Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Varsta Pamantului (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=18282)

Florin-Ionut 15.01.2016 16:08:11

Apropo de ”metafore” și ”poezie” în descrierea Cosmosului din V.T.

Dr. Michael S. Heiser demonstrează că știința oficială modernă nu este compatibilă cu informația despre Creație așa cum este prezentată în Biblie.

https://www.youtube.com/watch?v=4gnseYkVUkY
începînd cu 27:46 pînă la 45:47 (nu e nevoie să vedeți tot clipul, nu vă blocați de titlul ales)

De pe Wikipedia:

He received an MA in Ancient History from the University of Pennsylvania, and an MA and PhD in the Hebrew Bible and Semitic Languages from the University of Wisconsin–Madison.

Sfîntul Vasile cel Mare a fost pentru înțelegerea în literă a Scripturilor și acest lucru este foarte important, deoarece astăzi majoritatea creștinilor încearcă explicații din cele mai fabuloase care să împace creaționismul biblic cu ideile nedemonstrat și probabil nedemostrabile presupuse de oamenii de știință. Sfîntul Vasile nu a fost de acord cu înțelegerea metaforică a celor relatate în cartea Facerii și în toată Biblia, fiindcă subliniază atît de clar:

”Eu, când aud că Scriptura zice iarbă, înțeleg iarbă, când aud plantă, pește, fiară, dobitoc, pe toate le înțeleg creadă cum sunt spuse. Nu mă rușinez de Evanghelie.”

AlinB 15.01.2016 16:08:44

Pai conform genealogiei biblice a lui Isus, cica n-ar putea fi mai mult de la Adam pana la Iisus.

Problema este ca Biblia nu spune clar cat a fost de la inceputurile Creatiei la Adam.

Florin-Ionut 15.01.2016 16:10:59

Sfantul Efrem Sirul spune: "Nimenea sa nu creada ca zidirea cea de Sase Zile este o alegorie; tot asa, nu este ingaduit a zice ca ceea ce pare, potrivit celor istorisite, a fi fost zidit in sase zile, a fost zidit intr-o singura clipa".

Aici, daca nu se intelege, e vorba ca au fost sase zile, nu doar o clipita. Dar in fiecare zi ceea ce s-a creat a fost intro clipita.

Acelasi: "Desi atat lumina, cat si intunericul au fost zidite intr-o clipita, totusi atat ziua cat si noaptea Zilei intai au tinut cate douasprezece ceasuri fiecare."

Iata ce spune Sfantul Vasile cel Mare: "Si s-a facut seara, si s-a facut dimineata, adica durata unei zile si a unei nopti. [...] Si s-a facut seara, si s-a facut dimineata, zi una. [...] A spus "una" pentru ca voia sa determine masura zilei si a noptii, unind timpul zilei si al noptii, ca sa plineasca durata celor douazeci si patru de ore ale unei zile care cuprinde negresit si ziua si noaptea."

Ce mai spune Sfantul Vasile cel Mare: "La acest cuvant, toate padurile s-au indesit, toti arborii s-au ridicat iute in sus... Toate crangurile s-au acoperit indata de tufani desi, si asa-numitii arbusti ce slujesc la facerea ghirlandelor... care nu erau mai inainte pe pamant, toti intr-o clipita de vreme au aparut."
Si in continuare, acelasi: "Sa rasara pamantul. Aceasta mica porunca s-a prefacut indata intr-o puternica lege a naturii si intr-o ratiune maiastra. Porunca aceasta a savar*sit miile si miile de insusiri ale plantelor si ale arborilor mai iute decat un gand de-al nostru."
Iar Sfantul Ioan Gura de Aur (acestui sfant ii spune "Gura de Aur"): "nu*mai cu cuvantul au fost aduse toate la fiinta, tot asa si acum a spus: Sa scoata apele..., si dintr-o data au fost create atatea feluri de taratoare, atat de deosebite pasari, ca nici nu este cu putinta a le insira cu cuvantul."

Misuar 15.01.2016 16:22:47

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 610291)
Pai conform genealogiei biblice a lui Isus, cica n-ar putea fi mai mult de la Adam pana la Iisus.

Problema este ca Biblia nu spune clar cat a fost de la inceputurile Creatiei la Adam.

Pai din moment ce in Sf Scriptura gasim formulari gen "Cunosc un om în Hristos, care acum paisprezece ani - fie în trup, nu știu; fie în afară de trup, nu știu, Dumnezeu știe - a fost răpit unul ca acesta până la al treilea cer.", inseamna ca nici pentru proroci / apostoli unele lucruri nu le erau clare. Nu indica genul asta de citat ca acestia scriau atat cat intelegeau ei?
Sau nu?

ahilpterodactil 15.01.2016 16:40:56

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 610276)
Draga Cezar, eu am vazut ca de cateva mesaje ma tot intepi si o iei pe cararile tale din trecut. Ultima data am ales sa nu-ti raspund netinand cont de jignirile tale. http://www.crestinortodox.ro/forum/s...0&postcount=90 Dar, cum iti stiu caracterul, stiu ca tu o sa continui si mai si daca nu-ti raspund. Am observat ca sunt si oameni cu un caracter mai slab, care cauta sa domine, iar cand prin putina putere asupra cuiva se comporta si mai agresiv, e tipul ala de putere al oamenilor mici, care trebuie sa aiba o putere de genul asta ca sa se simta echilibrati (sper ca apreciezi ca am atins si cateva idei din psihologie).
Acum citeste, te rog, cu atentie, ca sa nu trebuiasca sa repet. La ultimul mesaj de pe acel topic nu ti-am mai raspuns pentru ca am vazut ca tu intelegi totul gresit, chiar invers. Tu crezi ca mandria e smerenie, vorbesti de dragoste, dar te comporti exact invers. Parca totul vezi pe dos. Chiar si "a judeca" si ce inseamna fariseul intelegi pe dos. Nu fara legatura cu credinta ta, care te face sa ai un alt tip de gandire si un alt duh. Practic nu avem cum sa ne intelegem in nimic ce tine de credinta, aproape totul vezi gresit.
Mai rau e ca tu incerci cu agresivitate sa incerci sa-mi impui conceptiile tale si credinta ta, ambele gresite. In niciun caz nu vreau sa ader la credinta ta si dragostea si smerenia pe care le propovaduiesti doar din vorbe tin mai mult de fariseism. Fariseul era cel ce propovaduia toate calitatile, dar el facea invers (si nu cum vad ca ai inteles tu, cel care respecta tipicar traditia din acea vreme).
In legatura cu subiectul de fata, nu ma intereseaza evolutionismul tau teist, la fel si toate credintele tale gresite. Tine-le pentru tine, daca vrei propovaduieste-le, dar nu ma mai ataca pe mine doar ca sa mi le impui si mie sau ca sa ma faci sa nu le scriu pe cele adevarate.
In concluzie, cum ti-am mai zis si alta data, nu avem cum sa ne intelegem in privinta credintei, credem lucruri diferite, tu esti afectat de o alta intelegere, ca te face sa ai chiar si un mod de a gandi lucrurile diferit (si gresit, in opinia mea). Cum ti-am spus si data trecuta, singurul lucru unde ne putem intelege este sa te rog sa te rogi si pentru mine.

Cătălin dragă, așa cum ți-am spus de nenumărate ori tu prefaci în laboratorul tău mintal, după o logică extrem de rigidă și precară, tot ce vine de la mine și de la alții.
Eu nu pot influența acest proces, ține de particularitățile tale personale bătute-n cuie.
Tot ce pot să fac, atunci când miopia și fixismul tău mă scot din sărite, este să îți mai trag câte o ironie. Asta ca urmare a faptului că toate celelalte încercări, masiv repetate, au eșuat.
Cât privește modul cum văd eu lucrurile, fii liniștit: nu ai nici o șansă să-mi descifrezi mesajele pentru că îți lipsesc uneltele. Poți doar să pocești textul meu, în mod interpretativ și închistat-rigid.
Sănătate și veselie!

DragosP 15.01.2016 16:50:17

@Catalin: ignoră-l.
@Cezar: ignoră-l.
Vă rog frumos.

ahilpterodactil 15.01.2016 17:17:35

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 610282)
In Sfanta Scriptura totul e clar...

Pentru tine, da.
Pentru unul ca Sfântul Maxim Mărturisitorul, de pildă, când era rugat de Talasie să tâlcuiască "locuri mai anevoie de înțeles" din Sfânta Scriptură, uite că nu era așa de clar.
Dar ce putem face, unul este Cătălin!

catalin2 15.01.2016 17:18:22

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 610284)
Cam asa si cei cu geocentrismul.
Daca ne referim la aceleasi lucruri. Gen varsta Pamantului.

Nu e deloc acelasi lucru, daca urmareai discutiile despre geocentrism vedeai si de ce. De fapt e exact invers, geocentrismul era teoria stiintifica de atunci, la fel cum evolutionismul e teoria stiintifica de azi. Doar ca cei ce sustin geocentrismul (adica un preot si cativa adepti) incearca sa-l introduca in teologie, incercand sa gaseasca pasaje din Sfanta Scriptura care l-ar sustine. Cam la fel se face si cu evolutionismul teist. Sfintii s-au referit la geocentrism nu din punct de vedere teologic, ci ca stiinta din timpul lor. Chiar asa spun in cateva pasaje, mai ales Sf. Vasile.

ahilpterodactil 15.01.2016 17:23:05

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 610243)
Omul de știință este limitat în cunoaștere, păcat că de cele mai multe ori nu-și recunosc această limitare.

Și teologul de doi bani este limitat în cunoaștere. Ba chiar marii teologi, sper că ești de acord, sunt limitați în cunoaștere. Cunoști vreunul nelimitat?
Păcat că micii teologi nu-și recunosc această limitare...
În vreme ce oamenii de știință și-o recunosc din capul locului, conștienți fiind că operează cu ipoteze și cu fenomene care cu greu pot fi developate în jocul misterios al probabilisticii...

catalin2 15.01.2016 17:33:45

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 610296)
@Catalin: ignoră-l.
@Cezar: ignoră-l.
Vă rog frumos.

Draga Dragos, nu numai ca incerc sa fac asta de cativa ani, dar i-am spus si lui de multe ori. Problema pe care o vad eu este ca unii din cei ce au fost afectati de credintele astea moderniste (adica ecumenism) nu pot suporta adevarul ortodox (pentru ca ei considera ca a lor credinta e cea corecta). Unii mai suparaciosi din fire sar ca arsi si incep sa il atace pe cel ce scrie in acest fel. Mai mult, Cezar cred ca vrea sa imi si impuna aceasta credinta, desi i-am dat de inteles nu doar ca nu o accept, dar sunt impotriva ei. Mai ramane sa-l rogi mai mult pe el.

catalin2 15.01.2016 17:51:33

Citat:

În prealabil postat de ahilpterodactil (Post 610294)
Cătălin dragă, așa cum ți-am spus de nenumărate ori tu prefaci în laboratorul tău mintal, după o logică extrem de rigidă și precară, tot ce vine de la mine și de la alții.
Eu nu pot influența acest proces, ține de particularitățile tale personale bătute-n cuie.
Poți doar să pocești textul meu, în mod interpretativ și închistat-rigid.

Draga Cezar, ceea ce scrii tu aici e exact discursul pe care il folosesc toti cei ce au conceptii ecumeniste. Toti cei atinsi de aceasta credinta spun exact acelasi lucru, ca cei ce nu au conceptiile respective, adica ortodocsii, sunt rigizi, limitati, si, mai ales, fara dragoste (pentru ca ei inteleg dragostea prin acceptarea tuturor credintelor celorlalti, altfel inseamna ca ii urasti). Mai mult, tu crezi ca esti original, dar toti cei care au aceste conceptii moderniste spun exact aceleasi fraze, cu mici modificari. Daca nu ma insel am scris odata vreo 10 conceptii pe care le au si le repeta cei ce au aceasta gandire.
Mai rau e ca tu nu intelegi ca esti in greseala si degeaba ti-as spune eu pentru ca nu poti vedea. La fel cum un neoprotestant sau un ateu crede ca el crede corect, poti sa te chinui un an sa-i explici. De aceea e imposibil sa ne intelegem, la orice subiect, totul pare diferit.
Dar ti-am dat cel mai bun sfat si rugaminte, sa te rogi pentru mine. Faci doua lucruri bune in acelasi timp, te ajuti si pe tine si ma ajuti si pe mine.

AlinB 15.01.2016 18:10:23

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 610303)
Mai rau e ca tu nu intelegi ca esti in greseala si degeaba ti-as spune eu pentru ca nu poti vedea. La fel cum un neoprotestant sau un ateu crede ca el crede corect, poti sa te chinui un an sa-i explici.

Nu intotdeauna problema e de partea celui carea asculta.

Pune pe cineva ca-stim-noi-cine sa explice cuiva ortodoxia. Intre doua citate pe subiect ca nuca in perete si mai tranteste si o poveste de spitalul 9 cu trimiter bibliografice la youtube.

Sa nu-mi zici ca e vina celuilalt, pentru ca e neoprotestant/ateu.

Sigur, e un caz extrem si evident (desi nu pentru toata lumea, ca s-au gasit "destepti" care sa ia apararea genului asta de "ortodoxie") dar pana acolo mai sunt si altele, desi (relativ) mai subtile in scapari, tot la fel de problematice.

AlinB 15.01.2016 18:13:59

Citat:

În prealabil postat de Misuar (Post 610293)
Pai din moment ce in Sf Scriptura gasim formulari gen "Cunosc un om în Hristos, care acum paisprezece ani - fie în trup, nu știu; fie în afară de trup, nu știu, Dumnezeu știe - a fost răpit unul ca acesta până la al treilea cer.", inseamna ca nici pentru proroci / apostoli unele lucruri nu le erau clare. Nu indica genul asta de citat ca acestia scriau atat cat intelegeau ei?
Sau nu?

Depine. Unele erau mai clare, poate altele mai putin.
In orice caz, nu poti de la un citat din atsa sa te declari autoritate vizavi de ce le era lor clar/neclar.

AlinB 15.01.2016 18:19:32

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 610299)
Nu e deloc acelasi lucru, daca urmareai discutiile despre geocentrism vedeai si de ce.

Am vazut.
Un soi de ticneala fixista + mania neoprotestanta de a interpreta in spiritul acelei ticneli texte din care unele nici macar nu erau pe subiect.

Citat:

De fapt e exact invers, geocentrismul era teoria stiintifica de atunci, la fel cum evolutionismul e teoria stiintifica de azi.
Sa zicem ca era mai degraba filosofica.
Treaba cu stiinta (dovezi, experimente, nu era tocmai clara pe atunci).
Nu a existat niciodata vreo dovada stiintifica in directia respectiva.
Ba dimpotriva, pe masura ce au inceput sa se faca experimente a inceput sa se dscopere ca pamantul nu este plat ci rotund, nu este fix ci se invarte, etc.

Citat:

Doar ca cei ce sustin geocentrismul (adica un preot si cativa adepti) incearca sa-l introduca in teologie, incercand sa gaseasca pasaje din Sfanta Scriptura care l-ar sustine.
Nu doar. Si Sfimtii Parinti, chipurile. Deci dupa cum vezi, manipularea poate merge oricat de departe.
Insa acum cateva secole bune, inca mai puteau avea o scuza.

Citat:

Cam la fel se face si cu evolutionismul teist. Sfintii s-au referit la geocentrism nu din punct de vedere teologic, ci ca stiinta din timpul lor. Chiar asa spun in cateva pasaje, mai ales Sf. Vasile.
Poate la fel au facut si vizavi de varsta Pamantului si zilele Creatiei.
Acela era consensul "stiintific" de atunci.
De ce nu?

Misuar 15.01.2016 18:27:37

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 610306)
Depine. Unele erau mai clare, poate altele mai putin.
In orice caz, nu poti de la un citat din atsa sa te declari autoritate vizavi de ce le era lor clar/neclar.

Stai linistit. Nu se declara nimeni autoritate. Dar intriga astfel de versete.

Pelerin spre Rasarit 15.01.2016 18:27:47

Citat:

În prealabil postat de Misuar (Post 610293)
Sau nu?

Acel citat este din II Corinteni 12.2-3. Apostolul Pavel se refera la el insusi dar din smerenie prefera o formula descriptiva indirecta. Faptul ca ar fi fost lipsit de senzatii temporale sau spatiale trebuie privit in coroborare cu precizarea restrictiva din versetul 12.4 din aceiasi epistola.Apostolul a trait o experienta imposibil de descris in cuvinte umane, limitate prin natura lor si tocmai de aceea foloseste aceste formulari aparent neclare, fiind o modalitate de a sublinia limitele noastre in fata revelatiei divine.

Misuar 15.01.2016 19:04:58

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 610309)
Acel citat este din II Corinteni 12.2-3. Apostolul Pavel se refera la el insusi dar din smerenie prefera o formula descriptiva indirecta. Faptul ca ar fi fost lipsit de senzatii temporale sau spatiale trebuie privit in coroborare cu precizarea restrictiva din versetul 12.4 din aceiasi epistola.Apostolul a trait o experienta imposibil de descris in cuvinte umane, limitate prin natura lor si tocmai de aceea foloseste aceste formulari aparent neclare, fiind o modalitate de a sublinia limitele noastre in fata revelatiei divine.

Bine, nu ma refeream la faptul ca vorbeste despre propria experienta la persoana a 3-a. Ci ma refeream la faptul ca nu ii era clar daca a fost in trup sa in afara trupului.
Credem ca epistola a fost scrisa sub directa povatuire a Duhului Sfant. In acest caz, nu ar trebui sa existe astfel neclaritati. Cel putin in aparenta.

Pelerin spre Rasarit 15.01.2016 19:14:42

Tocmai Duhul a hotarat aceea formulare :) Curiozitatea umana,bazata pe criterii predominant rationale, analitice,nu este mereu sinonima cu intelegerea.Smerenia calauzeste dorinta de cunoastere, in acest gen de situatii, spre doxologie, inceputul drumului spre adevarata cunoastere.Numai bine va doresc,Dumnezeu sa va lumineze in acest sens.

Misuar 15.01.2016 19:24:19

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 610318)
Tocmai Duhul a hotarat aceea formulare :) Curiozitatea umana,bazata pe criterii predominant rationale, analitice,nu este mereu sinonima cu intelegerea.Smerenia calauzeste dorinta de cunoastere, in acest gen de situatii, spre doxologie, inceputul drumului spre adevarata cunoastere.Numai bine va doresc,Dumnezeu sa va lumineze in acest sens.

Multumesc pentru gand.

ovidiu b. 15.01.2016 20:07:29

Citat:

În prealabil postat de ahilpterodactil (Post 610300)
Și teologul de doi bani este limitat în cunoaștere. Ba chiar marii teologi, sper că ești de acord, sunt limitați în cunoaștere. Cunoști vreunul nelimitat?

N-ai înțeles, frate. Teologul nu-L exclude pe Dumnezeu și tocmai, își recunoaște limitarea pe măsură ce se apropie tot mai mult de Dumnezeu. Cui dăm întâietate în ceea ce privește vechimea pământului, teologului sau omului de știință?

Citat:

Păcat că micii teologi nu-și recunosc această limitare...

Aici ai dreptate, îmi pare rău că n-am reușit să mă abțin de la a face vreun comentariu. Și iartă-mă, dar nu pot fi de acord cu ideea de a da întâietatea științei în cazul de față. :)

Citat:

În vreme ce oamenii de știință și-o recunosc din capul locului, conștienți fiind că operează cu ipoteze și cu fenomene care cu greu pot fi developate în jocul misterios al probabilisticii...

Dacă omul de știință și-ar recunoaște limitarea nu ar mai încerca să-și explice cum a apărut Pământul și viața pe Pământ, din moment ce aceste aspecte au fost revelate, trecând într-o altă zonă a existenței, unde nu are competență și nici mijloace de cercetare.

ahilpterodactil 15.01.2016 21:05:47

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 610303)
Draga Cezar, ceea ce scrii tu aici e exact discursul pe care il folosesc toti cei ce au conceptii ecumeniste.

.......:))))
Cătălin dragă, nici acum nu ai reușit să te abții...:)) Iar învârți placa, aceeași placă mereu! Te-ar invidia până și pretinul meu de la semnătură.
Măi, tu numai când îți amintești de mine și gata, faci "țac! ecumenistu!"
Păi aș vrea io să fiu ecumenist, zău așa! Din multe motive. Dar nu pot măi, ce să fac dacă nu pot și pace.
Ceea ce te prefaci că nu vezi din ce îți tot transmit eu, și te pitești după pancarta aia de om al tufișurilor pe care ai mâzgălit cu pana de gâscă muiată în sângele căprioarelor virtuale "jos ecumeniștii! jos dușmanii adevăratei credințe!", ceea ce refuzi deci să vezi e că îți reproșez modul taliban și gregar în care, chipurile, răspândești dreapta învățătură.
Predicatorul sumbru și lipsit de onestitate din Brașov, caricatura cugetării creștine crede că se pitește în dosul altora.
Învață mai degrabă să stai lângă ei, creștine, nu în dos...:)))

Și acuma ia zi-mi și mie, detectivule: unde ai mai depistat mișcări ecumeniste în tărtăcuța și scriitura mea, ei?
Dacă nu poți să spui clar și la obiect, înseamnă că iar te-au buit proiecțiile...

ahilpterodactil 15.01.2016 21:27:16

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 610322)
N-ai înțeles, frate. Teologul nu-L exclude pe Dumnezeu și tocmai, își recunoaște limitarea pe măsură ce se apropie tot mai mult de Dumnezeu. Cui dăm întâietate în ceea ce privește vechimea pământului, teologului sau omului de știință?

Aici ai dreptate, îmi pare rău că n-am reușit să mă abțin de la a face vreun comentariu. Și iartă-mă, dar nu pot fi de acord cu ideea de a da întâietatea științei în cazul de față. :)

Dacă omul de știință și-ar recunoaște limitarea nu ar mai încerca să-și explice cum a apărut Pământul și viața pe Pământ, din moment ce aceste aspecte au fost revelate, trecând într-o altă zonă a existenței, unde nu are competență și nici mijloace de cercetare.

Oh, câți teologi Îl exclud pe Dumnezeu!!! Hoho, stai liniștit, că mai degrabă îți aduc acum o mie de oameni de știință care nu Îl exclud pe Dumnezeu decât adun 10 așaziși teologi care să nu fi uitat demult de Dumnezeu... Sau care nu uită nici un minuțel să spună o groază de tâmpenii despre El.
Frate Ovidiu, o iei pe urmele lui Cătălin? Ați început să importați apă din izvoarele de sub Tâmpa?... Chiar crezi că teolog e unul care rostește cuvântul Dumnezeu dînd din cap )sau din pană) aprobator?... Teologul e o stare de spirit, frate, un mod de a fi, iar nu un flecar uitat de Însuși Dumnezeu în vorbăria lui pompoasă și absurdă...

*
Întâietate dăm lui Dumnezeu. Ce-or înțelege omuleții e deja distracție și plâns mare... Lămuritu-m-am.
*
Aici te înșeli grozav.
Frate Ovidiu, ia sema bine la ce-ți spune un pârlit hârșit în rele:
1) Prin menirea lui dată de Însuși Dumnezeu, omul de știință cercetează, observă, cugetă, emite ipoteze, verifică, elaborează modele, ordonează etc. Este un iscoditor neobosit care, când și când, se minunează de ceea ce pricepe sau abia întrezărește și, nu de puține ori contemplă cu bucurie rafinată, aleasă, măreția înțelepciunii Dumnezeiești în facerea și guvernarea lucrurilor.
2) Omul de știință are și își făruește neîncetat mijloace de cercetare și competențe. El trebuie să cunoască, să investigheze, să înțeleagă și să aplice. Nu poate trândăvi. Ce anume să cerceteze? Totul, absolut tot ce e Creația Domnului. O face în felul lui, cu mijloacele lui. Acuma, e altă discuție cum valorifică toate acestea, dacă le pune în slujba vieții sau a morții, a adevărului sau a minciunii etc. Exact la fel cum fac și teologii. Și preoții și toți care se pun singuri în ciudată opoziție cu omul de știință. Că nu de puține ori cei care mint și pocesc cel mai mult sunt nu oamenii de știință, ci slujitorii (aparenți ai) Domnului.
Regret că nu cunoști, precum constat, nimic important din viața unui om de știință. Nu știi cât de mult regret... Aș îndrăzni să spun, ca să ma înțelegi până la capăt, că asta e cu adevărat un handicap. Unul uriaș. Te lipsești astfel de o mare frumusețe, de un mare dar oferit omului de Însuși cel Care Se voiește cunoscut nu doar în extaze, ci și prin contemplația naturală și prin sudoarea frunții gânditoare.
Hai să nu picăm iar în capcana de a pune în opoziție pe omul de știință și pe teolog. O prostie ca asta e demnă de Cătălin, nu de noi.

ovidiu b. 16.01.2016 00:10:13

De acord cu tine, între teolog și omul de știință nu ar trebui să existe conflicte și așa și este. Însă, în cazul Facerii, mă tem că există mereu acest conflict și, în acest caz, eu nu aș da întâietate științei. Asta nu înseamnă că nu sunt oameni de știință care nu își neagă adevărata obârșie, cea de la Dumnezeu. Și atunci dreptul este omul lui Dumnezeu, fie că este preot, teolog, om de știință, artist, conducător sau slujitor, bogat sau sărac...dar nu uita frate că știința nu angajează viața, de aceea nici n-o poate pricepe și nici n-o poate crea, lucru vădit. Revenind la subiectul topicului, lămurește-mă și pe mine, cu cine ținem, cu teologii ăștia înguști sau mai marii luminați ai științei? Mă refer la ăștia care susțin că vârsta Pământului ar fi de 4,3 miliarde de ani.

bob2909 16.01.2016 03:18:33

https://youtu.be/7W33HRc1A6c

Daca tot vb de planeta :4:

ahilpterodactil 16.01.2016 06:51:53

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 610339)
De acord cu tine, între teolog și omul de știință nu ar trebui să existe conflicte și așa și este. Însă, în cazul Facerii, mă tem că există mereu acest conflict și, în acest caz, eu nu aș da întâietate științei. Asta nu înseamnă că nu sunt oameni de știință care nu își neagă adevărata obârșie, cea de la Dumnezeu. Și atunci dreptul este omul lui Dumnezeu, fie că este preot, teolog, om de știință, artist, conducător sau slujitor, bogat sau sărac...dar nu uita frate că știința nu angajează viața, de aceea nici n-o poate pricepe și nici n-o poate crea, lucru vădit. Revenind la subiectul topicului, lămurește-mă și pe mine, cu cine ținem, cu teologii ăștia înguști sau mai marii luminați ai științei? Mă refer la ăștia care susțin că vârsta Pământului ar fi de 4,3 miliarde de ani.

Din pacate persisti in a-mi pune intrebari la care prefer, ori nu pot, sa raspund.
Asta e jocul tau, nu al meu.
P.S. Cand spui ca stiinta nu angajeaza viata, prefer sa imi imaginez ca esti beat. Lucru scuzabil la un familist din ziua de azi. E cea mai buna ipostaza in care pot sa mi te imaginez, altminteri chiar e de rau...

AlinB 16.01.2016 10:56:09

Omul de rand e cam confuz vizavi de ceea ce este si cum este stiinta.

Educatia "materialist dialtecta si stiintifica" a facut din stiinta un Zeu si din pacate se pare ca multi si cei mai cuviosi si nu orice cuviosi,, inca din aia cu "intelect", au luat-o de buna.

Si toate parerile lor sunt emise de pe pozitia asta, se luptacu morile de vant facand din pacate, de multe ori, donquijoteasca si credinta pentru care chipurile se lupta.

ovidiu b. 16.01.2016 22:11:32

Hâc ... :)))

AlinB 16.01.2016 22:17:24

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 610339)
De acord cu tine, între teolog și omul de știință nu ar trebui să existe conflicte și așa și este. Însă, în cazul Facerii, mă tem că există mereu acest conflict și, în acest caz, eu nu aș da întâietate științei.

Nu chiar. E de fapt un conflict intre o ipoteza stiintifica si o ipoteza teologica.
Asta daca vorbim de varsta Pamantului, ca asta e subiectul.

Intrarea Vagonului 16.01.2016 22:50:45

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 610416)
Nu chiar. E de fapt un conflict intre o ipoteza stiintifica si o ipoteza teologica.

Foarte bine exprimat.

ovidiu b. 16.01.2016 23:01:55

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 610416)
E de fapt un conflict intre o ipoteza stiintifica si o ipoteza teologica.

Și cărei ipoteze ai da întâietate?

ahilpterodactil 16.01.2016 23:42:22

https://archive.org/stream/serafim-r...tului_djvu.txt

Scripturile si Părinții privesc întotdeauna lucrurile asa cum se văd de pe pământ. Nu te poți plasa într-un loc ipotetic, în vreo altă galaxie, ca să te uiți înapoi spre pământ. Acesta e un mod cu totul abstract de a privi lucrurile, fiindcă noi nu ne aflam acolo, ci aici.
Nouă ni s-a spus ceea ce avem nevoie să știm spre a ne mântui sufletele, nespunându-ni-se nici măcar un singur lucm despre acești alți sori, planete etc. Dacă ne-ar fi fost de folos să le știm, Dumnezeu ni le-ar fi spus.
(Serafim Rose)

AlinB 16.01.2016 23:44:17

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 610424)
Și cărei ipoteze ai da întâietate?

Cred ca poti dormi la fel de bine fara a da nici uneia.

Adica: Evanghelia versus varsta pamantului.
Sa fim seriosi.

Asta daca ai ajuns totusi cat de cat la o maturitate a credintei si ea are temeiuri solide in sufletul tau.
Altfel, orice problema ridicola devine o problema existentiala.

ovidiu b. 17.01.2016 00:16:50

Frate Cezar, mă bucur că ai amintit de părintele Serafim Rose. :)

"Nimeni nu ar îndrăzni să spună că Sfinții Părinți, și creștinii ortodocși, în general, sunt "împotriva științei", adică potrivnici cunoașterii științifice, în măsura în care ea este, cu adevărat, cunoaștere a naturii. Întrucât Dumnezeu este atât autorul descoperirii dumnezeiești cât și al naturii, nu poate exista vreun conflict între teologie și știință, atâta vreme cât fiecare din ele este autentică și rămâne în domeniul care îi aparține în mod firesc. Mai mult, acei Sfinți Părinți care au scris tâlcuiri la Cartea Facerii nu au șovăit a se folosi de cunoașterea științifică a naturii din vremea lor, în măsura în care se potrivea subiectului."

(Din "Cartea Facerii, Crearea Lumii și Omul începuturilor", Cuv. Seraphim Rose, pag. 179-180)

ovidiu b. 17.01.2016 01:07:08

Știința – formă de cunoaștere inferioară

Creștinul ortodox nu este "împotriva științei"; dar el așteaptă de la știință numai acea cunoaștere pe care ea este capabilă să o dea prin natura ei – nu teologie, nu o filosofie de viață. Însă, în vremurile noastre de confuzie intelectuală, când "știința" a dobândit un asemenea prestigiu în gândirea obișnuită încât a ajuns sinonimă cu cunoașterea însăși, prea adeseori se întâmplă ca oamenii de știință să aibă pretenția de a preda ceea ce nu au învățat defel prin mijloacele științei; asemenea savanți vorbesc, de fapt, ca teologi.

Știința modernă se socotește a fi "cunoașterea" prin excelență și, în fața prestigiului ei, credincioșii ortodocși șovăie, scuzându-se adeseori pentru că ei cred ceea ce pare a fi "neștiințific", mulțumindu-se cu pietismul sau "simțămintele religioase", singurul loc unde comunitatea științifică oficială îngăduie astăzi credința.

Dar adevăratul creștinism ortodox este cu totul altfel. Nu este legat de nici un curent al gândirii modeme; este o cunoaștere superioară științei și nu are, în nici un caz, nevoie să-și ceară scuze de la o formă de cunoaștere inferioară.

Știm că Dumnezeu a făcut lumea cu măsură și cu număr și cu greutate (înțelepciunea lui Solomon 11, 20); dar Dumnezeu nu a dezvăluit omului amănuntele zidirii sale orânduite, iar cei ce scrutează "tainele firii" descoperă doar o nespus de mică parte din tainele care vin din nesfârșita înțelepciune a lui Dumnezeu. Știința modernă a dovedit că omul căzut nu e în stare să folosească bine cunoașterea pe care a dobândit-o.

Dar știința modernă nu este numai cunoaștere. Ea s-a despărțit de descoperirea dumnezeiască și astfel s-a pus singură la dispoziția teoriilor și filosofiilor eretice, necreștine și anticreștine. Adeseori, ele intră în conflict cu descoperirea dumnezeiască, fiindcă pătrund pe tărâmul deschis numai teologiei.

La fel este și cu învățătura despre întâiul om. Dumnezeu nu a descoperit multe amănunte despre starea dintâi a zidirii Sale, dar ele sunt suficiente spre a judeca speculațiile filosofico-religioase ale evoluționiștilor. Învățătura ortodoxă despre creație nu a fost cunoscută în Apus; doctrina romano-catolică este cu totul diferită.

(Din "Cartea Facerii, Crearea Lumii și Omul începuturilor", Cuv. Seraphim Rose, pag. 183-184)

ahilpterodactil 17.01.2016 01:37:55

Sunt cu totul de acord si sunt bucuros ca ai ales acest pasaj lamuritor, luminos din Serafim Rose.
Da, asa cred ca merita sa gandim chestiunea.
Foarte multumesc, Ovidiu!....:)

ahilpterodactil 17.01.2016 02:06:59

Ca sa nu par, insa, cine nu sunt (adica un credincios "feroce", ortodoxist/fanatic etc.), as dori sa imi reiau un gand mai vechi prilejuit de multe ciondaneli forumistice. Astfel, vreau sa imi lamuresc, sper ca inca mai clar, pozitia.

Mie imi este clar raportul dintre teologie si stiintele lumesti. Inclusiv dintre teologie si psihologie. Spun ca imi este clar in sensul ca nu am dubii in privinta catorva criterii de evaluare. Am zis adeseori, de pilda, ca in raport cu teologia, psihologia ar trebui sa se tina la rolul ei de slujitoare, cel mult. De folos mi-a fost aici, dincolo de reflectiile si descoperirile personale, precizarea parintelui Rafail Noica - acesta afirma ca psihologii sunt ingaduiti de Dumnezeu prin pogoramant, pe masura starii noastre in care am ajuns in ultimul veac... Excelenta remarca, zic eu. O pastrez ca reper valid si foarte important.

Mai spun si azi ca o stiinta care se vadeste scormonitoare, iscoditoare fata de Tainele Dumnezeirii este luciferica. In rest, stiinta poate si trebuie sa cerceteze orice. Toata creatia este camp al investigatiei stiintifice, avind cel putin doua finalitati centrale: a potoli oarecat (si a spori!) setea de cunoastere, fireasca, a omului; a ajuta la rezolvarea multor probleme si la imbunatatirea/infrumusetarea vietii (intre anumite limite, dar asta e alta discutie). Pe langa acestea doua, eu as adauga inca un rost: contemplarea ratiunilor dumnezeiesti din lucruri, din natura, din om. A intui ceva, cat de putin, din maretia lui Dumnezeu pe calea efortului de cunoastere stiintifica a Creatiei este adeseori o mare delectare si un prilej de cutremuratoare uimiri. Si-un excelent imbold spre pocainta.

Pe de alta parte imi displac mult nu numai scientistii care isi baga nasul in treburi duhovnicesti (practicind un reductionism pueril, de-a dreptul), dar si teologii sau credinciosii obisnuiti care dispretuiesc stiinta si pe oamenii de stiinta. Aroganta celor din urma imi este inca mai neplacuta (date fiind asteptarile mai mari) decat infantilismul primilor.
Consider o dovada de prostie crasa sa arunci etichete globale, de extrema generalitate, spunind ca oamenii de stiinta sunt nu stiu cum sau de-a dreptul ca stiinta este nu stiu cum. Jenant... Cu totul jenant si ma rusinez de prostia oamenilor care fac astfel de afirmatii la fel cum ma rusinez de propriile mele idiotenii pe care le comit deseori.

Discutiile despre raportul dintre cunoasterea asazis stiintifica si cunoasterea teologica ar trebui, cred, sa se poarte in cu totul alti termeni. Chestiunea e foarte complexa, solicitanta, importanta. Avem la Serafim Rose un astfel de exemplu, dupa cum intalnim la multi oameni ai Bisericii cugetari vrednice de lauda legat de aceasta problema.
Sa nu uitam cati oameni de stiinta de prima clasa au fost si sunt crestini!
Sa ne amintim si cati dintre teologi si chiar sfinti au fost si mai sunt oameni de stiinta, la propriu. Medici, istorici, arhitecti etc.

As incheia cu precizarea ca, daca aruncam o privire in salile de curs ale facultatilor de teologie ortodoxa, nu zarim altceva decat, in primul rand, o intensa activitate stiintifica. Pur si simplu!
De la stiintele conexe cu domeniul istoriei, la disciplinele stiintei filologice, trecind si prin vecinatatile sociologiei, pedagogiei si psihologiei si ajungind la stiintele slujitoare ale artei bisericesti (muzica, pictura) - toata lumea face ori incearca sa faca stiinta. Pe care, cred eu, o pune in slujba cunoasterii teologice. Sau ar trebui s-o faca.

In concluzie, ramane surprinzator si dezamagitor ca, in lipsa evidenta a unei preocupari intelectuale elementare pentru intelegerea conditiei crestinului cugetator, multi credinciosi se pun pe critici si injurii la adresa semenilor lor scientisti si la adresa stiintei. Sa nu le fie lor pacat de-al prostiei si invidiei, rog eu pe Bunul Dumnezeu!

abaaaabbbb63 17.01.2016 10:41:51

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 610437)
Știința – formă de cunoaștere inferioară

Creștinul ortodox nu este "împotriva științei"; dar el așteaptă de la știință numai acea cunoaștere pe care ea este capabilă să o dea prin natura ei – nu teologie, nu o filosofie de viață. Însă, în vremurile noastre de confuzie intelectuală, când "știința" a dobândit un asemenea prestigiu în gândirea obișnuită încât a ajuns sinonimă cu cunoașterea însăși, prea adeseori se întâmplă ca oamenii de știință să aibă pretenția de a preda ceea ce nu au învățat defel prin mijloacele științei; asemenea savanți vorbesc, de fapt, ca teologi.

Deci daca "stiinta" descopera ca o piatra este mai veche de 7500 de ani, intra in domeniul filozofiilor de viata?

Intrarea Vagonului 17.01.2016 11:25:39

Citat:

În prealabil postat de abaaaabbbb63 (Post 610451)
Deci daca "stiinta" descopera ca o piatra este mai veche de 7500 de ani, intra in domeniul filozofiilor de viata?

Excelenta intrebare, prietene.

AlinB 17.01.2016 12:45:21

Citat:

În prealabil postat de abaaaabbbb63 (Post 610451)

Adevarul este ca de fapt "emite ipoteza ca e mai veche de 7500 ani" pe baza unor experimente si asumtii filosofice.

Alin.D.Zaharia 17.01.2016 13:04:25

Trist când văd lumea că, consideră Biblia ca și manual de știință.

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:07:50.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.