![]() |
Maria pai in religia ortodoxa se spune ca platim pacatele altora (ale rudelor pe care poate nici nu le cunoastem) si nu se crede in pre-existenta sufletului -am zis deja nu se pune problema in corp gen reinacrnare- si se mai considera ca sufletul nou e facut din energie a parintilor (pe care nu ii alegi tu) sau ceva in genul asta, oricum mi se pare total incorect sa platesti ce au facut altii sau sa te nasti cu anumite probleme sau in situatii f grele pe cand altii se nasc in conditii f bune. Eu in toate caut dreptatea si din cauza asta speram sa existe macar in catolicism o explicatie normala ca in alte religii (necrestine) nu am ce cauta. Daca nu am sa incerc sa gasesc macar la Protestanti....Eu stiam ca Sf Augustin sustinea ca existam inainte de a ne intrupa in corp fizic si in functie de cat de evoluati spiritual eram din alegera noastra, ducem o viata mai grea sau mai usoara pe pamant. Adica noi am fi internediari intre ingeri si demoni si in functie de apropierea spirituala a fiecaruia mai mult de inger sau mai mult de demon ni se da viata asta mai usoara sau mai grea.
|
sa intelegem, consuela, ca esti nemultumita de ortodoxie - fiind prea grea pentru tine - si esti in cautarea unei noi religii, mai usoara si mai "dreapta" pentru tine ?!
daca te deranjeaza asa tare ca poti plati pentru pacatele altora, de ce treci cu vederea ca poate si altii platesc pentru tine ?!.... |
si mai gandeste-te, consuela draga, ca de multe ori lucrurile nu sunt ce par a fi si ca nimic nu este intamplator pe lumea asta.
|
Mirela pe cuvantul meu daca pot sa iti inteleg logica ta.
Probabil ca tu gandesti cam asa: greseste X si platesc eu, dar nu-i nimic ca daca gresesc si eu plateste Y! Pai atunci hai sa gresesc cat mai rau ca nu platesc eu, plateste Y! "nimic nu este intamplator pe lumea asta." stiu nu e nici o noutate, doar ca nu vad dreptatea in spatele succesiunilor astea!am zis eu ca lucrurile se succed intamplator? |
Consuela draga,
Citeste te rog mai atent ce am scris ... am zis ca POTI plati pentru altii si ca POATE si altii platesc pentru tine. Incearca sa vezi lucrurile prin alta prisma : este un fel de ajutor pe care il dam altora si pe care altii ni-l dau noua. Sau nu iti pasa de altii, decat sa iti fie tie bine ?! Sa stii ca judecatile lui Dumnezeu sunt intotdeauna drepte, chiar daca unora nu li se par asa. Iar daca tu vrei sa te apropii de Dumnezeu prin logica, nu cred ca esti pe calea cea buna. Nu faci decat filozofie. |
"POTI plati pentru altii si ca POATE si altii platesc pentru tine."
corect ar fi ca pacatele sa se plateasca individual. Nu cautam decat dreptate, am zis-o de mai multe ori. Ma frapeaza faptul ca dreptatea e lasata de izbeliste ca si cand ar fi un fleac. Pt. mine e cel mai important lucru...asta o fi atitudinea crestin-ortodoxa? |
Consuela,
Dispozitia aceasta a ta de a te certa cu Dumnezeu si cu Biserica nu este buna. Poate ca toti trecem prin perioade mai grele cand ne simtim nedreptatiti si nemangaiati. E greu! Dar solutia este tot Dumnezeu, rugaciunea, spovedania, sfatuirea cu duhovnicul si cu fratii intru Hristos. Si cand Dumnezeu ne cerceteaza din nou cu harul Sau, vom privi cele prin care am trecut ca pe niste incercari menite a ne curati. Si pana la urma ce sunt niste necazuri lumesti fata de fericirea vesnica? De care fericire fiecare dintre noi ne putem face partas, caci Dumnezeu nu cauta la fata omului si ne iubeste pe toti deopotriva. Depinde insa de noi sa ne deschidem lucrarii harului, sa avem o vointa buna si smerenie. Cred ca aceasta stare de revolta care te stapaneste provine si din ignoranta si din faptul ca nu te afli impacata cu Dumnezeu (ai ceva pacate nepocaite! - te rog sa ma ierti ca ti-o spun, dar te tradezi prin aceasta atitudine vindicativa). Mai inainte de a cauta la altii alinare, cerceteaza mai intai Biserica noastra ortodoxa. Sunt convins ca n-ai epuizat toate caile. Cunostintele tale teologice arata ca ti le-ai insusit de la babe, nu de la oameni duhovnicesti. |
Si, daca imi mai permiti o sugestie, renunta la atitudinea juridica pe care o ai despre mantuire. Dumnezeu nu este contabil! Nu se uita atat la faptele omului, cat la efectul acestora, cat de mult ne-au transformat acele fapte. Mai importanta este starea in care se afla omul (sau care il caracterizeaza pe om) decat cum a ajuns sa dobandeasca acea stare.
Cineva spunea (am uitat unde am citit asta) ca oamenii sunt ca niste vase, care sunt acoperite in aceasta viata. La judecata se ridica valul si se va vedea ce contine fiecare vas. Judecata lui Dumnezeu va fi un fel de constatare. Fiecare isi va ocupa locul conform starii sale. Chinul din iad va fi mustrarea constiintei, regretul ca in aceasta viata am facut alegeri gresite neascultand de constiinta, pierzand astfel comuniunea cu Dumnezeu. O alta imagine sugestiva a judecatii ne-o da Sf. Isaac Sirul, care spune ca harul lui Dumnezeu este perceput de cei drepti ca o lumina care-i bucura negrait de mult, in timp ce pentru cei rai (cu vointa rea!) harul este ca un fluviu de foc care-i chinuieste. Asadar aceeasi iubire a lui Dumnezeu este pentru unii motiv de bucurie, iar pentru altii motiv de intristare. Dumnezeu este ca un parinte care strange la pieptul sau pe cei doi copii ai sai. Unul se simte fericit (ca in rai, ca acasa) in aceasta imbratisare, celalalt (razvratitul!) sufera si vrea sa se smulga din acea imbratisare. Tot ce a facut Dumnezeu a fost bun si avea (potential) aceeasi finalitate: fericirea vesnica. Numai alegerea gresita a fiintelor rationale (ingeri si oameni) a introdus raul - care nu are un fundament metafizic - in lume. Obsesia aceasta a ta cu "de ce sa platesc eu pentru pacatele altora" nu este buna. Nu exista o teorie crestina care sa explice in detaliu anumite mecanisme, pentru ca revelatia divina nu este suficient de generoasa pe aceasta tema. Daca ar fi fost ceva necesar pentru mantuire, ni s-ar fi spus mai mult. As avea cateva observatii de facut. Noi nu mostenim de la parintii nostri (si nici de la Adam) vreo vina, ci o predispozitie. Daca stramosii cuiva au fost betivi, atunci acea persoana trebuie sa aiba mare grija si sa se pazeasca, pentru ca si el a mostenit o slabiciune fata de acest viciu. Dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, se poate pazi sa nu savarseasca si el acelasi pacat. In privinta trasaturilor trupesti mostenirea genetica de la stramosi este evidenta, nu poate fi negata (Daca stramosii cuiva au nasul mare, foarte probabil ca si acel om va avea nasul mare). Sunt parinti duhovnicesti care merg mai departe si spun ca exista si o mostenire duhovniceasca. De exemplu, daca stramosii au fost oameni credinciosi, atunci se transmite un fel de predispozitie (usurinta) de a primi mai usor credinta crestina. Inseamna oare ca cei care de zeci de generatii au fost pagani nu pot deveni crestini? Bineinteles ca nu, dar le va fi mai greu. Trebuie sa invinga in ei predispozitia pe care o au pentru o viata traita in paganatate. Este nedrept Dumnezeu? Nu! Noi nu cunoastem judecatile Lui. Dar stim sigur ca este "bun si iubitor de oameni" si ca "celui ce i se va da mult, mult i se va cere". Sluga care a primit doar 1 talant (fata de cei cu 2 si 5 talanti) n-a fost pedepsita pentru aceasta (i.e. ca avea 1 talant), ci ca nu l-a pus in lucrare, nu l-a inmultit. In loc sa cercetam judecatile lui Dumnezeu ("De ce X are ceva si eu nu am!"), mai bine ne-am supune voii Sale, lasand loc harului divin sa ne transforme si sa ne umple. Cineva a intrebat un parinte daca in rai va fi invidie intre cei mantuiti. La aceasta intrebare raspunsul este, desigur, nu. Interesant a fost insa raspunsul parintelui. El a spus in felul urmator: "Omul se aseamana cu un vas. Cu cat mai mult se spiritualizeaza omul, cu atat vasul sau se face mai incapator. Dumnezeu umple acest vas cu varf, caci darul sau este fara de sfarsit (inepuizabil). Ar putea cineva sa-i ceara socoteala lui Dumnezeu ca a primit mai putin, cand Dumnezeu a umplut cu varf toate vasele?" (A nu se interpreta literal aceasta pilda) |
Am inteles ce spui, dar nu era vorba ca trec eu prin vreo perioada rea era vorba ca vreau sa aflu raspunsul la niste intrebari generale nu neaparat exclusiv referitoare la mine dar care ma includ automat si pe mine...
In toate caut dreptea nu neaparat legat de religie , tocmai speram ca D-zeu sa faca dreptate. O persoana care se naste oropsita din start nu prea mai are alternative si se inraieste (cel mai probabil, presupunand ca nu e sfant) si asa pierde si viata asta si pe cealalta. Iar altul care are avantaje din start are pt ce sa-i multumeasca lui D-zeu si poate f bine sa castige si acici si dincolo. Din cauza asta am intrebat de pre-existenta sufletelor sa gasesc vreo argumentatie logica, nu ma refer la reincarnare si nici la mine insami am mai zis,ci la modul general. Trebuie sa stiu ceva despre D-zeu si e ceva esential (e corect sau nu ) inainte de a crede orbeste in el. |
Consuela,
Eu nu stiu daca ti-as mai putea spune ceva folositor. Cred insa ca ti-ar face foarte bine o convorbire cu un om duhovnicesc, eventual un calugar. Uneori simplul contact cu un purtator al Duhului constituie un raspuns la intrebarile/indoielile care ne framanta. Blandetea, pacea, intelepciunea pe care le gasim la acesti oameni (asa de putini, ce-i drept!) ne pot influenta mai mult decat citirea a zeci de carti. Un teolog spunea: "Sfintii sunt cea mai buna talcuire a Evangheliei". Doamne ajuta! |
traditie
Dar pe protestanti de ce îi excluzi? eu sunt catolica iar forumul acesta este ortodox - de acea am luat in considerare doar aceste doua religii ale credintei crestine pe ce baza imi cereti exhaustivitate? eu spun aici ceea ce cred si traiesc fara sa generalizez Eu unirea o vad prin unirea fiecaruia cu Hristos.si eu Suna foarte ciudat. Am senzatia ca ne-o spui pentru a ne pregati de ideile cum ca si pagânii au dreptate în religiile lor. dar asta scrie in Catehismul Bisericii Catolice si nu am sa il conctrazic |
Citat:
nici in Protestantism nu ai sa gasesti exact asa.... poate in vreo secta neo-protestanta, dar nu stiu sigur |
dar asta scrie in Catehismul Bisericii Catolice si nu am sa il conctrazic
Înseamna ca nu esti libera. |
"Înseamna ca nu esti libera."
Evident, nici nu se pune problema. E cineva intrupat liber? Nimeni nu isi alege unde se naste, cand, si ce boli ereditare sau ne-ereditare are de tras, sau cat are firul vietii si ce necazuri va avea de indurat. |
Citat:
|
Eu cred ca fiecare om atunci cand este botezat este unit cu Dumnezeu si devine madular viu al Bisericii. Datoria pt. a-l ajuta sa sporeasca duhovniceste este a preotului, a parintilor si nasilor. Cand el insusi poate alege, el poate continua sa fie credincios, sa inainteze pe calea mantuirii, sa-i urmeze dupa puteri Domnului, sau sa aleaga calea cea larga si sa-si piarda sufletul. Deci este liber sa aleaga binele sau raul, este liber sa aleaga al cui rob este. Nu cunosc catehismul bisericii catolice, dar nu vad de ce exista atata incrancenare in a-i demonstra Mariei ca nu are ce cauta aici. Imi pare rau, dar aceasta este impresia pe care mi-o lasa o mare parte din mesajele din aceasta sectiune. Oare aceasta sa fie toleranta romanilor?...
|
Mircea
Te inseli. Cu mici exceptii, nu cred ca atitudinea de pe forum a fost de a o goni pe MariaB pentru ca este romano-catolica. Suntem totusi oameni civilizati, nu traim in padure. Exista intr-adevar o luare de pozitie fata de romano-catolicism, dar e cu totul alta poveste. Biserica papala si-a schimbat in ultimul secol strategia de prozelitism. Acum o face cu frumosul, in numele unitatii crestinismului. Noi n-avem nimic impotriva unitatii crestine, dar trebuie sa se faca cu respectarea adevarului. Ei de ce nu isi pun problema sa renunte la inovatiile care deformeaza credinta crestina primara? Daca ar fi sinceri (si aici nu ma refer la credinciosii de rand, necunoscatori ai teologiei) in cautarile lor s-ar intoarce la credinta pe care au parasit-o. Sfintii Ioan Casian, Ilarie de Poitiers, Vincent de Lerins s.a. sunt occidentali. Sa revina la invatatura acestora si sa se lepede de inovatiile scolastice rationaliste, de dorinta de stapanire papala (fara temei in revelatie), de blasfemii (papa = Loctiitorul Fiului lui Dumnezeu), s.a.m.d. Daca deschizi bine ochii ai sa vezi ca noi nu facem decat sa aparam adevarul de superficialitatea care caracterizeaza pe crestinul contemporan. Adevarata unitate in Biserica o da capul ei (Hristos) prin lucrarea Duhului Sfant, prin care ne facem madulare ale Bisericii (hristofori). Spunem DA unitatii obtinute prin apropierea reala de Hristos (si care se face in Biserica) si NU pseudo-unitatii realizate la nu stiu ce congrese de teologie, unde niste teologi de biblioteca stabilesc la masa tratativelor "gradele de imbisericire", "validitatea" tainelor s.a. In gradina din Ghetsimani, Mantuitorul Hristos a cerut de la Tatal: "Sfinteste-i pe ei intru Adevarul Tau!". Apoi a cerut "ca toti sa fie una". De ce sa ne unim in minciuna si sa nu ne unim in adevar? Sa stricam noi invatatura Parintilor pentru a fi impreuna cu ei sau sa renunte ei la rataciri pentru a reveni la credinta primara? Daca ti se pare pe alocuri ca tonul unora dintre noi este vehement, e posibil sa ai dreptate. Numai ca e nevoie de putina duritate pentru a-i scoate din amortire pe cei care vad totul in roz, cand de fapt situatia nu este asa. |
Citat:
In general, multi heterodocsi boteaza in numele Sfintei Treimi pentru ca asa este scris in Evanghelie. Dar oare cred ei corect in Sfanta Treime? Sau cuvintele din taina botezului actioneaza magic, indiferent de credinta celor care-l savarsesc? Sau harul lui Dumnezeu exista in orice secta desprinsa de Biserica? Credinta (si corectitudinea ei) este foarte importanta. Sfantul Maxim spune despre dreapta credinta ca este "Binele concentrat", iar despre credinta lucratoare ca este "Binele actualizat" (intr-un grad sau altul de desavarsire). Credinta este samanta, iar credinta lucratoare prin iubire este planta. Sunt toate semintele bune? Nu toate. Multe sunt seminte de buruieni. Iar "buruienile se taie si se arunca in foc". |
Am mai scris-o, nu am cunostiinte teologice, insa cred ca Domnul a venit pentru toti si pentru mine orice om este aproapele, despre care Domnul a vorbit de nenumarate ori in Sfanta Scriptura. De aceea spun sa lasam pe seama teologilor, si mai marilor nostrii hotararea cand ne vom uni intr-o singura Biserica, iar noi, cei care dorim, sa ne iubim unii pe altii precum El ne-a iubit(si ne iubeste) pe noi. Doamne ajuta:)
|
Mircea
De acord ca trebuie sa avem iubire fata de toti, incercand sa ne asemanam lui Dumnezeu. "Dumnezeu vrea ca tot omul sa se mantuiasca si la cunostinta adevarului sa vina". Dupa cum vezi, aici Apostolul Pavel adauga intelept "... si la cunostinta adevarului sa vina!" Problema mantuirii nu este la Dumnezeu. "Dumnezeu este iubire" si El doreste sa impartaseasca aceasta iubire tuturor oamenilor, fara exceptie. Mantuirea obiectiva a avut loc prin jertfa lui Hristos, acum ramanand in sarcina omului sa-si improprieze aceasta mantuire ("mantuirea subiectiva"), cu ajutorul lui Dumnezeu (harul) si avand "credinta lucratoare prin iubire". Sfintii Parinti invata ca este foarte importanta curatia credintei. "Nu oricine imi zice Doamne va intra in imparatia lui Dumnezeu" - spune Mantuitorul. Daca cineva are o credinta stramba (kakodoxie), aceasta se traduce prin faptul ca el impiedica lucrarea harului in sine, se inchide acestei lucrari mantuitoare si transformatoare menite sa nasca in noi pe omul cel nou, purtator de Duh, hristofor. Ortodoxie se traduce in limbajul de zi cu zi prin "dreapta credinta". Ceva mai detaliat ar fi intelesul de conceptie corecta (=adevarata) despre Dumnezeu si slavire adusa Lui conforma acestei credinte adevarate. "Pravoslavna" = slavire adevarata. De ce-ti spun toate acestea? Pentru a intelege ca a mustra pe cineva heterodox poate fi un lucru util pentru acesta. Inseamna a-i dori sa se pozitioneze mai bine in legatura sa cu Dumnezeu pentru a se face mai apt pentru a primi harul. Pentru ca Duhul lui Dumnezeu nu-si face salas intr-un vas murdar. Exista o murdarie a trupului, dar exista si o murdarie a mintii. Un heterodox are o minte murdara. Daca vrem sa-l ajutam sa se bucure (eventual intr-o mai mare masura) de har, atunci este bine sa-i aratam ca traieste in greseala. Stiu ca pare a fi la prima vedere ceva foarte mandru, dar daca cugetam mai adanc nu este asa. Marii Parinti ortodocsi au luptat cu strasnicie pentru curatia credintei. Ingaduinta unui ortodox (declarat) fata de abaterile de credinta dovedeste ca el nu-si mai traieste propria credinta sau n-a ajuns vreodata sa o traiasca cu adevarat. Sa ne gandim la cele spuse de Sf. Apostol Pavel corintenilor: "Cercetati-va pe voi insiva daca sunteti in credinta; incercati-va pe voi insiva. Sau nu va cunoasteti voi singuri bine daca Hristos Iisus este intru voi? Afara numai daca nu sunteti netrebnici." (II Corinteni 13) |
Ai dreptate, insa eu vorbesc de iubirea neconditionata pentru aproapele care a facut ca, la chemarea bisericii,credinciosii nostrii sa trimita celor afectati de valurile tsunamice o suma impresionanta. Bineinteles ca invatatura noastra trebuie pastrata curata, insa aceasta dupa parerea mea nu impiedica dialogul si toleranta. Il poti invata pe un om mult mai bine cu duhul blandetii, explicandu-i. Eu cred ca atunci cand va venii vremea, ne vom unii toate confesiunile intr-o singura biserica. Doamne ajuta:)
|
Eu cred ca atunci cand va venii vremea, ne vom unii toate confesiunile intr-o singura biserica. Acea Biserica exista deja, e Biserica ortodoxa. Cine vrea sa fie cu Mântuitorul se face fiu al acestei Biserici. |
Asa sa fie, si tot e nevoie de bunatate si rabdare cu fratii nostri, pentru ca si un lucru cat de bun nu se poate face dintr-o data. Si nici cu forta.
Trebuie sa ne smerim, si cu aceasta smerenie sa aratam ce putem din cele ale adevarului. Sa ne gandim cum putem sa-i apropiem si nu sa-i indepartam de noi. Si unui copil ii arati atunci cand greseste, tot mai bine cu blandete, c-apoi se-ndreapta si ti drag de el. Dar aici e o civilizatie intreaga care s-a nascut intr-o anumita credinta, cu anumite conceptii, si bune si rele, si a dat valori pe care nu le putem nega. Nu se poate schimba totul dintr-o data ! Sfintii Parinti au fost mai aspri, e drept, dar ei au si autoritatea de a fi, asta pentru viata lor sfanta. Noi sintem datori sa ascultam de Biserica, sa fim tari in credinta noastra si mai mult sa inclinam prin fapte a arata puterea ei. Si asa sa dea Dumnezeu sa fim Una Soborniceasca si Apostoleasca Biserica ! |
Citat:
Ce am zis mai sus este valabil si pentru ortodocsi, nu numai pentru cei de alte credinte. Cu totii avem nevoie de intelegere si rabdare din partea altor oameni mai sporiti in cele duhovnicesti. Daca uneori am adoptat un ton mai dur, cer iertare. Si eu sunt adeptul blandetii, numai ca si adevarul trebuie marturisit. |
:)Dragi prieteni v-aduceti aminte de intamplarea cu ucenicul Sf. Macarie?"Sfantul Macarie si-a trimis ucenicul la o treaba zicandu-i:Mergi mai naintea mea ca voi veni si eu curand.Ucenicul a plecat si pe cale s-a intalnit cu un popa idolatru,caruia i-a zis:Ce faci demone?Acela l-a fugarit pe ucenic spunandu-i cuvinte aspre.Din urma venind si Sf.Macarie l-a salutat pe idolatru zicandu-i:ce faci frate?Acela i-a zis:tu ma numesti frate?Altul mai inaintea ta m-a nimit diavol.Sfantul i-a zis:Nu suntem amandoi chipul lui Dumnezeu?Tu te nevoiesti,dar nu stii cui.Din acel moment idolatrul a devenit ucenic al sfantului Macarie.Blandetea a biruit. Doamne ajuta!
|
Citat:
"Acea Biserica exista deja, e Biserica ortodoxa. Cine vrea sa fie cu Mântuitorul se face fiu al acestei Biserici." Cred ca cel care a scris acest mesaj face aceeasi greseala ca un altul care zice ca: Biserica exista deja: e biserica Catolica, e "Biserica" Musulmana sau orice alta confesiune. Capul Bisericii e Hristos iar madularele suntem noi, toti cei botezati in numele Sfintei Treimi, care credem in Dumnezeu (atat cat e fiecare capabil) si care marturisim credinta in Dumnezeu prin viata noastra cea de toata zilele. Iar Hristos nu e Catolic, Ortodox sau Protestant dupa cum nu veti gasi nicaieri in Evanghelie scris, ci e Fiul lui Dumnezeu. Nu uitati ca confesiunile au fost create de oameni nu de Dumnezeu. |
Nu stiu cat sunt de priceputa dar, voi incerca sa redau cele ce urmeaza:
"Doi tineri morti intr-un accident de masina ajung la poarta Raiului. Acolo ii intampina Sf. Petru. Acesta se ofera sa-i conduca prin Rai. Mergand prin Rai le arata unde sunt hindusii, unde sunt musulmanii, etc. Ajungand la un zid, se opresc si Sf. Petru le spune tinerilor sa nu vorbeasca ci sa pastreze deplina tacere. Trecand mai departe, tinerii il intreaba: de ce nu era voie sa vorbim in acel loc? Sf. Petru le raspunde: pentru ca acolo sunt crestinii care-si imagineaza ca sunt singuri in Rai..." Din pacate asa este firea omului, daca nu se faleste, nu se simte bine. Si daca reuseste sa si ponegreasca, este cu atat mai bine. Toata lumea se doreste lider de opinie, de aceea, unitatea nu se realizeaza si dupa cate se vede, mai este cale lunga pana acolo. |
Citat:
|
Citat:
De aceea as vrea sa va pun o intrebare: cum e ritul liturghiei? Am participat la liturghii otodoxe, si particip atunci cand de exemplu merg intr-un loc unde nu este o biserica catolica, si nu pot intelege ritul, a mai incercat lume sa-mi explice dar s-a incurcat in denumiri si nu a iesit mare lucru... din pacate... |
Citat:
|
Nu-ti pot da un raspuns avizat, nu am cunostiinte teologice. Iti pot spune ce fac eu: Dupa ce sarut racla cu moastele Sfantului Mina(daca am loc si nu am ajuns prea tarziu, tinand cont ca biserica este mica), merg si dau pomelnicul(numele celor vii+cei adormiti in Domnul) la usa din stanga altarului. Dupa aceea sarut icoanele si merg intr-un loc in care sa nu deranjez pe nimeni. De la ora 8 pana la 10 cand practic incepe serviciul religios, se pot saruta icoanele, da pomelnice, face metanii, cerdinciosii se pot inchina, fara a deranja pe ceilalti. Pana la 10 se citeste Sfanta Evanghelie si se scoate in mijlocul bisericii pt. sarutare si inchinare. La 10 incepe Sfanta Liturghie, care are parti principale, pe care asa cum am spus neavand cunostiinte teologice nu le cunosc denumirea. Stiu doar ca eu merg la biserica participand activ la Sfanta Liturghie si ma simt atunci cand starea sufleteasca mi-o permite minunat. Iti doresc, un post binecuvantat:)
|
rectificare: corect este sa scriu referindu-ma la partile principale ale Liturghiei, "a caror denumire nu o cunosc". Si crede-ma, nu era necesara comparatia cu fariseul...
|
Citat:
|
Bine ai venit! Ortodox- Catolic = Crestint . Am ajuns in secolul 21 si acest lucru nu trebuie sa ne mai dezbine ci dinpotriva trebuie sa "luptam" pentru unirea celor doua biserici surori !
Secolul 21 nu înseamna ceva bun. Crestin nu e nici cel nascut ortodox nici altcineva ci cel care traieste potrivit poruncilor Domnului. Iar catolicismul nu e crestinism ci o religie pagâna. |
Citat:
am particpat copila fiind in grupul de rugaciune a Inimii Preasfinte a lui Iisus si a Mariei, la actiuni de caritate si intruniri ale tinerilor catolici...a fost foarte frumos iubirea dintai nu mi-o poate fura nimeni din inima bine ai venit Maria si sper sa intelegi ca nu e usor intre ortodocsi oriunde te-ai afla , si eu ma simt ca si infiata uneori desi nu as avea de ce, dar asa ma fac unii sa ma simt ! am fost botezata la ortodocsi, m-am casatorit cam fortat la ortodocsi...s.a.m.d. iubesc Biserica Ortodoxa , dar iubesc si Biserica Catolica si stiu si cred ca Dumnezeu le vrea Una...si poate candva va fi asa, cand toti vor vedea cu inima in Hristos si nu altfel, atunci vor gasi solutia sa fie Una si toata ura asta si schisma pusa de rau intre ele va dispare ! Doamne ajuta ! |
Citat:
Mai spui ca te-ai casatorit cam fortat la ortodocsi. Cum asa? Daca ai fi tinut neaparat sa treci la catolici, nu te-ar fi oprit nimeni. De exemplu, MariaB a facut-o. Pentru ca sotul era ortodox? Daca ai fi tinut mai mult la catolicism, te-ai fi casatorit cu un catolic. Tot de tine depindea, nu are rost sa acuzi pe altii. Si noi vrem sa inceteze schisma. Dar sa vedem care sunt schismaticii? Cine de cine s-a despartit? Noi credem ca Roma s-a despartit de Biserica. In secolul 11, un patriarhat (Roma) s-a desprins din comuniunea cu celelalte patriarhate (Constantinopol, Alexandria, Antiohia, Ierusalim). De atunci se tot departeaza de credinta comuna din primul mileniu. Unirea presupune sa avem aceeasi credinta. Dar care credinta? Vechea credinta sau cea papala, plina de inovatii si deraieri? |
Buna Maria!
TE felicit pentru initiativa ta! Eu sincer am incercat sa ma apropii de religia ortodoxa dar am gasit doar un preot ortodox binevoitor care insa e preocupat de familie si studii(Domnul sa-l binecuvanteze si sa-l ajute!). Pe de alta parte sunt prieten apropiat cu multi preoti catolici care de multe ori au renuntat la comoditatea lor pentru a veni chiar la mine acasa atunci cand aveam probleme. Voi ceilalti crestini ortodocsi cum va descurcati? Doamne ajuta!! |
Citat:
Ma tot intreb de ce aceste cuvinte in plus nu au deranjat pe nimeni sute de ani, iar acum sint motiv de despartire? |
Citat:
si iarta pe fratii nostri care uenori sunt oarecum habotnici. Nici eu Nu sunt de acord cu anumite dogme de la biserica voastra dar asta nu inseamna ca te juddec sau ca voi incerca sa te conving sa te schimibi:) Nu pot pune eu inceput bun deci cum as putea sa te "intorc" pe tine. Intrebari eu nu am sa iti pun, pentru ca am cartea Calauza in credinta ortodoxa si imi este suficienta. IN schimb m-as bucura sa te cunosc sa OM, ca persoana.:):) cu dragsote frateasca jenica |
Din noiembrie dna MariaB nu a mai scris nimic.
O intrebare: De ce bisericile catolice sunt mai goale de credinciosi decat acum 20 de ani? |
Ora este GMT +3. Ora este acum 18:30:20. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.