Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   Universul dinainte de căderea în păcat (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17715)

Mihnea Dragomir 15.02.2015 00:17:36

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 580987)
ce intelegi tu prin ,,se va uni cu femeia sa si vor fi amandoi un singur trup".

Adica, daca ar fi ramas in Eden, urmau sa citeasca impreuna "Dialogurile" lui Platon. Dar, fiind la biblioteca locala un singur exemplar, ei ar fi stat strans lipiti unul de altul, adanciti in aceasta lectura.
E vorba de unire duhovniceasca, a doua trupuri duhovnicesti. Cresterea, inmultirea, umplerea Pamantului ar fi urmat sa se faca prin fecundarea duhovniceasca a Lumii Sensibilelor de catre Lumea Inteligibilelor.

EzioAuditore 15.02.2015 20:41:58

Intrebare:

De ce trebuie sa sufere un univers intreg, de la animale, plante, planete, stele ... pentru un prost(Adam)?

Barsaumas 15.02.2015 21:10:02

Citat:

În prealabil postat de EzioAuditore (Post 581123)
Intrebare:

De ce trebuie sa sufere un univers intreg, de la animale, plante, planete, stele ... pentru un prost(Adam)?

Bine zis!
Acum, adevarul e ca moartea era creatia Adversarului. (Singurele lucruri pe care le poate crea Adversarul sunt din categoria numita de fizica muritorilor "entropie", dar desigur cu un sens mai larg si mai profund spiritual, in ideea dezordine ca decadenta). Altfel, Ha-Shem nu ar fi spus lui Adam ca "veti muri". deci moartea exista deja. Nu inteleg de ce parerile unor sfinti trec drept certitudini: tot speculatii faceau si ei. La urma urmei, sunt destule subiecte pe care unii, si nu putini, sfinti s-au contrazis. Nici un om al bisericii, viu sau adormit, nu este infailibil.
Ca Biserica a vrut sa il scoata pe om vinovat de universal decay, din motive de politica organizationala si calcul ideologic, adica numai ca sa il responsabilizeze pe om si sa accentueze si mai mult importanta mersului la biserica si impartasitului, prin trucurile retorice ale lui Hrisostom si altor parinti si doctori ai bisericii, e alta discutie.

EzioAuditore 15.02.2015 21:15:51

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 581048)
Cresterea, inmultirea, umplerea Pamantului ar fi urmat sa se faca prin fecundarea duhovniceasca a Lumii Sensibilelor de catre Lumea Inteligibilelor.

Doctore e cam greu ca un spirit sa produca o sarcina. Ai evadat acum de la spitalul 9 sau acum ai fost internat. Daca vrei poti sa te suni sa vezi daca esti acolo.

Daca te-ai gandit la nasterea lui Mesia, in ceea ce priveste intruparea Iisus spune:

"5. Iisus a răspuns: Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu.
6. Ce este născut din trup, trup este; și ce este născut din Duh, duh este.

EzioAuditore 15.02.2015 22:12:58

Citat:

În prealabil postat de Barsaumas (Post 581127)
Bine zis!
Acum, adevarul e ca moartea era creatia Adversarului. (Singurele lucruri pe care le poate crea Adversarul sunt din categoria numita de fizica muritorilor "entropie", dar desigur cu un sens mai larg si mai profund spiritual, in ideea dezordine ca decadenta).

Entropia este o cauza ce tine de legile universului, deci de creatie.

Citat:

Altfel, Ha-Shem nu ar fi spus lui Adam ca "veti muri". deci moartea exista deja.

Bingo!

Citat:

Nu inteleg de ce parerile unor sfinti trec drept certitudini: tot speculatii faceau si ei. La urma urmei, sunt destule subiecte pe care unii, si nu putini, sfinti s-au contrazis. Nici un om al bisericii, viu sau adormit, nu este infailibil.
Ca Biserica a vrut sa il scoata pe om vinovat de universal decay, din motive de politica organizationala si calcul ideologic, adica numai ca sa il responsabilizeze pe om si sa accentueze si mai mult importanta mersului la biserica si impartasitului, prin trucurile retorice ale lui Hrisostom si altor parinti si doctori ai bisericii, e alta discutie.

Tu esti inteligent. De ce vrei doar cateodata sa pari nu inteleg.

abaaaabbbb63 15.02.2015 22:26:16

Citat:

În prealabil postat de EzioAuditore (Post 581136)
Tu esti inteligent. De ce vrei doar cateodata sa pari nu inteleg.

Pentru ca de obicei nu spui lucruri neinteligente, dar ceva sa placa la toata lumea :))

bin000 15.02.2015 22:58:25

Citat:

În prealabil postat de EzioAuditore (Post 581123)
Intrebare:

E dovedit stiintific ca exista entropie fizica si entropie genetica deci urmasul unui prost e...cu mult mai prost.Intrebarea e cum realizeaza un prost ca altul cu mult mai destept decat el ,e ...prost?Raspuns:e imposibil.

bin000 15.02.2015 23:19:18

Citat:

Altfel, Ha-Shem nu ar fi spus lui Adam ca "veti muri". deci moartea exista deja.

Sigur ca exista.Lucifer murise deja.

Citat:

Nu inteleg de ce parerile unor sfinti trec drept certitudini: tot speculatii faceau si ei. La urma urmei, sunt destule subiecte pe care unii, si nu putini, sfinti s-au contrazis. Nici un om al bisericii, viu sau adormit, nu este infailibil.
...daca nici un om al Bisericii nu e infailibil,gandeste-te putin cat de "infailibil" esti tu cand vorbesti de failibilii Bisericii...uneori tacerea e de aur.

Citat:

Trucuri retorice de rasul curcilor folosesti tu,Sf. Ioan Gura de Aur ...e din alt film decat tine.

stefan florin 16.02.2015 14:44:12

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 580993)
Nu știu frate dragă ce vrea să însemne.Ori, așa cum arată Ovidiu, e vorba de o proorocire, ori, așa cum (nu mai știu unde) am citit, e vorba de o unire pe care noi nu ne-o putem imagina, fiind vorba de o fire străină nouă acum.

si atunci organele genitale la ce foloseau? Samanta, barbatul nu a avut-o de la inceput? Ea la ce ar fi folosit?

DragosP 16.02.2015 15:00:46

Măi oameni buni, voi faceți niște presupuneri foarte simplificatoare în ceea ce privește starea universului de la Facere până azi.
Ori el, universul și mai ales pământul, a trecut prin cel puțin două transformări catastrofice (prin amploare și urmări) de atunci: căderea adamică și potopul.
Deci, de unde știți voi că omul era, dpdv morfologic, la fel ca cel pe care-l știm noi acum? :39:

Pelerin spre Rasarit 16.02.2015 16:00:04

Potopul nu a schimbat cu nimic fiinta umana dpdv fiziologic.A redus doar numarul oamenilor :)

DragosP 16.02.2015 16:48:50

Și n-a mai trăit omul în prostie.

Pelerin spre Rasarit 16.02.2015 17:00:26

Nu mult dupa Noe si deja revenisem la vechile obiceiuri.Noe moare la finalul capitolului 9 si la inceputul capitolului 11 deja incepeam sa ridicam Turnul Babel.O memorie destul de scurta s-ar spune. Sorry, dar ce faceau inainte au continuat si dupa, din ce in ce mai rau, pana in zilele noastre.Imoralitate,lacomie,crima,faradelege si lista raului continua.

abaaaabbbb63 16.02.2015 17:21:26

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 581256)
Și n-a mai trăit omul în prostie.

Pe cat pariu :))

Te-ai uitat pe fereastra de curand?

Sau deschide TV-ul pe Antena 3 :))

DragosP 16.02.2015 18:03:27

"În prostie" aka "în neștire".

Pelerin spre Rasarit 16.02.2015 18:48:58

In mod paradoxal Noe a trait mai mult decat Adam.Dragos daca te enervez ma opresc :)

EzioAuditore 16.02.2015 19:11:41

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 581242)
Deci, de unde știți voi că omul era, dpdv morfologic, la fel ca cel pe care-l știm noi acum? :39:

http://en.wikipedia.org/wiki/Anatomically_modern_humans

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 580986)
Nimic din ce s-a întâmplat/se va fi întămplat nu poate fi încadrat în "clasic". Pur și simplu e altceva, e ceea ce ne așteaptă la Parusie, după înfricoșătoarea judecată, care, iată, mâine ne este amintită-n Biserică.

Cum ar trebui sa arate omul Iisus la Parusie?

EzioAuditore 16.02.2015 19:15:48

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 581277)
In mod paradoxal Noe a trait mai mult decat Adam.

Interesant. Ai putea sa elaborezi te rog?

Pelerin spre Rasarit 16.02.2015 19:23:27

Noe a trait 950 de ani si apoi a murit. Adam a trait 930 de ani si apoi a murit. Adam a trait inaintea lui Noe.

abaaaabbbb63 16.02.2015 19:26:24

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 581283)
Noe a trait 950 de ani si apoi a murit. Adam a trait 930 de ani si apoi a murit. Adam a trait inaintea lui Noe.

Adam a trecut printr-o operatie complicata de extragere a unei coaste. Poate anestezia i-a luat 20 de ani din viata :))

Pelerin spre Rasarit 16.02.2015 19:28:04

Citat:

În prealabil postat de abaaaabbbb63 (Post 581284)
Adam a trecut printr-o operatie complicata de extragere a unei coaste. Poate anestezia i-a luat 20 de ani din viata :))

Avocatii specializati in divorturi, care-i reprezinta pe urmasii lui Adam, iti vor da dreptate :)

EzioAuditore 16.02.2015 19:32:25

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 581283)

Exista vreun concept ca acei 930 de ani sa fie considerati dupa cadere?

bin000 16.02.2015 19:34:45

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit
Potopul nu a schimbat cu nimic fiinta umana dpdv fiziologic.A redus doar numarul oamenilor :)

Gresit.

http://biblenest.com/wp-content/uplo...Ages-Chart.gif

Pelerin spre Rasarit 16.02.2015 19:43:22

Interesanta intrebare. Depinde in raport de ce moment calculam data nasterii lui Adam. Daca luam drept element de referinta momentul cand a fost creat atunci este evident ca anii vietii lui Adam s-au intins pe ambele perioade, inainte si dupa cadere.Daca socotim perioada dinainte de cadere una atipica, fara a trecere normala a anilor, si incepem sa socotim anii vietii lui umane strict dupa cadere atunci exista o singura perioada strict umana, cuantificabila, si una imposibil de apreciat, anterioara, intr-o situatie exceptionala ( viata in Eden). Textul biblic nu lamureste situatia in cele mai mici detalii.

Stim ca Set, fiul lui Adam, s-a nascut cand Adam avea 130 de ani.Cain si Abel au fost nascuti anterior.Strict pe acest aspect eu inclin pentru a doua varianta, calcularea varstei dupa cadere. In caz contrar putem considera perioada din Eden drept copilaria umanitatii :)

Pelerin spre Rasarit 16.02.2015 19:45:18

Bin inainte de potop erau mai multi oameni. Dupa potop au fost mai putini oameni. Discutia nu era despre cat au trait, desi este o discutie, ci daca, sexual in special, asta era discutia de fond,au fost transformari. Oamenii s-au reprodus sexual si inainte de potop si dupa, despre asta ne tot contrazicem,daca te uiti la paginile din spatele.. potopului de argumente :)

EzioAuditore 16.02.2015 20:23:50

Multumesc scotty apreciez ca mi-ai raspuns.

https://www.youtube.com/watch?v=TiPxYPZ9MvQ

Pelerin spre Rasarit 16.02.2015 20:32:27

Mergi cu Dumnezeu prietene. Alba gu brath :)

bin000 16.02.2015 20:55:33

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 581294)
Bin inainte de potop erau mai multi oameni. Dupa potop au fost mai putini oameni. Discutia nu era despre cat au trait, desi este o discutie, ci daca, sexual in special, asta era discutia de fond,au fost transformari. Oamenii s-au reprodus sexual si inainte de potop si dupa, despre asta ne tot contrazicem,daca te uiti la paginile din spatele.. potopului de argumente :)

Vorbeai ca n-au fost transformari fiziologice dupa Potop,graficul arata o scadere brusca imediat dupa Potop a duratei de viata si pana azi, o scadere constanta...deci au fost schimbari fiziologice drastice produse de noul ecosistem planetar+acumularea pacatelor in ADN.

Cat despre reproducerea sexuala ,era vorba de: inainte si dupa pacat ,nu inainte si dupa potop...stiu ca seamana cuvintele ,dar ...sunt diferite.

Pelerin spre Rasarit 16.02.2015 21:08:47

bin nu tin sa am nici dreptate si nici ultimul cuvant. Doar te rog, cand ai timp, la pagina 5, ultima postare, care ii apartine lui Dragos, simpaticului meu partener de discutie. A invocat inclusiv potopul.Asta in contextul unei discutii care viza inclusiv modalitatea in care Adam si Eva s-ar fi comportat unul cu altul in Eden.

O sa simplific cat pot de mult.Daca durata de viata a scazut din ce in ce mai mult? Da. Daca s-au acumulat din ce in ce mai multe pacate? Da. Exista o legatura intre cele doua aspecte? Multi sustin ca da. Cum ar fi avut urmasi Adam si Eva in Eden daca nu ar fi incalcat porunca? Nu se spune in textul biblic nimic si oricum nu au apucat acel moment (al perpetuarii speciei) in Eden.S-a intimplat dupa plecare. Dupa plecarea din Eden, atat inainte cat si dupa potop,oamenii au intretinut raporturi sexuale? Da.

Am eu o intrebare la tine: daca mergi pe teoria efectului progresiv al pacatului pe ADN de ce Noe a trait mai mult decat Adam? Din ce vad, in graficul postat de tine, inclusiv inainte de potop au fost oameni care au trait mai mult decat Adam. Inseamna ca nu este un efect uniform sau cel putin nu se concretizeaza intr-o descrestere constanta a varstei.Unii traiesc mai mult, altii mai putin, inainte de potop.

stefan florin 16.02.2015 21:39:15

Citat:

În prealabil postat de bin000 (Post 581303)
Vorbeai ca n-au fost transformari fiziologice dupa Potop,graficul arata o scadere brusca imediat dupa Potop a duratei de viata si pana azi, o scadere constanta...deci au fost schimbari fiziologice drastice produse de noul ecosistem planetar+acumularea pacatelor in ADN.

Cat despre reproducerea sexuala ,era vorba de: inainte si dupa pacat ,nu inainte si dupa potop...stiu ca seamana cuvintele ,dar ...sunt diferite.

cum s-ar fi inmultit oamenii in Eden nimeni nu poate da un raspuns sigur. Stim ca primii oameni au fost creeati cu organele genitale. Nu cred ca Dumnezeu ar fi introdus dupa cadere sistemul reproducator la om.Asta nu spune nicaieri in Biblie, caci omul a fost creeat complet inca de inceput : "Și a privit Dumnezeu toate câte a făcut și iată erau bune foarte" (Geneza 1:31)
ps: chiar nu inteleg de ce la unii forumisti li se pare atat de "pacatos" actul sexual, asa cum este el acum la om (eu cred ca asa a fost dintotdeauna). Ceea ce Dumnezeu a lasat, nu poate fi rau. Faptul ca inmultirea omului produce si placere, este un dar de la Dumnezeu

DragosP 16.02.2015 22:06:29

Bin a înțeles ce-am vrut să zic. În ciuda, sau tocmai, simpaticiei mele.

ovidiu b. 16.02.2015 22:37:09

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 581304)
Cum ar fi avut urmasi Adam si Eva in Eden daca nu ar fi incalcat porunca?

Prin cuvânt. Așa cum la început prin cuvânt s-au făcut toate. Adam o vedea pe Eva (launtric vorbind) "os din oasele mele și carne din carnea mea", adică o vedea ca pe sine însuși. În momentul în care cad în păcat, Adam și Eva, pierd acestă conștiință. Pierzând prezența lăuntrică, au cautat prezența dinafară, adică unirea trupească. Înainte de cădere Adam și Eva traiu altă realitate, erau unul în celălalt, practic trăiau viața Sfintei Treimi, lucruri greu de pătruns cu mintea în starea noastră căzută.

Cred că protopărinții noștri aveau organe sexuale (sau o formă care a suferit transformări) de la început, Dumnezeu știind de mai înainte că va urma căderea. Imediat după căderea în păcat Adam și Eva s-au rușinat unul de celălalt, deși încă nu au fost izgoniți din Rai. Din cuvintele Sf. Grigorie Sinaitul reiese clar că în Rai înainte de cădere exista o trasformare a materiei, diferită de cea de acum. "El (Raiul) nu este nici cu desăvârșire nestricăcios, nici cu totul stricăcios, ci așezat la mijloc între stricăciune și nestricaciune...Căci pomii putregăiți și roadele răscoapte căzute la pământ se fac humă bine mirositoare."

Pelerin spre Rasarit 16.02.2015 22:51:29

Nu am nici cel mai vag dubiu ca Dumnezeu nu a stiut ca va urma caderea. Dar asta inseamna,pe cale de consecinta, ca Dumnezeu stia ca Adam si Eva nu vor avea urmasi prin ,,cuvant" ci pe cale umana comuna, avand organe genitale si urmand sa intretina relatii sexuale. Asta arata ca posibilitatea de a se uni fizic/sau in orice alt mod prin ,, cuvant" (indiferent ce interpretare dam acestei sintagme) practic nu a existat. Ei au fost creati inca de la inceput cu organe sexuale pt ca Dumnezeu a stiut ce se va intimpla. Altfel ar trebuie sa spunem ceva foarte straniu: Dumnezeu i-a creat fara organe sexuale, nu a stiut ce va urma si surprins de evenimente i-a inzestrat cumva cu ele dupa incalcarea poruncii, sau aveau ceva gen organe sexuale care s-au transformat in altceva, sau orice alta jonglerie interpretativa pe tema asta. Ar fi o uriasa speculatie,nu numai ca textul nu spune nimic de asa ceva dar un Dumnezeu care nu stie actiunile viitoare ale propriilor sale creaturi isi pierde orice sens, ar fi doar o divinitate imperfecta iar soarta noastra ar fi foarte nesigura. Ce vreau sa spun: daca ce spui tu Ovidiu este corect inseamna ca discutam o ipoteza despre care Dumnezeu a stiut ca nu se va intimpla. Discutia isi pierde orice sens.

DragosP 16.02.2015 22:57:58

Dumnezeu știe că voi scrie această postare și știe și că n-am scris-o.
În egală măsură. După cum știe și nu-mi vei scrie. :)

Pelerin spre Rasarit 16.02.2015 23:00:32

Dragos stii ca tin la tine :)

bob2909 16.02.2015 23:12:16

Sper ca nu are legatura cu "Dupa 7 ani de la prima ... "

Pelerin spre Rasarit 16.02.2015 23:15:05

Citat:

În prealabil postat de bob2909 (Post 581329)
Sper ca nu are legatura cu "Dupa 7 ani de la prima ... "

Nope, nu are legatura.

ovidiu b. 16.02.2015 23:34:44

Pelerin, m-am străduit să dau un răspuns întrebării tale. Nu pretind că ar fi unul în duh de adevăr, ci după cum am înțeles eu lucrurile până în momentul de față.

bin000 16.02.2015 23:41:36

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 581304)
Am eu o intrebare la tine: daca mergi pe teoria efectului progresiv al pacatului pe ADN de ce Noe a trait mai mult decat Adam? Din ce vad, in graficul postat de tine, inclusiv inainte de potop au fost oameni care au trait mai mult decat Adam. Inseamna ca nu este un efect uniform sau cel putin nu se concretizeaza intr-o descrestere constanta a varstei.Unii traiesc mai mult, altii mai putin, inainte de potop.

Tipul asta de intrebari e pus,de obicei, de atei ,care nu cred in prezenta si interventia lui Dumnezeu in lume si vad totul mecanicist.Tu crezi ? Daca da,intrebarea ta nu are nici un sens .
Pe de alta parte ,chiar cu logica naturalista trendul graficului nu poate fi negat de cateva exceptii,gen Matusalem 969 de ani sau Noe.Apropo stii cate mii de ani are Sf.Ilie ...si inca numaram? Generalizarea pripita e o eroare logica. Era de inteles la un ateu...

Pelerin spre Rasarit 16.02.2015 23:48:35

Ovidiu mereu am apreciat la tine bunavointa si sinceritatea. Am inteles perfect ca ai exprimat o opinie, si eu la fel, nu trebuie sa iti faci probleme, nu am nici o intentie sa te determin sa spui sau sa admiti ce cred eu :) Este un subiect dificil, am incercat sa studiez, de-a lungul timpului,opinii din mai toate sferele crestinismului si in plus din iudaism. Ultimele mi s-au parut surprinzatoare pe anumite aspecte. Fac doar un tur amator de orizont, nu iti face probleme, apreciez disponibilitatea.PS: inainte sa scrie evreii relatarea din Geneza, aveau si sumerienii una: zeul Enki, bolnav fiind cauta un leac si tot spunea ,,ma doare coasta". Zeita Ninhursag o creeaza pe Nin-ti din coasta lui, nume care in sumeriana putea insemna ,,doamna din coasta" dar si ,,doamna care face viata". Adam si Eva in versiunea sumeriana :) Multumesc pt dialog si pt recomandarile din trecut, foarte interesante.O seara placuta tuturor.

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:08:32.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.