentru ca aveti impresia ca religia voastra e cea adevarata, pe cand nici de asta nu puteti fi 100% siguri orice ar fi (idee neacceptata de voi din start).
Nu e greu sa-mi dau seama ca ce stii tu despre dragoste este cules de la telenovele sau din Sandra Brown iar despre crestinism tot de pe acolo.

Stii cum se zice, nu poti sluji la doi stapani, pentru ca pana la urma unul tot il vei ura.
Tu de exemplu urasti ortodoxia pentru cate inchini altor idoli.

Adica "dragostea" ca relatie intre doua persoane de sex opus poate fi "aproape de perfectiuni", dar religia nu este decat extrem de relativa, un ateu poate fi un om bun, dar credinta fara doar si poate are defecte indiferent de confesiune, etc.

Argumente?
Comparatii idioate, intre cel mai bun dintre atei si cel mai rau dintre cei aparent credinciosi, sau mai bine zis dintre un ateu care nu merge la biserica si unul care in principiu crede ca exista un fel de Dumnezeu dar nu vede nici o legatura intre ideea de Dumnezeu si starea sa morala nenorocita - ca tine de exemplu.

Citat:

Nu mai sfatuiti lumea la despartre, pentru ca habar nu aveti cum e omul ala. Poate fi exact ca in exemplul meu ipotetic. Si va zic ca un ateu nu face compromisuri din astea de dragul cuiva decat daca e vorba de ceva foarte serios.
Si cat timp nu are nimic impotrivafaptului ca tipa crede, nu vad problema.
Ca vor fi probleme cand apar copiii? Pot fi botezati ortodox, si nu prea gred ca tipul ar avea ceva impotriva asta si impotriva faptului ca femeia le v spune copiilor de credinta.
Deci sfatul tau e bazat pe exemple ipotetice si "nu cred ca" + experienta de viata zero.
Adica nu ai intalnit oameni care sa faca compromisuri doar ca sa obtina ceva si pe urma dupa ce obtin - sa dezlantuie iadul.
Ce sa spun, tare sfatoasa mai esti. La o adica ce te doare, nu te frigi tu.

AlinB 11.11.2013 09:38:47

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 539872)
Copilul ala poate deveni oricum ateu, sau poate deveni credincios practicant, sau alege varianta demijloc, si asta nu tine prea mult de parerea parintilor dupa o anumita varsta. Si ei cresc, si se documenteaza, si trag concluzii singuri.

Sigur, va fi foarte fericit cu mama care ii spune ca exista Dumnezeu si tatal care ii spune ca mama minte.

Citat:

Si vorgind de a judeca. Voi ortodocsii care ii blatai pe cei e alta reigie sau nu ii aceeptati tot asta faceti, poate fara sa va dati seama.
blatai?
sa accepti ce?
Daca vine cineva si iti spune ca barbatul tau e un curvar, iar tu cercetezi si vezi ca asa este, ce faci, il crezi pe el care iti zice ca e alb ca neaua si il accepti asa cum este?

catalin2 11.11.2013 09:54:46

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 539871)
Dar voi n-ati face-o nici in ruptul capului, pentru ca aveti impresia ca sunteti in religia perfecta, in religia cea adevarata, ca vai, restu-s niste erezii si n-aveti ce discut cu ei. Ati fi dispusi sa renuntati la o relatie de iubire care chiar poate fi aproape de perfetiune. Preferati sa renuntati la un om bun (da, poate fi ateul sau neortodoxu ala un om mai bun ca multi pe care i cunoasteti si sunt ortodocsi) pentru ca aveti impresia ca religia voastra e cea adevarata, pe cand nici de asta nu puteti fi 100% siguri orice ar fi (idee neacceptata de voi din start).

Eu ti-am atras atentia de doua ori, tu continui sa iti expui parerile gresite ca si cum ai stii despre ce vorbesti, ne judeci, ba chiar dai si sfaturi cum trebuie sa faca fiecare. Ai intrat pe un forum ortodox, poti intelege ca nu stii aproape nimic despre ortodoxie sau crestinism? Dar scrii doar din mandrie. Credinta ortodoxa nu e gresita, tu ai pareri gresite. Si se vede cu ochiul liber si cauza: mandria. Care sta la baza oricarei indepartari de Dumnezeu. Pana nu mai lasi din mandrie nu poti vedea prea multe, e ca o ceata care impiedica pe om sa vada adevarul.
Raspunsul la mesajul tau il poti citi in mesajul meu urmator.

catalin2 11.11.2013 10:06:53

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 539743)
De ce sa-l paraseasca daca e necredincios? Alaturi de ea, el va fi mereu cuplat la orizontul credintei, in timp ce ea va fi mereu in dialog cu necredinta. Alatuarea poate fi benefica pentru ambii, cel putin nu va exista sedentarism spiritual, ci dileme continue ce poate sa-i faca sa caute. Cred totusi ca n-ar trebui sa se grabeasca cu cununia religioasa, tratand-o superficial.

Poate sa stea necasatorita cu el si pana la adanci batraneti, si e chiar mai bine asa. Dar cum? Ca exista un mare dar. Fara sa aiba relatii intime.
Sfantul Apostol Pavel ne spune in Sfanta Scriptura ce este casatoria si de ce are omul nevoie sa se casatoreasca. Ne spune ca e mai bine ca omul sa ramana asa, necasatorit. Dar cei ce nu pot sa se casatoreasca. Ce sa nu poata? Ca sa nu desfraneze. Casatoria e necesara ca omul sa nu desfraneze, altfel poate sa stea necasatorit ca si calugarii.
Ori, daca sta cineva necasatorit si are relatii intime desfraneaza. Preotii, cel putin pe cei pe care i-am vazut, nu impartasesc pe cineva care traieste cu altcineva necununat. Iar oprirea de la Impartasanie era considerata si in trecut indepartarea temporara din Biserica. Conceptiile moderniste din zilele noastre au adus si ideea protestanta ca ajunge doar credinta, cand de fapt Sfintele Taine, si in special Sfanta Impartasanie erau baza.
I-am raspuns si Sofiei.

bogdan81 11.11.2013 10:11:20

Un ateu care nu-l cauta deloc pe Dumnezeu e un om de plans.
Cum poti trai fara un sens al vietii.
Gustave Thibon, un ganditor francez spunea: "Nu pot suferi doua feluri de oameni: cei care nu-l cauta pe Dumnezeu si cei care isi imagineaza ca l-au gasit."
Prin a doua categorie se referea la cei care stagneaza si se opresc din drumul nesfarsit pe care il au de parcurs.
Alin si Cata au dreptate.

catalin2 11.11.2013 10:15:08

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 539764)
6. Unii scriu (si se da de ex. Parintele Papacioc) ca nu se pot schimba oamenii.

Eu am dat citatul din Parintele Arsenie, dar nici eu, nici parintele nu am spus asa ceva. Cum as putea sa spun asta cand eu am fost agnostic/ateu? Ar fi comic sa spun tocmai eu asta.
Era vorba ca cineva care se schimba doar de dragul sotiei sau persoanei iubite nu devine credincios, doar se preface. Persoana iubita nu are cum sa convinga pe cineva sa devina credincios, poate doar sa il ajute, pentru ca numai persoana in cauza poate lua aceasta decizie.

bogdan81 11.11.2013 10:16:21

In budism de exemplu, odata ce "inteleptul" a atins iluminarea se opreste, nu mai are unde sa mearga mai departe. In crestinism insa, drumul e nesfarsit, pentru ca taina intalnirii intre persoane e si ea nesfarsita. Nu e loc de stagnare.
Fara un Dumnezeu Personal si fara viata vesnica nici viata asta nu are sens.

Corinusha 11.11.2013 10:18:15

blmati vroiam sa scriu.

relevanta la casatoia religioasa fiind tocmai faptul ca nu toti au aceeasi viziune asupra religiei, nu toti sunt indoctrinati si sunt ortodocsi care sunt doar cu numele si botezul ortodocsi si atat. Atunci de ce la ei ar fi cat de cat in regula si la un ortodox cu un ateu/om cu alta cofesiune nu e in regula?

de ce e ipocrizie faptul ca ateul e de acord cu casatoria religioasa desi el nu crede? IUBIREA=IPOCRIZIE in viziunea ta?

Ce stiu eu despre dragoste nu e cules din nici o telenovela si nici o carte siropoasa, e viata reala. Sti, nu-s nici oarba, nici fara simtire... Sau ai impresia ca pentru ca nu-s c tin, automt nu stiu ce e dragostea, nu stiu sa iubesc si nu stiu cum e sa fi iubit?? Mai gandeste-te.

La fel cum adevarul e relativ si perfectiunea e relativa. Deci da, un cuplu foate fi aproape de perfectiun (aia mea relativa), la fel cum toate conesiunile CRESSTINE au partea lor de adevar RELATIV.

Comparatii iioate faci si tu si lti forumisti de cate ori se iveste ocazia... asa ca nu sunteti nici voi (cativa de pe forum, acu nu sau sa ii insir pe toti) cu nimic mai buni la capitolul asta.

Da, alin, sfatul meu bazat pe exemple ipotetice pentru ca daca dau exemple concrete imi sariti si mai tare in cap, asa ca prefer sa raman la sfaturile mele ipotetice care nu-s chiar ipotetice, dar prefer sa ramana in forma asta. Si experienta de viata nu mi-e chiar zero. Doar pentru ca n-am peste 50 de ani nu inseamna ca nu am experienta de viata; nu sti prin ce si cate am trecut ca a imi zici ca n-am experienta e viata. Asa de simplu pot spune ca nici tu n-ai experienta de viata, ceea ce sigur e gresit.

da, alin, un ateu poate fi un om bun, la fe cum un crestin ortodox (sau de orice alta conesiune) poate fi un om rau. Nu credinta te face neaparat BUN sau RAU.

De cate ori trebuie sa-ti mi zic ca NU URASC ortodoxia? De fapt, eu nu urasc in general. Pur si simplu nu-s de acord cu unele idei din Biserica Ortodoxa, la fel cum nu sun de acord cu unele idei din alte confesiuni. Asta nu inseamna ca urasc ceva. Zi-mi si mie te rog la ceidoli ma inchin eu? Ca eu nu stiu, poate asa aflu si eu.

Patrie si Credinta 11.11.2013 10:19:06

ok, ma bag si eu in seama.
Nu era prin primele secole niste istorisiri cu fete "d-ale noastre" de se casatoreau cu pagani si viceversa si pana la urma se converteau, pe bune. Nu stii ce plan o fii de sus, zic si eu.

Corinusha 11.11.2013 10:23:36

Catalin, si tu judeci, ne judeci pe noi astia care nu iti impartasim valorile si parerile.
Nu conteaza atat de tare ca sunt pe un forum crestin ortodox; sunt tot in spatiu public, asa ca nu vad de ce nu imi pot scrie parerile, atata timp cat nu aduc injurii la adresa nimanui, atata timp cat nu jignesc pe nimeni. Suntemi oameni unici, niciodata n-o sa fie toata lumea de acord cu tine, la fel cum niciodata n-o sa fie toata lumea de acord cu mine sau cu alte persoane. E simplu.

catalin2 11.11.2013 10:25:28

Citat:

În prealabil postat de Patrie si Credinta (Post 539889)
ok, ma bag si eu in seama.
Nu era prin primele secole niste istorisiri cu fete "d-ale noastre" de se casatoreau cu pagani si viceversa si pana la urma se converteau. Nu stii ce plan o fii de sus, zic si eu.

Ai facut bine ca ai amintit despre asta, am vrut sa scriu si eu in mesajul precedent, dar n-am mai scris ca sa nu il lungesc.
Tot Sfantul Pavel spune ca daca cineva e casatorit cu un necredincios (pe atunci nu erau necredinciosi, e vorba de pagani), daca acela vrea sa se desarta sa il alse, dar daca vrea sa ramana sa nu se desparta, pentru ca e posibil sa se sfinteasca prin cel credincios. Adica sa devina si el credincios. Dar aici e vorba tot de casatoria fara relatii intime. De asta ma scris si eu ca ar fi chiar mai bine sa ramana cu el necasatorita, dar si fara relatii intime. Ceea ce e imposibil, practic.

DragosP 11.11.2013 10:27:36

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 539888)
blmati vroiam sa scriu.

Mai dreptul la o încercare.:16:

catalin2 11.11.2013 10:30:53

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 539890)
Catalin, si tu judeci, ne judeci pe noi astia care nu iti impartasim valorile si parerile.
Nu conteaza atat de tare ca sunt pe un forum crestin ortodox; sunt tot in spatiu public, asa ca nu vad de ce nu imi pot scrie parerile, atata timp cat nu aduc injurii la adresa nimanui, atata timp cat nu jignesc pe nimeni. Suntemi oameni unici, niciodata n-o sa fie toata lumea de acord cu tine, la fel cum niciodata n-o sa fie toata lumea de acord cu mine sau cu alte persoane. E simplu.

Nu e vorba ca fiecare are o parere, ci ca noi avem dreptate si tu nu. Noi stim despre ce vorbim si tu nu.
E un spatiu public, dar cu reguli. Iar una din reguli e legata tocmai de credinta. In regulamentul fomului e scrisa la ultimul punct. Vad ca nu se mai vad regulile, sunt mai multe subiecte la acea sectiune. Le-am gasit: [COLOR=#0000ff]http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=3[/COLOR] Fata de alte forumuri publice are un punct special: 12. Nu acceptam sa fie denigrata credinta ortodoxa.
In rest sunt forumuri cu teme generale, care au au aceste punct, acolo se poate scrie ce doreste fiecare.

Florinvs 11.11.2013 10:48:07

Din ce am vazut in toate postarile colegilor, am observat ca se face o confuzie intre doua "planuri"" ca sa le zic asa:

1. Parerea mea sincera este urmatoarea: credinta ortodoxa este singura adevarata si corecta, si nimeni nicioadata nu va ma determina a-mi schimba aceasta parere;

2. Asta nu inseamna ca nu am intalnit si oameni de alte religii sau atei (si in copilarie si mai tarziu am avut/am si prieteni care sunt atei convinsi, dar care - cu toate acestea- s-au dovedit oameni seriosi si corecti in relatiile inter-umane. De acord ca fiind atei nu se vor mantui, insa in viata de zi cu zi in societate au o atitudine de buna convietuire sociala si cetateneasca).
De acord ca daca nu-i ortodox (e de alta religie sau ateu) am datoria a-i explica de ce credinta ortodoxa este cea corecta, insa daca omul tot vrea sa ramana la conceptia lui si e om civilizat, ce sa-i fac ?! Sa-i dau in cap sau sa rup prietenia numai pentru ca nu e ortodox ?!
Doar atunci cand socializam si mergem la un fotbal sau in oras la o bere sau un biliard nu discutam chestiuni religioase, deci nu are cum a ma influienta in vreun fel!

De exemplul aici in Husi si inainte de razboi erau cetateni de mai multe religii- ortodoxa, catolica, mozaica si inclusiv atei, ori nicioadata nu au existat conflicte din cauza orientarii religioase! Cel ortodox se intelegea bine si cu cel catolic din Corni (de la care toamna cumpara un vin sau struguri) si cu evreul care aveea un magazin, fara ca vreunul sa incerce a-i impune celuilalt religia sa.

3. Intradevar, atunci cand apar sentimente autentice intre un barbat si o femeie, in care unul din ei nu este ortodox/ortodoxa poate fi mai complicat, insa daca se indeplinesc doua conditii de baza (sa existe sentimente autentice de iubire in mod reciproc si ambii sa fie oameni lucizi si cel/cea care nu este ortodoxa/ortodox sa nu incerce a-i schimba ori influienta celui/celei ortodox religia), atunci sunt convins ca si o astfel de relatie/casnicie ar aveea sanse destul de mari de reusita!

Corinusha 11.11.2013 10:55:57

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 539893)
Nu e vorba ca fiecare are o parere, ci ca noi avem dreptate si tu nu. Noi stim despre ce vorbim si tu nu.
E un spatiu public, dar cu reguli. Iar una din reguli e legata tocmai de credinta. In regulamentul fomului e scrisa la ultimul punct. Vad ca nu se mai vad regulile, sunt mai multe subiecte la acea sectiune. Le-am gasit: [COLOR=#0000ff]http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=3[/COLOR] Fata de alte forumuri publice are un punct special: 12. Nu acceptam sa fie denigrata credinta ortodoxa.
In rest sunt forumuri cu teme generale, care au au aceste punct, acolo se poate scrie ce doreste fiecare.

Hai au, tu, sau voi detineti adevrul. Demonstreaza daca asa crezi.
Nu iti denigreaza nimeni credinta. Sau pentru ca nu sunt de acord cu parerea ta inseamna ca te denigrez si daca nu-s de acord cu unele aspcte ale credinteti ortodoxe, inseamna ca denigrez credinta ortodoxa?

denigréz v. tr. (lat. dénigro, -áre, d. nĭger, negru; f. dénigrer). Defaĭm, ponegresc.

N-am dat nicaieri si nimanui sfat sa "iasa" din ortodoxie ca e nustiu cum, pur si simplu nu-s de acord cu unele aspecte, dogme, canoane etc.,dar asta nu inseamna ca urasc ortodoxia, sau ca ii urasc pe ortodocsi.
Respect orice cult/religie si orice om, atata timp cat nu vrea sa imi bage pe gat cu forta credinta lui, atata timp cat omul respectiv nu imi baga pe gat "adevarul absolut" (asa credem toti, ca religia noastra etine adevarul absolut) al religiei/credintei lui.

BLAMAȚI, DragosP

catalin2 11.11.2013 11:05:58

Citat:

În prealabil postat de Florinvs (Post 539895)
2. Asta nu inseamna ca nu am intalnit si oameni de alte religii sau atei (si in copilarie si mai tarziu am avut/am si prieteni care sunt atei convinsi, dar care - cu toate acestea- s-au dovedit oameni seriosi si corecti in relatiile inter-umane. De acord ca fiind atei nu se vor mantui, insa in viata de zi cu zi in societate au o atitudine de buna convietuire sociala si cetateneasca).
De acord ca daca nu-i ortodox (e de alta religie sau ateu) am datoria a-i explica de ce credinta ortodoxa este cea corecta, insa daca omul tot vrea sa ramana la conceptia lui si e om civilizat, ce sa-i fac ?! Sa-i dau in cap sau sa rup prietenia numai pentru ca nu e ortodox ?!

Orice om, fie ateu sau pagan, pastreaza chipul lui Dumnezeu (alterat), nu are cum sa fie rau in totalitate. Poate fi si un ateu bun, dar din punct de vedere omenesc, nu si spiritual. Evident ca trebuie sa ne intelegem bine cu toti, ba chiar trebuie sa iubim toti oamenii, chiar toata creatia. Cum se si spune uram pacatul, dar iubim pe pacatos.
Citat:

În prealabil postat de Florinvs (Post 539895)
3. Intradevar, atunci cand apar sentimente autentice intre un barbat si o femeie, in care unul din ei nu este ortodox/ortodoxa poate fi mai complicat, insa daca se indeplinesc doua conditii de baza (sa existe sentimente autentice de iubire in mod reciproc si ambii sa fie oameni lucizi si cel/cea care nu este ortodoxa/ortodox sa nu incerce a-i schimba ori influienta celui/celei ortodox religia), atunci sunt convins ca si o astfel de relatie/casnicie ar aveea sanse destul de mari de reusita.

Aici e diferenta, nu stiu daca o sesizezi, poate cineva sa se inteleaga bine cu cei de alte religii sau atei, dar nu are si relatii intime cu ei (asta ca sa fac o gluma). Daca e din alt cult sau ateu nu poate beneficia de Taina cununiei pana nu devine credincios sau ortodox. Iar daca nu e cununat religios si are relatii intime nu se poate impartasi credinciosul, practic se autoexclude din Biserica, pana isi reglementeaza situatia. Poate e posibil ca celui credincios sa i se faca niste dezlegari speciale sa se poata impartasi, dar nu cred ca exista asa ceva, eu nu am auzit.

catalin2 11.11.2013 11:12:57

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 539897)
Hai au, tu, sau voi detineti adevrul. Demonstreaza daca asa crezi.
Nu iti denigreaza nimeni credinta. Sau pentru ca nu sunt de acord cu parerea ta inseamna ca te denigrez si daca nu-s de acord cu unele aspcte ale credinteti ortodoxe, inseamna ca denigrez credinta ortodoxa?
denigréz v. tr. (lat. dénigro, -áre, d. nĭger, negru; f. dénigrer). Defaĭm, ponegresc.
N-am dat nicaieri si nimanui sfat sa "iasa" din ortodoxie ca e nustiu cum, pur si simplu nu-s de acord cu unele aspecte, dogme, canoane etc.,dar asta nu inseamna ca urasc ortodoxia, sau ca ii urasc pe ortodocsi.

Pai eu la fiecare mesaj al tau vad ca ii balmezi pe ortodocsi sau credinta ortodoxa. Doar pentru ca nu se incadreaza conceptiilor tale. Iti repet, tu nici macar nu stii care sunt conceptiile bune si rele, pentru ca in primul rand nu stii aproape nimic despre ortodoxie, doar cateva fraze din auzite. daca vrei poti incepe cu citirea catehismului, exista si unele foarte scurte: http://www.credo.ro/catehism.php
Tu practic te comporti ca si cum dai sfaturi unor chirurgi, ii condamni, dar nu stii aproape nimic despre chirurgie. Ortodoxia are si ea niste invataturi, la fel ca orice alta disciplina. Nu stii tabla inmultirii doar pentru ca ai ratiune si gandesti, trebuie sa o si citesti inainte. Intelegi acum diferenta? Nu inseamna ca daca o sa citesti os a si intelegi, pentru ca fiecare intelege in functie de smerenie si de alti factori, dar macar ai o baza.

sophia 11.11.2013 11:58:28

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 539885)
Eu am dat citatul din Parintele Arsenie, dar nici eu, nici parintele nu am spus asa ceva. Cum as putea sa spun asta cand eu am fost agnostic/ateu? Ar fi comic sa spun tocmai eu asta.
Era vorba ca cineva care se schimba doar de dragul sotiei sau persoanei iubite nu devine credincios, doar se preface. Persoana iubita nu are cum sa convinga pe cineva sa devina credincios, poate doar sa il ajute, pentru ca numai persoana in cauza poate lua aceasta decizie.

Ah, scuza-ma, am inteles eu gresit.
Si tocmai asta este pericolul. Voi (multi de aici) dati cu usurinta sfatul sa treaca partenerul la ortodoxie si gata, s-a rezolvat. Si se poate ca de multe ori sa se faca asta numai ca sa se implineasca un ritual, o procedura. Ce se intampla in sufletul omului, nu mai conteaza.
Cei care trec de buna voie la un moment dat la ortodoxie, cred eu ca o fac totusi in mod chibzuit si cu sufletul.
Aici este diferenta.

Si totusi eu cred ca exista si cazuri in care un om invata si indrageste ortodoxia pana la urma si se converteste poate, sau macar o traieste impreuna cu sotul/sotia.

Mi-a mai raspuns pe undeva, dar n-am inteles la ce te-ai referit ca de fapt te certai cu Corinusha.

Eu revin totusi la o intrebare: sunt importante ritualurile? Sau sufletul.
Da, inteleg, vei spune ca ce nu se poate impartasi si deci prin asta nu poate fi considerat ortodox.

Si mai intreb ceva concret: totusi ce este de ales? Sa traiasca acei oameni in pacat (necununati), sau sa se gaseasca o solutie sa-i cunune in biserica? Care pacat este mai mare pana la urma?

Ca pana la urma asta este problema in cazul de fata.
Daca oamenii se iubesc, nu vor renunta unul la altul.

Vezi, noi nu stim viitorul. Poate ca este un om bun ateul si va functiona "in civil" relatia, sau poate ca nu va functiona, ca va influenta diferenta de credinta prea mult relatia. Nu stim noi asta.

Of, daca am gasi partener ortodox si bun si potrivit pe toate drumurile, n-am mai sta sa discutam aici aiurea. Dar sunt doua chestii:
- nu gasesti parener(a)
- cu globalizarea asta se intalnesc oameni din toate colturile tarii. Si ii oprim sa se iubeasca si uneasca? Cine suntem noi?
Si daca Dumnezeu tocmai asta vrea?

Corinusha 11.11.2013 12:24:07

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 539900)
Pai eu la fiecare mesaj al tau vad ca ii balmezi pe ortodocsi sau credinta ortodoxa. Doar pentru ca nu se incadreaza conceptiilor tale. Iti repet, tu nici macar nu stii care sunt conceptiile bune si rele, pentru ca in primul rand nu stii aproape nimic despre ortodoxie, doar cateva fraze din auzite. daca vrei poti incepe cu citirea catehismului, exista si unele foarte scurte: http://www.credo.ro/catehism.php
Tu practic te comporti ca si cum dai sfaturi unor chirurgi, ii condamni, dar nu stii aproape nimic despre chirurgie. Ortodoxia are si ea niste invataturi, la fel ca orice alta disciplina. Nu stii tabla inmultirii doar pentru ca ai ratiune si gandesti, trebuie sa o si citesti inainte. Intelegi acum diferenta? Nu inseamna ca daca o sa citesti os a si intelegi, pentru ca fiecare intelege in functie de smerenie si de alti factori, dar macar ai o baza.

exact asta pot sa spun si eu despre tine catalin; ca la multe postari ii blamezi pe cei neortodocsi sau atei. Nici tu nu sti care sun coneptiile bune si rele, nici tu nu sti mare lucru despre alte religii in comparatie cu cate sti despre ortodoxie, deci practic suntem oarecum in aceeasi oala. Te comporti exact ca mine, doar c din alta perspectiva. Atunci, cred ca gresim amandoi, nu doar eu, sau vem amandoi o parte de adevar.

anita 11.11.2013 13:11:24

E o diferenta intre a blama si a sustine un punct de vedere.
Dar nu inteleg care e scopul venirii d-voastra pe acest forum.
Religia ortodoxa nu o cunoasteti ,deci pentru ce scrieti aici ?
Pentru ca pana acum nimic constructiv nu ati scris .

Corinusha 11.11.2013 19:05:53

doamna anita, multi nu scriem lucruri constructive pe aici, asa ca nu vad relevanta.
Mai nou nu am voie sa scriu pe un forum, doar pentru ca nu stiu prrea multe despre baza forumului? de ce intra ortodocsii pe forumuri care nu tin de ei? are vreo relevanta?
credeti ca un forum crestin ortodox nu are nevoie si de cineva din afara, cineva care nu e atat de indoctrinat cu ideile impuse de Biserica, un om normal cu alte conceptii credeti ca va strica credinta?
V-ati gandit ca de pe ici si colo mai invat si eu cate ceva, chiar daca in mare masura mi-am pastrat ideile si conceptiile?

de fapt, nici nu merita sa imi bat capul cu argumente, ca pe-aici orice argumente s-ar aduce, nu e valabil decat ce a zis preotul x si Sfantul Parinte y, parerile documentate nu conteaza. Mai usor e sa ne luam dupa x si y decat sa ne documentam, sa citim, sa ascultam (si aici ma refer si la surse care n-au nici o legatura cu religia de orice fel).
Ce nu puteti accepta voi e ca nu detineti adevarul absolut, si cred ca va macina chestia asta, din moment ce reactionati asa (e o simpla concluzie si nu e universal valabila).
Am inceput anul asta sa postez cu ganduri pasnice, nu sa ma cert cu nimeni, dar n-am crezut niciodata ca ortodocsii sunt atat de netoleranti. Sincer, prefer sa nici nu ma apropiu mai tare de ortodoxie, pentru ca asta ar inseamna sa detest tot ce nu are legatura cu ortodoxia, ar insemna sa uit ca in primul rand, persoana de langa mine e un om, inainte sa aiba vreo religie/confesiune sau sa apartina vreunui cult, sau mai rau, sa fie ateu.
Nu, prefer sa cred in valorile umane personale, care tot Dumnezeu ni le-a dat, decat sa incep sa am ganduri urate despre oameni doar din cauza credintei sau a lipsei acesteia. Prefer de 100 de ori un ateu care face faptele bune si ajuta pentru ca el crede in asta, in bunatate, decat ortodoxul care o face doar cu scopul mantuirii.
Bunatatea lui Dumnezeu se reflecta si in oameni care nu apartin ortodoxiei, Dumnezeu lucreaza in mod misterios, si nimeni nu va sti cum. Si sincer, am incredere in Dumnezeu, stiu ca e Acolo, dar chiar nu cred in religii/confesiuni, tocmai pentru ca religia ne face mai rai pe alocuri; uitati-va doar la certurile si cuvintele urate de pe forum, atunci cand un neortodox si-a zis parerea contrarie unui ortodox (si nu, nu vorbesc despre cazul cand postez eu, sunt multwe altele inca dinainte sa incep eu sa postez). Pentru ce sa cred in religie, pentru manipulare continua si in domeniul spiritual? Nu suntem oare manipulati din destule parti, ca sa ne lasam manipulati si in chestiuni spirituale, care pana la urma ne priveste pe fiecare in parte, fara sa fie nevoie de "n-am ce discuta cu ereticii", "trebuie sa urasti ereticii", "sa fugi de ertici ca de dracu" si multe altele asemanatoare?

Nu multumesc. Din pacate la cativa n-am vazut pe-aici nici prea multa valoare umana, nu ca eu as fi mai presus cu ceva; am si eu lipsurile mele, care-s destul de multe, dar nu-mi pierd eu increderea in Dumnezeu si in oameni din cauza asta.

P.S.: Generalizarea e valabila doar pentru cativa, si doar in anumite situatii.

Acum, hai, sariti-mi din nou in cap sau ignorati-ma complet doar pentru ca mi-am exprimat o alta parere contrarie cu a multora...sunt obisnuita...dar tot nu renunt a scrie daca simt ca vreau sa scriu ceva.

catalin2 11.11.2013 19:06:47

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 539907)
exact asta pot sa spun si eu despre tine catalin; ca la multe postari ii blamezi pe cei neortodocsi sau atei. Nici tu nu sti care sun coneptiile bune si rele, nici tu nu sti mare lucru despre alte religii in comparatie cu cate sti despre ortodoxie, deci practic suntem oarecum in aceeasi oala. Te comporti exact ca mine, doar c din alta perspectiva. Atunci, cred ca gresim amandoi, nu doar eu, sau vem amandoi o parte de adevar.

Tu spui ceva din perspectiva relativismului modernist, ca fiecare are dreptate sau ca nu cunoastem adevarul. Daca cineva spune ca un leu are patru picioare si un altul ca are zece picioare nu spun ambii adevarul. Doar ca unul nu vede adevarul. Recunosti chiar tu ca nu stii exact care e adevarul, dar eu sunt sigur, la fel si ceilalti ortodocsi. Daca vei depune un mic efort sa il cauti il vei vedea si tu. Pana atunci nu aveam doua pareri, tu crezi ceva gresit, pentru ca nu cunosti. Noi am gasit deja adevarul, tu inca il mai cauti sau te indoiesti de el. Din perspectiva ta, din cauza ca nu stii care e adevarul, crezi ca nici altii nu stiu. Daca cineva nu stie cat face 7 ori 7 va spune ca nu stie si va crede ca nici altii nu stiu. Daca e si mandru nici nu ii asculta pe cei ce stiu si nici nu se apuca sa citeasca tabla inmultirii. Si va ajunge sa dea si sfaturi si sa-i judece pe cei ce spun ca rezultatul e 49.

catalin2 11.11.2013 19:34:28

Citat:

Mi-a mai raspuns pe undeva, dar n-am inteles la ce te-ai referit ca de fapt te certai cu Corinusha.
Eu nu m-am certat cu Corina, dimpotriva, ii atrageam ei atentia sa nu nu mai certe ea pe noi.
Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 539903)
Voi (multi de aici) dati cu usurinta sfatul sa treaca partenerul la ortodoxie si gata, s-a rezolvat. Si se poate ca de multe ori sa se faca asta numai ca sa se implineasca un ritual, o procedura. Ce se intampla in sufletul omului, nu mai conteaza.
Cei care trec de buna voie la un moment dat la ortodoxie, cred eu ca o fac totusi in mod chibzuit si cu sufletul.
Aici este diferenta.

Dimpotriva, eu (si altii) am sustinut ca nu poate face o taina daca nu devine si credincios. Doar ieri am vazut ca e vorba si de botez. E culmea sa boteze un ateu, nu putem decat sa ne amuzam (desi e mai mult tragic).
Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 539903)
Eu revin totusi la o intrebare: sunt importante ritualurile? Sau sufletul.
Da, inteleg, vei spune ca ce nu se poate impartasi si deci prin asta nu poate fi considerat ortodox.
Si mai intreb ceva concret: totusi ce este de ales? Sa traiasca acei oameni in pacat (necununati), sau sa se gaseasca o solutie sa-i cunune in biserica? Care pacat este mai mare pana la urma?
Ca pana la urma asta este problema in cazul de fata.
Daca oamenii se iubesc, nu vor renunta unul la altul.

Tu privesti aproape totul din perspectiva omeneasca, seculara, am observat si in alte mesaje ale tale. Cand ne-am nascut nu am semnat contract ca trebuie sa fim mantuiti si sa ni se asigure tot ce vrem noi. Cand Moise a primit cele zece porunci probabil unii iudei au fost socati, ei credeau ca fac bine. Chiar si omorul era ceva firesc in acea epoca. Tu spui ca fiecare sa faca asa cum vrea el, in functie de cum se comporta cei din epoca lui, si apoi sa fie suparat daca cineva ii spune ca nu e bine.
Un credincios va cauta sa afle mai intai daca partenerul are vreo treaba si cu credinta si in ce fel, nu doar sa fie om. Dar daca nu e practicant afla abia cand trebuie sa faca slujba la biserica. Si atunci, daca e un ateu botezat ortodox nu e nicio problema pentru el.
Daca ai citit mesajul meu am dat si solutiile. Daca vrea sa ramana cu el pana devine credincios o poate face fara sa aiba relatii intime. Daca nu poate sa isi gaseasca pe altcineva, credincios. Sau, mai e o cale mai simpla, renunta la credinta, dragostea e mai importanta decat Dumnezeu, daca asa crede. Nimeni nu obliga pe cineva sa se mantuiasca, nici chiar Dumnezeu. E o alegere libera. Nici noi nu putem fi siguri, facem ce putem si speram. Doar ca stim conditiile, nu suntem agnostici.

Solveig 11.11.2013 19:42:22

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 539942)
doamna anita, multi nu scriem lucruri constructive pe aici, asa ca nu vad relevanta.
Mai nou nu am voie sa scriu pe un forum, doar pentru ca nu stiu prrea multe despre baza forumului? de ce intra ortodocsii pe forumuri care nu tin de ei? are vreo relevanta?
credeti ca un forum crestin ortodox nu are nevoie si de cineva din afara, cineva care nu e atat de indoctrinat cu ideile impuse de Biserica, un om normal cu alte conceptii credeti ca va strica credinta?
V-ati gandit ca de pe ici si colo mai invat si eu cate ceva, chiar daca in mare masura mi-am pastrat ideile si conceptiile?

de fapt, nici nu merita sa imi bat capul cu argumente, ca pe-aici orice argumente s-ar aduce, nu e valabil decat ce a zis preotul x si Sfantul Parinte y, parerile documentate nu conteaza. Mai usor e sa ne luam dupa x si y decat sa ne documentam, sa citim, sa ascultam (si aici ma refer si la surse care n-au nici o legatura cu religia de orice fel).
Ce nu puteti accepta voi e ca nu detineti adevarul absolut, si cred ca va macina chestia asta, din moment ce reactionati asa (e o simpla concluzie si nu e universal valabila).
Am inceput anul asta sa postez cu ganduri pasnice, nu sa ma cert cu nimeni, dar n-am crezut niciodata ca ortodocsii sunt atat de netoleranti. Sincer, prefer sa nici nu ma apropiu mai tare de ortodoxie, pentru ca asta ar inseamna sa detest tot ce nu are legatura cu ortodoxia, ar insemna sa uit ca in primul rand, persoana de langa mine e un om, inainte sa aiba vreo religie/confesiune sau sa apartina vreunui cult, sau mai rau, sa fie ateu.
Nu, prefer sa cred in valorile umane personale, care tot Dumnezeu ni le-a dat, decat sa incep sa am ganduri urate despre oameni doar din cauza credintei sau a lipsei acesteia. Prefer de 100 de ori un ateu care face faptele bune si ajuta pentru ca el crede in asta, in bunatate, decat ortodoxul care o face doar cu scopul mantuirii.
Bunatatea lui Dumnezeu se reflecta si in oameni care nu apartin ortodoxiei, Dumnezeu lucreaza in mod misterios, si nimeni nu va sti cum. Si sincer, am incredere in Dumnezeu, stiu ca e Acolo, dar chiar nu cred in religii/confesiuni, tocmai pentru ca religia ne face mai rai pe alocuri; uitati-va doar la certurile si cuvintele urate de pe forum, atunci cand un neortodox si-a zis parerea contrarie unui ortodox (si nu, nu vorbesc despre cazul cand postez eu, sunt multwe altele inca dinainte sa incep eu sa postez). Pentru ce sa cred in religie, pentru manipulare continua si in domeniul spiritual? Nu suntem oare manipulati din destule parti, ca sa ne lasam manipulati si in chestiuni spirituale, care pana la urma ne priveste pe fiecare in parte, fara sa fie nevoie de "n-am ce discuta cu ereticii", "trebuie sa urasti ereticii", "sa fugi de ertici ca de dracu" si multe altele asemanatoare?

Nu multumesc. Din pacate la cativa n-am vazut pe-aici nici prea multa valoare umana, nu ca eu as fi mai presus cu ceva; am si eu lipsurile mele, care-s destul de multe, dar nu-mi pierd eu increderea in Dumnezeu si in oameni din cauza asta.

Acum, hai, sariti-mi din nou in cap sau ignorati-ma complet doar pentru ca mi-am exprimat o alta parere contrarie cu a multora...sunt obisnuita...dar tot nu renunt a scrie daca simt ca vreau sa scriu ceva.

Am auzit parerea asta la foarte multi oameni, care, bine intentionati, vroiau sa se apropie de ortodoxie dar n-au mai facut-o pentru ca au intalnit anumite persoane care pur si implu nu erau in duh ortodox si asta i-a smintit...
Sper din tot sufletul ca nu va formati ideea despre Ortodoxie pe acest forum (sau pe oricare altul...); si cred ca suntem vinovati, noi cei care ne declaram ortodocsi, de faptul ca ortodoxia e vazuta astfel.
Nu, ortodoxia nu da in cap nimanui cu dogmele (deja acest cuvant are o conotatie neadevarata si chiar ridicola pe aici, ce bine ar fi sa clarificam asta la un moment dat)- dar noi suntem oameni pacatosi si uneori facem asta; ea ne invata dragostea, toleranta, nobletea, finetea, asa cum Domnul Hristos este, si Maica Lui, si sfintii.
Vedeti altfel lucrurile pentru ca unii nu am invatat aceasta lectie; si pentru ca nu ati cautat destul.
Cautati oameni duhovnicesti, rugaciunea adevarata si va veti odihni sufletul cu apa cea vie a Ortodoxiei.
Cititi ceva hranitor din tezaurul Ortodoxiei. Cautati o biserica in care sa va simtiti acasa. Cu siguranta veti gasi ceea ce cautati si va veti da seama ca e cu totul altceva decat gasiti aici.

AlinB 11.11.2013 20:27:51

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 539907)
exact asta pot sa spun si eu despre tine catalin; ca la multe postari ii blamezi pe cei neortodocsi sau atei.

Si tu blamezi ortodoxia, ortodosii si preotii, pe un forum ortodox iar pe urma reprosezi acelasi lucru ortodocsilor fata de sectar si atei, cu diferenta ca tu blamezi pe chestii imaginare/inventate/subiective iar ortodocsii pe baza invataturii primite in Biseric, ceva de care tu nu ai habar si binenteles ca n-ai cum sa intelegi.

Citat:

Nici tu nu sti care sun coneptiile bune si rele, nici tu nu sti mare lucru despre alte religii in comparatie cu cate sti despre ortodoxie,
Asta e valabil poate pentru tine cu mentiunea ca nici macar despre ortodoxie sau crestinism nu stii mare lucru, despre alte religii ce sa mai vorbim.

Citat:

deci practic suntem oarecum in aceeasi oala. Te comporti exact ca mine, doar c din alta perspectiva. Atunci, cred ca gresim amandoi, nu doar eu, sau vem amandoi o parte de adevar.
Comportamentul o fi poate asemanator, diferenta esentiala este ca majoritatea de aici au mai citit cate ceva, pana si unii atei, dar tu esti cvasi-complet ignoranta fata de TOATE religiile iar asta este o diferenta enorma.

Corinusha 11.11.2013 21:16:39

citez: "ea ne invata dragostea, toleranta, nobletea, finetea, asa cum Domnul Hristos este, si Maica Lui, si sfintii. "

Aici e de multe ori problema, trocmai calitatile astea care le si caut nu le prea gasesc, asta e un mare motiv din care nu ma consider un crestin ortodox practicant, ca la carte.
Prefer sa stau in penumbra mea si sa ofer si sa vad si sa am parte de calitatile enumerate de tine mai sus, decat sa devin ortodoxa practicanta si sa renunt la calitatile respective. Desigur, nu toti credinciosii ortodocsi "ca la carte" sunt fara de calitatile astea, dar din pacate asta vad in multe postari de pe forum, si nici mkacar nu le vad in postarile adresate mie, ca daca ar fi doar in postarile adresate mie, clar, as zice ca la mine e problema.
Intr-adevar, Solveig, toti suntem pacatosi, unii cu mai putine pacate, altii, ca mine, cu mai multe, si mi le accept si sunt constienta de asta, si incerc sa ma indrept, si sper ca sa fiu iuertata, dar tot nu mai pot fi altfel, deoarece mi-am format o opinie, si nu doar de pe forum, acesta e doar cireasa de pe tort.
Nu mi-o luati in nume de rau (ca mai tot ce scriu aici), chiar nu blamez pe nimeni ca e ortodox asa cum trebuie, ba chiar ma bucur ca ati reusit, mai ales daca aveti si calitatile cu care incepe postarea mea. Dar efectiv unele "chestii" ma dau pe spate si ma indeparteaza de ceea ce numiti credinta adevarata.

Si faptul ca am niste pareri nu foarte bune despre unele aspecte ale religiei in general (unele aspecte sunt chiar puncte comune ale mai multor confesiuni/secte crestine), nu inseamna nici ca eu am dreptate, dar nici nu trebuie sa fiu automat vazuta ca oaia neagra a forumului doar pentru ca am acele pareri.
Spun doar ca poate nu avem niciunul dreptate, sau poate avem amandoi dreptate, in aspecte diferite pe care, cel mai probabil, n-o sa le stim niciodata.
Acceptarea, toleranta fata de alte pareri, nu implica si increderea sau urmarea acelor idei. Asa cum eu pot sa accept ca tu(tu, la modul general) crezi ca BO este adevarata Biserica, tot asa poti si tu(acelasi tu general) ai putea accepta ca eu am alta parere (mai exact ca nu exista o biserica adevarata (da, stiu, deja incepe sa sune a ecumenism).
Atat. Nu vreau sa fortez pe nimeni sa creada in ce cred eu, nu fortez pe nimeni sa imi urmeze ideile, pentru ca sincer, nici nu mi-as dori sa fiu raspunzatoare pentru sufletele cuiva (in cazul in care gesesc, ceea ce e cam 50% in opinia mea)

DragosP 11.11.2013 21:34:04

Păi acceptăm că ai altă părere. Dar e proastă.

AlinB 11.11.2013 21:46:23

Pai ea sa judece parerea altora.
Ale ei, nimeni.

dobrin7m 11.11.2013 23:46:06

Citat:

dSincer, prefer sa nici nu ma apropiu mai tare de ortodoxie, pentru ca asta ar inseamna sa detest tot ce nu are legatura cu ortodoxia, ar insemna sa uit ca in primul rand, persoana de langa mine e un om, inainte sa aiba vreo religie/confesiune sau sa apartina vreunui cult, sau mai rau, sa fie ateu.
Bunatatea lui Dumnezeu se reflecta si in oameni care nu apartin ortodoxiei, Dumnezeu lucreaza in mod misterios, si nimeni nu va sti cum. Si sincer, am incredere in Dumnezeu, stiu ca e Acolo, dar chiar nu cred in religii/confesiuni, tocmai pentru ca religia ne face mai rai pe alocuri;

ceea ce expui tu aici nu este ortodoxie. In invatatura ortodoxa nu exista decat iubire si smerenie. Ca sunt oameni care inca nu le-au invatat, asta nu inseamna ca invatatura ortodoxa este rea. Fiecare cu neputintele sale. Noi ortodocsii suntem chemati la desavarsire si asta inseamna a invata sa fim mereu buni si iubitori cu toata lumea fara deosebire. Insa acest drum de invatare este anevoios, cu multe ispite , iar tu vezi oameni ce se afla la diferite nivele pe acest drum. Relatia dintre om si Dumnezeu nu se rezuma doar din a sti ca este acolo, si atat, izolat undeva, nici nu stii unde. Tatal este persoana , Hristos este persoana, El poate sa ne vorbeasca , noi sa il ascultam. Exista legatura personala a fiecaruia cu Dumnezeu, insa tocmai lipsa iubirii taie aceasta legatura care ar trebui sa fie reala si nu imaginara. Ortodoxia nu este religie ci este dreapta credinta, asa cum am primit-o de la Hristos. insa ramane neinteleasa de multi tocmai pentru ca se lovesc de pacatele lumii ca de un zid de nepatruns. Si asta pentru ca in loc sa caute pe Hristos, cauta la oameni, la cum sunt, la fata lor, la faptele lor.

De ce este ortodoxia dreapta credinta>? pentru ca este singura care ofera calea desavarsirii. Nici o alta religie sau credinta nu ofera calea care aduce omul atat de aproape de Dumnezeu asa cum o face ortodoxia.

dobrin7m 11.11.2013 23:53:27

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 539953)
citez: "ea ne invata dragostea, toleranta, nobletea, finetea, asa cum Domnul Hristos este, si Maica Lui, si sfintii. "

Aici e de multe ori problema, trocmai calitatile astea care le si caut nu le prea gasesc, asta e un mare motiv din care nu ma consider un crestin ortodox practicant, ca la carte.
Prefer sa stau in penumbra mea si sa ofer si sa vad si sa am parte de calitatile enumerate de tine mai sus, decat sa devin ortodoxa practicanta si sa renunt la calitatile respective.

Pai tocmai acest discurs ne arata ca nu ne iubesti. Ori adevarata iubire este aceea in care iubesti pe toata lumea fara deosebire , si inca mai mult chiar si pe dusmanii tai. Noi ortodocsii la asta suntem indemnati, o spun sfintii, insa nu o spun ei de la ei ci pentru ca Hristos a spus sa intoarcem si celalalt obraz. Cum intorci tu Corinusha celalalt obraz daca ai simtit cumva ca ai fost ranita pe unul din obraji? Iar daca nu faci asta mai poti sa spui tu ca ai dragoste, toleranta si finete? Ei bine, noi ortodocsii asta ne straduim sa invatam, sa intoarcem celalalt obraz. ca unii dintre noi o facem mai stangaci, altii inca nu stiu cum sa o faca sa fie bine, asta tine de fiecare , de nevointa fiecaruia, de intelegerea lui.
A deveni ortodox practicant inseamna in primul rand a invata sa fim smeriti si sa iubim. asta invatam practicand ortodoxia. Tu te crezi iubitoare. Atunci de ce nu ne iubesti si pe noi?

dobrin7m 12.11.2013 00:02:14

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 539953)
Asa cum eu pot sa accept ca tu(tu, la modul general) crezi ca BO este adevarata Biserica, tot asa poti si tu(acelasi tu general) ai putea accepta ca eu am alta parere (mai exact ca nu exista o biserica adevarata (da, stiu, deja incepe sa sune a ecumenism).
Atat. Nu vreau sa fortez pe nimeni sa creada in ce cred eu, nu fortez pe nimeni sa imi urmeze ideile, pentru ca sincer, nici nu mi-as dori sa fiu raspunzatoare pentru sufletele cuiva (in cazul in care gesesc, ceea ce e cam 50% in opinia mea)

Tu spui ca ai credinta ca nu exista biserica adevarata. Intelegi oare ce spui tu aici? asta ar insemna ca nu exista un Hristos cu adevarat. Caci Hristos este capul Bisericii cea adevarata. Daca nu exista biserica adevarata nu exista nici capul ei. Intelegi acum in ce ratacire te afli?
Deci daca crezi in Hristos atunci crezi ca El este Capul Bisericii celei adevarate.
Mai ramane acum sa gasesti care este Biserica cea adevarata.

Eu ti-am oferit un indiciu mai sus: ti-am spus ca cea care ofera calea spre indumnezeire este Biserica cea adevarata. Caci Hristos a spus: fiti desavarsiti.
Nu te uita la fata omului, caci Hristos pentru pacatosi a venit nu pentru cei drepti. Ca cine are nevoie de mangaiere? nu cel ce o cauta?

dobrin7m 12.11.2013 00:09:13

PSALMUL 4
Al lui David.

1. Când Te-am chemat, m-ai auzit, Dumnezeul dreptății mele! Întru necaz m-ai desfătat! Milostivește-Te spre mine și ascultă rugăciunea mea.
2. Fiii oamenilor, până când grei la inimă? Pentru ce iubiți deșertăciunea și căutați minciuna?
3. Să știți că minunat a făcut Domnul pe cel cuvios al Său; Domnul mă va auzi când voi striga către Dânsul.
4. Mâniați-vă, dar nu greșiți; de cele ce ziceți în inimile voastre, întru așternuturile voastre, vă căiți.
5. Jertfiți jertfa dreptății și nădăjduiți în Domnul.
6. Mulți zic: "Cine ne va arăta nouă cele bune?" Dar s-a însemnat peste noi lumina feței Tale, Doamne!
7. Dat-ai veselie în inima mea, mai mare decât veselia pentru rodul lor de grâu, de vin și de untdelemn ce s-a înmulțit.
8. Cu pace, așa mă voi culca și voi adormi, că Tu, Doamne, îndeosebi întru nădejde m-ai așezat.

Corinusha 12.11.2013 08:38:30

dobrin7m, sti, nu e vorba ca nu va iubesc; poate nu o fac cum trebuie, intr-adevar, dar nici nu va urasc. Ce doare, e ca multi ma urasc (cand ataci cu cuvinte mai putin "ortodoxe e deja ura, sau sentiment apropiat urii) pe mine, si nu doar pe mine, pe noi, astia rataciti in general... Nu e vorba ca nu cred in Biserica adevarata, aici mai mult vorbesc de cum a ajuns biserica sa fie condusa, de faptul ca din din biserica, primim modele negative. Exista cazuri concrete. Nu dezvolt aici, pentru ca ar fi multe de povestit. Problema e ca si in Biserica s-a amestecat foarte mult politica si se vede si se simte uneori.

Ca om, nu poti sa nu te uiti la om, cel putin eu n-am cum sa obtin gradul acela de perfectiune,de comuniune cu Dumnezeu, incat sa nu mai tin seama de oameni, pentru ca ma inconjor zi e zi de oameni; n-am cum sa nu vad daca sunt buni, daca sun rai, daca vor sa fie mai buni, sau daca vor sa faca rele; n-am cum. Sunt om si eu si automat vad si alti oameni ca mine.

stefan florin 12.11.2013 09:03:53

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 539969)
dobrin7m, sti, nu e vorba ca nu va iubesc; poate nu o fac cum trebuie, intr-adevar, dar nici nu va urasc. Ce doare, e ca multi ma urasc (cand ataci cu cuvinte mai putin "ortodoxe e deja ura, sau sentiment apropiat urii) pe mine, si nu doar pe mine, pe noi, astia rataciti in general... Nu e vorba ca nu cred in Biserica adevarata, aici mai mult vorbesc de cum a ajuns biserica sa fie condusa, de faptul ca din din biserica, primim modele negative. Exista cazuri concrete. Nu dezvolt aici, pentru ca ar fi multe de povestit. Problema e ca si in Biserica s-a amestecat foarte mult politica si se vede si se simte uneori.

Ca om, nu poti sa nu te uiti la om, cel putin eu n-am cum sa obtin gradul acela de perfectiune,de comuniune cu Dumnezeu, incat sa nu mai tin seama de oameni, pentru ca ma inconjor zi e zi de oameni; n-am cum sa nu vad daca sunt buni, daca sun rai, daca vor sa fie mai buni, sau daca vor sa faca rele; n-am cum. Sunt om si eu si automat vad si alti oameni ca mine.

te urasc alti forumisti... e prea mult spus...

anita 12.11.2013 09:35:09

Citat:

Chiar nu ma intereseaza ce fac cei care intra forumuri ale altor confesiuni ,secte ,etc ,desi ma indoiesc de faptul ca un crestin practicant isi pierde vremea pe acolo.
Chiar nu avem nevoie de parerile unor hulitori ,eretici ,ecumenisti,etc si vedeti in ce categorie va situati.
Nu imi e teama ca imi stricati credinta ,dar e timp pierdut ,nu m-am folosit nici eu ,nici altii de ceea ce ati scris ,cel mult i-ati smintit pe cei incepatori si daca nu va potoliti singura va atrageti osanda.
Ce e scris ramane si poate sminti pe multi.

Citat:

E un lucru foarte bun ,nimeni nu va interzice sa va folositi de acest forum.

Citat:

Doamna Corinusha ,la Judecata nu veti sta una ca d-voastra sa ne aparati ci Hristos ne va intreba daca am respectat poruncile si noi trebuie sa ascultam de Hristos in tot timpul vietii noastre pamantesti.
Sfintii parinti sunt specialistii care ne invata tainele ortodoxiei ,ne talcuiesc Scripturile , nu niste necunoscatori care isi dau si ei cu parerea.
Ganditi-va ce s-ar intampla daca in alte domenii ,cum ar fi medicina ,arhitectura ,mecanica s-ar gasi unii ca d-voastra sa emita cu lejeritate pareri. Ar iesi un dezastru.

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:55:46.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.