Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   Credința catolică nu îngăduie mirenilor să citească Biblia și Evanghelia (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17051)

laurastifter 24.01.2014 18:11:56

Citat:

În prealabil postat de stireana (Post 548496)
Spor la învățat!

Păi, bine, măi Laura :), taman ce-ai afirmat că unii sfinți (sfinți, da?) au mai avut reveniri asupra literelor emise (știm că așa e, nimic de cârcotit aici) și acum vii cu argumentul că cei de necontestat și necontrazis într-ale sporovăielilor ecumeniste(!) "sunt profesori universitari teologi"? :)) Simpatică foc!

Citatele astea din Vechii Sfinți nu-s de folosit o oră și atât, că le expiră timpul, se strică și devin neplăcute gustului teologilor contemporani. Unele mai merg, nu-s încă perimate, în ciuda țarcului de neogânditori care țin studentul cu "na la mama informație nouă, ia stai binișor să te tund de cea veche".

"Spor la învățat!"
Mulțumesc mult!
Am făcut referire la teologi nu în sensul că ei ar fi infailibili, ci în contextul mesajului dvs, în care argumentați, cu un citat patristic, ideea că ecumenismul ar reprezenta o formă de ascundere a adevăratei credințe. De aceea, în acest context, am menționat calitatea de teologi a participanților (profesori și nu numai), cu scopul de a evidenția faptul că ei nici nu și-ar putea ascunde unii altora propriile convingeri de vreme ce, fiind teologi, știu care sunt diferențele dogmatice interconfesionale.
Deci nu am folosit sofismul numit "argumentul autorității".
Doamne ajută!

laurastifter 24.01.2014 18:16:48

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 548508)
Din pacate aici catalin2 are dreptate si cei care gandesc asa gresesc teribil.

Crestinii sunt uniti intr-o singura Biserica.

Se poate sa fie crestini aspiranti in afara Bisericii, dar in cazul asta sa ne rugam pentru ca ei sa vina LA Biserica, nu ca Biserica sa fie unita cu ratacirea lor.

Faptul ca li se recunoaste celor care, desi au o anumita simpatie pentru calea crestina se afla in stare de despartire de Biserica, statutul de crestin, nu este de natura sa-i faca sa vina spre o credinta desavarsita ci dimpotriva, sa persiste in eroarea lor.

Practic asta e miza acestui pseudo-ecumenism promovat ca mare virtute si care din pacate castiga multe suflete nevinovate, tineri naivi in special ca Laura, a caror naivitate, ignoranta, aspiratie si complexe sunt manipulate de asa natura incat sunt pusi pe un drum gresit dpdv duhofnicesc.

Dar oricum, se pare ca functioneaza si cu cei mai maturi in varsta dar la fel, imaturi in cele duhovnicesti.

Adică dvs mă considerați așa: nevinovată, naivă, ignorantă, suferind de complexe și imatură spiritual.
Mulțumesc de aprecieri... :(

laurastifter 24.01.2014 18:24:21

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 548509)
Nu fii atat de naiva, nu exista nici o miscare ecumenica de proportii in sensul sanatos al cuvantului.

Desi am cunoscut oameni implicati in ea, oameni care evident aveau un statut duhovnicesc si care in mod sigur nu ajung la astfel de afirmatii care s-au facut pe aici, afirmatii care relativizeaza importanta adevarului de credinta.

Cred ca singura miscare cu adevarat ecumenica este ca eu sa ma inteleg cu fratele meu, indiferent de convingerile lui si fara sa trebuiasca ca pentru asta sa-i aprob expres convingerile.

Insa e o chestiune rara pentru ca multi nu rezista tentatiei de a provoca pe celalat la o discutie care de multe ori poate sa nu se termine intr-un mod fericit pentru relatia in sine.

Da, cunosc și eu bine o persoană implicată activ în dialogul ecumenic internațional și este un creștin autentic, o persoană deosebită! Și niciodată nu i-a trecut prin minte să promoveze relativismul religios.
Tocmai aceasta acesta este și dezideratul la care ader și pe care - observ cu bucurie - îl aprobați și dvs: "Cred ca singura miscare cu adevarat ecumenica este ca eu sa ma inteleg cu fratele meu, indiferent de convingerile lui si fara sa trebuiasca ca pentru asta sa-i aprob expres convingerile".
În privința discuțiilor (polemicilor) pe teme teologice, acestea pot fi constructive și plăcute, dacă toți participanții au dragoste pentru Hristos și se respectă unii pe alții.
Dacă eu am convingeri religioase puternice și-mi doresc din toată inima să le promovez, voi înțelege dorința interlocutorului meu (să spunem, catolic) de a-și promova propria concepție, parțial diferită de a mea. Îl voi înțelege, îl voi asculta și-i voi povesti, la rândul meu, cu drag și bucurie, despre credința noastră.
Ce e atât de primejdios în asta???
Am experimentat acest tip de dialog de zeci și zeci de ori; nu în cadrul unor dialoguri ecumenice internaționale (n-am acces acolo, fiind încă doar un masterand în Teologie), ci în discuțiile cu creștinii de alte confesiuni pe care-i cunosc bine (rude și prieteni apropiați).
Doamne ajută!

laurastifter 24.01.2014 18:29:22

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 548510)
Vedem diferentele, problema este ca sunt destul de mari ca sa admitem ca toti aveau dreptate.

Exact, întru totul de acord cu dvs.
Tocmai de aceea este atât de importantă gândirea critică.
Și exact aceasta a fost și ideea pe care am încercat s-o exprim în întreg mesajul din care ați citat: faptul că Sfinții nu evitau polemicile, nu le priveau ca prilej de dezbinare, nu considerau o "erezie" faptul de a exprima opinii personale și nu imitau mecanic, ca un cd defect, citate și definiții ale înaintașilor, ci cercetau, gândeau liber și critic, se manifestau ca persoane (iar conceptul de persoană/ ipostas cuprinde în sine ideile de libertate și unicitate).

laurastifter 24.01.2014 18:32:52

Citat:

În prealabil postat de aubergine (Post 548514)
De curiozitate, cati dintre d-voastra ati participat la saptamana de rugaciune comuna cu celelalte culte la d-voastra la biserica? Dintre ortodocsi?

Eu nu am participat si recunosc ca nu voi participa niciodata si nu sunt de acord cu ea, parintele ne-a chemat dar eu nu m-am dus, am protestat prin absenta.

Am vrut sa deschid un topic nou cu aceasta intrebare, profit ca ati deschis subiectul, sunt foarte interesata ce parere au ortodocsii de aici.

N-am participat, dar cu siguranță voi lua parte, în viitor, la astfel de acțiuni ecumenice.
Săptămâna aceasta nu am participat, nu din reticență, ci fiindcă am un program excesiv de încărcat (eu mi l-am făcut așa, "de bună voie și nesilită de nimeni", iar acum suport consecințele...). :)

laurastifter 24.01.2014 18:44:03

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 548599)
Una este sa ne rugam pentru unitatea credinte si alta este sa ne ugam impreuna cu cei de alte confesiuni.

Nu exista nici o dezbatere. Hristos a spus: "Cine nu este cu Mine este impotriva Mea".

In traducere: nu imi place nu cred. Eu cred doar in ce imi place.

Ia arata-ne tu noua unde parintele Steinhardt este ecumenist si unde parintele Staniloaie se contrazice in afirmatii.

"Una este sa ne rugam pentru unitatea credinte si alta este sa ne ugam impreuna cu cei de alte confesiuni"
Asta e ca și cum ați spune: una e să ne rugăm pentru pace ținând arma-n mâini, alta e să facem greșeala de a decide noi încheierea războiului.
Adică "unește-ne Tu, Doamne, în timp ce noi ne vom feri unii de alții în continuare, ca nu cumva să ne contaminăm de credințe străine".
Vorba unui filosof american (din păcate, nu-i mai rețin numele): "nu există un egoism mai înfricoșător decât egoismul creștinului pentru sufletul său".
Altruismul cerut nouă de către Hristos nu se limitează la îndemnul de a dărui ceea ce avem,
ci implică și depășirea oricărui obstacol prin dăruirea a ceea ce nu avem;
nu presupune doar dărnicia în cele materiale,
ci mai ales autodăruirea iubitoare în relația cu semenii, de vreme ce "cine ține la sufletul său îl va pierde".
Cine se va teme să-L mărturisească pe Hristos în dialogul cu ateii, necreștinii, agnosticii și indiferenții (de frică să nu devină și el asemenea acelora), acela va demonstra, printr-o asemenea atitudine, că nu e gata să-și riște viața sufletului său de dragul mărturisirii lui Hristos.
Și dacă-i așa cu cei care evită să dea mărturie către cei de alte religii, ce putem spune despre ortodocșii care, dintr-o teamă bolnăvicioasă de erezii, vor fugi de dialogul cu frații lor creștini credincioși de alte confesiuni?
Credința nu-i un obiect material, pe care să-l putem pierde, care să ne poată fi luat cu forța sau răpit într-o clipă de neatenție.
Nu prin dialog se pierde credința, nu așa!
În schimb, puterea credinței se atrofiază, se îmbolnăvește, slăbește și se necrozează prin neiubire.
Aceasta este, cred, alături de îndoiala cronică, una dintre rețetele sigure de slăbire și stingere treptată a credinței.
Să nu ne fie nouă una ca aceasta!!!

laurastifter 24.01.2014 18:52:03

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 548632)
Nu am pretentia de a fi un expert in Sf Scriptura, dar nu tin minte asta. Voi cauta totusi,inclusiv contextul, dar acum ma grabesc.

Raspuns clar: NU. Crestini sunt doar in Biserica lui Hristos. Iar Biserica lui Hristos este una, nu poate avea invataturi gresite.
Si nu este interpretarea mea. Cand cineva spune refuz sa cred asa ceva inseamna ca alea crede doar ce vrea si omul nu vrea decat ceea ce ii place.

Da-mi te rog un link. Oricum accentul cade pe locul unde se contrazice parintele Staniloaie.[/quote]
Dacă o persoană din familia dvs v-ar contrazice, în mod constant, pe o anumită temă, iar dvs ați fi sigur că aveți dreptate,
ați da-o afară din casă?
Și dacă nu, atunci cum să ne putem imagina că Dumnezeu e mai puțin tolerant și iubitor decât noi?
Cum să ne imaginăm, mai exact, că Dumnezeu nu i-ar mai recunoaște drept creștini pe cei care, crezând în El, asumă anumite opinii neconforme Revelației???

laurastifter 24.01.2014 18:56:54

Citat:

În prealabil postat de stireana (Post 548658)
Adevărat, însă tot el spune în "Dăruind vei dobândi" așa:

"Cât despre Maica Domnului, a o da la o parte este curată aberație și ciudățenie cum mai greu de priceput nu poate fi!

Pe intercesoarea noastră, pe blândețea însăși, pe aceea pe care cu bună, modestă și moderată dreptate catolicii o clasifică: o clemens, o pia dulcis virgo Maria!

Care cu puterea nevinovăției, supușeniei, curajului și blândeții ei înfruntă legile cauzalității și simpla dreptate absolută și mecanică a universului acestuia împlătoșat în stricta-i dreptate!

Pe ea, care-i poate tot una cu afirmația – dorință a lui Dostoievski: ca doi plus doi să facă uneori și cinci. Pe femeia cu broboada din piesa lui Diego Fabri (Procesul lui Iisus) care nu șovăie să acopere cu mahrama ei de femeie simplă până și capul ticălosului care nesilit și netorturat – și-a vândut prietenii și camarazii de luptă.

Pe aceea care neîncetat se roagă pentru dreptate (cum crede Sfântul Isaac Sirul), pe apărătoarea cazurilor disperate, pe neîncetata rugătoare pentru toți păcătoșii, vinovații, greșiții, marginalii!

Pentru desconsiderați, ocărâți, pentru cei de tot singuri, pentru cei care nu au cine să-i iubească, să-i miluiască, să le surâdă (oricât de fugar), să se roage pentru ei!

Cum de-am alunga de la noi (sau am trata-o cu politicoasă indiferență) pe aceea care mereu se află în preajma oropsiților, ca în cântecul lui Georges Brassens; lângă femeia nevinovată, crunt bătută de un soț bețiv, lângă copilul alungat din casa părinților, lângă schilodul lovit și ocărât pe stradă de o ceată de derbedei, lângă infirmul nevindecabil pe care nu are cine-l îngriji, lângă torturatul care tocmai nu mai rabdă și e gata să cedeze…

Nu subtilitățile teologice interesează și frământă pe oamenii de rând care cred în Maica Domnului și nădăjduiesc în ajutorul ei suprafiresc. Nu dacă a fost imaculată din clipa zămislirii ei (dogma imaculatei concepțiuni sau neprihănitei zămisliri, 1854) ori numai din clipa când a răspuns îngerului vestitor “Fie!” și S-a sălășluit într-însa Necuprinsul. Nu dacă s-a înălțat cu trupul la cer prin propria ei putere (dogma Ascensio corporae Beatae Virginis Mariae ad caelum, 1950) ori a fost înălțată prin puterea Fiului ei. Aceste subtilități teologice trebuie lăsate în grija cărturarilor competenți.

Pentru marea masă a oamenilor Maica Domnului e maica mereu gata să ierte, să se roage, să îndrăznească a cuprinde pe Domnul cu temeritatea ei de mamă și să-L roage pentru sărmanii muritori.

Căci – zice textul – mult poate rugăciunea mamei pentru îmblânzirea Stăpânului.

Maica Domnului e izvorul lacrimilor, e neobosita apărătoare (avocată), nerușinata (fără de rușine, de sfială) și stăruitoarea noastră solitoare împotriva dreptății stricte.

Reprezintă în cer dulceața feminină și nemărginita dragoste maternă.

Păcat de cei care o nesocotesc. Li se aplică vorba răposatului cardinal Ottaviani despre atei: ateii nu sunt păcătoși, sunt nenorociți.

Nu-mi este rușine să mi-o închipui pe Maica Domnului zbătându-se, cerând, implorând, intervenind, stăruind; după cum nu-mi este rușine a mi-o închipui copilărește – dar nu eretic – alergând la poarta raiului cu o chisea de argint în mână și cu mahrama pe braț ca să întâmpine pe mucenicii Fiului ei, să le ureze bun venit, să-i îmbie cu neînchipuit de bună dulceață și să le șteargă sudoarea frunții și sângele cu mahrama ei cea sfântă.

Tare trebuie să se simtă siguri de fariseica lor virtute-dreptate și tare trebuie să-și facă râs de milă și de îndurare, să se prezinte cu fruntea semeață la porțile raiului cei care din Maica Domnului fac o „simplă femeie credincioasă”. Bravo lor.

Noi cei de jos, păcătoșii, noi nesigurii de soarta ce ne așteaptă, noi temătorii de Judecata de Apoi (și de ispitele și primejdiile ce ne înconjoară, pe acest pământ bogat în capcane), cum de nu ne-am simți fericiți peste măsură că ne putem număra printre cei care cred în milostivirea pururea Fecioarei Maria bucuria tuturor celor necăjiți?

De aceea bună socotim rugăciunea creștinească dinainte de culcare, cea care unește cele două evlavii: „O, preacinstită și de viată făcătoare crucea Domnului! Ajută-mi cu Sfânta Doamnă Fecioară Născătoare de Dumnezeu și cu toți sfinții în veci, Amin”."

Deci sunt "două evlavii ce nu se cuvine a fi părăsite: cinstirea Crucii și a Maicii Domnului" (Steinhardt). N-am timp să caut și pasajul despre cinstirea Sfintei Cruci.

A polemiza cu cineva nu înseamnă a înceta să-l mai consideri frate întru Hristos.
De asemenea, a numi pe un catolic sau protestant "frate creștin" nu înseamnă a fi întru totul de acord cu el în privința credinței.
Mai mult decât atât, așa cum vă scria și Fani, părintele o mărturisește pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, Măicuța noastră dragă, inclusiv prin citate din texte catolice.
Orice este bun și frumos poate fi preluat și folosit în slujba credinței, fiind "patrimoniu" al creștinilor și rod al iubirii lui Hristos.
Sfinții Părinți n-au ezitat să se raporteze în acest mod inclusiv la filosofia antică "păgână" - "pedagogul către Hristos" al grecilor.

laurastifter 24.01.2014 19:03:51

Citat:

În prealabil postat de ceiutu (Post 548664)
Răspundem că precum în vremea potopului: ”a murit tot trupul ce se mișca pe pământ și s-a stins toată ființa care se afla pe fața a tot pământul... și a rămas Noe și ce era cu el în corabie” (Facerea 7, 14-23), tot așa la capătul veacului.

În zilele noastre câte unii cârtesc de pe margini, întrebând cumplit: Cum, numai în Biserica Ortodoxă este mântuire? Ceilalți toți se prăpădesc?

Răspundem că precum în vremea potopului: ”a murit tot trupul ce se mișca pe pământ și s-a stins toată ființa care se afla pe fața a tot pământul... și a rămas Noe și ce era cu el în corabie” (Facerea 7, 14-23), tot așa la capătul veacului. Atunci, în ceasul ispitei ce va să vie peste toată lumea ca să-i încerce pe cei ce locuiesc pe pământ, în strâmtorarea cea mare (Apocalipsa 7, 14), care va veni peste toți cei ce locuiesc pe fața a tot pământul, e limpede că numai în Corabia lui Dumnezeu mai este scăpare, în Biserica cea adevărată, unde este un Domn, o credință, un Botez, un Dumnezeu și Tatăl tuturor (Efeseni 4, 5-6). Sau va întreba: oare S-a împărțit Hristos? (I Corinteni 1, 13).

(Părintele Arsenie Boca, Din învățăturile Părintelui Arsenie Boca – Rostul încercărilor, Editura Credința strămoșească, Petru Vodă – Neamț, 2008, p. 60)

În vremea potopului, au murit fizic, nu știm dacă și-au pierdut și viața veșnică.
Analogia este, prin urmare, foarte slabă.
Chiar pot cataloga argumentul drept paralogism: falsă analogie.

laurastifter 24.01.2014 19:22:00

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 548666)
Nu pare si nu doar dupa mintea omeneasca ci si dupa cum Dumnezeu invata ca lumina sa se amestece cu intunericul, ratacirea sa se uneasca cu dreapta credinta.

NU EXISTA unire in sensul in care fiecare sa-si pastreze setul lui de convingeri dar sa se afle in unitate.

Cineva care cred ca Luther a facut ceva bun pentru credinta crestina, nu se poate afla in comuniune cu un ortodox.

De fapt se merge pe ideea persuasiunii ca ortodocsii de exemplu ar trebui sa renunte la o buna parte din convingerile care sunt definitorii pentru ei in numele conceptului de unitate care inteles astfel devine un fel de monstruoasa struto-camila.

Sigur ca ne rugam, dar ne rugam pentru cea ce este bun, folositor, real, posibil.
Nu ne rugam de exemplu ca Dumnezeu sa produca un animal care e o combinatie intre un strut si o camila, pentru ca peste noapte ne-am gandit noi ca ar fi simpatic sa avem in curte asa ceva, daca ma intelegi.

Pot sa spun, cu mana pe inima, ca ai un defect major de intelegere in ceea ce priveste definitia crestinului.

Mi-e greu sa cred ca un adventist sau un martor a lui Iehova sau un penticostal sau un episcop anglican homosexual sunt crestini dupa intelesul ortodox al termenului.
Aspiranti catre acest statut, pentru cei mai sinceri dintre ei, poate ca da.

Dar din pacate tu nu te raportezi la intelesul ortodox al notiunii de crestin ci la cel ecumenist, reductionist, in care folosirea Bibliei si a notiunii de Iisus Hrisost automat il transforma pe acel individ intr-un crestin.

O data ce ai facut aceasta greseala teribila, automat accepti si restul rationamentelor inselatoare care vin la pachet.

Se dezbate pentru ca unii nu pot accepta punctul de vedere ortodox, dar eu cred ca pentru un ortodox lucrurile sunt destul de clare.

Cum ziceam mai sus, e dificil poate sa gasim un termn adecvat pentru statutul lor, nu le putem nega contributia sau simpatia lor pentru o parte din filosofia si morala crestina insa pe de alta parte cred ca nu putem accepta nici pe deplin, ca ortodocsi, notiunea de crestini pentru ei, cel putin daca o intelegem in sens deplin, ortodox.

Mai ales in aceste vremuri in care se pare, ca datorita acestei caderi la nivel de limbaj urmeaza si altele mult mai grave la un nivel mult mai inalt.

E ca si cand ai spune ca datorita faptului ca exista credinciosi care spun ca exista Dumnezeu si atei care spun ca nu exista, noi ca si credinciosi ar trebui sa acceptam ca problema nu este transata, eventual, Dumnezeu ar putea sa nu existe sau exista dar nu chiar asa cum credem noi, eventual ca un fel de forta vitala, impersonala, etc.

Poate postezi un link, oricum ca sa punem verdicte daca greseste Steinhardt sau Staniloaie sau Cleopa, trebuie sa vorbim la concret si la context.

Nu o fi, dar cred ca putem vedea ca, care e consensul intr-o anumita problema.
Consensul ortodox intr-o chestiune de asta, nu prea pare sa favorizeze ecumenismul asa cum este promovat si inteles din pacate chiar si de unii ortodocsi.

"NU EXISTA unire in sensul in care fiecare sa-si pastreze setul lui de convingeri dar sa se afle in unitate"
De ce?
Tocmai aceasta ar fi o interesantă soluție de unire fără compromisuri în credință.
Chiar nu putem fi una, având opinii diferite, dacă toți Îl iubim pe Dumnezeu?
"Cineva care cred ca Luther a facut ceva bun pentru credinta crestina, nu se poate afla in comuniune cu un ortodox."
Aoleu, chiar așa? Până și politicienii sunt mai toleranți... dacă ne referim la un regim democratic (chiar și-n varianta românească). :)
"De fapt se merge pe ideea..."
Generalizare nejustificată (paralogism).
"...ideea persuasiunii ca ortodocsii de exemplu ar trebui sa renunte la o buna parte din convingerile care sunt definitorii pentru ei in numele conceptului de unitate..."
Aceasta nu mai este ecumenism, ci relativism confesional.
"Nu ne rugam de exemplu ca Dumnezeu sa produca un animal care e o combinatie intre un strut si o camila, pentru ca peste noapte ne-am gandit noi ca ar fi simpatic sa avem in curte asa ceva, daca ma intelegi."
În privința unității creștinilor, nu se pune problema să dorim ceea ce ni se pare "simpatic",
ci ne rugăm pentru ceva esențial:
pentru unitatea demult pierdută - și vai, pierdută nu oricum, ci din chiar vina noastră.
"Mi-e greu sa cred ca un adventist sau un martor a lui Iehova sau un penticostal sau un episcop anglican homosexual sunt crestini"
Situațiile sunt diferite în cele 4 cazuri puse în discuție.
Dacă adventistul și penticostalul cred în Sfânta Treime (deci, sunt creștini), martorul lui Iehova face parte dintr-o organizație religioasă antitrinitară. Credința aceasta poate fi plasată undeva între iudaism și arianism, cu accente fundamentaliste în anumite privințe (refuzul categoric al transfuziei etc). De aceea, consider că suntem datori să le respectăm întru totul libertatea de credință și conștiință și să-i iubim, dar este destul de dificil să le acceptăm calitatea de creștini. Am în vedere inclusiv afirmația lor din "Să aducem argumente din Scripturi" unde, învățându-și aderenții cum să-i abordeze pe evrei, le sugerează un astfel de discurs (citez din memorie): "noi nu suntem creștini și nu credem în Trinitate; Dumnezeul nostru este Dumnezeul lui Avraam".
Cât îl privește pe homosexualul anglican, acela evident că este creștin. Suferă spiritual și are nevoie de rugăciuni pentru că practică păcatul sodomiei, dar ESTE CREDINCIOS CREȘTIN.
"Consensul ortodox intr-o chestiune de asta, nu prea pare sa favorizeze ecumenismul asa cum este promovat si inteles din pacate chiar si de unii ortodocsi."
Argumentum ad populum...

laurastifter 24.01.2014 19:35:45

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 548670)
La fel cum invatatura ortodoxa este aceeasi pentru cei ce cred in ea, conceptiile ecumeniste sunt aceleasi. Toti cei ce au aceste conceptii cred in aceleasi lucruri si gandesc la fel, deci e normal sa impartaseasca aceleasi puncte de vedere. Difera doar gradul de implicare, cei mai moderati spun ca ortodoxia e cea mai buna, iar celelalte culte sunt putin mai jos, iar ecumensimul radical sustine ca toate cultele sunt la fel de bune, fara diferentieri.
Scriam in alt mesaj ca intrand pe un forum baptist am avut discutii in contradictoriu mai mult cu un ortodox cu astfel de conceptii ecumeniste. Facuse si facultatea de teologie, preda religia sau a predat. Spunea ca fratele sau e preot greco-catolic, iar prietenul cel mai bun e baptist. M-a surprins cand a spus ca i-ar parea rau ca prietenul sa renunte la baptism si sa devina ortodox, cam la asta se ajunge cu ecumensimul.

Asta scriam in mesajul anterior celui scris de tine, cred ca nu l-ai citit. Ce rezultate a avut in cei 100 de ani miscarea ecumenista? S-a unit vreun cult cu altul? Sau au venit din alte culte la ortodoxie? Eu stiu un efect, chiar de la inceputul ei, schisma stilistilor. S-a datorat eforturilor Patriarhiei ecumenice de a merge pe calea ecumenismului. In 1920 au vrut sa faca unele concesii pentru apropierea de celelelalte culte. Au propus mai multe, printre altele schimbarea calendarului, a posturilor, etc. S-a aprobat doar schimbarea calendarului, singura care nu avea legatura cu dogma sau canoanele. Si asa s-a produs o schisma.

Da, din păcate, mulți dintre creștini sunt prea puțin pregătiți, din punct de vedere spiritual și psihologic, pentru a accepta o eventuală reunificare într-un timp extrem de scurt. Cred că de aceea se avansează greu, cu pași mici și progresele par nesemnificative.
Dacă mișcarea ecumenică și-ar atinge scopul imediat, ar suferi, poate, o înfrângere dureroasă prin faptul că, încercând să vindece dezbinările Bisericii, ar provoca, în mod indirect, alte schisme (a se vedea exemplul schismei stiliștilor, despre care ați amintit și dvs).
Este important ca, mai întâi, creștinii să aibă prilejul de a intra în conteact mult timp unii cu alții, de a stabili dialoguri pe diverse teme (teologice și nu numai), de a se cunoaște bine, cu scopul de a înțelege singuri (fără să li se țină discursuri propagandistice sterile) că toți sunt iubitori ai lui Hristos, chiar dacă perspectivele lor în privința credinței sunt, în anumite privințe, atât de diferite.
Doar așa vom ajunge să dorim unitatea: cunoscându-ne unii pe alții, învățând să pășim împreună (mai întâi timid, apoi apropiindu-ne unii de alții din ce în ce mai mult) pe drumul unității.
Pentru că "Ce este bun și frumos decât numai a locui frații împreună?" - se întreabă retoric Psalmistul.

laurastifter 24.01.2014 19:44:49

Citat:

În prealabil postat de stireana (Post 548677)
Posibilitățile lui Nicu Steinhardt erau cel puțin trei, în acel moment al alegerii confesiunii. Cochetase în trecut cu mediile protestante, în închisoare a întâlnit greco-catolici, știa despre fiecare cult în parte atât cât avea nevoie pentru a renunța la toate în favoarea ortodoxiei. Când a fost întrebat care îi va fi botezul, el n-a răspuns penticostalo-adventisto-greco-catolico-romano-catolico-martor-iehovisto-de-rit-vechi, a zis simplu ORTODOX. Ecumenismul pentru el însemna dragoste de oameni, iubire față de orice seamăn, dar nu unirea-n eres. După cum el însuși spune, nu unire fără cinstirea Crucii și a Maicii Domnului.*

Îmi pare rău că nu se vede viclenia. Cei care acum dau mâna și zâmbesc sub masca tovărășiei sunt aceiași care în mediul virtual o spurcă pe Maica Domnului. Cine poate suporta asta? Iubim oamenii, dar nu găsesc nimerită și iubirea credințelor eronate.

* " Cum de ne-am înfrăți cu toți acei care treceau clătinându-și bărbile și rânjind sarcastic pe dealul Căpățânii?" - este vorba despre cei care se arată necinstitori ai Sfintei Cruci, dar sensul poate fi și altul, și anume, unirea cu ocărâtorii Crucii este similară cu întovărășirea noastră cu batjocoritorii lui Iisus Hristos Dumnezeu.

Dar cine a pus la îndoială, pe acest topic, unicitatea teologiei și spiritualității ortodoxe între toate confesiunile și denominațiunile creștine?
Cine a relativizat Ortodoxia, astfel încât să fie necesar ca dvs să ne argumentați de ce este preferabil să fim ortodocși?
Și, în primul rând, cine dintre noi a îndrăznit să scrie vreun cuvânt necuviincios la adresa Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioare Maria, pe care niciodată nu o vom părăsi?
Personal visez o unitate în care fiecare dintre noi să-și păstreze credința proprie și să avem comuniune în rugăciune, în dialog, în iubire.
Niciodată nu aș accepta să încetez a o mai cinsti pe Măicuța, pentru nici un fel de motiv!
Dacă mi s-ar cere așa ceva, atunci ecumenismul, la care acum ader cu bucurie, ar deveni pentru mine o simplă ideologie bună de aruncat la gunoiul istoriei, întocmai ca toate ereziile și ideologiile apărute și dispărute în negura veacurilor, împrăștiate și risipite, rând pe rând, de către lumina adevărului divin.
La ecumenism aș fi dispusă să renunț, fără regrete, dacă s-ar transforma în relativism religios;
nu voi renunța, însă, niciodată la Sfintele Taine (în special Sfânta Euharistie, pentru că acolo este Trupul și Sângele Dumnezeului meu) și la relația cu Sfinții (mai ales cu Fecioara Preacurată);
nu voi abandona niciodată, de asemenea, idealul unității tuturor creștinilor, chiar dacă îl voi căuta în actuala mișcare ecumenică sau în cu totul altceva (în cazul în care această mișcare va degenera în relativism).

Fani71 24.01.2014 19:51:23

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 548665)
Cum precizam in alt mesaj, invatatura ecumensita este aproape in totalitate protestanta.
Cea mai importanta dogma, pe care a enuntat-o chiar Luther, este Sola Fide, numai credinta. Aceasta este si invatatura pe care se bazeaza conceptiile ecumeniste. E o invatatura gresita, opusa celei ortodoxe. Protestantii, si mai ales neoprotestantii, cred ca doar sa creada cineva in Iisus e important, botezul e considerat doar un legamant, la fel ca taierea imprejur la evrei. La fel Sfanta Impartasanie, e o aducere aminte a evenimentului de acum 2000 de ani.
Dimpotriva, in ortodoxie doar credinta nu are niciun efect pentru mantuire, importante sunt Botezul si Impartasania, adica Sfintele Taine. Credinta exista si in Vechiul Testament, sunt chiar primele trei puncte din decalog. In Sfanta Scriptura scrie ca prin har suntem mantuiti, nu prin fapte, adica botezul si celelalte Sfinte Taine. Luther si protestantii, fiind exclusi din BC, probabil au vazut ca nu mai au succesiunea apostolica, asa ca au spus ca nu mai are importanta acest lucru, conteaza doar sa creada cineva in Iisus.
Aceasta invatatura este transferata si in ecumensim, adica negarea sau minimalizarea importantei Sfintelor Taine. Si, implicit, a Bisericii. Pentru ca Biserica nu e daor o comunitate de credinciosi, cum cred protestantii, rolul ei principal este transmiterea harului credinciosilor, prin Sfintele Taine.
De aceea toti sfintii si catehismul spun ca nu exista mantuire in afara Bisericii, pentru ca nu exista Sfintele Taine si nu este transmis harul, vital pentru mantuire. Pentru ca Iisus a spus ca cine nu se boteaza si nu se impartaseste nu se poate mantui.

Bine ca a revenit si Laura, ca aveam impresia ca sunt ca voinicii din poveste care se bat cu 7 deodata si nu mai faceam fata, eu nefiind voinicul respectiv :-)

Miscarea ecumenica a fost initiata intr-adevar de protestanti, mai ales, dar inca de la inceput au participat si ortodocsii, si catolicii.
Nu sunt de acord de tot ce se face acolo, de multe ori sunt discutii nefructuase , s-a creat un intreg aparat foarte complex, desprins de realitatea crestinului obisnuit; si intr-adevar, cadrele de discutie sunt occidentale, este foarte greu pentru ortodocsi sa intre in ele.

Insa asta nu insemana ca nu este foarte important sa participe si ortodocsii la aceste dialoguri, pentru motivele de care spune si Laura, si de care am spus si eu, le complectez aici:
- pentru a face cunoscuta in masura posibilului credinta ortodoxa celorlalti (altfel, nu vor veni ei la noi sa o afle); lucru care se intampla intr-o anumita masura - un prim efect pozitiv.
- pentru a dialoga si a ne intalni cu celalalt (a explicat Laura mai bine de ce e important sa vorbim intre noi si de ce nu este periculos si nu trebuie sa ne fie frica, as mai adauga: este mult mai bine sa vorbim decat sa ne batem intre noi. Dam un exemplu foarte rau lumii necrestine certandu-ne intre noi. Eu am preferat (acum cativa ani) sa vorbesc pe forum despre ecumenie, nu de ecumenism, entru a evita ismul care implica o ideologie, o platforma.
- daca noi nu ne vorbim, cum putem spera ca Duhul sa lucreze la indepartarea problemelor teologice care au dus la diversele schisme?
- pentru a regasi ce este comun; si da, avem mai mult in comun decat avem diferente.
- si - asta da, stiu ca o sa socheze pe unii - a vedea ce au altii bun si noi poate nu vedem, sau a trecut pe planul doi. Am dat deja exemplul lui Luther: ortodocsii actuali au de invatat de la el, pentru ca majoitatea ortodocsilor de azi participa la slujbe intr-o limba ininteligibila, desi nu asta a fost principiul de baza. Si ar trebui sa ia exemplu de la protestanti in cunoasterea Bibliei (si revenind la cunoasterea pe care o aveau sfintii parinti). Ma opresc aici cu exemplele deocamdata.

Ziceai ca nu exista efecte pozitive. A citat deja cateva.
Un alt efect pozitiv al miscarii ecumenice a fost ca pentru prima data dupa secole cat au fost despartiti de istorie (mongolii, turcii etc), ortodocsii au inceput sa se intalneasca intre ei.. Asta s-a intamplat cu mult inaintea conferintelor 'panortodoxe'.
Si alt efect pozitiv a fost ca, in discutia comuna cu altii, ortodocsii au exersat formularea ortodoxiei intr-un mod mai potrivit credinciosilor epocii noastre, mai ales cei care stau in tari majoritar catolice sau protestante.

Fani71 24.01.2014 20:02:55

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 548668)
Cred ca realizezi cat de speciale au fost acele circumstante, nu?
Si oare de ce a ales sa fie ortodox si nu "crestin ecumenic" sau ceva de genul?
A fost oare o alegere intamplatoare?

In cazul lor, naivitatea era de inteles, erau uniti omeneste in primul rand, prin amenintarea comuna.
Din cate imi aduc aminte insa, asta nu le anula constiinta identitatii confesionale, aveau loc din cand in cand dispute in acest sens.

Este destul de greu insa sa intelegi si mai ales sa accepti ca exista astfel de bariere care vin parca intr-o contradictie flagranta cu latura umana a relatiei ce exprima dimpotriva, o unitate cvasi-desavarsita (inca o data, avand in vedere circumstantele si amenintarea comuna).

Circumstantele botezului lui Steinhardt au fost, si nu au fost speciale.
Nu au fost, pentru ca din ce in ce mai mult, crestinismul este dat la o parte si chiar persecutat in lumea de azi. Inchisorile comuniste au fost un caz extrem. Dar in viata de zi cu zi a unui om, mai ales traind in occident, ne simtim tot mai singuri, tot mai uitati, si chiar avem parte de o anume agresivitate sau ostilitate, cel putin ideologica. Un exemplu personal recent: acum cateva zile un vecin (anonim) ne-a pus biletele pe sub usa pe care scria 'suntem impotriva sectelor, credem ca sunteti o secta'. Si asta, banuiesc, doar pentru ca au observat ca se vede o cruce si icoane cand se deschide usa, sau poate au auzit ca cantam rugaciuni si acsultam muzica religioasa - stiu eu? Au scris si ca sotul meu m-ar inchide in casa :76: Exemplu clar de prejudecata antireligioasa, care imi aminteste de ce idei aveau romanii pagani despre crestini (ca ar fi atei, ca mananca copii etc).
Si: Predam religia a scoala intr-un mediu in general ateu ostil. Crestinismul este mereu atacat de mass media.
In aceste conditii, nu este normal sa ne simtim mai apropiati ca oricand de crestinii de alte confesiuni? La fel ca Steinhardt in inchisoare de codetinutii catolici si protestanti?

Doi: Nu stiu de ce toti ati reactionat zicand ca da, dar a ales sa fie ortodox. Pai eu nu propuneam sa trecem la un crestinism al 'celui mai mic numitor comun'. A ales sa fie ortodox, dar sa participe la dfialogul ecumenic pe viu, si sa creada in prezenta harului la ceilalti, si sa invete ce este de invatat de la ei (de aceea ii si tot citeaza, si pe catolici, si pe protestanti). Nu am zis de loc ca ar trebui sa ni se anuleze constiinta identitatii ortodoxe din cauza ecumeniei.

Fani71 24.01.2014 20:06:57

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 548676)
Daca, de exemplu, cineva citeste tot catehismul fara capitolul asta isi va da seama mai greu ce sa creada in aceasta privinta.

Tu chiar cresi ca Steinhardt avea nevoie sa reciteasca catehismul dupa ce s-a botezat? Pia citise deja mai toti parintii Bisericii, nu numai vreun catehism.
Ai citit Jurnalul fericirii?
Stia lucrurile astea, de aia s-a facut ortorox. Asta nu l-a impiedicat sa fie si proecumenic.

Fani71 24.01.2014 20:19:20

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 548682)
Ecumenismul actual nu mai pretinde acest lucru, ci acceptarea si a altor credinte, invataturi, ca fiind la fel de bune. Sau la trecerea in plan secund a invataturii de credinta, adica "sa ne uitam la ce ne uneste, nu la ce ne desparte".

Nu este acelasi lucru 'trecerea in plan secund a invataturii de credinta' si "sa ne uitam la ce ne uneste, nu la ce ne desparte".
"sa ne uitam MAI INTAI la ce ne uneste, nu la ce ne desparte" (asa scrisesem eu, daca nu ma insel) inseamna sa vedem tezaurul comun si sa pornim de la el, si apoi sa vedem (cu dragoste, respect si rabdare) ce ne desparte, nu sa scoatem ce ne desparte.

Citat:

Ortodoxia nu numai ca nu poate schimba ceva, dar nu poate nici accepta alte invataturi ca adevarate. Toate invataturile gresite sunt considerate erezii, deci doar de aici se poate porni. Ii place unui eterodox sau unui cult sa i se spuna ca invatatura lui este erezie? Cam cat ii placea si lui Arie sau altui eretic sa auda asta. Cu atat mai mult BC sa auda ca dupa Schisma nu a mai fost Biserica, au pierdut harul, invatatura a fost gresita, iar infailibilitatea papei a fost de fapt 1000 de ani de eroare.

Nu au pierdut tot harul. Nu sunt de acord, si nu sunt singura care gandesc asa.
Si faci o confuzie, papa nu a fost declarat infailibil (cand vorbeste ex catedra, ceea ce a facut de doua ori pana acum) decat la sinodul Vatican 1, in sec. al 19-lea.

Citat:

Asta era doar pentru catolici, ei aveau doar in latina. In ortodoxie se tinea in limba poporului, din cate stiu chiar si in primul mileniu era aceasta norma in rasarit. Luther a avut treaba doar cu catolicismul, nu cunostea BO. Chiar pe site-uri protestante am citit ca avea perioade de deprimare, a schimbat toata invatatura crestina.

Vezi mai sus. Avem de invatat de la ei in situatia noastra actuala. Voi in Romania nu stiti prea mult ce traiesc alti ortodocsi, care au slujbele in greaca veche sau in slavona sau in georgiana veche sau sau. Romanii sunt privilegiati ca au o limba liturgica inteligibila. Este mai degraba o exceptie in lumea ortodoxa.
Si da, Luther a reactionat la unele greseli din BC, asta ziceam si eu, trebuia cineva sa reactioneze. Ca pe urma a mers prea departe, e altceva.

Citat:

Crestin este cel ce s-a botezat, sa ne amintim cum se spune la botez, am luat un pagan si am adus un crestin.
Cred ca am mai scris de o sute de ori pe forum despre iconomie. Biserica ortodoxa nu recunoaste tainele din afara ei, deci nici botezul oricarui cult. Celelalte culte nici macar nu au aceeasi conceptie despre har, ca sa avem macar un punct comun. La protestanti harul e un fel de binecuvantare, ei nu inteleg nimic din aceasta invatatura.
Din iconomie nu s emai repeta uneori botezul ce a fost facut corect, dar doar ca forma exterioara, fara har. Doar prin convertire capata si fond, adica har.

Nu cred ca este ortodoxa interpretarea ta. Cum sa fie o forma goala de sens si de har? Se poate desparti un act de harul sau? Nu lucreaza harul prin actul liturgic? (chiar incomplect, cum credem noi ca este la ceilalti)
Iconomia nu poate lucra harul, il poate recunoaste acolo unde este si prin convertire (si mirungere in general), se complecteaza ceea ce lipsea, nu se da ceea ce era absent.

Citat:

Ecumenic este diferit de ecumensim. Ecumenismul este o miscare initiata de protestanti, pe model protestant, ecumenic este un termne ortodox. BO participa la dialoguri cu scopul de a face cunoscuta invatatura ortodoxa. Dupa parerea mea se face mai mult rau decat bine, eterodocsii nu vin din aceasta cauza la ortodoxie, in schimb ortodocsii devin confuzi, crezand ca si alte culte sunt bune.

Da, de asta propuneam eu termenul de ecumenie.
Nu cred ca face mai mult rau decat bine, vezi mai sus.

Fani71 24.01.2014 20:24:36

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 548722)
Dar cine a pus la îndoială, pe acest topic, unicitatea teologiei și spiritualității ortodoxe între toate confesiunile și denominațiunile creștine?
Cine a relativizat Ortodoxia, astfel încât să fie necesar ca dvs să ne argumentați de ce este preferabil să fim ortodocși?
Și, în primul rând, cine dintre noi a îndrăznit să scrie vreun cuvânt necuviincios la adresa Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioare Maria, pe care niciodată nu o vom părăsi?
Personal visez o unitate în care fiecare dintre noi să-și păstreze credința proprie și să avem comuniune în rugăciune, în dialog, în iubire.
Niciodată nu aș accepta să încetez a o mai cinsti pe Măicuța, pentru nici un fel de motiv!
Dacă mi s-ar cere așa ceva, atunci ecumenismul, la care acum ader cu bucurie, ar deveni pentru mine o simplă ideologie bună de aruncat la gunoiul istoriei, întocmai ca toate ereziile și ideologiile apărute și dispărute în negura veacurilor, împrăștiate de lumina adevărului divin.
La ecumenism aș fi dispusă să renunț, fără regrete, dacă s-ar transforma în relativism religios;
nu voi renunța, însă, niciodată la Sfintele Taine (în special Sfânta Euharistie, pentru că acolo este Trupul și Sângele Dumnezeului meu) și la relația cu Sfinții (mai ales cu Fecioara Preacurată);
nu voi abandona niciodată, de asemenea, idealul unității tuturor creștinilor, chiar dacă îl voi căuta în actuala mișcare ecumenică sau în cu totul altceva (în cazul în care această mișcare va degenera în relativism).

Am subliniat fraza la care vreau sa raspund:
Cred ca asta este intr-adevar o forma de unitate, dar desigur incopleta, nu o unitate ecleziala. Eu ma bucur ca exista, si ca nu ne mai batem sau omorim intre noi, ca nu mai facem convertiri fortate (cu unele exceptii regretabile).
Sigur ca unitatea perfecta ar fi unitatea euharistica. Ea nu ar putea fi realizata decat daca rezolvam problemele dogmatice care ne despart. O diversitate liturgica sau de forme de exprimare poate continua sa existe (cum a existat in primul mileniu) daca exista unitate in credinta.

Lucian008 24.01.2014 20:44:40

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 548642)
Marcu 9, 40
Hristos a facut si afirmatii care par sa se contrazica. Sunt mai degraba antinomice.

Multumesc.
Citat:

Mi-a placut atitudinea ta de a recunoaste ca nu stiai.

Cu siguranta este si vina mea pentru ca unii oameni inteleg ca eu as sustine ca le stiu pe toate. Eu nici sustin, nici nu cred asta. Doar ca multe dintre parerile unor de pe fom sunt gresite. Si e normal sa atragi atentia cuiva cand greseste. Probabil ca nu am cea mai potrivita abordare si asa dau de inteles altceva.

Citat:

Insa mi se pare, iarta-ma si nu o lua personal, o forma de orgoliu de a nu recunoaste la ceilalti ce este bun si de valoare, si de a pretinde ca Dumnezeu nu poate fi prezent, intr-un mod pe care noi nu il stim, si la ceilalti.
Poate la unii mai mult decat la unii crestini ortodocsi. Am toata admiratia pentru unii de alte confesiuni pe care ii cunosc, si care traiesc evanghelia mai profund decat mine. Iar cineva care in cauta pe Hristos, care crede in El si in Sfanta Treime, care incearca sa il urmeze, poate depasi si invataturile gresite prezente altfel in biserica in care se afla.

De data asta nu e vorba de orgoliu. Si nici nu neg faptele si calitatea umana a unora ce fac parte din alte confesiuni. Dar fiind buni si milostivi nu ii face automat crestini. Exista oameni de o calitate exceptionala si in alte religii, nu doar in crestinism. Dar asa cum religia budhista are principii de viata foarte bune si aplicandu-le te poti inclusiv inalta spiritual (intr-un anumit fel), dar nu este o religie mantuitoare, asa si cei din alte confesiuni sunt niste oameni deosebiti dar nu fac parte din Biserica lui Hristos. Si asta nu o spun eu, asta o spune Biserica.
Stie cineva de comportamentul imoral al lui Arie? Nu. Arie a fost condamnat de Biserica si exclus din Biserica, anatemizat pentru ca invata gresit. Acelasi lucru il fac si celelalte confesiuni. Ei nu fac parte din Biserica lui Hristos.

Citat:

'Refuz sa cred' inseamna in limba romana, daca nu m-am instrainat eu, 'refuz sa accept', 'nu accept'. Intotdeauna facem asta, alegem ceea ce credem, inclusiv tu, cand ai ales sa crezi ca oricine nu este ortodox nu poate fi numit crestin, caci nu este un consens in Orthdoxie in aceasta privinta.

Ba e consens. E consens intre cei care marturisesc invatatura ortodoxa. Ca exista unii care nu vor sa accepte e cu totul altceva.
Am sa fac un exercitiu de logica. Sigur l-am mai facut.
Ce e erezia? O invatatura de credinta gresita.
Fac parte ereticii din Biserica? Evident ca nu.
Au celelalte confesiuni invataturi de credinta cresite? Da.
Prin urmare sunt eretici si nu fac parte din Biserica.

laurastifter 24.01.2014 20:49:46

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 548731)
Am subliniat fraza la care vreau sa raspund:
Cred ca asta este intr-adevar o forma de unitate, dar desigur incopleta, nu o unitate ecleziala. Eu ma bucur ca exista, si ca nu ne mai batem sau omorim intre noi, ca nu mai facem convertiri fortate (cu unele exceptii regretabile).
Sigur ca unitatea perfecta ar fi unitatea euharistica. Ea nu ar putea fi realizata decat daca rezolvam problemele dogmatice care ne despart. O diversitate liturgica sau de forme de exprimare poate continua sa existe (cum a existat in primul mileniu) daca exista unitate in credinta.

Da, cred că aveți dreptate, aici ar fi minunat să ajungem: la comuniunea euharistică.
Hristos în mijlocul nostru!

Lucian008 24.01.2014 20:51:59

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 548706)
"Una este sa ne rugam pentru unitatea credinte si alta este sa ne ugam impreuna cu cei de alte confesiuni"
Asta e ca și cum ați spune: una e să ne rugăm pentru pace ținând arma-n mâini, alta e să facem greșeala de a decide noi încheierea războiului.

Ba absolut deloc. Una este sa te rogi ca cineva sa inceteze ca greseasca si alta e sa fii partas cu el. Ca sa nu spunem ca acesta este motiv de anatemizare potrivit Sfintilor Parinti. Si daca sunt unele lucruri pe care unii le vor interpretabile, aici nu e cazul. Asta este o invatatura a Bisericii. Cine se roaga cu ereticii Biserica spune sa fie fie exclus din comunitate Ei. Cine susine altceva incalca invataturile Bisericii.

Citat:

Cine se va teme să-L mărturisească pe Hristos în dialogul cu ateii, necreștinii, agnosticii și indiferenții (de frică să nu devină și el asemenea acelora), acela va demonstra, printr-o asemenea atitudine, că nu e gata să-și riște viața sufletului său de dragul mărturisirii lui Hristos.

Si care este legatura dintre rugaciunea cu cei de alte religii sau confesiuni cu marturisirea credintei in fata acestora?

Citat:

Să nu ne fie nouă una ca aceasta!!!

Sa nu te fie noua sa folosim intelegerea si interpretarea noastra lumeasca contrar invataturilor Bisericii.

Fani71 24.01.2014 21:09:50

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 548733)
Da, cred că aveți dreptate, aici ar fi minunat să ajungem: la comuniunea euharistică.

.. dar sunt putine sanse dupa parerea mea.

DragosP 24.01.2014 21:56:33

Citat:

N-ai cum să ajungi la Brăila plecând spre Cluj de la București.

stireana 24.01.2014 22:50:23

Citat:

Personal visez o unitate în care fiecare dintre noi să-și păstreze credința proprie și să avem comuniune în rugăciune , în dialog, în iubire.
Dacă mi s-ar cere așa ceva, atunci ecumenismul, la care acum ader cu bucurie, ar deveni pentru mine o simplă ideologie bună de aruncat la gunoiul istoriei, întocmai ca toate ereziile și ideologiile apărute și dispărute în negura veacurilor, împrăștiate și risipite, rând pe rând, de către lumina adevărului divin.

Acest "dar cine... cine... cine" chezășuiește absența oricăror moderații și judecăți cumpănite, nădăjduiesc într-o absență de moment. Deunăzi mă întrebai, pe același ton nechibzuit, care-i legătura între ecumenism și convertirea satelor ortodoxe la protestantism, într-o perioadă-n care toți vor unitate, dar bat în porțile oamenilor, lăsându-le jumătate de sac lângă zăplaz, cu mălai, grâu, crupe, că-i bun orice la sărăcie, cu promisiunea că vor căpăta cealaltă jumătate dacă își cheamă toți frații, cumnații, să-și adune tot neamul, care de pe unde or fi, să semneze că din data primirii sacului îs protestanți sadea, unul și unul. Interesul pentru o aderare conștientă a individului fiind nul, că nu contează omul, ci numărul pe care om lângă om îl formează. Și uite așa, gardurile de pe toate ulicioarele primesc câte-o bidinea cu vopsea, să se știe care-i prozelit fruntaș și o trecut din prima și cu care încă mai e de lucrat... la sacii de grâu.

Nu vezi legătura, nu? Între același protestant care îți zâmbește că vrea unitate, dar el cu o zi înainte chiaunea de cap muierile prin cele cătune sărmane. Că de la muieri se-ncepe treaba, vezi și tu că-s naive. Și de la bețivi. Singurii care rămân ortodocși îs câinii din legătoare, numai de ăia se mai tem "leagă-ți javra, bade, că am ceva să-ți spun".

Apoi tot tu spui - cine alta? - că vrei să-și păstreze fiecare credința, dar să vă rugați împreună, căci tu nu renunți - nu, nuuuu, nuuuuu!- la Preasfânta Maică a lui Hristos. Și când ajungeți la rugăciunile închinate Preacuratei, ce faci? Crapă protestantul când aude, înghiți tu vorbele, leșină ăla pe covoare, pui tu ceaslovul jos? Cum faceți? Să știu și eu cum stă treaba, că de privit de lângă voi, nicicum n-o voi face. Mulțumesc lui Dumnezeu că mai sunt biserici și mănăstiri neatinse.

catalin2 25.01.2014 00:02:27

Citat:

Laura, exact asta faci in fiecare mesaj, relativizezi invatatura ortodoxa, dar probabil nu iti dai seama. Chiar si in acest mesaj exemplifici acest relativism. Dar asta fac toti cei ce au aderat la invatatura si dogma ecumenista, adica protestanta. Ca sa intelegi mai bine, o sa traduc ceea ce ai scris in alt limbaj. Astfel, tu spui ca nu e bine sa ucidem, dar cei ce ucid au doar un alt mod de a privi lucrurile, nu inseamna ca e ceva rau. Sau, ca un leu are patru picioare, dar cei ce spun ca are zece picioare spun si ei adevarul, din perspectiva lor. Adica relativism 101%.
Tu si Fani marturisiti o alta credinta, numita ecumenista, diferita de cea ortodoxa. Desigur, are si asemanari cu cea ortodox, asa cum si martorii au unele asemanari cu cea ortodoxa.
Iata ce spune chiar Sfanta Scriptura, ca din cea ortodoxa am dat sute de citate (Epistola Galateni):
"7.Care nu este alta, decât că sunt unii care vă tulbură și voiesc să schimbe Evanghelia lui Hristos.
8.Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o - să fie anatema!
9.Precum v-am spus mai înainte, și acum vă spun iarăși: Dacă vă propovăduiește cineva altceva decât ați primit - să fie anatema!
10.Căci acum caut bunăvoința oamenilor sau pe a lui Dumnezeu? Sau caut să plac oamenilor? Dacă aș plăcea însă oamenilor, n-aș fi rob al lui Hristos."

In plus, cei ce au credinta ecumenista neaga Sfintele Taine si, implicit Biserica, la fel ca protestantii, care au dat dogma ecumenista. A spune ca si a beneficia de Sfintele Taine (adica ortodocsii) si a nu avea parte de ele (eterodocsii) e acelasi lucru, inseamna tot negarea Sfintelor Taine, al fel cum a spune ca si invatatura adevarata, si invatatura eretica sunt pe acelasi plan inseamna negarea invataturii. Stiu ca nu te intereseaza ce spun, dar eu imi fac datoria.

catalin2 25.01.2014 00:23:59

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 548729)
Nu au pierdut tot harul. Nu sunt de acord, si nu sunt singura care gandesc asa.
Si faci o confuzie, papa nu a fost declarat infailibil (cand vorbeste ex catedra, ceea ce a facut de doua ori pana acum) decat la sinodul Vatican 1, in sec. al 19-lea.

Nu ai inteles exact dogma infailibilitatii, dar am intalnit si catolici care nu au inteles. Dogma a fost adoptata in sec. XIX, dar nu sustin nici catolicii ca au inventat o dogma. La fel cum, daca invatatura sfantului Grigorie Palama a fost clarificata in mileniul doi, nu insemna ca nu era valabila pana atunci. Asadar, ei spun ca incepand cu Sfantul Petru, toti papii au avut infailibilitate, pana in zilele noastre.
Legat de har, tocmai pe asta este si una din dogmele ecumeniste, ramificarea harului, o dogma inventata de protestanti. Nu ai observat ca am dat un citat din catehism exact despre acest lucru? Ce scrie acolo? Ca harul este doar in Biserica Ortodoxa. Daca harul ar fi la toti prima ar fi BO care ar cere unirea tuturor, pentru ca asta e lucrul cel mai important. Ca nu esti singura care gandesti asa am explicat in mesajul anterior, toti cei care au adoptat aceste conceptii ecumeniste cred acelasi lucru, chiar in amanunt. Si nu doar ortodocsi, ci si catolicii, neoprotestantii, cei care au si ei conceptii ecumeniste, este o religie universala, care nu tine cont de culte. Am observat ca si la neoprotestanti e o divergenta intre cei ce au conceptii traditionaliste si cei ce au conceptii ecumeniste, cam aceleai probleme ca intre ortodocsi.
Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 548729)
Nu cred ca este ortodoxa interpretarea ta. Cum sa fie o forma goala de sens si de har? Se poate desparti un act de harul sau? Nu lucreaza harul prin actul liturgic? (chiar incomplect, cum credem noi ca este la ceilalti)
Iconomia nu poate lucra harul, il poate recunoaste acolo unde este si prin convertire (si mirungere in general), se complecteaza ceea ce lipsea, nu se da ceea ce era absent.

Si tu ai google, ca si mine. Cauta, te rog, cuvantul "iconomie", pentru ca eu am scris sute de mesaje pe tema asta, de unii au spus ca scriu doar despre ecumenism. E prima invatatura analizata la primul sinod tinut in Biserica. De asemenea, iconomia este amintita la sinoadele ecumenice.
Si mai clar, canoanele apostolice spun ca nimeni nu poate repeta un botez valid, preotul este caterisit. Si la noi se mai reboteaza catolici, dar grecii nu aplica iconomia, repeta botezul tuturor eterodocsilor. Daca botezul ar fi valid nu ar avea voie sa faca asta, ar fi un pacat.

AlinB 25.01.2014 01:02:23

Citat:

Eventual si cu budhistii, samanii si altii asemenea cum incerca romano-catolicii la Taize.

http://www.jesusjazzbuddhism.org/the...-of-taize.html

Eventual am putea visa si la un orizont spiritual in care si relatiile extraconjugale ar putea fi integrate cu cele familiale, in pace, armonie, comuniune, etc..

Fani71 25.01.2014 01:51:32

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 548842)
Laura, exact asta faci in fiecare mesaj, relativizezi invatatura ortodoxa, dar probabil nu iti dai seama. Chiar si in acest mesaj exemplifici acest relativism. Dar asta fac toti cei ce au aderat la invatatura si dogma ecumenista, adica protestanta. Ca sa intelegi mai bine, o sa traduc ceea ce ai scris in alt limbaj. Astfel, tu spui ca nu e bine sa ucidem, dar cei ce ucid au doar un alt mod de a privi lucrurile, nu inseamna ca e ceva rau. Sau, ca un leu are patru picioare, dar cei ce spun ca are zece picioare spun si ei adevarul, din perspectiva lor. Adica relativism 101%.
Tu si Fani marturisiti o alta credinta, numita ecumenista, diferita de cea ortodoxa. Desigur, are si asemanari cu cea ortodox, asa cum si martorii au unele asemanari cu cea ortodoxa.

Unde a relativizat credinta ortodoxa? A spus ca ceilalti au dreptate si ca orice lucru e adevarat pentru ca il crede cineva?
Sau am spus eu asta?
Am spus eu ca harul ar fi prezent in aceeasi masura la toti?
Nu, noi am spus ca trebuie sa discutam cu respect, fiecare vorbind despre credinta lui. Singura unire posibila in momentul actual este sa recunoastem ce avem in couin - iar despre restul Dumnezeu cu mila! (la propriu)
Ramificarea harului eu nu o inteleg asa cum spui tu.

Fani71 25.01.2014 02:07:59

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 548853)
Nu ai inteles exact dogma infailibilitatii, dar am intalnit si catolici care nu au inteles. Dogma a fost adoptata in sec. XIX, dar nu sustin nici catolicii ca au inventat o dogma. La fel cum, daca invatatura sfantului Grigorie Palama a fost clarificata in mileniul doi, nu insemna ca nu era valabila pana atunci. Asadar, ei spun ca incepand cu Sfantul Petru, toti papii au avut infailibilitate, pana in zilele noastre.
Legat de har, tocmai pe asta este si una din dogmele ecumeniste, ramificarea harului, o dogma inventata de protestanti. Nu ai observat ca am dat un citat din catehism exact despre acest lucru? Ce scrie acolo? Ca harul este doar in Biserica Ortodoxa. Daca harul ar fi la toti prima ar fi BO care ar cere unirea tuturor, pentru ca asta e lucrul cel mai important. Ca nu esti singura care gandesti asa am explicat in mesajul anterior, toti cei care au adoptat aceste conceptii ecumeniste cred acelasi lucru, chiar in amanunt. Si nu doar ortodocsi, ci si catolicii, neoprotestantii, cei care au si ei conceptii ecumeniste, este o religie universala, care nu tine cont de culte. Am observat ca si la neoprotestanti e o divergenta intre cei ce au conceptii traditionaliste si cei ce au conceptii ecumeniste, cam aceleai probleme ca intre ortodocsi.

Intr-adevar, problema cu papa este mai veche, nu din secolul 19 ci chiar dinainte de schisma. Infailibilitatea a fost declarata dogmatic mai tarziu decat a fost aplicata. Si oricum, problema nu este numai infailibilitatea, ci ecleziologia piramidala, care il pune pe papa intr-o pozitie deasupra bisericilor locale (deci a celorlalti episcopi), ca un fel de superepiscop..

Dar pentru ca tot vorbim de ecleziologie, daca ne uitam in ograda noastra, una e teologia, si alta e practica. Noi nu avem un papa, ci mai multi - in practica cea de toate zilele. Noua ne place sa-i numim eretici pe catolici, dar ei macar fac in practica ce le spune teologia, noi facem in practica ce fac catolicii (numai ca la plural), dar pretindem ca facem altceva. Asta e unul din lucrurile care ma enerveaza la mandria triumfalista ortodoxa.
Dar in fine, asta e alt subiect.

In catehismul citat de tine scrie asta, dar de cand credinta ortodoxa se concentreaza infailibil intr-un oarecare catehism? De cand ortodoxia se concentreaza in formule? Nici macar la sinoade, definitiile dogmatice nu sunt formule, ci sunt puse ca zid 'apofatic' impotriva ereziilor.
Adica, da, harul este in deplinatate in Biserica ortodxa, dar poate fi prezent si in ate parti. Duhul sufla unde vrea.

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 548853)
Si tu ai google, ca si mine. Cauta, te rog, cuvantul "iconomie", pentru ca eu am scris sute de mesaje pe tema asta, de unii au spus ca scriu doar despre ecumenism. E prima invatatura analizata la primul sinod tinut in Biserica. De asemenea, iconomia este amintita la sinoadele ecumenice.
Si mai clar, canoanele apostolice spun ca nimeni nu poate repeta un botez valid, preotul este caterisit. Si la noi se mai reboteaza catolici, dar grecii nu aplica iconomia, repeta botezul tuturor eterodocsilor. Daca botezul ar fi valid nu ar avea voie sa faca asta, ar fi un pacat.

Pai si este pacat - in orice caz, este o aberatie - sa faca asta. Repeta un botez.
Practica asta a venit insa din motive istorice, conflictele cu catolicii, si a inceput de la faptul ca si catolicii si-au permis sa faca acest lucru. Astfel se poate scuza, sa zicem, 'prin iconomie'.

Stiu ce este iconomia. Iconomia nu este o sfanta taina si nu poate inlocui ceea ce o sfanta taina da. Este modul de a 'administra casa', adica Biserica, 'arta' duhovniceasca de a aplica und trebuie, cat trebuie si cum trebuie regulile date ca indicatoare generale de canoane.
Nu de a schimba credinta sau dogmele, cu asta cred ca esti de acord.
Deci daca cineva catolic sau protestant botezat trece la ortodoxie si majoritatea ortodocsilor nu il boteaza (rusii nici macar nu fac mirungere), atunci nu inseamna ca botezul lui este purtator de har, desi se cere completat de o marturisire de credinta - si eventual de taina mirungerii? (mie mi se pare mai corect sa se faca mirungerea).

Fani71 25.01.2014 02:12:49

Am facut rau ca am intrat iar intr-o polemica. Polemicile de acest fel, pe un forum, nu cred ca folosesc la ceva cuiva, in profunzime. Fiecare se intareste in pozitia pe care o avea dinainte. (Poate asta se intampla si in dialogurile ecumenice, pana la urma.. exact invers decat credeti voi, antiecumenistii).

Am scris deja despre lucrurile astea si am rasdiscutat aceste lucruri mai demult. Puteti sa va uitati, daca vreti, pe firul deschis de mine 'argumente pentru dialogul ecumenic' ca si la alte fire despre ecumenism deschise in aceeasi perioada, acum cativa ani. Nu am timp, ci nici putere sa continui discutia in acest mod intensiv.
Nu este in intentia mea sa jignesc pe nimeni. Daca este nevoie, va rog sa ma iertati.

DragosP 25.01.2014 08:05:56

Așa e. Când cel mai simplu ar fi să pună mâna și să citească. Sau măcar să treacă la rugăciune.

Fani71 25.01.2014 12:54:12

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 548880)
Așa e. Când cel mai simplu ar fi să pună mâna și să citească. Sau măcar să treacă la rugăciune.

Nu stiu daca esti ironic sau serios. Dar prefer sa inteleg in sens serios. Este valabil pentru noi toti. Discutiile sunt folositoare pana la un punct, inclusiv in problema de fata. Dar pe urma lucrurile ar trebui aprofundate altfel. Sunt prima care are nevoie de lectura si de rugaciune mai multa/e.

DragosP 25.01.2014 13:19:11

Lucrurile serioase se spun în glumă, știi, nu?

stireana 25.01.2014 15:59:03

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 548875)
Puteti sa va uitati, daca vreti, pe firul deschis de mine 'argumente pentru dialogul ecumenic' ca si la alte fire despre ecumenism deschise in aceeasi perioada, acum cativa ani.

Căutând vorbele părintelui Cleopa despre Sfânta Lumină, google m-a trimis tot pe crestionortodox.ro și așa am dat peste câteva mesaje mai vechi:

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...64&postcount=9

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...52&postcount=4

Dacă într-un AXIOS! strigat din toată inima, din suflet-repetații Kęrie, eléison și Gospodi, pomilui stă vreo urmă de isterie... apoi înseamnă că dacă ne-am găsi amândouă în noaptea de Înviere și nu mi-ai înțelege bucuria zicerii HRISTOS A ÎNVIAT, m-ai ocoli a doua zi pe trotuar. Mulțămesc de citire, dar mi-a fost de ajuns.

Nu știu ce anormalități ai zărit în acel filmuleț, dar pe când eram bondoacă la bunica-n ogradă, după slujba Învierii Domnului Dumnezeului nostru, flăcăii satului se urcau pe câte o colină și buciumau cu fața către câmpii, crengăriș, sate învecinate, răspândind tuturor zărilor vestea Învierii. Și pe după codri, ecoul venea cu alte sunete, uneori mai prindeam și câte un "Hristos A Înviat!" adus de-o pală de vânt. Unde-i isteria? În bucuria Învierii? Că omul strigă din inimă AXIOS? Mno, dară, ajungă-mi citirea vechilor mesaje.

Fani71 25.01.2014 16:03:58

Da, stiu (raspuns pt Dragos).

Pentru problema 'Limitelor Bisericii', care pentru Catalin pare asa clara (mie nu), recomand ca lectura, de exemplu, articole de Dr. Ioan Sauca, un preot ortodox care lucreza la WCC (si pe care l-am intalnit candva si eu).
Un articol numit The Church Beyond Our Boundaries and the Ecumenical Vocation of Orthodoxy il gasiti pe

http://ccu.disciples.org/Portals/CCU/pdf/Issue%202.pdf[/url]

Nu l-am citit nici eu inca.

De el, a fost publicat si pe crestinortodox un articol pe care l-am citit mai demult:

http://www.crestinortodox.ro/editoriale/ortodoxia-poate-deveni-ideologie-cand-afirma-numai-ortodocsii-ajunge-ceruri-70112.html[/url]

Propun sa discutam din nou despre acest punct cand vom citi aceste articole si eventual altele pe aceeasi tema.

Fani71 25.01.2014 16:10:19

Citat:

În prealabil postat de stireana (Post 548903)
Căutând vorbele părintelui Cleopa despre Sfânta Lumină, google m-a trimis tot pe crestionortodox.ro și așa am dat peste câteva mesaje mai vechi:

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...64&postcount=9

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...52&postcount=4

Dacă într-un AXIOS! strigat din toată inima, din suflet-repetații Kęrie, eléison și Gospodi, pomilui stă vreo urmă de isterie... apoi înseamnă că dacă ne-am găsi amândouă în noaptea de Înviere și nu mi-ai înțelege bucuria zicerii HRISTOS A ÎNVIAT, m-ai ocoli a doua zi pe trotuar. Mulțămesc de citire, dar mi-a fost de ajuns.

Nu știu ce anormalități ai zărit în acel filmuleț, dar pe când eram bondoacă la bunica-n ogradă, după slujba Învierii Domnului Dumnezeului nostru, flăcăii satului se urcau pe câte o colină și buciumau cu fața către câmpii, crengăriș, sate învecinate, răspândind tuturor zărilor vestea Învierii. Și pe după codri, ecoul venea cu alte sunete, uneori mai prindeam și câte un "Hristos A Înviat!" adus de-o pală de vânt. Unde-i isteria? În bucuria Învierii? Că omul strigă din inimă AXIOS? Mno, dară, ajungă-mi citirea vechilor mesaje.

Nu ma pot uita acum din nou la filmulet (cel mic doarme).
Imi amintesc vag despre el.
Nu vorbeam de bucuria Invierii din noaptea de Paste. Vorbeam de cum se manifestau unii credinciosi la slujba luminii de la Ierusalim. Atunci mi s-a parut prea mare dezlantuirea sentimentelor si nu o atmosfera de bucurie duhovniceasca - cum este in noaptea de Paste la o biserica normala.
Nu pretind ca am dreptate. Poate este o chestiune de gust si de sensibilitate personala. Nu mai stiu ce legatura avea asta cu discutiile depsre celelalte confesiuni si dialogul ecumenic. A, da, cineva zicea ca ar fi dovada ca ortodoxia se gaseste in adevar.
Poate ar fi bine sa lasam asta la o parte aici.

DragosP 25.01.2014 16:16:06

Mulți ortodocși de peste hotare sunt mult (prea mult) sub influență protestantă. Probabil din lipsa materialelor de studiu autentic ortodoxe în română.

Fani71 25.01.2014 16:22:16

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 548906)
Mulți ortodocși de peste hotare sunt mult (prea mult) sub influență protestantă. Probabil din lipsa materialelor de studiu autentic ortodoxe în română.

Spui asta dupa ce ai citit articolul si articole de diversi ortodocsi traind peste hotare? Sau asa, ca parere personala nebazata pe studiu?
Poate ca ce pare unui ortodox din Romania influenta protestanta nu este, pentru ca gandirea actuala a multor teologi ortodocsi din Romania este de tip scolastic, si de aceea li se pare de tip protestant tot ce incearca sa depaseasca 'captivitatea babilonica' scolastica a ortodoxiei?

stireana 25.01.2014 16:23:42

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 548905)
Vorbeam de cum se manifestau unii credinciosi la slujba luminii de la Ierusalim.

Exact. Manifestare normală. Oamenii strigau din suflet Doamne, miluiește! în limbile lor.

Uite, cu acei oameni m-aș uni și eu. :) Să nu spui că nu-s pe subiect.

Fani71 25.01.2014 16:28:43

Citat:

În prealabil postat de stireana (Post 548908)
Exact. Manifestare normală. Oamenii strigau din suflet Doamne, miluiește! în limbile lor.

Uite, cu acei oameni m-aș uni și eu. :) Să nu spui că nu-s pe subiect.

Repet, poate fi vorba de o sensibilitate religioasa diferita.
Sau poate nu ajunge un flm ca sa iti faci o parere.
Ceea ce am scris atunci ramane valabil: Nu poti lua un miracol ca dovada a exclusivitatii ortodocsilor la mantuire sa a participarii imposibile la har a celorlalti.
Poate veni si un catolic si vorbi despre miracolele de la Lourdes (cele dovedite si medical) si zice ca este o dovada pentru fix acelasi lucru doar ca pentru catolici. Ce i-ai raspunde?

DragosP 25.01.2014 16:34:22

"Altceva?" Asta aș răspunde.

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:16:44.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.