![]() |
Citat:
Că eu degeaba îți spun, dacă tu voi toți, tot în nebuniile ereziilor rămâi, frate cu demonii. (prefer Igor, nu Emilian, mulțumesc) Deci urmează Sfinților, ca să nu mă ostenesc în zadar. Și desigur, nu sunt aiureli, sunt cuvintele Duhului Sfânt Dumnezeu : 1. ------- "Plânge-i pe cei necredincioși, plânge-i pe cei care prin nimic nu se deosebesc de ei, adică pe cei care au murit fără a fi luminați de Sfântul Botez, fără a fi pecetluiți cu harul Sfântului Duh. Aceștia sunt cei cu adevărat vrednici de suspine și plâns, pentru că se găsesc afară de Împărăție, laolaltă cu cei condamnați la iad: "Adevărat, adevărat zic ție: de nu se va naște cineva din apă și din duh, nu va putea să intre în Împărăția lui Dumnezeu" - Ioan 3, 5. Plânge-i pe aceia." Sfântul Ioan Gură de Aur, Omilii la Epistola către Filipeni, Omilia IV, pagina 17. ------- 2. ------- "Erezia, ca și diavolul, tatăl ei, strică adevărul. Ea nu-l răstoarnă cu o lovitură, ca și necredința, ea se mulțumește a amesteca cu el rătăcirile, așa cum a fost amestecată neghina cu grâul curat. La fiecare învățătură sobornicească, erezia a venit să-i amestece stricăciuni, care fără a o distruge deodată, o strică încet, o denaturează." Sfântul Ioan Gură de Aur, Bogățiile oratorice, pagina 111-112. ------- 3. ------- "Trebuie să-i vădesc din Sfintele Scripturi și de peste tot, pe aceștia, ereticii, ca niște vrăjmași ai lui Hristos, care au fost numiți astfel și de către prooroci, sau lupi, numiți de Domnul Iisus Hristos și Sfinții Apostoli, și nu numai lupi s-au numit, dar și stricători, și păgâni, și potrivnici, și vrăjmași, și vicleni, și hulitori, și fățarnici, și furi, și tâlhari, și urâți, și prooroci mincinoși, și dascăli mincinoși, și povățuitori orbi, și înșelători și vicleni, și antihriști, și învrăjbitori, și fiii celui viclean, și nebuni, și fără de Dumnezeu, și luptători de Duh Sfânt, care au hulit Duhul Sfânt al darurilor, cărora nu li se va ierta, nici în veacul cel de acum, nici în cel viitor, pentru hula lor împotriva adevărului; fiii celui viclean, diavolul, se mai cheamă, fiii diavolului, precum a zis despre ei Domnul, că ei sunt de la tatăl lor, diavolul, iar Ioan Evanghelistul zice adesea că sunt copiii diavolului" Sfântul Ioan Gură de Aur, volumul Mărgăritarele Sfântului Ioan Gură de Aur, pagina 173-174. ------- 4. ------- "Cel care nu mărturisește mărturia Sfintei Cruci, este de la diavolul, iar cel care răstălmăcește cuvintele Domnului spre poftele sale și spune că nu-i nici Înviere, nici Judecată, acela este primul născut al lui Satana, (în acea familie)." Sfântul Policarp al Smirnei, Epistola către Filipeni, capitolul VII, PSB 1, pagina 253. ------- 5. ------- "Pavel îi numește "câini" pe cei ce amăgeau pe credincioși, zicând: "Păziți-vă de câini"(Filipeni 3, 2), iar în altă parte îi numește "Îngerii Satanei" și "cu cunoștiința înfierată", vai lor." Sfântul Ioan Gură de Aur, Tâlcuirea Epistolei I către Corinteni, Omilia XXVII, pagina 283. ------- 6. ------- "Ereticul este cu adevărat viclean, are inima stricată și necredincioasă în toate pirivințele (mântuirii). Nu se rușinează, ci ca fiara din miturile eline, HIDRĂ, după ce sunt uciși șerpii de dinainte naște alți șerpi, dușmanii și urâtorii de Dumnezeu, plângând sufletește pe argumentele ce le-au folosit, născocesc alte și alte argumente prostești. Căci după atâtea argumente și dovezi împotriva lor, de care rușinându-se fuge și diavolul însuși, tatăl lor, care le născocește, care le mormăie, unora șoptindu-le, altora bâzâindu-le ca niște muște" Sfântul Atanasie cel Mare, Trei cuvinte împotriva arienilor, Cuvântul al III-lea, LVIII-LIX, PSB 15, pag. 390. ------- 7. ------- "...aceste otrăvuri vă vin din capetele înfierbântate de boala unor fantasme nenorocite ale vrăjmașilor (diavoli)". Sfântul Vasile cel Mare, Epistole 210, PSB 12, pag. 434. ------- 8. ------- "Două sunt ispitirile demonilor: una care introduce plăcerile în trup și alta care insuflă rătăcirile în suflet. Acestea din urmă, sunt greu de supus. Pe acestea le trimite Satana vrăjitorilor, rătăciților de la credință, ereticilor și tuturor asemenea lor." "Sfântul Macarie Egipteanul, PSB 34, pag. 48." ------- 9. ------- "Unele duhuri insuflă oamnenilor mai ales obiceiul de a huli. Martori suntem chiar noi, auzind un demon spunând că prin Arius și Eunomius a dat la iveală învățături eretice. Citim la Cartea a IV-a a Regilor, duhurile lăudându-se: "Voi ieși și voi fi duh mincinos în gura tuturor profeților lui". Evangheliile atestă că alți demoni sunt surzi și muți, iar altele ațâțătoare ale poftelor și desfrânărilor. Scripturile ne învață de asemenea că există demoni de noapte, de zi sau de amiază. Avem nevoie de mult timp să percurgem Scripturile să arătăm demonii unul câte unul, ce sunt arătați mai ales de profeți: onocentaurii, satirii, sirenele, lamiile, bufnițele (a se studia pe internet iluminații din bohemian groove) struții, aricii, aspida, basiliscul, în Evanghelii leul, balaurul, scorpionul, sau demoni numiți de Apostoli: principii ale lumii acesteia, conducători ai întunecimilor. Nu trebuie să ne închipuim că aceste nume sunt date la întâmplare, ci după asemănarea care o au (în ce fac). (Sfântul Ioan Casian, Convorbiri duhovnicești, Partea I, Prima Convorbire cu părintele Serenus, cap. XXXII, PSB 57, pag. 432-433) ------- 10. ------- "...o viață stricată întotdeauna naște credințe rele." Sfântul Ioan Gură de Aur, Tâlcuiriea Epistolei Întâi către Coloseni, Omilia XL, pag. 440. ------- 11. ------- "Nu vă întristați, frații mei; cei care strică casele nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu" (I Corinteni 6, 9, 10) Dacă sunt desfrânații sunt dați morții, (Ioan 8, 5; I Corinteni 6, 9-10) cu atât mai mult ereticul care strică printro rea învățătură, credința lui Dumnezeu. Unul ca acesta, fiind întinat, va merge în focul cel nestins, la fel și cel care-l ascultă (și-l urmează)." Sfântul Ignatie Teoforul, Epistole, către Efeseni, cap. XVI, 1-2, PSB 1, pag. 195. ------- 12. ------- "Căci nu s-ar putea împăca cu Dumnezeu cel ce nu e în pace cu fratele său, ci în dezbinare și ură. Ce pace promite dușmănia între frați? Ce sacrificii cred că pot aduce dușmanii preoților? Când s-au adunat laolaltă, mai cred ei că sunt cu Hristos, dacă se adună în afară Bisericii lui Hristos?" Sfântul Ciprian al Cartaginei, Despre Unitatea Bisericii, XIII-XIV, PSB 3, pag. 434. ------- Ajung 12 expresii ale Sfântului Duh, nu ? Mai sunt alte câteva sute. Recomand tuturor, creștini sau eretici, cartea "Despre Credința Ortodoxă și despre erezii - Florilegiu Patristic", Editura Basilica a Patriarhiei Române, București 2010. http://www.librariaonline.ro/images/...a_ortodoxa.jpg Prețul este de 21.81 de lei. O găsiți de comandat aici: http://www.libris.ro/despre-credinta...--p369018.html Repet, cu tristețe și suspine și cu adâncă suferință: ERETICII și DEMONII, sunt FRAȚI (câtă vreme ereticii, stau în ascultare de demoni). ERETICII, sunt fiii demonilor, fiii diavolului, și precum vedeți, n-am spus eu asta. Mântuiește Doamne, poporul Tău și binecuvântează moștenirea Ta. Biruință binecredincioșilor creștini, asupra celui potrivnic dăruiește. Și cu crucea Ta, păzește pe poporul Tău. |
Citat:
Mesajul mântuitor al unei credințe poate și trebuie căutat și găsit ignorând aceste fire de praf ale subiectivismului organizațional, rămășiță a vechiului instinct de apărare a teritoriului clanului (sau, în cazul "propovăduirii", de invadare a teritoriului altora). Inclusiv creștinismul are un foarte profund și frumos mesaj mântuitor. |
Vitiate, el a vrut citate.
E greșit dacă dăm citate din Biblie și din Sfinții Părinți ? Copil necăjit... Dacă ai fi citit Noul Testament, ai fi văzut că Biserica nu poate să fie o organizație, e imposibil, fiindcă e trancedentală, a atemporală și aspațială. Și da, e infailibilă, căci în ea locuiește Sfânta Treime. Mesajul "mântuitor" al "unei credințe", e fals. O singură credință mântuiește: creștinismul. Un singur creștinism nu are erezii: cel rămas după anul 1054 în partea de Răsărit a pământului. Budismul nu mântuiește, integrează în nirvana, adică nivelează. Hinduismul nu mântuiește, ci transformă oamenii în zei, inclusiv zei ai desfrânării trupești, cu "știința" kama sutra, cărora le închină temple hinduse, cu statui sculptate pe pereții exteriori, având relații trupești în grup. Ce "mântuire" e aia? Vitiate... Vitiate... Ne amintim că diavolul vroia să fie zeu, sau dumnezeu, scris cu D mare, vroia el. Și tot așa la fiecare religie, creată de oamenii care se fac slujitorii demonilor. Credem că astea sunt glume. Nu sunt. Există demoni cu adevărat, cum există și oameni ce slujesc demonilor cu adevărat. Sunt oameni, care da, din toată ființa lor, se străduiesc zi de zi, să slujească demonilor. Cum există și Sfinți, acei oameni minunați, care se străduiesc din întreaga ființa lor, zi de zi, să slujească lui Dumnezeu cu adevărat. Da, credința trebuie căutată, și în același timp cu căutarea, cerută de la Dumnezeu. "Caută și vei găsi, cere și ți se va da". Așa am făcut și eu. Dar totuși, ca să ai credință, trebuie să depășești raționalul, intelectul și să cobori în inimă, ca să te înalți în virtuți. Odată descoperit Adevărul, vei vedea că nu poate fi subiectivism organizațional, e efectiv imposibil. Dar se descoperă doar inimilor sincere, ce nu caută ale sale, ci caută să fie parte dintrun întreg și să înțeleagă acel întreg. Comuniunea. Și mai ales, clar și categoric, Biserica nu are nevoie de teritoriu, fiindcă ea nu aparține lumii acesteia, cum spune că nici Împărăția lui Hristos, nu e din Împărăția aceasta, El Însuși spune. Creștinii, nu sunt din lumea aceasta, de aceea ei nu apațin nici unei țări, nici unei politici, ci sunt cetățeni ai Împărăției Cerului. Zidurile bisericii ca clădire, Biserica lui Hristos, arată doar cinstea pe care omul o aduce lui Dumnezeu, cerută de Dumnezeu prima dată printrun singur templu evreiesc, unic pe pământ, dar apoi, răspândită pe tot glubul, prin creștinism. Dumnezeu merită cinstea cea mai de preț, de aceea se împodobesc Sfintele Biserici atât de frumos, cu ornamente, cu simboluri ale mântuirii, virtuții, despătimirii, cu picturi fără de seamăn de frumoase, cu vase de slujire rare și unice. Pentru Dumnezeu, totul. Doar ale Lui sunt toate. "Ale Tale, dintru ale Tale, Ție îți aducem și pentru toate". Și este biblic, totul, asta face Ortodoxia, mai minunată față de orice gândire. "... binecuvintează-i Doamne, pe cei ce iubesc frumusețea Casei Tale, tu pe aceștia-i răsplătește, preamărindu-i cu Dumnezeiasca Ta putere ..." Și creștinismul (cel fără erezie) niciodată nu invadează teritoriul nimănui, cum au făcut cruciații și inchizitorii. Și cum fac musulmanii. Îndumnezeirea, nu-l face pe om zeu, ci coboară prin har, Dumnezeirea în el. Coboară Sfânta Treime în om. Aceste trăiri, nu se pot exprima în niciun compediu și tratat teologic. Se trăiește. Și atât. Și nu așa, că zici că închizi ochii și ai o stare extatică, de euforie, de tremurături, sau de bucurie efervescentă, că stai și mediezi în diferite poziții ale corpului sau alte orientări egoiste. Nu. E lucidă. Se trăiește cu ochii deschiși, e înafara timpului, e în comuniune cu Sfinții, unde fiecare om rămâne unic și irepetabil, și fiecare om își adună comori în cer, alte comori mai mari sau altele mai mici, răsplătirea e diferită. Cerurile sunt multe, spune Pavel că a fost suit până la al 3-lea cer. E... fără cuvinte de exprimat. Dar degeaba mă chinui eu și-ți explic, că inima ta, tot crede că ideile tale sunt cele corecte și reale, dar e oarbă și nu vede că demonii sunt cei care iau rodul cel bun al Cuvântului lui Dumnezeu și seamănă propriile impresii și idei, exact cum spun Sfinții Părinți în cuvintele lor, prin Duhul Sfânt, în cartea amintită mai sus. Dumnezeu să-ți ajute, altceva, nu știu ce să-ți zic. Să aibe milă de tine. |
Citat:
Eu ți-am cerut să dai măcar un citat care să susțină invenția ta că fratele cel mare din pericopa fiului risipitor îi reprezintă pe demoni și pe eretici, pe păgâni și pe atei. Deocamdată, exemple = zero. |
Frate Mihai, nu vreau să fac pe înțeleptul cu tine. Nici să îți torn credință în cap cu polonicu, nu pot și nu vreau. Hristos și Sfinții, Biserica, nu face asta. Cei ce vor crede, se vor mântui. Ceilalți, nu.
Dacă nu crezi că din exemplele de mai sus, și din exemplele ce le vei mai descoperi când vei citit cartea enunțată, nu reiese că fratele cel mare, este frate cu diavolul, cu păgânii și cu ateii, dar în special cu ereticii, că mai ales despre ei e vorba, că ei și fratele cel mare, sunt cei care sunt acasă, dar nu sunt acasă, în același timp, atunci, eu nu te mai pot ajuta cu efectiv nimic altceva, decât cu nevrednica mea rugăciune. Te rog să mă ierți dacă te-am smintit, dar îți mărturisesc din inimă, că îți vreau numai binele, nu urmăresc nici un scop, decât mântuirea noastră a tuturor, să o înțelegem, să o dorim și să o dobândim. Îți doresc să te ierte Dumnezeu și să-ți ajute să ieși din neputințele minții și inimii tale, spre mântuire. |
Citat:
Sunt numai invențiile tale. Spune așa, și n-o să fie supărare; fiecare are dreptul la propriile opinii; dar nu mai încerca să-ți vinzi invențiile drept învățătură ortodoxă. Ia uite aici un fragment din talmăcirea Părintelui Cleopa: Parintele care avea doi fii este Tatal nostru cel ceresc. Fiul mai mare simbolizeaza pe crestinii buni si ascultatori de Dumnezeu, iar fiul mai mic, pe crestinii rai si neascultatori, asemenea lui. Din ceata crestinilor ascultatori fac parte toti fiii Bisericii lui Hristos care împlinesc cu sfintenie poruncile Lui. Acestia merg regulat la slujbele Bisericii, se roaga ziua si noaptea, asculta de Dumnezeu si de pastorii rînduiti, nasc si cresc copii în frica Domnului, se spovedesc si se împartasesc cu Sfintele Taine regulat, duc viata smerita si fac milostenie la cei saraci. Toate le fac cu bucurie, cu binecuvîntare si cu rugaciune. De aceea Dumnezeu le ajuta în toate. Ia uite un fragment din tălmăcirea Sf. Nicolae Velimirovici: Prin "doi fii" se mai intelege firea dubla care se afla in fiecare om. O fire care inseteaza dupa Dumnezeu si alta care este aplecata spre pacat. O fire indeamna omul sa vietuiasca dupa poruncile lui Dumnezeu, dupa omul cel launtric, dupa cum spune Apostolul, si cealalta este dupa legea trupului (Romani 7:22-23). Și uite un alt fragment din tălmăcirea Sf. Nicolae Velimirovici: "Si au inceput sa se veseleasca. Auzind toate cate se intamplasera, fratele mai mare s-a maniat si i-a spus tatalui sau: âIata, de atatia ani iti slujesc si niciodata n-am calcat porunca ta. Si mie niciodata nu mi-ai dat ied, ca sa ma veselesc cu prietenii mei. Dar cand a venit acest fiu al tau, care ti-a mancat averea cu desfranatele, ai junghiat pentru el vitelul cel ingrasat." "Fiule", i-a spus tatal, "tu totdeauna esti cu mine si toate ale mele ale tale sunt. Trebuia sa ne veselim si sa ne bucuram, caci fratele tau acesta mort era si a inviat, pierdut era si s-a aflat." Astfel, Dumnezeu linisteste pe omul cel drept, amintindu-i de bunatatile cele multe, pe care el le stapaneste si le imparte impreuna cu El. Toate ale Mele ale tale sunt. Odata cu intoarcerea fratelui tau celui pocait, partea ta nu se imputineaza, ci bucuria ta va trebui sa fie sporita, "caci fratele tau acesta mort era si a inviat, pierdut era si s-a aflat." |
Foarte frumoase exemplele citate de tine de la Sfinți. Frumoase și reale. Dar ai cam ales ce îți place ție. Dar nu te condamn, fiindcă vrei să crezi că și ereziile sunt bune.
Și eu am spus același lucru, dar cu alte cuvinte. Hristos iubește pe toți oamenii. Dumnezeu iubește și pe demoni. În om, se dă acea luptă între cele două firi. În orice creatură a lui Dumnezeu, mai ales cunoscând binele și lipsa binelui, răul, deci inclusiv și în fratele cel mare și cel mic. Fratele cel mic, încă decând "și-a venit în fire" și pleca din țara aceea, de la roșcovele porcilor, era acasă ajuns. Și fratele cel mare, era acasă, dar mintea, sufletul, inima, la el, toate erau departe, în patimi și materialism. Lui îi ședea gândul la iedul pe care vroia să-l mpnânce cu prietenii lui, nu la întoarcerea fratelui său. Așa sunt și demonii, așa sunt și păgânii, atei și mai ales ereticii. Forte frumoasă tâlcuirea Sfântului Nicolae Velimirovici. Exact ce spune și Sfântul Apostol Pavel, că simte că se dă o luptă în el, între voia trupului și voia duhului. |
Citat:
Tu ai spus că fratele cel mare este păgânul și ereticul, Părintele Cleopa a spus că fratele cel mare este creștinul cel bun și ascultător de Dumnezeu. În concluzie, nu ai spus același lucru. Ai tălmăcit exact pe dos. |
Nu :) Sfântul Nicolae Velimirovici nu a spus că fratele cel mare este omul drept, ai uitat deja așa repede ce ai scris? Mergi și mai citește odată. Of, greu să vezi limpede când ești orbit de înșelare...
Dar, hai, uite, te ajut eu: Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Nu frate Mihai, nu am mințit și nu mă afund în niciun ridicol.
Am vorbit, de categoria fratelui mai mare, nu de fratele mai mare. Am vorbit de atitudini diferite, de voințe, de gândiri, de diferența între bine și rău, între erezie și Adevăr, diferența între creștini și toți ceilalți, în făptuirea lor, a tuturor, de zi cu zi, în complexitatea vieții fiecăruia, unii spre mântuire, iar alții, nu. Dar frăția ta, n-ai fost atent, ai văzut doar ce-ai vrut tu să vezi. Așa sunt toți ereticii, dar tot îi iubesc, și mă silesc să-i ajut și să le arăt minciuna și înșelarea, fiindcă știu că ei, altfel, nu se vor mântui, decât lepădând erezia. Și mă doare să știu că nu se vor mântui în erezie. Dar mă supun Cuvântului lui Dumnezeu. |
Mai Igor, cat poti sa le mai sucesti in toate partile...esti incredibil, sti asta?
Dai dovada de ignoranta; dai dovada de mandrie (ohoo, se citeste mandria in mai toate postarile tale), te simti atat de superior celor pe care ii condamni la Iad, cand nici macar nu sti daca nu cumva vei ajunge tu in Iad si cei pe care ii condamni in Rai. Pentru ca degeaba te bazezi doar pe ce vezi tu prin Scripturi, Dumnezeu e deasupra ta si chiar deasupra Scripturilor, si El va judeca, nu tu. Ai putea macar incepe prin a nu mai condamna dupa capul tau oameni la Iad doar pentru ca tu crezi ca, credinta lor nu este buna, ca tu crezi ca ortodoxia e cea adevarata. Nu sti asta; n-o sa sti asta; nimeni nu stie de fapt. |
Doamne ajută, Corina.
Da, am spus deja că sunt un om rău. Sunt mândru, da așa este și știu că sunt vrednic de iad. Dar nădăjduiesc că se va milostivi Dumnezeu de mine. Pomenește-mă, să mă vindec de mândrie și de tot lucrul rău care-l vezi la mine, dacă te gândești la îndreptarea mea, că mă bucur mult. Mulțumesc. Dar să știi că nu, eu nu condamn pe nimeni la iad, nici Dumnezeu nu condamnă, ci le oferă oamenilor, ce ei aleg și au dorit încă din această viață, anume o viață lipsită de Dumnezeu, cum au trăit-o aici și o doresc pentru veșnicie, așa le este dăruită. Oameni nemulțumiți și nemulțumitori, dar iubitori de lux și comozi, oameni frumoși și înțelepți, dar nepăsători de căutarea lor, adânc înfipți în materialism și deșertăciuni trecătoare. Cu ce-i de vină creștinismul? Sau Ortodoxia? Sau Dumnezeu? Cu nimic. Ci doar ei singuri, sufletele lor, pentru toate alegerile lor. Oameni, pentru care creștinii luptă conștient și jertfelnic, dar oameni care nu înțeleg că nedorirea, absența și respingerea Binelui, înseamnă aducerea și prezența și alcătuirea răului. Lucru ăsta n-ar fi posibil fără libertatea dată nouă tuturor. Bucuria noastră în cele bune, e bucuria lui Dumnezeu. Acei oameni, pentru care creștinii se luptă, se întorc împotriva lor, a creștinilor, fiindcă nu vor să fie supuși lui Dumnezeu, și mărgăritarele creștinilor, de la Dumnezeu, se întorc și le calcă în picioare și pe creștini îi sfâșie, cum spune Biblia... Deși toată lumea știe că toate lucrurile se oxidează și mor, totuși, se luptă pentru ele, și își consumă timpul și viața pentru materie, epuizându-se pe ei înșiși, și chiar exploatând sau ucigând pe alții pentru aceste iluzii. De aceea, Biblia spune: să folosim ca și cum n-am avea. Nu, Corina, noi nu degeaba ne bazăm pe Biblie, ci cu rost, scop, țel. Da, Dumnezeu este mai presus de Biblie, dar asta nu înseamnă că Dumnezeu degeaba a dat Biblia. Nu înseamnă că dacă Dumnezeu, mai presus de orice, pe bună dreptate, nu este și în Biblie. Ba este. Prin Biblie, Îl cunoaștem, El ni se descoperă și ne învață, ne invită să-L urmăm, să-L ascultăm, că-i răsplătim toate câte ni le dă în fiecare secundă, prin simplul fapt să dorim să înțelegem și să trăim binele și bunătatea și frumuețea creației, să vedem că noi n-am făcut nimic și nicu nu putem să facem nimic, decât din ceva ce a existat deja și cu care noi să facem ceva. Prin Dumnezeu, cu El, în El. Deci, da, Dumnezeu va judeca. Dar vor judeca și sfinții. "Sfinții vor judeca lumea" - I Corinteni 6, 2. Fiindcă cele din Biblie, nu sunt scrise degeaba. Ci spre mântuirea noastră, care fără Biblie și Sfinții Părinți, care-au ajuns la ea, noi nu putem ajunge, singuri de capu nostru. Și prin ei, vedem și știm sigur că creștinismul nu are nevoie de erezii, că altfel, nu mai aduce mântuirea. Și azi, acel creștinism fără erezii, este Ortodoxie. Știu asta. Sigur. Pentru că am studiat asiduu. Și cred asta și sunt convins. Când vei studia și tu, vei descoperi, vei înțelege după iubirea cu care vei iubi și vei aplica după râvna și voința care o vei avea, o vei cere sau o vei înmulți, spre mântuirea sau osânda ta. |
Hraniti trolul si pe urma va plangeti ca musca.
|
Citat:
Oare ce rău am făcut și ce rău am spus ? Îți dedic ție și vă dedic tuturor, Ioan 15: 1 Eu sunt vița cea adevărată și Tatăl Meu este lucrătorul. 2 Orice mlădiță care nu aduce roadă întru Mine, El o taie; și orice mlădiță care aduce roadă, El o curățește, ca mai multă roadă să aducă. 3 Acum voi sunteți curați, pentru cuvântul pe care vi l-am spus. 4 Rămâneți în Mine și Eu în voi. Precum mlădița nu poate să aducă roadă de la sine, dacă nu rămâne în viță, tot așa nici voi, dacă nu rămâneți în Mine. 5 Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele. Cel ce rămâne întru Mine și Eu în el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteți face nimic. 6 Dacă cineva nu rămâne în Mine se aruncă afară ca mlădița și se usucă; și le adună și le aruncă în foc și ard. 7 Dacă rămâneți întru Mine și cuvintele Mele rămân în voi, cereți ceea ce voiți și se va da vouă. 8 Întru aceasta a fost slăvit Tatăl Meu, ca să aduceți roadă multă și să vă faceți ucenici ai Mei. 9 Precum M-a iubit pe Mine Tatăl, așa v-am iubit și Eu pe voi; rămâneți întru iubirea Mea. 10 Dacă păziți poruncile Mele, veți rămâne întru iubirea Mea după cum și Eu am păzit poruncile Tatălui Meu și rămân întru iubirea Lui. 11 Acestea vi le-am spus, ca bucuria Mea să fie în voi și ca bucuria voastră să fie deplină. 12 Aceasta este porunca Mea: să vă iubiți unul pe altul, precum v-am iubit Eu. 13 Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să și-l pună pentru prietenii săi. 14 Voi sunteți prietenii Mei, dacă faceți ceea ce vă poruncesc. 15 De acum nu vă mai zic slugi, că sluga nu știe ce face stăpânul său, ci v-am numit pe voi prieteni, pentru că toate câte am auzit de la Tatăl Meu vi le-am făcut cunoscute. 16 Nu voi M-ați ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi și v-am rânduit să mergeți și roadă să aduceți, și roada voastră să rămână, ca Tatăl să vă dea orice-I veți cere în numele Meu. 17 Aceasta vă poruncesc: să vă iubiți unul pe altul. 18 Dacă vă urăște pe voi lumea, să știți că pe Mine mai înainte decât pe voi M-a urât. 19 Dacă ați fi din lume, lumea ar iubi ce este al său; dar pentru că nu sunteți din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăște. 20 Aduceți-vă aminte de cuvântul pe care vi l-am spus: Nu este sluga mai mare decât stăpânul său. Dacă M-au prigonit pe Mine, și pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul Meu, și pe al vostru îl vor păzi. 21 Iar toate acestea le vor face vouă din cauza numelui Meu, fiindcă ei nu cunosc pe Cel ce M-a trimis. 22 De n-aș fi venit și nu le-aș fi vorbit, păcat nu ar avea; dar acum n-au cuvânt de dezvinovățire pentru păcatul lor. 23 Cel ce Mă urăște pe Mine, urăște și pe Tatăl Meu. 24 De nu aș fi făcut între ei lucruri pe care nimeni altul nu le-a făcut păcat nu ar avea; dar acum M-au și văzut și M-au urât și pe Mine și pe Tatăl Meu. 25 Dar (aceasta), ca să se împlinească cuvântul cel scris în Legea lor: "M-au urât pe nedrept". 26 Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine. 27 Și voi mărturisiți, pentru că de la început sunteți cu Mine. HRISTOS A ÎNVIAT ! |
16. Dar odată, pe când ne duceam la rugăciune, ne-a întâmpinat o slujnică, care avea duh pitonicesc și care aducea mult câștig stăpânilor ei, ghicind.
17. Aceasta, ținându-se după Pavel și după noi, striga, zicând: Acești oameni sunt robi ai Dumnezeului celui Preaînalt, care vă vestesc vouă calea mântuirii. 18. Și aceasta o făcea timp de multe zile. Iar Pavel mâniindu-se și întorcându-se, a zis duhului: În numele lui Iisus Hristos îți poruncesc să ieși din ea. Și în acel ceas a ieșit. |
Alin, ai uitat să scrii de unde ai citat: Faptele Apostolilor 16, 16-18.
Uite, îți mai scrie trolul, cu dedicație, preadulcele cuvânt de la I Corinteni 13: 1. De aș grăi în limbile oamenilor și ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare și chimval răsunător. 2. Și de aș avea darul proorociei și tainele toate le-aș cunoaște și orice știință, și de aș avea atâta credință încât să mut și munții, iar dragoste nu am, nimic nu sunt. 3. Și de aș împărți toată avuția mea și de aș da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi folosește. 4. Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește. 5. Dragostea nu se poartă cu necuviință, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândește răul. 6. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. 7. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduiește, toate le rabdă. 8. Dragostea nu cade niciodată. Cât despre proorocii se vor desființa; darul limbilor va înceta; știința se va sfârși; 9. Pentru că în parte cunoaștem și în parte proorocim. 10. Dar când va veni ceea ce e desăvârșit, atunci ceea ce este în parte se va desființa. 11. Când eram copil, vorbeam ca un copil, simțeam ca un copil; judecam ca un copil; dar când m-am făcut bărbat, am lepădat cele ale copilului. 12. Căci vedem acum ca prin oglindă, în ghicitură, iar atunci, față către față; acum cunosc în parte, dar atunci voi cunoaște pe deplin, precum am fost cunoscut și eu. 13. Și acum rămân acestea trei: credința, nădejdea și dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea. |
Daca ti-ai fi dedicat-o tie, era mult mai bine.
Ca dulcegariile amestecate cu aiureli pe care le servesti celor care n-au ce face sa te citeasca, nu e tot una cu iubirea. Sau altfel spus, dintr-o alta pespectiva, ca o paralel si doar ca o paralela, daca doctorul iti zice ca ai cancer, nu inseamna ca te uraste. |
Dacă pentru tine, Biblia, Cuvântul lui Dumnezeu, sunt aiureli și dulcegării amestecate, eu nu te pot opri să crezi ce vrei și ce poți. Nu mă pot mântui eu în locul tău.
Dar uite reversul medaliei: Dacă Hristos și Sfinții, când te vei vedea cu ei, îți vor spune că mergi în iad, nu înseamnă că ei te urăsc. Dimpotrivă, ei te iubesc, dar iadul îl alegi tu, încă din viața asta preatrecătoare. Să te pomenească Dumnezeu întru Împărăția Sa. N-am nimic cu tine, ești un om minunat, mai faci trăznăi și tu ca toți oamenii, dar să ai grijă să te căiești de ele și pe cât posibil să nu le mai faci. Pomenește-mă pentru neiubirea mea și tot răul care îl vezi la mine, să-l alunge Dumnezeu, îmi doresc și eu asta, pentru mine și pentru toți oamenii. Hristos în mijlocul nostru. |
Citat:
Hai, fă iubire de frați și ajută-ne nițel cu Scriptura, te rog! Doamne ajută! |
Frate Ioan, mesajul tău ăsta anterior, trebuia dat în privat. Mă arunci în fundul iadului și ai pretenția apoi, să te ajut de acolo.
Eu sunt prost, nu pot nimic, vorbesc serios, scriu din ce îmi amintesc, din ce am învățat. Dumnezeu să lucreze prin noi, că noi nu putem nimic și în orice minut putem face un infarct și să mergem să stăm de vorbă cu El. Voi veni, cu mila Domnului, spre slava lui Dumnezeu. Pomenește-mă și iartă-mă. |
Citat:
Am învățat să fiu și eu, ăăăăăă, cum ziceam atunci? Parcă, Brutus! |
Citat:
Asa zic si sectantii, mai nou(?), se pare ca si tu esti unul din ei. |
Citat:
Insa torni un degetar de smerenie fatarnica si pe urma o tona de proasta fudulie de om cu pretentii de invatator. |
Citat:
Dar demonii vroiau să fie ca Dumnezeu, în locul lui Dumnezeu și a cerut lui Hristos să i se închine lui, pe muntele Carantaniei, la cele 3 ispitiri, ca să-i dea lumea toată. Hristos îi spune: înapoia mea satano, căci scris este: lui Dumnezeu să i te închini și Lui să-i slujești. Deci diavolul a scos din Biblie, ce-i plăcea lui și pervertea, readapta, schimba tâlcuirea. Ce nu-i plăcea, nu amintea de acelea, se făcea că plouă, că nu-și mai împlinea scopul. Cum spune Duhul Sfânt, mai apoi: "unele lucruri cu anevoie de înțeles, pe care cei neștiutori și neîntăriți le răstălmăcesc, ca și pe celelalte Scripturi, spre a lor pierzare." - 2 Petru 3, 16. La fel și protestanții și neo-protestanții, conduși de demonii care vor să fie ca Dumnezeu și acolo unde-i Dumnezeu, și sectarii exact fel, vor să fie în Dreapta Credință și acolo unde-i Dreapta Credință, dar ei scot din Biblie, doar ce le place, ce nu le place, nu amintește de ele, că ajung la Ortodoxie, și nu vor, se fac că plouă. Dar nu se pot bate cu Adevărul, îi va birui Adevărul efectiv de fiecare dată. Și dacă vor rămâne în nebuniile ereziilor în care cred și nu vor deveni creștini, cum au fost cei din primul mileniu creștin și cum au rămas următorul mileniu, jumate din cei din primul mileniu, ortodocșii, precum cei din Rusia, Grecia, România, etc., atunci ei sărăcuții, eretici fiind, nu se vor mântui. Acestea fiind spuse, spune-mi ce răstălmăcesc eu din Biblie, ca să pot fi sectar, deci eretic? Care-i erezia mea? Sau ce scot, fără să-mi pese de ceea ce rămâne? Spune-mi te rog, că sunt foarte curios. Hristos a înviat. |
Citat:
Copil necăjit... Hai să-i spunem și la Sfântul Apostol Pavel, când spune: "cel dintâi păcătos sunt eu" - 1 Timotei 1, 15. să-i spunem: Paveleeeee, dacă ai fi vorbit serios și smerenia ta ar fi fost autentică, ai tăcea pur și simplu ! :) Nu, Aline? După mintea ta... Doamne iartă-mă... Ce bazaconii pot scrie unii oameni, ferească Dumnezeu, ei mari "teologi", adică absolvenți de teologie, care au pretenția să fie numiți teologi, mânca-i-ar Raiul :) dar ei habar n-au, din simplitatea lor, că teologi sunt doar cei îndumnezeiți. Strict. Atât. Asta fără să amintesc cum se numesc ei pe sine, Sfinții Părinți, Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Ioan de Kronstdat și alții. Vei spune: da, dar noi nu suntem ca Pavel și Ioan și alții Sfinți și Părinți. Nu, nu suntem ca ei, dar ei ne sunt exemple, nu? Să-i urmăm în sfințenie, în cuvintele lor, în gândirea lor, atitudine, viață, fapte, tot ce primim de la ei. Greșesc, Aline ? Scris este: "7. Aduceți-vă aminte de mai-marii voștri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința. 17. Ascultați pe mai-marii voștri și vă supuneți lor, fiindcă ei priveghează pentru sufletele voastre, având să dea de ele seamă, ca să facă aceasta cu bucurie și nu suspinând, căci aceasta nu v-ar fi de folos." - Evrei 13, 7, 17. Și ne mai spune Dumnezeu să fim sfinți, precum El, Tatăl nostru, Sfânt este. Deci, frățior iubit, gândește bine înainte să scrii ceva. Că scrii din ispitire. Scrii din căderi. Scrii prostii... Scrii din judecată. Scrii orb de un ochi. Ți s-a orbit din cauza paiului ce-l ai în ochi. Falsa smerenie e cu totul altceva, decât să te numești: păcătos, prost, ticălos, nevrednic, adică să-ți spui pe nume, să spui Adevărul. Falsă smerenie eu ereticii, de exemplu, când ei se prefac smeriți, dar nu vin la dialog și la cuvânt cu creștinii, să le fie dovedită erezia lor, și să fie dovedită Biserica Ortodoxă, ca fiind UNICA care aduce mântuirea. Nu vor. Îi arde, fiindcă ei defapt urăsc creștinii, nu-i suportă pe ortodocși, le judecă neputințele, și luptele, dar nu se uită la ce haine mulate poartă fetele lor, duminică la adunările lor. Parada modei. Noua modă, de la "Casa Speranța a Penticostalilor". Nu-i de râs. Se uită la ortodoxele noastre, care mai au niște blugi mai mulați, și vin la Biserică sfioase, căutând pe Dumnezeu și căutând iertare și pocăință. În loc să se uite la fetele noastre ortodoxe trăitoare, cu fuste lungi și tot capul acoperit (nu doar o banderolă pe un centimetru de păr), sau la preoții care se coc în reverenzi, dar le poartă cu drag, mărturisind pe Hristos. La asta nu se uită... Că-i arde pe suflet, pe eretici... Vai lor, va fi în ziua judecății lor... Vai tuturor ereticilor, vai... Se îmbracă la costum, iar alții mor de foame, se uită la reverenzile preoților lui Hristos, care sunt din Biblie, și dau cu bucurie versetul unde spune despre leviți, preoții evrei, și cărturarii, că li se pleacă lumea în piețe, dar preoții lui Hristos, nu cer să li se plece lumea, ci lumea vrea, din iubire și din evlavie, preoții nu se mândresc și nu devin arongați pentru asta, ci își cunosc responsabilitatea, dau binecuvântarea celor ce le-o cer, prin plecăciune și fiecare merge în treaba lui. Fiindcă nu oricine poate da binecuvântare, cum își dau ei unii altora, câte o binecuvântare pe minut: "domnul isus să te binecuvinteze". Fiindcă scris este: "nu toți sunt învățători, nu toți sunt apostoli, nu toți sunt prooroci". - Efeseni 4, 11; I Corinteni 12, 29. Deci nu toți sunt preoți, ca să binecuvinteze. Dar la eretici, dă-i 'nainte, că nu-i problemă. Oricum n-au har. Și nici mântuire. Binecuvântarea lor, nu e valabilă. Doar ereticul Simon Magul vroia să cumpere har, și fiindcă Apostolii au alungat nebunia lui (nu pe el), dar Simon Magul nevrând să se lepede de ea, e plecat cu ea, cu nebunia lui. Mâ gândeam eu, ce-o fi făcut Simon Magul mai departe, când a ajuns acasă? Și am primit de la Dumnezeu răspuns: a ridicat mâinile la cer și s-a rugat îndelung și și-a imaginat că a primit har și a început să vorbească în limbi, ca și Apostolii, dar limbile îngerilor (căzuți), care nu le înțelegea nimeni. Și și-a înființat propria adunare, biserică, etc. Ca și penticostalii astăzi. Baptișii, la fel. Adventiștii și ei, și toți ceilalți eretici și frățiori înșelați. "Nu oricine îmi zice Doamne Doamne, va intra în Împărăția Cerurilor", Matei 7, 21. Dracu care l-a înșelat pe Simon Magul atunci, în felul acela, trăiește și azi acel drac, e nemuritor, și a făcut exact la fel, și cu William J. Seymour, în 1906, când sa înființat penticostalismul în America, în Los Angeles, orașul îngerilor (căzuți), pe strada Azusa, nr. 312, în 18 aprilie. Exact la fel a făcut acel drac, cu William, cum a făcut și cu Simon Magul, primul eretic. http://ro.wikipedia.org/wiki/Penticostalism Au uitat... În fine, pe larg, asta-i falsa smerenie, neîmplinirea, neascultarea și răstălmăcirea Cuvântului lui Dumnezeu. Și Aline, încă un lucru: eu n-am nicio pretenție, decât să mă mântuiesc eu și cât mai mulți pe lângă mine, atât. Amin. Iartă-mă pe mine, prostul și fudulul față de lume ! Și pomenește-mă, de vei voii, că nu pot nimic. Hristos în mijlocul nostru. |
Pai da Sf. Apostol Pavel nu spune ca-i prost.
Poti sa fii pacatos ( si toti suntem pacatosi ) dar sa cunosti foarte bine teoria. Dar daca esti prost, ce rost are sa-ti expui opiniile ? Poti eventual sa intrebi si sa bagi la cap. :) |
Pai e diferenta dintre smerenia autentica, ca si act al unei trairi autentice si "smernia" de spectacol cu pretentii oratorice, produs al unui talent actoricesc mediocru.
|
Iuliu, din cuvântul păcătos, ies toate: prost, nevrednic, etc. Păcătos, e spus de Pavel, pentru a se smeri, la fel ca oricine îi urmează.
Alin, consider că dacă Pavel scrie unei comunități de creștini și spune despre el că e cel dintâi păcătos, nu e spectacol oratoric cu talent actoricesc, ci Pavel chiar se smerea. Simțea că spune adevărul. La fel vreau să-i urmez și eu. Simt că spun adevărul, și chiar sunt cel dintâi păcătos, din care cuvânt, ies toate celelalte. Tocmai asta e lipsa smereniei sau falsa smerenie, să nu recunoști că ești prost. Adică vă considerați înțelepți? Și dacă recunoaștem că suntem proști, ce aveți cu mine că recunosc și eu? |
Citat:
Pacat ca este unul total inutil. Citat:
Si chiar il spunea uneori. Si totusi.. |
Aline, nu sucesc Scripturile, îți arăt puțin din adâncul și necuprinsul, pururea nesfârșita frumusețe a Sfintelor Scripturi, din care înțeleg și eu, în nevrednicia mea, cât îmi este dat de la Dumnezeu.
"cele nearătate și cele ascunse ale înțelepciunii Tale, mi-ai arătat mie." - Psalmul 50, 7. Hai să fim sinceri, e greșit dacă ne numim păcătoși și în alte feluri, în care noi, chiar simțim cu adevărat că suntem, urmând Sfântului Apostol Pavel? Sau chiar crezi că dacă avem simțiri de har și orice mângâiere și bucurie, și înțelepciune primim, trebuie să fie neaparat duhuri pitonicești? De ce ești așa negativist? Avem har, da, mult har primim, foarte mulți dintre noi, des. Dar marea problemă e că îl pierdem foarte repede. Dar dacă ne silim după el, ne este dat înapoi. Spunea Gheron Iosfi Isihastul: la cel mai mic gând de mândrie pleacă harul și la cel mai mic gând de smerenie, vine harul înapoi. De ce vrei să vezi totul atât de "pitonicesc"? Nu cumva te chinuie acele duhuri foarte tare pe tine? Alungă-le cu rugăciune, iubire, blândețe, că n-ai blândețe, ești mereu agitat, alungă duhurile cu virtuți. Fi trist, dar bucuros în același timp, cum a spus la Apostolul de Duminică de acum, din 14 iunie - Romani 2, 10-16. Iartă-mă pe mine, păcătosul și prostul. |
[quote=Igor_Paslusnik;592670]Aline, nu sucesc Scripturile, îți arăt puțin din adâncul și necuprinsul, pururea nesfârșita frumusețe a Sfintelor Scripturi, din care înțeleg și eu, în nevrednicia mea, cât îmi este dat de la Dumnezeu.
Da, ai arata deja. Ca Sf. Ap. Pavel era prost. Citat:
Citat:
|
Nu, n-am spus că Sfântul Apostol Pavel era prost. Ci pentru mine înțelesul cuvântului, când mă numesc păcătos, aici intră și că sunt prost. Așa mă simt. La câte taine sunt în univers și în natură, nu pot decât să fiu fascinat, și să văd cât de puține lucruri știu și cât de prost și nevrednic sunt, de tot binele și binecuvântările ce le primesc zilnic, oriunde, fără să le cer, la fel ca ateii, spre exemplu, și când le cer, le primesc mai minunate.
În rest, dacă tu spui că am draci pitonicești, te rog mult roagă-te pentru mine, să-i alunge Dumnezeu, că nu vreau să supăr cu nimic pe Dumnezeu în ce spun și ce fac. M-am silit toată viața, cât am putut, cu mila Domnului, să nu-L supăr. Roagă-te să nu cad și să reușesc mai departe să nu-L supăr, din neputințele mele, care eu cu greu le văd, dar tu le vezi și vrei să mă ajuți. Mulțumesc mult. Nu sunt prefăcut în ce îți vorbesc. Iartă-mă că te-am smintit, din neputințele mele și slăbiciunile mele cele mari, precum îți dovedesc mereu. Iertare. |
"Am simțit superioritatea creștinismului" - musulman londonez, devenit ortodox.
Există în Londra câțiva foști musulmani care au și fost uciși pentru trecerea lor la creștinism. De aceea Părintele Nicolas Savtchenko, paroh al Bisericii Adormirii Maicii Domnului din Londra, va păstra discreția asupra unor detalii din viața neofitului. Ce v-a condus la Hristos? Prima oară am avut dorința puternică de a studia în detaliu Noul Testament, și acest lucru mi s-a întâmplat când mă aflam în fața mausoleului Kaaba de la Mecca. Am trăit ceva timp și la Mecca. Literatura creștină în Arabia Saudită este strict interzisă și numeroase situri creștine sunt blocate, dar cu dezvoltarea modernă a telecomunicațiilor, nu este dificil pentru cei ce caută să găsească Cuvântul lui Dumnezeu. După câtva timp, am încercat să conving un american care lucra în capitala Arabiei să se convertească la islam. În timp ce vorbeam cu el, acesta mi-a răspuns cu multă convingere și curaj. Am fost surprins de curajul său, căci în Arabia Saudită, un om care predică creștinismul, poate foarte ușor fi ucis. Conversațiile cu creștinii în Arabia Saudită au fost foarte importante pentru mine. Ca și persoană asociată la misiunea islamică în Arabia, am întâlnit mulți străini creștini. Am remarcat că în cea mai mare parte din cazuri, creștinii nu se converteau la islam din proprie voie, ci doar pentru a putea să muncească în Arabia Saudită și de a obține o scutire financiară din faptul că sunt musulmani. Realitatea este că salariile non-musulmanilor sunt mai mici decât ale musulmanilor, din cauza unui impozit special, fixat de însuși Mahomed. Salariile creștinilor în Arabia sunt foarte mici, și unii se convertesc la islam pentru a câștiga mai mulți bani. Majoritatea filipinezilor care au obținut un domiciliu renunță imediat la islam. Am început să explorez încă și mai mult creștinismul și puțin câte puțin, am simțit superioritatea sa asupra islamului. Ortodoxia pentru prima dată am întâlnit-o la Sarajevo, capitala Bosniei. Din păcate, preoții din Sarajevo nu vorbeau engleza și nu puteam să exprim ceea ce voiam. După ce am așteptat ca un grup de imami să se îndepărteze de biserică, am intrat în biserica sârbă, și am simțit privirea uimită a unui preot sârb, când m-am închinat în manieră ortodoxă și am făcut o metanie până la pământ. Atunci am simțit că ortodoxia era din toate confesiunile creștine, cea mai aproape de mine. Am studiat și mai mult teologie creștină, în special ortodoxă, am cumpărat o mulțime de cărți, am vizionat filme Mi-a plăcut mult filmul Ostrovul. Puțin câte puțin am decis să cer Botezul în Biserica Ortodoxă Rusă. Continuare: http://www.doxologia.ro/ortodoxia-lu...mului?page=0,1 |
Cum a ajuns un protestant calvin, printr-o Sfântă Icoană, în Ortodoxie.
Când, în 1990, am părăsit Hawai pentru a studia la Seminarul Teologic Gordon-Conwell, am făcut-o cu scopul de-a ajunge profesor la liberalul seminar al Bisericii Unite a lui Hristos. Aceasta era una dintre cele mai liberale denominații protestante, și voiam să ajut la aducerea sa înapoi la rădăcinile biblice. Ultimul lucru din lume pe care-l așteptam era să devin ortodox! Chemat de o icoană: După primul semestru, am fost invitat la un studiu biblic ținut la biserica ortodoxă grecească a Sfinților Constantin și Elena. În timpul studiului, privirile Îmi tot fugeau spre masa unde se găseau de vânzare niște icoane. Ochii mi se Întorceau către o icoană anume, a lui Hristos ținând Scriptura. În zilele ce au urmat nu mi-am putut scoate din minte acea icoană, așa că m-am Întors și am cumpărat-o. Când am luat-o, nici prin gând nu-mi trecea să mă fac ortodox. Am cumpărat-o ca pe-un mic gest de răzvrătire Împotriva puternicei atitudini reformate de la Gordon-Conwell. Am simțit Însă În icoană și o putere duhovnicească, care m-a făcut mai conștient de prezența lui Hristos În viața mea. În al treilea an de Seminar am scris o lucrare numită Icoana și spiritualitatea evanghelică. În ea, analizam cum frumusețea vizuală a icoanelor ar putea Îmbogăți spiritualitatea evanghelicilor, care e adesea destul de raționalistă și austeră. Pe măsură ce făceam studiul, am știut că era important să Înțeleg icoana de pe poziții ortodoxe, iar nu să impun asupra subiectului prejudecățile protestante. Deși după ce-am terminat lucrarea am rămas În comunitatea evanghelică, Începusem să percep Înțelegerea sacramentală ortodoxă a realității. După ce-am absolvit Seminarul, am mers la Berkeley și am Început studiile de doctorat În religie comparată. Pe când eram acolo, am frecventat biserica ortodoxă bulgară a Sfinților Chirii și Methodie, o parohie mică, alcătuită În mare parte din convertiți americani. Acolo am văzut Ortodoxia trăită! M-a atins profund ve*derea părinților ce-și purtau copilașii În brațe pentru a primi Sfânta Împărtășanie și-și ridicau copiii ca să poată săruta icoanele. Temeiul scripturistic al icoanelor După câțiva ani la Berkeley, m-am Întors În Hawai. Deși eram foarte interesat de Ortodoxie, aveam și câteva rezerve majore. Una dintre ele era Întrebarea: există un temei scripturistic pentru icoane? Nu cumva obiceiul ortodox al cinstirii icoanelor Încalcă cele Zece Porunci, care opresc Închinarea la chipurile cioplite? Cealaltă problemă era Împotrivirea lui Jean Calvin față de icoane. Mă socoteam a fi un calvinist și aveam o mare prețuire pentru Calvin, ca teolog și cărturar biblic. Am abordat aceste două probleme În maniera tipică a unui student proaspăt absolvent: m-am apucat să fac niște studii de cercetare. În cercetările mele, am aflat că există, Într-adevăr, un temei scripturistic pentru icoane. În Cartea Ieșirii, vedem cum Dumnezeu Îi dă lui Moise cele Zece Porunci, printre care se cuprinde interdicția Împotriva chipurilor cioplite [Ieșirea 20:4]. Însă, În aceeași carte, vedem cum Dumnezeu Îl Învață pe Moise să construiască Cortul Sfânt, zicându-i, printre altele, să așeze heruvimi de aur pe Chivotul Mărturiei [Ieșirea 25:17-22]. Mai mult, vedem cum Dumnezeu Îl Învață pe Moise să Întocmească chipuri de heruvimi pentru curțile din afară ale Cortului Sfânt și pentru perdeaua dinăuntru, ce ducea la Sfânta Sfintelor [Ieșirea 26:1,31-33]. Am găsit precedente scripturistice asemănătoare, În favoarea icoanelor, la Templul lui Solomon. În Sfânta Sfintelor se găseau chipuri de heruvimi, cioplite pe cele două uși ce duceau către Sfânta Sfintelor, cât și pe zidurile exterioare din jurul Templului [II Paralipomena 3:14 (Cronici); I Regi 6:29, 30, 31-35]. Ce găsim aici se află Într-un contrast izbitor cu austeritatea deplină din multe biserici protestante de astăzi. În timp ce multe biserici protestante au doar patru ziduri goale, lăcașul de Închinare din Vechiul Legământ era plin de bogate podoabe vizuale. La sfârșitul Cărții lui Iezechiel se află o descriere lungă și elaborată a noului Templu. Asemeni Cortului lui Moise și Templului lui Solomon, noul Templu are heruvimi ciopliți pe zidurile sale [Iezechiel 41:15-26]. Și anume, gravurile heruvimilor au fie fețe omenești, fie fețe de lei, sau de tauri. Descrierea chipurilor omenești de pe zidurile Templului poartă o asemănare izbitoare cu icoanele din Bisericile ortodoxe de astăzi. Săpături arheologice recente au descoperit o sinagogă din primul secol, ce avea pe pereți imagini pictate cu scene biblice. Aceasta Înseamnă că atunci când Iisus și ucenicii Săi mergeau Sâmbăta la sinagogă, nu vedeau niște ziduri goale, ci evocări vizuale ale adevărurilor scripturistice. Am fost copleșit și de faptul că conceptul chipului (imaginii) lui Dumnezeu este crucial din punct de vedere teologic. Este important pentru relatarea Facerii și de Însemnătate hotărâtoare În Înțelegerea firii omenești [Facerea 1:27]. Conceptul acesta este de Însemnătate hotărâtoare și În Înțelegerea mântuirii. Dumnezeu ne mântuiește prin refacerea chipului Său din noi [Romani 8:29; I Corinteni 15:49]. Și vorbim doar de câteva mențiuni ale chipului lui Dumnezeu În Scriptură. Toate acestea m-au dus la concluzia că există, cu adevărat, un temei biblic pentru icoane! Cum rămâne cu Jean Calvin? Dar cum rămâne cu Jean Calvin? Aveam cea mai mare cinstire pentru Calvin, foarte prețuit printre protestanți pentru comentariile sale biblice și ca unul dintre teologii Întemeietori ai Reformei protestante. Nu puteam trece cu ușurință peste iconoclasmul lui Calvin. Aveam nevoie de motive bune, scripturistice și teologice, ca să resping opoziția lui Calvin fată de icoane. Cercetarea mea a dat naștere mai multor surprize. Una a fost descoperirea uimitoare că nicăieri În Instituțiile sale, Calvin nu pomenește versetele ce vorbesc despre folosirea imaginilor În Cortul și Templul Vechiului Legământ. E o omisiune foarte semnificativă. Un alt însemnat punct slab este felul În care Înțelegea Calvin istoria Bisericii. El presupunea că În primii cinci sute de ani de creștinism, bisericile erau lipsite de imagini, și abia o dată cu decăderea purității dogmatice au Început imaginile să pătrundă În biserici. Calvin l-a ignorat Însă pe Eusebiu și Istoria sa Bisericească, scrisă În secolul al patrulea, care amintește de portretele În culori ale lui Hristos și ale Apostolilor. Și aceasta, În ciuda faptului că protestantul Calvin știa lucrarea, citându-l pe Eusebiu În Instituțiile sale! Un alt punct slab este faptul că Calvin nu contrazice nicăieri clasica apărare teologică a icoanelor adusă de Sfântul Ioan Damaschin: restricția scripturistică Împotriva chipurilor se baza pe faptul că Dumnezeu Tatăl nu poate fi Înfățișat În chip văzut. Însă, deoarece Dumnezeu Fiul a luat la Întruparea Sa fire omenească, El poate fi zugrăvit În icoane. Am fost surprins să aflu că argumentele lui Calvin nu erau nici pe departe atât de puternice pe cât m-aș fi așteptat. Calvin n-a luat În seamă toate dovezile biblice, a Înțeles greșit istoria Bisericii și a dat greș În a răspunde la apărarea teologică clasică. Cu alte cuvinte, iconoclasmul lui Calvin suferea pe plan scripturistic, teologic și istoric. În călătoria mea către Ortodoxie, mai erau și alte probleme pe care trebuia să le lămuresc, dar cea a icoanelor era vârful aisbergului. M-am concentrat asupra icoanelor deoarece socoteam că este punctul cel mai vulnerabil al Ortodoxiei. Spre surpriza mea, era mult mai puternic decât mi-aș fi Închipuit vreodată, Îndoielile mele În privința icoanelor au fost asemeni Titanicului lovindu-se de ghețar. Ce părea să fie o bucățică de gheață era de fapt, În adâncuri, un munte uriaș, capabil să scufunde nava cea mare. Cu timpul, teologia mea protestantă s-a năruit și m-am Încredințat că Biserica Ortodoxă avea dreptate când susține că deține deplinătatea Credinței. Am fost primit În Biserică În Duminica Ortodoxiei din 1999. În prima duminică din Postul Mare, Biserica prăznuiește restaurarea cinstirii icoanelor și Înfrângerea iconoclaștilor, la al Șaptelea Sinod Ecumenic din 787. În ziua aceasta credincioșii proclamă: Aceasta este credința care a Întemeiat lumea!. Cu siguranță, a Întemeiat credința acestui fost calvinist, În urma puternicei mărturii a unei mici icoane! Sursa: journeytoorthodoxy.com, traducere de Radu Hagiu, În revista Familia Ortodoxă, nr. 3 (38) martie/2012, pp. 52-54. |
Mărturia actorului de succes, american de la Hollywood JONATHAN JACKSON, despre cum și de ce a devenit ortodox !
Poate cea mai frumoasă și cutremurătoare mărturie ce a-ți vizionat-o vreodată: https://www.youtube.com/watch?v=tsSAtgpWZOY (durează doar 9 minute și 49 secunde) |
Ii rog pe cei care s-au convertit la Ortodoxie sa-mi scrie povestea lor pe vlad.herman@gmail.com sau in privat, daca doresc. Voi publica textul intr-o carte. Multumesc
|
Cum eu, fiind baptist, am descoperit Ortodoxia?
|
Convertirea mea la ortodoxie
Numele meu de botez este Gabriela, nume pe care l-am primit in urma cu 16 ani cand am primit botezul ortodox.
Viata mea a fost una deosebit de tumultuoasa.Parintii mei nu mi-au dat nici un fel de educatie religioasa, iar in scoala am invatat ca nu exista Dumnezeu.Doar bunicii mei,baptisti,ma mai duceau in copilarie la adunare.Asadar,pentru mine nu exista credinta. Pe la varsta de 17 ani ,in anul 1974,acasa, in urma citirii unui roman, o rugaciune mi-a strapuns inima; Era rugaciunea unui tata care trebuia sa decida viata sau moartea fiului sau(un criminal).A ales dreptatea, asa cum Dumnezeu a ales ca propriul Fiu sa moara pentru pacatele noastre.Atunci am constientizat ca eu am un Tata in cer si ca Domnul Iisus Hristos,de dragul meu, a acceptat pedeapsa capitala.Am cazut in genunchi si am plans mult,nu stiu cat am ramas asa,dar stiu ca atunci a fost intalnirea mea cu Domnul care mi-a marcat intraga viata,moment cand am decis sa-i raspund la IMENSA LUI DRAGOSTE cu iubirea mea .Ulterior am cautat o biserica in care sa-l gasesc pe Domnul meu si bineinteles ca m-am dus in adunarea unde erau bunicii mei pe care ii iubeam foarte mult.Acolo am primit toate notiunile de crestinism,am inceput sa citesc Biblia,sa ma incant de minunatia vietii de credinta,am intalnit niste tineri foarte seriosi cu care ne intalneam si ne rugam,ne marturiseam pacatele si plangeam pentru ele.Totul era minunat! Tatal meu care era ateu comunist,fusese chiar ofiter de contrainformatii,a inceput o prigoana acerba impotriva mea.Totul a durat 3 ani,dupa care a reusit sa ma rupa din grupul de rugaciune in care eram, prin trimiterea mea la Bucuresti pentru aproape 2 ani.In aceasta perioada n-am mai avut partasie cu nimeni,dar frecventam adunarea baptista din Bucuresti.M-am intors din nou acasa si am inceput facultatea la Cluj. Atunci s-a produs dezastrul. Am intalit un coleg care prin orice mijloace, a incercat sa ma cucereasca.Nu l-am iubit,nu l-am dorit ca sot,n-am vrut sub nici o forma sa am de a face cu el,dar pana la urma ne-am casatorit si am avut un copil. N-am putut sa impiedic acest deznodamant oricat am incercat sa lupt si sa ma impotrivesc. A fost cumplit! Nici astazi nu-mi dau seama ce s-a intamplat.Totul s-a prabusit pentru mine !In acele conditii toata vina am aruncat-o pe Dumnezeu,pentru ca ar fi fost singurul care ma putea scapa.Atunci am zis :"Doamne, daca Tie nu ti-a pasat de mine sa ma scapi de omul acesta,nici mie n-o sa-mi mai pese de viata mea". Un singur lucru mi-asi fi dorit de la viata-sa: am o familie CRESTINA si exact aceasta am ratat!Dupa 7 ani am divortat,dar de fapt nu l-am cosiderat niciodata sotul meu ,deoarece n-am fost cununati la biserica,fiind de confesiuni diferite.M-am recasatorit cu actualul sot, dar problemele mele nu au incetat.Sufletul meu avea nevoie de Preiubitul sufletului meu,pentru ca nicaieri si la nimeni n-am intalnit o iubire asemenea cu a Lui. Unde era sa-L caut decat acolo de unde am plecat,asadar m-am intors,in 1994 ,in adunarea baptista.Aici am gasit un dezastru.O adunare sfasiata de dezbinari si neintelegeri, cu grupuri si grupulete.Adunarea s-a rupt in trei grupari "oficiale".Eu m-am alaturat asazisilor treziti",adica celor ce cautau rugaciunea si pocainta,care s-au rupt de cei superficiali si "lumesti".Doar nu lasam "lumea "ca sa ma amagesc singura intr-o adunare formala .Adevarul este ca m-a deranjat intotdeauna lipsa adunarii baptiste de profunzime si seriozitate, dar am gasit acel mic grup de oameni seriosi,care,cu adevarat cautau sa traiasca invataturile Bibliei si sa se pocaiasca cu adevarat de faptele intunericului.Acestia au primit fonduri si ajutoare din strainatate sa-si construiasca o casa de rugaciune noua.Atunci a inceput razboiul".Pentru a pune mana pe bani,gruparea conservatoare,a inceput cu denigrari,cu reclamatii la adunarile americane care au trimis banii,cum ca nu se face nimic ,ca uni si-au insusit acesti bani,reclamatii la Inspectia in Constructii ca nu au proiect, etc....Nimic insa nu a oprit lucrarea de constructie a acestei case.Cand au vazut ca este gata au inceput cu presiuni de la Comunitate(conducerea de la Cluj)pentru a-si pune ca si conducator (pastor) persoana dorita de ei. Cel ce a condus toate lucrarile de constructie s-a opus. Si aceasta adunare s-a fragmentat in doua partide:una care il sustinea si cealalta care sustinea persoana numita de sus(de Comunitate).Solutia a fost simpla:acel om,care din nimic a construit totul, cu bani necontabilizati,fara sa fie platit a fost declarat hot si a fost dat afara atat el cat si familia lui cat si toti ce-i ce-l sustineau.Eu am asistat la toate aceste lupte intestine si m-am scarbit,ori cum, nu mai puteam ramane aici caci nu era decat o lupta pentru putere,acei putini,care mai cautau cu adevarat pe Dumnezeu au fost exclusi fara alt motiv decat acela ca n-au acceptat noul conducator numit de Comunitatea baptista,persoana care,desi avea studii nu avea nimic de a face cu trairea credintei in Dumnezeu decat "vorbe".In aceste conditii am cautat adunarea acelor oameni cu adevarat "seriosi"in credinta lor.Peregrinarea mea a fost pe la foarte multe astfel de adunari.Totul era bine pana la o vreme dupa care descopeream fel de fel de aberatii si limite in intelegerea cuvantului Lui Dumnezeu. Convertirea mea la ortodoxism s-a facut tarziul,la 43 de ani,dupa ce o viata intreaga am cautat calea cea dreapta si dupa ce indelung m-am rugat Domnului sa-mi arate unde este locul meu in trupul Bisericii Sale.Este greu de povestit o viata intreaga si nu vreau sa va obosesc,insa esentialul este ca in urma cu 16 ani am primit Sf.Botez la Manastirea Sf.Arhangheli din Remetea de langa Turda unde locuiesc. Marturisesc ca intoarcerea mea s-a facut in mod miraculos,fara sa cunosc aproape nimic despre ortodoxie,cu ajutorul Maicutei Sfinte prin sf.Icoana de la Nicula,apoi printr-un parinte exorcist la a carui slujbe de dezlegare am participat de 3 ori si apoi cu ajutorul altui parinte exorcist care m-a si botezat.Totul a durat de la postul Craciunului 1999 si pana la Sf. zi de Inviere din 2000. In urma cu exact 16 ani, de marea sarbatoare a Botezului Domnului,am auzit la Radio Renasterea de unde se transmitea slujba de la catedrala Ortodoxa ca fratele David Hudston va fi hirotonit diacon ortodox. Va dati seama ce soc a fost pentru mine- il stiam ca pe o persoana extraordinar de serioasa in credinta si foarte responsabila. Sufletul meu, sfasiat de indoieli legate de neoprotestantism si profund cercetat de Duhul Sfant inca din anul precedent, m-a facut sa sar ca si arsa , sa ma imbrac urgent si sa fug realmente spre Catedrala Ortodoxa ca sa il intalnesc si sa il intreb: "CE VA DETERMINAT SA FACETI ACEASTA MARE SCHIMBARE"?, pentru ca si eu stiam ca trebuie sa fac acest pas, dar nu eram convinsa ca este corect din punct de vedere teologic. Din pacate, nu am reusit sa vorbesc cu dansul, dar am asistat la slujba de sfintire facuta si a fost pentru mine ca o revelatie si mare minune , a insemnat un moment decisiv in hotararea mea de a alege Ortodoxia. In aceasta perioada nu pot sa spun ca am primit nici cele mai elementare notiuni teologice de la oameni,deci nu a fost o convertire prin ratiune ci prin simtire si descoperire.Bineinteles ca am incercat sa inteleg si rational daca ceea ce simt este conform Bibliei si am primit ,incredibil, raspuns la toate intrebarile mele teologice.Am citit primele volume din Filocalie si am simtit ca un voal cade de pe ochii mei.Daca pana atunci aveam impresia ca ortodocsii nu au habar de biblie,am fost uimita sa vad ca in urma cu 1700 de ani Sfintii Domnului au simtit si au trait cu adevarat crestinismul,iar biserica ortodoxa respecta aceeasi randuiala.Am inteles scrupulozitatea cu care sunt respectate toate valorile biblice.toate cuvintele Mantuitorului,dar am inteles si m-am cutremurat de valoarea Traditieiadica toate descoperirile pe care Tatal Ceresc le-a lasat alesilor Sai.Am citit,plangand, Viata Parintelui Cleopa si apoi multe,multe carti.Simt o sete imensa de aceasta APA VIE.Am alergat la Manastirile din Moldova si din tara si nu ma satur sa descopar pe Sfintii Lui Dumnezeu , viata lor si faptele lor.Este ceea ce am cautat intotdeauna, SFINTIREA, DESAVARSIREA. O Biserica VIE care are toate parghiile pentru desavarsirea fiilor ei. Am simtit ,pentru prima data, PUTEREA Bisericii luptatoare si puterea nevazuta, dar simtita, a Bisericii biruitoare. Totul a fost incredibil,tot ce am trait si simtit,dar acesta a fost doar inceputul.Tot ceea ce am trait si traiesc acum este o minune continua si simt ca totul este dovada dragostei de neimaginat a Domnului Dumnezeului nostru. Sunt prea multe de spus, sunt mii de zile si trairi si descoperiri si calauzire si lacrimi si pocainta si durere si indoieli , dar atata fericire pentru ca niciodata n-am mai fost singura, am simtit toata dragostea marii familii in care am intrat. |
"O religie străveche – o stea care răsare în Est"
În timp ce Biserica Anglicană se străduieste din greu să-și țină turma cât mai aproape, un nou venit, cu un trecut străvechi, îi învăluie din ce în ce mai mult pe englezi, inclusiv pe prințul de Wales.
Luna trecută, sâmbătă noaptea, poliția din Londra a fost chemată să supravegheze o mare mulțime adunată în aria londoneza Knightbridge. O mie cinci sute de persoane se înghesuiau să se strecoare într-o clădire a cărei capacitate era pentru cel mult o jumătate din ei. Unii chiar au leșinat, iar înăuntru, conform celor raportate de un polițisti, era "ca într-un cuptor". Înghesuiala aceasta nu era prilejuită de vreo manifestare ilegală, ci de slujba Învierii Domnului din noaptea de Paști la Catedrala Ortodoxă rusă din Ennismore Gardens. În ultimii 15 ani, numărul credincioșilor ortodocși din Anglia a crescut de la 170.000 la mai mult de un sfert de milion, făcând din această religie confesiunea creștină cu cea mai rapidă creștere. Biserici ortodoxe și circa șase mănăstiri pot fi întâlnite din Truro și până la Dunblane. Acest lucru este cu atât mai remarcabil cu cât Orodoxia nu face evanghelizare ca alte denominații și este, după spusa unui convertit, absurd divizată, în ceartă continuă și cu multe ranchiune. Un factor important îl constituie marele număr de imigranți sosiți din Răsărit și din fosta Uniune Sovietică. Deși numărul de convertiți nu este mare, prin comparație, ei joacă un rol extraordinar de mare. Cei mai influenți oameni ai bisericii ortodoxe din Anglia – episcopul Kalistos Ware în biserica greacă și episcopul Vasile Osborne în biserica rusă - au venit de la protestanți. În plus, există un număr important de figuri mari în Anglia care simpatizează Ortodoxia, fără a fi convertiți. Un centru important de simpatie îl constituie organizația Prietenii Muntelui Athos, care susține mănăstirile grecești din Sfântul Munte și include ca membri importanti pe Sir Patrick Leigh Fermor, pe Ducele de Edimburg și pe Prințul de Wales. Implicarea prințului Filip nu ne surprinde, având în vedere că Biserica Ortodoxă Greacă și l-a apropiat mai demult. Mai surprinzătoare este prezența prințului Charles, care este viitorul cap al bisericii anglicane. "El este profund mișcat în duh de Muntele Athos", spune un membru al Societății. "Prințul vizitează Muntele Sfânt în fiecare an, petrecând acolo o săptămână și este foarte admirat acolo". Philip Sherrard spune că prințul Charles a fost influențat de el, care este un comentator radical pentru Ortodoxie și ecologie și argumentează că întreaga creștinătate occidentală a produs pagubă mediului natural prin separarea dintre spiritual și fizic. Prințul mai este puternic influențat și de stră-stră-mătușa lui, Elizabeta, Marea Ducesă de Rusia, victimă a revoluției comuniste și care a fost canonizată în 1993. Charles a comandat o icoană a sfintei lui Aidan Hart, un neozeelandez, fost călugăr ortodox stabilit în Shropshire. În plus, prințul are un requiem scris pentru ea de cel mai eminent dintre convertiți, John Tavener, care a compus mai multe lucrări pentru biserică și a înființat biserica sa personală plină de icoane, în Dorset. Pentru un neinițiat, Biserica Ortodoxă este bizantină în multe sensuri și ea cere un cap limpede și o hartă clară a Orientului apropiat din primul mileniu după Hristos pentru a o înțelege. Biserica primară a fost organizată în cinci Patriarhii: Antiohia, Alexandria, Ierusalim, Roma și Constantinopol. Primele trei au căzut sub invazia musulmană și, la 1054, biserica din Roma se rupe de trupul primar al bisericii dând naștere marei schisme. Atunci Patriarhul Constantinopolului a fost declarat "primul între egali" (primus inter pares n.n.) în lumea ortodoxă, susținut prin formarea unor noi biserici și patriarhii în Grecia și în Europa de Est. Bisericile din Anglia (ortodoxe - n.n.) sunt vlăstare ale acestor biserici și își au jurisdicția dincolo de ocean: cea rusă la Moscova, cea greacă la Istambul și cea antiohiană la Damasc. Cea mai largă prezență în Anglia o are biserica greacă, cu 120 de parohii, cea rusă adună vreo 35, dar, după părerea Victoriei Clark, o specialistă în ortodoxie, ea este mai inclinata și mai deschisă pentru convertiți decât cea greacă. Dacă te duci în Ennismore Gardens într-o duminică dimineața, vei găsi acolo perechi de tineri care nu au nimic de a face cu Rusia. Ce-i atrage acolo? Conservatismul Ortodoxiei este o importantă atracție. În timp ce anglicanii și catolicii agonizează sub tendințele moderniste, mulți tineri găsesc o certitudine într-un corp care, după afirmatia episcopului Ware "a păstrat tradiția și continuitatea vechii biserici în deplinătatea ei". Această aderență la dogmă este completată de credința că bisericile din Vest se sprijină prea mult pe rațiunea umană. Slujbele ortodoxe, cu aprinderea lumânărilor, metaniile și sărutarea icoanelor are mai multă acțiune fizică și este mai potrivită pentru emoția spirituală. "Liturghia noastră are o frumusețe care se adresează întregii ființe", spune părintele John Hockway, un preot englez prin naștere, stabilit în Enfield. "Cântările, tămâia, modul în care e construită biserica, toate sunt manifestarea lui Dumnezeu și părtășia noastră la Împărația Lui. Ea răspunde unui adânc dor al ființei umane". Dacă Biserica Ortodoxă este oarecum împotriva prozelitismului, aceasta se datorează,în parte, convingerii că Liturghia vorbește prin ea însăși. În plus, spune un convertit, "Ortodoxul este foarte conștient de faptul că el este un musafir în Anglia și nu dorește să intre în conflict cu alte biserici". Cea mai notabilă dintre recentele convertiri fost trecerea la Ortodoxie a unui număr de 30 de preoți și diaconi anglicani care au respins preoțirea femeilor. «Dar – spune unul dintre ei, părintele Mihail Harper – nici biserica grecă, nici cea rusă, nu s-au arăta receptive față de intenția noastră. Atunci ne-am adresat bisericii antiohiene, pentru că ea a fost singura care și-a deschis bratțele ca să ne primească, ceea ce celelalte biserici n-au făcut". Faptul că slujbele ortodoxe sunt ținute tradițional în limbi nefamiliare englezilor – limbi slavone, greacă sau arabă – a constituit un impediment pentru convertiri. În ultimul timp, situația s-a schimbat mult, fiindcă bisericile au introdus părți din serviciul religios și, la unele din ele, întreaga liturghie în limba engleză. Persoana cea mai acreditată pentru a aduce în Biserica Ortodoxă vorbitorii de limba engleză a fost mitropolitul Anthony Bloom. Ierarh harismatic, mort anul trecut, este considerat de mulți drept un sfânt. "Nu-mi venea să cred că un așa de mare număr de englezi au fost prezenți la înmormântarea lui" spune Piers Buxton, fostul secretar al Academiei Regale, care a fost printre participanții la funeralii. "Ei se strecurau printre pietrele de morminte ca să fie cât mai aproape de groapă". Printre cei care au ținut discursuri funebre a fost și Arhiepiscopul de Canterbury, care a aprobat părtășia bisericilor anglicane cu comunitățile ortodoxe. În mod inevitabil, există și diferențe de opinii – deși nu doctrinare – printre diferitele ramuri ale Bisericii Ortodoxe, dar cele mai serioase conflicte au loc adesea în interiorul aceleași națiuni. Cel mai amar dintre conflicte este între biserica rusă "roșie", cea care a acceptat jurisdicția Patriarhiei de la Moscova în timpul manipularii ei de către comunism și cea "albă" care stă sub jurisdicția unei succesiuni de episcopi exilați. În prezent, relațiile, oarecum, s-au mai dezghețat. "Nu mai sunt aceleași sentimente care erau înainte împotriva Patriarhiei moscovite", zice unul dintre membrii bisericii "albe". În cartea sa, The Inner Kingdom, episcopul Kalistos Ware recunoaște aceste probleme însă, argumentează el, este mai bine să te sfădești pe anumite probleme mai puțin importante, decât să fii, ca anglicanii, «uniți, în cea mai mare parte, într-o organizație aparentă și să fii profund divizat în credințe și în formele publice de adorare a lui Dumnezeu". "Biserica Ortodoxă, spune un convertit, este plină de tot felul de neînțelegeri mărunte, dar, în inima ei, ea rămâne într-o singură credință – neclintită – că lumea este transfigurată prin săvârșirea Sfintei Liturghii. Este foarte obișnuit să găsesti convertiți care au ajuns întâmplător din stradă la o slujbă ortodoxă și au gândit: "Aici rămân! M-am întors acasă". Anthony GARDNER Traducere și adaptare de Pr. Gh. Calciu din Times, 22 mai 2004. Titlul original este "O religie străveche – o stea care răsare în Est" |
Ora este GMT +3. Ora este acum 02:02:45. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.