Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Cum sa ne rugam? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1859)

cristiboss56 13.11.2008 21:09:56

Citat:

În prealabil postat de eduardd (Post 100504)
Sa vorbim cu Hristos si Maicuta Domnului simplu, fara cuvinte multe, fara teologii inalte. Sa stam cu iubire si cu frica stiind ca Hristos de fata este!

Cuvantul venit din suflet, este pe atat de simplu, dar pe atat de sincer si curat. Asa trebuie sa fie si rugaciunea noastra, simpla, sincera si curata.

Mihai2000 14.11.2008 18:39:42

In cadrul rugaciunii cel mai important lucru este calitatea , nu cantitatea.Putem sa citim 5 Acatiste pe zi nu avem o traire.Talharul de pe cruce a spus poate cea mai scurta rugaciune si s-a mantuit ,,Pomeneste-ma Doamne cand vei veni intru imparatia Ta!" Luca 23,42

cristiboss56 14.11.2008 18:54:52

Citat:

În prealabil postat de Mihai2000 (Post 100639)
In cadrul rugaciunii cel mai important lucru este calitatea , nu cantitatea.Putem sa citim 5 Acatiste pe zi nu avem o traire.Talharul de pe cruce a spus poate cea mai scurta rugaciune si s-a mantuit ,,Pomeneste-ma Doamne cand vei veni intru imparatia Ta!" Luca 23,42

Foarte corect cele spuse, dar reprezinta si un risc, ducand gandul spre lenevirea in ale rugaciunii. Trebuie sa existe un echilibru si o oranduiala intru cele ce citim sau la cele ce ne rugam.

antoniap 15.11.2008 18:36:16

,,17. Rugati-va neincetat.
18. Dati multumire pentru toate, caci aceasta este voia lui Dumnezeu, intru Hristos Iisus pentru voi.
19.Duhul sa nu-l stingeti.
20. Proorocirile sa nu le dispretuiti."
(Apostolul Pavel, Tesalonicieni, cap. 5)

praxis 16.11.2008 03:41:39

Buna tuturor!

Am sa incerc sa adaug si eu, dupa puterea mea, un mic text despre rugaciune.
In primul rand, Moise cand s-a rugat, fiind in robia egipteana, Dumnezeu i-a daruit libertatea, si impreuna cu dansul la tot poporul evreu. Prin aceasta rugaciune a sa, Moise a intrecut granitele priceperii omenesti si traversat Marea Rosie, ceea ce nu s-a mai intalnit. Deci, de atunci si pana astazi au trecut peste 5000 de ani. Acum aceasta amintire a izbavirii poporului evreu din robia egipteana, tocmai prin traversarea valurilor marii, ca pe uscat, ne duce cu gandul la viata noastra de zi cu zi, la secolul XXI, la valurile ispitelor noastre de zi cu zi. De aceste putem sa scapam cel mai usor prin post (prercum Moise a postit 40 de zile inainte sa primeasca tablale Legii) si rugaciune (precum Sf. Antonie cel mare, cand era ispitit si asa a fost izbavit). Deci, dupa mine, rugaciunea nu este o practica, precum zoga, nu este o arta, nu este o munca, un serviciu, o indatorire, ci este puterea cea interioara a sufletului, care se exteriorizeaza prin fapte si credinta. Rugaciunea este un liman al celor ce sunt prinsi in valurile lumii, in valurile ispitelor si ale nelegiuirilor. Rugaciunea ne apropie de Dumnezeu foarte mult, in functie de calitate, dar si de cantinatea ostenelii, nu precum zic ereticii ca "Dumnezeu nu voieste cantitate ci calitate", ca de nu ar fi fost bineplacuta osteneala impreuna cu rugaciunea, nu ar mai fi postit Domnul nostru Iisus Hristos cu trupul, ci s-ar fi rugat numai cu sufletul. Rugaciunea nu are niciun folos daca nu aduce dupa sine si roadele faptelor bune.
Daca am facut greseli, imi cer iertare dar, fiind foarte tarziu, nu am mai avut timp sa corectez.
Doamne ajuta!

schimnic 21.12.2008 02:16:03

rugaciunea monahiceasca plina de smerenie "Doamne Iisuse Hristoase Fiul Lui Dumnezeu miluieste`ma pe mine pacatosul "

patinina34 21.12.2008 02:52:40

Rugaciunea monahiceasca plina de smerenie "Doamne Iisuse Hristoase Fiul Lui Dumnezeu miluieste`ma pe mine pacatosul "

A ne ruga este ceva personal, functie de puterea fiecaruia - nu vorbim de lene sau lipsa de timp - si este atit cantitativa cit si calitativa dupa parerea mea. Rugaciunea reflecta PROBLEMELE PE CARE O PERSONA LE ARE; CU CIT AI MAI MULTE, CU ATIT RUGACIUNEA TA VA FII MAI PUTERNICA!

Crucea personala

Pai uite ca noi toti avem o cruce a noastra pe care trebuie s-o ducem.
Aci se obisnuieste sa se spuna de multe ori ca ai facut alegeri in viata, iar acum nu te plinge, doar plateste ponoasele. Eu stiu cit o fii de adevarat?! Sau de neadevarat?!
Ceea ce stiu bine, este ca fiecare are un destin: lasat de Dumnezeu, te abati de la drum insa pina la urma tot calea aia o vei lua, doearece asa iti este scris sa fie.

Rugaciunea si cum ne rugam

Nimeni nu stie exact adevarul cum ar trebui sa ne rugam. Toate sint doar presupuneri.
Ceea ce se stie, este ca daca citesti Biblia, acolo Mantuitorul explica felul in care sa ne rugam, el a dat exemplul personal inainte de a fii vindut si crucificat: s-a dus pe munte si a ingenunchiat si nimeni nu stie ce a spus in rugaciune, insa intrebat de Sfintii Apostoli, el a specifict si rugaciunea care este cea mai potrivita: Tatal Nostru si este in Biblie.

Rugciunea Speciala

Exista rugaciuni speciale: Acatiste, Paraclise si altele.
Unele noi le putem face, insa altele e nevoie de preot.
Fiecare, dupa nevoia si puterea lui, o face pe cea care este necesara pentru el/ea.
Apoi mai sint Sfantul Maslu si slujbe de dezlegare care sint savirsite de preot ( si aici mentionez ca multi dintre preoti nu au curajul sa faca slujbe de dezlegari).

Cum ma rog eu?

Eu ma rog si mergind pe strada, Tatal Nostru si Nascatoarea o zic mereu. Fara intrerupere, fara sa numar daca de 25 de ori, daca 7 ori.

Acasa: citesc Acatistul Sfintului de ziua respectiva, am un Acatistier vechi la mine si apoi citesc Biblia.

Cea mai importanta rugaciune pentru mine este Rugaciunea inimii sau Rugaciunea mintii care eu le rostesc imediat dupa Tatal Nostru si Nascatoarea.

Tatal Nostru

Tatal Nostru este o rugaciune extrem de complexa avind 7 cereri si 7 mariri ale Domnului; contine cele mai puternice cereri, insa in acelasi timp, contine si legaminte pe care noi le facem ori de cite ori pomenim si rostim aceasta rugaciune.
Una dintre ele, cea mari grea este: " si iarta pacatele noastre asa cum si noi iertm gresitilor nostri" ceea ce noi rostim, insa foarte putini reusesc sa realizeze ca daca tu ca om nu ierti ( NU MA REFER LA nimeni in mod special, CI IN GENERAL) cum vrem noi ca Domnul sa ne ierte pe noi?
Iar legat de asta Iisus Domnul spune: " si tot ceea ce veti lega pe pamint, legat va fii in cer, iar ceea ce va fii dezlegt pe pamint, dezlegat va fii in ceruri" si iertarea este un fel de dezlegare pe care noi, simli mritori trebuie sa o dam, ca noi la rindul nostru sa o obtinem.

Rugaciunea cea mai puternica

Eu consider ca si cea mai puternica rugaciune, citirea cu post si umilinta a Psaltirii, o catisma pe zi urmata de al doilea Paraclis al Maicii Domnului.
Aceasta rugaciune este cea mai puternica, am vazut efectele si am ramas ori de cite ori am puterea sa o fac, surprinsa, de puterea acestei rugi. Sotul care se roaga doar uneori, spune, stii cind citesc Psalmii, parca oamneii ma iubesc mai mult....curioasa afirmatie,nu gasiti?

Greutatile mele

Orice greutate am eu, este pentru ca asa mi-este scirs. Uneori pot sa ma rog mai mult , alteori pot sa ma rog mai putin, ca nu am putere, ceea ce nu e bine.

Orice persoana care a fost in strainatate, are probleme: de umilinta, de nevointa, de lipsa, de sannatate, de singuratate si multe lipsuri. Atunci, credetri ori nu, puterea de rugaciune este mai mare, puterea rugaciunii este mai intensa; stii ca iesi afara si n-ai pe nimeni ramas decit pe Dumnezeu...

Nici unul dintre noi este sau nu sintem nici o exceptie.

Ceea ce este ceva in plus fiind printre straini este faptul ca noi nu avem sprijin si mangaiere cind ne este greu. Doar pe Dumnezeu, unde ne este scaparea. Din cauza asta multi dintre noi, plecind in strainatate se apropie de Dumnezeu, dar multi sint acei care se indeparteaza, considerind ca... cine stie, nu vreau sa judec.

Patinina

cristiboss56 21.12.2008 03:30:35

Singuratatea , insingurarea este dureroasta dar in multe cazuri sanatoasa pentru suflet. In singuratate si printre straini, in necunoscut , eul nostru devine prioritar, si cine este eul, decat insasi sufletul. Cel ce-si uita eul in pustiu sau printre straini, este terminat. Acestia sunt cei de care spuneai tu, cei ce l-au uitat pe Dumnezeu. Tu esti din cei ce-si ingrijesc sufletul, mai mult decat trupul si asta spune multe. O rugaciune spusa din suflet o singura data, nu poate fi egalata de mii si mii de rugaciuni spuse doar cu gura, pentru ca cele doar cu gura , este osteneala in zadar.

patinina34 21.12.2008 06:03:13

Completarea rugaciunii

RUGACIUNEA TREBUIE FINALIZATA

1 Rugaciunea pentru dusmanii tai

Orice rugaciune nu este finalizata, terminata, daca te rogi doar pentru tine.
Trebuie sa te rogi pentru dusmani, Dumenzeu sa-i lumineze si sa le dea gind bun.

2. Rugaciunea pentru sufletele celor adormiti

Trebuie apoi sa te rogi pentru sufletele celor adormiti.

3. Trebuie sa fii smerit

Trebuie sa fii smerit si nimeni sa nu stie ce faci, cind te rogi ca sa nu te smintesti cumva. Adica vreau sa spun, ca nu-i destul pentru femei sa -si puna o basma pe cap si o fusta lunga cind merg la biserica, si se roaga, apoi cind sint pe strada au fuste scurte, elegante si uita cit au fost de smerite prima data. Este pierzania sufletului, deoarece nimeni nu se poate inchina la doi stapini.

4. Trebuie sa dai pomana

Pomana este si ea in functie de cit poti, dar trebuie sa fie diversificata: imbraca pe cineva, hraneste pe cel flamind, acopera pe cel dezgolit, da bani celui ce n-are, da pomana la biserica, grabeste acolo unde se construieste o biserica, deoarece ai pus o caramida la casa Domnului si mare va fii rasplata ta!

5. Ridica Parastase pentru cei morti

Cind ai ocazie si poti ridica parastase pentru cei morti.

6. Fa slujbe la biserica pentru cei vii cu mancare.
7. Indruma pe altii pe calea Domnului, pe cei rataciti, oncearca sa le dai Cuvintul Lui Dumnezeu, sa le spui acest cuvint dind pilda ta personala.
8. Posteste pentru altii , roaga-te pentru altii.
9. Fii gata saritor pentru ajutor cind un prieten te cheama, nu ride de el ca nu are ceva, sau ca e nestiutor, indruma-l tu cit poti.
10. Da cit mai multe rugaciuni pentru tine si pentru altii, la biserici, la manastiri.

In felul asta consider eu, pentru mine personal, ca am facut o rugaciune completa. Asa cum am aratat mai sus, trebuie sa fie o combinatie de: umilita, rugaciune, oferte, sacrificii personale, post, spovedanie, cuminecatura si activitati ortodoxe crestine.

NOTA:

Ceea ce duci la biserica pentru a fii pomana (mancare ) daca vrei intr-adevar sa fie primita, atunci gateste tu personal, trebuie facuta cu mainile tale si sa fie din sudoarea ta(adica din munca ta). Tot ceea ce cumperi este doar jumatate de pomana, daca tot o faci incearca s-o faci completa.

sofiaiuga 21.12.2008 16:37:00

cauzele nereusitei rugaciunii

Am recitit acum o carte mica ,autor par.IOANICIHIE BALAN.-SFINTUL EPISCOP IOAN ,mare sihastru in Muntii CarpAti.Este vb de un episcop care a fugit din cauza prigoanei ateiste din Rusia si a trait in Carpatii nostri,INAINTE VAZATOR SI CARE PUTEA SA APARA IN MANASTIRE LA SF.LITURGHIE ,fara a fi vazut de nimeni..El se spovedea la un parinte din man Secu ,apoI la altul .A fost vazut de putini monahi ,iar cind a avut o discutie cu duhovnicul TEODUL in Poiana trapezei ,situata intre AGAPIA SI MAN SIHASTRIA,,FIINDCA I-A ADUS NISTE POSMAGI si mincare,PE CARE I-A REFUZAT ,A EXPLICAT CA EXISTA MAI MULTE TREPTE ALE POSTULUI,ANUME 7 ,si ca rugaciunea curata este direct proportionala cu aceste trepte ale postului .Iata care sint aceste 7 trepte ale postului
1.CARNIVORII,cei care maninca totdeauna carne,treapta cea mai de jos .Chiar dc se infrineaza unori de la mincare[ex.in posturi,zic eu] ,EI NU POT SPORI NICIODATA IN SFINTA RUGACIUNE.
2.LACTO-VEGETARIENII,adica cei care nu maninca niciodata carne, ci numai lapte ,brinza,oua,legume fierte.Aceasta este treapta a doua a postului pe care o tin de obicei calugarii din manastirile cu viata de obste.
3.VEGETARIENII,cei ce maninca numai zarzavaturi si legume crude sau fierte.Rinduiala asta o tin calugarii mai rivnitori din viata de obste.De aci incolo incep treptele mai aspre ale postului,pe care il sihastrii si pusnicii.
4.FRUCTIVORII,adica cei ce maninca o data in zi piine si fructe nefierte,fara a gusta vreodata altfel de hrana.Cei care au ajuns la aceasta treapta a postului,aceia pot stapini cu usurinta trupul si gindurile si pot spori mult pe calea rugaciunii.
5.CEREALIERII.Sunt calugarii CARE MANINCA O DATA IN ZI,DAR NUMAI PIINE NEAGRA DE CEREALE SI BOABE MUIATE DE GRIU,PORUMB,MEI LINTE ,BOB,MAZARE..
6.HRANA USCATA.ESTE A SASEA TREAPTA LA CARE AJUNG PUSNICII CEI MAI RIVNITORI.MANINCA NUMAI PESMETI DE PIINE MUIATA IN APA CU SARE SAU PUTIN OTET,O DATA IN ZI SI CU MASURA.
7.HRANA SAU Mana DUMNEZEIASCA.ESTE ULTIMA SI CEA MAI INALTA TREAPTA A POSTULUI CALUGARESC,LA CARE AJUNG F.PUTINI DINTRE ASCETI,DUPA O INDELUNGATA NEVOINTA ,FIIND INTARITI DE DARUL DUHULUI SFINT.ACESTIA SE INDESTULEAZA NUMAI CU PREACURATELE TAINE,PE CARE LE PRIMESC O DATA SAU DE DOUA ORI PE SAPTAMINA.,FARA A MAI GUSTA ALTCEVA DECIT APA.
IATA DE DAR NU ESTE CURATA ,RUGACIUNEA NOASTRA ,A MIRENILOR ,CARE TRAIM IN LUME BOMBARDATI CU TOT FELUL DE RECLAME CULINARE ...CA DEEEE..STIE EL SATANA DE CE O FACE !!.DECI sa nu ne imbubam dupa trecerea postului ..si sa mincam mai putina CARNE.!

cristiboss56 21.12.2008 19:34:24

Sfantul Ioan Scararul spune ca :"Rugaciunea , dupa calitatea ei, este petrecerea si unirea mistica a omului cu Dumnezeu. Iar dupa lucrare, este intarirea inimii , impacarea cu Dumnezeu, maica si fiica lacrimilor duhovnicesti, pod peste ispite, zidul care ne apara de necazuri, sfaramarea razboaielor, lucrarea ingerilor, sporirea duhovniceasca a omului, hrana sufleteasca, luminarea mintii, securea deznadejdii, nimicirea intristarii, bogatia monahilor, comoara celor ce se linistesc, imblanzirea maniei, oglinda sporirii duhovnicesti , descoperirea asezarii sufletesti , prevestitoarea rasplatirilor viitoare, semnul slavei Ceresti. " Sfantul Evagrie Monahul spune : " Rugaciunea este vorbirea mintii cu Dumnezeu, vlastarul blandetii, rodul bucuriei duhovnicesti si al multumirii, alungarea intristarilor si a descurajarilor, urcusul mintii catre Dumnezeu, lucrare demna de vrednicia mintii , sau intrebuintarea cea mai buna si curata a ei " . Iar Dumnezeiescul Parinte Marcu Ascetul zice ca : " Rugaciunea este maica tuturor virtutilor ".

patinina34 28.12.2008 18:58:15

Citat:

În prealabil postat de sofiaiuga (Post 105265)
Am recitit acum o carte mica ,autor par.IOANICIHIE BALAN.-SFINTUL EPISCOP IOAN ,mare sihastru in Muntii CarpAti.Este vb de un episcop care a fugit din cauza prigoanei ateiste din Rusia si a trait in Carpatii nostri,INAINTE VAZATOR SI CARE PUTEA SA APARA IN MANASTIRE LA SF.LITURGHIE ,fara a fi vazut de nimeni..El se spovedea la un parinte din man Secu ,apoI la altul .A fost vazut de putini monahi ,iar cind a avut o discutie cu duhovnicul TEODUL in Poiana trapezei ,situata intre AGAPIA SI MAN SIHASTRIA,,FIINDCA I-A ADUS NISTE POSMAGI si mincare,PE CARE I-A REFUZAT ,A EXPLICAT CA EXISTA MAI MULTE TREPTE ALE POSTULUI,ANUME 7 ,si ca rugaciunea curata este direct proportionala cu aceste trepte ale postului .Iata care sint aceste 7 trepte ale postului
1.CARNIVORII,cei care maninca totdeauna carne,treapta cea mai de jos .Chiar dc se infrineaza unori de la mincare[ex.in posturi,zic eu] ,EI NU POT SPORI NICIODATA IN SFINTA RUGACIUNE.
2.LACTO-VEGETARIENII,adica cei care nu maninca niciodata carne, ci numai lapte ,brinza,oua,legume fierte.Aceasta este treapta a doua a postului pe care o tin de obicei calugarii din manastirile cu viata de obste.
3.VEGETARIENII,cei ce maninca numai zarzavaturi si legume crude sau fierte.Rinduiala asta o tin calugarii mai rivnitori din viata de obste.De aci incolo incep treptele mai aspre ale postului,pe care il sihastrii si pusnicii.
4.FRUCTIVORII,adica cei ce maninca o data in zi piine si fructe nefierte,fara a gusta vreodata altfel de hrana.Cei care au ajuns la aceasta treapta a postului,aceia pot stapini cu usurinta trupul si gindurile si pot spori mult pe calea rugaciunii.
5.CEREALIERII.Sunt calugarii CARE MANINCA O DATA IN ZI,DAR NUMAI PIINE NEAGRA DE CEREALE SI BOABE MUIATE DE GRIU,PORUMB,MEI LINTE ,BOB,MAZARE..
6.HRANA USCATA.ESTE A SASEA TREAPTA LA CARE AJUNG PUSNICII CEI MAI RIVNITORI.MANINCA NUMAI PESMETI DE PIINE MUIATA IN APA CU SARE SAU PUTIN OTET,O DATA IN ZI SI CU MASURA.
7.HRANA SAU Mana DUMNEZEIASCA.ESTE ULTIMA SI CEA MAI INALTA TREAPTA A POSTULUI CALUGARESC,LA CARE AJUNG F.PUTINI DINTRE ASCETI,DUPA O INDELUNGATA NEVOINTA ,FIIND INTARITI DE DARUL DUHULUI SFINT.ACESTIA SE INDESTULEAZA NUMAI CU PREACURATELE TAINE,PE CARE LE PRIMESC O DATA SAU DE DOUA ORI PE SAPTAMINA.,FARA A MAI GUSTA ALTCEVA DECIT APA.
IATA DE DAR NU ESTE CURATA ,RUGACIUNEA NOASTRA ,A MIRENILOR ,CARE TRAIM IN LUME BOMBARDATI CU TOT FELUL DE RECLAME CULINARE ...CA DEEEE..STIE EL SATANA DE CE O FACE !!.DECI sa nu ne imbubam dupa trecerea postului ..si sa mincam mai putina CARNE.!

Draga Sofia, imi dau seama cu durere cit sint de departe de a tine pasul cu aceasta clasificare.
Pentru oricit as vrea sa ma apropii, mi se pare ca sint ani lumina sa ajung aici, din pacate. Cred ca noi toti facem doar ce ne sta in putinta.

patinina34 29.12.2008 09:00:52

Amintiri din copilaria mea depre semnificatul "rugaciune"

Imi amintesc de copil, ca Parintele Nicodim, care era unul dintre unchii mei preoti in acelasi timp, ma indruma mereu asa: roaga-te cit poti draga mea, cere Domnului putere sa te rogi.
Daca vrei sa fii respectata, in primul rand trebuie sa stii sa respecti tu, apoi stepti de la altii. Imi mi spunea: spune intotdeauna ce vrei clar si concis, ca sa nu ishti neintelegeri. Nu-ti fie frica sa ceri scuze...
Nu te speria daca uneori ai puterea mai putina, tu roaga-te mereu, apoi iti va reveni forta rugaciunii.
Spune mereu ce stii, dar sa iesi din casa fara rugaciune, sa nu te scoli din pat fara un Tatal Nostru, sa nu te urci in pat la culcare fara rugaciune.
Sa nu cumv sa fii nepregatita, nu stii cind vine ceasul.
Apoi imi amintesc, ca-mi mai spunea: nu raspunde la rau cu rau, ca asa vine razboiul, stii?
Uitati asa am crescut eu.
Mi-a ramas in memorie si azi, ca adult.

Imi amintesc apoi de copil, cind mama mea, doar 4 clase ca asa era atunci, imi spunea: nu vorbi urat niciodata, nu te infuria, nu te necaji, doar cere de la Domnul ca Domnul te va asculta si-ti va da tot ce-i ceri, insa ai rabdare pentru ca timpul Domnului nu este egal cu timpul nostru, deci ai rabdare multa cind ceri.

Cit adevar.
Acuma are 80 de ani saracuta de ea si marea ei preocupare este sa nu cumva sa lipseasca de la vre-o slujba de dimineata sau de seara ca ar fii prea pacatoasa.
Nu-mi amintesc sa fii fost odata nervoasa, sa strige la noi, cei 4 copii, sa ridice mana la noi, sa foloseasca expresii urate, Doamne fereste, repezite, oh, nu... si credeti-ma faceam foarte multe nazbatii, ca toti copiii.

Ne-a crescut pe toti 4 si ne-a trimis la scoli, la universitati, ca sa nu fim zicea ea, prosti in lume.
Dumnezeu s-o ajute sa-si tina promisiunea facuta fata de biserica, legamantul cu ea insasi.

Asta e rugaciunea pentru mama mea si asta este ceea ce am dus din familia mea oriunde am fost in lume, si credeti-ma am colidat destul.

cristiboss56 29.12.2008 10:58:49

Vocea cea tainica din noi !

Bunul Dumnezeu, cel ce toate cu negraita intelepciune le-a facut, Acela din inceput, ne-a inzestrat cu indoit cuvant si indoita gura, spre a putea implini cele ce prin Duhul Sfant avea sa le ceara de la noi. Deci, in afara de gura trupului nostru avem si o gura tainica a sufletului nostru. Cand omul vorbeste despre cele ale vietii, cand mananca sau doarme, cum poate el sa-L laude pe Dumnezeu ? La aceasta raspunde Sf. Vasile cel Mare, ca este o gura tainica a omului dinauntru, prin mijlocirea careia omul devine partas cuvantului datator de viata a lui Dumnezeu care este painea cea vie care s-a pogorat din Cer. Despre aceasta gura spune Sfantul Proroc David :"Gura mea am deschis si am aflat"(Psalm 118, 131 ). Dumnezeu ne cheama sa deschidem aceasta gura tainica pentru ca sufletul sa primeasca hrana cea vesnica, Harul Duhului Sfant. Dar in afara de orice rugaciune tainica, Sfantul Isaac Sirul arata ca orice gandire cu frica de Dumnezeu, orice cugetare duhovniceasca, orice grija a mintii pentru mantuire si orice munca pe care o facem cu rabdare, smerenie si dragoste crestina spre folosul semenilor nostri si spre slava lui Dumnezeu este de fapt o rugaciune si zice : "Se cuvine sa cunoastem fratilor ca orice vorbire ce se face in taina si toata grija mintii pentru Dumnezeu si toata cugetarea celor duhovnicesti, in rugaciune se preface, ori cuvinte citite de ai spune, ori glasuri ale gurii spre doxologia lui Dumnezeu, ori grija de mantuire in Domnul, ori inchinaciuni ale trupului, ori cantare de psalmi prin cuvantare de stihuri si altele de acest fel prin care se face invatatura rugaciunii curate si din care se naste Dragostea fata de Dumnezeu. " Este bine sa stim ca si simtirea de Dumnezeu , fara cuvinte, este o rugaciune.

georgeval 29.12.2008 11:17:39

Frumos spus Cristi. Imi amintesc de o replica a lui Octavian Paler, care spunea ca inaintea lui Dumnezeu nu trebuie sa strigam ca si cum El ar avea urechi omenesti. "Cea mai puternica rugaciune este rugaciunea scurta cu suspinul inimii" (Pr. Cleopa)

cristiboss56 29.12.2008 11:32:31

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 106256)
Frumos spus Cristi. Imi amintesc de o replica a lui Octavian Paler, care spunea ca inaintea lui Dumnezeu nu trebuie sa strigam ca si cum El ar avea urechi omenesti. "Cea mai puternica rugaciune este rugaciunea scurta cu suspinul inimii" (Pr. Cleopa)

Insasi o simpla lacrima a regretelor celor gresite si a neputintelor noastre, poate sa-nsemne mult mai mult decat o rugaciune "strigata, glasuita" !

dorinastoica14 29.12.2008 11:54:07

Citat:

În prealabil postat de patinina34 (Post 106251)
Imi amintesc de copil, ca Parintele Nicodim, care era unul dintre unchii mei preoti in acelasi timp, ma indruma mereu asa: roaga-te cit poti draga mea, cere Domnului putere sa te rogi.
Daca vrei sa fii respectata, in primul rand trebuie sa stii sa respecti tu, apoi stepti de la altii. Imi mi spunea: spune intotdeauna ce vrei clar si concis, ca sa nu ishti neintelegeri. Nu-ti fie frica sa ceri scuze...
Nu te speria daca uneori ai puterea mai putina, tu roaga-te mereu, apoi iti va reveni forta rugaciunii.
Spune mereu ce stii, dar sa iesi din casa fara rugaciune, sa nu te scoli din pat fara un Tatal Nostru, sa nu te urci in pat la culcare fara rugaciune.
Sa nu cumv sa fii nepregatita, nu stii cind vine ceasul.
Apoi imi amintesc, ca-mi mai spunea: nu raspunde la rau cu rau, ca asa vine razboiul, stii?
Uitati asa am crescut eu.
Mi-a ramas in memorie si azi, ca adult.

Imi amintesc apoi de copil, cind mama mea, doar 4 clase ca asa era atunci, imi spunea: nu vorbi urat niciodata, nu te infuria, nu te necaji, doar cere de la Domnul ca Domnul te va asculta si-ti va da tot ce-i ceri, insa ai rabdare pentru ca timpul Domnului nu este egal cu timpul nostru, deci ai rabdare multa cind ceri.

Cit adevar.
Acuma are 80 de ani saracuta de ea si marea ei preocupare este sa nu cumva sa lipseasca de la vre-o slujba de dimineata sau de seara ca ar fii prea pacatoasa.
Nu-mi amintesc sa fii fost odata nervoasa, sa strige la noi, cei 4 copii, sa ridice mana la noi, sa foloseasca expresii urate, Doamne fereste, repezite, oh, nu... si credeti-ma faceam foarte multe nazbatii, ca toti copiii.

Ne-a crescut pe toti 4 si ne-a trimis la scoli, la universitati, ca sa nu fim zicea ea, prosti in lume.
Dumnezeu s-o ajute sa-si tina promisiunea facuta fata de biserica, legamantul cu ea insasi.

Asta e rugaciunea pentru mama mea si asta este ceea ce am dus din familia mea oriunde am fost in lume, si credeti-ma am colidat destul.

ID-ul tau ar putea sa insemne si "cea care a ptimit mult" poate inseamna altceva dar eu cand l-am vazut asa am gandit!
M-au impresionat pana la lacrimi cuvintele tale,caci asemenea mamei tale este si mama mea care pe langa faptul ca ne-am crescut atat de frumos,ne-a invatat multa carte si ne-a educat crestineste prin rugaciunile sale ne-a nascut si duhovniceste si chiar daca suntem imprastiati prin lumea mare toti mergem la biserica si ducem mai departe sfanta credinta ortodoxa in acel colt de lume unde ne aflam.Si Dumnezeu i-a dat zile multe(84)de ani si o sanatate de invidiat.De la ea am invatat ca rugaciunea ,postul,iertarea si fapta buna sunt secrete ale vietii de aici si ale vietii vesnice.

cristiboss56 29.12.2008 14:54:35

Draga Dorina, te rog sa-mi permiti a mai adauga pe langa post, iertarea , iubirea si rabdarea , pentru ca toate le putem rabda si dobandi prin rabdare , multa rabdare.

patinina34 29.12.2008 20:17:03

Da, asa este dragii mei, iertarea, postul, vorba dulce si o educatie vorbesc pentru tine toata viata.
Te conduc in viata.
Da Dorin, am suferit enorm de mult, si pentru motive de alegere personala de a emigra in 7 tari pina acuma, si unde esti tratat forte de jos, ca si ultima speta cind aud ca esti roman, desi eu sint forte mandra de asta iti dai seama, dar pe de alta parte este Crucea personala, care mi-a fost data.
Nu ma plang. Ma bucur, asta m-a facut sa fiu aproape de Dumnezeu, rugaciunea mea sa fie mai fierbinte, mai intensa.
Calugarii si preotii din familie au contribuit mult la educatia mea.
Mama a fost o alta mangaiere pe care Dumnezeu mi-a dat-o.
Deci, de ce sa ma plang? Am vut si am bogatia cea mai mare de pe lume: cea sufleteasca.
Eu nu ma plang, doar uneori, am nevoie de sprijin in rugaciune, pentru ca noi toti avem momente cind ne rugam cu mai putina putere.
Oriunde am fost am purtat Cuvintul lui Dumnezeu, pentru ca asa am simit. Multi canadieni aici, fara religie la inceput cind i-am cunoscut, au imbratisat ortodoxismul. In felul lor, mai libertin, pentru ca asa e aici, dar au trecut la ortodoxism.

Asta ma bucura enorm de mult.

cristiboss56 29.12.2008 20:50:42

Nina draga , poate insasi suferintele prin care ai trecut, au fos pana la urma insasi intarirea ta in credinta Ortodoxa. O sansa in suferinta , o sansa intre straini, pentru tine a fost o provocare peste care ai trecut cu bine , precum fierul trece prin foc si toata rugina nefolositoare se curata. Sa te bucuri ca ai avut aceasta sansa din care ai iesit mult mai inteleapta si mult mai curata sufleteste, decat un om obisnuit , cu o viata linistita si fara oprelisti.

tigerAvalo9 29.12.2008 21:28:17

Citat:

În prealabil postat de patinina34 (Post 106317)
Da, asa este dragii mei, iertarea, postul, vorba dulce si o educatie vorbesc pentru tine toata viata.
Te conduc in viata.
Da Dorin, am suferit enorm de mult, si pentru motive de alegere personala de a emigra in 7 tari pina acuma, si unde esti tratat forte de jos, ca si ultima speta cind aud ca esti roman, desi eu sint forte mandra de asta iti dai seama, dar pe de alta parte este Crucea personala, care mi-a fost data.
Nu ma plang. Ma bucur, asta m-a facut sa fiu aproape de Dumnezeu, rugaciunea mea sa fie mai fierbinte, mai intensa.
Calugarii si preotii din familie au contribuit mult la educatia mea.
Mama a fost o alta mangaiere pe care Dumnezeu mi-a dat-o.
Deci, de ce sa ma plang? Am vut si am bogatia cea mai mare de pe lume: cea sufleteasca.
Eu nu ma plang, doar uneori, am nevoie de sprijin in rugaciune, pentru ca noi toti avem momente cind ne rugam cu mai putina putere.
Oriunde am fost am purtat Cuvintul lui Dumnezeu, pentru ca asa am simit. Multi canadieni aici, fara religie la inceput cind i-am cunoscut, au imbratisat ortodoxismul. In felul lor, mai libertin, pentru ca asa e aici, dar au trecut la ortodoxism.

Asta ma bucura enorm de mult.

Ce pacat ca romanii sunt priviti urat datorita unor oameni care au facut rau si niste oameni intunecati ,dar sunt atatea mii de romani straluciti ,cu inima curata si isteti.Stiu ca in Romania sunt foarte multi oameni BUNI.

patinina34 30.12.2008 18:49:49

DA TIGER,

Multi romani sint priviti nu prea bine, pentru ca depinde de mass-media, care ajuta mult la formarea unei pareri eronate.
Insa, cu speranta lui Dumnezeu, daca noi toti care mergem peste hotare devenim cunoscuti ca si oameni pasnici si placuti, cinstitti si foarte muncitori - cum de altfel sintem - incetul cu incetul pararea se schimb, e un process lung.
In orasul unde locuiesc eu, acuma sint multe companii care chiar cauta romani, fiind recunoscuti pentru harnicia si seriozitatea noastra.
Dar de ex, acum 10 ani, te intrebau daca esti cumva tigan!!
Eu imi amintesc ca cineva ma intreba daca am avut vre-odata radio in casa.

costel 06.02.2009 16:38:48

In simplele cuvinte adresate lui Dumnezeu l-am simtit foarte aproape. Asa ca eu nu vad durerea in a nu ne ruga conform canoanelor, ci in a uita sa vorbim cu Dumnezeu. E minunat ca in nicio rugaciune nu I ne adresam cu "dumneavoastra". Si asta pentru ca nu ne vrea langa El, ci in El.

dianadi 08.02.2009 12:16:48

cum ne rugam?

In legatura cu pozitia corpului la rugaciune...cum e mai bine sa stam? in picioare? in genunchi?

cosmin_lovin 12.02.2009 00:24:18

-Doamne ajuta,
cred ca si in genunchi si in picioare e bine sa ne rugam,e bine sa alegem o pozitie pe care o simtim cat mai fireasca, care ne ajuta la mentinerea atentiei la rugaciune si a starii de smerenie a sufletului,Dumnezeu cauta la pozitia noastra sufleteasca,la ceea ce este in inima noastra,important este sa intelegem rugaciunea, chiar daca citim o rugaciune trebuie sa o simtim ca si cum ar veni din inima noastra,vedem in multe rugaciuni pe care sa le numim ''de-a gata'' vorbindu-se exact de greselile,nevoile sau starile noastre,dovada ca Dumnezeu cunoaste, iubeste si poarta de grija sufletului nostru,punandu-i la dispozitie si mijloacele pocaintei si mantuirii.
-Cand rugandu-ne uitam de eu-l nostru,de pozitia corpului si lucrurile ce ne inconjoara avand atentia doar la rugaciune,atunci stim ca ne-am rugat fara imprastiere.
-Sa ne rugam ne-ncetat,sau macar sa ne pastram gandul la Dumnezeu in mai tot timpul ca sa ne ajute atat in ispitele mai mari cat si in tentatiile din fiecare clipa fara de care nu ne putem mantui.

14carol06 12.02.2009 00:37:46

Rugaciune...

Citat:

În prealabil postat de cosmin_lovin (Post 30834)
-"Cela ce se roaga numai cand se roaga,acela nu se roaga!"

Ce-as putea spune,decat ca ar trebui sa ne rugam neincetat ca astfel sa piara de la noi gandurile cele cu rautate,sa ne rugam staruitor(vezi topicul despre rugaciune),ca femeia cananeanca si ca toti cei ce s-au rugat staruitor,pentru mantuirea sufletelor noastre si mai putin pentru cele materiale,caci acestea din urma ,vor veni de la sine!!!!!

14carol06 12.02.2009 00:45:26

Rugaciunea...

Citat:

În prealabil postat de dianadi (Post 114736)
In legatura cu pozitia corpului la rugaciune...cum e mai bine sa stam? in picioare? in genunchi?

In picioare sau in genunchi,niciodata culcat sau in alte pozitii.Spunea parintele Argatu o data,ca sfintia sa a incercat sa se roage de culcat si a avut niste vedenii infricosatoare,de nu era saracul in stare nici sa se mai ridice din pat de frica.Atat erau de inspaimantatori diavolii!Deci,sa avem mare grija cum ne rugam!

Anca-Miha 12.02.2009 03:20:37

Sa ne rugam ca si cand am sta in fata Matuitorului, L-am privi si I-am cere sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca. Gandul sa ne fie spasit si glasul inmuiat de lacrimi siroaie.

cristiboss56 12.02.2009 05:20:09

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 115792)
Sa ne rugam ca si cand am sta in fata Matuitorului, L-am privi si I-am cere sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca. Gandul sa ne fie spasit si glasul inmuiat de lacrimi siroaie.

Sa ne rugam cu inima ! Frumoase cuvintele tale Anca, pornite tot din inima.

Anca-Miha 13.02.2009 11:47:32

Sfantului Ignatie Briancianinov:
Rugaciunea facuta fara durerea inimii, fara umilinta si strapungere, fara marime de suflet, fara o stare de trezvie, de constiinta acuta a tragediei lumii si a semenilor nostri, deci fara dragoste nu este adevarat rugaciune: “Adevărata rugăciune începe de la durere, nu este plăcere, nirvana“, spune clar parintele.

Marius22 13.02.2009 13:11:14

Cand rugaciunea devine pacat

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 116119)
Sfantului Ignatie Briancianinov:
Rugaciunea facuta fara durerea inimii, fara umilinta si strapungere, fara marime de suflet, fara o stare de trezvie, de constiinta acuta a tragediei lumii si a semenilor nostri, deci fara dragoste nu este adevarat rugaciune: “Adevărata rugăciune începe de la durere, nu este plăcere, nirvana“, spune clar parintele.

Este pacat a ne ruga lui Dumnezeu fara frica, atentie si evlavie, a ne ruga cu limba, neputand a ne smulge, nici macar acum, atentia mintii de la patimi.
Sunt multe piedici in rugaciune (somnul, imprastierea gandurilor, nerabdarea, tristetea etc.) care ne indeparteaza de la a petrece cu mintea in Dumnezeu. Atunci cand, in vremea rugaciunii, suntem cuprinsi de grijile acestei lumi, Parintele Sofronie Saharov, ne indeamna sa rostim: "Slobozeste-ma de puterea acestor duhuri! Du-mi mintea la Cer, unde petreci Tu, Dumnezeul meu! Izbaveste-ma de robia iadului patimilor!"

bibivaly 18.03.2009 01:08:24

rugaciune

SI eu mam straduit mult pt a imi deschide sufletu si inima cu adevarat la rugaciuen incep sa ma rog in primul randspun o rugacine ex Tatal nostru CREZUL Psalmul 50 sau alteledupecare cer mila si iertare pt toate pacatele mele si ma spovedesc de ele in rugacine ma rog pt pacatele parintilor si apropiatilor mei ,la uram multumesc pt toate cate mia dat bune si rele de la El vin si au scopul lor ..la final cer cer cele ce am nevoie pt sufletul meu ma rog pt parinti mei pt mila fata de ei ma rog pt apropiati mei cele nevoite lor ma rog pt morti ..si mai rar pomenesc numele sfintilor si ingerilor si ma rog pt vrasmasi mei..............cu toate astea nu pot sa ma rog mai mult de 30 de min si totusi simt o nevoie imensa de rugaciune mult mai inalta o rugaciune in pustie Sufletul mei ravneste dupa o viata Duhovniceasca si nustiu cum sa fac ................simt ca nus pregatit ce-o vrea Domnul

patinina34 18.03.2009 01:17:29

Citat:

În prealabil postat de bibivaly (Post 123036)
SI eu mam straduit mult pt a imi deschide sufletu si inima cu adevarat la rugaciuen incep sa ma rog in primul randspun o rugacine ex Tatal nostru CREZUL Psalmul 50 sau alteledupecare cer mila si iertare pt toate pacatele mele si ma spovedesc de ele in rugacine ma rog pt pacatele parintilor si apropiatilor mei ,la uram multumesc pt toate cate mia dat bune si rele de la El vin si au scopul lor ..la final cer cer cele ce am nevoie pt sufletul meu ma rog pt parinti mei pt mila fata de ei ma rog pt apropiati mei cele nevoite lor ma rog pt morti ..si mai rar pomenesc numele sfintilor si ingerilor si ma rog pt vrasmasi mei..............cu toate astea nu pot sa ma rog mai mult de 30 de min si totusi simt o nevoie imensa de rugaciune mult mai inalta o rugaciune in pustie Sufletul mei ravneste dupa o viata Duhovniceasca si nustiu cum sa fac ................simt ca nus pregatit ce-o vrea Domnul

Cred ca este foarte frumos cum te rogi tu, este doar problema de timp sa te rogi mai mult.
Fiecare aici poate trece prin asta, deci nu te speria.
Important este sa te rogi din suflet si cu mare cainta, nu cuvinte multe si bolborosite ca sa fie mai lunga rugaciunea, ci din suflet si cu parere de rau pentru pacate.
La momentul asta esti pregatit pentru atita cit poti face, mai incolo, va fii mai mult si tot asa treptat, este ceva ce agonisim in timp, nu vine peste noapte nimic...

cristiboss56 18.03.2009 01:24:29

Citat:

În prealabil postat de patinina34 (Post 123039)
Cred ca este foarte frumos cum te rogi tu, este doar problema de timp sa te rogi mai mult.
Fiecare aici poate trece prin asta, deci nu te speria.
Important este sa te rogi din suflet si cu mare cainta, nu cuvinte multe si bolborosite ca sa fie mai lunga rugaciunea, ci din suflet si cu parere de rau pentru pacate.
La momentul asta esti pregatit pentru atita cit poti face, mai incolo, va fii mai mult si tot asa treptat, este ceva ce agonisim in timp, nu vine peste noapte nimic...

Până la urmă, nu cantitatea contează, ci intensitatea si cel mai important ca mintea să fie adunată. Tot ce este forțat, este in afara firescului, ori rugăciunea se spune cu inima , nu cu gura și in nici un caz după cronometru.

patinina34 18.03.2009 01:26:52

Adevarat Cristi, asa este.

costel 18.03.2009 19:07:33

Sa ne rugam cum putem. Dar sa ne rugam cat mai des.

Anomisimona 28.03.2009 12:03:09

Rugaciunea

Duhovnicul te poate ajuta cum sa-ti faci rugaciunile , si asta in functie de fiecare crdincios, bolnav, tanar, batran, necajit, depinde de cat poate in ce faza e si cum se poate sili.
Rugaciunea trebuie facuta din suflet cu parere de rau, de pacate dar nu cred ca exista o "formula" in a te ruga.
Trebuie credinta in primul rand, si apoi rabdare ca foloasele sunt in cer.

Carmen FUNIERU 06.03.2010 23:37:26

Citat:

În prealabil postat de Anomisimona (Post 125304)
Duhovnicul te poate ajuta cum sa-ti faci rugaciunile , si asta in functie de fiecare crdincios, bolnav, tanar, batran, necajit, depinde de cat poate in ce faza e si cum se poate sili.

Dificultatea de a ne ruga are legătură și cu împătimirea. Cu cât sunt mai cuprinsă de patimi, cu atât mă voi ruga mai greu. Este bine să cerem sfatul duhovnicului.
Chiar și pentru Rugăciunea minții este bine să întrebăm duhovnicul. Există și riscul să credem că am dobândit-o și să cădem în mândrie.

cristiboss56 07.03.2010 21:34:47

Citat:

În prealabil postat de Carmen FUNIERU (Post 221203)
Dificultatea de a ne ruga are legătură și cu împătimirea. Cu cât sunt mai cuprinsă de patimi, cu atât mă voi ruga mai greu. Este bine să cerem sfatul duhovnicului.
Chiar și pentru Rugăciunea minții este bine să întrebăm duhovnicul. Există și riscul să credem că am dobândit-o și să cădem în mândrie.

Niciodata sa nu spunem ca am dobandit cu adevarat ceva , caci atunci cand te inalti numai cu gandul la asa ceva , "busitura " va fi groaznica , nu imediat , dar ea va fi . Multe semne ce ne sunt trimise prin tratamente ce ni se par nedrepte si dureroase , la prima vedere , sunt pentru readucerea noastra cu picioarele pe pamant , intru bun simt si smerenie . Daca vom reusi sa invatam cate ceva din fiecare lectie a vietii , am dobandit mult mai mult decat credem noi . Doamne ajuta !

Naruto 10.03.2010 16:06:37

Am auzit ca daca te rogi stand intr-un picior, harul va fi de 18 ori mai puternic!!!!!!!

este adevarat????

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:31:02.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.