![]() |
Citat:
E vorba de unire duhovniceasca, a doua trupuri duhovnicesti. Cresterea, inmultirea, umplerea Pamantului ar fi urmat sa se faca prin fecundarea duhovniceasca a Lumii Sensibilelor de catre Lumea Inteligibilelor. |
Intrebare:
De ce trebuie sa sufere un univers intreg, de la animale, plante, planete, stele ... pentru un prost(Adam)? |
Citat:
Acum, adevarul e ca moartea era creatia Adversarului. (Singurele lucruri pe care le poate crea Adversarul sunt din categoria numita de fizica muritorilor "entropie", dar desigur cu un sens mai larg si mai profund spiritual, in ideea dezordine ca decadenta). Altfel, Ha-Shem nu ar fi spus lui Adam ca "veti muri". deci moartea exista deja. Nu inteleg de ce parerile unor sfinti trec drept certitudini: tot speculatii faceau si ei. La urma urmei, sunt destule subiecte pe care unii, si nu putini, sfinti s-au contrazis. Nici un om al bisericii, viu sau adormit, nu este infailibil. Ca Biserica a vrut sa il scoata pe om vinovat de universal decay, din motive de politica organizationala si calcul ideologic, adica numai ca sa il responsabilizeze pe om si sa accentueze si mai mult importanta mersului la biserica si impartasitului, prin trucurile retorice ale lui Hrisostom si altor parinti si doctori ai bisericii, e alta discutie. |
Citat:
Daca te-ai gandit la nasterea lui Mesia, in ceea ce priveste intruparea Iisus spune: "5. Iisus a răspuns: Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu. 6. Ce este născut din trup, trup este; și ce este născut din Duh, duh este. |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Măi oameni buni, voi faceți niște presupuneri foarte simplificatoare în ceea ce privește starea universului de la Facere până azi.
Ori el, universul și mai ales pământul, a trecut prin cel puțin două transformări catastrofice (prin amploare și urmări) de atunci: căderea adamică și potopul. Deci, de unde știți voi că omul era, dpdv morfologic, la fel ca cel pe care-l știm noi acum? :39: |
Potopul nu a schimbat cu nimic fiinta umana dpdv fiziologic.A redus doar numarul oamenilor :)
|
Și n-a mai trăit omul în prostie.
|
Nu mult dupa Noe si deja revenisem la vechile obiceiuri.Noe moare la finalul capitolului 9 si la inceputul capitolului 11 deja incepeam sa ridicam Turnul Babel.O memorie destul de scurta s-ar spune. Sorry, dar ce faceau inainte au continuat si dupa, din ce in ce mai rau, pana in zilele noastre.Imoralitate,lacomie,crima,faradelege si lista raului continua.
|
Citat:
Te-ai uitat pe fereastra de curand? Sau deschide TV-ul pe Antena 3 :)) |
"În prostie" aka "în neștire".
|
In mod paradoxal Noe a trait mai mult decat Adam.Dragos daca te enervez ma opresc :)
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Noe a trait 950 de ani si apoi a murit. Adam a trait 930 de ani si apoi a murit. Adam a trait inaintea lui Noe.
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
http://biblenest.com/wp-content/uplo...Ages-Chart.gif |
Interesanta intrebare. Depinde in raport de ce moment calculam data nasterii lui Adam. Daca luam drept element de referinta momentul cand a fost creat atunci este evident ca anii vietii lui Adam s-au intins pe ambele perioade, inainte si dupa cadere.Daca socotim perioada dinainte de cadere una atipica, fara a trecere normala a anilor, si incepem sa socotim anii vietii lui umane strict dupa cadere atunci exista o singura perioada strict umana, cuantificabila, si una imposibil de apreciat, anterioara, intr-o situatie exceptionala ( viata in Eden). Textul biblic nu lamureste situatia in cele mai mici detalii.
Stim ca Set, fiul lui Adam, s-a nascut cand Adam avea 130 de ani.Cain si Abel au fost nascuti anterior.Strict pe acest aspect eu inclin pentru a doua varianta, calcularea varstei dupa cadere. In caz contrar putem considera perioada din Eden drept copilaria umanitatii :) |
Bin inainte de potop erau mai multi oameni. Dupa potop au fost mai putini oameni. Discutia nu era despre cat au trait, desi este o discutie, ci daca, sexual in special, asta era discutia de fond,au fost transformari. Oamenii s-au reprodus sexual si inainte de potop si dupa, despre asta ne tot contrazicem,daca te uiti la paginile din spatele.. potopului de argumente :)
|
|
Mergi cu Dumnezeu prietene. Alba gu brath :)
|
Citat:
Cat despre reproducerea sexuala ,era vorba de: inainte si dupa pacat ,nu inainte si dupa potop...stiu ca seamana cuvintele ,dar ...sunt diferite. |
bin nu tin sa am nici dreptate si nici ultimul cuvant. Doar te rog, cand ai timp, la pagina 5, ultima postare, care ii apartine lui Dragos, simpaticului meu partener de discutie. A invocat inclusiv potopul.Asta in contextul unei discutii care viza inclusiv modalitatea in care Adam si Eva s-ar fi comportat unul cu altul in Eden.
O sa simplific cat pot de mult.Daca durata de viata a scazut din ce in ce mai mult? Da. Daca s-au acumulat din ce in ce mai multe pacate? Da. Exista o legatura intre cele doua aspecte? Multi sustin ca da. Cum ar fi avut urmasi Adam si Eva in Eden daca nu ar fi incalcat porunca? Nu se spune in textul biblic nimic si oricum nu au apucat acel moment (al perpetuarii speciei) in Eden.S-a intimplat dupa plecare. Dupa plecarea din Eden, atat inainte cat si dupa potop,oamenii au intretinut raporturi sexuale? Da. Am eu o intrebare la tine: daca mergi pe teoria efectului progresiv al pacatului pe ADN de ce Noe a trait mai mult decat Adam? Din ce vad, in graficul postat de tine, inclusiv inainte de potop au fost oameni care au trait mai mult decat Adam. Inseamna ca nu este un efect uniform sau cel putin nu se concretizeaza intr-o descrestere constanta a varstei.Unii traiesc mai mult, altii mai putin, inainte de potop. |
Citat:
ps: chiar nu inteleg de ce la unii forumisti li se pare atat de "pacatos" actul sexual, asa cum este el acum la om (eu cred ca asa a fost dintotdeauna). Ceea ce Dumnezeu a lasat, nu poate fi rau. Faptul ca inmultirea omului produce si placere, este un dar de la Dumnezeu |
Bin a înțeles ce-am vrut să zic. În ciuda, sau tocmai, simpaticiei mele.
|
Citat:
Cred că protopărinții noștri aveau organe sexuale (sau o formă care a suferit transformări) de la început, Dumnezeu știind de mai înainte că va urma căderea. Imediat după căderea în păcat Adam și Eva s-au rușinat unul de celălalt, deși încă nu au fost izgoniți din Rai. Din cuvintele Sf. Grigorie Sinaitul reiese clar că în Rai înainte de cădere exista o trasformare a materiei, diferită de cea de acum. "El (Raiul) nu este nici cu desăvârșire nestricăcios, nici cu totul stricăcios, ci așezat la mijloc între stricăciune și nestricaciune...Căci pomii putregăiți și roadele răscoapte căzute la pământ se fac humă bine mirositoare." |
Nu am nici cel mai vag dubiu ca Dumnezeu nu a stiut ca va urma caderea. Dar asta inseamna,pe cale de consecinta, ca Dumnezeu stia ca Adam si Eva nu vor avea urmasi prin ,,cuvant" ci pe cale umana comuna, avand organe genitale si urmand sa intretina relatii sexuale. Asta arata ca posibilitatea de a se uni fizic/sau in orice alt mod prin ,, cuvant" (indiferent ce interpretare dam acestei sintagme) practic nu a existat. Ei au fost creati inca de la inceput cu organe sexuale pt ca Dumnezeu a stiut ce se va intimpla. Altfel ar trebuie sa spunem ceva foarte straniu: Dumnezeu i-a creat fara organe sexuale, nu a stiut ce va urma si surprins de evenimente i-a inzestrat cumva cu ele dupa incalcarea poruncii, sau aveau ceva gen organe sexuale care s-au transformat in altceva, sau orice alta jonglerie interpretativa pe tema asta. Ar fi o uriasa speculatie,nu numai ca textul nu spune nimic de asa ceva dar un Dumnezeu care nu stie actiunile viitoare ale propriilor sale creaturi isi pierde orice sens, ar fi doar o divinitate imperfecta iar soarta noastra ar fi foarte nesigura. Ce vreau sa spun: daca ce spui tu Ovidiu este corect inseamna ca discutam o ipoteza despre care Dumnezeu a stiut ca nu se va intimpla. Discutia isi pierde orice sens.
|
Dumnezeu știe că voi scrie această postare și știe și că n-am scris-o.
În egală măsură. După cum știe și nu-mi vei scrie. :) |
Dragos stii ca tin la tine :)
|
Sper ca nu are legatura cu "Dupa 7 ani de la prima ... "
|
Citat:
|
Pelerin, m-am străduit să dau un răspuns întrebării tale. Nu pretind că ar fi unul în duh de adevăr, ci după cum am înțeles eu lucrurile până în momentul de față.
|
Citat:
Pe de alta parte ,chiar cu logica naturalista trendul graficului nu poate fi negat de cateva exceptii,gen Matusalem 969 de ani sau Noe.Apropo stii cate mii de ani are Sf.Ilie ...si inca numaram? Generalizarea pripita e o eroare logica. Era de inteles la un ateu... |
Ovidiu mereu am apreciat la tine bunavointa si sinceritatea. Am inteles perfect ca ai exprimat o opinie, si eu la fel, nu trebuie sa iti faci probleme, nu am nici o intentie sa te determin sa spui sau sa admiti ce cred eu :) Este un subiect dificil, am incercat sa studiez, de-a lungul timpului,opinii din mai toate sferele crestinismului si in plus din iudaism. Ultimele mi s-au parut surprinzatoare pe anumite aspecte. Fac doar un tur amator de orizont, nu iti face probleme, apreciez disponibilitatea.PS: inainte sa scrie evreii relatarea din Geneza, aveau si sumerienii una: zeul Enki, bolnav fiind cauta un leac si tot spunea ,,ma doare coasta". Zeita Ninhursag o creeaza pe Nin-ti din coasta lui, nume care in sumeriana putea insemna ,,doamna din coasta" dar si ,,doamna care face viata". Adam si Eva in versiunea sumeriana :) Multumesc pt dialog si pt recomandarile din trecut, foarte interesante.O seara placuta tuturor.
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 12:08:32. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.